ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27  Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008  ....
~

 
~
27 Νοεμβρίου
Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου (1) († 421). Οσίων Μωυσέως, Ναθαναήλ, Πινουφρίου και Ιακώβου του Ρώσου.
(1)Ο άγιος Ιάκωβος έζησε τον 4ο αι. επί βασιλέως Αρκαδίου. Ζούσε στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επιφανές γένος. Ήταν φίλος με το βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό. Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, άφησε τον εαυτό του να χαθεί μέσα στην ψευδαίσθηση του πλούτου των ανακτόρων. Όταν το έμαθαν αυτό η μητέρα και η γυναίκα του, οι οποίες ήταν ευσεβείς και πιστές χριστιανές λυπήθηκαν και εξοργίστηκαν. Και οι δύο λοιπόν τον επιπλήξανε για τη στάση του και του δήλωσαν ότι δεν ήθελαν καμία σχέση μαζί του. Αυτό το πλήγμα, επανέφερε τον Ιάκωβο στον ίσιο δρόμο. Τον έκανε να διαπιστώσει το χάσμα το οποίο δημιούργησε. Έτσι ο Ιάκωβος αποφάσισε να εξαγνίσει το ατόπημά του και να επανέλθει στον δρόμο του Θεού. Μετά από την απόφαση αυτή, πήγε στον βασιλιά και ομολόγησε μπροστά του την μία και αληθινή πίστη στον Χριστό. Ο Ισδιγέρδης εξεπλάγη γι` αυτή την αλλαγή του Ιακώβου και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι` αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με αποκεφαλισμό.
~ 27 Νοεμβρίου: Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρση
~ Τη μνήμη του , τιμά σήμερα, , η μας. Ο Άγιος Ιάκωβος, έζησε τον 4ο μ.Χ. αι. επί βασιλέως Αρκαδίου (περί το 395 μ.Χ.). Ζούσε στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επίσημο γένος. Ήταν φίλος με το βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό.
~ Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, άφησε τον εαυτό του να χαθεί μέσα στην ψευδαίσθηση του πλούτου των ανακτόρων.
Όταν το έμαθαν αυτό η μητέρα και η γυναίκα του, οι οποίες ήταν ευσεβείς και πιστές χριστιανές λυπήθηκαν και εξοργίστηκαν. Και οι δύο λοιπόν τον επιπλήξανε για τη στάση του και του δήλωσαν ότι δεν ήθελαν καμία σχέση, μαζί του. Αυτό το μικρό πλήγμα, επανέφερε τον Ιάκωβο στον ίσιο δρόμο. Τον έκανε να διαπιστώσει το χάσμα το οποίο δημιούργησε. Έτσι ο Ιάκωβος αποφάσισε να εξαγνίσει το ατόπημά του και να επανέλθει στον δρόμο του Θεού.
Μετά από την απόφαση αυτή, πήγε στον βασιλιά και ομολόγησε μπροστά του την μία και αληθινή πίστη στον Χριστό. Ο Ισδιγέρδης εξεπλάγη γι’ αυτή την αλλαγή του Ιακώβου και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι’ αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με τον αποκεφαλισμό του. Με αυτό τον μαρτυρικό τρόπο παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ο Μάρτυς Ιάκωβος, ο της Περσίδας βλαστός, τον δόλιον δράκοντα, τοις των αιμάτων κρουνοίς, αθλήσας απέπνιξε, πίστει γαρ αληθείας, μεληδόν τετμημένος, ώφθη τροπαιοφόρος, του Σωτήρος οπλίτης, πρεσβεύων αδιαλείπτως, υπέρ των ψυχών ημών.
~ Απολυτίκιο Άγ. Ιακώβου του Πέρση - 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/3x6J0yF7Bus  .-

*** Πανηγυρική ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, Θεόκλητου (ΦΩΤΟ)


 
 
 ~ Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εορτασμού, η Καλαμπάκα υποδέχτηκε τον νέο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, Θεόκλητο. Στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στην Καλαμπάκα έφτασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο νέος Μητροπολίτης. Η επίσημη υποδοχή τους έγινε από τον Τοποτηρητή Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμο.
*  Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί.
Στη συνέχεια ακολούθησαν σε κλίμα συγκίνησης και χαράς προσφωνήσεις από τον Δήμαρχο Καλαμπάκα Χρήστο Σινάνη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και αμέσως μετά η αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.
~ Θα ακολουθήσει η ενθρόνισή του νέου μητροπολίτη στον ιερό μητροπολιτικό ναό της πόλης.
~

*** Άνοιξε η εφαρμογή για τις αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα 
Πώς να κάνετε την αίτηση σε έξι βήματα. Τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε για την αίτηση. Πού "μπαίνετε" για να κάνετε την αίτηση.
Άνοιξε η εφαρμογή του taxisnet μέσω της οποίας γίνεται η αίτηση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος. H εφαρμογή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12ης Δεκεμβρίου 2017.
Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι & δηλώστε ότι αποδέχεστε το Κοινωνικό Μέρισμα σε 6 βήματα
 Δείτε εδώ αναλυτικά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για το Κοινωνικό Μέρισμα
 Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας (το ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ), οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων) και μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.
Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος ή συν-δικαιούχος. Σας προτρέπουμε να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
Βήμα 4. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Έγκριση -Συναίνεση]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος 2017, εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι αναλυτικά.  Κάντε την αίτησή σας πατώντας ΕΔΩ  Πηγή: antenna.gr

*** Διημερίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 
Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας διοργανώνει διήμερη ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: «Βελτιώνω την καθημερινότητα στην πόλη μου: κινούμαι με ασφάλεια, προσέχω το περιβάλλον!». Συνεργαζόμενος φορέας είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το βράδυ 2017 και αύριο το πρωί, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Για το πρόγραμμα της διημερίδας, δόθηκε συνέντευξη, προχθές, από τον Αντιδήμαρχο Θανάση Ηλιόπουλο, την Αγγελική Μαλαπέτσα, Πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος και το Διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργο Πετρόπουλο.

*** «Black Saturday» χθες για την Καλαμάτα… Γυαλιά – Καρφιά τα έκαναν άγνωστοι στο κέντρο της πόλης τα ξημερώματα 
Εικόνα σου είμαι, κοινωνία και σου μοιάζω…Σπασμένα παγκάκια και πεταμένα ξύλα και πέτρες κατά μήκος του πεζοδρόμου της Αριστομένους ήταν η εικόνα που αντίκρισαν  όσοι πέρασαν από το σημείο, χθες τα ξημερώματα.
Κάποιοι φαίνεται πως  τα «έβαλαν» με τα παγκάκια σημειώνοντας φθορές και καταστροφές. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται ανάλογα περιστατικά σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Έχουμε αναφερθεί σε καμένους κάδους ανακύκλωσης, σε σπασμένα πεζοδρόμια, σε καταστροφές μαγαζιών, σε εικόνες στο Ιστορικό Κέντρο και γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν.
   Ο δημόσιος χώρος
 Έχει σιωπηθεί (από πολλούς) ότι, ίσως είναι ελληνική μοναδικότητα, η έλλειψη σεβασμού προς το δημόσιο χώρο που φτάνει μέχρι την κακοποίηση και την καταστροφή του.
Σταχυολογώ (και πάλι) μερικά χαρακτηριστικά δείγματα. Η εικόνα των κατειλημμένων πεζοδρομίων από τα μηχανάκια, των παρκαρισμένων αυτοκινήτων στους πεζόδρομους που εμποδίζουν π.χ. την έγκυο και τη μητέρα με το καροτσάκι του μικρού παιδιού να περάσει, η μη τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, η αλλοίωση και η παραποίηση του μηνύματος των σημάτων της Τροχαίας με σπρέι από ασυνείδητους συμπολίτες μας, υπερβολικούς οπαδούς της ομάδας τους, που καθιστούν επικίνδυνη την κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη, δεν χαρακτηρίζουν πολιτισμένους πολίτες.
 Ένας υπεύθυνος φιλόζωος πολίτης αναλαμβάνει την ευθύνη που συνεπάγεται η κατοχή ενός χαριτωμένου κατά τα άλλα κατοικίδιου και δεν το οδηγεί στην πόρτα του γείτονα ή και στο γειτονικό πάρκο ακόμα για να κάνει την «ανάγκη» του.
 Η αντίδραση κάποιων εφήβων που διοχετεύουν την οργή τους στους κάδους απορριμμάτων που πυρπολούν, η παράνομη κακοποίηση των δημόσιων χώρων, των αγαλμάτων και των μνημείων της πόλης με μπογιές, η βεβήλωση των χώρων του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και των σχολείων με αντιαισθητικά και τρομακτικά καμιά φορά γκράφιτι, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη, δε συνιστούν πολιτισμό της καθημερινότητας.
Πολιτισμός δεν είναι μόνον η συμφωνική ορχήστρα, τα μουσικά σύνολα και η Κάρμεν του Μπιζέ της Λυρικής Σκηνής, στο Δημοτικό μας Ωδείο. Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι μουσικές συναυλίες ή μια παράσταση.
Παιδεία και πολιτισμός είναι να μαθαίνουμε οι γονείς πρώτιστα στο παιδί να σέβεται και να προστατεύει το αστικό περιβάλλον. Ο πολιτισμός είναι ανάγκη ζωτική, όπως η τροφή, το νερό και ο ύπνος. Και δεν χωράνε εκπτώσεις στον πολιτισμό, γιατί αυτές σηματοδοτούν εκπτώσεις και στο χαρακτήρα μας και στις συμπεριφορές μας. Πολιτισμός είναι ακόμη και η ευγενική συμπεριφορά και ο σεβασμός προς τον συμπολίτη μας, είναι ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Εν τέλει, νέοι και μεγαλύτεροι, είμαστε όλοι παιδιά αυτής της νεοφιλελεύθερης εικοσαετίας, όπου το «Εγώ» είχε την ψευδαίσθηση ότι όχι μόνον δεν θα είχε ανάγκη από το «Εμείς», αλλά και ότι θα το εξοβέλιζε. «Ξεχάστηκε» το αριστοτελικό «κοινωνικόν Ον ο άνθρωπος και συζήν πεφυκώς». «Ξεχάστηκε» ότι, όσο περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία υπάρχει, τόσο περισσότερο αυξάνει η υποχρέωση σεβασμού των κανόνων. Ότι κάθε δικαίωμα γεννά και μια υποχρέωση.
 Είμαστε παιδιά μιας κοινωνίας, μιας χώρας η οποία επί δεκαετίες λειτούργησε με έλλειψη ορίων, σεβασμού του δημόσιου χώρου, αίσθησης «καθήκοντος του πολίτη».
 Ο ελληνικός καπιταλισμός δεν μας ...γαλούχησε με το κράτος δικαίου και το κράτος πρόνοιας, που γνώρισαν οι ευρωπαϊκές χώρες – καπιταλιστικές ούσες. Αντίθετα, επιβιώναμε με το «κράτος χωροφύλακα και φορομπήχτη», τη λογική των «δικών μας», της «φάρας» και του «έχει ο Θεός».  Οπότε, μετά απ' όλα αυτά "εικόνα σου είμαι, κοινωνία και σου μοιάζω"…
 Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Η «Greenland» από τη Στέρνα εξάγεται μέχρι την Ιαπωνία
Λαμπρό παράδειγμα συνεταιριστικής προσπάθειας η εταιρεία «Greenland» από τη Στέρνα  
Ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης "δια-ΝΕΟσις" και ειδικότερα ο Πέτρος Ευθυμίου δημοσίευσαν μία μελέτη για τους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Στο συμπέρασμα της έρευνας διαβάζουμε: Η έρευνα οδηγεί σε δύο κατηγορίες συμπερασμάτων.
Κατ’ αρχάς, γνωρίζουμε πια όλοι καλώς τι δεν πρέπει (αλλά και δεν μπορεί) να επαναληφθεί στον αγροτικό χώρο. Κρατικοδίαιτοι συνεταιρισμοί και «πονηροί» ατομικοί παραγωγοί, με επιδοτήσεις και θαλασσοδάνεια, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από τους «κουτόφραγκους», δεν προβλέπεται να επιβιώσουν τις επόμενες δεκαετίες.
 Η χρεοκοπία της χώρας διέρρηξε βιαίως την παράδοση σχεδόν διακοσίων χρόνων στρεβλής σχέσης του Έλληνα αγρότη με το πελατειακό κράτος. Διέρρηξε επίσης -οριστικά- τη σχέση προσοδοθηρίας με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, όπως εμβληματικά την είχε εγκαινιάσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με τον αείμνηστο και αξιοπρεπή Γεώργιο Ράλλη που αναγκάστηκε ενόψει εκλογών να μοιράζει το καλοκαίρι του 1981, τις ευρωπαϊκές επιταγές στα καφενεία των χωριών.
Αυτή η σχέση, όσο και εάν υπάρχουν κόμματα, επίδοξοι πολιτικοί ηγέτες, συνεταιριστές και συνδικαλιστές «ζόμπι» που υπόσχονται ανάσταση νεκρών, δεν μπορεί να αναβιώσει.
Κατ’ αρχάς διότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να την χρηματοδοτήσει ούτε κατ’ ελάχιστον. Δεν μπορεί, επίσης, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πια στοχευμένες πολιτικές ανταγωνισμού που αφήνουν όλο και λιγότερο χώρο στην παραδοσιακή επιδότηση (η οποία ελέγχεται, άλλωστε, όλο και αυστηρότερα ως προς τους δικαιούχους). Αυτού του είδους η κρατικά προστατευμένη, προσοδοθηρική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν τελειώσει οριστικά.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει το μεγάλο... άλμα προς τις διεθνείς αγορές προτού καν υπάρξει οποιαδήποτε βοήθεια.
Μία από αυτές δραστηριοποιείται στη Μεσσηνία. Και πέτυχε γιατί στην περιοχή τους υπάρχει ανεπτυγμένο το συνεταιριστικό πνεύμα, μπολιάζοντας έτσι τη συνείδηση και της επόμενης γενιάς. Και το άλλο είναι η ελιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: η καλλιέργεια της επιβίωσης που θέλει κόπο και χρόνια για να αποδώσει δεν χαρακτηρίζεται τυχαία επένδυση στο μέλλον...
Greenland
  Το συνεταιρισμό από τη Στέρνα  τον έχουμε παρουσιάσει και από τις σελίδες του "Θάρρους", αρκετές φορές. Μάλιστα, έχοντας ιδία άποψη, θεωρώ ότι οι ελιές που παράγουν είναι ό,τι το καλύτερο στη Μεσσηνία.
Πρόσφατα, όμως, η Ιωάννα Σωτήρχου και η "Εφημερίδα των Συντακτών" έδωσαν το δικό τους χώρο σε αυτό το πετυχημένο παράδειγμα. Ας δούμε τι έγραψαν.
Στη Στέρνα, μισή ώρα από την Καλαμάτα, υπάρχει ο μεγαλύτερος αγροτικός συνεταιρισμός ελαιολάδου τής κατεξοχήν «είμαι από την Καλαμάτα και ξέρω από καλό λάδι» περιοχής: με περίπου 15 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και σχεδόν 50.000 τόνους λάδι παραγωγή ετησίως.
Πέρα από το λιοτρίβι έχει τυποποιητήριο και εγκαταστάσεις κατάλληλες για την αποθήκευση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με χαμηλή οξύτητα κάτω από 0,3% που το καθιστούν ανεπανάληπτο προϊόν.
«Μόνο που σχεδόν το 85% του παραγόμενου ελαιόλαδου πωλείται χύμα στους Ιταλούς που το αναμιγνύουν με υψηλότερης οξύτητας, το τυποποιούν και το μοσχοπουλούν» μας λέει η Ιουλία Ξηρογιάννη για το κίνητρο πίσω από τη δημιουργία του συνεταιρισμού τους.
Σκοπός ήταν αρχικά για τους ίδιους ως μικροπαραγωγούς και στη συνέχεια «ελπίζουμε όλη η περιοχή» να τυποποιούν το εξαιρετικό τους λάδι και να το διαθέτουν ώστε να καρπώνονται την υπεραξία του.
Τέσσερα αδέρφια αρχικά, που γύρισαν στο χωριό τους ύστερα από σπουδές και δουλειές που δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα, στην πορεία προστέθηκαν ακόμη τέσσερις μικροπαραγωγοί και ως ομάδα αναζήτησαν αγορές στο εξωτερικό για να μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους σε καλύτερη τιμή.
Δεδομένης της υποδομής από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό αλλά και του ότι όλοι τους είχαν δικές τους ρίζες μόλις πέρσι, τρία χρόνια μετά το ξεκίνημά τους, κατάφεραν να βγάλουν τα έξοδά τους:
«Επειδή το πουλήσαμε τυποποιημένο, πήραμε καλύτερη τιμή οι παραγωγοί-μέλη και ό,τι λεφτά βγάλαμε πέρσι τα επανεπενδύσαμε για ένα μηχάνημα για τη χάραξη των ελιών. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι καταφέρνουμε να ζούμε από αυτό όπως θα θέλαμε, με κόπο να βγαίνει ένας μισθός για έναν από μας...» λέει στην «Εφ.Συν.» η συνομιλήτριά μας.
Μπορεί τα προϊόντα τους να έχουν διακριθεί σε διεθνή διαγωνισμό ποιότητας, ωστόσο δεν προχώρησαν οι προσπάθειές τους να προωθήσουν το προϊόν με κλασικούς τρόπους: «Τότε σκεφτήκαμε ότι όλοι μας λόγω κρίσης έχουμε φίλους που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τους βρήκαμε, τους ζητήσαμε να μας βρουν μαγαζιά και μάλιστα τρεις από αυτούς έχουν γίνει ουσιαστικά οι πωλητές μας εκεί».
Όλη η παραγωγή τους –πάνω από 20 τόνοι λάδι και σχεδόν 10 τόνοι ελιές πέρσι– πηγαίνει πλέον σε Σουηδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία ακόμη και Ιαπωνία, ενώ του χρόνου θα διατίθεται και σε μια αγορά με παραγωγούς στην Τοσκάνη, «με τους οποίους διατηρούμε επαφές καθώς έχουμε πολλά να μάθουμε, αφού όλοι οι παραγωγοί είναι σε συνεταιρισμούς»...
Η εξωστρέφειά τους οφείλει αρκετά και στην πλατφόρμα των «αλληλέγγυων εξαγωγών» του Dock «που είναι φοβερή σαν ιδέα και ασφαλής σαν διαδικασία».
Παράλληλα σκέφτονται την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με γνώμονα όχι μόνο να σταθούν στα πόδια τους αλλά να στηρίξουν και τον τόπο τους: «Είχαμε την τύχη να έχουμε όλη αυτή την υποδομή του συνεταιρισμού που θα απαιτούσε τεράστια κεφάλαια και η ομάδα μας θέλει η προσπάθειά της να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για πολλούς παραγωγούς, για να βοηθήσει με τη σειρά της τον μεγάλο συνεταιρισμό, γιατί έχει σημασία όταν αποφασίσεις να κάνεις κάτι, να έχει απήχηση, να το χρειάζεται η κοινωνία...» μας λέει η Ιουλία. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Μετακομίσεις… 
Στο νέο Δημαρχείο και συγκεκριμένα στο β΄ κτήριο μετακόμισαν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, η Διεύθυνση Πρόνοιας, το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό Φαρμακείο.
Στο β΄ κτήριο του συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου οι Υπηρεσίες θα στεγασθούν ως εξής: Ισόγειο: Δημοτικό Ιατρείο, Δημοτικό Φαρμακείο και Διεύθυνση Πρόνοιας, 1ος όροφος: νότια της εισόδου Διεύθυνση Πρόνοιας και βόρεια της εισόδου Διεύθυνση Πολεοδομίας, 2ος όροφος: νότια της εισόδου ΚΕ «Φάρις» και αίθουσα συσκέψεων, ενώ βόρεια της εισόδου θα στεγασθούν το Τμήμα Παιδείας, το γραφείο ΚΔΑΠ και οι Σχολικές Επιτροπές.

*** Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: «Τα δεινά χρόνια πλησιάζουν…»
~  …Τα πλησιάζουν. Όταν δούμε πολέμους και σεισμούς και διάφορα γεγονότα, εγγύς το τέλος. Περιμένουμε πολλά να μας συμβούν – σύμφωνα με τις προφητείες των αγίων, εις τους έσχατους χρόνους θα συμβούν μεγάλα γεγονότα. Και ο λόγος του και των αγίων είναι αλήθεια.
* Το άθλημα, το οποίον περιμένουμε να δώσουμε είναι για την πίστη στην Θεανθρωπία του Ιησού, αφού βέβαια πιστεύουμε ότι ο Χριστός ήτο Θεός κι έγινε άνθρωπος κι ότι κατέβηκε στη γη, να δώσει τη λύτρωση και να διώξει το σκοτάδι της απιστίας και της αθεϊας.
Κι εμείς σαν στρατιώτες του Χριστού μας, αφού αποτελούμε το στράτευμα του Χριστού, οφείλουμε να προετοιμασθούμε, να οπλισθούμε.
Ένα κράτος, όταν αντιληφθεί ότι κάποιο άλλο κράτος ετοιμάζει επίθεση αρχίζει την προετοιμασία της άμυνας και της αντεπιθέσεως. Ούτω πως και εμείς. Και η προετοιμασία είναι γνωστή.
Να πιστεύουμε κατά πρώτον, ότι εάν έχουμε πίστη και ταπείνωση θα ελκύσουμε την Χάρη κι αυτή τη μεγάλη δύναμη του Χριστού, για να μαρτυρήσουμε. Ποτέ να μη πιστέψουμε και να τολμήσουμε να σκεφτούμε, ότι εμείς μόνοι μας έχουμε αυτή τη δύναμη. Θα λέμε: «Εγώ είμαι αδύναμος, είμαι ανίκανος, είμαι αμαρτωλός, είμαι μηδέν, είμαι ο πιο άχρηστος άνθρωπος».
~ Μόνον η ταπείνωση θα ελκύσει τη δύναμη του Χριστού και θα νικήσει. Διότι όπου ο Χριστός επιφοιτά με την υπερφυσική Του δύναμη, υπέρ φύσιν ποιεί πράγματα.
Μη νομίσετε ότι με τις προσωπικές και ανθρώπινες δυνάμεις θα αντιμετωπίσουμε οιανδήποτε ενέργεια και επέμβαση του διαβόλου και των συνεργατών του. Ποτέ. Ο άνθρωπος είναι ασθενικός, δεν έχει καμιά δύναμη να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα δεινά, παρά μόνο με τη δύναμη του Θεού.
Να πιστέψουμε ότι, όταν ο Θεός μας καλέσει σε αυτό το μαρτύριο, θα δώσει «συν τον πειρασμό και την έκβασιν» (Α΄Κορινθ. ι΄13) κι ότι όταν εν ταπεινώσει δεχθούμε να δώσουμε αυτή τη μαρτυρία, θα πάρουμε τη Χάρη του Θεού, για να νικήσουμε τον πονηρό και να στεφανωθούμε…
*Λόγοι ενός «αγίου» Γέροντα που μας καλεί να προετοιμαστούμε, με πίστη στο Θεό και ταπείνωση, για τις δύσκολες μέρες που έρχονται στον κόσμο.
Από το βιβλίο: «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ» – Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεϊτου (Εκδόσεις Ορθόδοξος Κυψέλη).

*** Με δάκρυα στα μάτια ο Καλαβρύτων ανακοίνωσε την παραίτησή του και ζήτησε συγνώμη για τα λάθη του

~ Με δάκρυα στα μάτια γονάτισε την περασμένη Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 μπροστά στην Ωραία Πύλη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Φανερωμένης Αιγίου ο , και ζήτησε συγγνώμη απ’ όσους στενοχώρησε.
* Ο κ.κ. Αμβρόσιος, ένας ιεράρχης με πυγμή και λόγο, ανακοίνωσε παρουσία πιστών, κλήρου και επισήμων την οριστική αποχώρησή του από τον εκκλησιαστικό θρόνο του, έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια αρχιερατείας του στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Στο τέλος της εξομολογητικής του ομιλίας, ο δυναμικός ιεράρχης, ζήτησε φανερά συγκινημένος συγγνώμη από όσους στεναχώρησε ή πίκρανε με λόγια και πράξεις του λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Συγχωρήστε μου, σας παρακαλώ και σας ικετεύω, συγχωρήστε μου αδελφοί μου και παιδιά μου, τα λάθη μου, τις παραλείψεις μου, τις ατέλειες του χαρακτήρος μου! Και δοξάστε μαζί μου το Όνομά του Κυρίου μας» συμπληρώνοντας οτι «Όλα έχουν ένα τέλος και ήρθε η ώρα να ζήσω μαζί σας εδώ, στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα, έξω από τα επίσημα».
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Μητροπολίτης κ.κ. Αμβρόσιος θα παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη του 2018 και αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας39 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος (κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής ) από την ημέρα που ενθρονίσθηκε Μητροπολίτης μας.
Γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα την 25ην Απριλίου 1961 εκάρη Μοναχός, την 31ην Μαΐου 1961 Διάκονος, την 17ην Ιουλίου 1963 Πρεσβύτερος, την 17ην Αυγούστου 1976 εξελέγη Μητροπολίτης Ταλαντίου και την 12ην Οκτωβρίου 1978 εξελέγη Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και σαν σήμερα το 1978 ενθρονίσθηκε στο Αίγιο.
Διετέλεσε Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Χωροφυλακής και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες, κυρίως ιστορικού και αντιαιρετικού περιεχομένου.
Πολλά τα έτη!  Δείτε ολόκληρη την ομιλία του… ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: «Φεύγω, συγχωρήστε τα λάθη μου» :  https://youtu.be/r_UzxxCzUbw .-

*** Αγία Αικατερίνη: Το μοναστήρι της στο Σινά
~  Η μαρτύρησε για τον Χριστό στις αρχές του 4ου αιώνα, στην Αλεξάνδρεια. Συνδέθηκε όμως άρρηκτα με το μετά την θαυμαστή εναπόθεση τού ιερού λειψάνου της στην ψηλότερη κορυφή τής Σιναϊτικής Χερσονήσου και την μεταφορά του αργότερα στην
*  Για την ένδοξη Αγία διεσώθησαν «μαρτύρια», εγκωμιαστικοί λόγοι, συναξαριακές διηγήσεις, ασματικοί κανόνες και ποιητικές συνθέσεις, που εξιστορούν τον βίο και το μαρτύριο της και έχουν αποτελέσει το αντικείμενο συστηματικής μελέτης των επιστημόνων από τον 18ο αιώνα εως σήμερα.
Ιστορικά, η παλαιότερη μαρτυρία για ύπαρξη μοναστικής ζωής στη περιοχή είναι του 381-384 μ.Χ.
Επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ανάμεσα στο 527 και 565, ανεγέρθηκε η μονή στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Το μέρος θεωρείται ιερό για χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους.
Ως απάντηση σε αίτημα μοναχών της μονής για προστασία, η μονή έλαβε από τον Μωάμεθ «ιδιόγραφη υποχρέωση» ή Διαθήκη (Αχτναμέ), επικυρωμένη με το αποτύπωμα της ίδιας της παλάμης του, που περιγράφει τα δικαιώματα των χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς.
Η Μονή με τη σπουδαία βιβλιοθήκη
Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και Κωδίκων της πρωτοχριστιανικής περιόδου, μετά από αυτή του Βατικανού.
Ο «Σιναϊτικός κώδικας», που βρίσκονταν αρχικά στη μονή ως τον 19ο αιώνα, τώρα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Μεταξύ των κειμηλίων τής Μονής, ξεχωρίζει η συλλογή των φορητών εικόνων, η πλουσιότερη αριθμητικά και σημαντικότερη παγκοσμίως. Το Σινά είναι από τούς ελάχιστους τόπους όπου σώζονται εικόνες τού 6ου και 7ου αιώνα, απαράμιλλης ομορφιάς και τεχνικής. Εδώ βρίσκονται και οι παλαιότερες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας.
Μεγάλης αξίας τείναι και η συλλογή των 80 Σλαβικών χειρογράφων.
Σώζεται μέρος από την πρώιμη Σλαβική Γραμματεία του 10ου-11ου αιώνα και φθάνουν έως την υστεροβυζαντινή περίοδο. Αρκετά έχουν γραφεί στην «γκλαγκολιτική» γραφή, που επινόησαν οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος για να αποδώσουν στην σλαβική γλώσσα τα ιερά κείμε­να.
Η Βιβλιοθήκη του Σινά συγκαταλέγεται μεταξύ των φη­μισμένων βιβλιοθηκών που διαθέτουν συλλογές παπύρων. Πρόκειται για 125 τμήματα και 22 σπαράγματα, αρκετά εκ των οποίων ανάγονται στὸν 6ο αιώνα και παραδίδουν σημαντικά κείμενα.
6 ώρες πεζοπορία για την κορυφή
Εντός του χώρου τής Μονής η κίνηση των επισκεπτών είναι προδιαγεγραμμένη και προσχηματική.
Θεωρείται δεδομένη η σεμνότητα της περιβολής ως προς τον χώρο και δεν επιτρέπονται οργανωμένες ξεναγήσεις και μαγνητοσκοπήσεις.
Για την άνοδο στην Κορυφή πρέπει υπολογίζουμε συνολικό χρονικό διάστημα πέντε έως επτά ωρών.
Υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ιστορικός και ο νεώτερος, πού αρχίζουν πίσω από την Νοτιοανατολική πλευρά της Μονής. ο πρώτος είναι συντομότερος, αλλά αρκετά ανηφορικός και δύσβατος. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι διαμορφωμένος με απότομα σκαλοπάτια.
Γιά το μεγαλύτερο μέρος του είναι δυνατόν να μισθώνονται καμήλες, πού πάντοτε είναι διαθέσιμες έξω οπό την Μονή. Στην συνέχεια ακολουθεί πεζοπορία σε πέτρινα σκαλοπάτια προς την Αγία Κορυφή.
Δείτε το οδοιπορικό της Μάγιας Τσόκλη, στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά.

***   Στην Ελλάδα "ΣΦΑΖΟΜΑΣΤΕ"! Την ίδια στιγμή η Τουρκία ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ όσο ποτέ...

~ Η κατάσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι αρκετά άσχημη, και συνεχώς χειροτερεύει καθώς ο Ερντογάν έχει θέσει σε ισχύ (και με μεγάλη επιτυχία) ένα μεγάλο σχέδιο εκβιομηχάνισης της χώρας, και έχει καταφέρει να κάνει σε μεγάλο βαθμό αυτόνομη τη χώρα.
Την ώρα μάλιστα που στην Ελλάδα ασχολούμαστε με Καρανίκες η Τουρκία δημιουργεί μια τεράστια αμυντική βιομηχανία, μέσω της ενώσεως όλων των μεγάλων σε μία, ενώ σχεδιάζουν και ένα μεγάλο Think Tank το οποίο θα ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία.
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντιρίμ, είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι η Τουρκία πρέπει να βιαστεί και να τελειώσει σε 5 χρόνια προγράμματα δεκαετιών.
Σε λίγο καιρό θα βλέπουμε με τα «κιάλια» την Τουρκία, όμως θα είναι αργά για να καταφέρουμε το οτιδήποτε...

*** ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ κατά ΠΑΟΚτζήδων! Τα ΜΑΤ έσωσαν τους 'μετανάστες'... (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

~ Όπως γράψαμε και χθες, όταν συνέβη, είχαμε άγριες συμπλοκές μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και Πακιστανών στην Ομόνοια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περίπου 3000 Πακιστανοί και αλληλέγγυοι έκαναν πορεία στην Ομόνοια όταν ‘συναντήθηκαν’ με εκατοντάδες οπαδούς του ΠΑΟΚ οι οποίοι ετοιμάζονταν για τον αγώνα με τον Πανιώνιο.

Οι πληροφορίες επίσης συγκλίνουν στο ότι οι Πακιστανοί επιτέθηκαν στους ΠΑΟΚτζήδες διότι τους ‘πέρασαν΄ για Χρυσαυγίτες λόγω των μαύρων ρούχων και του Δικέφαλου Αετού!

 
Φυσικά τα ΜΑΤ επενέβησαν και σύμφωνα και με τα βίντεο και με τις μαρτυρίες, περισσότερο υπερασπίστηκαν τους Πακιστανούς παρά τους αμυνόμενους Έλληνες.
~ Οπαδοί του ΠΑΟΚ διαλύουν πορεία Πακιστανών - Greek hools attack Pakistanis in Athens : https://youtu.be/o3D-JIWj2Zo .-
~ Οπαδοί του Π.A.O.K. παίζουν ξύλο με πακιστανούς στο κέντρο της αθήνας!! : https://youtu.be/0ow3JfeJLy8  .-

*** Ο Θεόδωρος Πάγκαλος παρουσιάζει "Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας" στην Καλαμάτα 
Η κωλοτούμπα και το…τίποτα
 Το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα στον χώρο του Baba Yaga εκδήλωση- παρουσίαση με αφορμή το βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου "Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας".
Το βιβλιό θα παρουσιάσει και θα συνομιλήσει με τον πρώην υπουργό ο δικηγόρος, Αντώνης Γιανακόπουλος.
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: Από τους «Αμερικάνους» και την «αξιολόγηση» μέχρι τον «Παπαδήμο» και τη «Χούντα», οι λέξεις δίνουν την ευκαιρία στον Θεόδωρο Πάγκαλο να αποκαλύψει τους τρόπους με τους οποίους επιχειρείται «η δημιουργία και επιβολή μιας εθνικοσοσιαλιστικής, κυρίαρχης ιδεολογίας που υιοθετεί και προβάλλει ό,τι πιο σάπιο και αναχρονιστικό υπάρχει στους ιδεολογικούς σκουπιδοτενεκέδες αυτής της χώρας».
 Σκοπός του, όπως αναφέρει στον πρόλογο, είναι «να ξεκαθαριστεί το έδαφος γύρω από μια σειρά εννοιών που χρησιμοποιούν ασύστολα οι τυχάρπαστοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας για να κυριαρχούν στο μυαλό των πολιτών».
Από την άλλη πλευρά, ας ανακεφαλαιώσει κανείς στο υπόδειγμα του κ. Πάγκαλου. Τι παρήγαγε πολιτικώς στα άπειρα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας; Απολύτως τίποτα. Παρήγαγε όμως απέραντο τηλεοπτικό χρόνο, γεμάτο από φαρσικά στοιχεία και ευφυολογήματα.
 Αν υπήρχε κάποια μορφή πολιτικής δικαιοσύνης, θα έπρεπε να του ζητήσουν πίσω τους βουλευτικούς μισθούς του ως «αχρεωστήτως καταβληθέντες» και να του δώσουν τηλεοπτικούς. Πέρασε όλα τα χρόνια σχολιάζοντας, υβρίζοντας, παράγοντας επικαιρότητα (ενώ από το πλάι πέρναγε και εξελισσόταν αδήριτη η πραγματικότητα).
Όπως και να έχει, όμως, η εκδήλωση στις 2 Δεκεμβρίου θα έχει ενδιαφέρον…

***  Συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση η Αφροδίτη Ρουμπέα 
Η Αφροδίτη Ρουμπέα γεννήθηκε στην Καλαμάτα και είναι θυγατέρα του Δικηγόρου Πέτρου Ρουμπέα και της Ιατρού Μικροβιολόγου Παρασκεύης Ρουμπέα.
Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση και συγκεκριμένα το λειτούργημα του δικηγόρου παππού της ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΡΟΥΜΠΕΑ και του επίσης δικηγόρου πατέρα της ΠΕΤΡΟΥ ΡΟΥΜΠΕΑ, ενώ αρχικά σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Αμερικάνικο Κολλέγιο – Derre College, στη συνέχεια μετέβη για νομικές σπουδές στην Αγγλία, όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο πανεπιστήμιο De Montfort, λαμβάνοντας την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του Δικηγόρου (Solicitor) Αγγλίας και Ουαλίας.  Άσκησε το επάγγελμα του Κοινοτικού Δικηγόρου στην Καλαμάτα επί τριετία και ορκίστηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, την 28-9-2017. Σήμερα εργάζεται  στην Καλαμάτα (οδός Δαγρέ αριθμ.6) μαζί με τον πατέρα της και άλλους συνεργάτες του γραφείου της με εξειδίκευση σε θέματα ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ από ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.

*** «Black Friday»: Ο θάνατος του εμποράκου και του αγρότη και του ανέργου και…. 
Κάθε χρόνο, την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου, οι κάτοικοι των ΗΠΑ γιορτάζουν την «Γιορτή των Ευχαριστιών». Ο εορτασμός γίνεται για να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη κάθε οικογένειας προς το Δημιουργό για τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν με το τέλος της σοδειάς. Έλκει την καταγωγή της από τα αγροτικά φεστιβάλ που διοργάνωναν οι ιθαγενείς ινδιάνοι τον ίδιο καιρό.
Η επόμενη ημέρα, η Παρασκευή μετά την «Γιορτή των Ευχαριστιών», είναι η πρώτη ημέρα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Η μέρα που έχουν όλοι οι παραγωγοί γεμάτες τσέπες, από την πώληση της σοδειάς,  θέλουν να κάνουν τις προμήθειες για τον χειμώνα και γεμίζουν έτσι και τις τσέπες των εμπόρων. Αλλά γιατί «μαύρη Παρασκευή»;
Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις. Οι πιο διαδεδομένες είναι δυο. Η μία λέει πως η ονομασία «μαύρη» προέρχεται από το χρώμα του μελανιού με το οποίο οι έμποροι συνήθιζαν να σημειώνουν τα φορολογικά τους βιβλία. Κόκκινο για το έλλειμμα, μαύρο για το πλεόνασμα…. Η άλλη λέει, πως ο χαρακτηρισμός «μαύρη» δόθηκε από τους αστυνομικούς, λόγω της αυξημένης κίνησης και των μποτιλιαρισμάτων στους δρόμους που τους εξόντωνε στην δουλειά.
Ό,τι από τα δύο και να ισχύει, γενικώς η «Black Friday» συνδέεται με την αφθονία, την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και τις μέρες ανάπαυσης από τον σωματικό κόπο των αγροτών που έρχονται.
Οπότε εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα: Υπάρχει στην Ελλάδα κανένα άλλο πλεόνασμα πλην του «πέτσινου» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ; Και τι ακριβώς «γιορτάζουν» στην Ελλάδα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τόσο οι αγρότες, όσο και οι υπόλοιποι επαγγελματίες;
Την απώλεια έως και του 80% του εισοδήματος μας σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές; Την  πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, που αντί να καταργηθεί, όπως είχαν υποσχεθεί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μειώθηκαν οι δόσεις του; Την αγορά των αγροτικών εφοδίων με ΦΠΑ 24%; Την μείωση του αφορολόγητου  στις 5.600 ευρώ, που ψήφισε η Κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι που μας πέρασε; Την μη καταβολή τριακοσίων χιλιάδων συντάξεων σε συνταξιούχους – ομήρους; Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών που ανέρχονται στα 40 δις ευρώ; Τι οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες που ανέρχονται σε 9 δις ευρώ; Την κατρακύλα της  ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά δέκα θέσεις; Τι;
Κανένα λόγο δεν έχουμε να γιορτάζουμε. Αντιθέτως μάλιστα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περίλυποι και σκεφτικοί, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες των επιλογών μας. Για εμάς είναι πράγματι ακόμη μια «μαύρη ημέρα». Η μαύρη μνήμη του «θανάτου του εμποράκου», που «σκοτώνει» το εμπόρευμα του για να ταΐσει ψωμί  την οικογένεια του. Και του αγρότη και του επιχειρηματία και του συνταξιούχου και του ελεύθερου επαγγελματία και του άνεργου. Ημέρα που πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και πρώτα πρώτα τα Επιμελητήρια της χώρας που υποθάλπουν, στο όνομα της «τόνωσης της αγοραστικής κίνησης» τέτοιες δήθεν γιορτές, ενώ θα έπρεπε (τουλάχιστον) να αναδεικνύουν τις αντιφάσεις τους και τον …λαϊκισμό που περιέχουν.  Της Πιπίνας Π. Κουμάντου

***  Παν. Νίκας: Χωρίς τον ιδιωτικό τομέα δεν βγαίνουμε από την κρίση 
  Οι Γιώργος Γκούμας και Βαγγ. Ξυγκώρος στο Δημαρχείο Καλαμάτας 
   Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Γκούμας και Βαγγέλης Ξυγκώρος επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου αντάλλαξαν απόψεις με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
Η αρχή έγινε από τον Γιώργο Γκούμα, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο» και υποψήφιοι αυτού του συνδυασμού για το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, οι οποίοι συναντήθηκαν, την περασμένη Πέμπτη, με το Δήμαρχο, παρουσία αιρετών του Δήμου Καλαμάτας.
Ο κ. Νίκας τους καλωσόρισε, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκλογές και τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει τη συνεργασία με τον άλλο μεγάλο αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής, το Επιμελητήριο.
 Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η συνεργασία με τους επιχειρηματίες έχει υπάρξει πολύ επωφελής για το Δήμο Καλαμάτας, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος έχει σταθεί αρωγός σε πολλές πρωτοβουλίες του Δήμου, με επικεφαλής τις οικογένειες Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου.
Ο Π. Νίκας ανέλυσε τις δράσεις του Δήμου Καλαμάτας που ευνοούν την επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας ως κυρίαρχες την προσπάθεια να καταστούν η Καλαμάτα και η περιοχή της πιο φιλικές στον επισκέπτη, Έλληνα και ξένο, καθώς και την προβολή των τοπικώς παραγομένων προϊόντων.
Ο Γ. Γκούμας ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την υποδοχή και τις ευχές, καθώς και για το ενδιαφέρον του Δήμου για τις επιχειρήσεις. Ανέπτυξε δε απόψεις του συνδυασμού του και τόνισε, μεταξύ άλλων, την πρόθεσή του για στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Δήμο, με στόχο την ανάπτυξη.
Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Μεσσηνία - Καινοτομία», που κατέρχεται στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επισκέφθηκε το Δημαρχείο, προχθές το μεσημέρι, μαζί με στελέχη του συνδυασμού του και συναντήθηκε με το Δήμαρχο, παρουσία αιρετών του Δήμου Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος τους καλωσόρισε, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και τόνισε ότι το πεδίο συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης με το Επιμελητήριο είναι πολύ μεγάλο, καθώς και ότι ο Δήμος Καλαμάτας επιθυμεί να βρίσκει με το Επιμελητήριο κοινό τόπο για όλα τα ζητήματα.
Ανέφερε, μάλιστα, ως ένα πεδίο συνεργασίας την προσπάθεια για προβολή της Καλαμάτας και της περιοχής της, κυρίως με έμμεσους και σύγχρονους τρόπους. Ο Δήμος έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει την προσπάθεια προβολής του τόπου μας και των προϊόντων του, προσπαθεί για την εξωστρέφεια και στόχευσή του είναι να καταστήσει την Καλαμάτα και την περιοχή της όσο πιο ελκυστική γίνεται, μια πόλη που είναι πλέον το κέντρο της νότιας Πελοποννήσου. Χαρακτηριστικά παρατήρησε ότι «όπου κάνουμε έργα, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι χωρίς τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι δυνατόν να βγει η χώρα από την κρίση.
Ο Β. Ξυγκώρος ευχαρίστησε για την υποδοχή και τις ευχές, ανέπτυξε θέσεις του συνδυασμού του και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι «ο τόπος μάς χρειάζεται όλους».

*** Γ. Μπαμπινιώτης: «Όπως γυμνάζουμε το σώμα μας, ας γυμνάσουμε και το μυαλό μας» 
«Καλώ τους φιλολόγους να διδάξουν με έναν άλλον τρόπο τα πράγματα, ώστε να καταλάβουν οι μαθητές την ουσία της γλώσσας και καταλαβαίνοντάς την, να την αγαπήσουν και να ενδιαφερθούν για αυτή»
 Όταν ακούμε τη λέξη λεξικό, αμέσως μας έρχεται στο μυαλό ο ακαδημαϊκός καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, και όχι άδικα, αφού έχει γράψει ήδη εννέα, με πιο γνωστό αυτό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Το βράδυ της Τετάρτης ο, μεταξύ άλλων, πρώην υπουργός Παιδείας βρέθηκε στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας, στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου των Ανοικτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων από το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης. Εκεί μίλησε για το θέμα «Κατάκτηση της μητρικής γλώσσας με αναφορά στο πρόσφατο έργο μου Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους».
Να σημειωθεί πως στην αίθουσα «δεν έπεφτε καρφίτσα», ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που έμειναν εκτός και παρ’ όλα αυτά δεν έφυγαν.
Λίγο πριν από την ομιλία του ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργου Μπαμπινιώτη, το «Θάρρος» είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του και να τον ρωτήσει για θέματα που αφορούν στη χρήση της γλώσσας:

STM_9046.jpg
  -Κύριε καθηγητά, μιλήστε μας για την παρουσία σας στην Καλαμάτα, καθώς και τη νέα σας Γραμματική…
Βρέθηκα στην Καλαμάτα για να μιλήσω για το νέο μου βιβλίο, δηλαδή τη «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους», έργο που θεωρώ ισάξιο με το μεγάλο λεξικό που έχω εκδώσει. Αυτό το βιβλίο αποτελεί την πρότασή μου για μια διαφορετική διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο, με έμφαση στην ουσία της, η οποία στηρίζεται στη σύνταξη μαζί με τη γραμματική.
Πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο μπορεί, σύμφωνα με τη μέθοδο και τον τρόπο σκέψης που έχω αυτά τα 40 χρόνια, να πάρει τη θέση της μεγάλης, παλαιάς και πολύτιμης Γραμματικής Τριανταφυλλίδη. Μια γραμματική που γράφτηκε το 1940, αποτελεί την πρώτη επιστημονική αποτύπωση της Δημοτικής, έργο που έγραψε ιστορία.
  -Σε τι διαφέρει η δική σας γραμματική από αυτή του Τριανταφυλλίδη;
Η μέθοδος πλέον έχει αλλάξει. Αυτό το βιβλίο ήταν μόνο γραμματική, ενώ σήμερα πιστεύουμε ότι η βάση είναι η σύνταξη και μετά ακολουθεί η γραμματική. Έτσι αποτελεί μια πρόταση αναφοράς και έναν άλλον τρόπο διδασκαλίας της γλώσσας στην εκπαίδευση.
Αυτό που υπηρετεί αυτή η γραμματική είναι η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας, αφού όλα αυτά έχουν νόημα για το πώς τη μαθαίνουμε.
Η διαφορά είναι ότι καλώ τους φιλολόγους να διδάξουν με έναν άλλον τρόπο τα πράγματα, ώστε να καταλάβουν οι μαθητές την ουσία της γλώσσας και καταλαβαίνοντάς την, να την αγαπήσουν και να ενδιαφερθούν για αυτή.
Να σημειωθεί, βέβαια, ότι αυτή η γραμματική δεν είναι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, είναι και για τους μαθητές, αλλά είναι και για όλους. Όλοι χρειαζόμαστε μια μόνιμη σχέση με τη γλώσσα.
  -Ποια είναι η γνώμη σας για τη διδασκαλία της γλώσσας στα σχολεία;
Αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα είναι μια έμφαση στο φορμαλισμό, δηλαδή να κλίνουμε ονόματα, ρήματα κ.ο.κ. Όλα τα προηγούμενα είναι χρήσιμα, αλλά δεν αποτελούν την ουσία της γλώσσας. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την ουσία και να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η γλώσσα, ότι η βάση της είναι το ρήμα και γύρω από αυτό χτίζονται όλα, ότι αυτή δεν υπάρχει χωρίς τη σκέψη μας, αλλά αυτή υπηρετεί απλώς τη σκέψη μας.
Οι λέξεις υπηρετούν τις έννοιες. Αν ξεκόψουμε τη γλώσσα και τη βλέπουμε καθ’ εαυτήν, είναι μια ουτοπία. Πρέπει πάντοτε να τη συνδέουμε με τη σκέψη μας και έτσι και ενδιαφέρον υπάρχει και ουσία.
Η γλώσσα μάς δίνει μια επικοινωνία, με τα Ελληνικά μάλιστα να μας δίνουν πολλές δυνατότητες. Πρέπει στη διδασκαλία να φανούν αυτές οι δυνατότητες, όπως, για παράδειγμα, ο μαθητής μπορεί να επιλέξει ένα επίρρημα; Έναν εμπρόθετο προσδιορισμό; Δεν είναι το ίδιο πράγμα, αφού αυτό δίνει άλλες δυνατότητες.
STM_8969.jpg
 -Έχετε παρατηρήσει το φαινόμενο οι σύγχρονες γενιές να κάνουν περισσότερα γλωσσικά λάθη σε σχέση, ας πούμε, με τους σημερινούς 60άρηδες;
Είναι αλήθεια ότι οι νεότερες γενιές μέσα από ένα σύστημα σχολικό το οποίον κατακερματίζεται σε ένα μεγάλο φάσμα γνώσης έχουν μειώσει την επαφή με τη διδασκαλία της γλώσσας.
Αφού όταν δίνεις όλα τα γνωστικά αντικείμενα σε μεγάλη έκταση, και αν ακόμα δώσεις μιαν έκταση στις ξένες γλώσσες, αυτομάτως όλο και περισσότερο περιορίζεται η επαφή μας με τη μητρική γλώσσα και, μάλιστα, στη διαχρονική της διάσταση.
Δηλαδή, οι παλιότεροι είχαν μιαν άλλη σχέση με τον αρχαίο λόγο, έτσι είχαν μια δύναμη που δεν έχουν οι νεότεροι, που είναι κάπως ξεκομμένοι από τον αρχαίο λόγο.
Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, γεννούν δυσκολίες, για αυτό επιμένω πολύ και στη διαχρονία, δηλαδή εξηγώ πώς κάποιες εξελίξεις που έχουμε σήμερα προέρχονται από τα παλιότερα ελληνικά μας, όπως έλεγε ο Σεφέρης.
Αυτά τα παλιότερα ελληνικά μας, αν δεν τα δούμε και δούμε τη γλώσσα σαν να είναι μια υπόθεση 40-50 ετών, τότε χάνουμε το δάσος.
Αυτό που προσπαθώ εγώ με τις νέες μεθόδους είναι να δώσω και αυτή τη διάσταση της διαχρονίας και ακόμα την επικοινωνιακή διάσταση.
  -Έχει χαθεί το παιχνίδι ή είναι αναστρέψιμο;
Οπωσδήποτε είναι αναστρέψιμο όλο αυτό, δεν είναι κάτι που δεν έχει αναστροφή, αρκεί να διδαχθεί σωστά η γλώσσα, να έχουμε καταρτισμένους και επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς.
  -Δηλαδή, θεωρείτε ότι το επίπεδο των νέων εκπαιδευτικών είναι χαμηλότερο πλέον;
Ναι, υπάρχει και ένα τέτοιο πρόβλημα, δηλαδή εμείς στα Πανεπιστήμια δεν ετοιμάζουμε όσο πρέπει τους εκπαιδευτικούς μας για να διδάξουν αυτά τα πράγματα. Δεν τους επιμορφώνουμε τακτικά, δεν τους εφοδιάζουμε με υλικό που χρειάζονται και, βέβαια, δεν τους αξιολογούμε.
Αν βάλετε αυτά τα τέσσερα μαζί, υπάρχει μια δυσκολία. Βέβαια, από την άλλη, πιστεύω, βλέποντας από τους φοιτητές μου, ότι στην εκπαίδευση υπάρχουν πολύ δυνατά μυαλά, δηλαδή φιλόλογοι που «πετάνε». Αλλά για να πετάξουν πρέπει να τους δώσεις την ευκαιρία και την ελευθερία, δεν πρέπει ο εκπαιδευτικός να δεσμεύεται με ένα πολύ αυστηρό αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά βέβαια πρέπει να υπάρχουν και απαιτήσεις που θα του δίνουν μια δυνατότητα να ανεβάσει το επίπεδο.
Εγώ αυτό που κάνω τώρα έχει ως στόχο να ανεβάσω το επίπεδο της διδασκαλίας και να ανεβάσω και το φιλόλογο, δηλαδή να φύγει από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα.
  -Είναι, όμως, εφικτό αυτό ή το υπουργείο τον περιορίζει σε κάποια στεγανά διδασκαλίας;
Ναι, κατά τη γνώμη μου, είναι εφικτό αυτό, βέβαια θα πρέπει και η Πολιτεία να δείξει μιαν ευαισθησία. Αξίζει να σας αναφέρω ότι επέστρεψα από την Κύπρο πριν από μερικές ημέρες. Εκεί, λοιπόν, ο υπουργός Παιδείας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, μου ζήτησαν να κάνω σεμινάρια στους φιλολόγους με βάση τη νέα μου γραμματική, για να δουν τι μπορούν να κάνουν ώστε να υπάρξει εκσυγχρονισμός και ανανέωση.
Τέτοια πρόταση στην Ελλάδα δεν έχω, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον, κι ας υπάρξει έστω από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τους ίδιους τους φιλολόγους, όταν καταλάβουν τι δίνει αυτό το έργο.
STM_8976.jpg
  -Greeklish… είναι μια μάστιγα που απειλεί την Ελληνική Γλώσσα;
Αυτό αποτελεί μιαν αρρώστια, που προκαλεί μια σταδιακή αποξένωση από την εικόνα της λέξης. Αν πάθετε αυτή την αποξένωση, θα χάσετε πληροφορία που έχει σχέση με τη σημασία της λέξης, με την προέλευση αυτής, καθώς και με την οικογένειά της. Αυτή η τριμερής πληροφορία είναι πολύ σημαντική, αφού γράφουμε και πληκτρολογούμε χάνοντας έτσι την κιναισθητική προσέγγιση των λέξεων, επομένως μια αποξένωση από την εικόνα της λέξης, καθώς και μια αποξένωση από την κιναισθητική, μπορεί να προκαλέσει ολέθριες καταστάσεις.
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό, χρησιμοποιώ πάρα πολύ τους υπολογιστές, γράφω πολύ σε αυτούς, αλλά πάντα σε ελληνικές γραμματοσειρές.
  -Σε μια συνέντευξη που είχαμε κάνει παλιότερα, μου είχατε πει ότι τα Greeklish δεν αποτελούν κίνδυνο για τη γλώσσα…
Δεν αποτελεί κίνδυνο εάν κάποιος χρησιμοποιεί τις ελληνικές γραμματοσειρές. Όλο αυτό συνεχίζεται, μολονότι κάπως έχουν μπει και νέοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ελληνικές και έτσι βλέπω μια βελτίωση. Βέβαια, υπάρχει ένα ποσοστό που συνεχίζει να γράφει έτσι, που μάλιστα εγώ θεωρώ πιο δύσκολο.
  -Μήπως έτσι δε φαίνονται τα ορθογραφικά λάθη κάποιου;
Ναι, κάποιες φορές ίσως το κάνουν και για αυτό. Απλά σιγά σιγά ξεχνάς να γράφεις και παθαίνεις αυτή την αποξένωση.
Τέλος, παρατηρούμε μια προσπάθεια απλούστευσης της Ελληνικής Γλώσσας, λέγοντας «όπως και να το γράψεις είναι σωστό», για παράδειγμα την εταιρία αλλά και την εταιρεία. Δεν πρέπει να απλουστευτούν τα πάντα, αφού αυτή η απλούστευση είναι εις βάρος της ιστορίας της λέξης. Το εταιρεία γράφεται όπως το ανδρεία. Άρα, υπάρχει κάποιος λόγος που γράφεται έτσι. Αυτό, βέβαια, δεν είναι το κύριο ζήτημα. Αλλά είναι σημαντική η ενασχόληση με τη δομή της λέξης, και στη ρίζα της και στην κατάληξή της, είναι η καλύτερη γυμναστική του μυαλού. Όπως γυμνάζουμε το σώμα μας, ας γυμνάσουμε και το μυαλό μας. Μόνο για καλό θα είναι. Επομένως μην κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτά τα πνευματικά διανοητικά ζητήματα, γιατί αυτά θα μας γυρίσουν ανάποδα, εναντίον μας. Εδώ υποχωρήσεις και ξεπουλήματα δε συγχωρούνται, αυτά θα τα πληρώσουμε ακριβά.
Παράδειγμα είναι οι Ιάπωνες ή οι Κινέζοι. Έχουν ένα πολύ δύσκολο σύστημα γραφής, αλλά έχουν το καλύτερο διεθνώς εκπαιδευτικό σύστημα, παρά τις δυσκολίες που έχουν, κι αυτό γιατί ασκούνται σε αυτά και έτσι μπορούν και ξεπερνούν τις δυσκολίες.
Ξαναλέω και επισημαίνω ότι δεν πρέπει να έχουμε αυτή τη σκέψη της υπεραπλούστευσης και ευκολίας στα πνευματικά ζητήματα, γιατί αυτό είναι αυτεπίστροφον.
  -Τι περιμένουμε πλέον από εσάς; Κάποιο λεξικό ίσως;
Εννέα έχω βγάλει, φτάνει με την περιγραφή, νομίζω ότι αυτό έχει τελειώσει, γι’ αυτό πέρασα σε αυτό το βιβλίο που ήταν και ένα όνειρό μου, δηλαδή το να μπορέσω να δώσω μια γραμματική γραμμένη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα από εμένα. Μια γραμματική για το δάσκαλο, το μαθητή, το γονέα, για όλους, αυτό λοιπόν αξιώθηκα να το κάνω.
  -Άρα μπορεί αυτό το βιβλίο να αντικαταστήσει τη γραμματική που δίδεται στα σχολεία;
Ναι, σίγουρα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να πάει, όπως κυρίως πρέπει να το δουν οι δάσκαλοι, για να δουν πώς μπορούν να διδάξουν τη γλώσσα μας. Δεν είναι εύκολο, ένας άνθρωπος που αναλύει και μελετά τη γλώσσα τόσα χρόνια να έχει κάποια άλλη προσέγγιση, ε, αυτή, λοιπόν, ας την αξιοποιήσουν αν θέλουν.
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Το κοινωνικό μέρισμα και η υποκρισία της αντιπολίτευσης 
Ο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 ζήτησε την εντολή να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας ήδη υπογράψει μια επώδυνη συμφωνία, μια δανειακή σύμβαση που προέβλεπε συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική.
Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές, τηρώντας το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που επέβαλε η συμφωνία, άσκησε πολιτικές με σκοπό την ανόρθωση της χώρας και με το βλέμμα στραμμένο στους αδύναμους συμπολίτες μας.
Έτσι, από την πρώτη στιγμή εξοικονόμησε κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναθεμελίωσε το κοινωνικό κράτος που είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει, με νέους όρους, με διαφάνεια, χωρίς πελατειακές εξαρτήσεις και χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Προστάτευσε την πρώτη κατοικία και στήριξε το εθνικό σύστημα υγείας, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
Οι οικονομικοί στόχοι ενός εκάστου έτους, της τριετούς δανειακής σύμβασης, ήταν σαφώς καθορισμένοι από τη συμφωνία με τους δανειστές και η παράβασή τους σήμαινε κυρώσεις για τη χώρα μας. Να θυμίσω ότι σχεδόν σύμπασα η αντιπολίτευση, που τώρα κάνει λόγο για υπερφορολόγηση, ψήφισε τη δανειακή συμφωνία, χωρίς να την έχει αμφισβητήσει μέχρι σήμερα.
Καθορισμένος ήταν και ο τρόπος που θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι που είχαν τεθεί, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα συγκεντρώνονταν συγκεκριμένα έσοδα. Συγκεκριμένα ποσά από τη φορολογία ακινήτων, συγκεκριμένα από τη φορολογία εισοδήματος, από την έμμεση φορολογία κ.ά. Όσο κι αν προσπάθησαν οι αρμόδιοι υπουργοί να πείσουν τους δανειστές για λιγότερα μέτρα, επικαλούμενοι έσοδα από άλλες πηγές, π.χ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν τα κατάφεραν, γιατί ποτέ στο παρελθόν η υπόσχεση που δόθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τηρήθηκε.
Ωστόσο, η πολιτική που ακολουθήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα την υπεραπόδοση της οικονομίας. Συγκεκριμένη νομοθέτηση, συντονισμένες αναπτυξιακές δράσεις, ο εξορθολογισμός των ΕΣΠΑ και η κοινωφελής εργασία, μείωσαν την ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Οι περίπου 350.000 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο ποσοστό αυτό, συνέβαλαν στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, στην αύξηση της κατανάλωσης και γενικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ομοίως στην υπεραπόδοση των εσόδων συνέβαλε η εξισορρόπηση του ασφαλιστικού συστήματος, η πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, που κυριολεκτικά είχαν αποδιοργανωθεί και απαξιωθεί. Μόνο από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων έχουν βεβαιωθεί 448 εκ. ευρώ, από τα οποία τα μισά έχουν ήδη εισπραχθεί 250 εκ., ενώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου έχουν εισπραχθεί 320 εκ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την υπεραπόδοση των εσόδων του έτους 2017 και επέτρεψαν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, το οποίο ουδεμία σχέση έχει, με το μέρισμα που δόθηκε το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά. Τότε μοιράστηκε το ποσό των 450 εκ. ευρώ, ενώ το πλεόνασμα του ίδιου έτους ήταν 78 εκ. ευρώ.
Το ποσό που διανέμεται φέτος ανέρχεται στο ποσό των 1.4 δισ. ευρώ, η δε διανομή γίνεται με καλύτερο σχεδιασμό σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ώστε να το πάρουν εκείνοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Ένα μέρος του κοινωνικού μερίσματος θα είναι ένα εφ’ άπαξ ποσό, που θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο και θα δοθεί στοχευόμενα με οικονομικά, οικογενειακά και περιουσιακά κριτήρια σε περίπου 1.000.000 νοικοκυριά, δηλ. σε πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Επιπλέον, ειδικά στους συνταξιούχους όλων των κατηγοριών θα επιστραφούν 315.000.000 ευρώ, που είναι κρατήσεις υγειονομικής περίθαλψης που είχαν υπολογισθεί στο μεικτό, ακαθάριστο, ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι, χωρίς να υπολογίζονται οι μειώσεις που είχαν υποστεί από τις εφαρμογές των μνημονίων. Με το νόμο 4387/2016 οι κρατήσεις πλέον υπολογίζονται επί του πραγματικού καταβαλλόμενου ποσού της κύριας σύνταξης, ενώ με το συγκεκριμένο μέτρο αποκαθίσταται η αδικία για τα χρόνια από το 2012 έως 2016.
Τέλος, αλλά όχι τελευταίο από πλευράς σπουδαιότητας, 360 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για μείωση σε όλους των επιβαρύνσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με προτεραιότητα στην περαιτέρω μείωση των τιμολογίων των εισοδηματικά αδύναμων συμπολιτών μας. Ουσιαστικά, τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα έπρεπε να αυξηθούν από 7 έως 10% για να καλύψουν το έλλειμμα που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και δημιουργήθηκαν ως έλλειμμα των ετών 2012, 2013 και 2014, σύνολο ελλείμματος ΥΚΩ από το κράτος προς τη ΔΕΗ 393 εκατομμύρια ευρώ. Τα έτη 2015 και 2016 υπήρξε θετικό ισοζύγιο 33 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το έλλειμμα των 360 εκατομμυρίων ευρώ έρχεται να καλύψει σήμερα η κυβέρνηση. Επιπλέον, με την κατάργηση των κλιμακίων στις χρεώσεις της ΔΕΗ, όλοι οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν ότι θα λάβουν μειωμένα τιμολόγια από τη ΔΕΗ και οι ΥΚΩ σταδιακά θα αποκλιμακώνονται στα επόμενα χρόνια.
Η εξασφάλιση της θετικής πορείας των οικονομικών της χώρας, που αποτελεί τον πρώτο στόχο αυτής της κυβέρνησης, θα επιτρέψει σταδιακά την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και τη θέσπιση μονιμότερων μέτρων που θα ανακουφίζουν την κοινωνία.
  Της Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη
Δικηγόρος  - Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

***  Δήμος Τριφυλίας: «Μη νόμιμη η λειτουργία υπηρεσιών Δημοτολογίου στις Ενότητες» 
«Η συγκεντρωτική τήρηση των βιβλίων του Δημοτολογίου και των Μητρώων Αρρένων προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 “Πρόγραμμα Καλλικράτης” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Τριφυλίας.
Και σημειώνεται ακόμη: «Δόθηκαν σαφείς οδηγίες τήρησης του ενιαίου Δημοτολογίου και Μητρώων Αρρένων με την υπ’ αριθμ. 43/14.12.2010 εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Με την ίδια εγκύκλιο δόθηκαν οδηγίες για έκδοση των πιστοποιητικών μόνο από την έδρα του Δήμου ή μέσω ΚΕΠ, καθιστώντας μη νόμιμη τη λειτουργία υπηρεσιών Δημοτολογίου στις Ενότητες και την υπογραφή πιστοποιητικών από τους προέδρους Δημ. και Τοπ. Κοινοτήτων.
Με νεότερο έγγραφό του το Υπ. ΕΣ. στις 6/12/2016 με αριθμό πρωτοκόλλου 1325/2016 επανέρχεται και εγείρει θέμα εκκίνησης πειθαρχικού ελέγχου σε όσους δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα αιρετούς και εμπλεκομένους υπαλλήλους.
Και τέλος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έγγραφό της προς το Δήμο Τριφυλίας με αριθμό πρωτ. εισερχομένου στην Υπηρεσία 20779/3.10.2017, ζητά ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ εντός 5 ημερών περί της συγκεντρωτικής τήρησης και λειτουργίας του Δημοτολογίου, για τη διαπίστωση τυχόν διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος.
Κατόπιν αυτών ο Δήμος Τριφυλίας ενήργησε ως όφειλε κατά τα οριζόμενα στη νομοθεσία και τις εγκυκλίους οδηγιών.
Δε συμφωνούμε με τη μεταφορά του αρχείου, με δεδομένη και την ιστορική και μουσειακή του αξία για κάθε πόλη, αλλά θεωρείται απαραίτητη η συμμόρφωση στις οδηγίες διότι η ευθύνη δεν αφορά μόνο στους αιρετούς, αλλά αφορά και τους υπαλλήλους, τους οποίους για κανέναν λόγο δεν πρέπει να βαρύνει και να έχουν επιπτώσεις στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Τονίζεται ότι η μεταφορά των βιβλίων αφορά μόνο την ενημέρωση και τήρησή τους στο Δημ. Κατάστημα Κυπαρισσίας. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να απευθύνονται στα Δημοτικά Καταστήματα των Ενοτήτων για την έκδοση πιστοποιητικών, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων (περίπλοκες υποθέσεις πιστ/κών εγγυτέρων συγγενών), όπως μέχρι τώρα συμβαίνει». 

***  Θετική πρωτοβουλία 
Ο Δήμος Καλαμάτας, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, προβαίνει σε καθαρισμό και διαμόρφωση δημοτικού χώρου στο Φραγκοπήγαδο, εμβαδού περί τα 10 στρέμματα, που περικλείεται από τις οδούς Τροίας, Γληνού και Ρίτσου και βρίσκεται βορείως του 7ου Νηπιαγωγείου.
Στο χώρο αυτό πρόκειται να κατασκευασθούν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και παιδική χαρά, ενώ θα εγκατασταθεί υψηλό και χαμηλό πράσινο. Θα ανεγερθούν, επίσης, τοίχοι προστασίας των πρανών και θα αναδειχθεί ο πεζόδρομος που βρίσκεται εντός της εκτάσεως. Θετική πρωτοβουλία… Α.Π.

*** Προλιμένας: Το καλύτερο οικόπεδο της Πόλης 
Ήμουν  σίγουρος ότι η ιστορία με τον προλιμένα είχε λήξει προ τετραετίας,  μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρήσει σε επενδυτή τον προλιμένα για ‘’αξιοποίηση-ανάπτυξη’’. Η σφοδρή αντίδραση των κατοίκων της παραλίας, των καταστηματαρχών  και όλων των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Καλαμάτας, που ζητούσαν να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια παραχώρησης του προλιμένα, είχε φέρει  αποτέλεσμα.
Ο Δήμος Καλαμάτας με τις μελέτες που εκπόνησε η τεχνική υπηρεσία ήταν έτοιμος να δημοπρατήσει το έργο αναβάθμισης –αξιοποίησης του προλιμένα, η αναγκαιότητα επικαιροποίησης του Master plan του Λιμανιού καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου.                                           
Από που προέκυψε ξαφνικά η εκβάθυνση του προλιμένα και η κατασκευή ως φυσικό επακόλουθο κρηπιδώματος από τον λιμενοβραχίονα του Πανελληνίου έως τον λιμενοβραχίονα στην ‘’Ψαροπούλα’’ για τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων; Άλλαξε το master plan και δεν το γνωρίζουμε;
Ευτυχώς ο Δήμαρχος έβαλε τα πράγματα στην θέση τους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να πειραχθούν  στον προλιμένα η ακτογραμμή και τα χαρακτηριστικά της παραλίας.
Υ.Γ Στον εγκεκριμένο χάρτη του master plan η ακτογραμμή στον προλιμένα παραμένει ως έχει άθικτη και για τα κρουαζερορόπλοια προβλέπεται συγκεκριμένος χώρος  δυτικά.
 Γιώργος Κυριακόπουλος

***

***  Αθλητική ενημέρωση :

*** Την  Κυριακή  26 Νοεμβρίου  2017  :
  Για την Super League  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στη 12η  αγωνιστική :
 Κυριακή 26-11-2017 :
Πανιώνιος-ΠΑΟΚ    2- 2, (0-1) .- ^
Τα γκολ: 41΄ Κουλούρης , 48 ΄ Σπυρόπουλος , 86΄ Γέσιλ , 90+3΄ Μάτος .-^
Αστέρας Τρίπολης - Λεβαδειακός   2-0 , (1-0) .- ^
Τα γκολ: 32΄ Ιγκλέσιας , 63΄Ντουβίκας , .-^
Παναιτωλικός-ΑΕΛ Λάρισσα    3-1 , (2-0) .- ^
Τα γκολ: 12΄Μοράρ , 34΄Μάζουρεκ , 49΄Λεοζίνιο , 90+3΄ Ροζά .-^

Α.Ο. Κέρκυρα - Ολυμπιακός Πειραιώς  1-3 , (1-0) .- ^
Τα γκολ: 16 ΄ Χρ. Γρομητσάρης , 46΄  Σισέ  , 65΄ Τζούρτζεβιτς, 68΄ Μάριτς ,
Κάρτες : 35' Κίτρινη κάρτα στον Επστάιν , και στο45΄ Αρτυματάς, Σιόντης , Ζιλέ ,
Διαιτητής: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης Α’ βοηθός: Κυριάκος Μερκενίδης Β’ βοηθός: Κωνσταντίνος Νικολαΐδης 4ος: Αριστομένης Κουτσιαύτης
Κέρκυρα (Αλέκος Βοσνιάδης, 4-3-3): Γιαννακόπουλος - Σπίνουλας, Γρομητσάρης, Ιωάννου, Αναστασίου - Σιόντης, Αρτυματάς, Κρητικός –Γεωργίου, Επστάιν, Παμλίδης.-
Πάγκος: Κουτζαβασίλης, Ζορμπάς, Κόντος, Μεληκιώτης, Ντιόγκο, Μπάουμαν, Βάργκας .-
Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής, 4-2-3-1): Προτό - Ελαμπντελαουί, Σισέ, Μποτία, Κούτρης - Ταχτσίδης, Ρομαό - ΄Πάρντο, Φορτούνης, Σεμπά - Ανσαριφάρντ .-
Πάγκος: Καπίνο, Οφόε, Τζούρτζεβιτς, Μάριν, Ζιλέ, Ένγκελς, Φιγκέιρας .-

Δευτέρα 27-11-2017 :

ΑΕΚ- Πλατανιάς   3-0 ,(1-0) .-
Τα γκολ :  39΄ , 49΄ Λιβάγια , 63΄ Μπακασέτας ,
Διαιτητής: Τζοβάρας (Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φθιώτιδας)
Κίτρινες: Πατράλης, Ουές
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ*): Τσιντώτας, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς (46’ Λαμπρόπουλος), Μπακάκης, Γαλανόπουλος, Αϊντάρεβιτς, Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας (76΄ Κονέ), Λόπες, Λιβάγια (71΄ Γιακουμάκης)
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Χοσέ Μανουέλ Ρόκα): Κοκκάλας, Ουές, Στάμου, Καρυπίδης, Ντιακαμονά, Βάντερσον, Αγγελόπουλος, Ντεβέσα (82΄ Στανσάβλιεβιτς), Δημούτσος, Πατράλης (64΄ Παπανικολάου), Ενσικουλού (67΄ Μπούντνικ)

*** Για την Super League  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο 12η  αγωνιστική :
Σάββατο 25-11-2017 :
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΞΑΝΘΗ  1-1, (0-0) .-^
Τα  γκολ : 49 ΄ Κόντε  , 87΄Τσεντρισεκ .-

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΛΑΜΙΑ 1964 1-1 ,(0-0) .-^
Τα  γκολ : 88΄Ελμπάζ Ελι , 90+2΄ Πίτι .-

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-1 , (1-1) .- ^
Τα  γκολ :3΄ Νταουντά , 30΄ πεν. Μόλινς , .-^
Κίτρινες κάρτες :Κολοβέτσιο, Ρισβάνη, Γκαμπέσας ,Λούντ , Άλτμαν, Κιβρακίδης , Μολίνς , Κιβρακίδης 2η = κόκκινη , Μόντσον , Σιλά , Ουάρντα .- ^
Διαιτητής του αγώνα είναι ο Σταύρος Μάνταλος (Καβάλας), με βοηθούς τους Κούλα Χασάν (Ξάνθης) και Βασίλη Καμπούρη (Εύβοιας), ενώ τέταρτος είναι ο Αριστείδης Βάτσιος (Δυτικής Αττικής).
Από την άλλη, η ομάδα του Περιστερίου ξεκινά με τους: Γιαννιώτη, Ρισβάνη, Χατζηισαΐα, Κιβρακίδη, Γιαννούλη, Μάντσον, Μπουσουλάτζιτς(Ούμπιντες), Βασιλακάκης( Καρασαλίδης), Ουάρντα, Ντιγκινί και Ντάουντα.-
Συγκεκριμένα, η ενδεκάδα των «πράσινων» αποτελείται από τους: Διούδη, Ινσούα, Κουτρουμπή, Αυλωνίτης, Κολοβέτσιο, Λουντ, Σιλά, Μουνιέ (Χίλεμαρκ), Άλτμαν, Καμπέσας (Χατχηγιοβάνης ) , Μολίνς (Τσάβες) .-

*** Στο ποδόσφαιρο Greece U20  League :
Σάββατο 25-11-2017 :
ΑΕΚ-Πλατανιάς/Χανιά 4-2  , (1-1) .- ^
Ατρόμητος Α.-Παναθηναϊκός  0-1 , (0-0) .-^
ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη 1-2 ,(1-0) .-^
Κυριακή 26-11-2017 :
Απόλλων Σμύρνης-Λαμία 1964  5-2 .- ^
Πανιώνιος-ΠΑΟΚ  2-2 .- ^
Κέρκυρα-Ολυμπιακός Πειρ. 0-3 .- ^
Αστέρας Τρίπολης-Λεβαδειακός  1-1 .- ^
Παναιτωλικός-ΑΕ Λάρισσα   2-1.- ^

*** Για την   Football League  στο ποδόσφαιρο :
Σάββατο  25-11-2017 :
Αναγέννηση Καρδίτσας - Απόλλων Λάρισσας  0-0 , (0-0) .- ^
Άρης Θεσσαλονίκης-Παναχαϊκή   1-1 , (1-1) .-^
ΟΦΗ -Καλλιθέα  2-0 ,(1-0) .-^
Πανσερραϊκός - Α.Ε. Καραϊσκάκης 2-0  , (2-0) .-^

Για την  Football League  στο ποδόσφαιρο :
A.E. ΠΑΡΤΗΣ-ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ  3-0  α. α.     .-
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ   2-1 , (1-1) .-
ΔΟΞΑ Δράμας-ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ    4-0 ,(3-0) .-
ΠΑΝΑΙΓΓΙΑΛΕΙΟΣ-ΤΡΙΚΑΛΑ 1963    0-1 , (0-1) .-
ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΒΕΡΟΙΑ ;    .- Αναβλήθηκε

*** Πρόγραμμα Γ΄εθνικής  5ου ομίλου στο ποδόσφαιρο  8η και 9ης αγωνιστικής :
Αχαϊκή-Πύλος
Ζακυνθαικός-Παλληξουριακός
Λεωνίδιο-Πανηλειακός Πύργου
Καλαμάτα-Παναρκαδικός
Αστέρας Αμαλιάδας Πανόπουλου-ΠΑΟ Βάρδας
Αστέρας Βλαχιώτη-Διαγόρας Βραχνέικων
----------    --------------
Πύλος-Παλληξουριακός
Πανηλειακός Πύργου-Αχαϊκή
Παναρκαδικός-Ζακυνθαικός
ΠΑΟ Βάρδας-Λεωνίδιο
Διαγόρας Βραχνέικων-Καλαμάτα
Αστέρας Βλαχιώτη-Αστέρας Αμαλιάδας
~* http://www.sport24.gr/football/ellada/GEth_S/g-ethnikh-to-plhres-programma-periodoy-2017-2018.4851733.html  .-

*** Αναλυτικά αποτελέσματα:
2ος όμιλος – 11η αγωνιστική
Άρης Παλαιοχωρίου-Αλμωπός Αριδαίας 1-0 ΤΕΛΙΚΟ
Ηρακλής-Καμπανιακός 5-1 ΤΕΛΙΚΟ
Φίλιππος Αλεξάνδρειας-Μακεδονικός 0-1 ΤΕΛΙΚΟ
Κιλκισιακός-ΑΕ Καρίτσας 1-0 ΤΕΛΙΚΟ
ΑΠΕ Λαγκαδά-Νάουσα 1-1 ΤΕΛΙΚΟ
Πιερικός-Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων 2-1 ΤΕΛΙΚΟ
Εδεσσαϊκός-ΑΟ Καρδίας 2-0 ΤΕΛΙΚΟ
Ρεπό: Αγροτικός Αστέρας
3ος όμιλος – 10η αγωνιστική
Νέος Αμφίλοχος-ΑΕΠ Καραγιαννίων 3-0 ΤΕΛΙΚΟ
Τηλυκράτης Λευκάδας-Ερμής Αμύνταιου 3-0 ΤΕΛΙΚΟ
Δόξα Κρανούλας-Αστέρας Παραποτάμου 2-1 ΤΕΛΙΚΟ
Καστοριά-Πανλευκάδιος 1-1 ΤΕΛΙΚΟ
Μακεδονικός Φούφα-Εθνικός Φιλιππιάδας 0-1 ΤΕΛΙΚΟ
Θεσπρωτός-Σκουφάς Κομποτίου 5-1 ΤΕΛΙΚΟ
Ρεπό: ΑΕ Λευκίμμης
4ος όμιλος – 10η αγωνιστική
Ρήγας Φεραίος-Οπούντιος Μαρτίνου 2-1 ΤΕΛΙΚΟ
Αστέρας Ιτέας-ΑΟ Σελλάνων 1-1 ΤΕΛΙΚΟ
Διγενής Νεοχωρίου-Αχιλλέας Φαρσάλων 1-0 ΤΕΛΙΚΟ
ΑΠΟΚ Βελούχι-Θήβα 0-4 ΤΕΛΙΚΟ
Νίκη Βόλου-ΓΣ Αλμυρός 0-1 ΤΕΛΙΚΟ
Αμβρυσσέας Δίστομου-Ολυμπιακός Βόλου 2-1 ΤΕΛΙΚΟ
Ρεπό: ΝΠΣ Βόλος

***  Α1 Γυναικών Στο Ελληνικό μπάσκετ :
Πρωτέας Βούλας -Εσπερίδες Καλλιθέας  51-64 .-
Πανιώνιος-Παναθηναϊκός   71-31 .-
Δάφνη Αγίου Δημητρίου -Νίκη Λευκάδας  67-52 .-
Φάρος Κερατσινίου-Ολυμπιακός Πειραιώς  58-70 .-
ΠΑΟΚ Θεσσαλ. -Ολυμπιακός Βόλου  83-70  .-
Αθηναϊκός-Παναθλητικός Συκεών  79-67

*** Στο  Μεσσηνιακό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ΕΠΣ Μεσσηνίας  :
 Σάββατο 25-11-2017 :
Α΄ Τοπικό 9η αγωνιστική :
Α.Ο. ΜΥΛΤΙΑΔΗΣ-Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  0-3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαματας -Α.Σ. Πανθουριακός  0-3
Α1 ΄  Τοπικό  9η αγωνιστική :
Ολυμπιακός Ανάληψης -Αστέρας Μικρομάνης  3-0
Α.Ο. Μεθώνης-Ηρακλής Καλαμάτας
Α.Ε Γαργαλιάνων-Χανδριναϊκός Γ.Σ  0-2
 Β΄ Τοπικό 9η αγωνιστική  1ος  όμιλος
Α.Ε. Κυπαρισσίας/Ηρακλής -Παπαφλέσσας Άμφειας  3-0
Διαγόρας Κοπανακίου-Μεσσηνιακός Γ.Σ. 2-1
Κεραυνός Καλαμάτας-Αστέρας Αρφαρών  3-2
2ος  όμιλος Β΄ Τοπικό  ΕΠΣΜ
για την 8η αγωνιστική Τετάρτη 22/11/2017 :
Νέδουσα-Πανιώνιος Καλ . 0-0.-
στην 9η   αγωνιστική :
ΑΣ Δαναός-Πράσινα Πουλιά  1-2
ΑΣ. Φυτειάς -Παναθηναϊκός Καλαμάτας  4-1
Γ΄ Τοπικό ΕΠΣΜ  4η  αγωνιστική
Νέστωρας Πύλου-Εθνικός Καλαμάτας  1-3

~** Κυριακή 26/11/2017  :
Α΄ ΤΟΠΙΚΟ :
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ  Καλαμάτας 2-0 .-
ΟΜΟΝΟΙΑ - ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  3-0 .-
ΕΘΝΙΚΟΣ-ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ  0-0 .-
ΑΝΔΡΟΥΣΑ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ   0-0 .-
ΕΡΑΝΗ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  4-0 .-
ΠΑΜΙΣΟΣ-ΔΙΑΒΙΛΙΤΣΙ  2-1 .-
Α1 ΄ ΤΟΠΙΚΟ :
ΜΑΝΗ-ΠΕΤΑΛΙΔΙ  3-0 .-
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ  ΧΩΡΑ-ΔΩΡΙΑ  3-1 .-
ΚΟΡΩΝΗ -ΑΒΙΑ  3-1 .-
ΦΥΤΕΙΑ-ΑΙΑΝΤΑΣ  -
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ  :
ΑΠΣ ΑΡΙΣ-ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ  2-0 .- ^
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ  3-0 .-
ΝΕΟΑΣ ΑΡΙΣ-ΠΑΟ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ  0-4 .-
--
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας-ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ 3-0 .-
ΠΑΟ ΚΑΛΙΘΕΑΣ-ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΩΝΙΑΣ    3-2 .-
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΟΚΟΠΙΟΥ   2-2 .-
Γ΄ ΤΟΠΙΚΟ :
ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας -ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ  0-1 .-
ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας -ΑΠΟ  ΙΚΑΡΟΣ Καλαμάτας  1-2 .-
Α.Ο. ΧΑΤΖΗ- Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ  0-3  α.α. .-

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Νοεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008  ... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥΣ  μας !  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-01-2017.html .-
~*Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο1
Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/1-01-2017-1-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-03-2017.html .-
  ~* 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-04-2017.html .-  
~*   H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 05 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/h-arfara-news-05-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/04-05-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  .... από  το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-06-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το 2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-07-2017-2008.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο 2
Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/2-08-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το  2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-09-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 10  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  ...το 2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-10-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΄....  από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-11-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-12-2017.html .-
~* ΕΚΔΡΟΜΕΣ  Διαδρομές
Δευτέρα 13  Νοεμβρίου 2017 
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/11/13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-14-2017.html .-   
~*  Αθλητική ενημέρωση  Σαββατοκύριακο 11 και 12  Νοεμβρίου 2017 :Μια  εβδομαδιαία ανασκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2017/11/11-12-2017.html .- 
  ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-15-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-16-2017.html .- 

~* H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το   2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-18-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/11/rfara-news-20-2017.html .-
~** ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  ...από το 2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-21-2017.html .-
~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 18  και 19 Νοεμβρίου  2017  :Αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/18-19-2017_20.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-21-2017.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-22-2017.html .-  
~**   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html .-  Με 21 θέματα για την  υγεία...
~** Η Εφημερίδα μας  ARFRARTA NEWS Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ....από  το  2008: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfrarta-news-23-2017.html .- 
~*
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Νοεμβρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-24-2017.html .-
~*  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 25  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/11/news-25-2017.html . -
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και 26 Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία περισκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/25-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008~  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-26-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27  Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-27-2017.html .-  
 
 


***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5933   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3784    video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3789  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.526    βίντεο   .-  

1.- https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias .-
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas
3.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
4.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5  .-
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 .-
~
~* ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  = https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-  
~*  http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-ΕΚΔΡΟΜΕΣ
~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ
 ~* https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  ,   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~*  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  .-
~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279 ,  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  .-
 

~

Δεν υπάρχουν σχόλια: