ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23  Φεβρουαρίου 2018 .
~23 Φεβρουαρίου
Πολυκάρπου (1) ιερομάρτυρος επισκόπου Σμύρνης (†166). Μαρτύρων Θεής, Αντωνίου και Κλήμεντος. Οσιομάρτυρος Δαμιανού, του εν Λαρίσση (†1586). Οσίων Αντιόχου, Αντωνίου, Ιωάννου και Μωυσέως. Γοργονίας (2), Δαμιανού, Ζεβινά, Πολυχρονίου και Δαμιανού εν τη «Νέα Σαμαρεία» της μονής Εσφιγμένου άσκήσαντος.
(1)Ο άγιος Πολύκαρπος έγινε Χριστιανός σε νεαρή ηλικία. Ήταν μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη, ο οποίος τον κατέστησε Επίσκοπο Σμύρνης. Ο άγιος διακρινόταν για την μεγάλη του σωφροσύνη, την αυστηρότητα του ήθους του και την ολόψυχη αφοσίωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Επιτελούσε δε τα επισκοπικά καθήκοντά του με ζήλο αποστολικό. Όταν ξέσπασε ο διωγμός κατά των Χριστιανών επί αυτοκρατορίας Αντωνίου Πίου, ο ανθύπατος της Μικράς Ασίας Στάτιος Κοδράτος συνέλαβε τον Πολύκαρπο και τον διέταξε να απαρνηθεί την πίστη του και να βλασφημήσει δημόσια το Χριστό. Όμως ο άγιος γέροντας επίσκοπος, με νεανικό σφρίγος, του απάντησε ότι υπηρετεί τον Χριστό επί 86 έτη χωρίς καθόλου να τον αδικήσει, πώς μπορούσε λοιπόν τώρα να τον βλασφημήσει και να τον αρνηθεί; Ο ανθύπατος τότε διέταξε να τον ρίξουν στη φωτιά, από την οποία βγήκε ανέγγιχτος. Απελπισμένοι οι διώκτες του, τον αποκεφάλισαν στις 23 Φεβρουαρίου 167.
(2) Η αγία Γοργονία, ήταν η νεότερη αδελφή του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και κόρη της ευσεβούς Νόννας και του επισκόπου Ναζιανζού Γρηγορίου, ανατράφηκε δε από τούς γονείς της «με παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Αναδείχθηκε ισάξια σε αρετή και αγιότητα βίου και με τους άλλους αδελφούς της. Διακρίθηκε για την οξύνοιά της, την προσήλωσή της στις Άγιες γραφές, ήταν δε κόσμια, σεμνή, διακριτική και ταπεινή στο φρόνημα. Μία όμως αρρώστια την έστειλε πρόωρα να συναντήσει τον λυτρωτή και νυμφίο Χριστό. 
~ VIDEO από πρώτους  Χαιρετισμούς στην Παναγία μας στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Παρασκευή 24-02-2018 , παρουσία Περιφερειάρχη  κ. Πέτρου Τατούλη :  
~Χαιρετισμοί Α΄ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 23/02/2018:
~*Εκφώνηση Ι. Ευαγγελίου Α΄ Χαιρετισμοί Αρφαρά 23/02/2018:
https://youtu.be/_423U9jIAaM  .-
~*Ομιλία 1ων Χαιρετισμών Αρφαρά 23/02/2018:
https://youtu.be/5mpCww56m6E .-
~* Οι 1οι  Χαιρετισμοί Αρφαρά 23/02/2018:

*** Ανησυχητική η κατολίσθηση που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στον Αλμυρό 
Ένα ανησυχητικό γεωλογικό φαινόμενο εκδηλώθηκε, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή του Αλμυρού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί εκτεταμένη κατολίσθηση σε συγκριμένη ιδιοκτησία, από την κάτω πλευρά του δρόμου, λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση με το δρόμο προς Μάνη.
Περίπου στις 2 το μεσημέρι, ακούσθηκε ένας δυνατός θόρυβος και ένας μεγάλος όγκος από το τοιχίο αποκολλήθηκε και κατέληξε μέσα στη θάλασσα.
Αμέσως στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, η οποία απέκλεισε αρχικά το δρόμο, μέχρι να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα.
Μάλιστα, λίγο αργότερα τοποθετήθηκε στο σημείο και κόκκινη προειδοποιητική κορδέλα. Κλιμάκιο τεχνικών του Δήμου Καλαμάτας, επισκέφθηκαν το σημείο για μια πρώτη εκτίμηση.
Όλα δείχνουν ότι η κατολίσθηση σημειώθηκε λόγω της σύστασης του εδάφους και εκ του γεγονότος ότι αυτό είναι διάτρητο.
Εκτιμήθηκε ότι άμεση λύση δεν μπορεί να δοθεί και γι’ αυτό θα ληφθούν μέτρα προφύλαξης.
Το κάθετο ρήγμα που έχει δημιουργηθεί υπολογίζεται ότι είναι περίπου στα 4 μ. και με αρκετό βάθος.
Ειδική πρόληψη πρέπει να υπάρξει για τις κατοικίες που υπάρχουν στο σημείο, καθώς αρκετές κατοικούνται και τους χειμερινούς μήνες και κανείς δεν μπορεί να πει ότι το φαινόμενο της  κατολίσθησης έχει ολοκληρωθεί. Β.Β.  Video 1: Αλμυρός κατολίσθηση 22-2-2017,  https://youtu.be/0R23KV8AQc8 .-
Βίντεο 2 : Αλμυρός Κατολίσθηση 22-2-2018 , https://youtu.be/d33k0qgBlMo  .-

*** Με μεγάλη καθυστέρηση δηλώνονται τα κρούσματα ιλαράς στη Μεσσηνία 
Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση εξακολουθούν να δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ και εν συνεχεία στη Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας τα κρούσματα ιλαράς που διαπιστώνονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Κι αυτό αν και υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης των μεταδοτικών νοσημάτων, εντός 24ωρου.
Χθες, λοιπόν,  δηλώθηκαν άλλα δύο κρούσματα, που όμως εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, τον… Ιανουάριο.
Το πρώτο αφορά ένα αγοράκι 5 μηνών, οικογένειας τσιγγάνων από τα Αρφαρά, το οποίο εισήχθη στη παιδιατρική του Νοσοκομείου στις 27 Ιανουαρίου, κι άλλο ένα 16χρονο αγόρι επίσης τσιγγάνων  από τον Άρι που εισήχθη στο Νοσοκομείο στις 21 Ιανουαρίου.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνεχώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα κρούσματα ιλαράς συνεχώς αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε, μέχρι χθες, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 1.691 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Β.Β.

*** Δεν τίθεται θέμα νέας αυτοψίας από τις υπηρεσίες στη Μαραθόλακκα- Σήμερα η εκδίκαση στο Αυτόφωρο 
Κανείς δεν  ξέρει πλέον τι να περιμένει από το σήριαλ που βρίσκεται σε εξέλιξη καιρό τώρα και έχει κορυφωθεί τους τελευταίος μήνες με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα και τη Μαραθόλακκα.
Σήμερα αναμένεται να εκδικασθεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, η υπόθεση διατάραξη υπηρεσίας και παράνομης βίας κατά δύο εργαζομένων στη Μαραθόλακκα, μετά από μήνυση του Δήμου Καλαμάτας.
Η τριήμερη προθεσμία που δόθηκε από το δικαστήριο, είχε ζητηθεί από την πλευρά των κατηγορουμένων, καθώς έχουν καταθέσει αίτημα διενέργειας αυτοψίας στο χώρο της Μαραθόλακκας από το ΚΕΠΕ. Αυτή όμως δε φαίνεται να γίνεται, καθώς σύμφωνα με  πληροφορίες το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος, έχει κάνει πρόσφατα αυτοψία και μάλλον δεν βρήκε κανέναν από τους περιβαλλοντικούς όρους να τηρείται. Το δε πόρισμα,  βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμοδίων και είναι σε εξέλιξη η ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας με τον καταλογισμό προστίμων, για ακόμα μια φορά.
Από την πλευρά των κατηγορούμενων  εργαζομένων, επίκειται η εξειδίκευση της μήνυσης που έχουν καταθέσει κατά του Δήμου Καλαμάτας, στο πρόσωπο του Δημάρχου Παν. Νίκα και του Αντιδημάρχου Θαν. Βασιλόπουλου.
  Αυτοψία
Η τελευταία αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2017, πριν ακόμα λήξει η σύμβαση που είχε ο Δήμος με την εταιρία Eco Waste. Μάλιστα από αυτά που διαπιστώθηκαν, κλήθηκαν σε απολογία τόσο ο Δήμος Καλαμάτας, όσο και η εταιρία. Η διοικητική διαδικασία από τη συγκεκριμένη αυτοψία, βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου για άλλη μια φορά να επιβληθούν πρόστιμα για την κατάσταση που επικρατείς τη Μαραθόλακκα. Την τελευταία φορά που επιβλήθηκε πρόστιμο για τη Μαραθόλακκα ήταν το 2014
Μάλιστα, όταν είχε δηλωθεί ότι τα δεματοποιημένα σκουπίδια, μετά την υποτιθέμενη επεξεργασία τους, μεταφέρονταν σε εργοστάσιο στη Θήβα, υπήρξε βάσιμη πληροφόρηση των αρμοδίων υπηρεσιών, ότι αυτός ο χώρος δεν υφίσταται. Ενημερώθηκε, λοιπόν, και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά ποτέ και κανείς δεν ενημερώθηκε για την εξέλιξη του ζητήματος.
  Μάρτυρας ο Δήμαρχος
Όπως είναι γνωστό, ο εν λόγω χώρος στη Μαραθόλακκα δε διαθέτει ούτε άδεια λειτουργίας και πλέον το ερώτημα δεν είναι ποιοι περιβαλλοντικοί όροι δεν τηρούνται, αλλά τηρείται κανένας. Γιατί, μάλλον, κατά την τελευταία αυτοψία των υπηρεσιών, τα στελέχη του περιβάλλοντος πρέπει να ταλαιπωρήθηκαν πολύ για να βρουν κάποιον από τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονται να τηρείται.
Μετά λοιπόν από αυτά τα συμπεράσματα στο τέλος του έτους, οι αρμόδιες υπηρεσίες δε βρίσκουν λόγο για να πραγματοποιήσουν νέα αυτοψία, αφού το μόνο που έχει αλλάξει είναι η αύξηση του όγκου των σκουπιδιών που έχουν τοποθετηθεί στη Μαραθόλακκα.
Είναι άγνωστο λοιπόν, αν η σημερινή δίκη στο Αυτόφωρο Μονομελές θα γίνει ή θα ζητηθεί ρητή δικάσιμος, καθώς είναι σε εκκρεμότητα και το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης των κατηγορουμένων  Άγγελου Βλαχονικολού, να παραστεί και να καταθέσει ως  μάρτυρας ο ίδιος ο Δήμαρχος Καλαμάτας.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Βγήκαν μαχαίρια για το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι 
Βαριές κατηγορίες από Βγενή και Κουρή για μέλη της διοργάνωσης
Μπορεί το πρώτο καρναβάλι της Καλαμάτας να ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό, συσπείρωση, ομόνοια και κέφι, αλλά χρόνο με το χρόνο έφθινε.
Αυτός ήταν ο λόγος, λοιπόν, που ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής μαζί με τον Νίκο Κουρή (ήταν οι δύο από τους τρεις που ξεκίνησαν το Καλαματιανό Καρναβάλι, ενώ τρίτος ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος) αποφάσισαν χθες να σπάσουν τη σιωπή τους και να εκφράσουν δημόσια τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, όπως και να καταγγείλουν πράγματα για όλο αυτό που ονομάζεται Καλαματιανό Καρναβάλι.
Αρχικά να αναφέρουμε ότι η συνέντευξη Τύπου δόθηκε σε λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ, ενώ κατά τη διάρκειά της το λεωφορείο διέσχισε όλη την Καλαμάτα, καθώς, όπως είπαν, θέλησαν έτσι να δείξουν ότι το Καρναβάλι πρέπει να διαχέεται σε όλη την πόλη και όχι να περιορίζεται στην πλατεία.
Οι δυο ομιλητές ξεκίνησαν διαβάζοντας το έντυπο που κάθε χρόνο εκδίδεται για το Καρναβάλι, το οποίο στις πρώτες σελίδες περιέχει σημείωμα του δημάρχου. Στόχος της ανάγνωσης ήταν να γίνει αντιληπτό ότι κάθε χρόνο ο χαιρετισμός είναι σχεδόν ο ίδιος, κάτι που για αυτούς δείχνει προχειρότητα. Επίσης, ότι δε δίνεται προσοχή στο Καλαματιανό Καρναβάλι, αφού όλα είναι αντιγραφή και επανάληψη.
 Τα νούμερα και οι συγκρίσεις
των 6 αυτών ετών
Στη συνέχεια οι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής θέλησαν να αναφερθούν με νούμερα στο τι συνέβη στο πρώτο καρναβάλι, τι στα επόμενα και τι, τελικά, φέτος.
Ειδικότερα, ο κ. Βγενής ανέφερε ότι, σύμφωνα πάντα με δικά τους νούμερα, είχαμε τις εξής μεταβολές: 
Συγκεντρωτικά Στοιχεία
 
2013
Καρναβαλικά πληρώματα
47
Καρναβαλιστές
4.700
Καρναβαλικά Άρματα
18
Διάρκεια καρναβαλικής παρέλασης
2 ώρες και 40 λεπτά
Κόστος
16.250 ευρώ
2018
Καρναβαλικά πληρώματα
18
Καρναβαλιστές
950
Καρναβαλικά Άρματα
5
Διάρκεια καρναβαλικής
παρέλασης
50 λεπτά
Κόστος
70.000 ευρώ
 
 
 
Στατιστικά Στοιχεία
-Το κόστος διεξαγωγής του Καλαματιανού Καρναβαλιού είναι, από το 2015, 4 φορές μεγαλύτερο από το αρχικό
-Τα καρναβαλικά πληρώματα μειώθηκαν κατά 60%
-Οι καρναβαλιστές μειώθηκαν κατά 80%
-Τα καρναβαλικά άρματα μειώθηκαν κατά 75%
-Η διάρκεια της παρέλασης μειώθηκε κατά 70%.
 
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΦΕΤΟΣ
ΕΓΙΝΕ
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ
Ακόμη μια φορά ξεκίνησε μόλις ένα μήνα πριν
Έπρεπε μετά το τέλος του καρναβαλιού του 2017 να ξεκινούν οι ενέργειες για το καρναβάλι του 2018
Καμία εκδήλωση κατά τη διάρκεια του έτους όσον αφορά στο καρναβάλι
Δύο με τρεις προκαρναβαλικές εκδηλώσεις για να δημιουργηθεί κίνητρο συμμετοχής, είτε στην οργανωτική επιτροπή είτε ως καρναβαλιστές
Κανένα κάλεσμα για δημιουργία πληρωμάτων, παρά μόνο ένα μήνα πριν από τη διενέργεια του καρναβαλιού
Εκδήλωση έναρξης εγγραφών πληρωμάτων, εκδήλωση παρουσίασης στολών (π.χ. καλοκαιρινό beach party στην παραλία Καλαμάτας με καρναβαλική πασαρέλα)
Διακόσμηση: 17 σημαίες και κάποια ηλεκτρικά στοιχεία στον πεζόδρομο της οδού Αριστομένους
Στολισμός στις γειτονιές της πόλης και ακριβώς την επομένη της Υπαπαντής σε όλο το κέντρο, στην παραλιακή, στη Νέα Είσοδο και στις κύριες εισόδους της νέας περιφερειακής εθνικής οδού
Το περιοδικό αναρτήθηκε ηλεκτρονικά 9/2 και δεν υπήρξε διανομή έντυπης μορφής ούτε στο κέντρο της πόλης (δε γνωρίζουμε το τιράζ)
Το περιοδικό να εκδίδεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν και να  διανέμεται στην Αθήνα (5.000.000 κάτοικοι – υποψήφιοι επισκέπτες), όπως επίσης σε σταθμούς διοδίων ανά την Πελοπόννησο.
Απλοϊκά παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού, χαμηλή συμμετοχή
Πρωτότυπα παιχνίδια με χρήση κατασκευών εκπαιδευτικού, οικολογικού, ψυχαγωγικού χαρακτήρα, τα οποία θα κατέληγαν σε γιορτή μεταξύ των καρναβαλιστών (σύσφιξη σχέσεων, ενδυνάμωση καρναβαλικής φιλίας και νοοτροπίας)
Ύπαρξη χορηγών επαγγελματικά εμπλεκομένων με το Δήμο Καλαμάτας
Κινητοποίηση εύρεσης χορηγών με ολοκληρωμένες προτάσεις προβολής στις εταιρείες οι οποίες διεξάγουν χορηγικά προγράμματα (πανελλαδικά και τοπικά)
Λάθος καλλιτεχνικές επιλογές (π.χ. Κoza Mostra,Locomondo) και ειδικά λανθασμένες ημερομηνίες
Επιλογές οι οποίες να συνάδουν με το ύφος του καρναβαλιού (π.χ. Τόνυ Σφήνος) και ημερολογιακά πριν από το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με σκοπό την επανάληψη της μέγιστης επισκεψιμότητας. Ανάδειξη και στήριξη νέων αλλά και καταξιωμένων τοπικών καλλιτεχνών.
Παρέλαση με μικρή χρονική διάρκεια (στο Ρέθυμνο κράτησε περίπου 5 ώρες). Μεγάλα κενά, με συνέπεια να μην υπάρχει ρυθμός και κέφι.
Κανένας παλμός – όλοι περπάτημα.
Κίνηση μπρος-πίσω τα γκρουπ για να καλυφθούν τα τεράστια κενά.
Καλυμμένα οχήματα με «ιδιαίτερη» αισθητική.
Μόνο ένα άρμα αξιόλογο.
Εφαρμογή συγκεκριμένου χρονικού προγράμματος και διεύρυνση τα διαδρομής.
Δημιουργία αρμάτων,
«Εκπαίδευση» πληρωμάτων για καλύτερη και πιο θεαματική συμμετοχή
Χορός καρναβαλικής επιτροπής.
Χαμηλή προσέλευση.
Αγνοούνται τα χρήματα τα οποία προήλθαν από τα εισιτήρια.
Πραγματοποιήθηκε ακόμη μια φορά σε ιδιωτικό χώρο
Να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του καρναβαλιού, έχοντας και στοιχεία show, να έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα (όπως την πρώτη χρονιά), να πραγματοποιείται σε δημοτικό χώρο (π.χ. Κλειστό, Τέντα)
Ανάθεση λογότυπου
Ανάθεση ιστοσελίδας
Ανάθεση εκτυπώσεων
Ανάθεση δημιουργίας στολών επιτροπής
Ανάθεση βιντεοσκόπησης και φωτογραφίας
Ανάθεση δημιουργίας σημαιών και λαβάρων
Ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες για όλους και για όλα
Κλείσιμο μουσικής ακριβώς μετά το πέρας της παρέλασης
Μουσική από το στημένο ηχοσύστημα επί τριήμερο για τη δημιουργία καρναβαλικού κλίματος.
 
Οι προτάσεις τους
Παράλληλα, το δίδυμο Βγενή-Κουρή θέλησε να κάνει τις δικές του προτάσεις για τη βελτίωση του Καρναβαλιού, προτάσεις που ήρθαν να προστεθούν σε ένα πλαίσιο που εξέδωσαν το 2016:
-Δημιουργία καρναβαλικού εργαστηρίου με συμμετοχή εθελοντών πολιτών (εικαστικών, καλλιτεχνών, σιδηρουργών, ξυλουργών, δημιουργών μόδας, δημιουργών πλαστικών τεχνών κ.τ.λ.)
-Συνέργειες με άλλους Δήμους και, κυρίως, το Δήμο Μεσσήνης
-Δημιουργία μόνιμου σήματος (logo) για τη μέγιστη αναγνωρισιμότητα του Καλαματιανού Καρναβαλιού με την πάροδο των χρόνων
-Έναρξη εργασιών όλων των τομέων του Καλαματιανού Καρναβαλιού την επομένη της Καθαράς Δευτέρας του προηγούμενου
-Παιχνίδια – εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης (Καλαμάτα δεν είναι μόνο η πλατεία), που να καταλήγουν σε γιορτή
-Ειδική εκδήλωση για την τρίτη ηλικία (το καρναβάλι είναι για όλους).
-Η παρουσία της πριγκίπισσας Ιζαμπούς να είναι ουσιαστική, με συμμετοχή σε διάφορα νέα δρώμενα, και όχι απλά στην έναρξη και τη λήξη.
 Ταυτότητα καλαματιανού καρναβαλιού
Όπως ανέφεραν ακόμη, «από το 2014 έχουν γίνει αποτυχημένες προσπάθειες αντιγραφής. Αρχικά βενετσιάνικο καρναβάλι (κυρίες προσέφεραν τσάι στο δήμαρχο με ρούχα εποχής), έπειτα παραδοσιακό καρναβάλι (άνοιγμα της παρέλασης με συμμετοχή του δρώμενου της Ευετηρίας της Νέδουσας) και τα τελευταία 2 χρόνια το καρναβάλι θυμίζει ζωολογικό κήπο (logo με γατούλες, κοκόρια κ.τ.λ.), ενώ τα φετινά λάβαρα καμία σχέση δεν είχαν με το σήμα (γάτα) και παρέπεμπαν στη Φραγκοκρατία. Επίσης, το καρναβάλι δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας».
 Η ιστορία του Καλαματιανού Καρναβαλιού και η αποχώρηση Βγενή- Κουρή
Το 2013 μια ομάδα ανθρώπων, που ούτε καν ήταν φίλοι, βρέθηκαν και ξεκίνησαν το σύγχρονο Καλαματιανό Καρναβάλι, όπως είπαν οι ομιλούντες. Το πρώτο καρναβάλι πήγε πολύ καλά κι αυτόματα ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά. Έτσι, οι τρεις διοργανωτές ένιωσαν την ανάγκη να ιδρύσουν το Σύλλογο «Καλαματιανό Καρναβάλι», ώστε να πάρει τη σκυτάλη και πιο οργανωμένα να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά. 
Ο Σύλλογος, όμως, όπως είπαν, έκανε το καρναβάλι για μία μόνο χρονιά, το 2014, και στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν, αφού ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να πάρει τις τύχες του στα χέρια του και να το οργανώσει ο ίδιος, όπως κάνει από το 2015 έως και σήμερα.
Σύμφωνα με τον Νίκο Κουρή, η εμπλοκή του Δήμου είναι μεν απαραίτητη στο Καρναβάλι, αφού πρόκειται για μεγάλη διοργάνωση, την οποία δεν μπορεί να αναλάβει ένας ιδιώτης. Όμως, συνέχισε, υπάρχει τεράστια διαφορά από το να θέλει να κάνει τα πάντα, από το Α έως το Ω. Τότε, λοιπόν, το δίδυμο Βγενή-Κουρή, που δεν ήθελε το καρναβάλι να έχει πολιτική εμπλοκή, αποφάσισε να αποχωρήσει.
Το 2016, σε μια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε για το καρναβάλι, οι δυο τους μαζί με μια ομάδα φίλων του Καρναβαλιού συμμετείχαν και παρουσίασαν τη δική τους πρόταση, που ήθελε απεμπλοκή του Δήμου Καλαμάτας.
Στόχος τους ήταν, όπως είπαν, το Καρναβάλι να γίνεται από πολίτες, με αγάπη, πάθος και τρέλα για αυτό.
 Τα «Παπαγαλάκια» του δημάρχου
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο Χάρης Βγενής εξαπέλυσε ακόμη ευθεία επίθεση κατά δημοτικών συμβούλων της παράταξης Νίκας, διότι, όπως είπε, ρίχνουν λάσπη γύρω από το όνομά του. Έτσι, τους χαρακτήρισε «παπαγαλάκια του δημάρχου». Αφορμή στάθηκε, όπως είπε, το εξής: όταν κατέθεσε τον προϋπολογισμό για το 2ο Καλαματιανό Καρναβάλι της τάξεως των 70.000 ευρώ, αυτός ήταν πλήρης και έδειχνε αναλυτικά πού θα πάνε τα χρήματα. Χρήματα που, όπως σχολίασαν, δε ζήτησαν από το δήμαρχο να τα διαθέσει, αλλά «να τα έχει στην άκρη», σε περίπτωση που δε συγκεντρωνόταν όλο το ποσό από χορηγίες.
Όμως, όπως παρατήρησε ο κ. Βγενής, ο κ. Μπούχαλης, η κα Μπελογιάννη και ο κ. Βεργόπουλος, σε συνάντηση που έγινε με τα 25 άτομα της Καρναβαλικής, δεν ψήφισαν το συγκεκριμένο προϋπολογισμό και στη συνάντηση που ακολούθησε με τον κ. Παναγιώτη Νίκα, ανέφεραν ότι θα κάνουν καρναβάλι με ό,τι βρουν.
Κλείνοντας ζήτησε από αυτούς που χαρακτήρισε ως παπαγαλάκια να σταματήσουν «να παπαγαλίζουν, να γλείφουν όποιον θέλουν και να είναι χανουμάκια οπουδήποτε δικτάτορα».
 Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις…
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά ήταν τα ερωτήματα που γεννήθηκαν μετά την παραπάνω συνέντευξη Τύπου. Για παράδειγμα, ειπώθηκε ότι το τελευταίο γκρουπ της παρέλασης, που αποτελούνταν από άτομα των ΚΔΑΠ, χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και τα παιδιά που συμμετείχαν πήραν δωρεάν τη στολή της.
Ερωτήματα προκύπτουν και για το Σύλλογο «Καλαματιανό Καρναβάλι», του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και χρόνια, και όπως είπαν οι Βγενής- Κουρής, όταν ζήτησαν να γίνει γενική συνέλευση, η πρόεδρος κα Μπελογιάννη τούς ζήτησε τα ρέστα. Άραγε, αυτός ο Σύλλογος υπάρχει ακόμα; Πού είναι τα βιβλία του; Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Πρόσκληση στην «Πρόβα Νυφικού» από την Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας
Την «Πρόβα Νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου, που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία τόσο ως βιβλίο, όσο και ως τηλεοπτική σειρά, ενώ έχει ανέβει με μεγάλη ανταπόκριση και στο Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η Θεατρική Διαδρομή, αρχής γενομένης από την αυριανή πρεμιέρα. Το έργο θα παίζεται μέχρι τις 18 Μαρτίου, με καθημερινές παραστάσεις –πλην Δευτέρας- και ώρα έναρξης τις 9 το βράδυ. Η τιμή των εισιτηρίων είναι 12 ευρώ, μειωμένα στα 10 ευρώ διατίθενται στην προπώληση καθημερινά στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ 8 είναι για παιδιά και συλλόγους ή ομάδες θεατών (γίνεται έκκληση για έγκαιρη προμήθεια εισιτηρίων προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός).
Χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής, Μαρία Τούμπουρου, ο επίτιμος Αντώνης Κατσάς και ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς, κάλεσαν τον κόσμο να παρακολουθήσει την παράσταση, μιλώντας με μεγάλη θέρμη τόσο για αυτήν, όσο και για το ερασιτεχνικό θέατρο και την ομάδα τους, ενώ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν, στο ΔΗΠΕΘΕΚ, την αξιοποίηση της Ηλέκτρας και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα...
Στο πλευρό τους ήταν οι Αγγελική Κανδηλιώτη, Ελένη Γιαννούλη, Αποστόλης Ασημακόπουλος, Ματίνα Νιάρχου, Χρήστος Καράμπελας, Σοφία Τσόπελα, Γιάννης Φωτεινόπουλος και Ελένη Τσίγκου, τους οποίους θα δούμε επί σκηνής μαζί με τους Μαρία Τούμπουρου, Γιώργο Ιατρόπουλο, Στράτη Καΐκη, Ηλία Παρθένιο, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Ελενα Χριστοπούλου, Κωστή Παναγόπουλο, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Ευτυχία Μουταβελή, Νίκο Χατζηγιαννόπουλο, Βίλμα Ταγαρούλια, Χριστιάνα Ρούπα, Μανώλη Σηφογιωργάκη, Πάρη Καλογεράκο, Ιωάννα Μπακάλη, Χριστίνα Ζήρα, Πάνο Σιάχο, Νίκο Κολόζη, Γιώργο Παναγόπουλο, Ζιζέλ Παππά, Τζένη Τσακάλη.
Η Μαρία Τούμπουρου άνοιξε την ενημερωτική συνάντηση τονίζοντας τα εξής:
«Η Θεατρική Διαδρομή φέτος επίλεξε να ανεβάσει το έργο «Πρόβα Νυφικού» της Ντόρας Γιαννακοπούλου. Είναι ένα έργο που σαν βιβλίο αγαπήθηκε πάρα πολύ από το κοινό, αλλά και σαν τηλεοπτική σειρά και σαν θεατρική διασκευή που ανέβηκε στην Αθήνα. Είμαστε περήφανοι, αγαπήσαμε αυτό το έργο πάρα πολύ, όπως και όλα μας τα έργα. Είμαστε 25 χρόνια με ενεργή συνεχή δράση στα θεατρικά ερασιτεχνικά δρώμενα της πόλης αυτής.
Η σκηνοθεσία βέβαια για άλλη μια φορά είναι του Κώστα Χαλκιά, με τον οποίο συνεργαζόμαστε 5 χρόνια. Μας έμαθε πολλά και αγαπήσαμε πιο πολύ ακόμα το θέατρο».
  Κώστας Χαλκιάς: Το απαιτητικό κοινό της Καλαμάτας έχει ανάγκη να δει έργα που παίζονται στην Αθήνα
Πολλά είχε να πει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κώστας Χαλκιάς, ξεκινώντας με την μια γλυκόπικρη διαπίστωση και θέτοντας εξ αρχής τον πήχυ ψηλά: «Αναρωτιούνται όλοι τι συμβαίνει στην Καλαμάτα και υπάρχει αυτή η θεατρική κίνηση με αυτές τις θεατρικές υποτιθέμενες ερασιτεχνικές ομάδες. Μάλλον υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό το οποίο δημιουργήθηκε μετά την υποβάθμιση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και ο κόσμος έχει ανάγκη να δει θέατρο και παραγωγές που βλέπει το κέντρο. Υπάρχει ένα θεατρόφιλο κοινό που δημιουργήθηκε στην Καλαμάτα τα τελευταία 20 χρόνια κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ένα έργο σαν την Πρόβα Νυφικού που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο με 30 ηθοποιούς γιατί να μην το δει και το κοινό της Καλαμάτας;
Το αποτέλεσμα τέτοιων προσπαθειών φυσικά θα το κρίνει το θεατρόφιλο κοινό με την παρουσία του και ελπίζω, μέχρι τέλος στις 18 Μαρτίου που θα παίζεται η παράστασή μας, να υπάρξει η ίδια ανταπόκριση που υπήρξε και στα προηγούμενα πέντε χρόνια της συνεργασίας μου με την Θεατρική Διαδρομή».
Στη συνέχεια ο κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε σε μια ξεχωριστή διάσταση του έργου, ως μάθημα πατριδογνωσίας, όπως το προσδιόρισε, και σε άλλες ιδιαιτερότητες στην προσέγγισή του, όπως θα το έχουμε την ευκαιρία να το δούμε αύριο και τις προσεχείς εβδομάδες στο Πνευματικό Κέντρο:
«Η Πρόβα Νυφικού, όπως και πολλά άλλα έργα, τον τελευταίο καιρό διασκευάζονται από μυθιστορήματα και βιβλία με μεγάλες επιτυχίες, όπως Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, Το Τρίτο Στεφάνι, Πρόβα Νυφικού. Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να αντικατασταθεί το μάθημα πατριδογνωσίας που καταργήθηκε από τα σχολεία. Μέσα από αυτά τα μυθιστορήματα και τα μπεστ σέλερ τα νεοελληνικά καταγράφεται το παζλ των τελευταίων δεκαετιών που σημάδεψαν την Ελλάδα.
Ελπίζω ότι με τον τρόπο που στοχεύσαμε τη θεατρική μας σκηνοθεσία και προσαρμογή του έργου –γιατί το έργο αυτό μάλλον γράφτηκε κατά παραγγελία από το Εθνικό Θέατρο και γράφτηκε για την κυκλική σκηνή του ΡΕΞ. Οπότε εκεί τα τεχνικά προβλήματα ήταν απείρως λιγότερα από τα προβλήματα τα τεχνικά που αντιμετωπίζουμε εμείς. (Η άλλη ετοιμάζεται στο πίσω μέρος πατάς ένα κουμπί και έρχεται το σκηνικό μπροστά σου).
Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια μπρεχτική σκηνική προσαρμογή, να διηγηθούμε δηλαδή την ιστορία μας στο κοινό όπως θα διηγούμασταν ένα παραμύθι σε ένα μικρό παιδί.
Τολμώ να πω ότι χρησιμοποιώ την κλασική ρήση του δασκάλου μου, του Κάρολου Κουν, που έλεγε ότι «δεν υπάρχει θέατρο χωρίς ποίηση και μαγεία».
Αυτή η διαχρονική κλωστή που συνδέει τη γέννηση της αίσθησης και της τέχνης του θεάτρου από την εποχή του διθύραμβου και των τραγωδιών του αρχαίου δράματος μέχρι σήμερα. Πιστέψτε με ότι η τεχνική του αρχαίου δράματος είναι κάτι που με βοηθάει και είναι ο μεγάλος μου δάσκαλος για να διηγηθώ και πράγματα που μας απασχολούν σήμερα. Αυτό που στοχεύσαμε είναι η σχετική διαχρονικότητα που απορρέει από την ίδια την παράσταση μας, από την εποχή που καταγράφεται μέσα στο βιβλίο, δηλαδή μιλάμε για 1939 μέχρι 1944-’45 που φεύγουν οι Γερμανοί.
Συνδέουμε την παράσταση –ελπίζω να καταφανεί αυτό- με ένα στοιχείο διαχρονικότητας που πιθανόν να φτάνει και μέχρι σήμερα. Τι είναι αυτό το στοιχείο; Είναι η αστική μας ανεμελιά που δεν μπορούμε να δούμε λίγο πιο πέρα τη μύτη μας και μας έρχονται οι κατραπακιές της ιστορίας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και το 1939, ενώ ο Χίτλερ με τους ναζί εισβάλουν και συντρίβουν την Πολωνία, εμείς νομίζουμε ότι εδώ θα περάσουμε καλά και όλα μέλι-γάλα. Να όμως που ο πόλεμος φτάνει και στην Ελλάδα και αρχίζει η φοβερή τραγωδία της δεκαετίας του ’40, γιατί μετά την απελευθέρωση έχουμε και τα τρομαχτικά προβλήματα του εμφυλίου.
Και ό,τι ζούμε είναι αποτέλεσμα επαγωγικά του ό,τι συνέβη στη δεκαετία του ’40 στην πατρίδα μας.
Η ιστορία η βασική του έργου είναι μια οικογένεια όπου έρωτες, πάθη, μίση, προδοσίες και σχέσεων και ιδεολογικές και προδοσίες πάνω στο θέμα της αντίστασης ενάντια στον κατακτητή, συνεργασίες με τον κατακτητή, καταγράφουν την τραγωδιακή διαδικασία το πώς υπάρχουμε και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα».
Τέλος, ο κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη προσωπικότητα της Ντόρας Γιαννακοπούλου, η οποία «είναι ένας μύθος για το τραγούδι, για το σινεμά, για το θέατρο, αγαπητή απ’ όλο το ελληνικό κοινό και ως συγγραφέας, καθώς το βιβλίο πούλησε πάνω από 250.000 αντίτυπα. Η ιστορία είναι απλή και κατανοητή από τον κόσμο. Η σειρά του Κουτσομύτη είναι από τις καλύτερες 5 σειρές που γυρίστηκαν στην ελληνική τηλεόραση.
Η συνέχεια επί της σκηνής…».
  Αντώνης Κατσάς: Είμαστε σίγουροι ότι τα καταφέραμε…
Με τη σειρά του ο κ. Κατσάς ανέφερε: «Μετά από 25 χρόνια παρουσίας στην πόλη και το νομό μας έχουμε πλέον το δικαίωμα να πούμε ότι ο κόσμος μας αποζητά κι εμείς έχουμε συναίσθηση της ευθύνης αυτής και της υποχρέωσης να γινόμαστε όλο και καλύτεροι και να είμαστε όσο μπορούμε πιο συνεπείς με τις αρχές που ξεκινήσαμε το 1994. Ένα χαρακτηριστικό της ομάδας μας είναι η τόλμη να ανεβάζει έργα εντελώς διαφορετικά. Την τελευταία 5ετία με τον Κώστα Χαλκιά  Μαρά/Σαντ, το Τρίτο Στεφάνι, την Ανάκριση, το Κλουβί με τις Τρελές.
Εντελώς διαφορετικά έργα μεταξύ τους και με διαφορετική θεματολογία, αισθητική και απαιτήσεις. Μέχρι τώρα θεωρώ ότι εκτιμάει το κοινό της Καλαμάτας την δουλειά μας και γι’ αυτό σε κάθε παράσταση γεμίζει καθημερινά το Πνευματικό Κέντρο με την παρουσία του και απολαμβάνει τις παραστάσεις μας.
Η «δυσκολία» που αντιμετωπίζουμε είναι ότι την ομάδα μας την πλαισιώνουν πάρα πολλά άτομα. Μόνο η θεατρική ομάδα ξεπερνάει τα 50-60 άτομα και αυτό μας υποχρεώνει να ανεβάζουμε μεγάλες παραγωγές, όπως είναι και η Πρόβα Νυφικού.
Είμαστε σίγουροι ότι τα καταφέραμε. Για άλλη μια φορά το κοινό της Καλαμάτας θα μείνει ικανοποιημένο και θα γεμίσει την αίθουσα» κατέληξε ο επίτιμος πρόεδρος της Θεατρικής Διαδρομής.    Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Ομιλία του Πέτρου Θέμελη για το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Μεσσήνη 
Την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας στην οδό Αριστομένους 95, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης θα πραγματοποιήσει ομιλία για το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Μεσσήνη.
Ο τίτλος της παρουσίασης είναι «ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ 1986-2018».
Τον ομιλητή θα προλογίσει ο κ. Νίκος Ζαχαριάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιομετρίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και η είσοδος είναι ελεύθερη.

*** Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο αναπλάσεων σε Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος 
Υπάρχει ένας…νόμος στα δημόσια έργα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, ο οποίος υποστηρίζει ότι με εκπτώσεις πάνω από 50% ή κλέβεις ή μπαίνεις μέσα.
Δεν θέλουμε να γίνουμε…Πυθίες, αλλά έχει παρατηρηθεί σε πολλά έργα και της Μεσσηνίας ο νόμος αυτός να έχει ισχύ.
Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά είναι τόσες που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Πάντως, για το έργο που γίνεται παρακάτω λόγος μένει να αποδειχθεί, εν τοις πράγμασι, αν είναι κανόνας ή εξαίρεση.
Χθες, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Γεώργιος Παπουτσής υπέγραψαν σύμβαση για την πραγματοποίηση του έργου «Ανακατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμού, τμημάτων των οδών Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος».
 Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΡΚΑΤ, που προσέφερε έκπτωση 59,43%. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού μελέτης 900.000 ευρώ με το ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του, με πολύ ευνοϊκούς όρους, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου η ανάδοχος εταιρεία θα ξεκινήσει εργασίες άμεσα, από την οδό Αύρας, που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση κατά τη θερινή περίοδο. Θα καταβληθεί δε ιδιαίτερη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση το καλοκαίρι από το έργο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, που είναι 180 ημέρες, θα συντομευθεί, πάντα σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή.
Η σύνταξη της μελέτης ανάπλασης αφορά στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων των οδών Ηρώων και Αύρας από το ύψος της Κρήτης μέχρι την οδό Ναυαρίνου, μήκους περίπου 370 μέτρων.
Σκοπός της μελέτης είναι πρωτίστως η διευθέτηση του κυμαινόμενου σήμερα πλάτους των δρόμων, σε δρόμους και πάλι διπλής κατεύθυνσης, σταθερού όμως πλάτους ανά λωρίδα κατεύθυνσης, 6,40 μέτρων για την Αύρας και 7,00 μέτρων για την Ηρώων αντίστοιχα, με μικρή μετατόπιση των υφιστάμενων αξόνων.
Συγχρόνως, δημιουργούνται πεζοδρόμια και αυτά κυμαινόμενου πλάτους αλλά σαφώς μεγαλύτερα από τα σημερινά και με καινούργια υλικά επιστρώσεων (λείο βιομηχανικό δάπεδο με εμφανείς αρμούς στις μεγάλες επιφάνειες και ζώνες πλάτους 80 εκ. από έγχρωμες πλάκες τσιμέντου, επαναλαμβανόμενες ανά τακτά διαστήματα).
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του πεζόδρομου Ποσειδώνος, στη μαρίνα Καλαμάτας, η οποία πραγματοποιείται με μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αφορούν αφενός μεν στη βελτίωση του υπάρχοντος φωτισμού του πεζόδρομου με φώτα νέας τεχνολογίας (LED), στην αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών επίστρωσης σε διάφορα σημεία του δρόμου, αλλά και στη σύνδεση του παραπάνω πεζόδρομου με την οδό Σαλαμίνος, με τη δημιουργία ενός πεζόδρομου πλάτους 5,0 μέτρων και μήκους 45 μέτρων, που περνά μπροστά από τα καταστήματα εστίασης «Λιμένι» και «Mangiona».
Σχετικά με τον αστικό εξοπλισμό, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπαυση των πεζών, με τη δημιουργία χώρων ξεκούρασης σε άνετα καθιστικά – παγκάκια και βρύσες πόσιμου νερού, στην τοποθέτηση κάδων μικροαπορριμμάτων ανά τακτά διαστήματα της διαδρομής και στη σωστή ενημέρωση των οδηγών με τοποθέτηση πινακίδων ρυθμιστικών και ένδειξης επικίνδυνων θέσεων με τους αντίστοιχους στύλους στήριξης.
Τέλος, αντικαθίστανται οι υπάρχοντες μεταλλικοί κάδοι οικιακών απορριμμάτων, με νέους κυκλικούς πέτρινους στην εξωτερική τους πλευρά κάδους, μεγάλης χωρητικότητας.  Α.Π.

*** Δείτε με ένα κλικ πόσα ένσημα έχετε 
Τη δυνατότητα να δουν πόσα ένσημα έχουν, δίνει στους εργαζόμενους το υπουργείο Εργασίας μέσω της εφαρμογής «Άτλας». Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μπορούν να γλιτώσουν τους πολίτες από ουρές σε υπηρεσίες όπως η εφορία, το ΙΚΑ, κλπ.
Το Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» είναι το σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που συγκεντρώνει την Ασφαλιστική Ιστορία και την Ασφαλιστική Ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.
Έτσι, με τη χρήση του ΑΜΚΑ μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα ένσημά σας και το πλήρες ασφαλιστικό σας βιογραφικό. Προσοχή! Οι ασφαλισμένοι μπορούν να δουν τα ένσημα τους συνολικά και όχι ανά μήνα.
Στο Πληροφοριακό Σύστημα «Άτλας» θα ενσωματωθεί σταδιακά ο χρόνος ασφάλισης όλων των Ελλήνων σε όλους τους ΦΚΑ της χώρας. Στην παρούσα φάση έχει ενσωματωθεί ο χρόνος ασφάλισης από το 1994 μέχρι σήμερα για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και από το 1998 έως σήμερα για τον ΟΓΑ.
Επίσης έχει ενσωματωθεί περίπου το 70% του χρόνου ασφάλισης από τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Συνολικά έχουν ενσωματωθεί 2,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης.
Στο επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί η πληροφορία από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΝΑΤ, καθώς και το διάστημα 1994-1997 για τον ΟΓΑ.
Κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει το χρόνο ασφάλισης που έχει τεκμηριώσει.
Η πρόσβαση γίνεται με τη χρήση των κωδικών του ΤΑΧΙS της ΓΓΠΣ και απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ. Δείτε εδώ τα ένσημα  in.gr

*** Οι «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» θα μείνουν άφωνοι ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ τους ετοιμάζει μεγάλες αποκαλύψεις

~ την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι. Οι οικοδεσπότες κκ. Ντζούνος και Κούτρας περιμένουν πώς και πώς την ανάλυση του Κ. Βελόπουλου.
 Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα αναλύσει την επικαιρότητα και θα μιλήσει για όλα τα τρέχοντα εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

*** «Παράθυρο» στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον Γαβρόγλου! ‘ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ’ με τον ΦΙΛΗ

~ Κόντρα με τον Νίκο Φίλη στην Επιτροπή της Βουλής – Ο πρώην υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον νυν ότι το άρθρο 19α ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην χώρα μας«Παράθυρο» για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευση ανοίγει η κυβέρνηση στη Βουλή την ώρα που η υπόθεση Novartis απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά την κοινή γνώμη.
Η καταγγελία μάλιστα έρχεται από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη ο οποίος είχε σφοδρή σύγκρουση με τον υπουργό
Κώστα Γαβρόγλου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για διάταξη που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας κατήγγειλε πως το άρθρο 19α ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου στην χώρα μας, ενώ στην προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου να αντικρούσει τα επιχειρήματα, απάντησε με νόημα: «Το έχω χειριστεί ως υπουργός, κύριε υπουργέ. Το ξέρω καλά το θέμα και γνωρίζω το παρασκήνιο» και συνέχισε σε άλλο σημείο: «Λοιπόν, αναγνωρίζουμε κολέγια στην Ελλάδα; Για την Ελλάδα μιλάμε. Άρα σε λίγο θα έχουμε πολλά κολέγια… Εύχομαι να κάνω λάθος εγώ, αλλά θα είναι αργά αν δεν κάνω λάθος εγώ».
Ο διάλογος από την χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι ενδεικτικός:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να κάνω μια ερώτηση, γιατί δεν καταλαβαίνω κάτι. Αν κατάλαβα καλά, επιμένετε στη διάταξη 19α΄, που αφορά τους τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στη χώρα μας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Επιμένω. Θα το δω και στο μεταξύ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Το ΜΑΙΧ, στο οποίο αναφερθήκατε, είναι άλλο πράγμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν είναι καθόλου άλλο. Είναι στο ίδιο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Το ΜΑΙΧ δεν δίνει προπτυχιακούς τίτλους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δίνει μεταπτυχιακούς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Εδώ μιλάμε ακόμη χειρότερα, πλήρες πανεπιστήμιο ιδιωτικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όχι. Και σε αυτό και λέμε για το μεταπτυχιακό. Δεν λέμε για το προπτυχιακό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ:. Όχι, δεν ισχύει. Είναι γενικό. Λέτε « οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η ελληνική δημοκρατία, είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται έκδοση πράξης αναγνώρισης. Όλοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ακριβώς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Όλοι. Δεν κάνετε κάποια διάκριση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όχι. Αυτά τα δύο ιδρύματα και το ΜΑΙΧ και το ευρωπαϊκό κέντρο, δίνουν μεταπτυχιακά μόνο. Δεν δίνουν προπτυχιακά. Αν θέλετε, μπορούμε να το διευκρινίσουμε ότι είναι μόνο για τα μεταπτυχιακά. Κανένα πρόβλημα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Όχι, δεν θέλω καμία διευκρίνιση περιπτωσιολογική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Μα δεν είναι θέμα περιπτωσιολογίας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Επί της αρχής θέλουμε να πούμε. Δίνετε τίτλους σπουδών χωρίς καμία αναγνώριση, όταν το Σύνταγμα λέει άλλα πράγματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κάνετε λάθος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Τότε να γίνει στην Ολομέλεια η συζήτηση. Εδώ παρέλκει και βεβαίως όχι με γενικές διατάξεις, προσέξτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν είναι θέμα γενικών διατάξεων.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Έτσι το περνάτε. Με λοιπές διατάξεις το περνάτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κοιτάξτε, εμένα μου κάνει εντύπωση η επιμονή σας σε κάτι το οποίο σας το είπα και δεν θέλετε να απαντήσετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Γιατί το έχω χειριστεί ως Υπουργός, κύριε Υπουργέ. Το ξέρω καλά το θέμα και γνωρίζω το παρασκήνιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δηλαδή;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Τότε στην Ολομέλεια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Γιατί όχι τώρα εδώ;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Διότι νομίζω ότι μετά τη συζήτηση που έχουμε κάνει και εδώ και όταν χρειάστηκε, καταλάβατε την πολιτική σημασία αυτής της ρύθμισης. Είναι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Εγώ λέω, λοιπόν, να πούμε ότι δεν είμαστε σε θέση να τηρήσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Η διεθνής υποχρέωση δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Δεν είπε κανείς ότι είναι πάνω από το Σύνταγμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Αυτό λέτε τώρα εσείς. Στο σύνταγμα είναι το άρθρο 16.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Με την ίδια λογική δεν πρέπει να αναγνωρίζονται και τα στοιχεία διαφόρων άλλων κολεγίων έτσι δεν είναι;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ως ισότιμα των ελληνικών πανεπιστημίων, εννοείτε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ως ισοδύναμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Έχετε διαβάσει τη διάταξη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ναι, την έχω διαβάσει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Λοιπόν, αναγνωρίζουμε κολέγια στην Ελλάδα; Για την Ελλάδα μιλάμε. Άρα σε λίγο θα έχουμε πολλά κολέγια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κάνετε λάθος. Δεν προκύπτει από πουθενά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Εύχομαι να κάνω λάθος εγώ, αλλά θα είναι αργά αν δεν κάνω λάθος εγώ.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στις Λοιπές Διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση (άρθρο 19 παρ. 1α) αναφέρεται ότι «Οι τίτλοι σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης Διεθνών Οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τούς τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης».
Ο Νίκος Φίλης ανέφερε εξάλλου ότι η διάταξη αυτή αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος συστήθηκε με συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου του 2004 από την Ιταλία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο. «Ο εν λόγω οργανισμός από την ίδρυσή του, έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τον τύπο αλλά και τις αρχές για θέματα χρηματοδότησης, καθώς και για τη μεθοδική προσπάθειά του να αναγνωριστεί ως Πανεπιστήμιο. Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η διεθνής συμφωνία δεν κατισχύει του Συντάγματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί το Άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπου ρητά προβλέπεται ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση και υπό την εποπτεία του κράτους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, που διοικείται από τον καθηγητή κ. Σπ. Φλογαΐτη δεν ανταποκρίνεται στη συνταγματική πρόβλεψη και συνεπώς δεν μπορεί να παρέχει τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ισότιμων, μάλιστα, με εκείνους των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Άλλωστε και η ιδρυτική του διεθνής συμφωνία, δεν αναφέρει ρητώς ότι ο Οργανισμός ιδρύει σχολές που είναι Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά περιλαμβάνει στους σκοπούς του γενικώς «διδακτικές δραστηριότητες»», είπε ακόμα ο κύριος Φίλης και συνέχισε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, είχε υπαχθεί ως προς την αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων στον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι όμως που καταργείται με την προωθούμενη νέα ρύθμιση».
Ο Νίκος Φίλης διερωτήθη επίσης ποια είναι η σκοπιμότητα ή και το παρασκήνιο, ώστε, με ευκολία να αλλάζουν διατάξεις και να μετατρέπεται σε Πανεπιστήμιο ένας οργανισμός που διέπεται από τις αρχές της ιδιωτικής λειτουργίας. Όπως παρατήρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, η ρύθμιση αυτή δημιουργεί προηγούμενο, ώστε «να παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ιδρύονται Ιδιωτικά ΑΕΙ στη χώρα μας ισότιμα με τα δημόσια». Ο κ. Φίλης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να κρατήσει τη διάταξη για διαβούλευση καθώς μάλιστα δεν επείγει η προώθησή της.
Το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα , καθώς ο κ. Γαβρόγλου εμμένει στην αρχική του θέση, όπως διαφάνηκε. protothema

***  Νέα δεδομένα στο ΣΚΟΠΙΑΝΟ! «Πρεμούρα» της ΕΕ για ένταξη της ΠΓΔΜ

~ Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τη βιασύνη των Ευρωπαίων – Την Κυριακή στα Σκόπια ο Γιούνκερ – Τον Μάρτιο η επίσκεψη Κοτζιά ενώ οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να κατεβάζουν αγάλματα και πινακίδεςΩς πολύφερνη «νύφη» αντιμετωπίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα Σκόπια από τους δυτικούς μας εταίρους.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, αποκαλώντας τον, μάλιστα, Μακεδόνα πρωθυπουργό.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης, αλλά ιδιαίτερα οικοδομητικής παραμονής του στη Γερμανία, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ερωτήθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν για την πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή μεγάλες δυνάμεις. Παραδέχθηκε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία διατηρούν έντονο ενδιαφέρον, διευκρίνισε ωστόσο ότι τα Σκόπια ψηφίζουν δαγκωτό Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κι αυτό «όχι επειδή βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες».
Οι επαφές της ΠΓΔΜ δεν τελειώνουν εκεί. Την Κυριακή θα την επισκεφτούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλόντ Γιούνκερ, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν λείπουν τα σχόλια για το ευρωπαϊκό μέλλον της γείτονας χώρας. Ο Γιοχάνες Χαν, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η Κομισιόν θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα.
~ «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες (Σκόπια, Αλβανία). Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι’αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. Τελικά μόνο τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις».
Την ίδια στιγμή, μετά την μετονομασία του αεροδρομίου, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία απομάκρυνσης αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε. Στις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.
Ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι καταιγιστικές, ο Νίκος Κοτζιάς επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά του για την καθυστέρηση του ταξιδιού του στα Σκόπια. Αν και η ΠΓΔΜ είχε λάβει οδηγίες να περιμένει τον υπουργό την Πέμπτη που μας πέρασε, τελικά η επίσκεψή του ακυρώθηκε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει μαζί του… μία χούφτα δημοσιογράφους. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι και η σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει μεταξύ άλλων για το ονοματολογικό με την Άνγκελα Μέρκελ. Την ελληνική κυβέρνηση πάντως προβληματίζει ιδιαίτερα η βιασύνη των ευρωπαίων να κλείσει το θέμα, αλλά και η νέα έκρηξη του Πάνου Καμμένου μετά από μία μεγάλη περίοδο σιωπής. Η δημόσια διαφοροποίησή του από το βήμα της Βουλής, πυροδοτεί νέα σενάρια για τις σχέσεις των δύο εταίρων. protothema

***   Παπανδρέου και Καρανίκας στη Βουλή να μιλήσουν για την…κάνναβη

~ Οι κοινοβουλευτικές εργασίες για την επεξεργασία του νομοσχεδίου νομιμοποίησης καλλιέργειας κάνναβης που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων ξεκίνησαν στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των κομμάτων πρότειναν τα πρόσωπα – φορείς που πρέπει να κληθούν στην επιτροπή προκειμένου να συμβάλουν με τις ειδικές γνώσεις τους για το θέμα και να ενημερώσουν τους βουλευτές για ζητήματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ άλλων ζητήθηκε να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο Νίκος Καρανίκας, συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σύμβουλος στρατηγικών θεμάτων της κυβέρνησης.
Την πρόταση κλήσης για ακρόαση του κ. Παπανδρέου εξέφρασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, προκαλώντας στεντόρεια γέλια στον κ. Ιάσωνα Φωτήλα (ΝΔ). «Μη γελάτε κύριε συνάδελφε. Ο κ. Παπανδρέου αποτελεί μια προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς που με τις γνώσεις του θα φωτίσει την επιτροπή μας» αντέδρασε ο κ. Ψαριανός.
Να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους πολιτικούς στην Ελλάδα που μίλησε ανοικτά για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, ενώ τον Ιούνιο του 2016 είχε συνυπογράψει με 1.000 διεθνείς προσωπικότητες κείμενο υπέρ της νομιμοποίησης φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν κάνναβη. Υπενθυμίζεται δε, ότι ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ο κ. Καρανίκας, επισκέφτηκαν πρόσφατα έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας για την ιατρική και τη βιομηχανική χρήση κάνναβης.
Μετά την επίσκεψή του ο κ. Παπανδρέου εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση:
«Η αναμόρφωση του τοπίου γύρω από τα ναρκωτικά έχει αργήσει πολλές δεκαετίες. Το παράδειγμα της ιατρικής κάνναβης, είναι σημαντικό.
Προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα ταμπού γύρω από τη χρήση της, έχουμε:
– κυκλώματα παράνομης καλλιέργειας και εμπορίας από τη μία, με ανεξέλεγκτο προϊόν, ως προς την πιστοποίησή του και
– τεράστιες δυνάμεις της αστυνομίας, του λιμενικού, του σωφρονιστικού συστήματος και άλλων φορέων από την άλλη, να αφιερώνονται στην καταστολή.
Όλο αυτό, είναι ένα πολύ δαπανηρό και ακριβό σπιράλ αρνητικών που μπορεί να λυθεί μέσα από τη νομιμοποίηση, την πιστοποίηση και τη νόμιμη καλλιέργεια και διάθεση της ιατρικής κάνναβης, με ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο για όσους τη χρειάζονται, αλλά και για τους νόμιμους καλλιεργητές, τους γεωργούς και φυσικά την οικονομία και τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή φαρμακευτική αγορά.
Είναι αυτονόητο να στηρίζω σήμερα τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση και στη χώρα μας, όπως κάνω σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τη Διεθνή Επιτροπή για τα Ναρκωτικά (GCDP) και τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η αντίληψη για την ιατρική κάνναβη όπως και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αποποινικοποίησης της χρήσης αλλάζει παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός.
Μακάρι αυτή η προσπάθεια να μην μείνει εδώ, αλλά να οδηγήσει σε όποιες άλλες αλλαγές απαιτούνται και σε ό,τι αφορά τις άλλες κατηγορίες ναρκωτικών ουσιών, όπως είναι τα οπιούχα, που είναι μία ραγδαία αυξανόμενη μάστιγα διεθνώς. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί η εγκληματική δράση γύρω από τα ναρκωτικά και ο χορός δισεκατομμυρίων που συνδέεται με αυτήν, ενώ παράλληλα να υποστηριχθούν οι ασθενείς, όσοι είναι εξαρτημένοι και χρειάζονται την αρωγή μας, αντί της τιμωρίας.
Μία πραγματικά προοδευτική αλλαγή της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά μπορεί να μειώσει δραματικά το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος, με πολιτικές ανθρώπινες προς όσους χρειάζονται τη στήριξή μας».
protothema.gr

***  Δεν μεταδόθηκε ΠΟΥΘΕΝΑ!  Η Ρωσία αναλαμβάνει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Συρίας! Κέρδισε ο Πούτιν

~ Κρυμμένη από την ομίχλη των τελευταίων επιδρομών της Τουρκίας στη Συρία, συνέβη μια τεράστια εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα με επίσης μεγάλες γεωπολιτικές υπόνοιες, καθώς απ’ ότι φαίνεται η Ρωσία κέρδισε τον πόλεμο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Συρίας.
Όπως μεταδίδει το Oil Price, η Ρωσία απέκτησε αποκλειστικά δικαιώματα στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία κατόπιν μιας συμφωνίας που υπεγράφη στα τέλη Ιανουαρίου στο πλαίσιο ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.
Ταυτόχρονα η Ρωσία υπέγραψε και τρείς μεγάλες συμφωνίες πετρελαίου με τη Σαουδική Αραβία που περιλαμβάνουν και Ρωσικές επενδύσεις στον Σαουδαραβικό πετρελαϊκό γίγαντα Aramco.
Η συμφωνία με τη Συρία βαίνει πέραν της παραγωγής, ορίζοντας τους τρόπους αποκατάστασης των εγκαταστάσεων και των υποδομών που έχουν υποστεί βλάβη, της ενεργειακής συμβουλευτικής υποστήριξης και της κατάρτισης μιας νέας γενιάς Σύριων επιχειρηματιών. Ωστόσο, η κύρια διεθνής πτυχή και το βασικό κομμάτι αυτής της κίνησης είναι η τελική και άνευ όρων εδραίωση των Ρωσικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το Oil Price, πριν από την εμφάνιση του αιματηρού πολέμου, η παραγωγή πετρελαίου της Συρίας κυμαινόταν γύρω στα 380.000 βαρέλια ημερησίως. Έχει μειωθεί εδώ και αρκετό καιρό, δεδομένου ότι το μέγιστο ποσοστό παραγωγής ήταν 677.000 βαρέλια ημερησίως το 2002. Αν και το Ισλαμικό Κράτος υποτίθεται ότι διώχθηκε, η σημερινή παραγωγή εξακολουθεί να είναι καταστροφική με 14-15.000 βαρέλια ημερησίως.
~ Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η μείωση της παραγωγής αποδείχθηκε χαμηλότερη (μειώθηκε από 8 εκ. κυβικά μέτρα το χρόνο σε 3,5 το χρόνο) λόγω της μεγαλύτερης σημασίας της στην εγχώρια οικονομία. Το 90% του παραγόμενου φυσικού αερίου στη Συρία χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το οποίο είτε εξευγενίσθηκε στην εγχώρια αγορά είτε εξήχθη) και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έλαβε επιπλέον μέριμνα για να επανακτήσει τα πεδία αερίου πρώτα, καθώς οι προοπτικές ανακατάληψής τους έγιναν αρκετά βιώσιμες.
Είναι υποτίμηση να πούμε ότι όποιος αναλάβει τον ενεργειακό τομέα της Συρίας θα λάβει ερείπια. Τα διυλιστήρια της χώρας χρειάζονται ενδελεχή ανακατασκευή, αφού η παραγωγική τους ικανότητα έχει μειωθεί στο ήμισυ από το προπολεμικό επίπεδο των 250.000 βαρελιών την ημέρα. Το καθήκον αυτό θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα από Ιρανικές εταιρείες, σύμφωνα με συμφωνίες που υπεγράφησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι οποίες συνεπάγονταν επίσης την ανασυγκρότηση του ηλεκτροπαραγωγού δικτύου της Συρίας. Ωστόσο, επειδή παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το έργο αυτό θα περάσει, καθώς η Τεχεράνη υπολογίζει σε μια κοινοπραξία Ιράν-Βενεζουέλας-Συρίας η οποία δεν φαίνεται εφικτή τώρα ενόψει της αποσύνθεσης της Βενεζουέλας, πρέπει να βρεθεί μια νέα λύση. Σε κάθε περίπτωση, η Τεχεράνη έχει ήδη πάρει αυτό που ήθελε στη Συρία, καθώς η Ιρανική Επαναστατική Φρουρά εξασφάλισε ήδη τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Η Ρωσία επιθυμούσε να μεγαλώσει τη θέση της στο Ιρακινό Κουρδιστάν (με Rosneft, Gazprom Neft), αξιοποιώντας το ανοικτό φυσικό αέριο του Λιβάνου (NOVATEK) και έχοντας μεγαλύτερη επιρροή στις ανατολικές μεσογειακές υποθέσεις γενικότερα. Σύμφωνα με το Oil Price, για το λόγο αυτό η ανάληψη του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό μη στρατιωτικό εργαλείο. offtherecord

*** AΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ!  Το Ισραήλ εξοπλίζει τουλάχιστον 7 διαφορετικές ομάδες Σύριων ανταρτών

~ Επτά διαφορετικές ομάδες Σύριων ανταρτών λαμβάνουν από το Ισραήλ όπλα και χρήματα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η αναλύτρια Elizabeth Tsurkov η οποία έχει παρακολουθήσει στενά τα γεγονότα στη Συρία τα τελευταία χρόνια και έχει πάρει συνεντεύξεις από πολλούς αντάρτες και κατοίκους του Συριακού Γκολάν, μεταδίδει η Ισραηλινή Haaretz.
Η Tsurkov είπε ότι το πεδίο της συμμετοχής του Ισραήλ στη νότια Συρία άλλαξε τους τελευταίους μήνες ως απάντηση στις επιτυχίες του Συριακού καθεστώτος στον πόλεμο και στην εδραίωση του Ιράν στη Συρία.
Δεκάδες αντάρτες που μίλησαν μαζί της περιέγραψαν μια σημαντική αλλαγή στη βοήθεια που λαμβάνουν από το Ισραήλ. Είπε ότι τουλάχιστον επτά Σουνιτικές οργανώσεις στο Συριακό Γκολάν λαμβάνουν τώρα όπλα και πυρομαχικά από το Ισραήλ, μαζί με χρήματα για να αγοράσουν επιπλέον όπλα.
~ Όπως αναφέρει η Tsurkov αναφέρει στο δημοσίευμα της:
”Αντάρτες από την Quneitra και τη δυτική Daraa, καθώς και ακτιβιστές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε αυτές τις περιοχές που έχουν δεσμούς με τους αντάρτες μου είπαν ότι το Ισραήλ άρχισε να παρέχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη σε μεγαλύτερο αριθμό ομάδων ανταρτών που συνδέονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Αυτή η στήριξη ήρθε με τη μορφή όπλων, πυρομαχικών και χρημάτων για την αγορά όπλων στη μαύρη αγορά. Όλες οι πηγές μου επιβεβαίωσαν την ταυτότητα τουλάχιστον επτά φατριών που έλαβαν Ισραηλινή υποστήριξη, με την προϋπόθεση ότι οι ομάδες δεν θα κατονομάζονταν. Ωστόσο, δύο από αυτές τις ομάδες έχουν αναγνωριστεί δημόσια πριν: η Liwaa ‘Fursan al-Jolan και η Firqat Ahrar Nawa. Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν έντονα την υποστήριξή τους σε ομάδες τζιχαντιστών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει αυτές τις μη τζιχαντιστικές ομάδες.”
 Η υποστήριξη του Ισραήλ σε Σύριους αντάρτες είναι γνωστή από το παρελθόν και με πιο γνωστά ονόματα όπως αυτά της Αλ Κάιντα και της Αλ Νούσρα, ενώ αποκαλύφθηκε και πέρσι από μια έρευνα της εφημερίδας Wall Street Journal.  Ευχαριστούμε το offtherecord

*** Αθλητική ενημέρωση :

 ***   Για  το  Ευρωμπάσκετ  Euroleague
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 :
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  93-86 ,(46-49) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 20-25 , 26-24 , 25-22 , 22-15  .- ^
~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ  89-70, (48-33) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-20 , 25-13, 17-15 , 24-22 .-
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειρ. - ΒΑΛΕΝΘΙΑ 80-70 ,(40-39) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 22-11 , 18-28 , 22-1618-15 .- ^
~ ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 83-69,(42-41) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-19 , 19-22 , 18-14  , 23-14 .-^
Παρασκευή 23 -02 2018 :
ΚΙΜΚΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  78-61 , (46-31) .- ^
Τα  δεκάλεπτα :24-18, 22-13 , 17-15 , 15-15 .- ^
~ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ- ΖΑΓΚΛΙΡΗΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  70-86 , (36-45) .- ^
Τα  δεκάλεπτα :23-21, 13-24 , 20-23 , 14-18 .- ^
~ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  -ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  86-62 ,(46-36).-^
Τα  δεκάλεπτα :21-23 , 25-13 , 23-9 , 17-17 .- ^
~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  -ΡΕΑΛ Μαδρίτης  74-101 (35-52).-^
Τα  δεκάλεπτα :13-30,22-22, 22-31 , 17-18 .- ^

~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-
 ***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 Η εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  95-74 ήττα  εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  80-76 νίκη εντός
23 .- 23-02-2018  ,  ΚΙΜΚΙ    78-61 ήττα   εκτός
24.- 02-03-2018 ,  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ    εντός
 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-

21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  95-70  νίκη εντός .-
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης  80-79 νίκη  εκτός
23.- 22-02-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ  80-70 νίκη   εντός
24.- 02-03-2018 , ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ     εκτός
***  Αγωνιστική ημέρα: 24
01.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜπαρτσελόνα
 
01.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
01.03. 21:45ΜιλάνοΑναντολού Εφές
 
01.03. 22:00ΜπασκόνιαΚίμκι
 
02.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΟυνικάχα
 
02.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός
 
02.03. 21:30ΒαλένθιαΜπάμπεργκ
 
02.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΦενερμπαχτσέ

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε     23   αγωνιστικές :
Κατάταξη (σε 20 αγώνες)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας     18-5    
Ολυμπιακός            16-7    
Φενέρμπαχτσε        16-7    
Παναθηναϊκός        14-9   
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 Ρεάλ Μαδρίτης          14-9    
Ζαλγκίρις Κάουνας    14-9   
Κίμκι                          14-9    
Μακάμπι Τελ Αβιβ    12-11   
-----------------------------
Μπασκόνια                10-13       
Μάλαγα                      10-13   
Ερυθρός Αστέρας      9-14 
Μπάμπεργκ                9-14   
----------------------------
Βαλένθια                     8-15   
 Μπαρτσελόνα            7-16   
Αρμάνι Μιλάνο           7-16    
Αναντολού Εφές         6 -17 

***  Σε Τέντα και Κλειστό με το Elegant Cup αρχίζει σήμερα η διπλή γιορτή γυμναστικής και του ΦΟΚ 
Περισσότερες από 400 αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής από 12 χώρες θα πάρουν μέρος στην 26η διεθνή διασυλλογική συνάντηση “Kalamata Cup” και την 5η διεθνή διασυλλογική συνάντηση “Elegant Cup”, που διοργανώνονται από τον Φιλογυμναστικό Όμιλο Καλαμάτας με την άδεια-έγκριση της Ε.Γ.Ο. στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «Τέντα» στην Καλαμάτα, από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον στους αγώνες θα δώσει η παρουσία του ελληνικού ανσάμπλ, που θα εκτελέσει για πρώτη φορά τα νέα προγράμματά του το Σάββατο (24/02) και την Κυριακή (25/02). Ξεχωριστή θα είναι η παρουσία στη βασική 5άδα της εθνικής μας της Καλαματιανής Μυρτώς Αθανασουλάκη, η οποία έχει αναδειχθεί από τον ΦΟΚ, σκορπίζοντας ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια στην καλαματιανή γυμναστική.
Η μεγάλη διπλή γιορτή της γυμναστικής θα κάνει ειδικότερα «εκκίνηση» από νωρίς σήμερα το πρωί με αγώνες για το Elegant Cup. Στο Στάδιο η δράση θα αρχίσει από τις 9.30 π.μ. με τις προσπάθειες των αθλητριών στην κατηγορία Benjamin και με μικρά διαλείμματα θα ολοκληρωθεί το βράδυ στις 8.30 μ.μ. με τις βραβεύσεις.
Στην Τέντα τα πρώτα κορίτσια, κατηγορίας pre-junior θα μπουν στο ταπί στις 10 το πρωί, η ημέρα περιλαμβάνει στις 4.15 μ.μ. και αγώνες της κατηγορίας kids, ενώ η αυλαία της πρεμιέρας υπολογίζεται ότι θα πέσει στις 9.40 μ.μ.! Θα έχει προηγηθεί στις 7.35 μ.μ. η τελετή έναρξης και οι απονομές στην κατηγορία kids.

Η Δωδεκάτου του ΦΟΚ 5η στο Κύπελλο Ελπίδων 
Ο Φιλογυμναστικός Όμιλος Καλαμάτας δεν είναι τυχαίο ότι έχει τις δυνατότητες να διοργανώνει μια τόσο μεγάλη διεθνή συνάντηση ρυθμικής γυμναστικής και ταυτόχρονα να υποδέχεται μια αθλήτριά του με τα χρώματα της εθνικής ομάδας (η Μυρτώ Αθανασουλάκη θα αγωνιστεί με το ελληνικό ανσάμπλ).
Ο ΦΟΚ έχει σταθερή παρουσία σε επίπεδο πρωταθλητισμού και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη συμμετοχή της Ευτυχίας Δωδεκάτου στο Κύπελλο Ελπίδων Κορασίδων που διεξήχθη στο Λιτόχωρο. Συμμετείχαν επίλεκτες αθλήτριες με βάση την κατάταξή τους στο περυσινό πρωτάθλημα, με την αθλήτρια του ΦΟΚ και της Χαράς Γιαννακοπούλου να έχει εξαιρετική παρουσία, εξασφαλίζοντας την 5η θέση στο σύνθετο ατομικό, ενώ ήταν 5η στο σχοινί και 6η στις κορύνες.

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 

~**  H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κ. Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2018 ,
~
ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news_19.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  20 Φεβρουαρίου 2018
; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-20-2018.html  .-
~**
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 17  και  18  Φεβρουαρίου 2018 ,Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/17-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~**
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23  Φεβρουαρίου 2018 .
  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~**
 
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6098   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3899   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3904  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 901   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

 ~
***  Τα  σημερινά μας βίντεο
1~* Ομιλία Κ. Βελόπουλου 2018:
2~*Συνάντηση ΖΑΕΦ ΜΕΡΚΕΛ  2018:
3~*Α.  ΣΑΜΑΡΑΣ για σκάνδαλο Νοβάρτις  21/02/2018:
4~* Α. Σαμαράς  σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ  2018:
5~*Ομιλία Κ Βελόπουλου στη Δραπετσώνα 21/02/2018:
6~* Η  ΜΕΡΚΕΛ 9 φορές ΛΈΕΙ  Μακεδονία  2018  ΝΤΡΟΠΗ :
7~*Θ  Λειτουργία  καθολικών  ντροπή  2018 :
8~*Πρόγραμμα Ηλιος  και Εστία  2018 :
9~*Σύνορα Α  Τουρκίας  2018 :
10~*Ο  ΠΟΥΤΗΝ το 2018 :
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: