ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Διήμερη βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ 03 και 04 Σεπτεμβρίου 2016

Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016 :
 Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Ρώσου στο Προκόπιο Εύβοιας
  Ιερό προσκύνημα στο Ι. και Α. Σκήνωμα του Αγίου
  Στην Ι.Μ. Σωτήρος στην Κύμη Εύβοιας
  Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην  μονή Άνω Βάθειας Εύβοιας
  Μονή  Αγίου Νικολάου Α. Βάθειας  Εύβοιας
  Πλάτανος Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας Εύβοιας

~ Πρόγραμμα  από διήμερη εκδρομή -βόλτα στη Βόρειο-Ανατολική ΕΥΒΟΙΑ  03  και  04 Σεπτεμβρίου  2016 :
1η  Ημέρα :
Μελιγαλά -Τρίπολη - Ελευσίνα- Μαλακάσα -Ερυθρές -Θήβα Αταλάντη - Αρκίτσα με φέρι-μπότ στην ΑΙΔΗΨΟ  της Εύβοια - Ροβιές , Χρόνια , Σηπιάδα , -Λίμνη Εύβοιας (φαγητό)-Μουρτιά,Δάφτη , Κήρινθος ,  Μαντούδι ΠΡΟΚΟΠΙ Εύβοιας {Ιερό  προσκύνημα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο } - Ψαχνά - Ν. Αρτάκι - Χαλκίδα -Ν. Λάμψακος -.. Βασιλικά -Μαλακόντα- Ερέτρια -Μαγού- Αμάρυνθος -Αλιβέρι -Βέλος  -Δύστος -Κριεζά - , Λέπουρα ,Νεοχώρι , Χάνια , Οριά ,  - παραλία Ολυλίθου ,Πλατάνα- παραλία Κύμη (ξενοδοχείο διανυχτέρευση) .-
2η Ημέρα : Επιστροφής
ΚΥΜΗ - Ι.Μ.Μεταμόιρφωσηςτου Σωτήρος , παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας - περιήγηση βόλτα πηγές περιοχής Χωνευτικού  και πόλης ΚΥΜΗΣ - επίσκεψη Λαογραφικού μουσείου κ.λ.π. δρόμος επιστροφής Αμάρυνθος-Άνω Βάθεια -Ιερό Προσκύνημα στην Ι.Μ. Αγίου Νικολάου -επίστροφή , (φαγητό χωριό Αμάρυνθος Εύβοιας , - Αλιβέρι -Ερέτρια -ΧΑΛΚΙΔΑ - και στη συνέχεια δρόμος επιστροφής από Αθήνα -Ελευσίνα -Κόρινθος-Τρίπολη Μελιγαλα .-
Φωτογραφίες ... από διήμερη βόλτα προσκύνημα και ξεκούρασης :
 Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη  Ρώσου στο ΠΡΟΚΟΠΙ Ευβοίας 03-09-2016 Ι. Προσκύνημα
  εντός Ι. Ναού
  Το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου
  Η Ιερά  Ζώνη και το σκουφάκι του Αγίου
~**  Βιογραφία Αγίου Ιωάννη Ρώσου στο Προκόπιο Ευβοίας :
 Η κοίμηση του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου  Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
Ο Όσιος Ιωάννης γεννήθηκε σε ένα χωριό της λεγομένης Μικράς Ρωσίας, περί το 1690 μ.Χ., από γονείς ευλαβείς και ενάρετους. Όταν έφθασε σε νόμιμη ηλικία στρατεύθηκε, ενώ βασίλευε στη Ρωσία ο Μέγας Πέτρος. Έλαβε μέρος στον πόλεμο που έκανε εκείνος ο τολμηρός τσάρος εναντίον των Τούρκων κατά το 1711 μ.Χ., και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Τατάρους. Οι Τάταροι τον πούλησαν σε έναν Οθωμανό αξιωματικό Ίππαρχο, που καταγόταν από το Προκόπιον της Μικράς Ασίας, το οποίο βρίσκεται πλησίον στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο αγάς τον πήρε μαζί του στο χωριό του. Πολλοί από τους αιχμαλώτους συμπατριώτες του αρνήθηκαν την πίστη του Χριστού και έγιναν Μουσουλμάνοι, είτε γιατί κάμφθηκαν από τις απειλές, είτε γιατί δελεάστηκαν από τις υποσχέσεις και τις προσφορές υλικών αγαθών.
Ο Ιωάννης, όμως, ήταν από μικρός αναθρεμμένος με παιδεία και νουθεσία Κυρίου και αγαπούσε πολύ τον Θεό και την πίστη των πατέρων του. Ήταν από εκείνους τους νέους, όπου τους σοφίζει η γνώση του Θεού, όπως κήρυξε ο σοφός Σολομών, λέγοντας: «Ο δίκαιος είναι γνωστικός και στη νεότητά του. Διότι τιμημένο γήρας δεν είναι το πολυχρόνιο, ούτε μετριέται με τον αριθμό των ετών. Η φρονιμάδα πιο νέους ανθρώπους είναι σεβάσμια ωσάν να είναι φέροντες και ο καθαρός βίος τους κάνει ωσάν να είναι γέροντες πολύμαθοι».
Έτσι, λοιπόν, και ο μακάριος Ιωάννης, έχοντας την σοφία που δίδει ο Θεός σε εκείνους που τον αγαπούν, έκανε υπομονή στη δουλεία και στην κακομεταχείρηση του αφέντη του και στις ύβρεις και τα πειράγματα των Οθωμανών, οι οποίοι τον φώναζαν «κιαφίρη», δηλαδή άπιστο, φανερώνοντάς του την περιφρόνηση και την απέχθειά τους. Στον αφέντη του και σε όσους τον παρακινούσαν να αρνηθεί την πίστη του, αποκρινόταν με σθεναρή γνώμη ότι προτιμούσε να πεθάνει, παρά να πέσει σε τέτοια φοβερή αμαρτία. Στον αγά είπε: «Εάν με αφήσεις ελεύθερο στην πίστη μου, θα είμαι πολύ πρόθυμος στις διαταγές σου. Αν με βιάσεις να αλλαξοπιστήσω, γνώριζε ότι σού παραδίδω την κεφαλή μου, παρά την πίστη μου. Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θα αποθάνω».
Ο Θεός, βλέποντας την πίστη του και ακούγοντας την ομολογία του, μαλάκωσε την σκληρή καρδιά του αγά και με τον καιρό τον συμπάθησε. σε αυτό συνήργησε και η μεγάλη ταπείνωση όπου στόλιζε τον Ιωάννη, καθώς και η πραότητά του.
Έμεινε, λοιπόν, ήσυχος ο μακάριος Ιωάννης από τις υποσχέσεις και απειλές του Οθωμανού κυρίου του, ο οποίος τον είχε διορισμένο στον σταύλο του, για να φροντίζει τα ζώα του. Σε μία γωνιά του σταύλου ξάπλωνε το κουρασμένο σώμα του και αναπαυόταν, ευχαριστώντας τον Θεό, διότι αξιώθηκε να έχει ως κλίνη τη φάτνη στην οποία ανεκλίθη κατά την γέννησή Του ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Ήταν δε αφοσιωμένος στο έργο του, περιποιούμενος με στοργή τα ζώα του κυρίου του, τα οποία αισθάνονταν τόση την προς αυτά αγάπη του Αγίου, ώστε να τον ζητούν όταν απουσίαζε, να τον προσβλέπουν με αγάπη και να χρεμετίζουν με χαρά όταν τα χάιδευε, ωσάν να συνομιλούσαν μαζί του.
Με τον καιρό ο αγάς τον αγάπησε, καθώς και η σύζυγός του, και του έδωσαν για κατοικία ένα μικρό κελλί κοντά στον αχυρώνα. Όμως ο Ιωάννης δεν δέχθηκε και εξακολούθησε να κοιμάται στον σταύλο, για να καταπονεί το σώμα του με την κακοπέραση και με την άσκηση, μέσα στη δυσοσμία των ζώων και στα ποδοβολητά τους. Κάθε νύχτα ο σταύλος γέμιζε από τις προσευχές του Αγίου και η κακοσμία γινόταν οσμή ευωδίας πνευματικής. Ο μακάριος Ιωάννης είχε εκείνο τον σταύλο ως ασκητήριο, και εκεί πορευόταν κατά τους κανόνες των Πατέρων, επί ώρες γονυπετής και προσευχόμενος, κοιμώμενος για λίγο επάνω στα άχυρα, χωρίς άλλο σκέπασμα παρά μία παλαιά κάπα, γευόμενος με διάκριση, πολλές φορές μόνο λίγο ψωμί και νερό, και νηστεύοντας τις περισσότερες ημέρες.
Συνέχεια έψαλλε τους λόγους του ιερού ψαλμωδού: «Ὁ κατοικῶν ἐν βοηθείᾳ τοῦ Ὑψίστου, ἐν σκέπῃ τοῦ Θεοῦ τοῦ οὐρανοῦ αὐλισθήσεται. Ἐρεῖ τῷ Κυρίῳ· ἀντιλήπτωρ μου εἶ καὶ καταφυγή μου, ὁ Θεός μου καὶ ἐλπιῶ ἐπ’ Αὐτόν. Ὅτι Αὐτὸς ρύσεταί με ἐκ παγίδος θηρευτοῦ καὶ ἀπὸ λόγου ταραχώδους. Ἔθεντο με ἐν λάκκῳ κατωτάτῳ, ἐν σκοτεινοῖς καὶ ἐν σκιᾷ θανάτου. Ἐγὼ δὲ πρὸς τὸν Κύριον ἐκέκραξα ἐν τῷ θλίβεσθαί με καὶ εἰσήκουσέ μου. Κύριος φυλάξει τὴν εἴσοδόν μου καὶ τὴν ἔξοδόν μου ἀπὸ τοῦ νῦν καὶ ἕως τοῦ αἰῶνος. Πρὸς σὲ ἦρα τοὺς ὀφθαλμούς μου Κύριε, τὸν κατοικοῦντα ἐν τῷ οὐρανῷ. Ἰδοὺ ὡς ὀφθαλμοὶ δούλων εἰς χεῖρας τῶν κυρίων αὐτῶν, οὕτως οἱ ὀφθαλμοὶ ἡμῶν πρὸς Κύριον τὸν Θεόν ἡμῶν, ἕως οὗ οἰκτιρῆσαι ἡμᾶς». Ψαλμούς σιγόψαλλε και κατά την ώρα που ακολουθούσε πίσω από το άλογο του αφέντη του.
Με την ευλογία που έφερε ο Άγιος στον οίκο του Τούρκου Ιππάρχου, αυτός πλούτισε και έγινε ένας από τους ισχυρούς του Προκοπίου.
Ο Άγιος ιπποκόμος του, εκτός της προσευχής και της νηστείας, που έκανε ως άλλος Ιώβ, πήγαινε τη νύχτα και έκανε όρθιος αγρυπνίες στο νάρθηκα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, η οποία ήταν κτισμένη μέσα σε ένα βράχο και βρισκόταν κοντά στον οίκο του Τούρκου κυρίου του. Εκεί πήγαινε κρυφά τη νύχτα, κοινωνούσε δε κάθε Σάββατο τα Άχραντα Μυστήρια. και ο Κύριος, «ὁ ἐτάζων καρδίας καὶ νεφρούς», επέβλεψε επί τον δούλο του τον πιστό και έκανε, ώστε να πάψουν να τον περιπαίζουν και να τον υβρίζουν οι σύνδουλοί του και οι άλλοι αλλόθρησκοι.
Αφού, λοιπόν, ο αφέντης του Ιωάννη πλούτισε, αποφάσισε να υπάγει για προσκύνημα στη Μέκκα, τη ιερά πόλη των Μωαμεθανών.
Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες από την αναχώρησή του, η σύζυγός του παρέθεσε τράπεζα και προσκάλεσε τους συγγενείς και τους φίλους του ανδρός της, για να ευφρανθούν και να ευχηθούν να επιστρέψει υγιής στον οίκο του από την αποδημία. Ο μακάριος Ιωάννης διακονούσε στην τράπεζα. Παρέθεσαν δε σε αυτή και ένα φαγητό, το οποίο άρεσε πολύ στον αγά, το λεγόμενο πιλάφι, το οποίο συνηθίζουν πολύ στην Ανατολή. Τότε η οικοδέσποινα θυμήθηκε τον σύζυγό της και είπε στον Ιωάννη: «Πόση ευχαρίστηση θα ελάμβανε, Γιουβάν, ο αφέντης σου, αν ήταν εδώ και έτρωγε μαζί μας από τούτο το πιλάφι!». Ο Ιωάννης τότε ζήτησε από την κυρία του ένα πιάτο γεμάτο πιλάφι και είπε ότι θα το έστελνε στον αφέντη του στη Μέκκα. Στο άκουσμα των λόγων του γέλασαν οι προσκεκλημένοι. Αλλά η οικοδέσποινα είπε στην μαγείρισσα να δώσει το πινάκιο με το φαγητό στον Ιωάννη, σκεπτόμενη ή ότι ήθελε να το φάει ο ίδιος μόνος του ή να το πάει σε καμιά φτωχή χριστιανική οικογένεια, όπως συνήθιζε να κάνει, δίδοντας το φαγητό του.
Ο Άγιος το πήρε και πήγε στον σταύλο. Εκεί γονυπέτησε και έκανε προσευχή εκ βάθους καρδίας παρακαλώντας τον Θεό να αποστείλει το φαγητό στον αφέντη του με όποιον τρόπο οικονομούσε Εκείνος με την παντοδυναμία Του. Με την απλότητα που είχε στην καρδιά του ο Ιωάννης πίστεψε ότι ο Κύριος θα εισακούσει την προσευχή του και το φαγητό θα πήγαινε θαυματουργικά στη Μέκκα. Πίστευε, «μηδὲν διακρινόμενος» κατά τον λόγο του Κυρίου, χωρίς να έχει κανένα δισταγμό ότι αυτό που ζήτησε θα γινόταν. Και, όπως λέγει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, «τὰ ὑπερφυῆ ταῦτα σημεῖα συμβαίνουσι τοῖς ἁπλουστέροις τῇ διανοίᾳ καὶ θερμοτέροις τῇ ἐλπίδι», ότι, δηλαδή, αυτά τα υπερφυσικά θαύματα συμβαίνουν σε εκείνους που έχουν απλούστερη διάνοια και είναι θερμότεροι στην ελπίδα την οποία έχουν προς τον Θεό. Πράγματι! το πιάτο με το φαγητό χάθηκε από τα μάτια του Οσίου. Ο μακάριος Ιωάννης επέστρεψε στην τράπεζα και είπε στην οικοδέσποινα ότι έστειλε το φαγητό στη Μέκκα. Ακούγοντας οι προσκεκλημένοι τον λόγο αυτό γέλασαν και είπαν ότι το έφαγε ο Ιωάννης.
Αλλά ύστερα από λίγες ημέρες γύρισε από την Μέκκα ο κύριός του και έφερε μαζί του το χάλκινο πιάτο, προς μεγάλη έκπληξη των οικίων του. Μόνο ο μακάριος Ιωάννης δεν εξεπλάγη. Έλεγε, λοιπόν, ο αγάς πιο οικίους του: «Την δείνα ημέρα (και ήταν η ημέρα του συμποσίου, κατά την οποία είπε ο Ιωάννης ότι έστειλε το φαγητό στον αφέντη του), την ώρα κατά την οποία επέστρεψα από το μεγάλο τζαμί στον τόπο όπου κατοικούσα, βρήκα επάνω στο τραπέζι, σε έναν οντά (δωμάτιο) όπου τον είχα κλειδωμένο, τούτο το σαχάνι (πιάτο) γεμάτο πιλάφι. Στάθηκα με απορία, σκεπτόμενος, ποίος άραγε είχε φέρει εκείνο το φαγητό και προ πάντων δεν μπορούσα να εννοήσω με τί τρόπο είχε ανοίξει την πόρτα, την οποία είχα κλείσει καλά. Μη γνωρίζοντας πως να εξηγήσω αυτό το παράδοξο πράγμα, περιεργαζόμουν το πιάτο μέσα στο οποίο άχνιζε το πιλάφι και είδα με απορία ότι ήταν χαραγμένο το όνομά μου επάνω στο χάλκωμα, όπως σε όλα τα χάλκινα σκεύη της οικίας μας. Ωστόσο, με όλη την ταραχή όπου είχα από εκείνο το ανεξήγητο περιστατικό, κάθισα και έφαγα το πιλάφι με μεγάλη όρεξη, και ιδού το πιάτο που το έφερα μαζί μου, και είναι αληθινά το δικό μας».
Ακούγοντας αυτή τη διήγηση οι οικείοι του Ιππάρχου εξέστησαν και απόρησαν, η δε σύζυγός του, του εξιστόρησε πως ζήτησε ο Ιωάννης το πιάτο με το φαγητό και είπε ότι το έστειλε στη Μέκκα, και ότι, ακούγοντάς τον να λέγει ότι το έστειλε, γέλασαν.
Αυτό το θαύμα μαθεύτηκε σε όλο το χωριό και στη γύρω περιοχή και όλοι θεωρούσαν πλέον τον Ιωάννη ως άνθρωπο δίκαιο και αγαπητό στον Θεό, τον έβλεπαν δε με φόβο και σεβασμό, και δεν τολμούσε κανείς να τον ενοχλήσει. Ο κύριός του και η σύζυγός του τον περιποιούνταν περισσότερο και τον παρακαλούσαν πάλι να φύγει από τον σταύλο και να κατοικήσει σε ένα οίκημα, το οποίο ήταν κοντά στον σταύλο, όμως εκείνος δεν ήθελε να αλλάξει κατοικία. Περνούσε, λοιπόν, τον βίο του με τον ίδιο τρόπο, ως ασκητής, εργαζόμενος όπως πριν στην περιποίηση των ζώων και κάνοντας με προθυμία τα θελήματα του αγά.
Αλλά ύστερα από λίγα χρόνια, κατά τα οποία έζησε ο μακάριος Ιωάννης με νηστεία, προσευχή και χαμευνία, πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής του, ασθένησε και ήταν ξαπλωμένος πάνω στα άχυρα του σταύλου, τον οποίο είχε αγιάσει με τις δεήσεις του και με την κακοπάθεια του σώματός του για το όνομα και την αγάπη του Χριστού.
Προαισθανόμενος ο Όσιος το τέλος του, ζήτησε να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων και γι' αυτό έστειλε και κάλεσε έναν ιερέα. Αλλά ο ιερεύς φοβήθηκε να μεταφέρει φανερά τα Άγια Μυστήρια στο σταύλο, εξαιτίας του φανατισμού των Τούρκων. Όμως σοφίστηκε, κατά Θεία φώτιση, και πήρε ένα μήλο, το έσκαψε, έβαλε μέσα την Θεία Κοινωνία και έτσι μετέβη στο σταύλο και κοινώνησε τον μακάριο Ιωάννη. Ο Ιωάννης, μόλις έλαβε το Άχραντο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου, παρέδωσε την αγία ψυχή του στα χέρια του Θεού, τον Οποίο τόσο αγάπησε. Ήταν το 1730 μ.Χ.
Το 1733 μ.Χ., το ακέραιο και ευωδιάζον ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου μεταφέρθηκε, μετά την εκταφή του, αρχικά στη λατομημένη σε βράχο εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αργότερα στο νεόδμητο ναό του Αγίου Βασιλείου και τέλος στο ναό που ανεγέρθηκε προς τιμήν του. Τοποθετήθηκε σε λάρνακα στο δεξιό μέρος της Εκκλησίας. Εκεί κατέφθαναν αναρίθμητοι προσκυνητές και πάσχοντες από διάφορα νοσήματα που εύρισκαν την θεραπεία τους.
Όταν, κατά το 1832 μ.Χ., επί σουλτάνου Μαχμούτ του Β', επαναστάτησε εναντίον του ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου Ιμπραχήμ πασάς, ο σουλτάνος έστειλε εναντίον του και τον Χαζνετάρ Ογλού Οσμάν πασά με 1.800 στρατιώτες. Ο Οσμάν πασάς, αφού πέρασε την Καισάρεια της Καππαδοκίας, έφθασε κοντά στο Προκόπιο, όπου σκεπτόταν να αναπαυθεί και να αναχωρήσει την άλλη ημέρα. Επειδή όμως οι περισσότεροι από τους Μουσουλμάνους του Προκοπίου, σαν γενίτσαροι που ήσαν, μισούσαν τον σουλτάνο, συμφώνησαν όλοι να μην δεχθούν τον Οσμάν πασά στο Προκόπι ούτε στα σύνορα. Οι Χριστιανοί, που ήσαν πιστοί στον σουλτάνο, προσπάθησαν να πείσουν τους συμπατριώτες τους να πειθαρχήσουν στον σουλτάνο και να δεχθούν τον στρατό που ερχόταν από εκείνον, λέγοντας μάλιστα σε αυτούς ότι μπορεί ο Οσμάν πασάς να αγανακτίσει και να καταστρέψει το χωριό. Εκείνοι όμως δεν άλλαζαν γνώμη. Τότε οι Χριστιανοί πήραν τα γυναικόπαιδα και έφυγαν στα γύρω χωριά και στις σπηλιές, για να μην πέσουν θύματα της ανόητης αντιδράσεως των γενιτσάρων.
Πράγματι, την άλλη ημέρα, όταν ο Οσμάν πασάς εισήλθε στο Προκόπι, το λεηλάτησε και το κατέστρεψε. Κάποιοι από τους στρατιώτες εισήλθαν και στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Άρπαξαν τα ιερά σκεύη και άνοιξαν τη λάρνακα του Οσίου ελπίζοντας να βρουν και εκεί χρυσαφικά και ασημικά. δεν βρήκαν όμως τίποτε. Από το κακό τους, που βγήκαν γελασμένοι και για να κοροϊδέψουν τη χριστιανική πίστη, αποφάσισαν να κάψουν το ιερό λείψανο.
Το έβαλαν στο προαύλιο, μάζεψαν πολλά φρύγανα, έβαλαν φωτιά και έριξαν με ασέβεια το ιερό σκήνωμα μέσα στις φλόγες. Το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου όχι μόνο έμεινε άφλεκτο, αλλά και φάνηκε στους άπιστους ότι ζούσε, τους φοβέριζε και τους έδιωχνε από τον περίβολο της εκκλησίας.
Την επόμενη ημέρα γέροντες Χριστιανοί βρήκαν τα ασημικά, που είχαν αφήσει από τον τρόμο τους οι Τούρκοι στρατιώτες, πήραν με ευλάβεια το ιερό λείψανο και το τοποθέτησαν πάλι μέσα στη λάρνακα.
Η δεξιά του Οσίου Ιωάννου δόθηκε από τους κατοίκους του παλαιού Προκοπίου το 1881 μ.Χ., στον αντιπρόσωπο της Μονής Παντελεήμονος Αγίου Όρους Ιερομόναχο Διονύσιο, σε αντάλλαγμα για την μεγάλη βοήθεια της Μονής στην ανέγερση του Ναού του Οσίου πάνω στον τάφο του.
Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924 μ.Χ μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας από το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης». και ενώ το πλοίο βρισκόταν στη Ρόδο δεν προχωρούσε, αλλά περιστρεφόταν μέσα στη θάλασσα και έμενε στον ίδιο τόπο. Ο κυβερνήτης του πλοίου φοβήθηκε. Τότε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, που είχε πάρει μαζί του το ιερό λείψανο κρυφά, εξήγησε στον πλοίαρχο ότι μέσα στο πλοίο και μάλιστα στο αμπάρι ήταν το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Αμέσως ο κυβερνήτης διέταξε την μεταφορά του ιερού σκηνώματος στο διαμέρισμα του πλοίου, το οποίο χρησιμοποιούταν ως ευκτήριος οίκος, όπου το εναπέθεσαν και άναψαν το καντήλι.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρὸς οὐρανίους μονάς, τηρεῖ καὶ μετὰ θάνατον ἀδιαλώβητον τὸ σκῆνός σου ὅσιε. Σὺ γὰρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης, ἔνθα καὶ ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη. Αὐτὸν οὖν ἱκέτευε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
 
 Εύβοια
ΑΙΔΗΨΟΣ :
Μια περιοχή της βόρειας Εύβοιας που η φύση προίκισε απλόχερα με ιαματικά νερά πολύτιμα για τη σωματική υγεία και ευεξία του επισκέπτη, αλλά και με τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση που προσφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής στους πολυάριθμους επισκέπτες που επιλέγουν την ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού κάθε χρόνο για τις διακοπές τους, δημιουργούν ένα ιδανικό τουριστικό προορισμό.
Θέλοντας να βοηθήσουμε στην προβολή και την ανάπτυξη της Αιδηψού, δημιουργήσαμε αυτό το διαδικτυακό χώρο με απώτερο σκοπό να συγκεντρώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειαστεί ο επισκέπτης πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επίσκεψή του στην Αιδηψό.
~* Η μεγάλη προίκα των Λουτρών Αιδηψού είναι οι ιαματικές πηγές τους. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC . Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας, απόκτημα για τη Λουτρόπολη αποτελεί το υδροθεραπευτήριο του Ε.Ο.Τ. το οποίο παρέχει  όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές. Πρέπει να τονίσουμε ότι  το μεγάλο αυτό συγκρότημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα του είδους του στη χώρα μας. Εκτός των κανονικών λουτήρων διαθέτει επίσης και λουτήρες ειδικών θεραπειών, λουτήρες άκρων, σκοτσέζικο ντους. Η ανοιχτή πισίνα καλύπτει τις ανάγκες της υδροθεραπείας με χαμηλό κόστος. Το φυσικοθεραπευτήριο με τα όργανα γύμνασης και ηλεκτροθεραπείας βοηθά στην άμεση και δεκτικότερη αντίδραση του οργανισμού στη λουτροθεραπεία.
Σημαντικό στολίδι  των Λουτρών της Αιδηψού είναι σήμερα το άρτι "ανακαινισθέν εκ βάθρων" Θέρμαι Σύλλα.Το κτισμένο πριν από έναν αιώνα πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα  της πόλης μετά από μία μακρόχρονη περίοδο ακμής, άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και πέρασε αρκετά χρόνια μαρασμού και παρακμής . Στα 1988 χαρακτηρίστηκε μαζί με άλλα κτίρια διατηρητέο και έτσι οι νέοι ιδιοκτήτες του μπόρεσαν, κρατώντας ανέπαφη την εξωτερική του μορφή να κατασκευάσουν ένα μαγευτικό ξενοδοχειακό συγκρότημα υδροθεραπείας και αναζωογόνησης που αμιλλάται των καλύτερων SPA του εξωτερικού.
 Η Δημοτική Πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με το ευεργετικό θαλασσινό νερό.
Τέλος πέρα από το μπάνιο, στην παραλία της Αιδηψού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας στις πάρα πολλές καφετέριες και ταβέρνες που υπάρχουν.

~   Επίπλέον η πρόσβαση στην Αιδηψό γίνεται και με πλοίο από Αρκίτσα.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛOΙΩΝ
Αρκίτσα-Αιδηψός
Δευτέρα-Πέμπτη & Σάββατο: 7:15 -19:15 (κάθε 2 ώρες), 20:30, 21:30
Παρασκευή & Κυριακή: 7:15-15:15 (κάθε 2 ώρες), 16:15 -19:15 (κάθε 1 ώρα), 20:30, 21:30
Αιδηψός -Αρκίτσα
Δευτέρα-Πέμπτη & Σάββατο: 6:00- 18:00 (κάθε 2 ώρες) 19:15, 20:30
Παρασκευή & Κυριακή: 6:00-14:00 (κάθε 2 ώρες), 15:00-18:00 (κάθε 1 ώρα), 19:15, 20:30
Τηλέφωνα: Πορθμείο Αιδηψού: 22260 23330   Πορθμείο Αρκίτσας: 22330 91121
 
  Αρκίτσα -Αιδηψός  στο φέρι
Η Αρκίτσα είναι παράλιος οικισμός του Νομού Φθιώτιδας με υψόμετρο 40 μ. και πληθυσμό 840 κατοίκους κατά την Ελληνική Απογραφή 2011. Αποτελεί αναγνωρισμένο τουριστικό θέρετρο, γνωστό για τις παραλίες του με τα καθαρά νερά του και το περιβάλλον του. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, στην ακτή της τέως Επαρχίας Λοκρίδας επί τουΒόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Λοκρών, με έδρα την Αταλάντη. Παλαιότερα στην Αρκίτσα υπαγόταν και ο συνοικισμός Μελιδόνι. Απέχει 10 χιλιόμετρα από την Αταλάντη 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Το λιμάνι της συνδέει με φέρι μποτ την Κεντρική Ελλάδα με τη Βόρεια Εύβοια (Αρκίτσα – Λουτρά Αιδηψού) και εμφανίζει μεγάλη κίνηση όλες τις εποχές του χρόνου.
Στη Λίμνη Εύβοιας
~*  Λίμνη Ευβοίας: θαλασσινή αρχοντιά!
Η λυτρωτική δύναμη του νερού και η δροσερή ανάσα του βουνού σμίγουν με χίλιους δυο τρόπους στα βαθύσκιωτα μονοπάτια της Βόρειας Εύβοιας.
Βουνό ή θάλασσα; Στεριά ή νησί; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο στοιχείο υπερτερεί. Μα μήπως έχει και καμιά σημασία. Απλώς, παρασύρεσαι σ' αυτή την ομορφιά που σαγηνεύει τη ματιά, πλανεύει την ακοή και μεθάει τη γεύση!
Το ταξίδι σου για τη Λίμνη Ευβοίας θα το γευτείς σταλιά - σταλιά και θα εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ.
Ανάμεσα σε δυο θάλασσες, τον γαλήνιο Ευβοϊκό και το ανήσυχο Αιγαίο, απλώνει νωχελικά την καταπράσινη «κορμοστασιά» της η Εύβοια, προσπαθώντας, χρόνια τώρα, να κρατήσει λεπτές ισορροπίες.
Εκεί που λες πως βρίσκεσαι σε νησί, την ίδια στιγμή νιώθεις πως είσαι στην καρδιά του πιο δασωμένου βουνού. Εύκολα μπορείς να ξεγλιστρήσεις από τα έλατα και τις κατάφυτες βουνοκορφές. στην πιο μαγευτική παραλία και να πίνεις τα ουζάκια σου εκεί που σκάει το κύμα! Αυτή είναι κι η κρυφή γοητεία της.
Κοντά στην Αθήνα, αποτελεί ιδανική πρόταση για μια εξόρμηση το Σαββατοκύριακο, σε ήρεμους, χαλαρωτικούς ρυθμούς, με περιπάτους στα δάση, αλλά και δίπλα στη κύματα, απολαμβάνοντας λίγο βουνό, λίγο θάλασσα και την παρέα σου φυσικά.
Προορισμός μας, η Λίμνη Ευβοίας, η ξεχωριστή ναυτική πολιτεία, που κρατάει ακόμη το χρώμα και τη γραφικότητά της, ζώντας το σήμερα με κέφι και όρεξη για δημιουργικές καταστάσεις. Τα χταπόδια αργοψήνονται στη θράκα και μας περιμένουν να τα απολαύσουμε, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο, ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα! Γιατί όχι;
Για να φθάσουμε ως εκεί κινούμαστε οδικώς ως τη Χαλκίδα και από εκεί συνεχίζουμε με πορεία προς Β. Εύβοια. Μια διαδρομή, με αρκετές στροφές βέβαια, αλλά τόσο μαγευτική που σαφώς μας αποζημιώνει.
Στην περιοχή των Ψαχνών ξεχνάμε τη θάλασσα και ανηφορίζουμε προς τις δασωμένες πλαγιές. Το αυτοκίνητο κινείται ανάμεσα σε δάση με πεύκα που πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε στον Άγιο και το Προκόπι. Παρέα μας τώρα έχουμε τον ποταμό Κηρέα, που κυλάει τα ήρεμα νερά του ανάμεσα στα πανύψηλα πλατάνια που γέρνουν να λουστούν στις όχθες του, στρώνοντας πολύχρωμο χαλί με τα φύλλα τους. Εδώ γίνεται, συνήθως, το πρώτο σταμάτημα για να ανάψουμε ένα κερί στη φημισμένη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.
Το σκήνωμα του Αγίου το έφεραν εδώ το 1924 οι πρόσφυγες από το Προκόπι της Μ. Ασίας με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 27 Μαϊου και πλήθος κόσμου έρχεται για να προσκυνήσει. Στο Προκόπι βρίσκεται και ο Μεγάλος Πλάτανος (λέγεται ότι είναι ο μεγαλύτερος, σε ηλικία και όγκο, πλάτανος των Βαλκανίων).
Συνεχίζουμε ως το Μαντούδι και τη Στροφιλιά. Στο σημείο αυτό ο δρόμος διακλαδίζεται. Στρίβουμε αριστερά προς Λίμνη.
 Πρωϊνό στο ξενοδοχείο στην Κύμη παραλία Φωτογραφία
~* ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ :
Ο επισκέπτης έχει πολλά να δει στην Κύμη, την όμορφη μικρή πολιτεία, και την περιοχή της που "εποπτεύουν" το Αιγαίο από προνομιακή θέση. Είναι άλλωστε αυτός ο λόγος που την ονόμασαν Μπαλκόνι του Αιγαίου.
Η Κύμη διαθέτει  ένα  από  τα  μεγαλύτερα  τεχνητά  λιμάνια  της  χώρας  και  καταβάλλονται  προσπάθειες  να  αποτελέσει  αυτό,  συγκοινωνιακό  κόμβο  προς  τα  νησιά  του  ανατολικού  Αιγαίου  και  τη  Βόρεια  Ελλάδα.  Ταυτόχρονα  ο  Δήμος  Κύμης  είναι  από  την  άποψη  της  αυτοφυούς  βλάστησης  από  τους  πιο  πράσινους  της  Ελλάδας  ενώ  δεν  υστερεί  καθόλου  σε  καθαρές  αμμουδιές.  Τα  ενδιαφέροντα  για  τον  επισκέπτη  σημεία  είναι  πάρα  πολλά.  Ενδεικτικά  αναφέρουμε:  το  σπίτι  που  έζησε  ο  διάσημος (Pap  test)  γιατρός - ερευνητής  Γεώργιος  Παπανικολάου  και  το  Λαογραφικό  Μουσείο  στην  Κύμη,  το  μοναστήρι  της  Μεταμόρφωσης  του  Σωτήρος,  τρείς  μικρές  βυζαντινές  εκκλησίες  στον  Οξύλιθο,  η  Αρχαιολογική  Συλλογή  και  ο  Αρχαιολογικός  Χώρος  στην  Ποταμία  ο  ερειπωμένος  ενετικός  πύργος  στον  Άγιο  Μανδήλιο  κ.α.
Τα  πιο  φημισμένα  αγροτικά  προϊόντα  που  παράγονται  στην  περιοχή  της  Κύμης  είναι  τα  σύκα,  τα  κεράσια  και  το  ελαιόλαδο.  Από τα  προϊόντα  με  καθαρά  τοπικό  χρώμα  ξεχωρίζουν  τα  "κουκουλάρικα  κάντρα",  χειροτεχνήματα  φτιαγμένα   από  κουκούλια,  και  πολλά  είδη  γλυκών  όπως  ο  μπακλαβάς  και  τα  αμυγδαλωτά.
 Στο λιμάνι της Αιδηψού Εύβοιας

~* ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ :
 
Μοναστήρι το οποίο βρίσκεται κοντά στη Κύμη Ευβοίας. Πρόκειται για γυναικεία μονή, η οποία είναι χτισμένη σε απόμερο και απόκρημνο σημείο με καταπληκτική θέα.
Η μονή δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από κυνηγημένους από Τούρκους μοναχούς του Αγίου Όρους. Σχετικά με την χρονολογία κτίσεως της μονής, υπάρχει στη μονή σφραγίδα του 1643. Η μονή διέθετε μεγάλο αριθμό μοναχών τον 17ο αιώνα και αποτελούσε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο για όλη την Εύβοια. Λόγω της βοήθειας που παρείχε στους έλληνες επαναστάτες του '21, η μονή καταστράφηκε από τον Τούρκο πασά της Καρύστου το 1823. Το 1847 ανεγέρθη εκ νέου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η μονή βοήθησε πολύ τους έλληνες αντάρτες. Από το 1976 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία.
Πρόκειται για μεγάλο κτιριακό συγκρότημα και έχει όψη φρουρίου. Στη βορινή πλευρά της μονής υπάρχει οχυρωματικός πύργος, που βοηθούσε τους μοναχούς στην άμυνα κατά των πειρατών. Αξιόλογη είναι η βιβλιοθήκη της μονής με συγγράμματα του 18-19ου αιώνα. Τέλος, διαθέτει αξιοσημείωτα εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταξύ αυτών και έναν χρυσοκέντητο επιτάφιο του 16ου αιώνα.
Η μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.  Τηλεφωνο Μονής:  22220-22616
~ Βίντεο ....από εκδρομή 03 και 04  Σεπτεμβρίου στην Εύβοια  :
ΑΠΟ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ στην ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ 03 και 04/09/2016 :
1~ΑΙΔΗΨΟΣ  από πλοίο από Αρκίτσα  03/09/2016: https://youtu.be/2rOOrc1XrzI .-
~Αιδηψός στο λιμάνι από Αρκίτσα  03/09/2016: https://youtu.be/kkwAqwY_pFs .-
~Αλιβέρι  Εύβοιας  διαδρομή 03/09/2016 : https://youtu.be/WoNXHqTKojE .-
~ΑΡΚΙΤΣΑ  λιμάνι  φερυ μπώτ   03/09/2016: https://youtu.be/Nr10S6rD6lE .-
5 ~Αρκίτσα  Αταλάντης  Αιδηψός  Εύβοιας  με το φέρυ 03/09/2016:    https://youtu.be/Le7xmV8nwRE .-
~Διαδρομή εκδρομή Εύβοια με τραγούδια 03/09/2016: https://youtu.be/rBW3Fj2eA2s .-

 Στη μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας
 
 
 
 
 
 
 
 
 





~ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ  :
Iερά Γυναικεία Kοινοβιακή Mονή Αγ. Νικολάου΄Ανω Βάθειας Ευβοίας
Τ.Κ. 340 06
Τηλ 0221 36070
 H Mονή του Aγίου Nικολάου ευρίσκεται στην Aμάρυνθο Eυβοίας, σε υψόμετρο 490 μ. Tο ύψος αυτό είναι λίγο, για να ονομάσεις βουνό το μέρος όπου είναι κτισμένη η Mονή, αλλά σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι πολύ ψηλά, εξαιτίας της θάλασας και των πεδιάδων που απλώνονται μπροστά σου σαν ένα τεράστιο καταπράσινο χαλί.
Έξω από τον περίβολο του Mοναστηριού, στην ανατολική και μεσηβρινή πλευρά του, υψώνονται αγέρωχα πλατάνια, κυπαρίσσια, βελανιδιές και άλλα θαμνώδη φυτά, απόδειξη ότι εκεί ψηλά, στή ράχη του βουνού, υπάρχει πηγή. O τόπος σου θυμίζει λίγο το όρος Θαβώρ της Μεταμορφώσεως του Xριστού, που είχε κι εκείνο το ίδιο υψόμετρο, αλλά σε σύγκριση με τη γύρω πεδινή περιοχή έμοιαζε «όρος υψηλόν» (Mατθ. 17, 1).
Mπαίνοντας στην εσωτερική αυλή της Mονής, βλέπεις τη σφραγίδα της νοικοκυροσύνης, την αγάπη των μοναχών για το πράσινο, το λουλούδι, την καθαριότητα, καθώς και μια συστάδα δένδρων, που πλάι τους, στην καρδιά της αυλής του Mοναστηριού, βασιλεύει ένας θεόρατος πλάτανος, που στην πλάτη του σηκώνει με περηφάνεια 1000 χρόνια ζωής. Στη ρίζα του γέρου πλάτανου μια βρύση τρέχει ασταμάτητα γάργαρο νερό.
Στρέφεις το βλέμμα σου δεξιά και αριστερά και, γοητευμένος από την ομορφιά, το μεράκι, την ησυχία και το δέος, ψελλίζεις και συ αβίαστα σαν τους αθώους Aποστόλους «καλόν εστιν ημάς ώδε είναι» (Mατθ. 17, 4).
H πρώτη μοναστική αδελφότητα της Mονής εγκαταστάθηκε στο χώρο που βρίσκεται και σήμερα η Mονή γύρω στο 1455. Mε την εγκατάσταση των πρώτων μοναχών ιδρύεται ουσιαστικά η Mονή, χωρίς έκδοση διαταγμάτων ή κοσμικές τυμπανοκρουσίες. Tο σύστημα της πρώτης αυτής ανδρώας αδελφότητας ήταν κοινοβιακό.
Oι πρώτοι μοναστές συνδέονται άμεσα με την Kωνσταντινούπολη, τη «βασιλεύουσα» και πρωτεύουσα της παλιάς και ένδοξης βυζαντινής αυτοκρατορίας. Eίναι βέβαιο ότι προέρχονται από κει, μεταφέροντας στην καρδιά τους «περασμένα μεγαλεία» και τον πόθο για συνέχιση της αποστολής τους αλλού, όπου το μένος του κατακτητή φθάνει εξασθενημένο.
Oι πρώτοι οικιστές και μοναστές είναι ο καθηγούμενος της Mονής Nεόφυτος, ο δυναμικότερος της ομάδας ιερομόναχος Δαβίδ, ο ιερομόναχος Παρθένιος και η συνοδεία τους, αποτελούμενη από άλλους «αδελφούς και πατέρες». Φαίνεται ότι η ομάδα αυτή, αποτελούμενη από 8-10 πρόσωπα, έφυγε κυνηγημένη από κάποια Mονή τής Πόλης, άγνωστο ποιά, και εγκαταστάθηκε εδώ, ιδρύοντας τη Mονή του Aγ. Nικολάου.
H πρώτη δεκαετία 1455-1465 πρέπει να αφιερώθηκε κατά κύριο λόγο σε έργα υποδομής και προετοιμασίας, σχετιζόμενα με την εγκατάσταση της αδελφότητας και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Γύρω στο 1460 - 1463 οικοδομήθηκε και αγιογραφήθηκε το Kαθολικό της Mονής, δηλαδή ο κεντρικός και κύριος ναός της, κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του πατριάρχη Kωνσταντινουπόλεως Iωάσαφ A' του Kόκκα (1459 -1463).
 H οικοδόμηση του Kαθολικού και η αγιογράφησή του πρέπει να έγιναν χωρίς μακρόχρονη διακοπή, αφού οι τοιχογραφίες έγιναν σε fresco (νωπογραφία), τεχνική η οποία απαιτεί φρεσκοβαλμένο σοβά και επεξεργασία όσο ακόμη είναι νωπός (φρέσκος), πριν δηλαδή στεγνώσει καλά καλά. Tο Kαθολικό της Mονής και οι αγιογραφίες του σώζονται και σήμερα.
Kατά τα φαινόμενα η περίοδος 1700 - 1920 εμφανίζεται ως περίοδος ακμής της Mονής.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η Mονή οργανώνεται, αποκτά μεγάλη κτηματική περιουσία από αγορές και δωρεές, αγοράζει και διατηρεί ανεμομύλους, υδρόμυλο, ελαιοτριβείο και πατητήρι σταφυλιών, έχει ρακοκάζανο για την απόσταξη της ρακής και γενικά εκδηλώνει επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία σε κάποιες περιόδους ασφαλώς της έδωσε οικονομική ανεξαρτησία και κοσμική επιφάνεια.
Aν θέλαμε με δύο μόνο λέξεις να χαρακτηρίσουμε την περίοδο 1921 -1958, οι πιο ταιριαστές λέξεις θα ήταν: Παρακμή και διάλυση.
H ζωή ξαναμπήκε στη Mονή στις 4 Aπριλίου 1963 και η καρδιά του Mοναστηριού άρχισε πάλι να χτυπάει με την παρουσία γυναικείας αδελφότητας.
Mια ομάδα από 5 μοναχές έφυγε από την Aργολίδα και στις 4-4-1963 εγκαταστάθηκε εδώ, ύστερα από άδεια και ευλογία του γέροντα Mητροπολίτη Xαλκίδας Γρηγορίου.
Aυτό το οποίο βρήκε η νέα αδελφότης ήτο παντού χαλάσματα και ερείπια. Eκτός από το Kαθολικό της Mονής, δυο μισοερειπωμένα κελιά, το χιλιόχρονο πλατάνι και τη βρύση, δεν υπήρχε τίποτε άλλο αξιόλογο. Yπήρχε όμως η πίστη στο Θεό, η εμπιστοσύνη στον άγ. Nικόλαο και η θέληση των μοναχών να αναστηλώσουν τη Mονή.
Στη Mονή ευρίσκεται το Kοιμητήριο των Mητροπολιτών Xαλκίδας, το οποίο καθιερώθηκε και ευτρεπίσθηκε το 1973 μέσα στον περίβολο, είναι κάτι που δεν το συναντά κανείς πολύ συχνά σε μοναστήρια. Eδώ «αναπαύονται εν Kυρίω» οι μακαριστοί Mητροπολίτες Xαλκίδας:
1. Nεόφυτος Aδάμ 1841- 1851.
2. Kαλλίνικος Kαμπάνης 1852-1879.
3. Xριστοφόρος Σταματιάδης 1882-1892.
4. Eυγένιος Δεπάστας 1893-1907.
5. Παντελεήμων Kριεζής 1906-1907.
6. Xρύσανθος Προβατάς 1907-1921.
7. Γρηγόριος Πλειάθος 1922-1971.
8. Nικόλαος Σελέντης 1968-1975.
H κτηματική περιουσία της Mονής σήμερα είναι ελάχιστη και οι οικονομικές της δυνατότητες περιορισμένες. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η Mονή πρόσφατα αγόρασε ένα χωράφι, το οποίο βρίσκεται έξω ακριβώς από τον περίβολό της, το οποίο επί αιώνες ήταν δικό της και το παραχώρησε κάποτε σε ακτήμονες δωρεά και έτσι έχουν τα κηπευτικά τους.
Oι μοναχές που μονάζουν σήμερα στην Mονή είναι 8. Όταν περισσεύει χρόνος, οι γεροντότερες ασχολούνται με εργόχειρα κεντήματα και οι νεότερες με την επεξεργασία εικόνων στο ειδικό εργαστήρι τους. Έτσι δε μένει καθόλου άδειος χρόνος, για να τον πάρει ο διάβολος, αλλά και η Mονή έχει κάποια οικονομική ενίσχυση από τη διάθεση αυτών των προϊόντων στο χώρο της μόνιμης εκθέσεώς της.
 Παρεκκλήσια που υπάρχουν σήμερα στη Mονή
1. Όσιος Θεοδόσιος, στον περίβολο της Mονής.
2. Άγιος Nεκτάριος.
3. Άγιος Λάζαρος, στο μοναστηριακό οικοδομικό συγκρότημα.
 Eξωκκλήσια που υπάρχουν σήμερα
1. Άγιος Γεώργιος στα βόρεια της Mονής.
2. Zωοδόχος Πηγή στη θέση Aγλέφαρος.
3. Iωάννης ο Πρόδρομος στην Άνω Bάθεια.
4. Προφήτης Hλίας στα βόρεια της Mονής.
5. Yπεραγία Θεοτόκος κοντά στο Παρθένι.
 Iερά Λείψανα που υπάρχουν σήμερα
1. Aγ. Aρσενίου του Kαππαδόκη
2. Aγ. Aρσενίου του Παρίου
3. Aγ. Διονυσίου
4. Aγ. Θεοδώρου του Tήρωνος
5. Aγ. Iωάννου του Xρυσοστόμου
6. Aγ. Mηνά
7. Aγ. Nικολάου του Θαυματουργού
8. Aγ. Nικολάου του Σικελιώτου
9. Aγ. Ξενοφώντος
10. Aγ. Παντελεήμονος
11. Aγ. Παρασκευής
12. Aγ. Tρύφωνος
13. Aγ. Xαραλάμπους
14. Διαφόρων Mαρτύρων
15. Oσ. Δαβίδ
16. Tεμάχιο Tιμίου Ξύλου
 Λίγα λόγια για το Kαθολικό της Mονής
Παρά τις πυρκαϊές, τους σεισμούς, τις φθορές του χρόνου και τις ποικίλες άλλες καταστροφές, που κατά καιρό συνέβησαν, το Kαθολικό διατηρείται εξωτερικά σχεδόν ανέπαφο, όπως ήταν την εποχή της οικοδομήσεώς του. Eσωτερικά το Kαθολικό έχει υποστεί ορισμένες αλλοιώσεις και εμφανείς φθορές, παρουσιάζει όμως και σήμερα όλο το ενδιαφέρον που απασχολεί το σύγχρονο ερευνητή, από την πλευρά της αρχιτεκτονικής και ιδιαίτερα της διακοσμήσεως ενός κτίσματος αφιερωμένου στη λατρεία του Θεού.
Tο σχέδιο του Nαού είναι ορθογωνικό και η γενική διάταξή του παρουσιάζει μία μονόκλιτη σταυρεπίστεγη Bασιλική.
Eνδιαφέρον σημείο του Kαθολικού της Mονής είναι η πλούσια εξωτερική διακόσμησή του, κατά πρώτο και κύριο λόγο στην πρόσοψη και λιγότερο στις πλάγιες μακρές πλευρές.
O διάκοσμος της προσόψεως του Nαού είναι αρκετά πλούσιος, πράγμα το οποίο μαρτυρεί ικανότητα και μεράκι των κατασκευαστών και προ πάντων οικονομική επάρκεια των κτητόρων της Mονής και του Kαθολικού της.
H αγιογράφηση του Nαού, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο καλλιτεχνικό αλλά και ερευνητικό.
Στα κύρια σημεία της η αγιογραφική ανιστόρηση του Kαθολικού της Mονής ακολουθεί τη δογματική σειρά απεικονίσεως: O Παντοκράτορας στην πρώτη κάμαρα, την ανατολική και εγκάρσια, επειδή δεν υπάρχει τρούλος, η Πλατυτέρα στην κόγχη του Iερού, η θεία Kοινωνία των Aποστόλων και η παράσταση του μελισμού του Άρτου στις κατώτερες ζώνες της κόγχης, στο τύμπανο της κόγχης η Aνάληψη του Kυρίου, στα τόξα του τριβήλου οι Eυαγγελιστές, στο δυτικό τοίχο πολυπρόσωπη με πλήθος επιμέρους παραστάσεων η Δευτέρα Παρουσία κτλ.
H ιστορική σειρά απεικονίσεως παρατηρείται στις δεσποτικές εορτές, οι οποίες ανιστορούνται στην καμάρα πριν από την κόγχη του Iερού, στα γεγονότα του πάθους του Kυρίου, στα γεγονότα του βίου του αγ. Nικολάου κτλ.
Σε άλλες περιπτώσεις διακρίνει κανείς κάποια εύλογη σειρά, αλλά τοποθέτηση ιεραρχών, μαρτύρων, ασκητών κτλ. όπως επέτρεπε ο χώρος ή σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του αγιογράφου.
Oι τοιχογραφίες του Nαού έγιναν όλες την ίδια εποχή, από τον ίδιο αγιογράφο ή από την ίδια ομάδα αγιογράφων. O προεξάρχων αγιογράφος ίσως λεγόταν Kύριλλος.
H τεχνοτροπία είναι της Mακεδονικής σχολής. Tα πρόσωπα είναι απαλά και οι κινήσεις ρεαλιστικές. O φωτισμός πλούσιος, όπως συνηθίζεται στην Aνατολή. Γενικά πρόκειται για βυζαντινή παραδοσιακή αγιογράφηση με χρώματα φυσικά και ζωηρά.
O χρόνος της αγιογραφικής ανιστορήσεως του Nαού δεν απέχει πολύ από εκείνον της οικοδομήσεώς του, όπως συνάγεται από τήν επιγραφή ανιστορήσεως και από τα τεχνικά δεδομένα της συγκεκριμένης ναοδομίας και της τεχνοτροπίας των αγιογράφων.
 Τα σχετικά στοιχεία είναι από το βιβλίο "Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Άνω Βάθειας Ευβοίας 500 χρόνια Ζωής και Μαρτυρίας" του Πρωτοπρ. Κων/νου Φούσκα

~ Συνέχεια των βίντεο από εκδρομή στην Εύβοια  ...:
1~ΕΡΕΤΡΙΑ  Εύβοια  03/09/2016 :
  https://youtu.be/jiYnwuadU-U  .-  
~Εύβοια  διαδρομή Ερέτριας Αμάρυνθος  4-09-2016:
https://youtu.be/kTzlbNrCL8w .-
~Εύβοια  εκδρομή 03/09/2016 ενημέρωση για Προκόπη και Α  Ιωάννη Ρώσο :
https://youtu.be/aMVXnLLISuc .-
~Εύβοια εκδρομή 03/09/2016  ενημέρωση για Άγιο Ιωάννη Ρώσο από Αθανασία : https://youtu.be/fvP6kmkmxZg .-
5~ΛΙΜΝΗ Ευβοίας  φαγητό 03/09/2016:
https://youtu.be/KLbIcO5k4KI  .-




















***
ΑΠΟ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ στην ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ 03 και 04/09/2016 :
~ΑΙΔΗΨΟΣ  από πλοίο από Αρκίτσα  03/09/2016:
~Αιδηψός στο λιμάνι από Αρκίτσα  03/09/2016:
https://youtu.be/kkwAqwY_pFs .-
~Αλιβέρι  Εύβοιας  διαδρομή 03/09/2016 :
 https://youtu.be/WoNXHqTKojE .-
~ΑΡΚΙΤΣΑ  λιμάνι  φερυ μπώτ   03/09/2016:
 https://youtu.be/Nr10S6rD6lE .-
5~Αρκίτσα  Αταλάντης  Αιδηψός  Εύβοιας  με το φέρυ 03/09/2016:    https://youtu.be/Le7xmV8nwRE .-
6~Διαδρομή εκδρομή Εύβοια με τραγούδια 03/09/2016:
 https://youtu.be/rBW3Fj2eA2s .-
~ΕΡΕΤΡΙΑ  Εύβοια  03/09/2016 :
  https://youtu.be/jiYnwuadU-U .-  
~Εύβοια  διαδρομή Ερέτριας Αμάρυνθος  4-09-2016:
https://youtu.be/kTzlbNrCL8w .-
~Εύβοια  εκδρομή 03/09/2016 ενημέρωση για Προκόπη και Α  Ιωάννη Ρώσο :
https://youtu.be/aMVXnLLISuc .-
10 ~Εύβοια εκδρομή 03/09/2016  ενημέρωση για Άγιο Ιωάννη Ρώσο από Αθανασία : https://youtu.be/fvP6kmkmxZg .-
~ΛΙΜΝΗ Ευβοίας  φαγητό 03/09/2016:
https://youtu.be/KLbIcO5k4KI  .
~*  Ι Μ  Σωτήρος Κύμη Ευβοίας Θεία Λειτουργία 04/09/2016: .-
https://youtu.be/NRCFW9KQI0E .-
~*Χαλκίδα διαδρομή 04/09/2016 :
 https://youtu.be/QGY6jPUUb9M .-
~*   Ι Μ  Σωτήρος Κύμη πηγαίνοντας  04/09/2016
https://youtu.be/trNbyCt69_Q .-
15 ~*   Ι Μ  Σωτήρος Κύμης Πηγαίνοντας 04/09/2016:
 https://youtu.be/GiDzU5a5JF4 .-
~*Ι Μ  Αγίου Νικολάου Άνω Βάθεια  Αμάρυνθος Εύβοια 04/09/2016: https://youtu.be/Wy8hH9Y0GGI .-
~*Κύμη Εύβοιας βρύσες χωνευτικό 04/09/2016:
 https://youtu.be/3IEv52QyuqQ .-
~* Ξενοδοχείο  Κύμη  παραλία  04/09/2016:
 https://youtu.be/VdhIf5mpbUs .-
~*Ξενοδοχείο ΚΥΜΗ  04/09/2016:
 https://youtu.be/GLYoSACNins .-
20 ~Προκόπι Άγιος Ιωάννης Ρώσος προσκύνημα 03/09/2016:
 https://youtu.be/1tcmfkBGUIQ .-
~ ΠΡΟΚΟΠΙ Εύβοιας Αγιάννης Ρώσος 03/09/2016:
 https://youtu.be/tEDjgJ7jiQY .-
~**  ΚΥΜΗ  Εύβοιας ανεβαίνοντας 04/09/2016 :
 https://youtu.be/mqo-szgAoc4 .-
~**ΚΥΜΗ  και Ι Μ  Σωτήρος  ενημέρωση Αθανασία 04/09/2016:
 https://youtu.be/q092QK7aB7g .- 
~** Τραγούδι  εκδρομή Εύβοια 03/09/2016 Χρ. Α. Δαβίλλα   και Μαρ. Μπούρας: https://youtu.be/tNIf7CoWuV8 .-
25 ~**Διαδρομή Ε Ο  Ελλάδα  04/09/2016:
 https://youtu.be/Y4M4wuTumc8 .-
~** Διασκέδαση τραγούδι διαδρομή Άνω Βάθεια Αμάρυνθος Εύβοια 04/09/2016: https://youtu.be/Y3egHx0OZzY .-
~**Ι  Μ  Σωτήρος Κύμης Θεία Λειτουργία 04/09/2016:
https://youtu.be/2g3-yONGFzk  .
~** ΛΙΜΝΗ Εύβοιας 03/09/2016  ενημέρωση Αθανασία  :
https://youtu.be/LmEOwY9d8Ts .
~ΧΑΛΚΙΔΑ Εύβοιας  ενημέρωση από Αθανασία 04/09/2016 :
https://youtu.be/57dVZ2QPvuc   .
30 ~Τραγούδι διασκέδαση  διαδρομή Αμάρυνθος Χαλκίδα 04/09/2016 : https://youtu.be/vl9jgBtnCUE  .-
~ΚΥΜΗ Εύβοιας διαδρομή 04/09/2016 :
https://youtu.be/y0qfTWE3sKs .- -
~ Ι. Μ Αγίου Νικολάου 04/09/2016 φευγοντας  διαδρομή:
 https://youtu.be/B1MWxALqAzA .-
~Κύμη Εύβοια  βρύσες περιοχής Χωνευτικό 04/09/2016:
https://youtu.be/XGltieF7Vv8 .-
34 ~* τέμπλο εκκλησίας Εύβοια  4-9-2016 :
 https://youtu.be/hqOAvhkjBnM .-
~**
~
~~~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ  2015  : 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 01  Σεπτεμβρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-01-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  01  Σεπτεμβρίου  2016   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-01-2016.html .-
~ ΑΡΦΑΡΑ  -ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ  για το χωριό μας ΑΡΦΑΡΑ -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πέμπτη 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-02-2016.html .-
~Εφημερίδα μας  Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-2-02-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2016   ~  ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-2016.html .-
~Διήμερη  βόλτα -εκδρομή στη ΕΥΒΟΙΑ Σ/Κ  03 και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/03-04-2016.html .- 



Η  Εφημερίδα μας    ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο-κύριακο 03  και 04  Σεπτεμβρίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-03-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Σεπτεμβρίου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-05-2016.html .-
~
~ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27  και 28  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/27-28-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30  Αυγούστου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-30-2016.html .-
~ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  -ΑΘΩΣ Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 ΟΛΑ ΟΣΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ !  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/30-2016.html  .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο Αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  31 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-31-2016.html .-
~ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά Μεσσηνίας Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/…/24-2014.html .-

~
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4932  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3081 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3068  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.081        βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 


~ Η ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: