ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  23  Μαρτίου  2015 :
23 Μαρτίου
Ιερομάρτυρος Νίκωνος (1) και των συν αυτώ 199, των επί του Ταυρομενίου όρους μαρτυρησάντων (†251). Μάρτυρος Δομετίου. Οσιομάρτυρος Λουκά (2), του εν Μυτιλήνη (†1802).
(1) O άγιος Νίκων, γεννήθηκε στη Νεάπολη της Ιταλίας, την εποχή του ηγεμόνα Κυντιανού, από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα Χριστιανή, η οποία τον γαλούχησε σύμφωνα με τα ευαγγελικά δόγματα. Σε νεαρή ηλικία έγινε στρατιωτικός και πολύ γρήγορα διακρίθηκε για την ανδρεία και την πειθαρχία του. Η ψυχή του όμως, ποθούσε τον βίο της άσκησης και της αφιέρωσης. Γι` αυτό ξεκίνησε για την περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως, έκανε όμως μία πρώτη στάση στη Χίο. Εκεί δέχτηκε το άγιο Βάπτισμα και αφιερώθηκε στην ασκητική ζωή και στη μελέτη των Αγίων Γραφών. O τοπικός επίσκοπος, διέκρινε τα χαρίσματά του και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και λίγο αργότερα τον τοποθέτησε ηγούμενο 190 αδελφών για να τους νουθετεί και να τους καθοδηγεί. Πολύ γρήγορα, η συνοδεία απέκτησε μεγάλη φήμη. Όμως όταν εκοιμήθησαν οι γονείς του, ο άγιος και η συνοδεία του εγκαταστάθηκαν στη Σικελία. Σύντομα όμως εδέχθησαν την επίθεση του ηγεμόνα, και αφού συνελήφθησαν, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και τέλος θανατώθηκαν.
(2) Ο οσιομάρτυς Λουκάς, γεννήθηκε στη Ανδριανούπολη της Θράκης και σε ηλικία έξι ετών εγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία 13 ετών μετά από κάποιο άτυχο περιστατικό, αναγκάσθηκε να αλλαξοπιστήσει και να γίνει Μουσουλμάνος. Ένοιωθε τύψεις συνειδήσεως, γι` αυτό αφού έφυγε κρυφά από το σπίτι του τούρκου αφέντη του, μετά από πολλή περιπλάνηση κατέληξε στο Άγιο Όρος. Λίγο αργότερα τον Μάρτιο του 1802 αναχώρησε για τη Μυτιλήνη. Εκεί παρουσιάσθηκε αυτόβουλα στο κριτή της πόλης και με παρρησία ομολόγησε τη πίστη του. Γι αυτή του την ομολογία καταδικάστηκε στον δι΄ απαγχονισμού θάνατο. Έτσι στις 23 Μαρτίου 1802 ο Λουκάς έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου.
23/ 03 Απολυτίκιο Αγ. Νίκων και των συν αυτώ - 23 ΜΑΡΤΙΟΥ: http://youtu.be/Rrjp14aTzZQ ,


*** Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου η Καλαμάτα γιόρτασε την 23η Μαρτίου          
       
Κατάμεστη ήταν η πλατεία 23ης Μαρτίου και η γύρω περιοχή από κόσμο που βρέθηκε εκεί, για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της 23ης Μαρτίου.
Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά τον καλαματιανό Πρόεδρος της Δημοκρατίας που βρέθηκε για τον εορτασμό της απελευθέρωσης.
Ακόμα στην Καλαμάτα βρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος,  Μονεμβασιάς και Σπάρτης Ευστάθιος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, Γιώτη Κοζομπόλη- Αμανατίδη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Έλενα Ψαρρέα και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Επίσης το παρών έδωσαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλη με τους Αντιπεριφεριάρχες Ντίνα Νικολάκου και Ελένη Αλειφέρη καθώς και άλλοι περιφεριακοί σύμβουλοι.
Στην εκδήλωση ήταν ακόμα δήμαρχοι άλλων δήμων της Μεσσηνίας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της Καλαμάτας, πρώην Βουλευτές  αλλά και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

*** Διάρρηξη  στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών στο Αρφαρά :
Κατά  την διάρκεια  της περασμένης νύχτας  , άγνωστη καταστρέφοντας και ανοίγοντας -και παραβιάζοντες όλες τις πόρτες του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά  , προσπάθησαν να  αφαιρέσουν ότι  πολύτιμο υπήρχε εντός του Ι. Ναού .- Την  διαπίστωση αυτή έκανε ο ιερές Παπά -Μιχάλης Ε. Μπούρας , όταν τις πρωϊνές ώρες βρέθηκε  στην εκκλησία . Με  πολύ πόνο και με δάκρυα στα μάτια ο ιερές ειδοποίησε άμεσα τις Αστυνομικές αρχές που επιλύθηκα  ερευνών για να εντώσουν τους κλέφτες που δεν σεβάστηκαν τα ιερά όσια και παραδώσεις της τοπικής κοινωνίας των Αρφαρών !  

*** Στην Καλαμάτα ο Αντώνης Σαμαράς με πρόγραμμα γεμάτο συναντήσεις
     
Από το πρωί της Κυριακής στην Καλαμάτα βρίσκεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μόλις έφθασε στην πόλη μας κάθισε σε καφετέρια της παραλίας όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά κόσμο.
Μετά από μια μικρή παύση συνέχισε τις συναντήσεις του αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο Elite, όπου αρκετοί βρέθηκαν εκεί για να μιλήσουν μαζί του, ενώ ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπων συλλόγων της Μεσσηνίας.
Η βραδιά έκλεισε με γεύμα στο Λιμένι όπου συνάντησε αυτοδιοικητικούς αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία.
Αύριο το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, στη συνέχεια θα βρεθεί στο κέντρο της Καλαμάτας, ενώ αργότερα θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις εορτασμού για την 23η Μαρτίου.

***  23 Μαρτίου, η Καλαμάτα γιορτάζει την απελευθέρωση της, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
      
Μια ξεχωριστή ημέρα είναι η σημερινή για την πόλη της Καλαμάτας, αφού σήμερα η πόλη μας εορτάζει την 194η επέτειο από την απελευθέρωση της στις 23 Μαρτίου του 1821.
Οι φετινοί εορτασμοί θα διεξαχθούν με ιδιαίτερη Λαμπρότητα καθώς θα δώσουν το παρών  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης  Αντώνης Σαμαράς και πολλοί άλλοι...
- Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
Για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, θα επιβληθεί διακοπή της κυκλοφορίας και κίνησης παντός είδους οχημάτων, από ώρα 12.30 μετά το μεσημέρι μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων, και από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς:
- Σταδίου (από οδό Φαρών έως την πλατεία 23ης Μαρτίου)
- Υπαπαντής (από κτήριο Φιλαρμονικής έως την πλατεία 23ης Μαρτίου)
- Αγίου Νικολάου (από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου έως την πλατεία 23ης Μαρτίου)
- Αναγνωσταρά (από την οδό Νικηταρά έως την πλατεία 23ης Μαρτίου).
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κατά περίπτωση μέσω παρακαμπτηρίων οδών.
Ώρα 15.00 Παράταξη των Σηµαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου
Ώρα 15.15 Πέρας προσελεύσεως των επισήµων στο Ηρώο
Ώρα 15.20 Tερµατισµός του ∆ρόµου Θυσίας
Ώρα 15.25
- Άφιξη του σκυταλοδρόµου που µεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς.
- Άφιξη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Σηµαίας της Επανάστασης
- Αφή του βωµού και έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης
Ώρα 15.35 Προσέλευση της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου
Ώρα 15.40 ∆οξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόµου
Ώρα 16.00 Τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του Εικοσιένα
- Πανηγυρικός της ηµέρας από τον κ. Ιωάννη Πλεμμένο, Ερευνητή του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Cambridge 
- Κατάθεση στεφάνου από την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο
- Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
- Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συµµετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαµάτα
- Aνάκρουση του Eθνικού Ύµνου.
   Ώρα 16.20 Aναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαµάτας
 Συµµετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων Καλαµάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαµάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαµάτας, Χορευτικός Όµιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνοµνήµονες», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας «Αργώ», Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αµφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Τµήµα Παραδοσιακής Μουσικής ∆ηµοτικού Ωδείου Καλαµάτας, Ιππικός Όμιλος Καλαµάτας, Λαογραφικός Όμιλος Χώρας, Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Έυας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Δημοτικό Σχολείο Βέργας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης, Θίασος Νοτιοανατολικής Πυλίας «Οδύσσεια Λογγάς», Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου
Aφηγητής: ∆ηµήτρης Hλιόπουλος
  Ώρα 17.00 Παρέλαση µαθητών σχολείων, Oπλαρχηγών και Mπουλουκιών 
Δηµαρχείο Καλαµάτας, Ώρα 17.30
- Υποδοχή της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Αρχών
- Ανακήρυξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου ως Επίτιμου Δημότη Καλαμάτας
- Απονοµή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο ∆ρόµο Θυσίας
 Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα 20.00: … Σαν σήμερα. Κι αξέχαστο το ΄21…
Θεατροποιημένη απόδοση κειμένων και ποιημάτων
Επιλογή κειμένων: Όλγα Θεοδώρου
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Συμμετέχουν: 
- οι ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕΚ: Εύη Γιαννακοπούλου, Γιάννης Κουμούνδρος, Κωνσταντίνος Κυριακού, Αλεξία Μουστάκα, Νίνα – Ιόλη Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Πασσάς, Γιώργος Τσαπόγας
- Το παραδοσιακό συγκρότημα «Ταξίμ» και στο τραγούδι ο Βαγγέλης Κώτσου. 
Παραγωγή: Κ.Ε. «Φάρις» Δήμου Καλαμάτας 
Διάρκεια εκδήλωσης 70΄

*** Ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στον τουρισμό - Η Google σήμερα στην Καλαμάτα
      
Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, Google Ελλάδας, μιλά στο «Θάρρος»  επ’ ευκαιρία της σημερινής σημαντικής εκδήλωσης της εταιρείας στην Καλαμάτα
Μετά την επιτυχία της πρωτοβουλίας “Grow Greek Tourism Online” στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, όπου περισσότερες από 650 τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις εκπαιδεύτηκαν σε διαδικτυακά εργαλεία, η Google, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα βρεθεί στην Καλαμάτα σήμερα Δευτέρα, 23 Μαρτίου, προκειμένου να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου στη χρήση διαδικτυακών εργαλείων, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η εκπαίδευση είναι δωρεάν και αφορά όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί (5:30 μ.μ.- 8:15 μ.μ.) στο ξενοδοχείο "Elite City Resort Blue Centre".
Μέσω της εκδήλωσης οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν για τις διαδικτυακές τάσεις αναζήτησης των βασικών διεθνών τουριστικών αγορών της Ελλάδας αλλά και της Πελοποννήσου. Επιπλέον, θα ενημερωθούν και θα λάβουν υποστήριξη σχετικά με τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων μάρκετινγκ και πωλήσεων, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την παρουσία τους στα αποτελέσματα των αναζητήσεων και στους χάρτες της Google, καθώς και για τις δυνατότητες της διαδικτυακής διαφήμισης. Θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να δουν παραδείγματα τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν ήδη αναπτυχθεί μέσω του Διαδικτύου.
Με την ευκαιρία της αυριανής εκδήλωσης, το «Θάρρος» μίλησε με τον Διονύση Κολοκοτσά, διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων, Google Ελλάδας:
  -Το διαδίκτυο είναι ήδη ένα μέσο πληροφόρησης που κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας. Εν τούτοις, υπάρχουν ακόμα επιχειρήσεις, κυρίως, που δεν το χρησιμοποιούν ως μέσο επικοινωνίας και διαφήμισης του προϊόντος τους. Κατά τη γνώμη σας, πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει αλλαγή της δεδομένης πραγματικότητας;
Η διείσδυση του διαδικτύου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρουσιάζει καθυστέρηση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το δείκτη DESI (Digital Economy & Society Index), η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 26 από το σύνολο των 28 χωρών της Ε.Ε. Ο δείκτης αυτός συγκεντρώνει στοιχεία ευρυζωνικότητας, ψηφιακών δεξιοτήτων, χρήσης του διαδικτύου και ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Η Ελλάδα υστερεί αισθητά σε σχέση με τους εταίρους μας σε όλες αυτές τις περιοχές.
Η ανάγκη για τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων, και ειδικά των τουριστικών, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Μέσω του Διαδικτύου οι επιχειρήσεις μπορούν να προβάλουν πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Δυστυχώς, σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων ουσιαστικά δεν «υπάρχει» στο Διαδίκτυο. Η μετάβαση της τουριστικής μας βιομηχανίας στην ψηφιακή πραγματικότητα είναι αργή. Μία από τις βασικές αιτίες είναι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και κατανόησης των διαθέσιμων εργαλείων, πολλά εκ των οποίων είναι δωρεάν, όπως, για παράδειγμα, οι χάρτες, τα Google Maps. Αυτή ακριβώς την ανάγκη για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, για εξοικείωση με τα διαθέσιμα εργαλεία και για επιτάχυνση της μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο, επιδιώκει να καλύψει η πρωτοβουλία “Grow Greek Tourism Online”. Είμαστε, δε, ιδιαίτερα χαρούμενοι που σε αυτή την προσπάθεια η Google συνεργάζεται στενά με τους βασικούς φορείς τουρισμού της χώρας: το υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με την υποστήριξη και των Περιφερειών, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.
  -Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν πόσο ποσοστό ταξιδιωτών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την επιλογή των διακοπών του;
Σύμφωνα με την έρευνα  “The impact of online content on European tourism” (Οι συνέπειες του διαδικτυακού περιεχομένου στον Ευρωπαϊκό Τουρισμό) που πραγματοποίησε το Oxford Economics, το 51% των τουριστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τα ταξίδια του. Στην Ελλάδα, μόνο το 10% των τουριστών μας φτάνει σε εμάς μέσω διαδικτύου, τη στιγμή που στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 43%. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν αισθητά τη διαδικτυακή τους παρουσία, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά.
Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και ΗΠΑ είναι οι χώρες που ψάχνουν περισσότερο την Ελλάδα στο διαδίκτυο, ακολουθούμενες από την Ιταλία, τη Γαλλία την Ολλανδία αλλά και την Πολωνία. Κατά μέσο όρο, το 83% των κρατήσεων διαμονής και το 91% των αεροπορικών κρατήσεων των επισκεπτών μας έχουν αναζητηθεί αρχικά μέσω του διαδικτύου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Oxford Economics, μία ποσοτική και ποιοτική αύξηση της παρουσίας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στο διαδίκτυο μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, αυξάνοντας το ΑΕΠ έως και 3% και δημιουργώντας έως και 100.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
Η ευκαιρία για τη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη και η Google προσπαθεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
  -Μια αλλαγή της κατάστασης θα βοηθούσε και στη περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης, όπως και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα;
Χωρίς αμφιβολία. Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αποτελώντας περίπου το 20% του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Το διαδίκτυο λειτουργεί για κάθε επιχείρηση σαν ένα παράθυρο στον κόσμο. Πλήθος επιστημονικών ερευνών υποστηρίζουν πως η διαδικτυακή παρουσία μιας επιχείρησης είναι σημαντικός μοχλός για την ανάπτυξή της. Για παράδειγμα, έρευνα της McKinsey το 2011 καταδεικνύει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο αναπτύσσονται τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από εκείνες με μικρή ή καθόλου διαδικτυακή παρουσία. Επίσης, το μερίδιο των συνολικών εσόδων τους από τις εξαγωγές είναι διπλάσιο από το μερίδιο των επιχειρήσεων με μικρή ή καθόλου διαδικτυακή παρουσία. Αντίστοιχα, έρευνα της Boston Consulting Group επισημαίνει πως μεταξύ του 2010 και 2013 οι προηγμένες τεχνολογικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιούργησαν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και είχαν περισσότερα έσοδα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε μικρότερο βαθμό.
  -Τέλος, ποιο είναι το σκεπτικό της Google πίσω από την εκδήλωση που θα γίνει στην Καλαμάτα αύριο;
Η πρωτοβουλία “Grow Greek Tourism Online” αποτελεί μέρος της προσπάθειας, της δέσμευσης της Google να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν μέσω του διαδικτύου. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό να παράσχει στους επιχειρηματίες του τουρισμού σε όλη τη χώρα δωρεάν εκπαίδευση και διαδικτυακά εργαλεία, προκειμένου να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό και που οφείλουν να γίνουν προσβάσιμες στους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την χώρα μας. Μέσα από εργαλεία, όπως το Google Maps, τo Street View, τα Google Adwords και το You Tube, ακόμη και ένας μικρός αγροτουριστικός ξενώνας μπορεί να προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, όπως, για παράδειγμα, κατάφερε ο ξενώνας “Euμέλια” στην Πελοπόννησο, με επισκέπτες από 40 και πλέον χώρες.
Η Καλαμάτα, λοιπόν, αποτελεί την πρώτη στάση της πρωτοβουλίας “Grow Greek Tourism Online”, που ξεκίνησε πιλοτικά στην Κρήτη το Σεπτέμβριο του 2014 και επεκτείνεται τώρα σε όλη την Ελλάδα.
Αύριο, Δευτέρα 23 Μαρτίου, στην επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας, αναμένουμε τους επιχειρηματίες τουρισμού της περιοχής στο ξενοδοχείο Elite. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, για τις βασικές αγορές της Ελλάδας και για βέλτιστες τεχνικές που αφορούν τη διαδικτυακή τους παρουσία.
Επιπλέον, θα λάβουν υποστήριξη για τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων μάρκετινγκ, προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους, αλλά και να προωθήσουν τις προσφορές τους.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Οι επίτιμοι δημότες Καλαμάτας
      
Μη σας τρομάζει ο αριθμός 13 των ατόμων που έχουν ανακηρυχθεί ως επίτιμοι δημότες Καλαμάτας. Είναι 14, αλλά απουσιάζει η φωτογραφία του πρώην νομάρχη Μεσσηνίας, Κων. Πυλαρινού, τη θέση της οποίας κατέλαβε, λόγω της σημερινής τελετής ανακήρυξης, αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου.
Όσο για τη φωτογραφία του κ. Πυλαρινού, σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας, έχει τοποθετηθεί στο γραφείο του.    Χ.Χ. 

*** «Πού πάνε, μάνα μου» από τους «Αμήχανους Καλαμάτας» την ερχόμενη Κυριακή
     
Μια νέα εξόρμηση, με διαφορετικό περιεχόμενο από την προηγούμενη, προγραμματίζουν για την ερχόμενη Κυριακή, 29 Μαρτίου, οι «Αμήχανοι Καλαμάτας, η ποδηλατική ομάδα που ήρθε να συνδυάσει ποδηλατοβόλτα και ενημέρωση. Μπορεί στις 18 Ιανουαρίου να είχαν οργανώσει εκδήλωση σχετικά με την παραγωγή λαδιού επισκεπτόμενοι ελαιώνες και ελαιοτριβεία, αλλά η επόμενή τους δράση έχει ως σκοπό την ενημέρωση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος (αειφορία, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση κ.λπ.), λειτουργίας της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού  και παρακολούθησης της διαδικασίας παρασκευής στερεού βιοκαυσίμου (pellet).
Τίτλος της δράσης είναι το «Πού πάνε, μάνα μου», και θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί από το χώρο του πατινάζ στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν, κατά σειρά, το παρακείμενο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στη συνέχεια θα ποδηλατίσουν έως τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας. Αφού ενημερωθούν για τη λειτουργία του, χρησιμοποιώντας το δρόμο που βρίσκεται παράλληλα με τον ποταμό Άρι, θα καταλήξουν στο εργοστάσιο παρασκευής πέλλετ (PelPellet). Από εκεί και μετά, μέσω του δρόμου που συνδέει τη Δυτική Παραλία με το δρόμο Καλαμάτας – Μεσσήνης, θα επιστρέψουν και θα τερματίσουν στο χώρο από τον οποίο ξεκίνησαν, δηλαδή το πατινάζ στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Εκεί, όπως και την προηγούμενη φορά, θα υπάρχουν εδέσματα, προσφορά τοπικών καταστημάτων.
Η συνολική απόσταση της διαδρομής είναι 23 χλμ. και ο εκτιμώμενος χρόνος 4 ώρες.
Η εκδήλωση θα έχει ταυτόχρονα και ανθρωπιστική διάσταση, μιας και οι διοργανωτές προτείνουν σε όσους από τους συμμετέχοντες επιθυμούν, να φέρουν κατά την προσέλευσή τους στο χώρο του πατινάζ τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, γάλα εβαπορέ κ.λπ.) καθαριστικά, χαρτιά υγείας, κ.λπ., που θα προσφερθούν στο Δημοτικό-Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλαμάτας.
Τέλος, όπως τονίζουν, «στη βόλτα αυτή κάθε ποδηλάτης έχει την ευθύνη του εαυτού του και ακολουθεί τους κανόνες ορθής οδικής συμπεριφοράς».

*** Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε κολώνα στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας (φωτογραφίες)
       
 
 
 Ένα ακόμα τροχαίο συνέβη στη Νέα Είσοδο της Καλαμάτας τη ξημερώματα της Κυριακής, πιο συγκεκριμένα αυτοκίνητο μετά από σύγκρουση με άλλο αυτοκίνητο, καρφώθηκε σε κολώνα φωτισμού στα φανάρια της Νέας Εισόδου στο ύψος των Ακοβίτικων.
Πέρα από τις υλικές ζημίες δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

*** Στην αντεπίθεση κατά του Ι. Μαραμπέα ο Δ. Γιαννημάρας
      
Δριμεία κριτική στο δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Ι. Μαραμπέα, ασκεί με επιστολή του προς το «Θ» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Γιαννημάρας. Η αφορμή δόθηκε μέσω της δημοσιοποίησης από το «Θ» των όσων, ανάμεσα σε άλλα, ειπώθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννημάρας, «με τη δημοσιοποίηση της συνεδρίασης του Δ.Σ. δίνεται και σε μας η δυνατότητα να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, αφού μέχρι σήμερα δε σχολιάσαμε δημόσια τα λεγόμενα στο Δ.Σ., γιατί δε θέλαμε να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί και να μην είναι αληθή τα όσα θα αναφέραμε.
Ανοιχτό Θέατρο Μάνης: Ισχύει αυτό που λέει ο λαός “φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης”. Το θέατρο αυτό ξεκίνησε επί καποδιστριακής δημαρχοντίας του κ. Μαραμπέα και, εκτός των άλλων, με χρηματοδότηση από δάνειο του Δήμου (1,5 εκατ. ευρώ) από το ΤΠκΔ. Με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής (1 Ιανουαρίου 2011) προχωρήσαμε στη συνέχιση εφαρμογής της υπάρχουσας μελέτης και στην έκδοση οικοδομικής άδειας, που μέχρι τότε δεν υπήρχε. Φθάνοντας στην κατασκευή των τουαλετών, διαπιστώθηκε ότι ο προβλεπόμενος για αυτές χώρος δεν ανήκε στο Δήμο, αλλά σε ιδιώτη! Ο κ. Μαραμπέας είχε δώσει στο μελετητή όλο το χώρο κατασκευής του θεάτρου ως ανήκοντα στο Δήμο! Τι κάναμε εμείς; Αντί να σχολιάσουμε οτιδήποτε, ξεκινήσαμε αγώνα δρόμου για να βρούμε λύση για νέο χώρο τοποθέτησης των τουαλετών με παράλληλη προσπάθεια σύνταξης μελέτης για τη νέα θέση, τη διατήρηση της εργολαβίας για ευνόητους λόγους, την εξεύρεση χρημάτων γιατί το δάνειο είχε καταναλωθεί και την ολοκλήρωση των υπόλοιπων εργασιών, για να τεθεί το έργο σε λειτουργία το συντομότερο. Κι ενώ λύσαμε το θέμα του νέου χώρου, βρήκαμε τα χρήματα και προχωρήσαμε στην υλοποίηση των σχετικών με τη μελέτη, ο κ. Μαραμπέας αντί να μιλήσει μαζί μας για την τύχη και την πορεία του έργου, κάνει και επικριτικούς σχολιασμούς. Επιτέλους, έλεος!
Από εδώ και πέρα, θα έχει όλη την ευθύνη για την τύχη του έργου.
Και μιας και αναφερόμαστε σε έργα, εγώ, ως “περαστικός και φιλοξενούμενος” κατά τον κ. Μαραμπέα, με όλη τη Δημοτική Αρχή, παρά τον περιορισμένο χρόνο της θητείας μας, την οικονομική κρίση, την εφαρμογή ενός νέου νόμου και τη δημιουργία ενός νέου Δήμου, προσπαθήσαμε να δρομολογήσουμε, να εντάξουμε, να υλοποιήσουμε και να μελετήσουμε όλα τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος (αποχέτευση, καθαριότητα, προστασία ακτών, έργα τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς).
Είχαμε την ατυχία να μην προφθάσουμε την παρακολούθηση της υλοποίησής τους και ανησυχούμε για την πορεία τους, αφού δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη για την υλοποίησή τους στον ιθαγενή κ. Μαραμπέα, καθώς η μέχρι σήμερα πεντάμηνη θητεία του μας έδειξε ότι:
-Αφαίρεσε ό,τι προσθήκη και βελτίωση είχε κάνει στο σιντριβάνι της Καρδαμύλης η δική μας Δημοτική Αρχή, χωρίς ενημέρωση του Δ.Σ.
-Έχει κλειστό το Λαογραφικό Μουσείο, πραγματικό στολίδι για τον τόπο, που με πολύ κόπο εμείς δημιουργήσαμε, λέγοντας ότι δεν αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και θα δει τι θα κάνει, παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις μας στο Δ.Σ. για την ανάγκη προστασίας των εκθεμάτων από την υγρασία, ζητώντας του να θέσει σε λειτουργία τα μηχανικά μέσα που διαθέτει ο χώρος.
-Τροποποίηση στο τεχνικό πρόγραμμα που συντάξαμε εμείς, που είχε εγκριθεί με εξασφαλισμένες πιστώσεις για έργα αναπτυξιακά και επίλυσης των αναγκών των δημοτών και το αντικατέστησε με άλλο, που είχε ως έργα κατά 80% τσιμεντοστρώσεις και, σε μερικές περιπτώσεις, το προσφιλές του σταμπωτό τσιμέντο!
-Αδρανοποίησε το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στο τελευταίο δε Δ.Σ. “πέρασε” κατά πλειοψηφία “τη συγκρότηση Οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας Υγείας, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Δήμου Δυτικής Μάνης, με Διοικητικό Συμβούλιο που έχει άτομα α΄ βαθμού συγγενείας τους.
-Κατάργησε τις επετειακές εκδηλώσεις που γίνονταν για τα γεγονότα της Καρδαμύλης το Μάρτιο του 1821. Εκδηλώσεις που σχετίζονταν με την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, την αναγνώριση της προσφοράς στη Ελευθερία του γένους των Μούρτζινων Τρουπάκηδων, των Μανιατών δηλαδή του Δήμου μας, τον παραδειγματισμό μας και την τόνωση της ντόπιας οικονομίας. Εμείς, πέραν των εκδηλώσεων που καθιερώσαμε ως ελάχιστο φόρο τιμής, κατασκευάσαμε και τοποθετήσαμε στην πλατεία της Καρδαμύλης την προτομή του Μούρτζινου Τρουπάκη.
Την τοποθέτησή μας για το θέμα, τη διαβάσατε στη δημοσιοποίηση της συνεδρίασης του Δ.Σ. Ποια ήταν, όμως, η απάντηση;
Ο εισηγητής, ενώ δεν ανέφερε τίποτε για τα ιστορικά γεγονότα, μας κατηγόρησε με τη λαϊκή ρήση “όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη”. Έτσι κατάλαβε την υποχρέωσή μας προς την ιστορία, τα γεγονότα και την προσφορά των προγόνων μας. Ο κόσμος ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Στη συνέχεια, προχώρησε σε σύγκριση των δικών μας δαπανών με τις σημερινές δικές τους. Ο κ. Μαραμπέας είπε “…σκορπίζετε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να κάνετε τίποτε…”. Αυτή ήταν η αντίληψή του για τα εορταστικά γεγονότα στην Καρδαμύλη και που ποτέ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραστεί. Και επειδή κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με τα λόγια και να έχουμε το θάρρος να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των λόγων μας, προκαλώ όπως δημοσιοποιηθούν οι εκδηλώσεις που γίνονται από εμάς, τα είδη των ηχητικών που χρησιμοποιήθηκαν και οι ανάλογες δαπάνες με αντιστοίχιση των σημερινών. Περιμένω.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι γεννήθηκα, μεγάλωσα και έμαθα τα πρώτα μου γράμματα στη Μάνη, μετά τις σπουδές μου υπηρέτησα στη Μάνη και για κάποιους λόγους πήγα στην Καλαμάτα. Η οικογενειακή μου μερίδα, τα εκλογικά μου δικαιώματα και το πατρικό μου σπίτι είναι στη Μάνη, έχω γράψει βιβλία λαογραφικού περιεχομένου για τη Μάνη, είμαι στις χαρές, στις λύπες και στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Μάνη και για αυτό, το δικό μου λεξικό αναφέρει ότι είμαι Μανιάτης. Θα ήθελα, λοιπόν, να δημοσιοποιήσει και ο κ. Μαραμπέας τα δικά του επιστημονικά δεδομένα, όπου με τις παραπάνω προδιαγραφές μου με προσδιορίζει… ως περαστικό και φιλοξενούμενο στη Μάνη». 

***  Σύλληψη 56 ατόμων στην Πελοπόννησο, εκ των οποίων 17 στη Μεσσηνία
     
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
Δεκαεπτά άτομα συνελήφθησαν στη Μεσσηνία, από τα συνολικά πενήντα έξι σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την Τρίτη έως και την Παρασκευή. Στη Μεσσηνία κατασχέθηκε και ποσότητα 18 γραμμαρίων χασίς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που έγιναν και είχαν ως επακόλουθο τις 56 συλλήψεις, προσήχθησαν 131 άτομα από τα 875 που ελέγχθηκαν. Ελέγχθηκαν, επίσης, 712 οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 321 παραβάσεις.
Στη Μεσσηνία συνελήφθησαν ένας Ρομά γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Τακτικού Τμήματος Πρωτοδικείου Καλαμάτας για ληστεία, 2 Έλληνες για ναρκωτικά, 7 Ρομά για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, 1 αλλοδαπός για καταδικαστικά έγγραφα, 2 αλλοδαποί για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, 1 Έλληνας για παράβαση του υγειονομικού κανονισμού και 3 αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής.
Στην Αργολίδα συνελήφθησαν συνολικά 4 άτομα, στην Αρκαδία 8, στην Κορινθία 10 και στη Λακωνία 17 άτομα.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων βεβαιώθηκαν συνολικά 290 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, 24 του υγειονομικού κανονισμού, 3 για στέρηση άδειας λειτουργίας μουσικής, 2 για υποκλοπή μεταφορικού έργου, 1 για παράνομο υπαίθριο εμπόριο και 1 παράβαση περί αδέσποτων, ενώ κατασχέθηκε και ποσότητα 9,5 γραμμαρίων ηρωίνης στη Λακωνία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ, όπως επισημαίνεται, «οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
 
***  Τάκης Αναστόπουλος: «Κάθε ευρώ επένδυσης για την πολιτιστική πρωτεύουσα επιστρέφει στο πενταπλάσιο»
       
Ο ΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ «Θ» ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
"Έχω χρέος προς την πόλη που γεννήθηκα να θέσω στη διάθεση των άμεσα ενδιαφερομένων τη γνώση και την εμπειρία που έχω αποκομίσει στις Βρυξέλλες"
"Το χρίσμα θα πάρει η πόλη που θα δείξει ότι έχει πιστέψει η ίδια στην υποψηφιότητά της, ότι οι πολίτες και οι πολιτιστικοί φορείς της έχουν πάρει στα χέρια τους την κυριότητα της πρότασης "
-Η πρόταση πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οράματος
 Την προσπάθεια της Καλαμάτας εν όψει της προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας για τον τίτλο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 στηρίζει ο Καλαματιανός Τάκης Αναστόπουλος, τέως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ελιά», θέτοντας στη διάθεση των άμεσα ενδιαφερομένων τη γνώση και την εμπειρία που έχει αποκομίσει έπειτα από υπερτριακονταετή θητεία στην καρδιά της ευρωπαϊκής διοίκησης, στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στο «Θ» αναλύει «τα πρέπει» μιας επιτυχημένης πρότασης, θεωρώντας ότι το χρίσμα θα πάρει η πόλη που θα δείξει ότι έχει πιστέψει η ίδια στην υποψηφιότητά της, ότι οι πολίτες και οι πολιτιστικοί φορείς της έχουν πάρει στα χέρια τους την κυριότητα της πρότασης και την έχουν κάνει δική τους.
Όσα ενδιαφέροντα μας είπε ο κ. Αναστόπουλος, ακολουθούν:
-Πιστεύετε ότι σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας μπορεί να έχει μέλλον αυτή η προσπάθεια;
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μαρασμό κάθε οικονομική δραστηριότητα σήμερα. Η προσπάθεια, όμως, να πάρουμε το ευρωπαϊκό χρίσμα αφορά στο 2021. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι τότε τα πράγματα θα έχουν βελτιωθεί. Αξίζει να υποστηρίξουμε όλοι μας τη συλλογική αυτή προσπάθεια και για έναν άλλο λόγο: από την εμπειρία άλλων πόλεων γνωρίζουμε ότι κάθε ευρώ επένδυσης για την πολιτιστική πρωτεύουσα επιστρέφει στο πενταπλάσιο στην πόλη.
-Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε στην επιφάνεια βαθύτερα προβλήματα στις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Θεωρείτε ότι η περίοδος που διανύουμε η υποψηφιότητα μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την άμβλυνση των διαφορών;
Πιστεύω ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι συγκυριακά και γι’ αυτό παροδικά. Όταν, όμως, μιλάμε για πολιτισμό, έχουμε να κάνουμε με αξίες διαχρονικές. Ο πολιτισμός δεν προσφέρεται για αντιπαλότητες, αλλά είναι το πλέον πρόσφορο έδαφος για να χτίσεις συμμαχίες και σχέσεις φιλίας που θα αποδίδουν καρπούς σε βάθος χρόνου.
-Πώς αποφασίσατε τη δική σας εμπλοκή;
Δεν έχω καμία άμεση εμπλοκή, ούτε καν άτυπη. Δεν επιδιώκω τίτλους. Θεωρώ, όμως, ότι έχω χρέος προς την πόλη που γεννήθηκα να θέσω στη διάθεση των άμεσα ενδιαφερομένων τη γνώση και την εμπειρία που έχω αποκομίσει μετά από υπερτριακονταετή θητεία στην καρδιά της ευρωπαϊκής διοίκησης στις Βρυξέλλες. Έμμεσα, δηλαδή, προσπαθώ να βοηθήσω όσο μπορώ. Το μοναδικό μου κίνητρο είναι η επιθυμία μου να είμαι χρήσιμος, η αγάπη για την πόλη και την πολιτιστική της προβολή. Επίσης, είμαι σε επαφή με τη φετινή πολιτιστική πρωτεύουσα, τη βελγική πόλη Μονς, την οποία επισκέφτηκα πρόσφατα και άντλησα πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
-Η Μονς η οποία τίμησε τη Μελίνα Μερκούρη δίνοντας το όνομά της σε ένα δρόμο της πόλης!
Την ημέρα των εγκαινίων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στις 15 Ιανουαρίου, μία αρτηρία της πόλης ονομάστηκε Λεωφόρος Μελίνα Μερκούρη, προς τιμήν της Ελληνίδας πολιτικού που εμπνεύστηκε το θεσμό πριν από τριάντα χρόνια, το 1985. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον Έλληνα αντιδήμαρχο της Μονς, Αχιλλέα Σακκά.
-Γιατί μία ελληνική πόλη και γιατί η Καλαμάτα;
Πρόκειται για μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: μία ελληνική πόλη θα λάβει το χρίσμα για να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Εκτός από την Καλαμάτα, πολλές άλλες πόλεις έχουν εκδηλώσει πρόθεση να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας. Μόλις έγινε γνωστό ότι μία ελληνική πόλη πρόκειται να αναλάβει τη διοργάνωση του 2021, η Καλαμάτα εξεδήλωσε πρόθεση συμμετοχής, για να εμπλουτίσει με το δικό της όραμα την ευρωπαϊκή διάσταση του θεσμού. Και για να δείξει ότι είναι μία ευρωπαϊκή πόλη στο νότιο άκρο της ηπείρου, στην οποία χαίρεσαι να ζεις και να δημιουργείς, που σου προσφέρει το αίσθημα ότι σου ανήκει και της ανήκεις.
-Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας, τι το διαφορετικό έχει να προσφέρει σε σχέση με άλλες υποψήφιες πόλεις;
Πολλές πόλεις έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να ετοιμάσουν φακέλους υποψηφιότητας (Βόλος, Γιάννενα, Ελευσίνα, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σύρος, Τρίπολη) και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κι άλλες.
Εντός των ορίων του νομού η Αρχαία Μεσσήνη, η Μεθώνη, η Κορώνη, το Ναυαρίνο, η Καρδαμύλη αποτελούν ορόσημα στην ιστορία του τόπου, αλλά και της Ευρώπης. Η Καλαμάτα είναι πόλη πολιτισμού, διαθέτει όνομα (brand name) που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Μένει να αποδείξει ότι έχει τη φιλοδοξία να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και ότι οργανώνεται με τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τελικά, το χρίσμα θα πάρει η πόλη που θα δείξει ότι έχει πιστέψει η ίδια στην υποψηφιότητά της, ότι οι πολίτες και οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης έχουν πάρει στα χέρια τους την κυριότητα (ownership) της πρότασης και την έχουν κάνει δικιά τους. Σημειώστε, επίσης, ότι ο θεσμός δεν αφορά μόνο στην ίδια στην πόλη, αλλά έχει μεγαλύτερη εμβέλεια. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο, η Μονς επέλεξε να μην περιοριστεί στα στενά της όρια, αλλά να περιλάβει στη διοργάνωση και πόλεις μικρές και μεγάλες, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά πέραν των βελγο-γαλλικών συνόρων, κυρίως στις πόλεις Μομπέζ και Βαλανσιέν.
-Η μέχρι σήμερα προεργασία σάς πείθει ότι έχουμε ελπίδες να πάρουμε το χρίσμα;
Ο Οργανισμός Υποψηφιότητας για την Καλαμάτα 21, με εκτελεστικό διευθυντή τον Έκτορα Τσατσούλη και καλλιτεχνική διευθύντρια την Έλενα Πέγκα και δέκα ομάδες εργασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Η προθεσμία για την υποβολή φακέλου είναι η 23η Οκτωβρίου 2015. Το Νοέμβριο 2015 θα γίνει η προεπιλογή και θα ανακοινωθεί μία βραχεία λίστα. Περί το Σεπτέμβριο 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την πόλη που θα επιλεγεί για το 2021.
Μέχρι την ημερομηνία υποβολής φακέλου μένουν πολλά να γίνουν: να αποσαφηνιστεί η κεντρική ιδέα, η αφήγηση και το σλόγκαν που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα και να αρχίσει η διαμόρφωση του προγράμματος και του περιεχομένου των εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πολιτών και των πολιτιστικών φορέων της πόλης, των όμορων Δήμων και νομών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της νότιας Πελοποννήσου. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να διασφαλιστεί ο προϋπολογισμός για τις εκδηλώσεις και για έργα πολιτιστικής υποδομής και να διερευνηθούν οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Με δεδομένη την περιορισμένη δυνατότητα άντλησης δημόσιων πόρων, η προσπάθεια πρέπει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα, τις χορηγίες και την εθελοντική συνεισφορά των πολιτών (crowdfunding).
Η Kalamata21 έχει ήδη κάνει δυναμική είσοδο στο διαδίκτυο και στη ζωή της πόλης. Οι δέκα ομάδες εργασίας έχουν στρωθεί στη δουλειά. Όσοι ενδιαφέρονται έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και να καταθέσουν προτάσεις, ιδέες και πρωτοβουλίες, που καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με στόχο τη διαμόρφωση της μελλοντικής ταυτότητας της πόλης.
Γιατί ο σχεδιασμός της υποψηφιότητας μαζί με την κεφαλαιοποίηση του πλούσιου παρελθόντος, πρέπει κυρίως να είναι στραμμένος προς το μέλλον. Η πρόταση πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οράματος και να αναδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση, η οποία εμπεριέχεται στους τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς στόχους.
-Ποιος τελικά αποφασίζει και πώς γίνεται ο έλεγχος;
Η επιλογή της πόλης που θα λάβει τον τίτλο γίνεται στις Βρυξέλλες από μία ανεξάρτητη επιτροπή με ευρωπαϊκή σύνθεση. Η επιτροπή αυτή αποφασίζει με αμεροληψία και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Τα κριτήριά της είναι πάντα τα ίδια, αλλά οι παράγοντες που βαρύνουν στη λήψη απόφασης ποικίλουν. Η περυσινή πολιτιστική πρωτεύουσα ήταν η Ουμέα, μία σουηδική πόλη σχετικά άγνωστη, με τις συνυποψήφιες πόλεις Λουντ και Ουπσάλα. Πρόσφατα, αποφασίστηκε ότι πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2019 θα είναι η ιταλική πόλη Ματέρα που βρίσκεται στην υποβαθμισμένη περιφέρεια Μπαζιλικάτα της νότιας Ιταλίας, η υποψηφιότητα της οποίας προτιμήθηκε από τη Σιέννα, την Περούτζια και τη Ραβέννα.
Ο ρόλος της επιτροπής επιλογής δεν εξαντλείται την ημέρα που μία πόλη παίρνει το χρίσμα. Η παρακολούθηση της πορείας της προετοιμασίας είναι συνεχής για μία περίοδο έξι χρόνων. Τηρουμένων των αναλογιών, αλλά χωρίς δόση υπερβολής, το όλο εγχείρημα μοιάζει με τη διαδικασία μέσα από την οποία περνά μία πόλη που αναλαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν πρόκειται για ένα απλό φεστιβάλ που διαρκεί 10-15 ημέρες, αλλά για μία διοργάνωση δωδεκάμηνης διάρκειας με τοπική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή διάσταση. Πρέπει κάθε μέρα, κάθε βδομάδα επί ένα χρόνο να γίνονται ομιλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, χάπενινγκ, που θα αφήσουν στο τέλος τη σφραγίδα τους στην πόλη και στη μνήμη των ανθρώπων.

*** Απόπειρα ληστείας με όπλο σε αυτοκίνητο που βρισκόταν ζευγάρι τα ξημερώματα στην Καλαμάτα
     
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών, για την εξιχνίαση υπόθεσης απόπειρας ληστείας, η οποία έγινε σήμερα Δευτέρα τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα, όταν άγνωστος δράστης, αφού προσέγγισε σταθμευμένο όχημα, στο οποίο βρισκόταν ζευγάρι Ελλήνων , με την απειλή όπλου, αποπειράθηκε να αφαιρέσει χρήματα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας (φωτογραφίες & βίντεο)
       
 Με συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο ξεκίνησε το σημερινό του πρόγραμμα επίσκεψης στην Καλαμάτα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέχεια αναμένεται να βρεθεί σε κεντρικούς δρόμους της Πόλης όπου θα συναντηθεί και συνομιλήσει με τον κόσμο.
Δείτε εδώ φωτογραφίες & βίντεο από την χθεσινή ημέρα του Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα
Video:  Αντώνης Σαμαράς Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος , https://youtu.be/xMymfEQSEIg  .-
 

*** Η Τριφυλία τίμησε τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του '21 με λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο! (φωτογραφίες)
      
 
 
 
  Λαμπρές ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής στην ιστορική μνήμη, για τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του '21, με λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο το βράδυ του Σαββάτου! Η Τριφυλία με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς και σε όλες τις μάχες για την Ελευθερία και στο Σιδηρόκαστρο, τα τελευταία χρόνια, αναβιώνει ξανά το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες, το οποίο σύμφωνα με τις ιστορικές έρευνες και πηγές, χρονολογείται προεπαναστατικά, γεγονός που αναδεικνύει τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του '21 και την ηρωική δράση και θυσία των Τριφύλιων ηρώων! Μάλιστα από φέτος, το Σιδηρόκαστρο κατέστη το επίκεντρο του εορτασμού και εκεί πραγματοποιήθηκε - και στο εξής θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο - η κεντρική εκδήλωση για το '21 του δήμου Τριφυλίας!    Η.Γ.

*** Video από ημερήσια  εκδρομή Αρχαιολογικό χώρο Κορίνθου , Μουσείο , Ακροκόρινθο . Ξυλόκαστρο , Τρίκαλα Κορινθίας και Ι.Μ. Αγίου Βλασίου 22/03/2015  :

 ~ Αρχαιολογικό μουσείο Ακροκόρινθος Κορίνθου  22/03/2015 : http://youtu.be/RGPHh3GcqZE ,

~Μονή Αγίου Βλασίου Τρίκορφο Κορινθίας  22/03/2015: http://youtu.be/F6H0paoc1dI ,

~Ακροκόρινθος ανεβαίνοντας αφήγηση  Ι. Κουζής   22/03/2015: http://youtu.be/_JKGhwTnoUw ,

~Ι Μ Αγίου Βλασίου Τρίκορφο Κορινθίας  22/03/2015: http://youtu.be/Pwl-LSEKwhU  ,

 ~  Ακροκόρινθος  ενημέρωση  από Ι. Κουζής  22/03/2015  Π.Λ.Μεσσήνης : http://youtu.be/o05AEiP07-E  ,

~Αρχαιολογικό  Μουσείο Κορίνθου Ακροκόρινθος 22 03 2015: http://youtu.be/RPhHhM1MG98 , 

~Αρχαιολογικός  χώρος Κορίνθου Αρχαία Κόρινθος 22/03/2015 : http://youtu.be/SsVfuhtx7Kw ,

~Αφήνοντας την Ακροκόρινθο  22/03/2015 : http://youtu.be/iMSeyNPtwEQ  ,

Ακροκόρινθος ανεβαίνοντας  22/03/2015: http://youtu.be/FY9uYzjxyhc ,

~Μουσείο Κορίνθου Ακροκόρινθος  22/03/2015 : http://youtu.be/nZoiQvlEuoA ,

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4108   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2415    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 407   video.- 
Σύνολον                                                     8932  βίντεο   .-
 Μετέχοντες στην εκδρομή
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3610.-
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 375. -
~ https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    913/ 1000. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   315 .- 
** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .- 
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 366  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-    
 Στο  αρχαιολογικό μουσείο Κορίνθου
                               
 ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.- 
~ ps://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ    
 Ακτές Αγίου Όρους
 ***  ***  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
   
 ~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  22 Φεβρουαρίου  2015 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/22-2015.html .- ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Καθαρή Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/23-2015.html .- ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24  Φεβρουαρίου  2015:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/24-2015.html?showComment=1424770504047#c437422094868638206 .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  25  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/25-2015.html .- ~Αθλητικό επταήμερο 21 έως 28 Φεβρουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/21-28-2015.html .- ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση  Πέμπτη  26  Φεβρουαρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/26-2015.html .- ~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  27  Φεβρουαρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/27-2015.html .- ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  28  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/28-2015.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2015  :
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  01  Μαρτίου  2015 : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/01-2015.html .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Μαρτίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  03  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/03-2015.html .- 
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Μαρτίου  2015   :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/04-2015.html .-

~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .-
~ Ενημέρωση της Παρασκευής  06  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/06-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07  Μαρτίου  2015 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/07-2015.html .-
 ~ Ενημέρωση επικαιρότητα Κυριακή 08  και Δευτέρας 09  Μαρτίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/08-09-2015.html .-

~ Επικαιρότητα ενημέρωση Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/10-2015.html .- ~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11  Μαρτίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/03/11-2015.html .-
 ~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΔΙΑΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ  12  Μαρτίου  2015  :
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/03/12-2015.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Μαρτίου  2015  :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/13-2015.html .-  

~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Μαρτίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/14-2015.html .- 
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 14 και 15 Μαρτίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/…/14-15-2015.html  ,                                               
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  15  Μαρτίου  2015  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/15-2015.html .-
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Μαρτίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/16-2015.html .-

  ~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Ειδήσεις Τρίτη  17  Μαρτίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/17-2015.html .-
 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  18  Μαρτίου  2015 :
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/03/18-2015.html  .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος  Πέμπτη  19  Μαρτίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  19  Μαρτίου   2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/03/19-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας  Παρασκευή  20  Μαρτίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/03/20-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  21  Μαρτίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/03/21-2015.html .-
~ Αθλητικό  Σαββατο-Κύριακο 21  και  22 Μαρτίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/21-22-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας Κυριακή  22  Μαρτίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/22-2015.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  23  Μαρτίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/23-2015.html .-
~

***  Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Κορίνθου
Μόνο λίγα χιλιόμετρα από την σημερινή Κόρινθο, βρίσκουμε την Αρχαία Κόρινθο και τον αρχαιολογικό χώρο της, μοναδικό και αντιπροσωπευτικό της ιστορίας της. Η πρώτη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή γίνεται τη νεολιθική εποχή, στους ανατολικούς πρόποδες του Ακροκορίνθου. Η θέση εξασφαλίζει πλήρη έλεγχο της χερσαίας επικοινωνίας μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, διέθετε πόσιμο νερό και στα «πόδια της» εκτεινόταν εύφορη πεδιάδα. Εξαιρετική επιλογή τοποθεσίας, απόδειξη, στο πέρασμα του χρόνου μέχρι και τα μεσαιωνικά χρόνια, ο οικισμός δεν άλλαξε ουσιαστικά τοποθεσία. Η μεγάλη ακμή της Κορίνθου ξεκινά με τις αποικίες, κυρίως στην Κέρκυρα και τις Συρακούσες. Εδώ εμφανίζονται πρώτη φορά και οι τριήρεις. Όλα συναινούν στο να γίνει η Κόρινθος ο σημαντικότερος εμπορικός προορισμός στον ελλαδικό χώρο. Στα ίχνη της ολβίας Κορίνθου λοιπόν, θα συναντήσουμε τον επιβλητικό ναό του Απόλλωνα, την Αγορά, το ναό της Οκταβίας, τα Καταστήματα της Οδού Λεχαίου, το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», το Θέατρο και το Ωδείο.
Αρχαιολογικός Χώρος ΚορίνθουΑρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Κορίνθου
Οι πρώτες ανασκαφές στο χώρο έγιναν το 1892 και το 1906, από τον Ανδρέα Σκιά. Σημαντικότερη όμως υπήρξε η ανασκαφή που ξεκίνησε και συνεχίζει μέχρι σήμεραη Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1896. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Κορίνθου, αυτός που περιέγραψε ο Παυσανίας όταν έφτασε εδώ το 155 μ.Χ., είναι η ρωμαϊκή Colonia, όταν η πόλη, ως πρωτεύουσα της επαρχίας της Αχαϊας, ήταν ίσως η σημαντικότερη της Ελλάδας. Μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο, πάνω από τον κεντρικό χώρο της αγοράς, δεσπόζει ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, χτισμένος στα 530 π.Χ. Οι δωρικοί μονολιθικοί κίονες με την αρχαϊκή αυστηρή γραμμή τους, ήταν 6 στις στενές πλευρές και 15 στις μακρές. Σήμερα μόνον εφτά από αυτούς παραμένουν περίοπτοι στη θέση τους. Η οροφή στηριζόταν σε εσωτερικές κιονοστοιχίες και ο ναός ήταν χωρισμός σε δύο δωμάτια, πρόναο και οπισθόδομο. Οι εφτά αυτοί κίονες ήταν το μόνο εμφανές κτίσμα πριν ξεκινήσουν οι ανασκαφές.
Δυτικά του Απόλλωνα βρίσκεται η κρήνη Γλαύκη, ονομασμένη από την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, η οποία πνίγηκε στα νερά της για να σωθεί από τις φλόγες δηλητηριασμένου πέπλου, δώρο της Μήδειας. Είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου λαξευμένη στο βράχο, ενώ 4 επιμήκεις δεξαμενές στα νότια της τροφοδοτούσαν με νερό ισάριθμες λεκάνες. Στην πρόσοψη υπήρχε στοά με 4 τετράγωνες κολόνες μεταξύ παραστάδων, που στήριζαν τη βαριά λίθινη αψιδωτή οροφή. Το σχήμα της Γλαύκης, σε αντίθεση με άλλες κρήνες της Αρχαίας Κορίνθου, έμεινε σχεδόν αναλλοίωτο σ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης της.
Νότια του ναού του Απόλλωνα βρίσκεται η Αγορά της Κορίνθου, ορθογώνια με διαστάσεις 160 μέτρα μήκος και 70 πλάτος, η οποία αποτελούνταν από τα Βορειοδυτικά, Δυτικά και Κεντρικά καταστήματα, μικρούς ναούς, βωμό αλλά και το περίφημο «Βήμα» απ’ όπου ο Ρωμαίος ανθύπατος απευθυνόταν στους συγκεντρωμένους πολίτες. Από αυτή τη θέση, το 52 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον Χριστιανισμό και έτσι έγινε ευρύτερα γνωστό ως «Βήμα του Αποστόλου Παύλου».
Νοτιότερα βρίσκεται η Νότια Στοά, αποτελείται από σειρά ομοιόμορφων καταστημάτων, καθένα από τα οποία ήταν χωρισμένο σε δύο δωμάτια. Μπροστά στα καταστήματα υπάρχει διπλή σειρά κιονοστοιχίας, εξωτερικά δωρική, και εσωτερικά ιωνική ενώ παρεμβάλλεται το Βουλευτήριο. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια των Προπυλαίων, προσεγγίζουμε την οδό Λεχαίου. Κοντά της βρίσκεται η κρήνη Πειρήνη με τα 6 ανοίγματα της. Με το όνομα αυτό ήταν γνωστές 2 κρήνες, μία στον Ακροκόρινθο και μια στην Αγορά. Η δεύτερη βρίσκεται στα αριστερά της οδού Λεχαίου, κοντά στα Προπύλαια, ενώ ο μύθος θέλει να σχηματίστηκε από τα δάκρυα της Πειρήνης, όταν η Άρτεμη σκότωσε κατά λάθος το γιο της, Κεγχρία. Τη σημερινή της μορφή πήρε στα ρωμαϊκά χρόνια και ιδιαίτερα στην εποχή του Ηρώδη του Αττικού. Ογκώδεις αψίδες με κόγχες για αγάλματα περικλείουν στις 3 πλευρές υπαίθριο χώρο με ανοιχτή δεξαμενή στο κέντρο. Στην τέταρτη πλευρά μια σειρά 6 λίθινων αψίδων χρησιμεύει σαν πρόσοψη σε 6 τετράγωνα δωμάτια. Πίσω από αυτά υπάρχουν 3 βαθιές λεκάνες και πιο πίσω 4 μακρόστενες δεξαμενές, λαξευμένες στο βράχο. Τον 6ο και 5ο αι. π.Χ. η άντληση του νερού γινόταν από τις λεκάνες. Αργότερα διαμορφώθηκαν δωμάτια που απομόνωσαν τις λεκάνες ενώ ο μπροστινός χώρος παρέμεινε μια ανοικτή αυλή. Στα ρωμαϊκά χρόνια χρονολογείται και η διακόσμηση της με επιχρίσματα, μαρμάρινες επενδύσεις και τοιχογραφίες. Η ρωμαϊκή Κρήνη στη Νότια Στοά είναι το πιο κομψό από τα ρωμαϊκά κτίρια και βρίσκεται δυτικά της εισόδου της Νότιας Βασιλικής. Είσοδος με 2 κίονες οδηγούσε στο δωμάτιο με την κρήνη στο κέντρο. Δεξιά κι αριστερά της δεξαμενής υπήρχαν μικρά δωμάτια με κτιστό θρανίο στο πίσω μέρος για την τοποθέτηση αγαλμάτων. Το μέγεθος, η θέση και η διακόσμηση της με μάρμαρο, πεσσίσκους, παραστάδες, δείχνουν ότι αποτελούσε μέρος λατρευτικού κτίσματος. Προχωρώντας έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Ωδείο, κατασκευασμένο στο τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ., ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό, οπότε και δημιουργήθηκε η αυλή με τις στοές γύρω. Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται το μεγάλο Θέατρο της Κορίνθου. Τα παλαιότερα ίχνη (τέλος 5ου π.Χ. αιώνα) αφορούν σε κατασκευή με ξύλινη σκηνή, ενώ σώζονται λείψανα χτιστής σκηνής του 3ου π.Χ. αιώνα. Οι κερκίδες αυτού του θεάτρου υπολογίζεται ότι περιελάμβαναν 18.000 θεατές. Στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα η ορχήστρα μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα. Βορειότερα δίπλα στο τείχος της αρχαίας πόλης και κοντά στην πηγή Λέρνα σώζονται λείψανα του Γυμνασίου και του Ασκληπιείου. Η ανασκαφή έδειξε πως το Ασκληπιείο ήταν σκαλισμένο κατά μεγάλο μέρος στο βράχο. Ο ναός είχε διαστάσεις 14,93×8,32 μέτρα με σηκό και πρόναο με 4 δωρικούς κίονες μπροστά. Τοποθεσία: Αρχαία Κόρινθος, Τ.Κ. 20007, Αρχαία Κόρινθος (Νομός Κορινθίας) Τηλέφωνο: +30 27410 31207+30 27410 31207, φαξ: 27410 31480, Email: lzepka@culture.gr   Γενική Είσοδος: Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3 Ισχύουν για Μουσείο και Αρχαιολογικό Χώρο. Μειωμένο εισιτήριο (3€). Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2012: 08:30-15:00 Θερινό: Από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου 2012: 8:30-15:00 Πρόσβαση στον Αρχαιολογικό Χώρο Παράκαμψη προς Αρχαία Κόρινθο της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών, με κατεύθυνση προς Πάτρα. Πρόσβαση για Α.Μ.Ε.Α.: Πρόσβαση ΑμεΑ στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο. Πρόσβαση στο Μουσείο Κοντινά Μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου Πωλητήριο: Διατίθενται προς πώληση οδηγοί και αντίγραφα αρχαιοτήτων.

***  ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

*** Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Τρικάλων Κορινθίας 

~ Ένα ιστορικό μοναστήρι και ένα λαοφιλές προσκύνημα της ορεινής Κορινθίας 
Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Άνω Συνοικία των Τρικάλων Κορινθίας και σε υψόμετρο 1.400μ. στην πλαγιά του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) βρίσκεται κτισμένη η ιστορική ιερά μονή του Αγίου Βλασίου. Η παλαίφατη αυτή ιερά μονή, η οποία διαδραμάτισε έναν σπουδαιότατο πνευματικό και καθοδηγητικό ρόλο στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αποτελεί ένα λαοφιλές προσκύνημα της ιστορικής και ευλογημένης κορινθιακής γης με μεγάλη θαυματουργική παράδοση. 
Πανοραμική άποψη της ιεράς μονής του Αγίου Βλασίου
μέσα στο μαγευτικό ελατόφυτο τοπίο της Ζήρειας
Η ίδρυση της περιώνυμης αυτής ιεράς μονής της ορεινής Κορινθίας, για την οποία δεν μας έχουν διασωθεί γραπτές μαρτυρίες για το ακριβές έτος της ιδρύσεώς της, συνδέεται με την εύρεση της θαυματουργής εικόνος του Αγίου Βλασίου σε σπήλαιο, το οποίο βρίσκεται σε πελώριο και απότομο βράχο και σε απόσταση 500μ. από το σημερινό μοναστήρι. Σύμφωνα με τον ιστορικό Σταύρο Κουτίβα κάποιος ασκητής βρήκε την εικόνα του Αγίου και ανήγειρε γύρω στο 1300-1400 το πρώτο ναΰδριο, ενώ τον 17ο αιώνα κτίσθηκε ο σημερινός ναός της μονής. Ενδιαφέρον έχει και η ιστορούμενη από τους κατοίκους των Τρικάλων τοπική παράδοση, σύμφωνα με την οποία το δυνατό φως, το οποίο εξέπεμπε το σπήλαιο, οδήγησε κάποιους να κρεμαστούν με σχοινιά και να ανακαλύψουν τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου και στη συνέχεια να κτίσουν τον πρώτο ναό προς τιμήν του. Η παράδοση διηγείται επίσης ότι η αρχική πρόθεση ήταν να κτισθεί ο ναός στη θέση «Καμπαναριό» της Άνω Συνοικίας των Τρικάλων, αλλά ο Άγιος Βλάσιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του πρωτομάστορα και του υπέδειξε να κτίσει τον ναό απέναντι από τον βράχο, στον τόπο δηλαδή όπου ευρέθηκε η εικόνα.  
Η διαστάσεων 1μ. Χ 60 εκ. θαυματουργή εικόνα του αγίου Βλασίου στο καθολικό της μονής. Φέρει θαυμάσια αργυρή επένδυση και πολυάριθμα αφιερώματα.
  Η ευρεθείσα στο σπήλαιο φορητή εικόνα του θαυματουργού ιεράρχου της Σεβάστειας της Μ. Ασίας, η οποία αποδίδει αριστουργηματικά τη μορφή του αγίου, είναι διαστάσεων 30Χ25εκ. και επαργυρώθηκε το 1829 με δαπάνη της οικογένειας Χ.Ι. Παπαλέκα. Η εφέστια αυτή εικόνα εκτίθεται σε προσκύνηση στις δύο ετήσιες πανηγύρεις της μονής, στις 11 Φεβρουαρίου επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Βλασίου και στις 14 Σεπτεμβρίου επ’ ευκαιρία της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Στο καθολικό της μονής φυλάσσεται και η διαστάσεων 1μ. Χ 60εκ. εικόνα του Αγίου Βλασίου, στην οποία ο θαυματουργός άγιος εικονίζεται ένθρονος, ενώ στο κάτω μέρος της εικόνος υπάρχουν παραστάσεις από τον βίο του. Η φορητή αυτή εικόνα, η οποία επαργυρώθηκε το 1920 με δαπάνη του Παναγιώτου και της Μαρίας Β. Νικολοπούλου, κοσμείται με εγκόλπιο του Μητροπολίτου Κορίνθου και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Αντιβασιλέως Δαμασκηνού Παπανδρέου. Οι δύο αυτές φορητές εικόνες προσκυνούνται μαζί και με τα φυλασσόμενα σε ειδική λειψανοθήκη ιερά λείψανα του Αγίου Βλασίου και άλλων αγίων από τους πολυάριθμους χριστιανούς, που καταφθάνουν στη μονή από ολόκληρη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό καθιστά την ιστορική ιερά μονή του Αγίου Βλασίου στα Τρίκαλα Κορινθίας ως το σπουδαιότερο στην πατρίδα μας λατρευτικό κέντρο τιμής του θαυματουργού αγίου της μακρινής Σεβάστειας της Μ. Ασίας. 
Το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού της μονής
Το καθολικό της μονής κοσμείται με εξαιρετικής τέχνης μεταβυζαντινό ξυλόγλυπτο τέμπλο, που χρονολογείται τον 18ο αιώνα, οι δε θαυμάσιες φορητές εικόνες του τέμπλου αποτελούν έργα του εργαστηρίου των αδελφών Σκορδίλη στο Αίγιο και χρονολογούνται τον 17ο αιώνα. Αξιομνημόνευτο είναι και το παλαιό βιβλίο της βιβλιοθήκης της μονής, το οποίο περιέχει τις αντιγραφείσες το έτος 1867 ακολουθίες του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά Αρχιεπισκόπου Κορίνθου και του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας. 
Άγιος Βλάσιος ο τιμώμενος με την
ομώνυμη ιερά μονή στα Τρίκαλα
 Κορινθίας άγιος της Σεβάστειας
Η μονή του Αγίου Βλασίου έφτασε σε ιδιαίτερα μεγάλη ακμή και μάλιστα κατέστη σταυροπηγιακή σύμφωνα και με το σωζόμενο του έτους 1716 σιγίλλιο του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίου του Γ΄, σύμφωνα με το οποίο επικυρωνόταν η σταυροπηγιακή αξία του μοναστηριού. Είναι ενδεικτικό ότι η μονή διέθετε σημαντική κτηματική περιουσία, πολλούς μοναχούς και δύο μετόχια, τον ναό της Παναγίας Καθολικής στην Κάτω Συνοικία των Τρικάλων και τη σημερινή γυναικεία μονή της Παναγίας Κορυφής (Κορφιωτίσσης) στο Καμάρι Κορινθίας, η οποία αποτελεί αξιόλογο θεομητορικό προσκύνημα της περιοχής. Σημαντικότατος και πολύτιμος υπήρξε ο πνευματικός και αφυπνιστικός ρόλος της μονής κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου της Τουρκοκρατίας, αφού εκεί κατέφευγαν τα παιδιά για να μάθουν γράμματα και εκεί το 1818 μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία οι προύχοντες των Τρικάλων και κατέστρωσαν τα επαναστατικά τους σχέδια.   
Το κωδωνοστάσιο της μονής 
(Φωτογραφία από το λεύκωμα 
της Δήμητρας Καμαρινού 
Ορεινή Κορινθία)
Η ακμή και η πνευματική λάμψη της μονής διακόπηκε αμέσως μετά από την απελευθέρωση της Ελλάδος και κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, αφού με εισήγηση του Ανδρέα Σπ. Νοταρά η μονή καταργήθηκε και έγινε μετόχιο του ναού του Αγίου Νικολάου της Άνω Συνοικίας των Τρικάλων. Μάλιστα κατά την απογραφή του 1846 η μονή φέρεται ως διαλελυμένη με την περιουσία της να βρίσκεται πλέον στα χέρια των Νοταραίων. Ένας ενάρετος και ευσεβής μοναχός, ονόματι Νικόδημος από τη Βάλτσα της Κορινθίας, έμεινε στη μονή και τη συντηρούσε μέχρι και τον θάνατό του το 1898. Στη συνέχεια ήρθε στη μονή ο μοναχός Παντελεήμονας, ο οποίος σύμφωνα με την προφορική παράδοση έφυγε τρελός και ξυλοκοπημένος από τον ίδιο τον άγιο. Από το 1918 μέχρι και το 1924 μόνασε ο Τρικαλίτης Δομέτιος Κασσόρης, επί των ημερών του οποίου και συγκεκριμένα το 1918 έγινε η ανακαίνιση του ιερού ναού της μονής, όπως μαρτυρεί η σχετική επιγραφή, καθώς και η διακόσμησή του με αγιογραφίες του Ν. Σαντοριναίου. Το 1924 ανέλαβε το ιστορικό μοναστήρι η ηγουμένη Θέκλα Σταυροπούλου, η οποία χάρη στο άοκνο ενδιαφέρον της, συντέλεσε στο να αναγνωρισθεί το 1928 επισήμως η μονή ως γυναικεία με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Την ηγουμένη Θέκλα διαδέχθηκε η Βλασία Μάρκου και το 1968 εγκαταστάθηκε στη μονή νέα αδελφότητα με ηγουμένη την Ευφροσύνη Γλίτση, η οποία έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο για την ανακαίνιση και την εύρυθμη λειτουργία της μονής. Ήδη έχουν ανεγερθεί δύο παρεκκλήσια, νέα πτέρυγα κελλίων και έχει διαμορφωθεί η είσοδος της μονής. 
Η φυλασσόμενη στη μονή λειψανοθήκη
με τα ιερά λείψανα του Αγίου Βλασίου
και άλλων αγίων
Πλούσια είναι και η θαυματουργική παράδοση της μονής, αφού αναρίθμητα είναι τα θαύματα που έχει επιτελέσει και εξακολουθεί ακόμη και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς να επιτελεί με τη χάρη του Θεού ο Άγιος Βλάσιος, ο οποίος σύμφωνα με το συναξάριό του θεωρείται ο θεραπευτής των νοσημάτων του λαιμού και του λάρυγγα, αλλά και ο μεγάλος ιατρός για τις βαριές ασθένειες σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων των Τρικάλων, οι οποίοι μαρτυρούν ακόμη και θεραπείες άρρωστων ζώων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τα πάμπολλα αφιερώματα των πιστών, τα οποία κοσμούν τη θαυματουργή εικόνα του, αλλά και από το ότι κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού εκατοντάδες προσκυνητές προσέρχονταν από ολόκληρη την Κορινθία, αλλά και την Αργολίδα για να τελέσουν στη μονή τις οικογενειακές τους λειτουργίες και ταυτόχρονα να πραγματοποιήσουν το τάμα τους, το οποίο ήταν να κοιμηθούν στο δάπεδο του ναού για να λάβουν την ευλογία του θαυματουργού αγίου και να θεραπευτούν από τις ασθένειές τους. 
Το επ ονόματι των Αγίων Δέκα Μαρτύρων
των εν Κρήτη παρεκκλήσιο της Μονής
Η ιδιαίτερη ευλάβεια που τρέφουν οι κάτοικοι της περιοχής προς τον Άγιο Βλάσιο επιβεβαιώνεται και από τη μεγάλη διάδοση του ονόματός του ως βαπτιστικού στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και του Ξυλοκάστρου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι με τον ερχομό του βασιλέως Όθωνα στην Αθήνα, πολλοί Τρικαλίτες μετακινήθηκαν στις παραλιακές περιοχές της Κορινθίας και ιδιαίτερα στο Ξυλόκαστρο και στο χωριό Νεράντζα της Βόχας (η παλαιά ονομασία του χωριού ήταν Τρικαλίτικα) και μετέφεραν στους νέους τόπους της εγκατάστασής τους και την τιμή του Αγίου Βλασίου. Έτσι δικαιολογείται το γεγονός ότι τόσο ο θεμελιωθείς το 1908 στη θέση παλαιότερου ναΐσκου μεγαλοπρεπής και μνημειώδης Μητροπολιτικός Ναός του Ξυλοκάστρου όσο και ο ενοριακός ναός της Νεράντζας τιμούνται επ’ ονόματι του θαυματουργού Αγίου Βλασίου. Η ιδιαίτερη λατρευτική τιμή που απολαμβάνει ο Άγιος Βλάσιος στην Κορινθία οδήγησε και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα να συμπεριλάβει στο Κορινθιακό Αγιολόγιο, το οποίο εμπεριέχει ιερές ακολουθίες των εν Κορινθία διαλαμψάντων και τιμωμένων αγίων, και την ακολουθία του Αγίου ιερομάρτυρος Βλασίου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας του θαυματουργού, του και πολιούχου και προστάτου αγίου του Ξυλοκάστρου και των Τρικάλων. Σ’ αυτήν την ακολουθία, η οποία εποιήθη από τον μοναχό Αγάπιο τον εκ Κρήτης, υπάρχουν επιπλέον επτά ύμνοι προς τιμήν του Αγίου Βλασίου, τους οποίους συνέθεσε ο μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μπόμπολας από ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον άγιο, δεδομένου ότι το χωριό Μάννα (Μάρκασι), στο οποίο το 1869 γεννήθηκε, βρίσκεται πολύ κοντά στα Τρίκαλα και στην παλαίφατη σταυροπηγιακή μονή του Αγίου Βλασίου με τη μεγάλη θαυματουργική παράδοση. Μάλιστα ο αοίδιμος π. Δημήτριος Μπόμπολας, ο οποίος διετέλεσε εφημέριος επί 62 έτη (1900-1962) στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου, εξέδωσε την ακολουθία του Αγίου σε ειδική φυλλάδα το 1932 στο τυπογραφείο του Οδυσσέα Ανδρούτσου στο Κιάτο.  
Φορητή εικόνα του Αγίου Βλασίου δια χειρός της μοναχής Δοσιθέας. Φιλοτεχνήθηκε στην Ι. Μ. Αγίου Βλασίου Τρικάλων Κορινθίας. Φυλάσσεται στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής ομωνύμου Δήμου Αττικής
 Η ιστορική ιερά μονή του Αγίου Βλασίου αποτελεί για τον φιλόθεο προσκυνητή και επισκέπτη έναν τηλαυγή πνευματικό φάρο με μακρόχρονη ιστορία και παράδοση, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά ταυτόχρονα και ένα προσκύνημα για τον κουρασμένο άνθρωπο του 21ου αιώνα, που αναζητά την ελπίδα και τη σωτηρία του στον Θεό, του Οποίου η Πρόνοια θέλησε ο μαρτυρικός ιεράρχης της Σεβάστειας να θαυματουργεί αδιάλειπτα στην παλαίφατη ομώνυμη ιερά μονή του στα Τρίκαλα της ορεινής Κορινθίας. 
 
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος 
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: