ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Επιλογές Διαλέγοντας και Γράφοντας 02/06/2014

 Επιλογές  Διαλέγοντας  και  Γράφοντας  02/06/2014  :
 
                        ΒΙΒΛΙΑ      ΠΟΥ   ΔΙΑΒΑΣΑ  ....ΔΙΑΒΑΖΩ   ΚΑΙ  Μ΄ΑΡΕΣΟΥΝ !

***  Έρευνες από Έλληνες αρχαιολόγους στην Αλεξάνδρεια - Αναζητούν τα χαμένα χνάρια του πολιτισμού των Πτολεμαίων
   , ,    

~ Οι Ελληνες αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον βυθό της Αλεξάνδρειας μεταξύ των οποίων και τον πύργο ενός γρανιτένιου πυλώνα. Πάνω αριστερά ο υπεύθυνος των ερευνών Χ. Τζάλλας
~ Γιγαντιαίες κατασκευές, δεκάδες ναυάγια και καταβυθισμένα λατομεία βρίσκονται διάσπαρτα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και πολλά τμήματα κτισμάτων με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.
- Οι ενάλιες έρευνες προσέγγισαν το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας, τον ναό της Ισιδας Λοχιάδος, τμήματα από τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Μάρκου και χαρτογραφούν τις επιπτώσεις στην ακτογραμμή από σεισμούς και τσουνάμι.

- «Με το Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας συνεχίζουμε την έρευνα για 15η χρονιά, ενώ συνολικά έχουμε κάνει 26 αποστολές. Είναι η μοναδική ενάλια συστηματική έρευνα από Ελληνες επιστήμονες στο εξωτερικό», λέει ο κ. Χάρης Τζάλλας, υπεύθυνος εναλίων ερευνών. Η νέα αποστολή αποτελείται από αρχαιολόγους, δύτες και γεωφυσικούς, ενώ η μελέτη για την καταβύθιση της ακτής και των καιρικών φαινομένων γίνεται από κοινού σε συνεργασία με το Μαριοπούλειο - Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.
- «Εχουμε αποκτήσει δυνατότητα έρευνας σε ένα σύνολο 14 τ. χλμ. θάλασσας από την Ακρα Λοχιάδα έως τα βασιλικά ανάκτορα. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ευρημάτων που ταυτίζονται με τα ανάκτορα των Πτολεμαίων, έχουμε βυθισμένες νεκροπόλεις, λατομεία, δραστηριότητα ναυτιλίας στα πιο βαθιά κτίρια στον βυθό. Μια μεγάλη ποικιλία από καινούργιες ψηφίδες οι οποίες θα προστεθούν στην τοπογραφία και την ιστορία της Αλεξάνδρειας».
- Οπως εξηγεί ο κ. Χ. Τζάλλας, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον και στην κατανόηση των γεωλογικών φαινομένων, καθώς καταγράφονται δεκάδες ευρήματα τα οποία θα περίμενε κανείς στη στεριά. Είναι η επιβεβαίωση ότι μεγάλοι σεισμοί και ισχυρά τσουνάμι επηρέασαν την πόλη. Φαίνεται ότι η ακτογραμμή της Αλεξάνδρειας έχει καταβύθιση που φτάνει τα 14 μέτρα.
- «Το πιο σημαντικό είναι ότι εντοπίσαμε, με κάποια σιγουριά, τη θέση που είχε το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας. Βρήκαμε τον πύργο ενός γρανιτένιου πυλώνα. Πρόκειται για μοναδικό εύρημα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και αποτελεί τη φαραωνική συνέχεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής στα χρόνια των Πτολεμαίων. Εκεί κοντά στο Μαυσωλείο ήταν και ο ναός της Ισιδας Λοχιάδας σύμφωνα με περιγραφές. Οταν όλα χάνονταν γύρω της η Κλεοπάτρα πηγαινοερχόταν σε αυτόν τον ναό και εν συνεχεία κλείστηκε στο Μαυσωλείο και αυτοκτόνησε. Η είσοδος του ναού οριοθετείται από τον πυλώνα αυτό. Το πόδι του πυλώνα ζυγίζει 9 τόνους, ενώ μία πόρτα -μάλλον του Μαυσωλείου- ζυγίζει 12 τόνους».
- Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί 400 μεγάλα αρχιτεκτονικά μέλη και πολλά έχουν φαραωνικές επιγραφές και σχέδια. Ιδιαίτερη σημασία επίσης έχουν τα πρωτοβυζαντινά κιονόκρανα, τα όποια οριοθετούν τη θέση μαρτυρίου του Αγίου Μάρκου. Ενα ιστορικό κτίριο το οποίο έχει χαθεί από το 1208 και σήμερα βρίσκεται 200 μ. από την ακτογραμμή.
- Στα σημαντικά ευρήματα συγκαταλέγεται μία «Τράπεζα Αγάπης» από τον 4ο αιώνα με 13 θέσεις για τον Χριστό και τους μαθητές Του. «Ολα αυτά είναι ψηφίδες από την ιστορία της Αλεξάνδρειας σε συνάρτηση με τον ελληνικό πολιτισμό. Η βάση όλων είναι η πόλη που οραματίστηκε ο Μ. Αλέξανδρος την οποία εξαρχής φαντάστηκε ως κοσμοπολίτικη. Ξεκίνησε από γυμνό έδαφος και χτίστηκε εξαρχής με την πρόθεση να ενώνει και να μη χωρίζει τον κόσμο», λέει ο κ. Τζάλλας.
- «Βέβαια η μελέτη των ευρημάτων είναι μια μεγάλη περιπέτεια, καθώς τα μουσεία είναι κορεσμένα. Βγάζουμε λοιπόν από τη θάλασσα αντικείμενα έως 100 κιλά, με εξαίρεση τον πυλώνα. Για τη διαδικασία απαιτείται πλωτός γερανός προκειμένου να μελετηθούν και να φωτογραφηθούν οι σχεδιασμοί, τα φαραωνικά χαράγματα και τα ελληνικά σύμβολα. Εως τώρα έχει ανασυρθεί 2-3 φορές και το ξανατοποθετούμε στον βυθό. Πρέπει να έχεις απίθανη υπομονή».  
ethnos.gr
 
***  Η Μόσχα έχει έτοιμο υπερπύραυλο που διαπερνά κάθε ασπίδα 
  , ,    

- Είναι η απάντηση στο «ακαριαίο παγκόσμιο χτύπημα» που οραματίζονται τα αμερικανικά γεράκια
Με τον πλέον επίσημο τρόπο η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμη την απάντηση στο αμερικανικό στρατιωτικό δόγμα του «ακαριαίου παγκόσμιου χτυπήματος» και αυτή είναι ένας νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, που έχει τη δυνατότητα να διατρυπά πρακτικά κάθε αντιπυραυλική ασπίδα.
~ Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ, ο οποίος εξήγησε ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση της σχεδίασης και την έναρξη της παραγωγής του νέου βαρέος πυραύλου βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.

~ Οι εργασίες αυτές για την κατασκευή του πυραύλου με την προσωρινή ονομασία «Σαρμάτ» θα έχουν ολοκληρωθεί περί το 2018-2020 και κατά το Ρώσο αξιωματούχο «το νέο αυτό στοιχείο των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων θα τις έχει επανεξοπλίσει κατά ποσοστό όχι 70, αλλά 100 % έως το 2020».
~ Ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος κατασκευάζεται ταυτοχρόνως από μια σειρά ρωσικές επιχειρήσεις και ινστιτούτα, με επικεφαλής το Κρατικό Πυραυλικό Κέντρο Μακέεφ. Η μεγάλη του εμβέλεια επιτρέπει την εκτόξευσή του τόσο μέσω του Βορείου, όσο και του Νοτίου Πόλου, γεγονός, που υποχρεώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σχεδιάζουν πλέον ένα παγκόσμιο σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας. Οι μεγάλες ελκτικές δυνατότητες του πυραύλου επιτρέπουν να μεταφέρει όχι μόνο τις πυρηνικές κεφαλές του, αλλά και μια μεγάλη γκάμα παραπλάνησης-αποφυγής κάθε αντιπυραυλικής άμυνας.
~ Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός συνέδεσε την παραγωγή του νέου πυραύλου με τα γενικότερα σχέδια εκσυγχρονισμού και επανεξοπλισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και την ενίσχυση της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σήμερα η παραγωγή και αντικατάσταση πυραύλων παλαιότερης τεχνολογίας με τους «Γιαρς» και «Μπουλαβά», ενώ ο νέος πύραυλος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αντικαταστάσεων των λεγόμενων πυραύλων «Σατανά».
~ Στο αμερικανικό πρόγραμμα «ακαριαίου παγκόσμιου χτυπήματος» (Prompt Global Strike) αναφέρθηκε πρόσφατα ο (κατά τα άλλα …μετριοπαθής) πρόεδρος Ομπάμα μιλώντας στους αποφοίτους Στρατιωτικής Ακαδημίας της χώρας. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους χερσαίας και θαλάσσιας εκτόξευσης, το νέο πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία επιθετικών εξοπλιστικών συστημάτων, τα οποία θα είναι σε θέση να καταφέρουν μη πυρηνικό τακτικό χτύπημα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη εντός μίας ώρας από τη στιγμή λήψης της σχετικής απόφασης. Βάση του προγράμματος αυτού είναι μια σειρά ριζικά εκσυγχρονισμένοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλου, υπερηχητικοί πύραυλοι τύπου «κρουζ», καθώς και υπερσύγχρονα όπλα, που εξιοποιούν νέες τεχνολογικές δυνατότητες, όπως τα λεγόμενα «κανόνια λέιζερ» και τα «παλμικά όπλα».  
newsbomb.gr
 
*** Αυτό είναι το νέο 10ευρω - Τι πρέπει να προσέχουμε
       

Αυτό είναι το νέο χαρτονόμισμα των δέκα ευρώ, που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2014.
Για τον σχεδιασμό του έχει αξιοποιηθεί η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων. Έτσι, το τραπεζογραμμάτιο είναι ακόμη ασφαλέστερο έναντι της παραχάραξης αλλά και πολύ πιο ανθεκτικό. Η εισαγωγή των τραπεζογραμματίων της σειράς «Ευρώπη» θα γίνει σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών.
* Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ αποτελούν απτό σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του παρόντος, 334 εκατομμύρια άνθρωποι σε 18 χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ.

* Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ έχει κοινά στοιχεία με εκείνο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2002. Έχει όμως αποκτήσει νέα εμφάνιση και ορισμένα νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Για παράδειγμα, όπως και το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ, περιλαμβάνει μια προσωπογραφία της Ευρώπης – μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προέρχεται και το όνομα της ηπείρου μας – στο ολόγραμμα και στο υδατογράφημα.
 
Όπως και τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς, η γνησιότητα του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ θα επαληθεύεται πολύ εύκολα με την αφή αλλά και οπτικά, με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία». Εκτός από την προσωπογραφία της Ευρώπης στο ολόγραμμα και στο υδατογράφημα, τα τραπεζογραμμάτια περιλαμβάνουν έναν αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα, ο οποίος αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία. Χάρη στη νέα προστατευτική επίστρωση που διαθέτουν, τα τραπεζογραμμάτια των 5 και των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» είναι ανθεκτικότερα στη φθορά. Με άλλα λόγια, δεν θα χρειάζεται να αντικαθίστανται τόσο συχνά, πράγμα που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους αλλά και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με την πάροδο του χρόνου, το Ευρωσύστημα θα αναβαθμίσει σταδιακά, κατά αύξουσα ονομαστική αξία, όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ.
* Το Ευρωσύστημα λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει τη διαδικασία προσαρμογής των μηχανημάτων επεξεργασίας μετρητών και των συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας μέχρι την ημερομηνία εισαγωγής του νέου τραπεζογραμματίου τον Σεπτέμβριο. Οι κάτοχοι τέτοιου εξοπλισμού καλούνται να επικοινωνήσουν με τους κατασκευαστές ή τους προμηθευτές τους το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να προετοιμαστούν για το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ.
* Σημαντικό σημείο της ενημέρωσης καταλαμβάνει η ανάγκη τα μηχανήματα ανίχνευσης που έχουν όλες οι επιχειρήσεις, να είναι συμβατά με το νέο χαρτονόμισμα. Συγκεκριμένα το ενημερωτικό φυλλάδιο παροτρύνει τα καταστήματα και τις μικρές επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι τα μηχανήματα επεξεργασίας χαρτονομισμάτων και οι συσκευές εξακρίβωσης της γνησιότητας χαρτονομισμάτων που διαθέτουν έχουν προσαρμοστεί, ώστε να δέχονται το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ.
* Το σχετικό φυλλάδιο ενημέρωσης υπενθυμίζει στους φορείς, που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά, τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για την προσαρμογή του εξοπλισμού τους, ώστε να δέχεται το νέο χαρτονόμισμα. Τους υπενθυμίζει επίσης ότι η γνησιότητα των χαρτονομισμάτων επαληθεύεται εύκολα και χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία).
* Η διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου ξεκίνησε σήμερα στη Φινλανδία και στην Εσθονία και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεσή του σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Όσοι επιθυμούν να παραγγείλουν επιπλέον αντίτυπα του ενημερωτικού φυλλαδίου, μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο
www.nea-trapezogrammatia-euro.eu . newsbomb.gr

*** Ανακαλύφθηκε βυθισμένη πόλη που ένωνε την αρχαία Ελλάδα με την Αίγυπτο!!
                                         

Εκπληκτικά ευρήματα πολιτισμού από μία πόλη μύθο, την οποία κατάπιε η Μεσόγειος Θάλασσα και θάφτηκε κάτω από τόνους άμμου και λάσπης, φέρνουν στο φως συνέχεια οι αρχαιολόγοι στην περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.









Το λιμάνι Θώνις - Ηράκλειο φέρεται να λειτουργούσε σαν μια «Αλεξάνδρεια πριν την Αλεξάνδρεια», μια υποχρεωτική πύλη εισόδου στην Αίγυπτο του 1.000 π.Χ. ενώ οι έρευνες αποκαλύπτουν απίστευτα διατηρημένα ναυάγια, άγκυρες, αγάλματα, χρήματα, και τεράστιες επιγραφές.




Η χαμένη πόλη που ήταν γνωστή ως Θώνις στους Αιγύπτιους και Ηράκλειο στους Ελληνες ανακαλύφθηκε το 2000 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιό και έπειτα από 13 χρόνια επίπονων ανασκαφών χιλιάδες ευρήματα έρχονται στο φως.


Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί περισσότερα από 64 ναυάγια, 700 άγκυρες, χρυσά νομίσματα, «βάρη» από την Αθήνα (είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν σε Αιγυπτιακό έδαφος) και τεράστιες επιγραφές γραμμένες στα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά αναδεικνύοντας τη σπουδαία εμπορική σημασία της πόλης.









*** Η Ουκρανία και το αληθινό πρόβλημα της Δύσης

  ,   

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν εκφραστεί με απέχθεια για τη φαινομενικά σπασμωδική αντίδραση της Δύσης στην κρίση στην Ουκρανία. 
Αλλά στην πραγματικότητα, η αντίδραση της Δύσης δεν ήταν τόσο μεγάλη αποτυχία, όσο πιστεύουν μερικοί άνθρωποι. Και η Δύση αντιμετωπίζει προβλήματα που θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν ακόμη και αν είχε αντιδράσει διαφορετικά.
Το πρόβλημα της Ουκρανίας
Η Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, ακόμη και μετά τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου. Πολλοί από τους πολιτικούς της Ουκρανίας συμπεριφέρονται εδώ και πολύ καιρό, όπως οι πιλότοι λίγο πριν τη συντριβή, βαδίζοντας προς την καταστροφή και όντας εντελώς παράλυτοι μπροστά της. Όταν έκλεισε την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Viktor Yanukovych γνώριζε καλά ότι θα αντιμετωπίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση στη χώρα του. Αλλά δεν προτίθετο να κάνει ούτε τον παραμικρό τακτικό συμβιβασμό, τον οποίον αν είχε κάνει, θα μπορούσε ακόμη να βρίσκεται στη βίλα του.

Αφού ο Yanukovych υπέγραψε τη συμφωνία να παραιτηθεί το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο του 2014, το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέδωσε στην μανία των Maidan και απάλλαξε τον πρόεδρο από τα καθήκοντά του, παρόλο που γνώριζε ότι αυτό θα αποτελέσει μια απαράδεκτη πρόκληση για τη Ρωσία του Vladimir Putin. Από την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι υπηρεσιακοί ηγέτες έχουν παρακολουθήσει τα γεγονότα στην Ανατολική Ουκρανία σαν υπνωτισμένοι. Έχουν αποτύχει να ξεκινήσουν έναν πόλεμο για τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων στην περιοχή, οι οποίοι, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, δεν θέλουν να γίνουν μέρος της Ρωσίας, αλλά έμειναν μόνοι με καλά εκπαιδευμένους κακοποιούς και αυτονομιστές εντός και εκτός συνόρων. Και στο τέλος, οι ηγέτες στο Κίεβο δεν σκέφτηκαν τίποτε καλύτερο απ’ το να στείλουν στρατεύματα στην περιοχή, ακόμη και με κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το αίμα που έχει χυθεί είναι αίμα στα χέρια του Putin. Στη Γερμανία, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει πάρα πολλή κατανόηση για τη Ρωσία από την Russlandversteher, δηλαδή τους «συμπαθούντες της Ρωσίας». Αλλά σε μια κρίση, είναι σημαντικό να δούμε την κατάσταση με τα μάτια της άλλης πλευράς. Στα μάτια της Ρωσίας του Putin, η Δύση παραβιάζει τον ζωτικό χώρο της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να την περιορίσει. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία πιστεύει ότι η Δύση είναι αδύναμη, λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια. Είναι παρακμιακή ως πολιτισμός και ασπόνδυλο ως πολιτικός φορέας.
Η αποτυχημένη ζαριά του Putin
Από την άλλη πλευρά, τί έχει πετύχει η Ρωσία του Putin μέχρι στιγμής; Μόνο ένα δαπανηρό στρατηγικό πλεονέκτημα, που επετεύχθη με την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Το επίτευγμα αυτό μπορεί να περιγραφεί ως δαπανηρό επειδή η Ρωσία αθέτησε τη συμφωνία της να αφήσει τα σύνορα της Ουκρανίας ανέπαφα και ως αντάλλαγμα η Ουκρανία να παραδώσει το απόθεμα Σοβιετικών πυρηνικών όπλων της κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία του Putin δεν είναι άξια εμπιστοσύνης ότι θα κρατήσει το λόγο της. Αυτό είναι ένα δυνητικά σοβαρό μακροπρόθεσμο μειονέκτημα: για παράδειγμα, ποιός πιστεύει τώρα τον Putin όταν αυτός υπόσχεται να συνεργαστεί με το νέο πρόεδρο της Ουκρανίας;
Η Ρωσία του Putin, επίσης, έφερε την Ουκρανία πιο κοντά στην αποσύνθεση, στην προσπάθειά της να την αποτρέψει από το να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Αυτό, πάλι, επιτεύχθηκε με κάποιο τίμημα. Η πλήρης αποσύνθεση της Ουκρανίας, η οποία εξακολουθεί να είναι ένα ενδεχόμενο, θα σήμαινε ότι το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας θα μετατραπεί σε ένα οικονομικό και πολιτικό φορτίο για τη Ρωσία. Το δυτικό τμήμα θα κινηθεί πιο κοντά στην ΕΕ, πράγμα που ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι ο στόχος του και πως, ναι, θα πλησίαζε κάποια μέρα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Putin ήθελε να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία του ΝΑΤΟ να τηρήσει τις συμφωνίες του, αλλά οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ καθησύχασαν τα ανατολικά μέλη της συμμαχίας πως μπορούν να βασιστούν στο ΝΑΤΟ, για να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.
Εν τω μεταξύ, στην ίδια τη Ρωσία, οι Δυτικές κυρώσεις θα έχουν σταδιακά αλλά ασταμάτητα αποτελέσματα, προκαλώντας αρνητικές οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Ο Putin αναγκάστηκε να στραφεί προς την Κίνα, με μεγάλο τίμημα. Αυτό υπενθύμισε στο Ρωσικό κοινό, πόσο πολύ ο πρόεδρός τους έχει απομονώσει τη χώρα και έχει βλάψει τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της. Από την άποψη του Putin, τα πράγματα δεν φαίνονται καλά. Προσπαθεί να υλοποιήσει το προσωπικό του εγχείρημα, την Ευρασιατική Ένωση, μέσω της οικονομικής δύναμης που είναι βασισμένη στα ενεργειακά κέρδη μαζί με ισχυρό εθνικιστικό συναίσθημα (με θρησκευτικό υπόβαθρο). Αλλά αυτό το έργο και οι προοπτικές αυτές έφεραν τη χώρα, προς το παρόν, σε ένα αδιέξοδο.
Η επιτυχία της Δύσης
Η κατάσταση δεν προκλήθηκε μόνον από τον Putin. Η Δύση δεν μπορούσε να σταματήσει τη Ρωσία από το να αναμιχθεί βίαια στην Ουκρανία. Αλλά αν, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, η Ουκρανία κινείται προς μια καλύτερη κατεύθυνση, τότε αυτό είναι  σε μεγάλο βαθμό επιτυχία της Δύσης. Και αυτή η επιτυχία δεν ήταν εύκολη. Κάθε χώρα είχε τους δικούς της λόγους για τη διαφωνία της με τις άλλες και για την άρνησή της να αναλάβει δράση εναντίον της Ρωσίας.
Θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν διατεθειμένο να βιαστεί να επιβάλει ολοκληρωμένες κυρώσεις εις βάρος των οικονομικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι ένα στήριγμα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν αναμενόμενο το γεγονός ότι η Γαλλία δίστασε να ακυρώσει ή να παραβιάσει συμβόλαια οπλικών συστημάτων με τη Ρωσία, τα οποία ήταν εν μέρει ήδη εξοφλημένα. Προκάλεσε ακόμη λιγότερη έκπληξη το γεγονός ότι χώρες όπως τα Κράτη της Βαλτικής, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Γερμανία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, θα δίσταζαν πριν εκθέσουν τις οικονομίες τους σε κρίση ενεργειακών προμηθειών. Η Ιαπωνία, η οποία, επιτέλους, βελτιώνει τις επί μακρόν διαταραγμένες σχέσεις της με τη Ρωσία, ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο να είναι πρόθυμη να επιδεινώσει την κατάστασή της. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πολύ λιγότερο οικονομικά εμπλεκόμενες με τη Ρωσία, ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι θα έβλεπαν τα πράγματα κάπως διαφορετικά, και, κατά συνέπεια, να είναι μόνο μόλις και μετά βίας σε θέση να διατηρήσουν τον έλεγχο του Δυτικού συνασπισμού.
Αλλά όλη αυτή η κατάσταση ήταν το πρόβλημα της Δύσης και κανενός άλλου. Ουδείς άλλος θα μπορούσε να δράσει. Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, που παρέλυσαν λόγω του δικαιώματος βέτο της Ρωσίας και την απροθυμία της Κίνας να αναλάβει διεθνή ευθύνη. Η ομάδα BRICS παρέμεινε σιωπηλή και το ίδιο έκαναν και οι G-20. Η Δύση αντιμετωπίζει την πρώτη πραγματική απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Και με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατάφερε να υπερνικήσει την απειλή, ακόμη και αν το έκανε προχωρώντας μόνον αδέξια.
Το γεγονός ότι η Δύση κατάφερε να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της Ρωσίας δεν ήταν το αποτέλεσμα της «ηγεσίας», ούτε υποχρεώσεων, ούτε τακτικών συμμαχιών.  Αντ’ αυτού, ήταν το αποτέλεσμα της αναγκαιότητας. Αυτό, στην πραγματικότητα, καθιστά τη λύση των όλων και πιο αυστηρών κυρώσεων, πιο ισχυρή σε μακροπρόθεσμη βάση. Όταν αυτό δεν ήταν πραγματικά αναμενόμενο, οι χώρες ένιωσαν πως δεσμεύονται από δημοκρατικές αξίες και ανέλαβαν δράση. Σιγά-σιγά, και  χωρίς να γνωρίζουν πού θα καταλήξει, ανάγκασαν τη Ρωσία του Putin να καταλάβει ότι θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα, εάν πρόκειται να συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της. Με όλα τα ζωτικά οικονομικά συμφέροντα τους σε κίνδυνο, ακόμη και εν μέσω ευκαιριακών ελιγμών, οι Δυτικές χώρες ανέλαβαν το ρίσκο.
Πολύ συχνά, δημόσια, οι άνθρωποι μετανιώνουν για το γεγονός ότι η Δύση δεν εξέτασε μια στρατιωτική επιλογή. Αλλά αν το είχε κάνει τότε θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί πολλοί περισσότεροι άνθρωποι. Το αποτέλεσμα θα ήταν αβέβαιο, και η Ρωσία θα είχε γίνει ένας ακόμη πιο ανυπολόγιστος χαλάστρας για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ανατολικής Ευρώπης. Αν σε κάποιο σημείο στο μέλλον, σε μια άλλη κρίση, η Δύση θα πρέπει να εξετάσει μια στρατιωτική επιλογή, καλά θα κάνει να θυμάται το δίδαγμα αυτής της κρίσης. Η νηφαλιότητα, ακόμη και εν απουσία άλλων επιλογών, αποδίδει.
Το πρόβλημα συλλογικής δράσης της ΕΕ
Φυσικά, η κρίση δεν έχει τελειώσει. Παραμένουν τεράστιοι οι κίνδυνοι κυρίως για τους Ουκρανούς. Αλλά ενώ οι εκλογές της Ουκρανίας είναι ενθαρρυντικές για την ικανότητα της Δύσης να αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα, την ίδια στιγμή, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάζουν μια ευκαιρία για μια πιο κριτική άποψη των εσωτερικών λειτουργιών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ουκρανίας.
Τους τελευταίους μήνες έχουν παρουσιαστεί  δύο σοβαρά προβλήματα για την ΕΕ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε προβλήματα για τους εταίρους της Ευρώπης επίσης. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική υποτίθεται ότι απορρέει από το  έργο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS). Πού ήταν η EEAS; Οι μεγάλες ιδέες, οι πρωτοβουλίες και τα συγκεκριμένα μέτρα καθ’ όλη της κρίσης της Ουκρανίας προήλθαν από τα κράτη μέλη. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ προέκυψε από την διακυβερνητική συνεργασία, όπως ακριβώς γινόταν και πριν από την Συνθήκη της Λισαβόνας. Αυτό το είδος της διαδικασίας είναι συχνά αναγκαίο, έστω και μόνο για την ενσωμάτωση των κοινοβουλίων και των εκλογικών περιφερειών. Αλλά η EEAS δημιουργήθηκε για να παρέχει ώθηση, να τονώσει και να εγκαινιάσει μία συνεκτική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, να πείσει τους πολίτες στα κράτη μέλη. Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν βλέπουν την ΕΕ να μην αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε περιόδους πραγματικής κρίσης;
Ένα σχετικό πρόβλημα είναι αυτό των διαφορετικών απόψεων του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δεξιά και λαϊκιστικά κόμματα σε ολόκληρη την περιοχή συμφωνούν με τη Ρωσία του Putin με πολλούς τρόπους. Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των διαφόρων κομμάτων είναι εχθρότητα προς την ΕΕ ως υπερεθνικό όργανο. Αυτά τα κόμματα έχουν πλέον εκλέξει περισσότερους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας το ένα τέταρτο των ψήφων σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία. Είναι βέβαιο ότι θα αποδυναμώσουν την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή ενότητα παραμένει σταθερή ακόμα και όταν οι αξίες της Ευρώπης τελούν υπό επίθεση. Το μάθημα και από τις δύο εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Μαΐου είναι ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει, ακόμη και κάτω από τεράστια απειλή, αλλά η ικανότητά της να το πράξει στο μέλλον μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. 





Πηγή:www.capital.gr

*** Ποιες αποδείξεις θα υπολογίζονται στο μισό
Ποιες αποδείξεις θα υπολογίζονται στο μισό

Την τελική τους μορφή έλαβαν πρόσφατα οι νέες ρυθμίσεις που παρέχουν «κίνητρα» σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τη συλλογή αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η αξία των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα «μετρά» κατά το ήμισυ για την κάλυψη του συνολικού απαιτούμενου ποσού αποδείξεων.
Όλες οι άλλες αποδείξεις οι οποίες θα απαιτούνται να προσκομιστούν θα λαμβάνονται υπόψη στο 100% της αξίας τους.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που ενέκριναν το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα για το 2014:
- Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει πλέον να μαζέψουν αποδείξεις δαπανών συνολικής αξίας ίσης με το 10% των ετήσιων εισοδημάτων τους από μισθωτές υπηρεσίες, για να διατηρήσουν την έκπτωση φόρου.
Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, θα επιβαρύνονται με φόρο 22% για το ποσό που έμεινε ακάλυπτο.
- Για δύο τουλάχιστον κατηγορίες δαπανών, τις αγορές προϊόντων από σούπερ μάρκετ και την προμήθεια καυσίμων από πρατήρια, θα εφαρμοστούν μειωμένοι κατά 50% συντελεστές βαρύτητας.
Δηλαδή οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα «μετρούν» στο 50% της αξίας τους για την κάλυψη του ποσού που απαιτείται, για να διατηρηθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Κι αυτό, διότι το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι από τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων εκδίδονται αποδείξεις για όλες τις πωλήσεις προϊόντων και υπάρχει πλέον μηδενική πιθανότητα φοροδιαφυγής, ενώ αντιθέτως από άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπου παρατηρείται μεγάλη ροπή στη φοροδιαφυγή, η αξία των αποδείξεων θα πρέπει να υπολογίζεται εις το ακέραιο για τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και στην περίπτωση που οι αποδείξεις σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογίζονται μόνο κατά το ήμισυ, το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων μειώνεται φέτος σημαντικά σε σχέση με το 2013, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να ελαφρύνονται αντί να επιβαρύνονται


*** Ανακαλύφθηκαν αρχαίες βραχογραφίες στην Αστυπάλαια
     

Ενα από τα πρώτα ευρήματα του επίκουρου καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Ανδρέα Βλαχόπουλου στο Βαθύ, στη χερσόνησο του Πύργου, ήταν βραχογραφίες της 4ης- 3ης χιλιετίας π.Χ.
Το 2013 έφερε και άλλα, απρόσμενα ευρήματα, τα οποία δίνουν μια διάσταση «ιδιωτικού βίου» των αρχαίων κατοίκων κατά τον πρώιμο 6ο και τον ύστερο 5ο αι. π.Χ. Πρόκειται για δύο ερωτικές επιγραφές, στις οποίες αναφέρθηκε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Βασίλειος Πετράκος.
«Εντοπίστηκε στην επίπεδη επιφάνεια μεγάλου βραχόλιθου αδρό, αλλά βαθύ χάραγμα δύο φαλλών, διατεταγμένων κατ' ορθή γωνία και με κυκλικό "κρίκο" ανάμεσά τους, που έφερε στιγμή στο κέντρο», είπε ο κ. Βλαχόπουλος.

Στην πλαϊνή, δυτική πλευρά του βράχου έχει λαξευτεί ανάστροφα και με γράμματα λοξά, που μειώνονται σε μέγεθος σταδιακά, η επιγραφή ΔΙΩΝ. Η υποψία Ι στο τέλος της επιγραφής καθιστά το όνομα στη δοτική, οπότε και «η σύνδεσή του με τα αμέσως υπερκείμενα ανδρικά μόρια εν στύσει καθίσταται ευλογότερη», όπως σημειώνει ο γνώστης των γραφών του Αιγαίου Αγγελος Ματθαίου.
Η επίπεδη «έδρα» του βράχου, όπου έχουν αποδοθεί οι φαλλοί, και η ανάστροφη χάραξη της επιγραφής δείχνουν κατά τον ανασκαφέα ότι ο απολαξευμένος ριζιμιός βραχόλιθος «υπήρξε ο ευρύχωρος τόπος των συναναστροφών του Δίωνος».
Νικασίτιμος και Τιμίονας
Σε άλλο σημείο της χερσονήσου «σε υψόμετρο 52 μ. επάνω από τη θάλασσα, βρέθηκε η δεύτερη επιγραφή. Είναι χαραγμένη βουστροφηδόν με μεγάλα γράμματα πλάτους 10 εκατ. Τον πρώτο στίχο καταλαμβάνει το όνομα του εραστή (Νικασίτιμος). Στον δεύτερο στίχο είναι χαραγμένα το ρήμα οιφε (συνουσιάζεται) και το όνομα τού ερωμένου Τιμίονα = Τιμίωνα» Νικασίτιμος οιφε Τιμίωνα».
Η περίοπτη θέση όπου σημαίνεται «το ερωτικό πάθος των δύο νέων της αρχαϊκής περιόδου και η πυκνότητα ανθρωπογενών εγκαταστάσεων πέριξ αυτής θα μπορούσαν να τη συνδέουν με κάποιο κτιριακό συγκρότημα (φρουρά ή γυμνάσιο), που να δικαιολογεί το "εγγράμματο" επίπεδο τουλάχιστον του ενός εραστή».
Ο κ. Βλαχόπουλος σημείωσε πως η δραστηριότητα ήταν πιθανώς εφηβική και στα πρότυπα των παιδευτικών και μυητικών θεσμών που οι δωρικές πόλεις εξασφάλιζαν στην ύπαιθρο για τους νέους τους (η Αστυπάλαια υπήρξε αποικία των Λακεδαιμονίων). Το γεγονός ότι γειτνίαζαν με νεολιθικές βραχογραφίες, μάλλον δείχνει την πηγή έμπνευσής τους.
Την ανασκαφή ενισχύει η γενική γραμματεία Αιγαίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

ethnos

***  Άνοιξε τις πύλες της η 3η Ανθοκομική έκθεση Καλαμάτας

Άνοιξε το Σάββατο, στις 8:30 το βράδυ, στο δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων, η 3η Ανθοκομική Έκθεση του δήμου Καλαμάτας, η οποία αποτελεί θεσμό για την πόλη και προσελκύει εκατοντάδες εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες.
Η έκθεση ξεκίνησε  με α­για­σμό που έγινε α­πό τον μη­τρο­πο­λί­τη Μεσ­ση­νί­ας κ. Χρυ­σό­στο­μο, ε­νώ την κορ­δέ­λα των εγ­και­νί­ων έ­κο­ψε ο Δή­μαρ­χος Κα­λα­μά­τας Πα­να­γι­ώ­της Νί­κας.
Η έκ­θε­ση θα δι­αρ­κέ­σει ο­κτώ η­μέ­ρες και κα­τά την διά­ρκεια της θα γί­νουν αρ­κε­τές εκ­δη­λώ­σεις ενώ ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία σε όσους την επισκεφθούν να θαυμάσουν και να αγοράσουν ανοιξιάτικα λουλούδια σε πανδαισία χρωματισμών, καθώς και φυτά
Στο περίπτερο του δήμου Καλαμάτας θα παρέχονται πληροφορίες από εξειδικευμένο γεωτεχνικό προσωπικό για την αστική γεωργία, όπως είναι οι δημοτικοί λαχανόκηποι.

Από την προσεχή Δευτέρα 2 έως και την Παρασκευή 6 Ιουνίου, από τις 9.00 το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια για μαθητές σχολείων, από το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Καλαμάτας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τη ΛΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Re:think Project, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, τον σύλλογο γεωπόνων ελεύθερων επαγγελματιών και την κοινωφελή επιχείρηση «Φάρις» του δήμου Καλαμάτας.


 ***    Ο  άνθρωπος  με  το  γαρύφαλλο  :
belogian
Την επόμενη της έκδοσης της απόφασης για την καταδίκη σε θάνατο του Μπελογιάννη, η εφημερίδα το Βήμα συνοδεύει το σχετικό ρεπορτάζ με μια εκπληκτική φωτογραφία. Ο άνθρωπος που μόλις πληροφορήθηκε απ’ τους δημίους του πως πρόκειται να πεθάνει, κοιτάει χαμογελαστός τους στρατοδίκες παίζοντας στο χέρι του ένα γαρύφαλλο. Στο εξής ο Μπελογιάννης θα είναι "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο". Έτσι ονόμασε τον πίνακα που ζωγράφισε ο Πάμπλο Πικάσο με βάση την παραπάνω ιστορική φωτογραφία.
Δεν ξέρουμε πώς βρέθηκε εκείνη την ώρα στα χέρια του Μπελογιάννη ένα κόκκινο γαρύφαλλο. Ξέρουμε, όμως, ποιος τράβηξε τη φωτογραφία. Ήταν ο Δήμος Σακελλαρίου, φωτορεπόρτερ τότε, διάσημος διευθυντής φωτογραφίας στον ελληνικό κινηματογράφο αργότερα, αντάρτης στους Μαυροσκούφηδες του Βελουχιώτη λίγο πριν, μακαρίτης εδώ και μερικά χρόνια. Μια εντελώς εκπληκτική προσωπικότητα, από τους ωραιότερους ανθρώπους που γνώρισα ποτέ στη ζωή μου, στενός μου φίλος για πολλά χρόνια, κι αυτός που με παρακίνησε να μελετήσω την ιστορία που αφηγούμαι τώρα.
ο διάσημο σκίτσο του Πικάσο που στην άκρη του μένει ανοιχτό. Οταν τον ρώτησαν για δεν το έκλεισε, απάντησε: «Εναν τόσο μεγάλο άνθρωπο δεν μπορείς να τον κλείσεις σε ένα πορτρέτο»...
ο διάσημο σκίτσο του Πικάσο που στην άκρη του μένει ανοιχτό. Οταν τον ρώτησαν για δεν το έκλεισε, απάντησε: «Εναν τόσο μεγάλο άνθρωπο δεν μπορείς να τον κλείσεις σε ένα πορτρέτο»...
Στριφογύριζε ο Μπελογιάννης στο χέρι του ένα γαρύφαλλο, μούλεγε ο Δήμος, και χαμογελούσε σα νάλεγε στους δικαστές: Χαμογελάστε κι εσείς αν μπορείτε. Τράβηξα πολλές φωτογραφίες του Μπελογιάννη την ώρα που ακούει να του απαγγέλλεται η θανατική ποινή, έλεγε ο Δήμος. Αλλά μια, αυτή που κρατάει το γαρύφαλλο κοντά στο πρόσωπό του, κάνει το γύρο του κόσμου μέσα απ’ τον διεθνή Τύπο και την άλλη κιόλας μέρα φτάνει στα χέρια του Πικάσο. Κι έτσι, το χαμόγελο του Μπελογιάννη θα γίνει το δεύτερο, μετά απ’ αυτό της Τζιοκόντα, διάσημο χαμόγελο σ’ ολόκληρη την ιστορία της τέχνης.
Δεν προλαβαίνουν να τον σκοτώσουν, και ο Μπελογιάννης είναι κιόλας ένας διεθνώς γνωστός ήρωας. Για τρεις λόγους. Έναν πρωτεύοντα και δύο επικουρικούς. Ο πρωτεύων είναι, βέβαια, η εκπληκτικά αξιοπρεπής και θαρραλέα συμπεριφορά του στη διάρκεια της δίκης. Και οι δύο επικουρικοί είναι η φωτογραφία του Σακελλαρίου, και η πρωτοφανής διεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία του, που τη συντονίζει απ’ το Παρίσι ο στενός φίλος του Δημήτρη Μπάτση, Αντρέας Κέδρος.
Μέσα σε μια βδομάδα, η κυβέρνηση Πλαστήρα παίρνει 250.000 τηλεγραφήματα απ’ όλον τον κόσμο με τα οποία σχεδόν όλοι οι επώνυμοι της γης ζητούν τη σωτηρία του. Ο στρατηγός Ντε Γκωλ είναι ανάμεσα στους πρώτους. Ακλουθούν σχεδόν όλες οι προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής ζωής. Απ’ την Αγγλία, 159 βουλευτές και των δύο κομμάτων, ζητούν κι αυτοί τη σωτηρία του. Ο Πωλ Ελυάρ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Πάμπλο Πικάσο και χιλιάδες άλλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι απ’ όλον τον κόσμο προσπαθούν να σώσουν τον Μπελογιάννη.








Απροσδόκητη εντελώς είναι η διαμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος. Λέει αυτός ο έντιμος ιεράρχης: έχω συγκλονιστεί από το ηθικό μεγαλείο του Μπελογιάννη. Το θεωρώ ανώτερο και από των πρώτων Χριστιανών, γιατί ο Μπελογιάννης δεν πιστεύει ότι υπάρχει μέλλουσα ζωή. Ούτε αυτά τα φοβερά λόγια θα συγκινήσουν τους σφαγείς. Η εκδικητική μανία των δοσίλογων δεν κάμπτεται με τίποτα. Τα κτήνη δεν συγκινούνται.
Βασίλης Ραφαηλίδης- Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974 
H ταινία:   http://youtu.be/9ULf3Q7hSXg  .-

*** Στης  8  Σεπτεμβρίου  ανοίγουν      τα  σχολεία  μας

θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, που φέτος θα έχει δύο αργίες λιγότερες: του Αη Γιαννιού (7 Ιανουαρίου) και των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου). Όσο για την πολυσυζητημένη «λευκή εβδομάδα», δηλαδή τις ολιγοήμερες διακοπές αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν
δεν θα θεσπιστεί ούτε το 2015.  Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το σχέδιο της απόφασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2014-2015.
Η καθιέρωση του θεσμού «spring break», που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, προτάθηκε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα από τους ξενοδόχους και από το υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να μπορέσουν οι οικογένειες να εκδράμουν και να τονωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Βάσει της προωθούμενης υπουργικής απόφασης, δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί το χρονικό διάστημα διενέργειας των εξετάσεων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου για τα Γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά Λύκεια με απόφαση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Οι διακοπές των Χριστουγέννων για τα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, θα διαρκέσουν από τις 24 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2015.
Για το σχολικό έτος 2014-15, η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30ή Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.

 ****  Ζεόλιθος: ένα ορυκτό, δεκάδες χρήσεις
Αφθονούν στην Ελλάδα, αλλά λίγοι γνωρίζουμε ιδιότητες και εφαρμογές τους
Οι ζεόλιθοι χρησιμοποιούνται και στα ενυδρεία για τη συγκράτηση της αμμωνίας που παράγουν τα ψάρια
 Καθαρίζει το νερό, βελτιώνει τα τρόφιμα, τα χωράφια και τη βενζίνη, ενισχύει τα απορρυπαντικά. Δεν είναι κάποια μαγική ουσία, είναι ο ζεόλιθος, ένα ορυκτό που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και στην Ελλάδα.
Η πέτρα που «βράζει»

Οι εσωτερικές κοιλότητες των ζεολίθων είναι αυτές που τους χαρίζουν τις ξεχωριστές τους ιδιότητες

Η πρώτη παρατήρηση μιας «πέτρας» που κατά τη θέρμανση «έβραζε» παράγοντας υδρατμούς έγινε το 1756 από τον σουηδό ορυκτολόγο Axel Cronstedt, στον οποίο οφείλεται και η ταιριαστή αρχαιοπρεπής ονομασία ζεόλιθος (η πέτρα που βράζει). Από τότε αρκετά παρόμοια ορυκτά βρέθηκαν σε ηφαιστειογενείς περιοχές, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων. Η δημιουργία τους αποδίδεται στην αντίδραση ενός αργιλοπυριτικού πετρώματος, του οψιδιανού, με το θαλασσινό νερό, σε θερμοκρασία γύρω στους 50 οC. Πρόκειται για μια βραδεία διαδικασία που για να ολοκληρωθεί απαιτούνται πολλά χρόνια, από 50 ως 50.000. Για καιρό οι ζεόλιθοι αποτελούσαν μια αξιοπερίεργη οικογένεια ορυκτών χωρίς καμία προφανή χρησιμότητα. Επρεπε να περάσουν πάνω από δύο αιώνες από την ανακάλυψή τους ώσπου να αρχίσει η συστηματική μελέτη των ιδιοτήτων τους και η αξιοποίησή τους σε μια πληθώρα εφαρμογών.
Η δομική μονάδα των ζεόλιθων είναι ένα περιοδικό πλέγμα ατόμων πυριτίου που περιβάλλονται από τέσσερα άτομα οξυγόνου έτσι ώστε να σχηματίζονται τετράεδρα όπως στην καθαρή μορφή του διοξειδίου του πυριτίου, τον χαλαζία. Η διαφορά είναι ότι στους ζεόλιθους μερικά άτομα πυριτίου έχουν αντικατασταθεί από άτομα αλουμινίου, τα οποία έχουν ένα ηλεκτρόνιο λιγότερο από το πυρίτιο. Για να διατηρηθεί λοιπόν η δομή των τετραέδρων χρειάζεται ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο. Το ηλεκτρόνιο αυτό το συνεισφέρει ένα άτομο νατρίου, το οποίο έτσι καθίσταται θετικά φορτισμένο και «εγκαθίσταται» μέσα στο αρχικό πλέγμα. Τα παραλλαγμένα έτσι τετράεδρα των ζεόλιθων διευθετούνται με ποικίλους τρόπους σε κυκλικές διατάξεις σχηματίζοντας κοιλότητες (πόρους) σε μια ποικιλία διαμέτρων και γεωμετρίας. Στις κοιλότητες αυτές παγιδεύονται ένα ή περισσότερα μόρια νερού, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ένυδρα μόρια, όπου το νερό δεν βρίσκεται σε συγκεκριμένη αναλογία. Λόγω της πορώδους δομής τους οι ζεόλιθοι μοιάζουν με σφουγγάρια αλλά έχουν μηχανική αντοχή και σκληρότητα ανόργανων υλικών. Θα έλεγε κανείς ότι μοιάζουν με ελαφρόπετρα, μόνο που οι κοιλότητες του ζεόλιθου είναι χιλιάδες φορές μικρότερες από τις κοιλότητες της ελαφρόπετρας.
«Παγίδα» ανεπιθύμητων μορίων
Οι μικροσκοπικές κοιλότητες ζεολίθου όπως διακρίνονται με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας


Οι ζεόλιθοι αποκαλούνται και «μοριακά κόσκινα» επειδή μέσω αυτών μπορούμε να «κοσκινίσουμε ανάποδα» ένα μείγμα μορίων: τα μικρότερα μόρια συγκρατούνται στις κοιλότητες των ζεόλιθων, ενώ τα μεγαλύτερα διέρχονται ελεύθερα. Ετσι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αφυγραντικά μέσα για την απομάκρυνση της υγρασίας π.χ. από το φυσικό αέριο. Επίσης συγκρατούν διάφορες αέριες ουσίες από βιομηχανικά απόβλητα δρώντας σαν αποσμητικά φίλτρα. Επειδή μάλιστα είναι τελείως αβλαβείς, προστίθενται σε ζωοτροφές για να δεσμεύουν τοξικές ουσίες μικρής μοριακής μάζας. Οι ζεόλιθοι διατηρούν την ικανότητα δέσμευσης μικρών μορίων ακόμη και μέσα στο νερό. Γι' αυτό τοποθετούνται στα ενυδρεία για να συγκρατούν την αμμωνία που παράγεται από τον μεταβολισμό των ψαριών. Η ευκολία εισόδου ουσιών συνοδεύεται και από σχετική ευκολία εξόδου, με θέρμανση ή μεταβολή της πίεσης, οπότε οι ζεόλιθοι «αδειάζουν» και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ο ζεόλιθος με τις καλύτερες ιδιότητες είναι ο κλινοπτιλόλιθος ή ευλανδίτης, που δεσμεύει βακτήρια, μύκητες, αέρια, ανόργανες, οργανικές και οργανομεταλλικές ενώσεις και ρυθμίζει προς το ουδέτερο τα όξινα και αλκαλικά εδάφη. Στην Ελλάδα υπάρχει κλινοπτιλόλιθος πολύ καλής ποιότητας και σε μεγάλες ποσότητες στον Νομό Εβρου.
Πολύτιμοι στη βιομηχανία

Η κατεργασία με ζεόλιθο μετατρέπει τα κόκκινα απόβλητα ενός βαφείου (αριστερά) σε διαυγές νερό (δεξιά) και έγχρωμη αδρανή λάσπη (κέντρο). Φωτογραφία: ΑΠΘ

Οι εφαρμογές των ζεόλιθων στηρίζονται στην ιδιότητά τους να ευνοούν ορισμένες χημικές αντιδράσεις (δράση που ονομάζεται κατάλυση) και στην ιδιότητά τους να κατακρατούν επιλεκτικά ορισμένα μόρια (δράση που ονομάζεται προσρόφηση). Η κυριότερη χρήση των ζεόλιθων είναι στη βιομηχανία των καυσίμων και των απορρυπαντικών. Στη βιομηχανία των καυσίμων εκμεταλλευόμαστε τις καταλυτικές ιδιότητες των ζεόλιθων για να παρασκευάσουμε βενζίνη από ορυκτέλαια, με μια διαδικασία που ονομάζεται cracking, καθώς και για να παρασκευάσουμε βενζίνη υψηλού βαθμού οκτανίου από βενζίνη χαμηλού βαθμού οκτανίου. Στη βιομηχανία των απορρυπαντικών, όπου καταναλίσκονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες ζεόλιθων, εκμεταλλευόμαστε την ιδιότητά τους να προσροφούν ιόντα ασβεστίου αποδίδοντας ιόντα νατρίου, με αποτέλεσμα να αποσκληρύνεται το νερό του πλυσίματος. Παλαιότερα τον ρόλο αυτόν έπαιζαν τα φωσφορικά άλατα, τα οποία όμως στη συνέχεια κατέληγαν στη θάλασσα ρυπαίνοντας το περιβάλλον, καθώς δημιουργούσαν συνθήκες ευτροφισμού, δηλαδή υπέρμετρης ανάπτυξης μικροσκοπικών φυτικών οργανισμών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του νερού σε θρεπτικά συστατικά. Οι ζεόλιθοι δεν δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα.
Αλλες χρήσεις των ζεόλιθων είναι στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων, όπου συντελούν στην κατακράτηση και εξουδετέρωση του νιτρικού οξειδίου (ΝΟ), και στην παραγωγή οξυγόνου για ιατρική χρήση μέσω της επιλεκτικής προσρόφησης του αζώτου της ατμόσφαιρας. Τέλος, έχουν παρασκευαστεί συνθετικά ζεόλιθοι με εξειδικευμένες ιδιότητες, όπως π.χ. ένας τεχνητός ζεόλιθος με μορφή μεμβράνης, ο οποίος «παγιδεύει» το διοξείδιο του άνθρακα από τα καυσαέρια θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και η συνεπαγόμενη ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Χρήσεις στη γεωργία και την κατεργασία λυμάτων

Το δεντρολίβανο στη γλάστρα με τον ζεόλιθο (αριστερά) αναπτύσσεται πολύ καλύτερα από ό,τι αυτό στο απλό χώμα (δεξιά)

Οι προσροφητικές ιδιότητες των ζεόλιθων βρίσκουν ακόμη εφαρμογές στη γεωργία, όπου χρησιμοποιούνται ως βελτιωτικά του εδάφους, επειδή συγκρατούν τα θρεπτικά συστατικά των φυτών, ιδιαιτέρως την αμμωνία και το κάλιο. Ετσι αυτά δεν παρασύρονται από τα νερά των βροχών, με αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και την αύξηση της παραγωγής. Επιπροσθέτως, γίνεται οικονομία στην άρδευση, αφού τα ριζικά τριχίδια  είναι σε θέση να αντλήσουν το νερό από το εσωτερικό των ζεόλιθων, η προσθήκη των οποίων γίνεται μία μόνο φορά, εφόσον δεν είναι αναλώσιμοι.
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η προτεινόμενη χρήση των ζεόλιθων στην κατεργασία των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, καθώς και των αστικών λυμάτων. Σε αυτές τις εφαρμογές εκμεταλλευόμαστε τις ισχυρές προσροφητικές ιδιότητες των ζεόλιθων για τη δέσμευση των ρυπαντών και την εν συνεχεία ασφαλή εναπόθεσή τους με την παράλληλη παραγωγή καθαρού νερού. Στον τομέα αυτόν σημαντικά αποτελέσματα έχει να επιδείξει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωχημείας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανέστη Φιλιππίδη. Στα πειράματα της ομάδας χρησιμοποιήθηκε ελληνικός ζεόλιθος από τα εκτενή κοιτάσματα του Εβρου.
Ο κ. Τάσος Βάρβογλης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.
Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.
~ Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Γεωργικός ζεόλιθος». Επιμελητήριο Αρκαδίας. Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 .-
~ Ζεολιθικά λαχανικά, δέντρα και αμπέλια από παραδοσιακούς σπόρους του Αζορίδη Γρηγόρη. Νέα Ορεστιάδα, 29-5-2014  .-
~ Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ζεοαγρότες και Ζεοκτηνοτρόφοι". ΚΑΠΗ Αγίου Θωμά. Άγιος Θωμάς, Βοιωτίας. Τετάρτη 28 Μαΐου 2014  .-
~* Εφαρμογή ζεόλιθου σε παυλώνιες στο Αμμόβουνο Νέας Ορεστιάδας στις 26/05/2014 .-
~   Ζεο-καλαμπόκι. Αναγέννηση Σερρών στις 25/05/2014  .-
~*  Ψεκασμός ζεόλιθου στα Πυργά στις 13/05/2014  .-
Νίκος Λυγερός - Ζεόλιθος στην Αγχίαλο στις 12/05/2014  .-
~*  Ζεόλιθος στην Πρώτη Παγκύπρια Οικογιορτή, Λευκωσία - Κύπρος στις 11/05/2014  .-
***  Ζεόλιθος Σκόνη
ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΣΚΟΝΗ 100γρ - SENSITIES Άργιλος.
- Ο Ζεόλιθος ανακαλύφθηκε το 1756 από το Σουηδό μεταλλειολόγο Axel Fredrik Cronstedt ο οποίος παρατήρησε πως το συγκεκριμένο ορυκτό παρουσίαζε τεράστια απορροφητικότητα σε νερό - μάλιστα σε απότομη θέρμανση, ο ζεολιθος φάνηκε να απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό που παγίδευε στο εσωτερικό του.
- Σήμερα ο Ζεόλιθος έχει πάρα πολλές εφαρμογές. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για τον καθαρισμό υδάτων, ως καταλύτης στη πετροχημική βιομηχανία, ως βασικό συστατικό στη βιομηχανία παρασκευής απορρυπαντικών, ως ενισχυτικό στην καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών κ.ο.κ.
- Σαν "τρόφιμο" ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται σήμερα εκτεταμένα για την αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς θεωρείται πως συμβάλει στην απορρόφηση και αποβολή των βαρέων μετάλλων (μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου), των ζιζανιοκτόνων και των φυτοφαρμάκων αλλά και τον τοξινών που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός.
- Προκαταρκτικές έρευνες - δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές μελέτες - αναφέρουν πως ο Ζεόλιθος ενδέχεται να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα, στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, στη γρίπη, στην ανάταση του ανοσοποιητικού αλλά και στο αδυνάτισμα. Θεωρείται γενικά ασφαλής στη χρήση του (αν και υπάρχουν κάποιες αναφορές για παρουσία μόλυβδου στα συστατικά του) - οι μόνες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί (στο 0,5% του πληθυσμού) έχουν να κάνουν με κεφαλαλγία ή εξανθήματα στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Αυτό αντιμετωπίζεται με τη κατανάλωση αρκετού νερού (8-10 ποτήρια την ημέρα).
- Η ημερήσια δόση του Ζεόλιθου σε σκόνη (αν καταναλωθεί εσωτερικά) είναι 1γρ., το οποίο θα πρέπει να το φτάσει κανείς σταδιακά, ξεκινώντας με 0,3-0,5γρ τις πρώτες 15 ημέρες και αυξάνοντας σταδιακά τη δοσολογία. Αν και ο Ζεόλιθος θεωρείται πως μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά, εντούτοις ένας "κύκλος" αποτοξίνωσης 50 ημερών 2 φορές κάθε έτος θεωρείται απολύτως επαρκής για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Ο Ζεόλιθος καταναλώνεται μέσα σε ένα ποτήρι νερό (δεν διαλύεται, οπότε απαιτείται σχετικά γρήγορη κατάποση).
- Ο Ζεόλιθος που θα βρείτε στα Sensities είναι σε μορφή σκόνης (πούδρα) και minimum 95% καθαρός κλινοπτιλόλιθος (Clinoptilolite). Είναι από τους καθαρότερους και καλύτερους που κυκλοφορούν σήμερα στη παγκόσμια αγορά. Στα Sensities ο Ζεόλιθος πωλείται αποκλειστικά και μόνο για εξωτερική καλλυντική χρήση (ως άργιλος καθαρισμού ή ως scrub). Αν σκοπεύετε να τον καταναλώσετε εσωτερικά σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν από οποιαδήποτε χρήση.

***  Ζεόλιθος: Ο χρυσός της Υγείας!
Ένα από τα πλέον πολύτιμα φυσικά προϊόντα με αρκετές ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες υπάρχει στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Ο λόγος για τον ζεόλιθο, ο οποίος αναφέρεται να έχει μια κρυσταλλική δομή τέτοια η οποία του προσδίδει αρκετά ευεργετικές ιδιότητες που έχουν κυρίως να κάνουν με την φυσιολογία του σώματός μας αλλά και με τις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού μας.
ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ
Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας – Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος. Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς χημειοσύνθεσης στοιχείων όσο και ικανότητας ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία και ακόμη ολόκληρες ενώσεις. Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών ανέρχεται έως τριάντα (30) τις εκατό του βάρους του. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει επειδή , είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένη ορυκτών στη φύση. Ακόμη είναι αρκετά σταθερό θερμικά έως τους 600o C. Η ιατρική χρήση του ζεόλιθου αφορά την κρυσταλλική μορφή του. Η δομική του μονάδα που είναι το πυριτίο είναι ηλεκτρικά ουδέτερη και με το δομικό αλουμίνιο παρουσιάζουν αρνητικό φορτίο σε όλη την κρυσταλλική δομή. Ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά την δομή του είναι ότι είναι πορώδες και τα συνδεόμενα στοιχεία του δημιουργούν κενά μεταξύ τους ή αφήνουν κενά οπότε δημιουργούνται κατά κάποιο τρόπο ειδικοί πόροι σαν κλουβιά τα οποία εγκλωβίζουν άλλα μόρια. Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική του σύνθεση μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μαζί του έχουν προτείνει μια σειρά από ευεργετικές συμπεριφορές.
Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές».
Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές αλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής. Η συνήθης περιεκτικότητα του είναι Πυρίτιο έως 68% Αργίλιο έως 11% Κάλιο έως 4% Ασβέστιο έως 1% και σε μικρότερα ποσοστά Μαγνήσιο, Σίδηρο και Μαγγάνιο. Όλα τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δομή του υπό μορφή οξειδίων.
Ένα φυσικό προιόν με πολλές υποσχέσεις χάρη της μοναδικής του κρυσταλλικής δομής, όπου αντιγράφει την δομή ενός «τυπικού κυττάρου με τεράστια θα λέγαμε χυμοτόπια» που παγιδεύουν μέταλλα και οργανικές ενώσεις τις οποίες αποσύρει με ασφάλεια από το σώμα. και αυτό επειδή ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση.
Μπορεί να λειτουργήσει ως ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας
Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους που αναφέρονται σε περισσότερα από 200 άρθρα είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα φαίνεται ο Ζεόλιθος:
1. Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005).
2. Να βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, βοηθά στο να αποβάλλονται από τον οργανισμό τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.)
3. Τείνει να παγιδέψει τα αλλεργιογόνα από την κυκλοφορία του αίματος και την πεπτική οδό προτού να μπορέσει το σώμα να αντιδράσει μειώνοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα από τα διάφορα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.
4. Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία αφού αποτοξινώνει το σώμα.
5. Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.
6. Να δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό.
7. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό.
8. Επίσης φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα.
Ασφάλεια & παρενέργειες
Σύμφωνα με την αρθρογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.
Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα.
Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.
Πολύτιμος σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος
Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορο αδυνάτισμα προκαλούν μια κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται τοξίνωση, και αυτό γιατί σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες , όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως πριν κάποιος ξεκινήσει την προσπάθειά του για απώλεια βάρους ας φροντίσει να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα κουτάκι με ζεόλιθο ώστε να αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό, και να αδυνατίσει με ασφάλεια.
Σκεφτείτε το και σαν αποτοξινωτικό μετά από την πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά γεύματα των γιορτών.
Αποποίηση
Αυτό το κείμενο δεν προορίζεται για τη διάγνωση, θεραπεία ή πρόληψη Οι δηλώσεις αυτές είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες ή τις συστάσεις του γιατρού ή αναγνωρισμένο επαγγελματία στον τομέα της υγείας.
http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr/

*** Το πετρέλαιο (από το ελληνικο πέτρα και έλαιο, "λάδι της πέτρας" / λατινικά petroleum), που μερικές φορές στην καθημερινή γλώσσα αποκαλείται και μαύρος χρυσός ή τσάι του Τέξας, είναι παχύρρευστο, μαύρο ή βαθύ καφετί ή πρασινωπό υγρό πέτρωμα, που αποτελεί και τη σπουδαιότερη σήμερα φυσική πηγή ενέργειας.-

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
 http://www.youtube.com/stamos01 ,      3333   video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1807   video .- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1790  video.-                         Σύνολον                                                     6930 βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,  2543 .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    577
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-  171.  
 www.mykonoslivetv.com   = ΜΥΚΟΝΟΣ TV   ,

***     ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-     
           ww.aroma-elladas.gr  ,                            
 ~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας ,
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .-                                                                                                               http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                                                ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-                                                                             
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-   
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                       
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαΐου 2014 .-                                                                             
~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .    
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.-  
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014   .-                                            
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαΐου 2014  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/08-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Μαΐου 2014.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , ΚΑΒΑΦΗΣ ,  Άρωμα  Επιλογών  Παρασκευή 09 Μαΐου  2014 .-                                                       
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Ενημέρωση - η εφημερίδα μας , Παρασκευή 09 Μαΐου 2014.-         
~    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014  .-   
  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/10.html  , Άρωμα ειδήσεων και ενημέρωσης Σάββατο 10 Μαΐου 2014 .-  ~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης με ειδήσεις, Κυριακή 11 Μαΐου 2014,     
 ~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/12-2014.html , Άρωμα ειδήσεων στην ενημέρωση της Δευτέρας 12 Μαΐου 2014  .-                     
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Άρωμα ειδήσεων  και  ενημέρωσης Τρίτη  13  Μαΐου  2014  .-   
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαΐου 2014 .-                
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/14-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης ειδήσεων Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 .-                                                   
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 14 Μαΐου 2014  .-                           
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/stamatios-n.html ,   Αυτογραφία 15/05/2014  ,  Αυτογραφία  16 /05/2014   
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/15-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  15  Μαΐου  2014 .-    http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/16-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης από Μεσσηνία και Ελλάδα Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 , .-
~     http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαΐου 2014.-
~
 
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης του  Σαββάτου  17  Μαΐου  2014  

~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-2014.html , Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές Κυριακή 18 Μαϊου 2014.-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/18052015-19-2014.html ,  Αυτοδιοικητικές Εκλογές 18/05/2015 Δευτέρα 19 Μαρτίου 2014 .-

~    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/18052014-19-2014.html ,  Δημοτικές Περιφερειακές Εκλογές 18/05/2014 , Δευτέρα 19 Μαΐου 2014 .-
~     http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/20-2014.html ,   Ενημέρωση με ειδήσεις της ημέρας , Τρίτη 20 Μαΐου 2014 .-             
~      http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/21-2014.html ,      Ενημέρωση και ειδήσεις Τετάρτη 21 Μαΐου 2014  .-                   
~   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 22  Μαΐου  2014 .-
~    http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Άρωμα  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  22  Μαϊου  2014  , .-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/23-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  23  Μαϊου   2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/2014-26-2014.html  , ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/26-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/27-2014.html  , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  27  Μαΐου  2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης των  ειδήσεων  Τετάρτη  28  Μαΐου  2014  .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   29  Μαΐου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Ενδιαφέροντα Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 .-




~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/30-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Μαϊου  2014 .-

~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/31-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  31  Μαΐου  2014 .-

  VIDEO  :
~  Πρόεδρος  Παμίσου  και Α Ο Σπάρτης  2014 : http://youtu.be/GmE5GGSwqwM ,
~   Για  τα επεισόδιά Α Ο ΣΠΑΡΤΗΣ- ΠΑΜΙΣΣΟΣ  4-0 : http://youtu.be/hTiMN4JbWuc ,


***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Ανθολόγιο Γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 01 Ιουνίου 2014.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/06/02-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Ιουνίου  2014 .-

~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/06/02062014.html , Επιλογές  Διαλέγοντας  και  Γράφοντας  02/06/2014 .-

~ *

Δεν υπάρχουν σχόλια: