ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 31 Μαϊου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  31  Μαϊου  2014  :
*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :


***  Εγκαινιάζεται σήμερα η 3η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας          
           
Ανοίγουν σήμερα στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων οι πύλες της 3ης Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Καλαμάτας, που αποτελεί πλέον θεσμό και προσελκύει εκατοντάδες εκθέτες και επισκέπτες.
Πρόκειται για μία γιορτή, κατά την οποία οι επισκέπτες μπορούν, όχι μόνο να προμηθευτούν φυτά, να ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες πάνω σε θέματα ανθοκομίας και φροντίδας κήπου, αλλά και να  ψυχαγωγηθούν παρακολουθώντας πολιτιστικά δρώμενα.
Στο περίπτερο του Δήμου Καλαμάτας θα παρέχονται πληροφορίες από εξειδικευμένο προσωπικό για την αστική γεωργία, όπως είναι οι δημοτικοί λαχανόκηποι.
Από τη Δευτέρα 2 έως και την Παρασκευή 6 Ιουνίου, από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια για μαθητές σχολείων, από τις Διευθύνσεις Γεωτεχνικών Υπηρεσιών- Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Μεσσηνίας, τη ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Re:think Project, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, το Σύλλογο Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών και την Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας.
Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τα σχολεία είναι το διπλάσιο από την περσινή έκθεση, γεγονός που ενθαρρύνει το Δήμο Καλαμάτας, αφού η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών είναι ένας από τους βασικότερους στόχους της.
  Συνέντευξη Τύπου
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του που αναστήθηκε ένας θεσμός δεκαετιών, χάρη στη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με τους φορείς της πόλης, ενώ, εκτός των άλλων, έχει εκπαιδευτική διάσταση. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει ποικιλία φυτών και δέντρων σε χαμηλές τιμές και πως κάθε ημέρα, μέχρι τη λήξη της διοργάνωσης στις 8 Ιουνίου, θα υπάρχουν διαφορετικές δραστηριότητες.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αθαν. Βασιλόπουλος ανέφερε πως παραγωγοί και γεωπόνοι θα διαθέτουν άνθη και φυτά και θα δίνουν συμβουλές στο κοινό.
Ο διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Ι. Λιοντήρης, ανέφερε ότι η γεωργία χωρίζεται σε δύο κλάδους: τον επισιτιστικό και τα λουλούδια, που μπορεί να μη δίνουν τροφή, αλλά ομορφαίνουν τη ζωή όλων μας.
Τέλος, ο υπάλληλος του Δήμου Καλαμάτας, Ν. Κισκήρας, αναφέρθηκε στα παραδοσιακά ήθη και έθιμα που θα αναβιώσουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τη Λαογραφική Ένωση Μεσσηνίας.  

***  Να είμαστε και λίγο ρεαλιστές (φωτογραφίες)          
     
Με έκπληξη διάβασα ότι η Καλαμάτα θέλει να θεωρηθεί πόλη φιλική για τα ΑμεΑ. Μπορεί να δείχνει φιλική, αφού σχεδόν σε κάθε ανάπλαση πεζοδρομίου υπάρχουν ράμπες αλλά και διαδρομές για τυφλούς, όμως το θέμα είναι αν λειτουργούν.
Στη Φαρών, γνωρίζουμε όλοι ότι οι κολώνες θα μετακινηθούν, όπως είναι και σωστό. Μέσα από φωτογραφίες, όμως, σας μεταφέρω στη Βασ. Γεωργίου και στην Αριστομένους. Στον πρώτο δρόμο, που παραδόθηκε το 2009 (!), υπάρχουν ακόμα κολώνες πάνω στις διαδρομές των τυφλών, ενώ στον πεζόδρομο της Αριστομένους υπάρχουν καπάκια της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΚ ακριβώς πάνω στη διαδρομή για τους τυφλούς.
Όσο για τα πεζοδρόμια, μια βόλτα στην Αριστοδήμου θα πείσει τους πάντες. Για τα κατειλημμένα πεζοδρόμια, πάντως, ευθύνη φέρουν οι οδηγοί.
Είναι ωραίο η πόλη μας να κερδίζει πρωτιές, αλλά ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές. Μήπως θα ήταν σωστό να υπάρξει μια συνάντηση- συνεργασία ΑμεΑ και Δήμου και να διασχίσουν την πόλη δρόμο, δρόμο;    Π.Μπ. 

***  Όλες οι αλλαγές για το νέο σχολικό έτος 2014 – 2015
 
Σύμφωνα με το έγγραφο για το σχολικό έτος 2014-15 οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα Νηπιαγωγεία, καθώς και η διδασκαλία των μαθημάτων για τα Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αρχίζει στις 8 Σεπτεμβρίου 2014. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, o Υπουργός Παιδείας απέστειλε προς δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης την παρακάτω απόφαση για τις αλλαγές στο νέο σχολικό και διδακτικό έτος. Το σχολικό έτος 2014-15 για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 31η Αυγούστου 2015. Για το σχολικό έτος 2014-15, το διδακτικό έτος για τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει την 30η Ιουνίου 2015. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου δύναται να αξιοποιηθεί για επιμορφωτικά σεμινάρια. Για το σχολικό έτος 2014-15 οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα Νηπιαγωγεία, καθώς και η διδασκαλία των μαθημάτων για τα Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια,δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αρχίζει στις 8 Σεπτεμβρίου 2014. Δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί το χρονικό διάστημα διενέργειας των εξετάσεων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Για το σχολικό έτος 2013-2014, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα Νηπιαγωγεία και η διδασκαλία των μαθημάτων στα Δημοτικά λήγουν στις 13 Ιουνίου 2014 ενώ για το σχολικό έτος 2014-15 θα λήξουν στις 15 Ιουνίου 2015. Οι διακοπές των Χριστουγέννων για τα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, θα διαρκέσουν από τις 24 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2015. Για το σχολικό έτος 2014-15 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα. Πηγή: dikaiologitika.gr - 

*** Μεγάλο ενδιαφέρον για την επανακαταμέτρηση στο Δήμο Μεσσήνης         
           
Στραμμένο στο Πρωτοδικείο ήταν χθες το ενδιαφέρον – όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε-, καθώς ξεκίνησε η επανακαταμέτρηση των ψήφων για το Δήμο Μεσσήνης. Παρόντες και οι δύο ενδιαφερόμενοι, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος και ο αντίπαλός του στις εκλογές, Γ. Τσώνης.
Ακόμα και δικηγόροι που δεν είχαν εμπλοκή με την υπόθεση περνούσαν μια βόλτα για να δουν πώς πάει η διαδικασία.   Β.Β. 

*** Ξύλο μεταξύ καταστηματαρχών στον Κορδία!         
   
  Κανονική σύρραξη δύο καταστηματαρχών υπήρξε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Κορδία, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων και την κατάθεση μηνύσεων.
Τα επεισόδια, που αναστάτωσαν όλη τη γειτονιά, ξεκίνησαν λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι, όταν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο καταστημάτων για την οριοθέτηση του παραλιακού χώρου. Κλήθηκε από το ένα κατάστημα η Δημοτική Αστυνομία για τη βεβαίωση παραβάσεων και η άλλη πλευρά θεώρησε την κίνηση αυτή αιτία πολέμου.
Κουβέντα στην κουβέντα οι δύο οικογένειες, από τη μια πλευρά πεθερός και γαμπρός και από την άλλη πατέρας και δύο γιοι, ήρθαν στα χέρια, με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή.
Στην περιοχή κλήθηκε η Αστυνομία, ενώ στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο διακομίσθηκαν ο 67χρονος πεθερός με τραύματα στο κεφάλι- αφού του έγιναν ράμματα, αποχώρησε - και ο 34χρονος γαμπρός με αμυχές στο πόδι.  Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι το απόγευμα κατέθεσαν μήνυση για εξύβριση και σωματικές βλάβες.  Β.Β.

*** Στραβά και ανάποδα των εκλογών της πρώτης & δεύτερης Κυριακής          
           
Η εκλογική διαδικασία μέσα από τα μάτια μέλους εφορευτικής επιτροπής  
  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 Για πολλούς, εκλογική αναμέτρηση σημαίνει αγωνία, για λιγότερους μια ήρεμη βραδιά σε σπίτι με μεζέ για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, για άλλους πολλές ώρες απασχόλησης και για μερικούς από τους υπόλοιπους απλώς αδιαφορία.
Τα όσα συνέβησαν στις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής 18 Μαΐου και της 25ης Μαΐου μάς περιέγραψε με τα πιο έντονα χρώματα αναγνώστης μας, ο οποίος έτυχε να είναι μέλος εφορευτικής επιτροπής.
Όπως μας είπε, την πρώτη Κυριακή φρόντισε να είναι συνεπής στην ώρα προσέλευσης που του υπαγόρευε το έγγραφο με το οποίο του γινόταν γνωστός ο ορισμός του ως μέλους της εφορευτικής επιτροπής. Βρέθηκε στο χώρο του 1ου Λυκείου Καλαμάτας, λίγο πριν τις 6.00 το πρωί. Άνοιξαν τα τμήματα και βρέθηκε στο συγκεκριμένο που είχε οριστεί, όπου με έκπληξη είδε ότι ήταν μόνος του από τα οκτώ συνολικά μέλη που θα έπρεπε να είναι εκεί (τακτικά και αναπληρωματικά). Κάποια στιγμή προσκομίστηκε και γνωμάτευση που αιτιολογούσε την απουσία ενός μέλους.
Ξεκίνησε ο ίδιος, ως μοναδικό παρόν μέλος, να ετοιμάζει ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές και έβγαλε όλη την ημέρα μόνος του.
Ας σημειωθεί ότι στο διπλανό τμήμα υπήρχε, επίσης, ένα μέλος της εφορευτικής και στο παραδίπλα κανένα.
Δέκα λεπτά πριν κλείσει η κάλπη, εμφανίστηκε ένα από τα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής, που δε γνώριζε πως είχε οριστεί και λίγο αργότερα ένα ακόμη που επίσης δε γνώριζε τον ορισμό του, αφού το έγγραφο είχε αποσταλεί σε διαφορετική διεύθυνση.
Τη διαδικασία βοήθησαν εκλογικοί αντιπρόσωποι από συνδυασμούς υποψηφίων και έτσι ολοκληρώθηκε σχετικά συντομότερα. «Φύγαμε από το τμήμα στις 6.00 το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από ένα 24ωρο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως στη συνέχεια πήγε στην εργασία του και με τις λοιπές υποχρεώσεις, κατάφερε να ξεκουραστεί στις 9.00 το βράδυ της Δευτέρας.
  Τη δεύτερη εβδομάδα
Τη δεύτερη εβδομάδα ήταν πανεύκολα. Πήγε στις 8.30 το πρωί, βρίσκονταν εκεί δύο μέλη της εφορευτικής και τρεις εκπρόσωποι συνδυασμών. Άρχισε να ετοιμάζει το σύνολο των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές και οι πρώτοι 200 ψηφοφόροι παραλάμβαναν όλα τα ψηφοδέλτια «πακέτο». Όμως, όταν έχουν να γίνουν 8.000 πακέτα, τίθεται ζήτημα, καθώς κάποια στιγμή ένοιωσε ενοχλήσεις στη μέση του, λόγω της ορθοστασίας. Η δικαστική εκπρόσωπος ήθελε να διανέμεται το σύνολο των ψηφοδελτίων στους ψηφοφόρους, κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει και μετά στρώθηκε «μπουφές», όπως μας είπε, αφού τα ψηφοδέλτια βρίσκονταν στη θέση τους και οι ψηφοφόροι έπαιρναν αυτό που ήθελαν και κάποια άλλα, για να μην προδοθεί η ψήφος τους.
Από κάποιο δε σημείο και μετά, η ψηφοφορία έγινε «φανερή», καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητούσαν συγκεκριμένα ψηφοδέλτια.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε γρηγορότερα σε σχέση με την προηγούμενη φορά, στις 11.30 το βράδυ και όπως μας είπε, αν δεν ήταν παρόντες και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, θα υπήρχε καθυστέρηση.
  Ουδείς ενδιαφέρθηκε
Το μέλος της εφορευτικής επιτροπής πρόσθεσε ότι σε όλο αυτό το διάστημα και την πρώτη, αλλά και τη δεύτερη Κυριακή, ουδείς ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει αν χρειάζονται κάτι, ένα νερό ή κάτι πρόχειρο για φαγητό.
Κατά την άποψή του, το φαινόμενο απουσίας των μελών των εφορευτικών επιτροπών οφείλεται στο ότι ουδείς είναι διατεθειμένος να ταλαιπωρηθεί τόσες ώρες, αφού δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο…

***  Τηλεδιάσκεψη για τη μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού

 Μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Παν. Νίκας, στελέχη του Δήμου και της εταιρείας PLANET, που ερευνά τη μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα της εν λόγω μελέτης. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Νίκας στους δημοσιογράφους, η μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και συζητήθηκαν θέματα, όπως η αναζήτηση κατάλληλων προσώπων για τη στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ενώ έγινε λεπτομερής εξέταση όλων των οικονομικών παραμέτρων για να λειτουργήσει το Μέγαρο Χορού χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού. Η μελέτη, αφού ολοκληρωθεί, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Νίκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι, υπό προϋποθέσεις, το Μέγαρο Χορού μπορεί να πετύχει τη βιωσιμότητά του και να αποτελέσει τον πολιτιστικό φάρο για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί και το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, 2 Ιουνίου. - 

***  Κατά κράτος ηττήθηκε τη δεύτερη Κυριακή στη Μεσσήνη ο Στ. Αναστασόπουλος            
           
Το «έξω πάμε καλά» επαληθεύτηκε απόλυτα με τα εκλογικά αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής στο Δήμο Μεσσήνης, που έφεραν το σημερινό δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο να κερδίζει την αναμέτρηση με μόλις μία ψήφο διαφορά από τον έτερο διεκδικητή του δημαρχιακού θώκου, Γ. Τσώνη.
Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν πώς ο κ. Αναστασόπουλος καταποντίστηκε στη Μεσσήνη (δε νίκησε σε κανένα από τα 16 εκλογικά της τμήματα), ενώ στο σύνολο της Δημοτικής Ενότητας Μεσσήνης κατάφερε να κερδίσει μόνο 3 από τα 31 συνολικά τμήματα.
Επίσης, καταρρίπτουν και όσα είχε δηλώσει τη βραδιά της εκλογικής αναμέτρησης ο Σπ. Κοντοθανάσης, πως τη νίκη θα έδινε η Βουφράδα, αφού τελικά την έδωσε ο Αριστομένης (190ό τμήμα).
  Τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής
Ο κ. Τσώνης κατάφερε να ανατρέψει τη σε βάρος του διαφορά και να φτάσει στο σημείο «να κοιτά στα μάτια» το σημερινό δήμαρχο, ο οποίος ήθελε 6% για να κερδίσει, σε αντίθεση με εκείνον που χρειαζόταν περίπου 21%. Ο κ. Αναστασόπουλος νίκησε συνολικά σε 50 τμήματα, ο κ. Τσώνης σε 51 και ένα τμήμα ήταν ισόπαλο.
Από τα 7 εκλογικά τμήματα της Δ.Ε. Αίπειας, ο κ. Αναστασόπουλος κέρδισε στα 5 (Αδριανής, 172ο, 173ο Λογγάς, 176ο και 177ο Χράνων) και  ο κ. Τσώνης στα υπόλοιπα 2 (Μηλίτσας και Νέας Κορώνης). Ο πρώτος συγκέντρωσε συνολικά 818 ψήφους έναντι 674 του δεύτερου.
Στη Δ.Ε. Ανδρούσας ο κ. Αναστασόπουλος, από τα 12 εκλογικά τμήματα, επικράτησε στα 7 (178ο και 180ό Ανδρούσας, Αγριλιάς, 185ο Εύας, Καλαμαρά, Καλογερόρραχης και Πολυλόφου), ενώ ο κ. Τσώνης στα υπόλοιπα 5 (179ο Ανδρούσας, Αμφιθέας, Ελληνοεκκλησιάς, 184ο Εύας και Μαγγανιακού). Ο πρώτος έλαβε 1.125 ψήφους έναντι 910 του δεύτερου. 
Στη Δ.Ε. Αριστομένους, από τα 14 τμήματα ο κ. Αναστασόπουλος επικράτησε στα 11 (190ό και 191ο Αριστομένους, Βούταινας, Διοδίων, Κεφαλόβρυσο, Κουτίφαρη, Πελεκανάδας, Πουλιτσίου, 200ό Στέρνας, 202ο και 203ο Στρεφίου) και ο κ. Τσώνης στα 3 (Μάνεση, Πλατανόβρυσης και 201ο Στέρνας). Ο πρώτος συγκέντρωσε 1.209 ψήφους έναντι 792 του δεύτερου.
Στη Δ.Ε. Βουφράδος, από τα 7 συνολικά τμήματα, ο κ. Αναστασόπουλος επικράτησε στα 5 (205ο Χατζή, Βλάση, Κουρτακίου, Μηλιωτίου, Χαραυγής) και ο κ. Τσώνης στα υπόλοιπα 2 (204ο Χατζή και Πετριτσίου), συγκεντρώνοντας ο πρώτος 551 ψήφους και ο δεύτερος 376 ψήφους.
Στη Δ.Ε. Ιθώμης από τα 10 εκλογικά τμήματα ο κ. Αναστασόπουλος κέρδισε τα 7 (211ο Βαλύρας, Αρσινόης, Ζερμπισίων, Κεφαλινού, Λάμπαινας, Αρχαίας Μεσσήνης και Ρευματιάς), ενώ ο κ. Τσώνης τα υπόλοιπα 3 (212ο, 213ο Βαλύρας και Αριστοδημείου), συγκεντρώνοντας 833 και 688 ψήφους αντίστοιχα.
Στη Δ.Ε. Μεσσήνης, από τα 31 συνολικά τμήματα, ο κ. Αναστασόπουλος επικράτησε μόνο σε 3 (Λυκοτράφου, Νεοχωρίου και Σπιταλίου, ενώ ο κ. Τσώνης στα υπόλοιπα 27 (221ο, 222ο, 223ο, 224ο, 225ο, 226ο, 227ο, 228ο, 229ο, 230ό, 231ο. 232ο, 233ο, 234ο, 235ο, 236ο, 237ο και 238ο Αβραμιού, Αναλήψεως, Βελίκας, 241ο και 242ο Καρτερολίου, Λευκοχώρας, Μάδενας, Μαυρομματίου, Πιπερίτσας και Τριόδου). Στο τμήμα της Πιλαλίστρας επήλθε ισοπαλία, αφού έλαβαν από 56 ψήφους αμφότεροι. Ο κ. Αναστασόπουλος  συγκέντρωσε 2.897 συνολικά ψήφους, έναντι 4.182 του κ. Τσώνη.
Στη Δ.Ε. Πεταλιδίου, από τα 15 τμήματα, ο κ. Αναστασόπουλος κέρδισε τα 8 (252ο, 255ο Πεταλιδίου, Αχλαδοχωρίου, Δάρα, Δροσιάς, Κόκκινου, Μαθίας και Νερόμυλου), έναντι των 7 που κέρδισε ο κ. Τσώνης (253ο και 254ο Πεταλιδίου, Καλοχωρίου, Καρποφόρας, Καστανίων, Λύκισσας και Πανιπερίου). Ο κ. Αναστασόπουλος συγκέντρωσε 1.434 ψήφους, έναντι 1.339 του κ. Τσώνη.
Τέλος, στη Δ.Ε. Τρικόρφου, η επικράτηση του κ. Αναστασόπουλου ήταν άνετη, κερδίζοντας τα 5 από τα 6 τμήματα (267ο και 268ο Τρικόρφου, Δραΐνας, Κλήματος και Παλαιοκάστρου), ενώ ο κ. Τσώνης κέρδισε μόνο την Κορομηλιά. Συνολικά, ο πρώτος συγκέντρωσε 370 ψήφους  έναντι 275 του δεύτερου.                        
  Πρώτη Κυριακή
Την πρώτη Κυριακή ο κ. Αναστασόπουλος είχε κερδίσει 65 τμήματα έναντι 28 του κ. Τσώνη, 9  του κ. Σαμπαζιώτη και 1 του Κων. Αποστολόπουλου. Ειδικότερα, ο κ. Αναστασόπουλος κέρδισε τα 6 από τα 7 εκλογικά τμήματα της Δ.Ε. Αίπειας, τα 9 από τα 12 της Δ.Ε. Ανδρούσας, τα 12 από τα 14 της ΔΕ Αριστομένους, τα 6 από τα 7 της Δ.Ε. Βουφράδος, τα 7 από τα 10 της ΔΕ Ιθώμης, τα 13 από τα 31 της Δ.Ε. Μεσσήνης, τα 7 από τα 15 της Δ.Ε. Πεταλιδίου και τα 5 από 6 τμήματα της Δ.Ε. Τρικόρφου.
Από την πλευρά του ο κ. Τσώνης κέρδισε 1 τμήμα από τη Δ.Ε. Αίπειας, 2 από τη Δ.Ε. Ανδρούσας, 2 από τη Δ.Ε. Αριστομένους, 1 από τη Δ.Ε. Βουφράδος, 3 από τη Δ.Ε. Ιθώμης, 18 από τη Δ.Ε. Μεσσήνης και 1 από τη Δ.Ε. Πεταλιδίου.
Ο Στ. Αναστασόπουλος επικράτησε στα εκλογικά τμήματα Ανδριανής, Λογγά, Μηλίτσας, Χράνων (ΔΕ Αίπειας), στα τρία της Ανδρούσας, Αγριλιάς, το δεύτερο της Εύας, Καλαμαρά, Καλογερόρραχης, Μαγγανιακού και Πολύλοφου (ΔΕ Ανδρούσας), Αριστομένους, Βούταινας, Διοδίων, Κεφαλόβρουσου, Κουτίφαρη, Μάνεση, Πελεκανάδας, Πουλιτσίου, στο πρώτο από τα δύο της Στέρνας και  Στρεφίου (Δ.Ε. Αριστομένους), Χατζή, Βλάση, Κουρτακίου, Μηλιωτίου και Χαραυγής (Δ.Ε. Βουφράδος), στα 1ο και 3ο της Βαλύρας , Αρσινόης, Ζερμπισίων, Κεφαλινού, Λάμπαινας και Αρχαίας Μεσσήνης (Δ.Ε. Ιθώμης), 223ο, 224ο 225ο, 226ο και 233ο Μεσσήνης, το 1ο από τα δύο του Καρτερολίου, Λευκοχώρας, Λυκότραφου, Μάδενας, Νεοχωρίου, Πιλαλίστρας, Πιπερίτσας και Σπιταλίου (ΔΕ Μεσσήνης), το 1ο από τα 4 στο Πεταλίδι, Αχλαδοχωρίου, Δάρα, Δροσιάς, Κόκκινου, Λυκίσσης, Νερόμυλου και Πανιπερίου (Δ.Ε. Πεταλιδίου), Τρικόρφου, Δραΐνας, Κλήματος, Κορομηλιάς και Παλαιοκάστρου (Δ.Ε. Τρικόρφου).
Ο Γ. Τσώνης επικράτησε σε Νέα Κορώνη (Δ.Ε. Αίπειας), στο 1 από τα 2 της Αμφιθέας, και στο 1 από τα 2 της Εύας (Δ.Ε. Ανδρούσας), Πλατανόβρυση και στο 2ο της Στέρνας (Δ.Ε. Αριστομένους), Πετρίτσι (Δ.Ε. Βουφράδος), στο 2ο από τα 3 της Βαλύρας, Αριστοδήμειο  και Ρευματιά  (Δ.Ε. Ιθώμης), 221ο, 22ο, 227ο, 228ο, 229ο, 230ό, 231ο, 232ο, 234ο, 235ο και 236ο Μεσσήνης, Αβραμιού, Ανάληψης, Βελίκας, το 2ο στο Καρτερόλι, Μαυρομάτι και Τρίοδο (Δ.Ε. Μεσσήνης) και Μαθία (Δ.Ε. Πεταλιδίου).
Από την πλευρά του, ο Δ. Σαμπαζιώτης κέρδισε τα 3 τελευταία από τα 4 τμήματα του Πεταλιδίου, το Καλοχώρι, την Καρποφόρα και τα Καστάνια.  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***  Ξεκάθαρη επικράτηση του Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο

  Ξεκάθαρο το μήνυμα της κάλπης και των πολιτώνΟ Οδυσσέας Βουδούρης θεωρεί ότι ο νέος περιφερειάρχης δε θα ολοκληρώσει τη θητεία του Του Αντώνη Πετρόγιαννη Μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών στην Πελοπόννησο και την ευρεία διαφορά του Πέτρου Τατούλη από τον Οδυσσέα Βουδούρη, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι το θέμα του νικητή για τη νέα πενταετία έχει ήδη λήξει. Παρ’ όλα αυτά, ο δεύτερος γύρος έκρυβε κάποιες εκπλήξεις, όχι ως προς το όνομα του νέου περιφερειάρχη, αλλά ως προς το εύρος της νίκης. Θα πρέπει να καταγραφεί ότι ο κ. Τατούλης αύξησε τις ψήφους του κατά 30.000 περίπου (157.672 σε 182.279), ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν είχε καμία ξεκάθαρη στήριξη από τους υπόλοιπους ανθυποψηφίους του, κατάφερε να κερδίσει 45.000 επιπλέον ψηφοφόρους (από 57.417 σε 124.832), βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την εικόνα του, αλλά και τις εντυπώσεις της υποψηφιότητάς του. Μάλιστα, πολλοί τόνιζαν ότι η διαφαινόμενη συντριπτική νίκη του Πέτρου Τατούλη στις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο είχε αρχίσει ήδη να προβληματίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στους 5 νομούς της Περιφέρειας. Οι αναλύσεις του πρώτου γύρου έδειχναν ότι ο εκλεκτός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ οι νομαρχιακές οργανώσεις στην Πελοπόννησο είχαν αντιταχθεί στην επιλογή του, απέδειξε με το ποσοστό που πήρε ότι δε συσπείρωσε τους πολίτες, ούτε και τα κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήταν εμφανές σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου και δεν ανεστράφη ποτέ. Έτσι, προϋπέθεταν ότι, ακόμη κι αν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη (σ.σ. προχθές) Κυριακή κατάφερνε να προσελκύσει όλους τους ψηφοφόρους του «αντάρτη» από το ΠΑΣΟΚ, Γ. Δέδε, που τερμάτισε σε απόσταση αναπνοής από τον κ. Βουδούρη, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οικολόγων, δε θα συγκέντρωνε ούτε το 40% των ψήφων, σε μια Περιφέρεια στην οποία η αποχή κυμάνθηκε πάνω από το 50%! Τούτων δοθέντων, η υποψηφιότητα και το αποτέλεσμα του κ. Βουδούρη κρίνονται ως ικανοποιητικά.ΔηλώσειςΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣΗ Πελοπόννησος θα είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας μας Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα έφτασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο εκλογικό του κέντρο, στην κεντρική πλατεία Τρίπολης, ο επανεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, όπου και μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος. Στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: «Σήμερα (σ.σ. προχθές) δώσατε με τον καλύτερο τρόπο ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα, εκεί που δουλεύουν, εκεί που υπάρχει σχέδιο, τότε μόνο μπορούν να πετύχουν. Σήμερα έστειλαν οι Πελοποννήσιοι ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα, λέγοντας ότι ο λαϊκισμός, η λασπολογία, δεν μπορεί να έχουν θέση στη χώρα μας, δεν μπορεί να έχουν θέση στη Νέα Ελλάδα, στην ισχυρή Ελλάδα των ισχυρών ευρωπαϊκών Περιφερειών. Σήμερα δώσατε απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν, δήθεν, να προωθήσουν την επαναστατικότητα, ότι εμείς στην Περιφέρεια από το 2010 επιχειρήσαμε τις μεγάλες πολιτικές ανατροπές και σήμερα είμαστε ενισχυμένοι με την ενισχυμένη ετυμηγορία των πολιτών, για να συνεχίσουμε αυτό το έργο που αρχίσαμε. Είμαστε εδώ παρόντες όλοι, γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν μεσσίες, η μόνη δύναμη σε αυτή τη χώρα είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Δείξαμε εμπιστοσύνη σε όλους εσάς και αυτή η εμπιστοσύνη εξοφλήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Η σημερινή μας νίκη αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα για όλη τη χώρα ότι πρέπει να σταματήσουν οι αντιδικίες και να συμφωνήσουμε σε βασικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του». «Τηρούμε το συμβόλαιό μας με τους πολίτες» τόνισε τέλος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι Πελοποννήσιοι πολίτες θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο την Πελοπόννησο και θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του τόπου μας, όπως έκαναν πάντα, με την ανιδιοτέλεια και τον άδολο και ακομμάτιστο πατριωτισμό τους».ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣΗ «Πελοπόννησος Πρώτα» πρόδρομος μιας ευρείας συμμαχίαςΤο σύστημα Τατούλη θα καταρρεύσει πριν από τη λήξη της πενταετίας Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα», Οδυσσέας Βουδούρης, σημείωσε: «Θέλω πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη τους και τους διαβεβαιώνω ότι την ψήφο τους θα την κάνουμε καθημερινό αγώνα. Θέλω να ευχαριστήσω τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους, τους συνεργάτες μου και τους φίλους που δεν ήταν υποψήφιοι. Όλοι συνέβαλαν ενεργά στον αγώνα μας. Όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη των περιφερειακών εκλογών με πίστη και αποφασιστικότητα. Ευχαριστώ όλους όσοι ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ευχαριστώ επίσης όσους ανήκουν στην “Κοινωνία Πρώτα”, ευχαριστώ εξίσου όλους όσοι ανήκουν σε άλλους φορείς ή είναι ανένταχτοι. Με όλους, το τονίζω, με όλους είχαμε μια άψογη και παραδειγματική συνεργασία. Στη διάρκεια αυτής της εκλογικής μάχης πετύχαμε δυο σημαντικούς στόχους. Πρώτον, αναδείξαμε με επιχειρήματα και στοιχεία τη φύση αυτού του κατεστημένου, του συστήματος Τατούλη, που συνδυάζει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική με μεθόδους αυταρχισμού και υπερσυγκεντρωτισμού. Ένα σύστημα που διαθέτει ισχυρότατα ερείσματα, διότι εξυπηρετεί στο παρασκήνιο μεγάλα συμφέροντα. Χάρη σε αυτά τα ερείσματα η κατάρρευση αυτού του συστήματος πήρε σήμερα (σ.σ. προχθές) μια αναβολή. Χάρη σε αυτά τα ερείσματα κατάφερε να αποκρύψει σε μέρος της κοινής γνώμης την πραγματική του φύση. Όμως, τα στοιχεία τα οποία αποκαλύψαμε, οι ατασθαλίες και τα σκάνδαλα τα οποία βαρύνουν το σύστημα Τατούλη, προδιαγράφουν την περαιτέρω συρρίκνωσή του και το τέλος του, το οποίο θα επέλθει και πριν από τη λήξη της πενταετίας. Δεύτερον, σε μια αυτοδιοικητική αναμέτρηση, εξαιρετικά δύσκολη για την αξιωματική αντιπολίτευση, καταφέραμε να συσπειρώσουμε στην Πελοπόννησο σημαντικά περισσότερες δυνάμεις από το μέσον όρο της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτό μας επέτρεψε να είμαστε μια από τις 4 Περιφέρειες όπου η αντιπολίτευση πέρασε στο δεύτερο γύρο. Σ’ αυτόν το δεύτερο γύρο καλέσαμε σε μια ευρεία συστράτευση, με πρόγραμμα την ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων, με όρους διαφάνειας και αλληλεγγύης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η συμμαχία αποτελεί το μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Ελλάδα. Αυτή η πολιτική μας πέτυχε ένα σημαντικό βήμα. Σήμερα συγκεντρώσαμε μια ικανή βάση, για να συνεχίσουμε τον αγώνα αποτελεσματικά. Συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, γίνεται πλέον ορατή η ανατροπή της πολιτικής που επιβάλλουν στη χώρα μας ξένοι παράγοντες. Γίνεται ορατό το μέλλον, όπου ένα μέτωπο με κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα θα βγάλει τον τόπο μας από την κρίση». φωτογραφίες: arcadiaportal.gr - 

***  «Χελιδονίσματα 2014» σήμερα στον πεζόδρομο της Αριστομένους         
            
Τα «Χελιδονίσματα» με τις τάξεις της Μουσικής Προπαιδείας και οργανικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σε επιμέλεια και οργάνωση της καθηγήτριας Λένας Αγγελέτου, αποχαιρετούν την άνοιξη, με τραγούδια σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, σήμερα, στις 11.00 το πρωί, στον πεζόδρομο της Αριστομένους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χελιδονίσματα: Κάλαντα της Άνοιξης
  • Πεταλούδα
στίχοι: Γεωργία Δεληγιάννη
μουσική: Μ. Θεοδωράκη
  • Ο γλάρος
στίχοι: Αλέκου Σακελάριου
μουσική: Μ. Χατζιδάκι
  • Βάρκα στο γιαλό
στίχοι – μουσική Μ. Θεοδωράκη
  • Απρίλης
στίχοι – μουσική Μ. Θεοδωράκη
  • Κυκλαδίτικος
στίχοι: Ν. Γκάτσου
μουσική: Μ. Χατζιδάκι
 Προσαρμογές για το οργανικό σύνολο: Σταύρος Βόλλαρης
 Συμμετέχουν:
Τάξη Φλάουτου με ράμφος (διδασκαλία Θεανώς Αδαμοπούλου)
Μπελιάς Ιωάννης
Φουσέκης Απόστολος
Χρυσανθακοπούλου Αικατερίνη
Κουσουλάκος Παναγιώτης
 Βιολιά: Μαυροειδής Παναγιώτης, Σταθέα Γεωργία
 Βιολοντσέλο: Ιωάννα Λειβαδίτη
 
*** Σταυροπήγιο –Καρδαμύλη: Τόσες εικόνες, τόσοι ήχοι, τόσα αρώματα! (φωτογραφίες)
        
  
  
   
Η ομορφιά βρίσκεται όχι μόνο στα μεγάλα ταξίδια, αλλά και στα μικρά, αρκεί να μπορούμε να δούμε με τα μάτια της ψυχής μας
 Η εξόρμηση της περασμένης Κυριακής ήταν από τις πιο εύκολες και τις πιο μικρές σε διάρκεια πορείες μας. Όμως, μέσα σε λίγες ώρες μπορείς να δεις τόσες εικόνες, να αφουγκραστείς τόσους ήχους, να μυρίσεις τόσα αρώματα και να νιώσεις τόσα συναισθήματα, που είναι πραγματικά απίστευτο!
Σε αυτό το σημείο στέκομαι, γιατί μου περνάει, για ακόμη μια φορά, η σκέψη από το μυαλό ότι η ομορφιά βρίσκεται όχι μόνο στα μεγάλα ταξίδια, αλλά και στα μικρά, αρκεί να μπορούμε να δούμε με τα μάτια της ψυχής μας.
Ξεκινήσαμε από το Σταυροπήγιο, πάνω στο παλιό μονοπάτι που το συνέδεε με την Καρδαμύλη. Αν και η φθορά του χρόνου και η εγκατάλειψη είναι εμφανείς, διατηρείται σε μεγάλη έκταση το καλντερίμι που έφτιαξαν, με αρκετό κόπο και μόχθο, οι παλιότεροι κάτοικοι, για να διευκολύνουν την επικοινωνία τους με τα χωριά της περιοχής.
Εμείς σήμερα, διαβαίνοντάς το, απολαμβάνουμε την υπέροχη θέα και ταυτόχρονα θαυμάζουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Φτάνοντας στην όμορφη παραλία των Ριτσών συναντήσαμε και τους ποδηλάτες (μέλη του Ορειβατικού) που ήρθαν ποδηλατώντας από την Καλαμάτα. Μπράβο τους!
Έπειτα από μια βουτιά στη θάλασσα, ξεκούραση και καφεδάκι στην πλατεία της Καρδαμύλης, ανεβήκαμε στην παλιά πόλη, εκεί που γίνεται αναστήλωση στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι αντικρίσαμε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που δεσπόζει στην άκρη του ομώνυμου χωριού (άλλοτε Γούρνιτσας), πάνω από την Καρδαμύλη. Είναι κτισμένη στο χώρο αρχαίου λατομείου. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα στη Μάνη. Ο ναός είναι εσωτερικά κατάγραφος με τοιχογραφίες, χρονολογούμενες από το 1700. Κρίμα που δεν μπορέσαμε να μπούμε και να θαυμάσουμε το εσωτερικό της.
Από αυτό το σημείο ξεκινά το μονοπάτι της επιστροφής με κυκλική πορεία. Η θέα είναι καταπληκτική, με την Καρδαμύλη στα πόδια μας και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας να μας γαληνεύει.
Με το άρωμα του φασκόμηλου και του θυμαριού να μας ακολουθούν, φτάσαμε πάλι στην πλατεία της Καρδαμύλης και, αφού ξεκουραστήκαμε για λίγο, αναχωρήσαμε για την Καλαμάτα.
Α, ξέχασα να σας πω ότι στη διαδρομή μας φάγαμε γλυκά και ζουμερά μούρα!
  Στους καταρράκτες και τα μονοπάτια της Νεμούτας
Στην περιοχή της Νεμούτας στο Νομό Ηλείας θα βρεθεί ο Ορειβατικός την προσεχή Κυριακή, 1η Ιουνίου.
Όπως μας προϊδεάζει: «Το καλοκαίρι πλησιάζει, οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, και οι εξορμήσεις μας προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες της εποχής. Έτσι, λοιπόν, η επόμενη εξόρμησή μας θα είναι στην περιοχή της Νεμούτας στο Νομό Ηλείας. Πρόκειται για μια περιοχή άγνωστη σε μας μέχρι πέρυσι, όταν έπειτα από πρόσκληση φίλων μας την επισκεφτήκαμε. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη από τις εικόνες που αντικρίσαμε και τις φυσικές ομορφιές που ανακαλύψαμε. Καταρράκτες, ποτάμια, φαράγγια, οργιώδη βλάστηση, ήταν μερικά από τα τοπία που περπατήσαμε. Εικόνες που μας έκαναν τόσο μεγάλη και ευχάριστη εντύπωση, ώστε να θέλουμε να ξαναβρεθούμε εκεί.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας.
Βαθμός δυσκολίας: 2
Ώρες πορείας: 6».
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 2721097733) και στο τηλ. 6979104433. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 30/5.   Της Νατάσας Μπίρου 

***  Νέο σύστημα αδειοδότησης και ελέγχου υγειονομικών επιχειρήσεων χαμηλής επικινδυνότητας         
           
Η αδειοδότηση, αλλά και ο έλεγχος των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών απλουστεύονται γραφειοκρατικά, με νομοθεσία που άρχισε να εφαρμόζεται από την αρχή του έτους.
Οι ευθύνες για τα καταστήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως χαρακτηρίζονται πλέον, μεταφέρονται στον ιδιοκτήτη και στο μηχανικό που έχει αναλάβει να εκδώσει την άδεια και να υποδείξει βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών τη σωστή κατασκευή και λειτουργία.
Το νέο αυτό σύστημα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά και στόχος είναι να επεκταθεί σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, αλλάζει κατά μία έννοια και ο τρόπος ελέγχου. Ο αρμόδιος Δήμος αδειοδοτεί βάσει των νέων δεδομένων και παράλληλα ζητά από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγείας το δειγματοληπτικό έλεγχο των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 20%, σε καταστήματα όμως επιλογής του. Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί την αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Υγείας για έλεγχο επιχειρήσεων, οποιαδήποτε στιγμή, για θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
  Νέο σύστημα
Μέχρι πρότινος για όλα τα καταστήματα επιβαλλόταν η υποβολή από τον πολίτη πλήθους δικαιολογητικών στις αδειοδοτούσες αρχές για την αδειοδότηση της επιχείρησης.
Αρκετές φορές έχει επισημανθεί ότι η δυσανάλογα αυστηρή, γραφειοκρατική και άδικη για πολίτες και επιχειρήσεις πολιτική αδειοδοτήσεων οδηγεί σε σπατάλη πόρων της διοίκησης και είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Για το λόγο αυτό έγινε η αλλαγή του όλου συστήματος. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε σε αναθεώρηση του συστήματος αδειοδοτήσεων, κύριο προαπαιτούμενο της οποίας είναι η ιεράρχηση των διοικητικών διαδικασιών σε χαμηλής, μέσης και υψηλής επικινδυνότητας.
Αρχικός στόχος της δράσης αυτής είναι  η πλήρης κατάργηση των αδειοδοτήσεων σε χαμηλού ρίσκου και μικρής συνάθροισης κοινού επιχειρήσεις - εγκαταστάσεις και σε χαμηλού ρίσκου επαγγελματικές δραστηριότητες, με αντικατάστασή τους από ένα σύστημα γνωστοποίησης έναρξης δραστηριότητας στις αρμόδιες αρχές και παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας μέσω αποτελεσματικότερων και συχνότερων ex post ελέγχων.
Το νέο μέτρο αφορά στις επιχειρήσεις: Οπωροπωλείο, Κρεοπωλείο, Παντοπωλείο, Πτηνοπωλείο, Αυγοπωλείο, Ιχθυοπωλείο, Γαλακτοπωλείο, Πρατήριο κατεψυγμένων προϊόντων, Καφεκοπτείο, Πρατήριο ελαίων και λιπών, Πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής, Αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής, Πρατήριο άρτου, Πρατήριο έτοιμου φαγητού, Κατάστημα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων, Κάβα εμφιαλωμένων ποτών, Κατάστημα διάθεσης προϊόντων αλλαντοποιίας και τυροκομίας, Πώληση τυποποιημένων παγωτών, αναψυκτικών, ποτών, ειδών σοκολατοποιίας, μπισκοτοποιίας κ.λπ. σε εμπορικά καταστήματα, Πώληση παγωτού ή καφέ από αυτόματες μηχανές που δραστηριοποιούνται σε εμπορικά καταστήματα ή σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών. Επίσης, αφορά Κομμωτήρια, Κατάστημα περιποίησης χεριών-ποδιών, Εργαστήριο δερματοστιξίας (tattoo). Το ίδιο ισχύει πλέον για γυμναστήρια και αθλητικές σχολές.
  Έλεγχοι
Σε αυτές τις περιπτώσεις πλέον ο αιτών γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησής του και τη συμμόρφωσή του με τις οικείες διατάξεις, περί τήρησης του συνόλου των προϋποθέσεων λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων.
Όπως αναφέραμε, η συμμόρφωση με τις διατάξεις καθώς και η τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας της επιχείρησης αφορούν όχι μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά και τον αρμόδιο μηχανικό, καθώς και τον υγειονομικά υπεύθυνο της επιχείρησης.
Η διαδικασία πλέον είναι απλή: ο ενδιαφερόμενος απλώς προμηθεύεται το ηλεκτρονικό έντυπο, στο οποίο τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το β΄ μέρος, απ’ όπου μπορεί να ενημερωθεί για όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας της επιχείρησής του και τις οποίες βεβαιώνει ότι διαθέτει. Αυτό το τμήμα του εντύπου αποτελεί τον “μπούσουλα” της επιχείρησης για τη λειτουργία της, αλλά και για τους ελέγχους που πιθανότατα θα του γίνουν. Προϋπόθεση για να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο είναι να έχει λάβει προέγκριση από το Δήμο για την ίδρυση.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους ελέγχους, με το νέο σύστημα, η αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, η Υπηρεσία Δόμησης, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στην οποία έχει κατατεθεί το έντυπο της γνωστοποίησης λειτουργίας της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια κάθε ημερολογιακού έτους, οι τρεις αυτές υπηρεσίες υποχρεούνται να διενεργήσουν δειγματοληπτικό έλεγχο τουλάχιστον στο 20% του συνόλου των επιχειρήσεων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία (χαμηλής επικινδυνότητας) και ιδρύθηκαν εντός του έτους. Τα καταστήματα που θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά από την Υγειονομική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Δόμησης επιλέγονται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία διενεργεί ανεξάρτητα τους δικούς της δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Εκτός από τους υποχρεωτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, θα διεξάγονται έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα ως έκτακτοι.
Οι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας επαγγελματικές δραστηριότητες (καφετέριες, μπαρ, μαζικής εστίασης, εστιατόρια, υπηρεσίες catering, θέατρα, κινηματογράφοι)  προσωρινά διατηρούν το παλιό  σύστημα αδειοδοτήσεων, ενώ μελλοντικά εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξής τους στο σύστημα γνωστοποίησης με περισσότερους δειγματοληπτικούς (ex post) ελέγχους ή με άμεσο, μετά τη γνωστοποίηση, έλεγχο στο σύνολο των νέων επιχειρήσεων που θα ιδρύονται και θα λειτουργούν.
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
***  Πλήθος αιτήσεων επανακαταμέτρησης στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας
 Πολύ περισσότερες από 10 είναι οι αιτήσεις επανακαταμέτρησης ψηφοδελτίων που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας από συμβούλους. Στο Δήμο Καλαμάτας, από το συνδυασμό του κ. Παναγιώτη Νίκα, έχουν κατατεθεί αιτήσεις επανακαταμέτρησης από δύο υποψήφιους συμβούλους στα εκλογικά τμήματα 157 και 158 Ασπροχώματος για εσφαλμένη καταμέτρηση και επανέλεγχο των ακύρων. Επίσης, αίτηση από υποψήφια δημοτική σύμβουλο για επανακαταμέτρηση όλων των εκλογικών τμημάτων. Επιπλέον, υποψήφια σύμβουλος με τον κ. Μιχάλη Αντωνόπουλο έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση σε 59 εκλογικά τμήματα για εσφαλμένη καταχώρηση σταυρών, λόγω συνωνυμίας με άλλη υποψήφια και εξέταση των ακύρων. Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος έχουν κατατεθεί αιτήσεις από τρεις υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του κ. Δημήτρη Καφαντάρη για επανακαταμέτρηση στα εκλογικά τμήματα 402 και 403 για λάθος χαρακτηρισμό ακύρων και εκ παραδρομής υπολογισμό ψήφων, όπως και στα εκλογικά τμήματα 419 και 420 για τα άκυρα. Ακόμα, έχει κατατεθεί αίτηση από υποψήφια δημοτική σύμβουλο του κ. Καφαντάρη για επανακαταμέτρηση στα Ε.Τ. 340 και 420. Επίσης στον ίδιο Δήμο, από το συνδυασμό του κ. Καραμπάτσου, υποψήφιος σύμβουλος έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση στα εκλογικά τμήματα 346, 347, 348 και 349 της Κορώνης για έλεγχο στα άκυρα. Τέλος, στο Δήμο Μεσσήνης, υποψήφιος σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Στάθη Αναστασόπουλου ζήτησε την επανακαταμέτρηση των ψήφων στο 215ο εκλογικό τμήμα.Β.Β. - 

*** Η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)
 
  Για το μάθημα «Ειδικά Θέματα Οικοδομικής 8ου Εξαμήνου. Κατασκευαστική ανάλυση και επέμβαση σε παραδοσιακά κτίσματα», 70 φοιτητές και 10 καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ θα καταλύσουν στην Κυπαρισσία το τριήμερο 30, 31/5 και 1/6. Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και λόγω της ιστορίας της, αλλά και για τους πολλούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς που συναντώνται στα κτήρια που σώζονται εκεί, αποτελεί ιδανικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο μάθημα. Κατά το 19ο αιώνα η Κυπαρισσία είχε αναπτύξει αστική τάξη, η οποία δημιούργησε πολλά εξαιρετικά κτήρια, τα οποία ακόμα και σήμερα μαρτυρούν την καλαισθησία και τις δυτικές επιρροές που δέχονταν οι πολίτες της εποχής. Οι φοιτητές με την επίβλεψη των διδασκόντων καθηγητών θα αποτυπώσουν και θα αναλύσουν τις κατασκευαστικές τεχνικές σε επιλεγμένα σπίτια, κυρίως του 19ου αιώνα και της Β΄ Ενετοκρατίας. Το μάθημα αυτό, του οποίου επικεφαλής είναι ο καθηγητής Κώστας Καραδήμας, προετοιμάζει τους αυριανούς αρχιτέκτονες για τις επεμβάσεις αποκατάστασης που απαιτούνται στα παραδοσιακά κτίσματα. Ο καθηγητής Κ. Καραδήμας με μια μεγάλη ομάδα καθηγητών, που πραγματικά αγαπούν τη δουλειά τους και θέλουν να ετοιμάσουν αυριανούς επιστήμονες με άρτια εκπαίδευση, προσφέρουν στους τυχερούς φοιτητές τους μια μοναδική εμπειρία με την επίσκεψή τους στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, αντί ενός συμβατικού μαθήματος εντός του Πολυτεχνείου. Ο στόχος και η υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού τριημέρου είναι μια ακόμη πρωτοβουλία του Νίκου και της Τζίμας Ιμιρζιάδη, που με φορέα το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» και με διαρκείς και ποικίλες δράσεις, αγωνίζονται για τη σωτηρία αυτού του μνημείου που είναι η Παλιά Πόλη. Μαζί με τον Κώστα Καραδήμα από τον Σεπτέμβρη του 2013 σχεδίαζαν και προετοίμαζαν αυτήν την επιλογή της Κυπαρισσίας για το συγκεκριμένο μάθημα. Για το σκοπό αυτό ο Κώστας Καραδήμας και η καθηγήτρια Ειρήνη Εφεσσίου, σε ένα ταξίδι αστραπή στην Κυπαρισσία στις 17 Μαΐου, ξεναγήθηκαν στην Παλιά Πόλη από τον Νίκο και την Τζίμα Ιμιρζιάδη και επέλεξαν τα σπίτια που θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης των φοιτητών. Επιπλέον, η Τζίμα Ιμιρζιάδη προσκλήθηκε από τους δύο καθηγητές για μια διάλεξη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, στο 8ο εξάμηνο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/5 και προετοίμασε τους φοιτητές για το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα σημεία του χώρου μέσα στον οποίο αναπτύχθηκαν τα υπό μελέτη κτήρια. Το μάθημα θα ολοκληρωθεί με την παράδοση των εργασιών των φοιτητών και ακολούθως θα γίνουν για το κοινό εκθέσεις παρουσίασης αυτών των εργασιών, οι οποίες θα πλαισιωθούν με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις και ομιλίες. Με την ευκαιρία, το «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» ευχαριστεί τον Μπάμπη Μπακολιά, τον αρχιτέκτονα Αγγελή Πετρακόπουλο και τον Δημήτρη Παναγωτακόπουλο (Ντουβίτσα) για τη βοήθειά τους. - 

***  Χωροταξική κατανομή μαθητών Γυμνασίων – Λυκείων στη Μεσσηνία          
            
Στη χωροταξική κατανομή μαθητών στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, προχώρησε πρόσφατα ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την κατανομή, στο Γυμνάσιο Κάμπου θα φοιτούν μαθητές από Αβία, Ακρογιάλι, Μεγάλη Μαντίνεια, Αλτομιρά, Άνω Δολούς, Καλιαναίικα, Κάτω Δολούς, Κιτριές, Κάμπο, Οροβά, Πλάτωμα, Τούμπια, Ανατολικό, Βόρειο, Κέντρο, Χώρα Γαϊτσών, Δενδρά, Κρύα Βρύση, Πηγάδια, Μάλτα, Σταυροπήγιο,  Κουρή, Σωτηριάνικα, Χαραυγή,
  Καρδαμύλη
Στο Γυμνάσιο Καρδαμύλης θα φοιτούν μαθητές από Άγιο Δημήτριο, Άγιο Νικόλαο, Άγιο Νίκωνα, Εξωχώρι, Στάρα, Χώρα, Θαλάμες, Πλάτανο, Σωματιανά, Αγία Σοφία, Καλαμίτσι,        
Κάμπο Λεύκτρου, Καρδαμύλη, νησίδα Μερόπη, Πετροβούνι, Δρυόπη, Καρυοβούνι, Καστάνια, Λαγκάδα, Κάτω Χώρα, Κυβέλεια, Μηλέα,  Άγιο Βασίλειο, Λεύκτρο, Μάρμουτσα, Νεοχώρι, Στούπα, Νομιτσή, Κοτρώνι, Μπαζιγέικα, Πηγή, Πλάτσα, Πολιάνα, Άι Γιάννα, Λάκκο, Νέο Προάστιο, Πραστοβά, Προάστιο, Κάλυβες, Προσήλιο, Πύργο, Άνω Ρίγκλια, Ελαιοχώρι, Πλαγιάδα, Ρίγκλια, Σαϊδόνα, Τραχήλα, Γιατραίικα, Ζαχαριά, Καταφύγιο, Λεφτίνι, Πεδινό και Τσέρια.
Στο Λύκειο Καρδαμύλης θα φοιτούν μαθητές από Άνω Δολούς, Κάτω Δολούς, Κάμπο, Οροβά, Πλάτωμα, Τούμπια, Ανατολικό, Βόρειο, Κέντρο, Χώρα Γαϊτσών, Μάλτα, Σταυροπήγιο, Άγιο Δημήτριο, Άγιο Νικόλαο, Άγιο Νϊκωνα, Εξωχώρι, Στάρα, Χώρα, Θαλάμες, Πλάτανο,  Σωματιανά, Αγία Σοφία, Καλαμίτσι, Κάμπο Λεύκτρου, Καρδαμύλη, νησίδα Μερόπη, Πετροβούνι,  Δρυόπη, Καρυοβούνι, Καστάνια, Λαγκάδα, Κάτω Χώρα, Κυβέλεια, Μηλέα,  Άγιο Βασίλειο, Λεύκτρο, Μάρμουτσα, Νεοχώρι, Στούπα, Νομιτσή, Κοτρώνι, Μπαζιγέικα, Πηγή, Πλάτσα, Πολιάνα, Άι Γιάννα, Λάκκο, Νέο Προάστιο, Πραστοβά, Προάστιο, Κάλυβες, Προσήλιο, Πύργο, Άνω Ρίγκλια, Ελαιοχώρι, Πλαγιάδα, Ρίγκλια, Σαϊδόνα,    
Τραχήλα, Γιατραίικα, Ζαχαριά, Καταφύγιο, Λεφτίνι, Πεδινό και Τσέρια
 Αρφαρά
Στο Γυμνάσιο Αρφαρών  και στο Λύκειο Αρφαρών θα φοιτούν μαθητές από Αλώνια, Ανεμόμυλο, Αριοχώρι, Ασπροπουλιά, Άγιο Φλώρο, Χριστοφιλαίικα, Άγριλο, Άγιο Κωνσταντίνο, Άνω Αρφαρά, Αρφαρά, Βελανιδιά, Άνω Βρομόβρυση,  Βρομόβρυση, Δρέμιο, Κρασοπούλα, Πήδημα, Πλατύ, Πελεκητή, Σταματινό,
  Θουρία
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Θουρίας θα φοιτούν μαθητές από Άμμο, Άρι, Αιθαία, Άνω Άμφεια, Κάτω Άμφεια, Μονή Γαρδικίου, Αίπεια, Άνθεια, Θουρία, Μικρομάνη, Πολιανή και Σπερχογεία.
  Καλαμάτα
Στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας θα φοιτούν μαθητές από Ριζανά, Άνω Βέργα, Κάτω Βέργα, Παραλία Βέργας, Μικρή Μαντίνεια
Στο 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας θα φοιτούν μαθητές από Αβία, Ακρογιάλι, Μεγάλη Μαντίνεια, Αλτομιρά, Καλιαναίικα, Κιτριές, Δενδρά, Κρύα Βρύση, Πηγάδια, Ριζανά, Κουρή, Σωτηριάνικα, Χαραυγή,  Άνω Βέργα, Κάτω Βέργα, Παραλία Βέργας, Μικρή Μαντίνεια,  
Στο 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας θα φοιτούν μαθητές από Κουταλά, Μονή Βελανιδιάς, Λαίικα, Ξεροκάμπι, Σπιτάκια
Στο 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας θα φοιτούν μαθητές από Κουταλά, Μονή Βελανιδιάς,
Στο 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας θα φοιτούν μαθητές από Ασπρόχωμα, Καλάμι, Αγία Τριάδα,
Στο 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας θα φοιτούν μαθητές από Ασπρόχωμα, Καλάμι, Αγία Τριάδα, Λαίικα,  Ξεροκάμπι, Σπιτάκια
 Λογγά
Στο Γυμνάσιο Λογγά θα φοιτούν μαθητές από Αδριανή, Κλεισούρα, Νεραϊδόβρυση, Λογγά, Ανατολική Μηλίτσα, Βλασαίικα, Μηλίτσα, Νέα Κορώνη, Επισκοπή.Κακκόρευμα, Καφού, Χράνους, Παναίικα, Αγνάντι, Αμπελόκηπους, Κάτω Αμπελόκηπους
 Πεταλίδι
Στο Γυμνάσιο Πεταλιδίου θα φοιτούν μαθητές από Βελίκα, Παραλία Βελίκας, Αχλαδοχώρι, Καλαμάκι, Χελωναριά, Δάρα, Δάφνη, Άνω Δροσιά, Δροσιά, Καλοχώρι, Καρποφόρα, Ριζόμυλο, Καστάνια, Κόκκινου, Γαμβριά, Λύκισσα, Μαθία, Τρύπες, Αγία Σωτήρα, Πανιπέρι, Πεταλίδι, Τζάνε, Φόρους.
Στο Λύκειο Πεταλιδίου θα φοιτούν μαθητές από Αδριανή, Κλεισούρα, Νεραϊδόβρυση, Λογγά, Ανατολική Μηλίτσα, Βλασαίικα, Μηλίτσα, Νέα Κορώνη, Επισκοπή. Κακκόρευμα, Καφού, Χράνους, Βελίκα, Παραλία Βελίκας, Αχλαδοχώρι, Καλαμάκι, Χελωναριά, Δάρα, Δάφνη, Καλοχώρι, Καρποφόρα, Ριζόμυλο, Καστάνια, Κόκκινου, Παναίικα, Αγνάντι, Γαμβριά, Λύκισσα, Μαθία, Τρύπες, Νερόμυλο, Αγία Σωτήρα, Πανιπέρι, Πεταλίδι, Τζάνε, Φόρους,   .
  Ανδρούσα
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Ανδρούσας θα φοιτούν μαθητές από Αγριλιά, Αμφιθέα, Ανδρούσα, Βασιλάδα, Ελληνοεκκλησιά, Εύα, Καλαμαρά, Καλογερόρραχη, Μαγγανιακό, Πολύλοφο, Αριστοδήμειο, Αρσινόη, Μαυρομμάτι, Μονή Βουλκάνου, Πετράλωνα, Λάμπαινα, Κλήμα, Μαύρο Λόγγο, Τρίκορφο, Χίλια Σπίτια
 Αριστομένης
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Αριστομένους θα φοιτούν μαθητές από Αριστομένη, Χορεύτρα, Άνω Βούταινα, Κάτω Βούταινα, Μάκρενα, Διόδια, Κεφαλόβρυσο, Κουλκάδα, Κουτίφαρη, Μάνεση, Πελεκανάδα, Πλατανόβρυση, Περδικόβρυση, Πουλίτσι, Αετοφωλιά, Στέρνα, Στρέφι, Χρυσοφόρα, Μηλιώτη, Άνω Δροσιά, Δροσιά, Δραΐνα, Κορομηλιά, Παλαιόκαστρο, Παλαιό Λουτρό, Φλεσσιάδα, Μαργέλι, Αγίους Αποστόλους, Κοντογόνι
  Χατζή   
Στο Γυμνάσιο Χατζή θα φοιτούν μαθητές από Πετρίτσι, Καζάρμα, Χαραυγή, Χατζή, Νερόμυλο, Βλαχόπουλο, Κούμαρο, Μεταμόρφωση, Παπαφλέσσα
  Μελιγαάς
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Μελιγαλά θα φοιτούν μαθητές από Βαλύρα, Ζερμπίσια, Κογχύλι, Κεφαλινό, Ρευματιά, Χρυσότοπο, Ανθούσα, Ζευγολατιό, Μαγούλα, Μελιγαλά, Κάστρο, Μίλα, Κροντηρέ, Νεοχώρι Ιθώμης, Σκάλα, Σταθμό Σκάλας, Στενύκλαρο, Τσουκαλαίικα, Καλύβια, Κατσαρού, Λουτρό, Αλλαγή , Μερόπη, Μούστα, Οιχαλία, Πεύκο, Σιάμου, Σολάκι, Φίλια.
  Μεσσήνη
Στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης θα φοιτούν μαθητές από Αβραμιού, Άγιο Αυγουστίνο,  Δρακονέρι, Ανάληψη, Παραλία Ανάληψης, Καρτερόλι, Μοσχοχώρι, Λευκοχώρα, Λυκότραφο, Μάδενα, Μαυρομμάτι Παμίσου, Νεοχώρι, Πιλαλίστρα, Πιπερίτσα, Σπιτάλι, Τρίοδο
 Διαβολίτσι
Στο Γυμνάσιο Διαβολιτσίου θα φοιτούν μαθητές από Αγριλόβουνο, Βρυσούλα, Άγιο Αθανάσιο, Άνω Μέλπεια, Πηγή, Δασοχώρι, Δεσύλλα, Αγίους Θεοδώρους, Διαβολίτσι, Μοναστηράκι, Ηλέκτρα, Καρνάσι, Βράχο, Κάτω Μέλπεια, Κεντρικό, Κωνσταντίνους, Μάνδρα, Παραπούγκι, Μάλτα, Μαντζάρι, Καλλιρρόη, Πολίχνη, Ανδανία, Άγιο  Σώστη, Τσουράκι, Αμπελιώνα, Κακαλέτρι, Μαρίνα, Νέδα, Πέτρα, Σκληρού, Στάσιμο, Διμάνδρα, Σύρριζο
Στο Λύκειο Διαβολιτσίου θα φοιτούν μαθητές από Αγριλόβουνο, Βρυσούλα, Άγιο Αθανάσιο, Άνω Μέλπεια, Πηγή, Δασοχώρι, Δεσύλλα, Αγίους Θεοδώρους, Διαβολίτσι, Μοναστηράκι, Ηλέκτρα, Καρνάσι, Βράχο, Κάτω Μέλπεια, Κεντρικό, Κωνσταντίνους, Μάνδρα, Παραπούγκι, Μάλτα, Μαντζάρι, Καλλιρρόη, Πολίχνη, Ανδανία, Άγιο  Σώστη, Τσουράκι, Αμπελιώνα, Κακαλέτρι, Μαρίνα, Νέδα, Πέτρα, Σκληρού, Στάσιμο, Διμάνδρα, Σύρριζο
  Δώριο
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Δωρίου θα φοιτούν μαθητές από Άνω Δώριο, Βασιλικό, Άγιο Γεώργιο, Άγιο Πέτρο, Δώριο, Κάτω Αμφιθέα, Κάτω Μάλθη, Κόκλα, Κούβελα, Κυψέλη, Μάλθη, Χαλκιά, Χρυσοχώρι, Κάτω Μέρη, Ψάρι
  Κορώνη     
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Κορώνης θα φοιτούν μαθητές από Ακριτοχώρι, Άγιο Γεώργιο, Βασιλίτσι, Λειβαδάκια, Φανερωμένη, Βουνάρια, Ζιζάνι, Καπλάνι, Κόμπους, Περούλια, Κορώνη, Υάμεια, Μυστράκι, Φαλάνθη, Χωματερό, Αγία τριάδα, Άγιο Ισίδωρο, Άγιο Ιωάννη, Μυρτιά, Ποταμιά, Χαρακοπιό, Λαχανάδα, Αγίους Αναργύρους, Χρυσοκελλαριά,
  Μεθώνη
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο  Μεθώνης θα φοιτούν μαθητές από Δεντρούλια, Ευαγγελισμό, Καμάρια, Βαράκες, Καινούργιο Χωριό, Λαχανάδα, Νεραντζιές, Κοκκινιά, Κρητικά, Μεθώνη, Τάπια, Λάμπες, Φοινίκη, Γριζόκαμπο, Λούτσα, Φοινικούντα, Χουνάκια.
  Χώρα
Στο Γυμνάσιο Χώρας θα φοιτούν μαθητές από Στυλιανό, Χώρα, Αμπελόφυτο, Πισάσκι, Μεταξάδα, Μυρσινοχώρι, Πλάτανο
Στο Λύκειο Χώρας θα φοιτούν μαθητές από Πετρίτσι, Καζάρμα, Χαραυγή, Χατζή
Στυλιανό, Χώρα, Αμπελόφυτο, Πισάσκι, Μεταξάδα, Μυρσινοχώρι, Βλαχόπουλο, Κούμαρο, Μεταμόρφωση, Παπαφλέσσα, Πλάτανο
  Πύλος
Στο Γυμνάσιο Πύλου θα φοιτούν μαθητές από Κορυφάσιο, Πετροχώρι,Ρωμανού,  Γιάλοβα, Ελαιόφυτο, Πύλο, Σχινόλακκα, Αραπόλακκα, Καλλιθέα, Κυνηγού, Ίκλαινα, Γλυφάδα, Παπούλια, Μεσοχώρι, Πήδασο, Μπαλοδημαίικα, Πύλα, Χωματάδα, Κουκκουνάρα, Στενωσιά, Κρεμμύδια, Μεσοπόταμο, Σουληνάρι, Πλατανόβρυση, Χανδρινού
Στο Λύκειο Πύλου θα φοιτούν μαθητές από Κορυφάσιο, Πετροχώρι,Ρωμανού, Γιάλοβα, Ελαιόφυτο, Πύλο, Σχινόλακκα,  Αραπόλακκα, Καλλιθέα, Κυνηγού, Ίκλαινα, Γλυφάδα, Παπούλια, Μεσοχώρι, Πήδασο, Μπαλοδημαίικα, Πύλα, Χωματάδα, Κουκκουνάρα, Στενωσιά, Κρεμμύδια, Μεσοπόταμο, Σουληνάρι, Πλατανόβρυση, Χανδρινού, Αμπελόκηπους, Κάτω Αμπελόκηπους.
  Δώριο
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Δωρίου θα φοιτούν μαθητές από Νέα Αγριλιά, Αετό, Αρτίκι, Γλυκορρίζι, Καμάρι, Κεφαλόβρυση, Τσετσαίικα, Κοπανάκι, Ριζοχώρι, Κρυονέρι, Μοναστήρι, Πολυθέα, Σιτοχώρι
  Κυπαρισσία  
Στο Γυμνάσιο  και στο Λύκειο Κυπαρισσίας θα φοιτούν μαθητές από Αγαλιανή, Βλασσάδα, Παλιοβλασσάδα, Πηγαδούλια, Αυλώνα, Πανόραμα, Πτέρη, Βανάδα, Αγιαννάκη, Ελαία, Φόνισσα, Καλίτσαινα, Άνω Καλό Νερό, Βουνάκι, Κάκκαβα, Καλό Νερό, Μάρμαρο, Στάση Σιδηρόκαστρου, Καρυές, Πλατάνια, Πρόδρομο, Σιδηρόκαστρο, Καρτελά, Κυπαρισσία, Μεμί, Μπλεμενιάνους, Μύλους, Ρουζάκι, Τερψιθέα, Αρμενιούς, Βρύσες, Καρβούνι, Μουριατάδα, Αλιμάκι, Μύρο, Ξηρόκαμπο, Περδικονέρι, Ράχες, Σπηλιά, Στασιό
  Γαργαλιάνοι
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Γαργαλιάνων θα φοιτούν μαθητές από Βατιά, Βρομονέρι, Γαργαλιάνους, Κάναλο, Λαγκούβαρδο, Ρίκια, Χοχλαστή, Βάλτα, Λεύκη, Μαραθούπολη, Μπάρλα, Μουζάκι, Πύργο, Φλόκα
 Φιλιατρά
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Φιλιατρών θα φοιτούν μαθητές από Αγία Κυριακή, Άγριλο, Κουντρίο,. Λεμπεστενά, Λιμενάρι, Μερολίθι, Στόμιο, Φιλιατράμ Εξοχικό, Μάλη, Χαλαζόνι, Χριστιανούπολη, Πλάτη    Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** «Καλά λόγια» από υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

 Θετικές αναφορές έγιναν προχθές από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των διοικητών των νοσοκομείων της χώρας, με αντικείμενο την αξιολόγηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για το 1ο τρίμηνο του 2014. Ειδικότερα, οι θετικές αναφορές εστιάστηκαν στις εξής δύο παραμέτρους: α) στην πολύ καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της πορείας των δαπανών και β) στις καλές πρακτικές για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα των δαπανών που σχετίζονται άμεσα με την ενέργεια. Παρουσιάστηκε, δε, από τους συνεργάτες του υπουργού σε όλους τους παρευρισκόμενους το μεγάλο έργο της ηλιοθερμίας, επισημαίνοντας τα μεγάλα οικονομικά οφέλη που επιφέρει και τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει βραβευθεί στα Environmental Awards 2014. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία, προκειμένου, αν θέλουν, να μειώσουν τα ενεργειακά κόστη. -

*** Άμεσος κίνδυνος για τον τουρισμό και την αλιεία στη Μεσσηνία από τα χημικά της Συρίας Τελευταία Ενημέρωση: 31/05/2014 19:28 Αυτές τις μέρες γίνεται χαμός στο διαδίκτυο, σχετικά με την απαγόρευση της αλιείας νοτιοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με συνέντευξη στο CandiaNews, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βαγγέλης Πισσίας, και μέλος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», αποκάλυψε πως δύο μέρες πριν από τις ευρωεκλογές εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται για δύο μήνες η αλιεία στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υδρόλυση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, περίπου 700 τόνων, από τους Αμερικάνους. Η απαγόρευση ξεκίνησε στις 22 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουλίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης, και είναι ακριβώς το διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών της Συρίας πάνω στο πλοίο Cape Ray νοτιοδυτικά της Λακωνίας και περίπου 250 μίλια δυτικά της Κρήτης. Όπως έγινε γνωστό από τις λιμενικές αρχές, εκδόθηκε έκτακτη διαταγή για απαγόρευση της αλιείας από τράτες και άλλα σκάφη, εντός των διεθνών χωρικών υδάτων στη Μεσόγειο, δηλαδή έξω από τα 6 μίλια από τις ακτές της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Οι εξελίξεις αυτές προβλέπουμε πως, αν δεν αλλάξει κάτι, θα φέρουν άσχημα αποτελέσματα στον κλάδο της αλιείας, αλλά και στον τουρισμό του τόπου μας, διότι οι ειδήσεις γι’ αυτό το θέμα, πιστεύουμε, τις επόμενες μέρες θα είναι τόσο καταιγιστικές, οπότε το καταναλωτικό κοινό θα περιέλθει σε μια κατάσταση τρόμου, και πιθανόν να διακόψει κάθε φύσεως αγορά ντόπιων αλιευμάτων Λακωνίας και Μεσσηνίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΜΚΟ, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία να οδηγήσει στην απελευθέρωση τόνων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελώντας μία σημαντική απειλή προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία -οι οποίες διαθέτουν εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων - έχουν ήδη αρνηθεί την καταστροφή των χημικών όπλων εντός των συνόρων τους, επικαλούμενες “έλλειψη υποδομών”. Ωστόσο, κρίνεται τώρα σαν ασφαλής επιλογή η καταστροφή εν πλω, σε διεθνή ύδατα, όπου ο έλεγχος είναι ουσιαστικά ανέφικτος». Επίσης, τίθενται ερωτήματα σχετικά με την επιλογή του τόπου για τη διαδικασία. Γιατί το πλοίο που μεταφέρει τα χημικά όπλα, πρέπει να ταξιδέψει πάνω από 1.000 μίλια από τη Συρία προς την Ιταλία, σε μία περιοχή όπου η παρακολούθηση είναι σχεδόν ανέφικτη, αντί να παραμείνει σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Συρίας; Γιατί η δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα σε μία από τις βαθύτερες θαλάσσιες τάφρους της Μεσογείου, μία επιβαρυμένη περιοχή με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ένα ιστορικό παράνομης απόρριψης τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύψουν; Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πάρα πολύ δυσάρεστο να γίνει η καταστροφή των χημικών μιας εμπόλεμης χώρας στη γειτονιά μας, και μάλιστα μέσα στη θάλασσα. Στην Κρήτη, οι πολίτες έχουν ήδη ξεσηκωθεί, και έκαναν ακόμα και θαλάσσιο συμβολικό αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού από τα Σφακιά προς τη Γαύδο, και στην ανακοίνωσή τους τόνισαν: «Να μην επιτραπεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς η καταστροφή των χημικών της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο, μέσω της διαδικασίας της υδρόλυσης». - 

*** “Youth on the move” στην Καλαμάτα

 Χρώματα και αρώματα της Ευρώπης αναμένεται να πλημμυρίσουν την Καλαμάτα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα από τις 11 έως τις 13. Μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επισκέφθηκαν την Καλαμάτα, προκειμένου να διοργανωθεί σε συνεργασία, με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Καλαμάτας, το “Youth on the move”, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ε.Ε. που ξεκίνησε το 2010 στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και σκοπό έχει να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους. Η πρωτοβουλία λειτουργεί ως μια εργαλειοθήκη, που περιέχει διάφορα μέτρα για να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους, να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους παρέχουν τα εχέγγυα για την επαγγελματική τους πρόοδο, μέσω της αύξησης της ποιότητας της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και του εύρους των ευκαιριών που διανοίγονται μπροστά τους. Το “Youth on the move” ενισχύει την κινητικότητα και συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη της συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη και του πολίτη του κόσμου, στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και στην υιοθέτηση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και ισότητας μεταξύ των λαών. Ταυτόχρονα, ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και στον οικονομικό τομέα, καθώς καταπολεμάται η ανεργία και προωθείται η οικονομική άνθιση και η ευημερία, αντισταθμίζεται η γήρανση του πληθυσμού, και δραστηριοποιείται το παραγωγικότερο ηλικιακά μέρος του πληθυσμού. Περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει ότι 1 στα 5 άτομα κάτω των 25 ετών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να εργαστούν, δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πρόκειται, επομένως, για μια σημαντική πρωτοβουλία που θα αναπτύξει τις δεξιότητες των νέων και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων της Μεσσηνίας και εν γένει των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχονται ευκαιρίες και πέρα από τα σύνορα της Ε.Ε. Ραντεβού, λοιπόν, το Σεπτέμβριο. Για δουλειά, εκπαίδευση, κατάρτιση και ό,τι ερωτήματα έχετε, ειδική ομάδα της Ε.Ε. θα είναι εκεί να σας απαντήσει! -  

***  Εκδήλωση για τον Νικόλαο Πολίτη στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου «Νικόλαος Πολίτης»          
   
Αφιερωμένη στον «Πατέρα της Λαογραφίας», Νικόλαο Πολίτη, ήταν η εκδήλωση με τίτλο: «Μεσσηνία, Μακαρία γη», που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας και περιλάμβανε την απόδοση του ονόματος του Νικολάου Πολίτη στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πνευματικού Κέντρου με τα αποκαλυπτήρια σχετικής επιγραφής.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το δήμαρχο Καλαμάτας και την εγγονή του Νικολάου Πολίτη, Βασιλική Μεϊτάνη, ενώ το υπόλοιπο σκέλος περιλάμβανε μουσικοχορευτική παράσταση και παράσταση θεάτρου σκιών και συμμετείχαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μεθώνης και Μεσσήνης.
 
***  Επελέγησαν οι δύο δικαιούχοι για τη χορηγία υποτροφίας «εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα»           
    
Υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αργυράκη συνεδρίασε η επιτροπή κρίσης των αιτήσεων για τη χορηγία υποτροφίας «εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα», που υποστηρίζεται από την οικογένεια του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και ανέρχεται σε 5.000 ετησίως.
Ειδικότερα, επελέγησαν οι δύο δικαιούχοι πρωτεύσαντες στην εισαγωγή της Νομικής Επιστήμης για το έτος 2013 και ορίστηκε τα βραβεία, μαζί με το χρηματικό ποσό, να δοθούν στους δικαιούχους εν ευθέτω χρόνω, στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Επίσης, ομόφωνα αποφασίσθηκε η συνέχιση χορηγίας της υποτροφίας. 
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :

*** «Παπαφλέσσεια»: Η καρδιά του στίβου χτυπάει σήμερα στην Καλαμάτα          
            
Η Καλαμάτα αιχμαλωτίζει το αγωνιστικό ενδιαφέρον των φίλων του στίβου, καθώς από τις 6 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ θα διεξαχθεί στο Στάδιο της Παραλίας το διεθνές μίτινγκ «Παπαφλέσσεια», παραδοσιακά μία από τις καλύτερες διοργανώσεις της χώρας μας που γίνονται με τη συμμετοχή των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών, αλλά και αρκετών ξένων.
Εδώ βρίσκεται ο κορυφαίος Έλληνας άλτης του μήκους όλων των εποχών, ο Λούης Τσάτουμας, που με 8.06 μ. από το Diamond League της Ντόχας έχει την δεύτερη επίδοση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού θα κάνει στην Καλαμάτα τον πρώτο από μια σειρά δυνατών αγώνων, καθώς θα ακολουθήσει το Χένγκελο και το Diamond League της Νέας Υόρκης.
Από την Μεσσηνιακή πόλη θα ξεκινήσει η χρονιά για τον Λυκούργο  Τσάκωνα. Ο πρωταθλητής των 200 μ. θέλει από νωρίς να μετρήσει τις δυνάμεις του και να δείξει ανταγωνιστικός ενόψει των διοργανώσεων που έπονται. Αν όλα εξελιχθούν φυσιολογικά ο 24χρονος δεν θα δυσκολευτεί να ξεμπερδεύει από αύριο με το όριο συμμετοχής στο κορυφαίο γεγονός της σεζόν (20.74). «Η προετοιμασία πήγε πολύ καλά και νιώθω έτοιμος να ξεκινήσω τη χρονιά με μια καλή κούρσα. Για την ώρα δεν έχω κλείσει κάποιους αγώνες στο εξωτερικό, περιμένω τις επόμενες μέρες», δήλωσε για λογαριασμό του www.segas.gr ο ταλαντούχος αθλητής, που έχει ατομικό ρεκόρ 20.45 από τους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας.
Στο τριπλούν ο Δημήτρης Τσιάμης θα κυνηγήσει ένα άλμα πάνω από τα 16,75 μ., που θα του δώσει από νωρίς το όριο συμμετοχής για τη Ζυρίχη. Το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν (15,65 μ.) θα ψάξει ο Γιάννης Γιαζιτζόγλου, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή του Παύλου Μπόφτση.
Στα 200 μ. των γυναικών η Μαρία Μπελιμπασάκη θέλει έναν χρόνο καλύτερο από το 23.65, που θα την απαλλάξει από το όριο συμμετοχής στη διοργάνωση της Ζυρίχης, ενώ με υψηλούς στόχους ξεκινάει τη χρονιά και η Ανδριάνα Φέρρα. Στα 100 μ. Γεωργία Κοκλώνη, Μαρία Γάτου και Γρηγορία Κεραμιδά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια καλή επίδοση.
Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών, η απουσία του Μάκη Στεργιούλη δημιουργεί κενό στο αγώνισμα, ωστόσο ο Πάνος Τριβυζάς φαίνεται έτοιμος να κυνηγήσει μια επίδοση που θα του δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει μια θέση στην ομάδα που θα αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων. Ο Στεργιούλης έχει ενόχληση στον αστράγαλο και ο γιατρός του συνέστησε ξεκούραση για περίπου πέντε μέρες.
Ο Γιάννης Λουλάς θέλει μια καλή επίδοση στα 400 μ. εμπ., ενώ στα 400 μ. ο Δημήτρης Γράβαλος θα κάνει τον πρώτο του αγώνα.
Ο Ανδρέας Δημητράκης και ο Κώστας Νακόπουλος, έχουν τον πρώτο λόγο στα 1.500 μ., ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών θα πάρει μέρος η Ελενα Φιλάνδρα, η Αναστασία Μαρινάκου, με το μεσσηνιακό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται όμως στη «δικιά μας», Ελένη Θεοδωρακοπούλου.
Η επταθλήτρια Σοφία Υφαντίδου θα ξεχωρίσει στον ακοντισμό των γυναικών, ενώ η Κατερίνα Κυριακοπούλου στο ύψος.
  Το πρόγραμμα
18.00 Τριπλούν (Α)
18.00 100 μ., (Α), Σφαιροβολία (Α), Υψος (Γ)
18.15 100 μ. (Γ)
18.25 80 μ. (ΠΠ)
18.35 80 μ. (ΠΚ)
18.45 8Χ50 μ.
18.55 400 μ. (Α)
19.00 Μήκος (Α)
19.10 400 μ. εμπ. (Α), Ακοντισμός (Γ)
19.20 800 μ. (Α)
19.30 1.500 μ. (Γ)
19.40 600 μ. (Αγοριών)
19.45 600 μ. (Κοριτσιών)
19.50 200 μ. (Α)
20.00 200 μ. (Γ)
20.15 3.000 μ. στιπλ (Γ)
20.30 200 Μ. (Π)
  Της Χριστίνας Ελευθεράκη
 Κάλεσμα στους φιλάθλους από τους διοργανωτές στη συνέντευξη Τύπου
 
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, μίλησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών για τα φετινά Παπαφλέσσεια, τη διαχρονική τους σημασία και τη «μάχη» επιβίωσης, καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει από κοντά τους αγώνες. Αναλυτικότερα:
  Παναγιώτης Νίκας (Δήμαρχος Καλαμάτας): Θα είχαν σταματήσει αν δεν υπήρχε ο Πουλόπουλος…
 «Τα Παπαφλέσσεια είναι μια διαχρονική και πολύ σημαντική εκδήλωση και οφείλω να είμαι ειλικρινής λέγοντας ότι στην εποχή της κρίσης και αυτή η εκδήλωση θα είχε σταματήσει αν δεν υπήρχε ο Δημήτρης Πουλόπουλος, ο οποίος την πήρε στους ώμους του και αγωνίστηκε, προς κάθε κατεύθυνση, κινητοποιώντας το Δήμο, την Περιφέρεια, Υπουργεία, ώστε να συνεχιστεί το σπουδαίο αυτό γεγονός σε μια πόλη η οποία έχει υπηρετήσει το στίβο χρόνια. Χιλιάδες παιδιά μας έχουν αγωνιστεί όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και πανελλήνια. Έχομε αθλητές από εδώ, οι οποίοι διεκδικούν ολυμπιακά μετάλλια.
Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και να ευχηθώ καλή επιτυχία.
Το Σάββατο ώρα 18:00 στο Δημοτικό Στάδιο στην Παραλίας, να είμαστε όλοι εκεί. Αυτό καλώ εγώ να γίνει, ως δήμαρχος, να είναι γεμάτες οι κερκίδες, να χειροκροτήσομε αθλητές διεθνούς επιπέδου, οι οποίοι θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους».
  Γιάννης Αργυράκης (Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας): Τα στηρίζει η Περιφέρεια με 20.000 ευρώ
 «Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη, τον κ. Πέτρο Τατούλη θέλω να χαιρετίσουμε την 20ή διοργάνωση των Παπαφλεσσείων. Ολοκληρώνονται δηλαδή 20 χρόνια από το 1995 που ξεκίνησαν τα Παπαφλέσσεια, ένα σπουδαίο και σημαντικό για την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, με όλες τις προεκτάσεις που υπάρχουν από ένα τόσο διαφημισμένο και διεθνές αθλητικό μίτινγκ.
Η διοργάνωση των Παπαφλεσσείων για μια ακόμη χρονιά συνεχίζει να προσφέρει και να προσθέτει στην πρωτεύουσα και στη Μεσσηνία την αθλητική, την πολιτιστική και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Ακούγεται η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε όλα τα διεθνή φόρα. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε, όπως ο ευνοεί την προετοιμασία αθλητών στην περιοχή μας, βοηθάει στον αθλητικό τουρισμό και όχι μόνο.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεκτιμώντας την τεράστια επιθυμία των παραγόντων της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας για τη συνέχιση αυτών των αγώνων-παρ’ ότι όλοι γνωρίζουμε ότι αντίστοιχα αθλητικά δρώμενα δεν εκτελούνται πλέον. Η πολιτική βούληση της περιφερειακής Αρχής και του κ. Τατούλη είναι η συνέχιση πάση θυσία αυτών των αγώνων και τα επόμενα χρόνια. Ήδη φέτος η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στη διοργάνωση με 20.000 ευρώ και πιστεύουμε ότι θα διατηρηθεί και του χρόνου, δηλώνοντας πάντοτε παρόντες γιατί πρέπει να τα κρατήσουμε ζωντανά για όφελος της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της χώρας γενικότερα.
Συγχαρητήρια και καλούμε κι εμείς από την πλευρά μας όλους τους Μεσσηνίους, όλους τους Καλαματιανούς αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 6 μ.μ. να συρρεύσουν στο Δημοτικό Στάδιο προκειμένου να απολαύσουν αυτούς τους πραγματικά ενδιαφέροντες αγώνες».
  Τάκης Στασινόπουλος (πρόεδρος Μεσσηνιακού ΓΣ): Ευχαριστούμε τους υποστηρικτές…
 «Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος έχει την τιμή και την ευθύνη να πραγματοποιήσει για άλλη μια φορά τη διεθνή συνάντηση στίβου Παπαφλέσσεια 2014 για 45η φορά. Ο ΜΓΣ ως κύριος διοργανωτής των Παπαφλεσσείων οφείλει και επιθυμεί να αποδώσει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους παράγοντες που συμβάλουν σε αυτή τη συνάντηση και πιο συγκεκριμένα: στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, στο Δήμο Καλαμάτας, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στο ΣΕΓΑΣ και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας, το Σάββατο, στις 6 μ.μ.»
 Τσάτουμας: Να χειροκροτήσει ο κόσμος τους αθλητές
 Προλογίζοντας τον Λούη Τσάτουμα, ο Γιάννης Καλυβιώτης, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο συντονιστή της συζήτησης ανέφερε:
«Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών στην Ελλάδα και σίγουρα ο μεγαλύτερος αθλητής στο μήκος, ο οποίος είναι και παιδί του συλλόγου, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στο Μεσσηνιακό είναι ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο μήκος, με την απίστευτη επίδοση των 8,66 μ. την οποία πραγματοποίησε στα Παπαφλέσσεια πριν από πέντε χρόνια».
Και ο κορυφαίος άλτης του μήκους από τη Μεσσσήνη, τόνισε:
«Ξεκινώντας, θέλω να πω κι εγώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δημήτρη Πουλόπουλο, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει τα Παπαφλέσσεια, ένα διεθνές μίτινγκ ελληνικό, να σταθεί όρθιο σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζει η χώρα μας.
Θέλω να είναι όλος ο κόσμος εκεί το Σάββατο, στις 6 μ.μ. τους καλούμε να είναι στο Στάδιο να χειροκροτήσει τους Έλληνες και ξένους αθλητές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν.
Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η διοργάνωση για άλλη μια χρονιά».
  Παρούσα, στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η Christina Hovarth, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Καλαμάτα και τη διοργάνωση. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την καλή δουλειά και προετοιμασία του μίτινγκ. Ειδικές ευχαριστίες για την καλή συνεργασία που υπάρχει διαχρονικά μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και του ΣΕΓΑΣ. Καλή επιτυχία σε διοργανωτές και αθλητές».
  Ελένη Θεοδωρακοπούλου: Η Καλαμάτα με βοηθάει…
 Με «στόφα» αγωνίστριας και νικήτριας η Ελένη Θεοδωρακοπούλου αν και βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προετοιμασίας, αισθάνεται δυνατή και θα δώσει το «παρών» και στα φετινά Παπαφλέσσεια, διεκδικώντας μια θέση στην αποστολή της Ελλάδας για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων, στο αγώνισμα των 1.500 μ. Στόχος της η πρωτιά και μια επίδοση κάτω από 4’20’’ που είναι το ατομικό της ρεκόρ. «Πάντα εδώ κάνω καλές εμφανίσεις. Με βοηθάει που αγωνίζομαι μπροστά σε φίλους και Μεσσήνιους που ενθαρρύνουν περισσότερο την προσπάθειά μου» είναι το σχόλιο της Καλαματιανής πρωταθλήτριας που θεωρεί ως μεγαλύτερο αντίπαλο τον …εαυτό της!
Εμείς δεν έχουμε παρά της ευχηθούμε να προσθέσει μια ακόμη διάκριση στα Παπαφλέσσεια και συμμετοχή με την εθνική ομάδα, παραθέτοντας το πλούσιο βιογραφικό της:
Το who is who
Η Ελένη Θεοδωρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30/6/1989 και από 10 χρονών μένει μόνιμα στην Καλαμάτα όπου τελείωσε το σχολείο και έκανε τις πρώτες επιτυχίες στον Μεσσηνιακό.
Είναι δημότης Αυλώνος δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας.
Τα τελευταία 5 χρόνια είναι, λόγω σπουδών, αθλήτρια της ΑΕΚ με την οποία  έχει κατακτήσει 3 διαδοχικά πανελλήνια πρωταθλήματα 2011, 2012 και 2013 συνεισφέροντας τους περισσότερους βαθμούς.
Είναι από 15 χρονών, ανελλιπώς, μέλος της εθνικής ομάδας στίβου σε όλες τις κατηγορίες.
ΜΟΡΦΩΣΗ
Απόφοιτος του αθλητικού Γυμνασίου και του 3ου ΓΕΛ
Απόφοιτος του 3ου γενικού Λυκείου Καλαμάτας
Απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
Φοιτήτρια μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.)
ΑΤΟΜΙΚΑ ΡΕΚΟΡ
1500μ       4:20:19                    800μ         2:03:82                      400μ          55:80
Πανελλήνιο ρεκόρ στα 800μ Κορασίδων το 2006 2:08:15
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
2013
1η θέση στο Πανελλήνιο Γυναικών με ατομικό ρεκόρ στα 1500μ 4:23:59
3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών στα 800μ 2¨06¨58
4η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Γυναικών (Στάρα Ζαγόρα- Βουλγαρία)στα 1500μ 4:22:54
5η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Γυναικών (Στάρα Ζαγόρα - Βουλγαρία)στη σκυταλοδρομία 4*400μ. Γυναικών
2012
4η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου 8.000μ Γυναικών
1η θέση στο Πανελλήνιο Γυναικών με ατομικό ρεκόρ στα 1500μ 4:20:19
1η θέση στη σκυταλοδρομία 4*400μ Γυναικών με την ομάδα της ΑΕΚ
5η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών στα 800μ 2¨05¨95
4η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Γυναικών (Εσχί Σεχίρ- Τουρκία)στα 1500μ
2011
2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου 6.000μ Νέων
4η θέση στο διεθνές μίτινγκ Παπαφλέσσεια στα 800μ 2:04:32
12η θέση Πανευρωπαϊκό Νέων Οστράβα(Τσεχία) στα 800μ. 2:07:05
2η θέση στο Πανελλήνιο Γυναικών 800μ
1η θέση στο Πανελλήνιο νέων με ατομικό ρεκόρ στα 800μ 2:03:82
2η θέση στη σκυταλοδρομία 4*400μ γυναικών με την ομάδα της ΑΕΚ

2010
2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου 6.000μ Νέων
3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα 400μ Νέων 57:26
4η θέση διεθνές μινγκ Πάτρα 2010 στα 800μ 2:08:25
   2009
14η θέση στο Βαλκανικό Ανωμάλου δρόμου Βελιγράδι (Σερβία) 6.000μ Νέων
2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων στα 400μ 55:80
5η θέση στο διεθνές μινγκ Παπαφλέσσεια στα 800μ 2:05:50
8η θέση στους Μεσογειακούς αγώνες Πεσκάρα (Ιταλία) στα 800μ 2:06:05
17η θέση στο Πανευρωπαϊκό Νέων Κάουνας (Λιθουανία) στα 800μ 2:07:07
1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων στα 800μ 2:06:19
2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών στα 800μ
3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών στα 4*400μ με την ομάδα της ΑΕΚ
2008
1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου 4.000μ Νεανίδων
2η θέση στο Πανελλήνιο Γυναικών στα 800μ 2:07:23
5η θέση Πανελλήνιο Νεανίδων στα 400μ 57:13
2η Πανελλήνιο Νέων 800μ 2:10:00
3η Βαλκανικό Νέων Προύσσα (Τουρκία) 800μ 2:10:63
Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Νεανίδων Μπίντγκοζ(Πολωνία) 800μ 2:10:79
2007
4η Πανελλήνιο Γυναικών στα 800μ 2:08:37
3η Πανελλήνιο Νέων 800μ 2:08:71
2η θέση Πανελλήνιο Νεανίδων 800μ 2:09:13
3η θέση Πανελλήνιο Νέων 400μ 56:81
2006
1η θέση Πανελλήνιο Ανωμάλου δρόμου 3000μ Κορασίδων
4η θέση στο Πανελλήνιο Γυναικών στα 800μ 2:08:15
8η θέση στη Παγκόσμια Μαθητιάδα (Θεσσαλονίκη) στα 800μ 2:10:20
1η θέση Βαλκανικό Κορασίδων στα 800μ 2:10:98
1η θέση στο Πανελλήνιο Κορασίδων στα 800μ 2:12:97
4η στο Πανελλήνιο Νέων στα 400μ 56:89
  Οι συμμετοχές του Μεσσηνιακού
Ξεχωριστής σημασίας είναι οι συμμετοχές αθλητών και αθλητριών της αγωνιστικής ομάδας του ΜΓΣ, σε αγωνίσματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Παπαφλεσσείων. Ειδικότερα θα τρέξουν:
80μ. ΠΚ
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 2000 Μ.Σ.Γ
ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ ΜΥΡΤΩ 1999 Μ.Σ.Γ.
ΜΟΥΛΑΒΑΣΙΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 2000 Μ.Γ.Σ.
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΡΙΝΙΩ 2001 Μ.Γ.Σ.
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ/ΧΡΙΣΤΙΝΑ 2001 ΟΛ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΚΗ 2001 ΟΛ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 80μ. ΠΠ
ΡΟΝΤΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΓΑΣ ΣΚΑΛΑΣ
ΜΑΝΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 1999 ΓΑΣ ΣΚΑΛΑΣ
ΓΛΕΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   ΓΑΣ ΣΚΑΛΑΣ
ΜΠΙΖΙΜΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 1999 Μ.Γ.Σ.
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2000  Μ.Γ.Σ.
ΚΟΥΣΚΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 2001 Μ.Γ.Σ.
  300μ ΠΚ
ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ 1999 Μ.Γ.Σ.
ΜΑΡΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ 2000 Μ.Γ.Σ.
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 2000 Μ.Γ.Σ.
  150  ΠΚ
ΠΛΑΤΑΝΙΤΗ ΜΥΡΤΩ 1999 Μ.Σ.Γ.
  ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 1999 Μ.Γ.Σ.
ΜΠΟΥΤΕΡΑΚΟΥ       1999 ΑΠΟΕΛ
 200μ. ΠΑΙΔΩΝ
ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1997 Μ.Γ.Σ.
ΡΟΥΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1997 Μ.Γ.Σ.
ΜΕΤΣΑ ΚΛΕΟΝ 1997 Μ.Γ.Σ.

***  Φιλικό  στο  ποδόσφαιρο   :

Tο πρώτο δυνατό φιλικό τεστ εν όψει της συμμετοχής της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας δίνει απόψε η Εθνική Ελλάδας, η οποία θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στο στάδιο «Νασιονάλ» (21:30, MEGA, OTE TV) της Λισαβόνας. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος, θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για χρήσιμα συμπεράσματα πριν από τα επίσημα ματς της Βραζιλίας και να διαπιστώσει τον βαθμό ετοιμότητας της «γαλανόλευκης».
~ Σαφώς και η επιστροφή της Ελλάδας στην Πορτογαλία, 10 χρόνια μετά τον άθλο του Euro, έχει τη δική της σημασία, αφού όλοι θα ήθελαν η Λισαβόνα να φανεί... σημαδιακή και για τη μετέπειτα πορεία της Εθνικής μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Εθνική ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ -ΕΛΛΑΔΑΣ      0-0  , (0-0).- ^
Πορτογαλία (Πάουλο Μπέντο): Εντουάρντο(Μπέτο), Μπρούνο Άλβες , Βελόσο, Ουίλιαμ, Έντερ (Αμορίμ), Καρβάλιο (Λουίζ Νέτο), Ρικάρντο Κόστα, Νάνι (Ράφα), Βαρέλα (Βιερίνιο), Αλμέιδα, Ζοάο Περέιρα, Πόστιγκα (Ούγκο Αλμέιδα).-
~ Κριστιάνο Ρονάλντο, Πέπε και Κοεντράο βρίσκονται στον πάγκο της Πορτογαλίας, έστω και αν δεν θα παίξουν...
Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Ορέστης Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς (Λουκάς  Βύντρας), Σωκρ. Παπασταθόπουλος (Π. Μόρα), Χολέμπας, Τζιόλης(Γ. Καραγκούνης), Μανιάτης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης(Ι. Φετφατζίδης), Γιώργος Σαμαράς(Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος), Μήτρογλου(Φ. Γκέκας).-

***

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

 http://www.youtube.com/stamos01 ,       3333   video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1807   video .-                     
 http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1790  video.-   
Σύνολον                                                     6930 βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,  2543 .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    577 –

~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-  171.
 www.mykonoslivetv.com   = ΜΥΚΟΝΟΣ TV   ,

***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-               
~    www.aroma-elladas.gr  ,                            
 ~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας ,-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .-                                                                                                              
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                                                
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-                                                                             
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-   
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                       
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαΐου 2014 .-   
~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .    
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.-  
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014   .-                                            
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .- 
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαΐου 2014  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/08-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Μαΐου 2014.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , ΚΑΒΑΦΗΣ ,  Άρωμα  Επιλογών  Παρασκευή 09 Μαΐου  2014 .-                                                       
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Ενημέρωση - η εφημερίδα μας , Παρασκευή 09 Μαΐου 2014.-         
~    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014  .-
   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/10.html  , Άρωμα ειδήσεων και ενημέρωσης Σάββατο 10 Μαΐου 2014 .- 
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης με ειδήσεις, Κυριακή 11 Μαΐου 2014,     
 ~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/12-2014.html , Άρωμα ειδήσεων στην ενημέρωση της Δευτέρας 12 Μαΐου 2014  .-                     
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Άρωμα ειδήσεων  και  ενημέρωσης Τρίτη  13  Μαΐου  2014  .- 
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαΐου 2014 .-                
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/14-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης ειδήσεων Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 .- 
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 14 Μαΐου 2014  .- 
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/stamatios-n.html ,   Αυτογραφία 15/05/2014    Αυτογραφία  16 /05/2014 .-
 ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/15-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  15  Μαΐου  2014 .-    http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/16-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης από Μεσσηνία και Ελλάδα Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 , .-
  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαΐου 2014.-
~
 
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης του  Σαββάτου  17  Μαΐου  2014  

~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-2014.html , Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές Κυριακή 18 Μαϊου 2014.-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/18052015-19-2014.html ,  Αυτοδιοικητικές Εκλογές 18/05/2015 Δευτέρα 19 Μαρτίου 2014 .-

~    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/18052014-19-2014.html ,  Δημοτικές Περιφερειακές Εκλογές 18/05/2014 , Δευτέρα 19 Μαΐου 2014 .-
~     http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/20-2014.html ,   Ενημέρωση με ειδήσεις της ημέρας , Τρίτη 20 Μαΐου 2014 .- 
 ~      http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/21-2014.html ,      Ενημέρωση και ειδήσεις Τετάρτη 21 Μαΐου 2014  .-                   
~   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 22  Μαΐου  2014 .-
~    http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Άρωμα  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  22  Μαϊου  2014  , .-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/23-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  23  Μαϊου   2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/2014-26-2014.html  , ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/26-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/27-2014.html  , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  27  Μαΐου  2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης των  ειδήσεων  Τετάρτη  28  Μαΐου  2014  .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   29  Μαΐου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Ενδιαφέροντα Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/30-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Μαϊου  2014 .-
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/31-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  31  Μαϊου  2014 .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: