*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα :
*** H "Xρυσή Αυγή" είναι ελάχιστη για να αμφισβητήσει την ιστορία και την εγκυρότητα του "ΘΑΡΡΟΥΣ"
Σε ανακοίνωσή της η Τ.Ο. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ της "Χρυσής Αυγής" για την πραγματοποίηση της «Γιορτής Ελληνικής Νεολαίας» του κινήματός της στην Καλαμάτα αναφέρει τα εξής:1ον) Στα συνεχή καλέσματα των αριστερών κομμάτων στον λαό της Καλαμάτας να κινητοποιηθεί για να ματαιωθεί η εκδήλωσή μας, έδωσαν το παρών μόλις 100-150 άτομα. Σε μια πόλη 70.000-80.000 κατοίκων, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό!
2ον) Η σύσκεψη έγινε μέσα σε κλίμα άγριας σταλινικής τρομοκρατίας, με γιούχα και προπηλακισμούς δημοτικών συμβούλων, και μας γύρισε πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή της εαμοκρατίας και των «λαϊκών δικαστηρίων».
3ον) Η Μεσσηνία έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στο παρελθόν από τη δράση των εαμοβουλγάρων –με κορυφαίο τόπο θυσίας την Πηγάδα του Μελιγαλά. Να μην κάνουν όνειρα θερινής νυκτός οι πολιτικοί απόγονοι των ορδών του Άρη Βελουχιώτη! Όσο υπάρχουμε εμείς, οι Έλληνες εθνικιστές, η ιστορία με τα κονσερβοκούτια και τις Πηγάδες δε θα επαναληφθεί ποτέ!
4ον) Διευκρινίζουμε πως η «Γιορτή Ελληνικής Νεολαίας» είναι τοπική εκδήλωση, κι όχι πανελλαδική, όπως εσφαλμένα γράφει ο τοπικός τύπος. Πιθανότατα δε, να συμμετάσχουν σ’ αυτήν μέλη μας και από τους γύρω νομούς.
5ον) Στο ερώτημα πολλών, γιατί δεν πήγαμε κι εμείς εχθές στη σύσκεψη, απαντούμε ως εξής: όπως έχουμε πληροφορηθεί από πολύ αξιόπιστη πηγή, με προσωπική εντολή του ίδιου του γερμανόδουλου πρωθυπουργού της δυστυχίας μας, (φον) Αντωνάκη Σαμαρά, μεθοδεύεται η απαγόρευση της συγκεντρώσεως με χρήση της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του Συντάγματος «Περί Συναθροίσεων», που αναφέρει ότι: «Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει». Αυτή η παράγραφος δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση από το 1974 μέχρι σήμερα! Οι κομμουνιστές, λοιπόν, που πήγαν στη χθεσινή σύσκεψη, βρισκόμενοι σε απόλυτη συνεννόηση με την ΝΔ και το «βαθύ κράτος», έπαιξαν το ρόλο του «δολώματος» για να πάμε κι εμείς εκεί, να γίνουν μεγάλα επεισόδια, κι έτσι να βρεθεί η αφορμή που ψάχνει –κατόπιν της άνωθεν εντολής- η Αστυνομία για να απαγορεύσει την εκδήλωση. Δεν «τσιμπήσαμε»…
6ον) Καταγγέλλουμε την εφημερίδα «Θάρρος» για το ελεεινό, ψευδέστατο, κατάπτυστο και προβοκατόρικο σημερινό δημοσίευμά της, με τίτλο «Ακυρώσεις κρατήσεων λόγω νεοναζιστικού φεστιβάλ» και την καλούμε να παρουσιάσει έστω και μία απόδειξη. Η «ΦΑΝΤΑΣΙΑ» χθεσινών σταλινικών που έγιναν εραστές της μνημονιακής εξουσίας, έχει και τα όριά της. Ζημιά στον τουρισμό δεν κάνει η Χρυσή Αυγή, αλλά εκείνοι που κατ’ επανάληψη έχουν εμποδίσει κρουαζιερόπλοια να προσεγγίσουν ελληνικά λιμάνια και πλοία της γραμμής να αποπλεύσουν, δηλαδή το ΚΚΕ! Και για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, εμείς μια ειρηνική εκδήλωση θέλουμε να κάνουμε, όπως κάνουν όλα τα κόμματα. Με επεισόδια και διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της πόλης και της αγοράς, απειλούν οι κομμουνιστές. Στην πραγματικότητα όμως, δεν το μπορούν αυτό, γιατί είναι μια ελάχιστη μειοψηφία…
7ον) Ήταν αστείο το φαινόμενο να φωνάζουν χθες στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας περί «φασισμού» και «χούντας» και δύο πρώην ποδοσφαιριστές της Μαύρης Θύελλας (επί της χρυσής εποχής του Λυκούργου Γαϊτανάρου), που διορίστηκαν στο δημόσιο την εποχή εκείνη (που μεταξύ των άλλων χρειαζόταν και προσκόμιση «πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων»…) και που φόρεσαν την ένδοξη φανέλα της Καλαμάτας, με το έμβλημα της 21ης Απριλίου. Δε ντρέπονται λιγάκι;
8ον) Έχουμε μια απορία: ο καθοδηγητής των κομμουνιστών πως πήγε στη Νομαρχία; Με τη Mercedes του, με τη BMW του, ή με τα πόδια;
9ον) Προκαλούμε τον πρωθυπουργό της φτώχειας, της ανεργίας και των χαρατσιών, να πάψει να κρύβεται πίσω από τους κομμουνιστές, και να βγει στα ίσια να απαγορεύσει την εκδήλωση, για να ξεφτιλιστεί τελείως!
10ον) Η εκδήλωσή μας θα γίνει οπωσδήποτε
~ Απάντηση "Θάρρους": Η ιστορία του "Θάρρους" δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Πόσω μάλλον η εγκυρότητά του. Τουτέστιν, όταν δημοσιεύεται ένα ρεπορτάζ στις σελίδες του έχει διασταυρωθεί από πολλαπλές πηγές. Οι κραυγές του νεοναζιστικού μορφώματος δεν αγγίζουν την εφημερίδα μας. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αναμφισβήτητα. Κουκούλες των νεοναζιστών το "Θάρρος" δεν φόρεσε ποτέ.
*** Σαν σήμερα ...στις 14 Ιουνίου
Γεγονότα
1789: Ο πατήρ Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Θα ονομαστεί Bourbon, επειδή ο ιερωμένος ζούσε στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι.
1789: Ο βρετανός πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάι μαζί με άλλους 18 ναύτες που εκδιώχθηκαν από το πλοίο Μπάουντι μετά τη θρυλική ανταρσία, φτάνουν στο Τιμόρ, έχοντας διανύσει 4.000 μίλια με μια μικρή ανοιχτή βάρκα.
1905: Άγρια σύρραξη στον Άγιον Όρος, μεταξύ ελλήνων και ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες.
1905: Ανταρσία σημειώνεται στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ρωσικής επανάστασης του 1905.
1925: Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Σε αντίποινα, η δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρας θα κλείσει το γήπεδο για έξι μήνες.
1980: Η Ελλάδα δίνει τον δεύτερο αγώνα της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Ιταλία. Αντιμετωπίζει στο Ολύμπικο της Ρώμης την Τσεχοσλοβακία και ηττάται με 3-1.Τα γκολ σημειώνουν: Πάνενκα (5'), Αναστόπουλος (13'), Βίτσεκ (26') και Νέχοντα (62').
Γεννήσεις
1811: Χάριετ Μπίτσερ Στόου, αμερικανίδα συγγραφέας. (Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά) (Θαν. 1/7/1896)
1864: Αλόις Αλτσχάιμερ, γερμανός νευρολόγος. Το όνομά του δόθηκε στην ασθένεια του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα. (Θαν. 19/12/1915)
1928: Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αργεντίνος γιατρός και επαναστάτης. (Θαν. 9/10/1967)
Θάνατοι
1920: Μαξ (Μαξιμίλιαν) Βέμπερ, γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας. (Γεν. 21/4/1864)
1967: Έντι Ίγκαν, αμερικανός αθλητής, ο μοναδικός που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πυγμαχία (Άντβερπ, 1920) και το μπόμπσλι (Λέικ Πλάσιντ, 1932). (Γεν. 26/4/1897)
1986: Χόρχε Λουίς Μπόρχες, αργεντίνος ποιητής, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος, από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. (Γεν. 24/8/1899)
*** Σεισμός 5 ρίχτερ στην Πύλο
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Πέμπτη στις 14:54, με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή 18 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Πύλου, σε απόσταση 215 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Από την σεισμική δόνηση μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
*** Στον αέρα μέσω Διαδικτύου
Μέσω Διαδικτύου συνεχίζουν να εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τους πρόγραμμα. Το πρόγραμμα των εργαζομένων εκτός από το Διαδίκτυο, αναμεταδίδεται και από το site της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU και κατά διαστήματα από την τηλεόραση του 902. Επίσης : ***
** www.blogtv.gr , www.tometopo.gr , www.antarsya.gr , www.expresss.gr , www.zougla.gr , www.cybc.com.gr , www.enikos.gr , www.pospert.gr , www.iatro.gr , www.news.gr , www.planetgreece.gr , www.piazzadelpo.gr , www.anexartiti.gr , www.aixmi.gr , www.lifo.gr , www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr , www.apela.gr , www.koutipandoraw.gr , www.thepressproject.gr , www.ebu.ch , www.inthecity.gr , www.readio.gr , www.24h.com.cy , www.tvx.gr , www.antassya.gr , www.apela.gr ,
** Το πρόγραμμα που εκπέμπεται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, μεταδίδεται μέσω της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, EBU (European Broadcasting Union). Η Ένωση αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ «συνεχίζουν να παράγουν και να μοιράζονται με το κοινό τα νέα της ιστορίας τους» και υπογραμμίζεται ότι «η EBU αναμεταδίδει μέσω δορυφόρου τη δημόσια υπηρεσία, παρέχοντας πρόσβαση στο περιεχόμενο των ειδήσεων στο ευρωπαϊκό κοινό».
** Παρακολουθήστε ζωντανά την ΕΡΤ! :Ξεκίνησαν εκπομπές δορυφορικά της EΡΤ στους παρακάτω δορυφόρους και συχνότητες: EUTELSAT 7°EAST 11022 H 4937 (DVBS2) 10956 V 4937 (DVBS2) ΕUTELSAT 10°ΕΑST 11006 H 3125 (MPEG-2, PAL) Η EBU έδωσε στην ΝΕΤ το κανάλι 52 του Υμηττού ωστόσο δεχόταν παρεμβολές. Χτυπήσαν με παρεμβαλλόμενη συχνότητα το σήμα της EBU στην Τηλεόραση!!! Μόνο ήχος Ζωντανά και η Πηγή: http://www.blogtv.gr/#ixzz2WCNGq2sG ,
** «Να μας περιμένετε στις 15 Ιουνίου»
«Χτύπημα» των Anonymous στο site του Εφετείου Αθηνών για την ΕΡΤ
«Η κυβέρνηση δεν έκλεισε μόνο την ΕΡΤ έκλεισε και το Κανάλι της Βουλής» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά άμεσα να συζητηθεί η πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη χαρακτήρισε «πραξικοπηματική» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία «δεν οδήγησε μόνο την ΕΡΤ σε κλείσιμο, αλλά και το Κανάλι της Βουλής, το οποίο επίσης δεν εκπέμπει».
«Η κυβέρνηση με το πραξικόπημα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έκλεισε αυθαίρετα μόνο την ΕΡΤ, αλλά και το Κανάλι της Βουλής, που δείχνει μαύρο. Η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να στέλνει μαύρο χρώμα στον λαό. Το Κανάλι της Βουλής αδιαμεσολάβητα μετέδιδε όσα έλεγαν τα κόμματα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.
Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το προεδρείο «αν είναι δυνατόν, αύριο κιόλας, να θέσει σε συζήτηση την πρόταση νόμου του κόμματος του για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου». Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, ωστόσο, ενημέρωσε ότι με βάση τον Κανονισμό προϋπόθεση για να εισαχθεί η πρόταση νόμου σε συζήτηση είναι να έχει εκδοθεί η έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε, ωστόσο, ότι το Γενικό Λογιστήριο δεν χρειάζεται να εξαντλήσει το περιθώριο των 15 ημερών και μπορεί να επισπεύσει για την έκδοση της έκθεσης του
*** Η μαύρη οθόνη…
Ήταν για μένα ένα ηχηρό σύνδρομο στέρησης το γεγονός ότι η μουσική του 3ου Προγράμματος δε με ξύπνησε σήμερα, όπως κάθε πρωί, είπε η φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Όπως, επίσης, δε με συντρόφευσε τις μικρές ώρες της αϋπνίας μου.
Και αυτό είναι ένα γεγονός εντασσόμενο στη δράση και την αντίδραση.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα ερωτήματα που πρώτιστα έθεσα στον εαυτό μου και είναι τα εξής:
1. Διαφωνεί κανείς ότι και στην ΕΡΤ υπάρχουν πάμπολλα κακώς κείμενα, τα οποία κυρίαρχα πηγάζουν από το γεγονός ότι επί χρόνια ο χώρος θεωρούνταν από τους κρατούντες ως χώρος βολέματος των δικών τους ανθρώπων, άσχετα με ικανότητες ή ανικανότητες; Βεβαίως όχι.
2. Θα πρέπει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αυτά τα κακώς κείμενα να εξαλειφθούν; Βεβαίως ναι.
3. Υπάρχει σοβαρή στάση των πολιτικών στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων ή οι ίδιοι αλλιώς λειτουργούν ως κυβέρνηση και διαφορετικά ως αντιπολίτευση, με αποκλειστικό γνώμονα το πολιτικό κόστος; Δυστυχώς, έχουμε έλλειμμα σοβαρότητας.
Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.
Η μαύρη οθόνη προσωπικά με συντάραξε. Συνειρμικά με οδήγησε σε άλλες εποχές. Αν, βέβαια, με ρωτήσετε για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εξυγιανθεί η ΕΡΤ, θα σας απαντήσω: Εγώ δε δήλωσα ότι θέλω να διοικήσω την Ελλάδα. Εγώ δε διοικώ την Ελλάδα. Αντίθετα, αυτοί οι οποίοι κυβερνούν τη χώρα και όσοι εκπροσωπούν τους Έλληνες, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της ΕΡΤ, θα πρέπει με σοβαρότητα, χωρίς κορώνες και πολιτικά συμφέροντα, να βρουν λύση. Ας αποτελέσει το θέμα της ΕΡΤ την αρχή μιας άλλης Ελλάδας.
Η μαύρη οθόνη, όμως, δεν μπορεί να παραμείνει ούτε για ελάχιστο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον για τρεις σχεδόν μήνες ή ακόμη και δύο.
Πολιτικοί, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, οι πολίτες, με αγωνία παρακολουθούμε τα γεγονότα και για ένα πράγμα είμαι σίγουρη. Ότι, δηλαδή, η μαύρη οθόνη δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν είναι η εικόνα της Ελλάδας και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Άντα Αποστολάκη
** «Να μας περιμένετε στις 15 Ιουνίου»
«Χτύπημα» των Anonymous στο site του Εφετείου Αθηνών για την ΕΡΤ
Επίθεση στο δικτυακό τόπο του Εφετείου Αθηνών πραγματοποίησε την Πέμπτη η οργάνωση χάκερ Anonymous.
Στην ιστοσελίδα, οι ανώνυμοι «χακτιβιστές» ανάρτησαν βίντεο με μήνυμά τους, προειδοποιώντας με «χτύπημα» το Σάββατο 15 Ιουνίου, ενώ ενσωματώνουν live αναμετάδοση του απεργιακού προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ.
«Πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε στόχος μας τώρα. Πρέπει να μας περιμένετε στις 15 Ιουνίου. Είμαστε οι Anonymous. Δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το βίντεο στην αγγλική γλώσσα.Newsroom ΔΟΛ
** ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έκλεισε και το Κανάλι της Βουλής» Στην ιστοσελίδα, οι ανώνυμοι «χακτιβιστές» ανάρτησαν βίντεο με μήνυμά τους, προειδοποιώντας με «χτύπημα» το Σάββατο 15 Ιουνίου, ενώ ενσωματώνουν live αναμετάδοση του απεργιακού προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ.
«Πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε στόχος μας τώρα. Πρέπει να μας περιμένετε στις 15 Ιουνίου. Είμαστε οι Anonymous. Δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το βίντεο στην αγγλική γλώσσα.Newsroom ΔΟΛ
«Η κυβέρνηση δεν έκλεισε μόνο την ΕΡΤ έκλεισε και το Κανάλι της Βουλής» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά άμεσα να συζητηθεί η πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη χαρακτήρισε «πραξικοπηματική» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία «δεν οδήγησε μόνο την ΕΡΤ σε κλείσιμο, αλλά και το Κανάλι της Βουλής, το οποίο επίσης δεν εκπέμπει».
«Η κυβέρνηση με το πραξικόπημα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έκλεισε αυθαίρετα μόνο την ΕΡΤ, αλλά και το Κανάλι της Βουλής, που δείχνει μαύρο. Η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να στέλνει μαύρο χρώμα στον λαό. Το Κανάλι της Βουλής αδιαμεσολάβητα μετέδιδε όσα έλεγαν τα κόμματα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.
Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το προεδρείο «αν είναι δυνατόν, αύριο κιόλας, να θέσει σε συζήτηση την πρόταση νόμου του κόμματος του για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου». Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, ωστόσο, ενημέρωσε ότι με βάση τον Κανονισμό προϋπόθεση για να εισαχθεί η πρόταση νόμου σε συζήτηση είναι να έχει εκδοθεί η έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε, ωστόσο, ότι το Γενικό Λογιστήριο δεν χρειάζεται να εξαντλήσει το περιθώριο των 15 ημερών και μπορεί να επισπεύσει για την έκδοση της έκθεσης του
*** Η μαύρη οθόνη…
Ήταν για μένα ένα ηχηρό σύνδρομο στέρησης το γεγονός ότι η μουσική του 3ου Προγράμματος δε με ξύπνησε σήμερα, όπως κάθε πρωί, είπε η φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Όπως, επίσης, δε με συντρόφευσε τις μικρές ώρες της αϋπνίας μου.
Και αυτό είναι ένα γεγονός εντασσόμενο στη δράση και την αντίδραση.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα ερωτήματα που πρώτιστα έθεσα στον εαυτό μου και είναι τα εξής:
1. Διαφωνεί κανείς ότι και στην ΕΡΤ υπάρχουν πάμπολλα κακώς κείμενα, τα οποία κυρίαρχα πηγάζουν από το γεγονός ότι επί χρόνια ο χώρος θεωρούνταν από τους κρατούντες ως χώρος βολέματος των δικών τους ανθρώπων, άσχετα με ικανότητες ή ανικανότητες; Βεβαίως όχι.
2. Θα πρέπει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αυτά τα κακώς κείμενα να εξαλειφθούν; Βεβαίως ναι.
3. Υπάρχει σοβαρή στάση των πολιτικών στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων ή οι ίδιοι αλλιώς λειτουργούν ως κυβέρνηση και διαφορετικά ως αντιπολίτευση, με αποκλειστικό γνώμονα το πολιτικό κόστος; Δυστυχώς, έχουμε έλλειμμα σοβαρότητας.
Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.
Η μαύρη οθόνη προσωπικά με συντάραξε. Συνειρμικά με οδήγησε σε άλλες εποχές. Αν, βέβαια, με ρωτήσετε για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εξυγιανθεί η ΕΡΤ, θα σας απαντήσω: Εγώ δε δήλωσα ότι θέλω να διοικήσω την Ελλάδα. Εγώ δε διοικώ την Ελλάδα. Αντίθετα, αυτοί οι οποίοι κυβερνούν τη χώρα και όσοι εκπροσωπούν τους Έλληνες, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της ΕΡΤ, θα πρέπει με σοβαρότητα, χωρίς κορώνες και πολιτικά συμφέροντα, να βρουν λύση. Ας αποτελέσει το θέμα της ΕΡΤ την αρχή μιας άλλης Ελλάδας.
Η μαύρη οθόνη, όμως, δεν μπορεί να παραμείνει ούτε για ελάχιστο χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον για τρεις σχεδόν μήνες ή ακόμη και δύο.
Πολιτικοί, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, οι πολίτες, με αγωνία παρακολουθούμε τα γεγονότα και για ένα πράγμα είμαι σίγουρη. Ότι, δηλαδή, η μαύρη οθόνη δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν είναι η εικόνα της Ελλάδας και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Άντα Αποστολάκη
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Μέχρι και υδροπλάνα ενδιαφέρονται να έρθουν στην Καλαμάτα κι έτσι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα αρχίσει να εξυπηρετείται ποικιλοτρόπως. Θα έχουμε τα υδροπλάνα, τα κρουαζιερόπλοια, τους εθνικούς δρόμους (δεν ξέρω αν σε αυτούς συμπεριληφθεί, τελικά, η Ολυμπία οδός), έχουμε ήδη τα αεροπλάνα. Με άλλα λόγια, καλύπτουμε σχεδόν κάθε ανάγκη μετακίνησης με όλα τα μέσα.
Όλα; Όχι. Μάλλον βιάστηκα να γράψω, αφού ξέχασα το τρένο. Κι όχι τίποτε άλλο, ποιος ακούει μετά τον Χαρικλή. Και θα ’χει και δίκιο, αφού έχει μοιραστεί μαζί σας και μαζί μου τις ελπίδες του για το συγκεκριμένο οικολογικό μέσο μετακίνησης, το οποίο στήριξε τη φτωχολογιά, με τα φθηνά εισιτήρια που έδινε για τις μεταβάσεις προς και από την Αθήνα.
Και στο σημείο αυτό θέλω να καταθέσω και την έκπληξη – ικανοποίησή μου, όταν πρόσφατα, ευρισκόμενος στην Πάτρα, ξαναείδα να περνούν από μπροστά μου τα railbus, νομίζω αυτά που είχαμε στην Καλαμάτα. Και μολονότι δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που τα τρένα βγήκαν από την καθημερινότητά μας, κόντεψα να την πατήσω σε μια ισόπεδη αφύλακτη διάβαση.
Τέλος πάντων, ξεφύγαμε. Αφού υπάρχει οργασμός μέσων μετακίνησης, δεν είναι ώρα να ληφθούν κάποια μέτρα- ας τα κρίνουν οι κυβερνώντες ποια θα είναι-, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η γραμμή της Πελοποννήσου, που είναι και ανακαινισμένη; Μήπως θα πρέπει να γίνουν πρώτα πολλά δρομολόγια με τα λεγόμενα τουριστικά τρένα, προκειμένου να πειστούν οι υπεύθυνοι από την επιτυχία τους;
Θέλω να πιστεύω πως, αν ξαναλειτουργήσει η γραμμή, δε θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Αν, δε, το εισιτήριο είναι ανταγωνιστικό των άλλων μέσων, τότε να δείτε τι θα γίνει. Όμως, ίσως και να ελπίζω μάταια σε όλα αυτά, αφού μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η περίφραξη των εγκαταστάσεων του σιδηροδρομικού σταθμού στην Καλαμάτα. Δε γνωρίζω αν είναι μόνιμα, προσωρινά ή πώς θα αξιοποιηθούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις, αλλά έμαθα, δυστυχώς, πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Χάθηκαν όλα δηλαδή; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Στο πιθάρι έμεινε η ελπίδα, που, όπως είναι γνωστό, πεθαίνει τελευταία… harhar@tharrosnews.gr
Μέχρι και υδροπλάνα ενδιαφέρονται να έρθουν στην Καλαμάτα κι έτσι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα αρχίσει να εξυπηρετείται ποικιλοτρόπως. Θα έχουμε τα υδροπλάνα, τα κρουαζιερόπλοια, τους εθνικούς δρόμους (δεν ξέρω αν σε αυτούς συμπεριληφθεί, τελικά, η Ολυμπία οδός), έχουμε ήδη τα αεροπλάνα. Με άλλα λόγια, καλύπτουμε σχεδόν κάθε ανάγκη μετακίνησης με όλα τα μέσα.
Όλα; Όχι. Μάλλον βιάστηκα να γράψω, αφού ξέχασα το τρένο. Κι όχι τίποτε άλλο, ποιος ακούει μετά τον Χαρικλή. Και θα ’χει και δίκιο, αφού έχει μοιραστεί μαζί σας και μαζί μου τις ελπίδες του για το συγκεκριμένο οικολογικό μέσο μετακίνησης, το οποίο στήριξε τη φτωχολογιά, με τα φθηνά εισιτήρια που έδινε για τις μεταβάσεις προς και από την Αθήνα.
Και στο σημείο αυτό θέλω να καταθέσω και την έκπληξη – ικανοποίησή μου, όταν πρόσφατα, ευρισκόμενος στην Πάτρα, ξαναείδα να περνούν από μπροστά μου τα railbus, νομίζω αυτά που είχαμε στην Καλαμάτα. Και μολονότι δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που τα τρένα βγήκαν από την καθημερινότητά μας, κόντεψα να την πατήσω σε μια ισόπεδη αφύλακτη διάβαση.
Τέλος πάντων, ξεφύγαμε. Αφού υπάρχει οργασμός μέσων μετακίνησης, δεν είναι ώρα να ληφθούν κάποια μέτρα- ας τα κρίνουν οι κυβερνώντες ποια θα είναι-, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η γραμμή της Πελοποννήσου, που είναι και ανακαινισμένη; Μήπως θα πρέπει να γίνουν πρώτα πολλά δρομολόγια με τα λεγόμενα τουριστικά τρένα, προκειμένου να πειστούν οι υπεύθυνοι από την επιτυχία τους;
Θέλω να πιστεύω πως, αν ξαναλειτουργήσει η γραμμή, δε θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Αν, δε, το εισιτήριο είναι ανταγωνιστικό των άλλων μέσων, τότε να δείτε τι θα γίνει. Όμως, ίσως και να ελπίζω μάταια σε όλα αυτά, αφού μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η περίφραξη των εγκαταστάσεων του σιδηροδρομικού σταθμού στην Καλαμάτα. Δε γνωρίζω αν είναι μόνιμα, προσωρινά ή πώς θα αξιοποιηθούν όλες αυτές οι εγκαταστάσεις, αλλά έμαθα, δυστυχώς, πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Χάθηκαν όλα δηλαδή; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Στο πιθάρι έμεινε η ελπίδα, που, όπως είναι γνωστό, πεθαίνει τελευταία… harhar@tharrosnews.gr
του Δημήτρη Γιατράκου
Πριν μπω στην ουσία του θέματος, να ξεκαθαρίσω με το όποιο κόστος- γιατί θα έχει - ότι μου ’ρχεται ανάποδα, καθώς κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον, το να χάνει κάποιος τη δουλειά του από το πουθενά. Αναφέρομαι στο κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση, όπερ σημαίνει ότι 2.000 άνθρωποι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, θα χάσουν τη δουλειά τους.
Η απόφαση έχει να κάνει και με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, στο πλαίσιο της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Είχε συζητηθεί και επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου. Αρχικά είχε τεθεί ως σκέψη το κλείσιμό της, η αξιοποίηση των σημαντικών ακινήτων που διαθέτει και η επανεκκίνηση. Ακολούθησε το σχέδιο Μόσιαλου που προέβλεπε το κλείσιμο της ΕΤ1 και συγχώνευση περιφερειακών σταθμών. Το πράγμα δεν προχώρησε τότε, αλλά τώρα alea jacta est. Ο κύβος ερρίφθη (το ζάρι έπεσε), με άλλα λόγια, όπως είχε πει και ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ, όταν πέρασε τον ποταμό Ρουβίκωνα για να επιτεθεί στους Γαλάτες.
Στην ουσία τώρα του θέματος, εκείνο που γνωρίζω εδώ και χρόνια- προ κρίσης-από συναδέλφους του αθλητικού προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης, είναι πως η ύπαρξή της από μόνη της συνιστούσε ένα τεράστιο σκάνδαλο, καθώς ο πατέρας διόριζε το γιο, ο θειός τον ανηψιό και γενικά το βόλεμα ημετέρων κομματικών και όποιας άλλης σχέσης ήταν και ο λόγος που κρατιόταν ζωντανή. Πέραν αυτού, ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων ήταν στην αργομισθία. Τα έπαιρναν χωρίς να εμφανίζονται πουθενά. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις τη χρησιμοποιούσαν για ίδιον όφελος και γενικά ήταν μια κατάσταση πατόκορφα αμαρτωλή. Το κακό είναι πως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά και ανάμεσα σε αυτούς που θα απολυθούν υπάρχουν άνθρωποι με τεράστιες ικανότητες και εμπειρία. Πιστεύω, ωστόσο, ότι αυτή η ράτσα, έστω και δύσκολα, συν τω χρόνω θα βρει το δρόμο της. Για τους αργόμισθους και για τους «λίγους», συγγνώμη, δεν μπορώ να λυπηθώ. Ούτε, βέβαια, που θα μείνουμε χωρίς κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο, παρ’ ότι ήμουν φαν του 2ου Προγράμματος.
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι η απόφαση της κυβέρνησης, έστω και με την υπόδειξη της τρόικας, ήταν απολύτως σωστή. «Σιγά μην κλάψω», λοιπόν, που λέει κι ο Γιάννης Αγγελάκας.
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι η απόφαση της κυβέρνησης, έστω και με την υπόδειξη της τρόικας, ήταν απολύτως σωστή. «Σιγά μην κλάψω», λοιπόν, που λέει κι ο Γιάννης Αγγελάκας.
*** Ιερέας που απειλούσε να αυτοκτονήσει έκαψε τα γραφεία των τριτέκνων στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)
Ιερέας , χωρίς τα ράσα του, πέταξε στουπί και έκαψε τα γραφεία των Τριτέκνων του νομού Μεσσηνίας σήμερα το απόγευμα. Αμέσως μετά ο ιερέας με μαχαίρι απειλούσε να αυτοκτονήσει.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής που κατέσβεσαν τη φωτιά που προξένησε μεγάλες ζημιές ενώ ο ιερέας συνελήφθη από άνδρες της Αστυνομίας. Αδιευκρίνιστοι μέχρι στιγμής οι λόγοι της πράξης αυτής του Ιερέα.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής που κατέσβεσαν τη φωτιά που προξένησε μεγάλες ζημιές ενώ ο ιερέας συνελήφθη από άνδρες της Αστυνομίας. Αδιευκρίνιστοι μέχρι στιγμής οι λόγοι της πράξης αυτής του Ιερέα.
*** Το Χόλιγουντ υποκλίνεται στην ομορφιά της Μεσσηνίας!
Οι χαρισματικοί Ethan Hawke και Julie Delpy επιστρέφουν στους ρόλους των Jesse και Celine και μοιράζονται μαζί μας το τρίτο μέρος μιας ξεχωριστής ιστορίας αγάπης. Γυρισμένο στο αγέρωχο και ανεπιτήδευτο τοπίο της Μάνης, το «Πριν τα Mεσάνυχτα» είναι η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του καλοκαιριού σε παραγωγή μάλιστα της ελληνικής εταιρείας Faliro House.
Το «Πριν τα Mεσάνυχτα» είναι σε σκηνοθεσία του Richard Linklater και πρωταγωνιστούν ακόμη οι Seamus Davey-Fizpatrick, Jennifer Prior, Charlotte Prior, Xenia Kalogeropoulou, Walter Lassally, Ariane Labed, Yannis Papadopoulos, Athina Rachel Tsangari, Panos Koronis. Η ταινία έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 13 Ιουνίου και είναι δίχως αμφιβολία η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία αγάπης του καλοκαιριού!
Ένα από τα στοιχεία που την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή είναι ο τόπος στον οποίο γυρίστηκε! Το Χόλιγουντ λοιπόν κάνει γι ακόμη μια φορά βαθιά υπόκλιση στην ελληνική ομορφιά: Αρχαία Μεσσήνη, Πύλος, Καρδαμύλη, Πλάτσα και βεβαίως το υπέρκομψο Costa Navarino είναι τα μέρη τα οποία αποτελούν το υπέροχο background της ταινίας!
Το «Πριν τα Mεσάνυχτα» είναι σε σκηνοθεσία του Richard Linklater και πρωταγωνιστούν ακόμη οι Seamus Davey-Fizpatrick, Jennifer Prior, Charlotte Prior, Xenia Kalogeropoulou, Walter Lassally, Ariane Labed, Yannis Papadopoulos, Athina Rachel Tsangari, Panos Koronis. Η ταινία έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 13 Ιουνίου και είναι δίχως αμφιβολία η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία αγάπης του καλοκαιριού!
Ένα από τα στοιχεία που την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή είναι ο τόπος στον οποίο γυρίστηκε! Το Χόλιγουντ λοιπόν κάνει γι ακόμη μια φορά βαθιά υπόκλιση στην ελληνική ομορφιά: Αρχαία Μεσσήνη, Πύλος, Καρδαμύλη, Πλάτσα και βεβαίως το υπέρκομψο Costa Navarino είναι τα μέρη τα οποία αποτελούν το υπέροχο background της ταινίας!
*** Φωτιά εν πλω στο Νήσος Μύκονος με 288 επιβαίνοντες
Newsroom ΔΟΛ
Φωτιά ξέσπασε στο πλοίο «Νήσος Μύκονος», το οποίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ευδήλου και Καρλοβασίου με 288 επιβαίνοντες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Οι επιβαίνοντες βρίσκονται μέσα στις αίθουσες με σωσίβια και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.
Στο πλοίο έχουν φτάσει τρία παραπλέοντα σκάφη και το Λιμενικό.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται υπό έλεγχο.
Οι επιβαίνοντες βρίσκονται μέσα στις αίθουσες με σωσίβια και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.
Στο πλοίο έχουν φτάσει τρία παραπλέοντα σκάφη και το Λιμενικό.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται υπό έλεγχο.
***Σταύρος Τσαγαράκης: «Ο δάσκαλος δεν μπορεί να μπαίνει στην τάξη ως εξουσία»
Το βιβλίο του φιλολόγου Σταύρου Τσαγκαράκη το διάβασα σε ένα βράδυ. Το ξεκίνησα με αφορμή τη συνέντευξη που θα κάναμε, όμως με συνεπήρε από τις πρώτες σελίδες. Μέσα σε λίγα λεπτά είχα ξεχάσει τη συνέντευξη και διάβαζα για μένα. «Το όνειρο του καθηγητή Κλήμη», οι απόψεις του για ένα καλύτερο σχολείο, αλλά και η εξαιρετική γραφή, με καθήλωσαν. Γιατί, αν και μοιάζει με προσωπική ιστορία, το βιβλίο αφορά κάθε άνθρωπο που ονειρεύεται ένα ελεύθερο σχολείο, μια καλύτερη παιδεία, μια καλύτερη κοινωνία.
Το βιβλίο ξεκινά με έναν εφιάλτη. Οι μαθητές έχουν εξαφανιστεί και οι καθηγητές τούς ψάχνουν…
Δεν ξέρω κι εγώ πώς το συνέλαβα. Ήθελα να πάρουν οι πιτσιρικάδες μια μικρή ρεβάνς (γελάει). Να έχουν για πρώτη φορά τον πρώτο λόγο. Έχω κουραστεί να ακούω συνέχεια «Είναι αδιάβαστα! Δε γράφουν! Γυρίζουν!». Εμείς οι μεγάλοι τι έχουμε δημιουργήσει για τα παιδιά; Τι κάνουμε εμείς για να έχουμε τη δυνατότητα να κατηγορούμε αυτά τα πρόσωπα, αυτά τα χαμογελαστά πλάσματα; «Δώστε», λέει ο δάσκαλος, «μια ευκαιρία ακόμη στους δασκάλους σας». Και οι μαθητές: «Σας δώσαμε. Κάθε Σεπτέμβρη σάς λέγαμε, κοιτάξτε μας στα μάτια, αγαπήστε μας λίγο. Θέλαμε τη βοήθειά σας, όχι την εξουσία σας».
Η πρώτη σας συγγραφική προσπάθεια;
Η πρώτη. Το δούλεψα 4 - 5 χρόνια το βιβλίο και είναι μια κατάθεση ψυχής, γιατί το σχολείο το αγαπώ πολύ. Ονειρεύομαι, όπως ο καθηγητής Κλήμης, ένα σχολείο διαφορετικό, όπου θα πρωταγωνιστεί η ταπεινοφροσύνη, η αγάπη, η προσήνεια, όχι η αυστηρότητα. Δεν έχει κανένα νόημα στη σύγχρονη κοινωνία να είναι κανείς αυστηρός με παιδιά. Γιατί η σύγχρονη κοινωνία είναι ανταγωνιστική, είναι στηριγμένη πάνω σε έναν απόλυτο ορθολογισμό, κι αυτός επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλά σκέφτομαι ότι, αν οι πλάτες οι δικές μας, των μεγάλων, μπορούν να αντέξουν αυτό τον «ορθολογισμό», αυτή τη βαρβαρότητα της κοινωνίας, πόσο αντέχουν οι πλάτες των μικρών μαθητών; Πιστεύω ότι η αυστηρότητα μας γυρίζει πίσω. Όσο βάρβαρη γίνεται η κοινωνία, τόσο η αγάπη πρέπει να θεμελιώνεται μέσα στο σχολείο. Το σχολείο πρέπει να προβάλει αντίσταση, να είναι η όαση της ελευθερίας. Ακόμη και αν έξω γίνεται χαμός, μέσα στο σχολείο ο δάσκαλος αγαπάει. Μόνο η αγάπη μπορεί να βοηθήσει. Και η παιδεία, η μόρφωση. Ο δάσκαλος πρέπει να διαβάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Φαίνεται ίσως παράξενο, πού να προλάβει. Αλλά πρέπει να μπαίνει στην τάξη έχοντας μια αυτοπεποίθηση. Αν έχει αυτοπεποίθηση, ακτινοβολεί στους μαθητές του. Οι μαθητές εισπράττουν την εικόνα. Λένε, αυτός είναι εντάξει.
Ο καθηγητής Κλήμης νοιάζεται περισσότερο τους «κακούς» και τους «άτακτους» μαθητές…
Η ενθάρρυνση είναι το Α και το Ω. Δεν υπάρχει μαθητής που δεν παίρνει τα γράμματα. Ο μαθητής είναι ένας άνθρωπος απέναντί σου. Ο κακός μαθητής, με την αγάπη και τη συμπαράσταση, γίνεται άριστος, κι έχω άπειρα παραδείγματα. Μην κάνεις διαχωρισμούς, «στρατόπεδα», εσύ είσαι ο πρώτος, εσύ ο τελευταίος. Η κοινωνία μας, αυτή η κοινωνία του ανταγωνισμού, επιδιώκει με κάθε τρόπο να ιεραρχεί. Στην τάξη οι μαθητές έχουν την ανάγκη σου. Το κόκκινο στο γραπτό ελάχιστο, διακριτικότατο, μια γραμμούλα μόνο. Αλλά από κάτω πάντα: «Προσπάθησε ακόμα λίγο». Ακόμα κι όταν δεν ήταν καλός. Και ανάσαινε, γιατί είναι μια ανάσα ο καλός ο λόγος. Έχουμε παιδιά απέναντί μας, εφήβους. Συχνά τα χάνουμε τα παιδιά, στα 16 - 17. Και μην πείτε ότι δε φταίνε οι δάσκαλοι.
Και η αποστήθιση;
Αυτή η εφιαλτική αποστήθιση είναι περίπου ο θάνατος της ζωντανής γλώσσας, της μητρικής γλώσσας. Της γλώσσας που παράγει ο μαθητής μέσα στην τάξη. Η γλώσσα συνδέεται με τη σκέψη. Σε ένα απόσπασμα του Ντέιβιντ Χάρισον, στο βιβλίο, λέει: «Η γλώσσα μάς δείχνει πώς δουλεύει το μυαλό. Και η απώλειά της σημαίνει πως κλείνει για πάντα η πόρτα σε έναν απέραντο πλούτο γνώσεων». Γιατί μπορεί ο μαθητής να μιλάει, να λέει εξαιρετικά το μάθημα και να παίρνει 20, αλλά μετά από λίγο αισθάνεται ένα εσωτερικό κενό, γιατί αυτό που έχει πει δεν είναι ο δικός του λόγος. Μπορεί να γράψει μόνος του ένα κείμενο. Το έχω κάνει αυτό στην τάξη. Λέω, γράψτε ό,τι θέλετε. Στο “γράψτε ό,τι θέλετε”, έχω ήδη μαζέψει χιλιάδες κείμενα - διαμάντια. Γραμμένα αυθορμήτως, χωρίς προετοιμασία, χωρίς φροντιστηριακή προσπάθεια.
Ο καθηγητής Κλήμης καλεί τους μαθητές να ανακαλύψουν τη λογοτεχνία, γιατί μέσα από αυτή θα μάθουν τον κόσμο. Τους διαβάζει Βρεττάκο και Μαρκές, τους μιλά για την αδικία, τον έρωτα… Ο δάσκαλος σήμερα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα; Νιώθει φόβο;
Ο δάσκαλος έχει να αντιμετωπίσει και το φόβο το δικό του. Είναι ο φόβος που του καλλιεργεί το σύστημα. Οφείλει να τον καταλαβαίνει και να κάνει αυτοκριτική. Προβλήματα καθημερινά, άγχος, προκατάληψη από την πολιτεία, αδιαφορία, φτώχεια. Μπαίνει στην τάξη ως τι όμως; Δεν μπορεί να μπαίνει ως εξουσία, γιατί αντιγράφει την εξουσία. Μπορεί να τον σπρώχνουν, και σε ένα σημείο τον σπρώχνουν, του λένε «είσαι εξουσία, φώναξε!». Όμως, ο δάσκαλος που διδάσκει και διδάσκεται, πρέπει να ακούει τη φωνή των μαθητών του. Ο Μπρεχτ λέει: «Δάσκαλε, άκουσε πριν μιλήσεις». Αυτά τα έχουν πει άλλοι, έχουν μιλήσει. Αλλά τώρα έχουμε σωπάσει. Έχουμε σωπάσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της πολιτικής, της πολιτιστικής. Όμως, το σχολείο δεν μπορεί να λυγίσει. Πάντα ο καθηγητής θα βρίσκεται απέναντι σε ένα μηχανισμό ελέγχου, αλλά ο καθηγητής δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα, όσο κι αν δε φαίνεται. Η λογοτεχνία είναι εξοβελισμένη απολύτως. «Κάντε το μάθημα και τίποτε περισσότερο». Εγώ ξεκινάω το μάθημά μου με μια βιβλιογραφία. Τι έγραψε ο Θερβάντες, ποιος είναι ο Ντοστογιέφσκι, ποιος ο Μαρκές. Όμως, δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες. Μπήκαμε μέσα στον απόλυτο ορθολογισμό που τα κατάφερε. Εξετάσεις, Πανελλήνιες, η μηχανή να δουλεύει καλά. Δεν έχω αντίρρηση, αλλά η βιβλιοθήκη να είναι ανοιχτή. Δεν μπορεί μαθητής του 20 να αγνοεί κλασσικούς συγγραφείς. Ο λόγος είναι το Α και το Ω. Το παιδί δεν μπορεί να οργανώσει τον εαυτό του, αν δεν οργανώσει τον προσωπικό του λόγο.
Οι συνάδελφοί σας πώς βλέπουν τις απόψεις σας;
Ο καθένας είναι ελεύθερος να ακολουθεί το δρόμο που θέλει. Έχω την εντύπωση ότι οι συνάδελφοί μου μπορεί να έχουν κάποιες διαφωνίες, ωστόσο νομίζω ότι υπάρχει ένας απόλυτος σεβασμός απέναντί μου, αλλά και από μένα απέναντί τους. Και με τους συναδέλφους έχω απολύτως άριστη σχέση. Δε θέλω να περιαυτολογήσω. Υπάρχουν πολλοί άλλοι καθηγητές που κάνουν αυτό που κάνω εγώ, δεν είμαι ο μοναδικός.
Ακολουθώντας αυτή τη «μέθοδο» όλα αυτά τα χρόνια, έχετε δει θετικό αποτέλεσμα;
Έχω δει τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει μαθητής που να με συναντήσει στο δρόμο και να μη μου πει για το σχολείο. Ένας παλιός μαθητής μου, πριν από ένα μήνα, με συναντά και μου λέει: «Κύριε Τσαγκαράκη, είναι φοβερό, πέρασαν χρόνια, είμαι γιατρός, μέσα στους επιδέσμους και στα τραύματα, αλλά σκέφτομαι κάθε φορά τι λέγαμε στην τάξη και πάνω σε αυτά στηρίζομαι». Άρα, αισθάνομαι ότι δεν έχω κάνει λάθος και η συνείδησή μου είναι ήσυχη απέναντι σε αυτό. Γιατί το κριτήριο είναι ο μαθητής σου, ο μαθητής που θα σε κοιτάξει στα μάτια είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο στη σχέση δάσκαλου – μαθητή, που είναι ιερή και πολύ δύσκολη.
*Το βιβλίο του Σταύρου Τσαγκαράκη παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από τις εκδόσεις «Αλφειός» και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις».
Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1949. Αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου και το 1967 ήρθε στην Ελλάδα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και από το 1980 είναι καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να διδάσκει σε σχολεία της Καλαμάτας. Της Μαρίας Νίκα
Το βιβλίο ξεκινά με έναν εφιάλτη. Οι μαθητές έχουν εξαφανιστεί και οι καθηγητές τούς ψάχνουν…
Δεν ξέρω κι εγώ πώς το συνέλαβα. Ήθελα να πάρουν οι πιτσιρικάδες μια μικρή ρεβάνς (γελάει). Να έχουν για πρώτη φορά τον πρώτο λόγο. Έχω κουραστεί να ακούω συνέχεια «Είναι αδιάβαστα! Δε γράφουν! Γυρίζουν!». Εμείς οι μεγάλοι τι έχουμε δημιουργήσει για τα παιδιά; Τι κάνουμε εμείς για να έχουμε τη δυνατότητα να κατηγορούμε αυτά τα πρόσωπα, αυτά τα χαμογελαστά πλάσματα; «Δώστε», λέει ο δάσκαλος, «μια ευκαιρία ακόμη στους δασκάλους σας». Και οι μαθητές: «Σας δώσαμε. Κάθε Σεπτέμβρη σάς λέγαμε, κοιτάξτε μας στα μάτια, αγαπήστε μας λίγο. Θέλαμε τη βοήθειά σας, όχι την εξουσία σας».
Η πρώτη σας συγγραφική προσπάθεια;
Η πρώτη. Το δούλεψα 4 - 5 χρόνια το βιβλίο και είναι μια κατάθεση ψυχής, γιατί το σχολείο το αγαπώ πολύ. Ονειρεύομαι, όπως ο καθηγητής Κλήμης, ένα σχολείο διαφορετικό, όπου θα πρωταγωνιστεί η ταπεινοφροσύνη, η αγάπη, η προσήνεια, όχι η αυστηρότητα. Δεν έχει κανένα νόημα στη σύγχρονη κοινωνία να είναι κανείς αυστηρός με παιδιά. Γιατί η σύγχρονη κοινωνία είναι ανταγωνιστική, είναι στηριγμένη πάνω σε έναν απόλυτο ορθολογισμό, κι αυτός επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλά σκέφτομαι ότι, αν οι πλάτες οι δικές μας, των μεγάλων, μπορούν να αντέξουν αυτό τον «ορθολογισμό», αυτή τη βαρβαρότητα της κοινωνίας, πόσο αντέχουν οι πλάτες των μικρών μαθητών; Πιστεύω ότι η αυστηρότητα μας γυρίζει πίσω. Όσο βάρβαρη γίνεται η κοινωνία, τόσο η αγάπη πρέπει να θεμελιώνεται μέσα στο σχολείο. Το σχολείο πρέπει να προβάλει αντίσταση, να είναι η όαση της ελευθερίας. Ακόμη και αν έξω γίνεται χαμός, μέσα στο σχολείο ο δάσκαλος αγαπάει. Μόνο η αγάπη μπορεί να βοηθήσει. Και η παιδεία, η μόρφωση. Ο δάσκαλος πρέπει να διαβάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Φαίνεται ίσως παράξενο, πού να προλάβει. Αλλά πρέπει να μπαίνει στην τάξη έχοντας μια αυτοπεποίθηση. Αν έχει αυτοπεποίθηση, ακτινοβολεί στους μαθητές του. Οι μαθητές εισπράττουν την εικόνα. Λένε, αυτός είναι εντάξει.
Ο καθηγητής Κλήμης νοιάζεται περισσότερο τους «κακούς» και τους «άτακτους» μαθητές…
Η ενθάρρυνση είναι το Α και το Ω. Δεν υπάρχει μαθητής που δεν παίρνει τα γράμματα. Ο μαθητής είναι ένας άνθρωπος απέναντί σου. Ο κακός μαθητής, με την αγάπη και τη συμπαράσταση, γίνεται άριστος, κι έχω άπειρα παραδείγματα. Μην κάνεις διαχωρισμούς, «στρατόπεδα», εσύ είσαι ο πρώτος, εσύ ο τελευταίος. Η κοινωνία μας, αυτή η κοινωνία του ανταγωνισμού, επιδιώκει με κάθε τρόπο να ιεραρχεί. Στην τάξη οι μαθητές έχουν την ανάγκη σου. Το κόκκινο στο γραπτό ελάχιστο, διακριτικότατο, μια γραμμούλα μόνο. Αλλά από κάτω πάντα: «Προσπάθησε ακόμα λίγο». Ακόμα κι όταν δεν ήταν καλός. Και ανάσαινε, γιατί είναι μια ανάσα ο καλός ο λόγος. Έχουμε παιδιά απέναντί μας, εφήβους. Συχνά τα χάνουμε τα παιδιά, στα 16 - 17. Και μην πείτε ότι δε φταίνε οι δάσκαλοι.
Και η αποστήθιση;
Αυτή η εφιαλτική αποστήθιση είναι περίπου ο θάνατος της ζωντανής γλώσσας, της μητρικής γλώσσας. Της γλώσσας που παράγει ο μαθητής μέσα στην τάξη. Η γλώσσα συνδέεται με τη σκέψη. Σε ένα απόσπασμα του Ντέιβιντ Χάρισον, στο βιβλίο, λέει: «Η γλώσσα μάς δείχνει πώς δουλεύει το μυαλό. Και η απώλειά της σημαίνει πως κλείνει για πάντα η πόρτα σε έναν απέραντο πλούτο γνώσεων». Γιατί μπορεί ο μαθητής να μιλάει, να λέει εξαιρετικά το μάθημα και να παίρνει 20, αλλά μετά από λίγο αισθάνεται ένα εσωτερικό κενό, γιατί αυτό που έχει πει δεν είναι ο δικός του λόγος. Μπορεί να γράψει μόνος του ένα κείμενο. Το έχω κάνει αυτό στην τάξη. Λέω, γράψτε ό,τι θέλετε. Στο “γράψτε ό,τι θέλετε”, έχω ήδη μαζέψει χιλιάδες κείμενα - διαμάντια. Γραμμένα αυθορμήτως, χωρίς προετοιμασία, χωρίς φροντιστηριακή προσπάθεια.
Ο καθηγητής Κλήμης καλεί τους μαθητές να ανακαλύψουν τη λογοτεχνία, γιατί μέσα από αυτή θα μάθουν τον κόσμο. Τους διαβάζει Βρεττάκο και Μαρκές, τους μιλά για την αδικία, τον έρωτα… Ο δάσκαλος σήμερα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα; Νιώθει φόβο;
Ο δάσκαλος έχει να αντιμετωπίσει και το φόβο το δικό του. Είναι ο φόβος που του καλλιεργεί το σύστημα. Οφείλει να τον καταλαβαίνει και να κάνει αυτοκριτική. Προβλήματα καθημερινά, άγχος, προκατάληψη από την πολιτεία, αδιαφορία, φτώχεια. Μπαίνει στην τάξη ως τι όμως; Δεν μπορεί να μπαίνει ως εξουσία, γιατί αντιγράφει την εξουσία. Μπορεί να τον σπρώχνουν, και σε ένα σημείο τον σπρώχνουν, του λένε «είσαι εξουσία, φώναξε!». Όμως, ο δάσκαλος που διδάσκει και διδάσκεται, πρέπει να ακούει τη φωνή των μαθητών του. Ο Μπρεχτ λέει: «Δάσκαλε, άκουσε πριν μιλήσεις». Αυτά τα έχουν πει άλλοι, έχουν μιλήσει. Αλλά τώρα έχουμε σωπάσει. Έχουμε σωπάσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της πολιτικής, της πολιτιστικής. Όμως, το σχολείο δεν μπορεί να λυγίσει. Πάντα ο καθηγητής θα βρίσκεται απέναντι σε ένα μηχανισμό ελέγχου, αλλά ο καθηγητής δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα, όσο κι αν δε φαίνεται. Η λογοτεχνία είναι εξοβελισμένη απολύτως. «Κάντε το μάθημα και τίποτε περισσότερο». Εγώ ξεκινάω το μάθημά μου με μια βιβλιογραφία. Τι έγραψε ο Θερβάντες, ποιος είναι ο Ντοστογιέφσκι, ποιος ο Μαρκές. Όμως, δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες. Μπήκαμε μέσα στον απόλυτο ορθολογισμό που τα κατάφερε. Εξετάσεις, Πανελλήνιες, η μηχανή να δουλεύει καλά. Δεν έχω αντίρρηση, αλλά η βιβλιοθήκη να είναι ανοιχτή. Δεν μπορεί μαθητής του 20 να αγνοεί κλασσικούς συγγραφείς. Ο λόγος είναι το Α και το Ω. Το παιδί δεν μπορεί να οργανώσει τον εαυτό του, αν δεν οργανώσει τον προσωπικό του λόγο.
Οι συνάδελφοί σας πώς βλέπουν τις απόψεις σας;
Ο καθένας είναι ελεύθερος να ακολουθεί το δρόμο που θέλει. Έχω την εντύπωση ότι οι συνάδελφοί μου μπορεί να έχουν κάποιες διαφωνίες, ωστόσο νομίζω ότι υπάρχει ένας απόλυτος σεβασμός απέναντί μου, αλλά και από μένα απέναντί τους. Και με τους συναδέλφους έχω απολύτως άριστη σχέση. Δε θέλω να περιαυτολογήσω. Υπάρχουν πολλοί άλλοι καθηγητές που κάνουν αυτό που κάνω εγώ, δεν είμαι ο μοναδικός.
Ακολουθώντας αυτή τη «μέθοδο» όλα αυτά τα χρόνια, έχετε δει θετικό αποτέλεσμα;
Έχω δει τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει μαθητής που να με συναντήσει στο δρόμο και να μη μου πει για το σχολείο. Ένας παλιός μαθητής μου, πριν από ένα μήνα, με συναντά και μου λέει: «Κύριε Τσαγκαράκη, είναι φοβερό, πέρασαν χρόνια, είμαι γιατρός, μέσα στους επιδέσμους και στα τραύματα, αλλά σκέφτομαι κάθε φορά τι λέγαμε στην τάξη και πάνω σε αυτά στηρίζομαι». Άρα, αισθάνομαι ότι δεν έχω κάνει λάθος και η συνείδησή μου είναι ήσυχη απέναντι σε αυτό. Γιατί το κριτήριο είναι ο μαθητής σου, ο μαθητής που θα σε κοιτάξει στα μάτια είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο στη σχέση δάσκαλου – μαθητή, που είναι ιερή και πολύ δύσκολη.
*Το βιβλίο του Σταύρου Τσαγκαράκη παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από τις εκδόσεις «Αλφειός» και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις».
Ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1949. Αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου και το 1967 ήρθε στην Ελλάδα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και από το 1980 είναι καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να διδάσκει σε σχολεία της Καλαμάτας. Της Μαρίας Νίκα
*** Αναδίπλωση για εκτόνωση της κρίσης
Κίνηση Σαμαρά για προσωρινή «μικρή» ΕΡΤ στον αέρα
*** Οι πρώτες αντιδράσεις
Απορρίπτουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ την πρόταση Σαμαρά για μεταβατική «ΕΡΤ»
*** ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Κουβέλης θέτει ζήτημα αλλαγής πρωθυπουργού! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ!
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης όχι μόνο είναι ανυποχώρητος στο θέμα της ΕΡΤ, αλλά προσανατολίζεται να προτείνει αντικατάσταση πρωθυπουργού, να φύγει δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς και να πάει άλλος στη θέση του, στα πλαίσια της ίδιας συγκυβέρνησης.
Όπως μας είπαν ο Φώτης Κουβέλης θα προτείνει τα ακόλουθα πρόσωπα για υποψήφιους πρωθυπουργούς της χώρας: α) Δήμας, β) Αβραμόπουλος, γ) Μπακογιάννη.
.....................
*** Δε θα υποβάλει υποψηφιότητα η Γεωργία Ξανθάκη για την Πρυτανεία
Δεν ενδιαφέρεται για την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου, όπως δήλωσε χθες στο «Θ», με αφορμή την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε για τη θέση του πρύτανη στο ίδρυμα.
«Δε θα ήθελα να είμαι εκ νέου υποψήφια (είχε διεκδικήσει τη θέση στις προηγούμενες εκλογές, όπου τελικά εξελέγη ο καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υφυπουργός Παιδείας σήμερα). Με ενδιαφέρει το έργο που γίνεται στην Καλαμάτα, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό και είμαι αφοσιωμένη σε αυτό» παρατήρησε η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας.
Η κα Ξανθάκη πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένη που βρίσκεται στην Καλαμάτα και θέλει να συνεχίσει εδώ το έργο της, ενώ αναφέρθηκε στην εξωτερική αξιολόγηση που έγινε στο τμήμα της με θετικά αποτελέσματα, καθώς και στα τρία μεταπτυχιακά που υλοποιούνται και τη συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Όσο για την Πρυτανεία, ανέφερε: «Είμαι σίγουρη ότι θα υποβάλουν υποψηφιότητα άξιοι συνάδελφοι».
Αιτήσεις έως τις 30 Ιουνίου
Σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή υποψηφιότητας για τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που δημοσίευσε το Συμβούλιο του Ιδρύματος, αναφέρεται: «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 16 του άρθρου 8 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ Α΄ 195) όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 παρ. 3 του Ν. 4076/2012 (ΦΕΚ Α΄ 159), απευθύνει Διεθνή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για την υποβολή υποψηφιότητας σε όσους διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα για τη θέση του Πρύτανη του Ιδρύματος.
Οι υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη πρέπει να είναι Καθηγητές πρώτης βαθμίδας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με ελληνική ιθαγένεια και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αναγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία.
Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους έως και την 30ή Ιουνίου 2013 και ώρα (14.00)». Της Μαρίας Νίκα
«Δε θα ήθελα να είμαι εκ νέου υποψήφια (είχε διεκδικήσει τη θέση στις προηγούμενες εκλογές, όπου τελικά εξελέγη ο καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υφυπουργός Παιδείας σήμερα). Με ενδιαφέρει το έργο που γίνεται στην Καλαμάτα, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό και είμαι αφοσιωμένη σε αυτό» παρατήρησε η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας.
Η κα Ξανθάκη πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένη που βρίσκεται στην Καλαμάτα και θέλει να συνεχίσει εδώ το έργο της, ενώ αναφέρθηκε στην εξωτερική αξιολόγηση που έγινε στο τμήμα της με θετικά αποτελέσματα, καθώς και στα τρία μεταπτυχιακά που υλοποιούνται και τη συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Όσο για την Πρυτανεία, ανέφερε: «Είμαι σίγουρη ότι θα υποβάλουν υποψηφιότητα άξιοι συνάδελφοι».
Αιτήσεις έως τις 30 Ιουνίου
Σχετικά με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή υποψηφιότητας για τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που δημοσίευσε το Συμβούλιο του Ιδρύματος, αναφέρεται: «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 16 του άρθρου 8 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ Α΄ 195) όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 12 παρ. 3 του Ν. 4076/2012 (ΦΕΚ Α΄ 159), απευθύνει Διεθνή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για την υποβολή υποψηφιότητας σε όσους διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα για τη θέση του Πρύτανη του Ιδρύματος.
Οι υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη πρέπει να είναι Καθηγητές πρώτης βαθμίδας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με ελληνική ιθαγένεια και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αναγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία.
Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους έως και την 30ή Ιουνίου 2013 και ώρα (14.00)». Της Μαρίας Νίκα
***
*** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΑΪΟΥ 2013 :
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 .- ~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/31-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 .-
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 :
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 01 Ιουνίου 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 .-~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html , Μιά νέα ζωή ...αρραβώνες ..δυό νέων ανθρώπων ... Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 , To Σάββατο 01 Ιουνίου 2013 στην όμορφη Καλαμάτα Μεσσηνίας .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/06/2-2013.html , Διαδρομές στο Βασιλικό κτήμα Τατοϊου Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 : Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 04 Ιουνίου ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Ιουνίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 07Ιουνίου 2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 08 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 09 Ιουνίου 2013.-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το Δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 10 Ιουνίου 2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 11 Ιουνίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013, ,
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/06/14-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πάρασκευή 14 Ιουνίου 2013 .-
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** *** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.- ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
*** ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΔΗΛΩΣΗ :
www.gsis.gr : η υποβολή φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικα 2013.-
www.ika.gr , : Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΙΚΑ για φορολογική δήλωση 2013.-
www.nat.gr , : Εκτυπώστε τη Βεβαίωση Σύνταξης ΝΑΤ για φορολογική δήλωση 2013.-
*** Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ
Πρόσφατα πολλοί από σας κοινοποιήσατε δημοσίευμα για 200 λέξεις τουρκικές που καθημερινά χρησιμοποιούμε και έχουν παρεισφρήσει στη γλώσσα μας
Και όμως δεν είναι όλες, μην παραπλανιέστε!
Πχ καλντερίμι = καλλιδρόμιο
Ντερλικώνω = εντερολυκώνω …ο μονάντερος λύκος
Χιλιάδες είναι οι Ελληνικές που έχουν μπει στην τουρκική γλώσσα
Μύθος ότι είναι πολλές οι τουρκικές λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά και δε το ξέρουμε .πχ να μερικές απ τις 200 που περιλάμβανε το δημοσίευμα. ΑΛΑΝΙ (αλήτης), ελληνικό
ΑΛΑΝΑ (ανοιχτός χώρος), ελληνικό
ΑΓΑΣ (δεσποτικός-αυταρχικός), ελληνικό από το άγω, ηγέτης
ΓΚΑΙΝΤΑ (άσκαυλος), σλάβικο
ΚΑΡΠΟΥΖΙ (υδροπέπων), καρπός ελληνικό
ΚΟΥΒΑΣ (κάδος-αγγείο), κύβος μονάδα όγκου ελληνικό
ΚΙΟΣΚΙ (περίπτερο), ρώσικα γερμανικά κλπ ΚΙΟΣΚ
ΚΟΠΙΤΣΑ (πόρπη), αλβανικά
ΚΟΤΣΙ (αστράγαλος), σλάβικο
ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ (ασύνετα-απερίσκεπτα), κοττός μυαλό κότας ελληνικό
ΛΑΓΟΥΜΙ (υπόνομος-οχετός), ελληνικό από το λαγός, λαγωός….
ΛΑΠΑΣ (χυλός), ΛΑΠΠΑ σημαίνει λάσπη τριμμένη άμμος ..ΛΑΣ πέτρα
ΛΕΒΕΝΤΗΣ (ανδρείος-ευσταλής), σλάβικο..
ΛΕΛΕΚΙ (πελαργός), λέλεξ ελληνικό αρχαίοι Λέλεγες…
ΜΑΓΙΑ (προζύμη-ζυθοζύμη), περσική
ΜΑΟΥΝΑ (φορτηγίδα), λατινογενές
ΜΑΡΑΖΙ (φθίση), ελληνικό μαραζώνω αμάραντος
ΜΑΣΟΥΡΙ (μικρό ξύλο), μάσε, μάζεψε, μαζεύω ελληνικό), ΜΙΝΑΡΑΣ ελληνικό από το μαινάρω, μαίνομαι, Κεφαλλονίτικο
ΜΠΑΤΙΡΙΣΑ(πτωχεύω-χρεοκοπώ), έφτασα στον πάτο
ΜΠΙΝΕΣ (κίναιδος-ασελγής), διπλός λατινικό
ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙ (φυλακή), ελληνικό υπόδρομος , υπόγειο…
ΝΤΑΡΑΒΕΡΙ (συναλλαγή-αγοραπωλησία), ιταλικό dare- avere …δίνω έχω
ΝΤΕΛΑΛΗΣ (διαλαλητής), ελληνικό, διαλαλώ
ΠΑΖΑΡΙ (αγορά-διαπραγμάτευση), μπαζααρ αραβικό
ΠΑΤΖΟΥΡΙ (παραθυρόφυλλο), ελληνικό παραθύρι
ΠΕΡΒΑΖΙ (πλαίσιο θυρών), περιβάζω ελληνικό
ΣΙΝΑΦΙ (συντεχνία, κοινωνική τάξη), συνάφεια ελληνικό
ΤΕΦΤΕΡΙ(κατάστιχο), δευτέρι ελληνικό
ΤΟΥΛΟΥΜΙ τυλίγω ελληνικό
ΤΡΑΜΠΑ (ανταλλαγή) παγίδα στα ισπανικά
ΦΑΡΣΙ (τέλεια-άπταιστα), ιρανική διάλεκτος….
ΦΥΝΤΑΝΙ(φυτώριο), φύομαι φυτό ελληνικό
ΦΙΣΤΙΚΙ (πιστάκη), ελληνικό
ΧΑΖΙ (ευχαρίστηση), χαζεύω, χαζώνω , κάνω χάζι ελληνικό
ΧΑΛΚΑΣ (κρίκος), χάλκινος ελληνικό
ΧΟΥΙ (ιδιοτροπία), είναι σλάβικο…
Με σεβασμό Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου