ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ γιά την  Υγεία του Στόματος :
Σάββατο  11  Μαΐου   2013 ,

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ  ΜΙΑ  ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ?; ;;;

Καθημερινά οι οδοντόκρεμες εξελίσσονται. Σήμερα έχουμε οδοντόκρεμες κατά της πλάκας, της τερηδόνας, της ουλίτιδας, για λεύκανση, για ευαίσθητα δόντια, λευκές, με ρίγες, ακόμα και με γεύση βοδινού για τα σκυλιά.
Ας δούμε αναλυτικά τα συστατικά μιας οδοντόκρεμας του εμπορίου και ας βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Η οδοντιατρική φιλοσοφία δεν απέχει πολύ από την ιατρική φιλοσοφία.
Δυστυχώς και οι δύο προσανατολίζονται στη θεραπεία και όχι τη πρόληψη. Η προσπάθεια πρόληψης των οδοντιατρικών παθήσεων θα έπρεπε να είναι στραμμένη προς την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα, που εξ'ορισμού είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο project.
Οι οδοντόκρεμες καθαρίζουν τα δόντια και αφαιρούν τη πλάκα, γεγονός που είναι πλεονέκτημα, αλλά αν επιθυμείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας σε καλή υγεία, ίσως οι οδοντόκρεμες και να μη σταθούν οι καλυτεροι σύμμαχοι σας.

Ο λόγος;Μια σύγχρονη οδοντόκρεμα περιέχει τα εξής:

~ Γλυκερίνη:
Η προσθήκη της στην οδοντόπαστα μάλλον δεν είναι και η ιδανική χρήση αυτής της, κατά τα άλλα, πολύτιμης ουσίας. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως η γλυκερίνη αφήνει ένα film πάνω στα δόντια που αποτρέπει τη φυσική τους ικανότητα για αναδόμηση. Επίσης μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας, αν έχει επεξεργαστεί με χημικά. Και δε νομίζω πως οι βιομηχανίες ψάχνουν τόσο για ποιότητα, όσο για μια φθηνή λύση.
~ SLS (Sodium Laurel Sulfate):
Είναι επιφανειοδραστικός παράγοντας (τασιενεργός ουσία), στον οποίο οφείλεται ουσιαστικά το "καθαριστικό" κομμάτι της οδοντόκρεμας. Αν κάποιες φορές, μετά το βούρτσισμα, νιώσατε να έχετε χάσει την αίσθηση του γλυκού, ευθύνεται το SLS. Είναι αποδεδειγμένα ερεθιστικό για το δέρμα και προστίθεται μόνο σε προϊόντα που ξεπλένονται μετά τη χρήση τους (πχ. σαμπουάν, οδοντόκρεμες), όχι σε αυτά που παραμένουν πάνω στο δέρμα, χωρίς να ξεπλυθούν (πχ. κρέμες). Τα γνωστά μας SLS φημολογείται πως είναι καρκινογόνα. Ωστόσο πολλές εταιρείες τα χρησιμοποιούν στις οδοντόκρεμες τους, ισχυριζόμενες πως είναι ασφαλή. Το ρισκάρετε;
~ Triclosan:
Το συναντάμε συνήθως σε αντιβακτηριδιακά προϊόντα και σε πολλές οδοντόκρεμες του εμπορίου. Κατατάσσεται από τους περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς στα εντομοκτόνα, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο, όσο και το περιβάλλον. Ενοχοποιείται για ορμονικές διαταραχές, μυοπάθεια, υπογονιμότητα, αποβολές εμβρύων και καρκίνο του δέρματος. Ακόμη η εκτεταμένη χρήση του συνδέεται με τη κατακόρυφη αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά. Όταν το triclosan αντιδράσει με το χλώριο (που περιέχεται και αυτό σε πολλά προϊόντα καθαρισμού), δημιουργούνται επίκίνδυνες για την υγεία ενώσεις, όπως το χλωροφόρμιο. 
~ Τεχνητά γλυκαντικά: 
Είναι ίσως το πρώτο συστατικό που πρέπει να σας κάνει να αμφισβητήσετε τις οδοντόκρεμες. Όλα τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καρκινογόνα και καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, τελεία και παύλα. Ακόμα και στον κύριο στόχο τους, δηλαδή τη καταπολέμηση της παχυσαρκίας, απέτυχαν παταγωδώς, μιας και αποδείχτηκε πως προκαλούν περαιτέρω αύξηση βάρους.
~ Φθόριο (fluoride): 
Στη μορφή που υπάρχει στην οδοντόκρεμα, το φθόριο είναι τοξικό. Είναι υποπροϊόν του αλουμινίου και χρησιμοποιείται σε ποντικοφάρμακα και σε βιομηχανικά εντομοκτόνα. Φθόριο σε αυτή τη μορφή δεν υπάρχει πουθενά στη φύση. Ουσιαστικά η προσθήκη του στις οδοντόκρεμες δε κάνει αυτό που υπόσχεται, δηλαδή να προστατεύσει τα δόντια από τη τερηδόνα. Σύμφωνα με τον FDA είναι φάρμακο και ιδιαίτερα τοξικό αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Με λίγα λόγια δηλητηριάζετε κάθε μέρα τον οργανισμό σας. Μια πολύ μικρή ποσότητα (~3gr) μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικο άντρα 70+kg. 
~ Αιθανολαμίνες (DEA):  
Είναι συστατικό που δίνει αφριστικές ιδιότητες στην οδοντόκρεμα. Προκαλεί ορμονικές διαταραχές και σχηματίζει καρκινογόνες νιτρικές ενώσεις. Επαναλαμβανόμενη χρήση του DEA στο δέρμα (που υπάρχει σε πολλά καλλυντικά και καθαριστικά), αυξάνει το κίνδυνο για καρκίνο ήπατος και νεφρών. Δε ζεις ούτε χωρίς το ένα, ούτε χωρίς το άλλο. 
~ Φορμαλδεΰδη:  
Αυτή ακριβώς την ουσία που χρησιμοποιούν τα νεκροτομεία σε καθημερινή βάση για τη διατήρηση πτωμάτων, περιέχει και η οδοντόκρεμα σας. Σκοτώνει όλα τα βακτηρίδια στα δόντια μετά από το γεύμα σας και σιγά-σιγά και εσάς. Εάν καταποθεί σε μεγάλη ποσότητα είναι θανατηφόρος.
 ~ Υποπροϊόντα του πετρελαίου (Parabens): 
Προστίθενται στις οδοντόκρεμες για να προσδώσουν απαλή υφή. Παράγωγα του πετρελαίου, σίγουρα δεν είναι συστατικά για να τα βάζετε στο στόμα σας ή οπουδήποτε αλλού. Τόμοιολόκληροι έχουν γραφτεί για τα parabens, οπότε δε θα επεκταθώ παραπάνω.
~ Οξείδιο του τιτανίου: 
Χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία χρωμάτων, κυρίως στο λευκό χρώμα. Στην οδοντόκρεμα, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Δίνει στα δόντια σας, για λίγη ώρα, μια πιο λευκή όψη, ξεγελώντας σας για τις δήθεν λευκαντικές ιδιότητες της οδοντόκρεμας.
~ Hydrated silica:
Είναι μεταλλικό στοιχείο που αποκαλείται και διοξείδιο του πυριτίου. Όταν το διοξείδιο του πυριτίου ενωθεί με άνθρακα, σε υψηλή θερμοκρασία, προκύπτει η σιλικόνη (silicone). Με περαιτέρω επεξεργασία της σιλικόνης προκύπτουν διάφορα πολυμερή, γνωστά ως σιλικόνια, σε μορφή υγρού, γέλης ή ουσία με ελαστική σύσταση. Είναι απαραίτητη προσθήκη στις οδοντόκρεμες, ώστε να μπορέσει να δράσει το φθόριο (fluoride). Βρίσκεται κυρίως στις οδοντόκρεμες σε μορφή gel και σε αυτές με ρίγες, αλλά και στις λευκές.
~ Αλλαντοΐνη: 
Χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τους ερεθισμούς, που προκαλούνται στους βλεννογόνους (ούλα, χείλη, γλώσσα) από τα παραπάνω χημικά.
~ Γευστικά βελτιωτικά:
Είτε λέγεται μενθόλη, είτε κάπως αλλιώς, χωρίς αυτά η οδοντόκρεμα θα είχε γεύση μπογιάς και λιπαντικού μαζί.
Σας έφτασαν; Μήπως είναι πια καιρός να αρχίσετε να φτιάχνετε τη δική σας οδοντόκρεμα;
*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  γιά  σήμερα
Ο ΟΣΦΠ σα να 'ναι ο πρώτος, ο Αστέρας σα να ΄ναι ο τελευταίος
ΤΕΛΙΚΟΣ  ΚΥΠΕΛΛΟΥ  ΕΛΛΑΔΑΣ στο  ποδόσφαιρο :
  
~*   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΑΣΤΕΡΑΣ  ΤΡΙΠΟΛΗΣ 
 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (20:30)     κ.α.  1-1 , (1-1) .-
Παράταση : 1-3 .-
Τα  γκόλ : 13΄ Ναβάρο , 42΄ Φουστέρ , 98΄Τζεμπούρ , 118΄πεν. Αμπτουν .-

Διαιτητές : Γιάχος, ..... Σαραϊδάρης, Καραζίκας , Σπάθας , Τριτσώνης .- ^
ΝΤΡΟΠΗ  !!!! σε  ολόκληρη την Ελληνική Διαιτησία !! Απαιτείται η άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα !!! για τον Αθ. Γιάχο  και την Αλητοπαρέα του !!
Κάρτες : Χολέμπας , Κοντοές , Κουρμπέλης , Πιπίνης , Πίντο , .......Ναβάρο , Κόκκινες : Μοντέστο , Περόνε .......10  ΦΟΡΈΣ ΝΤΟΠΗ  σε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο του προέδρου του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ !!

~** ΟΣΦΠ  ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ  1-0 γκόλ Ράγιος  13΄ : http://youtu.be/gJCacQXK4z8 ,
 


~**  ΟΣΦΠ - Αστέρας Τρ.  1-1 42΄ Φουστέρ: http://youtu.be/3XjavRLUOoI ,

Τα  βίντεο  των γκόλ :
http://www.dailymotion.com/video/xzsdyz_iiiiiii-iiiiiiiiii-1-0-ii-iiii-iii-iiiiii_sport&start=8  , =  Ράγιος  13΄ 1-0 .-

 http://www.dailymotion.com/video/xzsed4_iiiiiii-iiiiiiiiii-1-1-ii-iiii-iii-iiiiiii_sport&start=23   ,.,=  Νταβίντ Φουστέρ 42΄   1-1 .-


~** Tο πέναλτι που δεν δόθηκε : http://youtu.be/eEDyTnTXUMg ,

~** ΟΣΦΠ-  ΑΣΤΕΡΑΣ : http://youtu.be/apWLWKgC6fw ,

~** 98΄ γκόλ Τζεμπούρ ΟΣΦΠ  - ΤΡΙΠΟΛΗ 2-1 : http://youtu.be/dccqj69Ffos ,
** ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ.  3-1  στο κύπελλο φάσεις το γκόλ πέναλτι  : http://youtu.be/He0tAOiZSQQ ,

** ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ του τελικού 2013 ... θαυμάστε τους! :Το  κύπελλο  που ο Αθ. Γιάχος Διαιτητής  με την αλητοπαρέα του (που  έδωσε το κύπελλο  ελλάδας στο ποδόσφαιρο)   στούς  Μαρινάκη – Θεοδωρίδη και λειποί  της παρέα ...  στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ! ΑΙΣΧΟΣ !!!  για το κατάντημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου … : http://youtu.be/8YYtYtnMrnU ,
** ** ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ  2013  ΟΣΦΠ : http://youtu.be/xo8WukyLzd4 ,

** Απονομή  Κυπέλλου  2013 :  http://youtu.be/JZY9AUF6x1s  .
** ΟΣΦΠ -  ΤΡΙΠΟΛΗ  Τελικός  κυπέλλου 3-1¨:  http://youtu.be/LZiw9e0x27o   ,

** Απονομές τελικού  κυπέλλου στο ποδόσφαιρο  2013: http://youtu.be/roQ5ylaLwnw  ,

Αστέρας Τρίπολης (Σάκης Τσιώλης): Φούλοπ, Τσαμπούρης(Λέντζε), Σανκαρέ, Κουρμπέλης(Μπαρτολίνη ) , Πιπίνης, Κοντοές(Καλαντζής), Ουσέρο, Ντε Μπλάσις, Ναβάρο, Ράγιος, Περόνε. ,

Ολυμπιακός (Μίτσελ):
Κάρολ, Μανιάτης, Μοδέστο(Ιμπαγάσας ) , Μασάντο(Πίντο), Φέισα, Μήτρογλου, (Τζεμπούρ ) ,Φουστέρ, Χολέβας, Σιόβας, Μανωλάς, Αμπντούν. ,

Στον πάγκο για τους Αρκάδες βρίσκονται οι: Μπαντής, Άλβαρεζ, Μπακασέτας, Μπαρτολίνι, Καλαντζής, Ουρτάδο και Λένσε.

Στον πάγκο για τους Πειραιώτες βρίσκονται οι: Μέγιερι, Ιμπαγάσα, Κοντρέρας, Τζεμπούρ, Λυκογιάννης, Ρουγκάλας, Πίνο.

**  Οι «ερυθρόλευκοι» θα διεκδικήσουν το 16ο νταμπλ στην ιστορία τους και 26ο Κύπελλο, μια και πριν από μερικές εβδομάδες πανηγύρισαν την κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος.
 ~  Η αποστολή του Ολυμπιακού: Κάρολ, Μέγιερι, Αμπντούν, Κοντρέρας, Τζεμπούρ, Φέισα, Φετφατζίδης, Φουστέρ, Χολέμπας, Ιμπαγάσα, Λυκογιάννης, Μασάντο, Μανιάτης, Μανωλάς, Μήτρογλου, Μοδέστο, Παπαδόπουλος, Πίνο, Ρουγκάλας, Σιόβας.

~*
Μαρινάκης: «Χορτάσαμε εχθρούς, θέλουμε επενδύσεις»
Το δικό του μήνυμα για το «αύριο» του ελληνικού ποδοσφαίρου, έστειλε λίγο πριν την έναρξη του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.
«Ο τελικός του Κυπέλλου είναι για όλους τους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους μια σπουδαία γιορτή. Μια γιορτή στην οποία γιορτάζουμε, όλοι μαζί, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχει ανάγκη από στήριξη και προβολή.
Για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που αξίζει να σταθούμε δίπλα του, με έργα και πράξεις ειδικά τώρα, σε μια εποχή που δέχεται συντονισμένο πόλεμο λάσπης. Για τον Ολυμπιακό η συμμετοχή στον τελικό κλείνει μια χρονιά στην οποία η ομάδα έφτασε σε ένα ιστορικό Πρωτάθλημα, το 40ό του συλλόγου και θέλουμε αυτή η χρονιά να κλείσει πανηγυρικά με την κατάκτηση του νταμπλ, ώστε να δώσουμε τη μέγιστη δυνατή χαρά στους φιλάθλους μας, που όπως όλοι οι Έλληνες δοκιμάζονται αυτή την περίοδο!
Ελπίζω, ότι οι τυχεροί που θα βρεθούμε στο Ολυμπιακό Στάδιο, θα ζήσουμε ένα ποδοσφαιρικό βράδυ αντάξιο των προσδοκιών μας. Με ποιοτικό ποδόσφαιρο και θέαμα.
Με αφορμή τον τελικό, επαναλαμβάνω ότι το ποδόσφαιρο μας έχει χορτάσει από εχθρούς και Εφιάλτες. Αυτό που του λείπει είναι άνθρωποι που θα το αγαπήσουν, θα επενδύσουν σε αυτό με πράξεις και θα το πάνε ψηλότερα».
 
** Αντίθετα, Ο ΑΣΤΕΡΑΣ  Τρίπολης ..., αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή των Αρκάδων σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και θέλουν να συνδυάσουν αυτή την ιστορική στιγμή με την κατάκτηση του τροπαίου.-
Η αποστολή του Αστέρα Τρίπολης: Φούλοπ, Μπαντής, Γεωργακόπουλος, Τσαμπούρης, Πιπίνης, Μπαρτολίνι, Σανκαρέ, Αλβάρες, Σέτι, Ουσέρο, Ουρτάδο, Κουρμπέλης, Κοντοές, Λέντσε, Ντε Μπλάσις, Ράγιος, Ναβάρο, Φραγκουλάκης, Κάφα, Περόνε, Καλαντζής, Μπακασέτας.
~*
Μποροβήλος: «Σήμερα γιορτάζει η Τρίπολη»
Στη σημασία της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Αστέρα Τρίπολης, στάθηκε ο Γιώργος Μποροβήλος με δηλώσεις του στο match program του τελικού με τον Ολυμπιακό.
«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Το πιο όμορφο για τους περισσότερους. Ένας τελικός είναι και πρέπει να είναι γιορτή. Η Tρίπολη, η Αρκαδία, ο Μοριάς γιορτάζουν σήμερα με τη συμμετοχή του Αστέρα στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Αστέρας, μία ομάδα που ήρθε από το πουθενά να ταράξει τα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αθόρυβα, στον 6ο χρόνο παρουσίας του στη Super League, βρίσκεται ενώπιον μεγάλων αγωνιστικών προκλήσεων, όπως η σημερινή.
Ήρθαμε στο ΟΑΚΑ με σεβασμό, αλλά χωρίς καθόλου φόβο απέναντι στον Ολυμπιακό που έχει την εμπειρία της συμμετοχής σε πολλούς τελικούς, αλλά και πολλές κατακτήσεις του Κυπέλλου. Μπορεί να έχουμε το στοιχείο του πρωτάρη, αλλά τίποτα δεν μας αφαιρεί το δικαίωμα στο όνειρο της κατάκτησης του Κυπέλλου.
Γνωρίζουμε ότι το Κύπελλο κατά 10% δίνεται (ατυχία αντιπάλου, τύχη δική) μας και κατά 90% παίρνεται. Αυτό θα γίνει με την απόδοση της ομάδας μας και τη στήριξη των οπαδών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μποροβήλος.


** ΛΑΕ ΜΗ ΣΦΥΞΕΙΣ  ΑΛΛΟ ΤΑ ΖΩΝΑΡΙΑ ΣΟΥ …..:
Η “Επιχείρηση Μαραθών 2013” , αποτελούμενη από αδέσμευτους, ακομμάτιστους και αποφασισμένους πολίτες, άρχισε και, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη που κορυφώνεται στις 12 του Μάη,
στο ιστορικά βαρύ έδαφος του Μαραθώνα.
Είναι η ώρα να αφήσουμε τα λόγια σε δεύτερο πλάνο και να κάνουμε πράξη τη θέλησή μας για ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ και ΜΑΤΑΊΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΊΩΝ της ολοκληρωτικής υποταγής μας.
Είναι η ώρα να δηλώσουμε (με την παρουσία μας) την απόφασή μας, όχι μόνο να αντισταθούμε στην παράδοση της Χώρας σε αντίθετα (προς αυτά της Ελληνικής κοινωνίας) συμφέροντα, αλλά και να ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΙΣΩ από τα αρπαχτικά χέρια στα οποία παραδόθηκε η Εθνική μας Κυριαρχία, δηλαδή η Αυτοδιάθεσή μας, δηλαδή η Ελευθερία μας, με αποτέλεσμα το δράμα που ζούμε όλοι με την ανεργία, με το κλείσιμο των μαγαζιών, με την προσφυγιά της νεολαίας μας, με την κατάρρευση των υπηρεσιών Υγείας, την αφαίμαξη των Συντάξεων, το γκρέμισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενεργοποίηση του μηχανισμού λεηλασίας (ΤΑΙΠΕΔ) κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής της Χώρας, με τη διαρκή απειλή νά χάσουμε το σπίτι μας από την Εφορία ή την Τράπεζα, την κατάλυση κάθε Συνταγματικής προστασίας της Δημοκρατίας.....
Αυτή την κατάσταση επιχειρεί να ανατρέψει η “Επιχείρηση Μαραθών 2013” .
“Λαέ, μή σφίξεις άλλο το ζωνάρι.

Η πείνα, το καμάρι είναι του κιοτή,


του σκλάβου, που του μέλει να θαφτεί”....

Και μη ξεχνάς πως ο Εθνικός μας Ύμνος, δεν είναι αφιερωμένος στην Οικονομία και την ευμάρεια, αλλά είναι αφιερωμένος στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Και είναι γραμμένος με ποταμούς αίματος και εκατόμβες κορμιών παλληκαριών που για τη θυσία τους στη Λευτεριά, συνένεσαν μανάδες και γυναίκες τους....
Επειδή δεν θέλουμε άλλα αίματα κι άλλες θυσίες, καλούμε την κοινωνία να ορθώσει το ανάστημά της και να δείξει ότι αυτή είναι το αφεντικό της χώρας και όχι οι Πεμπτοφαλλαγγίτες διαχειριστές της τύχης της.
Στις 12 Μάη (Κυριακή του Θωμά)
όλοι οι ελευθερόφρονες Έλληνες
έξω από κομματικές και ιδεολογικές διαφορές
στον Μαραθώνα.
Για να πάρουμε πίσω τη Χώρα
Η Οργανωτική Επιτροπή
Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΟΝΤΕΛΟ,
ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ.



 ***  ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :
~  Χαιρετισμοί στην Παναγία  μας   : http://youtu.be/V16wDjs_KTM ,
~ + π. Παντ. Κάρτσωνας ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
http://youtu.be/vjy2G9PT-UE

+ ΨΑΛΛΕΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΚΑΡΤΣΩΝΑΣ (ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ)
http://youtu.be/vUHw0Zvo-tw  ,

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Εν πλω δυτικά του Όρους
http://youtu.be/iTC_NCQ2y5U  ,

 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΆΘΩΣ' ''ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΆΓΙΟ ΌΡΟΣ '
 ***  Κυκλάδες  Δωδεκάνησα 2013 :
 http://youtu.be/Bk8kJw5IVqc ,


 ** ο  ΓΑΤΟΣ του σπιτιού  μας  2013 : http://youtu.be/cas90GiMj1c ,
 

** Τα γατάκια  του σπιτιού 2013 : http://youtu.be/ZVJ7oNpshwA ,
 
~  Οι μεγάλοι έρωτες δεν είναι πάντα ντυμένοι στο λευκό...
Οι μεγάλοι έρωτες δεν έχουν έτσι κι αλλιώς, ούτε το χρώμα, ούτε το σχήμα, ούτε τη γεύση της αθωότητας...
Έχουν το χρώμα του πάθους, την εκτυφλωτική λάμψη του αδύνατου και...το ρίσκο της υπέρβασης.....!


 ~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2522  video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =           869  video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =                909    video.-
                                                         Σύνολο  :   4300     βίντεο ανηρτημένα .-
***

~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Απριλίου 2013, Κυριακή των Βαϊων.
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/29-04-2013.html, Μ. Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης 29-04-2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/30-2013.html ,Μ. ΤΡΊΤΗ 30 Απριλίου 2013 το αγιάζι της ενημέρωσης.-

ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-
* http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη 1η Μάη 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζιθ της ενημέρωσης 02- Μαϊου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/03-2013.html ,  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης 03- Μαϊου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/05/04-2013.html  , ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/05-2013.html , ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ στο αγιάζι της ενημέρωσης 05 ΜΑΪΟΥ 2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/06-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013 .-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07-Μαΐου 2013.-
~
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/08-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Μαΐου 2013.-

 ~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/09-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Μαϊου 2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/10-2013.html , , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 10 -Μαΐου 2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/11-2013.html , Το αγιάζι του Σαββάτου στην ενημέρωση 11 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/05/11-2013.html , ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ γιά την Υγεία του Στοματος Σάββατο 11 Μαΐου 2013 .-

** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
***
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ   ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ  :
 
*** ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΛΙΚΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΥΓΓΡΟΥ :
Του  Αποστόλη Χρ.  Γιαννακούτζου (Αρφαρά 2013)
Όταν τον Απρίλιο του 1931 ο Γιάννης Θεοδώρου Γιαννακούντζος μαζί με τα άλλα στελέχη του ΚΚΕ απέδρασε από τις φυλακές Συγγρού, τότε στις φυλακές Συγγρού υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία ο συμπατριώτης μας Δημήτριος Σκούλικας, πατέρας του δάσκαλου Γιάννη Σκούλικα και του γεωπόνου Κυριάκου Σκούλικα. Λίγα χρόνια πριν πεθάνει, ο Δημήτρης Σκού...λικας μας μίλησε με μεγάλο σεβασμό για την ιδιοφυή προσωπικότητα του καθηγητή Γιάννη Γιαννακούντζου στον οποίο είχε δώσει το όνομα "ιδεολόγος". Μας ανέφερε τις λεπτομέρειες της απόδρασης, καθώς και ότι στις φυλακές έμαθε ότι ήταν κομμουνιστής, και επίσης πως ούτε καν σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Μέχρι τότε ο Γιάννης ήταν γνωστός στο Αρφαρά για τις συγκλονιστικές αναλύσεις των ευαγγελίων που έκανε από άμβωνος στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών, χωρίς να γνωρίζουν οι συμπατριώτες ότι ήδη ήταν κομμουνιστής. Καί όταν τελείωσε την αυθόρμητη αφήγησή του και μας είπε ότι τον σκότωσαν, ξαφνικά ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Σκούλικας άρχισε να κλαίει ασταμάτητα!!!


*** ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΝΤΖΟΣ καθηγητής θεολόγος -φιλόλογος ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» γεννήθηκε στο Αρφαρά το 1900 δολοφονήθηκε από το Σταλινικό καθεστώς στην Τυφλίδα της Γεωργίας το 1939
(ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ)
~~** ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΥΓΓΡΟΥ
Τον Απρίλιο του 1931 οκτώ κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δραπετεύουν από τις Φυλακές Συγγρού. Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο από τους ηγέτες ...του ΚΚΕ, παλιά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ο Ανδρόνικος Χαϊτάς και ο Κώστας Ευτυχιάδης (πραγματικό του όνομα Καρακόζοφ), Ελληνορώσος του Καυκάσου, απεσταλμένος της Μόσχας τη δεκαετία του ’20. Οι οκτώ δραπέτες και ο στρατιώτης Γρηγόρης Γρηγοριάδης, συνένοχος στη δραπέτευση, επιβιβάζονται κρυφά σε ένα σοβιετικό πλοίο και φεύγουν για την ΕΣΣΔ.
Στη Ρωσία ο Α. Χαϊτάς αναλαμβάνει να δώσει μαθήματα για το εργατικό κίνημα στους έλληνες φοιτητές του Κομμουνιστικού Πανεπιστημίου των Εθνικών Μειονοτήτων της Δύσης. Συλλαμβάνεται το 1936 ή το 1937 και εκτελείται ως «εχθρός του λαού». Η ακριβής ημερομηνία σύλληψής του και οι συνθήκες του θανάτου του αγνοούνται.
Περίπου την ίδια εποχή δύο άλλοι δραπέτες των Φυλακών Συγγρού, ο Κώστας Ευτυχιάδης και ο Μάρκος Μαρκοβίτσης, συλλαμβάνονται και εκτελούνται. Ο στρατιώτης Γρ. Γρηγοριάδης, που διορίζεται δάσκαλος σε ένα ελληνικό σχολείο, συλλαμβάνεται με τη σειρά του το 1937. Αποφυλακίζεται ύστερα από κάμποσα χρόνια αλλά του είναι αδύνατον να γυρίσει στην Ελλάδα ¬ μένει στην ΕΣΣΔ ως τον θάνατό του. Ο Δεσποτόπουλος, ο Χαλκογιάννης, ο Τσαουσίδης συλλαμβάνονται στο Σοχούμ και εξαφανίζονται για πάντα στα υπόγεια της Γκεπεού.
Ο παλιός γενικός γραμματέας της ΟΚΝΕ, ο Γιώργος Κολοζώφ, εκτελείται την ίδια εποχή. Λίγο καιρό πριν είχε καταφέρει να στείλει παράνομα στη γυναίκα του Δόμνα ένα γράμμα όπου εξέφραζε την απελπισία του και την απογοήτευσή του από την ΕΣΣΔ. Εγραφε, μεταξύ άλλων, ότι θα προτιμούσε να καταδικαστεί και να φυλακιστεί στην Ελλάδα παρά να φυτοζωεί άθλια στο Νοβοροσίσκ.
Ο Αλέξης Πηλιώτης, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, εκτελέστηκε επίσης ως «εχθρός του λαού». Ενας άλλος δραπέτης από την Ελλάδα, πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ, ο Απόστολος Κλειδωνάρης, παλιός «Κούτβης» συνελήφθη το 1937. Πέθανε στη φυλακή μερικά χρόνια αργότερα.
Ο Γιάννης Τσαγκαράκης, στέλεχος της ΟΚΝΕ,
ο Γιάννης Γιαννακούτσος, συντάκτης του «Ριζοσπάστη»,
ο Γιώργος Δούβας, γραμματέας της ΟΚΝΕ, οι Φλαράκος, Κουρούλης, Σακαρέλλος, Μπεζεντάκος εξαφανίζονται στην ΕΣΣΔ. Ο δάσκαλος Ι. Ιορδανίδης θα εκτελεστεί το 1938. Και άλλοι κομμουνιστές, επιστρέφοντας από τον ισπανικό εμφύλιο, συλλαμβάνονται και εκτελούνται. Σύμφωνα με τα αρχεία της Ασφάλειας της Ουκρανίας, από τους 77 Ελληνες που εκτελέστηκαν στην περιοχή του Ντονιέτσκ το 1937-1938, 11 ήταν μέλη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ένας κύπριος κομμουνιστής.   1. Κυριακή 15 Ιουλίου 2001  Α.Χ.Γ. (ΑΡΦΑΡΆ 2013) .-
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=135193&ct=47&dt=15%2F07%2F2001#ixzz0sSydGibZ .

~ Περισσότεροι από 300 έλληνες κομμουνιστές εξοντώθηκαν στην ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τις εκμυστηρεύσεις του Β. Μπαρτζώτα. Το ΚΚΕ, για πολλές δεκαετίες, κράτησε μια ένοχη σιωπή για τις εκτελέσεις των ίδιων του των μελών από τους Σοβιετικούς.
**  Τα όργανα καταστολής του ΚΚΕ Οπως και τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα, το ΚΚΕ προικίστηκε με τα δικά του «όργανα καταστολής». Τη δεκαετία του '20 η «υπηρεσία αντικατασκοπίας», που διευθυνόταν από ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου και στελέχη διαλεγμένα ένα προς ένα, ήταν επιφορτισμένη με την «εποπτεία» των κομματικών μελών που ήταν ύποπτα προδοσίας ή «φραξιονισμού». Αργότερα το κόμμα δημιούργησε την ΟΠΛΑ. Επισήμως ήταν μια υπηρεσία τάξης που είχε αποστολή την πλαισίωση και την προστασία των διαδηλωτών. Στην πραγματικότητα η ΟΠΛΑ διεκπεραίωνε τις βρώμικες δουλειές, όπως την εκτέλεση αντιπάλων της άκρας Αριστεράς, ιδίως τροτσκιστών και «αποστατών». Εκτιμάται ότι η ΟΠΛΑ εξόντωσε 1.200 οπαδούς της άκρας Αριστεράς. Είναι επίσης υπεύθυνη για χιλιάδες συνοπτικών εκτελέσεων το 1944-1945. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, υπό το καθεστώς του Μεταξά, η ηγεσία του ΚΚΕ είχε τη δική της «αστυνομία» που συντηρούσε ένα κλίμα τρομοκρατίας ανάμεσα στα μέλη του κόμματος, τα οποία υπόκειντο σε αυστηρή και αυθαίρετη πειθαρχία. Από το 1945, στο ελληνικό κομμουνιστικό «μίνι-κράτος» του Μπούλκες, έλυνε κι έδενε η ΥΤΟ (Υπηρεσία Τάξης Ομάδας), που έδινε λογαριασμό για τις πράξεις της μόνο στη στενή ηγετική ομάδα του ΚΚΕ. Αυτή η αστυνομία είχε το πάνω χέρι στις φυλακές και στο περίφημο στρατόπεδο συγκέντρωσης που ήταν εγκατεστημένο σ' ένα νησάκι του Δούναβη ­ εκεί όπου χάθηκαν με φριχτό τρόπο τόσοι αθώοι. Στον Δημοκρατικό Στρατό, η Υπηρεσία Στρατιωτικής Ασφάλειας έπαιζε τον ρόλο της πολιτικής αστυνομίας και εξαρτιόταν από την ηγεσία του ΚΚΕ. Δεκάδες απλοί μαχητές και αξιωματικοί εκτελέστηκαν από την ΥΣΑ. Εκατοντάδες άλλοι υπέστησαν αυθαίρετες διώξεις. Μαχητές του ΔΣ που είχαν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και βασανίστηκαν στις εγκαταστάσεις της βουλγαρικής πολιτικής αστυνομίας στη Σόφια από τους μπράβους της ΥΣΑ. Εκατοντάδες συνοπτικών εκτελέσεων έλαβαν χώρα στις τάξεις του ΔΣ στη διάρκεια του Εμφυλίου. Μετά την ήττα του 1949 το ΚΚΕ εγκαθιστά τα κεντρικά του γραφεία στο Βουκουρέστι. Στο υπόγειο διαρρυθμίζονται κελιά όπου φυλακίζονται τα «ύποπτα» μέλη, τα οποία υποβάλλονται σε αυστηρές ανακρίσεις. Ωστόσο σε καμία άλλη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης το ΚΚΕ δεν διαθέτει δικές του εγκαταστάσεις κράτησης. Δεν έχει άλλωστε την εξουσία να συλλαμβάνει τους «αντιπάλους» της πολιτικής του. Σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο της Κρατικής Ασφάλειας της Τσεχοσλοβακίας (STB), το ΚΚΕ επιθυμούσε το 1950 να συστήσει ομάδες μελών σύμφωνα με το μοντέλο της ΟΠΛΑ. Οι τσεχοσλοβακικές αρχές τού το απαγόρευσαν. Μονάχα τα «αδελφά» κομμουνιστικά κόμματα, ύστερα από αίτηση του ΚΚΕ, μπορούσαν να διατάξουν τα «όργανα» της κρατικής ασφάλειας της εκάστοτε χώρας να προχωρήσουν στην κλήση και στη φυλάκιση Ελλήνων. Ενα ντοκουμέντο με τον χαρακτηρισμό «άκρως εμπιστευτικό», το οποίο φέρει τη σφραγίδα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, ρίχνει φως σε αυτή τη διαδικασία. Με ημερομηνία 4 Ιουλίου 1952, απευθύνεται στον υπουργό της Κρατικής Ασφάλειας, τον Κάρολ Μπασίλεκ: «[...] Λάβαμε μια αναφορά των υπευθύνων για τους Ελληνες πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία με την οποία πληροφορηθήκαμε ότι οι αιχμάλωτοι μοναρχοφασίστες 119 ετοιμάζουν προβοκατόρικη διαδήλωση μπροστά από την ελληνική πρεσβεία για να ζητήσουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Το κέντρο προετοιμασίας αυτής της διαδήλωσης βρίσκεται στο Βύρυ. Οι αιχμάλωτοι σκοπεύουν να μεταβούν σε μικρές ομάδες στην Πράγα και να συναντηθούν σε ένα μέρος που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Με συντροφικούς χαιρετισμούς, Μπαραμόβα». Επιστρέφοντας ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου της Κρατικής Ασφαλείας πληροφορεί το ΚΚ της Τσεχοσλοβακίας για τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν αναφορικά με τους αιχμαλώτους του ελληνικού κυβερνητικού στρατού: «Δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες στις υπηρεσίες της Κρατικής Ασφάλειας στις περιοχές όπου βρίσκονται οι Έλληνες μοναρχοφασίστες [...] ώστε να υπάρξει αυξημένη επαγρύπνηση! Πάντως, δεν έχουμε παρατηρήσει καμιά απόπειρα για διαδήλωση ή για αναχώρηση για την Πράγα. Η Κρατική Ασφάλεια ετοίμασε καλού-κακού ένα σχέδιο συγκέντρωσης των αιχμαλώτων μοναρχοφασιστών και σαν πιο κατάλληλο μέρος επιλέχτηκαν τα λατομεία του Γιακουμπσοβίτσε, στα περίχωρα της Οπάβα. [...] Οι σύντροφοι του ΚΚΕ θα αναλάβουν καθήκοντα μεταφραστών και διαχείρισης του στρατοπέδου [...] και σε συνεργασία με τα όργανα της διοίκησης των φυλακών του υπουργείου της Κρατικής Ασφάλειας θα διενεργούν κατασκοπία μεταξύ των μοναρχοφασιστών». Μερικούς μήνες αργότερα, οι έλληνες αιχμάλωτοι φυλακίστηκαν σε μια φυλακή της Οπάβα, σε αναμονή της μεταφοράς τους στο Γιαχίμοβ, το φοβερό κάτεργο των ορυχείων ουρανίου. Τρεις Ελληνίδες είχαν επίσης συλληφθεί στο πλαίσιο αυτής της «επιχείρησης» και είχαν φυλακιστεί στην πόλη του Παρντουμπίτσε. Το ΚΚΕ όμως διέθετε και άλλα «όργανα» καταστολής προκειμένου να εξασκεί την ολοκληρωτική του εξουσία στους έλληνες μετανάστες: ένα ολόκληρο δίκτυο «κομματικών χαφιέδων», που φυτεύονταν ανάμεσα στις μάζες των προσφύγων, πληροφορούσε την ηγεσία για τη συμπεριφορά και τις απόψεις τους. Διέθετε, επιπλέον, εκτελεστές οι οποίοι με διαταγές του κόμματος ρύθμιζαν με τρόπο «φυσικό» τους ανοιχτούς λογαριασμούς με αυτούς που «σκέφτονταν λάθος».
ΔΕΝ  ΞΕΧΝΩ ΟΣΟ  ΖΩ!!
***  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ
ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
 Την Τετάρτη 24 Απριλίου υπήρχε αρθρογραφία στις τοπικές εφημερίδες και στο facebook με θέμα την Τουρκική σημαία. Την ίδια μέρα στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα έγινε ομιλία από Τούρκο καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εσκί Σεχίρ. Η πανεπιστημιούπολη του Εσκί Σεχίρ έχει (απ ότι μάθαμε) περίπου 30.000 Τούρκου...ς φοιτητές, σ αυτούς μάθαμε από τον Τούρκο καθηγητή συμπεριλαμβάνεται και μία Ελληνίδα φοιτήτρια.
Η αρχαιολογική σχολή του πανεπιστημίου του Εσκί Σεχιρ πραγματοποιεί ανασκαφές στο Chatal Huyuk στην αρχαιότερη και πολυπληθέστερη πόλη της γης (9.000π.Χ.)
Δυστυχώς το γεγονός πέρασε απαρατήρητο. Μια ομιλία στο πνευματικό κέντρο ή έστω μια συνέντευξη του πανεπιστημιακού καθηγητή από το γνωστό μας Εσκί Σεχίρ θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Θα μετέφερε και ο ίδιος τις απόψεις μας στην πανεπιστημιούπολη του Εσκί Σεχίρ.
Αλλά και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου δεν είδαμε τίποτα σχετικά με την ομιλία.
Μήπως τα μέσα ενημέρωσης θάπρεπε να έχουν και τμήματα συνεργασίας με τα πανεπιστήμια της Μεσσηνίας;


***ΜΕΡΟΣ 1:    ΜΕΤΕΩΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΦΥΛΕΣ;;Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΦΥΛΗ
Μελετώντας τα γεγονότα του Β παγκοσμίου πολέμου, είχα προβληματιστεί ότι οι Γερμανοί ως στρατιώτες ανήκαν σε φυλή που είχε ανώτερες ιδιότητες και υπεροχή, σε σύγκριση με τους άλλους λαούς: γενναίοι, με υποδειγματική πειθαρχία, με απίστευτη αντοχή και θέληση, με ικανότατους στρατηγούς, καμία σχέση π.χ. με τους Ιταλούς.
Στι...ς πολεμικές ταινίες φαίνονται ατρόμητοι και ψυχραιμότατοι όσοι σύμμαχοι και να τους έχουν περικυκλώσει. Και ήταν μετέωρο το ερωτηματικό: Aνήκουν πράγματι οι Γερμανοί σε φυλή με υπεράνθρωπες ιδιότητες;
ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ
( άλλη μια ανώτερη φυλή )
Ακόμη και οι Άγγλοι στον Γοργοπόταμο είχαν μια φοβερή ψυχραιμία και έδεναν τους δυναμίτες στη γέφυρα σιγοτραγουδώντας, έτσι έλεγαν με θαυμασμό οι αντάρτες του Βελουχιώτη και του Ζέρβα. Και εγώ κατά βάθος ζήλευα τους Αγγλους αξιωματικούς που στο Γοργοπόταμο ήσαν πολύ πιο ατρόμητοι από τους δικούς μας αξιωματικούς και αντάρτες.
Στα ντοκυμαντέρ του Β παγκοσμίου πολέμου βλέπουμε ότι οι άγγλοι πιλότοι έκαναν ατρόμητοι και ακούραστοι συνεχείς επαναλαμβανόμενες τολμηρές πολεμικές πτήσεις.
Και ήταν μετέωρο το ερωτηματικό: Ήσαν πράγματι οι Άγγλοι φυλή με ανώτερες ιδιότητες σε σύγκριση με τους Έλληνες και τους άλλους λαούς;
ΟΙ ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ
( άλλη μια ανώτερη φυλή )
Όταν ήμουν μαθητής κατά βάθος θαύμαζα και ζήλευα τους Ιάπωνες καμικάζι που αγαπούσαν τόσο πολύ την πατρίδα τους ώστε εφορμούσαν στο θάνατο πάνω στα Αμερικανικά πλοία εν γνώσει τους ότι δεν είχαν καμιά πιθανότητα σωτηρίας, ενώ εμείς δεν είχαμε τέτοια περιστατικά μοναδικής εθελοντικής αυτοθυσίας.
Και ήταν μετέωρο το ερωτηματικό: Ήσαν πράγματι οι Ιάπωνες φυλή με ανώτερες ιδιότητες από τους άλλους λαούς;  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ .... Α.Χ.Γ.  (Αρφαρά   2013)


*** ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2010 - 16:59
Διαδηλώσεις υπέρ του Πατριαρχείου στο Φανάρι
Διαδήλωση συμπαράστασης στις μειονότητες οργανώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από τον Πατριαρχείο Οίκο στο Φανάρι, με συνθήματα και πανό που τόνιζαν ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομα...ίο». Η πρωτοφανής εκδήλωση, οργανώθηκε από συνασπισμό φιλελεύθερων, αριστερών οργανώσεων, που αποκαλείται «70 εκατομμύρια βήματα κατά των πραξικοπημάτων».
Οι διαδηλωτές φώναζαν μπροστά από τον Πατριαρχικό Οίκο «Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών», «Ελευθερία», «να διαλυθεί η Εργκενεκόν» και κρατούσαν πλακάτ στο οποίο έγραφε στα ελληνικά «ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΙΑ» και στα τουρκικά «να δικαστούν οι πραξικοπηματίες και όσοι σχεδιάζουν "κλωβούς"».
Σημειώνεται ότι το σχέδιο "Κλωβός", που αποκαλύφθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη πρόσφατα, είναι σχέδιο που επεξεργάζονται δυνάμεις του στρατού για την δολοφονία προσωπικοτήτων με στόχο να προκληθούν επεισόδια ανάλογα με τα Σεπτεμβριανά.
Εκπρόσωπος του Συνασπισμού διάβασε ανακοίνωση στην οποίαν παρουσιάζονται οι στόχοι της διαδήλωσης: «Κι εμείς θα θέλαμε να λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για πραξικόπημα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.
«Μέσα σε 50 χρόνια έγιναν 3 αιματηρά πραξικοπήματα, ένα μεταμοντέρνο πραξικόπημα και ένα με ηλεκτρονικό υπόμνημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι "ακόμα κλείνουν τα πολιτικά κόμματα και φυλακίζονται δήμαρχοι, εκλεγμένοι από τον λαό, ακόμα υπάρχει το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα και ότι πρόσφατα δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια των αρχών ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ".
«Δεν αισθανόμαστε ήσυχοι. Διότι σύμφωνα με το σχέδιο "Κλωβός", ο πρώτος που θα εδολοφονείτο ήταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος», αναφέρει ανακοίνωση και τονίζει ότι "δεν θα επιτρέψουμε ούτε πραξικόπημα, ούτε και νέα Σεπτεμβριανά».
Ο Συνασπισμός που διαδήλωσε στο Φανάρι δημιουργήθηκε το 2007 από διάφορες συνεργαζόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος των διαδηλωτών κ. Γιλντζίν Ενεν: «Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις κατά του αστυνομικού κράτους και των πραξικοπηματιών», είπε και πρόσθεσε ότι "σήμερα διαδηλώνουμε τη συμπαράστασή μας προς τους Ρωμιούς πολίτες, που έχουν δεχθεί πολλές επιθέσεις. Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε νέα επίθεση κατά των Ρωμιών και δηλώνουμε ότι θα τους υπερσπασπιστούμε».
Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν βρίσκονταν της στιγμή της διαδήλωσης στο Φανάρι, αλλά ενημερώθηκε για αυτήν από δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε περιοδεία στη Μαύρη Θάλασσα.
Η κ. Ενεν δήλωσε ότι ετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση στην κεντρική λεωφόρο Ιστικλάλ, την παλαιά λεωφόρο του Πέρα στις 23 Ιανουαρίου.  Α.Χ.Γ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ   Web version


*** Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
« ΟΥΤΙΝΟΣ ΔΟΥΛΟΙ ΚΕΚΛΗΝΤΑΙ ΦΩΤΟΣ ΟΥΔ ΥΠΗΚΟΟΙ »
Αισχύλου ‘Πέρσες’
Τα θλιβερά προμηνύματα της ολοκληρωτικής καταστροφής των Περσών στην Ελλάδα έχουν φτάσει στο Παλάτι και στο στοίχο 238 ρωτάει η μητέρα του Ξέρξη η Άτοσσα:
ΑΤΟΣΣΑ: τις δε ποιμάνωρ έπεστι καπιδεσπόζει στρατώ;
ποιος ο αρχηγός που διαφεντεύει το στρατό (των Ελλήνων);
ΧΟΡΟ...Σ: ούτινος δούλοι κέκληνται φωτός ουδ υπήκοοι
(οι Έλληνες) δεν είναι δούλοι ούτε υπήκοοι κανενός ανθρώπου
Αυτόνομοι και ανεξάρτητοι ο καθένας με τη δική του άποψη, χωρίς κανείς να
είναι υποχείριο κανενός.
Όσοι έχουν αυτές τις ιδιότητες χαρακτηρίζονται από τον Αισχύλο Έλληνες...
Σημείωση: η λέξη φώς στην εποχή του Αισχύλου σημαίνει άνθρωπος. Α.Χ.Γ.


*** Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΩΣ ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ Κ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ στο έργο του Κούντερα «Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ»
ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ.
ΤΟ 1968 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΥΝΤΕΡΑ ΕΣ...ΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΔΙΑΣΗΜΟ ΓΙΑΤΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙ ΤΖΑΜΑΡΙΕΣ.
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΤΟ 2013 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΦΟΙΤΗΤΗ 4ΕΤΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ, ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ..
Απόσπασμα από την “Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”
του Μίλαν Κούντερα,
“...Ήταν όμως πιθανό ότι οι περισσότεροι πραγματικά δεν γνώριζαν τίποτα.
Και έλεγε με το νου του ότι η βασική ερώτηση δεν ήταν:
Ήξεραν ή δεν ήξεραν;
Αλλά: Είναι κανείς αθώος, επειδή δεν γνωρίζει;
Ένας ηλίθιος καθισμένος πάνω στο θρόνο είναι απαλλαγμένος από κάθε ευθύνη, από το γεγονός ότι είναι ηλίθιος;
Ας παραδεχτούμε ότι ο Τσέχος εισαγγελέας που ζητούσε, στην αρχή της δεκαετίας του πενήντα, την ποινή του θανάτου για κάποιον αθώο, είχε εξαπατηθεί από τη ρωσική μυστική αστυνομία και από την κυβέρνηση της χώρας του.
Τώρα όμως που είναι γνωστό πως οι κατηγορίες ήσαν παράλογες και οι καταδικασμένοι ήσαν αθώοι, πώς είναι δυνατόν ο ίδιος εισαγγελέας να υπεραμύνεται της καθαρότητας της ψυχής του και να χτυπάει το στέρνο του: η συνείδησή μου είναι ακηλίδωτη, δεν ήξερα, νόμιζα!
Ακριβώς σ' αυτό το “Δεν ήξερα! Νόμιζα” δεν βρίσκεται το ανεπανόρθωτο λάθος του;
Τότε ο Τόμας θυμήθηκε την ιστορία του Οιδίποδα. Ο Οιδίποδας δεν ήξερε ότι πλάγιαζε με την ίδια τη μητέρα του, μολαταύτα, όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί, δεν ένιωσε αθώος. Δεν μπόρεσε να υποφέρει το θέαμα της δυστυχίας που είχε προξενήσει με την άγνοιά του, ξερίζωσε τα μάτια του και, τυφλός για πάντα, έφυγε από τη Θήβα.
Ο Τόμας άκουγε τα ουρλιαχτά των κομμουνιστών που υπεραμύνονταν της καθαρότητας της ψυχής τους, και έλεγε με το νου του:
Εξαιτίας της δικής σας ασυνειδησίας, αυτός ο τόπος έχει ίσως για αιώνες χάσει την ελευθερία του και σεις φωνάζετε πώς νιώθετε αθώοι;
Πώς μπορείτε ακόμα να κοιτάζετε γύρω σας;
Πώς δεν είσαστε τρομοκρατημένοι;
Είσαστε ικανοί να βλέπετε; Αν είχατε μάτια, θα έπρεπε να τα ξεριζώσετε και να φύγετε απ΄τη Θήβα.”
Μετάφραση απο τα γαλλικά, Κατερίνα Δασκαλάκη
 Η προειδοποίηση και η παρομοίωση ισχύει για όλες τις κοινωνίες χωρίς να εξαιρείται η Ελληνική. Τώρα είναι η σειρά των δικών μας καθεστωτικών, ως απόγονοι του Σοφοκλή του Αισχύλου και του Οιδίποδα να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική και αυτοτιμωρία.
Όχι βέβαια να βγάλουν τα μάτια τους όπως έλεγε ο Κούντερα για τα καθεστωτικά στελέχη, αυτό βέβαια είναι ποιητική έκφραση και δίδαγμα αυτοκριτικής και αυτοτιμωρίας όπως τη διδάσκει ο Σοφοκλής στις τραγωδίες του...
Αλλά οι δικοί μας καθεστωτικοί παράγοντες όχι μόνο δεν κάνουν αυτοκριτική αλλά προσπαθούν να μας πείσουν πως φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς. Ότι φταίνε κυρίως η Μέρκελ, οι τσιγγάνοι, οι ...Τούρκοι και όλοι οι αλλοδαποί.  Α.Χ.Γ. 


***   ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ

ΠΟΙΟΝ ΑΝΤΡΑ ΧΑΣΑΜΕ? της ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΝΤΣΗ
 Εκεί λοιπόν, στο σταυροδρόμι των γενεών, βρέθηκα χθες βράδυ με την παλιοπαρέα των φοιτητικών μας χρόνων, μαζί με μαμάδες και γιαγιάδες κάποιων κοριτσιών!
Τρεις διαφο...ρετικοί κόσμοι γυναικών, να στροβιλίζονται ολόγυρα από μια φλογισμένη εστία, κάτω από τους ήχους μοντέρνων και παραδοσιακών εθίμων και ηθών!
Οι ηλικιωμένες, με του παρελθόντος τα καυσόξυλα να προσπαθούν τη δύναμη της παράδοσης να συντηρήσουν, για να μην στερηθούν τη θαλπωρή της μακάριας σιωπής τους.
Οι νεώτερες, με γάργαρο νερό σε μια προσπάθεια να κατασβήσουν, αυτά τα παλιά είδωλα που ανέστησαν γενιές ολόκληρες γυναικών, ‘’κατ΄εικόνα και ομοίωση τους’’.
Και να΄την πάλι. Αυτή η απρόσωπη παλιά γυναίκα, η μεγάλη ‘’ανήλικη’’, η γλυκιά υποταγμένη στην ισχύ του αγροίκου τροφοδότη της, η αλλοτριωμένη μέσα από την ασημαντότητα του πνευματικού της κόσμου, να μην μπορεί να διανοηθεί, πώς η θυγατέρα της χωρίς ντροπή, το κατώφλι της κουζίνας και της ‘’κρεββατοκάμαρης’’ δρασκέλισε, για τον ελεύθερο χώρο της χειραφέτησης και της ανεξαρτησίας.
-Αχ, τι κρίμα, της άκουσα να ψιθυρίζουν. Κοίτα τώρα τη νέα γενιά. Άλλο εμείς εκείνα τα χρόνια! Θυμάστε, πώς παραμερίζαμε κάθε προσωπική φιλοδοξία, για τον άντρα που αγαπούσαμε; Ενώ τώρα αυτές, σήκωσαν το δικό τους μπαϊράκι…κρίμα, κρίμα, κρίμα!
Στο τέλος, δεν άντεξα κι εγώ. Γιατί, ‘’κρίμα;’’, ρώτησα.
-Ε, τι γιατί, κορίτσι μου, είπε η πιο μεγάλη. Δεν λέω, μπορεί να μορφωθήκατε, να κερδίσατε θέσεις κι αξιώματα, όμως…χάσατε όχι μόνον τον άντρα, αλλά θάψατε μέσα σας και την γυναίκα. Ενώ εμείς…
- Μα φτάνει πια, φώναξα οργισμένα. Σπάστε επιτέλους την φθαρμένη βελόνα του γραμμοφώνου σας κι ακούστε προσεκτικά, τον αντίλαλο της δικής μας στερεοφωνικής λαλιάς!
Ποιον άντρα χάσαμε; Μήπως τον άντρα δικτάτορα κι αφέντη; Τον άντρα τροφοδότη και δυνάστη; Τον ‘’αδύναμο στο φως της δύναμης, τον δειλό στο φως του θάρρους, ή τον απάνθρωπο στο φως της ανθρωπιάς;’’
Για ποιον τάχα να μιλάτε;
Για κείνον που σου έκοβε το νήμα της ζωής, αν δεν σε έβρισκε παρθένα;
Για τον άλλον που υποχρέωνε τη χήρα, να ανέβει στην πυρά μετά τον θάνατό του;
Μήπως αυτούς που σε χρησιμοποιούσαν σαν σκεύος ηδονής, χειροκροτώντας την παθητικότητά σου, σαν απόδειξη ηθικής;
Ή εκείνα τα κατάπτυστα ανδρείκελα που χειροδικούσαν πάνω σου, μπροστά στα τρομοκρατημένα μάτια των παιδιών;
Δέσμιες της υποταγμένης ανασφάλειας σας, για ‘’τον άρτον ημών τον επιούσιον’’..…
Όσο για την γυναίκα, που υποστηρίζετε πως χάσαμε, ποιος σας είπε, ότι θηλυκό είναι μονάχα εκείνο που μπροστά στα γυαλισμένα πατώματα υποκλίνεται και όχι εκείνη η οντότητα που τους ναούς της Επιστήμης και της Τέχνης προσκυνάει;
Ποιος σας δίδαξε, ότι το πνεύμα, η χειραφέτηση κι η ομορφιά σε μια αρμονική συνύπαρξη, το κορύφωμα της τελειότητας δεν αποτελεί;
Σας ικετεύουμε λοιπόν και το δάκρυ της απόγνωσης σας στέλνουμε, εκλιπαρώντας εσάς, τις γυναίκες της παλιάς φρουράς, να μείνετε βουβές κι αμέτοχες στο δεσμωτήριο που σας έκτισαν, αφού δεν καταφέρατε από κεί να δραπετεύσετε.
Με την πολύτιμη βοήθειά σας και την δική μας την πυγμή, όρκο βαρύ σας δίνουμε, πως το αίμα της δουλικής σας κατάντιας, στις στεγνωμένες φλέβες σας θα μεταγγίσουμε!
Θαυμάστε το γοητευτικό όραμα της σύγχρονης γυναίκας!
Χειροκροτείστε τα αποκαλυπτήρια της αναγεννημένης προσωπικότητας, που με τα χέρια του ακομπλεξάριστου συντρόφου της δεμένα,
Το Δέος της ΑΝΘΡΩΠΟΣΥΝΗΣ, Ισότιμα Υμνούν!!!
Πίνακας: Πωλ Ντελαρός 1833
Επόμενο: Η ΑΓΑΠΗ ΑΝΕΣΤΗ!!!
Εδώ, στο σαλόνι μας,
όπως κάθε Τετάρτη βράδυ!
Δείτε περισσότερα Α.Χ.Γ.  2013 Αρφαρά .-
 

Φωτογραφία: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ  ΣΑΛΟΝΙ

             ΠΟΙΟΝ ΑΝΤΡΑ ΧΑΣΑΜΕ?  της  ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΝΤΣΗ

Εκεί λοιπόν, στο σταυροδρόμι των γενεών, βρέθηκα χθες βράδυ με την παλιοπαρέα των φοιτητικών μας χρόνων, μαζί με μαμάδες και γιαγιάδες κάποιων κοριτσιών!
Τρεις διαφορετικοί κόσμοι γυναικών, να στροβιλίζονται ολόγυρα από μια φλογισμένη εστία, κάτω από τους ήχους μοντέρνων και παραδοσιακών εθίμων και ηθών!
Οι ηλικιωμένες, με του παρελθόντος τα καυσόξυλα να προσπαθούν τη δύναμη της παράδοσης να συντηρήσουν, για να μην στερηθούν τη θαλπωρή της μακάριας σιωπής τους.
Οι νεώτερες, με γάργαρο νερό σε μια προσπάθεια να κατασβήσουν, αυτά τα παλιά είδωλα που ανέστησαν γενιές ολόκληρες γυναικών, ‘’κατ΄εικόνα και ομοίωση τους’’.
Και να΄την πάλι. Αυτή η απρόσωπη παλιά γυναίκα, η μεγάλη  ‘’ανήλικη’’, η γλυκιά υποταγμένη στην ισχύ του αγροίκου τροφοδότη της, η αλλοτριωμένη μέσα από την ασημαντότητα του πνευματικού της κόσμου, να μην μπορεί να διανοηθεί, πώς η θυγατέρα της  χωρίς ντροπή, το κατώφλι της κουζίνας και της ‘’κρεββατοκάμαρης’’ δρασκέλισε, για τον ελεύθερο χώρο της χειραφέτησης και της ανεξαρτησίας.
-Αχ, τι κρίμα, της άκουσα  να ψιθυρίζουν. Κοίτα τώρα τη νέα γενιά. Άλλο εμείς εκείνα τα χρόνια! Θυμάστε, πώς παραμερίζαμε κάθε προσωπική φιλοδοξία, για τον άντρα που αγαπούσαμε; Ενώ τώρα αυτές, σήκωσαν το δικό τους μπαϊράκι…κρίμα, κρίμα, κρίμα!
Στο τέλος, δεν άντεξα κι εγώ. Γιατί, ‘’κρίμα;’’, ρώτησα.
-Ε, τι γιατί, κορίτσι μου, είπε η πιο μεγάλη. Δεν λέω, μπορεί να μορφωθήκατε, να κερδίσατε θέσεις κι αξιώματα, όμως…χάσατε όχι μόνον τον άντρα, αλλά θάψατε μέσα σας και την γυναίκα. Ενώ εμείς…
- Μα φτάνει πια, φώναξα οργισμένα. Σπάστε επιτέλους την φθαρμένη βελόνα του γραμμοφώνου σας κι ακούστε προσεκτικά, τον αντίλαλο της δικής μας στερεοφωνικής λαλιάς!
Ποιον άντρα χάσαμε;  Μήπως τον άντρα δικτάτορα κι αφέντη; Τον άντρα τροφοδότη και δυνάστη; Τον ‘’αδύναμο στο φως της δύναμης, τον δειλό στο φως του θάρρους, ή τον απάνθρωπο στο φως της ανθρωπιάς;’’
Για ποιον τάχα να μιλάτε;
 Για κείνον που σου έκοβε το νήμα της ζωής, αν δεν σε έβρισκε παρθένα;
 Για τον άλλον που υποχρέωνε τη χήρα, να ανέβει στην πυρά μετά τον θάνατό του;
 Μήπως αυτούς που σε χρησιμοποιούσαν σαν σκεύος ηδονής, χειροκροτώντας την παθητικότητά σου, σαν απόδειξη ηθικής;
Ή  εκείνα τα κατάπτυστα ανδρείκελα που χειροδικούσαν πάνω σου, μπροστά στα τρομοκρατημένα μάτια των παιδιών;
Δέσμιες της υποταγμένης ανασφάλειας σας, για  ‘’τον άρτον ημών τον επιούσιον’’..…
Όσο για την γυναίκα, που υποστηρίζετε πως χάσαμε, ποιος σας είπε, ότι θηλυκό είναι μονάχα εκείνο που μπροστά στα γυαλισμένα πατώματα υποκλίνεται και όχι εκείνη η οντότητα που τους ναούς της Επιστήμης και της Τέχνης προσκυνάει;
Ποιος σας δίδαξε, ότι το πνεύμα, η χειραφέτηση κι η ομορφιά σε μια αρμονική συνύπαρξη, το κορύφωμα της τελειότητας δεν αποτελεί;
Σας ικετεύουμε λοιπόν και το δάκρυ της απόγνωσης σας στέλνουμε, εκλιπαρώντας εσάς, τις γυναίκες της παλιάς φρουράς, να μείνετε βουβές κι αμέτοχες στο δεσμωτήριο που σας έκτισαν, αφού δεν καταφέρατε από κεί να δραπετεύσετε.
Με την πολύτιμη βοήθειά σας και την δική μας την πυγμή, όρκο βαρύ σας δίνουμε, πως το αίμα της δουλικής σας κατάντιας, στις στεγνωμένες φλέβες σας θα μεταγγίσουμε!
Θαυμάστε το γοητευτικό όραμα της σύγχρονης γυναίκας!
Χειροκροτείστε τα αποκαλυπτήρια της αναγεννημένης προσωπικότητας, που με τα χέρια του ακομπλεξάριστου συντρόφου της δεμένα, 
Το  Δέος της ΑΝΘΡΩΠΟΣΥΝΗΣ, Ισότιμα Υμνούν!!!
Πίνακας: Πωλ Ντελαρός 1833

Επόμενο: Η ΑΓΑΠΗ ΑΝΕΣΤΗ!!!
Εδώ, στο σαλόνι μας,
όπως κάθε Τετάρτη βράδυ!


***  Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ από τη γιαγιά μου
Αιών παις εστί παίζων πεσσεύων... Ηράκλειτος
(Ο χρόνος παίζει με τους ανθρώπους, όπως το μικρό παιδί με τα παιχνίδια του)
ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ
Το παιδάκι αγαπούσε πολύ το κουδουνάκι του και το κυπαρισσάκι. Έπαιζε όλη μέρα το παιδάκι με το κουδουνάκι του και το βράδυ κρέμασε το κουδουνάκι στο μικρό κυπαρισσάκι και το ξέχασε πάνω του. Πήγε πρωί... πρωί την επόμενη μέρα να το πάρει και το κυπαρισσάκι είχε ψηλώσει και δεν το έφτανε το παιδάκι το κουδουνάκι του. Και παρακαλούσε το παιδάκι το κυπαρισσάκι: Kυπαρισσάκι κυπαρισσάκι λύγισε λίγο τον κορμό σου για να φτάσω και να πάρω το κουδουνάκι μου! Όχι του έλεγε το κυπαρίσσι! Φύγε και μη με ενοχλείς! Σκέφτηκε σκέφτηκε το παιδάκι και του λέει: Τότε θα πάω στη φωτιά και θα της πω να έρθει να σε κάψει !
Πάει το παιδάκι στη φωτιά και την παρακαλεί: Φωτιά φωτιά πήγαινε σε παρακαλώ να κάψεις το κυπαρίσσι, ώστε να φοβηθεί το κυπαρίσσι και να λυγίσει τον κορμό του και να μπορέσω να φτάσω και να πάρω το κουδουνάκι μου! Όχι του απαντάει η φωτιά!! Φύγε και μη με ενοχλείς! Σκέφτηκε σκέφτηκε το παιδάκι και της λέει: Τότε θα πάω στο ποταμάκι και θα του πω να ρθεί να σε σβήσει !
Δε χάνει το κουράγιο του το παιδάκι και πηγαίνει στο ποταμάκι και του λέει: Ποταμάκι ποταμάκι πήγαινε σε παρακαλώ να σβήσεις τη φωτιά ώστε να φοβηθεί η φωτιά και να πάει να κάψει το κυπαρίσσι και να φοβηθεί το κυπαρίσσι και να λυγίσει τον κορμό του για να πάρω το κουδουνάκι μου! Όχι του λέει το ποταμάκι! Φύγε και μη με ενοχλείς! Σκέφτηκε σκέφτηκε το παιδάκι και του λέει: Τότε θα πάω και θα πώ στις αγελάδες να έρθουν να σε πιούν !
Πηγαίνει τότε το παιδάκι στις αγελάδες και τους λέει: Αγελάδες αγελάδες πηγαίνετε σας παρακαλώ να πιείτε το ποταμάκι ώστε να φοβηθεί το ποταμάκι και να πάει να σβήσει τη φωτιά και να φοβηθεί η φωτιά να πάει να κάψει το κυπαρίσσι και να φοβηθεί το κυπαρίσσι να λυγίσει τον κορμό του για να πάρω το κουδουνάκι μου! Όχι του απάντησαν οι αγελάδες! Φύγε και μη μας ενοχλείς! Σκέφτηκε σκέφτηκε το παιδάκι και τους λέει: Τότε θα πάω να παρακαλέσω τα ποντίκια να μπουν στα αυτιά σας !
Και πηγαίνει το παιδάκι στα ποντίκια και τους λέει: Ποντίκια ποντίκια πηγαίνετε σας παρακαλώ να μπείτε στα αυτιά των αγελάδων ώστε να φοβηθούν οι αγελάδες και να πάνε να πιούν το ποταμάκι, να φοβηθεί το ποταμάκι και να πάει να σβήσει τη φωτιά και να φοβηθεί η φωτιά να πάει να κάψει το κυπαρίσσι και να φοβηθεί το κυπαρίσσι ώστε να λυγίσει τον κορμό του για να πάρω το κουδουνάκι μου! Όχι του λένε τα ποντικάκια! Φύγε και μη μας ενοχλείς! Σκέφθηκε σκέφθηκε το παιδάκι και τους λέει: Τότε θα πάω στις γάτες και θα τους πω να έρθουν να σας φάνε !
Και πηγαίνει το παιδάκι στις γάτες και τους λέει:
Γάτες γάτες! Πηγαίνετε σας παρακαλώ να φάτε τα ποντίκια ώστε να φοβηθούν τα ποντίκια και να πάνε να μπούν στα αυτιά των αγελάδων και να φοβηθούν οι αγελάδες να πάνε να πιούν το ποταμάκι και να φοβηθεί το ποταμάκι ώστε να πάει να σβήσει τη φωτιά και να φοβηθεί η φωτιά ώστε να πάει να κάψει το κυπαρίσσι και να φοβηθεί το κυπαρίσσι και να λυγίσει τον κορμό του για να πάρω το κουδουνάκι μου!
Τι είπες? Που είναι τα ποντίκια? ρωτάνε οι πεινασμένες γάτες! δείξε μας γρήγορα !!
Και τους δείχνει το παιδάκι που είναι τα ποντίκια. Και ορμάνε οι γάτες που είχαν μεγάλη πείνα για να φάνε τα ποντίκια!!
Τα ποντίκια όταν βλέπουν τις γάτες να έρχονται τρέχουν να μπούν στα αυτιά των αγελάδων!
Οι αγελάδες όταν βλέπουν τα ποντίκια να πλησιάζουν στα αυτιά τους ορμάνε να πιούν το ποταμάκι!
Το ποταμάκι όταν βλέπει τις αγελάδες να πλησιάζουν τρέχει να σβήσει τη φωτιά!
Η φωτιά όταν βλέπει το ποταμάκι να τρέχει καταπάνω της ορμάει να κάψει το κυπαρίσσι! Το κυπαρίσσι όταν βλέπει τη φωτιά να έρχεται καταπάνω του τότε πλέον από το φόβο του λυγίζει τον κορμό του και παίρνει το παιδάκι το κουδουνάκι του!!
Έτσι το παιδάκι κατόρθωσε και πήρε το κουδουνάκι του!!
Αυτό το παραμυθάκι το άκουγα πριν μισό αιώνα από τον πατέρα μου και από τη γιαγιά μου την Κυριακούλα. Δεν γνωρίζω από πού προέρχεται. Τότε βέβαια δε μπορούσα να καταλάβω τη σημασία του.
Νομίζω ότι προσεγγίζει τη σκέψη του Ηράκλειτου:
Αν το παιδάκι είναι ο χρόνος που παίζει με τους ανθρώπους, τότε κάποιος από τους παραπάνω ρόλους, που μοιάζουν με παιχνίδι χωρίς κανόνες και χωρίς να είναι παιχνίδι, έχουμε παίξει κι εμείς κάποια στιγμή... ή πρόκειται να μας λάχει να παίξουμε κάποια στιγμή που θα βοσκάμε αμέριμνοι...
Α.Χ.Γ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: