ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Υγεία γιά όλους μας 25 Απρίλιος 2011 *

Υγεία γιά  όλους μας 25 Απρίλιος  2011  :

** ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!
ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ!!  ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ !!!

** Οι Άγιοι Θεόδωροι των Αρφαρών ,  (2).-  http://snsstamoskal.blogspot.com/search/label/%CE%B1%CF%81%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%AC   .-

** Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

**   Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011,
*** Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας καθιερώθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου για να αναδείξει τους κίνδυνους που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος από την ελονοσία, την πιο παλιά καταγεγραμμένη ασθένεια της ανθρωπότητας.
** Η ελονοσία, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, προσβάλλει κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους το ένα εκατομμύριο τελικά υποκύπτει στην ασθένεια, το 90% στην Υποσαχάρειο Αφρική.
* Με την ευκαιρία αυτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία, ώστε μέχρι το 2010 ολόκληρη η Αφρική να έχει πρόσβαση σε κουνουπιέρες και άλλα βασικά μέτρα ελέγχου της νόσου. Η αντιμετώπιση της ελονοσίας είναι ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας έως το 2015.
~ Στην Ελλάδα, η ελονοσία έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί. Τα 30 έως 50 κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο είναι«εισαγόμενα» και οφείλονται στους μετανάστες.

**Το τεστ για τους υπνοβάτες!

* Λένε ότι οι υπνοβάτες δεν καταλαβαίνουν ούτε θυμούνται τι ακριβώς κάνουν στον ύπνο τους, όταν ξυπνούν. Και όμως ένα τεστ χρωμάτων δείχνει πως ένας υπνοβάτης μπορεί να μαντέψει τι κάνει όταν υπνοβατεί, αρκεί να φέρει στο μυαλό του τις κινήσεις που κάνει στον ξύπνιο του.
* Κάλεσαν λοιπόν μια κυρία να συμμετέχει σε ένα τεστ αντανακλαστικών που σχετίζεται με τα χρώματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι γρήγορες κινήσεις της και η προσπάθεια της να βρει σύντομα την σωστή απάντηση έκαναν τα χέρια της να κινούνται μηχανικά πάνω κάτω και δεξιά και αριστερά. Το περίεργο και συνάμα πρωτότυπο είναι στο γεγονός, ότι η εν λόγω κυρία, επαναλάμβανε τις ίδιες κινήσεις και στον ύπνο της.
* Δείτε το βίντεο και κάντε το τεστ χρωμάτων σε ένα συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο, μην τον υποβάλλεται ωστόσο σε άλλο τεστ γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι ανεπιθύμητες.-
**   http://www.wired.com/video/science/wired-science/708675047001/remembering-while-sleepwalking/850201614001

**Έρευνα: «Τι επηρεάζει το ροχαλητό»

*  Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα να προσπαθείς να κοιμηθείς και δίπλα σου το ταίρι σου να ροχαλίζει. Τι φταίει όμως και τι το προκαλεί;
*  Το χρόνιο ροχαλητό µπορεί να είναι πολύ περισσότερα από µια θορυβώδης ενόχληση. Ποσοστό έως 75% των ανθρώπων που ροχαλίζουν το βράδυ πάσχει από υπνική άπνοια, η οποία κάνει την αναπνοή να διακόπτεται προσωρινά κατά τη διάρκεια του ύπνου και µακροπρόθεσµα αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης,στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.Οσοι αναζητούν θεραπεία στο ροχαλητό τους, συχνά ακούν πως πρέπει να κοιμούνται στο πλάι, ώστε να µην «πέφτει» η βάση της γλώσσας προς τα πίσω, κλείνοντας τον λαιµό και την αεροφόρο οδό και εµποδίζοντας έτσι την αναπνοή.
 * Ωστόσο, για πολλούς από αυτούς, η αλλαγή στη θέση του ύπνου µπορεί να µην κάνει τη διαφορά.
** Δύο µορφές
* Οι επιστήμονες λένε πως υπάρχουν δύο µορφές ροχαλητού: αυτό που εκδηλώνεται μόνο όταν κάποιος κοιµάται ανάσκελα και αυτό που παρουσιάζεται ανεξάρτητα από τη θέση του ύπνου.
* Επιστήμονες από το Ισραήλ µμελέτησαν περισσότερους από 2.000 πάσχοντες από υπνική άπνοια και διαπίστωσαν ότι το 54% από αυτούς ροχάλιζε µόνο όταν κοιµόταν ανάσκελα και οι υπόλοιποι σε όλες τις θέσεις του ύπνου.
* Άλλες µελέτες έχουν δείξει πως στο ροχαλητό παίζει ρόλο το σωµατικό βάρος. Σε µια µεγάλη µελέτη που δημοσιεύτηκε το 1997, ασθενείς που ροχάλιζαν ή παρουσίαζαν δυσκολίες στην αναπνοή τους κατά τον ύπνο µόνο όταν κοιµόνταν ανάσκελα ήταν κατά κανόνα πιο αδύνατοι. Αντιθέτως, όσοι ροχάλιζαν ανεξαρτήτως θέσεως, είχαν περισσότερα κιλά. Επιπλέον, αυτοί ήταν που παρουσίαζαν τις περισσότερες κρίσεις άπνοιας το βράδυ και έτσι ένιωθαν περισσότερη κούραση την ηµέρα.
* Η ίδια µελέτη έδειξε πως οι υπέρβαροι εθελοντές που αδυνάτισαν είδαν µείωση στη σοβαρότητα της άπνοιάς τους. Σύµφωνα µε το Εθνικό Ιδρυµα Υπνου (NSF) των Η.Π.Α., το αδυνάτισµα αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για όσους ροχαλίζουν και έχουν περιττά κιλά. medicalnews

** Έρευνα: «Τα χάμπουργκερ προκαλούν διαβήτη;»

*  Η κατανάλωση χάμπουργκερ και άλλων τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Αυτό δείχνει μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ σύμφωνα με την οποία τα κορεσμένα, όχι όμως και τα ακόρεστα λίπη των τροφών οδηγούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο να παράγουν μια φλεγμονώδη πρωτεΐνη, την ιντερλευκίνη -1β.
* Πριν από μερικές δεκαετίες οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν υπερβολική ανοσολογική απόκριση, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να είναι γεμάτος από φλεγμονώδη χημικά. Παράλληλα οι ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη είναι συνήθως παχύσαρκοι και εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που απομακρύνει το σάκχαρο από το αίμα.
* Επί έτη κανένας δεν γνώριζε πώς αυτά τα χαρακτηριστικά των διαβητικών συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο ολοένα και περισσότερες πρόσφατες μελέτες μαρτυρούν ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση.
** Φλεγμονώδης απόκριση
* Στο πλαίσιο αυτό και η νέα μελέτη των ειδικών από τη Βόρεια Καρολίνα ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ των λιπαρών στη διατροφή και του διαβήτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της τα οποία δημοσιεύθηκαν στον δικτυακό τόπο της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature Immunology» τα κορεσμένα λιπαρά _ αλλά όχι τα ακόρεστα _ προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και οδηγούν στην παραγωγή της ιντερλευκίνης-1β.
* «Το κυτταρικό μονοπάτι που διέπει τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων προκαλεί και την παραγωγή ιντερλευκίνης-1β» σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Τζένι Τινγκ, καθηγήτρια του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
* Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η ιντερλευκίνη-1β δρα στη συνέχεια σε ιστούς και όργανα όπως το ήπαρ, ο μυϊκός και ο λιπώδης ιστός, και τους κάνει ανθεκτικούς στην ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ενεργοποίηση αυτού του μονοπατιού μέσω των κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντίσταση και σε συμπτώματα διαβήτη τύπου 2.
Πηγή:healthintitute,Reuters

**Έρευνα: «Υπερκινητικά τα πρόωρα μωρά»

*  Όσο πιο πρόωρα γεννιέται ένα μωρό, τόσο πιο πιθανό είναι αργότερα να διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και να χρειαστεί να ακολουθήσει τη σχετική φαρμακευτική αγωγή και λοιπή θεραπεία, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.
 * Οι Σουηδοί επιστήμονες συστήνουν σε όσες γυναίκες σχεδιάζουν να γεννήσουν πρόωρα με καισαρική, να αναθεωρήσουν τον προγραμματισμό τους, προκειμένου να γεννήσουν όσο γίνεται πιο κοντά στην κανονική ημερομηνία, δηλαδή στην 40ή εβδομάδα της κύησης.
* Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής «Pediatrics», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννιούνται μέχρι τρεις εβδομάδες πρόωρα σε σχέση με την κανονική ημερομηνία γέννησής τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη διαταραχή.
* Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε μια εργασία ή να ελέγξουν την παρορμητική συμπεριφορά τους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο και στα μαθήματά τους. Περίπου το 3% έως 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή.
* Οι Σουηδοί ερευνητές ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου ενός εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας έξι έως 19 ετών (εκ των οποίων 7.500 έκαναν φαρμακευτική αγωγή για ΔΕΠΥ). Όσα παιδιά είχαν γεννηθεί υπερβολικά πρόωρα (μεταξύ της 23ης και 28ης εβδομάδας της κύησης), είχαν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ΔΕΠΥ σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά, μετά την 39η εβδομάδα της κύησης. Δεκαπέντε στα 1.000 παιδιά που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα, διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ, έναντι έξι παιδιών στα 1.000 από όσα γεννήθηκαν κανονικά, μεταξύ της 39ης και της 41ης εβδομάδας.
* Ακόμη και τα παιδιά που είναι λιγότερο πρόωρα, καθώς γεννιούνται στην 37η ή 38η εβδομάδα, έχουν σχετικά αυξημένο κίνδυνο (περίπου 20% παραπάνω) να εμφανίσουν ΔΕΠΥ. Άλλοι παράγοντες, όπως το μειωμένο βάρος του μωρού κατά τη γέννα, οι συνήθειες της εγκύου μητέρας (κυρίως αν καπνίζει), αλλά και γενετικές αιτίες, παίζουν επίσης ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΔΕΠΥ.
* Η φυσιολογία που στην πραγματικότητα προκαλεί τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι, όταν ένα παιδί γεννιέται πρόωρα, διαταράσσεται η ομαλή σταδιακή ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Επειδή οι γιατροί εσχάτως έχουν καταφέρει να κρατούν στη ζωή όλο και πιο πρόωρα μωρά, το πρόβλημα της ΔΕΠΥ αναμένεται να γίνει συχνότερο διαχρονικά.
Πηγή: pedriatics,Reuters

** Σωτήρια ένεση μετά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό;

*  Μια ένεση που γίνεται σε ασθενείς μέσα σε 12 ώρες μετά την εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού, μπορεί να μειώσει σημαντικά (πάνω από 60%) τις ζημιές για τον οργανισμό, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία μπορεί να αποδειχτεί ιστορικό ορόσημο στην κλινική θεραπεία αυτών των περιστατικών. Για μια ακόμη φορά, έλληνες ερευνητές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στις Η.Π.Α., έπαιξαν ρόλο στη νέα ανακάλυψη.
* Ήδη τα σχετικά πειράματα με ζώα έχουν σημειώσει επιτυχία και εκφράζεται αισιοδοξία ότι στο μέλλον κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στους ανθρώπους.
* Οι επιστήμονες από τη Βρετανία, την Αυστρία, τις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία (από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της πολύπαθης Φουκουσίμα), καθώς και της ελληνο-αμερικανικών συμφερόντων βιοφαρμακευτικής εταιρίας Omeros, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Βίλχελμ Σβέμπλε του Τμήματος Καρδιαγγειακών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λέστερ, ανέπτυξαν ένα αντίσωμα, το οποίο περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δευτερογενή ζημιά.
* Οι ερευνητές αρχικά ανακάλυψαν ένα μόριο-κλειδί στο αίμα (το ένζυμο MASP-2) που ευθύνεται για την εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος και, σε επόμενο στάδιο, ανέπτυξαν μια πρωτεϊνη-αντίσωμα (την OMS646), που εξουδετερώνει το «ένοχο» ένζυμο. Το αντίσωμα, που εισάγεται μέσω ένεσης, μειώνει πάνω από 60% τη φυσική βλάβη των ιστών της καρδιάς και του εγκεφάλου μετά το ισχαιμικό επεισόδιο, καθώς εμποδίζει τον οργανισμό να επιτεθεί στο ίδιο του το σώμα και, έτσι, ο ασθενής συνεχίζει να οξυγονώνεται κανονικά.
* Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προγραμματίζονται να γίνουν, μέσα στην επόμενη διετία. - Πηγή:pfinder

**Προσοχή! Ο αλκοολισμός επηρεάζει τα παιδιά σας!

 * Μεγάλος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης αλκοολισμού σε παιδιά γονέων που έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, σύμφωνα με έρευνα Δανών επιστημόνων.
* Ο Erik Lykke Mortensen, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ανέφερε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη σχέση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες, που υποδεικνύει ότι κληρονομικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη διαταραχή είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντική για κόρες και γιούς.
* Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 3.627 αντρών και 3.550 γυναικών από τη Δανία, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1959 και 1961.
* Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Alcoholism: Clinical & Experimental Research».

** Παραμονεύουν κίνδυνοι για τα παιδιά το Πάσχα

*  Τις ημέρες του Πάσχα, τα παιδιά, εκμεταλλευόμενα τις σχολικές διακοπές, την απόδραση στην ύπαιθρο αλλά και τον ανοιξιάτικο καιρό, βρίσκουν την ευκαιρία να αχοληθούν με δραστηριότητες που μπορεί να είναι διασκεδαστικές, πολλές φορές, όμως, ενδεχομένως να κρύβουν και κινδύνους.
* Ξεκινώντας από την οδική ασφάλεια και το παιχνίδι στη φύση μέχρι τις λαμπάδες και τα πυροτεχνήματα, τα παιδιά πρέπει να είναι πάντα υπό την επίβλεψη των γονέων αφού όπως λέει και ο λαός «το κακό δεν αργεί να γίνει».
* Το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος επισημαίνει τις σημαντικότερες «παγίδες» που κρύβουν οι διακοπές του Πάσχα για τα παιδιά.
* Καταρχάς, δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα, όταν βάφουμε τα αυγά και ετοιμάζουμε πασχαλινές λιχουδιές. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με τις λαμπάδες. Θα πρέπει να αποφεύγουμε όσες λαμπάδες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά (ή να τα αφαιρούμε πριν τις ανάψουμε) και να εξηγήσουμε στα παιδιά πως πρέπει να τις κρατάνε. Η φλόγα και το λιωμένο κερί, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
* Ευτυχώς ή δυστυχώς, το Πάσχα είναι άμεσα συνυφασμένο με τα βεγγαλικά, τα πυροτεχνήματα και τις κροτίδες. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το θέμα. Κάθε χρόνο, υπάρχουν ατυχήματα εξαιτίας αυτών των εθίμων, ή ακόμα και δυστυχήματα.
* Ιδιάιτερη προσοχή χρειάζεται και στις ψησταριές και στις σούβλες, την Κυριακή του Πάσχα. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.
* Είναι πολύ σημαντικό, να ελέγχουμε αν ο τόπος διαμονής μας στις διακοπές, είναι ασφαλής για τα παιδιά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα κάγκελα των μπαλκονιών, τα παράθυρα, τις τζαμαρίες στις μπαλκονόπορτες, το τζάκι, την πισίνα και να παρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων. Επίσης, στην περίπτωση που στην περιοχή που έχουμε πάει για να περάσουμε τις μέρες του Πάσχα, υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού, θα πρέπει να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.
* Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν τα παδιά κάνουν ποδήλατο, είναι απαραίτητο να φορούν πάντα κράνος ασφαλείας.
* Τέλος, είναι πάρα πολύ σημαντικό στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά να κάθονται στο πίσω κάθισμα και σωστά δεμένα στο ειδικό καθιοσματάκι. Καλό είναι επίσης να υπάρχει αντιηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου αλλά και ...παιχνίδια προκειμένουν το παιδί να απασχολείται κατά τη διάρκεια της διαδρομής και να μην ενοχλούν το γονιό που οδηγεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρατάμε το παιδί στην αγκαλιά μας. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν το προστατεύουμε αλλά ουσιαστικά το χρησιμοποιούμε σαν αερόσακο, σε περίπτωση ατυχήματος.
* Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι... «παν μέτρον άριστον». Τα παιδιά, ναι μεν χρειάζονται συνεχώς την προσοχή μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους στερούμε το παιχνίδι και τη ξεγνοιασιά που τόσο έχουν ανάγκη.

** Έρευνα: «Η ασπιρίνη δεν μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού»
 * Μικρές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν ποτέ κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, όμως το φάρμακο δεν φαίνεται να περιορίζει τις πιθανότητες εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα έρευνα.Οι ασθενείς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν λάβουν το φάρμακο.
* Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και μη θανατηφόρων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Ωστόσο δεν υπήρχαν σημαντικές επιδράσεις στα περιστατικά εγκεφαλικού, θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων, θνησιμότητα από άλλες αιτίες και στεφανιαία νόσο.
* Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας και έγινε με την υποστήριξη της Bayer AG. Συμμετείχαν περίπου 100.000 άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών, ορισμένοι ήταν υγιείς και άλλοι έπασχαν από διαβήτη αλλά κανείς δεν είχε συμπτώματα κάποιας καρδιακής δυσλειτουργίας.
* Η έρευνα διαπίστωσε μείωση σε ποσοστό 19% των μη θανατηφόρων καρδιακών προσβολών στους συμμετέχοντες που έλαβαν ασπιρίνη σε σχέση με εκείνους που δεν πήραν το φάρμακο.

** Προσοχή στα πυροτεχνήματα

 * Τα πυροτεχνήματα πωλούνται και χρησιμοποιούνται κυρίως την περίοδο του Πάσχα. Χωρίς την απαιτούμενη προσοχή όμως, αυτά μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού τόσο για το άτομο που τα χρησιμοποιεί όσο και για τους γύρω του. Για τον λόγο αυτό:
* *
* Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από πού, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα.
* Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.
* Δεν μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
* Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε αστειευόμενοι.
* Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπό μας και στα μαλλιά μας ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.
* Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, ώστε να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.
* Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, ώστε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.
Πηγή: iatronet.gr
** Επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού στις Η.Π.Α.

 ** Η Emily Fennell είναι η πρώτη γυναίκα που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση χεριού στην Καλιφόρνια και η 13η στις ΗΠΑ.Στις 5 Μαρτίου η 26χρονη μητέρα ενός κοριτσιού από τη Yuba City της Καλιφόρνια δέχτηκε το πολυπόθητο τηλεφώνημα ότι ο δότης είχε βρεθεί.


*** ** ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ ... ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 :

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/04/01-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Απρίλιος 2011 *

~* http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/04/2-2011.html  . Στο Αγιάζι της Σαββατιάτοκης ενημέρωσης -Πληροφόρησης 2 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2011 *

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/04/03-2011.html  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης -Πληροφόρησης 03 Απριλίου 2011 .- (45).-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/04/04-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Απριλίου 2011 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/04/05-04-2011.html  . Στο αγιάζι της Τοπικής - Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τρίτη 05-04-2011 .- (139).-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/04/05-2011.html  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης - πληροφόρησης Τρίτη 05 Απριλίου 2011 .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/04/06-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Απριλίου 2011.-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/04/7-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 7 Απριλίου 2011 .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/04/8-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 .-

`~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/04/09-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του Σαββάτου 09 Απριλίου 2011.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης Ενημέρωσης 10 Απριλίου 2011 * .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/04/11-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 .- (139).-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/04/2011-11.html  , Υγεία για όλους μας Απρίλιος 2011 ,Δευτέρα 11/04/2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/04/12-2011.html  , Στο αγιάζι της πληροφόρησης για σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου 2011 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/04/13-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη , 13 Απριλίου 2011 * .- Παρακολουθούν 138 φίλοι .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/04/15-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/04/15-2011.html  , Θέματα Υγείας 15 Απρίλιος 2011 .- Φίλοι: (20).- ;

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/04/16-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Σάββατο του Λαζάρου 16 Απριλίου 2011 .- (45).-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/04/17-2011.html  , Στο αγιάζι της Κυριακής των Βαϊων στην Ενημέρωση 17 Απριλίου 2011 .- (40).-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/04/18-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης της Μεγάλης Δευτέρας 18 Απριλίου 2011 .- (49).-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/04/19-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Τρίτη 19 Απριλίου 2011 . – (50).-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/04/20-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/04/21-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Μ.Πέμπτη 21 Απριλίου 2011 .- (52).-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/04/2011.html  , Μεγάλη Εβδομάδα του 2011 ΑΠΡΙΛΙΟΣ .- (94).-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/04/22-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Μ. Παρασκευή 22 Απριλίου 2011 .- (29).-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/04/23-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης του Μ. Σαββάτου 23 Απριλίου 2011 .- (101).-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/04/24-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή ΠΑΣΧΑ 24 Απριλίου 2011 .- (57).-

~ ** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/04/25-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Δευτέρα 25 Απριλίου 2011 .- , (45).-

~* * http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/04/25-2011.html  , Υγεία γιά όλους μας 25 Απρίλιος 2011.- (60) .-

**Κοντά λόγω μόλυνσης

* Τι είδους σχέση μπορεί να έχει η ανάπτυξη των παιδιών μας με τη μόλυνση του περιβάλλοντος; Κολλητή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αποκάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.
* Τι είδους σχέση μπορεί να έχει η ανάπτυξη των παιδιών μας με τη μόλυνση του περιβάλλοντος; Κολλητή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αποκάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Ύστερα από μελέτη παιδιών που μεγάλωναν σε περιοχή που φιλοξενούσε ένα εργοστάσιο που μόλυνε το περιβάλλον, ανακάλυψαν πως ο ετήσιος ρυθμός της ανάπτυξής τους ήταν πιο αργός σε σχέση με εκείνα που ζούσαν σε μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που ζούσαν από μικρά σε μολυσμένη περιοχή, ήταν κατά μέσο όρο 3 εκατοστά πιο κοντά και είχαν κατά μέσο όρο 2 μονάδες χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Αιτία δεν είναι άλλη από την παρουσία χημικών ουσιών στο αίμα τους η οποία εμπόδιζε τη φυσιολογική πορεία της ανάπτυξής τους.


**Κοιμήσου, αγγελούδι μου

* Δυο πρόσφατες έρευνες μας αποκαλύπτουν το πόσο επηρεάζει ο ύπνος τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας και μας ενθαρρύνουν να… μην υποχωρούμε όταν μας παρακαλούν να τα αφήσουμε λίγο ακόμα να δουν τηλεόραση…«Ύπνε που παίρνεις τα κιλά…
* Δυο πρόσφατες έρευνες μας αποκαλύπτουν το πόσο επηρεάζει ο ύπνος τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας και μας ενθαρρύνουν να… μην υποχωρούμε όταν μας παρακαλούν να τα αφήσουμε λίγο ακόμα να δουν τηλεόραση… «Ύπνε που παίρνεις τα κιλά… Τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα, είναι πιο εύκολο να παχύνουν σε σχέση με εκείνα που αγαπούν περισσότερο το πάπλωμα και κοιμούνται περισσότερο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν αμερικανοί επιστήμονες έπειτα από σχετική έρευνα που έκαναν σε παιδιά ηλικίας 4 - 10 ετών. Φαίνεται πως ο λίγος και άστατος ύπνος επηρέαζε το μεταβολισμό τους με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας. Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως τα παιδιά που έκαναν «προβληματικό» και ολιγόωρο ύπνο είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκερίδιων, χοληστερόλης, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα. …και κάνεις το παιδί μου πιο έξυπνο». Ο ιδανικός τρόπος για να αποθηκεύει στο μυαλό του νέες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τα μαθήματα της επόμενης ημέρας -με πρώτα και καλύτερα την Ιστορία και τα θρησκευτικά!-, είναι, αφού ολοκληρώσει το διάβασμα να… πάρει έναν υπνάκο! Σύμφωνα με γερμανούς και ελβετούς νευροεπιστήμονες, ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να συγκρατεί καλύτερα τις πληροφορίες και όταν χρειαστεί, να μπορεί ευκολότερα και γρηγορότερα να τις ανακαλέσει. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά αφού το παιδί κλείσει τα μάτια του, ο εγκέφαλός του αρχίζει να επεξεργάζεται την καινούρια γνώση και στη συνέχεια τη μεταφέρει από το μέρος της βραχείας μνήμης στο μέρος της μακροπρόθεσμης.


**Γλυκιά μου εξάρτηση

* Ξέρετε πόση ζάχαρη τρώει κάθε μέρα το παιδί σας; Γνωρίζετε πόσο πολύ βλάπτουν τα γλυκά την υγεία του; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε ή να καταδικάσετε… συλλήβδην κάθε γλυκό πειρασμό, ένα σας λέμε: και στην περίπτωση αυτή ισχύει το γνωμικό: μέτρον άριστον!
* Ξέρετε πόση ζάχαρη τρώει κάθε μέρα το παιδί σας; Γνωρίζετε πόσο πολύ βλάπτουν τα γλυκά την υγεία του; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε ή να καταδικάσετε… συλλήβδην κάθε γλυκό πειρασμό, ένα σας λέμε: και στην περίπτωση αυτή ισχύει το γνωμικό: μέτρον άριστον!

* Σίγουρα μεριμνάτε καθημερινά για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή του παιδιού σας, του μαγειρεύετε νόστιμα και υγιεινά, γεμίζετε το ψυγείο με τα πλέον θρεπτικά τρόφιμα και του προσφέρετε όλα όσα έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί σωστά. Μήπως όμως μαζί με όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που του προσφέρετε, του δίνετε και λίγη ζάχαρη παραπάνω απ’ όσο πρέπει; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το μέσο παιδί προσχολικής ηλικίας καταναλώνει 15 κουταλάκια ζάχαρης (ή άλλων γλυκαντικών ουσιών όπως το μέλι και η φρουκτόζη) τη μέρα, ενώ η επιτρεπόμενη ποσότητα είναι 6 κουταλάκια. Οι κύριες πηγές ζάχαρης στην παιδική διατροφή είναι οι φρουτοχυμοί και τα ανθρακούχα ποτά, τα μπισκότα και οι καραμέλες. Ακόμα και τα πιο υγιεινά φαγητά, όμως, κρύβουν ποσότητες ζάχαρης μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύουμε. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης προκαλεί προβλήματα βάρους, καθώς και προβλήματα στα δόντια και πιθανότατα στην καρδιά. Συγχρόνως, όλες οι ζαχαρούχες τροφές, οι οποίες είναι φτωχές σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, κόβουν την όρεξη του παιδιού για πιο θρεπτικά φαγητά με αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν την ομαλή του ανάπτυξη.
* Έρωτας από την πρώτη στιγμή Τα παιδιά λατρεύουν τη ζάχαρη. Από τη στιγμή που γεννιούνται έχουν μια φυσική προτίμηση στη γλυκιά γεύση - εξάλλου το μητρικό γάλα είναι μια πολύ γλυκιά τροφή. Έρευνες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί να έχει καθησυχαστική επίδραση σ’ ένα αναστατωμένο μωρό, ενώ το ζαχαρόνερο είναι η πρώτη τροφή για τα πρόωρα μωρά τις πρώτες ώρες της ζωής τους. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι τυχαίο αφού ο ρόλος της ζάχαρης είναι σημαντικός για την άμεση απόδοση ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό και κατ' επέκταση για την προστασία της εγκεφαλικής και μυϊκής λειτουργίας του. Η κατανάλωση ζάχαρης, λοιπόν, σαφώς και θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο του παιδιού. Η σχέση όμως που θα αναπτύξουν τα παιδιά μας με τις τροφές που εμπεριέχουν ζάχαρη χρειάζεται οριοθέτηση.
* Υπερκατανάλωση, ο μεγάλος εχθρός Οι περισσότερες παιδικές τροφές είναι ιδιαίτερα γλυκές και έτσι τα παιδιά δυσκολεύονται να αποδεχτούν άλλες γεύσεις όπως η ξινή και η πικρή. Ίσως κι αυτό αποτελεί μια εξήγηση γιατί το μικρό σας αντιδρά έτσι στη θέα και μόνο των πράσινων λαχανικών μέσα στο πιάτο του. Βέβαια, υπάρχει και η καλή ζάχαρη που συνυπάρχει, για παράδειγμα, στα φρούτα μαζί με όλες τις πολύτιμες βιταμίνες τους. Δυστυχώς, όμως, ακόμα και τα φρούτα στη φυσική τους μορφή δεν αποτελούν τα πλέον δημοφιλή φαγητά των λιλιπούτειων, οι οποίοι αντιθέτως λατρεύουν τους χυμούς με προσθήκη ζάχαρης ή μια καραμέλα με… γεύση πορτοκάλι. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η γλυκιά γεύση παρεμβαίνει και παρεμποδίζει την αποδοχή άλλων γεύσεων και γι’ αυτό, όσο πιο πολλά γλυκά φαγητά τρώει ένα παιδί τόσο πιο λίγα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά καταναλώνει, είναι με λίγα λόγια μια σχέση αντιστρόφως ανάλογη. Και καταλήγουν: η υπερκατανάλωση της ζάχαρης και οι αρνητικές της συνέπειες στον παιδικό οργανισμό δεν είναι άμεσα ορατές, αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνες. Δεν χρειάζεται όμως να φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι η ζάχαρη θα πρέπει να εξαιρείται εντελώς από το παιδικό διαιτολόγιο. Κάτι τέτοιο είναι λάθος! Αυτό που χρειάζεται να προσέξουν είναι την υπερβολική κατανάλωση από το παιδί τους, διότι θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα όπως: αύξηση σωματικού βάρους, καταπόνηση των οστών, αποθήκευση λίπους στο μυϊκό ιστό, εμφάνιση τερηδόνας, ανάπτυξη προδιάθεσης σακχαρώδους διαβήτη.
*** Πώς θα χτίσετε μια σωστή σχέση με τα γλυκά
* Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε να μην υπάρχουν στο σπίτι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Είναι δύσκολο ένα παιδί να αντισταθεί στο γλυκό πειρασμό που κρύβεται στο ντουλάπι ή το ψυγείο. Η υπερβολική αυστηρότητα ωστόσο δεν βοηθάει. Παρόλο που είναι καλό γενικά να αποφεύγονται σε καθημερινή βάση οι γλυκές λιχουδιές γιατί περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, οι τροφές αυτές δεν θα πρέπει να εξαιρούνται εντελώς από το διαιτολόγιο του παιδιού. Μερικές φορές την εβδομάδα μπορείτε να του προσφέρετε κάποια γλυκά π.χ. ένα κομμάτι κέικ ή τα αγαπημένα του μπισκότα. Για αυτό σκόπιμο είναι να μπαίνουν συγκεκριμένα όρια σχετικά με την κατανάλωσή γλυκών. Ακόμα:
**
• Μάθετε στο παιδί σας να είναι… επιλεκτικό. Μπορεί να τρώει ένα γλυκάκι (αλλά μόνο ένα) την ημέρα. Δώστε του λοιπόν την ευκαιρία να διαλέξει ανάμεσα στο παγωτό ή σε ένα αναψυκτικό. • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά. Επειδή δεν μπορείτε να καταλάβετε τι περιέχουν, μαγειρέψτε τα δικά σας σπιτικά πεντανόστιμα φαγητά με τα πιο υγιεινά συστατικά. • Συμβιβαστείτε με το παιδί σας. Αν του απαγορεύσετε διά ροπάλου συγκεκριμένα φαγητά θα τα κάνετε πολύ πιο… γοητευτικά στα μάτια του. Αντί για αυτό μπορείτε να του δίνετε τα πιο ανθυγιεινά φαγητά μία φορά την εβδομάδα. • Αποφύγετε τα αναψυκτικά. Επειδή κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, προσφέρετε στο παιδί σας μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα. • Κάντε το συνήθεια να πλένει τα δόντια του αμέσως μετά το γλυκό. Η ζάχαρη ταΐζει τα μικρόβια του στόματος που καταστρέφουν τα δόντια. • Αναβάλλετε όσο μπορείτε τη γνωριμία με τις γλυκές γεύσεις. Δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, να δώσετε στο μωρό να δοκιμάσει μια κουταλίτσα από την τούρτα των πρώτων γενεθλίων του. • Δώστε το καλό παράδειγμα δείχνοντας αυτοέλεγχο. Αν έχετε γεμίσει όλα τα ντουλάπια της κουζίνας με μπισκοτάκια και τα ανοίγετε κάθε λίγο και λιγάκι για να τσιμπήσετε μια νοστιμιά μπροστά στο παιδί ή τρώτε μια ολόκληρη σοκολάτα μπροστά στην τηλεόραση, πίνετε διαρκώς αναψυκτικά, ολοκληρώνετε πάντα το γεύμα σας με μια σιροπιαστή πάστα, τι περιμένετε να κάνει και το παιδί; • Αποφύγετε τις διαμάχες. Αν κάθε πρωί που ξυπνά σας παρακαλά να του δώσετε μια σοκολάτα, μην του το απαγορεύετε ορθά κοφτά. Εξηγήστε του με υπομονή πόσο κακό του κάνει. • Αναγνωρίστε τη διαφορά. Επειδή ζάχαρη, από… ζάχαρη διαφέρει, είναι σημαντικό να μπορούμε να ξεχωρίσουμε σε ποια τρόφιμα υπάρχει στην απλή της μορφή, μιας και στην περίπτωση αυτή χαρίζει στο παιδί ενέργεια χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό του. Πάρτε για παράδειγμα τα φρούτα από τη μια και το κέικ από την άλλη. Είναι και οι δύο τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης, αλλά τα φρούτα είναι πολύ πιο υγιεινά αφού πέραν του άμεσου ταχύτατου ρυθμού απόδοσης ενέργειας, ο οργανισμός μέσω της ζάχαρης των φρούτων θα αξιοποιήσει το μεγαλύτερο ποσό της ενέργειας αποφεύγοντας την άμεση αποθήκευσή του σε μορφή λίπους.
** Έχει και η ζάχαρη τις… ώρες της Ας δούμε πότε το παιδί έχει περισσότερη ανάγκη την κατανάλωση ζάχαρης.• Κατά το πρωινό ξύπνημα. Το πρωί το ποσό της γλυκόζης στον παιδικό οργανισμό είναι μειωμένο. Αν λοιπόν δώσετε στο παιδί σας ένα πρωινό που περιέχει τρόφιμα με ζάχαρη θα παραχθεί ένα ικανοποιητικό ποσό ενέργειας ώστε να ξεκινήσει την ημέρα του με ζωντάνια και καλή διάθεση.• Εάν το παιδί αθλείται ή στο μάθημα της γυμναστικής. Θα ήταν καλό μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά να τραφεί με τέτοιου είδους τρόφιμα, ώστε να αθληθεί με πλήρη απόδοση χωρίς να καταβληθεί από το αίσθημα της κόπωσης προφυλάσσοντας ταυτόχρονα το μυϊκό ιστό.• Όταν μελετά ή προετοιμάζεται για κάποιο τεστ. Ή ακόμα κι όταν δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο διάβασμα. Ένα διάλειμμα για να καταναλώσει τροφές οι οποίες θα του προσφέρουν ενέργεια μέσω απλών σακχάρων, μπορεί να ενισχύσει τις επιδόσεις του.
*** Τα τρία πιο συχνά λάθη που κάνουμε
* Μπορεί η ζάχαρη και γενικά τα γλυκά να είναι ο πιο εύκολος τρόπος να χειριστείτε ένα παιδί, δεν είναι όμως και ο πιο σωστός. Γενικώς, τα γλυκά δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στον τρόπο που επικοινωνούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Ορίστε μερικά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε: «Αν αδειάσεις το πιάτο, θα σου δώσω σοκολάτα» Το φαγητό και ιδιαίτερα τα γλυκά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν μέσο ανταμοιβής και φυσικά δεν θα πρέπει να τα στερούμε από το παιδί χρησιμοποιώντας τα σαν μέσο τιμωρίας. Το παιδί πρέπει να μάθει από νωρίς ότι τρώει για να ικανοποιήσει την πείνα του αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού του. Οποιοδήποτε άλλη παρεμβολή σε σχέση με το φαγητό δίνει λάθος μηνύματα. «Πάρε μια καραμέλα για να μην κλαις» Το φαγητό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σαν μέσο ανακούφισης από δυσάρεστα συναισθήματα. Με αυτό τον τρόπο το παιδί, κάθε φορά που θα έρχεται αντιμέτωπο με συναισθήματα όπως λύπη ή απογοήτευση ή ακόμα και στρες ή ανία, θα καταφεύγει στο φαγητό και ιδιαίτερα σε γλυκές τροφές ή τροφές πλούσιες σε λιπαρά γνωστές και ως «τροφές ανακούφισης». Αυτός ο συσχετισμός μπορεί να το ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του διαμορφώνοντας ένα εντελώς λανθασμένο μοντέλο διατροφικής συμπεριφοράς ενός ενήλικα που θα τρώει για συναισθηματικούς λόγους κι όχι γιατί πεινάει πραγματικά. Βοηθήστε λοιπόν το παιδί σας να διαχειριστεί τα συναισθήματα λύπης ή αναστάτωσης με το να ανταποκρίνεστε στις πραγματικές του ανάγκες κι όχι αποσπώντας την προσοχή του με γλυκούς πειρασμούς. «Μην τρως γλυκά γιατί θα παχύνεις» Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι ακόμα και τα υπέρβαρα παιδιά είναι καλύτερο να τα ενθαρρύνουμε να καταναλώνουν περισσότερες υγιεινές τροφές από το να τους απαγορεύουμε να τρώνε τροφές που εμπεριέχουν ζάχαρη. Και αυτό γιατί οι απαγορεύσεις εντείνουν την επιθυμία για τις τροφές αυτές.
* Smart tip: Μάθετε στο παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του μετά την κατανάλωση γλυκών. Smart tip: Eίναι προτιμότερο να μην δίνετε στο παιδί τροφές πλούσιες σε ζάχαρη όταν είναι νηστικό. Προτιμήστε να τις καταναλώσει μετά το φαγητό
* Τελικά, η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα;Πίσω στο 1973, ο αλλεργιολόγος Μπέντζαμιν Φέινγκολντ υποστήριξε ότι η ζάχαρη καθώς και κάποια άλλα συστατικά στα τρόφιμα προκαλούν ή αυξάνουν την υπερκινητικότητα των παιδιών. Αν και από τότε έγιναν πολλές έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να το αποδείξουν. Μην βιαστείτε λοιπόν να ενοχοποιήσετε τη ζάχαρη για το αεικίνητο σαν σβούρα παιδί σας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχετε πολλού άλλους λόγους για να περιορίσετε τα γλυκά.
* Ορισμένα διατροφικά πρότυπα……τα οποία μπορεί ν’ αποδώσουν τα μέγιστα οφέλη της ζάχαρη είναι τα εξής:Πρωινό: Κατανάλωση δημητριακών με γάλα και μία κουταλιά του γλυκού μέλι και 2 φρούτα.Διάλειμμα στο σχολείο: 1 μπάρα δημητριακών.Πριν τη γυμναστική: 1 φρούτο.Μετά τη γυμναστική: 1 τοστ.Διάλειμμα μελέτης: 1 χυμός λαχανικών με 1 τοστ ή 1 σπιτικό milkshake.Πριν κοιμηθεί: 1 ποτήρι γάλα με 1 λεπτή φέτα ψωμί.
* Τι να προτιμήσετε. Τρόφιμα τα οποία αποδίδουν τη ζάχαρη στην απλή της μορφή και είναι πολύτιμα για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας: μπάρες δημητριακών• επιδόρπια γιαουρτιού• ρυζόγαλο• φρούτα• χυμός φρούτων• μέλι
* Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του διαιτολόγου-διατροφολόγου Νίκου Κριαρά.
* Tα πάντα για το παιδάκι σας στο   http://www.mybabysworld.gr/  .-

**

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Οτι πικραίνει την καρδιά σου
ότι βάζει τέλος στα όνειρά σου
διώξτο μακριά σου.
Κράτα μόνο ότι σε κάνει να χαμογελάς
Αγάπα μόνο ότι αξίζει ν΄αγαπάς αληθινά …