ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA ΝEWS 2 Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA ΝEWS 2  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016 :


 +  Χριστόδουλος
+  ΧριστόδουλοςΣταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει.
 John F. Kennedy
John F. Kennedy
Εάν μια ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς που ζουν στην φτώχεια, δεν μπορεί να σώσει τους λίγους που είναι πλούσιοι.
 John Dryden
John Dryden
Να φοβάσαι την οργή του υπομονετικού ανθρώπου.
 Général De Gaulle
Général De Gaulle
Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γενιές.
 John Maynard Keynes
John Maynard Keynes
Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου.
Χρήστος Α. Σαρτζετάκης
Χρήστος Α. Σαρτζετάκης
Είμεθα Έθνος ανάδελφον
 Στην κορύφωση του εορτασμού για το Πολυτεχνείο η Κυβέρνηση της Αριστεράς να στρώνει χαλιά στον Πρόεδρο της Αμερικής και να το απολαμβάνει...Μπράβο σύντροφοι, οριμάσατε!!! 

***  O K.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ το ΕΙΠΕ! Τρέμουν οι ΗΠΑ τη Γεωστρατηγική ΝΙΚΗ του ΠΟΥΤΙΝ...

~ Τώρα που έφυγε ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε ο ορυμαγδός πληροφοριών για τα όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες βασικά θέματα στην ατζέντα του Ομπάμα ήταν το ΝΑΤΟ και η ενέργεια. Στόχος  τους είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από το Ρωσικό αέριο αλλά και να διασφαλιστεί η μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Barack Obama ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα «τη σημασία της διατήρησης σε ισχύ των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας». Ο Ομπάμα και οι ΗΠΑ τρέμουν τη ενεργειακή παντοδυναμία του Πούτιν.
Είναι δεδομένο πως ο Αμερικανός Πρόεδρος φοβάται πως η Ελλάδα, θα γίνει κομμάτι ενός ντόμινο χωρών που θα στραφούν στη Ρωσία (θυμηθείτε τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία).
Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε πως ο Κυριάκος Βελόπουλος  τα είπε αυτά (διαβάστε τo άρθρο ΕΔΩ) μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών σε Βουλγαρία και Μολδαβία.
Το θέμα τώρα είναι πώς θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία.

***  Όχι άλλα δάκρυα Πάκη! Γιατί ντρέπομαι που είμαι Ελληνας

-Kύριε Ομπάμα, σας παρακαλώ μην ξεχνάτε τη χώρα μου. Κλαψ, κλαψ, κλαψ…Αυτά είπε ανάμεσα στα άλλα ο ανεκδιήγητος Πάκης που έχει διορίσει 1.000.000 κηφήνες στη Δημόσιο και περνάει τη μέρα του σε ένα χλιδάτο παλάτι-το Προεδρικό Μέγαρο-που έκανε ακόμη κι αυτόν τον Ομπάμα να ψαρώσει και να τον ρωτήσει εάν αυτό είναι το σπίτι του.
Λίγο πριν ο πρωθυπουργός Τσίπρας  εκλιπαρούσε κι αυτός με τη σειρά του τον Ομπάμα να παρέμβει στη Μέρκελ ώστε να μειωθεί το χρέος για να μπορεί πληρώνει χαλαρά τους 2.500 κηφήνες της ΕΡΤ που πάρκαραν εδώ όλες οι κυβερνήσεις. Με γλειψίματα και εκβιασμούς το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης απαιτεί, σαν κακομαθημένο παιδί, να του κουρευθεί το χρέος που δημιούργησαν οι πάσης φύσεως αναθέσεις και μίζες της μεταπολίτευσης. 
 Λες και δεν υπάρχουν στα Αρχεία της CIA και στην ιστορική μνήμη του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ και στο Πεντάγωνο οι φάκελοι με τους μιζαδόρους Ακηδες που έριξαν μια χώρα με απίστευτες φυσικές ομορφιές, πλούσιο υπέδαφος και αστείρευτες πηγές ενέργειας, στα βράχια. Αυτό το ταξίδι ήταν πράγματι ωφέλιμο για τον Ομπάμα μια και γνώρισε από κοντά την Μπανανία των Νεοελλήνων της οποίας οι ηγέτες περιφέρουν το άχρηστο σαρκίο τους σε χλιδάτα ανάκτορα, διορίζουν τους κομματικούς στρατούς τους, παντελονιάζουν τις μίζες τους και δεν αφήνουν κομπίνα και αρπαχτή που να μην κάνουν όσο τους δίνεται η δυνατότητα. Και στην συνέχεια δεν έχουν πρόβλημα να ξεφτιλίζονται παγκοσμίως για να διαγραφούν τα κρατικά φέσια που φέρουν την υπογραφή τους.
Το πολιτικό προσωπικό και μια χούφα οικογενειών-κρατικοδίαιτων μαφιόζων που πέταξαν τη χώρα στα βράχια εκλιπαρούν τώρα με τα (πρόχειρα) δακρυά τους έλεος και κούρεμα του χρέους.
 Γ@μώ την εθνική αξιοπρέπειά μας μια και για προσωπική δεν το συζητάμε.
Ετσι έχουν τα πράγματα και αλίμονό μας εάν δεν ντρεπόμαστε που είμαστε Ελληνες όταν βλέπουμε την απίστευτη υποκρισία του πολιτικού προσωπικού να ξετυλίγεται μπροστά μας.
 Κανείς Ομπάμα δεν μπορεί να σώσει ένα κράτος το οποίο από την πρώτη στιγμή της γέννησής του (με σπάνιες φωτεινές εξαιρέσεις) κυβερνάνε διεφθαρμένοι και μαφιόζοι που μεταγγίζουν το DNA τους από την μία φαμίλια στην διάδοχό της…

***  Bild: «Μην παίρνουν θάρρος οι Έλληνες - Ό,τι και να πει ο Ομπάμα το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα γίνει»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΕΚΕΙ
  "Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένεοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθηνας: " Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος , διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα"
 Πόσα εκατομμύρια στοίχισε στον Ελληνικό λαό, η επίσκεψη του κυρίου... ΤΙΠΟΤΑ;;;;
ΠΟΣΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ;;;;;;;;;;;;;; 
Καλλιόπη Σουφλή
 
 Η κυβερνητική Bild έδωσε την απάντηση στον Μ.Ομπάμα πριν καν πατήσει το πόδι του στο Βερολίνο για τα όσα δήλωσε από την Αθήνα για την απομείωση του ελληνικού χρέους και τον υποδέχονται με δήλωση όπως «άδικο κόπο κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα γίνει κούρεμα ελληνικού χρέους»
 Στο σημαντικότερο επίκαιρο ελληνικό αίτημα, την απομείωση του τεράστιου χρέους, ο Ομπάμα αναφέρθηκε επενειλημμένα και με ιδιαίτερη σαφήνεια και υποσχέθηκε στον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο να τονίσει στους άλλους ηγέτες ότι "η αυστηρή λιτότητα δεν φέρνει ευημερία."
 Στην συνέντευξη Τύπου τόνισε αργότερα ακόμα ότι τώρα που η ελληνική οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά είναι μια καλή χρονική στιγμή για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 "Η στρατηγική δεν μπορεί να είναι μόνο η λιτότητα", είπε ο Ομπάμα. Στη χώρα πρέπει να δοθεί αέρας να αναπνεύσει, ώστε η οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της με βιώσιμο τρόπο."
 Παρά τον ενθουσιασμό, τίθεται όμως κυρίως ένα ερώτημα από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Ποιό βάρος έχουν τα λόγια του στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη", διερωτάται σττην ηλεκτρονική του σελίδα ο δεύτερος δημόσιος γερμανικός τηλεοπτικός δίαυλος ZDF.
 Ο Ομπάμα προέτρεψε τις χώρες της Ευρώπης να σταθούν επίσης αλληλέγγυες με την Ελλάδα στο Προσφυγικό και ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τις αμυντικές δαπάνες της φιλοξενούσας χώρας, η οποία εν μέσω κρίσης διαθέτει γι αυτές σχεδόν το 2% του ΑΕΠ της. Οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ελλάδα έναν σημαντικό διατλαντικό σύμμαχο στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, σημειώνει το ZDF και καταλήγει: "Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένται η πολλάκις εξαγελθείσα "ομιλία παρακαταθήκη" , την οποία ο Ομπάμα θα εκφωνήσει "στο λίκνο της δημοκρατίας" πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης να εκπληρώσει την επιθυμία του να επισκεφτεί την Ακρόπολη".
 H Βild σχολιάζει ότι "η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ του ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ. Το βράδυ όμως κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο". 
 Ενας έμπιστος της καγκελαρίου φέρεται να είπε στην εφημερίδα : 
"Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! 
Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένεοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθηνας: 
 " Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος , διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα", φέρεται να είπε η ίδια πηγή στην Bild.
 ~ Ο Ομπάμα επισκέπτετα από αύριο την καγκελάριο, συνεχίζει η λαϊκή συντηρητική εφημερίδα. "Εκεί ο Ομπάμα θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο να γίνει απομείωση του χρέους και επομένως να προβεί η Ε.Ε. σε διαγραφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων. Γι αυτό ο Ομπάμα φέρνει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γάννη Βαρουφάκη πέρυσι. Τώρα ο Λιού συνομιλεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών, τον διαδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά η απόρριψη ήρθε ήδη από το Βερολίνο."
 Kατά την Bild, "επί του θέματος θα γίνει συζήτηση μετά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) καθίσταται σαφές ότι μετά την ήττα του λόγω της υποψηφιότητας (σ.σ. του σοσιαλδημοκράτη) Στάνμάιερ ως κοινού υποηφίου προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί το CDU να υποχωρήσει και ως προς το θέμα της Ελλάδας. Από την αμερικανική αντιπροσωπεία λέγεται ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να προωθήσει θέματα στο Βερολίνο. Είτε το ελληνικό , είτε το ουκρανικό".
 ~ Η εφημερίδα καταλήγει γράφοντας ότι "Στο πρόγραμμα του Ομπάμα στην Αθήνα υπάρχουν πάντως πολλά: Υπάρχει η μεγάλη συμβολική ομιλία της οποία θα εκφωνήσει στο λίκνο της δημοκρατίας, την τελευταία του στο εξωτερικό. "Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον κόσμο", είπε ευρωπαίος διπλωμάτης στη Bild. Δηλαδή δεν θα αφορά απαραίτητα την Ελλάδα, διότι για την σωτηρία της η Ουάσινγτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγής ούτε ένα σέντ.".

*** Ελλάς το μεγαλείο σου: Παραγράφονται χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς
Αν και έγινε πολύ μεγάλος κρότος όταν… έσκασαν οι υποθέσεις, φαίνεται πως πλέον όλα περασμένα – ξεχασμένα και οι χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής που περιέχονται στις μαύρες λίστες, δηλαδή στη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόγιαρνς βαίνουν προς παραγραφή, με τα οικονομικά σκάνδαλα να μένουν ατιμώρητα παρά τον ασθματικό «αγώνα» της κυβέρνησης για νίκη κατά της φοροδιαφυγής.  
Κατάλαβες τώρα, γιατί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΦΟΡΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΕΝΦΙΑ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ;;;
ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ, ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΥ ΕΝΩ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ... "ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΟΥΣ"... ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΕΣΕΝΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΑΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΝΑ ΣΕ... Γ@#&ΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ!
ΞΥΠΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ! 
 ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ... ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ1
ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ!  
 Καλλιόπη Σουφλή  
     
 Σε 2 μήνες, δηλαδή στα τέλη του 2016, παραγράφονται οι χιλιάδες υποθέσεις πλουσίων φυσικών προσώπων που περιέχονται στις διαβόητες λίστες της φοροδιαφυγής. 
Μετά την παρέλευση της περιόδου αυτής, το ελληνικό κράτος δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ελέγχων και επιβολής προστίμων για τα μαύρα εκατομμύρια που αποκαλύπτουν οι λίστες αυτές. 
Σημειώνεται ότι οι δανειστές έχουν απαγορεύσει ρητά στην ελληνική κυβέρνηση να δίνει προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποθέσεων. 
Έτσι, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής εκατομμυρίων παραγράφονται οριστικά.
Οι λίστες αφορούν 1,3 εκατομμύρια φορολογουμένους που έκαναν παράνομα μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
Γνωστές παθογένειες του ελληνικού συστήματος οδηγούν στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από έσοδα που θα μπορούσε να έχει το ελληνικό κράτος, από την επιβολή προστίμων για τις υποθέσεις αυτές.
Στους λόγους που καθυστέρησαν οι έλεγχοι στις εκατομμύρια αυτές υποθέσεις φοροδιαφυγής συγκαταλέγονται:Η υποστελέχωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών.
 
Η «προτεραιοποίηση» που δεν έκανε, ως όφειλε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε οι φοροέλεγχοι να γίνουν κατά προτεραιότητα στις μείζονες αυτές υποθέσεις φοροδιαφυγής.
 
Η έλλειψη ηγεσίας στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), μετά την καρατόμηση του Δημήτρη Μασίνα από τη θέση του Διευθυντή στο τέλος Σεπτεμβρίου και την παραίτηση του Υποδιευθυντή της υπηρεσίας Σταύρου Γαρδέρη.
 
Η απροθυμία του υπουργείου Οικονομικών να έλθει σε κόντρα με τους δανειστές ζητώντας παράταση άλλων 6 μηνών ώστε να μην παραγραφούν οι υποθέσεις φοροδιαφυγής και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να βεβαιώσουν τα πρόστιμα που θα προέκυπταν.


*** Η κατάντια να έχεις για πρωθυπουργό τον Τσίπρα - Νάις του σι γιου μαν, γιουρ δε Πλάνηταρχ!  Γιόλο  μαν!

Του Στρατή Μαζίδη
https://twitter.com/SMazidis
Ωραίες οι πλάκες και τα αστεία με τον πρωθυπουργό μας, ο οποίος μπορεί να μη μας χάρισε αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, ωστόσο μας έχει προσφέρει άπειρες στιγμές γέλιου μέχρι δακρύων. Βέβαια τα δάκρυα ενίοτε μετατρέπονται σε κλάματα αναλογιζόμενοι πως αυτός ο άνθρωπος κάνει αυτά που κάνει και συμπεριφέρεται, όπως συμπεριφέρεται.
Ο αντισυμβατικός πρωθυπουργός που διοχετεύει όλη του την επαναστατικότητα στο ζήτημα της γραβάτας διότι σε όλα τα άλλα τον είδαμε. Αντί να δώσει, έκοψε. Το ΟΧΙ το έκανε ΝΑΙ. Το παντός καιρού, το μετέτρεψε αποκλειστικά σε θυελλώδους καιρού. Το παντελόνι το κατέβασε.
Όλη η χώρα τηρεί μια τάξη και αυτός με το στιλάκι του, σαν εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος υποδέχεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ και του μιλά στον ενικό, λες και είναι φίλοι ή έχουν συναντηθεί άπειρες φορές ως σημαντικοί γεωπολιτικοί παίκτες.
Ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι ακόμη στο δεκαπενταμελές, την καφετέρια ή εργάζεται σε "ρουμς του λετ" κατωτάτης κατηγορίας. Μιλά σε κάποιον με τέτοιο τρόπο λες και του κάνει τη χάρη.
Στη συνέχεια από τα...πολύ καλά αγγλικά που έμαθε, ξέχασε και τα ελληνικά αφού τα μιλά σαν τεξανός. Αλήθεια όλη αυτή τη σατιτική θύελλα του twitter με την οποία εμείς γελάμε, αυτός εξευτελίζεται, δεν την υπολογίζει; Δεν αισθάνεται άσχημα; Δεν αντιλαμβάνεται πως ενσαρκώνει το γυμνό βασιλιά του παραμυθιού;
Δεν ξέρει να ντυθεί,
Δεν ξέρει να σταθεί,
Δεν ξέρει να μιλήσει,
Δεν ξέρει να συμπεριφερθεί,
Δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται,
Κοινώς δεν ξέρει τι του γίνεται,
Και κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να κυβερνήσει...
   
*** Ιστορική ομιλία Ομπάμα - Είπε: «Ζήτω η Ελλάς» και έκανε μαθήματα δημοκρατίας στον Τραμπ!
Βίντεο  : Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα , https://youtu.be/0YL0f101ZKc .-

- Αποθεώθηκε από το κοινό στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Στα 51 λεπτά της ομιλίας του καταχειροκροτήθηκε
- Είπε στους Έλληνες: «Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες - Εγώ ξέρω τι θυσίες κάνατε!»
- Ζήτησε για ακόμα μια φορά απομείωση του ελληνικού χρέους
- «Μπράβο στην κυβέρνηση Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις» - «Οι Έλληνες δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά»
- Μίλησε πολλές φορές ελληνικά, λέγοντας τις λέξεις: γειά σας, καλησπέρα, σπανακόπιτα, ούζο, φουστανέλα, δημοκρατία, δήμος, φιλότιμο και... Αντετοκούμπο!
- Έκλεισε την ομιλία του με τη φράση "ζήτω η Ελλάς"
        
Ο Μπάρακ Ομπάμα ήθελε η ομιλία του να χαρακτηρισθεί ιστορική. Αυτό άφηναν να εννοηθεί συνεργάτες του σε κάθε ευκαιρία. Ήθελε να είναι μια ομιλία παρακαταθήκη. Το αν θα είναι θα το δείξει η ιστορία. Όπως και να έχει, η ομιλία αυτή επελέγη να γίνει στην Ελλάδα και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα τιμητικό για την χώρα μας.
Ο Ομπάμα στην ομιλία του προσπάθησε να περιγράψει την εικόνα του κόσμου μας σήμερα. Η ομιλία του ήταν ελληνοκεντρική, αφού χρησιμοποίησε πολλές ελληνικές λέξεις και περιέγραψε την κατάσταση στην χώρα μας σήμερα.
 Η ομιλία του δεν ήταν ακριβώς ένας απολογισμός του έργου του, αν και είχε και τέτοια στοιχεία. Ήταν μια ομιλία γεμάτη παραινέσεις, πλημμυρισμένη από την λέξη δημοκρατία και αξίες και ιδανικά. Κάποιοι είπαν ότι η ομιλία του απευθυνόταν κυρίως στην επόμενη πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα του και κυρίως στον Ντόναλντ Τράμπ. Ήταν ένα μάθημα δημοκρατίας προς τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Το αν τον άκουσε είναι ένα άλλο θέμα. Η ομιλία του αμερικανού Προέδρου ήταν μια προσπάθεια για την υστεροφημία του μετά από 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο. 
Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε στον κόσμο, μίλησε στους Έλληνες, μίλησε στους ευρωπαίους, μίλησε στους αμερικανούς. Ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και έφτασε στο σήμερα προσπαθώντας να δείξει την σχέση της δημοκρατίας με την οικονομία και την σταθερότητα.
Το κοινό πολλές φορές τον αποθέωσε καταχειροκροτώντας τον και στα 51 λεπτά της ομιλίας του όλοι κρέμονταν από τα χείλη του.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, ο πρώτος αφροαμερικανός Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ επέλεξε λοιπόν την Ελλάδα για να εκφωνήσει μια ομιλία που όπως και να έχει θα συζητιέται για καιρό.
Η αποθέωση της Ελλάδας και της Δημοκρατίας
Η έναρξη της ομιλίας του ενθουσίασε το κοινό. Χαλαρός και χαμογελαστός είπε στα ελληνικά: «Γεια σας, καλησπέρα». Και συνέχισε: «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους. Ήθελα πολύ αυτό το τελευταίο μου ταξίδι να είναι στην Ελλάδα. Εμαθα για την φιλοξενία του ελληνικού λαού». (η λέξη φιλοξενία ειπώθηκε στα ελληνικά και πάλι)
Η συνέχεια ήταν επίσης άκρως ελληνική: «Επρεπε να δω την Ακρόπολη τον Παρθενώνα αλλά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα. Η κατανόηση του κόσμου και της Τέχνης εμπλουτίστηκε από τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη. Οι Ελληνοαμερικανοί μας τιμούν την Ελλάδα. Μαζί τους γιορτάζουμε κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο με τις φουστανέλες τους με σπανακόπιτα και ούζο (πάλι στα ελληνικά). Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους».

Και συνέχισε με αναφορές και πάλι στα ελληνικά αλλά και στον Γιάννη Αντετοκούμπο. «Ζητωκραυγάζουμε για τον Γιάννη Αντετοκούμπο», είπε ο Ομπάμα.
Και συνέχισε: «Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Εχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα μεγάλο δώρο. Την αλήθεια, τη πίστη. Εδώ πριν από 25 αιώνες γεννήθηκε μια νέα ιδέα η Δημοκρατία. Το Κράτος. (πάλι στα ελληνικά) Η ισχύς του κυβερνάν. Είναι η ιδιότητα του πολίτη. Είμαστε όλοι ίσιοι απέναντι στους νόμους. Οχι μόνο για την πλειονότητα αλλά και για την μειονότητα. Αυτές οι έννοιες γεννήθηκαν στην Ελλάδα».
Ο αμερικανός Πρόεδρος, περιέγραψε την εικόνα της εποχής του Περικλή με γλαφυρό τρόπο. «Φυσικά», είπε, «οι πρώιμες μορφές Δημοκρατίας εδώ στην Ελλάδα δεν ήταν τέλειες. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα αλλά ο Περικλής δημιούργησε το Σύνταγμα για όλους του πολίτες. Ο κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να ψηφίσει με την ανάταση της χειρός. Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες για να μπορούν όλοι να τους δουν. Βέβαια υπήρχε και ο εξοστρακισμός, αλλά μέσα στις χιλιετηρίδες υπήρχαν και άλλες μορφές πολιτευμάτων. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την δημοκρατία στο 100%. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια της διακυβέρνησης ανά τους αιώνες. Υπήρχε ένα πιστεύω ότι λόγω φυλετικής καταγωγής κάποιοι ήταν ανώτεροι. Αυτά ήταν και τα κύρια θέματα πολέμων. Ομως η φλόγα άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Ο μεγάλος διαφωτισμός έγινε εδώ. Οι μεγάλοι προπάτορες του έθνους βάσισαν την δημοκρατία μας στην ελληνική δημοκρατία».Μαθήματα δημοκρατίας στον Ντόναλντ Τραμπ και αλλού...
«Σε δύσκολους καιρούς», είπε ο Ομπάμα, «αυτά τα ιδανικά περνούν κρίση. Κάποιοι μας είπαν ότι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα όμως μπορώ να πω ότι μετά από 8 χρόνια στην προεδρία κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η ζωή δια της αξιοπρέπειας, η επιθυμία να έχει κάποιος τον έλεγχο της δικής του ζωής να είναι μέλος μια ευρύτερης κοινότητας αυτά είναι παγκόσμια. Είναι κάτι που καίει σε κάθε παγκόσμια καρδια. Γι' αυτό κάποτε ένας έλληνας ιερέας σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης. Ωστόσο η δική μας πλευρά ως χώρα ήταν να στηρίξουμε που πάλεψαν για την ελευθερία τους. Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές αλλά δεν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Ωστόσο η δική μας τροχιά ως χώρα είναι να στηρίξουμε όσους διακυβερνούν με δημοκρατικό τρόπο. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στον ιδεαλισμό είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να στηρίζουν τα δημοκρατικά καθεστώτα. Οι χώρες με δημοκρατία είναι πιο δίκαιες. Οι δημοκρατικές χώρες σημαίνουν ευημερία. Εκεί που δεν υπάρχουν ελευθερίες οι πολίτες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες».
Θα μείνουμε στο ΝΑΤΟ
Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον διάδοχό του, ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από το ΝΑΤΟ.
«Η ιστορία των τελευταίων δύο αιώνων δείχνουν ότι περισσότερες δημοκρατίες σημαίνουν καλό για τον κόσμο. Στο ΝΑΤΟ είμαστε μια συμμαχία δημοκρατιών. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία πιο ισχυρή παρά ποτέ. Και ξέρω ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ. Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βιας. Ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS. Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει μεγαλύτερη συμπόνια απ' ότι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος. Οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις. Η συνεργασία είναι ο μόνο τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».
 Και συνέχισε: «Οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις. Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν διαφορές μεταξύ εθνών. Η δημοκρατία όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι αργή αγχωτική, δύσκολη στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες γιατί οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς. Η Δημοκρατία είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης είπε ο Τσόρτσιλ. Μπορεί να είναι μια περίπλοκη ιστορία, αλλά είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη. Η δημοκρατία μας επιτρέπει να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη. Όλα μπορούν να διορθωθούν. Κατά την διάρκεια της ιστορίας μας είδαμε ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Διευρύναμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους και τα άτομα με αναπηρίες» και τα λόγια του αυτά ήταν μαχαιριά στην καρδιά του Ντόναλντ Τραμπ.
Και το μαχαίρι μπήκε πιο βαθιά
«Εδώ που γεννήθηκε η δημοκρατία διατρανώνουμε τις ιδέες με τις οποίες διαμορφώθηκε η ζωή μας. Η ελευθεροτυπία, η ανεξιθρησκία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο διαχωρισμό των εξουσιών, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ακόμα και αν ο υποψήφιος που υποστηρίζετε δεν κερδίζει πάντα. Η δημοκρατία εξαρτάται μετά από κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα από την μετάβαση. Εγώ και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο», είπε ο Ομπάμα στο σημείο της ομιλίας του που περίμεναν πολλοί.
Και συνέχισε: «Ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος και εγώ έχουμε μεγάλες διαφορές. Διαφορετικές απόψεις αλλά η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη. Η κυβέρνησή μου θα κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Είναι δύσκολο έργο ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν βήματα πίσω αλλά όσο κρατάμε την πίστη μας στην δημοκρατία, τότε το δικό μας μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα. Η Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο πολίτευμα που έχει επινοήσει ο άνθρωπος. Οι ίδιες δυνάμεις παγκοσμιοποίησης και τεχνολογίας έφεραν τον πλούτο, αλλά έγιναν οι δυνάμεις που επέδειξαν και αρκετά ελαττώματα. Οι άνθρωποι βγήκαν από την φτώχεια και έχουμε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ο κόσμος τώρα είναι πιο εύρωστος και υγιής από ποτέ».
Υπερασπίστηκε την πολιτική του
Απευθυνόμενος κυρίως στους νέους, ο Ομπάμα είπε: «Αν έπρεπε να επιλέξετε μια περίοδο της ιστορίας για να γεννηθείτε έπρεπε να είναι τώρα είπα μιλώντας σε νέους ανθρώπους. Ωστόσο για πολλές δεκαετίες σε πολλές χώρες και κοινότητες υπήρχε διακοπή αυτών των αλλαγών. Ολα σχετίζονται με τις εξελίξεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Είδαμε όμως σε πολλές χώρες μια ασυνέχεια. Η παγκοσμιοποίηση ενισχύει τις ανισότητες. Οι παγκόσμιες ελιτ ζουν σε διαφορετικό κόσμο, δεν πληρώνουν φόρους και χειραγωγούν τους ανθρώπους. Αυτοί συλλέγουν μεγάλο πλούτο ενώ η μεσαία τάξη παλεύει καθημερινά. Όταν η παγκόσμια ελίτ ζει με άλλες κανόνες δημιουργείται ένα αίσθημα αδικίας. Αυτή η ανισότητα είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Κάποτε γινόντουσαν ανεκτές, όχι όμως σήμερα που οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια αίσθηση του πως ζουν οι άνθρωποι σε άλλα μέρη του πλανήτη. Όλοι έχουν ένα κινητό και μπορούν να δουν τι συμβαίνει στον κόσμο. Ακόμα και το πιο φτωχό παιδί μπορεί να έχει μια αίσθηση για το πως ζουν οι άλλοι. Η ανισότητα είναι ένα από τα κύρια πεδία ενασχόλησης της πολιτικής μας. Θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματά τους. Με τις ανισότητες μπορούμε να οδηγηθούμε στην ύφεση».
Η άνοδος των φοβικών
«Σε προηγμένες οικονομίες υπάρχουν εποχές όπου ακούγονται αρνητικά για τις τεχνολογίες. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο. Το είδαμε και με το Brexit. Όμως έχοντας κατά νου την τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον αλλο. Δεν μπορούμε να κοιτάμε προς τα πίσω πρέπει να κοιτάμε στο μέλλον. Κινούμαστε σε συγκρούσεις μεταξύ των χωρων. Το τρέχον μονοπάτι της παγκοσμιοποίηση απαιτεί διορθώσεις. Ο αρνητικός αντίκτυπος και οι συνέπειες θα αφορούν ολοένα και λιγότερους. Ξέρουμε το μονοπάτι χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει όμως να έχουμε την θέληση να το πράξουμε.
Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Ξέρουμε ότι αυτό είναι καλύτερο για τους νέους ανθρώπους. Να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα. Να ενδυναμώσουμε ένα κοινωνικό πακέτο ώστε το δίχτυ ασφαλείας να υπάρχει για όλους τους ανθρώπους και να μπορούν όλοι να ξαναβρούν θέσεις εργασίας. Να διασφαλίσουμε ότι τα συνδικάτα δεν θα είναι εναντίον μας. Να έχουμε την υποστήριξη των εργαζομένων. Ακόμη κι αν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν τα πλεονεκτήματα για τις δικές τους ζωές όχι μόνο για τις μεγάλες πολυεθνικές».
Ο απολογισμός
Γυρώντας πίσω τον χρόνο, ο Ομπάμα είπε: «Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη εποχή. Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Δεν θέλαμε κάτι τέτοιο να πλήξει την Wall Street. Είχαμε πέρυσι την μεγαλύτερη αύξηση μισθών. Μειώσαμε το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους. Διπλασιάσαμε την δική μας παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον. Σας λέω αυτά όχι επειδή επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Αμερική που ανησυχούν για το μέλλον τους. Υπάρχουν άνεργοι. Αλλά οι πολιτικές που περιέγραψα είναι το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε».
Μόνο εγώ ξέρω τις θυσίες σας
«Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να υπάρχουν μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος δεν κατανοεί τις θυσίες του ελληνικού λαού. Εγώ είμαι περήφανος Ένα μέρος της επίσκεψής μου αποσκοπούσε να καταδείξει στον κόσμο όσα σημαντικά έγιναν εδώ. Πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα. Να συγχαρώ τον Αλέξη Τσίπρα για όσα έχει κάνει. Εδω στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Αν είμαστε τίμιοι μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Ελληνες. Εγω το κατανοώ. Ενα μερος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που έγιναν. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνησή του. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λέω στους δανειστές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η οικονομία λέει το ΔΝΤ και έχει δίκιο. Οι Ελληνες πρέπει να δουν φως. Δεν πρέπει να μεταναστεύουν. Πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες».
Θέλοντας μάλιστα να τονώσει το ηθικό των ελλήνων είπε:
«Σε όλη σας την ιστορία πολεμήσατε κατά των πιθανοτήτων. Η οικονομία είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας. Αυτό με φέρνει σε άλλη μια πρόκληση. Πως αυτός ο πολυμορφικός κόσμος μπορεί να βοηθήσει τα δικαιώματα των πολιτών. Η δημοκρατία γίνεται πιο δύσκολη όταν υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα και προσπαθούν να συμβιώσουν».
Η άνοδος του εθνικισμού
«Στο δικό μας παγκοσμιοποιημένο κόσμο και τη μετακίνηση ιδεών βλέπουμε το μείγμα δυνάμεων που είναι δύναμη αλλά και αντικείμενο συγκρούσεων. Τώρα όλοι γνωρίζουν τα πάντα για το πως ζουν οι άλλοι και κάποιοι αισθάνονται απειλές. Αυτό δημιουργεί ρευστότητα. Είναι αναπόφευκτο κάποιοι να αναζητήσουν καταφύγιο στον εθνικισμό. Σε χώρες που έχουν τεθεί τα σύνορα από την αποικιοκρατία υπάρχει καχυποψία. Οι άνθρωποι αισθάνονται αποσυνδεδεμένοι από τις δικές τους κυβερνήσεις. Εμείς οφείλουμε να έχουμε πιο ανοικτή, πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Εδώ στην Ευρώπη η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι σημαντικά στοιχεία. Η ΕΕ είναι από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα ευρωπη. Ως πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβα πρωτοβουλίες για λογοδοσία και διαφάνεια. Λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται. Εμείς αρχίσαμε το έργο της κοινωνίας των πολιτών».
Κι άλλα μηνύματα στον Τραμπ
Αναφερόμενος στις λαϊκίστικες κορώνες που ακούστηκαν από τα χείλη του Τραμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ είπε: «Πολλές φορές οι άνθρωποι είναι πιο κυνικοί γιατί πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται γι' αυτούς. Οι αλλαγές θα αρχίσουν με την φωνή των νέων. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μια περίοδο αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ δεν ακολούθησαν μια ευθεία γραμμή. Η πρόοδος δεν είναι κάτι που το εγγυάται κανείς. Κερδίζεται από κάθε γενιά.
Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Εικοσι πέντε αιώνες από τότε που η Ελλάδα μας έδειξε τον δρόμο, η βεβαιότητα μου στα δημοκρατικά ιδεώδη αποτελούν αταλάντευτες αξίες. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η πρόοδος κατακτάται. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι το κλειδί. Επειδή θέλουμε την κοινωνία να εδράζεται στην δικαιοσύνη».
Το φιλότιμο
Ο Ομπάμα έμαθε και το φιλότιμο. «Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες. Φιλότιμο. (το είπε και αυτό στα ελληνικά) Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις είναι για να ικανοποιούν τους πολίτες, όχι αντιστρόφως. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη, όχι του προέδρου ή του πρωθυπουργού. Σε αυτό το ατελές σύστημα (της Δημοκρατίας) η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύεται από εμάς τους πολίτες. Εάν θέλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης το μέλλον μας θα είναι λαμπρό», είπε και έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

***  Ομπάμα στην Αθήνα - Αποχαιρέτισε την Ελλάδα και πάει στη Μέρκελ
- Αναχώρησε για τη Γερμανία ο Μπαράκ Ομπάμα, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Ελλάδα
- Με τη φράση "ζήτω η Ελλάς" έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Μπαράκ Ομπάμα
- Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες - Εγώ ξέρω τι θυσίες κάνατε!
- Κλειδί για την ανάκαμψη το χρέος - Θα συνεχίσω να λέω στους δανειστές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία!
- Μπράβο στην κυβέρνηση Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις - Οι Έλληνες δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά
- Μίλησε ξανά ελληνικά, λέγοντας τις λέξεις: γειά σας, καλησπέρα, σπανακόπιτα, ούζο, φουστανέλα, δημοκρατία, δήμος, φιλότιμο και... Αντετοκούμπο!
- Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμπόνοια απ' όση στην Ελλάδα
- Εγώ και ο Τραμπ έχουμε πολλές διαφορές αλλά η Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από κάθε άτομο
        
Μπορεί να μην κατάφερε να μιλήσει στην Πνύκα (σ.σ. επισήμως λόγω... καιρού και ασφάλειας) αλλά τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης θα τον επισκεφτεί. Και μάλιστα ήταν για τα... μάτια του μόνο (και των μυστικών πρακτόρων που τον συνόδευαν φυσικά), αφού λόγω της παρουσίας του Αμερικανού προέδρου στον Ιερό Βράχο, ο χώρος θα μείνει όλη μέρα κλειστός!
Από νωρίς το πρωί τα μέτρα ασφάλειας στο χώρο της Ακρόπολης είναι δρακόντεια. Ο Ομπάμα επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια εκφώνησε την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κλείνοντας έτσι την παρουσία του στην Ελλάδα. Και αφού μίλησε πολλές φορές ελληνικά, την έκλεισε με τη φράση "Ζήτω η Ελλάς", καταχειροκροτούμενος φυσικά!

***  Μέσα στο Σταύρος Νιάρχος: Όσοι ήταν εκεί για τον Ομπάμα [pics, vids]
Μέσα στο Σταύρος Νιάρχος: Όσοι ήταν εκεί για τον Ομπάμα [pics, vids]
Και ποιος δεν βρέθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να παρακολουθήσει την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα με την οποία "έκλεισε" την πρώτη (και τελευταία ως ο πρόεδρος των ΗΠΑ) επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ουρές πολλών μέτρων σχηματίστηκαν νωρίτερα αφού τα μέτρα ασφαλείας ήταν ξανά δρακόντεια.
Φυσικά, παρών στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έφτασε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος περίπου στις 14:00 και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάθισε στην πρώτη σειρά, δίπλα στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ λίγες θέσεις μακριά του καθόταν ο κυβερνητικός του εταίρος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.







Από πλευράς κυβέρνησης παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και η υπουργός Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία... αποκάλυψε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά ως "απλός" πολίτης, για τουρισμό.
Παρών επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την κόρη του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάθισε δίπλα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο πριν ανέβει στο βήμα για την ομιλία του.



Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρέθηκε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης καθώς και το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη.


Ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους που παρακολούθησαν από τα θεωρεία την ομιλία Ομπάμα βρέθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Νίκος Δένδιας, ο Νότης Μηταράκης, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Άννα Διαμαντοπούλου, η Κατερίνα Μάρκου, ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Νίκος Παπανδρέου, ο Θοδωρής Κυριακού, καθώς και ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ με την Τατιάνα Μπλάτνικ.


Από νωρίς εκατοντάδες προσκεκλημένοι στάθηκαν στην ουρά για να τους γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, αφού τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ


***  Μια δεκαετία μετά, βρέθηκε ιδιοκτήτης για τα 1.100 χασισόδέντρα στη Μεταξάδα 
Ταυτοποιήθηκαν τώρα δυο αποτυπώματά του
 Έπειτα από δέκα χρόνια ήρθε η «καμπάνα» για Μεσσήνιο που κατοικεί πλέον στην Αθήνα, για μία από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες που βρέθηκαν ποτέ στο νομό μας. Τα εργαστήρια της Αστυνομίας εντόπισαν αποτυπώματά του σε ένα άδειο κουτάκι μπύρας και μια χρησιμοποιημένη κονσέρβα ψαρικών, τα οποία είχαν βρεθεί στη μεγάλη φυτεία των 1.100 χασισόδεντρων το 2006 στη Μεταξάδα.
Ο κατηγορούμενος δεν παρευρέθη κατά τη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης και δικάσθηκε ερήμην σε κάθειρξη 12 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
  Από το 2006
Η φυτεία είχε εντοπισθεί από αέρος στις 9 Οκτωβρίου του 2006, ενώ είχε προηγηθεί καταγγελία. Από το ελικόπτερο τότε οι αστυνομικοί εντόπισαν τη φυτεία και είδαν εντός μια σκηνή, αλλά και δύο άτομα να κινούνται.
Αστυνομικοί αποβιβάσθηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη φυτεία, όμως δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν με τις επίγειες δυνάμεις της Αστυνομίας και να συλλάβουν τους δράστες. Είδαν, όμως, τον έναν, από τον οποίο, στην προσπάθειά του να φύγει, έπεσε σακίδιο πλάτης, το οποίο περιείχε το κινητό του τηλέφωνο και κάποια άλλα αντικείμενα.
Ο συγκεκριμένος, καταδικάσθηκε για τη χασισοφυτεία σε ισόβια και σε δεύτερο βαθμό σε 17 χρόνια και 6 μήνες.
  Και 36 κιλά χασίς
Η φυτεία ήταν εκτάσεως 1,5-2 στρεμμάτων, με 1.100 δέντρα ύψους 2-4 μέτρων επιμερισμένα σε 9 αναβαθμίδες, 3 αυτοσχέδιες δεξαμενές 20-25 κυβικών μέτρων καθεμιά, σκεπασμένες με ελαιόπανο για να μη διακρίνονται, μια σκηνή όπου ξεραινόταν το χασίς και ένα θερμοκήπιο.
Στη φυτεία βρέθηκαν και δύο τσουβάλια με 36 κιλά χασίς, ενώ οι καλλιεργητές είχαν πετάξει πολλά αντικείμενα στο νερό για να εξαφανίσουν τα αποτυπώματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος έχει  ισχυρισθεί ότι πολλές φορές πήγαινε στο σπίτι του βασικού κατηγορουμένου, έχοντας ψωνίσει πράγματα που του ζητούσε. Έτσι εξηγεί τα αποτυπώματά του στα δύο αντικείμενα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σχέση με τη φυτεία.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

 ***  Όχι των ξενοδόχων για πρόσφυγες στη Βελίκα 
Με επιστολή του προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που κοινοποιείται σε υπουργούς, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το δήμαρχο Καλαμάτας και το δήμαρχο Μεσσήνης, ο Δημήτριος Καραλής, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, εκφράζει αντίθεση στη δημιουργία δομής για τη φιλοξενία προσφύγων στην παραλία της Βελίκας, όπως προγραμματίζεται σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Ο κ. Καραλής αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η εν λόγω επιλογή για τη δημιουργία hot spot προσφύγων στη συγκεκριμένη θέση είναι πρόδηλο ότι θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τον τουριστικό κλάδο της περιοχής και θα υποβαθμίσει αυτόματα όλη την περιοχή ως τουριστικό προορισμό. Είναι, επίσης, γνωστό ότι σε όμορο σχεδόν αγροτεμάχιο προγραμματίζεται η δημιουργία ενός νέου μεγάλου πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, για το οποίο οι εργασίες ανέγερσης θα ξεκινήσουν εντός των προσεχών μηνών. (...)
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία υιοθετεί κριτήρια για τη λειτουργία hot spot που εναρμονίζονται με τις δεσμεύσεις των θεσμικών φορέων, σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να κινητοποιηθούμε, προκειμένου να αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο και δυνατό νόμιμο τρόπο τη λειτουργία hot spot στην εν λόγω θέση. Σχετική, μάλιστα, είναι και η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης».
Υπενθυμίζει, δε, ότι «όλοι οι θεσμικά εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αναλάβει δεσμεύσεις ότι οι προσωρινές δομές φιλοξενίας των προσφύγων θα δημιουργούνται σε πλήρως ελεγχόμενες και μακριά από χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος εγκαταστάσεις, χωρίς να επηρεάζουν την τουριστική ανάπτυξη».

***  Γαργαλιάνοι – Ρωμανού: «Ομολογία ενοχής» η ανάθεση μελέτης για τα νερά που «πνίγουν» τον τόπο…
Ως «κυνική ομολογία ενοχής» εκλαμβάνουν στους Γαργαλιάνους την απευθείας ανάθεση, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύνταξης μελέτης για τα νερά του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού σε ιδιώτη μελετητή, καθώς αποδεδειγμένα «πνίγουν» τον τόπο και καταστρέφουν περιουσίες!
Μάλιστα, τονίζουν πως η ανάθεση μελέτης σε ιδιώτη (σ.σ. δε γνωρίζουν στους Γαργαλιάνους εάν όντως έχει γίνει ανάθεση, πώς, με ποιες διαδικασίες και ποια αμοιβή) είναι αποτέλεσμα της μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλαν κατά παντός υπευθύνου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης και αγρότες της περιοχής που οι περιουσίες τους καταστράφηκαν δύο φορές από τα νερά του δρόμου, και της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.
Την περασμένη Παρασκευή έκαναν αυτοψία στο δρόμο και τα «προβληματικά» σημεία υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας και ο καθηγητής Υδρολογίας, Ηλίας Βασιλόπουλος, που έχει υπηρετήσει και στο ΕΜΠ, προκειμένου να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση και ο τελευταίος να εκπονήσει μελέτη διευθέτησης των ομβρίων υδάτων.
Σύμφωνα, δε, με όσα ειπώθηκαν σε αγρότες της περιοχής, στη μελέτη θα αναφέρονται οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο ρέμα «Νεραδιάρης», για να μπορεί να δεχθεί όλο τον όγκο των υδάτων του δρόμου και να μην πλημμυρίζει ο τόπος. Επίσης, θα μελετηθούν παρεμβάσεις στον κόμβο Μαραθόπολης, όπου έχουν ήδη διαπιστωθεί φαινόμενα διάβρωσης, πριν καν ακόμα παραδοθεί επίσημα το έργο του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού!
Από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, ο οποίος εδώ και μήνες έχει αναδείξει τα προβλήματα και έχει κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις προς τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, τονίζονται η έλλειψη τεχνικών έργων, οι μελετητικές αστοχίες και παραλείψεις και ότι για τα προβλήματα υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι! Επίσης, τονίζεται πως, εάν από την πρώτη στιγμή που ο Σύλλογος αναφέρθηκε στα προβλήματα, οι αρμόδιοι έσκυβαν και ασχολούνταν σοβαρά με την επίλυσή τους, θα είχαν βρεθεί λύσεις. Όμως, λένε, οι αρμόδιοι, κυρίως της Περιφέρειας, αδιαφόρησαν εντελώς προκλητικά.
Μάλιστα, αποδίδουν την καθυστερημένη διαδικασία εκπόνησης μελέτης στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν και τη διαταγή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κυπαρισσίας για προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες.
Σημειώνεται πως στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται: «Από την κατασκευή του τμήματος της Ε.Ο. Κυπαρισσίας –Πύλου, τμήμα ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ –ΡΩΜΑΝΟΣ, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα πλημμύρας στα αγροκτήματά μας λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν κατασκευαστεί στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα κατά την κατασκευή του νέου δρόμου. Αποτέλεσμα της άνω σοβαρότατης παράλειψης είναι η ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών μας, καθώς και των εγκαταστάσεων μας (θερμοκηπίων), που προξενήθηκε αρχικά με τη βροχόπτωση στις 7/9/2016 και ολοκληρώθηκε με τη βροχόπτωση της σημερινής νύχτας ( 4-11-2016). Μετά την πλημμύρα της 7ης/9/2016 ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, δηλ. Περιφέρεια Πελοποννήσου ως φορέας του έργου, η ανάδοχος εταιρεία του έργου και ο Δήμος Τριφυλίας. Παρά τις άνω καταγγελίες και έντονες διαμαρτυρίες μας, στους παραπάνω φορείς, ουδείς ασχολήθηκε με το πρόβλημά μας, αλλά αδιαφόρησαν προκλητικά…».
Ακόμα, δε, απάντηση στο έγγραφο αίτημά τους για το εάν υπάρχει και ποια είναι η υδραυλική μελέτη του έργου του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, ζητώντας μάλιστα να τους παραδοθεί, δεν έχουν πάρει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Παρουσία Σαμαρά, Αυγενάκη και Μαρίας Σπυράκη τα εγκαίνια της ΝΟΔΕ Ν.Δ. στην Καλαμάτα 
Εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας την Παρασκευή
 Την προσεχή Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μεσσηνίας. Αμέσως μετά, στις 8.00 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα μιλήσει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη, με θέμα «2015-2016: Η χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα
και η προοπτική της Συμφωνίας Αλήθειας».
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης.

***  Μάστερ στα Χρηματοοικονομικά από το ΤΕΙ Πελοποννήσου 
Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου οργανώνει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Χρηματοοικονομικά / Master of Science (Μ.Sc) in Finance».
Το Π.Μ.Σ. έχει ως αντικείμενο την εξειδίκευση επιστημόνων στον τομέα της Χρηματοοικονομικής και οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στα Χρηματοοικονομικά, “Master of Science (Μ.Sc) in Finance”.
Η διάρκεια του Π.Μ.Σ. θα είναι 3 εξάμηνα, εκ των οποίων το 3ο διατίθεται για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Οι αιτήσεις των υποψήφιων φοιτητών γίνονται από 14/11/2016 έως 20/12/2016.
Αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής των μαθημάτων, τις ημερομηνίες κατάθεσης των αιτήσεων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού fin.teikal.gr.
Για οποιαδήποτε απορία μπορεί κανείς να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 27210 45216, 27210 45301 ή στο email: mfinance@teipel.gr.

***  Συγκέντρωση για να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου αύριο στην Καλαμάτα 
Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας μαζί με τους άλλους φορείς αύριο Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, για να τιμηθεί η επέτειος και η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
«Την ώρα που οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δύσβατα βάρη», αναφέρεται σε σχετικό κάλεσμα, «οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις πείνας, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται χάνοντας κάθε ελπίδα για το αύριο και οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά.
Οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, σπουδαστές και νεολαία, συνεχίζουν το αγώνα και τις διεκδικήσεις για δημοκρατία και ισονομία, για αποφάσεις και μέτρα που θα ανατρέψουν τη δραματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

***  Έχουμε μπόγια στην Καλαμάτα; 
Θορυβημένοι και ταυτόχρονα εξοργισμένοι - αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά και να μην αφήσουν να καταστραφεί ό,τι με μεγάλο κόπο έχουν χτίσει οι εθελοντές  εδώ και χρόνια- είναι οι φιλόζωοι της Καλαμάτας με τη δράση …μπόγια στην καρδιά της πόλης! Δυστυχώς δεν πρόκειται για ξένη ταινία ή καρτούν, αλλά ο άνθρωπος στον οποίο ο Δήμος εμπιστεύθηκε τη διαχείριση των αδέσποτων, μέσα από σχετική σύμβαση που υπογράφηκε πρόσφατα, φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους που έχουν εκφράσει και ανοικτά τα μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου.  Από τον ΦΟΚ καταγγέλλουν ότι έχει αρχίσει να μαζεύει αδιακρίτως αδέσποτα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν στειρωθεί, τσιπαριστεί και βρίσκονται υπό τη μέριμνα συμπολιτών μας, είναι μη επιθετικά και γνώριμες φιγούρες σε όσους ζουν και κινούνται σε αυτήν την πόλη.  Ακόμα και ο τρόπος που το κάνει, φοβίζοντας και πιθανόν τραυματίζοντας τα ζώα,  που είτε καταφέρνει να πιάσει είτε όχι δεν ταιριάζει με την εικόνα της Καλαμάτας που αξίωσε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 και αναρωτιέται γιατί δεν της δόθηκε…
Πέρα του ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις για την ανάθεση της σύμβασης  στο συγκεκριμένο ιδιώτη, η πρακτική του –ας ελπίσουμε όχι με την ενθάρρυνση του Δήμου Καλαμάτας- δείχνει πως αγνοεί ότι έργο του είναι η φροντίδα των άρρωστων ζώων που αφού ολοκληρωθεί στειρώνονται , τσιπάρονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η τοποθέτηση μιας αυθαίρετης ταμπέλας «είναι επιθετικό» φαίνεται όμως ότι δίνει την αφορμή για ένα γενικό πογκρόμ που δεν τιμά κανέναν. Κι εδώ απαιτείται μια άμεση απάντηση και αντίδραση πριν χυθούν πολύ αίμα και δάκρυα που θα διχάσουν την πόλη, θα την γυρίσουν σε μεσαιωνικές καταστάσεις και θα δυσφημίσουν το τουριστικό προφίλ  για το οποίο είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι στην δημοτική Αρχή: Που πηγαίνουν οι αδέσποτοι σκύλοι που μαζεύει ο κ. υπεύθυνος του προγράμματος περισυλλογής και περίθαλψης του Δήμου Καλαμάτας και πώς διασφαλίζεται ότι θα βγουν ζωντανοί από εκεί;  Χ.Ε. 

*** Βασίλης Κοσμόπουλος: «Πικρές αλήθειες για το ΓΠΣ»
Οι δηλώσεις του κ. δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 07ης/11/2016, ότι «το ΓΠΣ ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις» και ότι «συμπληρώθηκε ο κρίσιμος χρόνος για να κάνουμε προσφυγή για αλλαγή στο ΓΠΣ», συνιστούν, αφ’ ενός, συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας και, αφ’ ετέρου, έμμεση παραδοχή της λανθασμένης τακτικής που ακολουθήθηκε για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις σε αυτό.
Συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας, διότι η 466/29-10-2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η Β2 φάση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), δεν ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, αλλά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ΥΠΕΡ οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ΚΑΤΑ οι παρόντες σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΛΗ ΖΩΗΣ» και ΛΕΥΚΟ οι παρόντες σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ»). Η δημοτική παράταξη «Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη», της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής, συμμετείχε σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν για το ΓΠΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων – προτάσεων που αφορούσαν στις χρήσεις γης, την εκτός σχεδίου δόμηση, το νέο λιμάνι, την περιοχή του Νέδοντα κ.λπ., οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από τη Δημοτική Αρχή και κατά συνέπεια ψήφισε λευκό, αναγνωρίζοντας παράλληλα και τα πολλά θετικά στοιχεία που περιέχει.
Λανθασμένη τακτική, γιατί παρά το γεγονός ότι ο κ. δήμαρχος γνώριζε ότι είχε δικαίωμα να προβεί σε αναθεώρηση του ΓΠΣ πέντε χρόνια μετά την έγκρισή του, επέλεξε την κατάθεση προσφυγής για την ακύρωσή του στο Συμβούλιο Επικρατείας, ρισκάροντας μετά την πάροδο πενταετίας μία απόφαση με δεσμευτικούς όρους. Η επιλογή αυτή μπορεί να εξηγηθεί είτε ως μία προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι πιέσεις των θιγομένων από το ΓΠΣ πολιτών με μία χειροπιαστή κίνηση είτε για άλλους λόγους, οι οποίοι είναι δύσκολο να κατανοηθούν.
Η 1242/2016 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας στο αίτημα του Δήμου να ακυρωθεί το ΓΠΣ διότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, είναι κόλαφος για τη Δημοτική Αρχή, καθώς αναφέρει: «Ο λόγος αυτός πρέπει να απορριφθεί προεχόντως ως άνευ εννόμου συμφέροντος προβαλλόμενος, διότι ο αιτών Δήμος, με πρωτοβουλία του οποίου κινήθηκε η διαδικασία εκπονήσεως του προσβαλλόμενου σχεδίου, εγείρει το ζήτημα αυτό το πρώτον με την κρινόμενη αίτηση, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να το έχει θέσει επικαίρως, διατυπώνοντας δηλαδή επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας εγκρίσεως του σχεδίου με μία από τις διαδοχικές εκδοθείσες πράξεις του Δημοτικού Συμβουλίου».
Οι περισσότερες διαμαρτυρίες των δημοτών αφορούσαν στις προβλέψεις του ΓΠΣ για τη ζώνη του Ταϋγέτου, τις περιοχές Κάμπου και Μπουρνιά, τις περιαστικές περιοχές, τις ημιορεινές και το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα. Είναι δυνατόν αυτές να αναθεωρηθούν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Φοβούμαι πως όχι μετά τις δεσμεύσεις που αυτή επιβάλλει. Ειδικότερα:
Α) Για τη ζώνη του ΤΑΫΓΕΤΟΥ αναφέρει ότι «Οι επίμαχες ρυθμίσεις, με τις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κατασκηνώσεων και εγκαταστάσεων διανυκτέρευσης στην περιοχή προστασίας των ορεινών όγκων και των δασικών περιοχών, εισάγονται νομίμως και δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο, είναι δε απορριπτέα ως αβάσιμα όσα περί του αντιθέτου προβάλλονται. Αβασίμως, περαιτέρω, προβάλλεται ότι με τις εισαχθείσες ρυθμίσεις επέρχεται κατ’ αποτέλεσμα στέρηση της εξουσίας του κανονιστικού νομοθέτη να διαμορφώσει ελευθέρως το περιεχόμενο του σχεδίου διαχείρισης του Ταϋγέτου…».
Β) Για τις περιοχές ΚΑΜΠΟΥ και ΜΠΟΥΡΝΙΑ σημειώνει ότι «από το γεγονός ότι τμήματα μόνον των περιοχών Κάμπου και Μπουρνιά αποτελούν γεωργικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις που απολαμβάνουν το καθεστώς αυξημένης προστασίας των αγροτικών γαιών υψηλής παραγωγικότητας, ουδόλως συνάγεται ότι, για τα υπόλοιπα τμήματα της ίδιας περιοχής, η διοίκηση πρέπει να επιτρέψει την οικιστική αξιοποίησή τους κατά τους όρους της εκτός σχεδίου δομήσεως, όπως εσφαλμένως υπολαμβάνει ο αιτών Δήμος, …».
Γ) Για τις ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΠΠ 1-5) (περιοχές Βέργας, Μαντίνειας, Λεΐκων κ.λπ.) τονίζει ότι «…εφαρμόζονται οι γενικώς ισχύοντες όροι και περιορισμοί δομήσεως, πλην αυτών που αφορούν στα όρια αρτιότητας και κατατμήσεως που καθορίζονται αυξημένα. Η ρύθμιση αυτή, κατά το μέρος που συνεπάγεται την εφαρμογή αυστηρότερων από τους γενικώς ισχύοντες όρων δομήσεως, δικαιολογείται μεν από την ανάγκη ανάσχεσης της εκτός σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης, διαφύλαξης του χαρακτήρα των περιοχών ως περιαστικών και αποτροπής του κινδύνου μετεξελίξεώς τους σε απλές επεκτάσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καλαμάτας».
Δ) Για τις ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (Π 1) (ευρύτερη περιοχή Βέργας, Μαντίνειας κ.λπ.) διαπιστώνει ότι «…οι ρυθμίσεις του προσβαλλόμενου σχεδίου, με τις οποίες στις ημιορεινές περιοχές του αιτούντος Δήμου επιτρέπεται η ανέγερση αγροικιών μεγίστου εμβαδού 80 τ.μ. και λοιπών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση γεωκτηνοτροφικών σκοπών και επιβάλλεται κατώτατο όριο αρτιότητας έξι στρεμμάτων, δικαιολογούνται από το χαρακτήρα των ημιορεινών περιοχών ως ζωνών ανάπτυξης αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και ως περιοχών μετάβασης από το αστικό τοπίο στο υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας τοπίο του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου» και
Ε) Για το περιβαλλοντικό πάρκο του ΝΕΔΟΝΤΑ αναφέρει ότι «….λόγω του χαρακτήρα της ως περιοχής εξόδου του φαραγγιού του Νέδοντα και εισόδου του ομωνύμου ποταμού στην πόλη της Καλαμάτας, κρίθηκε σκόπιμο να μετατραπεί σε αδόμητη περιαστική ζώνη πρασίνου και ανάπτυξης ήπιων μορφών αναψυχής…. Για το λόγο αυτό η ένταξη στο περιβαλλοντικό πάρκο περιοχών που, κατά τους ισχυρισμούς του αιτούντος, έχουν χαρακτήρα προαστικής ζώνης και αποτελούσαν προ της εισαγωγής του προσβαλλόμενου σχεδίου, περιοχές εν δυνάμει επεκτάσεως του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καλαμάτας (Καλλιθέα και Τούρλες) δεν καθιστά παράνομες τις πληττόμενες ρυθμίσεις,….».
Είναι αυτονόητο ότι οι ρυθμίσεις του ΓΠΣ, για τις οποίες αντέδρασαν οι συνδημότες μας και ζήτησαν την τροποποίησή τους, εξοπλίστηκαν πλέον και με τις τεκμηριωμένες σκέψεις – απόψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και η αλλαγή τους πλέον καθίσταται τρομερά δύσκολη έως ανέφικτη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο κ. δήμαρχος επιζητά πολιτική !!!! παρέμβαση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Εάν σε όσα αναφέρθηκαν προσθέσουμε και τη με αρ. 1243/2016 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία απορρίπτεται η χωροθέτηση Νέου Λιμανιού και για την οποία μετ’ επιτάσεως είχε επιμείνει ο κ. Νίκας παρά τις δικές μας αντιρρήσεις, είναι φανερό ότι αποτελεί ήττα του κ. δημάρχου ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το ΓΠΣ.
  Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Πολιτικού μηχανικού, τ. δημοτικού συμβούλου

***  Ακόμα δεν έχει φτάσει ολόκληρη η χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία για τους πλημμυροπαθείς 
Τα έργα για τα προβλήματα από τις
πλημμύρες έτοιμα μέχρι τέλος του έτους
 Συνεδρίασε, χθες, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενα το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2016-2017, καθώς και κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν αντιδήμαρχοι και άλλοι αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και στελέχη αρμοδίων Υπηρεσιών και εθελοντές.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στις ενέργειες και στα έργα που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου.
 Ο Π. Νίκας τόνισε ότι, παρά την οργάνωση που έχει ο Δήμος Καλαμάτας, επλήγη από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μεσαίου μεγέθους καταστάσεις.
Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πλημμύρας, ο Δήμος Καλαμάτας συνέστησε 12 εργολαβίες, ενώ οι παρεμβάσεις – μεταξύ άλλων – αφορούν σε επισκευές σε 10 γεφύρια. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο Δήμος Καλαμάτας περιμένει κρατική υποστήριξη, διότι τα περισσότερα χρήματα μέχρι τώρα για την αποκατάσταση προέρχονται από δημοτικούς πόρους.
Ο δήμαρχος είπε, επίσης, ότι οι ηλεκτρονικές πινακίδες θα αυξηθούν και οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται από αυτές, καθώς και από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει ο Δήμος, όπως ήδη συμβαίνει.
Σε περίπτωση ανάγκης, κέντρο συντονισμού θα είναι το παλιό Δημαρχείο, ενώ είναι επικαιροποιημένος ο πίνακας με τους χειριστές μηχανημάτων του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, καθώς και άλλους δημοτικούς υπαλλήλους, με τα τηλέφωνά τους, για άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν όλοι όσοι παρέστησαν και προτάθηκαν δράσεις για την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών.

***  Γιατί η Ελευσίνα; 
«Τι; Η Ελευσίνα; Σοβαρά τώρα;» Το ερώτημα της έφηβης κόρης μου ήταν αμιγώς ρητορικό. Βλέπετε, έχει και αυτή, όπως οι περισσότεροι από εμάς, την εικόνα της Ελευσίνας όπως την αντικρίζουμε καθ’ οδόν προς Αθήνα. Μια εργατούπολη, με πνιγηρή ατμόσφαιρα, χωμένη ανάμεσα στα φουγάρα των εργοστασίων και στα ναυπηγεία.
Κι όμως η Ελευσίνα τα κατάφερε. Βρήκε την κοινή συνισταμένη της με την Ευρώπη.
Μια σύγχρονη, σύντομη και σαφής ιστοσελίδα, ανοιχτή στο κοινό, εξηγούσε τους στόχους της και προκαλούσε τον επισκέπτη της να μάθει περισσότερα. Παρουσίαζε την Ελευσίνα «καθρέφτη» ολόκληρης της Ευρώπης. Μια πόλη όπου συνυπάρχουν πληθυσμοί διαφορετικής προέλευσης, κάτοικοι που συνδέουν την εργασία με την επιβίωση, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Μια πόλη που μετασχηματίστηκε μέσα από μια βιομηχανική επανάσταση, όπως η Ευρώπη. Μια πόλη που επλήγη από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά σήμερα είναι η μοναδική στην Ελλάδα που διαθέτει Δημοτικό Κέντρο Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων, όπως όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις.
Από την άλλη, η Καλαμάτα μας είχε το φάκελο της υποψηφιότητάς της επτασφράγιστο μυστικό. Μια «φτωχή» ιστοσελίδα που υπήρχε ως «αναγκαίο κακό».
Όποιος κατάφερνε να διαβάσει έστω μερικές από τις εκατοντάδες πυκνογραμμένες σελίδες του σχεδίου «Καλαμάτα 21», θα έμενε εμβρόντητος από την πολυλογία και την έλλειψη σαφούς στόχευσης. Καμία πρόκληση να μάθεις περισσότερα. Αφορούσε μόνο κάποιους, λίγους,  ειδικούς. Προσωπικά κατάλαβα ότι σε τίποτα απολύτως δε θα μπορούσα να είμαι χρήσιμη. Όμως, είχα εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που διάβασα ότι συντόνιζαν ομάδες εργασίας. Όλοι τους γνωστοί, παθιασμένοι, δημιουργικοί. Οι κατάλληλοι, με λίγα λόγια.
Υπέθετα, λοιπόν, ότι ο φάκελος της υποψηφιότητας που σχηματιζόταν θα είχε την απαιτούμενη ζωντάνια, ότι θα έβρισκε το κοινό σημείο Ευρώπης και Καλαμάτας.
Διαψεύστηκα οικτρά. Και μετά θύμωσα. Και έκλαψα. Και προβληματίστηκα.
Είναι δυνατόν να καταθέσαμε αυτό το φάκελο; Δεν υπήρξε κανένας «πολιτικός προϊστάμενος» σε αυτό το εγχείρημα; Στον πρόλογο κιόλας, γίνεται η εξής περιγραφή: «Όσο πιο δυνατό είναι το φως, τόσο πιο πυκνή είναι η σκιά του. Ένας τέτοιος τόπος (σαν την Καλαμάτα) είναι καταδικασμένος να γίνει ένα από τα δύο: μια απομονωμένη, κρυφή όαση για λίγους, ένας τόπος όπου εδρεύει η ματαιοδοξία και η ραστώνη, με κίνδυνο να στραφεί ανά πάσα ώρα και στιγμή προς το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την καχυποψία ως αντίδραση, (ένας τόπος) με μεγάλα ποσοστά ακροδεξιών εθνικιστών. Ή, από την άλλη, να γίνει παράδειγμα για το μέλλον… Αυτές είναι οι αντιφάσεις της Καλαμάτας».
Εάν μείνατε «με το στόμα ανοιχτό», διαβάστε παρακάτω, διότι ακολουθούν και χειρότερα.
«Πως σκοπεύει η πόλη να τονίσει ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μία δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», υποβάλλεται το ερώτημα από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή επιλογής. Και ιδού η απάντηση: «Η προστασία και η διατήρηση του εμπορικού σήματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι στις προτεραιότητες μας» (Όσοι έχετε δει την ταινία «τα κόκκινα φανάρια», θα θυμάστε τη διάσημη φράση του Σπύρου Καλογήρου: «Ήταν πολλά τα λεφτά Άρη!»… Ευτυχώς στην απάντησή μας επιλέχτηκε η ατάκα «εμπορικό σήμα» και γλιτώσαμε τον εξευτελισμό). Και συνεχίζει: «Η σχετικά “κακή” φήμη του τίτλου της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης” στην Ελλάδα ήταν η κύρια πρόκλησή μας, προκειμένου να κερδίσουμε την υποστήριξη από τους πολίτες!».
Και παρακάτω: «Το Καλαμάτα 21 έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα σχήμα αντίθετο της ελληνικής ηττοπάθειας»(!!).

Το τελευταίο «κουτάκι» που έπρεπε η  Καλαμάτα να συμπληρώσει ήταν το εξής: «Προσθέστε τυχόν πληροφορίες που κρίνετε αναγκαίες σε σχέση με την αίτησή σας».
Το τι «κρίναμε αναγκαίο» να προσθέσουμε σας το παραθέτω ασχολίαστο και το αφήνω στη δική σας κρίση:
«11.900  μηνύματα, σχόλια και likes (λάικς) ανταλλάχτηκαν στο FB (φέισμπουκ) μεταξύ των μελών της ομάδας του “Καλαμάτα 21” σε σχέση με την επιλογή των χρωμάτων στους τοίχους του γραφείου. Δεν υπήρξε κανένα συμπέρασμα. Οι τοίχοι βάφτηκαν ούτως ή άλλως» και επίσης «14 επισκέψεις την ημέρα από καφετέριες delivery (ντελίβερι) της Καλαμάτας είχε το Γραφείο Υποψηφιότητας. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα επηρεάσουν και τις δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες». 
Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται ότι ο οποιοσδήποτε, με στοιχειώδη πολιτική συνείδηση και αίσθηση του γελοίου, θα μπορούσε να προλάβει και να διασώσει την τιμή μιας ολόκληρης πόλης.
Όλο το εγχείρημα αποδεικνύεται ότι διοργανώθηκε από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, με την ίδια λογική που διοργανώνονται το καρναβάλι και οι διάφορες νύχτες με τους λευκούς και κόκκινους κόκκους. Επιπόλαια, επιφανειακά, «για να γίνεται ντόρος»…
Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί η Καλαμάτα είχε την τύχη να διαθέτει ένα πολιτιστικό «φουλ του ρήγα» που θα μπορούσε να την οδηγήσει στο να κερδίσει: έναν πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, τον Αντώνη Σαμαρά, έναν πρώην δήμαρχο και υπουργό Πολιτισμού, τον Σταύρο Μπένο, ένα πρώην δήμαρχο, τον Παναγή Κουμάντο, που πρώτος στην Ελλάδα καθιέρωσε  το «πολιτιστικό τέλος».
Είναι κρίμα γιατί η Δημοτική Αρχή επέλεξε να πάει «πάσο».
Μη στενοχωριέστε όμως! «Κανένα φυτό τσαγιού δε βλάφτηκε κατά τη διάρκεια αυτής της υποψηφιότητας» (όπως μας διαβεβαιώνει η τελευταία φράση του ανωτέρω... πονήματός μας). Περαστικά μας!
Της Πιπίνας Π. Κουμάντου

*** Αθλητική ενημέρωση :
Ελληνοισπανικές «μονομαχίες» σε ΣΕΦ και Μαδρίτη
*** Αναλυτικά για την 7η αγωνιστική της Euroleague  και για την 8η αγωνιστική :
Τρίτη, 15/11/2016
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 78-79
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 87-77
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 88-76
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία) 104-99

Τετάρτη, 16/11/2016
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 91-83 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 30-18, 40-37, 73-57, 91-83.-^

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Γαλατάσαραϊ (Τουρκία) 87-75 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 20-20, 49-37, 69-51, 87-75 .-


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 59-52,(32-25).- ^
Τα δεκάλεπτα : 21-16, (32-25) , 49-38, 59-52 .-^


Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   87-84,(53-50).-^
Τα δεκάλεπτα : 21-23, (53-50),72-68, 87-84 .-
Video :
ΡΕΑΛ-ΠΑΟ  Ημίχρονο 20΄  53-50  16/11/2016:
 https://youtu.be/qGjNo5_ptGs .-
ΡΕΑΛ-ΠΑΟ 1ο 10΄  21-23   16/11/2016 :
 https://youtu.be/9YF_fEp1GW8 .-
Ρεάλ-ΠΑΟ 2ο 10ο  53-50 16/11/2016:
https://youtu.be/863YDGFQSaI .-
ΡΕΑΛ-ΠΑΟ γ΄ περίοδος 72-64 16/11/2016:
 https://youtu.be/u0Flkiu1tGY  .-
ΡΕΑΛ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  87-84 7η  αγων  16/11/ 2016:
 https://youtu.be/u0Flkiu1tGY .-
Ρεάλ-ΠΑΟ 87-84 16/11/2016:
 https://youtu.be/ZPVeylMNvAc .-
Ρεάλ-Παναθηναϊκος 87-84  16/11/2016:
 https://youtu.be/2tUt2Bc1Ces .-



***  8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Πέμπτη, 17/11/2016
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)
Μπασκόνια (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)
Παρασκευή, 18/11/2016
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:15
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

*** Σήμερα :
Basketball Champions League
Νεπτούνας ΠΑΟΚ  68-63 .- ^
Δεκάλεπτα: 14-21, 32-40, 47-54, 68-63 .-^
Νεπτούνας (Αντομάιτις): Σίκσνιους 7 (1), Μαζέικα 10 (1), Γκιρτζιούνας 7 (1), Κλιμαβίτσιους 2, Σαρακάουσκας 8 (2), Ντρου 3, Μπαρόν 9 (2), Κατσίνας, Τζόνσον 8 (2), Γκραντ 14
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Χρυσικόπουλος 5, Κόνιαρης 9 (3), Τσόχλας 3 (1), Τέιλορ 7 (1), Μιλιένοβιτς 3, Γλυνιαδάκης 4, Σάιμπερτ 4 (1), Καμάρας 1, Μπράιαντ 13 (2), Πέινερς 3, Κλάντον 11
 Λούντβιγκσμπουργκ ΑΕΚ  72-67  .-^
 Δεκάλεπτα: 15-19, 36-31, 50-44, 72-67. 
Λούντβιγκσμπουργκ (Τζον Πάτρικ): Χάμοντς 6 (9 ασίστ), Κότον 17 (7 ριμπ.), ΜακΡέι 2, Μάρτιν 8 (6 ριμπ.), Γουάσπουν, Μπρόινιγκ, Γκονσάλβες 11, Κονέ 6, Τίμαν 6, Τόπερτ, Λέζινγκ 2, Κούλεϊ 14 (7 ριμπ.). 
ΑΕΚ (Γιούρε Ζντοβτς): Ούκιτς 6 (8 ριμπ.), Σάκοτα 11 (5 ριμπ.), Βασιλειάδης, Μιλόσεβιτς 8 (5 ριμπ.), Χαριτόπουλος 4, Ντίξον 14, Λαρεντζάκης 12, Ιβάνοβιτς 6, Μαυροειδής 3, Γουίλιαμς 3. 
Διαιτητές: Περέα (Ισπανία), Ματσιουλάιτις (Λιθουανία), Σουσλόφ (Εσθονία).

 
Βαρέζε - Ρόζα Ράντομ

 Euroleague
Νταρουσάφακα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα
Ζάλγκιρις – Γαλατάσαραϊ
Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός

 Champions League Βόλεϊ
ΠΑΟΚ - Σκρα Μπελχάτοβ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-20-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016: 

http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-21-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο  22 Οκτωβρίου  2016  :

http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-22-2016.html  .-  
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara News  2  Σάββατο  22-10-2016  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-22-10-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-23-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας ΑRFARA NEWS  Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/rfara-news-24-2016.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-25-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 26  Οκτωβρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-26-2016.html .- 
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τετάρτη 26-10-2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-26-10-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-27-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 28 Οκτωβρίου  2016 :

 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-28-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-29-2016.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 30 Οκτωβρίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-30-2016.html .-
Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 29  και 30  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/29-30-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-31-2016.html .-

***
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 

 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 :

 http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
~ 19.- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html.-

 ~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html .- 
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-   
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .- 
  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι ενημέρωσης  ARFARA NEWS  Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-10-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Νοεμβρίου  2016
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-11-2016.html .-
  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 : 

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-12-2016.html .-   
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 12 και 13  Νοεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/12-13-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 13  Νοεμβρίου  2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-13-2016.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Νοεμβρίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-14-2016.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 15  Νοεμβρίου  2016 :
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-15-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA ΝEWS 2  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-wes-2-16-2016.html .- 
~

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...
ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟ
ΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5052  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3188 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3184  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.414   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: