ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 08 Ιουνίου 2016 18ο κεφάλαιο

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   08 Ιουνίου 2016  18ο  κεφάλαιο  :
~



~
***   :
Nησί με ομορφιά και χάρη, περιζήτητη και ονομαστή για ατελείωτα βράδια κραιπάλης και διασκέδασης, αλλά και για τις αμέτρητες, λευκές εκκλησιές της. Γνήσιο Κυκλαδονήσι, η Ίος ζωγραφίζει στον ορίζοντα σε χρώματα του λευκού και του γαλάζιου, με παιχνιδιάρικες χρωματιστές λεπτομέρειες στα πορτοπαράθυρα των σπιτιών.
Πλακόστρωτες πλατείες και σπιτάκια σαν από αιγαιοπελαγίτικο παραμύθι, το Μεσαιωνικό Κάστρο, η εκκλησιά της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας και οι περήφανοι ανεμόμυλοι με αγνάντι τους τη Χώρα. Στο λόφο του Σκάρκου βρίσκονται τα μοναχικά ερείπια πρωτοκυκλαδικού οικισμού που καταστράφηκε με την έκρηξη του Ηφαιστείου της Θήρας. Λίγο έξω από το Κάμπο έχει απομείνει, στην πλαγιά του λόφου, ένα αρχαίο υδραγωγείο. Στο Πλακωτό ερείπια του ελληνιστικού πύργου που οι ντόπιοι ονομάζουν Ψαρόπυργο εξαιτίας του ψαρού χρώματος της πέτρας του και ο τάφος του Ομήρου, του τυφλού ποιητή της Οδύσσειας και της Ιλιάδας.
Για τους μερακλήδες της γεύσης, ρεβυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, τσιμέτια (γεμιστές κολοκυθοκορφάδες), λιαστές μαρίδεςτσικουδιά προσφιλής στον ουρανίσκο, τραγανό παστέλι από νιώτικο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι, αυγοκαλάμαρα ή ξεροτήγανα, καλτσούνια, μυζηθρόπιτες ή μελιτίνιααμυγδαλωτά και παστωτά σύκα δεμένα με σουσάμι.
Τα κρέατα της Ίου, κατσικάκια, αρνάκια και μοσχαρίσια είναι περήφανα για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους. Στο νησί πήζουν το ξινό, λευκό κεφαλοτύρι αλμυρό και πικάντικο, το σκωτύρι, μίγμα τυριών, μυζήθρας και αρωματικών και τη γλυκιά μυζήθρα. Το μαγιώτικο μέλι, που παράγεται από τα άνθη του Μαΐου, έχει άρωμα και γεύση που σαγηνεύουν και χρώμα κεχριμπαρένιο.
ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα πανηγύρια είναι κύριο εθιμικό στοιχείο της Ίου, καθώς κάθε ένα από τα 365 εκκλησάκια του νησιού έχει την τιμητική του την ημέρα της γιορτής του αντίστοιχου Αγίου, με φαγητό και χορούς. Ενώ από του πανηγυρισμούς των προηγούμενων γενιών, έχουν διατηρηθεί οι κούνιες, τα έθιμα γάμου, ο Κλήδονας, ο Ανέγκαρδος και το Αρμυροπίταρι, που εκφράζει προσμονή γυναικών για το γάμο. Οι κούνιες. Τα κορίτσια του νησιού, φτιάχνουν κούνιες και κουνιούνται τραγουδώντας ερωτικά παραδοσιακά τραγούδια.
Ο Νιώτικος γάμος γίνεται συνήθως Σάββατο. Την Πέμπτη πριν από το γάμο, γίνεται το γλέντι του Προμυζιού, όπου ζυμώνονται και στολίζονται τα ψωμιά του γάμου. Ακολουθεί γερό γλεντοκόπι. Το κυρίως φαγητό του γάμου, είναι η σούπα με βραστό κρέας, συνοδευόμενη από πατάτες, ζυμαρικά ή ρεβίθια, που μαγειρεύονται σε μεγάλα καζάνια. Στο τέλος προσφέρον ως γλυκό την σάρπη, κρέμα από γάλα με μαγιά. Το παστέλι το προσφέρουν για την γλυκιά ζωή του ζευγαριού, κερνώντας τους καλεσμένους. Το κρασί και η τσικουδιά, συνοδεύουν άφθονα το γεύμα του παραδοσιακού γάμου, δίνουν στο γλέντι την αίσθηση της γευστικής πληρότητας.
Ο Κλήδονας, λαϊκή μαντική διαδικασία, που αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητά του μελλοντικού συζύγου, γίνεται την παραμονή του Άϊ Γιαννιού,  ρίχνοντας το Ριζικάρι, δηλαδή ένα προσωπικό αντικείμενο, σε πήλινο δοχείο με νερό αμίλητες, στέκονται σε ανοιχτό παράθυρο με μια γουλιά αμίλητο νερό, περιμένοντας να ακούσουν ένα ανδρικό όνομα. Το όνομα που θα ακουστεί, θα είναι αυτό, του άνδρα που θα παντρευτούν. Μόλις η διαδικασία του αμίλητου νερού τελειώσει, αρχίζει το γλέντι. Ανάβονται φωτιές, που τις δρασκελίζουν γρήγορα, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και με τη συνοδεία εκλεκτών τοπικών εδεσμάτων, το γλέντι κρατά μέχρι τις πρωϊνές ώρες.
Για το πανηγύρι του Άϊ Γιάννη στη Ψάθη, στις 29 Αυγούστου, οι προετοιμασίες γίνονται από την προηγούμενη. Το πρωί της παραμονής, στα μεγάλα καζάνια της κουζίνας του πανηγυρόσπιτου τα κομμάτια του κρέατος παίρνουν την πρώτη βράση, το νερό χύνεται και το τρυφερό κρέας με τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, τα σέλινα, το σκόρδο και την πιπεριά ξαναμπαίνουν στην φωτιά. Μετά το βράσιμο αποσύρονται και το ζουμί, σουρώνεται για να ετοιμαστεί η σούπα με ρύζι, που στην συνέχεια αυγοκόβεται.
Στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα συμμετέχουν μόνο άνδρες. Όλα είναι έτοιμα την ώρα που τελειώνει ο Εσπερινός. Τα καζάνια βγαίνουν στην αυλή και οι επίτροποι με τις κουτάλες, γεμίζουν τα «σκουτέλια» (κεραμικά, βαθιά πιάτα) με το γιδοπίλαφο και με ένα κομμάτι γίδα. Με το στομάχι χορτάτο, ξεκινά ο χορός ο λεγόμενος «Κάβος». Το γλεντοκόπι φθάνει μέχρι το χάραμα και σταματά για την πρωϊνή λειτουργία, αμέσως μετά την οποία σερβίρεται πεντανόστιμη ρεβιθάδα.
 

*** ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  :
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ!!!
Ο Κωνσταντίνος επέλεξε  και μας προτείνει τα μοναστήρια εκείνα της Μεσσηνίας που αξίζει ο επισκέπτης, ο προσκυνητής  και ο λάτρης του θρησκευτικού τουρισμού, κατά το  διάστημα των καλοκαιρινών του διακοπών, να επισκεφθεί.
~**  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ-ΑΓΙΑ ΣΑΜΑΡΙΝΑ κ.λ.π












***  Φύγαμε για Πελοπόννησο: Αυτές είναι οι 15 κορυφαίες παραλίες της!!!!!(PHOTOS)
Φύγαμε για Πελοπόννησο: Αυτές είναι οι 15 κορυφαίες παραλίες της!!!!!(PHOTOS)
   «Έλα τώρα, ας είμαστε ρεαλιστές, δεν υπάρχουν πραγματικά φαντασμαγορικές παραλίες κοντά στην Αθήνα». Μικρή παύση. Εξαρτάται τι εννοείς «κοντά». Ναι, μπορεί τα αττικά παράλια και αυτοί που με ύφος δελτίου των 8.00 θα ονομάζαμε «όμοροι νομοί» (Κορινθία, Αργολίδα και πέριξ) να επαρκούν ίσα να κάνεις μια βουτιά «της προκοπής», χωρίς να εντυπωσιαστείς από την ομορφιά τους. Αν, όμως, είσαι διατεθειμένος να οδηγήσεις μια-δυο ώρες παραπάνω (υπενθυμίζουμε ότι η Καλαμάτα με τον καινούριο αυτοκινητόδρομο απέχει περίπου δυόμισι ώρες από την πόρτα του σπιτιού σας –δοκιμάστε το με την πρώτη ευκαιρία) η Πελοπόννησος είναι διάσπαρτη με μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, αν όχι του κόσμου ολόκληρου. Κι έχουμε δέκα πολύ καλά παραδείγματα για να υποστηρίξουμε του λόγου μας το αληθές.
   Βοϊδοκοιλιά

Θα τη βρείτε: Στη Μεσσηνία, 10 χιλιόμετρα μακριά από την Πύλο.
Η παραλία: Είναι μια από τις πλέον πολυφωτογραφημένες της Ελλάδας, και δικαίως: Το υπέροχο ημικύκλιο που σχηματίζει, τα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά της και οι λευκοί της αμμόλοφοι με την ψιλή σαν πούδρα άμμο συνθέτουν ένα τοπίο φαντασμαγορικό. Τέτοιο που σχεδόν δεν σε ενοχλεί η κοσμοσυρροή του Αυγούστου.
Έξτρα μπόνους: Οι λάτρεις της Ιστορίας σκαρφαλώνουν στους δύο λοφίσκους που κλείνουν τις άκρες της: Στον ένα είναι κτισμένο το Παλαιόκαστρο, το πρώτο κάστρο της Πύλου που χρονολογείται από το 1278, στον άλλο ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Θρασυμήδη.
Άγιος Φωκιανός

Θα τη βρείτε: Στον Νομό Αρκαδίας, λίγο πιο κάτω από το Λεωνίδιο όπως κοιτάζετε τον χάρτη.
Ξεκινήστε αποφασισμένοι να οδηγήσετε αρκετά, καθότι το κοντινότερο χωριό, τα Πούλιθρα, απέχουν περί τη μία ώρα γεμάτου στροφές δρόμου. Η παραλία: Ένας τέλειος ημικυκλικός κολπίσκος με διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, μεγάλα λευκά βότσαλα, και μερικές καταπράσινες βουνοπλαγιές να «κλείνουν» τις άκρες του. Είναι ένα από τα ελάχιστα φυλαγμένα μυστικά της Πελοποννήσου (πράγμα που σημαίνει ότι έχετε πολλές πιθανότητες να την πετύχετε άδεια κι ολόδική σας) και αξίζει με το παραπάνω τον προαναφερθέντα κόπο της οδήγησης.
Έξτρα μπόνους: Το ταβερνάκι στο πίσω μέρος της σερβίρει την ψαριά της ημέρας, μαζί με μυρωδάτη χωριάτικη και σπιτικές τηγανιτές πατάτες, κάτω από τα αρμυρίκια, με soundtrack τα τζιτζίκια και τον ήχο των κυμάτων. Υπολογίστε περίπου 15€ το άτομο.
Αγία Βαρβάρα

Θα τη βρείτε: Στη (λακωνική) Μάνη, περίπου εννέα χιλιόμετρα πριν τον Κότρωνα, αν έρχεστε από την πλευρά του Γυθείου.
Η παραλία: Ψιλή, χρυσαφένια άμμος, κρυστάλλινα νερά, φουντωτές πικροδάφνες για την απαραίτητη σκιά, ελάχιστος κόσμος κι ένα παράξενο εκκλησάκι στην άκρη της, που σύμφωνα με τον θρύλο κρύβει τον θησαυρό κάποιων πειρατών.
Έξτρα μπόνους: Στο ταβερνάκι στην άκρη της θα δοκιμάσετε ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, σε βαμμένα γαλάζια τραπεζάκια, με το κύμα ακριβώς στα πόδια σας και τιμές που κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.
Ελαία

Θα τη βρείτε: Στη Μεσσηνία, περίπου 10 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία, στον δρόμο προς Πύργο.
Η παραλία: Χρυσαφένια άμμος, ιόνια νερά να τα πιεις στο ποτήρι, κυματάκι τον Αύγουστο για τους λάτρεις του είδους, και άφθονη σκιά από το πευκοδάσος πίσω της.
Έξτρα μπόνους: Το υπέροχο πευκοδάσος του Αγιαννάκη, δίπλα στην παραλία της Ελαίας, φτάνει... σχεδόν εκεί που σκάει το κύμα, και ενδείκνυται για πεζοπορίες και ποδηλατάδες κάτω από τη σκιά των μυρωδάτων πεύκων. Αν πεινάσετε, πιάνετε τραπεζάκι στον Μύθο της Ελαίας, παραγγέλνετε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και τα συνοδεύετε με εξαίσια τηγανητά κολοκυθάκια και ντόπια τυριά (περί τα 20€ το άτομο).
Μαυροβούνι

Θα τη βρείτε: Στον νομό Μεσσηνίας, ανάμεσα στη Φοινικούντα και τη Μεθώνη. Μην μπερδευτείτε, υπάρχουν διάφορα «Μαυροβούνια» διάσπαρτα ανά την Πελοπόννησο (με διασημότερο, αλλά λιγότερο φαντασμαγορικό, εκείνο κοντά στο Γύθειο, του νομού Λακωνίας).
Η παραλία: Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσσηνίας -η οποία συγκεντρώνει με τη σειρά της τη μερίδα του λέοντος όταν μιλάμε για τις καλύτερες παραλίες της Πελοποννήσου. Βελούδινη χρυσαφένια άμμος, διάφανα ανοιχτογάλαζα νερά και μήκος ιδανικό για να βρείτε... την ησυχία σας, ή να την χάσετε εάν προτιμάτε.
Έξτρα μπόνους: Τα δύο υπέροχα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και ενδείκνυνται για εξερευνήσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα.
Φονέας

Θα τη βρείτε: Στη Μεσσηνία και αυτή, περί τα 30 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα
Η παραλία: Μεγάλα λευκά βότσαλα, πρασινογάλαζα νερά στα οποία καθρεφτίζονται τα φουντωτά δέντρα που της προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους, και επιβλητικά βράχια στο πίσω μέρος της.
Έξτρα μπόνους: Ελάχιστα χιλιόμετρα από εδώ, ο παραδοσιακός οικισμός της Καρδαμύλης προσφέρεται για απογευματινές βόλτες στα πετρόχτιστα δρομάκια του. Αν πεινάσετε, πιάστε τραπεζάκι κάτω από τις ελιές του ομώνυμου εστιατορίου για νοστιμότατα μαγειρευτά και λαχταριστή τοπική κουζίνα
Πετροχώρι

Θα τη βρείτε: 15 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, πολύ κοντά στη Βοϊδοκοιλιά.
Η παραλία: Με τους εντυπωσιακούς της αμμόλοφους, τα ολόλευκα κρινάκια της άμμου, τα ανοιχτογάλαζα νερά της και την ησυχία της (ο κόσμος μαζεύεται λίγο πιο δίπλα, στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς) κερδίζει εύκολα τον τίτλο μιας από τις πιο αγαπημένες μας σχεδόν-μυστικές-παραλίες της Πελοποννήσου.
Έξτρα μπόνους: Το εστιατόριο Αμμοθίνες απλώνει τις ξύλινες εξέδρες του στο πίσω μέρος της και ατενίζει τα νερά της που λαμπυρίζουν. Σερβίρει εξαιρετική κουζίνα, εμπνευσμένη από την τοπική παράδοση με λίγες και καλές δημιουργικές πινελιές, σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.
Κυπαρίσσι

Θα τη βρείτε: Στη βορειοανατολική πλευρά της Λακωνίας, 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μονεμβασιάς.
Η παραλία: Είναι στην πραγματικότητα δύο παραλίες, της Αγίας Κυριακής και της Μεγάλης Άμμου: Πολύχρωμα βότσαλα και επιβλητικά βράχια στην πρώτη, ασπρόμαυρα βότσαλα και αρμυρίκια για σκιά στη δεύτερη. Κρυστάλλινα νερά που συναντούν τη γραμμή του ορίζοντα, ειδυλλιακή ησυχία και πανοραμική θέα στον παραλιακό οικισμό και στις δύο.
Έξτρα μπόνους: Το χωριό που απλώνεται γύρω τους, φωλιασμένο ανάμεσα στις απότομες πλαγιές του Πάρνωνα και την γαλάζια απεραντοσύνη του Μυρτώου, είναι ιδανικό για διακοπές ή Σαββατοκύριακα μακριά απ' όλους και απ' όλα.
Κολονίδες

Θα τη βρείτε: Στον μεσσηνιακό κόλπο, τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια της Κορώνης.
Η παραλία: Είναι μία από τις ελάχιστες «μυστικές» παραλίες της περιοχής. Η πράσινη κορνίζα που της εξασφαλίζουν τα φουντωτά δεντράκια γύρω της κάνει τέλεια αντίθεση με το γαλάζιο των νερών της, στα οποία καταλήγει η απαλή χρυσαφένια άμμος της. Θα τη βρείτε ακολουθώντας το μονοπάτι με τις ελιές, δίπλα στο Ξενοδοχείο Κολονίδες.
Έξτρα μπόνους: Σε ελάχιστη απόσταση, κάτι παραπάνω από 500 μέτρα μακριά της, βρίσκεται άλλη μία από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής, τα Περούλια. Εδώ το ομώνυμο ταβερνάκι σερβίρει ωραιότατα μαγειρευτά και πιάτα ημέρας σε εξαιρετικές τιμές (περί τα 12-15€ το άτομο)
Ζαχάρω

Θα τη βρείτε: Στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, στο νομό Ηλείας, περί τα 40 χιλιόμετρα από τον Πύργο.
Η παραλία: Είναι, ουσιαστικά, η αρχή της απέραντης φαντασμαγορικής αμμουδιάς που οι Αθηναίοι λέμε «Καϊάφα» και οι Πελοποννήσιοι «παραλία του Πύργου», και η οποία εκτείνεται σε μήκος πενήντα χιλιομέτρων. Απαλή, χρυσαφένια αμμουδιά, αμμόλοφοι με λευκά κρινάκια, τιρκουάζ ιόνια νερά κι ένα υπέροχο πευκοδάσος, τραυματισμένο από τις φωτιές του 2007, το οποίο διασχίζουν οι γραμμές του εγκαταλελειμμένου πια σιδηροδρόμου.
Έξτρα μπόνους: Οι αρχαιολάτρεις βρίσκουν στην περιοχή τον παράδεισό τους: Η Αρχαία Ολυμπία απέχει από εδώ μόλις 25 χιλιόμετρα, ενώ άλλα 12 σας χωρίζουν από έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες, και λιγότερο γνωστούς, αρχαίους ναούς, εκείνον του Επικούριου Απόλλωνα στις Βασσές.      
ΑΡΚΑΔΙΑ
Φωκιανό

Ημικυκλικός κολπίσκος με διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, μεγάλα λευκά βότσαλα, και μερικές καταπράσινες βουνοπλαγιές να «κλείνουν» τις άκρες του. Παραλία-ησυχαστήριο περίπου μία ώρα νότια από το Λεωνίδιο. Θα βρείτε και ταβερνάκι.
ΑΧΑΙΑ
Στροφυλιά

Ατελείωτη παραλία μέσα στο περίφημο παραλιακό δάσος της περιοχής. Αμμουδιά όσο φθάνει το μάτι, αμμοθίνες και αμμόλοφοι, πελώριες κουκουναριές και πιο πίσω ένας πλούσιος υδροβιότοπος, λιμνοθάλασσες, βάλτοι και ανοιχτές εκτάσεις ρηχών νερών. Διερχόμενοι ερωδιοί, γλαρόνια, μόνιμοι κάτοικοι μπούφοι, βουτηχτάρια, αλκυόνες και πάμπολλα άλλα πουλάκια που βρίσκουν τους υγροτόπους ιδανικούς για την αναπαραγωγή τους.
Ακτή Καλογριάς

Μια από τις πιο όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες της Αχαΐας. Ψιλή άμμος και καθαρά νερά που βαθαίνουν σταδιακά. Έχει πολύ καλή οργάνωση και είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία.
Λουτρά Κυλλήνης

Τεράστια και εξωτική παραλία με άμμο. Έχει οργανωμένο κομμάτι που προσφέρει διασκέδαση και θαλάσσια σπορ αλλά και πιο απομονωμένο για ήρεμο μπάνιο. Ο ομώνυμος οικισμός είναι γνωστός και για τα ιαματικά λουτρά του. Απέχει 41 χλμ από τον Πύργο.
Σίμος, Ελαφόνησος
 Πηγή: dimos-pylou-nestoros.gr

*** ΚΑΛΥΜΝΟΣ --Το νησί των σφουγγαράδων  :
Αφιέρωμα του αμερικανικού περιοδικού Climbing στο «νησί των σφουγγαράδων»
ImageHandlerΤο νησί των Δωδεκανήσων έχει γίνει ευρέως γνωστό ως «το νησί των σφουγγαράδων», από το 1996 η Κάλυμνος έχει αναδειχθεί ως ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός για όσους ασχολούνται με το άθλημα της αναρρίχησης
Η Αμερικανίδα φωτογράφος Julie Ellison από την Αλαμπάμα εδώ και δέκα χρόνια έχει κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Αθλήτρια αναρρίχησης και δημοσιογράφος στο περιοδικό Climbing ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με τον σκύλο και τον σύντροφό της, κάνει το αγαπημένο της σπορ και φωτογραφίζει τα καλύτερα μέρη για αναρρίχηση στον κόσμο.
Πρόσφατα, η Ellison ταξίδεψε στο τέταρτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, την Κάλυμνο, που στο παρελθόν ήταν γνωστή ως «το νησί των σφουγγαράδων», αλλά από το 1996 όταν επισκέφθηκε το νησί ο Ιταλός αναρριχητής Andrea Di Bari, η Κάλυμνος αναδείχθηκε σε παγκόσμιο δημοφιλή προορισμό για όσους ασχολούνται με το σπορ της αναρρίχησης, ένα άθλημα όχι τόσο αγαπητό στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό.
Η Κάλυμνος αριθμεί περίπου 2.500 διαδρομές, οι περισσότερες εκ των οποίων στο δυτικό-βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, που προσφέρονται για συγκινήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους πιο προχωρημένους στο άθλημα. Εντύπωση, πέραν από την άγρια ομορφιά του τοπίου, προκαλούν και οι ονομασίες των τομέων που βρίσκονται, όπως Belgian Chocolates, E.T., Hotel California, Je T’Aime, Jurassic Park και Local Freezer.
Η Julie Ellison υμνεί πραγματικά την Κάλυμνο, τους φιλόξενους κατοίκους της, που όπως η ίδια αναφέρει, παρά την οικονομική κρίση που από το 2008 περνάει η χώρα, οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι και δεν παρέλειψαν να προσφέρουν στην Αμερικανίδα αναρριχήτρια και την παρέα της, λουκουμάδες, φρέσκο ψωμί και καφέ φραπέ!
Η Αμερικανίδα αθλήτρια επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του νησιού Πόθια, γεύτηκε το καλό ελληνικό φαγητό, ήπιε δροσερή μπύρα, μίλησε με τους ντόπιους και συνιστά στους συμπατριώτες της να επισκεφθούν την Κάλυμνο, όχι μόνο για αναρρίχηση, αλλά γενικά για διακοπές.
«Ο ήλιος φιλά την ακτογραμμή της Καλύμνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ellison και τονίζει ότι όποιος βαρεθεί να κάνει αναρρίχηση μπορεί να επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο, το ναυτικό μουσείο και το μουσείο θαλάσσιας ζωής του νησιού.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το σχετικό βίντεο και ΕΔΩ για να δείτε το σχετικό αφιέρωμα
Πηγή: protothema.gr
























*** Πύθιο Ελασσόνας
Πύθιο Ελασσόνας: το κυλινδρικό καμπαναριό του ναού της Παναγίας
Το Πύθιο Ελασσόνας είναι ένα όμορφο μικρό ημιορεινό χωριό. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ν. Λάρισας, πολύ κοντά στο δρόμο που συνδέει την Ελασσόνα με την Κατερίνη. Είναι χτισμένο στις δυτικές υπώρειες του Ολύμπου, στα 720 μ. υψόμετρο. Απέχει 26 χλμ. από την Ελασσόνα, 67 χλμ. από τη Λάρισα, 47 χλμ. από την Κατερίνη και 115 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το Πύθιο πριν το 1928 ονομαζόταν Σέλος. Από το 1999 έως και το 2010 υπαγόταν στο Δήμο Ολύμπου, τώρα όμως αυτός έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Ελασσόνας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το Πύθιο είχε 433 κατοίκους, στην πραγματικότητα όμως ο μόνιμος πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 300 κατοίκους.

Ναός Τιμίου Προδρόμου
Στο νότιο άκρο του χωριού βρίσκεται ο ιστορικός Ναός της Παναγίας. Υπήρξε καθολικό μονής, η ίδρυση της οποίας ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο. Διαθέτει αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο και κυλινδρικό καμπαναριό, μοναδικό σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στο κέντρο του χωριού αξίζει να επισκεφθούμε το Ναό του Τιμίου Προδρόμου. Στην πάνω γειτονιά την πέτρινη βρύση Πάδη. Σε απόσταση 1,5 χλμ. από την πλατεία - πάνω στο δρόμο που οδηγεί στα Καλύβια - τον αρχαιολογικό χώρο της Περραιβικής Τρίπολης, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το ναό του Απόλλωνα Πυθίου και το ναό του Ποσειδώνα. Ψηλά, πάνω ακριβώς από το χωριό, τη "Σπήλια" και το ξωκκλήσι της Αγ. Τριάδας - ωραίο φυσικό μπαλκόνι με εκπληκτική θέα στον κάμπο της Δολίχης. Το Πύθιο διασχίζει ένα μικρό ρέμα με άφθονα τρεχούμενα νερά και μερικά μικρά πέτρινα γεφύρια.

Απόσταξη τσίπουρου στο καζαναριό
Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου στο Πύθιο παίρνουν φωτιά τα "καζάνια", στα οποία οι ντόπιοι μερακλήδες παράγουν τσίπουρο εξαιρετικής ποιότητας, καθαρό και δυνατό. Μας υποδέχθηκαν στο καζαναριό ο Πρόεδρος της Κοινότητας κος Δημήτρης Διδασκάλου, ο Γενικός Γραμματέας της κοινότητας κος Αντώνης Κατής και ο κος Διονύσης Μέγας. Μας μύησαν στα μυστικά της απόσταξης και μας κέρασαν μυρωδάτο τσιπουράκι και άφθονα κοψίδια στη σχάρα! Τους ευχαριστούμε εγκάρδια για τη θερμή φιλοξενία τους!

Βρύση Πάδη
Σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό - στο δρόμο που πάει για Ελασσόνα - βρίσκεται ο Ιππικός Όμιλος Πυθίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτήμα, καταπράσινο, περιποιημένο και με ποικίλες εγκαταστάσεις. Εκεί λειτουργεί η Αερολέσχη Ολύμπου, η ταβέρνα και το καφέ μπαρ. Στον κήπο με το γκαζόν υπάρχει μικρή παιδική χαρά. Διατίθενται εκπαιδευμένα άλογα για ιππασία με ή και χωρίς συνοδό.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε και το υπό ίδρυση Λαογραφικό Μουσείο Πυθίου. Εκτελούνται εντατικές εργασίες με σκοπό να δημιουργηθούν οι κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, που θα φιλοξενήσουν το σχετικό υλικό. Προς το παρόν λειτουργεί φωτογραφική έκθεση.

Σχολική φωτογραφία στο μουσείο του χωριού
Στο Πύθιο θα βρούμε δύο βενζινάδικα (το ένα είναι έξω απ' το χωριό, κοντά στον Ιππικό Όμιλο - τη νύχτα λειτουργεί με αυτόματες αντλίες), αγροτικό ιατρείο, ταβέρνες, κρεοπωλείο, καφενείο, παντοπωλείο, ψιλικατζίδικο, κομμωτήριο κ.ά. μικρά εμπορικά καταστήματα, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας ξενώνας για τη φιλοξενία επισκεπτών. Αν χρειαστούμε ταξί θα καλέσουμε το Θόδωρο (6972861087). Τοπικά προϊόντα που πρέπει να γευτούμε: τσίπουρο, βαρελίσια φέτα, πρόβειο κρέας, καρύδια, ρόδια, μήλα, κάστανα, κυδώνια.
Φεύγοντας από το Πύθιο μπορούμε να πάρουμε το δρόμο που πάει βόρεια (προς Κατερίνη και Θεσσαλονίκη). Ανηφορίζουμε για 8 χλμ. και φτάνουμε σε διασταύρωση: αριστερά οδηγεί σε 7 χλμ. στο Λιβάδι Ολύμπου, ενώ ευθεία συνεχίζει προς τον Άγιο Δημήτριο, τα περίφημα "Στενά της Πέτρας", το Ελατοχώρι και την Κατερίνη.
ΦΑΓΗΤΟ
Παϊδάκια προβατίνας στα κάρβουνα στην ταβέρνα Θρόνος
Ταβέρνα - Εστιατόριο Θρόνος. Ο κος Σάκης είναι ο άρχοντας της σχάρας και η κα Γιάννα είναι η χρυσοχέρα στην κουζίνα. Ευρύχωρη σάλα με πέτρινο τζάκι. Δοκιμάσαμε εξαιρετικά παϊδάκια προβατίνας ψημένα στα κάρβουνα, κοτόπουλο φιλέτο, πατάτες τηγανητές, μανιτάρια γεμιστά, φέτα βαρελίσια, μελιτζάνα ψητή, παντζάρια, ρετσίνα χύμα Τυρνάβου και ψωμί χωριάτικο ψημένο στη σχάρα. Τιμές λογικές. Τηλ. 2493092185, 6974416275 & 6976274695.
Ταβέρνα Παλιόχανο. Στο δρόμο για την Ελασσόνα. Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, μπριζόλες, σουβλάκια, παϊδάκια, γαλατόπιτα κλπ. Τα Σαβ/κα έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 2493092006.
Ιππικός Όμιλος Πυθίου. Πολύ όμορφος εξωτερικός χώρος για το καλοκαίρι. Μέσα καλόγουστη αίθουσα με παραδοσιακό τζάκι. Ο κος Βασίλης Μπατσίλας σερβίρει διάφορα κρέατα της ώρας, ενώ τα Σαβ/κα έχει επιπλέον και σούβλες (προβατίνα, κεμπάπ, κοκορέτσι) αλλά και ζωντανή μουσική. Τηλ. 6978753475.
Καφέ - Ψησταριά Ο Πλάτανος. Στην πλατεία. Ιδιοκτήτης ο κος Στέλιος Ανδρώνης. Σερβίρει καθημερινά, ψητά της ώρας, ορεκτικά, σαλάτες κλπ. Τηλ. 6979063171.
Καφέ - Ουζερί - Ψησταριά Άννα. Ιδιοκτήτρια η κα Άννα Κατσίμπουρα. Μαζεύονται κυρίως ντόπιοι ηλικιωμένοι για καφέ ή και για μεζέ. Τηλ. 2493092309 & 6983792262.

*** Λίμνη Πλαστήρα
Τα Άγραφα καθρεφτίζονται στη λίμνη Πλαστήρα
Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας. Βρίσκεται στο Ν. Καρδίτσας, στα λεγόμενα Θεσσαλικά Άγραφα, είναι τεχνητή και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες εκδρομείς από ολόκληρη την πατρίδα μας. Σ' αυτό φυσικά συντελεί και η ευνοϊκότατη θέση της, περίπου στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Εδώ υπήρχε παλαιότερα (πριν να γίνει η λίμνη) το μακρόστενο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στη μέση του οποίου κυλούσε ο ποταμός Μέγδοβας ή Ταυρωπός, ένας από τους κυριότερους παραπόταμους του Αχελώου. Στο οροπέδιο αυτό μάλιστα γίνονταν συχνά (φυσικά κρυφά και πάντα νύχτα) προσγειώσεις και απογειώσεις συμμαχικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής στο Β΄ Παγκ. Πόλεμο. Αμέσως μετά βέβαια οι ντόπιοι καμουφλάριζαν το χωμάτινο αεροδιάδρομο τοποθετώντας διάφορα πουρνάρια, κλαδιά, δέντρα κλπ.
Την ιδέα της δημιουργίας τεχνητής λίμνης συνέλαβε το 1925 ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας. Το όραμά του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1955 και αποπερατώθηκε μόλις το 1959, δηλαδή 6 χρόνια μετά το θάνατό του. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Έχει έκταση 25 km², υψόμετρο στην επιφάνεια του νερού που κυμαίνεται από 770 μ. το Σεπτέμβριο έως 780 μ. το Μάρτιο, μέγιστο βάθος περίπου 63 μ. και συνολικό όγκο νερού περίπου 400.000.000 m³. Στο νοτιότερο σημείο της λίμνης χτίστηκε υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους 80 μ., μήκους 220 μ. και πλάτους στην κορυφή 4,50 μ. με σκοπό αφενός την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Ετησίως για λογαριασμό της ΔΕΗ παράγονται 300.000.000 KWH ηλεκτρικού ρεύματος.
Ειδυλλιακό τοπίο στη λίμνη Πλαστήρα
(φωτ. Βασίλης Κούβαλης)
Μετά την ολοκλήρωση του έργου άρχισαν δειλά δειλά να συμπληρώνονται και οι υπόλοιπες υποδομές. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός δρόμος της λίμνης, ο οποίος τότε ήταν σε πολλά σημεία του χωμάτινος. Τα επόμενα χρόνια ασφαλτοστρώθηκε πλήρως όλος ο δρόμος και τελικά στα τέλη της δεκαετίας του '70 άρχισαν δειλά δειλά να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, οπότε άνοιξαν και ταβερνάκια, στήθηκαν και μπαράκια κλπ. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του '80 χτίζονται και τα πρώτα ξενοδοχεία. Έπειτα δημιουργήθηκαν και δύο πλαζ (μία δυτικά στην Πεζούλα και μία ανατολικά στο Λαμπερό) όπου το καλοκαίρι μπορεί ο καθένας να απολαύσει το μπάνιο του, καθώς διαθέτουν τα πάντα: αμμουδιά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια, ταβέρνες, θαλάσσια ποδήλατα, κανό, καγιάκ, υδροποδήλατα κλπ. Να σημειώσουμε εδώ, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι οι βάρκες με κινητήρα απαγορεύονται αυστηρά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Στη συνέχεια ήρθαν από την Ευρώπη και τα σχετικά χρήματα του προγράμματος LEADER και τελικά σήμερα φτάσαμε στο σημείο γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα να λειτουργούν περισσότερα από 100 ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια! Από κοντά και τα ταβερνάκια, οι ψησταριές, τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ και τα μπαράκια. Ταυτοχρόνως δημιουργήθηκαν ένας ωραιότατος βοτανικός κήπος, ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ένα ορειβατικό καταφύγιο και ένα μίνι χιονοδρομικό κέντρο. Ευπρεπίστηκαν όλα τα γνωστά μοναστήρια της περιοχής, στήθηκε ένα ιχθυοτροφείο στον ποταμό Καριτσιώτη, άνοιξαν και καναδυό γραφεία που δραστηριοποιούνται γύρω από τα extreme sports, τον "εναλλακτικό τουρισμό" και τις δραστηριότητες στη φύση, άρχισαν να λειτουργούν βενζινάδικα, διαπλατύνθηκε και ο δρόμος, ε τι άλλο θέλουμε, λίγα είναι αυτά;
Η λίμνη Πλαστήρα σχηματίζει γραφικότατα φιορδ
Η πόλη της Καρδίτσας απέχει 305 χλμ. από την Αθήνα και 220 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Πλησιάζοντας στην Καρδίτσα θα εντοπίσουμε αρκετές ενημερωτικές πινακίδες, που μας δείχνουν το δρόμο προς τη λίμνη Πλαστήρα και μάλιστα παρακάμπτοντας το κέντρο της πόλης. Η σήμανση είναι παραπάνω από ικανοποιητική, πράγμα σχετικά σπάνιο στην ψωροκώσταινα, άρα οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους αρμόδιους φορείς, το δήμο, τη νομαρχία, την τροχαία κλπ. Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Μητρόπολη. Από κει και πάνω σιγά σιγά ανηφορίζουμε μέχρι το χωριό Μορφοβούνι, που απέχει 18 χλμ. από την Καρδίτσα. Εδώ γεννήθηκε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο "Μαύρος Καβαλάρης" και φυσικά εδώ εδρεύει και ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα. Δεν θα μπούμε στο χωριό, αλλά θα συνεχίσουμε με προορισμό το Κρυονέρι. Περίπου 3 χλμ. μετά το Μορφοβούνι και συνολικά 21 χλμ. από την Καρδίτσα θα έχουμε προς τα αριστερά μας την πρώτη οπτική επαφή με τη λίμνη, εκεί ακριβώς που βρίσκεται το "Saloon - φάρμα Χρήστου Ζαμπέτα", δηλαδή ό,τι πρέπει για μια πρώτη στάση για ξεμούδιασμα, ιππασία, τοξοβολία και βόλτα στη λίμνη με κανό ή θαλάσσια ποδήλατα (τηλ. 2441092855, 6945593807 & 6945931270).
Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε να κάνουμε το γύρο της λίμνης από τον περιφερειακό δρόμο. Το συνολικό μήκος του γύρου της λίμνης Πλαστήρα είναι 58 χλμ. Περνάμε λοιπόν τη διασταύρωση για την Κερασιά, περνάμε και έξω από το Κρυονέρι και συνεχίζουμε με κατεύθυνση την Πεζούλα, έναν οικισμό που παλαιότερα αποτελούσε και έδρα του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων. Ο δήμος αυτός έχει καταργηθεί και έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Πλαστήρα. Από δω ξεκινάει στην ουσία το πιο τουριστικό κομμάτι της περιοχής, καθώς τα χωριά Καλύβια Φυλακτής, Πεζούλα, Καλύβια Πεζούλας και Νεοχώρι είναι τα πιο ανεπτυγμένα σε ολόκληρη τη λίμνη Πλαστήρα, ίσως επειδή έχουν το προνόμιο να διαθέτουν καταπληκτική θέα προς τη λίμνη, ιδιαίτερα δε το Νεοχώρι.
Ψαράδες στη λίμνη Πλαστήρα
(φωτ. Πέτρος Βουχάρας)
Πάνω στο δρόμο θα συναντήσουμε τις ταμπέλες που μας δείχνουν το δρόμο για Καλύβια Φυλακτής. Από κει και πάνω ο δρόμος ανηφορίζει πολύ ψηλά και καταλήγει στη Φυλακτή, ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο, στα 1.000 μ. υψόμετρο. Μπορούμε να συνεχίσουμε και πιο πάνω από τη Φυλακτή, μπαίνοντας στο πυκνό ελατόδασος, στις πλαγιές του όρους Βουτσικάκι, που έχει υψόμετρο 2.154 μ. και βέβαια ανήκει στην οροσειρά των Αγράφων. Από κει πάνω η θέα προς τη λίμνη είναι μοναδική.
Κατεβαίνουμε ξανά κάτω στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε. Επόμενη στάση τα Καλύβια Πεζούλας. Εδώ θα βρούμε ταβέρνες, καφέ μπαρ, κρεοπωλεία, ξενώνες και καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Τον οικισμό διασχίζει ένας σημαντικός κάθετος δρόμος. Ανεβαίνοντάς τον προς τα δεξιά θα μας βγάλει σε 2 χλμ. στην Πεζούλα, ενώ αν κάνουμε αριστερά θα κατηφορίσουμε σε 2 χλμ. στην Πλαζ Πεζούλας. Η πλαζ είναι ένα σημείο, το οποίο συγκεντρώνει καθημερινά άφθονο κόσμο. Έχουν όλοι την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη λίμνη: είτε για μπάνιο, είτε για βαρκάδα, είτε απλώς για περπάτημα, είτε για ένα καφεδάκι, είτε και για τσιπουράκι με φρέσκα ψάρια. Το καλοκαίρι θα βρούμε αμμουδιά, ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια ποδήλατα, βάρκες, κανό, υδροποδήλατα κλπ. Λειτουργεί και μία ωραία ταβερνούλα, η μόνη ταβέρνα στη λίμνη Πλαστήρα, που βρίσκεται τόσο κοντά στα νερά της λίμνης. Στην άκρη της πλαζ, το καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ Λίμνης Πλαστήρα, που περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ.
Όμορφη γωνιά στη λίμνη Πλαστήρα: το αναψυκτήριο - ταβέρνα του Αποστόλη Θέου στην πλαζ Πεζούλας
Από τα Καλύβια Πεζούλας μπορούμε να ανεβούμε μέχρι το χωριό Νεράιδα. Είναι χτισμένο στα 980 μ. υψόμετρο, μέσα στα έλατα. Το χωριό δημιουργήθηκε με σχέδια του ίδιου του Ν. Πλαστήρα, με σκοπό να εξελιχθεί σε παραθεριστικό θέρετρο για την αστική τάξη της Καρδίτσας. Εδώ υπήρχε και το εξοχικό σπίτι του στρατηγού, το οποίο διαμορφώθηκε σε ξενοδοχείο. Μετά το χωριό ο δρόμος ανεβαίνει ως τη δασική θέση "Καραμανώλη", στα 1.536 μ. υψόμετρο. Εκεί λειτουργεί ένα πέτρινο ορειβατικό καταφύγιο (υπεύθυνος κος Βασίλης Τασιόπουλος, τηλ. 2441092922, 6932744194 & 6932240048) καθώς και ένα - ο Θεός να το κάνει... - χιονοδρομικό κέντρο, που διαθέτει ένα baby lift και μία πίστα μήκους 250 μ. Αφήστε βρε χριστιανοί και κανένα βουνό χωρίς χιονοδρομικό! Δεν το χρειαζόταν αυτό η λίμνη Πλαστήρα...
Επιστρέφουμε πάλι πίσω στη διασταύρωση και συνεχίζουμε προς Νεοχώρι. Το κομμάτι αυτό του δρόμου, από τα Καλύβια Πεζούλας μέχρι το Νεοχώρι, είναι καινούρια χάραξη, χωρίς στροφές και με μεγαλύτερο πλάτος στο οδόστρωμα, κάτι που επιτρέπει αυξημένες ταχύτητες. Καλό είναι όμως να αποφύγει κανείς τα γκάζια, πρώτον για να απολαμβάνει τη φύση και τη θέα στη λίμνη και δεύτερον διότι η απόσταση από τα Καλύβια Πεζούλας μέχρι το Νεοχώρι είναι μόλις 5 χλμ.
Πλησιάζοντας στο Νεοχώρι θα διακρίνουμε μία ταμπελίτσα που μας δείχνει αριστερά προς "Βοτανικό Κήπο". Στρίβουμε εκεί και σε 500 μ. φτάσαμε κιόλας, δίπλα ακριβώς στις όχθες της λίμνης. Αξίζει μία επίσκεψη. Δημιουργήθηκε το 1993 με την αρωγή του προγράμματος LEADER σε μια έκταση 10 στρεμμάτων με σκοπό να συγκεντρωθούν όλα τα είδη της χλωρίδας που ευδοκιμούν γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα. Έτσι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία αφενός να έρθει σε επαφή με τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής και αφετέρου να μπει στο πνεύμα της αειφόρου πράσινης ανάπτυξης. Η συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη της ελληνικής χλωρίδας, άλλα ενδημικά, άλλα επιγενή και άλλα απειλούμενα. Ανοιχτά όλο το χρόνο, καθημερινά 10:00 - 13:00 & 17:00 - 20:00. Το εισιτήριο κοστίζει μόνον 1,00 €. Θα βρούμε κι ένα ξύλινο αναψυκτήριο, όπου σερβίρονται καφέδες, αναψυκτικά και γλυκά του κουταλιού σε συμβολικές τιμές. Ξεναγός ο κος Δημήτρης Παπαντώνης (τηλ. 6973999013).
Βοτανικός Κήπος Λίμνης Πλαστήρα
Το Νεοχώρι είναι το πιο πυκνοκατοικημένο χωριό της λίμνης Πλαστήρα, με πληθυσμό που φτάνει τους 600 μόνιμους κατοίκους. Είναι ακόμη το χωριό με την ωραιότερη θέα στη λίμνη, καθώς επίσης και το πιο τουριστικό, με την έννοια ότι διαθέτει τα περισσότερα καταλύματα. Το Νεοχώρι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει υψόμετρο από 800 μ. έως και 940 μ. Διαθέτει περίπου 30 ξενοδοχεία και αρκετές ταβέρνες με αγραφιώτικες λιχουδιές. Απέχει 35 χλμ. από την Καρδίτσα.
Στο παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου. Προωθεί την επιστημονική έρευνα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και σκοπεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την αειφόρο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Πλαστήρα.
Από το Νεοχώρι ένας δρόμος ανηφορίζει στο βουνό και σε 4 χλμ. καταλήγει στον οικισμό Ραφήνα, όπου λειτουργεί ένα συγκρότημα με ενοικιαζόμενα ξύλινα σπίτια.
Φεύγουμε και από το Νεοχώρι και πάμε παρακάτω. Η διαδρομή από το Νεοχώρι μέχρι και το φράγμα είναι το κομμάτι εκείνο που αξίζει περισσότερο, διότι προσφέρει εξαιρετική θέα στη λίμνη, τα φιορδ της και τα νησάκια της. Μόλις 3 χλμ. από το Νεοχώρι βρίσκεται το χωριό Μπελοκομίτη. Θα διασχίσουμε το χωριό και περίπου 700 μ. μετά τα τελευταία σπίτια θα βρούμε προς τα δεξιά μας το δρόμο που ανεβαίνει προς Αγία Μαρίνα (το παλιό Πλακωτό), Καρίτσα Δολόπων και Μονή Παναγίας Πελεκητής.
Η λίμνη Πλαστήρα όπως φαίνεται στη διαδρομή από Νεοχώρι προς Μπελοκομίτη
Η Μονή Παναγίας Πελεκητής είναι ένα ιστορικό μοναστήρι των Αγράφων. Ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αι. από τον πνευματικό Πορφύριο και το κτίσιμό του ολοκληρώθηκε το 1529 από τον Άγιο Δαμιανό. Βρίσκεται στα 1.400 μ. υψόμετρο, σε σημείο δυσπρόσιτο, κυριολεκτικά μέσα στα βράχια, αφού στη θέση της παλαιότερα υπήρχε μια μικρή σπηλιά. Πραγματική αετοφωλιά. Είναι πετρόκτιστο και διαθέτει πέτρινη πλακόστρωτη και απλόχωρη αυλή. Πάμε μέσα τώρα. Το εντυπωσιακό εδώ είναι το ότι για να περάσουμε στο εσωτερικό της μονής πρέπει υποχρεωτικά να διαβούμε μέσα από μία στενή τεχνητή στοά ανάμεσα στα βράχια. Σύμφωνα με την παράδοση, τα σπηλαιώδη βράχια πελεκήθηκαν με ξύλινα εργαλεία κατ' εντολή της Παναγίας κι έδεσαν αρμονικά με τις καλοδουλεμένες πέτρες του κτισίματος. Στη λάξευση (πελέκημα) αυτών των βράχων οφείλεται και το όνομα της μονής. Στο τέλος της στοάς μπαίνουμε στον ευρύχωρο θολωτό πρόναο, όπου μπορούμε να ανάψουμε το κεράκι μας. Στη συνέχεια μπαίνουμε στον κυρίως ναό, που είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Σωτήρος και αγιογραφήθηκε το 17ο αι. Εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις επίχρυσες εικόνες, μεταξύ των οποίων και η ίδια η Παναγία Πελεκητή. Προχωρώντας στο βάθος θα βρεθούμε στο δεύτερο ναό της μονής, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία Φανερωμένη και αγιογραφήθηκε επίσης το 17ο αι. Μετά θα περάσουμε στο αρχονταρίκι με το πέτρινο τζάκι, όπου θα μας κεράσουν παραδοσιακά καφεδάκι και λουκούμι. Ακολουθεί μια στενή ξύλινη σκάλα, απ' όπου κατεβαίνουμε στο μαγεριό, με το φούρνο, το αποστακτήριο για το τσίπουρο, τα κρασοβάρελα, τις κασέλες με τα τρόφιμα κλπ. Παραμέσα υπάρχει ένα απόμερο κελί, όπου κατά την τουρκοκρατία λειτουργούσε κρυφό σχολειό και από κει μια μυστική καταπακτή, η οποία φυσικά ήταν η έξοδος κινδύνου για τη διάσωση των αγωνιστών που είχαν ως καταφύγιό τους τη μονή. Στους επάνω ορόφους βρίσκονται τα δωμάτια φιλοξενίας των προσκυνητών, με τα μικρά σαν πολεμίστρες παράθυρα, από τα οποία απολαμβάνουμε τη θέα στη λίμνη. Πανηγύρι στις 15 Αυγούστου. Τηλ. 2441094747.
Το νοτιότερο και γραφικότερο τμήμα της λίμνης Πλαστήρα
Επιστρέφουμε στον περιφερειακό δρόμο της λίμνης και στρίβουμε δεξιά (προς φράγμα). Περίπου 1.500 μ. παρακάτω περνάμε το Καριτσιώτικο ρέμα και αμέσως μετά βλέπουμε στα δεξιά μας το δρόμο που ανηφορίζει προς τα Ευρυτανικά Άγραφα (οι πινακίδες γράφουν "προς Βραγγιανά, Καρβασαρά, Τροβάτο, Επινιανά, Άγραφα και Καρπενήσι").
Συνεχίζουμε προς φράγμα. Ακόμη 3 χλμ. και θα πρέπει να προσέξουμε στα δεξιά μας μια μικρή ταμπελίτσα που γράφει "προς παρατηρητήριο". Θα στρίψουμε απαραιτήτως εδώ δεξιά και θα χωθούμε μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Ανηφορίζουμε συνεχώς για 2-3 χλμ. ώσπου καταλήγουμε στο περιβόητο παρατηρητήριο, στα 1.300 μ. υψόμετρο. Ανεβαίνουμε καμιά εικοσαριά πέτρινα σκαλάκια και φτάνουμε σε ένα ξύλινο κιόσκι με πέτρινα παγκάκια, απ' όπου θα απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις το μεγαλείο της φύσης. Το σημείο αυτό προσφέρει απίστευτη θέα στη λίμνη! Φαίνεται ολόκληρη η λίμνη Πλαστήρα, το φράγμα, ο ποταμός Μέγδοβας (ή Ταυρωπός), η Καρδίτσα, ο θεσσαλικός κάμπος, ο Όλυμπος, πραγματικά σα να είμαστε σε αεροπλάνο! Δείτε και εδώ.
Επιστροφή στον κεντρικό δρόμο. Ακόμη 2-3 χλμ. και φτάνουμε στο φράγμα. Μόλις περάσουμε το φράγμα μπορούμε να παρκάρουμε. Εκεί έχουν στηθεί δεκάδες κιόσκια μικροπωλητών που εμπορεύονται όλων των ειδών τα σουβενίρ και τα καλούδια: χαλβά Φαρσάλων, βότανα, τσάι, ρίγανη, χωριάτικα αβγά, μέλι Αγράφων, τραχανά, χυλοπίτες, φρούτα, κάστανα, εικονίσματα, γκλίτσες, φλυτζάνια που γράφουν "Λίμνη Πλαστήρα", κηροπήγια, γλυκά του κουταλιού, καρτ ποστάλ, σταχτοδοχεία, μπλουζάκια που γράφουν "Λίμνη Πλαστήρα", καπελάκια, μπρελόκ και χιλιάδες κινέζικα παιχνιδάκια. Παραδίπλα μερικές καντίνες που πουλάνε σουβλάκια και λουκάνικα, ενώ το καλοκαίρι εμφανίζονται και αυτοί που ψήνουν καλαμπόκια (οι ντόπιοι τα λένε "ρόκες"). Το δε τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου να προσθέσουμε και το "μαλλί της γριάς" συν όλα τα αμερικανόφερτα (ποπ κορν, χοτ ντογκ, ντόνατς κλπ). Greek business...
Μονή Κορώνης: ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα
(φωτ. Ηλίας Τσέλος)
Στη συνέχεια θα περάσουμε τη Μούχα και θα κατευθυνθούμε προς την Καστανιά. Από την Καστανιά ένας δρόμος κατευθύνεται στο Ανθηρό Καροπλεσίου, όπου και λειτουργεί δασικό χωριό με ξύλινα σπιτάκια (χωρίς όμως θέα στη λίμνη). Επιστροφή στην Καστανιά. Επόμενος στόχος το Λαμπερό, το οποίο διαθέτει και πλαζ. Από το Λαμπερό ένας δρόμος κατεβαίνει σε 5 χλμ. στη Μονή Πέτρας κι από κει σε άλλα 4 χλμ. μας βγάζει στο χωριό Καταφύγιο. Επιστρέφουμε στο Λαμπερό και συνεχίζουμε. Γρήγορα θα προσεγγίσουμε την τοποθεσία Τσαρδάκι, όπου και λειτουργεί ταβερνούλα με θέα στη λίμνη. Από κει ένας δρόμος κατηφορίζει προς το χωριό Μοσχάτο, το οποίο όμως δεν έχει οπτική επαφή με τη λίμνη.
Γυρίζουμε τώρα πίσω (προς Τσαρδάκι) και στρίβουμε δεξιά προς τη Μονή Κορώνης. Πρόκειται για ένα φρουριακής μορφής μοναστικό συγκρότημα (και με ατέλειωτη θέα), στο οποίο όμως ασκούνται όχι ιδιαίτερα φιλόξενοι μοναχοί. Το... savoir vivre τους ξεκινάει από την είσοδο. Έφτιαξαν λοιπόν 300 μ. πριν τη μονή μια γιγαντιαίων διαστάσεων πύλη με ατσάλινη πόρτα ύψους 5 μέτρων! Κάπου εκεί γράφει ποιες ώρες ανοίγει η πόρτα, τι ρούχα να φοράμε, να μην καπνίζουμε, να μην βάζουμε μουσική κλπ. Γύρω γύρω σε σημαδεύουν κάμερες! Αφού πρώτα ελέγξουν με τις διάφορες κάμερες ποιος είσαι, πατούν τα κουμπιά για να ανοίξουν οι πόρτες αυτόματα. Εννοείται ότι αν βρεθείς εκεί κατά τις ώρες της μεσημεριανής τους ανάπαυσης δεν πρόκειται να σου ανοίξουν. Μπαίνεις λοιπόν μέσα, έχει ωραία αυλή, κήπο, λιμνούλα, ζωάκια, λουλούδια κλπ. Τι πιο φυσικό επομένως να βγεις εκεί (στον κήπο, όχι μέσα στο ιερό βήμα...) μια φωτογραφία ή ακόμη και να τραβήξεις βίντεο. Αυτό ήταν! Μόλις δουν την κάμερα εξαγριώνονται! Διότι λέει κάποιοι τραβάνε και "πρόσωπα" και μετά τα ανεβάζουν στο youtube... Κατά τα άλλα εκεί συρρέει όλη η καλή κοινωνία της Καρδίτσας, άλλος για να του ευλογήσουν το ολοκαίνουριο αυτοκίνητο, άλλος για να του "διαβάσουν" το ρούχο κάποιου ασθενούς κλπ. κλπ.
Με τα πρώτα χιόνια του Νοέμβρη η λίμνη Πλαστήρα γίνεται ομορφότερη
Ήδη από το Μοσχάτο στο οπτικό μας πεδίο έχουν προστεθεί και εκτάσεις με αμπέλια. Σ' αυτά καλλιεργείται η ονομαστή ποικιλία "Μεσενικόλα", η οποία μας δίνει ένα εξαιρετικό σκούρο ερυθρό κρασί, ιδανικό για να συνοδεύσουμε διάφορα πιάτα με βάση το κόκκινο κρέας. Το όνομα αυτό βέβαια οφείλεται στο χωριό Μεσενικόλας, το οποίο πολύ γρήγορα θα βρούμε μπροστά μας. Αμπέλια θα βρούμε και πιο κάτω, π.χ. στο επόμενο χωριό, το Μορφοβούνι. Εδώ κοντά στο Μορφοβούνι αξίζει τον κόπο να αναζητήσουμε το Βιοαγρόκτημα Νάνου, για να προμηθευτούμε επί τόπου μέλι, ρίγανη και κεραλοιφή. Όπως και το Μοσχάτο, έτσι και τα χωριά Μεσενικόλας και Μορφοβούνι δεν έχουν καθόλου οπτική επαφή με τη λίμνη.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με κάποια άλλα χωριά, αξίζει όμως να πάμε να τα γνωρίσουμε και ειδικά όσοι έχουν μικρά παιδάκια που αγαπούν τα ζώα. Θα εκπλαγούν ευχάριστα. Είχαμε γράψει πιο πάνω (όταν ξεκινήσαμε για το γύρο της λίμνης) για το χωριό Κερασιά. Στρίβουμε λοιπόν εκεί, φτάνουμε γρήγορα στην Κερασιά και συνεχίζουμε. Θα περάσουμε και το μικρό Ανθοχώρι και θα κάνουμε μια στάση στην καταπράσινη και δροσερή Κρυοπηγή για να επισκεφθούμε το "Θεσσαλικό Ζωολογικό Πάρκο", το οποίο βρίσκεται μέσα στην έκταση που καταλαμβάνει ο ξενώνας Αγροικία Φώτη (τηλ. 2445042595). Θα δούμε οικόσιτα ζώα της πατρίδας μας (μοσχαράκια, γαϊδουράκια, άλογα πόνυ, πρόβατα, κότες, πάπιες, χήνες, κύκνους κ.ά.), άγρια ζώα (ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα, αγριόπαπιες, κρι κρι, αγριόγατες κ.ά.) αλλά και κάποια πιο... εξωτικά (μαϊμούδες, στρουθοκάμηλους, λάμα, κροκόδειλους κ.ά.).
Ακολούθως κατηφορίζουμε προς το Μουζάκι. Από κει έχουμε 3 επιλογές: ή να πάρουμε το δρόμο προς την Ορεινή Αργιθέα (μια περιοχή για την οποία θα γράψουμε σε επόμενη ανάρτηση) ή να επισκεφθούμε τον οικισμό Κεραμαριό Δρακότρυπας (τα παιδιά θα ξετρελαθούν με τα ελάφια) ή να... επιστρέψουμε στη λίμνη Πλαστήρα.
Φεύγοντας από τα Καλύβια Πεζούλας προς το Νεοχώρι θα βρούμε στα δεξιά μας το κέντρο ενημέρωσης και διοργάνωσης δραστηριοτήτων Tavropos (τηλ. 2441092552 & 6977740066).
Γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα υπάρχουν αρκετά βενζινάδικα, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα επί τούτου.
ΦΑΓΗΤΟ
Γαλέος σκορδαλιά στο αναψυκτήριο - ταβέρνα του Αποστόλη Θέου
ΝΕΟΧΩΡΙ
Ταβέρνα Βασίλης Κελεπούρης. Πραγματικό κελεπούρι! Λειτουργεί από το 1959 και σερβίρει αγραφιώτικες χειροποίητες πίτες, κατσικάκι στη γάστρα, αγριογούρουνο στιφάδο, ελάφι κρασάτο, χοιρινό πρασοσέλινο, κόκορα με χυλοπίτες, ζαρκάδι κοκκινιστό, χωριάτικο λουκάνικο, λαγό στιφάδο κλπ. Δεν έχει θέα. Τηλ. 2441093207.
Ταβέρνα Το Αγνάντι. Στο ισόγειο του ομώνυμου ξενοδοχείου. Πολύ καλή κουζίνα. Γιουβέτσι από χωριάτικο κοτόπουλο και χειροποίητο κριθαράκι, γίδα βραστή, πρασοτηγανιά, φασολάδα, αρνάκι φούρνου με δενδρολίβανο, αγριογούρουνο με πορτοκάλι, σπανακολουκάνικο, ζυμωτό ψωμί και στο τέλος σπέσιαλ πάστα "μελαχροινή". Όλα αυτά θα τα απολαύσουμε με ντόπιο μαύρο κρασί "Μεσενικόλα" στη βεράντα με την απίστευτη θέα στη λίμνη. Ιδανική ώρα το βραδάκι με την πανσέληνο να καθρεφτίζεται στη λίμνη. Τηλ. 2441093190, 2441093151, 2441093063 & 2441093152.
Ψησταριά Το Κουτούκι. Ο Παντελής είναι αρχιμάστορας στη σούβλα! Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, κεμπάπ, κατσικάκι σούβλας, σπληνάντερο, παϊδάκια στα κάρβουνα, μπριζόλες, σουβλάκια, μπιφτέκια κλπ. Τηλ. 2441093282, 6973714669 & 6937330465.
Ταβέρνα Το Μανιτάρι. Λίγο έξω από το χωριό, έχει όμως ωραία θέα. Αγριογούρουνο κρασάτο, μοσχαράκι στο πήλινο, πιπεριές γεμιστές, κεφτεδάκια, μανιτάρια με κρέμα γάλακτος, χοιρινό με δαμάσκηνα, αρνάκι φρικασέ κλπ. Τηλ. 2441093322 & 6972286991.
Ταβέρνα Ψησταριά Το Σεργιάνι. Στον κεντρικό δρόμο. Όλα τα κρέατα ψημένα στα κάρβουνα. Τηλ. 6947003715.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ναϊάδες. Δίπλα στην πισίνα, με θέα στη λίμνη. Το μενού περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ με βάση τα ντόπια κρέατα, τα λαχανικά του χωριού και τα ψάρια της λίμνης. Τηλ. 2441093333, 2441093252, 2441093380 & 2441093382.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Νεβρός. Με ατέλειωτη θέα στη λίμνη. Σνίτσελ βιεννουά, σουφλέ λαχανικών, πατάτες au gratin, σολομός καπνιστός, πέστροφα ψητή κλπ. Τηλ. 2441093201.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αντιγόνη. Τηλ. 2441093304 & 6974731983.
ΜΠΕΛΟΚΟΜΙΤΗ
Ταβέρνα Πανόραμα. Χωριάτικες πίτες, πέστροφα τηγανητή, φασολάδα, λαχανοντολμάδες και ντόπιο τσίπουρο με σπιτικό τουρσί. Τηλ. 2441093103 & 2441093214.
Ταβέρνα Ψαρόγιαννος. Μπριζόλα μόσχου στα κάρβουνα, σουβλάκι χειροποίητο, μπάτζος σαγανάκι, μπιφτέκι γεμιστό και φρέσκια πέστροφα από το ενυδρείο τους. Τηλ. 2441093280.
ΚΑΡΙΤΣΑ
Ταβέρνα Οι Δόλοπες. Σπεσιαλιτέ: γίδα βραστή και αγριογούρουνο στιφάδο. Τηλ. 2441094993.
Ταβέρνα Διάσελο. Τηλ. 2441097083.
ΚΑΡΙΤΣΙΩΤΙΚΟ ΡΕΜΑ
Εστιατόριο - ιχθυοτροφείο πέστροφας Εύρυτος. Ζωντανές πέστροφες κατευθείαν από το νερό στη φωτιά. Ο Γιάννης Μίσσας και η σύζυγός του Ρούλα τις κάνουν με 3 τρόπους. Είτε ψητές στα κάρβουνα, είτε τηγανητές με φρέσκο βούτυρο είτε σπέσιαλ καπνιστό φιλέτο: ό,τι πρέπει για ένα ντόπιο τσιπουράκι κάτω από τα πλατάνια, σε μια ξύλινη εξέδρα ακριβώς πάνω από τα νερά του ποταμού Καριτσιώτη. Λειτουργεί μόνο το μεσημέρι. Τηλ. 2441094881 & 6978483425.
Πέστροφες ψητές στο εστιατόριο Εύρυτος
ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΛΑΜΠΕΡΟ)
Εστιατόριο Υπερώον. Ανήκει στον κο Κώστα Χρήστου. Άνετη αίθουσα με τζάκι και απρόσκοπτη θέα στη λίμνη. Τηλ. 2441094555 & 6938175942.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Στην ταβέρνα του ξενώνα Σαρακατσάνα. Προβατίνα στη γάστρα ψημένη σε φούρνο με ξύλα, μοσχαράκι γιουβέτσι, παϊδάκια στα κάρβουνα, κοκορέτσι, γαλοτύρι και ζυμωτό χωριάτικο ψωμί κατευθείαν από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Τηλ. 2441097095 & 6979316894.
ΚΡΥΟΠΗΓΗ
Ταβέρνα Λαδόκολα. Μέσα στην "Αγροικία Φώτη", δίπλα στο θεσσαλικό ζωολογικό πάρκο. Τα τραπέζια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο μοιράζονται σε διάφορα επίπεδα, ανάμεσα σε κιόσκια, σκαλάκια, γεφυράκια, συντριβάνια, λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες. Τηλ. 2445042595.
ΑΝΘΟΧΩΡΙ
Εστιατόριο Φούρνια. Στο ξενοδοχείο Montanema. Χωριάτικο κοτόπουλο με μπλουγούρι, μελωμένα κόκκινα ρεβίθια στον ξυλόφουρνο, χωριάτικες πίτες, κιοφτέδες με ζμι, μοσχάρι βραστό σούπα, χωριάτικο λουκάνικο με αβγά, τραχανάς, πρόβειο κεμπάπ σούβλας, φέτα τσαντίλας λαδορίγανη και ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο. Τηλ. 2445045220.
ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ
Εστιατόριο Φαγοτόπι. Καπνιστή πέστροφα με κάπαρη και γκρέιπ φρουτ, σουγάνια Μυτιλήνης, ανιθοσαλάτα, μιλφέιγ μελιτζάνας, λαδοτύρι σαγανάκι, πουγκί με κοτόπουλο, συκωτάκια πουλιών, χοιρινό καπαμά, γαλοπούλα στιφάδο, κουνέλι με κουκουνάρια, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και κάστανα, αρνάκι με χυλοπίτες στο φούρνο, κότσι μελωμένο στη λαδόκολα κλπ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441092998.
Εστιατόριο 903. Κότσι χοιρινό στη γάστρα, αρνάκι με δενδρολίβανο, μάγουλα μοσχαρίσια κρασάτα, μανιτάρια γεμιστά, πατάτα στο πήλινο κλπ. Τηλ. 2441092000 & 2441092110.
Ταβέρνα Ζαρνάβαλος. Ο Γιάννης σερβίρει κατσικάκι σούβλας, κοκορέτσι, κεμπάπ χοιρινό, κεμπάπ πρόβειο, ζυγούρι στη γάστρα, μπριζόλα κρασάτη και σουβλάκι χειροποίητο. Σπεσιαλιτέ το πουγκί του τσοπάνη. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441092008 & 2441092042.
Ταβέρνα Κληματαριά. Πέστροφα καπνιστή, στάμνα, πατάτα στη θράκα, τυροσαλάτα σπιτική, μελιτζάνα τουρσί, λιαστές ντομάτες, φασόλια μαυρομάτικα, αγριογούρουνο με μανιτάρια, πιπεριές καφτερές με λαδόξυδο, φάβα με κρεμμύδι, μοσχαράκι με χυλοπίτες, λουκάνικο με θρούμπι κλπ. Τηλ. 2441092027 & 6972838379.
Ταβέρνα Δειπνοσοφιστής. Γνωστή και ως "Καλούτσας", από το όνομα του ιδιοκτήτη Δημήτρη Καλούτσα. Πλαστός, μπατζίνα, κρεατόσουπα, χοιρινό με λάχανο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, αγριογούρουνο με σύκα, κεφτέδες με πράσο, χοιρινή τηγανιά κλπ. Τηλ. 2441092977.
Μεζεδοπωλείο Το Καπηλειό. Γάβρος αχνιστός, σκουμπρί καπνιστό, πατάτα πονηρή, σαγανάκι του πρίγκηπα, χανούμ μποχτσά, μανιτάρια με σκόρδο, ντοματοκεφτέδες, παντζαροσαλάτα, λουκάνικο με πράσο κλπ. Τηλ. 2441092796 & 6937197891.
Καφέ σνακ μπαρ Άμπια. Ακριβώς πάνω στη διασταύρωση. Έχει πίτσες, κρέπες, πεϊνιρλί, τοστ, κρέπες, σάντουιτς, γλυκά, λουκουμάδες κλπ. Δίπλα λειτουργεί από τους ίδιους και το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων "Επίλεκτον". Τηλ. 2441092127 & 2441092991.
Χασαποταβέρνα Το Κάστρο. Του κου Γιάννη Αντωνάκη. Η πινακίδα του γράφει "Καφέ Μπαρ Κρεοπωλείο Ψησταριά". Τηλ. 2441092339 & 2441092867.
Χαντζόπουλος. Πέτρινο κτήριο που λειτουργεί ως πολυχώρος. Μπορείς να ψωνίσεις χωριάτικο ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο, χωριάτικες πίτες (σπεσιαλιτέ τους ο πλαστός), παραδοσιακά κουλούρια, ελιόψωμο, τηγανόψωμο κλπ. Μπορείς ακόμη να καθίσεις στην πρώτη σάλα για καφέ, για ποτό, για γλυκό ή για παγωτό. Μπορείς τέλος να καθίσεις στην άλλη σάλα και να παραγγείλεις φαγητό επιλέγοντας από μια ποικιλία παραδοσιακών πιάτων. Τηλ. 2441092644 & 2441092577.
Μιλφέιγ μελιτζάνας στο εστιατόριο Φαγοτόπι
ΠΛΑΖ ΠΕΖΟΥΛΑΣ
Ταβέρνα - Αναψυκτήριο Αποστόλης Θέος. Ακριβώς δίπλα στη λίμνη! Πέστροφα ψητή στα κάρβουνα, σολωμός ψητός, γριβάδι πλακί, γουλιανός σούπα, χταποδάκι ψητό, γαλέος σκορδαλιά, μπακαλιαράκια τηγανητά και όλα τα κρεατικά στη σχάρα. Τηλ. 2441092477 & 6932004872.
ΠΛΑΖ ΛΑΜΠΕΡΟΥ
Ταβέρνα Μπάμπης Ζέρβας. Πέστροφα ψητή στα κάρβουνα, γαρδούμπα στο φούρνο, χωριάτικες πίτες και ντόπιο κρασάκι "Μεσενικόλα" δίπλα ακριβώς στην όχθη της λίμνης. Τηλ. 2441094114 & 2441094278.
Εστιατόριο Το Πέτρινο. Του κου Κωνσταντίνου Μούστου. Το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, το καλοκαίρι έξω, κάτω από το κιόσκι με θέα στη λίμνη. Τραχανάς, πίτες, αρνάκι κλέφτικο, πέστροφες στα κάρβουνα κλπ. Τηλ. 2441094400.
ΤΣΑΡΔΑΚΙ
Ταβέρνα Το Κονάκι. Από το 1936! Σήμερα ανήκει στον κο Γιάννη Αλεξίου. Έχει άνετη αίθουσα με τζάκι και μεγάλη βεράντα με θέα στη λίμνη. Πέστροφα καπνιστή, σολωμός, κορέγονος, πίτες, σαλάτες, ορεκτικά, αρνάκι εξοχικό, κατσικάκι γάστρας, κλέφτικο στη λαδόκολα, κοκορέτσι κλπ. Τηλ. 2441020680.
Εξοχικό Κέντρο Τσαρδάκι. Ανήκει στον κο Βασίλη Κορομπίλια. Λειτουργεί όλη μέρα, δηλαδή και μεσημέρι και βράδυ. Σερβίρει και πίτες και σαλάτες και κρέατα και λιμνίσια ψάρια. Τηλ. 2441020413, 2441020024 & 6932235702.
ΚΑΛΥΒΙΑ ΦΥΛΑΚΤΗΣ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Kazarma. Εμφανίσιμα πιάτα εμπνευσμένα από την ντόπια παραδοσιακή κουζίνα και με πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης. Τηλ. 2441092290.
ΦΥΛΑΚΤΗ
Ψησταριά Ηλίας Κορκοτάρας. Τσουκνιδόπιτα, γαλοτύρι, χωριάτικο λουκάνικο, παϊδάκια στα κάρβουνα, φρέσκιες τηγανητές πατάτες και κρασάκι μπρούσκο "Μεσενικόλα". Τηλ. 2441092268 & 6937320969.
Ταβέρνα Το Βουτσικάκι. Όλα στα κάρβουνα, της ώρας και με καλές τιμές. Τηλ. 2441092324.
Τσιπουράδικο Το Κόκκινο Λιθάρι. Ανοιχτό μόνο το μεσημέρι. Τηλ. 2441092986.
Κρέμα Καραμελέ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Kazarma
ΝΕΡΑΪΔΑ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Νικόλαος Πλαστήρας. Με θαυμάσια θέα προς τη λίμνη. Διαθέτει και πετρόχτιστο τζάκι. Τηλ. 2441092460.
ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Ταβέρνα Τσουκαλάς. Οι αδερφοί Τσουκαλά σερβίρουν γουρονόπουλο σούβλας, κατσικάκι γεμιστό στη γάστρα, μοσχαράκι γιουβέτσι, εξοχικό, μουσακά, αγριογούρουνο με κυδώνια κλπ. Τηλ. 2441092926.
ΜΟΥΧΑ
Στην ταβέρνα του ξενώνα Η Μούχα. Μπριζολάκια χοιρινά, σουβλάκια, μπιφτέκι βουτύρου, πατάτες τηγανητές και ολόφρεσκες πέστροφες από το ενυδρείο τους. Τηλ. 2441094252, 2441094731, 6972774749 & 6977808577.
Ταβέρνα Η Ωραία Κοιμωμένη. Χωριάτικες πίτες, φασολάδα, γίδα βραστή, μπριζόλα χοιρινή, λουκάνικο στα κάρβουνα κλπ. Τηλ. 6977067393.
ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ονείρων Άκρη. Σαλάτα ταμπουλέ με πληγούρι, αρνάκι λαδορίγανη, πέστροφα ψητή, μανιτάρια βουτύρου, μπον φιλέ με σάλτσα porto, ψαρονέφρι Αλσατίας, σκαλοπίνια με σως μουστάρδας κλπ. Τηλ. 2441094855 & 2441094155.
Ψησταριά Ηλίας Κολοβός. Σουβλάκια, πανσέτες, μπιφτέκι, παϊδάκια κλπ. Τηλ. 2441094392.
ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ
Ταβέρνα Πλαστήρας. Αγριογούρουνο στιφάδο, κότσι γάστρας, πίτσα με χωριάτικη ζύμη στον ξυλόφουρνο κλπ. Τηλ. 2441095222 & 6976794467.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
Στις ταβέρνες Τα Φιλαράκια (2441055770), Τα Αστέρια (2441055574), Θόδωρας (2441055231) και Θύμιος (2441055221).
ΜΟΣΧΑΤΟ
Στις ταβέρνες Προσήλιο (2441055015), Χαγιάτι (2441021120) και Σέρτικο (2441055628).
ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ
Ταβέρνα Κληματαριά. Ανήκει στην κα Μαρία Κουνατίδου. Τηλ. 2441095419.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχείο Ναϊάδες
ΝΕΟΧΩΡΙ
Ξενοδοχείο Πανδίων. Ανήκει στον κο Αντώνη Κρομμύδα. Διαθέτει 12 δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, DVD, video, mini bar, τζάκι και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη), 4 δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν επιπλέον και καθιστικό) και 2 σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό και μπάνιο με υδρομασάζ). Room service 24 ώρες. Σερβίρεται πρωινό δίπλα στο τζάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ. Τηλ. 2441093440.
Ξενώνας Κατσαρός. Του κου Ηλία Καραβίδα. Όμορφα δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Υπάρχουν και κάποια δωμάτια που έχουν και τζάκι και κουζινούλα. Ο ξενώνας έχει κοινόχρηστο σαλόνι με παραδοσιακό τζάκι και wi fi internet. Τηλ. 2441093195 & 6975860466.
Ξενοδοχείο Ναϊάδες. Μεγάλο συγκρότημα στο χαμηλότερο σημείο του χωριού. Αποτελείται από 32 δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα & τρίκλινα) με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Κάποια δίκλινα έχουν και τζάκι. Υπάρχουν ακόμη 3 δίχωρες σουίτες με καθιστικό, τζάκι και υδρομασάζ καθώς και 15 τετράκλινα διαμερίσματα με 2 υπνοδωμάτια και κουζινάκι. Επίσης καφέ μπαρ, εστιατόριο, αίθουσα παιχνιδιών, βιβλιοθήκη, εξωτερική πισίνα με θέα στη λίμνη, γυμναστήριο, σάουνα, τζακούζι, αίθουσα μασάζ, παιδότοπος, γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2005 στο διαμέρισμα Νο 310 τρία άτομα προς 176 € με πρωινό. Τηλ. 2441093333, 2441093252, 2441093380 & 2441093382.
Ενοικ. Δωμάτια Σοφία Μαρρά. Πετρόχτιστος ξενώνας με 5 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) που έχουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Θα βρούμε ακόμη κι ένα κοινόχρηστο σαλονάκι με κουζινούλα. Τηλ. 2441093368 & 6973845700.
Ξενοδοχείο Fotas Palace. Διαθέτει 20 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τζάκι και TV. Λειτουργεί καφέ μπαρ και εστιατόριο, όπου σερβίρεται το πρωινό. Στο μέλλον επίκειται η λειτουργία σάουνας και γυμναστηρίου. Τηλ. 2441093389 & 2441093390.
Ξενοδοχείο Αντιγόνη. Έχει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, ψυγείο και TV. Στο κοινόχρηστο καθιστικό σερβίρεται παραδοσιακό σπιτικό πρωινό δια χειρός κας Αντιγόνης. Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2441093304 & 6974731983.
Ξενώνας Θέα. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού, εκεί όπου η θέα είναι...θεά. Αποτελείται από 5 στούντιο (2 δίκλινα & 3 τρίκλινα) με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, TV και βεράντες με καταπληκτική θέα στη λίμνη. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2441093425, 2441021994 & 6973932120.
Ενοικ. Δωμάτια Ιωάννα Γιαννακοπούλου. Ιδανικό για επταμελή παρέα. Έχει 3 δωμάτια με κεντρική θέρμανση και TV. Διαθέτει κοινόχρηστο καθιστικό με κουζίνα για self service πρωινό. Τηλ. 2441093165, 2441021994 & 6973932120.
Ξενώνας Άρτεμις
Ξενοδοχείο Νεβρός. Κι αυτό ψηλά, με απίστευτη θέα. Αποτελείται από 7 δίκλινα και 3 τετράκλινες σουίτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι TV, mini bar, υδρομασάζ και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Λειτουργούν εστιατόριο, ταβέρνα, καφέ μπαρ και τμήμα spa με σάουνα, τζακούζι και γυμναστήριο. Τηλ. 2441093201 & 6947181196.
Ενοικ. Δωμάτια Διονυσία Κρομμύδα. Υπάρχει 1 μονόκλινο καθώς και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Τηλ. 2441093355, 2441020460 & 6972200887.
Ξενοδοχείο Αέναο. Ανήκει στο Βασίλη Κελεπούρη, ιδιοκτήτη της ταβέρνας "Κελεπούρης", η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο. Αποτελείται από 7 σουίτες των 35 m², όλες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, επιτραπέζια παιχνίδια και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Τιμές: από 50 € έως 130 €. Τηλ. 2441093207 & 6974860652.
Ενοικ. Δωμάτια Ευαγγελία Φώτα - Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για 3 δίκλινα & 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, ψυγείο και τηλεόραση. Τηλ. 2441093306.
Ξενώνας Άρτεμις. Απέναντι από την ταβέρνα του Κελεπούρη. Διαθέτει 4 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, DVD, A/C, mini bar και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι, περιοδικά και επιτραπέζια παιχνίδια. Τιμές: δίκλινο το χειμώνα 50 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441093444 & 6977664534.
Ενοικ. Δωμάτια Λαμπρινή Τσιούνη. Υπάρχουν 4 δωμάτια με ατομική θέρμανση, μπάνιο & TV καθώς κι ένα κοινόχρηστο καθιστικό με σαλόνι, τζάκι, κουζίνα και τραπεζαρία, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2441093077, 6945242178 & 6942012208.
Ξενώνας Κύνθια. Διαθέτει 5 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 σουίτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση και TV. Τα 4 από τα 7 δωμάτια έχουν και τζάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 6986052731, 6936524427 & 6934367844.
Ενοικ. μονόχωρες κατοικίες "Βαϊράμης". Τηλ. 2441093415.
Ξενώνας Αγαλλίαση. Ανήκει στο Νίκο & τη Στέλλα Μητσιοπούλου. Αποτελείται από 4 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα & τετράκλινα) με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Στο κοινόχρηστο καθιστικό με το τζάκι σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό. Τιμές: από 45 € ως 60 € με πρωινό. Τηλ. 2441093353 & 6976561025.
Ενοικ. Διαμέρισμα Μητσιόπουλος. Ενοικιάζεται ολόκληρο. Έχει 3 υπνοδωμάτια, μπάνια, κεντρική θέρμανση, σαλοκουζίνα, TV, wi fi internet και μπαλκονάκια. Τηλ. 2441093353 & 6976561025.
Αρχοντικό Ζακόνι
Αρχοντικό Ζακόνι. Ακόμη ένας ξενώνας με πανοραμική θέα στη λίμνη. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, TV, DVD, mini bar και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Ο ξενώνας έχει αίθουσα πρωινού και καφέ μπαρ με δωρεάν wi fi internet. Τηλ. 2441093433, 2441027533, 2441027599 & 6976117676.
Ξενώνας Ανθέμιον. Αποτελείται από 2 δωμάτια (με κεντρική θέρμανση & TV) καθώς και 4 σουίτες (που επιπλέον έχουν και κουζίνα και σαλονάκι με τζάκι), όλα με ανεμπόδιστη θέα στη λίμνη. Το πρωινό σερβίρεται στο κοινόχρηστο καθιστικό, δίπλα στο τζάκι. Τιμές: από 45 € έως 140 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441093415 & 6932387587.
Ενοικ. Δωμάτια Σωτηρία Μπουρντούβαλου. Υπάρχουν 2 δίκλινα, 2 τρίκλινα και 1 τετράκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και τηλεόραση. Τηλ. 2441093352.
Ξενοδοχείο Αγνάντι. Ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία στη λίμνη Πλαστήρα. Είναι χτισμένο σε φυσικό μπαλκόνι με εξαιρετική θέα. Διαθέτει 14 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκόνι. Στο ισόγειο θα βρούμε το σαλόνι με το μπαρ και το τζάκι, καθώς και ένα πολύ καλό ταβερνάκι. Την καλύτερη θέα έχουν τα δωμάτια Νο 21, Νο 22 και Νο 23. Τηλ. 2441093190, 2441093191, 2441093063, 2441093152 & 2109732382.
Ενοικ. Διαμερίσματα Αλεξάνδρα. Πρόκειται για 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, το καθένα με 2 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα, αυτόνομη θέρμανση, TV και μπαλκόνια με θέα. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2441093067, 6942829681 & 6938425231.
Ξενοδοχείο Νεφέλες. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2010. Τα δωμάτια κατανέμονται σε 2 κτήρια, είναι δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα  και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, TV 22", ψυγείο, κουζίνα και μπαλκόνια με θέα. Στην αυλή θα βρούμε και χτιστή ψησταριά (barbeque). Τιμές: από 60 € έως 95 €. Τηλ. 6944770305.
Ενοικ. Δωμάτια Κρουσταλία Ζώτου. Υπάρχουν 4 δίκλινα και 3 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Τηλ. 2441093433.
Ενοικ. Δωμάτια Αγρογιάννη Ξανθή. Υπάρχουν 3 τρίκλινα δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και TV καθώς και μία κοινόχρηστη σαλοκουζίνα με καθιστικό και τζάκι. Τηλ. 2441093370, 2441026986 & 6976595878.
Ξενώνας Ανεράδες. Πρόκειται για 2 ανεξάρτητα επιπλωμένα διαμερίσματα. Το καθένα από αυτά είναι 60 m² και διαθέτει 2 υπνοδωμάτια (ένα με θέα στη λίμνη & ένα με θέα στο βουνό), 2 μπάνια, 2 TV, αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία και μπαλκόνια με θέα. Πρωινό self service με τα υλικά που θα βρούμε στην κουζίνα ή εναλλακτικά μπορούμε να κατεβούμε στο ισόγειο, όπου λειτουργεί καφέ μπαρ. Τιμές: από 30 € το διαμέρισμα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441093168, 2441041005 & 6977747166.
Ενοικ. Δωμάτια Γώγουλου Παναγιώτα. Διώροφος ξενώνας με 4 δωμάτια. Έχουν κεντρική θέρμανση, ψυγείο & TV. Το ένα δωμάτιο έχει και τζάκι. Τηλ. 2441093045.
Ξενοδοχείο Αιολίδες
Ξενώνας Αμαδρυάς. Τα δωμάτια είναι δίκλινα ή τρίκλινα και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, τηλεόραση, ψυγείο και ατέλειωτη θέα. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 6976078585 & 6977549172.
Ενοικ. Δωμάτια Γιάννης Κρομμύδας. Ο ξενώνας αποτελείται από 1 δίκλινο, 2 τρίκλινα και 2 τετράκλινα. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV, ενώ υπάρχει και καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, όπου σερβίρεται το πρωινό. Τηλ. 6944527375.
Το μπαλκόνι της λίμνης Πλαστήρα. Πέτρινος ξενώνας με ωραία θέα. Αποτελείται από 2 δίκλινα, 1 τρίκλινο & 1 τετράκλινο (όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV, τζάκι, κουζίνα και ψυγείο) καθώς και 1 μεγάλο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων για 8-10 άτομα (με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, καθιστικό με τζάκι και κουζίνα με τραπεζαρία). Τηλ. 2441093038 & 6934383898.
Ενοικ. Δωμάτια Σταυρούλα Κελεπούρη. Υπάρχουν 2 μονόκλινα και 2 δίκλινα που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, τηλεόραση και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Τηλ. 2441093108 & 2441041484.
Ξενοδοχείο Ανατολή. Από τα παλαιότερα στην περιοχή. Διαθέτει 15 δίκλινα, 6 τρίκλινα και 6 σουίτες, όλα με κεντρική θέρμανση και TV. Στον 3ο όροφο (όπου βρίσκεται και η reception) λειτουργούν εστιατόριο με τζάκι (στο οποίο όμως σερβίρεται μόνο πρωινό) καθώς και καφέ μπαρ με τζάκι. Την καλύτερη θέα στη λίμνη έχουν τα δωμάτια Νο 42, 43 & 44, τα οποία βρίσκονται στον 4ο όροφο, ακριβώς πάνω από το καφέ μπαρ. Μείναμε εδώ τον Ιούλιο του 1998 στο δωμάτιο Νο 44 δύο άτομα προς 14.000 δρχ. (41,09 €) με πρωινό. Τηλ. 2441093190, 2441093191, 2441093063, 2441093152 & 2109732382.
Ενοικ. Δωμάτια Ραχάτι. Μόνιμο στέκι των απανταχού ραχατλήδων. Υπάρχουν δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση και TV) καθώς και δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν επιπλέον και τζάκι και κουζινάκι). Τηλ. 2441093352, 2441076342 & 6937287409.
Ξενώνας Γης Χρυσοπέλεια. Πετρόκτιστος και καλαίσθητος, διαθέτει 9 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar, υδρομασάζ και μπαλκονάκι με θέα. Στο ισόγειο βρίσκεται μια άνετη σάλα, που λειτουργεί ως αίθουσα πρωινού και ως καφέ μπαρ. Τηλ. 2441022651 & 6936922635.
Ενοικ. Δωμάτια Καραντώνη Ελένη (του Δημητρίου). Με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τιμές πάρα πολύ προσιτές. Τηλ. 2441093329 & 6977948610.
Ενοικ. Δωμάτια Καραντώνη Ελένη (του Γεωργίου). Υπάρχουν 2 δίκλινα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Η ιδιοκτήτρια έχει και τον ξενώνα "Το μπαλκόνι της λίμνης Πλαστήρα". Τηλ. 2441093038 & 6934383898.
Ξενοδοχείο Πεζούλα
ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ
Ξενοδοχείο Μέγδοβας. Ανήκει στο Γιάννη Ζαρνάβαλο και διαθέτει 20 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar & μπαλκονάκι. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται η αίθουσα πρωινού και το καφέ μπαρ με το καθιστικό και την TV. Τιμές: δίκλινο από 50 €. Τηλ. 2441092377 & 2441092387.
Ενοικ. Δωμάτια Γιάννης Ζαρνάβαλος. Κι αυτά στον ίδιο ανήκουν. Είναι 3 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Τηλ. 2441092008.
Ενοικ. Διαμερίσματα Χρυσούλα Ζαρνάβαλου. Πρόκειται για 2 δίχωρα διαμερίσματα, το καθένα με 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, ψυγείο, TV, τζάκι και αυτόνομη θέρμανση. Τηλ. 2441092952.
Villa Montania. Πέτρινος ξενώνας με 8 δωμάτια, τα οποία έχουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet, μπάνιο με στήλη υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι και σαλονάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2441092892, 6932013368 & 6946943990.
Ενοικ. Δωμάτια Ελπίδα. Αποτελούνται από 2 δίκλινα και 6 τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Τα 4 από τα 8 έχουν και τζάκι. Μέσα θα βρούμε αίθουσα για το πρωινό (με τζάκι και TV), ενώ έξω θα βρούμε κήπο (με γκαζόν και παιδική χαρά). Τηλ. 2441092644, 2441040385 & 6944634256.
Ξενοδοχείο Αιολίδες. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πέτρινων κτηρίων, που στεγάζουν δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, μπάνιο με στήλη υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Λειτουργεί και το καφέ μπαρ "Οινάνθη" με wi fi internet, αλλά το πρωινό σερβίρεται αποκλειστικά στο δωμάτιο (τα φέρνουν σε δίσκο κάθε πρωί). Τηλ. 2441092966 & 2441092800.
Ενοικ. Δωμάτια Αρμονία. Ανήκουν στην κα Σοφία Λιαπή και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar και μπαλκονάκι. Τηλ. 2441092820, 2441040579 & 6945234603.
Ξενοδοχείο Πεζούλα. Από τα παλαιότερα ξενοδοχεία στην περιοχή, ανακαινίσθηκε ριζικά πρόσφατα και διαθέτει 8 δωμάτια (με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, mini bar και μπαλκονάκι), 2 σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι) και 1 διαμέρισμα 55 m² (με 2 υπνοδωμάτια, 2 TV, 2 μπαλκόνια, κουζίνα & μπάνιο). Θα βρούμε ακόμη καφέ μπαρ με τζάκι και wi fi internet, αίθουσα όπου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ, κήπο και παιδική χαρά. Τηλ. 2441092448.
Ενοικ. Διαμερίσματα Άννα Λιαπή. Με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό. Τηλ. 2441092587.
Ξενοδοχείο Οδυσσέας
Ξενώνας Ακρολιμνιά. Διαθέτει 6 δίκλινα, 1 superior και 2 τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και μπαλκονάκι. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι, ενώ άλλα έχουν και υδρομασάζ. Υπάρχει αίθουσα πρωινού με τζάκι και τηλεόραση. Τιμές: από 40 € το δίκλινο. Τηλ. 2441092495 & 6979224396.
Ξενώνας Παραλίμνια. Υπάρχουν 5 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV και μπαλκονάκι, καθώς επίσης και μία κοινόχρηστη αίθουσα με τζάκι, TV και τραπεζαρία για το πρωινό. Τηλ. 2441092424, 2441040071 & 6977095695.
Ξενώνας Κάστρο. Έχει 6 δωμάτια και 1 σουίτα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, τηλεόραση & wi fi internet. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, TV, επιτραπέζια παιχνίδια και επιλεγμένη μουσική, καθώς και κουζίνα με τραπεζαρία, όπου η κα Άννα Αντωνάκη σερβίρει παραδοσιακό πρωινό. Τιμές λογικές. Τηλ. 2441092339, 2441092954, 2441092867 & 6944627173.
Ξενοδοχείο Οδυσσέας. Αποτελείται από 18 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, ψυγείο και βεράντα. Υπάρχει αίθουσα όπου σερβίρεται πρωινό καθώς και καθιστικό με τζάκι για καφέ ή ποτό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441092988.
Ενοικ. Δωμάτια Μαρία Θάνου. Υπάρχουν 3 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, TV και μπάνιο. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται η κουζίνα, η τραπεζαρία για το σπιτικό πρωινό της κας Μαρίας και το καθιστικό με το τζάκι. Τηλ. 2441092928 & 6938025293.
ΠΕΖΟΥΛΑ
Ξενώνας Το Πέτρινο. Αποτελείται από 2 κτήρια, ένα αναστηλωμένο αρχοντικό του 1900 και ένα νεόκτιστο πέτρινο σε παραδοσιακό στυλ. Το παλιό κτήριο έχει 3 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Το καινούριο έχει 4 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, mini bar και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό με βάση τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα. Τιμές: από 40 €. Τηλ. 2441092128 & 6946230558.
Ξενώνας Νερόμυλος. Διαθέτει 5 σουίτες των 30 m², όλες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και υδρομασάζ. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου μπορεί κανείς να πιει καφέ, ποτό, κρασί κλπ. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441093994. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.
Ενοικ. Δωμάτια Αλέξανδρος Αντωνάκης. Είναι 2 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και βεράντα. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και επιτραπέζια παιχνίδια. Τηλ. 2441092530.
Τ'  ασπρολίθια
ΚΑΛΥΒΙΑ ΦΥΛΑΚΤΗΣ
Κατοικίες Τ' ασπρολίθια. Πρόκειται για 6 πέτρινες διώροφες ανεξάρτητες μεζονέτες των 62 m². Η κάθε μεζονέτα έχει στο ισόγειο ευρύχωρο καθιστικό με καναπέδες που γίνονται και κρεβάτια, πέτρινο τζάκι, TV, DVD, Hi Fi stereo καθώς και κουζινούλα με τραπεζαρία. Μία ξύλινη σκάλα οδηγεί στον επάνω όροφο, όπου βρίσκονται το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο με δεύτερη TV και το μπαλκονάκι του. Το πρωί παίρνεις τηλέφωνο στην κα Θάλεια και σε 10΄ σου φέρνει στο δωμάτιο έναν τεράστιο δίσκο με χίλια δυο καλούδια. Αφού λοιπόν κατεβάσουμε τον αγλέουρα, θα ντυθούμε γερά και θα πάρουμε τα βουνά. Τότε αναλαμβάνει δράση ο σύζυγος της Θάλειας. Η αρμοδιότητα του Δημήτρη, είναι ο εφοδιασμός του τζακιού με καυσόξυλα. Βάζει λοιπόν καθημερινώς σε κάθε μεζονέτα και από ένα καλάθι ξύλα (περίπου 8-10 κιλά) και τα υπόλοιπα τα κλειδώνει (με λουκέτα!) κάτω από ένα υπόστεγο. Το χειμώνα νυχτώνει νωρίς, οπότε επιστρέφεις στο δωμάτιο κατά τις 5 το απόγευμα και ανάβεις το τζάκι. Η ποσότητα που σου άφησαν μέχρι τις 8-9 το βράδυ έχει γίνει στάχτη, οπότε πας στο Δημήτρη να του ζητήσεις κι άλλα. "Αυτά για σήμερα" λέει, "άλλα δεν δικαιούστε, αύριο πάλι...". Διαβάστε τη συνέχεια εδώΜείναμε εδώ τον Ιανουάριο του 2007 στη μεζονέτα "Τέμπλα" τρία άτομα προς 145 € με πρωινό και στη μεζονέτα "Γκαβέλ" τέσσερα άτομα προς 160 € με πρωινό. Τηλ. 2441092350 & 6974837176.
Ξενώνας Αντάμωμα Resort Inn. Διαθέτει 3 δίκλινα (το ένα με τζάκι) και 2 τρίκλινα στη σοφίτα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV και μπαλκονάκι. Υπάρχει επίσης κοινόχρηστο καθιστικό με καναπέδες, τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία, TV και επιτραπέζια παιχνίδια. Στη διάθεση των φιλοξενουμένων ο κήπος, το barbeque και τα mountain bikes. Ιδανική λύση για παρέα 10-13 ατόμων, αφού μπορούν να το κλείσουν ολόκληρο προς 220 € τη βραδιά. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2441092915, 2441026457 & 6932295802.
Kazarma Lake Resort & Spa. Το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της λίμνης Πλαστήρα. Υπάρχουν 20 standard δίκλινα των 27 m² (με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, mini bar, jacuzzi, wi fi internet & μπαλκόνι με θέα στη λίμνη), 16 superior δίκλινα των 35 m² (έχουν επιπλέον και καφετιέρα και καθιστικό και μπορούν να γίνουν και τρίκλινα ή και τετράκλινα), 2 junior σουίτες των 40 m² (έχουν επιπλέον και μηχανή espresso), 3 executive deluxe σουίτες των 52 m² (δίχωρες με σαλονάκι και 2η TV), 2 μεζονέτες των 45 m² (έχουν κάτω σαλόνι, τζάκι, TV και μπάνιο και επάνω υπνοδωμάτιο και 2η TV), 6 superior μεζονέτες των 60 m² (έχουν και 2ο μπάνιο με jacuzzi) και 1 προεδρική σουίτα των 76 m² (τρίχωρη με 2 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 TV και prive πισίνα). Οι υπηρεσίες spa περιλαμβάνουν εξωτερική πισίνα, εσωτερική πισίνα, σάουνα, χαμάμ, υδρομασάζ, γυμναστήριο και αίθουσες για διάφορα μασάζ. Λειτουργούν παραδοσιακό καφενείο, εστιατόριο με τζάκι, whiskey bar, pool bar & relax bar. Επίσης παιδότοπος, ανοιχτό θέατρο & συνεδριακό κέντρο. Τηλ. 2441092290.
ΦΥΛΑΚΤΗ
Ξενώνας Φυλακτής. Ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που χτίστηκαν γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα. Βρίσκεται ψηλά, στα 1.000 μ. υψόμετρο, κυριολεκτικά μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα και καστανιές, είναι τριώροφο, δεν έχει όμως καθόλου θέα στη λίμνη. Έχει 23 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπαρ με τζάκι. Τηλ. 2441092840, 2441092850 & 2441092222.
Πανσιόν Λινάς. Υπάρχουν 4 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο και TV, καθώς και 1 διαμέρισμα που επιπλέον έχει και κουζίνα και καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2441092514 & 2441092914.
ΝΕΡΑΪΔΑ
Ξενοδοχείο Νικόλαος Πλαστήρας. Αυτό ήταν το εξοχικό σπίτι του Νικολάου Πλαστήρα. Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και σήμερα διαθέτει 17 δωμάτια σε 2 ορόφους, άλλα δίκλινα, άλλα τετράκλινα και άλλα στη σοφίτα, άλλα με θέα στη λίμνη και άλλα με θέα στο βουνό, όλα όμως επενδεδυμένα εσωτερικά εξ ολοκλήρου με ξύλο. Λειτουργεί εστιατόριο και καφετερία. Τιμές: από 40 € έως 70 € το δωμάτιο. Τηλ. 2441092460, 6932903738 & 6978557600.
Πανσιόν Λήθης Δώμα. Ανήκει στον κο Βασίλη και τη σύζυγό του Μιμόζα Μαυρομάτη, οι οποίοι προσπαθούν να το πουλήσουν. Υπάρχουν 7 δωμάτια, όλα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο, καθώς και 2 κοινόχρηστα καθιστικά με τζάκι και αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2441092065. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.
ΚΕΡΑΣΙΑ
Ξενοδοχείο Άγραφα. Διαθέτει 18 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, ψυγείο και TV. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Στο ισόγειο βρίσκεται η τραπεζαρία για το πρωινό και το καθιστικό με το παραδοσιακό τζάκι. Τηλ. 2441092945 & 6977085537.
Ενοικ. Δωμάτια Δρυμός. Αρχοντικό του 1815 που αποτελείται από 2 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, τζάκι, ψυγείο και μπαλκονάκι με θέα. Τιμές: από 65 € το δίκλινο. Τηλ. 2441092836, 6977719641 & 6977719643.
Πανσιόν Η Ράχη. Υπάρχουν 4 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV καθώς και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Σερβίρεται πρωινό δια χειρός κας Αγορίτσας. Τηλ. 2441092634, 2441025589 & 6979475902.
Ξενοδοχείο Kazarma Lake Resort & Spa
ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Ξενοδοχείο Εσπέρια. Λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2010. Διαθέτει 16 δίκλινα, 4 τρίκλινα και 2 δίχωρες σουίτες, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καθιστικό με σαλονάκι, τζάκι & μπαρ καθώς και τραπεζαρία όπου σερβίρεται πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441092993, 2441092933, 6971587074 & 6945759609.
Ξενώνας Οδυσσέας. Αποτελείται από 4 δίκλινα, με κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Στους κοινόχρηστους χώρους θα βρούμε τη self service κουζίνα και το καθιστικό με το τζάκι. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2441092001.
Ξενοδοχείο Ανδρομέδα. Καινούργιο κι αυτό, διαθέτει 12 δωμάτια, εκ των οποίων τα 8 με τζάκι, όλα όμως με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, TV και μπαλκόνι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με σαλονάκι και πετρόχτιστο τζάκι, όπως επίσης και τραπεζαρία όπου σερβίρεται πρωινό με βάση τα ντόπια παραδοσιακά υλικά. Τιμές: δίκλινο με τζάκι από 50 €. Τηλ. 2441092629, 6984178275 & 6936868361.
Ξενοδοχείο Όραμα. Του κου Σεραφείμ Κρικέλη. Αποτελείται από 2 πέτρινα κτήρια, τα οποία στεγάζουν 10 studios (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, κουζίνα και μπαλκόνι) καθώς και 6 σουίτες (που έχουν επιπλέον και σαλονάκι και τζάκι). Τιμές λογικές (από 45 € το στούντιο). Τηλ. 2441092994 & 6932732060.
Ξενώνας Μελίμνια. (Πρώην ξενώνας Μπαλακώστα). Διαμονή σε 2 σουίτες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι και μπαλκονάκι ή λίγο πιο πάνω, στις 2 σοφίτες κάτω από την ξύλινη οροφή. Υπάρχει και κοινόχρηστη τραπεζαρία, όπου σερβίρεται πρωινό. Ο κος Γιαννίκης επίσης διαθέτει προς πώληση μέλι και κερί δικής του παραγωγής. Τηλ. 2441092895, 2441022697, 6978777266 & 6985728469.
Ξενοδοχείο Φιλοξενία. Υπάρχουν 3 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και μπαλκονάκι καθώς και ένα κοινόχρηστο καθιστικό (με τζάκι και TV) όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2441092984, 2441092082 & 6978095454.
Ορειάδες Σουίτες. Αποτελείται από 9 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, TV & wi fi internet. Κάποια έχουν και τζάκι, ενώ άλλα έχουν και καμπίνα υδρομασάζ. Υπάρχει και ένα δίχωρο διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, 2 TV, 2 ψυγεία, 2 μπαλκόνια, 1 τζάκι και αυτόνομη θέρμανση. Στο ρομαντικό καθιστικό του ξενώνα σερβίρεται σπιτικό πρωινό. Τιμές: από 60 € έως 120 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441092896, 6944399541 & 6944248978.
Ενοικ. Δωμάτια Έλενα. Ανήκουν στον κο Σπύρο Αλεξίου. Πρόκειται για 6 δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο & TV. Ο ξενώνας διαθέτει καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία (όπου σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό) και αυλή με παιδική χαρά. Τηλ. 2441092367.
Silva Suites. Ξενώνας για μερακλήδες! Υπάρχουν άφθονες σουίτες για όλα τα γούστα, μικρές, μεγάλες, ιδιωτικές, οικογενειακές, νυφικές ή προεδρικές, η κάθε μία και με το ατομικό της spa: με χαμάμ, με υδρομασάζ, με τζακούζι, με μηχανισμό μασάζ, με χρωματοθεραπεία, με αρωματοθεραπεία, με οζονοθεραπεία, με ένα τζάκι, με δύο τζάκια, με αερομασάζ, με θερμαντήρα νερού, με ένα μπάνιο, με δύο μπάνια, με εσωτερικό φωτισμό, με μουσική, ακόμη και με εσωτερικούς περιμετρικούς καταρράκτες! Εκτός αυτών όλες οι σουίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, DVD, mini bar & wi fi internet. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με δερμάτινο σαλόνι και πέτρινο τζάκι όπου σερβίρεται το πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441092532 & 6942948754.
Ενοικ. Δωμάτια Σοφία Σκότη. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και τηλεόραση. Τηλ. 2441092617.
Ορειάδες Σουίτες
ΜΠΕΛΟΚΟΜΙΤΗ
Κτήμα Αλωνάκι. Βρίσκεται μετά το χωριό, στο δρόμο για το φράγμα, πάνω σε ένα λόφο, σε μία καταπληκτική τοποθεσία, κυριολεκτικά βουτηγμένο στο πράσινο και με απίστευτη θέα στη λίμνη. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 5 ανεξάρτητα κτίρια, στα οποία στεγάζονται 2 δίκλινα studio, 2 τρίκλινα studio, 4 δίχωρα διαμερίσματα και 2 bungalows. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και TV. Το πρωινό σερβίρεται σε ανεξάρτητη αίθουσα. Τηλ. 2441093421, 2441093424, 2441093420, 6974397068 & 6998414746.
Ξενώνας Ίριδα. Υπάρχουν δίκλινα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, DVD & mini bar καθώς και στούντιο που έχουν επιπλέον και κουζίνα. Το πρωινό σερβίρεται ό,τι ώρα θέλουμε, είτε στο δωμάτιό μας είτε στο καφέ μπαρ με το wi fi internet και τα επιτραπέζια παιχνίδια. Τιμές: δίκλινο από 40 € με τζάκι και πρωινό. Τηλ. 2441093140, 6972503895 & 6984120471.
Ενοικιαζόμενη ανεξάρτητη εξοχική κατοικία. Το σπίτι ανήκει στον κο Βαγγέλη Συργκάνη και ενοικιάζεται ολόκληρο, με την ημέρα, με την εβδομάδα ή με το μήνα. Λειτουργεί όμως μόνο από Σεπτέμβριο έως Μάιο διότι τους θερινούς μήνες το χαίρεται ο ιδιοκτήτης του. Είναι 65 m², έχει 2 υπνοδωμάτια με 5 συνολικά κρεβάτια, 1 μπάνιο, πλήρη κουζίνα, καθιστικό με σαλονάκι και τζάκι με απεριόριστα καυσόξυλα. Τηλ. 2441093309, 2441028719 & 6972338532.
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΠΛΑΚΩΤΟ)
Ξενώνας Ευήλιον. Αποτελείται από 5 δωμάτια (που χωρούν έως και 4 άτομα, με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι & TV, ενώ τα 2 από αυτά έχουν επιπλέον και κουζινάκι και ψυγείο) καθώς και 2 διαμερίσματα (το καθένα με 2 υπνοδωμάτια, κουζίνα και καθιστικό με τζάκι). Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι για καφέ, ποτό κλπ. Τηλ. 6937088899 & 6932227840.
ΜΟΥΧΑ
Υψίβατον mountain resort. Μεγάλο ξενοδοχείο, μέσα στα έλατα και με θέα στη λίμνη. Διαθέτει 19 δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, A/C, mini bar, wi fi internet & μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη) αλλά και 2 δίχωρες σουίτες (που έχουν επιπλέον και άνετο σαλονάκι με καναπέδες και 2η TV). Σερβίρεται πρωινό στο cafe snack bar με το πέτρινο τζάκι και την απαράμιλλη θέα. Ενοικιάζονται ποδήλατα και κανώ. Τηλ. 2441094991 & 6978115019.
 Η Μούχα. Αποτελείται από 4 δίκλινα, 3 τρίκλινα & 1 τετράκλινο, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ψυγείο, TV και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Λειτουργεί εστιατόριο, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441094252, 2441094731 & 6972774749.
Ξενώνας Το Πανόραμα. Ιδανικός για παρέα έως και 12 ατόμων. Διαθέτει 1 δίκλινο (με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV) και 4 στούντιο με κουζίνα και μπαλκόνι (εκ των οποίων τα 3 έχουν επιπλέον και τζάκι). Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό. Τηλ. 2441094074 & 6977900251.
Ενοικ. Δωμάτια Κώστας Κωνσταντίνου. Διώροφος ξενώνας με 2 δίκλινα στο κάτω πάτωμα (με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, κουζίνα και TV) και 4 τρίκλινα στο πάνω πάτωμα (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι). Τηλ. 2441094257 & 6973845915.
ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Ξενώνας Ονείρων Άκρη. Αποτελείται από δωμάτια δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, NOVA, mini bar και μπαλκόνι) καθώς και σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ). Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, γυμναστήριο και σάουνα. Τιμές: δίκλινο από 60 €. Τηλ. 2441094855, 2441094155, 6986831160 & 6937470820.
Ξενοδοχείο Καλλιστώ. Έχει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, κουζίνα, TV, μπάνιο και καθιστικό. Στο κοινόχρηστο σαλόνι σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2441097150 & 2441075765.
Πανδοχείο Καστανιάς. Διαθέτει 4 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, τζάκι, TV και κουζινάκι. Τιμές πολύ λογικές. Τηλ. 2441094326, 2441097101 & 6974428270.
Ενοικ. Δωμάτια Αναστασία Γιαννουσά. Υπάρχουν 2 δίκλινα, 1 τρίκλινο και 1 τετράκλινο (όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV) καθώς και κοινόχρηστη κουζίνα με τραπεζαρία. Τηλ. 2441040384 & 6977069812.
Silva Suites
ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΛΑΜΠΕΡΟ)
Ξενοδοχείο Τιτάγιον. Διαθέτει 15 δίκλινα, 5 τρίκλινα και 2 δίχωρες σουίτες με τζακούζι, όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar, wi fi internet, room service και μπαλκόνι με θέα στη λίμνη. Οι ιδιοκτήτες διαθέτουν και ταβέρνα ακριβώς μπροστά στην πλαζ. Τηλ. 2441094660, 2441094970 & 6937289915.
Ενοικ. Διαμερίσματα Απόστολος Νάκος. Υπάρχουν 1 δίκλινο, 1 διαμέρισμα με δύο δίκλινα υπνοδωμάτια και 1 διαμέρισμα με δύο τρίκλινα υπνοδωμάτια. Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV & μπαλκόνια, ενώ τα 2 διαμερίσματα έχουν επιπλέον και κουζίνα και καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 6979338520.
Ξενώνας Λαμπερό. Ανήκει στον κο Λάμπρο Μήνο και διαθέτει 6 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι με θέα στη λίμνη. Υπάρχει και κοινόχρηστο σαλόνι με τζάκι και μπαρ. Σε περιόδους αιχμής λειτουργεί και εστιατόριο. Τιμές εξαιρετικά συμφέρουσες: δίκλινο από 35 € με πρωινό, τρίκλινο από 40 € με πρωινό και τετράκλινο από 45 € με πρωινό. Τηλ. 6973206450, 6936476293 & 6936476293.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Ξενώνας Σαρακατσάνα. Γνήσια αγραφιώτικη φιλοξενία από την κα Ελπίδα Ζαρκάδα και το σύζυγό της Φίλιππο. Διαμονή σε απλά και καθαρά δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV και κουζινούλα. Λειτουργεί ταβέρνα με παραδοσιακές συνταγές. Δίκλινο από 40 €. Τηλ. 2441097095 & 6979316894.
ΤΣΑΡΔΑΚΙ
Ξενώνας Χαγιάτι. Διαθέτει 10 δίκλινα με κεντρική θέρμανση και μπάνιο, δίπλα ακριβώς στην ομώνυμη ταβέρνα του Δημήτρη. Τηλ. 2441021120.
ΜΟΣΧΑΤΟ
Ξενώνας Du Lac. Ανήκει στον κο Απόστολο Παπακωνσταντίνου και αποτελείται από 4 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και τηλεόραση. Τηλ. 2441021523.
Ενοικ. Δωμάτια Βάκχος. Υπάρχουν 5 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και βεράντα με θέα στον κάμπο της Καρδίτσας. Λειτουργεί ταβερνούλα. Τηλ. 2441055435.
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
Ξενοδοχείο Μητρόπολις. Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο Αφροδίτη. Είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου "Μεγάλη Ράχη" με θέα τη Μητρόπολη και τον κάμπο της Καρδίτσας. Διαθέτει 22 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, A/C, TV και μπάνιο. Τα 20 από τα 24 δωμάτια έχουν και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ μπαρ. Τηλ. 2441055860, 2441055955 & 2441079929.
Υψίβατον mountain resort
ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ
Ξενώνας Μορφοβούνι. Ανήκει στην κα Ελένη Σταμούλη και αποτελείται από 8 δίκλινα και 2 τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Διαθέτει κοινόχρηστο καθιστικό και αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2441079678 & 6972923833.
Πανσιόν Το Σπιτικό. Ανήκει στην κα Ελένη Παπακώστα και διαθέτει 3 δίκλινα και 1 τρίκλινο, όλα με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με σαλόνι και πέτρινο τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2441095582, 2431024594 & 6932197272.
ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ
Πανσιόν Πολίχνη. Θα μας υποδεχθεί η κα Πολυτίμη Μηλίτση και θα μας φιλοξενήσει σε 4 δίκλινα. Τηλ. 2441095417.
Κοινοτικός ξενώνας Μεσενικόλα. Αυτός είναι ο πρώτος ξενώνας που χτίστηκε στη λίμνη Πλαστήρα, στα τέλη της δεκαετίας του '70. Ανακαινίσθηκε πρόσφατα. Τηλ. 2441095419.
Ενοικ. Δωμάτια Καραμήτρος. Τηλ. 2441095250.
Ενοικ. Δωμάτια Ποδηματάς. Τηλ. 2441095400.
ΚΡΥΟΠΗΓΗ
Αγροικία Φώτη. Μέσα σ' αυτό το αγρόκτημα βρίσκονται το θεσσαλικό ζωολογικό πάρκο, οι ξενώνες με τα διαμερίσματα, η καφετερία και η ταβέρνα Λαδόκολλα. Υπάρχουν 3 μεζονέτες με ένα υπνοδωμάτιο καθώς και 2 διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια. Όλα τα διαμερίσματα έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, καθιστικό με τζάκι και TV, μπάνιο και κουζίνα. Τηλ. 2445042595.
ΑΝΘΟΧΩΡΙ
Ξενοδοχείο Montanema. Πανέμορφο πετρόχτιστο συγκρότημα μέσα στο ελατόδασος. Σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και λειτουργεί με οικολογική φιλοσοφία. Αποτελείται από 33 δωμάτια, διαμερίσματα, σουίτες, σοφίτες, βίλες και επαύλεις που μοιράζονται σε πέτρινα σπιτάκια διάσπαρτα ανάμεσα στα έλατα. Είναι από 30 m² έως 180 m² και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV, wi fi internet, barbeque και μπαλκονάκι. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, κελάρι, κάβα, εξωτερική πισίνα για το καλοκαίρι, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, χαμάμ, υδρομασάζ, γυμναστήριο και παιδότοπος. Προσφέρεται μασάζ από έμπειρα χέρια. Τηλ. 2445045220.
ΡΑΦΗΝΑ
Wild Life. Πολύ κοντά στη λίμνη Πλαστήρα. Διαμονή σε 8 αυτόνομες ξύλινες κατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, τζακόσομπα και καθιστικό με τηλεόραση. Σερβίρεται σπιτικό πρωινό, το οποίο το φέρνουν κάθε πρωί μέσα στο σπιτάκι. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441094854, 6980741986 & 6973208333.
ΑΝΘΗΡΟ ΚΑΡΟΠΛΕΣΙΟΥ
Δασικό Χωριό Δρυάδες. Συγκρότημα με ξύλινα σπιτάκια, τοποθετημένα αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά, που διαθέτουν 4 κρεβάτια σε δύο δωμάτια, μπάνιο, ψυγείο, τζάκι και TV. Επίσης διαθέτει εστιατόριο, καφέ και παιδική χαρά. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2003 τρία άτομα στο σπιτάκι "Φιγαλεία 5" προς 50 € με πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2441081654, 2441094004 & 6976999697. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.
ΚΕΡΑΜΑΡΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ
Πέτρινα σπιτάκια Κεραμαριό. Υπάρχουν 8 αυτόνομα σπιτάκια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, τζάκι, κουζίνα και υδρομασάζ. Λειτουργεί εστιατόριο και πισίνα για το καλοκαίρι. Την παράσταση όμως κλέβουν τα ελάφια, που βγαίνουν βόλτα το βραδάκι στο γκαζόν. Μείναμε εδώ τον Ιούνιο του 2009 στο σπιτάκι Νο 1 τέσσερα άτομα προς 150 € και στο σπιτάκι Νο 8 τρία άτομα προς 130 €, όλοι με πρωινό. Τηλ. 2445061470 & 6977085668.

***


~~  1./~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος:
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                                 
 2./
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-  
 3,-/   Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
    Μέρος  3ο  Τρίτο  :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-    
 4./
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  
     Μέρος 4ο Τέταρτο :
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7500111888172518932#allposts/postNum=0 .-
5.-/
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
6.-/ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .-
7ον  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .- ~ 8ο  μέρος :Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
~   9o  μέρος : Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :    ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html  .-   
10~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις
    Τρίτη  16 Φεβρουαρίου 2016 :
10ο κεφάλαιο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/16-2016.html .- 
11.- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-
12.-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Παρασκευή 11  Μαρτίου  2016 , Δωδέκατο 12ο   Κεφάλαιο -μέρος }  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-
13 .-  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  30  Μαρτίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
14.-ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 14ο Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/14-30-2016.html .-                                    
15 .-     ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις Τετάρτη  04 Μαϊου  2016  15ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/04-2016-15.html .-
16.- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  Πέμπτη 06 Μαϊου  2016  16ο  κεφάλαιο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/2016-16.html  .-
17.-- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   Δευτέρα 23 Μαϊου  2016  17ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/23-2016-17.html .-
 18 .- ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   08 Ιουνίου 2016  18ο  κεφάλαιο  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/08-2016-18.html .-  
19.-                                                                        
 
  ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /  -         https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts    Σταμάτιος Σκούλικας  .- https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 /

BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4800  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3002 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2982  video. -                 
 https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 784    βίντεο   .-

*** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ  ΜΑΪΟΥ  2016  :  ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  23 Μαϊου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-23-2016.html .               
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   Δευτέρα 23 Μαϊου  2016  17ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/23-2016-17.html .-                                           
 ~ Η Εφημερίδα μας  arfara news  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24 Μαϊου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-24-2016.html .-                                                                                                                                    
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 25 Μαϊου 2016   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .-                                                                                                                                             
~Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Arfara News Τετάρτη 25 Μαϊου 2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .-              
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 26 Μαϊου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-26-2016.html .-          
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  27 Μαϊου  2016    :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-27-2016.html  .-                  
 ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαϊου 2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/28-29-2016.html .-                                   
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  28  Μαϊου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-28-2016.html .-                                                                                                   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  30  Μαϊου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-30-2016.html .-             
 ~  Οδοιπορικό στην όμορφη Κεφαλονιά το Σ/Κ 28 , 29 Μαϊου 2016: http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/05/28-29-2016.html .-
Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τ5ρίτη  31  Μαϊου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-5-31-2016.html .-
 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01  Ιουνίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html  .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  02 Ιουνίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 03  Ιουνίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-03-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-             
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  04  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας Arfara News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .- 
   Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 05  Ιουνίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-05-2016.html .-~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Ιουνίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/04-05-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  06 Ιουνίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-06-2016.html .-  
 Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Ιουνίου 2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-07-2016.html . -  ~
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τρίτη 07  Ιουνίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-07-2016.html .-         
 ~ Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 08  Ιουνίου  2016  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-08-2016.html .-   
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   08 Ιουνίου 2016  18ο  κεφάλαιο  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/08-2016-18.html .-                                                                         
~
-----------------               
~ ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/04-2016.html  .-  
~  ~Η Εφημερίδα μας Arfara News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-
~        
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: