ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17 Μαϊου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17  Μαϊου 2016  :
~
 
Τα ονόματα αυτών που δεν γιορτάζουν
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Γέροντα, πότε γιορτάζουμε; Όταν γεννηθήκαμε ή όταν βαφτισθήκαμε;
- Γιορτάζουμε, όταν γιορτάζει ο άγιος μας, το όνομα του οποίου πήραμε στο βάπτισμα.
- Τότε, τι γίνεται με όσους έχουν ονόματα, που δεν είναι ονόματα αγίων;
- Όσων ανθρώπων τα ονόματα δεν εορτάζουν, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να αγιάσουν!

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
 
17 Μαΐου
Αποστόλων (Ο΄) Ανδρόνικου και Ιουνίας (†α΄αι.). Σολόχωνος μάρτυρος. Νεομάρτυρος Νικολάου Μετσοβίτου (1), του εν Τρικκάλοις (†1617). Οσίων Νεκταρίου και Θεοφάνους των αυταδέλφων και κτιτόρων της αγίας Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων. Αθανασίου επισκόπου Χριστιανουπόλεως (†1735).
(1) Ο άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στο Μέτσοβο από ευσεβείς γονείς και νέος αναχώρησε για τα Τρίκαλα όπου εργαζόταν ως υπάλληλος σε αρτοπωλείο. Εκεί με δόλο, τον εξαπάτησαν οι Τούρκοι και αρνήθηκε την πίστη του. Γρήγορα όμως συναισθάνθηκε το αμάρτημα της αποστασίας, επέστρεψε στο Μέτσοβο, όπου ζούσε αυστηρή χριστιανική ζωή. Κάποτε όμως πήγε στα Τρίκαλα για να πουλήσει κάποια προϊόντα του και κάποιος Τούρκος τον αναγνώρισε και τον απειλούσε ότι θα τον προδώσει. Ο Νικόλαος για να εξασφαλίσει τη σιωπή του, του παρέδωσε όλο το φορτίο και του υποσχέθηκε ότι κάθε χρόνο θα του φέρνει το ίδιο φορτίο. Μετανόησε όμως γι` αυτή του τη συμπεριφορά, εξομολογήθηκε σε κάποιο πνευματικό και άρχισε να επιζητά το μαρτύριο. Γι` αυτό την επόμενη χρονιά που ήλθε στο Τρίκαλα δεν έφερε στον Τούρκο το υποσχεθέν φορτίο. Οργισμένος εκείνος τον κατήγγειλε και ο Νικόλαος οδηγήθηκε στον κριτή, όπου με θάρρος και σθένος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Όταν ο κριτής κατάλαβε ότι ούτε με κολακείες, ούτε με απειλές μπορούσε να τον μεταπείσει διέταξε να βασανισθεί σκληρά και να τον ρίξουν στη φυλακή όπου καρτερικά υπέμεινε το μαρτύριο της πείνας και της δίψας. Όταν για δεύτερη φορά οδηγήθηκε στην ανάκριση, αποδείχθηκε αμετακίνητος στην πίστη του. Τότε οι Τούρκοι οργισμένοι τον έκαψαν ζωντανό στις 17 Μαΐου 1617. Την τίμια κάρα του μάρτυρα αγόρασε αντί αδράς αμοιβής κάποιος χριστιανός κεραμέας και την δώρισε μετά από χρόνια στη Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων. ~
 

Σήμερα 17/05/2016 εορτάζουν:

Άγιοι Ανδρόνικος και Ιουνία οι Απόστολοι, Άγιος Αθανάσιος ο Νέος, ο Θαυματουργός επίσκοπος Χριστιανουπόλεως
~ ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ  :  1821 μ.Χ.Ο Εμμανουήλ Παπάς συγκεντρώνει τους ηγουμένους όλων των μονών του Αγίου Όρους στις Καρυές και κηρύσσει την Επανάσταση.
~ Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου  Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο  Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μονεμβασία  Σύναξη πάντων των εν Σιβηρία Αγίων
Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Δυὰς φωτοειδής, ἱερῶν Ἀποστόλων, καὶ κήρυκες Χριστοῦ, ἀνεδείχθητε κόσμω, τοὶς πάσι κατασπείραντες, τὸ τῆς χάριτος κήρυγμα, ὅθεν σήμερον, ἠμᾶς πιστῶς εὐφημοῦμεν, ὢ Ἀνδρόνικε, καὶ Ἰουνία θεόφρον, Χριστὸν μεγαλύνοντες.
~  Απολυτίκιο Αγ. Ανδρονίκου και Ιουνίας - 17 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/nAm-iQVpreM  .-

~
*** Χαλαρώνουν το πλαίσιο της απόχης οι δικηγόροι    
Ξεκινά στην Καλαμάτα η δίκη των δύο εγκληματικών οργανώσεων τσιγγάνων που διακινούσαν ηρωίνη
Συνεχίζουν, αλλά σε πιο χαλαρό πλαίσιο, την αποχή τους οι δικηγόροι της Καλαμάτας και έτσι σήμερα θα ξεκινήσει η εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Μάλιστα, μία από τις υποθέσεις που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στην αίθουσα του Εφετείου περιλαμβάνει 16 κατηγορουμένους και αφορά στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ηρωίνης από τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα.
  Άδεια για υποθέσεις με κρατούμενους
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησε σε εκτίμηση των εξελίξεων, μετά την εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού - φορολογικού νόμου στη Βουλή.
Οι δικηγόροι αποφάσισαν να καταγγείλουν δημόσια το νέο νόμο ότι αντιβαίνει το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή δημόσια τάξη, αγνοεί τη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών και οδηγεί σε επαχθή, μη βιώσιμη, φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνσή τους. Επίσης, ότι δεν κατοχυρώνει αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δε διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών και παροχών και δε θεμελιώθηκε σε αναλογιστική μελέτη για την τεκμηρίωση του επαχθούς ασφαλιστικού συστήματος.
Παράλληλα, θα προσβληθεί με κάθε μέσο και τρόπο η αντισυνταγματικότητά του, ενώ οι έμμισθοι δικηγόροι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα απέχουν από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν στην εφαρμογή του νέου νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων  κ.λπ.).
Τέλος, αποφασίστηκε συνέχιση της αποχής έως τις 24 Μαΐου, αλλά με πιο χαλαρό πλαίσιο χορήγησης αδειών. Μέχρι προχθές το πλαίσιο ήταν αυστηρότατο και έτσι καμία δικαστική διαδικασία δεν μπορούσε να εξελιχθεί.
Τώρα με το νέο πλαίσιο που τέθηκε θα δίνεται άδεια για:
-Παραγραφές/προθεσμίες
-Για ποινικές υποθέσεις που έχει κρατούμενους και για τα πλημμελήματα, όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής.
Δεν απαιτείται άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο για:
-Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες, καθώς και αγωγών, συμπεριλαμβανομένων των υπερχρεωμένων (εκτός της τακτικής διαδικασίας με το νέο  ΚΠολΔ) και εκτός Διαταγών Πληρωμής. Η διαταγή απόδοσης μισθίου είναι εντός πλαισίου ακόμη και με σώρευση καταβολής μισθωμάτων.
-Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων αναστολών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών. Ασφαλιστικά μέτρα συζητούνται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή.
-Αντιρρήσεις (Διοικητικά) και κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)
-Προσθήκες, εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων, κλήσεις –προσδιορισμοί.
  Διακίνηση ηρωίνης
Βάσει, λοιπόν, αυτής της δυνατότητας που υπάρχει, αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει στο Εφετείο η μεγάλη υπόθεση διακίνησης ηρωίνης. Ως γνωστόν, εκτυλίχθηκε πέρυσι τον Απρίλιο, με επίκεντρο τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα.
Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας προχώρησε σε συλλήψεις μελών δύο οικογενειών τσιγγάνων, οι οποίες από τον καταυλισμό πωλούσαν – λιανική και χονδρική- μεγάλες ποσότητες του σκληρού ναρκωτικού.
Η πολύ καλή ποιότητα που φρόντιζαν να προμηθεύονται από την Αθήνα και η «καλή» τιμή πώλησης είχαν κάνει «βαποράκια» και τοξικομανείς από Αρκαδία, Λακωνία, Ηλεία και Κορινθία να συρρέουν στην Αγία Τριάδα.
Όσο για το «κογιανί», όπως αποκαλούσαν στη γλώσσα τους την ηρωίνη οι κατηγορούμενοι τσιγγάνοι, φρόντιζαν πάντα να είναι καλά κρυμμένο, σε απίθανα σημεία, ενώ η πώληση γινόταν είτε από τις γυναίκες της οικογένειας είτε – ακόμα ακόμα- από τα ανήλικα παιδιά και ποτέ από τους ίδιους.
Στις αρχές Απριλίου συνελήφθησαν για κακουργηματικές πράξεις 14 τσιγγάνοι (8 άνδρες και 6 γυναίκες), από 22 έως 61 ετών, επτά Μεσσήνιοι και άλλοι δύο για πλημμεληματικές πράξεις, από 32 έως 52 ετών. Συνελήφθησαν, δηλαδή, συνολικά 23 άτομα.
Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι σήμερα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Από τις συνομιλίες που έχουν καταγράψει οι αστυνομικοί, έχουν διαπιστώσει ότι μέσα σε διάστημα δύο μηνών, από τις δύο αυτές οικογένειες, έχουν διακινηθεί 9 κιλά ηρωίνης, που σε αξία ξεπερνά τα 170.000 ευρώ.
Η προμήθεια των ναρκωτικών γινόταν κυρίως από δύο συγκεκριμένους τσιγγάνους σε Ζεφύρι–Λιόσια και Μενίδι, ενώ μετά τις πρώτες συλλήψεις τον Ιούνιο του 2014, οι δύο οικογένειες της Αγίας Τριάδας, έχοντας πλέον δομή ως εγκληματική οργάνωση, βρίσκονταν σε ανταγωνισμό, καθώς θεωρούσαν η μία την άλλη υπαίτια για τις συλλήψεις του 2014. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ξεκίνησε το 41ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 

 
 
ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ξεκίνησε χθες τις εργασίες του το 41ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στο χώρο της αρχαιομετρίας και της αρχαιολογικής έρευνας. Το Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιομετρίας αποτελεί μία διεπιστημονική συγκέντρωση, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, ενώ φέτος θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Χορού της πόλης. Οι διοργανώσεις του International Symposium on Archaeometry (ISA) δίνουν την ευκαιρία στην παγκόσμια κοινότητα των επιστημόνων και του τεχνικού κόσμου της αρχαιομετρίας, αρχαιολογίας και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως της επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, των ψηφιακών εφαρμογών, των τεχνολογικών εξελίξεων στο χώρο κ.ά. Παράλληλα, κατά το συμπόσιο θα παρουσιαστούν οι νέες εξελίξεις, τεχνολογικές και επιστημονικές, αλλά και νέα ευρήματα, ενώ θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως διεθνείς προκλήσεις στην αρχαιολογία και την πολιτιστική ιδιοκτησία και προστασία. Μιλώντας για το συμπόσιο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μασσέλος, δήλωσε ότι είναι μεγάλης σημασίας η συγκεκριμένη εκδήλωση και είναι δείγμα της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και, μάλιστα, σε επιστημονικούς τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους οργανωτές και κυρίως στον κ. Ζαχαριά, ο οποίος είχε τη βασική ευθύνη του συντονισμού. Κλείνοντας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συμποσίου, προσθέτοντας: «Μακάρι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις στο μέλλον». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και ουσιαστικά ο άνθρωπος που έφερε το συμπόσιο στην Καλαμάτα, κ. Ζαχαριάς, δήλωσε στο «Θάρρος» ότι αποτελεί μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, η οποία διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1961 που ξεκίνησε στο Λονδίνο. Κατά τον ίδιο, δεν είναι μόνο μεγάλο γεγονός για την Καλαμάτα, αλλά και για όλη την Ελλάδα, αφού στη χώρα μας ξαναγίνεται έπειτα από 30 χρόνια. Επίσης, ανέφερε ότι έχουμε ρεκόρ συμμετοχών, με σχεδόν 600 εργασίες από 60 εγγεγραμμένους συνέδρους από 52 χώρες. Τέλος, αναφέρθηκε στο πώς το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατάφερε να φέρει το συμπόσιο στην πόλη, λέγοντας ότι έγινε ύστερα από ψηφοφορία ανάμεσα «σε μεγάλους συνυποψηφίους». Να σημειωθεί πως στην Καλαμάτα την Κυριακή έφθασαν τα 200 πρώτα άτομα, ενώ μέχρι την Τετάρτη θα έχουν έρθει όλοι οι συμμετέχοντες. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση - 

***  45χρονος σκοτώθηκε στους Μύλους στο λιμάνι της Καλαμάτας   
Ένα κτήριο που πρέπει άμεσα να αποκλειστεί
Μέσα από το «Θάρρος» έχουμε στο παρελθόν πολλές φορές αναδείξει το θέμα που υπάρχει με τους Μύλους στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ένα κτήριο-φάντασμα, το οποίο έχει μεν αγοραστεί από ιδιώτη προκειμένου να γίνει ξενοδοχείο, όμως το κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι τεράστιο.
Έτσι, το κτήριο παραμένει αναξιοποίητο και αποτελεί χώρο συγκέντρωσης ατόμων, είτε πρόκειται για αστέγους, είτε πρόκειται για μαθητές που θέλουν να το εξερευνήσουν, είτε πρόκειται για άτομα που θέλουν να κάνουν φωτογράφιση ή γκράφιτι…
Χαρακτηριστικό του εν λόγω κτηρίου είναι το μεγάλο ύψος, καθώς και οι πολλές τρύπες στο δάπεδό του, οι οποίες και εξυπηρετούσαν όταν λειτουργούσαν οι κυλινδρόμυλοι.
Αυτές οι μεγάλες τρύπες, λοιπόν, έγιναν η αιτία που ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του το βράδυ της Δευτέρας. Πρόκειται για ένα Ρουμάνο, 45 χρόνων, που στην Καλαμάτα πολλοί ήξεραν ως Σωτήρη, τριγυρνούσε στους δρόμους και αρκετοί βοηθούσαν (του έδιναν είτε φαγητό είτε κρασί), ενώ σπίτι του ήταν το κτήριο των Μύλων.
Τον Σωτήρη βρήκε νεκρό το απόγευμα της Τρίτης ένας ομοεθνής του, που επίσης μένει εκεί, καλώντας την Αστυνομία.
Χθες το πρωί βρεθήκαμε για ακόμα μια φορά στο εγκαταλελειμμένο κτήριο, για να δούμε μήπως έχει αλλάξει κάτι. Όλα ήταν ίδια, ένα αφύλακτο κτήριο, εύκολα προσβάσιμο στον καθέναν, που παντού όμως έχει παγίδες. Από τη μεγάλη τσιμεντένια σκάλα που δεν έχει κάγκελα, τις πολλές τρύπες που υπάρχουν στο έδαφος, μέχρι τα ασανσέρ που δεν έχουν θάλαμο, αλλά και πολλά άλλα σημεία που μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποχωρήσουν.
Στο κτήριο, όμως, υπάρχουν σημάδια ζωής. Μάλιστα, την ώρα που βρισκόμασταν εκεί συναντήσαμε έναν ακόμα άστεγο. Μόλις μας είδε σάστισε και μας ρώτησε αν είμαστε αστυνομικοί. Όταν του απαντήσαμε όχι, ηρέμησε και άρχισε να μιλά.
Τον ρωτήσαμε αν γνώριζε τι έγινε με τον Σωτήρη και γενικά πώς είναι η ζωή εκεί. «Του είχα πει να προσέχει αλλά δεν άκουγε, είχε πέσει κι άλλη φορά σε τρύπα και τότε είχε σπάσει τα πλευρά του. Ζούσαμε χρόνια εδώ μαζί, αλλά το βράδυ της Δευτέρας δε γύρισε. Άρχισα να τον ψάχνω και τελικά τον βρήκα νεκρό στον κάτω όροφο» μας ανέφερε.
Όταν τον ρωτήσαμε τι τρώει, μας είπε ότι ο κόσμος τον ξέρει, ενώ πάει στις πατάτες, στις ελιές και όπου γενικά βρει μεροκάματο. Φαγητό τρώει από κάποια Super Market που του δίνουν τρόφιμα που δεν μπορούν να πωληθούν.
Ο ίδιος είναι στην Ελλάδα 11 χρόνια, έχει χαρτιά αλλά όχι δουλειά. Αυτό τον στεναχωρεί, όμως δεν τα παρατάει, ενώ δε θέλει να ζητιανεύει.
Σχετικά με την κατάσταση στο κτήριο και τους επισκέπτες του, μας είπε ότι συχνά μπαίνουν παιδιά, κάτι πολύ επικίνδυνο, κι όταν ακούει φωνές, ελπίζει να μη χτυπήσει κάποιο.
Τελειώνοντας τη μικρή μας συνομιλία, μας ζήτησε να γράψουμε «να μη μπαίνουν παιδιά μέσα, θέλει προσοχή και είναι κρίμα να σκοτωθεί κι άλλο άτομο».
 
Η κεντρική είσοδος του κτηρίου… Πλέον η περίφραξη έχει εξαφανιστεί και ο καθένας μπορεί εύκολα να εισέλθει
 
Καμένα μπουκάλια, όπως και άλλα υλικά, στα οποία συχνά βάζουν φωτιά οι άστεγοι για να ζεσταθούν
 
Στον πρώτο όροφο υπάρχει ένας χώρος που χρησιμοποιούν οι άστεγοι για να κοιμούνται… Ρούχα απλωμένα και παπλώματα με τα οποία σκεπάζονται το βράδυ
 
Άδεια μπουκάλια από κρασί και ρούχα σε ένα ακόμα σημείο του κτηρίου
 
Τα δάπεδα σε όλους τους ορόφους έχουν τρύπες, ενώ στη φωτογραφία φαίνεται και το ανοιχτό ασανσέρ που δεν έχει θάλαμο
 
Η ταράτσα του κτηρίου εύκολα προσβάσιμη και χωρίς κάγκελα
 
Το σημείο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 45χρονος Ρουμάνος
 
Η εσωτερική τσιμεντένια σκάλα που ενώνει όλους τους ορόφους του κτηρίου: στενή, χωρίς κάγκελα και με πολλές παγίδες στα σκαλιά, αν κάποιος δεν προσέχει
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

 *** Νέα κρούσματα απόσυρσης ελιάς Καλαμών από ευρωπαϊκές αγορές 
Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Γαλλία προστέθηκαν στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών, όπου η ελιά Καλαμών (Kalamata Olive) αντιμετωπίζει προβλήματα στο ράφι των σούπερ-μάρκετ, μετά τη Σλοβενία και την Ιταλία.
Όπως έχει γράψει το Agro24, οι εξαγωγείς ελιάς Καλαμών βλέπουν τα προϊόντα τους που εξάγονται με την ονομασία "Kalamata Olives" να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της σύγχυσης των ελεγκτικών αρχών των άλλων χωρών με το ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" ("Elia Kalamatas").
Βέβαια, οι εξαγωγές του προϊόντος αυξάνονται σταθερά, παρά την κρίση, αλλά αυτό οφείλεται στο άνοιγμα σε νέες αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Πότε ξεκίνησε το πρόβλημα
Ουσιαστικά το πρόβλημα ξεκίνησε από το 1992, όταν κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ η ελιά Καλαμών που παράγεται στην Καλαμάτα με την ονομασία ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας" ή "Elia Kalamatas". Οι εξαγωγείς όμως του προϊόντος, που δεν παράγεται μόνο στη Μεσσηνία, συνέχισαν να εξάγουν με βάση ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1979, που τους επέβαλε να αναγράφουν στη συσκευασία "Kalamata Olives", ονομασία με την οποία είναι γνωστές οι ελιές Καλαμών στο εξωτερικό.
Μέχρι το 2013 δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα και όλα συνέχιζαν κανονικά. Το 2013 όμως οι Ιταλοί απέσυραν από τα ράφια συσκευασμένες ελιές με την ονομασία «Kalamata Olives», λέγοντας ότι είναι «απομίμηση» του ΠΟΠ.
Την 1η Ιανουαρίου 2015 οι αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Έλληνες εξαγωγείς επιτραπέζιας ελιάς ότι αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ-μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν Kalamata Olives.
Από τον Απρίλιο του 2016 αποσύρθηκαν προϊόντα και από τη γαλλική αγορά λόγω του προβλήματος με την ονομασία. Από το Μάιο του 2016 αποσύρθηκαν προϊόντα και από τις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία).
Στις παραπάνω παραδοσιακές αγορές της χώρας μας, ελληνική επιχείρηση δεν μπορεί να εξάγει το προϊόν της σε συσκευασία καταναλωτή με την αναγραφή της ποικιλίας Kalamata olives, ενώ αντίθετα επιχειρήσεις των χωρών αυτών (εισαγωγικές) προμηθεύονται το προϊόν σε μεγάλες συσκευασίες, το ανασυσκευάζουν στις χώρες τους και το εμφανίζουν στα ράφια ως «Kalamata olives».
Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις και επισημάνσεις της ΠΕΜΕΤΕ (συλλογικού οργάνου των μεταποιητών) μέχρι σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στη διευθέτηση της σύγχυσης που η ίδια η πολιτεία έχει προκαλέσει. Πλέον, στις "πλάτες" της θέλει να πάρει το θέμα η ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Ελιάς). Πάντως, οι μεταποιητές παραδέχονται ότι η τωρινή ηγεσία του υπουργείου ψάχνει τρόπους να λύσει το πρόβλημα.
Η λύση είναι, σύμφωνα με τους μεταποιητές, το υπουργείο να ενημερώσει τις αγορές του εξωτερικού ότι δεν αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή η εμπορική διάθεση προϊόντων που αναγράφουν «Kalamata Olives».
  Για τι αριθμούς μιλάμε;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΜΕΤΕ: Οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμάτα, σήμερα αγγίζουν τους 45.000 τόνους (ετησίως). Η ετήσια συνολική αξία που εισρέει από τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, με βασικό προϊόν την ποικιλία Καλαμάτα (Kalamata olives), βρίσκονται στη 2η θέση του εξαγωγικού χάρτη της χώρας προς τις ΗΠΑ και στην 1η προς την Αυστραλία.
Ο κύριος όγκος της ελληνικής παραγωγής της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα παράγεται σήμερα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με συνολική μέση ετήσια παραγωγή 55.000 τόνους.
Την ίδια στιγμή, η ετήσια παραγωγή της Π.Ο.Π. «Ελιά Καλαμάτας» / P.D.O. «Elia Kalamatas», περιορισμένη στα όρια του Νομού Μεσσηνίας, ανέρχεται στους 2.000 τόνους, ενώ η τελική ποσότητα προϊόντος ΠΟΠ που εξάγεται φτάνει μόνο τους 190 τόνους ετησίως.

*** Θεατρικό φεστιβάλ στην Καλαμάτα από 17 έως 31 Μαΐου   
Μια πινελιά πολιτισμού σ’ ένα έτσι κι αλλιώς γόνιμο έδαφος, που καρπίζει πολιτισμό χιλιάδες χρόνια τώρα. Έναν πολιτισμό με ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις ποικίλες μορφές του.
Από 17 ως 31 Μαΐου 2016, υλοποιείται στην Καλαμάτα από τις «Όψεις Πολιτισμού» ένα πρωτοποριακό θεατρικό φεστιβάλ, σε συνεργασία με την  Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, για τη διενέργεια του οποίου δόθηκε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Δευτέρα 16 Μαΐου 2016. Ένα αποκεντρωμένο, στοχευμένο φεστιβάλ, που μεταφέρει μια σειρά αξιολογημένες παραστάσεις με αναμφισβήτητο καλλιτεχνικό διαμέτρημα, σ’ έναν τόπο που έχει αποδείξει ότι αγαπάει το ποιοτικό θέατρο, εκτιμάει τις τέχνες και τις τεχνικές.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση φορέων, παραγόντων, ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού, στο γεγονός ότι η ελληνική περιφέρεια «διψά» στην κυριολεξία για ποιοτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες και μπορεί να υποστηρίξει. Και συνάμα σε τούτη τη χρονική συγκυρία να υποστηρίξει την Καλαμάτα στη δεύτερη και τελική φάση στην προσπάθεια για την επιλογή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
~ ΤΡΙΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ, ώρα 21.00
«ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ» του Γεωργίου Βιζυηνού σε  θεατρική προσαρμογή  και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη και την Αγάπη Μανουρά.
Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό- Ανέργων 10 ευρώ
~  ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ, ώρα  19.00 & 21.30 & ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ, ώρα 19.00 & 21.30
«12 ΕΝΟΡΚΟΙ» του Reginald Rose σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδου, με τους: Στυλιανού Χριστόδουλο, Καρατζά Τρύφωνα, Κουρλαμπά Θανάση, Γιαννόπουλο Γιώργο, Λιανό Περικλή, Παλαιολόγο Βασίλη,  Μαυρουδή Χάρη,  Ιωνά Μανώλη, Μπόλλα Απόλλωνα,  Πέρρο Αλέξανδρο, Μουταφτσή Κωνσταντίνο, Κούμουλο Αυγουστίνο.
Γενική είσοδος 15 ευρώ, Φοιτητικό- Ανέργων 12 ευρώ 
~  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 & ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΪΟΥ, ώρα 21.00«ΠΟΥ  ‘ΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ» από το ομώνυμο βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και  σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με ερμηνεία της Βέρας Κρούσκα. Παίζουν η Αγάπη Παπαθανασιάδου και η Ορνέλλα Λούτη.
Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό- Ανέργων 10 ευρώ 
~  ΚΥΡΙΑΚΗ 22 & ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ, ώρα 21.00
«ΒΕΡΑ» του Δημήτρη Κεχαΐδη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κάππα, με τους Κωνσταντίνο Κάππα, Κανέλλη Γιώργο και Μαρσέλο Δημήτρη
Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό- Ανέργων 10 ευρώ  
~  ΤΕΤΑΡΤΗ 25 & ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ, ώρα 21.00«ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ» του Αντώνη Τσιπιανίτη σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Διδασκάλου
Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό- Ανέργων 10 ευρώ 
 ~  ΣΑΒΒΑΤΟ 28 & ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ, ώρα 21.00
«MARVIN'S ROOM»: το πολυβραβευμένο οικογενειακό δράμα του Scott McPherson, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά, με τους ηθοποιούς: Αθηνά Τσιλύρα, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Δημήτρη Καρατζιά, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Γιάννα Σταυράκη, Στράτο Στρατηγαρέα
Γενική είσοδος 15 ευρώ, Φοιτητικό- Ανέργων 12 ευρώ
~ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ, ώρα 19.00 & 21.00 & ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ ώρα 21.00«ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με πρωταγωνίστρια την Ελένη Ουζουνίδου
 Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό- Ανέργων 10 ευρώ
Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στη Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας
Κρατήσεις – Πληροφορίες: 2310-257218, 6979708014
  Προπώληση
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας Τ. 27210-87902
Βιβλιοπωλείο  «Όλα Χαρτί» 23ης Μαρτίου 2, Τ. 27210-63690
Κατάστημα Οπτικών Φώτης Παπούλιας, Φραντζή 12, Τ. 2721098255
 
***  Επίσκεψη αύριο σε Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και Αρχαία Μεσσήνη με το “Πάμε Βόλτα” 

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων Δύο επισκέψεις με δωρεάν είσοδο σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Μεσσηνίας, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (Τετάρτη 18 Μαΐου), οργανώνει αύριο η Ομάδα «Πάμε Βόλτα», ύστερα από συνεννόηση με αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στις 11.00 π.μ. θα επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα (ραντεβού στην είσοδο του Μουσείου, Μπενάκη και Ιθώμης), όπου με τη βοήθεια αρχαιολόγου θα δουν την έκθεση με αντιπροσωπευτικά ευρήματα από σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις. Προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη ιστορική αντίληψη τόσο για την πολιτική όσο και για την πολιτιστική οντότητα περιοχών της Μεσσηνίας στην αρχαιότητα, δέκα θεματικές ενότητες σηματοδοτούν το υλικό ακολουθώντας τις γεωγραφικές περιοχές Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας, Τριφυλίας. Στις 6.00 μ.μ. θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στο χωριό Μαυρομάτι (Αρχαία Ιθώμη). Η ξενάγηση θα έχει διάρκεια δύο (2) ώρες. Για την επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής έως σήμερα Τρίτη, στις 8.30 μ.μ., στο τηλέφωνο 6936 518550. Η μετακίνηση θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα. Για όσους δε γνωρίζουν τη διαδρομή, θα υπάρχει η δυνατότητα μαζικής μετάβασης στο χώρο, με σημείο αναχώρησης το Κολυμβητήριο Καλαμάτας (Φιλελλήνων και Ευριπίδου) στις 5.00 μμ. Όσοι δε διαθέτουν αυτοκίνητο, μπορούν να πάνε με το αυτοκίνητο της Ομάδας (με συμβολική συμμετοχή). - 

***  Εξαπατούσαν και εκβίαζαν καταστηματάρχες - Σύλληψη και στην Καλαμάτα   
Εκβίαζαν και εξαπατούσαν καταστηματάρχες σε όλη την Ελλάδα τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας σε Κερατσίνι και Άνω Πατήσια Αττικής, στην Καλαμάτα και τα Χανιά της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν τρεις άνδρες, ηλικίας 56, 52 και 44 ετών και τρεις γυναίκες, ηλικίας 64, 41 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με τα αδικήματα της εκβίασης, της απάτης και της αντιποίησης κατ’ εξακολούθηση.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Αστυνομίας, από το Σεπτέμβριο ο 56χρονος, που είχε ηγετικό ρόλο, επικοινωνούσε  τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια και προσποιούνταν τον υπάλληλο διαφόρων δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών (ΕΦΕΤ, ΙΚΑ, Τμήμα Υγιεινής, Κτηνιατρική Υπηρεσία κ.ά.), χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα.
Στις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες απειλούσε τους ιδιοκτήτες με  «ελέγχους» στα καταστήματά τους για βεβαίωση παραβάσεων ή «καταγγελίες» που επισύρουν υψηλά πρόστιμα, απαιτώντας εκβιαστικά την καταβολή διαφόρων χρηματικών ποσών.
Η κατάθεση των χρημάτων γινόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που υποδείκνυαν οι κατηγορούμενοι και η Αστυνομία έχει διαπιστώσει τουλάχιστον 100 περιπτώσεις εκβιασμών και εξαπάτησης καταστηματαρχών.
Έδρα της «επιχείρησης» ήταν τα Χανιά, ενώ ο ένας άντρας συνελήφθη στην Καλαμάτα, χωρίς να έχει διευκρινισθεί ακόμα ο λόγος για τον οποίο βρισκόταν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, καθώς ούτε από την περιοχή κατάγεται ούτε εδώ διαμένει.  Β.Β.

***   Νέα αναβολή στη δίκη του 55χρονου που ασελγούσε στην ανιψιά του      
Νέα αναβολή έλαβε χθες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου η εκδίκαση της υπόθεσης του 55χρονου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Μεσσηνίας ο οποίος συνελήφθη πέρυσι το Μάρτιο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας ενώ ετοιμαζόταν να ασελγήσει σε παιδί ξαδέλφης του.
Πρόκειται για την τρίτη – κατά σειρά - αναβολή που παίρνει η υπόθεση λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Νέα ημερομηνία εκδίκασης αναμένεται να ορίσει με απόφασή του ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας.
Υπενθυμίζεται ότι ο 55χρονος δημόσιος υπάλληλος που κρατείται στις φυλακές Τρίπολης, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη σε ασέλγεια τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και με την επιβαρυντική περίσταση ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους οικείους του θύματος.
Επίσης, την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου το οποίο έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του, αλλά  δεν έχει υπερβεί το 13ο έτος, κατ’ εξακολούθηση, όπως και της πλημμελούς φύλαξης όπλου.
Οι περιπέτειες της 12χρονης ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2014 και διήρκεσαν έως το Μάρτιο του 2015, οπότε ο 55χρονος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στο σπίτι του κοριτσιού, έπειτα από καλά σχεδιασμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Η 12χρονη κάλεσε τον 55χρονο στο σπίτι όταν ήταν μόνη της. Οι αστυνομικοί αιφνιδίασαν τον 55χρονο, βρίσκοντας το κορίτσι γυμνό από τη μέση και κάτω και τον ίδιο με τα γεννητικά όργανα έξω από τα ρούχα.  Β.Β.

*** Σημαντικό έργο σε Αρχαία Μεσσήνη, Θουρία και Ίκλαινα

Τι έφερε στο φως η σκαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 2015 Πλούσιο το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2015, όπως παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή, από το γενικό γραμματέα της, ακαδημαϊκό Βασίλειο Πετράκο. Από τη Λακωνία μέχρι τη Σύρο και τη Γλυφάδα, μια σειρά από σημαντικές ανασκαφές διεξάγονται υπό την αιγίδα της. Αυτές που ξεχωρίζουν και έχουν σχέση με τη Μεσσηνία είναι: -Στην Αρχαία Μεσσήνη συνεχίστηκαν οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες του Πέτρου Θέμελη, όπως οι αποκαταστάσεις του περιστυλίου και του ψηφιδωτού γεωμετρικού δαπέδου του κρεοπωλείου και της στοάς του, η συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου της μεγάλης αίθουσας εντός συγκροτήματος του 3ου - 4ου αι. μ.Χ. (στα δυτικά του αρχαίου θεάτρου) με την επιγραφή «Παράμονος αναγνώστης εποίησε», καθώς και η αποκάλυψη ενός άλλου ψηφιδωτού, βόρεια της αίθουσας αυτής, με γεωμετρική διακόσμηση και την κτητορική επιγραφή «Θεόδουλος επίσκοπος ποιεί». «Όπως συμπεραίνει ο ανασκαφέας, το όλο συγκρότημα είχε λατρευτικό προορισμό, ήταν μια πρώτη εκκλησία, πριν καθιερωθεί και επιβληθεί ο τύπος της βασιλικής, που επικράτησε και διατηρείται έως σήμερα», δήλωσε ο κ. Πετράκος. Σημαντικές είναι, επίσης, οι έρευνες, που συνεχίζονται, στην Αρχαία Θουρία και στην Ίκλαινα. Εκτός από τις ανασκαφές, ο γ.γ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας αναφέρθηκε και στο εκδοτικό της έργο, όπως η δημοσίευση των μελετών για τους μεσοελλαδικούς τύμβους στη θέση Βρανά του Μαραθώνα, που είχε ανασκάψει ο Σπυρίδων Μαρινάτος, αλλά και η έκδοση του έργου του κ. Πετράκου, «Ημερολόγιο Αρχαιολογικό. Τα χρόνια του Καποδίστρια 1828 -1832», που αποτελείται από τρεις τόμους. Ο κ. Πετράκος, τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεχή μείωση των πόρων της Εταιρείας, η οποία, αντί να ενισχύεται για το έργο της, «αντιμετωπίζεται ως κοινή κερδοσκοπική επιχείρηση» - 

***  Δόθηκε η άδεια για το υδατοδρόμιο της Πύλου - Ξεκινούν πτήσεις τα υδροπλάνα 

   Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Πύλου ανατέθηκε στην εταιρεία "Ελληνικά Υδατοδρόμια", η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει την αδειοδότηση του πρώτου υδατοδρομίου της χώρας στην Κέρκυρα. Σύντομα, η εταιρεία ολοκληρώνει την αδειοδότηση του υδατοδρομίου των Παξών, ενώ ακολουθούν αυτά της Πάτρας και των υπολοίπων νησιών του Ιονίου. Με τα υδατοδρόμια αυτά και την προσθήκη νέων "στρατηγικών" προορισμών (όπως είναι η Πύλος) η "Ελληνικά Υδατοδρόμια" θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία εκτενούς δικτύου υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα. Μέσω του υδατοδρομίου της Πύλου, εκτός των άλλων, θα εξυπηρετούνται και πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών από /και προς άλλους τουριστικούς προορισμούς (π.χ. προς Κρήτη, Ιόνιο, Κυκλάδες), καθώς και προς άλλους σημαντικούς προορισμούς-πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Κόρινθο, Κατάκολο, Ναύπλιο, κ.λπ.). Ακόμα, θα πραγματοποιούνται περιηγητικές πτήσεις (Sightseeing) προς τα αξιοθέατα της περιοχής, ενώ θα καλύπτονται και αεροπορικές μεταφορές ειδικού σκοπού (νοσοκομειακές, cargo κ.λ.π). Επίσης η γεωγραφική θέση της Πύλου εξασφαλίζει την εύκολη σύνδεση του υδατοδρομίου με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μέσω πτήσεων που θα πραγματοποιούνται με αμφίβια υδροπλάνα. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - 

***  Το Δημοτικό Ωδείο βράβευσε τους αριστούχους του 

 Σε μιαν όμορφη μουσική βραδιά το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας βράβευσε τους αριστούχους του. Κάθε διακριθείς έπαιξε ένα μουσικό κομμάτι μετά την επίδοση της βράβευσης, ενώ εμφανίστηκε το Σύνολο Κρουστών, καθώς και η Παιδική και η Νεανική Χορωδία του Ωδείου. Η καθιερωμένη ετήσια συναυλία αριστούχων σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, μετά την ολοκλήρωση του εσωτερικού διαγωνισμού σε όλες τις Σχολές Οργάνων για την απονομή τιμητικών υποτροφιών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2016-17. Οι μαθητές που διακρίθηκαν τη χρονιά που κλείνει και λαμβάνουν υποτροφία για την επόμενη, είναι οι ακόλουθοι: Κατερίνα Χρυσανθακοπούλου και Απόστολος Φουσέκης (φλάουτο με ράμφος), Χριστίνα Καίσαρη και Φιλοθέη Μαστέα (φλάουτο), Αριστόδημος Πετρούλιας και Αθηνά Χαμρίστσακ (τρομπέτα), Αναστάσιος Κοτσομύτης και Νικόλαος Σιψάς (κιθάρα), Αθανάσιος Μπουφέας και Παναγιώτης Μαυροειδής (βιολί), Όλγα Γραμματικοπούλου και Ελένη Αλεξοπούλου (μονωδία), Αλέξανδρος Καλφακάκος (κρουστά), Ερμής Γιαννούκος, Παναγιώτα Ντίνου, Παναγιώτα Πελεκούδα και Γεώργιος Ρηγόπουλος (πιάνο). Επαίνους απέσπασαν οι: Δήμητρα Μενούνου (φλάουτο), Ιωάννα Γιαννακοπούλου και Ιωάννα Σπυροπούλου (πιάνο), Ηρώ Αποστολοπούλου (κρουστά), Αφροδίτη Πολυχρονοπούλου (φλάουτο με ράμφος). - 

***  Η γραφειοκρατία κρατά… προσγειωμένα τα αερόστατα 

Διαβεβαιώσεις ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το εγχείρημα Η είδηση που δημοσιεύσαμε προχθές, σχετικά με τη δημιουργία βάσης αερόστατων στην Καλαμάτα από την αεροπορική εταιρεία Olympic Balloons, με τις πτήσεις να ξεκινούν πάνω από τη Μεσσηνία την Κυριακή και να έχουν διάρκεια ως τις 30 Οκτωβρίου, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. Η σημαντικότερη εξ αυτών ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα αξιοπιστίας, κυρίως των δηλώσεων στις οποίες είχε προβεί η Δημοτική Αρχή, δια στόματος του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Από την πλευρά μας, ψάξαμε το θέμα και οι λεπτομέρειές του έχουν ως εξής, σύμφωνα και με τον Βασίλη Τριγκλίδα, τουριστικό πράκτορα και συνδετικό κρίκο του εγχειρήματος με την εταιρεία. Η λειτουργία αερόστατων θα καθυστερήσει κάποιες ημέρες, αφού η εταιρεία κατέθεσε το σχετικό πλήρες αίτημα στις 19 Απριλίου. Η γραφειοκρατία και οι αργίες δεν επέτρεψαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο γήπεδο των πρώην Σφαγείων, όπου θα είναι και η βάση - πίστα απογείωσης και προσγείωσης. Ο κ. Τριγκιλίδας μάς διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη, μοναδική στην Ελλάδα, ενέργεια θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, αφού η εταιρεία προχωρήσει και σε μια ενημερωτική εκδήλωση. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένα θέμα για να μην προχωρήσει το εγχείρημα. Από εκεί και πέρα, όπως είχε αναφέρει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, «για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έχουμε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα», τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες πτήσεις, που έχουν προγραμματιστεί, συνδέονται με την έλευση τουλάχιστον 7.000 Σκανδιναβών (μόνο μέσα στο Μάιο) στην Πελοπόννησο. «Μέσα στο πακέτο της έλευσής τους θα υπάρχει σύνδεση του Costa Navarino με την πόλη της Καλαμάτας με αερόστατα και, επίσης, θα κάνουν διαδρομές στο Μεσσηνιακό κόλπο με δύο καραβάκια. Φυσικά και τα αερόστατα και τα καραβάκια θα μπορεί να χρησιμοποιεί και ο κάθε τουρίστας ή κάτοικος της πόλης μας», είχε σημειώσει ο κ. Νίκας, τονίζοντας ότι τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού θα αυξηθεί η έλευση των Σκανδιναβών και πολλών ακόμη Ευρωπαίων τουριστών που έχουν κλείσει διαμονή με γκρουπ και μεμονωμένα σε πάρα πολλά ξενοδοχεία της Πελοποννήσου. Παράλληλα με τα αερόστατα, θα δρομολογηθεί τουριστικό πλοιάριο για περιήγηση στο Μεσσηνιακό Κόλπο, με εξασφαλισμένη πελατεία, κυρίως από Σκανδιναβούς. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις από Δανία για Καλαμάτα 
 
        Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι πτήσεις που συνδέουν την Καλαμάτα με τη Δανία. Λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα προσγειώθηκε η πρώτη πτήση από την Κοπεγχάγη, τους επιβάτες της οποίας ο Δήμος υποδέχθηκε προσφέροντάς τους χάρτες, κάρτες και τουριστικές πληροφορίες, ενώ αργά το βράδυ αναμενόταν να φθάσει και η πρώτη πτήση από το Μπίλουντ της Δανίας. Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος Απριλίου ο δήμαρχος δέχθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας μέλη δημοσιογραφικής αποστολής από τη Δανία. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Peder Hornshoej, διοικητικός διευθυντής της Primera Group – Bravo Tours, ενώ παρέστησαν ο Σταμάτης Γανωτάκης, πρόεδρος του Ομίλου High Connect, ο Δημήτριος Μεταξάς, εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου High Connect στην Αθήνα και η Διονυσία Τριγκιλίδα, εκπρόσωπος του τουριστικού γραφείου Trigilidas Travel της Καλαμάτας. Σκοπός της επίσκεψης των δημοσιογράφων και φωτογράφων από τη Δανία ήταν η τουριστική προβολή της Μεσσηνίας και άλλων νομών της Πελοποννήσου, εν όψει της έναρξης απευθείας πτήσεων από τη χώρα αυτή. Η αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας και Δανίας, από την εταιρεία Aegean μέσω Κοπεγχάγης και Μπίλουντ, από χθες έως τις 30 Οκτωβρίου φέτος, με δύο πτήσεις κάθε εβδομάδα καταρχήν, ανοίγει νέες προοπτικές για τον τουρισμό στην περιοχή μας. Ο δήμαρχος υποδέχθηκε με χαρά την αποστολή, εξέθεσε σε γενικές γραμμές την ιστορία και τις προοπτικές της Καλαμάτας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προοπτικές διευκόλυνσης των τουριστών και αύξησης του αριθμού των επισκεπτών από τη Δανία και εν γένει τη Σκανδιναβία. Τόνισε δε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα υποστηρίξει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, αυτή την προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. Α.Π. - 

***  Ξεκίνησε στην Πάτρα η μεγάλη δίκη των «24» για ναρκωτικά από Ηλεία και Μεσσηνία  
Με καταθέσεις αστυνομικών της δίωξης ναρκωτικών Καλαμάτας 
Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας και θα συνεχισθεί στις 19 Μαΐου η δίκη 24 ατόμων από Ηλεία και Μεσσηνία που κατηγορούνται ότι αποτελούσαν μέλη τριών εγκληματικών οργανώσεων, που δρούσαν στο πλαίσιο μεγάλου δικτύου διακίνησης χασίς και ηρωίνης.
Οι τρεις εγκληματικές οργανώσεις εξαρθρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2014 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με δεκάδες συλλήψεις σε Ηλεία και Μεσσηνία. Η δικογραφία δε που σχηματίσθηκε στην Καλαμάτα, μαζί με τη συμπληρωματική που κατατέθηκε λίγους μήνες μετά, περιλαμβάνει συνολικά 190 άτομα.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε αρχικά στις 15 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, όμως οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσαν ένσταση τοπικής αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, με βασικά επιχειρήματα ότι το 95% της υπόθεσης έχει ως τόπο τέλεσης των αδικημάτων που κατηγορούνται την Ηλεία, ενώ και η πλειοψηφία των κατηγορουμένων είναι από το συγκεκριμένο νομό.
Στην Πάτρα
Το Εφετείο Καλαμάτας έκανε δεκτή την ένσταση και έτσι η υπόθεση έφυγε από τη Μεσσηνία και μεταφέρθηκε στο Εφετείο Πάτρας. Χθες ξεκίνησε στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, όπου κατέθεσαν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Το δικαστήριο διέκοψε για να συνεχίσει και πάλι στις 19 Μαΐου.
Οι κατηγορούμενοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι από την Ηλεία) είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της συγκρότησης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακίνησης χασίς και ηρωίνης με την επιβαρυντική περίσταση ότι οι δράστες επεδίωκαν να αποκομίσουν όφελος που υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ, της καλλιέργειας χασίς και άλλες.
Από τους βασικούς Μεσσήνιους κατηγορούμενους είναι 70χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, ο 21χρονος γιος του και 48χρονος δασικός υπάλληλος. Επίσης, εμπλεκόμενοι είναι δύο τσιγγάνοι από το Ζεφύρι Αττικής, ένας από την Αθήνα, ένας Αλβανός από τη Λακωνία και ένας Έλληνας από την Πάτρα.
Η πλειοψηφία των εμπλεκομένων δηλώνουν άνεργοι, ενώ, εκτός από τον 70χρονο συνταξιούχο αστυνομικό, που έχει εκτίσει παλαιότερα και ποινή φυλάκισης για καλλιέργεια χασίς, εμπλέκονται ένας 35χρονος και ένας 50χρονος, πυροσβέστες από την Ηλεία, ένας 56χρονος αγρότης, ένας 46χρονος ταξιτζής που αναλάμβανε τη μεταφορά ναρκωτικών από την Αθήνα στην Ηλεία, αλλά και τέσσερις κρατούμενοι.
Μιλούσαν για τόνους
Το κουβάρι της δράσης των εγκληματικών οργανώσεων ξετύλιξε για ακόμα μια φορά ο «κοριός» στη ΓΑΔΑ, που από τον Οκτώβριο του 2014 άρχισε να καταγράφει συνομιλίες.
Μάλιστα, οι Αρχές θεωρούν ότι 40χρονος κατηγορούμενος από την Αμαλιάδα κινούσε τα νήματα σχεδόν όλου του δικτύου. Έχει δε καταγραφεί να βρίσκεται σε συνάντηση στην Αθήνα με Έλληνα, όπου μέσω τηλεφώνου μιλούν με Αλβανό για την εισαγωγή 2,5 τόνων χασίς ή «…2,5 χιλιάδων αρνιών» κάθε χρόνο, όπως χαρακτηριστικά και κωδικοποιημένα αναφέρουν.
Η δράση του δικτύου αφορούσε κυρίως στην εμπορία χασίς, είτε από μεγάλες χασισοφυτείες που καλλιεργούσαν είτε με την προμήθεια μεγάλης ποσότητας από την Αλβανία. Η προμήθεια και η διακίνηση ηρωίνης ήταν ένα μέρος του δικτύου, την οποία ένας από τους κατηγορούμενους, ένας 53χρονος από την Ηλεία, προμηθευόταν από τσιγγάνο από το Ζεφύρι Αττικής και μετέφερε στην Ηλεία με τον 56χρονο κατηγορούμενο ταξιτζή.
Ειδικότερα, κάθε διήμερο ο 53χρονος προμηθευόταν 200-250 γραμμάρια ηρωίνης, αντί 1.500-1.600 ευρώ, και πωλούσε «χονδρική ή λιανική» από 20-40 ευρώ το γραμμάριο, δηλαδή κέρδιζε το λιγότερο 4.000 ευρώ στα 200 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας. Στις συνομιλίες, δε, έχει καταγραφεί να καυχιέται ότι μέσα σε μια εβδομάδα διακινεί 800 γραμμάρια ηρωίνης σε χρήστες της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά το χασίς, η τιμή ανερχόταν, ανάλογα με την ποιότητά του, περίπου στα 2.300 ευρώ το κιλό, ενώ αυτή έπεφτε όταν η παραγγελία αφορούσε μεγάλη ποσότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προμήθεια των 70 κιλών από τον Αλβανό, που κατηγορείται ότι προμήθευε και τη Μεσσηνία, η τιμή «κλείσθηκε» στα 1.500 ευρώ το κιλό.
Η δράση του δικτύου στη Μεσσηνία είχε εντοπισθεί σε Κυπαρισσία, Καλαμάτα, Μελιγαλά, Κόκλα και Κοπανάκι.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτιζαν ο 70χρονος συνταξιούχος αστυνομικός με τον 21χρονο γιο του. Εκτός από την καλλιέργεια μεγάλων χασισοφυτειών, όπως εκτιμά η Αστυνομία, διαπραγματεύονταν και την αγορά μεγάλων ποσοτήτων χασίς.
Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν βεβαρημένο παρελθόν στη διακίνηση ναρκωτικών, με τρανταχτές περιπτώσεις, όπως τη μεταφορά 350 κιλών χασίς, σε άλλη περίπτωση 70 κιλών, την καλλιέργεια 1.300 χασισόδεντρων. Της Βίκυς Βετουλάκη 

 ***  Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση μικρών και τουριστικών λιμένων 

  Το πράσινο φως άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και την εν συνεχεία μεταβίβαση σε τρίτους, μικρών και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) της χώρας. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με 28 αποφάσεις της (1129 έως 1156/2016) έκρινε ότι η μεταβίβαση των μικρών κ.λπ. λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και είναι συνταγματική και νόμιμη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει Δήμοι, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και κάτοικοι περιοχών που έχουν λιμάνια και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 13.8.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής της χώρας. Το δε ΤΑΙΠΕΔ έχει το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους για την εκμετάλλευση, χρήση κ.λπ. των μικρών τουριστικών λιμένων, μέσω συμβάσεων. Στην επίμαχη υπουργική απόφαση περιελήφθησαν από τα 900 μικρά και τουριστικά λιμάνια της χώρας, τα 46, τα όποια δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, καθώς και εκείνα που δεν είχαν τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις. Ακόμη, επελέγησαν ορισμένοι τουριστικοί λιμένες οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε ενιαία ιστιοπλοϊκή ή ναυσιπλοϊκή διαδρομή έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια μαρίνα (hub-marines, satellite ports). Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων, κ.λπ., καθώς σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, οι εν λόγω παραχωρήσεις των μικρών λιμένων «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος». Μάλιστα, σημειώνουν ότι με τις επίμαχες μεταβιβάσεις-παραχωρήσεις των μικρών κ.λπ. λιμένων, δεν αίρεται «ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των λιμανιών, καθώς παραμένει ο έλεγχος του Δημοσίου επ' αυτών. Η μεταβίβαση, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι «επιτρεπτή και δεν προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 106, 25 και 5 του Συντάγματος, αλλά ούτε και στο άρθρο 24 που προστατεύει τον αιγιαλό και την παραλία». - 

*** 

Υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή της Μπιρμπίτας (φωτογραφίες)


Πρώτη Δημοσίευση: 17/05/2016 18:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/05/2016 18:58
 
 
 
Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα μέσα στο χώρο της κατασκήνωσης της Μπιρμπίτας. Στην περιοχή, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 

Η πρώτη πυρκαγιά της θερινής περιόδου στην Καλαμάτα ξέσπασε  το απόγευμα περιμετρικά στην περιοχή της Μπιρμπίτας.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα και καίει καλάμια και άγρια βλάστηση, ενώ να σημειωθεί ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.  Στην κατάσβεση λαμβάνουν  μέρος 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας με 11 άτομα.

*** 

***  Αθλητική ενημέρωση :
Video :
~**  ΠΑΟ  και  Γουέμπλεϊ  ΠΑΟ   ιστορία  2016:
 https://youtu.be/54cR09RvE6Y  .-


 ~*  ΠΑΟ  πρωταγωνιστές Γουέμπλεϊ μας μιλούν  2016 : https://youtu.be/FKWkFxkJFH8 .-


~*

~*  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ μιά Ιστορία Γουέμπλεϊ 2016:
 https://youtu.be/EntUeZNnAZY  .-
                                                                                      
~ Έβερτον Παναθηναϊκός 1-1 το γκολ του Αντωνιάδη 9-3-1971 :      https://youtu.be/JnJ4iraqWWk .-                                                                                                              ~ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΕΡYΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3-0 28-04-1971 πρόκριση για Γουέμπλεϊ  ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ: https://youtu.be/gj9Um6_0gsQ .- 
 
~ Ajax Panathinaikos Full match2/6/1971 european cup final τελικός ΑΓΙΑΞ-ΠΑΟ 2-0 : https://youtu.be/KC7AnRZ1WE0 .-
~ 02/06/1971 Ajax v Pananthnaikos: https://youtu.be/6CBVEpWgjEA .-


~ Panathinaikos - Juventus 3-1 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ: https://youtu.be/UTvvxBTAFYU .- ~ Panathinaikos -Real Madrid 2-2 (2001-2002): https://youtu.be/DwDNvzij4pk .-
~ Panathinaikos - Inter 3-2το  2010 : https://youtu.be/l_Hmeb3ucos ,-
~  PANATHINAIKOS-fenerbahce (2002-03) UEFA Cup 4-1: https://youtu.be/RGuyQp2AfAU .- ~2003 Porto - Παναθηναϊκός 0 - 1 13.03.2003 1ο Ματς Προημιτελικών: https://youtu.be/wf_6uHbd--0  .-
~Δ . Σαραβάκος - Αφιέρωμα στο μεγάλο "μικρό" του Ελληνικού Ποδοσφαίρου: https://youtu.be/9T-SbIS6F_U .-
 


***  Πρωταθλητής και στη Λιθουανία ο Λαζαρίδης 

Ο Γιώργος Λαζαρίδης αναδείχθηκε πρωταθλητής διπλά του Lithuanian Open, στο Vilnius της Λιθουανίας, μαζί με τον Ρώσο συμπαίκτη του, Yuriy Golovin. Ο Λαζαρίδης και ο Golovin ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στο ταμπλό των διπλών του Lithuanian Open, τουρνουά της ITF Futures Series. Το ελληνορωσικό δίδυμο είχε bye για τα προημιτελικά, όπου κέρδισε τους Λετονούς Ervins Kapa και Maksims Voroneckis, με 6-0, 6-0. Στα ημιτελικά απέκλεισαν τους Stancu Ionut Filisan (Ρουμανία) και Hakan Gungor (Τουρκία) με 6-2, 6-2, ενώ δεν έχασαν σετ ούτε στον τελικό, όπου κέρδισαν το Νο2 ζευγάρι του ταμπλό, τους Πολωνούς Piotr Jaroszewski και Jerzy Kulik, με 6-1, 6-4. "Ευχαριστώ τον παρτενέρ μου Yuri Golovin. Η Ελλάδα στο πιο ψηλό σκαλί", έγραψε ο Λαζαρίδης στο προφίλ του στο Facebook. Ο Έλληνας αθλητής συμμετείχε και στο ταμπλό της διοργάνωσης του Vilnius, όπου είχε πάρει bye για τον 2ο γύρο και εκεί νίκησε τον Πολωνό Pawel Mietrkiewicz, με 6-0, 6-0. Την πορεία του ολοκλήρωσε στα προημιτελικά ο Ισραηλινός Adam Berdichevsky, Νο2 στο ταμπλό, με 6-1, 6-4. - 

***  Τελική φάση των «play – off” της Α΄ Ανδρών μπάσκετ

Οι Αντώνης Αναστόπουλος και Λάμπρος Νάστος ορίστηκαν να «σφυρίξουν» τον τρίτο (και πιο κρίσιμο) αγώνα της τελικής φάσης των «play – offs’ του πρωταθλήματος μπάσκετ Α΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, μεταξύ της Καλαμάτα B.C. και του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Τρίπολης, που διεξάγεται αύριο και ώρα 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Γυμναστήριο Τέντα. Οι δύο ομάδες έχουν από 2 νίκες (από μία στην κανονική περίοδο και από μία στα play – offs) και η νικήτρια στον αυριανό τελικό θα κάνει το σκορ 3-2, πανηγυρίζοντας έτσι την κατάκτηση του τίτλου και την άνοδο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία.Σύσκεψη ασφαλείας σήμερα Με αφορμή τον αυριανό τελικό η Επιτροπή Πρωταθλημάτων της Ε.ΚΑ.ΣΚΕ.ΝΟ.Π. έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της σύσκεψη, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί εκπρόσωπος της αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και των δύο ομάδων. - 

***  Ο Τσικλητήρας Πύλου 1-0 την Ένωση Λέρνας στα μπαραζ για την άνοδο στη Γ ' Εθνική


 
 Θετική πρεμιέρα στο «μίνι» πρωτάθλημα των μπαράζ για άνοδο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία, για το νταμπλούχο Μεσσηνίας, Τσικλητήρα Πύλου, καθώς επικράτησε στον πρώτο του αγώνα με 1-0 της Ένωσης Λέρνας, την Κυριακή στο Δημοτικό Γήπεδο Πύλου. Οι «ροσονέρι» της Πύλου ήταν καλύτεροι και εκτός από το «χρυσό» γκολ του Γιώργου Γραμματικόπουλου είχαν δοκάρι με τον Τόνι Χοτζάι και αρκετές κλασικές ευκαιρίες. Η ομάδα της Λέρνας έδειξε καλά στοιχεία, αλλά δεν απείλησε ιδιαίτερα την εστία του Τσικλητήρα Πύλου. Ο Τσικλητήρας Πύλου έκανε λοιπόν το πρώτο βήμα. ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ 10΄ ο Δημήτρης Ανταλής σέντρα – σουτ, μόλις άουτ. 13΄ ο Μπέκα Κριβελίτζε φοβερό σουτ μέσα από την περιοχή, ο Φώτης Μίντζηρας απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ. 29΄ο Σωτήρης Τσάτσος εκτέλεσε κόρνερ, ο Άγγελος Μπίζας δυνατή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι μόλις άουτ. 31΄ ο Δημήτρης Μικελάτος δυνατό σουτ, ο Σταύρος Κατσαούνης απέκρουσε με τα πόδια. 34΄ο Τόνι Χοτζάι, φοβερό σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα «τράνταξε» το οριζόντιο δοκάρι και πέρασε άουτ. 47΄ ο Δημήτρης Μικελάτος δυνατό σουτ, ο Σταύρος Κατσαούνης απέκρουσε εντυπωσιακά. 48΄ ο Τόνι Χοτζάι εκτέλεσε φάουλ, ο Σταύρος Κατσαούνης απέκρουσε στη γωνία του, ο Φώτης Διακουμής έκανε κεφαλιά, ο Αναστάσιος Λαζάρου απομάκρυνε. 51΄ο Γιώργος Καραγκούνης ωραίο πλασέ, άουτ. 54΄ο Σωτήρης Τσάτσος διαγώνιο σουτ, μόλις άουτ. 68΄ο Γιώργος Γραμματικόπουλος μ’ εκπληκτική εκτέλεση φάουλ, δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Σταύρο Κατσαούνη, ανοίγοντας το σκορ. 80΄ ο Μάρκος Μουράτης γύρισμα, ο Γιώργος Κυριαζόπουλος δυνατό σουτ, ο Σταύρος Κατσαούνης απέκρουσε, ο Δημήτρης Ανταλής πήρε το ριμπάουντ, έκανε το σουτ, ο πορτιέρο όμως της Ένωσης Λέρνας απέκρουσε εντυπωσιακά. 87΄ο Σεραφίν Ζίου κάθετη μπαλιά στον Κωνσταντίνο Σαρρή, που βρέθηκε απέναντι στον Φώτη Μίντζηρα, έκανε το πλασέ, αλλά ο έμπειρος τερματοφύλακας της ομάδας της Πύλου έδιωξε με τα χέρια. Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Ευάγγελου Κορδολαίμη από την ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής, που είχε βοηθούς τους Ηλία Μήταρη και Εμμανουήλ Δουγλεράκη από την ίδια ΄Ενωση. Παρατηρητής διαιτησίας ήταν ο Ανδρέας Τριανταφύλλης από την ΕΠΣ Αχαΐας. ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ (Νίκος Κακαλέτρης, Κώστας Παλαμάρας): Μίντζηρας, Δούνιας, Μπίζος, Ανταλής, Μπαστακός, Κυριαζόπουλος, Χοτζάι, Τσάτσος (91΄Χονδρογιάννης), Γραμματικόπουλος (85΄ Σίνος), Μικελάτος (74΄ λ. τρ. Μουράτης). ΕΝΩΣΗ ΛΕΡΝΑΣ (Δημήτρης Αποστόλου): Κατσαούνης, Ζίου, Ι. Διαμαντής, Λαζάρου, Ν. Κατσίρης, Αν. Διαμαντής, Β. Κατσίρης (70΄ Σαρρής), Αντωνιάδης (85΄ Μπούρης), Κοσμάς, Γιάννος (78΄Καραγκούνης), Κιρβιλάτζε. Γιατρός αγώνα ήταν ο Νίκος Γιουρτούμας. Το ματς παρακολούθησαν 800 και πλέον φίλαθλοι. Στο Δημοτικό Γήπεδο Πύλου διακρίναμε το Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, αρκετούς αντιδημάρχους και δημοτικούς Συμβούλους, τον πρόεδρο της ΕΠΣΜ Λωνίδα Οικονομίδη, το μέλος του Δ.Σ. Ηλία Αλεξανδρόπουλο, το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της Ένωσης, Ανδρέα Μιχαλακέα, παράγοντες και προπονητές πολυάριθμων τοπικών ομάδων. Εντυπωσιακή ατμόσφαιρα δημιούργησαν οι ένθερμοι φίλαθλοι του Τσικλητήρα Πύλου τόσο κατά την επίσημη είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, όσο και μετά την επίτευξη του «χρυσού» γκολ του Γιώργου Γραμματικόπουλου. Ένταση δημιουργήθηκε μετά τη λήξη του αγώνα με τον πορτιέρο της Ένωσης Λέρνας Σταύρο Κατσαούνη να «ξεσπά» σε μια πόρτα στ’ αποδυτήρια, ενώ δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες από φιλάθλους της Πύλου. Δηλώσεις Ν. Κακαλέτρη, Γ. Γραμματικόπουλου Ο προπονητής του Τσικλητήρα Πύλου, Νίκος Κακαλέτρης, μετά τη λήξη του κυριακάτικου ματς με την Ένωση Λέρνας, δήλωσε τα εξής: «Πετύχαμε μια σημαντική νίκη στον πρώτο αγώνα μπαράζ με την Ένωση Λέρνας και πλέον βλέπουμε το επόμενο που είναι με τη Δόξα Μεγαλόπολης εκτός έδρας. Είχαμε παρά πολλές ευκαιρίες και ευτυχώς δεν επαληθεύτηκε ο «άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου», που λέει ότι αν δεν βάλεις γκολ με τόσες ευκαιρίες, θα το δεχθείς. Σημειώσαμε ένα πολύ όμορφο γκολ με τον Γιώργο Γραμματικόπουλο που μας χάρισε τη νίκη. Δεν είμαστε φαβορί στον 13ο όμιλο. Όλες οι ομάδες έχουν από 25% πιθανότητες για την άνοδο. Όποιος θέλει την άνοδο πρέπει να το δείξει μέσα στο γήπεδο. Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις. Ευχαριστούμε τον φίλαθλο κόσμο για τη συμπαράστασή του. Ο Δημήτρης Μικελάτος αποχώρησε λόγω ενός αιματώματος στο πόδι, αλλά υπολογίζεται κανονικά για το επόμενο ματς. Όσον αφορά στον Ευθύμη Νάτση, συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα προπονήσεων και θα είναι κοντά μας στη συνέχεια. Στον αγώνα πήρε χρόνο συμμετοχής και ο Χρήστος Χονδρογιάννης, που ήταν για αρκετούς μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω επέμβασης στο γόνατο». Ο σκόρερ του «χρυσού» γκολ στο ματς με την Ένωση Λέρνας Γιώργος Γραμματικόπουλος σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήραμε τη νίκη στον πρώτο αγώνα μπαράζ για άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Ήταν η πρεμιέρα και είχαμε λίγο άγχος. Καταφέραμε να σημειώσουμε ένα ωραίο γκολ, ενώ χάσαμε αρκετές ευκαιρίες. Κάναμε το πρώτο βήμα και βλέπουμε πλέον τον επόμενο αγώνα με τη Δόξα Μεγαλόπολης εκτός έδρας. Ευχαριστούμε τον φίλαθλο κόσμο για το βροντερό «παρών» που έδωσε στο κρίσιμο ματς και τον θέλουμε και στη συνέχεια κοντά μας. Όσον αφορά τώρα στον πανηγυρισμό για το γκολ το αφιέρωσα στο φίλο και αδελφό Ευθύμη Νάτση και θέλουμε να επιστρέψει γρήγορα στην αγωνιστική δράση». - 
Μελισσανίδης: «Η μεγαλύτερη τιμωρία να σου δίνει το Κύπελλο ο Γκιρτζίκης»
***  ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ  Τρίτη 17/05/2016 :
ΑΕΚ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1 (1-0) .-^
 Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Τα  γκόλ : 31΄Μάνταλος ,  51΄ Τζεμπούρ  , 84΄ Τσόρη Ντομίνγκες .-
Κίτρινες: Μιλιβόγεβιτς, Μποτία - Σιμόες, Μάνταλος, Ντίντακ
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Μποτία, Μιλιβόγιεβιτς, Ντα Κόστα, Φορτούνης, Κασάμι (53΄ Ιντέγε), Πουλίδο, Φουστέρ (65΄ Ντομίνγκες), Μαζουακού, Σαλίνο, Ερνάνι (53΄ Πάρντο)
ΑΕΚ (Στέλιος Μανωλάς): Ανέστης, Άρθο, Σιμόες, Βάργκας (58΄ Μπακάκης), Γκάλο, Γιόχανσον, Τζιμπούρ, Μάνταλος (81΄ Τζανετόπουλος), Αραβίδης (90+1΄ Πέκχαρτ), Ντίντακ, Κολοβέτσιος.
 * MVP του τελικού αναδείχθηκε ο Πέτρος Μάνταλος, που μαζί με τους Τζεμπούρ, Βάργκας, Κολοβέτσιο ήταν οι κορυφαίοι της Ενωσης.

Η ΑΕΚ Κυπελλούχος ξανά με επιστροφή και στην Ευρώπη!

Ενας τίτλος που σηματοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή του «Δικέφαλου» στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα, εντάσσει τον (υπηρεσιακό) Στέλιο Μανωλά στην χρυσή βίβλο των μόλις πέντε προπονητών (Τζανετής, Νεγρεπόντης, Μπάγεβιτς, Ραβούσης οι άλλοι τέσσερις) που έχουν κατακτήσει κύπελλο με την ΑΕΚ και ως παίκτες. Ο Μανωλάς είχε σηκώσει για πρώτη φορά κύπελλο ως ποδοσφαιριστής πριν από 33 χρόνια (1983) στο ίδιο γήπεδο.Πριμ 1 εκατ. ευρώ! Μελισσανίδης: «Η μεγαλύτερη τιμωρία να σου δίνει το Κύπελλο ο Γκιρτζίκης»

Θεία Δίκη χαρακτήρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου από την ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει Θεία Δίκη και υπάρχει Θεός, η μεγαλύτερη τιμωρία είναι να σου δίνει ο Γκιρτζίκης το Κύπελλο».
Αναλυτικά όσα είπε:
«Επιστρέψαμε με έναν τίτλο. Σημασία έχει να κάνουμε μια προσπάθεια για να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο και να μη βλέπουμε άδεια γήπεδα. Υπάρχει Θεία Δίκη και υπάρχει Θεός, η μεγαλύτερη τιμωρία είναι να σου δίνει ο Γκιρτζίκης το Κύπελλο.
Η ΑΕΚ έδειξε ότι ήθελε περισσότερο Κύπελλο, έγινε ένα ωραίο παιχνίδι με μια άριστη διαιτησία 50-50, οπότε όταν έχεις τέτοιες διαιτησίες όλα τα αποτελέσματα είναι μέσα και οι νίκες και οι ήττες και οι ισοπαλίες. Δείξαμε ότι το θέλαμε περισσότερο, το αξίζαμε και έπρεπε να το πάρουμε για τον κόσμο μας και όλα αυτά που έχουμε περάσει αυτά τα χρόνια».
Μπάγεβιτς:
«Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Στέλιο και την ομάδα μας που κέρδισε δίκαια, ήταν πάρα πολύ καλή. Μετά από πέντε χρόνια έφτασε η μέρα για ένα νέο τίτλο. Ήταν δύσκολα πέντε χρόνια, όχι τόσο για εμάς, όσο για τον κόσμο μας που έχει περάσει πολλά. Αρχίζει από σήμερα μια νέα εποχή για την ΑΕΚ. Το καλύτερο από όλα θα είναι να φτιαχτεί και το γήπεδό μας. Τότε θα είναι όλα στη θέση τους. Είναι μεγάλη χαρά για όλους»
Πριμ 1 εκατ. ευρώ!
Ενα εκατομμύριο θα μοιραστούν οι παίκτες της ΑΕΚ ως πριμ κατάκτησης του κυπέλλου Ελλάδας. Το ποσό αυτό προκύπτει από τον εσωτερικό κανονισμό, όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα βάλει... κάτι παραπάνω. Ο «ισχυρός άνδρας» της ΠΑΕ βρέθηκε στα αποδυτήρια, συνεχάρη τους παίκτες και τους υποσχέθηκε έξτρα πριμ για τη νίκη επί του Ολυμπιακού.
Newsroom ΔΟΛ
 
***
Ο πατερούλης μας Μπίλης έκλεισε τα 36 χρόνια του ...ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ! ...γεμάτα Υγεία  και πολύ Χαρά !.και με ΑΝΘΡΩΠΙΑ !
 
~ BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :   
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4.710 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2.949 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2.955  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.609  βίντεο   .-  
 --------------------------------------
   
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
 -------------------------------------------------------               

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΪΟΥ  2016 :
~Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  01 Μαϊου  2016 ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΑΣΧΑ : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-01-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  02  Μαϊου  2016   :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-02-2016.html .-  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 30 Απριλίου και 01 Μαϊου 2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/30-01-2016.html .-
~  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03  Μαΐου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-03-2016.html.  .- 






~

~ Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Μαϊου 2016   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-10-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  11 Μαϊου  2016   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-11-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημερώσεις Πέμπτη 12  Μαϊου 2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-12-2016.html .-  

 ~ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ μέσα από φωτογραφίες Σάββατο  14  Μαϊου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/14-2016.html .-  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  14 Μαϊου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-14-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή  15  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-15-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Μαϊου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-16-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17  Μαϊου 2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-17-2016.html .-
~
 

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: