ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  22 Οκτωβρίου  2015  :
 ~


22 Οκτωβρίου
Αβερκίου, επισκόπου Ιεραπόλεως (†167). Ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου επισκόπου και Ηρακλείου. Μαρτύρων Γλυκερίας, Θεοδότης, Άννης και Ελισάβετ (1). Των εν Εφέσω αγίων Επτά Παίδων: Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστωδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού και Μαρτινιανού. Ευλαλίου, επισκόπου Λαπήθου. Οσίων Λώτ και Ρούφου.
(1)Ο Άγιος Αλέξανδρος ήταν επίσκοπος και κήρυττε με μεγάλο ζήλο το Ευαγγέλιο στα πλήθη των ειδωλολατρών. Τα κηρύγματά του προσέλκυσαν πλήθος ειδωλολατρών στην χριστιανική πίστη. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον άρχοντα του τόπου. Έτσι λοιπόν διέταξε νά συλλάβουν τον άγιο και να τον υποβάλλουν σε βασανιστήρια, για να τον αναγκάσουν να θυσιάσει στα είδωλα. Εκείνος όμως δεν υποχώρησε. Ένας στρατιώτης, ονόματι Ηράκλειος, βλέποντας την καρτερία του Αλεξάνδρου πίστεψε στον Χριστό. Ο Ηράκλειος υποβλήθηκε σε πολλά βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε. Ο Άγιος Αλέξανδρος με τη χάρη του Θεού, θεραπεύτηκε από τις πληγές των βασανιστηρίων. Όταν έκανε κάποιο θαύμα, προσέλκυσε στην πίστη του Χριστού τέσσερις γυναίκες, την Θεοδότη, τη Γλυκερία, την Άννα και Ελισάβετ. Οι γυναίκες αυτές ομολόγησαν την πίστη τους μπροστά στον άρχοντα και οδηγήθηκαν γι` αυτό κάτω από το σπαθί του δήμιου. Τελευταίος από όλους αποκεφαλίστηκε με ξίφος και ο Άγιος Αλέξανδρος.
~   22/10 Απολυτίκιο Αγ. Αβερκίου Ιεραπόλεως - 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/TD0YSndvME8?list=PL8B79C6FF1DA9FFD5 ,


*** Κατολίσθηση στην παλαιά εθνική Πατρών – Αθηνών στο ύψος της Παναγοπούλας

Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας  με έντονη βροχόπτωση,  και ισχυρές καταιγίδες εξακολουθεί να πλήττει για δεύτερο εικοσιτετράωρο τη Δυτική Ελλάδα. Λόγω των βροχοπτώσεων της νυχτερινές προς πρωινές ώρες σήμερα (Πέμπτη) σημειώθηκε…
 κατολίσθηση στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Αθηνών στην Παναγοπούλα.
Επί τόπου βρίσκονται οχήματα της αστυνομίας για την αποφυγή ατυχημάτων.
Προβλήματα υπάρχουν και στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου  στο ύψος του Βουπράσιου όπου επίσης λόγω της κακοκαιρίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία

*** 
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, περιμένουμε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 15 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 19 έως 25 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 17 έως 22 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 18 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με τη μέγιστη στα βόρεια παράλια του νησιού να φτάνει τους 29 βαθμούς.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και από το απόγευμα και μετά θυελλώδεις. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες πιθανόν κατά περιόδους ισχυρές, περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι στρεφόμενοι σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς.
Νεφώσεις με βροχές και πιθανόν τοπικές καταιγίδες, περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και σταδιακά βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί.

***  Αγγ. Ιωαν. Κοτταρίδη: Η Μακεδονία αποκτά τον Παρθενώνα της
Αγγ.Κοτταρίδη: Η Μακεδονία αποκτά τον Παρθενώνα της
Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη
~  Μνημείο πρωτόφαντο, ένα θαύμα τεχνικής, που οικοδομήθηκε με λόγο τη «χρυσή τομή», παντρεύοντας τις θεωρίες των Πυθαγορείων και τις θεωρίες του Πλάτωνα, το Ανάκτορο των Αιγών αποτελεί τοπόσημο στην ιστορία, τη γεωγραφία και την αρχαιολογία. Η αναστήλωσή του είναι σε πλήρη εξέλιξη και όπως τονίζει σε συνέντευξη της στο in.gr η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, εάν εξασφαλιστεί η η αναγκαία χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ, «το 2020 η Μακεδονία θα έχει αποκτήσει τον Παρθενώνα της».
«Στην πραγματικότητα οι Αιγές, όπως έχει αποδειχθεί τόσο από τη ζωγραφική όσο και από τα ελεφαντοστέινα των βασιλικών τάφων, αλλά κυρίως τώρα με τη μελέτη του Ανακτόρου και του πολεοδομικού συστήματος που δημιουργεί ο Φίλιππος στην πόλη, είναι η κιβωτός στην οποία γεννήθηκαν οι ιδέες που διεσπάρησαν την ελληνική οικουμένη» επισημαίνει η κ. Κοτταρίδη.
~ Το Ανάκτορο «είναι ίσης αξίας με τον Παρθενώνα. Δεν ήταν το σπίτι του βασιλιά, είναι το Μέγαρο Μαξίμου, είναι το κέντρο της διοίκησης, που δεν απευθύνεται στα μέλη της κυβέρνησης μόνο, αλλά σε όλους τους πολίτες των Αιγών. Το περιστύλιο είναι ο τόπος συνάθροισης των πολιτών, χωράει περίπου 4.000 άτομα και οι Αιγές δεν είχαν παραπάνω άνδρες. Συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες που είχε η πολιτική αγορά. Αυτό είναι το Ανάκτορο των Αιγών και είναι η ιδέα της 'πεφωτισμένης δεσποτείας', πώς εφαρμόζεται σε μία νέα τάξη πραγμάτων που ο Φίλιππος και η πεφωτισμένη ομάδα που τον στηρίζει θέλει να ξεκινήσει και να επιβάλλει και το καταφέρνει» υπογραμμίζει η κ. Κοτταρίδη.
«Αυτό το Ανάκτορο όταν θα το έχουμε, θα ξαναγράψουμε την ιστορία της αρχαίας αρχιτεκτονικής. Αυτό το μνημείο μάς έχει μάθει πάρα πολλά. Είναι πραγματικά κορυφαίο. Είναι ένα θαύμα τεχνικής και αυτό το διαπιστώνουμε σε όλα τα επίπεδα» συνεχίζει η κ. Κοτταρίδη. Ο αρχιτέκτονας του μνημείου, τονίζει, εμπνέεται τόσο από τις θεωρίες των Πυθαγορείων όσο και από τις θεωρίες του Πλάτωνα, τα πάντα ανταποκρίνονται στον λόγο της 'χρυσής τομής', ενώ στην κάτοψη ενσωματώνει όλη τη θεωρία του Πλάτωνα για την ψυχή του κόσμου.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του Ανακτόρου στο τέλος των εργασιών
     «Αυτό είναι μία συγκλονιστική ιστορία. Σημαίνει ότι μιλάμε για ένα εξαιρετικά μορφωμένο κύκλο ανθρώπων, δηλαδή μας βοηθάει να αναθεωρήσουμε τις ιδέες που είχαμε από τα βιβλία του σχολείου και κυρίως από τους λίβελους του Δημοσθένη για τον Φίλιππο και το περιβάλλον του, μας δείχνει τη στενή σχέση της Μακεδονίας με τους πλατωνικούς του βασιλείου και κυρίως μας δείχνει πώς αυτοί σκέφτηκαν και εφάρμοσαν την ιδέα της 'πεφωτισμένης δεσποτείας' στην αρχιτεκτονική. Αυτό λοιπόν το κτήριο το έχουμε στην Ελλάδα και ευτυχώς σώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι των δαπέδων, σώθηκαν οι τοιχοβάτες σε πολλά σημεία, άρα μπορούμε με ακρίβεια και απόλυτη βεβαιότητα να το αναπαραστήσουμε σε ποσοστό 90 τοις εκατό» αναφέρει.
Αναστήλωση με το «βελόνι»
Περιγράφοντας την πορεία των έργων, η κ. Κοτταρίδη τονίζει ότι αποχωμάτωση για την αποκάλυψη του μνημείου δεν έγινε ποτέ. «Έγινε συστηματικότατη ανασκαφή με κάναβο, λες και σκάβαμε προϊστορικά. Είχαμε, λοιπόν, εκπληκτικά ευρήματα, γιατί πολλά κομμάτια ήταν πεσμένα ή αποτεθειμένα στα μπάζα. Αντίστοιχη δουλειά, με το 'βελόνι', έχει η Ακρόπολη, γιατί κι εκεί είχαν να κεντήσουν και να βρουν θραυσματάκια. Όλο αυτό το έργο είναι μια εποποιία» δηλώνει η κ. Κοτταρίδη, σημειώνοντας πως τον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει μία ειδική έκδοση που θα παρουσιάζει όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά μέλη και τη θέση τους στο χώρο.
«Έχουμε καταγράψει πάνω από 4.000 αρχιτεκτονικά μέλη. Κομμάτια του περιστυλίου, επιστύλια, χαρακτηριστικά στοιχεία του Ανακτόρου. Μαζεύουμε τα θραύσματά του, τα οποία συναρμόζονται στο κομμάτι που θα αναπλαστεί στο μουσείο και μας οδηγούν σε καταπληκτικές νέες ανακαλύψεις, οι οποίες έχουν πραγματικά χέρια, πόδια και κεφάλι και δεν είναι πυροτεχνήματα και ευφυολογήματα ή ιστορίζοντα θεωρήματα με λήψη του ζητουμένου, γιατί ξεκινάμε από τις πέτρες και οι πέτρες είναι ειλικρινείς, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Έχεις δεδομένα αυστηρά και βαριά» συνεχίζει.
Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται οι εργασίες στη δυτική πτέρυγα του Ανακτόρου, σε ύψος περίπου 1,5 μ., σε όλα τα δάπεδα και τους περιβάλλοντες τοιχοβάτες, στη νότια πτέρυγα όπου βρίσκονται τα υπέροχα ψηφιδωτά και στο νοτιοανατολικό κομμάτι της πρόσοψης. Θα χρειαστεί η επόμενη προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε όλο το συγκρότημα των 12,5 στρεμμάτων, δηλαδή τα έργα στη βόρεια πλευρά, η ανάταξη του κεντρικού περιστυλίου και του άνδηρου, αλλά και τα έργα στο δυτικό περιστύλιο, όπου ήταν τα λουτρά, τα μαγειρεία, οι αποθήκες κλπ.

  Επισκέψεις στην αναστήλωσηΑπό τον Ιούνιο του 2016 οι επισκέπτες του χώρου θα μπορούν να παρακολουθούν από κοντά τα έργα αναστήλωσης στη νότια πλευρά του Ανακτόρου. «Αφού διαχειριστούμε τον εργοταξιακό χώρο έτσι ώστε να μην είναι επικίνδυνο ούτε για τους επισκέπτες ούτε και για το μνημείο, θα δημιουργήσουμε μία πρόσβαση από τα νότια και μία ειδική διαδρομή με εποπτικό υλικό, για να μπορούν να περιηγηθούν τη νότια πλευρά και να έχουν οπτική εμπειρία της αναστήλωσης» αναφέρει η κ. Κοτταρίδη, επισημαίνοντας πως εάν υπάρξει χρηματοδότηση τότε θα μπορούν να γίνονται ξεναγήσεις, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για ειδικές ομάδες επισκεπτών, φοιτητές ή μαθητές λυκείου.
Τα ψηφιδωτά
Μία άλλη πρόκληση που έπρεπε να διαχειριστούν η κ. Κοτταρίδη και η επιστημονική ομάδα που εργάζεται στο χώρο αφορά στα ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί. «Έχουμε περίπου 1,5 στρέμμα ψηφιδωτά. Αρκετά από αυτά είχαν βρεθεί από τον Λεόν Εζέ, τον 19ο αιώνα και καταχώθηκαν αλλά είχαν πάθει μεγάλες ζημιές, άλλα είχαν βρεθεί το 1950 και είχαν μείνει έκθετα και είχαν φτάσει σε τρομακτικό σημείο καταστροφής και διάβρωσης» αναφέρει, σημειώνοντας πως η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ χρόνια και τώρα μέσω των αναλύσεων και με τη βοήθεια των επιστημόνων του Κέντρο Λίθου «προσπαθήσαμε να ξαναβρούμε αρχαίες τεχνικές, που δίνουν πολύ αξιόπιστα και γερά αποτελέσματα».
«Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε στέγαστρα-τέρατα, γιατί το μνημείο είναι 12,5 στρέμματα και αν το στεγάζαμε θα το καταστρέφαμε. Τα ψηφιδωτά, που είχαν κατασκευαστεί για να είναι εσωτερικών χώρων, γίνονται τώρα εξωτερικού χώρου. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να πετύχουμε την ομορφιά που είχαν και συγχρόνως αντοχή και αντιστρεπτότητα των παρεμβάσεων. Να πετύχουμε σωστά χρώματα, χωρίς να ξέρουμε όμως στην πραγματικότητα τη χειρωνακτική τεχνική και αυτό το πέτυχαν τα παιδιά, μετά από πολύ κόπο και πάρα πολλές ώρες δουλειά έξω, με αντίξοες συνθήκες» επισημαίνει.

     Το Πολυκεντρικό Μουσείο
Περιγράφοντας το Πολυκεντρικό Μουσείο η κ. Κοτταρίδη εξηγεί πως στην πραγματικότητα «είναι ο τρόπος για να περιγράψουμε ως επισκέψιμο τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και η λογική που πήγαμε σε αυτό είναι επειδή οι αρχαίες Αιγές είναι μία πόλη 'κατά κώμας', δηλαδή ένα μόρφωμα που συνίσταται από πολλούς οικισμούς διάσπαρτους στο χώρο και έχει στο κέντρο το άστυ, εξού και ο πληθυντικός».
«Αυτό» συνεχίζει «είναι η αρχαιότατη μορφή των ελληνικών πόλεων, πριν γίνουν οι συνοικισμοί. Γι’ αυτό επινοήσαμε, και λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, τον όρο 'Πολυκεντρικό' που σημαίνει ένα Μουσείο με πολλές αίθουσες, πραγματικές ή 'συμβολικές', διάσπαρτες στο χώρο.
Η πρώτη αίθουσα που υπάρχει και λειτουργεί ως έκθεση είναι η γνωστή αίθουσα του κτηρίου προστασίας των Βασιλικών Τάφων της Συστάδας του Φιλίππου. Η δεύτερη, που θα είναι και ο κεντρικός πυρήνας του επισκέψιμου χώρου, είναι το Κεντρικό Κτήριο, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί πριν το τέλος του έτους.
Οι χώροι του εκτείνονται σε 5,5 στρέμματα, ενώ στα δύο αίθρια θα φιλοξενούνται μόνιμες εκθέσεις: Στο ένα αίθριο είναι το αναταγμένο έκθεμα, που είναι το κεντρικό τμήμα του άνω ορόφου της πρόσοψης του Ανακτόρου των Αιγών, και στο άλλο αίθριο είναι τα γλυπτά των Αιγών, γλυπτά εξαιρετικά ενδιαφέροντα, καθώς πρόκειται για πρωτότυπα έργα του 4ου αιώνα. Μεταξύ αυτών, το άγαλμα της βασίλισσας Ευρυδίκης, επιγραφές που σχετίζονται με τη βασιλική οικογένεια, μία σπάνια ζωφόρος με ανάγλυφη αρματοδρομία, ακριβώς ίδια με τη ζωφόρο με την παράσταση της αρματοδρομίας που βρίσκεται στον τάφο του Αλέξανδρου Δ’, αλλά και επιτύμβια μνημεία.
Στον εκθεσιακό χώρο των 900 τ.μ., ακριβώς επειδή πρόκειται για έναν ενεργό αρχαιολογικό χώρο που δίνει συνεχώς ευρήματα και επειδή υπάρχει μεγάλο απόθεμα, θα φιλοξενούνται μεγάλες περιοδικές εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση θα λέγεται «Αιγών Μνήμη» και, όπως τονίζει η κ. Κοτταρίδη, «θα είναι η χαρά της αρχαίας πόλης που για πρώτη φορά αποκαλύπτεται στο σύνολό της». Χάρη στην έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται βασιλικά ευρήματα από τους τάφους των παλαιότερων βασιλιάδων, αλλά και πράγματα από την ίδια την πόλη, καταγράφηκε και αναδεικνύεται η ιστορία των ανθρώπων, των κτηρίων, των μνημείων και του χώρου στο σύνολό του.
Με την κατασκευή του Κεντρικού Κτηρίου, η Βεργίνα αποκτά ένα αμφιθέατρο 150 θέσεων, που θα καλύπτει τις ανάγκες επιστημονικών συνεδρίων, ενώ θα υπάρχουν ένα μεγάλο πωλητήριο, εστιατόριο, αλλά και αίθουσα για εκπαιδευτικά προγράμματα ή άλλες εξωστρεφείς δραστηριότητες, όπως μικρότερες επιμέρους εκθέσεις σε συνέργειες με άλλα μουσεία ή συλλέκτες.
Στο Κτήριο δημιουργείται επίσης ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, πλήρως εξοπλισμένος με τα πλέον σύγχρονα μέσα, όπου θα λειτουργούν δύο χώροι μελέτης, με δικό τους αυτόνομο αίθριο. Στον έναν χώρο θα βρίσκονται οι εργαζόμενοι, στον δεύτερο ξένοι ερευνητές, ενώ θα λειτουργεί κι ένα μεγάλο συγκρότημα εργαστηρίων συντήρησης.

      Η Ανασκαφή ως Έκθεμα
Με δεδομένο το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος για τις ανασκαφές, στο master plan των Αιγών έχει ενταχθεί και το πρωτοποριακό πρόγραμμα της «Ανασκαφής ως Έκθεμα». Οι επισκέπτες του χώρου θα μπορούν να παρακολουθήσουν μία ανασκαφή, όχι να σκάψουν οι ίδιοι όπως σπεύδει να διευκρινίσει η κ. Κοτταρίδη, αλλά να γνωρίσουν τι σημαίνει ανασκαφή, τι κάνουν οι αρχαιολόγοι, γιατί το κάνουν, πώς το κάνουν, ενώ την εικόνα για την ανασκαφή θα συμπληρώνει το έντυπο υλικό που θα τους παρέχεται. Η «Ανασκαφή ως Έκθεμα» θα λειτουργεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου, αλλά και στην Βασιλική Νεκρόπολη των Αιγών, έκτασης 500 στρεμμάτων.
Η Βασιλική Νεκρόπολη, όπου πέρυσι αποκαλύφθηκαν άλλοι 20 αρχαίοι τάφοι, είναι, όπως λέει η κ. Κοτταρίδη, η τρίτη «αίθουσα» του Μουσείου και ουσιαστικά ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο. Ο χώρος έχει περιφραχτεί, έχουν εντοπιστεί οι αρχαίες διαδρομές και έχουν φυτευθεί δένδρα και φυτά της ντόπιας χλωρίδας. Παράλληλα, διαμορφώνονται σημεία στάσης και επίσκεψης με στέγαστρα, ενώ την περιήγηση στο χώρο θα συμπληρώνει ψηφιακό υλικό.
Το Ψηφιακό Μουσείο
Με εντατικούς ρυθμούς, και με ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του έτους, προχωρά και η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος: Από τις Αιγές στην Οικουμένη», που θα στεγάζεται στο Κεντρικό Κτήριο. «Στόχος μας είναι να γίνει ραχοκοκαλιά αναφοράς για την έρευνα στο επίπεδο της ελληνιστικής οικουμένης, στον κόσμο του Αλέξανδρου» υπογραμμίζει η κ. Κοτταρίδη, εξηγώντας πως πίσω από τα 304 ψηφιακά εκθέματα του Μουσείου υπάρχει βαριά επιστημονική τεκμηρίωση, η οποία θα είναι μεν ανοιχτή στο κοινό, αλλά απευθύνεται κυρίως σε εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν και ελεύθερες σελίδες να υποβάλλουν τα δικά τους αποτελέσματα και τη δική τους έρευνα.
«Τώρα που έχουμε το καινούργιο μουσείο, με τα μεγάλα εργαστήρια, με το μεγάλο αμφιθέατρο, με τους χώρους μελέτης και τα γραφεία, θέλουμε να γίνει ένας τρόπος επικοινωνίας και να έχουμε συνεχώς γεγονότα, όπως διεθνή επιστημονικά συνέδρια ανά δύο χρόνια, είτε workshop, είτε εκπαιδευτικές δράσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό, αλλά πάντα με άξονα την ελληνιστική οικουμένη. Ενδεχομένως θα χρειαστούμε βοήθεια από χορηγούς και ιδιώτες και σε λίγο θα ξεκινήσουμε καμπάνια και προς αυτή την κατεύθυνση» συμπληρώνει.
«Στην πραγματικότητα οι Αιγές, όπως έχει αποδειχθεί τόσο από τη ζωγραφική όσο και από τα ελεφαντοστέινα των βασιλικών τάφων, αλλά κυρίως τώρα με τη μελέτη του Ανακτόρου και του πολεοδομικού συστήματος που δημιουργεί ο Φίλιππος στην πόλη, είναι η κιβωτός στην οποία γεννήθηκαν οι ιδέες που διεσπάρησαν την ελληνική οικουμένη» συνεχίζει η κ. Κοτταρίδη και τονίζει:
«Θέλουμε να αναδείξουμε πώς από τη Μακεδονία ξεκινούν οι ιδέες που δεσπόζουν στη διαχείριση πολλών πραγμάτων: από το τι είναι βασιλεία μέχρι το πώς φτιάχνουμε τον δημόσιο χώρο ή μέχρι τι θα πει ελληνιστικό μπαρόκ. Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος τόπος οι Αιγές, όπου έχουμε τόσο εντυπωσιακά ευρήματα, τέτοιους θησαυρούς, που μπορούμε να γεφυρώσουμε τον καιρό από τον Όμηρο μέχρι τον Φίλιππο και μετά από τον Φίλιππο να ταξιδέψουμε με τον Αλέξανδρο στις άκρες του κόσμου. Μας δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε πηγές και συνέπειες και να καταλαβαίνουμε πράγματα που έχουν παρερμηνευθεί ή φαίνονται ώς τώρα ακατανόητα».
Τα βυζαντινά μνημεία
Εκτός από τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, η Εφορεία Ημαθίας έχει αναλάβει και υλοποιεί σειρά παρεμβάσεων σε κορυφαία βυζαντινά μνημεία. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης στο Αρχοντικό της Πούλκως, τελειώνει ένα λειτουργικό κομμάτι για το κοινό στο Κάστρο των Σερβίων, ενώ ολοκληρώθηκαν τα έργα στο Ιερό της Μητέρας των Θεών στη Λευκόπετρα, στο Θέατρο της Μίεζας, αλλά και στον Ναό του Αγίου Παταπίου, όπου συναντούμε τον πρώτο υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο στη Βέροια.
«Εκεί βρίσκεται ένα κομμάτι ρωμαϊκού νυμφαίου που έγινε βαπτιστήριο, δηλαδή ο πρώτος τόπος δημιουργίας χριστιανών επισήμως στην πόλη, που χρονολογείται στο τέλος του 4ου με αρχές 5ου αιώνα, ενώ δίπλα υπήρχε επισκοπικό μέγαρο» σημειώνει η κ. Κοτταρίδη, τονίζοντας πως ουσιαστικά είναι ο πυρήνας της χριστιανικής λατρείας ως επίσημης πια θρησκείας στη Βέροια. Στο πλαίσιο των εργασιών συντηρήθηκαν η εκκλησία και οι τοιχογραφίες, δημιουργήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος, ενώ στον νάρθηκα του ναού η Εφορεία προωθεί την διεξαγωγή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος από τον επόμενο μήνα, εν είδει κρυφού σχολειού, για παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου, για να γνωρίζουν τη χριστιανική Βέροια.

   Η «Καπέλα Σιξτίνα» βυζαντινής ζωγραφικής
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στα «σπιτάκια», τις δύο οθωμανικές κατοικίες που ήταν επάνω στο βυζαντινό τείχος, αλλά τα έργα στην Παλαιά Μητρόπολη. «Πρόκειται για ένα τρομακτικής δυσκολίας έργο, με πάρα πολλά στοιχεία, διότι το ίδιο το μνημείο έχει πάρα πολλές φάσεις, ενώ υπέστη πάρα πολλές ζημιές από σεισμό στα τέλη του 17ου-αρχές του 18ου αιώνα» σημειώνει η κ. Κοτταρίδη
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε από όλες τις περιόδους, διατηρώντας ως κεντρικό το βυζαντινό στοιχείο, έχουμε ανατάξει το νότιο κλίτος που είχε πέσει, έχουμε αποκαταστήσει και καθαρίσει όλο το εσωτερικό με τις απίστευτες τοιχογραφίες. Αυτό θα είναι μια 'Καπέλα Σιξτίνα' βυζαντινής ζωγραφικής, διότι δεν πρόκειται για ένα επαρχιακό μνημείο, είναι ένα από τα κεντρικά μνημεία των Βαλκανίων για τα βυζαντινά χρόνια. Όλο μαζί θα είναι ένα μουσείο βυζαντινής ζωγραφικής» επισημαίνει.
«Είναι μία κιβωτός της ιστορίας της Βέροιας. Το μνημείο είναι πολύ μεγάλο, πολύ εντυπωσιακό και σίγουρα θα γίνει το νέο μεγάλο προσκύνημα, για θρησκευτικό και μη τουρισμό. Πιστεύω πως θα αλλάξει το κέντρο βάρους της πόλης και θα ξανανεβάσει Βεροιώτες και επισκέπτες προς τα επάνω όπου βρίσκεται και η βυζαντινή ακρόπολη» προσθέτει.
«Βυζαντινή Πομπηία»
Κλείνοντας τη συνέντευξη ρωτήσαμε την κ. Κοτταρίδη και για την απόφαση του ΚΑΣ να διατηρηθούν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η απάντησή της είναι αφοπλιστική: «Αυτό είναι η καρδιά της Θεσσαλονίκης, είναι η καρδιά της πόλης, αυτό δεν μπορεί να διαλυθεί, δεν μπορείς να μεταφέρεις την καρδιά της πόλης» τονίζει, υπογραμμίζοντας πως η δημιουργία ενός υπόγειου μουσείου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της περιοχής.
«Το μετρό περνάει έτσι κι αλλιώς. Το ότι ο σταθμός εμποδίζει να γίνει το μετρό είναι μεγάλες αστειότητες και όλα εκ του πονηρού και όσοι τα λένε καλό σκοπό δεν έχουν, ούτε για την πόλη, ούτε για τους κατοίκους. Εμείς στο ΚΑΣ είμαστε εκεί για να αποφασίζουμε για τη σωτηρία των αρχαίων, βεβαίως όχι αντικοινωνικά» συνεχίζει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο.
«Βυζαντινή Πομπηία δεν έχουμε από τις γνωστές μεγάλες πόλεις. Είμαι υπερήφανη που συμμετείχα στο ΚΑΣ που πήρε αυτή την απόφαση» καταλήγει.
Άννα Ανδίρα                 ,   Newsroom ΔΟΛ

 *** "Τρίζει" ο Τσίπρας! Παραιτήθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ!
Μια ακόμη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα. Την παραίτησή της από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η...
- Ηρώ Διώτη. Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε καταψηφίσει τη συμφωνία του Ιουλίου και δεν είχε συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος, παρευρέθηκε στη συνέλευση μελών του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Λάρισας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε ξενοδοχείο και ενώπιον των συντρόφων της ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ.
-  «Ήθελα την απόφασή μου να την ανακοινώσω σε αυτό το όργανο και να μην την μάθετε μέσω επιστολής μου» είπε η κυρία Διώτη.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσε να γίνει ένα συνέδριο πριν τις εκλογές όπου θα μπορούσαμε εκεί να εκφράσουμε τις διαφωνίες μας. Δεν έγινε αυτό, στις εκλογές επέλεξα να μην εκφράσω μέσω κειμένων ή ανακοινώσεων τη σαφής διαφοροποίησή μου αλλά να περιμένω να συνεδριάσει το όργανο αυτό και να έρθω εδώ να θέσω την παραίτησή μου».
Την ίδια στιγμή, άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι «αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να βγει. Από την εμπειρία που απόκτησα τα προηγούμενα χρόνια και από όσα μπορώ να ξέρω αυτό το σχέδιο θα αποτύχει. Εύχομαι να μην επιβεβαιωθώ».

***  Πόλεμος χωρίς τέλος μεταξύ Μαξίμου - Σαββαϊδου
"Αρνήθηκα να παραιτηθώ"
Πόλεμος με ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Κατ. Σαββαϊδου από την οποία έχουν ζητήσει την παραίτησή της από την Παρασκευή....
 Η  Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με μια πολυσέλιδη ανακοίνωσή της έδωσε ηχηρές απαντήσεις σε όσα της προσάπτουν. Η Κ. Σαββαϊδου κάνει λόγο για αβάσιμες κατηγορίες ενώ αναφέρει: Σε κάθε περίπτωση από τις αποφάσεις μου δεν ζημιώθηκε σε καμία περίπτωση το Δημόσιο, ούτε ωφελήθηκα με κανένα τρόπο εγώ προσωπικά, πράγμα που θα ήταν απαραίτητο προκειμένου οι ως άνω αποφάσεις να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα.
Δηλώνει επίσης ότι δεν παραιτήθηκε γιατί δεν μπορεί να αποχωρήσει «σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττεται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματος μου σε δικαστικές περιπέτειες».
Τέλος προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση για να παραιτηθεί έχουν ενοχλήσει τους δανειστές οι οποίοι βλέπουν να επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο, όπως με τον Χ. Θεοχάρη.
Μετά την ανακοίνωση της κ. Σαββαϊδου απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνοντας τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει και ο οποίος θέτει εν αμφιβόλω την ομαλή λειτουργία ενός τόσο κρίσιμου τομέα όπως αυτός της είσπραξης εσόδων. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης: Η κυρία Σαββαΐδου, με την σημερινή της ανακοίνωσή της, δυστυχώς επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης σε σχέση με την αδυναμία της, να επιτελέσει τον ρόλο της με πολιτική ανεξαρτησία και θεσμική ακεραιότητα. Έχει άλλωστε ήδη κληθεί να απαντήσει επί συγκεκριμένων θεμάτων και κατηγοριών. Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί ούτε σε πολιτική αντιπαράθεση με την κ. Σαββαΐδου ούτε βέβαια στο έργο της δικαιοσύνης".
Ολόκληρη η απάντηση έχει ως εξής:
Σε συνέχεια του αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, το οποίο διατυπώθηκε τηλεφωνικά
από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, γα την υποβολή της παραίτησης μου από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων με σκοπό τη «διευκόλυνση» της κυβέρνησης μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος λόγω της έκδοσης της απόφασης για την απόδοση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, αλλά κυρίως στο πλαίσιο λογοδοσίας προς τους πολίτες, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:
Με επιστολή μου ενημέρωσα γραπτώς τον Πρωθυπουργό τόσο για την ουσία των δυο υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας όσο και για την πρόθεσή μου να μην παραιτηθώ από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων καθώς και για τους λόγους που μου επιβάλλουν την λήψη της απόφασης αυτής.
Α) Όσον αφορά την άσκηση της ποινικής δίωξης για την απόφαση σχετικά με το χρόνο απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων:
 1. Ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων θεσπίσθηκε το 2010 και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ καθώς με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, η έναρξη ισχύος αναστελλόταν κάθε φορά για ένα έτος. Πρώτος χρόνος εφαρμογής είναι το 2015, δεδομένου ότι η τελευταία αναστολή έληξε στο τέλος του 2014.
 2. Ως Γ.Γ.Δ.Ε. υπέγραψα και απέστειλα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης δύο αποφάσεις σχετικές με το χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων: την ΠΟΛ 1016/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 115 Β΄ της 21ης Ιανουαρίου 2015 και την ΠΟΛ 1180/2015 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1835 Β΄ της 25ης Αυγούστου 2015. Και οι δυο αποφάσεις δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ μετά από έλεγχο νομιμότητας εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Κάθε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπόκειται σε έλεγχο νομιμότητας και εγκρίνεται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης πριν την αποστολή της προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ο έλεγχος νομιμότητας αφορά την αρμοδιότητα του συγκεκριμένου οργάνου για την έκδοση της απόφασης καθώς και τη συμβατότητα αυτής με τις κείμενες διατάξεις.
 3. Με την πρώτη ΠΟΛ 1016/2015 προβλέφθηκε η μετάθεση του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων και όχι η αναστολή επιβολής του φόρου. Με την απόφαση αυτή δεν επέρχεται απώλεια δημοσίων εσόδων, ούτε επιβάρυνση του προϋπολογισμού, διότι τα έσοδα ως και τον Φεβρουάριο 2016 αποτελούν έσοδα του έτους 2015.
 4. Όσον αφορά το ύψος του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων τα παρακάτω στοιχεία είναι ενδεικτικά: σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν προϋπολογισθεί έσοδα της τάξεως των 94 εκατομμυρίων ευρώ αλλά εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, το πρώτο τετράμηνο του έτους βεβαιώθηκαν έσοδα της τάξεως των 12,2 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτές τις συνθήκες της αγοράς η απόφαση του Ιανουαρίου 2015 ήρθε απλώς να δώσει περισσότερο χρόνο, χωρίς να διαγράφει καμία φορολογική υποχρέωση, για την εξόφληση του φόρου κατόπιν συνολικού αιτήματος των επιχειρήσεων της αγοράς (Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας, Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας και Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας). Διευκρινίζεται ότι ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων βαρύνει τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις και όχι τα κανάλια.
 5. Για το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν από εμένα προσωπικά η τότε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κα Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη καθώς και ο τότε Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω απόφασης, σε περίπτωση που αυτό κρινόταν επιβεβλημένο. Άλλωστε η είσπραξη του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων συμπεριελήφθη και στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς της 20 Φεβρουαρίου 2015. Επομένως η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε, αν το έκρινε απαραίτητο, να μου ζητήσει νωρίτερα την τροποποίηση της ως άνω απόφασης και την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου. Αυτό έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2015, οπότε και ενήργησα άμεσα προς αυτό.
 6. Με τη δεύτερη απόφαση (ΠΟΛ 1180/2015) προβλέφθηκε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου για το 2015 και συγκεκριμένα η καταβολή μέχρι 30/9/2015 για το πρώτο τετράμηνο του έτους και μέχρι 30/11/2015 για το δεύτερο. Για τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η καταβολή θα γίνεται σε μηνιαία βάση. Πρακτικά επομένως με τη δεύτερη απόφαση, η οποία ελήφθη σε συνεννόηση με το γραφείο του Πρωθυπουργού, η είσπραξη του φόρου ξεκινά μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα σε σχέση με την πρώτη απόφαση. Και με τη δεύτερη απόφαση άλλωστε, καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της τελευταίας δόσης του φόρου για το 2015 (αυτής του Δεκεμβρίου), είναι ο Ιανουάριος του 2016.
 7. Η πρώτη απόφαση για την οποία κατηγορούμαι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.
 8. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι αποδιδόμενες σε εμένα κατηγορίες είναι παντελώς αβάσιμες και ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας ούτε επομένως και ηθικής τάξης, το οποίο να δικαιολογεί την απαίτηση του Πρωθυπουργού για παραίτησή μου.
 9. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει κλητήριο θέσπισμα, δεν γνωρίζω σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος για την οποία διώκομαι και η μόνη ενημέρωσή μου προέρχεται από τα δημοσιεύματα.

  Β) Όσον αφορά τις καταγγελίες περί «παγώματος προστίμου» που επιβλήθηκε σε εταιρεία λόγω της απόφασης επανελέγχου της, σημειώνονται τα ακόλουθα:
1.-
Στην περίπτωση επανελέγχου, ΚΑΜΙΑ από τις υποχρεώσεις του φορολογούμενου και τα δικαιώματα του Δημοσίου δεν αναστέλλονται. Δηλαδή, ο φορολογούμενος εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να καταβάλει τους φόρους και τα πρόστιμα που του έχουν καταλογιστεί ενώ σε περίπτωση που δε συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του εφαρμόζονται όλες οι προβλεπόμενες συνέπειες (λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο).
 
2.-  Η ΓΓΔΕ έχει λάβει στη συγκεκριμένη υπόθεση μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (μέχρι το χρόνο επιβολής των capital controls, καθώς στη συνέχεια τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «πάγωσαν» σε συνέχεια της έκδοσης διαδοχικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου), έχει κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή των σχετικών χρεών και δεν έχει διατάξει καμία αναστολή καταβολής των προστίμων που καταλογίσθηκαν στην εταιρεία. Επομένως, ο επανέλεγχος δεν συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας, πολύ περισσότερο δε όταν επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Ο αρχικός έλεγχος αφορούσε μία επιχείρηση, ο επανέλεγχος αφορά τρεις. Ο επανέλεγχος της επιχείρησης δηλαδή συνοδεύτηκε από αντίστοιχες εντολές για τον έλεγχο όλων των συνδεόμενων επιχειρήσεων (εκδότες-λήπτες τιμολογίων για αγορές εμπορευμάτων και παροχή υπηρεσιών) προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου καθώς και το ενιαίο του φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων αυτών ελέγχοντας όλο το κύκλωμα των συναλλαγών. Επομένως, ο επανέλεγχος μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καταλογισμό μεγαλύτερων φόρων και προστίμων.

3.- Σε καμία περίπτωση ο επανέλεγχος δεν ακυρώνει ή τροποποιεί καταλογιστική πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου, η οποία έχει εκδοθεί. Επομένως, ανεξαρτήτως, αποτελέσματος η ΓΓΔΕ, δεν ακύρωσε και δεν μπορεί να ακυρώσει τις πράξεις επιβολής προστίμων.

4.- Η έκθεση επανελέγχου που συντάσσεται –ανεξαρτήτως αποτελέσματος - διαβιβάζεται στο αρμόδιο Δικαστήριο και συνεκτιμάται από αυτό, το οποίο και μόνο μπορεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την αρχική πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου.
 1. Οι ελεγκτές των ειδικών συνεργείων δεν επιλέγονται από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ενώ οι παραιτήσεις μελών των συνεργείων στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι οφείλονται στο φόβο των ελεγκτών να ασχοληθούν με μία υπόθεση, για την οποία η ελεγχόμενη εταιρεία έχει υποβάλει μήνυση κατά των εμπλεκόμενων εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Το υπαρκτό αυτό πρόβλημα, του φόβου δηλαδή των ελεγκτών να ασχοληθούν με μία υπόθεση, επιχειρούσε να αντιμετωπίσει η προωθούμενη σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς διάταξη νόμου, η οποία εμφανίστηκε από μερίδα του Τύπου ως προσπάθειά μου να κατοχυρώσω την ασυλία μου.
 1. Σε αντίθεση, με όσα αναληθώς αναφέρονται σε κακόβουλα δημοσιεύματα, ότι δήθεν καθυστέρησε ο έλεγχος και η έκδοση πράξεων επιβολής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, επειδή δεν συνεδρίαζε η Επιτροπή του άρθρου 30 που κρίνει το κύρος των βιβλίων των εταιρειών, σημειώνω ότι η εν λόγω Επιτροπή έχει καταργηθεί και επομένως απαιτούνταν η ψήφιση διάταξης για την επανασύστασή της, γεγονός για το οποίο είχα ενημερώσει επανειλημμένως την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι το ζήτημα ήταν γενικότερο και αφορούσε πλειάδα εκκρεμών υποθέσεων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το ζήτημα δεν έχει ρυθμισθεί νομοθετικά, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της ΓΓΔΕ.
 2. Η απόφαση για την πραγματοποίηση επανελέγχου αποτελεί αρμοδιότητα της φορολογικής διοίκησης που την ασκεί κατά διακριτική ευχέρεια, ενώ δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη σε περίπτωση που η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια.
Συμπερασματικά έχω να σημειώσω:
 1. Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι αβάσιμες νομικά και έχουν σκοπό να πλήξουν την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά μου, καθώς και στο πρόσωπό μου, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
 1. Σε κάθε περίπτωση από τις αποφάσεις μου δεν ζημιώθηκε σε καμία περίπτωση το Δημόσιο, ούτε ωφελήθηκα με κανένα τρόπο εγώ προσωπικά, πράγμα που θα ήταν απαραίτητο προκειμένου οι ως άνω αποφάσεις να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα.
 1. Σε αντίθεση, με όσα αναληθώς αναφέρονται σε δημοσιεύματα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν προώθησε διατάξεις περί ασυλίας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με σκοπό να αποφευχθεί η ποινική μου δίωξη. Οι σχετικές διατάξεις περί οριοθέτησης της ευθύνης των οργάνων της ΓΓΔΕ, οι οποίες προβλέπονται τόσο στο γενικό πλαίσιο της αυτονομίας της ΓΓΔΕ όσο και ως ξεχωριστή μνημονιακή υποχρέωση στο τρίτο πλέον μνημόνιο (Ν.4336/2015) με χρόνο υλοποίησης τον Οκτώβριο 2015, και οι οποίες επρόκειτο να κατατεθούν προς ψήφιση, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιων συζητήσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών, στις οποίες συζητήσεις συμμετείχε η ΓΓΔΕ. Οι διατάξεις αυτές, που αφορούν τους ελεγκτές και άλλους υπαλλήλους της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ που έχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και τον εκάστοτε Γραμματέα, είχαν ως σκοπό να προστατεύουν το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού (ΓΓΔΕ και ΣΔΟΕ) από αβάσιμες καταγγελίες που στοχεύουν να εμποδίσουν το έργο τους. Οι διατάξεις άλλωστε ρητά αναφέρουν ότι σε περίπτωση δόλου δεν υπάρχει η παραμικρή ποινική προστασία .
 1. Η αναφορά από μερίδα του Τύπου σε δήθεν παραβάσεις μου εγείρει ερωτηματικά, καθώς συμπίπτει χρονικά με μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής (μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου 2015), την θεσμοθέτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ (μνημονιακή δέσμευση διαρκούς χαρακτήρα), καθώς και την ψήφιση των διατάξεων για την μη άσκηση ποινικής δίωξης των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων και του Γενικού Γραμματέα (μνημονιακή δέσμευση η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015 και πριν τη μεταφορά του ΣΔΟΕ).
ΑΡΝΗΘΗΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ από τη θέση του Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς δεν μπορώ να αποχωρήσω σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττεται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματος μου σε δικαστικές περιπέτειες.
Άλλωστε, δεν θα επιτρέψω, η παραίτησή μου να θεωρηθεί ως παραδοχή της εμπλοκής μου σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή να οδηγήσει στη μετατροπή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε μια φοβισμένη φορολογική διοίκηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της.
Τέλος, είμαι αποφασισμένη να προχωρήσω σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τη δικαίωσή μου και την προστασία της τιμής και της υπόληψής μου.
Ειδικότερα:
 1. Όσον αφορά το ζήτημα της απόφασης απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, θα περιμένω να μου κοινοποιηθεί το κλητήριο θέσπισμα, προκειμένου να ενημερωθώ σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος και να μπορέσω να ασκήσω τις όποιες νόμιμες ενέργειες. Να επισημάνω ότι η δημοσιοποίηση της δίωξης έγινε πριν καν λάβω επίσημα γνώση για αυτήν καθώς μέχρι σήμερα δεν μου έχει κοινοποιηθεί το κλητήριο θέσπισμα για τη σε βάρος μου άσκηση δίωξης.
 2. Όσον αφορά τις καταγγελίες περί «παγώματος προστίμου» που επιβλήθηκε σε εταιρεία λόγω της απόφασης επανελέγχου της, προσήλθα σήμερα στον Εισαγγελέα και αφού έδωσα προφορικές εξηγήσεις, ζήτησα και έλαβα προθεσμία για την υποβολή γραπτών εξηγήσεων (υπομνήματος) έως τη Δευτέρα 26-10-2015.
  ~
*** Τα μεγάλα “ψάρια” ξέφυγαν, εδώ είναι τα μικρά, είπε ο Λιμενάρχης στη δίκη          
     
Αποκαλύψεις πρώην λιμενάρχη για το
λαθρεμπόριο τσιγάρων με πλοία από την Πυλία 
Μεταμφιέσεις, κιάλια νυκτός, πολυήμερες παρακολουθήσεις, 18ωρη καταδίωξη και άλλα πολλά περιλαμβάνει η υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων που από χθες εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας με συνολικά 15 κατηγορούμενους.
Στο εδώλιο, βέβαια, κάθονται 7 άτομα, καθώς όλο το πλήρωμα και ο καπετάνιος, ουκρανικής καταγωγής, που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2014, αφέθηκαν μετά την ανάκριση ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, με την υποχρέωση να διαμένουν σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο στον Άλιμο. Φυσικά, εξαφανίσθηκαν όλοι και τώρα διώκονται. Από τους 7 κατηγορούμενους που παρευρίσκονται, οι δύο είναι Πακιστανοί και οι μόνοι κρατούμενοι.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο είναι και πρώην αστυνομικός από την Αθήνα, ο οποίος αρνείται την ανάμειξή του, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή βρισκόταν γιατί έκανε διακοπές. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι είναι θύμα συνωμοσίας των συγκατηγορουμένων του.
Η δίκη χθες, μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων, διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί σήμερα με τις απολογίες των κατηγορουμένων.
Πρακτικές μυστικών πρακτόρων
Βασικός μάρτυρας χθες, η κατάθεση του οποίου διήρκεσε πολλή ώρα, ήταν ο τότε λιμενάρχης Πύλου.
Ο ίδιος ξεκίνησε την κατάθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι στην περιοχή μας κυκλοφορούν πολλά πλοία που διοχετεύουν λαθραία τσιγάρα. Το συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο με την επωνυμία «Nevidimyy» είχε εντοπισθεί πολλές φορές να κινείται μεταξύ Σαπιέντζας και Ζακύνθου και πάντα στα διεθνή ύδατα, όπου δεν μπορούν να το ελέγξουν. Ήξεραν ότι έκαναν «κοντραμπάτα» (λαθρεμπόριο), αλλά δεν είχαν καταφέρει να το πιάσουν και εκτίμησε ότι είχαν ανθρώπους που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των λιμενικών και των αστυνομικών και τους ειδοποιούσαν.
Για να καταφέρουν να τους πιάσουν, όπως είπαν, μεταμφιέσθηκαν σε τουρίστες, κυνηγούς και άλλα, ώστε να περνούν απαρατήρητοι. Η παρακολούθηση διήρκεσε περίπου ένα δεκαήμερο.
Σε μία από τις περιπολίες στη Μαραθούπολη, δύο λιμενικοί που προσποιούνταν το ζευγάρι είδαν σε χώρο επιχείρησης με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ένα ταχύπλοο σκάφος με το όνομα «Ηλίου Άρμα» να είναι κρυμμένο και το έθεσαν σε παρακολούθηση. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο πρώην λιμενάρχης, ειδοποίησε σκάφος του Λιμενικού και αεροπλάνο να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ένα βράδυ το σκάφος ρυμουλκήθηκε με τρακτέρ και το έριξαν στη θάλασσα. Ο ιδιοκτήτης του τρακτέρ είναι επίσης κατηγορούμενος και πληρώθηκε 100 ευρώ, χωρίς, όπως να υποστηρίζει, να γνωρίζει τι δουλειά θα έκανε το ταχύπλοο.
Δόθηκε εντολή, σηκώθηκε αεροσκάφος και νότια της νήσου Πρώτης, στα δικά μας χωρικά ύδατα, είχε σταματήσει το φορτηγό πλοίο «Nevidimyy», ενώ το ταχύπλοο «Ηλίου Άρμα» είχε πλευρίσει και φόρτωνε. Όπως διαπίστωσαν μετά, είχαν φορτώσει 50 κούτες με λαθραία τσιγάρα.
18 ώρες καταδίωξης
Ξεκίνησε επιχείρηση και όταν ενημέρωσαν ότι είναι το Λιμενικό, το «Ηλίου Άρμα» αποκολλήθηκε και ακολούθησε καταδίωξη για 4-5 λεπτά. Οι λιμενικοί πυροβόλησαν και τρύπησαν τα μπαλόνια του ταχύπλοου προειδοποιητικά και έτσι σταμάτησε. Στο σκάφος επέβαιναν δύο Πακιστανοί και ένας ψαράς από την περιοχή.
Το σκάφος του Λιμενικού από την Πύλο προσπάθησε να σταματήσει το φορτηγό πλοίο. Αυτό, όχι μόνο ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει, αλλά όσες φορές το Λιμενικό προσπάθησε να του κόψει την πορεία, το «Nevidimyy» επιχείρησε να τους εμβολίσει.
Ειδοποιήθηκαν κι άλλα σκάφη, αλλά και οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού και ξεκίνησε καταδίωξη, όμως το «Nevidimyy» δε σταματούσε. Κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, με στόχο να διαφύγει προς Λιβύη. Τότε ειδοποιήθηκε μεγάλο σκάφος του Λιμενικού από την Κρήτη, κι όταν από το «Nevidimyy» νόμισαν ότι οι δυνάμεις από την Πελοπόννησο το εγκατέλειψαν, εγκλωβίσθηκε από τους λιμενικούς της Κρήτης και συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και το πλήρωμα. Διαπίστωσαν ότι ήταν όλοι ουκρανικής καταγωγής, από την Κριμαία, και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν φορτώσει από το λιμάνι Μερσίν της Τουρκίας 1657 χαρτοκιβώτια με τσιγάρα.
Η καταδίωξη έληξε ύστερα από 18 ώρες, ενώ και τα έγγραφα που έφερε το πλοίο ήταν πλαστά. Κατά την καταδίωξη, δε, για να τους αποπροσανατολίσουν και να μπορέσουν να διαφύγουν, οι Ουκρανοί πέταξαν στη θάλασσα το σύστημα του πλοίου που ειδοποιεί για ναυάγιο και αμέσως σήμανε ψεύτικος συναγερμός στο υπουργείο και διπλανές χώρες.
Πέρασμα η Πύλος
Ο πρώην λιμενάρχης κατέθεσε ότι τα μικρά σκάφη κάτω των 500 κόρων δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν δορυφορικό σύστημα για τον εντοπισμό τους και οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν πάντα τέτοια. Μάλιστα, είπε ότι νοτιοδυτικά της Πύλου έβλεπαν πολλά τέτοια σκάφη να κινούνται, ενώ πολλές φορές στις ακτές έβρισκαν πακέτα τσιγάρων. Σημείωσε δε ότι κατά τις δύο θητείες που υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο Πύλου κατέσχεσαν συνολικά 17 πλοία με λαθραία τσιγάρα.
Για τον ψαρά που συνελήφθη πάνω στο ταχύπλοο, είπε ότι τον ήξερε στην περιοχή ως βιοπαλαιστή και «έπεσε από τα σύννεφα», όταν του είπαν ποιος ήταν κυβερνήτης. Συνεργάστηκε, όμως, με τις Αρχές και τους είπε ότι το έκανε, διότι είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα, για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Ακόμη, ότι τον ενέταξε στην ομάδα ο πρώην αστυνομικός που είναι κατηγορούμενος, τον οποίο είχε γνωρίσει όταν πήγε σε ιδιοκτήτη ενοικιαζομένων στη Μαραθόπουλη, ο οποίος επίσης είναι κατηγορούμενος. Η αμοιβή του θα ήταν 600 ευρώ το φορτίο. Επιπλέον, τους είπε ότι δε συμμορφώθηκε με το ταχύπλοο, για να κερδίσει χρόνο και να πετάξει την κάρτα sim του τηλεφώνου που του είχε δώσει ο πρώην αστυνομικός για να μιλούν. Όπως τους είπε, σε όλους είχαν δοθεί δεύτερα «καθαρά» κινητά με εντολή να πετάξουν τις κάρτες, αν συνέβαινε κάτι.
Οι δύο Πακιστανοί είπαν στους λιμενικούς ότι τους είχε στείλει Πακιστανός από την Αθήνα και για κάθε φορτίο η αμοιβή τους ήταν 80 ευρώ.
Ως ιδιοκτήτης του ταχύπλοου εμφανίζεται ένας κάτοικος Αθηνών, ο οποίος συνελήφθη τότε στη Ραφήνα και είναι κατηγορούμενος. Εκείνες τις ημέρες ο πρώην αστυνομικός με τη σύντροφό του και τον Αθηναίο ιδιοκτήτη του ταχύπλοου διέμεναν σε ενοικιαζόμενο κατηγορουμένου. Στην ίδια μονάδα διέμεναν και οι δύο Πακιστανοί. Στο χώρο εκεί, οι λιμενικοί εντόπισαν και μια βάρκα, η οποία ανήκε στον πρώην αστυνομικό και, όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η μηχανή της είχε χρησιμοποιηθεί ως βοηθητική στο ταχύπλοο «Ηλίου Άρμα».
Θα τον κάνω ναύαρχο…
Ο πρώην λιμενάρχης κατέθεσε πως όταν συνέλαβαν τελικά τον πρώην αστυνομικό, κάποια στιγμή δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί, λέγοντας στους λιμενικούς να ειδοποιήσουν τον λιμενάρχη, ότι «θα του δώσει τέτοια στοιχεία που θα κάνουν πάταγο και θα τον κάνουν με τη μία… ναύαρχο». Τελικά, όπως είπε ο μάρτυρας, λίγο πριν οδηγηθούν οι συλληφθέντες στον εισαγγελέα, ο πρώην αστυνομικός τούς αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα φορτηγό όχημα με τσιγάρα. Οι λιμενικοί πήγαν στο σημείο και πράγματι βρήκαν το φορτηγό με 100 κούτες τσιγάρων, ίδιας μάρκας όπως είπε, με αυτά που ήταν το φορτηγό πλοίο «Nevidimyy». Κατέθεσε δε κατηγορηματικά ότι αυτά τα λαθραία τσιγάρα δεν είχαν εκφορτωθεί από το «Nevidimyy» το επίμαχο βράδυ, αλλά πιθανότατα κάποιες ημέρες νωρίτερα.
Συνολικά, από το φορτηγό πλοίο, το ταχύπλοο και το φορτηγό όχημα κατασχέθηκαν πάνω από 11 εκατομμύρια τσιγάρα.
Ο πρώην λιμενάρχης κατέθεσε, επίσης, πως όταν τους είχαν οδηγήσει στο δικαστικό κτήριο της Κυπαρισσίας, άκουσε τον ιδιοκτήτη του ταχύπλοου να λέει στον πρώην αστυνομικό ότι αν του δώσει 50.000 ευρώ, θα τα πάρει όλα πάνω του.
Κλείνοντας την κατάθεσή του, υποστήριξε πως αυτοί που κάθονται στο εδώλιο είναι «πολύ μικροί» στην τεράστια υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτοί δεν είναι καν στρατιώτες, άντε το πολύ να είναι κι ένας δεκανέας», δηλώνοντας την πεποίθησή του ότι τη διεύθυνση της υπόθεσης στη συγκεκριμένη περιοχή, σε εκείνο το περιστατικό, είχε ο πρώην αστυνομικός, αλλά επισημαίνοντας και πάλι πως μπροστά στο συνολικό κύκλωμα και ο ρόλος αυτού είναι μικρός.  της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***  “Παγώνουν” οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για την Καλαμάτα
Το θέμα της επικαιροποίησης προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σχετικής με τον καθορισμό τελών καθαριότητας και φωτισμού, ξεχωρίζει στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Σύμφωνα, δε, με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, το ύψος των τελών δεν πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με αυτά αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του 2012. Πάντως, στην εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας υπάρχει η πρόβλεψη ότι θα υπάρξει μια αρνητική απόκλιση, ύψους 11.451,67 ευρώ, σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, αλλά εκτιμάται ότι το ποσό θα καλυφθεί και, ως εκ τούτου, δεν υφίσταται λόγος αύξησης των συντελεστών των δημοτικών τελών καθαριότητας για το έτος 2016. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα δημοτικά τέλη γενικής χρήσης είχαν καθοριστεί ως εξής: ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Εμπορική ζώνη 2,18 ανά τετραγωνικό μέτρο, Α' ζώνη και ΒΙΟΠΑ 1,72 ευρώ. Στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες και Τοπικά Διαμερίσματα το ύψος ήταν 1,27 ευρώ. Για τις οικίες στην Καλαμάτα η Α' ζώνη ήταν 1,59 ευρώ και η Β' ζώνη 0,97. Σε όλες τις άλλες περιοχές του καποδιστριακού Δήμου οι τιμές ήταν 0.97 ευρώ. Α.Π. - 
 
***  Η Μεσσηνία απαντά με πράξεις στην κρίση
Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων κλειδί ανάπτυξης Στα κινέζικα η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία. Το δεύτερο φαίνεται να επιλέγει σειρά μεσσηνιακών επιχειρήσεων, προκειμένου να απαντήσουν στην οικονομική κρίση που πλήττει και το νομό μας. Εκτός από τον τομέα της τυποποίησης ελαιολάδου, όπου ήδη υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα, επιχειρηματίες αρχίζουν να ανακαλύπτουν την αξία της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και "υπερτροφών", απαντώντας έτσι και στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Τα πρώτα βήματα είναι στέρεα και στρώνουν το έδαφος για συνέχιση της προσπάθειας...Η στροφή στα αρωματικά φυτά και τις «υπερτροφές» Ήδη αρκετές μεσσηνιακές εταιρείες αρχίζουν να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους Ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια τσιπς που θα περιέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, ακόμη και αντικαρκινικές, είναι ανάμεσα στα νέα «λειτουργικά» τρόφιμα που ήδη δοκιμάζονται στη χώρα μας, σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής και τα οποία μπορεί να κυκλοφορήσουν στο μέλλον στην αγορά. Εξάλλου, η προσθήκη τέτοιων φυσικών συστατικών-συντηρητικών στα τρόφιμα, που μπορούν να τα προστατεύουν καλύτερα από αλλοίωση, μελλοντικά μπορεί να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για χημικά συντηρητικά. Ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και αρκετές μεσσηνιακές, συνεργάζονται για την αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα υγιεινά τρόφιμα. Η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα, αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, έως ότου υπάρξει μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεργασία με κινεζικούς φορείς, πανεπιστήμια και εταιρείες, για μια πιθανή αντίστοιχη αξιοποίηση κινεζικών φυτών. Ήδη έχει γίνει επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα και ανταλλαγή δειγμάτων φυτών και μούρων. Η σχετική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε σε χθεσινοβραδινή ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την οποία οργάνωσαν οι εταιρείες Βιορύλ ΑΕ και Πάξμαν ΕΠΕ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα. Η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας Όλοι οι αυτοί οι φορείς συνεργάσθηκαν στο πλαίσιο του σχετικού τριετούς ερευνητικού έργου, το οποίο εντάχθηκε στη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και βαίνει στην ολοκλήρωσή του αυτόν το μήνα. Οι ερευνητές από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μελέτησαν -και συνεχίζουν να μελετούν- τις δραστικές ουσίες και τα εκχυλίσματα διαφόρων φυτών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές (ακόμη και αντικαρκινικές) ιδιότητες, όπως το θρούμπι, η ρίγανη, το δίκταμο και τα κράνα. Οι ουσίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε τρόφιμα (σνακ, “ντρέσινγκ” για σαλάτες, αναψυκτικά, χυμούς κ.α.), που θα βελτιώνουν την υγεία. Όπως τονίσθηκε στην εκδήλωση, στην Ελλάδα καταγράφεται στον πρωτογενή τομέα μια στροφή στα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, αλλά η μεγάλη πρόκληση θα είναι να υπάρξει επίσης η ανάπτυξη ενός αντίστοιχου βιομηχανικού κλάδου, ο οποίος θα παράγει και θα εμπορεύεται τα νέα καινοτομικά προϊόντα που θα ενσωματώνουν αυτά τα φυτά. Κάτι τέτοιο, τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Ιωάννης Κουρκουτάς, επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), θα βοηθήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ήδη εκκρεμεί μία - προς το παρόν μη κατονομαζόμενη - πατέντα (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) για τη χρήση αιθέριων ελαίων σε τρόφιμα. Όπως ανέφερε ο δρ. Δημήτρης Τσιμογιάννης του ΕΜΠ, μέχρι σήμερα η μικρή ελληνική βιομηχανία αρωματικών φυτών δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστική, επειδή παράγει μόνο αιθέρια έλαια, πετώντας το υπόλοιπο φυτό, ενώ θα μπορούσε να το αξιοποιεί, κάτι που θα επιδιωχθεί στο μέλλον με την παραγωγή και εκχυλισμάτων. Η δρ. Σταυρούλα Βεκιάρη του Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» τόνισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην Ελλάδα γι’ αυτές τις εναλλακτικές γεωργικές καλλιέργειες που οδηγούν σε «υπερ-τροφές» και ανέδειξε ιδιαίτερα τα οφέλη για την υγεία των μούρων (ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μύρτιλα, βατόμουρα, κράνα κ.α.), χάρη στις πολυφαινόλες, τα ωμέγα-λιπαρά οξέα, τις φυτικές στερόλες, τα μέταλλα κ.α. που περιέχουν. Από τις έως τώρα μελέτες προκύπτει ότι τα κράνα έχουν την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα μύρτιλλα είναι τα πιο πλούσια σε φλαβονοειδή. Η Γρηγορία Μητροπούλου του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ παρουσίασε στοιχεία για την αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων και εκχυλισμάτων των αρωματικών φυτών. Όπως διαπιστώθηκε, σε συνθήκες δωματίου ένας συμβατικός χυμός ντομάτας αρχίζει να αλλοιώνεται λόγω μικροοργανισμών ύστερα από τρεις μέρες, ενώ όταν περιέχει αιθέρια έλαια, η αλλοίωση ξεκινά έπειτα από πέντε μέρες (και μετά από δέκα μέρες, αν ο χυμός βρίσκεται στο ψυγείο). Το συμπέρασμα, όπως τόνισε, είναι ότι η προσθήκη αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων στα τρόφιμα θα συμβάλει στην προστασία τους από μύκητες και άλλα μικρόβια. Η Ελένη Φίτσιου (ΔΠΘ) μελέτησε την επίδραση αιθέριων ελαίων ελληνικής και τουρκικής ρίγανης και του χυμού από κράνα σε κύτταρα στο εργαστήριο, διαπιστώνοντας αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που φαίνεται να βοηθά στη χημειοπρόληψη του καρκίνου. Φαίνεται επίσης ότι τα εν λόγω αιθέρια έλαια επιδρούν στα επίπεδα έκφασης των γονιδίων και έχουν αντιπολλαπλασιαστική δράση στα κύτταρα. Την πιθανή αντικαρκινική δράση των ίδιων αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων, ιδίως για γαστρεντερικούς καρκίνους, επιβεβαίωσε και η έρευνα σε ποντίκια της Αγγελικής Τιπτιρή-Κουρπέτη (ΔΠΘ), η οποία χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν μια αντινεοπλασματική δράση. Η καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΕΜΠ, Βασιλική Ωραιοπούλου, τόνισε ότι θα συνεχισθούν τα πειράματα με στόχο να ενσωματωθούν τα αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα σε τρόφιμα (λάδι, σνακ, σάλτσες κ.α.), έτσι ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής των προϊόντων και να δημιουργηθούν νέες υγιεινές «λειτουργικές» τροφές. Η χημικός μηχανικός, Αντιγόνη Ωραιοπούλου, της Βιορύλ ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία προϊόντων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Η εταιρεία ήδη έχει προχωρήσει σε πιλοτική παραγωγή και μελετά την περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των φυτών για νέα τρόφιμα. Η Βιορύλ ΑΕ είναι ελληνική χημική βιομηχανία, που ιδρύθηκε το 1946 από τον καθηγητή Αλέξανδρο Σταυρόπουλο και σήμερα έχει ηγετική θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά της αρωματοποιίας και της βιοτεχνολογίας. Η Πάξμαν ΕΠΕ έχει μονάδα στη ΒΙΠΕ Πάτρας και παράγει πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες αναψυκτικών και τροφίμων. Ενδιαφέρεται για τη δημιουργία γαλακτωμάτων με αιθέρια έλαια και ήδη έχει κάνει σχετικές δοκιμές. ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ - 
 
***  Τον Ιούνιο μαζεύουμε ρόδια και ελιές!          
      
Μερικές φορές από μάρτυρες, και ιδιαίτερα κατηγορούμενους, ακούς ό,τι θες… Όπως χθες που μάθαμε ότι τον Ιούνιο μάζευαν ρόδια από τα αγροκτήματα (τώρα είναι η εποχή συγκομιδής ροδιών) και ότι ράβδιζαν ελιές!
Και μπορεί όλοι οι δικαστές να μην κατάγονται από τη Μεσσηνία για να ξέρουν πότε μαζεύουμε τις ελιές, αλλά δεν είναι και τελείως άσχετοι!   Β.Β. 
 
 ***  Τοξικομανής παρέδωσε μόνος του τις ναρκωτικές ουσίες

Με 125 γραμμάρια χασίς στην κατοχή του βρέθηκε σε έλεγχο από αστυνομικό της ΟΠΚΕ ένας τοξικομανής και χθες δικάσθηκε γι’ αυτό στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι στις 16 Μαρτίου έκανε έλεγχο στον κατηγορούμενο και βρήκε πάνω του ένα αυτοσχέδιο τσιγαριλίκι. Σε καπάκι, δε, στη μηχανή του αυτοκινήτου ήταν κρυμμένα και 3,1 γραμμάρια χασίς. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι μόνος του ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι έχει χασίς και στο σπίτι, όπου τους οδήγησε για να τους το παραδώσει. Επίσης, βρήκαν ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας και στο κατάστημα που διατηρεί. Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση σήμερα. Β.Β. - 

*** Απουσίες στην Πύλο… 

Φτωχικός σε παρουσίες μάς φάνηκε ο φετινός γιορτασμός της επετείου των 188 ετών από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, παρά τις προσπάθειες να καταστεί ακόμη πιο λαμπρός, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ναυμαχία ήταν η απαρχή της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους. Έτσι, αν και είχε ανακοινωθεί αρχικά η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκ. Παυλόπουλου και γνωστοποιηθεί η άφιξη του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ουδείς εκ των δύο παρέστη. Για τον κ. Καμμένο κυκλοφόρησε η φήμη πως υπήρξε αντίδραση για τη μετακίνησή του με ελικόπτερο και πως η ματαίωση της παρουσίας του έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Απουσίαζε, επίσης, ρωσικό πολεμικό πλοίο, που ναυλοχούσε στο λιμάνι της Πύλου, το άγημα του οποίου στην καθιερωμένη παρέλαση που ακολουθούσε αποσπούσε τα θερμά χειροκροτήματα όλων. Νωρίς, δε, το πρωί, κατά την έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, προέκυψε μικρή «αναστάτωση», όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ούτε και της Βουλής. Με το πέρας της θείας λειτουργίας η «αναστάτωση» διαλύθηκε, καθώς εμφανίστηκαν στην πλατεία τριών Ναυάρχων οι Γιώτα Κοζομπόλη, Π. Κωνσταντινέας και Δημ. Κουκούτσης, με την πρώτη να καταθέτει και στεφάνι ως εκπρόσωπος της Βουλής. Χ.Χ. -

*** Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (φωτογραφίες)

  
 
Με μια σημαντική εκδήλωση εορτάζει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τη συμπλήρωση 10 ετών παρουσίας του στην πόλη. Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα άρχισε στα κτήρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Ποιητής και Ρήτορας: Μια Συμβιωτική Σχέση στη Δημοκρατική Αθήνα», οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν το προσεχές Σάββατο. Να σημειωθεί πως αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Τελετή Δεκαετούς Επετείου του Τμήματος Φιλολογίας, από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ. Π.Μπ. - 

***   Περίεργη υπόθεση ληστείας με θύμα 37χρονο 

Μια περίεργη υπόθεση ληστείας ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων, δύο γυναικών 21 ετών και ενός 23χρονου, οι οποίοι δεν κατάγονται από τη Μεσσηνία. Ειδικότερα, 37χρονος τσιγγάνος κατήγγειλε ότι στις 19 του μήνα, ξημερώματα, στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, έξω από ένα κατάστημα, τα τρία άτομα του επιτέθηκαν και τον λήστεψαν. Ειδικότερα, του πήραν μια χρυσή αλυσίδα λαιμού που έφερε μια χρυσή άγκυρα και από την τσέπη του 200 ευρώ. Η Ασφάλεια σχημάτισε δικογραφία σε βάρος των τριών ατόμων και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Ωστόσο, η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση όλων των πτυχών της υπόθεσης. - 

***  Θα μυρίσει μπουγάτσα και Θεσσαλονίκη από σήμερα η Καλαμάτα (το πρόγραμμα)          
       
«Σήμερα η Καλαμάτα θα είναι γεμάτη Θεσσαλονίκη. Εδώ θα είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης και μία μεγάλη αποστολή, στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα εκφράζεται η Θεσσαλονίκη και ο δυναμισμός της».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Δήμαρχος, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, παρουσία της Εντεταλμένης για θέματα Τουρισμού Δημοτικής Συμβούλου, Παναγιώτας Ντίντα και κάλεσε τους Καλαματιανούς να παραστούν στις εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο προβολής της Νύμφης του Θερμαϊκού δε θα μπορούσε να λείψει και η προβολή της γαστρονομίας της, γι’ αυτό και ο Δήμαρχος προσέθεσε ότι «γύρω στις 13.30 θα δοθεί από τους Θεσσαλονικείς δωρεάν μπουγάτσα στη νότια πλευρά της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου και το βράδυ μετά τις 18.00, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου θα μοιράζεται δωρεάν ποντιακή πίτα».
Στις 19.00, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εκδηλώσεων προβολής της Θεσσαλονίκης και της έκθεσης ζωγραφικών έργων που έχει ετοιμάσει η Αγιορειτική Εστία. Η έκθεση «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. ΄Αθως – Σινά», με έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, θα διαρκέσει από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου 2015.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στην Καλαμάτα εκδηλώσεις προβολής της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της, κατά το διάστημα 22 – 23 Οκτωβρίου 2015, σε συνέχεια προβολής της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο 27 – 29 Μαρτίου 2015.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας
19.00 Εγκαίνια των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της έκθεσης φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας
20.00 Παρουσιάσεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης
* Παρουσίαση της πόλης της Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπαζμαδέλης, Τμήμα Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
 • Παρουσίαση Συνεδριακού Τουρισμού,  Δέσποινα Αμαραντίδου, Πρόεδρος Convention Bureau
 • Παρουσίαση «Η Θεσσαλονίκη των κινημάτων», Αντώνης Καράγιωργας, Βιοχημικός
Στο χώρο έμπροσθεν του Πνευματικού Κέντρου
18.00 Προβολή της Θεσσαλονίκης με έντυπο υλικό και παραδοσιακά προϊόντα. Παρασκευή περέκ από το Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό «Άγιος Αντώνιος» (διεξαγωγή σε ανοικτό χώρο αν ο καιρός το επιτρέψει)
21.00 Παιχνίδι «Μια μέρα στην εικονική Θεσσαλονίκη» στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου (αν ο καιρός το επιτρέψει). Η εφαρμογή SKG.360 που δημιούργησε η ομάδα Google Developers, είναι ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που μεταφέρει τον συμμετέχοντα σε μνημεία και πλατείες της Θεσσαλονίκης. Ελεύθερη συμμετοχή με δώρα διαμονή στη Θεσσαλονίκη, προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου
11.30 - 13.30 Google my business. Workshop για επιχειρηματίες. Γνωριμία με τα εργαλεία της Google για καλύτερη προώθηση της επιχείρησης.
Από τις 15:00 έως 16:00 Workshop από την ομάδα Google Developers: Εισαγωγή και παρουσίαση της εφαρμογής SKG 360 game.
Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
17.00-19.00 Β2Β (Business to Business) - διμερείς  συναντήσεις στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας με εκπροσώπους φορέων και επαγγελματίες από τον χώρο του τουρισμού, της εστίασης και επιχειρηματίες.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
Το πρωί της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο ηρώον των Μεσσηνίων Μακεδονομάχων, έμπροσθεν του Διοικητηρίου.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Οι δύο Δήμοι σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία θα διοργανώσουν έκθεση έργων του Βρετανού ζωγράφου – αρχιτέκτονα Doug Patterson, με τίτλο «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. ΄Αθως – Σινά».
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας και ζωγράφος Doug Patterson, μια πολυσύνθετη, Αναγεννησιακή προσωπικότητα με λαμπρό επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο, παρουσιάζει τη λαμπρή δουλειά του από το Άγιον Όρος και την Αγία Αικατερίνη Σινά, ακολουθώντας τα βήματα του Ρώσου περιηγητή των αρχών του 18ου αιώνα Βασίλι Μπάρσκι.
Αυτή η ιδέα να παρακολουθήσει τη διαδρομή τριών γνωστών περιηγητών, του Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι στο Άγιον Όρος και την Ορθόδοξη Ανατολή, του Σάμιουελ Ντέιβις στα Ιμαλάια και το Μπουτάν και του Χέρκουλες Μπραμπαζόν Μπραμπαζόν στις Ινδίες, και να αποτυπώσει με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική γραφή του τα μνημεία, που και εκείνους εντυπωσίασαν και στην εποχή τους κατέγραψαν, αποτελεί το κεντρικό κίνητρο στο έργο του.
Η ζωγραφική του, ιδιαίτερη, φωτεινή, με τολμηρή γραμμή και λαμπρά χρώματα, υπηρετεί με τον πιο πετυχημένο τρόπο την ομορφιά, τον πλούτο, το μεγαλείο των κτισμάτων, αλλά και την ταπεινότητα, την εσωστρέφεια και την αφιέρωση των Μοναχών.
Η Έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας το 2011 και από τότε έχει εκτεθεί και σε άλλους χώρους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Η Αγιορειτική Εστία είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2000 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και ουσιαστικά αποτελεί την λειτουργική συνέχεια της Εκθέσεως «Θησαυροί του Αγίου Όρους», που παρουσιάστηκε το 1997, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Πρωτογενείς έρευνες, εκδόσεις, συνέδρια, εκθέσεις, και η συνεχώς αναπτυσσόμενη λειτουργία του Βιβλιοπωλείου της, η ίδρυση Βιβλιοθήκης με επίκεντρο την βιβλιογραφία για το Άγιο Όρος, η άριστη αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου Νεδέλκου, στο κέντρο της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, όπου και τα ιστορικά μετόχια των Μονών του Αγίου Όρους, η οργάνωση και τήρηση αρχείων, η παροχή δυνατοτήτων σε νέους πτυχιούχους να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, η ενίσχυση των βιβλιοθηκών στο ελλαδικό και τον διεθνή χώρο, αξιοποιώντας τις δικές της εκδόσεις, αλλά και το εκδοτικό απόθεμα το σχετικό με το Άγιο Όρος, είναι οι σταθεροί τομείς στους οποίους συνεχίζει να δραστηριοποιείται η Αγιορειτική Εστία.

***
 
*** Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Νίκη για Άρη, πάλεψε ο ΠΑΟΚ στη Ρωσία, βαριά ήττα της ΑΕΚ στην Πόλη  Στο EuroCup
Νίκη για Άρη, πάλεψε ο ΠΑΟΚ στη Ρωσία, βαριά ήττα της ΑΕΚ στην Πόλη
~

*** Αρης - Μπουντούτσνοστ 75-57
Ευκολότερα από ότι ενδεχομένως περίμενε ο Αρης επικράτησε απόψε στο Αλεξάνδρειο, για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Eurocup, επί της Μπουντούτσνοστ, με 75-57. Νίκη που ουσιαστικά προδιαγράφηκε από το πρώτο ημίχρονο, με τους παίκτες του να δείχνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην αντίπαλό τους να «αλώσουν» το… σπίτι τους. Κορυφαίοι για τους Θεσσαλονικείς ήταν οι ΜακΝιλ, Γουάιτ, με 17 και 15 πόντους αντίστοιχα, με τον δεύτερο να μαζεύει, επιπλέον, 15 ριμπάουντ. Ξεχώρισαν για τους Μαυροβούνιους οι Ντραγκίσεβιτς (16 π.), Μάριτς (13 π., 9 ριμπ.).
Με βασική αιχμή την επιθετική αποτελεσματικότητά του, βελτιώνοντας στην πορεία και την άμυνα του, ελέγχοντας, παράλληλα, την… εναέρια κυκλοφορία (21 με 11 τα ριμπάουντ), ο Αρης ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο πρώτο ημίχρονο. Με τους Χάγκινς, ΜακΝίλ, να «φορτώνουν» περισσότερο το αντίπαλο καλάθι το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη απέκτησε γρήγορα διαφορά με 11 πόντους (7’ 19-8), απόσταση που ανέβηκε στο +17 στο 13’ (31-14).
Με επιμέρους σκορ 7-0 και επιλέγοντας άμυνα ζώνης, η Μπουντούτσνοστ πλησίασε στους 10 πόντους (14’ 31-21), επίπεδο στο οποίο παρέμεινε η διαφορά (34-24, 37-27) ως το 17’. Χρονικό σημείο που οι Μαυροβούνιοι πλησίασαν στους 9 πόντους (37-28), για να «απαντήσουν» οι Θεσσαλονικείς με σερί 10-2 και να πάνε εκ νέου στο +17 στο 21’ (47-30).
Με εκφραστές τους Μάριτς, Σιντ Σέχοβιτς, η Μπουντούτσνοστ πλησίασε ξανά στους 10 (22’ 47-37), με την αντίδραση των «κίτρινων» να προκύπτει άμεσα και με εξαιρετικό τρόπο. «Τρέχοντας» σερί 15-4, με τον Γουάιτ να εκτελεί επιθετικά, όντας, παράλληλα, κυρίαρχος στις δύο ρακέτες, οι γηπεδούχοι απέκτησαν «αέρα» 21 πόντων (28’ 62-41), «καθαρίζοντας» ουσιαστικά με την κατάκτηση της νίκης. Τυπική διαδικασία ήταν η αναμέτρηση στην τελευταία περίοδο, στη διάρκεια της οποίας ο Αρης διατήρησε το επίπεδο της απόστασης από την αντίπαλό του στους 21 πόντους μέχρι το 34’ (69-48). Οι Μαυροβούνιοι την έριξαν στους 15 στο 38’ (71-56), με το παιχνίδι να τελειώνει, εν τέλει, για την ελληνική ομάδα στο +18, με 75-57.
 *3.500 περίπου υποστηρικτές του Αρη παρακολούθησαν από τις κερκίδες του Αλεξανδρείου την αναμέτρηση. Στο γήπεδο βρέθηκαν και 30 οπαδοί της Μουντούτσνοστ που ακολούθησαν την ομάδα τους στη Θεσσαλονίκη από την Ποντγκόριτσα
Δεκάλεπτα: 25-12, 44-30, 62-45, 75-57
Διαιτητές: Περέα (Ισπανία), Ομπρκεζεβιτς (Σερβία), Σίλβα (Πορτογαλία)
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Ξανθόπουλος 4, Πελεκάνος 2, Τσούπκοβιτς 3 (1), Γουάιτ 15 (1), Γουότερς 4 (1), Ζάρας 8 (2), Χάγκινς 12, Κοέν 6 (1), Μούρτος 4, Σίμτσακ, ΜακΝίλ 17.
ΜΠΟΥΝΤΟΤΣΝΟΣΤ (Ιγκορ Γιόβοβιτς): Σέχοβιτς Σουάντ 8, Γιάραμαζ 2, Σούμποτιτς 2, Σέχοβιτς Σιντ 6, Τσάραπιτς 1, Κουκ 4 (1), Μπάσοβιτς 2, Ιλιτς, Ντραγκίσεβιτς 16 (2), Μάριτς 13, Ρίκιτς, Τζόσεφ 3 (1).

*** Γαλατάσαραι-ΑΕΚ 89-65

Η ΑΕΚ υπέστη βαριά ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την Γαλατάσαραϊ με 89-65 σε αναμέτρηση για την 2η αγωνιστική του 6ου ομίλου του Eurocup. Πρώτος σκόρερ για τους Τούρκους ο Μακόλουμ με 25 πόντους ενώ από την ΑΕΚ ξεχώρισε ο Σάκοτα με 20 πόντους . Στην επόμενη αγωνιστική (28/10) η Ένωση υποδέχεται την Νίζνι Νόβγκοραντ.
Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να προβληματίσει ουσιαστικά την Γαλατάσαραϊ πού είχε σε μεγάλη μέρα τους Μακόλουμ (25 πόντους, 3/5 τριπ., 6 ασσιστ) και Κοκσάλ (21 πόντους, 5/5 τρίπ.), ενώ από τους «κιτρινόμαυρους» πάλεψαν ο Σάκοτα (20 πόντους, 6/11 τριπ.) και ο Μαυροκεφαλίδης που έκανε νταμπλ (20 πόντους- 10 ριμπάουντ).
Η Γαλατάσαραϊ ξεκίνησε πολύ δυνατά την αναμέτρηση με την ΑΕΚ παίρνοντας από νωρίς τα ηνία του αγώνα με τους Λάσμε και Ντόρσεϊ να κυριαρχούν κάτω από τα καλάθια και τον Γκριν να «πυροβολεί» από τα 6.75. Οι τούρκοι έκλεισαν την πρώτη περίοδο με διάφορα 11 πόντων χάρις στο σερί 11-0 που έκαναν στο συγκεκριμένο διάστημα.
Η ομάδα του Αταμάν συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο δεύτερο δεκάλεπτο με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει πολύ γρήγορα τους 20 πόντους (31-11) στο 13΄. Ο ΜακΚόλουμ ήταν καταλυτικός σε αυτή την περίοδο για τους γηπεδούχους πετυχαίνοντας 12 πόντους ενώ η ΑΕΚ βασιζόταν στα τρίποντα του Σάκοτα, που όμως δεν ήταν αρκετά, και έτσι στην ανάπαυλα το σκορ ήταν 48-27.
Με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου οι «κιτρινόμαυροι» ανέβασαν την απόδοση τους στην άμυνα και κατάφεραν με ένα σερί 10-0 να «ροκανίσουν» την διαφορά στους 11 πόντους (48-36). Οι γηπεδούχοι όμως «πάτησαν γκάζι» και με τον ΜακΚόλουμ να μοιάζει ασταμάτητος πέτυχαν 14 αναπάντητους πόντους και έκλεισαν την περίοδο στο +27 (64-37).
Η τέταρτη περίοδος ήταν τυπική διαδικασία αφού ήταν φανερό πως η ΑΕΚ δεν μπορούσε να κοντράρει την «Γαλατά». Ο Σάκοτα συνέχισε να παλεύει μόνος του αλλά από την άλλη πλευρά ο Κοκσάλ έβλεπε το καλάθι σαν βαρέλι πετυχαίνοντας το ένα τρίποντο μετά το άλλο (5/5) και έτσι το 85-69 ήρθε απολύτως φυσιολογικά για τους γηπεδούχους.


Στο μεταξύ, με βαριά τιμωρία κινδυνεύει η Γαλατά, καθώς περίπου οκτώ λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου και ενώ οι Τούρκοι βρίσκονταν στο +18, οι οπαδοί της όχι μόνο άναψαν καπνογόνο μέσα στο «Αμπντί Ιπεκτσί», αλλά το πέταξαν κιόλας στο παρκέ! Ευτυχώς, το καπνογόνο έπεσε έξω από τις τέσσερις γραμμές, στην άκρη του παρκέ και δεν χτύπησε κάποιον αθλητή.
Και να σκεφτεί κανείς πως οι περίπου 400 φίλοι της «Ένωσης», δεν μπήκαν ποτέ στο γήπεδο, καθώς δεν τους επετράπη για λόγους ασφαλείας!
Τα δεκάλεπτα: 22-11, 48-27, 64-37, 89-65
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Εργκίν Αταμάν): Σιλμπ 10, ΜακΚόλουμ 25 (3), Μίτσοφ 2, Ντόρσεϊ 9 (12 ριμπ.), Έτζ, Αράρ 3, Τουρκγιλμάζ, Λάσμε 4, Τσαντεκίν, Γκριν 10 (2), Γκιουλέρ 5 (1), Κοκσάλ 21 (5/5 τρίπ.).
ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Ανοσίκε, Παπαντωνίου 2, Σάκοτα 20 (6/11 τρίπ.), Άτιτς 2, Χέρστον 8, Μιλόσεβιτς 3, Σκραμπ, Μαυροκεφαλίδης 20 (10 ριμπ.), Κάρτερ 5, Καλαμπόκης, Ουόρεν 5 (1).

 ***  ΖΕΝΙΤ  Αγίας  Πετρούπολης -ΠΑΟΚ   76-88 .- ^
Ο ΠΑΟΚ πάλεψε μέχρι το τέλος στην Αγία Πετρούπολη και κοίταξε στα μάτια την «πανάκριβη» Ζενίτ, αλλά στο τέλος λύγισε χάνοντας με 76-66.

***  Συνοπτικά το αυριανό πρόγραμμα των ομίλων Champions League. της διοργάνωσης, με ώρα έναρξης στις 21:45:
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Μάλμε - Σαχτάρ Ντόνετσκ  1-0  ( 18΄ Ρόζενμπεργκ ,  )   .- ^
Παρί Σ.Ζ. - Ρεάλ Μαδρίτης  0-0  .- ^
2ος ΟΜΙΛΟΣ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μάντσεστερ Γ.  1-1  ( 14΄ πεν.   Ντουμπιά ,65' Μαρσιάλ ,    )   .-^
Βόλφσμπουργκ - Αϊντχόφεν  2-0  (47' Ντοστ , 57' Κρούζε ,   )  .- ^
3ος ΟΜΙΛΟΣ
Ατλέτικο Μαδρ. - Αστάνα  4-0  (23΄ Σαούλ Νίγκεθ ,29΄ Τζάκσον Μαρτίνες ,64' Τόρες ,  89' αυτ. Ντεντέτσκο )  .- ^
Γαλατάσαραϊ - Μπενφίκα  2-1 ( 2΄ Γκαϊτάν , 19΄ πεν. Ινάν,  33΄Ποντόλσκι , ) .- ^
4ος ΟΜΙΛΟΣ
Γιουβέντους - Γκλάντμπαχ  0-0    .- ^
Μάντσεστερ Σίτι - Σεβίλη  2-1 ( 30΄Κονοπλιάνκα , 37΄Μπονί  , 91' Ντε Μπρούιν  ) .- ^
---------------------------------------------
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Μάλμε - Σαχτάρ Ντόνετσκ 1-0
Παρί Σ.Ζ. - Ρεάλ Μαδρίτης  0-0
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ρεάλ Μαδρίτης 2 1 0 6-0 7
Παρί Σ.Ζ. 2 1 0 5-0 7
Μάλμε 1 0 2 1-4 3
Σαχτάρ Ντόνετσκ 0 0 3 0-8 0

2ος ΟΜΙΛΟΣ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μάντσεστερ Γ. 1-1
Βόλφσμπουργκ - Αϊντχόφεν 2-0
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Βόλφσμπουργκ 1 0 1 2-2  6
Μάντσεστερ Γ. 2 0 1 5-4  6
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1 1 1 4-4  4
Αϊντχόφεν 1 0 1 4-4 3

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Ατλέτικο Μαδρ. - Αστάνα  4-0
Γαλατάσαραϊ - Μπενφίκα  2-1
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ατλέτικο Μαδρ. 2 0 1 7-2 6
Μπενφίκα 2 0 1 5-3 6
Γαλατασαράι 1 1 1 4-5  4
Αστάνα 0 1 2 2-8 1

4ος ΟΜΙΛΟΣ
Γιουβέντους - Γκλάντμπαχ  0-0
Μάντσεστερ Σίτι - Σεβίλη  2-1
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Γιουβέντους 2 1 0 4-1 7
Μάντσεστερ Σίτι 1 1 1 3-3 4
Σεβίλη 1 0 2 4-4 3
Γκλάντμπαχ 0 1 2 1-5 1
 
***  Συνοπτικά το πρόγραμμα και οι βαθμολογίες στη 2η «στροφή» της Euroleague:
2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (15-16/10/2015)
 1ος ΟΜΙΛΟΣ
 Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) - Κίμκι (Ρωσία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) - Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Στρασμπούρ (Γαλλία) - Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Ερυθρός Αστέρας 1-0 2
Φενέρμπαχτσε 1-0 2
Κίμκι 1-0 2
Στρασμπούρ 0-1 1
Μπάγερν Μονάου 0-1 1
Ρεάλ Μαδρίτης 0-1 1

2ος ΟΜΙΛΟΣ
 Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου

Αναντολού Εφές (Τουρκία) - Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)
Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ (Κροατία) - Λιμόζ (Γαλλία)
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία) - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:30
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Ολυμπιακός 1-0 2
Αναντολού Εφές 1-0 2
Αρμάνι Μιλάνο 1-0 2
Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ 0-1 1
Λιμόζ 0-1 1
Λαμποράλ Κούτσα 0-1 1

3ος ΟΜΙΛΟΣ
 Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) - Πινάρ Καρσίγιακα (Τουρκία) 22:00
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) - Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Ζιέλονα Γκόρα (Πολωνία)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

Καρσίγιακα 1-0 2
Λοκομοτίβ Κουμπάν 1-0 2
Ζαλγκίρις Κάουνας 1-0 2
Μπαρτσελόνα 0-1 1
Παναθηναϊκός 0-1 1
Ζιέλονα Γκόρα 0-1 1

4ος ΟΜΙΛΟΣ
 Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) - Μάλαγα (Ισπανία)
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου
Μπάμπεργκ (Γερμανία) - Νταρουσάφακα (Τουρκία)
Σάσαρι (Ιταλία) - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-0 2
Νταρουσάφακα 1-0 2
Μάλαγα 1-0 2
Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-1 1
Σάσαρι 0-1 1
Μπάμπεργκ 0-1 1
~
*** Στην αρένα της 3ης αγωνιστικής του Europa League
1ος όμιλος
Μόλντε-Σέλτικ (22:05)
Φενέρμπαχτσε-Άγιαξ (22:05)
Βαθμολογία: Μόλντε 4 (4-2), Σέλτικ 2 (4-4), Άγιαξ 2 (3-3), Φενέρμπαχτσε 1 (3-5)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Σέλτικ-Μόλντε (20:00), Άγιαξ-Φενέρμπαχτσε (20:00)
2ος όμιλος
Λίβερπουλ-Ρουμπίν Καζάν (22:05)
Μπορντό-Σιόν (22:05)
Βαθμολογία: Σιόν 4 (3-2), Λίβερπουλ 2 (2-2), Μπορντό 2 (1-1), Ρουμπίν 1 (1-2)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Ρουμπίν Καζάν-Λίβερπουλ (20:00), Σιόν-Μπορντό (20:00)
3ος όμιλος
Καμπάλα-Ντόρτμουντ (18:00)
ΠΑΟΚ-Κράσνονταρ (22:05)
Βαθμολογία: Ντόρτμουντ 4 (3-2), Κράσνονταρ 3 (3-3), ΠΑΟΚ 2 (1-1), Καμπάλα 1 (1-2)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Κράσνονταρ-ΠΑΟΚ (20:00), Ντόρτμουντ-Καμπάλα
4ος όμιλος
Λέγκια-Μπριζ (22:05)
Μίντιλαντ-Νάπολι (22:05)
Βαθμολογία: Νάπολι 6 (7-0), Μίντιλαντ 6 (4-1), Λέγκια Βαρσοβίας 0 (0-3), Κλαμπ Μπριζ 0 (1-8)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Μπριζ-Λέγκια (20:00), Νάπολι-Μίντιλαντ (20:00)
5ος όμιλος
Βιγιαρεάλ-Ντ. Μινσκ (22:05)
Ραπίντ Βιέννης-Πλζεν (22:05)
Βαθμολογία: Ραπίντ Βιέννης 6 (3-1), Βικτόρια Πλζεν 3 (2-1), Βιγιαρεάλ 3 (2-2), Ντιναμό Μινσκ 0 (0-3)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Ντ. Μινσκ-Βιγιαρεάλ (20:00), Πλζεν-Ραπίντ Βιέννης (20:00)
6ος όμιλος
Μπράγκα-Μαρσέιγ (22:05)
Λίμπερετς- Χρόνιγχεν (22:05)
Βαθμολογία: Μπράγκα 6 (2-0), Μαρσέιγ 3 (3-1), Σλόβαν Λίμπερετς 3 (1-1), Χρόνιγχεν 0 (0-4)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Μαρσέιγ-Μπράγκα (20:00), Χρόνιγχεν-Λίμπερετς (20:00)
7ος όμιλος
Λάτσιο-Ρόζενμπροργκ (20:00)
Ντνίπρο-Σεντ Ετιέν (20:00)
Βαθμολογία: Λάτσιο 4 (4-3), Ντνίπρο 4 (2-1), Σεντ Ετιέν 1 (4-5), Ρόζενμπροργκ 1 (2-3)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Ρόζενμπροργκ-Λάτσιο (22:05), Σεντ Ετιέν-Ντνίπρο (22:05)
8ος όμιλος
Λοκομοτίβ-Μπεσίκτας (20:00)
Σπόρτινγκ-Σκεντέρμπεου (20:00)
Βαθμολογία: Λοκομοτίβ Μόσχας 6 (5-1), Μπεσίκτας 4 (2-1), Σπόρτινγκ 1 (2-4), Σκεντέρμπεου 0 (0-3)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Μπεσίκτας-Λοκομοτίβ (22:05), Σκεντέρμπεου-Σπόρτινγκ (22:05)
9ος όμιλος
Βασιλεία-Μπελένσες (20:00)
Φιορεντίνα-Λεζ Πόζναν (20:00)
Βαθμολογία: Βασιλεία 6 (4-1), Φιορεντίνα 3 (5-2), Λεχ Πόζναν 1 (0-2), Μπελενένσες 1 (0-4)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Μπελενένσες-Βασιλεία (22:05), Λεχ Πόζναν-Φιορεντίνα (22:05)
10ος όμιλος
Μονακό-Καραμπάγκ (20:00)
Άντερλεχτ-Τότεναμ (20:00)
Βαθμολογία: Τότεναμ 4 (4-2), Καραμπάγκ 3 (2-3), Μονακό 2 (2-2), Άντερλεχτ 1 (2-2)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Καραμπάγκ-Μονακό (18:00), Τότεναμ-Άντερλεχτ (22:05)
11ος όμιλος
Σάλκε-Σπάρτα Πράγας (20:00)
ΑΠΟΕΛ-Αστέρας Τρίπολης (20:00)
Βαθμολογία: Σάλκε 6 (7-0), Σπάρτα Πράγας 4 (3-1), Αστέρας Τρίπολης 1 (1-5), ΑΠΟΕΛ 0 (0-5)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Σπάρτα Πράγας-Σάλκε (22:05), Αστέρας Τρίπολης-ΑΠΟΕΛ (22:05)
12ος όμιλος
Αλκμάαρ-Άουγκσμπουργκ (20:00)
Παρτιζάν-Αθλέτικ Μπιλμπάο (20:00)
Βαθμολογία: Παρτιζάν 6 (6-3), Αθλέτικ Μπιλμπάο 3 (4-3), Αλκμάαρ 3 (4-4), Άουγκσμπουργκ 0 (2-6)
Επόμενη αγωνιστική (5/11): Άουγκσμπουργκ-Αλκμάαρ (22:05), Αθλέτικ Μπιλμπάο-Παρτιζάν (22:05)
Πηγή: sport-fm.gr

  *** ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :                 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  01  Οκτωβρίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-01-2015.html .-                                                                                                 
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  02  Οκτωβρίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-02-2015.html .-                 
 ~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  02  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/02-2015.html .-                    
~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-03-2015.html .-                                                                                               
~  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03 , 04  και  05  Οκτωβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/03-04-05-2015.html .-                                                                                                                   
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015:   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/03-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Οκτωβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-04-2015.html .-                                                                                                                   
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 05  Οκτωβρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-05-2015.html .-                                                                                                              
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  06  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-06-2015.html .-                                                                                                       
 ~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 06  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/06-2015.html   .-                                                                                                                                 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης   Τετάρτη  07 Οκτωβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-07-2015.html .-     
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  08  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-08-2015.html .-                                                                                                                     
~Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Οκτωβρίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-09-2015.html .-   
 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/10/09-2015.html ,                                                                                                                                               
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  10  και  11  Οκτωβρίου 2015:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-                                                            
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 10  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-10-2015.html .-                            
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-                                                                                                                      
 ~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ   Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-                                                                                                             
~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-                                                                                                                         
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-11-2015.html .-                                                                                                                  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Δευτέρα   12  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-12-2015.html .-                                                                                                         
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  13  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-13-2015.html .-                                                                                                             
 ~Η  Εφημερίδα  μας  Arfara  News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  14  Οκτωβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-14-2015.html .-                                 
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 14  Οκτωβρίου  2015   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/14-2015.html .-                                                                                                                       
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  15  Οκτωβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-15-2015.html .-                                                                                                                     
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  16  Οκτωβρίου  2015: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-16-2015.html .-                                                                                             
~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html .-                                          
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 17 , 18  και 19  Οκτωβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/17-18-19-2015.html    ~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  19  Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-19-2015.html .-                                                                                                               
~Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  20  Οκτωβρίου  2015 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-20-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας   ASRFARA  NEWS  το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/10/asrfara-news-21-2015.html .-    
 ~   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .- 
~   Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  22 Οκτωβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-22-2015.html ,.-
~                                                                                                                            
~
 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4409  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2617 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2618 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9645   βίντεο   .-
~
***  
1~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4580 /. -   
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
3.-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 556 /   
 4 .- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
5.-
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.333  
6.-  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
***
***

Δεν υπάρχουν σχόλια: