ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης   Παρασκευή  21  Νοεμβρίου   2014  :

 

***  Αρφαρά  Καλαμάτας  και  φωτογραφίσεις σε βίντεο :
Η  κεντρική  πλατεία  στο Αρφαρά
  Δίχως  ψυχή  και δίχως  φρόνημα  , όλα γίνονται  ανώνυμα .-
~**FOTO ARFARA Νο 3 : http://youtu.be/1KZfFyFSock ,-
~** ARFARA και (170) φωτογραφίσεις  2014 : http://youtu.be/_uca1rCC260 ,
~** ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2014  φωτογραφίσεις (60) fotografies : http://youtu.be/VxhCUIs89Dk , .-
~**Άγιος  Φλώρος Αρφαρών 2014  (97) φωτογραφίσεις : http://youtu.be/dNpdseJjxjo ,.-
~**   FOTO ARFARA No I  , Φωτογραφίες Αρφαρών  :
http://youtu.be/BqJKL8CC6e4  ,-
~** Φώτο Αρφαρά Νο 2, Φωτογραφίες Αρφαρών : http://youtu.be/yi_dCun-yFo ,.- 

Το  Αρφαρά Καλαμάτας
*** ΑΡΦΑΡΑ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 Από την κυρία Γιαννούλα Αγησίλαου Πετρόπουλου
μητέρα της Κασσιανής Πετροπούλου - Λαγανά
Καιρικές συνθήκες στο τριήμερο Αγίου Φιλίππου
14 - 15 - 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και πρόγνωση καιρού!!
...
Χθές Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ στο ΓΚΑΖΙ στην Αθήνα όπου η συμπατριώτισσά μας Κασσιανή Λαγανά εγκαθιστά το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ εν όψει των εορτών, παρεπιμπτόντως μου μετέφερε την αφήγηση της μητέρας της:
""Αν σημειώσουμε τι καιρό κάνει στις 14, 15, και 16 Νοεμβρίου τότε προβλέπουμε και τι καιρό θα κάνει τον Ιανουάριο και συγκεκριμμένα:
Α: Ότι καιρό έχουμε στις 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ τον ίδιο θα έχουμε από 1 έως 10 Ιανουαρίου
Β: Ότι καιρό έχουμε στις 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ τον ίδιο θα έχουμε από 11 έως 20 Ιανουαρίου
Β: Ότι καιρό έχουμε στις 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ τον ίδιο θα έχουμε από 21 έως 31 Ιανουαρίου
ΕΠΙΣΗΣ:
Ότι καιρό έχουμε της Υπαπαντής το αντίθετο θα έχουμε του Αγίου Χαραλάμπους.
Οι Λαογραφικές Μετεωρολογικές πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν εγκαίρως ώστε να έχουμε την ευχέρεια να διαπιστώσουμε την ισχύ τους!!!

*** Στην αντιπεριφερειάρχη οι ιδιοκτήτες της Αγίας Τριάδας

Την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι αντιπροσωπεία κατοίκων – ιδιοκτητών από την περιοχή της Αγίας Τριάδας για το θέμα των τσιγγάνων. Όπως σημείωσε εκ μέρους τον ιδιοκτητών ο κ. Πρεβεζάνος, μετά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο γραφείο του εισαγγελέα και τον ορισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο ημερομηνίας για κατεδάφιση του καταυλισμού, τίποτα ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ δεν έχει προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Καλαμάτας για την παραχώρηση της κατασκήνωσης στην «Μπιρμπίτα». Οι κάτοικοι ζήτησαν χθες από την κα Αλειφέρη να τους απαντήσει αν εξακολουθεί να υπάρχει βούληση από τον περιφερειάρχη για παραχώρηση της κατασκήνωσης και η κα Αλειφέρη υπογράμμισε ότι αυτό ισχύει. Επίσης, ζήτησαν να μάθουν ποια είναι τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση, όπως, για παράδειγμα, ο αριθμός των οικογενειών που θα μετακινηθούν εκεί, αν υπάρχει παροχή νερού και αποχέτευση, πώς θα μεταφέρονται τα παιδιά στο σχολείο κ.λπ. Τέλος, ζήτησαν να ενημερωθούν για το τι ενέργειες έχουν γίνει από το Δήμο Καλαμάτας για το θέμα αυτό.Β.Β. - 

*** Υπεγράφη χρησιδάνειο για τη στέγαση του ΕΚΑΒ μέσα στην Καλαμάτα 

Χώρο και εγκαταστάσεις παραχώρησε χθες ο Δήμος Καλαμάτας για τη στέγαση του ΕΚΑΒ εντός του αστικού ιστού, με προφανή θετικά αποτελέσματα καθώς πλέον δε θα χρειάζεται τα ασθενοφόρα να εισέρχονται στην Καλαμάτα για να παραλάβουν τον ασθενή και να τον διακομίσουν στο νοσοκομείο. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και εκ μέρους του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, ο περιφερειακός διευθυντής της 10ης Υγειονομικής Περιφέρειας Σταμάτιος Μπακόπουλος. Ο Δήμος παραχωρεί για περίοδο 20 ετών, χωρίς αντάλλαγμα, τη χρήση ενός οικίσκου (27Α) στο Ανατολικό Κέντρο, επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο του. Ο Δήμος Καλαμάτας θα παρέχει συνδρομή στο ΕΚΑΒ, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, σε ζητήματα τεχνικά και υποστήριξης. Οι εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ ευχαρίστησαν θερμά το δήμαρχο, διότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα, δίδοντας πολύ καλή λύση στο θέμα στέγασης των Υπηρεσιών άμεσης παρέμβασης για την υγεία, όπου ο χρόνος διαδραματίζει καίριο ρόλο - 

*** Γιατί φέτος το ελαιόλαδο θα είναι ακριβότερο         
           
Δραματική πτώση σημειώνει η παραγωγή ιταλικού ελαιόλαδου
 -Τι λένε ειδικοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που κατατάσσουν το ελαιόλαδο του ευρωπαϊκού νότου (και το ελληνικό) μεταξύ των κορυφαίων τροφίμων παγκοσμίως-Τι προβλέπεται για την ελληνική παραγωγή
 «Αν το αγαπημένο σας μπουκάλι μεσογειακού ελαιολάδου φέτος κοστίζει περισσότερο, τότε γι' αυτό θα πρέπει να κατηγορήσετε τον παράλογο ευρωπαϊκό καιρό και μια σειρά μικροσκοπικά έντομα». Με την πρόταση αυτή ξεκινά μεγάλο αφιέρωμα του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press για το ελαιόλαδο και το πώς αναμένεται να κινηθεί φέτος στις αγορές παγκοσμίως.
Οι υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, το σχετικά δροσερό καλοκαίρι και η άφθονη βροχή οδηγούν σε εκτεταμένες ζημιές στους ευρωπαϊκούς, και ειδικά τους μεσογειακούς ελαιώνες, αναφέρει το ρεπορτάζ, καθώς ευνοούν και την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως ο δάκος, που είναι ο κύριος εχθρός της ελιάς.  Ως εκ τούτου, η αναμενόμενα μειωμένη φετινή παραγωγή θα κυκλοφορήσει στις αγορές σε υψηλότερες τιμές.
Σ’ αυτό, αναφέρει το Associated Press, συμβάλλει και το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι κύριο εξαγωγικό προϊόν όλων των προβληματικών οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου.  «Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι βασικός ρυθμιστής της αγοράς» σημειώνει ο Joaquim Freire de Andrade, πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας για την ελιά στην Πορτογαλία.  Το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ευρώπη καλύπτει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές φτάνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα, και την Ιταλία αναφέρουν πως το 2014 είναι «η χειρότερη χρονιά στην ιστορία» και «μια μεγάλη καταστροφή». Ίδια αναμένεται η κατάσταση στην Πορτογαλία και τη Γαλλία.
«Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Οι Έλληνες παραγωγοί αναμένουν απροσδόκητα κέρδη αυτό το φθινόπωρο, ειδικά όσον αφορά στην Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο, τις περιοχές που λόγω οικονομικής κρίσης δεν έχουν σχεδόν καθόλου επενδύσει στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια» καταλήγει το Associated Press.
Εν τω μεταξύ, σε νέα δημοπρασία προχώρησε ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία κλείνοντας συμβόλαιο 340 τόνων στα 3,76 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο στην πρώτη δημοπρασία από το συνεταιρισμό έφυγε στην τιμή των  3,44 ευρώ/κιλό.
Εν τω μεταξύ, μετά το Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων που πληρώνει μετρητοίς σε αυξημένη τιμή σε σχέση με την αρχική, στη γειτονική Λακωνία η τιμή «γλύφει» τα 4 ευρώ/κιλό, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμού Αγίου Δημητρίου - Αγίου Νικολάου και Ταλάντων Μονεμβασίας να προχωρά σε πώληση 60 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,27%, στην τιμή των 3,96 ευρώ το κιλό.
Του Αλέξανδρου Μπίκα
 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΔΗΚ
 Η αγορά ελαιολάδου έχει και απρόβλεπτους παράγοντες
Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές ελαιόλαδου που προκαλεί το σημαντικό έλλειμμα στη φετινή παραγωγή σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν πρέπει να οδηγεί σε υπεραισιοδοξία αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης-ΣΕΔΗΚ, διότι η αγορά έχει και απρόβλεπτους παράγοντες.
Σύμφωνα με το ΣΕΔΗΚ, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η γενική συμπεριφορά των παραγωγών, των τυποποιητών, ενώ επιπρόσθετα υπάρχει και ο υπαρκτός κίνδυνος να υπάρξει τάση αύξησης των φαινομένων νοθείας και απάτης. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης:
Η Ισπανία, που παράγει το μισό της παγκόσμιας παραγωγής, εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μειωμένη παραγωγή κατά 50% περίπου. Ίδια ή και μεγαλύτερη μείωση φαίνεται θα υπάρξει και στην Ιταλία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες εκτιμήσεις κατεβάζουν την παραγωγή ακόμη και στους 200.000 τόνους.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε ιταλικά ΜΜΕ, η ελαιοπαραγωγή της περιοχής της Ούμπριας έχει υποστεί μαζική προσβολή από δάκο και άλλα παράσιτα της τάξεως του 80% και η κα Luciana Squadrilli, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ούμπρια, ζητά εσπευσμένα τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών.
Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα είναι μεν καλή η παραγωγή, αλλά οπωσδήποτε δε θα φθάσει στη συνήθως διογκωμένη εκτίμηση των 300 χ.τ. του Υπ.Α.Α.Τ. Ειδικά για την Κρήτη, οι πλείστες εκτιμήσεις την ανεβάζουν το πολύ στους 100 χ.τ.
Έτσι, είναι φανερό ότι φέτος θα έχουμε ένα σημαντικό έλλειμμα σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο, όπως είναι φυσικό, προκαλεί σοβαρές ανοδικές τάσεις στις τιμές.
Οπωσδήποτε, οι εξελίξεις αυτές είναι ευχάριστες για τους παραγωγούς, αλλά δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υπεραισιοδοξία, διότι η αγορά έχει και απρόβλεπτους παράγοντες.
Έτσι, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η γενική συμπεριφορά των παραγωγών, όταν σε λίγο θα αυξηθούν οι ποσότητες που παράγονται, ενώ πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πιεστικές ανάγκες λόγω της κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί η στάση των τυποποιητών, πολλοί από τους οποίους και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν προβλήματα δανειοδότησης, αλλά και προβλήματα αδυναμίας αναθεώρησης των συμβάσεων που έχουν με τις μεγάλες αλυσίδες της λιανικής.
Τέλος, ένας άλλος υπαρκτός κίνδυνος είναι να υπάρξει τάση αύξησης των φαινομένων νοθείας και απάτης, πράγμα που πρέπει να κάνει προσεκτικούς όλους τους συναλλασσομένους, αλλά και την Πολιτεία, η οποία πρέπει να εντείνει τους ελέγχους.  Της Μαρίας Κρόκου 

 Φωτογραφία του χρήστη Apostolis Giannakountzos.
*** ΕΜΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
" Με αποτροπιασμό βλέπουμε στην ταμπέλα να αναγράφεται, προφανώς από τους ιθύνοντες του Μουσείου και τον Υπουργό Πολιτισμού,
πως η σφαίρα χρησιμοποιήθηκε σε μαγικές τελετές...
'Αν εύρισκαν αυτή τη σφαίρα με τις Γεωμετρικές απεικονήσεις και τα σύμβολα της Ιερής Γεωμετρίας στα Σκοπια ή στην Τουρκία
και τολμούσαν να την βαφτίσουν "ΜΑΓΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ" και να γράψουν την ίδια τιποτένια και προσβλητική για τους Αρχαίους Έλληνες ταμπέλα με αυτή του... Μουσείου της Ακρόπολης θα είχε γίνει πανελλήνια ειρωνική κατακραυγή...
Και να θυμίσουμε πως κρύβουν οι ιθύνοντες πως το άγαλμα της Ελευθερίας είναι αντιγραφή από αυτή τη σφαίρα..
Σαν να μας λένε έμμεσα ότι καλά έκαναν οι Χριστιανοί και ποινικοποίησαν τη φιλοσοφία και κατέστρεψαν και έκαψαν και εξαφάνισαν όσο μπόρεσαν τις Αρχαίες Ελληνικές δημιουργίες της φιλοσοφίας της γνώσης και του πολιτισμού...
Όταν επισκεφθείτε το Μουσείο της Ακρόπολης παρατηρείστε αυτή τη ντροπή... Α.Χ.Γ.


*** Πρωτιά των Μεσσηνίων στο φεστιβάλ “Parathosi”

Την πραγματικά εκπληκτική δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης» απέδειξε η συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων στο φεστιβάλ που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Φεστιβάλ Parathosi πραγματοποιήθηκε από 14 έως και 16 Νοεμβρίου στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, σε μία κατάμεστη αίθουσα από ομογενείς που ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των Κοινοτήτων. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εορτασμό της ελληνικής μας ταυτότητας και καταγωγής μέσα από τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας. O πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων, Σταύρος Γιαννόπουλος, μιλώντας στον Hellas FM, υπογράμμισε ότι αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον του οργανισμού αλλά και της ομογένειας, η ενασχόληση των μικρών παιδιών με τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας. Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι ο "Αριστομένης" θα συνεχίσει να προσφέρει μαθήματα χορού στα παιδιά της κοινότητας. - 

*** Έκλεψε το ίδιο σπίτι δύο φορές τον ίδιο μήνα

Τα σπίτια στους Γαργαλιάνους είχε «ρημάξει» ένας τσιγγάνος το 2011 και γι’ αυτό χθες το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε για τα επόμενα χρόνια να του αλλάξει διεύθυνση και να τον… στείλει στις φυλακές, καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη 6 ετών για διακεκριμένες κλοπές. Τον Απρίλιο του 2011, λίγο πριν από τις 10.00 το βράδυ, μπήκε από την κεντρική πόρτα σπιτιού που δεν ήταν κλειδωμένη, αλλά εμφανίσθηκε η ιδιοκτήτρια και τράπηκε σε φυγή. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το απόγευμα, εκμεταλλευόμενος την απουσία γείτονά του, από εξωτερική σκάλα του σπιτιού ανέβηκε στον πρώτο όροφο και μπήκε στην κρεβατοκάμαρα. Από εκεί αφαίρεσε 310 ευρώ, διάφορα κέρματα, ένα κινητό τηλέφωνο και δύο δηνάρια Σκοπίων. Ένα μήνα μετά, τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπήκε σε σπίτι και αφαίρεσε ένα κινητό τηλέφωνο και 1.600 ευρώ. Σε πλακάκι του μπάνιου, όμως, είχε αφήσει δακτυλικό αποτύπωμα κατά την προσπάθειά του να μπει από το παραθυράκι, το οποίο η Αστυνομία ταυτοποίησε με το δράστη. Λίγες ημέρες αργότερα, πάλι κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπήκε στο ίδιο σπίτι, αυτή τη φορά από ανασφάλιστο παράθυρο της κουζίνας και έκλεψε ένα φορητό υπολογιστή και δύο πιστωτικές κάρτες. Και σε αυτή την περίπτωση άφησε τα δαχτυλικά του αποτυπώματα την ώρα που έμπαινε στο σπίτι.Β.Β. - 

***  Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για την ελαιοκαλλιέργεια 

  Η ποιότητα το μοναδικό διαβατήριο που θα ανοίξει τις πόρτες των εξαγωγών Με επιτυχία ολοκληρώθηκε προχθές στην Καλαμάτα το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια». Το σεμινάριο οργανώθηκε από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του ΕΛΓΟ, σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ), και η συμμετοχή ήταν δωρεάν. Το σεμινάριο άρχισε με καλωσόρισμα από το διευθυντή του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», Ξενοφώντα Κάππα, ενώ στην έναρξη παρευρέθησαν ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δ. Βεργόπουλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλαμάτας Δ. Μανιάτης. Στο χαιρετισμό τους τόνισαν τον κυρίαρχο ρόλο της ελαιοκομίας στη Μεσσηνία, την αναγκαιότητα παρακολούθησης των εξελίξεων στο ελαιοκομικό τομέα και τη στήριξή του από την πολιτεία για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των ελαιοκομικών προϊόντων της περιοχής. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου, Κ. Χαρτζουλάκης, τόνισε ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος για το ελληνικό ελαιόλαδο, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών είναι η ελληνική απάντηση στην επιδιωκόμενη «ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση». Αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης, το κλάδεμα, την άρδευση και λίπανση, την επεξεργασία και την ποιότητα της βρώσιμης ελιάς και του ελαιολάδου, την πιστοποίηση και την προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς. Παράλληλα, έγιναν επισκέψεις σε ελαιώνες, με επίδειξη κλαδέματος καρποφορίας και ανανέωσης, δειγματοληψίας φύλλων και εδάφους για αναλύσεις, αλλά και σε ελαιουργεία, όπου τονίσθηκε η αναγκαιότητα λειτουργίας τους σε συνθήκες που εξασφαλίζουν την ποιότητα και ασφάλεια του ελαιολάδου. Στο τέλος έγινε συζήτηση με τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα και μεμονωμένους ελαιοκαλλιεργητές και τυποποιητές-εμπόρους και κατατέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις για τη βελτίωση του ελαιοκομικού τομέα στη Μεσσηνία. Στο σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 120 άτομα, μεταξύ των οποίων αγρότες, ελαιουργοί, τυποποιητές, γεωτεχνικοί και γενικότερα άτομα που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς. - 

***  Αφαιρείται εικόνα βιβλίου της Ε΄ Δημοτικού (φωτογραφία)         
   
Ερωτήματα, αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια εικόνα που βρίσκεται στο βιβλίο Φυστική της Ε” Δημοτικού Σχολείο, καθώς, απεικονίζει μια ιδιαίτερα αιματηρή στιγμή.
Στην αντικατάσταση εικόνας στο βιβλίο Φυσικής της Ε” Δημοτικού θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας στην οποία όπως διαπιστώθηκε, εκ των υστέρων, απεικονίζονται γυμνές κοπέλες να… αλέθονται σε μπλέντερ(!)
Η εικόνα που βρίσκεται στην ενότητα «Μελετώντας τα μίγματα» στο βιβλίο με τίτλο «Ερευνώ και αποκαλύπτω» δείχνει ανθρώπους να αλέθονται μέσα σε ένα τεράστιο μπλέντερ, ενώ, είναι εμφανή και τα σημάδια αίματος στο «σκεύος».
Το έργο, που εξηγεί στους μαθητές την έννοια του μίγματος, αποτελεί δημιουργία του εκκεντρικού Ιάπωνα καλλιτέχνη Άιντα Μακότο.
Η επιλογή αυτή των ιθυνόντων, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και αρκετά ερωτήματα, ιδιαίτερα για τη σκληρότητα την οποία απεικονίζει.
Σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος αναφέρει ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.  www.enallaxnews.gr ,.-
 
***  Καυστική δήλωση του Κ. Μαργέλη για τον Ιωάννη Χαμηλοθώρη : «Με το καλό και υπουργός Δικαιοσύνης»         
    
Με το καλό να γίνει και… υπουργός Δικαιοσύνης εύχεται σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, στον επίτιμο Αρεοπαγίτη, Ιωάννη Χαμηλοθώρη, ο οποίος είναι πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το σχέδιο για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
  Ανακοίνωση
Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαργέλης αναφέρει: «Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, καταδείχτηκε ότι το έργο της νομικής κοινότητας δεν έτυχε της επιβεβλημένης ακροάσεως. Ότι η εξαγγελθείσα διαβούλευση ήταν άκρως προσχηματική. Εκτός ελαχίστων, μεμονωμένων εξαιρέσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αγνόησε πλήρως τις εμπεριστατωμένες θέσεις όλων. Και διατήρησε τις προτεινόμενες μεταλλαγές της δομής και φιλοσοφίας δύο βασικών τομέων, δηλ. της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης. Μεταλλαγές που, όπως και η ίδια η αιτιολογική έκθεση αξιολογεί, συνιστούν τους κύριους πυλώνες του νομοσχεδίου. Μεταλλαγές που αποσκοπούν – κατά τους συντάκτες του - στην “οικονομία της δίκης” ή άλλως στην “ταχύτερη απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης”.
  Ευχές για υπουργοποίηση!
Έτσι, λοιπόν, παρατηρείται το φαινόμενο ότι ο πρόεδρος μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μαζί με όλα τα μέλη της επιτροπής αυτής, που συνέταξε το σχέδιο του νέου Κ.Πολ.Δικ., να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις και τις απόψεις της νομικής κοινότητας στην Ελλάδα.
Και το περίεργο είναι ότι ο πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, παρά την ως άνω αντίθεση της νομικής κοινότητας στο έργο του, “επιβραβεύεται” και διορίζεται ως πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ), η οποία, εξ όσων γνωρίζω, υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό και ελέγχει όλο το νομοθετικό έργο που παράγουν τα υπουργεία πριν καταλήξει στη Βουλή.
Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, τολμήστε. Μη συνδέσετε το όνομά σας με ένα τέτοιο άθλιο νομοθέτημα, προχωρήστε άμεσα σε αλλαγές στους δύο βασικούς τομείς αυτού, δηλαδή στην τακτική διαδικασία ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ένα είναι βέβαιο: ή ο πρόεδρος και τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έχουν δίκιο ή η σύσσωμη νομική κοινότητα δεν ξέρει τι της γίνεται και υποστηρίζει παράλογα πράγματα.
Μετά τον πρόσφατο, βέβαια, διορισμό του κ. Ιωάννη Χαμηλοθώρη οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι απαισιόδοξος, στον δε κ. Ιωάννη Χαμηλοθώρη εύχομαι… με το καλό και υπουργός Δικαιοσύνης».

***  Το τρέξιμο φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης
Καλύτερη κινητικότητα στην τρίτη ηλικία

Το τρέξιμο φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης
Το τρέξιμο μπορεί να συντελέσει στη μακροζωία και την καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία υποστηρίζουν αμερικανικοί ερευνητές που διαπίστωσαν ότι, οι ηλικιωμένοι που τρέχουν συχνά δαπανούν την ίδια ενέργεια με ένα άτομο 20 ετών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS One, επιστημονική ομάδα του Τμήματος Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Μπόουλντερ του Κολοράντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρότζερ Κραμ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 30 υγιείς εθελοντές (15 άνδρες και 15 γυναίκες) κατά μέσο όρο 69 ετών, οι οποίοι είτε έτρεχαν, είτε περπατούσαν, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα επί τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά, για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
«Αυτό που βρήκαμε, είναι ότι οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν τακτικά σε αεροβικές δραστηριότητες, ιδίως τρέξιμο, έχουν χαμηλότερο μεταβολικό κόστος (δαπάνη ενέργειας) όταν περπατάνε, όχι μόνο σε σχέση με όσους συνομήλικούς τους κάνουν καθιστική ζωή, αλλά και σε σχέση με όσους μόνο περπατάνε», εξηγεί ο Δρ Κραμ.
Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο μειώνεται η μέγιστη αεροβική ικανότητά τους, όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι ηλικιωμένοι που ασχολούνται με το τρέξιμο, διατηρούν σε σημαντικό βαθμό αυτή την ικανότητα.
Οι επιστήμονες συνέκριναν στο εργαστήριο την αεροβική ικανότητα των 30 ηλικιωμένων δρομέων και βαδιστών. «Αποτέλεσε έκπληξη η διαπίστωση ότι, οι ηλικιωμένοι που τρέχουν συχνά, είναι τελικά καλύτεροι βαδιστές από τους ηλικιωμένους που περπατάνε τακτικά», συμπληρώνει ο Δρ Όουεν Μπεκ.
Συνεπώς, το τρέξιμο φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και επιτρέπει στους ηλικιωμένους να κινούνται πολύ καλύτερα, έχοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων και ποιότητα ζωής, σε σχέση με όσους ταυτίζουν τα γεράματα με την καθιστική ζωή.
Όμως, όπως επισημαίνει ο Δρ Κραμ, και το απλό περπάτημα ως μορφή άσκησης «έχει πολλά θετικά οφέλη, όπως την μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, διαβήτη, παχυσαρκίας και κατάθλιψης - απλώς στην περίπτωση του βαδίσματος δεν έχουμε ίδια ενεργειακή απόδοση, όπως συμβαίνει με όσους ασχολούνται και με το τρέξιμο».  Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***   Λουκέτο» ALPHA BANK στα Φιλιατρά

«Οι παρεμβάσεις έχουν γίνει», απάντησε ο Κατσίβελας στον Ανδρινόπουλο Του Ηλία Γιαννόπουλου Το ζήτημα του «λουκέτου» στο κατάστημα της τράπεζας ALPHA BANK στα Φιλιατρά έθεσε, προ ημερήσιας διάταξης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος. Ο κ. Ανδρινόπουλος θύμισε στο Σώμα ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε προτείνει εκτός ημερήσιας διάταξης ο κ. Παπαθεοδοσίου να εγκρίνει το Σώμα ψήφισμα συλλόγων και φορέων των Φιλιατρών για το «λουκέτο» που ετοιμαζόταν να βάλει η τράπεζα στο κατάστημά της στα Φιλιατρά. Το δε Σώμα ομόφωνα είχε εγκρίνει το ψήφισμα, ώστε αυτό να αποσταλεί στη διοίκηση της τράπεζας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ανδρινόπουλος: «Είχε κάνει μία πρόταση ο κ. Παπαθεοδοσίου στην προηγούμενη συνεδρίαση για το θέμα της Alpha Bank στα Φιλιατρά και θέλω να ρωτήσω αν έγινε κάποια ενέργεια. Στείλαμε το ψήφισμα; Έχει φύγει από το Δήμο και έχει πάει διοίκηση της Alpha Bank;». «Το ψήφισμα έχει ψηφιστεί!» απάντησε ο κ. Κατσίβελας, με τον κ. Ανδρινόπουλο να ρωτά «έχει πάει;» και τον κ. Κατσίβελα να λέει πως «δεν το διαχειρίστηκα εγώ αυτό το πράγμα». Ο δήμαρχος Τριφυλίας συμπλήρωσε πως «έχουν γίνει πολιτικές παρεμβάσεις» και ο κ. Ανδρινόπουλος παρενέβη λέγοντας πως «5 Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις είναι ότι κλείνει η τράπεζα», με τον κ. Κατσίβελα να αναφέρει πως «απλώς θέλω να σας πω ότι οι προσωπικές παρεμβάσεις έχουν γίνει όσον αφορά και στην ιδιότητα και το άτομο»… Αξίζει να τονιστεί, πάντως, ότι το «λουκέτο», μέχρι στιγμής, είναι γεγονός, από 5 Δεκεμβρίου, ενώ το ψήφισμα αναρτήθηκε στη Δι@υγεια μόλις χθες το πρωί, μετά, δηλαδή, τα ερωτήματα και το θέμα που έθεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο κ. Ανδρινόπουλος! - 

*** Σύλληψη ανδρόγυνου στη Μεσσηνία με ναρκωτικά όπλα και βεγγαλικά 

Έναν Έλληνα, ηλικίας 72 ετών και την 58χρονη σύζυγό του συνέλαβαν χθες το πρωί στο Βασιλικό του Δήμου Οιχαλίας αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, τα βεγγαλικά και τον τελωνειακό κώδικα. Η σύλληψή τους έγινε έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στην κατοικία του ζεύγους, καθώς και σε δύο οχήματα, όπου βρήκαν συνολικά και κατάσχεσαν 640,3 γραμμάρια χασίς, ένα πιστόλι, 1.430,4 γραμμάρια λαθραίου καπνού, 2 κροτίδες, 2 ζυγαριές ακριβείας κι ένα κυνηγετικό όπλο, που ανήκε στην 58χρονη και η άδεια κατοχής του οποίου είχε λήξει. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. - 

***  Π. Τατούλης: «Κάνουμε έργα που μόνο οι “τυφλοί” δε βλέπουν»         
   
ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑΤΟΣ
«Αποδίδουμε πρωτόγνωρο έργο με τους πόρους που διαθέτουμε και αυτή είναι η μεγάλη κατάκτηση της Περιφερειακής Αρχής» τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το βράδυ της Τετάρτης,
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «αξιοποιούμε πλήρως όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και συνεχώς δημιουργούμε νέες οικονομικές δυνατότητες για την ανάπτυξη του σχεδιασμού του ετήσιου προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η κοινωνική πολιτική και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».
Ισοσκελισμένος
Την κατάπληξή του διατύπωσε ο περιφερειάρχης για αυτούς που εγκαλούν την Περιφερειακή Αρχή γιατί εξασφάλισε 88 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τη στιγμή που στο σύνολό τους οι λοιπές Περιφέρειες της χώρας έλαβαν «υπόσχεση» για 20 εκατομμύρια ευρώ. «Η διεκδικητικότητα, το ολοκληρωμένο σχέδιο, η σκληρή δουλειά, μα πρωτίστως η ξεκάθαρη πολιτική στόχευση της Περιφερειακής Αρχής και της παράταξης της πλειοψηφίας είναι η απάντηση» δήλωσε.
Ο κ. Τατούλης έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενίσχυση του θεσμού της Περιφέρειας ως την πρώτιστη διεκδίκηση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ευθύνης, «ώστε να υπάρξει το πολιτικό αντικείμενο που θα δημιουργήσει νέες πολιτικές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αλλά και για να εξασφαλιστεί η οικονομική αειφορία των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων», σχολιάζοντας ταυτόχρονα με έντονο τρόπο τη δραστική περικοπή των πόρων κάθε χρόνο.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός του 2015 είναι απόλυτα ισοσκελισμένος και θα εφαρμοστεί πλήρως, όπως συνέβη και με τους προϋπολογισμούς των προηγουμένων ετών, χωρίς καμία εκκρεμότητα.
Η στάση των μειοψηφιών
Ιδιαίτερα καυστικός προς τη στάση των μειοψηφιών, εκτός της παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» και της εκπροσώπου της Δ. Λυμπεροπούλου, είπε χαρακτηριστικά πως τηρούν απόλυτα αρνητική στάση χωρίς ποτέ να καταθέσουν την οποιαδήποτε πρόταση: «Φοβούνται αυτό που είμαστε σήμερα, φοβούνται αυτό που θα είμαστε αύριο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει βγει μπροστά σε όλα τα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δημιουργήσει ισχυρό πολιτικό υπόβαθρο και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό και καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να τη βλάψει».
Πρότεινε, δε, σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όλες οι παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, «ώστε να αποκαλυφθεί ο άκρατος λαϊκισμός και αρνητισμός τους» και υπογράμμισε την απουσία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας από τη συζήτηση του κορυφαίου πολιτικού θέματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Ανοίξαμε δρόμους και αυτό είναι γεγονός» δήλωσε ο περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στις πολιτικές πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής, όπως τη διεκδίκηση της ευθύνης του χωροταξικού σχεδιασμού, της διαχείρισης των οικοσυστημάτων, της εφαρμογής των λιμενικών πολιτικών, της υιοθέτησης των ΣΔΙΤ, της μόχλευσης της οικονομίας με τη συνύπαρξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας.
«Ευθύνη της Περιφέρειας είναι η δημιουργία των υποδομών και το αποτέλεσμα που έχει παραχθεί δεν έχει προηγούμενο στην Πελοπόννησο», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, «και όχι η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ανήκει στους ιδιώτες». «Από την πλευρά μας πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον και το αποτέλεσμα είναι να γίνονται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο».
«Κάνουμε έργα που μόνο οι “τυφλοί” πολιτικοί μας αντίπαλοι δε βλέπουν» δήλωσε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο περιφερειάρχης. 
 
***  Ζούμε σ’ ένα Δήμο-πρότυπο στη διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με τον Π. Νίκα και όσα είπε στον Τ. Τέλλογλου          
            
Ξεφυλλίζοντας κάποιος το προεκλογικό φυλλάδιο της παράταξης του κ. Νίκα το 2006 για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα διάβαζε για την «απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Μαραθόλακκα», «για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ΜΟΛΑΚ» και άλλα πολλά.
Η θητεία του, βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια άλλα έδειξε. Από την Καλαμάτα παρέλασαν «μάγοι σκουπιδοφάγοι», σκουπιδοεργολάβοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η Μαραθόλακκα «ζει και να βασιλεύει» και γενικώς πολλά παράδοξα.
Και δεν είναι μόνο η θητεία στο Δήμο. Υπάρχει και η απραξία για το θέμα, όταν ο δήμαρχος ήταν ο εκ δεξιών του πάλαι ποτέ νομάρχη Δ. Δράκου.
Χθες, στο Δημαρχείο βρέθηκε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου που μίλησε με το δήμαρχο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στις αρχές του επόμενου μήνα, στην εκπομπή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, θα ακούσουμε ότι ζούμε σ’ ένα Δήμο πρότυπο στο συγκεκριμένο θέμα.
Βλέπετε, ο κ. Νίκας αλλά και ο δημοσιογράφος γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της πολιτικής προπαγάνδας, η οποία είναι τεράστια. Κάθε πρόβλημα, εάν παρουσιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο, αλλάζει όψη και περιεχόμενο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, συνέντευξη παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, στο δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου, για την εκπομπή έρευνας που παρουσιάζει κάθε μήνα από το τηλεοπτικό δίκτυο Star. Η συνέντευξη αφορούσε στη διαχείριση των απορριμμάτων από το Δήμο Καλαμάτας, με έμφαση στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των σκουπιδιών.
Ο δήμαρχος, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, ανέπτυξε τις προσπάθειες του Δήμου επί σειράν ετών, που καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα ο Δήμος Καλαμάτας να πρωτοπορεί στην Ελλάδα όσον αφορά στην ανακύκλωση, να καλείται να παρουσιάσει τα θετικά δείγματα της δουλειάς του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και να τον επισκέπτονται εκπρόσωποι Δήμων από την Πελοπόννησο και πέραν αυτής, προκειμένου να δουν από κοντά τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων.
Νωρίτερα ο Τάσος Τέλλογλου, μαζί με το συνεργάτη του δημοσιογράφο Λάζαρο Μπέλτσιο και τον εικονολήπτη Βασίλη Τζόκα, επισκέφθηκαν τη Μαραθόλακκα, όπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τους εξήγησε εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών, την κομποστοποίηση του οργανικού μέρους των απορριμμάτων και άλλες παραμέτρους του θέματος.
Μετά τη συνέντευξη με το δήμαρχο, η δημοσιογραφική ομάδα είδε από κοντά έναν κάδο συνοικιακής κομποστοποίησης και έλαβε πληροφορίες για τη λειτουργία του και το παραγόμενο κομπόστ.
Στη συνέχεια, μετέβη στο κηπάριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιωάννη Ψαρρέα και Αθηνών, όπου έχει χρησιμοποιηθεί κομπόστ από εκείνο που παράγεται στη Μαραθόλακκα, αναμεμειγμένο με χώμα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και το κηπάριο, στο οποίο έχουν ήδη φυτευθεί δένδρα, είναι καταπράσινο.
Τέλος, στη δημοσιογραφική ομάδα του Star επιδείχθηκε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, που διαχειρίζεται το περιεχόμενο των κάδων ανακύκλωσης και βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού.   του Αντώνη Πετρόγιαννη   
 
***  Καμία προστασία
Αν κυκλοφορείς στους δρόμους της Καλαμάτας μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, βλέπεις σε μηχανάκια γονείς να κουβαλούν μικρά παιδιά από το σχολείο. Παιδιά μικρών τάξεων Δημοτικού, που τα πόδια τους ίσα που κρέμονται από το κάθισμα, χωρίς καμία ασφάλεια. Ούτε κράνος ούτε τίποτα. Άλλοτε μπροστά στο κάθισμα, με κάποια μικρή επίβλεψη από τον οδηγό, και άλλοτε πίσω, με τα μικρά τους χεράκια να προσπαθούν να κρατηθούν από την πλάτη του οδηγού. Β.Β. - 
 
*** Αμαρτωλή ιστορία

Σε… μεγάλη «αμαρτία» εξελίσσεται, τελικά, η ιστορία της «μεταφοράς μαθητών». Θυμόμαστε ότι παλιότερα- και εννοούμε επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης- «είχε πέσει» μεγάλη γκρίνια σε πολλές συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ενώ από παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν γίνει καταγγελίες για τα τεράστια ποσά που δαπανώνται. Πέρυσι ο εισαγγελέας είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη μεταφορά μαθητών επί εποχής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ τώρα, με αφορμή την υπόθεση της υπαλλήλου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας που υπηρετούσε στο Τμήμα Προμηθειών, πολλά ακούγονται ξανά για το θέμα της μεταφοράς μαθητών. Β.Β. - 

***  Ο πολιτισμός της καθημερινότητας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
      
 
Πριν υποβάλλουμε το φάκελο υποψηφιότητας για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και πριν αρχίσουμε να μοιράζουμε τον όρκο της ελληνικής επανάστασης του 1821 στους Ευρωπαίους για να τους πείσουμε για το δίκιο μας, ας ασχοληθεί η Δημοτική Αρχή και με τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Γιατί από εκεί αρχίζουν όλα.
Ο λόγος είναι απλός. Όσο πιο πολύ απομακρύνεται από την καθημερινότητα, όταν δεν εμπνέεται από αυτήν, όταν δεν απευθύνεται σε αυτήν, τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για την ίδια.
1. Βρισκόμαστε στην οδό Ανδρέα Σκιά. Τα καπάκια της ΔΕΥΑΚ, εκτός του ότι βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, είναι και επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα μικρών και μεγάλων. Τις προηγούμενες ημέρες έπεσε ένα μικρό παιδί, αλλά, ευτυχώς, δεν έπαθε τίποτα περισσότερο από κάποιες γρατζουνιές. Αν ήταν κάποιος ηλικιωμένος πολίτης, ίσως να είχαν συμβεί χειρότερα.
2. Η φωτογραφία είναι από την περιοχή της Ράχης, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη περίπου. Διακρίνουμε ένα οικόπεδο, ένα πεζοδρόμιο, και ένα βουνό από διάφορα φυτά. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει ένα κενό τριών μέτρων περίπου. Γιατί δεν το καθαρίζουμε, πριν τρέχουν το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική;
3. Αυτό δεν είναι έργο της Δημοτικής Αρχής, αλλά κάποιου... εραστή του Κορδία. Καλή η αγάπη για την περιοχή μας, αλλά λίγο καλύτερη αισθητική δε θα ήταν άσχημη...
4. Το πεζοδρόμιο στην οδό Αύρας έχει καλυφθεί από το φυτό. Οπότε, για όποιον θέλει να το διασχίσει, είναι αδύνατο. Ένας καθαρισμός θα ήταν χρήσιμος και ωφέλιμος για όλους.
φωτό: Στασινός Μουτσούλας    Α.Π.

***  Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαιομετρίας

Για 4η συνεχή φορά πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συμπόσιο «Αρχαιολογική Έρευνα και Νέες Τεχνολογίες» (ARCH_RNT) στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας, σε συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και του Δήμου Καλαμάτας, ενώ το «Θάρρος» ήταν χορηγός επικοινωνίας. Ειδική θεματική συνεδρία του συμποσίου αποτέλεσε η γεωαρχαιολογική έρευνα, όπου, εκτός από αρχαιολόγους, δραστηριοποιούνται πολλές άλλες ειδικότητες, όπως μηχανικοί, γεωλόγοι, χημικοί κ.λπ., και παρουσίασαν εργασίες τους 12 αλλοδαπές ερευνητικές ομάδες που εργάζονται στην Ελλάδα. Οι σύνεδροι εξέφρασαν πολύ θετικά σχόλια για τη διοργάνωση, την ποιότητα των εργασιών και των εγκαταστάσεων της Σχολής. Ιδιαίτερα θετικά σχολιάστηκε η έντονη ερευνητική παρουσία του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, παρά το σύντομο διάστημα λειτουργίας του. Επίσης, ευχαρίστησαν για τη ζεστή φιλοξενία και ευχήθηκαν καλή αντάμωση το 2016, στο παγκόσμιο συνέδριο του κλάδου, το οποίο ανέλαβε ο αναπληρωτής καθηγητής Ν. Ζαχαριάς με τους συνεργάτες του και αποτελεί μεγάλη εθνική διάκριση και γεγονός μοναδικής σημασίας για την Καλαμάτα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Την επομένη της λήξης του συμποσίου οι σύνεδροι πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και την Αρχαία Μεσσήνη, εκφράζοντας το θαυμασμό τους και για τους δυο χώρους, αλλά και γενικότερα για την εξωστρέφεια που διαπνέει τη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια - 

***  Ανάβαση στο Τετράζιο και από την Παταγονία στο Κιργιστάν (φωτογραφίες)         
     
 
Την προσεχή Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας διοργανώνει εξόρμηση στην Άνω Μεσσηνία, με σκοπό να πραγματοποιήσει ανάβαση στο Τετράζιο όρος. Από τα 1389 μέτρα της κορυφής θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να απολαύσουν υπέροχη θέα σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς και σε τμήμα της Ηλείας και της Αρκαδίας.
Η ανάβαση θα γίνει από το χωριό Άνω Μέλπεια και θα χρησιμοποιήσουν τμήμα του παλιού μονοπατιού που συνέδεε τα χωριά της Είρας με αυτά της Ανδανίας. Η προσέγγιση προς τη κορυφή θα γίνει από τη νότια-νοτιανατολική πλευρά του βουνού.
Ώρες πορείας: 5-6 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1 με 2
Το ξεκίνημα θα γίνει από τα γραφεία του Συλλόγου στο Ανατολικό Κέντρο (Τέντα) στις 8.00 το πρωί της Κυριακής. Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα γραφεία (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 27210 97733) και στο τηλέφωνο: 6942553154.
  Από την Παταγονία στο Κιργιστάν
Στο μεταξύ, δύο μέλη του συλλόγου ταξίδεψαν πρόσφατα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα μέρη της υδρογείου.
Ο Μανόλης Αλοίμονος βρέθηκε στη μακρινή Αργεντινή, σε ένα ταξίδι που τον οδήγησε στο νοτιότερο άκρο της αμερικανικής ηπείρου. Ένα ταξίδι έως τη γη του πυρός και τις ανεμοδαρμένες εκτάσεις, αλλά και τα απόκοσμα επιβλητικά εθνικά πάρκα της Παταγονίας.
Τις ίδιες μέρες ο Αδάμ Σκιαδάς βρισκόταν στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στο Κιργιστάν. Πρόκειται για μια χώρα με ιδιαίτερη κουλτούρα και πολιτισμό. Μια χώρα που εκτείνεται από τις απέραντες στέπες της Ανατολής έως το Παμίρ και τις παρυφές των Ιμαλαΐων.
Μια γεύση από τα δύο αυτά τα ταξίδια θα πάρουν όσοι βρεθούν αύριο το βράδυ στις 9.00 στα γραφεία του Ορειβατικού, καθώς ο Μανώλης με τον Αδάμ θα περιγράψουν την εμπειρία τους και θα δείξουν φωτογραφίες και βίντεο από τις περιοχές αυτές.
 
*** Η Κάρα του Αγίου Παρθενίου στην Καλαμάτα
Με λαμπρότητα και κατάνυξη θα υποδεχτεί η Καλαμάτα τη χαριτόβρυτο Κάρα του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού και προστάτου των καρκινοπαθών, αύριο στις 5.30 μ.μ. Η Κάρα, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης Ευβοίας, μεταφέρεται κατόπιν αιτήματος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαμάτας και εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η υποδοχή θα λάβει χώρα στη διασταύρωση της οδού Αριστομένους με την πλατεία 23ης Μαρτίου (Πάνθεον). Το Ιερό Λείψανο θα υποδεχτεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με τη συνοδεία του κλήρου, των αρχών της πόλεως και του ευσεβούς πληρώματος της τοπικής εκκλησίας. Στη συνέχεια, η Τιμία Κάρα θα φτάσει με λιτανευτική πομπή δια των οδών Αριστομένους και Κολοκοτρώνη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, όπου θα εναποτεθεί για πενθήμερο προσκύνημα. Καθημερινά θα τελούνται στο ναό ιερές ακολουθίες προς ενίσχυση και καθαγιασμό των πιστών. - 
 
***  Έχασε 204 κιλά με υπνοθεραπεία          
           
Ένας υπέρβαρος ομογενής έκανε παναυστραλιανό ρεκόρ χάνοντας 200 κιλά με την μέθοδο της υπνοθεραπείας και η περίπτωσή του, όπως διαβάσαμε στο διαδίκτυο, παρουσιάστηκε από την εκπομπή “A Current Affair” του τηλεοπτικού δικτύου «9».
Όπως είπε ο 47χρονος ομογενής, το 2012 έφτασε να ζυγίζει 310 κιλά και πήγαινε ολοταχώς προς το θάνατο. «Άρχισα να βάζω βάρος όταν ανέλαβα την οικογενειακή επιχείρηση και έτρωγα έτοιμα φαγητά, χωρίς να γυμνάζομαι» είπε. Όταν έφτασε τα 310 κιλά αντιλήφθηκε πως έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα και δραστικά.
Ήταν τότε που γνώρισε τον υπνοθεραπευτή Μαρκ Στίβενς, που τον έπεισε να αλλάξει τρόπο ζωής για να χάσει βάρος.
Με σωστή διατροφή και με γυμναστική έχασε 204 κιλά μέσα σε ένα χρόνο και δηλώνει ενθουσιασμένος. «Ήταν σαν να ανέβηκα στην κορυφή του Έβερεστ με σαγιονάρες» λέει. Ο επόμενος στόχος του είναι να συνεχίσει τη γυμναστική (και τη σωστή διατροφή).
Ενδιαφέρουσα είδηση, μόνο που δεν περιγράφει με ποιον τρόπο γίνεται αυτή η υπνοθεραπεία – αδυνάτισμα ή αν θέλει να έρθει ο υπνοθεραπευτής στην Ελλάδα, οι κάτοικοι της οποίας αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα παχυσαρκίας…  Χ.Χ.

***  Ελεύθερες οι συνευρέσεις στις φυλακές         
           
Σεξ στις φυλακές προβλέπει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα στους κρατούμενους να συνευρίσκονται ερωτικά με τις συντρόφους τους.
Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης,Χαράλαμπος Αθανασίου, η Επιτροπή Σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής προτίθεται να κάνει δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πως πρέπει να υιοθετηθεί και από την Ελλάδα.
Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργούν ορισμένα πρακτικά προβλήματα όπως το που θα βρεθούν διαθέσιμοι χώροι για τις ερωτικές συνευρέσεις την στιγμή που το σύνολο των ελληνικών φυλακών αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα χωρητικότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι έγκλειστοι ανέρχονται σε 11.000 όταν η συνολική χωρητικότητα είναι στους9.800 κρατούμενους.
Υπο αυτά τα δεδομένα το μέτρο πιθανότατα θα ισχύσει σε εκείνα τα σωφρονιστικά καταστήματα που υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι.   www.nooz.gr  .-
 
***  Ο ΕΦΕΤ αποσύρει ελαιόλαδα ακατάλληλα για κατανάλωση         
            
Την άμεση ανάκληση μη ασφαλών ελαιολάδων από την αγορά απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) καθώς στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:
«Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο – ΑΛΚΥΟΝΙΣ» και «Παραγωγός».
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ τα προϊόντα αυτά έπειτα από την εξέταση προέκυψε ότι είναι σπορέλαια τεχνητά κεχρωσμένα.
Το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2016, φέρει τις ενδείξεις «Κοντογιώργης Αντώνης – Σούγια Χανίων» και διακινείται από την εταιρία «Ίντας Παύλος», με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Παραγωγός», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 08-07-2016, δεν φέρει καμία επιπλέον ένδειξη και διατίθετο από πλανόδιο έμπορο.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Παράλληλα καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.  
 
*** Ωραίο σύστημα υγείας 

Πολύ καλή φίλη της στήλης θέλησε να κάνει αιματολογικές εξετάσεις για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Απευθύνθηκε σε γνωστό της γιατρό για να τις «γράψει» στο βιβλιάριο κι εκεί έμαθε με έκπληξη πως, λόγω της ηλικίας της, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ψάχνοντας, έμαθε ότι οι εξετάσεις αυτές «γράφονται», όταν κάποιος έχει συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας του και όχι νωρίτερα. Όταν θέλησε να μάθει τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος θέλει να εξεταστεί, πληροφορήθηκε ότι μπορεί να κάνει τις εξετάσεις, αλλά θα πρέπει να τις πληρώσει, χωρίς να δικαιούται αποζημίωσης. Αυτό είναι το σύστημα υγείας για το οποίο γίνονται και κρατήσεις από τον ασφαλιστικό φορέα… Χ.Χ. - 
 
*** Άρωμα  αθλητικής ενημέρωσης :

*** Σε αναμετρήσεις της 6ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Το  τριφύλλι όλα  τα  φωτίζει !   

1ος ΌΜΙΛΟΣ

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου

Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 67-64 .-^

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Σάσαρι (Ιταλία)-Νίζνι Νόβγκοροντ (Ρωσία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Αναντολού Εφές 4-2 10
Ρεάλ Μαδρίτης 4-1 9
Ζαλγκίρις Κάουνας 3-2 8
Ούνιξ Καζάν 2-4 8
Νίζνι Νόβγκοροντ 2-3 7
Σάσαρι 1-4 6

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία) 95-66 .- ^
Λιμόζ (Γαλλία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 73-79 .- ^

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου
Μάλαγα (Ισπανία)-Τσεντεβίτα (Κροατία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 6-0 12
Μακάμπι Τελ Αβίβ 4-2 10
Μάλαγα 3-2 8
Άλμπα Βερολίνου 2-4 8
Τσεντεβίτα 1-4 6
Λιμόζ 1-5 7

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου

Νίκη του Παναθηναϊκού στην Πολωνία με «show time» κόντρα στην Τούροβ
Τούροβ Ζγκόρζελετς (Πολωνία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 69-79 .-
Τα δεκάλεπτα: 22-25, 33-44, 51-61, 69-79ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Σαχίν (Ιταλία), Ερτσέγκ (Κροατία), Μαντίλα (Φινλανδία)ΤΟΥΡΟΒ (Μίοντραγκ Ραϊκοβιτς): Κόλινς 6, Κούλιγκ 11 (1), Τσιλίνσκι 8 (2), Κάρολακ 5 (1), Γιαράμαζ , Ντίλεβιτς , Μολντοβένου 5 (1), Νίκολιτς 6, Τέιλορ 13, Ράιτ 13 (1), Ζιγκεράνοβιτς 2.ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος , Σλότερ , Μποχωρίδης 1, Γιάνκοβιτς 6, Παππάς 14 (1), Μαυροκεφαλίδης 21 (1), Διαμαντίδης 6 (1), Γκιστ 16 (3), Μπατίστα 4, Μπλουμς 6 (2), Ράιτ 5.-

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 77-99 .-^
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία) 74-80  .- ^

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Μπαρτσελόνα 6-0 12
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-2 10
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ 4-2 10
Αρμάνι Μιλάνο 2-4 8
Μπάγερν Μονάχου 1-5 7
Τούροβ Ζγκόρζελετς 1-5 7

4ος ΟΜΙΛΟΣ
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου
Ο Ολυμπιακός... λύγισε τη Βαλένθια και πέτυχε το 6x6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Βαλένθια (Ισπανία) 77-76 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 26-21, 45-40, 54-60, 77-76ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λοτερμόσερ (Γερμανία), Πατέρνικο (Ιταλία), Πέτεκ (Σλοβενία)ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5, Χάντερ 7, Ντάνστον 14, Σπανούλης 15 (2), Σλούκας 6, Αγραβάνης 8 (1), Μάντζαρης 2, Καββαδάς, Λαφαγιέτ 9 (3), Ντάρντεν 11 (1).ΒΑΛΈΝΘΙΑ (Βέλιμιρ Περάσοβιτς): Ρίμπας 16 (1), Νέντοβιτς 6, Σάτο 5 (1), Λίστσουκ 5, Λόυτσιτς 16 (3), Ντούμπλιεβιτς 18 (2), Βίβες 8 (1), Μαρτίνεθ, Λοντσαρ 2, Αγκιλάρ, Αρανγκόντι.

Νεπτούνας (Λιθουανία)-Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία) 80-79  .- ^

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου

Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-0 12
Νεπτούνας 3-3 9
Ερυθρός Αστέρας 3-2 8
Λαμποράλ Κούτσα 2-4 8
Γαλατασαράι 2-3 7
Βαλένθια 1-5 7
Newsroom ΔΟΛ

***  Ο ΠΑΟΚ θέτει τη διοίκηση της Σούπερ Λιγκ προ των ευθυνών της
Με επιστολή - καταπέλτη
Ο ΠΑΟΚ θέτει τη διοίκηση της Σούπερ Λιγκ προ των ευθυνών τηςΤη νέα έντονη αντίδραση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προκάλεσαν τα όσα διαδραματίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 24ωρα που επιβεβαίωσαν την κρίση στην οποία βρίσκονται η ΕΠΟ, αλλά και η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, Σούπερ Λιγκ.
Με επιστολή προς τη Λίγκα, οι Θεσσαλονικείς σημειώνουν ότι η κίνηση να μην οριστούν διαιτητές δείχνει πανικό και ανικανότητα εκ μέρους της ΕΠΟ, αλλά και ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνουν μετέωρους τους Έλληνες διαιτητές στις πιέσεις που τους ασκούνται.
Παράλληλα, κάνει λόγο για «ακρωτηριασμό» του Χιού Ντάλας, επιβραβεύοντας συγκεκριμένους μετά από σωρεία «λαθών» και να καρατομούν με την πρώτη ευκαιρία όποιον δεν εξυπηρετεί το σύστημα.
Επίσης, ο «Δικέφαλος» με την επιστολή του καυτηριάζει την πρόθεση παραίτησης του προέδρου της Σούπερ Λιγκ, κ. Αγραφιώτη στο έκτακτο Δ.Σ. της Δευτέρας, (παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν έχει οριστεί).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσεχές Δ.Σ. της Λίγκας (όποτε αυτό γίνει), ο ΠΑΟΚ έχει αποφασίσει να θέσει τα τρία παρακάτω θέματα με σκοπό να μπουν στην Ημερήσια Διάταξη:
Πρώτον, να κληθεί ο αρχιδιαιτητής Χιού Ντάλας για να εξηγήσει πώς οδηγήθηκε στην παραίτηση από την ευθύνη ορισμού διαιτητών και να κριθεί εκ νέου κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους η συνεργασία.
Δεύτερον, εάν η ΕΠΟ επιμείνει στην αναστολή διεξαγωγής των πρωταθλημάτων με τον μη ορισμό διαιτητών, να προχωρήσει το πρωτάθλημα προσωρινά με κλήση ξένων διαιτητών.
Τρίτον, να ζητηθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να κηρυχθούν ως «κατεπείγουσες» όλες οι ανοικτές δικαστικές έρευνες ή υποθέσεις που εκκρεμούν και αφορούν το ποδόσφαιρο, κάτι που επισήμανε και στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ.
Διάψευση στα σενάρια για πρόεδρο της ΕΠΟ
 Επίσης, προς απάντηση σε διάφορες φήμες ότι η διοίκησης του ΠΑΟΚ προχώρησε σε συζητήσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις σχετικά με την αντικατάσταση του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ, η ΠΑΕ άφησε να διαρρεύσει ότι δεν έχει ασχοληθεί και δεν έχει προκρίνει κανένα πρόσωπο.
Πρώτον γιατί καμία ομάδα δεν εξουσιοδοτεί υποψηφίους και αφετέρου γιατί αυτό που την αφορά πρώτιστα είναι ο τρόπος της εκλογής του προέδρου, ενώ οποιαδήποτε διαφορετική κουβέντα εμπλέκει τους «ασπρόμαυρους» σε παρασκηνιακές συζητήσεις, δεν έχει την παραμικρή βάση.
Newsroom ΔΟΛ
 
***  Σέντρα το Σαββατοκύριακο ή αφαίρεση 2 εκατ. ευρώ λέει η Nova         
   
Οι αλυσιδωτές «εκρήξεις» που προκαλούν τα τελευταία γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γίνονται όλο και πιο έντονες και τη δεδομένη χρονική στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στο απόλυτο... σκοτάδι, όπου κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα της Σούπερ Λιγκ και Β' και Γ' Εθνικής.
Η ΕΠΟ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης πως δεν προκύπτουν λόγοι για να αλλάξει την απόφαση αναστολής των πρωταθλημάτων, όμως, όσον αφορά στα «μεγάλα σαλόνια», ο μέγας χορηγός Nova, έχει άλλη άποψη!
Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφο που έστειλε το συνδρομητικό κανάλι στη Διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος, τονίζει πως θα ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη ρήτρα εμπιστευτικότητας.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Nova θα δικαιούται να αφαιρέσει 2 εκατομμύρια ευρώ από τη συνολική χορηγία, εάν δεν γίνει η σέντρα το Σαββατοκύριακο (22-23/11).
Εφόσον, λοιπόν, δεν διεξαχθούν αγώνες και δεν πραγματοποιηθούν μεταδόσεις, τότε η συμφωνία προβλέπει πως υπεύθυνη είναι η Λίγκα, ακόμη και αν η απόφαση αναστολής προέρχεται από την ΕΠΟ.  Newsroom ΔΟΛ

***  Και ο Παναθηναϊκός στηρίζει τον Γιώργο Καραγκούνη
Μετά τον ΠΑΟΚ

Και ο Παναθηναϊκός στηρίζει τον Γιώργο Καραγκούνη
Άκρως θετικός στο ενδεχόμενο ο Γιώργος Καραγκούνης να αναλάβει την προεδρία της ΕΠΟ φαίνεται πως είναι και ο Παναθηναϊκός, με τον «Κάρα» να βρίσκει συνέχεια νέους υποστηρικτές, αφού και ο ΠΑΟΚ θα ήθελε μια τέτοια εξέλιξη.
Προς το παρόν, ο Γιώργος Σαρρής δηλώνει ότι θα παραμείνει πρόεδρος της ΕΠΟ και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όμως στη συνέντευξη Τύπου που έκανε ο Δημήτρης Μελισσανίδης την Πέμπτη, έριξε το όνομα του Καραγκούνη ως ιδανική λύση, για μια πιθανή αντικατάσταση.
Μετά λοιπόν τον ΠΑΟΚ, ο οποίος θα έβλεπε με καλό μάτι αυτό το ενδεχόμενο και ο Παναθηναϊκός δηλώνει άκρως θετικός σε αυτή την εξέλιξη, όχι επειδή ο 37χρονος έχει υπηρετήσει επί χρόνια το «τριφύλλι» αλλά επειδή στο πρόσωπο του βλέπουν τον αρχηγό της Εθνικής που έχει τιμήσει για πολλά χρόνια τη «γαλανόλευκη» και έχει συμβάλει το μέγιστα στο να φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ που είναι τώρα.  Newsroom ΔΟΛ
 
***  Κανείς στο μελανόλευκο στρατόπεδο δεν ήθελε τη διακοπή         
           
Κάθε άλλο παρά με θετικό τρόπο δεν έγινε αποδεκτή από τους ανθρώπους της Καλαμάτας η είδηση της αναβολής των πρωταθλημάτων, το προσεχές Σαββατοκύριακο, καθώς θεωρούν ότι αυτή έρχεται σ’ ένα χρονικό σημείο στο οποίο η ομάδα διένυε περίοδο φορμαρίσματος. Ειδικότερα ο Νίκος Κουρμπανάς, που έβλεπε την ομάδα να ανεβάζει επίπεδο, να κερδίζει βαθμούς, αλλά και τον κόσμο, στοιχεία τα οποία θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο ντέρμπι που ακολουθούσε με αντίπαλο τον Παναργειακό. Ο πολύπειρος τεχνικός ξέρει ότι η αναβολή θα δώσει χρόνο σε κάποιους από τους τραυματίες, όμως γνωρίζει ότι η Καλαμάτα δεν την χρειαζόταν αυτή την περίοδο.
Και δεν είναι μόνο αυτό το κομμάτι που δημιουργεί προβληματισμό, είναι και αυτά που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα και τον προγραμματισμό για την αντιμετώπισή της. Θυμίζουμε ότι βάση προγράμματος την προσεχή Τετάρτη θα διεξαγόταν η 9η αγωνιστική, στο πλαίσιο της οποίας η Καλαμάτα έπαιζε εκτός με Αστέρα Μαγούλας, και την επόμενη Κυριακή υποδεχόταν για την 10η αγωνιστική τη Δόξα Μανωλάδας. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη εάν θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα την προσεχή εβδομάδα, πότε θα γίνει το ματς με το Άργος και πότε αυτό με την Μαγούλα, αν και οι πληροφορίες θέλουν την προσεχή Δευτέρα ως ημέρα που θα δώσει τις απαντήσεις. Όπως και να έχει ο κ. Κουρμπανάς είναι υποχρεωμένος να δουλεύει μεθοδικά μέρα με τη μέρα, επιδιώκοντας τη διατήρηση των ποδοσφαιριστών του σε επίπεδα δράσης και πρωταθλήματος.
  Μπαίνουν σιγά σιγά οι τραυματίες αλλά προκύπτουν ερωτηματικά για τους «κιτρινισμένους»
 Όπως προαναφέραμε σταδιακά ο ένας μετά τον άλλο οι παίκτες που ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς. Ο Τριάντος είναι πλέον έτοιμος, ο Γεωργακόπουλος το ίδιο, ενώ χρόνο κερδίζει ο Χαρίτος, που θέλει πάντως ένα μικρό διάστημα για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Χρόνο κερδίζει και ο νεαρός Βασιλόπουλος, αλλά και ο Σαλαπάτας, που όπως και να έχει δεν υπολογίζεται για τον επόμενο μήνα.
Από κει και πέρα λόγω ενοχλήσεων στο δικέφαλο δεν θα προπονηθεί το επόμενο διήμερο ο Σωτήρης Τσάτσος, που ούτως ή άλλως δεν υπολογίζεται λόγω τιμωρίας για τον πρώτο αγώνα που θα διεξαχθεί μετά την αναβολή των πρωταθλημάτων, με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές ν’ ακολουθούν κανονικά το πρόγραμμα, το οποίο όπως και χθες έτσι και σήμερα περιλαμβάνει προπόνηση στο Δημοτικό Στάδιο.
Ένα ακόμη στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό στο τεχνικό επιτελείο είναι αυτό της δυσκολίας προγραμματισμού για τους  ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο όριο καρτών, δηλαδή τους Ρούσση και Λουμπαρδέα, τους οποίους θέλει ο κ. Κουρμπανάς στα δύσκολα παιχνίδια με Παναργειακό και Μανωλάδα.   Του Νίκου Μπαλόπουλου
 
***   Ο Βαγγέλης Κουτουλέας «αποκαλύπτεται» έχοντας πλέον για βάση την Αγγλία
«ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΛΟΓΟ»Στην Αθήνα βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο 48χρονος πλέον Μεσσήνιος «δάσκαλος» του Μπιτς Βόλεϊ και εκ των κορυφαίων φυσιογνωμιών που έχει αναδείξει τις τελευταίες δεκαετίες ο μεσσηνιακός αθλητισμός, Βαγγέλης Κουτουλέας, που μίλησε για όλους και για όλα στο «volleynews.gr”.Ο κ. Κουτουλέας μένει πλέον τα τελευταία χρόνια μόνιμα στην Αγγλία, έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την προπονητική του εμπλοκή στο χώρο του Μπιτς Βόλεϊ. Βεβαίως ο Μεσσήνιος τεχνικός μίλησε για όλους και για όλα, σε μια συνέντευξη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, μεταφέροντας την επιθυμία του για επιστροφή στην Ελλάδα, χωρίς όμως να βλέπει το λόγο για τον οποίο θα πρέπει να κάνει τη διαδρομή αυτή….Το επίπεδο της Α1 πώς είναι σήμερα; «Το παρακολουθώ και στενοχωριέμαι. Συγκριτικά με αυτό που παίζαμε στην εποχή μου, είναι άλλο άθλημα. Φαντάζει λίγο βαρύ. Αν δεις τους παίκτες τότε και τώρα είναι άλλο πράγμα. Παράδειγμα τότε ο Παναθηναϊκός είχε μπάτζετ 2,5 εκ. και τώρα 200.000. Η κρίση είναι μία πολύ καλή δικαιολογία. Το βασικό είναι ότι δεν υπάρχουν νέοι Έλληνες παίκτες. Όταν πέρασαν πολλά χρήματα από το βόλεϊ καμία ομάδα δεν επένδυσε στα νέα παιδιά. Η μόνη καλή φουρνιά είναι του Εθνικού, που έβγαλε 2-3 παιδιά υψηλών προδιαγραφών».Γιατί ένα παιδί να ασχοληθεί με το βόλεϊ εφόσον βλέπει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα; «Πάντα υπήρχε το πρόβλημα ότι τα πιο πολλά παιδιά πήγαιναν στο μπάσκετ και ότι μόνο κάποιες πόλεις έβγαζαν παιδιά. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν και είναι ο Έβρος. Κάποτε ήταν η Καλαμάτα που έβγαλε κι εκείνη μια καλή φουρνιά, όπως ο Δημητρακόπουλος, ο Κουλιέρης, ο Ντονάς και ο Πετρέας τώρα. Δυστυχώς πάντα αυτό γινόταν στα ίδια σημεία».Τι ξεχωρίσατε στον Πετρέα; « Όταν τον πρωτοείδα ήταν ένα παιδί 15 χρονών που έπαιζε μπάσκετ, αλλά του άρεσε πολύ το βόλεϊ. Αυτό που ξεχώρισα στον Γιώργο ήταν το πάθος και η θέληση, κάτι που τώρα ανταμείβεται. Η καριέρα του έκανε μία φοβερή τροχιά. Από τότε που ήμασταν μαζί πήγε στον ΠΑΟΚ, στον Ηρακλή, στον Άρη, στον Παναθηναϊκό, στον Ολυμπιακό και έφυγε έξω. Το μελανό σημείο είναι ότι έχει μηδέν συμμετοχές σε Εθνικές Εφήβων. Αυτό είναι αστείο. Τότε δεν υπήρχε η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Δεν μπορεί ένα παιδί που έχει παίξει στις κορυφαίες ομάδες στην Ελλάδα, και να παίζει τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, να μην έχει συμμετοχές στις μικρές ηλικίες. Δεν δίνεται βάρος από κανέναν. Φταίνε και οι σύλλογοι. Αν εκεί που χάλαγαν 5 εκατομμύρια επένδυαν το 5% σε μικρές ηλικίες τώρα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Τώρα υπάρχει η καραμέλα της κρίσης και αυτοί που ξέρουν γελάνε. Πάντα του έδειχνα ότι ήθελα το καλύτερο για αυτόν. Έχουμε καλές σχέσεις και ακούει τις συμβουλές μου».Ποια παιδιά έχετε ξεχωρίσει από το πρωτάθλημα; «Δεν παρακολουθώ πολύ. Τα παιδιά που έφυγαν, Κουμεντάκης, Τζούριτς, Φράγκος. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Που είναι όλοι οι υπόλοιποι; Οι παίκτες ανακυκλώνονται. Η Α1 είναι αυτή που είναι κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την κρίση, αλλά και με την αφερεγγυότητα. Δεν έρχονται πια ούτε καλοί ξένοι. Υπάρχουν χρέη. Αυτά έχουν συρρικνώσει όλο το βόλεϊ. Η Α1 είναι πολύ μέτρια κι αυτό φαίνεται απ το ό,τι κάνουμε στην Ευρώπη σαν σύλλογοι και σαν εθνική ομάδα. Βλέπεις την Α2 και για μένα είναι κάτι σαν την Γ' εθνική των καλών χρόνων».Θα ήταν καλύτερο το πρωτάθλημα αν έμεναν εδώ αυτά τα παιδιά; «Φυσικά θα ήταν καλύτερο, αλλά δεν θα ήταν καλό γι’ αυτά τα παιδιά. Σε αντίθεση με το μπάσκετ που εξάγει και παίκτες και προπονητές, τουλάχιστον έχουμε να εξάγουμε αυτά τα 10 παιδιά κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Προπονητικά αν εξαιρέσουμε τον Γιάννη Νικολάκη που έκανε μία καλή χρονιά στο εξωτερικό, και κάποιοι που πάνε στην Κύπρο, που είναι υποδεέστερο από το ελληνικό πρωτάθλημα. Εγώ είμαι σε μία χώρα που το βόλεϊ είναι χαμηλά, αλλά η δουλειά που γίνεται φαίνεται και αποδίδει».Η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σας ως παίκτης; «Σίγουρα το ένα πρωτάθλημα γιατί ήταν μόνο αυτό. Απ' εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές στιγμές που το συνθέτουν αυτό. Οι δύο χρονιές στην Παιανία ήταν πολύ καλές. Μία χρονιάς τον Πανελλήνιο που τερματίσαμε τρίτοι, πίσω από Ηρακλή και Ολυμπιακό. Αρκετές ωραίες στιγμές και στο μπιτς βόλεϊ».Η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα σας; «Όταν σταμάτησα. Ξαφνικά έπρεπε να διαγράψω έναν τρόπο ζωής 15-20 χρόνων».Ο συμπαίκτης που κάνατε το καλύτερο δίδυμο; «Ήμουν τυχερός γιατί υπήρξα συμπαίκτης με εκπληκτικά ονόματα όπως ο Καζάζης και ο Τριανταφυλλίδης. Με πολλούς ξένους όπως ο Ρίστιτς, ο οποίος ήταν ηγέτης και ιδανικός συμπαίκτης, ο Τανάσκοβιτς. Είναι οι παίκτες που λείπουν τώρα. Δεν μπορούμε να εισάγουμε εμπειρίες. Οι ξένοι που έρχονται τώρα είναι πολύ μέτριοι».Είχατε κάποιο είδωλο; «Καλώς ή κακώς δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις κάποιον. Υπήρχαν μεγάλα ονόματα και προσωπικότητες, κάτι που λείπει σήμερα, χωρίς να θέλω να θίξω κάποιον».Κορυφαίος προπονητής στην Ελλάδα; «Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα. Κορυφαίο προπονητή στην Ελλάδα θεωρώ αυτόν που έχει βγάλει τα περισσότερα παιδιά. Το να διαχειριστώ 2 και 3 εκατομμύρια, και με έναν καλό βοηθό γίνεσαι καλός προπονητής»Με την προπονητική πώς ασχοληθήκατε; «Πάντα μου άρεσε αλλά η μετάβαση από παίκτη σε προπονητή ήταν δύσκολη. Τώρα πια αυτό που ζω στην Αγγλία μου αρέσει πολύ».Αποχωρήσατε από τον ΠΑΟΚ γιατί διαφωνήσατε με τον Ανδρέου; «Ναι. Κάποια πράγματα ήταν πολύ πρόχειρα. Ο Γιουγκοσλάβος πασαδόρος που είχαμε ήταν φιλοξενούμενος στον καναπέ ενός παίκτη του Άρη. Τέτοια πράγματα δεν μπορούσα να τα δεχτώ και αποχώρησα».Την Εθνική ομάδα πώς την βλέπετε; «Είναι τυχερή γιατί έχει μία πολύ καλή φουρνιά παικτών που παίζουν στο εξωτερικό και τώρα με το World League θα χρειαστεί ένα προπονητικό τιμ που να κάνει καλή διαχείριση. Στη δική μου εποχή υπήρχαν μεγαλύτερες προσωπικότητες και είμαι ευτυχισμένος που έζησα μαζί τους. Το World League είναι μία ευκαιρία να δείξουμε ότι είμαστε κοντά στους άλλους, πράγμα που δεν ισχύει. Μία καλή παρουσία θα τους κάνει καλό στο συμβόλαιο τους, ενώ μία κακή μπορεί να τους αφήσει χωρίς δουλειά».Βόλεϊ ή μπιτς βόλεϊ; «Είναι δύο εντελώς διαφορετικά σπορ. Έχουν τη βάση σε ίδια πράγματα αλλά σε όλα τα υπόλοιπα είναι εντελώς διαφορετικά. Εγώ προτιμώ το μπιτς γιατί εκτός από όλα τα τεχνικά στοιχεία, διαμορφώνει χαρακτήρες. Στο μπιτς δεν έχεις προπονητή και δεν μπορείς να έχεις τη δικαιολογία ότι δεν σου είπε κάτι. Επίσης στο μπιτς ο αντίπαλος βλέπει τα ελαττώματα σου, κάτι που στην σάλα το κρύβεις».Ο πιο δύσκολος αντίπαλος; «Ο Ολυμπιακός πάντα επί δικής μου γενιάς. Ήταν μία πολύ καλή ομάδα και τυχερή γιατί ο Κοσκωτάς μάζεψε ό,τι καλύτερο υπήρχε. Δυστυχώς το πέρασμα μου από τον Παναθηναϊκό συνοδεύτηκε με δύσκολα χρόνια αφού στον Ολυμπιακό υπήρχαν τρομεροί παίκτες».Η σύγκριση με την Αγγλία; «Δεν έχω ακόμη καλή εικόνα. Επειδή έχω κάποιους Έλληνες στο Κολέγιο, ρώτησα τους γονείς πώς τους φάνηκαν οι περσινοί τελικοί. Για αυτούς ήταν καλύτεροι αυτοί που είδαν εκεί. Δεν μπορεί μία χώρα με παράδοση στο βόλεϊ όπως η Ελλάδα, να έχει το ίδιο επίπεδο με μία χώρα που τώρα ξεκινά. Εκεί φαίνεται ότι κάτι γίνεται λάθος. Οι Άγγλοι επενδύουν σε όλα. Υπάρχει ό,τι θέλει μία επαγγελματική ομάδα από άποψη υλικού, συνεργατών και εγκαταστάσεων. Όλα είναι λυμένα. Για να μπει ένα παιδί πρέπει να περάσει από πολλές δοκιμές. Το Κολέγιο έχει δεχτεί να φέρνουμε παιδιά από το εξωτερικό, αλλά κρατάμε μόνο αυτά με το υψηλό επίπεδο. Υπάρχουν 7 Έλληνες και νομίζω ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Θέλω παιδιά όσο γίνεται μικρότερα για να έχω την ευκαιρία να τα προπονήσω περισσότερο. Σε εμάς βελτιώνουν παράλληλα βαθμούς και αθλήματα. Για να δεχτούμε ένα παιδί δεν αρκεί να αρέσει σε εμένα. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, όπως ο ψυχολόγος που θα δει τι όραμα έχει και πόσο ευφυές είναι το παιδί. Το να μπει κάποιος δεν σημαίνει ότι θα τελειώσει. Είναι πολύ δύσκολο. Γι' αυτό ακριβώς είναι η ελίτ».Στην Αγγλία πώς βρεθήκατε; «Τυχαία. Είχα την δεύτερη ολυμπιακή ομάδα του μπιτς βόλεϊ. Μου έγινε μία πρόταση από το Κολέγιο, μου άρεσε πολύ η πόλη και αυτό που μου είχαν πει ότι θα κάνουμε. Αυτά που μου είχαν πει είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που κάνουμε τελικά. Είναι ο τρίτος μου χρόνος και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα. Θα ήθελα πολύ να γυρίσω στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω το λόγο».Πώς είναι η καθημερινότητα σας; «Πολύ αυστηρή. Παράδειγμα δεν προλαβαίνεις να πας για έναν καφέ. Κάθε μέρα κάνεις 2-3 προπονήσεις. Γιατί δεν είναι μόνο να εκτελέσεις μία προπόνηση. Την καταγράφεις και την στέλνεις στους ανωτέρους σου. Τα ταξίδια είναι πολλά. Εκτός από τη δουλειά μου στο Κολέγιο είμαι προπονητής στις μικρές ηλικίες στο μπιτς βόλεϊ της Εθνικής Αγγλίας. Δεν πήρα κάποια μεγάλη ομάδα γιατί δεν είχα χρόνο. Είμαι επίσης μέλος μίας εταιρίας που κάνει τα πάντα γύρω από το βόλεϊ, τουρνουά, καμπ, στέλνει παίκτες σε ομάδες».Τι πρέπει να κάνει ένα παιδί από την Ελλάδα για να έρθει στο Κολέγιο; «Πρώτα απ' όλα θέληση. Εννοείται σωματικά στοιχεία και να μιλάει αγγλικά. Είναι κάτι πολύ οικονομικό και μη ξεχνάμε ότι έχει διαμονή, διατροφή και εκπαίδευση. Όσο βελτιώνονται οι Άγγλοι, στενεύουν τα περιθώρια να έρχονται πολλοί Έλληνες».Αν σας έρθει μία καλή πρόταση να γυρίσετε Ελλάδα, θα το κάνετε; «Αν η πρόταση είναι καλή οικονομικά, φοβάμαι ότι θα είναι αφερέγγυα όπως στο παρελθόν. Δυστυχώς. Στην Αγγλία έχεις μάθει να δίνεις το 100% και το οικονομικό είναι λυμένο. Μας πληρώνουν πριν την ώρα μας. Δεν είναι μόνο το οικονομικό θέμα όμως. Είναι και οι υποδομές στην Ελλάδα. Το να είσαι πληρωμένος εσύ και όλοι οι υπόλοιποι να είναι απλήρωτοι, δεν σου λέει κάτι. Φυσικά θα ήθελα να γυρίσω, αλλά με τις κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες δεν υπάρχουν». - 
 
***
 
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ       
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,         3883    video.-                       
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2210     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2 225   video.- 
Σύνολον                                                      8318    βίντεο   .-


 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2628  
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   289  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    701.–
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   270 .-
~** http://www.twitter.com/stamos01/ 260/194/8 ,

  ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2014 :
~** Άρωμα  ενημέρωσης στην εφημερίδα  μας  Σάββατο  01  Νοεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  :
Σάββατο  01 Νοεμβρίου  2014
  : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html , .- 
~ Αθλητικό Σάββατο -Κύριακο 01 και 02 Νοεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/01-02-2014.html ,.- 
~ Άρωμα ενημέρωσης η Εφημερίδα μας Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2014  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/02-2014.html .- 
~  Άρωμα  ενημέρωσης ,  η Εφημερίδα  μας  , Δευτέρα  03 Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/03-2014.html ,.-  
~   Επιλογές  Θεμάτων  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  05 Νοεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-  
~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος   Τετάρτη   05  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-
~  Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  06 Νοεμβρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html  ,.
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Πέμπτη 06  Νοεμβρίου  2014    : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html ,.-
~Αγιάζι  Μεσσηνιακής  ενημέρωσης   Παρασκευή   07  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/07-2014.html ,.-
~ Αγιάζι  ενημέρωσης  Σάββατο  08  Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/08-2014.html ,.-
~ Αγιάζι  ενημέρωσης  Κυριακή   09  Νοεμβρίου  2014   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/09-2014.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Νοεμβρίου  2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/08-09-2014.html ,.-
~  Αγιάζι  ενημέρωσης Δευτέρα  10  Νοεμβρίου  2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html ,.-
~  ΥΓΕΙΑ για όλους μας -Θέματα υγείας Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html .-
~Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Δευτέρα  10  Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html .- 
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  11 Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/11/11-2014.html
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  11 Νοεμβρίου  2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/11/11-2014.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  12  Νοεμβρίου   2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/12-2014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  13  Νοεμβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/13-2014.html , .-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη  13  Νοεμβρίου  2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/13-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  14  Νοεμβρίου  2014   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/14-2014.html ,
~Επιλογές   Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Παρασκευή  14  Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/14-2014.html ,.-
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 15  και  16 Νοεμβρίου  2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/15-16-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  15  Νοεμβρίου  2014   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/15-2014.html  ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης Κυριακή  16  Νοεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/11/16-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html , .-    
~ ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ ,
Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 
 :  
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html ,.-
~ Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/18.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  , Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014   :  ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ  ...Ελληνική   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html  ,.-
~Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  19  Νοεμβρίου  2014  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/19-2014.html ,.-
~ ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ ,
Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 
 : 
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-  

                                            
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html ,.-
~ Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/18.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  , Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014   :  ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ  ...Ελληνική   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html  ,.- 
~Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  19  Νοεμβρίου  2014  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/19-2014.html ,.-
~ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ  , Τετάρτη  19 Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/11/19-2014.html ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  20  Νοεμβρίου  2014   :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/11/20-2014.html .-
  ~ Άρωμα  ενημέρωσης   Παρασκευή  21  Νοεμβρίου   2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html ,.-
~

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

~ Ας μην γινόμαστε άπιστοι ότι υπάρχει κόλαση , για να μην πέσουμε σ΄αυτή. Διότι εκείνος που δεν πιστεύει στην ύπαρξή της , αδιαφορεί και καταλήγει εκεί .- { Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } .-

~ Μην πιστεύεις στην επίπλαστη φιλία , διότι τα γλυκά της λόγια είναι βράγχια (παγίδες) και τα φιλήματα της φαρμακερά δόντια φιδιών .- { Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης}.-