Επιλογές θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2014 :
*** Οι δασκάλες του σεξ: Συνελήφθησαν για τρίο με ανήλικο μαθητή τους
Οι καθηγήτριες Shelley Dufresne και Rachel Respess συνελήφθησαν στη Λουιζιάνα για αποπλάνηση ανήλικου μαθητή τους. Βιντεοσκοπούσαν τα ανδραγαθήματά τους
Δύο καθηγήτριες του ίδιου σχολείου στο Kenner της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, συνελήφθησαν από τις αρχές για σεξουαλική αποπλάνηση ανήλικου μαθητή τους, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα.
Η 32χρονη Shelley Dufresne και η 24χρονη Rachel Respess, δασκάλες του Destrehan High School του St. Charles Parish κατηγορούνται για αποπλάνηση αλλά και βιντεοσκόπηση του μαθητή τους, ηλικίας 16 ετών.
Ο μαθητής που μόλις αυτή την εβδομάδα έκλεισε τα 17 του χρόνια, συνάντησε τις δύο καθηγήτριες στο σπίτι της Respess, όπου ορισμένες από τις σεξουαλικές πράξεις τους καταγράφηκαν σε βίντεο.
Η Dufresne, δασκάλα στο Destrehan για 10 χρόνια, συνελήφθη την Τρίτη και αφέθηκε ελεύθερη από την φυλακή St. Charles πληρώνοντας εγγύηση 200.000 δολαρίων.
Η ίδια είναι μητέρα τριών παιδιών και βρίσκεται σε κατ' οίκον κράτηση ενώ θα δεχθεί ψυχολογική υποστήριξη μετά από απόφαση του δικαστηρίου.
Η νεαρότερη Respess που είναι στο σχολείο για δεύτερη χρονιά, συνελήφθη την Τετάρτη το μεσημέρι και αναμένεται να της απαγγελθούν κατηγορίες.
Η αστυνομία άρχισε τις έρευνες την Παρασκευή μετά τις καταγγελίες άλλων καθηγητών. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι ο μαθητής καυχιόταν σε άλλους συμμαθητές του για τη σχέση του με τις δύο δασκάλες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναμεταδίδει το WDSU NEWS, η Dufresne είχε σεξουαλική σχέση με τον νεαρό από τις αρχές Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εκλήθη να λάβει μέρος σε μεταγενέστερες συναντήσεις και η 24χρονη συνάδελφος της.
Και οι δύο ισχυρίζονται ότι όλα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη και τη συγκατάθεση του μαθητή.
Στο προφίλ της στη σελίδα που διατηρούσε στο blog του σχολείου της πάντως, η 32χρονη Dufresne έγραφε:
"Παίρνω πολύ σοβαρά την εκπαίδευση των μαθητών μου και κάνω το καλύτερο για να είναι επιτυχημένοι και χαρούμενοι. Ελπίζω όλοι οι μαθητές μου να είναι ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι στην τάξη μου και να πάρουν από εμένα όλα τα εφόδια για να έχουν μια εξίσου επιτυχημένη μελλοντική ζωή". Πηγή : ΜΣΝ .-
*** "Στέβια" στη ζαχαροπλαστική
Κέικ, μπισκότα και ζύμες είναι κάποια από τα γλυκά που μπορούν να παρασκευαστούν με βασικό ή μοναδικό γλυκαντικό τη στέβια. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε κρεμώδη γλυκά, να γλυκάνουμε φρουτοσαλάτες και γιαούρτι κ.λπ. Πλέον κυκλοφορεί αξιοσέβαστος αριθμός συνταγών με στέβια, σε βιβλία αλλά και στο διαδίκτυο. Σε περίπτωση που επιχειρήσουμε να εκτελέσουμε μια μη δοκιμασμένη συνταγή και το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιήσει, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αλλά να δοκιμάσουμε ξανά, προσαρμόζοντας τη δοσολογία σύμφωνα με τις αναλογίες που προτείνει ο εκάστοτε παρασκευαστής του προϊόντος που έχουμε επιλέξει και έχοντας υπόψη τα εξής:
• Κάποιες από τις ιδιότητες της ζάχαρης δεν αναπληρώνονται από τη στέβια: π.χ. η ζάχαρη έχει την ιδιότητα να χαρίζει υγρασία σε ζύμες και «ψωμένια» γλυκά και βοηθά να αποκτήσουν αυτά όγκο. Καλό είναι, λοιπόν, όταν «πειράζουμε» συνταγές που δίνονται με ζάχαρη, να αντικαθιστούμε με σκεύασμα στέβιας μόνο τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγουμε στέβια σε κρυσταλλική μορφή, που να προορίζεται για γλυκά, και ακολουθούμε τη δοσολογία που προτείνεται στη συσκευασία. Η αναλογία αυτή είναι αλλού 2 προς 1, αλλού 1 προς 1.
• Αν για λόγους υγείας επιβάλλεται να μη χρησιμοποιήσουμε καθόλου ζάχαρη, τότε μπορούμε να πειραματιστούμε, γνωρίζοντας όμως ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μας απογοητεύσουν. Προτιμότερο είναι να αναζητήσουμε συνταγές που έχουν δοκιμαστεί αποκλειστικά με στέβια και έχουν ενδεχομένως διορθώσει τέτοιες «αδυναμίες», προσαρμόζοντας ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά.
• Καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα μικρότερου μεγέθους ταψί ή φόρμα, μια και τα γλυκά με στέβια δεν αυξάνονται σε όγκο, όπως αυτά που περιέχουν ζάχαρη.
• Αν η συνταγή περιέχει χτυπημένα αυγά ή μαρέγκα (π.χ. κέικ, ραβανί, μπράουνι, μους), προσθέτουμε ένα επιπλέον ασπράδι, για να κερδίσουμε όγκο.
• Αντίστοιχα, αν η συνταγή περιέχει μπέικιν πάουντερ ή σόδα, αυξάνουμε ελαφρώς την προτεινόμενη ποσότητα.
• Η στέβια δεν καραμελώνει όπως η κοινή ζάχαρη, άσπρη ή καστανή, άρα αποφεύγουμε να φτιάξουμε με αυτήν καραμέλες και σιρόπια.
• Για να γλυκάνουμε ένα ρόφημα, αρκούν 1 - 2 σταγόνες εκχύλισμα ή 1 ταμπλέτα ή 1/3 - 1 κουτ. γλυκού στέβια σε σκόνη. Πηγή : ΜΣΝ .-
Το Μέγαρο Χορού άνοιξε για κάποιες ημέρες το καλοκαίρι, το μέλλον του ακόμα είναι αβέβαιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και σ’ ένα κλειστό κτήριο. Έτσι, τις προηγούμενες ημέρες ειδικός τεχνικός από τη Γερμανία εξέτασε το μηχανισμό της κεντρικής σκηνής, ο οποίος φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς συνθήκες ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, αποενεργοποιήθηκαν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα. Εκείνο που εικάζεται, ως πρώτη εντύπωση, είναι ότι οι συγκεκριμένες εργασίες από τον ανάδοχο δεν ήταν αυτές που επιβάλλονταν. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογα προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και πέρυσι το χειμώνα, χωρίς όμως να έχει ενημερωθεί ο Δήμος Καλαμάτας για τα αποτελέσματα των εργασιών. Ο τεχνικός έχει ολοκληρώσει τον έλεγχό του, αλλά από το Δήμο Καλαμάτας δεν έχει δημοσιοποιηθεί εάν υπάρχει ή όχι κάποιο πρόβλημα ή αν οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον ανάδοχο ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία της προμελέτης. Σε περίπτωση που το τελικό πόρισμα εμφανίσει προβλήματα τεχνικά, τότε ο Δήμος θα καλέσει τον ανάδοχο να τα αποκαταστήσει και θα του καταλογίσει το κόστος. Πάντως, σε ό,τι αφορά τη μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει - τουλάχιστον στο προσκήνιο- σε σχέση με τις διαπιστώσεις του καλοκαιριού. Υπενθυμίζουμε ότι στη μελέτη για τη βιωσιμότητα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, την οποία ετοίμασε η εταιρεία «Planet» κατά παραγγελία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρου Τουρκολιά, διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, ότι το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μπορεί να είναι βιώσιμο οικονομικά, αρκεί να επιλεγεί ικανός καλλιτεχνικός διευθυντής. Κι όπως αναφέρθηκε, ικανός καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι αυτός που θα φτιάχνει ένα ποιοτικό πρόγραμμα παραστάσεων, δηλαδή πρέπει να έχει βαθιά γνώση όσον αφορά στα τεκταινόμενα στο σύγχρονο χορό. του Αντώνη Πετρόγιαννη -
*** Οι φυσικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση μας
Η διάθεσή μας σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από νευροχημικούς παράγοντες. Κατανοώντας τις βασικές λειτουργίες των χημικών ουσιών που επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογική μας διάθεση, θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε τη δράση τους και να αποφύγουμε τη χρήση άλλων ανεπιθύμητων ουσιών με πολλές παρενέργειες.
1. Ντοπαμίνη (Αγκαλιάζοντας έναν καινούργιο στόχο)
1. Ντοπαμίνη (Αγκαλιάζοντας έναν καινούργιο στόχο)
Η προσμονή ανταμοιβής και επιβράβευσης ενεργοποιεί την έκλυση ντοπαμίνης. Όταν ένα λιοντάρι κυνηγάει μια γαζέλα, η ντοπαμίνη του βρίσκεται σε έξαρση απελευθερώνοντας την απαραίτητη ενέργεια για να κατορθώσει να την πιάσει. Οι πρόγονοί μας πλημμύριζαν από ντοπαμίνη όταν έβρισκαν κάποια πηγή με νερό. Το θετικό συναίσθημα βρισκόταν σε έξαρση πριν ακόμα πιουν από αυτή την πηγή. Η ανίχνευση σημαδιών ύπαρξης νερού ή η μυρωδιά μιας γαζέλας θέτει αυτόματα σε λειτουργία τη ντοπαμίνη. Η προσμονή επιβράβευσης ενεργοποιεί θετικά συναισθήματα στον εγκέφαλο των θηλαστικών και απελευθερώνει την ενέργεια που χρειάζονται για να κατακτήσουν την ανταμοιβή.
Η ντοπαμίνη επικεντρώνει την προσοχή μας σε πράγματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.Το πως καθορίζονται οι ανάγκες μας, εξαρτάται από το μοναδικό τρόπο που ζει ο καθένας από εμάς. Κάθε φορά που εκλύθηκε ντοπαμίνη στο νεανικό μας παρελθόν οδήγησε στη σύναψη νευρώνων στον εγκέφαλο. Κατά την ενηλικίωση, είμαστε πλέον φτιαγμένοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας με τέτοιον τρόπο, ώστε να νιώθουμε καλά όπως ακριβώς νιώθαμε στο παρελθόν.
Η ντοπαμίνη ωθεί προς την αναζήτηση είτε ενός πτυχίου Ιατρικής είτε μίας θέσης πάρκινγκ. Επίσης, ωθεί προς την εμμονή στο κυνήγι πραγμάτων που ικανοποιούν τις ανάγκες μας, όπως ένα ανοιχτό μπαρ τις πρώτες πρωινές ώρες, το επόμενο επίπεδο σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ή το να βρεις τροφή για το παιδί σου.
Μπορούμε να ενισχύσουμε τα επίπεδα ντοπαμίνης και καλής διάθεσης χωρίς συμπεριφορές που να βλάπτουν τον εαυτό μας. Αρκεί να θέσουμε έναν καινούργιο στόχο και να είμαστε συνεπείς ως προς τα μικρά καθημερινά βήματα που απαιτούνται για την πραγματοποίησή του. Ο εγκέφαλος μας θα μας ανταμείψει με μικρές δόσεις ντοπαμίνης κατά την ολοκλήρωση του κάθε μικρού σκαλοπατιού.
2. Σεροτονίνη (Πιστεύοντας στον εαυτό μας)
Η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά ενεργοποιούν την έκλυση σεροτονίνης. Οι πίθηκοι προσπαθούν να αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο καθώς έτσι διεγείρεται η σεροτονίνη. Το ίδιο και οι άνθρωποι. Ο εγκέφαλος που έχουμε κληρονομήσει επιβραβεύει την κοινωνική κυριαρχία, καθώς αυτό προωθεί τα γονίδια μας σύμφωνα με τους κανόνες της φύσης. Η αίσθηση σεβασμού από τον κοινωνικό μας περίγυρο δημιουργεί θετικά συναισθήματα και απελευθερώνει σεροτονίνη. Ο εγκέφαλος μας αναζητά πολλά από αυτά τα συναισθήματα επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές που οδήγησαν στην έκκριση σεροτονίνης στο παρελθόν. Ο σεβασμός που δεχτήκαμε στα νιάτα μας διαμόρφωσε νευρολογικές οδούς, οι οποίες μας υποδεικνύουν πως να αντλήσουμε σεβασμό και ως ενήλικες.
Πολλές φορές, οι άνθρωποι αναζητούν το σεβασμό με τρόπους που υπονομεύουν τημακροπρόθεσμη ευημερία τους. Προς την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, σημαντική είναι η ανάπτυξη πίστης στις δικές μας αξίες. Οι άνθρωποι γύρω μας πιθανότατα μας σέβονται χωρίς να μας το δείχνουν ανοιχτά. Καλό είναι να εστιάζουμε σε αυτό, παρά να ψάχνουμε ποιοι και γιατί δεν μας σέβονται. Εστιάζοντας κανείς στις αποτυχίες του, ρίχνει αυτόματα τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Όλοι έχουμε επιτυχίες και αποτυχίες. Πολύ καλό είναι να συνηθίσουμε να εστιάζουμε στις νίκες μας. Ειδάλλως, θα υποφέρουμε από την απουσία σεροτονίνης.
3. Ωκυτοκίνη (Χτίζοντας συνειδητά εμπιστοσύνη)
Η εμπιστοσύνη ενεργοποιεί την έκλυση ωκυτοκίνης. Τα θηλαστικά ακολουθούν το κοπάδι καθώς έχουν κληρονομήσει έναν εγκέφαλο που απελευθερώνει ωκυτοκίνη όταν συμβαίνει αυτό. Τα ερπετά δεν μπορούν να αντέξουν την παρέα άλλων ερπετών και έτσι δεν είναι παράξενο το ότι απελευθερώνουν ωκυτοκίνη μόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής λειτουργίας.
Οι κοινωνικοί δεσμοί βοηθούν τα θηλαστικά να προστατεύσουν τα νέα μέλη από τα αρπακτικά ζώα. Η φυσική επιλογή χτίζει έναν εγκέφαλο που μας επιβραβεύει με καλά συναισθήματα όταν ενισχύουμε τέτοιου είδους κοινωνικούς δεσμούς. Πολλές φορές όμως η εμπιστοσύνη μας κλονίζεται. Το να εμπιστευτούμε κάποιον αναξιόπιστο ίσως είναι κακό για την επιβίωσή μας. Ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει ''δυσάρεστες'' χημικές ενώσεις όταν προδίδεται η εμπιστοσύνη μας. Το γεγονός αυτό ανοίγει νευρολογικά μονοπάτια που μας υποδεικνύουν πότε πρέπει να αρνηθούμε μελλοντικά την εμπιστοσύνη μας. Αρνούμενοι όμως συστηματικά την εμπιστοσύνη μας, ρίχνουμε διαρκώς τα επίπεδα ωκυτοκίνης. Η λύση είναι να ενεργοποιήσουμε τη συγκεκριμένη ορμόνη χτίζοντας συνειδητά εμπιστοσύνη. Να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές προσδοκίες που να μπορούν να ικανοποιηθούν στις σχέσεις μας. Κάθε φορά που οι προσδοκίες μας ικανοποιούνται, ο εγκέφαλός μας θα μας ανταμείψει με θετικά συναισθήματα. Συνεχή και μικρά βήματα είναι ικανά να χτίσουν κυκλώματα απελευθέρωσης ωκυτοκίνης. Εμπιστοσύνη, επαλήθευση και επανάληψη για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στους άλλους.
4. Ενδορφίνη (Βρες χρόνο για άσκηση και γέλιο)
Ο πόνος προκαλεί την έκκριση ενδορφίνης. Η ενδορφίνη προκαλεί ένα βαθύ αίσθημα ευφορίας, το οποίο καλύπτει τον πόνο που συνοδεύει την προσπάθεια. Στο ζωικό βασίλειο, η ενδορφίνη βοηθάει ένα πληγωμένο ζώο να ξεφύγει από το θύτη του. Βοηθούσε τους προγόνους μας να τρέξουν προς αναζήτηση βοήθειας όταν τραυματίζονταν. Η ενδορφίνη σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση και όχι με τη διασκέδαση. Αν είσαι γεμάτος ενδορφίνη όλη την ώρα είναι δυνατό να αγγίξεις ένα πυρωμένο σίδερο ή να περπατήσεις με σπασμένα πόδια. Η ενδορφίνη όμως πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε επείγουσες καταστάσεις.
Το να προκαλέσεις ζημιά στον εαυτό σου (π.χ αυτομαστίγωμα) για να διεγείρεις την έκλυση ενδορφίνης είναι μια κακή στρατηγική από πρακτικής άποψης. Ευτυχώς, υπάρχουν δύο πιο ανώδυνοι τρόποι για να πετύχουμε κάτι τέτοιο: το γέλιο και η άσκηση. Και οι δύο τρόποι προκαλούν συσπάσεις στους μύες των σπλάχνων, προκαλώντας μία μέσης ισχύος ροή ενδορφινών. Βέβαια, ένα γνήσιο γέλιο δεν μπορεί να παραχθεί όταν το χρειάζεσαι. Όταν όμως πιστεύεις στη δύναμη του γέλιου και της άσκησης, δημιουργείς αρκετές ευκαιρίες ώστε να ενεργοποιηθεί η απελευθέρωση ενδορφίνης.
5. Κορτιζόλη (Επιβίωση και ύστερα ανάπτυξη)
Η κορτιζόλη μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα. Προειδοποιεί τα ζώα σε επείγουσες καταστάσεις, στις οποίες απειλείται η επιβίωση τους. Τα άσχημα συναισθήματα που προκαλεί η δράση της κορτιζόλης θα είναι πάντοτε παρόντα στη ζωή μας όσο απειλείται η επιβίωση μας από διάφορους κινδύνους. Η κορτιζόλη τραβάει ιδιαίτερα την προσοχή μας όταν δεν επικαλύπτεται από τις χημικές ουσίες της ευτυχίας, που αναφέραμε προηγουμένως. Είναι δυνατόν να αισθάνεστε θλιμμένοι όταν πέφτουν απότομα τα επίπεδα των ορμονών της ευτυχίας, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιο αρπακτικό στην πόρτα σας.
Το να επιδιώξουμε την απελευθέρωση ουσιών που προκαλούν ευφορία όταν αισθανόμαστε άσχημα, με τη χρήση ναρκωτικών ή άλλων μεθόδων, ίσως είναι η χειρότερη λύση απειλώντας ακόμα και τη ζωή μας. Θα χάσουμε τις πληροφορίες που προσπαθεί να μας δώσει η κορτιζόλη, ενώ η χρήση ουσιών είναι σίγουρο ότι θα εμφανίσει παρενέργειες. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να αποφευχθεί αν μάθουμε να δεχόμαστε τα κακά συναισθήματα από την απουσία των ορμονών της ευτυχίας. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι πάει στραβά. Η κορτιζόλη είναι μέρος του μηχανισμού καθοδήγησης των θηλαστικών παρακινώντας μας να προσεγγίζουμε τα ωφέλιμα για εμάς και να αποφεύγουμε τους κινδύνους.
Χρειαζόμαστε ''λυπηρές ουσίες'' για να μας προειδοποιούν ενόψει πιθανών κινδύνων που μας απειλούν, όπως χρειαζόμαστε ''χαρούμενες ουσίες'' για να μας προειδοποιήσουν ενόψει πραγμάτων και καταστάσεων που θα μας ωφελήσουν. Αν μάθουμε να αποδεχόμαστε την κορτιζόλη μας, θα είμαστε πλέον ελεύθεροι από την ανάγκη να την καλύψουμε με επώδυνα μέσα (αλκοόλ, ναρκωτικά). Θα παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις και θα καταλήγουμε να ζούμε με περισσότερες ''χαρούμενες ορμόνες''.
Φτιάχνοντας νέες χαρούμενες συνήθειες
Ο εγκέφαλος μας είναι στενά συνδεδεμένος με τις εμπειρίες του παρελθόντος. Κάθε φορά που αυξάνεται η συγκέντρωση των νευροχημικών ουσιών, οι νευρώνες δημιουργούν νέες συνδέσεις. Η εμπειρία μας ουσιαστικά ενεργοποιεί την απελευθέρωση ''χαρούμενων ουσιών'' με τον ίδιο τρόπο που απελευθερώθηκαν και στο παρελθόν.
Όταν είμαστε νέοι, οι νευρώνες μας οικοδομούν νέες συνάψεις εύκολα. Μετά τα 18, δεν είναι τόσο εύκολο να δημιουργηθούν νέες συνάψεις που να ενεργοποιούνται με καινούργιους τρόπους. Χρειάζεται αρκετή επανάληψη. Μπορούμε δηλαδή να επιλέξουμε μία χαρούμενη συνήθεια και να αρχίσουμε να την επαναλαμβάνουμε τακτικά. Με την πάροδο του χρόνου, οι νέες μας συνήθειες θα μοιάζουν τόσο φυσικές όσο αυτές που είχαμε από παιδιά. Και το πιο σημαντικό, θα έχουμε μείνει μακριά από επικίνδυνες χημικές ουσίες. ~ Μετάφραση - Απόδοση: Βλαδίμηρος Νικολάκης
~ Loretta Graziano Breunin , elsito.gr psychologytoday.com*** Τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα
Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της λεγόμενης «εναλλακτικής ιατρικής», η ομοιοπαθητική έχει φανατικούς φίλους και εξίσου φανατικούς πολέμιους. Παρακολουθώντας κανείς την επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το ζήτημα διεθνώς, διαπιστώνει ότι σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, η χρήση συστατικών τα οποία προκαλούν τα συμπτώματα που τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα καλούνται να θεραπεύσουν, είναι ποσοτικά εξαιρετικά περιορισμένη.
Οι πατέρες της ομοιοπαθητικής στη Δύση, ήδη από τον προπερασμένο αιώνα, όταν δέχθηκαν τις πρώτες επιθέσεις από την παραδοσιακή ιατρική, αντέδρασαν εφαρμόζοντας την τακτική της υπεραραίωσης. Έτσι σήμερα τα σχετικά συστατικά υφίστανται τόσο μεγάλο βαθμό αραίωσης, ώστε μια βασική κριτική κατά της ομοιοπαθητικής είναι πλέον ότι το τελικό σκεύασμα που προσφέρεται στον ασθενή είναι πιθανόν να μην έχει ούτε ένα μόριο από το αρχικό δραστικό συστατικό. Φτάνει δηλαδή κανείς εύλογα να αναρωτιέται: τι είναι αυτό που υποτίθεται ότι θεραπεύει τον ασθενή;
Στην ελληνική πολιτική ομοιοπαθητική, που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση η οποία μας προέκυψε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, δεν κινδυνεύουμε από αυτού του είδους την κριτική. Αυτή δεν καταδέχεται έστω να χρησιμοποιήσει ακίνδυνα και χαμηλού κόστους placebo. Οι επιλογές που έγιναν, με λίγες (αξιόλογες) εξαιρέσεις, στηρίζονται στην πιο κυριολεκτική ερμηνεία της έννοιας της ομοιοπαθητικής. Τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα (similia similibus curentur). Παναπεί: Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε θα προωθηθούν με την υπουργοποίηση των πιο φανατικών πολεμίων τους. Τομείς όπου υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά θα γίνουν υποδείγματα διαφάνειας με την υπουργοποίηση συνδικαλιστών των εφοριακών. Τα ρουσφέτια θα πάψουν να χαρακτηρίζουν τις σχέσεις κράτους-πολίτη με τη βοήθεια των πιο προβεβλημένων ρουσφετολόγων. Η μείωση του μεγέθους τού λερναίου κράτους θα υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα από εκείνους που πριν καν προλάβουν να ζεστάνουν με τη φυσική τους παρουσία τις καρέκλες των υπουργείων τους εξηγούν γιατί ειδικά στους τομείς τους δεν πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις.
Όσο για το έλλειμμα, εκεί όλοι μαζί οι στηρίζοντες αυτή την κυβέρνηση-Χίμαιρα, τόσο όσοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την σπουδή τους να αναλάβουν κυβερνητικά πόστα, όσο και όσοι δεν μπορούσαν να κρύψουν την απροθυμία ή την αμφιθυμία τους, σε ένα πράγμα συμφώνησαν απολύτως: Το έλλειμμα θα μειωθεί μόνο αν αυξήσουμε τις δαπάνες και μειώσουμε τους φόρους. Με αυτή την έννοια τα «Ζάππεια» («ένα, δύο, τρία, πολλά Ζάππεια»), όπου εδοξάσθησαν οι δύο εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων, τώρα δικαιώνονται. Στο κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας που ήρθε στο φως προβλέπονται ρητώς όλα όσα θα εκτοξεύσουν ακόμη περισσότερο το έλλειμμα και αιδημόνως παραλείπεται η συγκεκριμενοποίηση κάθε μέτρου που θα μπορούσε πιθανώς να το μειώσει. Αντιθέτως, αποκλείονται εξαντλητικώς όλες σχεδόν οι μέθοδοι περικοπής.
Από τους Ιππείς του Αριστοφάνη γνωρίζουμε εξάλλου ότι η ομοιοπαθητική αποτελεί πανάκεια των νοσημάτων της πολιτείας. Θριαμβεύει λοιπόν παντού –τόσο σε επίπεδο εφαρμοζομένων πολιτικών όσο και σε επίπεδο προσώπων– η νεοελληνική εκδοχή της ομοιοπαθητικής. Αν καταναλώσουμε άφθονα από τα συστατικά που προκάλεσαν τα συμπτώματα της βαρύτατης και βαρύτατα ελληνικής νόσου, τότε και μόνον τότε θα την θεραπεύσουμε! Τι θα συμβεί όμως αν οι υποστηρικτές της κλασικής «δυτικής» ιατρικής συναντηθούν με τους νέους, αλλά απαράλλακτα ίδιους θεράποντες της ελληνικής εκδοχής της «εναλλακτικής ιατρικής»; Το πιθανότερο είναι οι δύο πλευρές να βιώσουν καταρχήν το πολιτισμικό σοκ που προκαλεί η επαφή με τελείως ξένες κουλτούρες, για τη λειτουργία και λογική των οποίων η κάθε πλευρά δεν έχει ακόμα βρει τα αναγκαία μέσα κατανόησης. Οι «τροϊκανοί», που επί δύο χρόνια –μετά από μύρια όσα λάθη– νόμισαν ότι έμαθαν πώς λειτουργεί η Ελλάδα, θα διαπιστώσουν ότι έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρις ότου συλλάβουν το ασύλληπτο με δυτικά μέτρα σύνολο της ελληνικής πραγματικότητας. Όσο για την άλλη πλευρά, θα έχει την ευκαιρία μιας εμπειρίας ανάλογης με εκείνη που βίωσε ο δεύτερος των κυβερνητικών εταίρων, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο έδιωξε την τρόικα.
Για να μην είμαστε όμως σκληροί και άδικοι προς τους ιθαγενείς λειτουργούς της ελλαδικής ομοιοπαθητικής, δεν είναι δική τους μόνο η ευθύνη για την επιλογή αυτής της ανορθόδοξης θεραπείας. Στις εκλογές του Ιουνίου εκτέθηκαν στην κρίση του ελληνικού λαού. Στα «προγράμματά» τους, στον πολιτικό τους λόγο, παντού με ειλικρίνεια κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Με σαφήνεια διαφήμισαν ότι δεν επιθυμούν τίποτε να αλλάξει σε όσους έκαναν τον κόπο να διαβάσουν το όποιο περιεχόμενό τους. Όλοι επίσης γνώριζαν ότι οι ίδιοι είχαν την κύρια ευθύνη για την καταστροφή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Η ομοιοπαθητική θεραπεία (στην ελληνική της συμπυκνωμένη εκδοχή και δοσολογία) ήταν συνεπώς γνήσια επιλογή του κυρίαρχου –μην το λησμονούμε– ελληνικού λαού. Επιλογή την οποία όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε.
Σε όσους, τέλος, δεν αρέσει η «εναλλακτική» πολιτική ιατρική και (για μυστηριώδεις αταβιστικούς λόγους) προτιμούν κάποια ίσως περισσότερο «δυτική» θεραπεία, καλό είναι να προετοιμαστούν έγκαιρα. Γιατί ένα είναι βέβαιο: Οι προσφέροντες ομοιοπαθητικές θεραπείες θα είναι (στη μια ή την άλλη εκδοχή τους) και την επόμενη φορά εδώ. Πού αλλού θα βρουν άλλωστε τόση και τέτοια βολική πελατεία;
Το γαλανόλευκο Absurdistan κατοικείται από εξαιρετικούς πελάτες, που γνωρίζουν ότι σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχουν κρυμμένα μυστικά όπλα, τα οποία στις δύσκολες ώρες πάντα μας έσωζαν ανά τους αιώνες. Όλοι το ξέρουμε: το χρέος, το έλλειμμα, το ΔΝΤ, η τρόικα, η Μεγάλη Κρίση υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν: «Θα τα καταφέρουμε με τη δύναμη της Παναγιάς. Και θα μείνουμε όρθιοι, όπως αρμόζει στους Έλληνες. Καλή Παναγιά» (15.8.2011). «Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε… Βρισκόμαστε σε πόλεµο επιβίωσης [και] στα χαρακώµατα δεν υπάρχουν άθεοι, αφού όλοι προσεύχονται» (25.9.2011). «Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση» (20.6.2012).
Κι αν πάλι επέλθει η καταστροφή, υπάρχει πάντα η σοφή διέξοδος που έδωσαν οι θεολογικές Αρχές της εποχής, όταν στη διάρκεια του πρώιμου Διαφωτισμού, κάποιοι αναζητούσαν τα ηθικά αίτια του τεράστιου καταστροφικού σεισμού της Λισαβόνας (την ημέρα εορτασμού των Αγίων Πάντων, την 1η Νοεμβρίου του 1755): ο Θεός μάς τιμώρησε για τις αμαρτίες μας. Προσευχηθείτε και μετανοήστε.
— The Athens Review of Books , booksreview.gr , by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com
*** 35 φράσεις που πρέπει να πεις στη ζωή σου
Υπάρχουν κάποιες φράσεις που πρέπει πραγματικά να λέγονται. Δεν είναι περίπλοκες. Δεν είναι ποίηση. Είναι απλές και σύντομες προτάσεις με μεγάλη σημασία.
35. «Αναρωτιέμαι»
Κάντε μία στάση, σκεφτείτε και αναρωτηθείτε αν αξιοποιείτε με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο σας.
34. «Σήμερα ήταν μια καλή μέρα"Αν μπορείτε να το πείτε μια φορά, τότε μπορείτε να το πείτε ξανά. Και ξανά. Και ξανά.
33 . "Πιστεύω σε' αυτό."
Σ' ένα Θεό, ένα σχέδιο, μια εταιρεία, ένα πρόσωπο, μια ιδέα, πρέπει να πιστέψτε σε κάτι.
32. «Δεν είμαι τελειωμένος."
Μόνο εσείς θα αποφασίσετε πότε ολοκληρώθηκε το έργο της ζωής σας.
31. "Ευχαριστώ που βοηθήσατε να γίνει πραγματικότητα"
Ευχαριστήστε όσους σας βοήθησαν να πετύχετε κάτι. Τις περισσότερες φορές κανείς δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα μόνος του.
30. «Αρκετά"Στο φαγητό. Στο πιοτό. Στην παρακολούθηση ταινιών. Στις υπερωρίες που κάνετε στη δουλειά. Βάλτε τα όριά σας.
29. "Μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα"
Από τη στιγμή που θα το πείτε, θα είστε πολύ πιο κοντά στην πραγματοποίηση του στόχου σας.
28. "Λυπάμαι."
Αλλά δεν αρκείτε να το πείτε. Θα πρέπει να το εννοείτε. Πραγματικά να το εννοείτε.
27. "Επέζησα."
Οι στιγμές που ανεβαίνει η αδρεναλίνη, είναι το αλατοπίπερο μιας συναρπαστικής ζωής.
26. «Είσαι υπέροχος».
Αφήστε τον εαυτό σας να εκθειάσει κάποιο άλλο άτομο, και θα αισθανθείτε ταυτόχρονα δυνατός και αδύναμος.
25. "Έκανα ότι καλύτερό μπορούσα"Αν αυτό είναι αλήθεια, καταφέρατε κάτι εκπληκτικό.
23. "Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;"
Επειδή θα θέλατε κάποιοι άνθρωποι να έρθουν στην κηδεία σας, και αν ακόμα δεν μπορέσουν να έρθουν, τουλάχιστον θα γίνει αισθητή η απουσία σας.
22. "Είμαι τυχερός."Είστε τυχεροί, με έναν τρόπο που κανείς άλλος δεν είναι. Οπότε, τι θα κάνετε με την καλή τύχη σας;
21. "Το θέλω αυτό".
Προσπαθήστε για αυτό: θα πετύχετε ό, τι επιθυμείτε πραγματικά.
20. «Αυτό είναι λάθος."
Αν δεν το έχετε πει πότε, τότε ενσαρκώνετε τη συγκεκριμένη φράση.
19 . "Εγκαταλείπω".
Δεν αξίζουν όλα την προσοχή μας και την προσπάθεια μας. Πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε αυτό μέχρι να φτάσουμε σε προχωρημένο στάδιο μιας άσχημης κατάστασης.
18. «Δεν είναι αυτό πολύ όμορφο;"
Όσο πιο συχνά παρατηρείτε το πανέμορφο κόσμο γύρω σας, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είστε.
17. "Συγχαρητήρια".
Πείτε το χωρίς να νιώθετε ζήλια.
16. «Μπορώ να το μάθω πολύ καλά αυτό."
Η ικανότητα να μαθαίνουμε είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε ταλέντου.
15. "Κρατήστε την ουσία."
Αναζητήστε τις μικρές χαρές της ζωής σε τακτική βάση και θα διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο να προσπαθήσετε για μεγαλύτερες χαρές.
14. "Αυτός είμαι."Την ενέργεια που ξοδεύετε για να προσποιείστε ότι είστε κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είστε, καλύτερα να την ξοδέψετε κάπου αλλού.
13. "Θα το προσπαθήσω."
Σκεφτείτε πόσο άσχημο είναι να λέτε ότι δεν θέλετε ούτε να προσπαθήστε.
12. «Πες μου περισσότερα."
Γνωρίζοντας καλύτερα και σε βάθος κάποιο αξιόλογο άτομο (ή κάποιο θέμα) θα σας βοηθήσει να ισχυροποιήσετε περισσότερο τη δική σας θέση στον κόσμο.
11. «Αυτό είναι το αγαπημένο μου."Απολαύστε ό, τι αγαπάτε και πείτε το αυτό όσο πιο συχνά μπορείτε.
10. "Αυτό το κέρδισα μόνος μου"
Θα είστε υπερήφανοι για ότι αποκτήσατε και καταφέρατε με τις δικές σας δυνάμεις.
9. "Δεν με νοιάζει."
Μια πολύ σημαντική ικανότητα είναι να μπορεί κάποιος να διακρίνει μεταξύ του τι είναι σημαντικό και τι είναι ασήμαντο.
8. "Εύρηκα!"Είναι υπέροχο συναίσθημα να είστε ο πρώτος που γνωρίζει κάτι.
7. "Πάμε!"
Το που θα πάτε, πολλές φορές έχει λιγότερη σημασία από τον ενθουσιασμό που έχετε για το ταξίδι.
6. "Σου έχω εμπιστοσύνη».Όλοι χρειαζόμαστε συμμάχους, και αυτή η αποδοχή βοηθά στο να σφυρηλατήσουμε συμμαχίες.
5 «Δεν ξέρω πώς να το κάνω αυτό."
Είναι καλύτερα να το παραδεχτείτε και να προσπαθήσετε να μάθετε, από το να υποκρίνεστε και να έρχεστε σε δύσκολη θέση.
4. «Είμαι φοβισμένος».
Ο φόβος αποτελεί περιουσιακό στοιχείο. Μπορεί να σας σώσει από κάποιο κίνδυνο και να σας προειδοποιήσει για επερχόμενα προβλήματα. Μην αγνοείτε το μυρμήγκιασμα που νιώθετε στη σπονδυλική στήλη σας.
3. "Αυτό πρόκειται να λειτουργήσει."Όταν λέγεται με ειλικρίνεια, είναι επιβεβαίωση δύναμης.
2. "Πήρα μια απόφαση."
Η λήψη μελετημένων αποφάσεων αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά.
1. "Σ 'αγαπώ".
Όλοι θέλουμε να το πούμε αυτό, και όλοι θέλουμε να μας το πουν.
*** Ο λόγος του Αριστοφάνη περί Έρωτος ή ο μύθος του άλλου "μισού"
*** Ο λόγος του Αριστοφάνη περί Έρωτος ή ο μύθος του άλλου "μισού"
"Λοιπόν, Ερυξίμαχε" είπε ο Αριστοφάνης "πράγματι έχω σκοπό να μιλήσω κάπως διαφορετικά απ' ό,τι και συ και ο Παυσανίας μιλήσατε. Έχω δηλαδή τη γνώμη, ότι η ανθρωπότητα δεν έχει αντιληφθεί καθόλου τη σπουδαιότητα του Έρωτος.
Αν την εννοούσαν, θα κατασκεύαζαν προς τιμήν του μεγαλοπρεπέστατα ιερά και βωμούς και θα προσέφεραν πολύ λαμπρές θυσίες. Όχι όπως τώρα, που δεν γίνεται προς τιμήν του τίποτε, ενώ έπρεπε πρώτα απ' όλα να γίνεται. Διότι μεταξύ των θεών είναι ο μεγαλύτερος φίλος του ανθρώπου, αφού είναι βοηθός των ανθρώπων και ιατρός για όλα εκείνα, με την θεραπεία των οποίων θα υπήρχε υψίστη ευδαιμονία στο γένος των ανθρώπων. Θα προσπαθήσω λοιπόν εγώ να σας παρουσιάσω τη σημασία του και σεις πάλι γίνετε διδάσκαλοι των άλλων.
Πρωτίστως πρέπει να καταλάβετε καλά την φύση του ανθρώπου και τις περιπέτειές της. Παλαιά δηλαδή ο οργανισμός μας δεν ήταν ο ίδιος, όπως τώρα, ήταν διαφορετικός. Πρώτα πρώτα τα φύλα των ανθρώπων ήταν τρία, και όχι όπως σήμερα δύο, αρσενικόν και θηλυκόν. Υπήρχεν ακόμη και ένα τρίτο, αποτελούμενο απ' αυτά τα δύο. Το όνομά του μένει ακόμη, το ίδιο όμως έχει εξαφανισθεί: το ανδρόγυνο. Ήταν τότε ένα ξεχωριστό φύλο, και συνδύαζε και στην εμφάνιση και στο όνομα τα δύο άλλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Τώρα δεν υπάρχει παρά μόνον σαν λέξη και χρησιμοποιείται σαν ύβρις. Έπειτα ολόκληρος ο κορμός του κάθε ανθρώπου ήταν στρογγυλός και είχε ολόγυρα ράχη και πλευρές. Είχε τέσσερα χέρια και άλλα τόσα σκέλη και δύο πρόσωπα επάνω σ' ένα λαιμό κυλινδρικό, όμοια και απαράλλακτα, που έβλεπαν προς αντίστροφη κατεύθυνση το καθένα, και ένα κρανίο επάνω από τα δύο πρόσωπα, και αυτιά τέσσαρα και διπλά γεννητικά όργανα και όλα τ' άλλα, όπως θα μπορούσε κανείς επί τη βάσει αυτών να φαντασθεί. Μετεκινείτο δε όχι μόνον όρθιο, όπως τώρα, αν ήθελε προς την μία ή προς την αντίθετη διεύθυνση. Αλλά, όποτε αποφάσιζε να τρέξει γρήγορα, όπως οι ακροβάτες γυρίζουν τα πόδια προς τα επάνω σαν τροχός και κάνουν τούμπες, έτσι και τότε στηρίζονταν και στα οκτώ τους άκρα και μετακινούνταν πολύ γοργά περιστροφικά.
Ο λόγος τώρα που ήσαν τρία τα φύλα και είχαν αυτή την εμφάνιση, είναι διότι το αρσενικό ήταν αρχικά γέννημα του ηλίου, το θηλυκό της γης, το ανάμεικτο της σελήνης. Αφού και η σελήνη αποτελείται και από τα δύο. Περιφερικά πάλι ήσαν και αυτά και ο τρόπος της μετακινήσεώς των, διότι ομοίαζαν με τους προγόνους τους. Η σωματική τους δύναμη και η αντοχή τους ήταν τρομερά, και είχαν απέραντη έπαρση. Τα έβαλαν μάλιστα με τους θεούς. Αυτό που διηγείται ο Όμηρος για τον Ώτο και τον Εφιάλτη, αναφέρεται σε εκείνους κυρίως: τόλμησαν να κατασκευάσουν ανάβαση προς τον ουρανό για να κτυπήσουν τους θεούς.
Ο Ζευς τότε σκεπτόταν με τους άλλους θεούς, τι να τους κάμουν, και δεν εύρισκαν λύση. Να τους σκοτώσουν και με τους κεραυνούς να εξαφανίσουν το γένος τους, όπως τους Γίγαντες, δεν τους φαινόταν σωστό. Η λατρεία τότε και οι θυσίες των ανθρώπων θα χάνονταν. Ούτε πάλι να τους ανέχονται ν' ασχημονούν. Τέλος ύστερ' από πολλά είχε ο Ζεύς μια έμπνευση και τους λέγει:
"Έχω, μου φαίνεται, ένα μέσον, ώστε και να διατηρηθεί η ανθρωπότητα και να παραιτηθεί από την αυθάδειά της: να γίνουν ασθενέστεροι. Προς το παρόν" είπε "θα τους κόψω σε δύο μέρη τον καθένα. Έτσι θα γίνουν αφ' ενός μεν ανίσχυροι, αφ' ετέρου δε χρησιμότεροι για μάς, αφού θα είναι αριθμητικώς περισσότεροι. Θα περπατούν δε ορθοί με τα δύο πόδια. Αν όμως αποδειχθεί ότι εξακολουθούν να είναι ανυπότακτοι και δεν θέλουν να καθίσουν ήσυχα, δεύτερη φορά", είπε, "θα τους χωρίσω και πάλι στα δύο, ώστε να περπατούν με το ένα σκέλος, σαν να παίζουν κουτσό".
Είπε και άρχισε να σχίζει τους ανθρώπους σε δύο, όπως αυτοί που σχίζουν τα βερύκοκκα για να τα διατηρήσουν, ή όπως αυτοί που σχίζουν τα αυγά με την τρίχα. Τον καθένα που χώριζε, ανέθετε στον Απόλλωνα να του γυρίσει το πρόσωπο και το ήμισυ του λαιμού προς το μέρος της τομής. Έτσι θα έβλεπε ο άνθρωπος το σχίσιμό του και θα καθόταν πιο φρόνιμος. Επίσης τα άλλα τον διέταξε να τα τακτοποιήσει. Πράγματι, εκείνος γύριζε το πρόσωπο και τραβούσε το δέρμα απ' όλα τα μέρη προς το σημείο που λέγεται σήμερα κοιλία, και το έδενε όπως τα σουρωτά πουγγιά, αφήνοντας ένα στόμιο στο κέντρο της κοιλίας, αυτό που λέγουν σήμερα τον ομφαλό. Τις ρυτίδες τις άλλες τις περισσότερες τις εξομάλυνε και διευθέτησε τα στήθη μ' ένα εργαλείο, όπως αυτό που έχουν οι τσαγκάρηδες για να ισιώνουν τα ζαρώματα των δερμάτων στα καλαπόδια. Μερικές αφήκε μόνο εκεί κοντά στην κοιλιά και τον ομφαλό, να μένουν σαν ενθύμιο του τι πάθαμε κάποτε
Μετά την διχοτόμηση λοιπόν του οργανισμού μας αναζητούσε το καθένα το άλλο ήμισυ και πήγαιναν μαζί. Τύλιγαν τότε τα χέρια τους ο ένας γύρω από τον άλλον, και έτσι σφιχταγκαλιασμένοι, γεμάτοι πόθο να κολλήσουν μαζί, εύρισκαν τον θάνατο από την πείνα και γενικά από την ανικανότητα προς οποιανδήποτε ενέργεια. Χωρισμένοι ο ένας από τον άλλον δεν δέχονταν να κάμουν τίποτα. Όποτε δε το ένα ήμισυ πέθαινε και έμενε το άλλο, αυτό που έμενε, ζητούσε ένα άλλο ν' αγκαλιάσει, είτε το ήμισυ γυναικός πλήρους ήταν (αυτό που ονομάζουμε σήμερα γυναίκα) είτε ανδρός - αυτό που εύρισκε εμπρός του. Και έτσι χάνονταν. Τους λυπήθηκε λοιπόν ο Ζεύς και μηχανεύεται άλλο τέχνασμα: μεταφέρει τα γεννητικά τους όργανα προς τα εμπρός. Ως τώρα τα είχαν και αυτά προς τα έξω και η γονιμοποίηση και γέννηση γινόταν όχι μέσα τους, αλλά στο χώμα, όπως στα τζιτζίκια. Τους τα μετέθεσε λοιπόν, όπως είπαμε, προς τα εμπρός και κανόνισε η αναπαραγωγή να γίνεται δια μέσου των οργάνων αυτών εντός των δύο φύλων, δια του αρσενικού εντός του θηλυκού. Και τούτο με την πρόθεση, ώστε με το αγκάλιασμα, αν μεν τύχει και συναντηθούν άνδρας και γυναίκα, να γονιμοποιούν και έτσι ν' αναπαράγεται το είδος. Και αν πάλι αρσενικό μ' αρσενικό, να προκαλείται επί τέλους χορτασμός της συνουσίας και να κάνουν διαλείμματα, ώστε να στραφούν προς τις εργασίες τους και να φροντίσουν και για τα υπόλοιπα ζητήματα της ζωής. Από τόσο παλαιά λοιπόν ο έρως των ανθρώπων μεταξύ των είναι ριζωμένος στη φύση τους και μας συνενώνει στην αρχική μας κατάσταση, και ζητεί να κάμει και πάλιν από τα δύο ένα και να επανορθώσει το πάθημα του ανθρωπίνου οργανισμού.
Ο καθένας μας λοιπόν είν' ένα ημίτομον ανθρώπου, σχισμένος όπως είναι από ένας σε δύο, καθώς οι γλώσσες τα ψάρια. Και ζητεί διαρκώς ο καθένας το άλλο του ημίτομον. Τώρα, όσοι από τους άνδρες είν' απόκομμα από το φύλο το μεικτό, αυτό που ονομαζόταν τότε ανδρόγυνο, αυτοί είναι γυναικομανείς. Και η πλειονότητα των μοιχών από το φύλο αυτό κατάγονται. Επίσης και όσες γυναίκες είναι ανδρομανείς και άπιστοι σύζυγοι κατάγονται από το φύλο τούτο. Οι γυναίκες πάλι που είναι απόκομμα ολόκληρης γυναίκας, αυτές δεν ενδιαφέρονται και πολύ για τους άνδρες. Έχουν στρέψει την προσοχή τους μάλλον στις γυναίκες. Απ' αυτό το φύλο κατάγονται οι λεσβιάδες. Όσοι δε είναι αρσενικού απόκομμα, κυνηγούν τ' αρσενικά. Εφ' όσον μεν είναι παιδιά, αγαπούν τους άνδρες, αφού είναι τμήμα αρσενικού, και τους ευχαριστεί να κοιμούνται και να σφικταγκαλιάζονται με τους άνδρες μαζί. Και είν' αυτοί οι εκλεκτοί μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, επειδή έχουν στην φύση τους πολύ ανδρισμό. Μερικοί βέβαια τους αποκαλούν αδιάντροπους. Αλλά δεν είν' αλήθεια. Διότι το κάνουν όχι από αναισχυντία, αλλ' από θάρρος και από γενναιότητα και από τον αρρενωπό τους χαρακτήρα. Τους ενθουσιάζει ό,τι είναι όμοιο προς την φύση τους. Απόδειξη τρανή όταν εξελιχθούν, είναι οι μόνοι που αποδεικνύονται, στα πολιτικά, άνδρες αληθινοί. Όταν δε γίνουν άνδρες, επιδίδονται στον έρωτα των παιδιών και δεν ενδιαφέρονται για τον γάμο και την απόκτηση παιδιών από φυσική κλίση, αλλά μόνον επειδή είναι ικανοποιημένοι από το έθιμο. Οι ίδιοι είναι ικανοποιημένοι να περάσουν μαζί τη ζωή τους άγαμοι. Οπωσδήποτε ένας τέτοιου είδους εξελίσσεται σε άνθρωπο γεμάτο έρωτα προς τ' αγόρια και αγάπη προς τους εραστές του, διότι πάντοτε τον ευχαριστεί ό,τι είναι συγγενές.
Αν τύχει κάποτε μάλιστα να συναντήσει το ίδιον εκείνο το πραγματικό του ήμισυ, είτε ο παιδεραστής είτε οποιοσδήποτε άλλος, τότε πλέον η συγκίνησή τους είναι εξαιρετική από το αίσθημα στοργής, κοινής καταγωγής, έρωτος. Ούτε στιγμή, θα έλεγα, δεν δέχονται ν' αποχωρισθούν. Αυτοί είναι, που περνούν πιστοί μεταξύ τους ολόκληρη ζωή. Οι ίδιοι δεν θα ήσαν σε θέση καν να εκφράσουν, τι θέλει επί τέλους ο ένας από τον άλλον. Διότι δεν είναι καθόλου δυνατόν να πιστευθεί, ότι είναι η ερωτική απόλαυση, και ότι επομένως χάριν αυτής ευχαριστούνται ο ένας από του άλλου την συμβίωση με πάθος τόσο σφοδρό. Κάτι άλλο είναι μάλλον - το βλέπει κανείς - αυτό που θέλει και των δύο η ψυχή, κάτι που δεν μπορεί να εκφράσει. Διαισθάνεται όμως τι θέλει και το υποδηλώνει σκοτεινά. Και αν, τη ώρα που είναι πλαγιασμένοι μαζί, ερχόταν από πάνω τους ο Ήφαιστος με τα εργαλεία του και τους ρωτούσε:
"Τι είν' αυτό που ζητείτε, άνθρωποι, ο ένας από τον άλλον;"
Και αν εκείνοι δεν ήξεραν τι ν' απαντήσουν, και τους ρωτούσε και πάλι:
"Θέλετε μήπως αυτό; να μείνετε μαζί ο ένας με τον άλλον όσον το δυνατόν περισσότερο, ώστε και νύκτα και ημέρα να μην αποχωρίζεσθε; Αν πράγματι αυτός είναι ο πόθος σας, τότε είμαι πρόθυμος να σας καλουπώσω και να σας σφυρηλατήσω σε ένα κομμάτι, ώστε από δύο να γίνετε αμέσως ένας, και όσον καιρό ζείτε, να ζείτε και οι δύο σας κοινή ζωή σαν ένας, και πάλι όταν πεθάνετε, εκεί κάτω στον Άδη ένας να είσθε και όχι δύο, σε ένα ταυτόχρονο θάνατο. Σκεφθείτε λοιπόν, αν αυτό είναι που ποθείτε, και αν θα μείνετε ευχαριστημένοι, αν τούτο πετύχετε".
Μόλις ακούσει αυτά, ούτε ένας - είμαστε βέβαιοι - δεν θα έλεγε όχι, ούτε θα εκδήλωνε άλλη επιθυμία. Αντίθετα θα πίστευε, πως άκουσε απαράλλακτα ό,τι τόσο καιρό τώρα ποθούσε, να ενωθεί και να συγχωνευθεί με τον αγαπημένο του, ώστε να γίνουν ένας αντί δύο.
Η αιτία τούτου είναι, ότι αυτή ήταν η πρωταρχική φύση και ότι κάποτε ήμασταν ολόκληροι. Του ολοκλήρου λοιπόν ο πόθος και η ορμή έχει τ' όνομα έρως. Πρωτύτερα - το επαναλαμβάνω - ήμασταν ένα. Τώρα όμως για τις αμαρτίες μας μας έχει διαμελίσει ο θεός, όπως οι Σπαρτιάτες τους Αρκάδες. Είναι φόβος μάλιστα, αν δεν είμαστε σωστοί προς τους θεούς, να μας διαμελίσει και δεύτερη φορά και να γυρίζουμε τότε σε κατάσταση ανάλογη με τις ανάγλυφες μορφές, που εικονίζονται κατά κρόταφον στις στήλες, πριονισμένοι στο μέσον από τη μύτη, στο κατάντημα διχοτομημένου αστραγάλου.
Για τους λόγους τούτους πρέπει ο ένας τον άλλον να συμβουλεύει, να έχει σεβασμό προς τους θεούς, ώστε ν' αποφύγουμε εκείνα, να πραγματοποιήσουμε δε τα άλλα, καθώς ο Έρως είναι οδηγητής μας και κυβερνήτης μας. Εναντίον αυτού κανείς να μην αντιδρά, και αντιδρά όποιος επισύρει το μίσος των θεών. Ενώ αν γίνουμε αγαπημένοι του θεού και ειρηνεύσουμε μαζί του, θ' ανακαλύψουμε και θα επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας, τους πραγματικά δικούς μας, πράγμα το οποίο λίγοι σήμερα κατορθώνουν.
Και ας μη νομίσει ο Ερυξίμαχος, για να γελοιοποιήσει την ομιλία μου, πως αναφέρομαι στον Παυσανία και τον Αγάθωνα. Δυνατόν ν' ανήκουν και αυτοί σε εκείνους και να είναι και οι δύο φύσεως αρσενικής. Αλλ' εγώ μιλώ για όλους ανεξαιρέτως, άνδρες και γυναίκες, ότι μόνον κατ' αυτόν τον τρόπον το γένος μας θα επετύγχανε ευδαιμονία, αν δηλαδή φθάσουμε στο φυσικό αποτέλεσμα του έρωτος και βρει ο καθένας μας τον αγαπημένο τον δικό του, ώστε να επανέλθει στην πρωταρχική κατάσταση. Και αν είναι αυτό το ιδεώδες, εκείνο που ευρίσκεται πλησιέστατα προς αυτό στην παρούσα κατάσταση των πραγμάτων, είναι κατ' ανάγκη το καλύτερο. Και αυτό είναι να επιτύχει κανείς αγαπημένο, γεννημένο σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.
Τούτου τον δωρητή θεό αν θέλουμε να υμνήσουμε, τον Έρωτα είναι δίκαιο να υμνήσουμε, ο οποίος και στο παρόν μας προσφέρει πλήθος ευεργεσίες, σαν οδηγητής προς τις συγγενείς μας φύσεις, και για το μέλλον μας χαρίζει πλούσιες ελπίδες, εφ' όσον εμείς αποδίδουμε προς τους θεούς σεβασμό, να μας επαναφέρει στην αρχική μας κατάσταση και να μας θεραπεύσει, να μας καταστήσει κατ' αυτόν τον τρόπον μακαρισμένους και ευτυχείς.
Αυτός, Ερυξίμαχε", είπε "είναι ο λόγος μου περί του Έρωτος, διαφορετικός από τον δικό σου.
από το Συμπόσιο του Πλάτωνα
*** Λιαντίνης - το τσακάλι και το λαγουδάκι
Ένα λευκό τσακάλι κυνηγά ένα λευκό λαγουδάκι. Στις απέραντες χιονισμένες στέπες του Καναδά. Το σαρκοβόρο είναι πεινασμένο και άγριο ως την άκρη των νυχιών κι ως την άκρη της τρίχας του. Το λαγουδάκι το αλαλιάζει τρελός ο φόβος του θανάτου. Τρέχει σα σφαίρα.
Το ένστικτο του ολέθρου, που πλακώνει, πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις φυγής στο αθώο ζώο. Η οργή της πείνας, που δεν αντέχεται, πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις καταδίωξης του αγριμιού. Πόλεμος φρικαλέος χωρίς όρια και χωρίς όρους ξετυλίγεται στο πεδίο της φύσης.
Παρακολουθούμε τη σκηνή στην οθόνη. Ένα μόλις πήδημα χωρίζει το χορτοφάγο από το σαρκοβόρο. Τα δόντια του κακού ζουλαπιού λάμπουνε λευκοπυρωμένα καρφιά στην παγωνιά. Το δέρμα του τρυφερού λαγού το ταράζουν ριπές από έξαλλες φρικιάσεις. Νιώθει κιόλας στη ράχη του το αγκομαχητό του αγριμιού.
- Μη! φωνάζουμε έντρομοι. Όχι! Να σωθεί το αθώο άκακο ζώο. Να μην ιδούμε να το σπαράζουν τα ιδρωμένα δόντια. Να μην ιδούμε τη σάρκα του πώς ξεσκίζεται. Τα ποδαράκια του να τρέμουν τρομαλέα, και να τινάζουνται στον αέρα σφαδάζοντας. Το αχνιστό αίμα πώς θα βάφει το αλέκιαστο χιόνι.
Ορμόφυχα και αυθόρμητα, σα να μας κυνηγά τους ίδιους η τρομάρα, ψηφίζουμε σωτηρία για το λαγό και αστοχιά για το τσακάλι. Φωνάζουμε, βόηθα, θεέ! Πάψε το κακό και το άδικο που συντελιέται τώρα στη φύση! Πάψε την οργή σου!
Ξαφνικά και ενώ το αγρίμι αγγίζει με το μουσούδι του την ουρά του λαγού, γίνεται το απρόσμενο. Η δύναμη όρασης του τσακαλιού μπερδεύεται με το χιόνι. Σε μια στροφή του λαγού το τσακάλι τραβάει ευθεία. Χάνει απότομα το ρυθμό του. Αποσυντονίζεται το τέμπο της κίνησης. Η κάθετη ευθυβολία στο στόχο, που η φύση χωρίς οίκτο και χωρίς λύπηση αξιώνει για τη στιγμή, ταράζεται.
Αυτό ήταν. Ο λαγός κερδίζει απόσταση. Ξεμακραίνει. Όλο και ξεμακραίνει. Ένα, δύο, πέντε, δέκα μέτρα. Σε λίγο έχει χαθεί από το οπτικό πεδίο βολής του τσακαλιού.
Το σαρκοβόρο σταματά. Κοιτάζει ατενώς. Τίποτα. Ο λευκός ορίζοντας μπροστά του έχει γίνει ένα αδιάφορο χάος. Άβυσσος ερημιάς και ολέθρου. Το απλανές βλέμμα του τσακαλιού, ξέτυχο ανάμεσα στην ηλιθιότητα και στην ανεξήγητη απορία, είναι ό,τι απόμεινε από τη σκηνή.
- Μπράβο! φωνάζουμε, και φτεροκοπάμε τα χέρια και τα πόδια μας. Λύνεται ο κακός μας βραχνάς. Η ανάσα μας ξαναγυρίζει. Ένα αίσθημα λύτρωσης χτυπά σαν το γέλιο τη διάθεσή μας. Δόξα στον κόσμο και στο θεό. Το λαγουδάκι εγλύτωσε.
Λάθος, τίμιε αναγνώστη. Το λαγουδάκι εγλύτωσε, αλλά το τσακάλι θα πεθάνει από την πείνα.
Αυτό δεν τό ’χαμέ σκεφθεί.
Η ιστορία μας χαρίζει δύο συμπεράσματα. Το ένα είναι συμπέρασμα περί της μεθόδου. Ότι η σκέψη μας είναι μονόδρομος. Όλοι πονάμε το λαγουδάκι. Γιατί είναι το υποψήφιο αναίτιο θύμα. Το αδύναμο πλάσμα της φύσης. Κανείς δεν συμπονά το τσακάλι. Το αιμοδιψές και το αιμοβόρο. Γιατί κανείς δε σκέφτεται ότι και κείνο είναι το υποψήφιο αναίτιο θύμα, στην περίπτωση που θα του ξεφύγει ο λαγός. Όπως και έγινε, δηλαδή.
Εμάθαμε να σκεφτόμαστε με οδηγό το ακρατές μας συναίσθημα. Ανάλατα και πλαδαρά. Ευνουχισμένα, γελοία, και μονόφθαλμα. Και παροπλίσαμε τη λογική και τη γνώση.
Το άλλο είναι συμπέρασμα περί της ουσίας.
Μπροστά στα μάτια μας ξετυλίχτηκε ένα επεισόδιο της φύσης με δύο όρους ισοσθενείς και αντίρροπους. Και ως προς την αγριότητα ακραίους.
Εδώ είναι για να ζήσει το ένα από τα δύο. Ή το τσακάλι ή ο λαγός. Ή ο λαγός ή το τσακάλι. Ούτε και τα δύο γίνεται να ζήσουν, ούτε και τα δύο γίνεται να πεθάνουν. Αλλά ή το ένα ή το άλλο. Τρίτον δε δίδεται. Tertiumnondatur.
Ωστόσο, αν φύγουμε από τη λογική του είτε... είτε, και πάμε στη λογική του τόσο... όσο, ο συλλογισμός μας θα ξετυλιχθεί εντελώς διαφορετικά. Από αντιθετικός γίνεται συμπληρωματικός.
Θέλω να ειπώ: για να ζήσει το τσακάλι, πρέπει να πεθάνει ο λαγός· και αντίστροφα, για να ζήσει ο λαγός πρέπει να πεθάνει το τσακάλι.
Με άλλα λόγια, η ζωή στο προκείμενο είναι συνάρτηση του θανάτου, και ο θάνατος είναι συνάρτηση της ζωής. Ζει το τσακάλι; αυτό σημαίνει ότι χρεωστά τη ζωή του στο θάνατο του λαγού. Ζει ο λαγός; αυτό σημαίνει ότι χρεωστά τη ζωή του στο θάνατο του τσακαλιού. Το ένα ζει χάρη στο θάνατο. Το άλλο πεθαίνει χάρη στη ζωή.
Το εξαγόμενο είναι πως η βάση σε κάθε μορφή ζωής είναι ο θάνατος. Ο θάνατος είναι το θεμέλιο και η αιτία και η σωτηρία της ζωής. Χωρίς θάνατο δεν υπάρχει ζωή. Ζωή και θάνατος είναι τα δύο μισά που δίνουν εκείνο το απλό και απόλυτο φαινόμενο, που το ονομάζουμε φύση, φύεσθαι, γέννηση, natura.
Ο βαθύτερος, δηλαδή, νόμος της φύσης δεν είναι ή το ένα ή το άλλο ανεξάρτητα από το ένα ή το άλλο. Αλλά είναι ή το ένα ή το άλλο μέσα από το ένα ή το άλλο. Είναι η ζωή του λαγού μέσα από το θάνατο του τσακαλιού, ή η ζωή του τσακαλιού μέσα από το θάνατο του λαγού. Δε δίνεται, δηλαδή, ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο, αλλά μόνο το τρίτο δίνεται, που προκύπτει σαν απροσδιοριστία του πρώτου και του δεύτερου. Μόνον tertiumdatur.
Αυτή η κυρίαρχη τάξη μέσα στη φύση καταργεί τον ένα από τους τέσσερες νόμους της κλασικής λογικής. Καταργεί το νόμο του τρίτου ή μέσου αποκλείσεως. Prin- cipium exclusi tertii sive medii.
Και νά ’τανε μόνο αυτό! Γιατί όχι μόνο καταργεί το νόμο του τρίτου ή μέσου αποκλείσεως, αλλά αντίστροφα ιδρύει και επιβάλλει τον αντίθετό του σαν τον κυρίαρχο νόμο της λογικής απάνου στον οποίο στηρίζεται και ο πρώτος νόμος της ταυτότητας (Α είναι Α), και ο δεύτερος νόμος της αντίφασης (Α δεν είναι όχι Α).
Ο νέος νόμος της μή αποκλείσεως του μέσου ή του τρίτου, Principium non exclusi tertii sive medii, μετά το 1927 που ο Χάιζενμπεργκ διατύπωσε την αρχή της Απροσδιοριστίας (Unscharferelation) γίνεται ο υπερνόμος και της λογικής του ανθρώπου και της φύσης του κόσμου.
~ Δημήτρης Λιαντίνης - Γκέμα , Αντικλείδι , http://antikleidi.com*** ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ!!!!
Τελεσίγραφο Ρωσίας στη Γαλλία: Η μας δίνετε τα πολεμικά πλοία η μας δίνετε πίσω τα χρήματα..
Γαλλία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραδώσει τα πολεμικά πλοία Μιστράλ στη Ρωσία ή αν θα επιστρέψει τα χρήματα που..
έχει καταβάλει η Μόσχα για αυτά, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
“Η κατάσταση είναι απλή: υπάρχουν συμβάσεις που πρέπει να τηρηθούν” είπε ο Λουκασέβιτς όταν ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου. “Εάν η γαλλική πλευρά έχει κάποιες διαφοροποιήσεις θα πρέπει να μιλήσει για αυτές και όχι να χρησιμοποιεί τη μέθοδο του διπλωματικού μεγαφώνου. Η Γαλλία θα πρέπει να αποφασίσει. Ή να επιστρέψει τα χρήματα”, τόνισε.
Τον Ιούνιο του 2011 το Παρίσι συμφώνησε να πουλήσει δύο πλοία Μιστράλ στη Ρωσία έναντι του ποσού του 1,2 δισ. ευρώ. Το πρώτο πλοίο βαφτίστηκε “Βλαδιβοστόκ” ενώ το δεύτερο θα ονομάζεται “Σεβαστούπολη”, από το όνομα του μεγάλου λιμανιού της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τη Ρωσία.
Αρχικά η παράδοση του πρώτου πολεμικού σκάφους ήταν προγραμματισμένη να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Όμως τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε να αμφισβητεί το συμβόλαιο και ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει στα τέλη Οκτωβρίου εάν θα παραδώσει τα πλοία, “αναλόγως με την κατάσταση” που θα έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Ουκρανία και κυρίως από το αν θα τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή αυτή.
έχει καταβάλει η Μόσχα για αυτά, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
“Η κατάσταση είναι απλή: υπάρχουν συμβάσεις που πρέπει να τηρηθούν” είπε ο Λουκασέβιτς όταν ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου. “Εάν η γαλλική πλευρά έχει κάποιες διαφοροποιήσεις θα πρέπει να μιλήσει για αυτές και όχι να χρησιμοποιεί τη μέθοδο του διπλωματικού μεγαφώνου. Η Γαλλία θα πρέπει να αποφασίσει. Ή να επιστρέψει τα χρήματα”, τόνισε.
Τον Ιούνιο του 2011 το Παρίσι συμφώνησε να πουλήσει δύο πλοία Μιστράλ στη Ρωσία έναντι του ποσού του 1,2 δισ. ευρώ. Το πρώτο πλοίο βαφτίστηκε “Βλαδιβοστόκ” ενώ το δεύτερο θα ονομάζεται “Σεβαστούπολη”, από το όνομα του μεγάλου λιμανιού της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τη Ρωσία.
Αρχικά η παράδοση του πρώτου πολεμικού σκάφους ήταν προγραμματισμένη να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Όμως τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε να αμφισβητεί το συμβόλαιο και ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει στα τέλη Οκτωβρίου εάν θα παραδώσει τα πλοία, “αναλόγως με την κατάσταση” που θα έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Ουκρανία και κυρίως από το αν θα τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή αυτή.
*** O Τέσλα είχε προβλέψει τα smartphones: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον μεγάλο εφευρέτη
Σε μεγάλο βαθμό επισκιασμένος από τον διάσημο εργοδότη του Τόμας Εντισον, ο Σέρβος εφευρέτης και φυσικός Νίκολα Τέσλα είναι γνωστός κυρίως ως ο ιθύνων νους πίσω από τον επαγωγικό κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος και το πηνίο Τέσλα. Ωστόσο η ζωή και το έργο του κρύβουν πολλά μυστικά.
Ενώ ο Τέσλα απολάμβανε μια επιτυχημένη καριέρα ως εφευρέτης, είχε αντικοινωνική συμπεριφορά και καμία τεκμηριωμένη ερωτική σχέση, ενώ στο τέλος πέθανε άπορος και μόνος.
Καθώς γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός με το χρόνο, ο Τέσλα απέκτησε περίεργες συμπεριφορές τον κατατάσσουν σε πραγματικά «τρελό επιστήμονα».
Οραματίστηκε το σύγχρονο smartphone από το 1909
Προσπάθησε να υλοποιήσει την ιδέα του για μια φορητή συσκευή που θα μπορούσε να λάβει τις τιμές των μετοχών και τα τηλεγραφήματα μέσω κωδικοποιημένων συχνοτήτων. Ο Τέσλα επιχείρησε να σχεδιάσει το πρώτο ασύρματο πύργο μετάδοσης στο Long Island της Νέας Υόρκης, μαζί με εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Το Wardenclyffe Tower , που ονομάστηκε έτσι από τον επενδυτή, James S. Warden, προοριζόταν για υπερατλαντική ασύρματη τηλεφωνία και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, αλλά καθότι δεν ήταν πλήρως λειτουργικός κατεδαφίστηκε το 1917.
O Τέσλα είχε προβλέψει τα smartphones: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον μεγάλο εφευρέτη
Υπέφερε από oystersaritisphobia, φόβο για τα μαργαριτάρια
Δεν άντεχε ούτε στη θέα των πολύτιμων λίθων, και λέγεται ότι έστειλε μία φορά τη γραμματέα του σπίτι να αλλάξει επειδή φορούσε μαργαριταρένιο κολιέ. Αυτό είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά όπως και η εμμονή με τον αριθμό 3 και η μικροβιοφοβία του που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Τέσλα έπασχε από μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Κοιμόταν σπάνια
Ο Τέσλα ισχυρίστηκε ότι κοιμόταν μόλις δύο ώρες τη νύχτα και μπορούσε να περάσει δύο ή περισσότερες ημέρες στο εργαστήριό του, χωρίς να κοιμάται καθόλου. Ο Κένεθ Σουέζι, ένας από τους ελάχιστους φίλους του εφευρέτη, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Τέσλα. Οπως είχε πει ο Σουέζι μία φορά ο Τέσλα του τηλεφώνησε στις 3 το πρωί για να του πει για μία νέα θεωρία του.
Είχε φωτογραφική μνήμη
Ο Τέσλα είχε την ικανότητα να διαβάζει βιβλία και περιοδικά και θυμόταν όλες τις πληροφορίες σαν εσωτερική βιβλιοθήκη, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Ετσι ο Τέσλα έκανε σπάνια σχέδια από τις εφευρέσεις του, απλώς εργαζόταν με την εικόνα που είχε στο μυαλό του.
Μιλούσε 8 γλώσσες
Η φωτογραφική του μνήμη του έδινε και ένα ακόμη πλεονέκτημα. Ετσι ο Τέσλα μιλούσε άπταιστα 8 διαφορετικές γλώσσες: Σερβο - Κροατικά, Αγγλικά, Τσέχικα, Γερμανικά, Γαλλικά, Ουγγρικά, Ιταλικά και Λατινικά. Οι γλωσσολόγοι αναφέρονται σε ένα τέτοιο πρόσωπο ως «υπερπολύγλωσσο».
Εφηύρε το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Το 1895, μαζί με τον Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, ο Tesla κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας για την αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα. Το έργο αυτό σηματοδότησε την τελική νίκη του πολυτριφασικού εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) ηλεκτρικής ενέργειας του Τέσλα, που τροφοδοτεί τον κόσμο σήμερα.
Είχε θανατηφόρα ακτίνα Ο Τέσλα διέθετε ένα περίπλοκο σχέδιο του για μια ακτίνα θανάτου - μια δέσμη σωματιδίων ενέργειας που προοριζόταν για χρήση κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν ικανή να «στείλει συγκεντρωτικές, ακτίνες σωματιδίων μέσω του αέρα με τεράστια ενέργεια που θα καταστρέψει ένα στόλο από 10.000 εχθρικά αεροπλάνα σε απόσταση 200 μιλίων από τα σύνορα του έθνους, αφήνοντας νεκρούς στο δρόμο τους»
Είχε μια περίεργη σχέση με τα περιστέρια Ενώ ο Τέσλα χαρακτηριζόταν ως αντικοινωνικός, ωστόσο η αποστροφή του για τους ανθρώπους είχε λιγότερο να κάνει με την έλλειψη του συναισθήματος και περισσότερο με το γεγονός ότι δεν είχαν φτερά. Οπως κάνουν πολλοί άνθρωποι, ο Τέσλα τάιζε τα περιστέρια στο πάρκο και ακόμα και αν ήταν πολύ άρρωστος για να το κάνει μόνος του, προσλάμβανε άλλους να το κάνουν γι 'αυτόν. Εφερνε συχνά άρρωστα ή τραυματισμένα περιστέρια πίσω στο ξενοδοχείο όπου ζούσε τα τελευταία του χρόνια και τα γιάτρευε.
Πέθανε χρεοκοπημένος και μόνος
Ενα θλιβερό, άδειο τέλος για έναν άνδρα με τέτοια λαμπρή καριέρα. Πέθανε στις 7 Ιανουαρίου του 1943 από στεφανιαία θρόμβωση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου New Yorker όπου ζούσε την τελευταία δεκαετία. Η καμαριέρα του ξενοδοχείου ανακάλυψε το σώμα του δύο ημέρες αργότερα, αφού επέλεξε να αγνοήσει ένα σήμα "μην ενοχλείτε" στην πόρτα του. Αν και πούλησε πολλές ηλεκτρικές πατέντες του, ο Τέσλα πέθανε χρεωμένος γιατί αυτοχρηματοδοτούσε πολλά από τα δικά του projects που δεν τελείωσαν ποτέ.
O Τέσλα είχε προβλέψει τα smartphones: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον μεγάλο εφευρέτη
Πολλές από τις εφευρέσεις του, εξακολουθούν να ταξινομούνται
Τα περισσότερα πράγματα του κατέληξαν στο μουσείο Τέσλα, που βρίσκεται στο Βελιγράδι στη Σερβία, μαζί με τις στάχτες του. Ορισμένα από τα αμέτρητα έγγραφα του Τέσλα ωστόσο ακόμα εξακολουθούν να ταξινομούνται και οι άνθρωποι αναρωτιούνται ποια άλλη εφεύρεση έκρυβε ο Νίκολα Τέσλα και δεν πρόλαβε να αποκαλύψει πριν από το θάνατό του.
http://agnosthgh.blogspot.gr/ ., www.anexigita.com
Ενώ ο Τέσλα απολάμβανε μια επιτυχημένη καριέρα ως εφευρέτης, είχε αντικοινωνική συμπεριφορά και καμία τεκμηριωμένη ερωτική σχέση, ενώ στο τέλος πέθανε άπορος και μόνος.
Καθώς γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός με το χρόνο, ο Τέσλα απέκτησε περίεργες συμπεριφορές τον κατατάσσουν σε πραγματικά «τρελό επιστήμονα».
Οραματίστηκε το σύγχρονο smartphone από το 1909
Προσπάθησε να υλοποιήσει την ιδέα του για μια φορητή συσκευή που θα μπορούσε να λάβει τις τιμές των μετοχών και τα τηλεγραφήματα μέσω κωδικοποιημένων συχνοτήτων. Ο Τέσλα επιχείρησε να σχεδιάσει το πρώτο ασύρματο πύργο μετάδοσης στο Long Island της Νέας Υόρκης, μαζί με εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Το Wardenclyffe Tower , που ονομάστηκε έτσι από τον επενδυτή, James S. Warden, προοριζόταν για υπερατλαντική ασύρματη τηλεφωνία και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, αλλά καθότι δεν ήταν πλήρως λειτουργικός κατεδαφίστηκε το 1917.
Υπέφερε από oystersaritisphobia, φόβο για τα μαργαριτάρια
Δεν άντεχε ούτε στη θέα των πολύτιμων λίθων, και λέγεται ότι έστειλε μία φορά τη γραμματέα του σπίτι να αλλάξει επειδή φορούσε μαργαριταρένιο κολιέ. Αυτό είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά όπως και η εμμονή με τον αριθμό 3 και η μικροβιοφοβία του που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Τέσλα έπασχε από μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Ο Τέσλα ισχυρίστηκε ότι κοιμόταν μόλις δύο ώρες τη νύχτα και μπορούσε να περάσει δύο ή περισσότερες ημέρες στο εργαστήριό του, χωρίς να κοιμάται καθόλου. Ο Κένεθ Σουέζι, ένας από τους ελάχιστους φίλους του εφευρέτη, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Τέσλα. Οπως είχε πει ο Σουέζι μία φορά ο Τέσλα του τηλεφώνησε στις 3 το πρωί για να του πει για μία νέα θεωρία του.
Είχε φωτογραφική μνήμη
Ο Τέσλα είχε την ικανότητα να διαβάζει βιβλία και περιοδικά και θυμόταν όλες τις πληροφορίες σαν εσωτερική βιβλιοθήκη, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Ετσι ο Τέσλα έκανε σπάνια σχέδια από τις εφευρέσεις του, απλώς εργαζόταν με την εικόνα που είχε στο μυαλό του.
Μιλούσε 8 γλώσσες
Η φωτογραφική του μνήμη του έδινε και ένα ακόμη πλεονέκτημα. Ετσι ο Τέσλα μιλούσε άπταιστα 8 διαφορετικές γλώσσες: Σερβο - Κροατικά, Αγγλικά, Τσέχικα, Γερμανικά, Γαλλικά, Ουγγρικά, Ιταλικά και Λατινικά. Οι γλωσσολόγοι αναφέρονται σε ένα τέτοιο πρόσωπο ως «υπερπολύγλωσσο».
Εφηύρε το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Το 1895, μαζί με τον Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, ο Tesla κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας για την αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα. Το έργο αυτό σηματοδότησε την τελική νίκη του πολυτριφασικού εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) ηλεκτρικής ενέργειας του Τέσλα, που τροφοδοτεί τον κόσμο σήμερα.
Είχε θανατηφόρα ακτίνα Ο Τέσλα διέθετε ένα περίπλοκο σχέδιο του για μια ακτίνα θανάτου - μια δέσμη σωματιδίων ενέργειας που προοριζόταν για χρήση κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν ικανή να «στείλει συγκεντρωτικές, ακτίνες σωματιδίων μέσω του αέρα με τεράστια ενέργεια που θα καταστρέψει ένα στόλο από 10.000 εχθρικά αεροπλάνα σε απόσταση 200 μιλίων από τα σύνορα του έθνους, αφήνοντας νεκρούς στο δρόμο τους»
Είχε μια περίεργη σχέση με τα περιστέρια Ενώ ο Τέσλα χαρακτηριζόταν ως αντικοινωνικός, ωστόσο η αποστροφή του για τους ανθρώπους είχε λιγότερο να κάνει με την έλλειψη του συναισθήματος και περισσότερο με το γεγονός ότι δεν είχαν φτερά. Οπως κάνουν πολλοί άνθρωποι, ο Τέσλα τάιζε τα περιστέρια στο πάρκο και ακόμα και αν ήταν πολύ άρρωστος για να το κάνει μόνος του, προσλάμβανε άλλους να το κάνουν γι 'αυτόν. Εφερνε συχνά άρρωστα ή τραυματισμένα περιστέρια πίσω στο ξενοδοχείο όπου ζούσε τα τελευταία του χρόνια και τα γιάτρευε.
Πέθανε χρεοκοπημένος και μόνος
Ενα θλιβερό, άδειο τέλος για έναν άνδρα με τέτοια λαμπρή καριέρα. Πέθανε στις 7 Ιανουαρίου του 1943 από στεφανιαία θρόμβωση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου New Yorker όπου ζούσε την τελευταία δεκαετία. Η καμαριέρα του ξενοδοχείου ανακάλυψε το σώμα του δύο ημέρες αργότερα, αφού επέλεξε να αγνοήσει ένα σήμα "μην ενοχλείτε" στην πόρτα του. Αν και πούλησε πολλές ηλεκτρικές πατέντες του, ο Τέσλα πέθανε χρεωμένος γιατί αυτοχρηματοδοτούσε πολλά από τα δικά του projects που δεν τελείωσαν ποτέ.
O Τέσλα είχε προβλέψει τα smartphones: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον μεγάλο εφευρέτη
Πολλές από τις εφευρέσεις του, εξακολουθούν να ταξινομούνται
Τα περισσότερα πράγματα του κατέληξαν στο μουσείο Τέσλα, που βρίσκεται στο Βελιγράδι στη Σερβία, μαζί με τις στάχτες του. Ορισμένα από τα αμέτρητα έγγραφα του Τέσλα ωστόσο ακόμα εξακολουθούν να ταξινομούνται και οι άνθρωποι αναρωτιούνται ποια άλλη εφεύρεση έκρυβε ο Νίκολα Τέσλα και δεν πρόλαβε να αποκαλύψει πριν από το θάνατό του.
http://agnosthgh.blogspot.gr/ ., www.anexigita.com
***
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
3. - Vlasis Skoulikas =
http://www.youtube.com/vlasiskal , = 2086 video.-
Σύνολον 7864 βίντεο .-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2606 .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 289 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS 651.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.- 232 .-
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ 2014 :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02 Αυγούστου 2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .-
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html , Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ παρουσιάσεις 3η συνάχεια Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html ,.-
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html ,
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
~ Μεσσηνιακή ενημέρωση Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,._-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html , .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη 09 Σεπτεμβρίου 2014 : : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/11-2014.html , .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/13-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/13-14-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/14-2014.html ,.-
~ Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/14092014-15-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης και Επιλογές σημαντικών θεμάτων και ενδιαφέροντος , Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/15-2014.html,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/16-2014.html ,.-
~Άρωμα από αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/17-2014.html -
~ Άρωμα από Μεσσηνιακό αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~Επιλογές -Διαλογές Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/19-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/20-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/20-21-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/21-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-
~Επιλογές Θεμάτων Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/23-2014.html , .-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/23-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης 24 Σεπτεμβρίου 2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/24-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html ,.-
~ Ο Οδοντίατρος σας ενημερώνει , Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-
~ Αρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/27-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σάββατο- Κύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/27-28-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/28-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html
~ Επιλογές αναρτήσεων Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/30-2014.html ,.-
*** ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 :
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 02 Οκτωβρίου 2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.-
~
***
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου