ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06 Ιανουαρίου  2014  :
 

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :

***  Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα   ,   Αγιασμός των υδάτων
Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα
Παρά το συννεφιασμένο σκηνικό του καιρού, ο εορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και κορύφωση τον καθιερωμένο Αγιασμό των υδάτων σε όλα τα μέρη της χώρας, από τον Πειραιά μέχρι το μικρότερο παραθαλάσσιο χωριό. Στην Τέλενδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μία 60χρονη έπεσε με τα ρούχα στην θάλασσα, στη διάρκεια του Αγιασμού των Υδάτων στο Μαντράκι της Ρόδου για να διαμαρτυρηθεί για την κρίση...
 ~  Στον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού έγινε μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Πριν την έναρξη της τελετής, το συντονιστικό εργαζομένων στο δημόσιο και πρώην εργαζόμενοι στα λιπάσματα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών.
- Μετά το ρίξιμο του σταυρού στον Πειραιά, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, που παραβρέθηκε στην τελετή, ανέφερε: «Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα κάνουμε αυτά που χρειάζεται για να βγούμε από την κρίση, ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν ξανά το δικαίωμα στην εργασία και την ελπίδα».
- Ο δήμαρχος Πειραιά Β.Μιχαλολιάκος ανέφερε: «Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, από τον Πειραιά, το 2014 και το Άγιο Πνεύμα να μας βοηθήσει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ενότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να σηματοδοτήσουμε την εξέλιξη τη θετική, το 2014 να απαλλαγεί η πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός από το απεχθές μνημόνιο και να έχουμε λιγότερη ανεργία και μεγαλύτερη ελπίδα».
- Στον Πειραιά βρέθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, που δήλωσε: «Αυτή η χρονιά εύχομαι να είναι και η χρονιά της λύτρωσης της πατρίδος μας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό. Θα κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα και στις δημοτικές εκλογές, όπως εδώ στον Πειραιά, αλλά και στις μεγάλες πόλεις».
~* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρέστη, μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην τελετή Αγιασμού των υδάτων στην Τέλενδο.
-  Ο κ. Παπούλιας έφθασε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο, από το αεροδρόμιο της Κω, όπου τον υποδέχθηκαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
-  Ο Αγιασμός έγινε από τον μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Παΐσιο. Μετά την τελετή ο κ. Παπούλιας συνομίλησε με κατοίκους του νησιού για τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
-  Στη συνέχεια, μετέβη με ελικόπτερο στο νησί Ψέριμος, το οποίο είχε δοκιμαστεί αρκετά από την κακοκαιρία του περασμένου Νοέμβρη, οπότε είχαν σημειωθεί αρκετές ζημιές κυρίως στα έργα υποδομής.
- Στο νησί πρόκειται να μείνει αρκετή ώρα και θα έχει συναντήσεις με κατοίκους και εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Αργά το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να πάει στην Κάλυμνο όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του, από τον δήμο Καλύμνου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρέστη στην τελετή καθαγιασμού των Υδάτων, στην Καλαμάτα.
-  Στον ιερό ναό της Αναλήψεως, επί της παραλιακής λεωφόρου Ναυαρίνου, τελέστηκε η δοξολογία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
-  Στο λιμάνι πραγματοποιήθηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, όπου αρκετοί νέοι, αλλά και γυναίκες, έπεσαν για να πιάσουν το σταυρό από τα παγωμένα νερά του μεσσηνιακού κόλπου.
- «Εύχομαι να λάμπει πάντα, μέσα σε όλους μας ,το φως της Πίστης και στο Χριστό και στις αξίες μας και στις αρχές μας. Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή μέρα που μας δίνει ξεχωριστή δύναμη. Να είστε όλοι καλά» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
-  Με την ολοκλήρωση της τελετής, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αρχικά πήγε στο εργοτάξιο του Μορέα κι ενημερώθηκε για την κατασκευή της γέφυρας στο Νέδοντα και την ολοκλήρωση του περιμετρικού της Καλαμάτας, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το μέγαρο Χορού -που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι κι αυτή την περίοδο στελέχη της Εθνικής τράπεζας συντάσσουν μελέτη βιωσιμότητας του μεγάρου, όπου θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια και άλλες μεγάλες διοργανώσεις.
-  Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η κατασκευή τέτοιων έργων μειώνει την ανεργία και δίνει ελπίδα στον κόσμο.
-  «Καινούριες γέφυρες και καινούριοι δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι ξεκίνησαν πια σε ολόκληρη την Ελλάδα δίνουν μια απτή αίσθηση αισιοδοξίας και αποτελέσματος. Όχι μόνο γιατί οι μεγάλοι δρόμοι ενώνουν τον κόσμο και μεταφέρουν πολύ πιο γρήγορα, ανθρώπους και εμπορεύματα, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
- «Και αυτό είναι για εμάς η εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Από μια κρίση η οποία δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, την ανεργία. Η κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων μειώνει την ανεργία, δίνει ελπίδα στον κόσμο. Αυτή είναι η υποχρέωση μας και αυτό κάνουμε κάθε μέρα» πρόσθεσε.
Στην Αθήνα, ο Αγιασμός των υδάτων έγινε στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι-στην ευρύτερη περιοχή ίσχυσε απαγόρευση στάσης και στάθμευσης από το πρωί και η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε την ώρα της τελετής.
Στην τελετή παρέστησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και οι βουλευτές Ανδρέας Ψυχάρης και Βασίλης Κικίλιας.
 -   O   φετεινός εορτασμός των Θεοφανείων βρίσκει την Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι μεγάλων αλλαγών» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή στη Δεξαμενή. «Φέτος η χώρα μπορεί να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε.
«Η σημερινή μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σηματοδοτεί την ελπίδα και την αισιοδοξία. Ελπίδα και αισιοδοξία που σήμερα χρειάζεται ο Ελληνικός λαός. Περάσαμε δύσκολα χρόνια αλλά πλέον ελπίζουμε βάσιμα ότι πολλά άλλαξαν. Το 2014 επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και επιστρέφουμε στις αγορές, μπαίνουμε δηλαδή στην μετά μνημόνιο εποχή» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.
Στη Θεσσαλονίκη, ο Αγιασμός έγινε στην παραλιακή ζώνη, στο ύψος της Αγίας Σοφίας.
Την τελετή κατάδυσης του τίμιου σταυρού στα κόκκινα -λόγω ερυθράς παλίρροιας- νερά του Θερμαϊκού κόλπου, πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Άνθιμος, ενώ συνολικά βούτηξαν 23 άτομα, μεταξύ αυτών δύο ανήλικοι.
Σε δηλώσεις του μετά την τελετή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Αυτή την περίοδο ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δοκιμάζεται. Αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη είναι περισσότερο φως, αλήθεια και φώτιση, με πρωταρχικό στόχο βέβαια την όσο γίνεται πιο γρήγορα μετουσίωση αυτών των θυσιών του ελληνικού λαού σε απτά αποτελέσματα, για να καλυτερεύσει η ζωή τους» ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Διαμαντόπουλου, να ντυθεί «παπα-σούρας» σε καρναβάλι στην Καστοριά, ο ίδιος τόνισε: «Όσοι έχουμε λόγο στα δημόσια κοινά, θα πρέπει να αξιολογούμαστε πάρα πολύ αυστηρά. Και όλοι πρέπει να αξιολογούμαστε».
Για την προτροπή του προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να διαγράψει τον βουλευτή Καστοριάς, Βασίλη Διαμαντόπουλο, ρωτήθηκε μετά το πέρας της τελετής καθαγιασμού των υδάτων, στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης Άνθιμος. «Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» απάντησε στον Βασίλη Διαμαντόπουλο ο κ. Άνθιμος και έκανε λόγο για «απαίσια βλάσφημη κατάσταση, ζήτημα ηθικό».
«Δεν είναι δυνατόν να γελοιοποιούμε τα μυστήρια της εκκλησίας. Να κάνει μετάνοια και μπορεί να συγχωρηθεί. Το κόμμα του ας κάνει ότι θέλει» είπε ο μητροπολίτης Άνθιμος.
Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε, μαζί με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ.Κωσταράκο, στο Καστελόριζο.
Οι δύο υπουργοί παρέστησαν στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του νησιού και τους υποδέχθηκε η αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Ελευθερία Φτακλάκη.
Μετά την τελετή, οι δύο υπουργοί είχαν συνομιλίες με κατοίκους του νησιού για τοπικά θέματα και προβλήματα και μοίρασαν δώρα στα παιδιά του σχολείου.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το στρατόπεδο της τοπικής Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ). Θα μεταβούν και στα στρατιωτικά φυλάκια των νήσων Στρογγύλης και Ρω, ενώ θα καταθέσουν στεφάνι προς τιμή της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη.
Στα Χανιά, ο Αγιασμός έγινε με καλό καιρό. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που παρέστη στην τελετή, ανέφερε:«Ο θεός να φωτίζει τα μυαλά όλων μας και προπάντων αυτών που έχουν τις τύχες του ελληνικού λαού, για το καλύτερο. Εύχομαι για τον τόπο μας όπως σήμερα είχαμε ήρεμα νερά έτσι ήρεμα να είναι τα νερά της Ελλάδος όλο το 2014».
Στην Κύπρο, η κεντρική τελετή έγινε στο Ζύγι, κοντά στη Λεμεσό, παρουσία του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του πρέσβη της Ελλάδα Βασίλη Παπαϊωάννου και άλλων επισήμων.
Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Καρπασίας τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στην κοινότητα Αγίας Τριάδας. Ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε στη θάλασσα δίπλα στο αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Θέρισου στη Γιαλούσα.
Εξηντάχρονη έπεσε στη θάλασσα στη Ρόδο
Απροσδόκητη διαμαρτυρία σημειώθηκε στη Ρόδο. Μία εξηντάχρονη που βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων στην τελετή του Αγιασμού στο Μαντράκι έπεσε στη θάλασσα με τα ρούχα.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η 60χρονη προέβη σε αυτήν την πράξη για να εκφράσει τη διαμαρτυρία για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια και η οικογένειά της.

*** Ήθη και έθιμα της γιορτής των Θεοφανείων
Χαρούμενα και ελπιδοφόρα τα ΦώταΉθη και έθιμα της γιορτής των Θεοφανείων

  (Φωτογραφία)Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζονται πανηγυρικά μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα.
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνεια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.
Κατά τα Θεοφάνεια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.
Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.
Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25/12-6/1) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.
Το ίδιο έθιμο συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.
Στην Νέα Καρβάλη, ανατολικά της Καβάλας, κάθε χρόνο την παραμονή των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «Σάγια», ένα έθιμο που τηρούνταν σε όλη την Καππαδοκία.
Το έθιμο αποτελεί μια τελετουργική πράξη με χορό και τραγούδι γύρω από αναμμένες πυρές.
Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανείων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.
Φορούν τρομακτικές μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και περιφέρονται στους δρόμους κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια τους. Συνηθίζουν να ζητούν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή όπως συνηθίζουν να λένε είναι το αντίτιμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Το «γιάλα - γιάλα» αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας πάνω από 50 χρόνια. Ανάλογα έθιμα επιβιώνουν και σε πολλά ψαροχώρια της περιοχής, όπως στο Πόρτο Χέλι και την Κοιλάδα.
Τα ξημερώματα των Φώτων, τα αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό, συγκεντρώνονται, γευματίζουν όλοι μαζί και έπειτα γυρνούν σε όλα τα σπίτια της περιοχής από σοκάκι σε σοκάκι, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το «γιάλα - γιάλα».
Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν της βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, τις οποίες δένουν στο λιμάνι πριν την καθιερωμένη βουτιά.
Στην Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο.
Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.
Σε άλλα νησιά, όπως τη Λέσβο, την ώρα που πέφτουν στη θάλασσα οι βουτηχτάδες για να πιάσουν τον Σταυρό οι γυναίκες παίρνουν με μια νεροκολοκύθα νερό από 40... κύματα. Έπειτα με βαμβάκι που βουτούν σ΄ αυτό καθαρίζουν τα εικονίσματα - χωρίς να μιλούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - και στη συνέχεια ρίχνουν το νερό σε μέρος «που δεν πατιέται» (σε χωνευτήρι εκκλησίας).
Newsroom ΔΟΛ

*** Επίσκεψη Σαμαρά στη γέφυρα του Νέδοντα & Μέγαρο Χορού (βίντεο & φωτογραφίες)         
   

 Επίσκεψη ,στα έργα που εκτελούνται στη γέφυρα του Νέδοντα στον περιμετρικό της Καλαμάτας, πραγματοποίησε αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι , ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Διευθυντής του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Καρνέσης τον ενημέρωσε για την πορεία των έργων του Περιμετρικού , παρουσία και του Δημάρχου της πόλης Παναγιώτη Νίκα. Να θυμήσουμε ότι τα έργα της θεμελίωσης της γέφυρα του Νέδοντα , τα είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2012.
Αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε  σύντομη επίσκεψη στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας όπου ενημερώθηκε σχετικά με την αξιοποίηση του από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα .
Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός γευματίζει στο εστιατόριο "Κεντρικόν" στην Καλαμάτα παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη του  Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και άλλων επισήμων.
Αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να αναχωρήσει για την Αθήνα.
Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ από το χθεσινοβραδυνό δείπνο του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τους Δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας Video: 


*** Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση

 Κόμματα και συνδυασμοί αποφασίζουν μέσα στον Ιανουάριο Του Αντώνη Πετρόγιαννη Φτωχότερη, αποδυναμωμένη και απαξιωμένη βρίσκει το 2014 την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμό που ως πιο κοντά στον πολίτη έχει προσπαθήσει να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις συνέπειες της κρίσης. Το 2014 βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση φτωχότερη σε πόρους, αφού οι άνευ προηγουμένου περικοπές στα οικονομικά της έχουν ξεπεράσει το 60% και έχουν οδηγήσει τους Δήμους σε αδιέξοδο. Είναι φανερό ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει με τον τρόπο αυτό το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι δομές κοινωνικής πολιτικής, αθλητισμού και πολιτισμού, οι οποίες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται σαν πολυτέλεια. Αποδυναμωμένη υποδέχεται το νέο έτος η Αυτοδιοίκηση από πολύτιμο προσωπικό, καθώς αποτελεί τη βασική δεξαμενή της διαθεσιμότητας - απολύσεων εργαζομένων για να καλυφθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Και τέλος, απαξιωμένη για άλλη μια χρονιά βρίσκεται η Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση, η οποία, με συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της και θέτοντάς τη υπό «επιτήρηση» με το «Παρατηρητήριο», -που προβλέπει υποχρεωτικό πρόγραμμα «εξυγίανσης» με υποχρεωτική αύξηση δημοτικών τελών και φόρων στους Δήμους με αποκλίσεις άνω του 10% στην υλοποίηση των προϋπολογισμών τους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα- πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια του θεσμού. Πέντε μήνες, λοιπόν, πριν από τις εκλογές του Μαΐου οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι μεγάλες και τώρα θα φανεί ποιοι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και πώς θα μπορέσουν να υπερασπιστούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο της ρόλο και να βρεθούν στο πλευρό μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται αλλά αντιστέκεται.ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ Παρά το δυσμενές περιβάλλον βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχεδιασμοί των κομμάτων εν όψει εκλογών του Μαΐου. Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους είναι η Νέα Δημοκρατία. Ήδη «έχει κλειδώσει» ο μεγαλύτερος αριθμός των υποψηφίων και μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσει η ανακοίνωση των ονομάτων από τους ίδιους τους υποψηφίους. Για πρώτη φορά, η Ν.Δ. δε θα εκδώσει λίστα «χρισμάτων», αλλά θα δώσει το «πράσινο φως» στα στελέχη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους να μπουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όπως λένε στη λεωφόρο Συγγρού, σε πολιτικό επίπεδο, τα γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να «χτυπήσουν» επτά περιφέρειες, καθώς τα μηνύματα που έχουν είναι ότι στις δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές τα πρόσωπα «μετρούν» πολύ περισσότερο από τις κομματικές ταμπέλες. Στην Πελοπόννησο, αν και την υποψηφιότητα του εν ενεργεία περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη και οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει ισχυρό προβάδισμα, η Ν.Δ. προσανατολίζεται σε πρόσωπα όπως η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος, ο νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας, ενώ δεν αποκλείεται τη στήριξη να πάρει πρόσωπο από το χώρο της αγοράς. Στη διάρκεια του Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει, μετά από αρκετές αναβολές, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι θα δώσουν τη μάχη σε Δήμους και Περιφέρειες με συμβολική σημασία κεντρικά πολιτικά στελέχη. Επιδίωξη είναι να συγκεραστούν δύο απόψεις: να αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια η αυτοδιοικητική πρόταση, αλλά και η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα ονόματα που ακούγονται είναι του νυν επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Νίκου Πατσαρίνου, αλλά και των βουλευτών Μεσσηνίας, Θανάση Πετράκου και Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ήταν ένας θρίαμβος για το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε οκτώ από τις δεκατρείς Περιφέρειες. Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά από τότε και τα μηνύματα που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι πολλοί από τους υποψηφίους του 2010 τώρα επιχειρούν να εμφανιστούν ως ανεξάρτητοι, για να μην τους παρασύρει η δημοσκοπική κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προαναγγείλει εκλογές χωρίς χρίσματα και αυτή είναι η ασφαλέστερη δυνατή λύση για το κόμμα του, που βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Ο Πέτρος Τατούλης είχε εκλεγεί το 2010 με χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί το ίδιο έργο, εφόσον δεν κάνει ανάλογη επιλογή η Ν.Δ. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις έχει μετρηθεί ο Δημήτρης Ρέππας, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κουσελά. Για τη Χρυσή Αυγή, οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν από την αρχή η μητέρα των μαχών. Ο Η. Κασιδιάρης είχε φωνάξει πως «σε λίγο καιρό θα ελέγχουμε τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας«. Και στο παρασκήνιο γίνονταν συζητήσεις της Χρυσής Αυγής με πρώην υπουργούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Ν.Δ., όπως επίσης με στελέχη του ΛΑΟΣ, προκειμένου να κατέβουν ως υποψήφιοι. Μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα τα πράγματα άλλαξαν και η πολιτική δυναμική συναρτάται πλέον με τις εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της Χρυσής Αυγής παραμένουν ισχυρές. Αντιμνημονιακό χαρακτήρα δίνουν οι ΑΝΕΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου γίνονται διεργασίες στο παρασκήνιο, ώστε να υποστηριχθούν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμους της περιφέρειας. Πάντως, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» μάλλον θα στηρίξουν πρόσωπα- κατά περίσταση- εξετάζοντας το προφίλ υποψηφίων με «λαϊκό αντιμνημονιακό χαρακτήρα». Ωστόσο, η πορεία των ΑΝΕΛ προς την κάλπη του Μαΐου βρίσκει εσωκομματικές αντιδράσεις, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που ζητούν αυτόνομες υποψηφιότητες, για να μην μπει το κόμμα κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΔΗΜΑΡ η στρατηγική θα είναι και πάλι η υποστήριξη υποψηφιοτήτων που εμφανίζονται ως προοδευτικές και όχι ως κομματικές. Το κρίσιμο για την Αγ. Κωνσταντίνου είναι τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ στο δεύτερο γύρο, εφόσον αναμετρηθούν υποψήφιοι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από εκεί μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, το οποίο θεωρείται από αρκετές πλευρές ως προδιαγεγραμμένο. Τέλος, για το ΚΚΕ τα πράγματα αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στον Ιανουάριο και η απόφαση είναι να υποστηριχτούν συνδυασμοί και υποψήφιοι με κομματικά χαρακτηριστικά.ΜΕΣΣΗΝΙΑ Στο Δήμο Καλαμάτας ο νυν δήμαρχος Παν. Νίκας- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ το ίδιο έχει δηλώσει και ο Ν. Φωτέας. Το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Θόδωρος Μπρεδήμας θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Τέλος, να σημειώσουμε ότι - όπως είχε γράψει το «Θάρρος» προ ημερών- ακούγεται και πάλι έντονα η υποψηφιότητα του Βασίλη Κοσμόπουλου. Μάλιστα, ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες και συναντήσεις επ’ αυτού. Στο Δήμο Μεσσήνης ο Στάθης Αναστασόπουλος ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα, ενώ ερωτηματικό είναι η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης. Στο Δήμο Πύλου- Νέστορος ο νυν δήμαρχος Δ. Καφαντάρης θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ υπάρχουν διεργασίες και από τους άλλους χώρους. Στο Δήμο Οιχαλίας φέρονται ως ενδιαφερόμενοι ο Φ. Μπάμης, η Ε. Αλειφέρη, αλλά και ο Σ. Παναγιωτόπουλος, ενώ αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι μετρούν τις δυνάμεις τους. Ο Δήμος Τριφυλίας παραμένει ερωτηματικό, αν και ο Κ. Κόλλιας δήλωσε πρόσφατα στο "Θ" ότι θ είναι και πάλι υποψήφιος ενώ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Πάντως, ο Δ. Γιαννημάρας φέρεται να διεκδικεί και πάλι μια νέα θητεία, ενώ, και ο Π. Μπασάκος, μέσω του "Θ", δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος. - 
 
 ***  Παρουσία Πρωθυπουργού και υπό καταρρακτώδη βροχή τα Θεοφάνεια στην Καλαμάτα (βίντεο & φωτογραφίες)          
   
Κάτω από συνεχή βροχή και άσχημες καιρικές συνθήκες διεξήχθει ο καθιερωμένος Αγιασμός τον υδάτων στο λιμάνι της Καλαμάτας παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος.
Εκτός του Πρωθυπουργού το παρών στην τελετή έδωσαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης , οι βουλευτές του νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης , ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού.
Παρά τον άσχημο καιρό πλήθος  κόσμου έδωσε το παρών στο λιμάνι της Καλαμάτα ενώ πάρα πολλοί ήταν και οι πιστοί που έδωσαν τη μάχη πέφτωντας στα παγωμένα  νερά για το Σταυρό .Συνολικά έπεσαν 23 άτομα κάθε ηλικίας  ,με νικητή τελικά έναν 14χρονο μαθητή γυμνασίου.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στην Καλαμάτα παρουσία αρκετών αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και τους Αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
Ρεπορταζ: Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης Video: 

***  Διάρρηξη στο νοσοκομείο Καλαμάτας

 Ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι και δεν αστυνομεύεται, είναι γνωστό, καθώς οι κλοπές και οι διαρρήξεις είναι σχεδόν καθημερινές. Το τελευταίο φαινόμενο που υπέπεσε στην αντίληψή μας είναι η κλοπή ενός μηχανήματος οξυγόνου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενούς. Οι αδίστακτοι κλέφτες χρησιμοποίησαν, όπως μάθαμε, διαρρηκτικά εργαλεία, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή, που κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να καταβάλουν οι οικείοι του ασθενούς ως αποζημίωση σε νοσοκομείο της Αθήνας, από το οποίο την είχαν προμηθευτεί. Τι άλλο θα πρέπει ακόμη να συμβεί για να αποφασίσει η διοίκηση του νοσοκομείου να λάβει μέτρα… Χ.Χ. - 

***  Η καθαριότητα είναι...μισή αρχοντιά

 Φρόνιμο θα ήταν τώρα που οι καιρικές συνθήκες γλύκαναν και πάλι, κάποιο συνεργείο του Δήμου να καθαρίσει το Νέδοντα. Θα έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και βελτίωση στη ροή του νερού... Α.Π. - 

***  Φωτιά σε αυτοκίνητο στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)        
    
Πυρκαγιά ξέσπασε σε αυτοκίνητο στην  Οδό Φαρών, στο σημείο έχουν σπεύσει οχήματα της Πυροσβεστικής.
Νέα ενημέρωση
Η φωτιά ξέσπασε όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε νεαρή γυναικά άρχιζε να βγάζει καπνούς στη διασταύρωση των οδών Φαρών και Καίσαρη.
Η νεαρή οδηγός εγκατέλειψε το όχημα ενώ στο σημείο έσπευσαν δύο πυροσβεστικά αυτοκίνητα, τελικά όμως το φλεγόμενο όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.   Video: 
  
 
***  Δείπνο του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη Πελ/σου , Βουλευτές & Δημάρχους Μεσσηνίας (φωτογραφίες)          
   
 
 
Σε δείπνο σε εστιατόριο της Μαρίνας στην Καλαμάτα παραβρέθηκε πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς  συνοδεία  αρκετών αυτοδιοικητικών παραγόντων και όχι μόνο.
  Πιο συγκεκριμένα εκτός του Πρωθυπουργού , στο δείπνο βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι βουλευτές του Νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης , οι Δήμαρχοι των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας καθώς και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη αλλά και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού.
  Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν σίγουρα οι συζητήσεις με τον πρωθυπουργό  στο τραπέζι ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαϊου.
  Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα όσα ειπώθηκαν στο «δείπνο» στο φύλλο του «Θάρρους» της Τετάρτης
 Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας  

***

***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :

*** Επεισόδια πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος του Αιγάλεω-ΑΕΚ (φωτογραφίες και βίντεο)
   
 
 
 
  
Πανικός επικράτησε στο γήπεδο του Αιγάλεω λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με την ΑΕΚ ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων ενώ έγιναν τραγελαφικά πράγματα και στη συνέχεια!
Πριν την έναρξη...
Περίπου μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, που ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε οπαδούς του Αιγάλεω και της Αστυνομίας, με τους ΑΕΚτζήδες να μην εμπλέκονται στο όλο σκηνικό. Στη συνέχεια όμως η κατάσταση ξέφυγε και ξαφνικά βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί και των δύο ομάδων, για να επικρατήσει το απόλυτο μπάχαλο!
Ξύλο, καπνογόνα, αντικείμενα, γενικά μια κατάσταση... ό,τι να 'ναι, με την αστυνομία να εμπλέκεται κι αυτή προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πράγματα και να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Αυτό φαίνεται πως το κατάφεραν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ με τους οπαδούς της ομάδας τους ενώ αυτοί του Αιγάλεω πήγαν στα αποδυτήρια... Η κατάσταση, πάντως, ηρεμεί πλέον...
Η ευθύνη, πάντως, είναι αποκλειστικά της αστυνομίας καθώς όλα άρχισαν όταν 5-6 οπαδοί του Αιγάλεω άρχισαν να πετάνε αντικείμενα και να βρίζουν τους οπαδούς της ΑΕΚ, που εκείνη την ώρα κρεμούσαν το πανό για τον Μιχάλη Παυλή. Τα αντικείμενα συνεχίστηκαν και κάποια στιγμή απάντησαν κι αυτοί καθώς η αστυνομία -και αυτό είναι πραγματικά γελοίο- δεν προχώρησε στη σύλληψη ή την απομάκρυνση των 5-6 οπαδών του Αιγάλω που άρχισαν το όλο σκηνικό.
Κατά τη διάρκεια...
Ενταση υπήρξε και μετά τον καταλογισμό του πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, για το 1-1, με τους παίκτες και τον προπονητή των γηπεδούχων να κάνουν διάφορα πράγματα. Συγκεκριμένα, ο Κορδέρο δέχθηκε δύο φορές χτυπήματα στο πρόσωπο και μάλιστα ο προπονητής του Αιγάλεω μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και είπε σε έντονο ύφος κάποια πράγματα στον Ισπανό, που ήταν έξαλλος. Από τις εξέδρες του Αιγάλεω πέταξαν μέχρι και... καρέκλα στον τερματοφύλακα της ΑΕΚ Καραγκιολίδη ενώ αμέσως μετά το 1-2 από τον Μπρέσεβιτς στο 87' το ματς διακόπηκε! Οπαδοί του Αιγάλεω μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, άλλοι πετούσαν αντικείμενα και καρέκλες ενώ έβαλαν και φωτιά στις εξέδρες. Πρόβλημα, παράλληλα, υπήρχε και με τους προβολείς καθώς δεν λειτουργούσαν...
Μετά το τέλος...
Με τη λήξη της αναμέτρησης, με αρκετά λεπτά καθυστέρηση, οι ποδοσφαιριστές του Αιγάλεω... χειροκρότησαν τους οπαδούς που ήταν στις εξέδρες και έφυγαν για τα αποδυτήρια, με την ομάδα της ΑΕΚ όμως να παραμένει στον αγωνιστικό χώρο. Την ίδια ώρα, η φωτιά έκαιγε τα πάντα στην εξέδρα των οπαδών του Αιγάλεω, που πάει για πολύ βαριά τιμωρία... gazzetta.gr  , Video: 

 


***  Οδυνηρή ήττα για την Καλαμάτα στη Μανωλάδα          
         
Μια οδυνηρή ήττα γνώρισε στην Ηλεία η Καλαμάτα στην προσπάθεια της που κάνει για άνοδο στην Β ' Εθνική . Η τοπική μας ομάδα αν και άνοιξε σχετικά νωρίς το σκορ με τον μόνιμο σκορερ της Χρήστο Καλαντζή στο 4ο λεπτό  , δεν μπόρεσε να το κρατήσει, και στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1 από την Δόξα Μανωλάδας. Ένα αποτέλεσμα ήταν και το τελικό καθώς παρά τις προσπάθεις των παικτών της Μαύρης Θύελλας στο 2ο ημόχρονο δεν μπόρεσαν να απειλήσουν την εστία των γηπεδούχων. Αυτή η ήττα φέρνει την ομάδα της Καλαμάτα μακριά από την κορυφή και βάζει τέλος στο σερί της στο πρωτάθλημα.
Μετά το τέλος της αναμέτρησης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων.
2-1 γκολ για την Μανωλάδα βρίσκεται μπροστά στο σκορ, για να δούμε αν η Καλαμάτα θα καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα η Καλαμάτα έχει στο πλευρό της φίλους της Μαύρης Θύελλας που αυτή τη φορά ταξίδεψαν μέχρι τη Μανωλάδα.
1-1 Η Μανωλάδα κατάφερε να ισοφαρίσει
0-1 Το σκορ άνοιξε ο Χρήστος Καλαντζής
Πριν καλά καλά ξεκινήσει το παιχνίδι έχουν σημειωθεί δύο γκολ στο παιχνίδι.
  Στο Αθλητικό Κέντρο της Ένωσης στον Κορδία, ολοκλήρωσε χθες το μεσημέρι την προετοιμασία της για το σημερινό εκτός έδρας παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής με τη Δόξα Νέας Μανωλάδας, η ομάδα της Καλαμάτας, που καλείται να ξεπεράσει τις όποιες απώλειες προέκυψαν και να φθάσει στην κατάκτηση του νικηφόρου αποτελέσματος το οποίο θ’ ανοίξει διάπλατα το δρόμο… αναρρίχησης στην κορυφή. Το συγκρότημα του Μίλτου Γκόφα θα παρουσιαστεί «αλλαγμένο», λόγω των απουσιών τόσο του τιμωρημένου Πούτση, όσο και του Οντβόνγκ, που δεν επέστρεψε ποτέ από την Ιταλία, όπως άλλωστε και ο Τσιρίλο, δηλαδή δύο βασικών και αναντικατάστατων στελεχών του, ωστόσο το κλίμα είναι εξαιρετικό και υπάρχει η πεποίθηση ότι θα δοθεί συνέχεια στο νικηφόρο σερί.
Όλα δείχνουν ότι τη θέση του Πούτση στη μεσαία γραμμή θα πάρει ο Γεωργακόπουλος, ενώ αυτή του Οντβόνγκ στην κορυφή της επίθεσης τη διεκδικούν Αθανασόπουλος και Ηλιόπουλος, με τον πρώτο να έχει μάλλον περισσότερες πιθανότητες. Κατά τ’ άλλα δεν αναμένονται διαφοροποιήσει στο αρχικό σχήμα, που θ’ αποτελείται από τους Ριγανά, Σκαρλάτο, Καντούτση, Καλογερόπουλο, Τσόπελα, Τσιμικλή, Ζαχαρόπουλο, Καραχάλιο, Καλαντζή, Γεωργακόπουλο και έναν εκ των Αθανασόπουλου, Ηλιόπουλου.
Στην αποστολή συμπεριελήφθησαν ακόμη οι Κολοβούρης, Κουντάνης, Κωνσταντόπουλος, Μπελεβέτης, Σοφός, Κακαλής και Κουρούπης.
Εκτός αποστολής έμειναν ο νεοαποκτηθείς Νίκος Λιόλιος, καθώς δεν εκδόθηκε το δελτίο του από την ΕΠΟ, οι τραυματίες Νίκος Τριανταφυλλάκης, Θεόδωρος Πούτσης και οι Τάσος Κωνσταντακόπουλος, Σπύρος Οδεμισιώτης, που δεν βρίσκονταν στα πλάνα του κ. Γκόφα.
Στο πλευρό της η Μαύρη Θύελλα θα έχει γι’ ακόμη μια φορά τους φίλους της, καθώς το “Bulldogs Club” διοργανώνει εκδρομή στη Νέα Μανωλάδα, ενώ κοντά της θα βρεθούν και κάποιοι Μεσσήνιοι ακόμη, οι οποίοι θα ταξιδέψουν μεμονωμένα στην Μανωλάδα.
Ν. Μπ.-

***  Με δυο γκολ του Χελά έπιασε 3άδα ο Μεσσηνιακός!

Με δύο γκολ του Χελά κέρδισε τον Άρη Αιτωλικού και ανέβηκε στην 3άδα της Γ’ Εθνικής Για την 12η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής ο Μεσσηνιακός κέρδισε σήμερα στην έδρα του τον Άρη Αιτωλικού, ξεκινώντας έτσι ιδανικά τις υποχρεώσεις του για τη νέα χρονιά. Η καλαματιανή ομάδα είχε ένα καλό α’ ημίχρονο, χωρίς όμως να καταφέρει να σκοράρει, ενώ στο β’ ημίχρονο, αφού ξεπέρασε ανώδυνα κάποιες δύσκολες στιγμές, κατόρθωσε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα και μάλιστα δύο φορές. Πρόσωπο του αγώνα αναδείχθηκε ο Γιάννης Χελάς, ο οποίος με δύο εύστοχες κεφαλιές, στο 77’ (από σέντρα του Αργυρόπουλου από αριστερά) και στο 82’ (σέντρα Τσουκάλη από δεξιά), χάρισε το 3ποντο που ανέβασε τον Μεσσηνιακό στην πρώτη 3άδα του 4ου Ομίλου, με 23 βαθμούς, όσους και η Αχαϊκή.ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Κυριακόπουλος, Νινιός (72’ Τσουκάλης), Δασκαλάκης, Μπαστακός, Μπιμπίρης, Μπεγέτης, Αργυρόπουλος, Ταχματζίδης (90’ Κουρέας), Πουλάκος (53’ Βιτάλι), Τσουλάκος, Χελάς.ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Ρόκκος, Βαλμας, Χονδρογιάννης, Σωτηρόπουλος, Καλοκαίρης, Παλιατσάς (83’ Νικολόπουλος) , Καβαλιέρης, Πατσέας (60’ Μακρής), Μπαρμπαρούσης, Κολοβάκης, Λαδάς (54’ Γρηγοριάδης).Γ’ Εθνική4ος όμιλοςΤα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής Ατρόμητος Αχαΐας-Κόρινθος 0-1 Πανναυπλιακός-Εθνικός Σαγέικων 1-1 Παναρκαδικός-Πανόπουλο/Αστέρας Αμαλιάδας 2-0 ΑΕ Μεσολογγίου-ΠΑΟ Βάρδας 0-0Μεσσηνιακός-Άρης Αιτωλικού 2-0 Δόξα Νέας Μανωλάδας-Καλαμάτα 2-1 ΑΕ Καραϊσκάκης-Παναργειακός 2-0 Αχαϊκή-Ένωση Ερμιονίδας 1-2 - 

***  ΑΡΗΣ  Θεσσαονίκης - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ  0-2  .-
Τα  γκολ  : 2΄ Μίνγκας , , 59΄ Πετρόπουλος .-
ΑΡΗΣ (Σούλης Παπαδόπουλος): Διούδης, Καραγκούνης, Πουλίδο, Οικονομόπουλος, Σουνάς, Αγγελούδης (55' Ρένια), Τσουμάνης (78' Καραγιάννης), Παπαδόπουλος (74' Τσουκάνης), Μανιάς, Ηρακλής, Αγκάνθο.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Λόρι Σάντσες): Τζόρβας, Χατζηζήσης (68' Σόουζα), Δεληζησης, Κόρμπος, Παντελιάδης, Αλβάρες, Μίνγκας, Φαρινόλα (46' Ντάλμπεργκ), Αργυρόπουλος, Τσοκάνης, Πετρόπουλος (91' Μπάρκογλου).
Τα αποτελέσματα της 18ης αγωνιστικής:
Σάββατο 4 Ιανουαρίου15:00 ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης 0-2
17:15 Εργοτέλης - Ατρόμητος Αθηνών 0-1
19:30 Ολυμπιακός - ΑΕΛ Καλλονής 4-0
Κυριακή 5 Ιανουαρίου
15:00 Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός 1-0
17:15 Βέροια - Πλατανιάς 2-2
17:15 Πανθρακικός - Λεβαδειακός 1-0
17:15 Πανιώνιος - ΟΦΗ 0-0
19:30 Ξάνθη - ΠΑΟΚ 1-2Δευτέρα 6 Ιανουαρίου19:30 Άρης - Απόλλων Σμύρνης 0-2

***

***    http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/12/30-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  30 Δεκεμβρίου  2013  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013-31-2013.html  ,  Τελευταία  μέρα  του  2013 στην ενημέρωση Τρίτη  31 Δεκεμβρίου  2013  
~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   :
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/2014-01-2014.html ,
~  Πρώτη  μέρα  του  2014  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  01  Ιανουαρίου  2014   : ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!  ΓΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑ  , ΕΥΗΜΕΡΙΑ ! , ΕΛΠΙΔΑ  ! , ΑΓΑΠΗ  . ΕΙΡΗΝΗ ,  ΧΑΡΑ  ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/01-2014.html , Ενημέρωση  Τετάρτης  01  Ιανουαρίου  2014.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/02-2014.html , Ενημέρωση  της  Πέμπτης  02  Ιανουαρίου  2014  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Ενημέρωση  της Παρασκευής  03  Ιανουαρίου  2014 .- 
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/04-2014.html?showComment=1388836276942#c3402382603892749924 ,   Ενημέρωση  του  Σαββάτου  04  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/4-5-6-2014.html ,   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Σάββατο Κυριακή Δευτέρα 4 , 5 και 6 Ιανουαρίου 2014  .-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/05-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  05  Ιανουαρίου  2014 .-

http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/06-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06 Ιανουαρίου  2014   .-
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -  
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3005    video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1435 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =    1430 video.-
                                            ** Σύνολον   :  587O βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  
 ~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

** ** "Οι λογισμοί που σου φέρνουν αμηχανία και ταραχή προέρχονται από το διάβολο. Οι κατά Θεόν λογισμοί εμπνέουν σιγουριά και ειρήνη. Πάλεψε και θα τ'αποκτήσεις.(Όσιος Μάρκος)"

** "Παρατηρήστε εκείνον που αγαπάει το θέλημά του: Δεν έχει ποτέ ειρήνη στην ψυχή του και δεν ευχαριστιέται με τίποτα. Γι' αυτόν όλα γίνονται όπως δεν θα έπρεπε. Όποιος όμως δόθηκε ολοκληρωτικά στο Θέλημα του Θεού, έχει την καθαρή προσευχή και η ψυχή του αγαπάει τον Κύριο.(Άγιος Σιλουανός)"

** "Προτιμώ εργασία ελαφριά και συνεχή παρά εξουθενωτική εξαρχής που γρήγορα όμως σταματάει.(Αββάς Ματώης)"

** "Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από την ταπεινοφροσύνη και τον φόβο του Θεού όλη την ώρα, όπως συμβαίνει με την αναπνοή από τη μύτη του.(Αββάς Ποιμένας)" .-
** "Εάν ο άνθρωπος δεν πει μεσ' την καρδιά του ότι σ' αυτόν τον κόσμο εγώ μόνον και ο Θεός είμαστε, δεν θα βρει ανάπαυση.(Αββάς Αλώνιος)" .-
** "Εάν δεν κατακρίνεις τον πλησίον αλλά εξουθενώνεις τον εαυτό σου, παρέχεις ανάπαυση στη συνείδησή σου.(Αββάς Ησαΐας)" .-