ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση  της  Πέμπτης  30  Ιανουαρίου  2014  :
~ Κοπή πίτας  Συλλόγου  Γυναικών  Αρφαρών  2012 :   http://youtu.be/zLK9Jv9-ACY  ,

~ Σύλλογος  Γυναικών Αρφαρών  2012 κοπή πίτας   : http://youtu.be/sndDoDfZ7qU ,*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
 
  ***  Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ Η εορτή των Τριών Ιεραρχών θεσπίσθηκε τον 11ο αιώνα, στην εποχή του Αλεξίου Κομνηνού, γιατί υπήρχαν έντονες διαφωνίες μεταξύ των θεολόγων καί των λογίων για το ποιος από τους τρεις αγίους καί σοφούς Ιεράρχες ήταν ό σπουδαιότερος. 'Άλλοι υποστήριζαν ότι σπουδαιότερος ήταν ό Μ. Βασίλειος, άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Γρηγόριο τον Θεολόγο η τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Για να συμφιλιώσει τις αντιθέσεις αυτές, ό λόγιος Μητροπολίτης Εύχαΐτων  της Μ. Ασίας  Ιωάννης  ο Μαυρόπους  ,πρότεινε  να  θεσπιστεί  κοινή εορτή  την 30  ην  Ιανουαρίου  . Η πρότασή του έγινε δεκτή από τον αυτοκράτορα , και  τότε θεσπίστηκε  η εορτή  αυτή ,η οποία  από τότε  εορτάζεται πάντοτε από την ορθόδοξη εκκλησία με λαμπρότητα .  Με μεγάλη επισημότητα καί ευλάβεια εορταζόταν ή εορτή των Τριών Ιεραρχών στην εποχή της Τουρκοκρατίας. "Οπως γράφει ό καθηγητής κ. Ν. Μπρατσιώτης, «ό υπόδουλος ελληνισμός... προσέδωσεν εις τον έκκλησιαστικόν έορτασμόν τους τον πανηγυρικόν χαρακτήρα της εορτής των Ελληνικών Γραμμάτων, ως της εθνικής εορτής του. Κατ' αυτήν το μαρτυρικόν έλληνικόν "Εθνος έπεβεβαίωνεν επισήμως την ένδοξον ταυτότητα του καί την βαθείαν συνείδησίν του, ότι αποτελεί άδιάσπαστον ίστορικήν συνέχειαν του Αρχαίου καί Βυζαντινού Ελληνισμού...».Με  μεγάλη  επισημότητα  και ευλάβεια εορταζόταν η εορτή των τριών Ιεραρχών την εποχή της Τουρκοκρατίας .-  Όπως  γράφει ο καθηγητής Νίκος Μπρατσιώτης  « ο υπόδουλος  .. ελληνισμός , ..προσέδωσε στον εκκλησιαστικό εορτασμό   τους τον πανηγυρικό  χαρακτήρα  της εορτής των Ελληνικών Γραμμάτων  ως της εθνικής εορτής του .- Κατ΄ αυτή το Ελληνικό μαρτυρικό έθνος , επιβεβαίωνε επισήμως την ένδοξον ταυτότητά  του και  την βαθείαν συνείδηση του  ότι αποτελεί αδιάστατον  ιστορικήν συνέχειαν του « Αρχαίου και  Βυζαντινού Ελληνισμού» .- Στις περιοχές  της Ηπείρου και της Μακεδονίας , που  άργησαν να απελευθερωθούν  , η εορτή  των Τριών Ιεραρχών εξακολουθούσε να έχει εθνικό χαρακτήρα  μέχρι το  1912 , που εντάχθηκαν στο  ελεύθερο  Ελληνικό κράτος .- Το  1841  , με διάταγμα  του Βασιλειά  Όθωνα , καθιερώθηκε η εορτή των Τριών Ιεραρχών  , ως εορτή  της Παιδείας και των Γραμμάτων .-Η πρόταση έγινε  από την σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών  , η οποία  με απόφασή της εόρτασε  για πρώτη φορά επίσημα την εορτήν των Τριών Ιεραρχών , ως εορτή των Γραμμάτων .- Και το 1856 με πανηγυρική τελετή , καθιερώθηκε το Λάβαρο του Πανεπιστημίου , το οποίο φέρει στην μία όψη την εικόνα των Τριών Ιεραρχών .- Αλλά  ήδη  από το 1838 , είχε καθιερωθεί επίσημα , ως Εθνική εορτή  η 25η  Μαρτίου  .- Και  από το 1821 , έπαψε πιά η εορτή των Τριών Ιεραρχών , να είναι εθνική εορτή , έμεινε όμως ως εορτή της Παιδείας και των Γραμμάτων .- Το  φιλολόγου Βασίλη Χαραλαμπόπουλου .-   http://proskynitis.blogspot.gr/2011/01/blog-post_29.html , .-
 
***  Σύλληψη 29χρονου στην Κακκαβιά για ληστεία στη Μεσσηνία

 Συνελήφθη χθες τα ξημερώματα από αστυνομικούς του Τμήματος Κακκαβιάς ένας 29χρονος Αλβανός για ληστεία που φέρεται να διέπραξε στη Μεσσηνία. Ο 29χρονος τη στιγμή της σύλληψης επιχειρούσε να περάσει στη γειτονική χώρα, μέσω του μεθοριακού σταθμού. Από τον έλεγχο των στοιχείων του, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή του Τμήματος Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας, για ληστεία και παράνομη οπλοκατοχή, αδικήματα που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο στην περιοχή Γιόλακα Φιλιατρών Μεσσηνίας. Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.ττ - 

***  Τρία αστέρια,τρία ποτάμια...τρεις φίλοι των νέων
Ήταν τρία αστέρια φωτεινά... Έλαμψαν στο στερέωμα της Εκκλησίας μ' ένα φως υπέροχο, ένα φως ικανό να πυρπολήσει την Οικουμένη ολάκερη, άντικατότπρισμα του άνεσπέρου φωτός της «τρισηλίου Θεότητας».
Ήταν τρία ποτάμια... Πότισαν το φρυγμένο άπ' τη φωτιά των διωγμών - πού μόλις είχαν κοπάσει - έδαφος της Εκκλησίας, το διψασμένο για νερό γάργαρο, καθάριο (είχαν αρχίσει οι μέρες των μεγάλων αιρέσεων). Τρία ποτάμια πού πότισαν την κτίση ολάκερη!
Ήταν τρεις χτίστες... Έχτισαν «Βασιλειάδες» για να στεγάσουν κάτω άπ' τη στέγη της παρηγοριάς τον θλιμμένο, της προστασίας το ορφανό, της ανακούφισης τον ταλαιπωρημένο, της στοργής τον αδικημένο, της περίθαλψης τον άρρωστο, της αποδοχής τον περιθωριοποιημένο, της φροντίδας τον γέροντα... «Το ψωμί, πού κρατάς κρυμμένο», έλεγαν, «ανήκει σ' εκείνον πού πεινά. Τα ρούχα πού φυλάς στην αποθήκη σου είναι του γυμνού. Τα υποδήματα πού τα 'χεις καί σαπίζουν είναι του ξυπόλυτου. Τα λεφτά πού τα καταχωνιάζεις, είναι εκείνου πού δεν έχει». «Το θεμέλιο της κοινωνικής ζωής», έλεγαν ακόμη, «καί ή ρίζα όλων των αγαθών είναι ή αγάπη». Γι' αυτό κι εκείνοι έχτιζαν πάνω σ' αυτό το θεμέλιο την αγάπη.
-Τήν άγάπη γιά τό Θεό;
- Την αγάπη για τον άνθρωπο;
Μη με ρωτάτε... Οί δυο αγάπες ήταν μέσα τους το Ιδιο, ή μια πήγαζε άπ'την άλλη.
Ήταν τρία διαμάντια του πνεύματος πού χάραξαν τις μεγάλες δογματικές αλήθειες της ορθόδοξης θεολογίας, τρείς γενναίοι απολογητές της συγγραφής.
Ήταν τρείς ταλαντούχοι ρήτορες, φιλόσοφοι καί συγγραφείς. Τρεις βαθυστόχαστοι πανεπιστήμονες...
Κι όλες αυτές οι τριάδες ήταν μία. Ήταν οι Τρεις Ιεράρχες. Βασίλειος ό Μέγας καί ό Θεολόγος Γρηγόριος «συν τω κλείνω Ιωάννη τω την γλώτταν χρυσορρήμονι».
Μα λάθος! Λάθος.
Δεν ήταν... Είναι.
Είναι τρία ποτάμια αστείρευτα, πού 16 αιώνες τώρα ποτίζουν με τα νάματα του Χριστιανισμού καί του Ελληνισμού την κτίση ολάκερη.
Είναι τρία αστέρια άνέσπερα πού 16 αιώνες τώρα λάμπουν στο νοητό στερέωμα της Εκκλησίας.
Είναι...
Μα πιο πολύ άπ' όλα, τη μέρα της κοινής γιορτής τους, για όλους μας, είναι οι τρείς αληθινοί φίλοι των νέων. Εκείνοι πού μπορούν να λένε καί να το εννοούν: «Πάντα ήμίν δεύτερα έστω της προνοίας των παίδων». Γι' αυτό καί περισσότερο άπ' όλα τους τιμούμε σαν προστάτες των παιδιών καί της Παιδείας.
Γι' αυτό καί τέτοιες μέρες γονείς καί δάσκαλοι, όλοι όσοι ζούμε κοντά στον όμορφο κόσμο των παιδιών καί προσπαθούμε να τα μεγαλώσουμε «εν παιδεία καί νουθεσία Κυρίου», δεν μπορεί παρά να σκύψουμε, να δροσιστούμε καί να ξεδιψάσουμε, στα νάματα των «μελιρρύτων ποταμών της Σοφίας». Να γλυκαθεί ή ψυχή μας, να πάρουμε δύναμη μα κι οδηγίες πρακτικές για το δύσκολο έργο της ανατροφής τους. Δεν μπορεί παρά να χαρίζουμε στα παιδιά μας, κάθε φορά, 2-3 πετράδια άπ' τον απαράμιλλο θησαυρό της πλούσιας πνευματικής παρακαταθήκης των Τριών Ιεραρχών.  της πρεσβυτέρας Σοφίας Βαλμά-Γιαννίση        Δασκάλας

*** Με θεσμικό πλαίσιο του 1965 λειτουργεί η ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά!          
   
Σημαντικά θέματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά έθεσε προχθές στο γενικό διευθυντή της ΕΤΒΑ, Φίλιππο Κονταξή, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους.
Από την ενημέρωση και τις ερωτήσεις που έγιναν για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή, προέκυψε ότι σε μία περίπτωση δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα και υπάρχει εισήγηση επιβολής προστίμου σε συγκεκριμένη μονάδα, την οποία όμως δεν κατονόμασε.
Όπως είπε, ανέφερε στον κ. Κονταξή ότι το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης της ΒΙΠΕ είναι του 1965 και πρέπει να προσαρμοστεί σε εκείνο του 2011, που έχει περιορισμούς ως προς τις βαριές βιομηχανίες που θέλουν να εγκατασταθούν εκεί. Τόνισε την ατυχή επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, γύρω από την οποία βρίσκονται οικισμοί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους.
Πρόσφατα, συνέχισε, ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας της ΒΙΠΕ Μελιγαλά, που προβλέπει τους όρους εγκατάστασης μιας μονάδας, τους όρους λειτουργίας, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά της και πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί. Με την ψήφιση του κανονισμού θα πρέπει να συγκροτηθεί φορέας οργάνωσης επιχειρήσεων και να συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Ανέφερε δε ότι θα πρέπει να υπάρχει χωροθέτηση ομοειδών επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθεί να βρίσκεται ένα πυρηνελαιουργείο δίπλα από μονάδα φωτοβολταϊκών ή δίπλα από ένα εργοστάσιο παραγωγής ζυμαρικών.
  Ελλείψεις υποδομών
Ανέφερε, επίσης, πως παρότι η ΒΙΠΕ λειτουργεί αρκετά χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί βασικές υποδομές (δίκτυα αποχέτευσης, ομβρίων και ηλεκτροφωτισμού) και, κυρίως, δεν υπάρχει σύνδεση του δικτύου ακαθάρτων της με το βιολογικό καθαρισμό του Μελιγαλά, που πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί, καθώς και να γίνει άμεσα σύνδεση του κόμβου με τον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Τρίπολης, για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις.
  Προστασία του περιβάλλοντος
Τέλος, έθιξε το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, που έχει φέρει τους κατοίκους σε απόγνωση.
«Κατανοώ απόλυτα την αγωνία τους, βλέποντας ένα νέφος να σκιάζει τα χωριά. Το θεωρούν ως εφιάλτη. Ακόμη κι αν είναι μόνο υδρατμοί, επηρεάζουν το μικροκλίμα της περιοχής. Είπα πως έχουμε εγκαταστήσει τα τελευταία χρόνια μηχανήματα καταμέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά πρέπει η ΕΤΒΑ να εγκαταστήσει μόνιμα μηχανήματα με online σύνδεση για καταμέτρηση και καταγραφή όλων των αέριων ρύπων, αλλά και των αιωρούμενων σωματιδίων, και να ενημερώνονται άμεσα η Περιφέρεια, ο Δήμος, αλλά και η ίδια.
Αυτό είναι απαραίτητο, όπως και η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων, που θα γίνει σύντομα από το ΥΠΕΚΑ, και θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις που έκανε το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Μεσσηνίας. Θα πρέπει δε να υπάρξει και κανονισμός περιβαλλοντικής διαχείρισης των επιχειρήσεων που υπάρχουν στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Όλα αυτά είναι αρκετά σημαντικά, γιατί πρέπει η ΕΤΒΑ να λειτουργεί με όρους και κανόνες. Θέλουμε τις επενδύσεις που φέρνουν απασχόληση και ανάπτυξη, όμως πρέπει να γίνονται με όρους και κανόνες που θα σέβονται το ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον. Αν ολοκληρωθούν όλα αυτά, η ΒΙΠΕ μπορεί να λειτουργήσει σωστά, θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και θα ελέγχονται και από το φορέα οργάνωσης των επιχειρήσεων. Η ίδια η ΕΤΒΑ έχει υποχρέωση, επισήμανα, να ελέγχει τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες. Του επισήμανα ότι ήδη στέλνουμε συνεργεία και κάνουν ελέγχους, ήδη έχουμε εγκαταστήσει τα τελευταία τρία χρόνια μηχάνημα που καταμετρά τα αιωρούμενα σωματίδια, έχουν βγει περιβαλλοντικοί όροι επιχειρήσεων που δεν υπήρχαν και προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη, ώστε να ξέρουμε ακριβώς αν σε όλα αυτά που βγαίνουν από τα φουγάρα υπάρχουν ρύποι και αν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Για να διατυπωθεί αυτό επιστημονικά, πρέπει να υπάρχουν μηχανήματα που θα μετρούν και θα καταγράφουν ενδεχόμενους ρύπους. Αυτό το κάνουμε με τη βοήθεια του ΥΠΕΚΑ. Ζητήσαμε μηχάνημα και το εγκαταστήσαμε στη Σκάλα από τις 23 Δεκεμβρίου, αφού το προηγούμενο είχε καεί. Είχαμε πάει προ ημερών με τους περιβαλλοντολόγους του ΥΠΕΚΑ και εγώ προσωπικά και πήραμε τις μετρήσεις και εφόσον επεξεργαστούν, θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματά τους», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Αλευράς, ο κ. Κονταξής γνώριζε εν μέρει κάποια από τα προβλήματα. Είπε ότι θα λάβει υπόψη του τις τοποθετήσεις και τις επισημάνσεις και ότι θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΒΑ.
Όσον αφορά στη σύνδεση των ακαθάρτων με το βιολογικό καθαρισμό, είπε πως θα γίνει επαφή με το Δήμο για τους όρους σύνδεσης.
«Ευελπιστώ και πιστεύω πως θα γίνουν πράξη οι επισημάνσεις που διατυπώθηκαν. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη και οι κάτοικοι θα κοιμούνται ήσυχοι» παρατήρησε. Εκτίμησε δε, πως η συνάντηση ήταν αρκετά χρήσιμη και πρόσθεσε πως θα βρίσκεται σε επαφή μαζί του, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα. «Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορέσουν να συνυπάρξουν άνθρωποι και επιχειρήσεις» σχολίασε.
  Εισήγηση για πρόστιμο
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αλευράς είπε πως υπήρχε στο παρελθόν τεράστια αδράνεια στους ελέγχους, εξηγώντας πως δικαιολογεί την αγανάκτηση και ανησυχία του κόσμου για τους αέριους ρύπους και τα αιωρούμενα σωματίδια, αφού δεν είχε γίνει η προμήθεια των αντίστοιχων μετρητών, διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σε ερώτησή μας για την αντίφαση μεταξύ της ανακοίνωσης της Διεύθυνσης Ανάπτυξη που ανέφερε ότι όλα έχουν καλώς και των πολλών παραπόνων από τους κατοίκους, απάντησε: «Φαντάζομαι πως αναφέρεται στις μετρήσεις των προηγούμενων χρόνων. Το ότι υπάρχουν παράπονα είναι γεγονός. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί. Έχω δώσει εντολή στην υπηρεσία, έχουν γίνει έξι ή επτά και μόνο σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε να μην τηρούνται όσα προβλέπονται, και για το λόγο αυτό υπάρχει εισήγηση για την επιβολή προστίμων σε συγκεκριμένο πυρηνελαιουργείο».       Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Ανοικτά κατά βούληση τα καταστήματα παραμονή και ανήμερα της Υπαπαντής

 Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, παραμονή της εορτής της πολιούχου Υπαπαντής του Σωτήρος, τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά κατά βούληση του κάθε επαγγελματία - εμπόρου ως τις 9.00 το βράδυ, όπως ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας το καταναλωτικό κοινό της πόλης. Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, ανήμερα της εορτής, κατά το ισχύον έθιμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν με το τέλος της λιτάνευσης της εικόνας και να παραμείνουν ανοιχτά, πάλι κατά βούληση του κάθε επαγγελματία – εμπόρου, ως τις 9.00 το βράδυ. Διευκρινίζεται δε, ότι καθένας μπορεί να κλείσει το κατάστημά του όποια στιγμή το επιθυμεί, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της τοπικής εορτής. - 

***  Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στα ποτάμια της Μεσσηνίας προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστάσεις

 Ως συνέχεια του ρεπορτάζ στο «Θάρρος» της περασμένης Κυριακής για την προβληματική κατάσταση των ποταμών στη Μεσσηνία ήρθε προχθές η εκδήλωση του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Ελλάδος, που επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα του ΕΛΚΕΘΕ. Έτσι, στην ημερίδα που συντόνισε ο γεωλόγος της Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, ξεχώρισαν από τις εισηγήσεις εκείνη του γεωλόγου-υδρογεωλόγου, επίτιμου διευθυντή Υδάτων Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, Λεονάρδου Τηνιακού, για την κλιματική αλλαγή και τους υδάτινους πόρους της Μεσσηνίας. Η Μεσσηνία, τόνισε ο κ. Τηνιακός, διαθέτει πολύ σημαντικούς υδατικούς πόρους, τόσο υπόγειους όσο και επιφανειακούς. Ωστόσο, οι πόροι αυτοί σε μεγάλο ποσοστό χάνονται, αλλά και υποβαθμίζονται ποιοτικά από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και ειδικότερα από τις διαβρώσεις που προκαλούνται με τη σταδιακή εξαφάνιση των δασών στη χαμηλή και τη μέση ζώνη της λεκάνης απορροής της ευρύτερης περιοχής και με την επιβάρυνση των νερών από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Επίσης, ο κ. Τηνιακός σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νιτρορύπανσης στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή της εκβολής της Νέδας, ότι η πλούσια σε υπόγεια νερά περιοχή μεταξύ Κορώνης και Φοινικούντας φτωχαίνει από τις αλόγιστες γεωτρήσεις, ότι το όρος Καλάθι στην Καλαμάτα κατεβάζει πολλά νερά, που όμως χάνονται γιατί είναι αδύνατο να συγκρατηθούν λόγω του ανάγλυφου του εδάφους κ.ά. Στην ενδιαφέρουσα ημερίδα εισηγήσεις έκαναν και οι: Ιωάννης Σχίζας, συγγραφέας, αρθογράφος, διαχειριστής των ιστότοπων oikoniki και oikologein, με θέμα «Αναφορά στο ζήτημα των αποβλήτων μέσα από μια ολική συλλογιστική, που συναρθρώνει την πρόληψη, τη μακροβιότητα των υλικών, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση», Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος, καθηγητής Θεσμών και Πολιτικής Χωροταξίας - Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Συνταγματική Προστασία του Περιβάλλοντος», Σπύρος Λαπιώτης, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Καλαμάτας, με θέμα «Εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και η ποινική τους αντιμετώπιση», Σίσση Πλακονούρη, εκπαιδευτικός, διευθύντρια Δ.Σ. Παραλίας Βέργας, πρόεδρος του παραρτήματος Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), με θέμα «Εκπαίδευση και περιβάλλον, η δράση - ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΚΗΠΟ», Θανάσης Μαργέλης, πυρηνελαιουργός, με θέμα «Πυρηνελαιουργεία και σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των ατμοσφαιρικών ρύπων». Α.Π. - 

*** Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων στα Λύκεια…         
   
Τι παρέχει το κράτος σε μια οικογένεια με εισόδημα 500 ευρώ το μήνα; Ούτε καν ένα σχολείο της προκοπής. Ο γονιός με τα 500 ευρώ καλείται να πληρώσει ενισχυτική διδασκαλία, αν θέλει να δει να παιδιά του να σπουδάζουν. Δεν είναι μια εξαίρεση, μια ξεχωριστή περίπτωση, κάπου μακριά. Αυτό κάνει η πλειονότητα των οικογενειών που ζουν με 500 ευρώ το μήνα. Γράφουμε και ξαναγράφουμε το ποσό, για να κατανοήσουμε το μέγεθος της ένδειας. Το 65% αυτών των οικογενειών, που κυριολεκτικά δεν έχουν να φάνε, δίνουν λεφτά για φροντιστήρια.
Οι παραπάνω πληροφορίες προκύπτουν από έρευνα που παρουσίασε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής. Μήπως, όμως, θέλαμε έρευνα για να τα μάθουμε αυτά; Τα ίδια γράφαμε πέρσι και πρόπερσι ως δημοσιογράφοι, τα ίδια ζήσαμε παλαιότερα ως μαθητές.
«Ξύνοντας», όμως, περισσότερο τα συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι η έρευνα καταγράφει ένα ταξικό δημόσιο σχολείο. Η έρευνα της Palmos Anlysis επισημαίνει τις ανισότητες που προκύπτουν στο δρόμο των μαθητών από τη δευτεροβάθμια προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μπορεί η συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να ανέρχεται στο 90%, δίνοντας την εικόνα μια σχεδόν καθολικής συμμετοχής για είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ωστόσο οι προοπτικές επιτυχίας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό από το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας και την εξωσχολική υποστήριξη.
Σύμφωνα με την έρευνα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συμμετέχουν 9 στους 10 αποφοίτους Λυκείου. Σημειώνεται πως το 33% των μαθητών που δεν έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Λυκείου δε συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ο κύριος όγκος των μαθητών που δε συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Διπλάσιες πιθανότητες πρόσβασης στις υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν οι μαθητές με εξωσχολική υποστήριξη. Το 52% έχουν βαθμό αποφοίτησης πάνω από 17 σε σχέση με τους μαθητές χωρίς εξωσχολική υποστήριξη στο Λύκειο, που βαθμό άνω του 17 έχει το 25%.
Επίσης διπλάσιο ποσοστό μαθητών με βαθμό αποφοίτησης άνω του 17 προέρχεται από οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.500 ευρώ σε σχέση με τους μαθητές που προέρχονται από χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.500 ευρώ (66% έναντι 37%).
  Περνώντας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Περίπου 8 στους 10 μαθητές που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κατά την τελευταία 5ετία εισήχθησαν σε κάποιο ΑΕΙ/ΤΕΙ και το παρακολουθούν, ενώ 1 στους 10 παρότι εισήχθη σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν το παρακολουθεί, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Το 15% των μαθητών που συμμετείχαν στις εξετάσεις δεν πέρασαν σε κανένα τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το συνολικό μέσο κόστος εξωσχολικής υποστήριξης ενός μαθητή στο Λύκειο ανέρχεται στα 9.000 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα της Palmos Anlysis, με το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης να αφορά στη Γ’ Λυκείου (42%). Το κόστος των ιδιαίτερων μαθημάτων είναι πάνω από 25% μεγαλύτερο από το κόστος του φροντιστηρίου.
  Η περίπτωση της Μεσσηνίας
Φυσικά, τα συμπεράσματα της παραπάνω ανάλυσης δεν ισχύουν μόνο για την Αθήνα. Για την κατάσταση που υπάρχει στην Καλαμάτα ρωτήσαμε δύο εκπαιδευτικούς με πολύχρονη διδασκαλική πείρα.
Ο κ. Γιάννης Ανδρουλιδάκης, εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας, σε ανάλογη ερώτησή μας επιβεβαίωσε ανεπιφύλακτα τα συμπεράσματα της έρευνας: «Το γεγονός και μόνο ότι τα σχολεία της πόλης μας είναι διαιρεμένα πλέον σε “καλά” και “κακά”, κάτι υποδεικνύει. Έπειτα, ασφαλώς οι μαθητές που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Πλέον το Λύκειο έχει σταματήσει προ πολλού να παρέχει παιδεία και γνώσεις στους μαθητές. Έχει μετατραπεί σ’ ένα μηχανισμό που οδηγεί ορισμένους στο πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό και θα πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε μια αυτόνομη βαθμίδα και όχι σε μια εξεταστική διαδικασία. Το κράτος, όμως, έχει άλλα σχέδια».
Από την πλευρά του, ο Σταμάτης Μπεχράκης μας είπε ότι «σήμερα, στην εποχή των μνημονίων, με την ανεργία να έχει φωλιάσει σε κάθε σπίτι, πόσες οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό; Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά οδηγούνται στα τεχνικά και επαγγελματικά λύκεια. Αλλά και όποιοι/ες πετύχουν στις εξετάσεις, ψάχνουν για σχολές κοντά στο σπίτι τους και αφήνουν στην άκρη τις πραγματικές τους επιθυμίες. Όταν γονείς κόβουν τις επισκέψεις στο γιατρό για να πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους, η επόμενη κίνηση θα είναι να τους σταματήσουν και την εξωσχολική εκπαίδευση.
Έπειτα, το φάντασμα της ανεργίας διώχνει όλο και περισσότερα παιδιά από το σχολείο, αφού πρέπει να βρουν κάτι πιο πρακτικό για να ζήσουν, ενώ για να μειωθεί και το εκπαιδευτικό κόστος αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις. Με τέτοιες συνθήκες είναι ηλίου φαεινότερο ποιοι ευνοούνται».
Συμπέρασμα; Ο υπ’ αριθμόν ένα υπεύθυνος για τις χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις δεν είναι ο κακός δάσκαλος, αλλά η φτώχεια.   Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
***   Σεισμική δόνηση μεγέθους 4.3 ρίχτερ, αισθητή σε όλη τη Μεσσηνία         
             http://www.seismoi.gr  ,
Μια σεισμική δόνηση έγινε αισθητή πριν μερικά λεπτά σε όλη τη Μεσσηνία σύμφωνα με το  Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  το μέγεθος ήταν 4,3 με επίκεντρο κοντά στο Αριστομένη .-
 
***   Κριτική για έργα αναπλάσεων σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας          
           
Οι εγκρίσεις των διαδικασιών δημοπράτησης έργων ανάπλασης διαφόρων περιοχών του Δήμου Καλαμάτας κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το αποτέλεσμα της επιτροπής διενέργειας του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο «Ανάπλαση πεζοδρόμων Αγίου Νικολάου – κεντρικής οδού και πλατείας Αγίου Βασιλείου στην Τοπική Κοινότητα Λαδά». Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία NaquatecAE, με έκπτωση 44,02% επί προϋπολογισμού μελέτης 182.524 ευρώ με το ΦΠΑ.
Επίσης, αποφασίστηκε η κατάρτιση όρων και η σύνταξη διακήρυξης για τη διενέργεια του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού του έργου «Ανάπλαση τμήματος Παραλιακής Ζώνης Καλαμάτας (Πλατεία Ανάστασης)», προϋπολογισμού 428.766 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ. Μέσω του έργου αυτού θα διαμορφωθεί η πλατεία του Ιερού Ναού Αναστάσεως στην Παραλία Καλαμάτας γύρω από την εκκλησία, ενώ παρέμβαση θα γίνει και στην οδό Ναυαρίνου.
Επιπρόσθετα, ελήφθη θετική απόφαση για την κατάρτιση όρων και τη σύνταξη διακήρυξης για τη διενέργεια του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού του έργου «Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου πλατείας Ανάληψης του Δήμου Καλαμάτας», προϋπολογισμού 264.072 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ.
Τέλος, υιοθετήθηκε η κατάρτιση όρων και η σύνταξη διακήρυξης για τη διενέργεια ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού του έργου «Κατασκευή ποδηλατόδρομου Αγίου Φλώρου» Δήμου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 116.350 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007 – 2013» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στον αντίποδα, για όλα τα παραπάνω έργα υπήρξε αντίδραση από τα μέλη των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, χαρακτήρισε τα έργα «προεκλογικά», καθώς το μόνο που επιδιώκουν είναι να υφαρπάξουν την ψήφο των δημοτών.
Πάντως, ο πρόεδρος και αντιδήμαρχος, Παύλος Μπουζιάνης, τόνισε ότι τα συγκεκριμένα έργα είχαν σχεδιαστεί εδώ και καιρό, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν επέτρεψαν την έγκαιρη υλοποίησή τους.    Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
*** Επαναλειτουργεί το δημόσιο ΚΤΕΟ στη Μεσσήνη
  Σύντομα, όπως φαίνεται, θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία τα δημόσια ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, Δημήτρη Φαββατά, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με επιτυχία η διαγωνιστική διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό των ΚΤΕΟ. Έτσι, μετά από ένα χρόνο λουκέτου, με ευθύνη της Περιφέρειας και του αρμόδιου υπουργείου, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το ΚΤΕΟ στη Μεσσήνη. Πριν από ένα χρόνο είχε απαγορευτεί η λειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ, προκειμένου να αναβαθμιστούν και να προσαρμοστούν με την αγορά καινούργιων μηχανημάτων. Επί ένα χρόνο, όπως κατήγγειλε για μία ακόμη φορά ο κ. Φαββατάς, διάφορα συμφέροντα κωλυσιέργησαν την προμήθεια των αναγκαίων μηχανημάτων, με αποτέλεσμα το κράτος να στερηθεί έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από την αναστολή λειτουργίας τους. Όπως υπολογίζεται, μόνο από το ΚΤΕΟ Μεσσήνης χάθηκαν περίπου 500.000 ευρώ. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός της προμήθειας του συγκεκριμένου ήταν 46.000 ευρώ, χρήματα που μαζεύονταν μέσα σε ένα μήνα! Τέλος, όπως τόνισε, τα δημόσια ΚΤΕΟ προσφέρουν μειωμένα τιμολόγια σε ανέργους και άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ είναι σαφώς φθηνότερα από τα ιδιωτικά. Α.Π. - 
 
***  Σπασμένος αγωγός μετέτρεψε σε “λίμνη” την οδό Λακωνικής στην Καλαμάτα (φωτογραφίες
  
 Ένας αγωγός της ύδρευσης έσπασε χθες το βράδυ στη συμβολή των οδών Λακωνικής & Ιλάρχου Κουρκουτά , στο ύψος του παλαιού Στρατοπέδου. Αποτέλεσμα της βλάβης αυτής , είναι να έχει μετατραπεί σε λίμνη η οδός Λακωνικής σε ένα σημείο με αρκετή κίνηση.Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο σημείο ,συνεργεία της ΔΕΥΑΚ και εργάζονται για την άμεση αποκατάσταση του αγωγού. Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας -
 
 
 
*** Διευκόλυνση προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας στην ενεργοποίηση για την ενιαία ενίσχυση
Ο Δήμος Καλαμάτας, κατόπιν αιτήματος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Ένωση Μεσσηνίας», θα διευκολύνει τους παραγωγούς στο πλαίσιο της διαδικασίας των ενεργοποιήσεων για τη λήψη της ενιαίας ενίσχυσης. Η διευκόλυνση αυτή θα παρασχεθεί από το Δήμο με κατάλληλες ενέργειες όσον αφορά στην ενυπόγραφη εξουσιοδότηση, τόσο στην έδρα της Ένωσης Μεσσηνίας, Ιατροπούλου 10, Καλαμάτα, όσο και παραχωρώντας γραφεία στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ήδη δημόσια και προσκαλεί σε υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), αγροτικούς συνεταιρισμούς ή ενώσεις αυτών ή ομάδες παραγωγών (εφεξής αναφερόμενοι ως: Φορείς) που έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου να πιστοποιηθούν ως φορείς υποβοήθησης των αγροτών για τη συμπλήρωση και υποβολή της Ενιαίας Αίτησης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για τα έτη 2014 - 2020. Καταληκτική ημερομηνία και ώρα κατάθεσης της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι η 4η/2/2014, ώρα 14.00, στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδός Δομοκού 4-6 Αθήνα, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς (courier), εφόσον η ημερομηνία και η ώρα παραλαβής της αίτησης από τον ωρομετρητή της Υπηρεσίας Πρωτοκόλλου του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η παραπάνω. Δεν είναι λίγοι αυτοί, ωστόσο, που υποστηρίζουν ότι το χρονικό περιθώριο των 11 ημερών που δίνεται για την υποβολή φακέλων για ένα τόσο σημαντικό διαγωνισμό είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης επιτυγχάνεται: α) η απελευθέρωση του συστήματος, β) η ελεύθερη και δωρεάν ατομική πρόσβαση των παραγωγών μέσω του on line συστήματος υποβολής αίτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, γ) η στήριξη των βοηθητικών δομών που θα πιστοποιηθούν επ’ ωφελεία των παραγωγών, τους οποίους ο ΟΠΕΚΕΚΕ θα στηρίξει δωρεάν με την ψηφιακή του πλατφόρμα. - 
 
*** ΤΑ  ΒΙΝΤΕΟ  για  σήμερα  :
~** Ατύχημα τροχαίο  ανάσυρση Ι Χ  από  χαντάκι 29/01/2014 : http://youtu.be/ovXlKxVn0ag ,
~** Τροχαίο στον κόμβο   παράδρομου  Αρφαρών  29/01/2014 : http://youtu.be/RHPZpu0ekrc ,
 ***  Ξεκαθάρισε πως θα είναι και πάλι υποψήφιος για Δήμαρχος ο Κώστας Κόλλιας          
           
«Ο αγώνας που ξεκίνησε το 2011 πρέπει να συνεχιστεί!»
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Την πρόθεση και βούλησή του να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ξεκαθάρισε με χθεσινές δηλώσεις ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας!
Ο κ. Κόλλιας επανέλαβε όσα σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στο «Θ» στις 31 Δεκεμβρίου, ανέφερε, δηλαδή ότι ο αγώνας που ξεκίνησε το 2011 πρέπει να συνεχιστεί!
Ιδιαίτερη αξία έχουν και οι αναφορές του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη του οποίου εξελέγη δήμαρχος και στο οποίο είναι μέλος και στέλεχος, που αναδεικνύουν την παραταξιακή και κομματική του συνείδηση!
Σημασία, βεβαίως, έχουν και όσα αναφέρει για την κοινωνία, στην οποία διαθέτει και διατηρεί το, λεγόμενο, λαϊκό έρεισμα!
Με την κομματική συνείδηση και την κοινωνική αναφορά και παρουσία, ο δήμαρχος Τριφυλίας, ουσιαστικά, δηλώνει παρών εν όψει εκλογών, βάζοντας φραγμό στην παραφιλολογιία και την παραπληροφόρηση που αναπτύχθηκε από διάφορα παράκεντρα που επιδιώκουν τη σπίλωση της ανιδιοτελούς προσπάθειας που ο ίδιος καταβάλλει 3 χρόνια στο Δήμο, για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα!
Ο κ. Κόλλιας ξέρει πολύ καλά ότι το βάρος της ευθύνης για τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στο Δήμο πέφτει στις πλάτες του, αλλά ξέρει, επίσης, ότι για να λειτουργήσει καλύτερα ο Δήμος απαιτούνται και τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις ευθύνης. Επίσης, δείχνει, έστω και χωρίς να το λέει δημόσια, απογοητευμένος από συνεργάτες του – δημοτικούς συμβούλους που «δε βάζουν πλάτη», πόσω μάλλον από συμβούλους του που λαϊκίζουν, μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και όχι μόνο, για να είναι αρεστοί στους πολίτες, γεγονότα που η ίδια η κοινωνία γνωρίζει!
Στα υπέρ του, είναι η συμπάθεια του κόσμου, η απλότητα, η κοινωνικότητα και η παρουσία του στα τοπικά δρώμενα!
Όπως δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές και όσα «ακούγονται» και κυκλοφορούν: «Επειδή, πράγματι, σέρνονται και ακούγονται πολλά κι επειδή απέναντι σε όλα αυτά τα σχόλια που ακούγονται γύρω γύρω, είτε είναι ανεύθυνα είτε κουτσομπολιά, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι, εγώ θέλω να σας επαναλάβω τη δήλωση που σας έχω κάνει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι ο αγώνας που ξεκίνησε το 2011 πρέπει να συνεχιστεί! Αυτό καταγράφει και την προσωπική μου βούληση και πρόθεση! Στη βάση αυτή έχουν ενημερωθεί του κόμματος, γιατί εγώ έχω μία κομματική προσέγγιση και μία κομματική ένταξη σ’ αυτά τα ζητήματα, και στη βάση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διάλογος, στο πλαίσιο της δημοτικής μας παράταξης, αλλά, προπαντός, ο διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς της».
Ερωτηθείς, δε, για τα μηνύματα που έχει από το κόμμα του, απάντησε: «Εγώ εκφράζω τον εαυτό μου και, βεβαίως, τα θεσμικά όργανα του κόμματος, εάν και εφόσον το αποφασίσουν, θα κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις! Ξανατονίζω ότι εγώ δεν μπορώ να ψευτίσω έναντι ουδενός ότι δεν είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η επιλογή του πολιτικού του φορέα να είναι διαφορετική, απάντησε: «Η τοποθέτησή μου αφορά στα πράγματα όπως είναι καταγεγραμμένα σήμερα! Τα ζητήματα τα πολιτικά και τα κοινωνικά εξελίσσονται και ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται, είμαστε εδώ για να ξανατοποθετηθούμε! Σήμερα, εγώ, ξανακαταθέτω αυτό που σας είχα πει, για να μην υπάρχει κάποιο κενό το οποίο δημιουργεί και παρενέργειες και ερωτήματα στον κόσμο!».
 
*** Σύλληψη 5 ατόμων, για όπλα & κροτίδες σε μεγάλη επιχείρηση σε Καλαμάτα και Μεσσήνη
 Ενδιαφέρον είχαν τα αποτελέσματα της αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες από το πρωί έως το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 5 άτομα, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα πολεμικό τυφέκιο, ένα κυνηγετικό όπλο, ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων, 481 φυσίγγια και 34 κροτίδες. Τα άτομα που συνελήφθησαν είναι: ένας Έλληνας για παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα βεγγαλικά, ένας Έλληνας για καταδικαστικά έγγραφα, δύο Έλληνες για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού και ένας αλλοδαπός ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής. Επίσης, εξιχνιάστηκε μία υπόθεση κλοπής σε οικία ιδιοκτησίας Έλληνα, στο Πήδημα, από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 17χρονου Έλληνα Ρομά για κλοπή. Κατά την επιχείρηση έγιναν έλεγχοι σε 79 άτομα, εκ των οποίων 42 ήταν Έλληνες και 37 αλλοδαποί, καθώς και σε 97 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά 34 άτομα, από τα οποία 18 ήταν Έλληνες και 16 αλλοδαποί. Τέλος, βεβαιώθηκαν συνολικά 27 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δύο παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Η επιχείρηση οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, σύμφωνα με το γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου και όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. - 

*** Ο εορτασμός της Πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας Υπαπαντής (βίντεο)         
   
Τη μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Χριστού εορτάζει την προσεχή Κυριακή 2 Φεβρουαρίου η Καλαμάτα και τιμά την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή.
Οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθούν την παραμονή της εορτής με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό. Την επομένη, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Nαό της Yπαπαντής του Xριστού, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Mεσσηνίας κ. Xρυσοστόμου. Στις ιερές εκδηλώσεις έχουν κληθεί να μετάσχουν οι ακόλουθοι Σεβ. Μητροπολίτες: Δημητριάδος Ιγνάτιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος (της Εκκλησίας της Κρήτης), Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Χίου Μάρκος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, καθώς και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλαος Κανελλόπουλος.
Στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iεράς Eικόνος με τη συμμετοχή πολλών Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό.
~   Video  από Δήμο Καλαματας http://youtu.be/tdp9vJCV4Eo , 
 

***    Ένας μήνας και κάτι… λειτουργίας ενός νέου κοινωνικού συνεταιρισμού         
   
O κοινωνικός συνεταιρισμός «ΠΡΟΣΕΧΩΣ» (ο οποίος παρουσιάστηκε πρόσφατα από το «Θάρρος») άνοιξε για τα καλά πανιά και απλώνει τις ρίζες του στην κοινωνία της Καλαμάτας, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή θα υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Έτσι, για σήμερα Τετάρτη, στις 5.00 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για το εργαστήριο ενηλίκων “τεχνικές stopmotion” και μια πρώτη γνωριμία με την ομάδα. Στις 7.00 θα συνεχιστεί ο κύκλος κατασκευής φωτιστικών από χαρτί για ενήλικες. Αύριο στις 4.00 μ.μ. θα γίνει εργαστήριο δημιουργίας stencils για moss graffiti (γκράφιτι με βρύα) στο πλαίσιο της δράσης CityGreeners.
Την Παρασκευή στις 8.00 μ.μ. θα γίνει το εναρκτήριο εργαστήριο για το claymation (τεχνική stopmotion με χαρακτήρες από πλαστελίνη). Το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, στις 10.30 μ.μ., θα γίνει BALKAN PARTY με βαλκανικούς ήχους υπό το φως των κεριών!
Δημοσιοποιώντας τη φιλοσοφία της οργάνωσης, τα μέλη της σημειώνουν: «Όλοι έχουμε κάνει σχέδια με φίλους για κάτι που θα μπορούσαμε να ανοίξουμε. Κάτι που μας λείπει από το μέρος που ζούμε, που κάπου είδαμε και μας ενθουσίασε, που σκεφτόμαστε ότι θα θέλαμε να γίνεται ή να λειτουργεί κάπως αλλιώς. Κάπως έτσι ξεκίνησε και ανάμεσά μας μία κουβέντα, που τελικά δημιούργησε τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό “Προσεχώς”.
Ως ΠΡΟΣΕΧΩΣ είμαστε μια ομάδα νέων που συνεταιριστήκαμε για να δοκιμάσουμε να ζήσουμε εδώ από κάτι που μας αρέσει, μας ενδιαφέρει και που πιστεύαμε ότι έλειπε από την Καλαμάτα. Η βασική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός κοινωνικού χώρου συνεύρεσης παραγωγών και καταναλωτών, δημιουργών και ερασιτεχνών, ατόμων όλων των ηλικιών και ποικίλων γούστων. Έτσι, πρόσφατα ξεκίνησε το “ΠΡΟΣΕΧΩΣ” (Κοιν.Σ.Επ.) ως παντοπωλείο, καφενείο και εντευκτήριο.
Παντοπωλείον με αγροτικά κυρίως μεταποιημένα προϊόντα, με προϊόντα οικοτεχνίας και σιγά σιγά και με κάποια φρέσκα προϊόντα μαναβικής. Τα προϊόντα που διαλέγουμε για τα ράφια μας τα ψάχνουμε “προσωπικά” με βάση την ποιότητά τους, τις συνθήκες παραγωγής και τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσουμε με τον παραγωγό. Το παντοπωλείο θέλουμε να λειτουργεί με τις αρχές του δίκαιου εμπορίου, δίκαιου για τους παραγωγούς, δίκαιου και για τους καταναλωτές. Έτσι, αποφασίσαμε οι τελικές τιμές των προϊόντων να περιλαμβάνουν την τιμή αγοράς από τον παραγωγό, το φόρο και μόλις 30% μεικτό κέρδος για το συνεταιρισμό, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα και οι παραγωγοί να μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο από τον κόπο τους.
Καφενείον με όρους σπιτίσιας φιλοξενίας και ποιότητας. Στο καφενείο σερβίρουμε τα προϊόντα κατευθείαν από τα ράφια μας, καθώς και προϊόντα της εποχής που επιλέγουμε και προτείνουμε.
Εντευκτήριον ή αλλιώς χώρος συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και δεξιοτήτων. Θέλουμε ο χώρος να γίνει αφορμή για συναντήσεις και δικτυώσεις καλλιεργητών, ερασιτεχνών και ανθρώπων με ιδέες και μεράκι στις χειροτεχνίες, σε περιβαλλοντικές δράσεις και σε ό,τι άλλο μπορούν να φανταστούν να συμβαίνει μέσα και έξω από το μαγαζί.
Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα μας εργαστήρια και παρουσιάσεις και προγραμματίζουμε και νέα στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, στο χώρο του παταριού μας λειτουργεί σιγά σιγά μια μικρή βιβλιοθήκη και παρέχεται δωρεάν wifi».  Εδώ το σχετικό ρεπορτάζ   , Του Αντώνη Πετρογιάννη
Ειδησιογραφική  ενημέρωση  εφημερίδας  "Θάρρος" Καλαμάτας  2014 .-
 
***

***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :

*** Νίκη της Εθνικής Νέων με τη συμμετοχή του Καλαματιανού Μιχάλη Ζαχαρόπουλου         
         
Η Εθνική Νέων επικράτησε 1-0 της ΑΕΚ σε φιλικό που έγινε στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Κρητικός στο 20ο λεπτό. Να σημειωθεί ότι απέναντι στην  ΑΕΚ, αγωνίστηκε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ο Ζαχαρόπουλος
 Νέοι: Θεοδωράκης (66΄ Ανδρούτσος), Φάζος, Παντελάκης, Σταυρόπουλος (46΄ Μανίκος), Κυριακόπουλος (46΄ Τσεβάς), Μήλιος (46΄ Πόζογλου), Κτιστόπουλος (46΄ Χατζηδημητρίου), Γιούκαρης (46΄ Ζαχαρόπουλος), Κρητικός, Κούτρης, Κουλούρης (63΄ Τσόφλιος).
Με πληροφορίες από το zougla.gr
 
*** Euroleague - Μπάσκετ ... ΤΟΡ  16 στην  5η  αγωνιστική , σήμερα  Πέμπτη και  αύριο Παρασκευή  :

Live Ολυμπιακός - Μάλαγα (21:00) για τη δεύτερη νίκη στο Top16
  (Φωτογραφία: 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ   Πειραιώς  -  Ουνικάχα ΜΑΛΑΓΑ  73-55 ,  (37-31) .- ^ Βίντεο  από  τον  αγώνα  :
~  ΟΣΦΠ - ΜΑΛΑΓΑ  73 - 55  30/01/2014  : http://youtu.be/_1vI25X86yw ,
 Τα  δεκάλεπτα  : 17-17 , (37-31) ,55-41 , 73-55 .-
Σπανούλης, Λοτζέσκι, Κόλινς, Μπέγκιτς, Σλούκας, Ντάνστον, Πρίντεζης, Περπέρογλου, Μάντζαρης, Κατσίβελης, Σίμονς και Πέτγουεϊ η δωδεκάδα του Ολυμπιακού ,
~ Στην δωδεκάδα των Ισπανών βρίσκονται οι Σαμπόνις, Βιδάλ, Ουρτασούν, Σουάρεθ, Γκρέιντζερ, Βάσκεθ, Τούλσον, Κουζμίνσκας, Ντράγκιτς, Χετσχάιμεϊρ, Κέινερ-Μέντλεϊ και Στίματς ,
Live: Ολυμπιακός - Ουνικάχα Μάλαγα (1η περίοδος)


30/01/2014Ολυμπιακός Ουνικάχα Μάλαγα73-55.-^
30/01/2014 Μπάγερν Μονάχου ΤΣΣΚΑ Μόσχας58-86 .-^
30/01/2014 Αρμάνι Μιλάνο Φενέρμπαχτσε Ούλκερ 90-85 .- ^
30/01/2014 Ρεάλ Μαδρίτης Μακάμπι74-68 .- ^
31/01/2014 Γαλατασαράι Ζαλγκίρις -
31/01/2014 Παναθηναϊκός Μπαρτσελόνα -
31/01/2014 Λαμποράλ Κούτσα Αναντολού Εφές -
31/01/2014 Παρτιζάν Λοκομοτίβ Κουμπάν -
Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής του Top 16
Ε’ Όμιλος


Ολυμπιακός-Ουνικάχα Μάλαγα  73-55 .-^
Αρμάνι Μιλάνο-Φενερμπαχτσέ/Ούκερ  90-85.-^
Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 31/00, 21:30
Λαμποράλ Κούτσα-Εφές Αναντολού 31/01, 21:45

Η Βαθμολογία

Μπαρτσελόνα 4-0 8β
Παναθηναϊκός 3-1  7β
Ουνικά Μάλαγα 2-3 7 β.
Αρμάνι Μιλάνο 3-2  8 β.
Ολυμπιακός 3-2  8 β.
Λαμποράλ Κούτσα 1-3 5 β.
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ 1-4 6 β.
Εφές Αναντολού 1-3  5 β.

ΣΤ’ Όμιλος

Μπάγερν Μονάχου-ΤΣΣΚΑ Μόσχας  58-86 .-^
Ρεάλ Μαδρίτη-Μακάμπι Τελ Αβίβ    74-68.-^
Γαλατασαράι-Ζαλγκίρις Κάουνας 31/01, 20:00
Παρτίζαν-Λοκομοτίβ Κουμπάν 31/01, 21:45

Η Βαθμολογία

Μακάμπι Τελ Αβίβ 4-1 9 β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 4-1  9 β.
Ρεάλ Μαδρίτης 4-1   9 β.
Μπάγερν Μονάχου 2-3  7 β.
Λοκομοτίβ Κουμπάν 2-2 6 β.
Γαλατασαράι 1-3  5 β.
Παρτίζαν 1-3 5 β.
Ζαλγκίρις Κάουνας 0-4  4 β.
*** Κύπελλο  Ελλάδας 1ος  αγώνας  προημιτελικών χθες Τετάρτη  και  σήμερα Πέμπτη   :


29/01/2014 ΟΦΗ Πανιώνιος 2 - 0
29/01/2014 Παναθηναϊκός Ολυμπιακός Βόλου4 - 0
29/01/2014 Ολυμπιακός Ατρόμητος0 - 0
30/01/2014 ΠΑΟΚ Απόλλων Σμύρνης3-0

~ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης Αθηνών  3-0 , (2-0) .- ^
Τα γκολ :  27΄ ,  35΄ Βούκιτς (2)  , 76΄ Μαντούρο ,.
Διαιτητές  :Διαιτητής του αγώνα είναι ο Δασκαλόπουλος (Κορινθίας) με βοηθούς τους Τουμπακάρη (Αθηνών) και Ταρανά (Αθηνών)
Κάρτες : Γλύκος , Βούκιτς ,
Η 11άδα του ΠΑΟΚ: Γλύκος, Κίτσιου, Κατσουράνης, Τζαβέλλας, Λίνο, Κάτσε, Μαντούρο, Λούκας(Νίνης), Βούκιτς (Μάαρτενς ) , Στοχ, Αθανασιάδης , (Σαλπιγκίδης) .-
Στον  πάγκο για τους γηπεδούχους: Γιακουμής, Σκόνδρας, Τζιόλης, Σαλπιγγίδης, Μάαρτενς, Νίνης, Πόζογλου .
Η 11άδα του Απόλλωνα: Γουμάγιας, Διαμάντης(Δημογιάννης) , Άλβαρες, Σόντεμπεργκ, Χατζηζήσης, Έγκον, Τσιλιγκίρης, Κουκ, Καμαρά (Γκουέλα), Αμπρόουζ (Μπάρκογλης) , Πετρόπουλος , 
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων: Γκόμες, Μπέντας, Σιγάλας, Δημογιάννης, Γκουέλα, Μπάρκογλου, Σελμανάι .
Τα  βίντεο  από αγώνα  :
~ ΠΑΟΚ -  ΑΠΟΛΛΩΝ   1ο  γκολ  κύπελλο  ημίχρονο  2 - 0  30/01/2014 : http://youtu.be/cTR3jSLskHY  ,
  ~ ΠΑΟΚ - ΑΠΟΛΛΩΝ  2ο  γκολ ημιχρ  2 - 0  κύπελλο 30/01/2014 : http://youtu.be/94z6rCFX8L0 ,
 
~ ΠΑΟΚ - Απόλλων Σμύρνης  3 - 0  κύπελλο  3ο  γκολ  30/01/2014 : http://youtu.be/4JaAuTQmzWk ,
 
  

  ***Αναλυτικά  οι  επαναληπτικοί  για  το  κύπελλο  Ελλάδας  :
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/2/2014 :
ΕΑΚ Βόλου 17:00 Ολυμπιακός Βόλου-Παναθηναϊκός
Δημ. Στάδιο Περιστερίου 20:00 Ατρόμητος-Ολυμπιακός
ΠΕΜΠΤΗ 13/2/2014 :
Δημ. Στάδιο Νέας Σμύρνης 17:00 Πανιώνιος-ΟΦΗ
Γηπ. "Γ. Καμάρας" 20:00 Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΟΚ

***   https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -  351  φίλοι .-
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3061   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1499 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =     1481    video.-
                                               ** Σύνολον   :   6041   βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2427 .-
~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 587  φίλοι .-
***

~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013-31-2013.html  ,  Τελευταία  μέρα  του  2013 στην ενημέρωση Τρίτη  31 Δεκεμβρίου  2013  
~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   : ~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   :
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/2014-01-2014.html ,
~  Πρώτη  μέρα  του  2014  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  01  Ιανουαρίου  2014   : ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!  ΓΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑ  , ΕΥΗΜΕΡΙΑ ! , ΕΛΠΙΔΑ  ! , ΑΓΑΠΗ  . ΕΙΡΗΝΗ ,  ΧΑΡΑ  ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/01-2014.html , Ενημέρωση  Τετάρτης  01  Ιανουαρίου  2014.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/02-2014.html , Ενημέρωση  της  Πέμπτης  02  Ιανουαρίου  2014  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Ενημέρωση  της Παρασκευής  03  Ιανουαρίου  2014 .- 
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/04-2014.html?showComment=1388836276942#c3402382603892749924 ,   Ενημέρωση  του  Σαββάτου  04  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/4-5-6-2014.html ,   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Σάββατο Κυριακή Δευτέρα 4 , 5 και 6 Ιανουαρίου 2014  .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/05-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  05  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/06-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06 Ιανουαρίου  2014   .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/07-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html , Ενημέρωση  της  Τετάρτης  08  Ιανουαρίου  2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/09-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  09 Ιανουαρίου  2014 .-~
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/10-2014.html  , Ενημέρωση  της  Παρασκευής 10  Ιανουαρίου  2014 ~
 ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/11-2014.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/12-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  12  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/13-2014.html , Ενημέρωση της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/01/15-2014.html ; , Ενημέρωση Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/01/16-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 .-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html ,   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/18-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/19-2014.html , Ενημέρωση της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/20-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα   20  Ιανουαρίου  2014
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/21-2014.html , Ενημέρωση της  Τρίτης  21  Ιανουαρίου  2014  ,.
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/22-2014.html   , Ενημέρωση Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/23-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 , .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/24-2014.html , Ενημέρωση Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 .-
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/25-26-2014.html ,   ,  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιανουαρίου 2014.-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Ενημέρωση του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/25-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/26-2014.html  ,  Ενημέρωση  της  Κυριακής  26  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/27-2014.html , Ενημέρωση  της  Δευτέρας  27  Ιανουαρίου  2014 .-
~  http:// http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/28-2014.htmlvlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/28-2014.html ,     , Ενημέρωση Τρίτη  28  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/29-2014.html .- Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  29  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/29-2014.html , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  29 Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/30-2014.html , Ενημέρωση της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2014 .-

*** * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-
~

Foto  -KALAMATA  2014

***  Εργασίες Μορέα  Ε Ο  στην  διασταύρωση παλιάς Ε Ο -  Πλατύ  και παράδρομου  Ε Ο  30/01/2014 : http://youtu.be/yNIX_8GSKLM ,


1 σχόλιο:

Stamos Skoulikas είπε...

~** Ποτέ μην επιτρέπεις σε κάποιον να είναι η πρώτη προτεραιότητά σου, ενώ ανέχεσαι να είσαι γι’ αυτόν μια από τις εναλλακτικές του λύσεις. -Ανώνυμος

~** Ποτέ μην ανέχεσαι να σου λέει «όχι» κάποιος που δεν έχει την αρμοδιότητα να σου πει «ναι».-Eleanor Roosevelt, 1884-1962, Αμερικανίδα, σύζυγος του Φ.Ρούζβελτ