ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Υγεία γιά Όλους - Ιατρικά Θέματα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Υγεία  γιά  Όλους  - Ιατρικά  Θέματα  Τετάρτη   10  Ιουλίου  2013   :
 ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ  ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ..!!!
***  Όλα  για  τα παιδιά  μας !!!!!

   ***  Ατμοσφαιρική ρύπανση και καρκίνος      
  Η ρύπανση του αέρα των πόλεων με σωματίδια και χημικές ουσίες, κυρίως από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τις πηγές θέρμανσης και τη λειτουργία των βιομηχανιών, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και καρδιοπάθειας, σύμφωνα με δύο νέες μεγάλες ευρωπαϊκές επιστημονικές έρευνες (η μία με ελληνική συμμετοχή), που έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες, οι οποίες επίσης έχουν δείξει τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η ρύπανση για την υγεία.
Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον Όλε Ραάσου-Νίλσεν του Κέντρου Ερευνών της Δανικής Εταιρίας Καρκίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ογκολογικό περιοδικό «Lancet Oncology», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», δείχνει ότι η μακρόχρονη έκθεση ενός ανθρώπου ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων (ιδίως για αδενοκαρκίνωμα, την μοναδική από τις τέσσερις κυριότερες μορφές του καρκίνου των πνευμόνων, η οποία εμφανίζεται συχνά και σε μη καπνιστές).
Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίπτωση των αερίων οξειδίων του αζώτου και των στερεών σωματιδίων με διάμετρο κάτω των 2,5 μικρομέτρων (ΡΜ2,5) και των 10 μικρομέτρων (ΡΜ10). Για τον σκοπό αυτό, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) σε 17 δημοσιευμένες μέχρι σήμερα μελέτες σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, που συνολικά αφορούσαν τη σχέση ρύπανσης-καρκίνου σε περίπου 313.000 ανθρώπους.
Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε αύξηση της ρύπανσης κατά πέντε μικρογραμμάρια σωματιδίων ΡΜ2,5 ανά κυβικό μέτρο του αέρα, ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων αυξάνει κατά 18% κατά μέσο όρο, ενώ για κάθε αντίστοιχη αύξηση κατά δέκα μικρογραμμάρια των σωματιδίων ΡΜ10 ανά κυβικό μέτρο αέρα, ο κίνδυνος αυξάνει κατά 22%. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα επίπεδα των οξειδίων του αζώτου και στον καρκίνο των πνευμόνων.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα και σε επίπεδα σωματιδίων στον αέρα, τα οποία είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μακρόχρονη ρύπανση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Τα όρια αυτά είναι 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα για τα σωματίδια ΡΜ2,5 και 25 μικρογραμμάρια για τα ΡΜ2,5 (πρόκειται για τον μέσο ετήσιο όρο, που είναι υψηλότερος από τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
«Δεν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κάποιο κατώφλι κάτω από το οποίο δεν υπάρχει καθόλου κίνδυνος. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το ‘περισσότερο είναι χειρότερο και το λιγότερο είναι καλύτερο'», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων είναι η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, η καθηγήτρια Κλέα Κατσουγιάννη, η Κωνσταντίνα Δημακοπούλου, η Ευαγγελία Σαμόλη και η Χριστίνα Μπάμια, όλες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών.
Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Νίκολας Μιλς του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", σύμφωνα με το BBC, δείχνει ότι ακόμα και η βραχύχρονη έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιολογικό πρόβλημα ή για πρόωρο θάνατο λόγω καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές έκαναν συγκρκτική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) στοιχείων από 35 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούν την επίπτωση στην καρδιά που προκαλεί η ρύπανση από αέριες χημικές ουσίες (μονοξείδιο άνθρακα, διοξείδιο θείου, διοξείδιο αζώτου, όζον κ.α.) και από μικροσωματίδια ΡΜ2,5 και ΡΜ10.
Η ανάλυση δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ή πρόωρου θανάτου λόγω καρδιολογικού προβλήματος αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 3,52% για κάθε αύξηση ενός μέρους ανά εκατομμύριο (ppm) του μονοξειδίου του άνθρακα, 2,36% για κάθε αύξηση ανά 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο του διοξειδίου του θείου, 1,70% για κάθε αύξηση κατά 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο του διοξειδίου του αζώτου και περίπου 2% για κάθε αύξηση κατά 10 μικρογραμμαρίων των σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο του αέρα.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τους καρδιοπαθείς και για όσους ζουν κοντά σε δρόμους υψηλής κυκλοφορίας, ενώ επισημαίνουν ότι το 2013 έχει χαρακτηρισθεί «Έτος Αέρα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τις αρμόδιες Αρχές.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ρύπανση του αέρα στις πόλεις του πλανήτη σκοτώνει περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο. -
 
***  Τα θρεπτικά στοιχεία του παγωτού
 
***
 Το παγωτό είναι η μεγαλύτερη απόλαυση του καλοκαιριού. Είναι το καθημερινό μας σνακ τους καυτούς μήνες, το οποίο μας προσφέρει γλυκιά γεύση, δροσιά αλλά και πολλή ενέργεια. Γι’ αυτό το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Τι προσφέρει στον οργανισμό;
Ενέργεια & παγωτό
Το παγωτό εκτός από τη δροσιά που μας προσφέρει, αποτελεί πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία περιέχονται στο παγωτό. Η κατανάλωση 100 ml παγωτού βανίλια – σοκολάτα, που ισοδυναμεί περίπου με 2 κουταλιές (scoops) ή με ένα μεγάλο ξυλάκι, αποδίδει περίπου 80 με 100 θερμίδες.
Μέταλλα & βιταμίνες απαραίτητα για τον οργανισμό
Εκτός του ασβεστίου, το παγωτό αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, ο οποίος είναι απαραίτητος στο μεταβολισμό και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ακόμη περιέχει ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Επιπρόσθετα, το παγωτό περιέχει βιταμίνες A, D, E, C, B1, B2, B6, B12 απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού.
 
***     Μόνο με συνταγή γιατρού τα αντιβιοτικά
 
***
  Με αφορμή την ευρωπαϊκή έκθεση που ανακηρύσσει τους Έλληνες πρωταθλητές στη χρήση αντιβιοτικών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης επισημαίνει, ότι ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένως τονίσει τον κίνδυνο από την αλόγιστη χρήση φαρμάκων στη χώρα μας χωρίς συνταγή γιατρού.
«Η κατάχρηση αντιβιοτικών που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, έχει διαπιστωθεί ότι οφείλεται στην κακή συνήθεια πολλών ασθενών να προμηθεύονται μόνοι τους αντιβιοτικά από τα φαρμακεία. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται χωρίς συνταγή γιατρού» τονίζει ο κ. Πατούλης.
Όσον αφορά την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, πάγιο και διαχρονικό αίτημα του ΙΣΑ, όπως αναφέρει, είναι η θέσπιση αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

 *** Αντιμετωπίστε τις παθήσεις του βρεφικού δέρματος


***

 * Για τις νέες μητέρες είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος, καθώς πολλές φορές τα μωρά παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα με την επιδερμίδα τους.
Μερικές από τις πιο συχνές βρεφικές δερματικές παθήσεις είναι:
Παρατρίμματα  Προκύπτουν συχνά στην περιοχή που καλύπτεται από την πάνα, είτε επειδή τη στερεώνετε πολύ σφιχτά είτε επειδή το μωρό έχει μείνει για αρκετή ώρα με λερωμένη πάνα. Για να τα αντιμετωπίσετε, προσπαθήστε να αφήνετε το μωρό όσο περισσότερο γίνεται χωρίς πάνα. Επίσης, είναι σημαντικό να την αλλάζετε συχνά. Πλύνετε την περιοχή με σκέτο νερό (αποφύγετε τα μωρομάντιλα, εκτός κι αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το καθαρίσετε, όπως π.χ. εάν βρίσκεστε εκτός σπιτιού), σκουπίστε την πολύ προσεκτικά, ώστε να μη μείνει υγρασία, και απλώστε μια κρέμα ενάντια στα συγκάματα με βάση το οξείδιο ψευδαργύρου.
Extra tip: υπάρχει η πιθανότητα το δέρμα του μωρού σας να αντιδρά σε κάποιο από τα συστατικά που υπάρχουν στην πάνα, το αφρόλουτρο ή τα μωρομάντιλα που χρησιμοποιείτε. Δοκιμάστε μια διαφορετική μάρκα και είναι πιθανό η κατάσταση να βελτιωθεί.
Διαβάστε περισσότερα στο
govastileto.gr  .-

 ***  Βότανα: Ο φυσικός σύμμαχος της σιλουέτας
 
***

 * Για να αποκτήσεις τέλεια σιλουέτα, βασίσου στα βότανα που σου προτείνουμε: θα σε βοηθήσουν να κάψεις το λίπος, να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα και να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά. Το govastileto.gr σου προτείνει μία εξαιρετική συνταγή για αδυνάτισμα!
Θέλεις να ελέγξεις την όρεξή σου; Προτίμησε βότανα που επενεργούν στο κέντρο…
Διαβάστε τη συνέχεια στο 
govastileto.gr



* ** Κακές σχολικές επιδόσεις για τα παιδιά με ακανόνιστο ωράριο ύπνου Ελλιπής ξεκούραση

Κακές σχολικές επιδόσεις για τα παιδιά με ακανόνιστο ωράριο ύπνου
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Κακές σχολικές επιδόσεις έχουν τα παιδιά που έχουν ακανόνιστα ωράρια ύπνου, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν σταθερές ώρες νυχτερινής ξεκούρασης, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αμάντα Σάκερ, εκτιμούν ότι ο άτακτος και ελλιπής ύπνος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη και την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου των μικρών παιδιών.
Η έρευνα -που συμπεριέλαβε πάνω από 11.000 παιδιά ηλικίας τριών έως επτά ετών- έδειξε ότι η επίπτωση είναι πιο αισθητή για τα παιδιά ηλικίας τριών ετών, τα οποία έχουν χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ γλώσσας και μαθηματικών σε σχέση με τα συνομήλικά τους που κοιμούνται πιο πολύ και σε πιο τακτικές ώρες.
Το βιολογικό «ρολόι» των παιδιών που δεν κοιμούνται σωστά, διαταράσσεται, με συνέπεια να μειώνεται η ικανότητα του εγκεφάλου τους να θυμάται και να συγκρατεί νέες πληροφορίες. Αυτό, όπως εξηγεί η Δρ Σάκερ, θέτει αυτά τα παιδιά σε πιο μειονεκτική θέση καθώς μεγαλώνουν, πολύ περισσότερο που οι νοητικές επιπτώσεις φαίνεται να συσσωρεύονται διαχρονικά, όσο συνεχίζεται η διαταραχή στο μοτίβο του ύπνου.
Η ακριβής ώρα που πάει ένα παιδί για ύπνο, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, όμως η ανυπαρξία «ρουτίνας ύπνου» είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη επίπτωση.
Πάντως η συνιστώμενη ώρα για τα μικρά παιδιά είναι να έχουν κοιμηθεί έως τις 20:30 μ.μ.. Μια βασική αιτία για τον ακανόνιστο ύπνο των παιδιών είναι η παρακολούθηση τηλεόρασης τα βράδια, ιδίως όταν υπάρχει συσκευή μέσα στο υπνοδωμάτιό τους.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

** Την γονιμότητα και την εμμηνορρυσία επηρεάζει η εργασία σε βάρδιες


Την γονιμότητα και την εμμηνορρυσία επηρεάζει η εργασία σε βάρδιες

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η εργασία σε βάρδιες αυξάνει τον κίνδυνο ορμονικών διαταραχών του εμμηνορρυσιακού κύκλου και αποβολής του εμβρύου κατά την κύηση, σύμφωνα βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στο Λονδίνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Λίντεν Στόκερ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, έκαναν διεξοδική συγκριτική αξιολόγηση όλων των σχετικών με το θέμα μελετών που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1969-2013 και οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία για σχεδόν 120.000 γυναίκες.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι όσες γυναίκες εργάζονται, επί χρόνια, σε εναλλασσόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες, έχουν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαταραχή του κύκλου της περιόδου τους (μικρότερη των 25 ημερών ή μεγαλύτερη των 32), καθώς και 80% μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκολιών να μείνουν έγκυες, σε σχέση με όσες γυναίκες δεν έχουν ποτέ εργαστεί τη νύχτα.
Οι γυναίκες που εργάζονται μόνο βράδια, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της περιόδου ή υπογονιμότητας, όμως, έχουν κατά σχεδόν 30% αυξημένο κίνδυνο αποβολής, όταν μείνουν έγκυες, κάτι που αντίθετα δεν ισχύει για τις γυναίκες, οι οποίες απασχολούνται σε εναλλασσόμενες βάρδιες.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από τις ίδιες τις εργαζόμενες, όσο και από τους εργοδότες τους και τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός (πέρα από τη γενικότερη απορύθμιση του βιολογικού ρολογιού) που συνδέει τις εναλλασσόμενες βάρδιες με τα ανωτέρω προβλήματα.
Εξάλλου, μία δεύτερη ολλανδική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τη Δρ Ελς Γκρόενεβελντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, η οποία παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που γεννάνε περισσότερα από ένα παιδιά μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, κινδυνεύουν κατά μέσο όρο 44% από καρκίνο του μαστού, σε σχέση με όσες γεννάνε μόνο ένα παιδί ή κανένα.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν η πολλαπλή εγκυμοσύνη (διδύμων, τριδύμων κ.λπ.) προκύπτει από την πλήρη εμφύτευση όλων των γονιμοποιημένων εξωσωματικά εμβρύων. Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα συμπεράσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλη μελέτη.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***     Η εποχή που γεννιέται κανείς επηρεάζει την μετέπειτα υγεία του

 Πιο ευάλωτα τα χειμωνιάτικα μωρά  Η εποχή που γεννιέται κανείς επηρεάζει την μετέπειτα υγεία του

Νέα Υόρκη
Τα παιδιά που γεννιούνται τους χειμερινούς μήνες έχουν μετέπειτα περισσότερα προβλήματα υγείας, βραδύτερη ανάπτυξη, ενώ κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι ερευνητές Τζάνετ Κάρι και Χέινς Σβαντ του
Κέντρου Υγείας και Ευημερίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον, μελέτησαν περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια παιδιά που είχαν γεννηθεί από περίπου 647.000 μητέρες.
Η ανάλυση έδειξε ότι η πιθανότητα πρόωρης γέννησης (τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα) είναι κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερη για τα παιδιά που συνελήφθησαν τον μήνα Μάιο, σε σχέση με όσα συνελήφθησαν άλλους μήνες του έτους. Ως βασική αιτία γι' αυτή τη διαφορά, οι ερευνητές θεωρούν τη γρίπη: ένα παιδί που συλλαμβάνεται τον Μάιο, αναμένεται να γεννηθεί τον Φεβρουάριο, μια εποχή που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και, όπως έχει επιβεβαιωθεί από προηγούμενες μελέτες, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, αν η μητέρα νοσήσει από γρίπη. Αυτός είναι, άλλωστε, ένας λόγος που οι γιατροί συστήνουν στις εγκύους να εμβολιάζονται κατά της γρίπης, ώστε να αποφύγουν τυχόν επιπλοκές.
Η μελέτη διαπίστωσε ακόμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον μήνα της σύλληψης και στο βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του. Τα βρέφη που συλλαμβάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ζυγίζουν κατά τη γέννα οκτώ έως εννέα γραμμάρια περισσότερα κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσα συλλαμβάνονται άλλες εποχές του χρόνου. Αυτή η μικρή αύξηση του βάρους του μωρού είναι πιθανό ότι σχετίζεται με την εποχικά διαφοροροποιγημένη αύξηση του βάρους της εγκύου. Οι γυναίκες τείνουν να παχαίνουν περισσότερο κατά την εγκυμοσύνη, όταν συλλαμβάνουν κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου από ό,τι τον Ιανουάριο, ίσως επειδή το καλοκαίρι τρέφονται καλύτερα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τον μήνα της σύλληψης και με άλλους παράγοντες, όπως το δείκτη νοημοσύνης του παιδιού, το ύψος, τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, αλλά και με πιο μακρόχρονα αποτελέσματα, όπως το ύψος του εισοδήματος του ως ενήλικου και το προσδόκιμο ζωής του.
Σημειωτέον ότι, για λόγους ασαφείς, οι γυναίκες που είναι ανύπαντρες και έχουν χαμηλότερο μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο, τείνουν να συλλαμβάνουν συχνότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους από ό,τι στο δεύτερο.
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ 
 
 
*** Συντονισμός φωνών και καρδιακών παλμών για τα μέλη των χορωδιών
Βιολογική συμφωνία
Συντονισμός φωνών και καρδιακών παλμών για τα μέλη των χορωδιών

 

Νέα Υόρκη
Τα μέλη μιας χορωδίας δεν εναρμονίζουν μόνο τις φωνές τους, αλλά και τους παλμούς της καρδιάς τους, σύμφωνα με σουηδική έρευνα, η οποία εκτιμά ότι αυτός ο συγχρονισμός κάνει καλό στην υγεία των τραγουδιστών.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο
Frontiers in Neuroscience, η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ιατρικής έρευνας για τον τρόπο που η μουσική επηρεάζει βιολογικά το σώμα και την υγεία, με στόχο τα συμπεράσματα να αξιοποιηθούν στη θεραπεία των ασθενών.
Οι ερευνητές του
Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον Δρ Μπιορν Βίκχοφ, μελέτησαν εργαστηριακά 15 18χρονους χορωδούς, καθώς εκτελούσαν διαφόρων ειδών μουσικά έργα.
Καθώς τα μέλη της χορωδίας συντονίζουν σταδιακά τις αναπνοές τους, ακολουθεί ο γρήγορος συγχρονισμός στους παλμούς της καρδιάς τους, οι οποίοι ανεβαίνουν με την εισπνοή και πέφτουν με την εκπνοή με συντονισμένο τρόπο. Όσο πιο αργό είναι το τραγούδι, τόσο πιο αισθητός είναι ο συγχρονισμός των καρδιών τους.
Γενικότερα, όπως διαπιστώθηκε, η συμμετοχή σε μια χορωδία έχει ως αποτέλεσμα οι παλμοί της καρδιάς του ατόμου να γίνονται πιο αργοί λόγω του αναγκαίου ελέγχου της αναπνοής μέσω ενεργοποίησης του πνευμονογαστρικού νεύρου, που συνδέει τη βάση του εγκεφάλου με την καρδιά. Καθώς η αναπνοή τίθεται υπό έλεγχο, η καρδιά με τη σειρά της ηρεμεί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίδραση της χορωδίας στην αναπνοή και τον ρυθμό της καρδιάς μοιάζει με την ανάλογη επίπτωση της γιόγκα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι χορωδοί έχουν οφέλη στην υγεία τους, αν μη τι άλλο επειδή μακροπρόθεσμα μειώνεται η αρτηριακή πίεσή τους, πράγμα που προστατεύει την καρδιά τους, όμως για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί μια νέα μελέτη.health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

 *  Πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας
*** Επιστημονική συνένωση για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Αθήνα Επιστημονική συνένωση για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Τη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των επιστημονικών εταιρειών που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού, την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Μαιευτηρίου Λητώ, ζητά η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας με στόχο την επίτευξη της συνένωσης τους για κοινή δράση ταχύτερο δυνατόν.
Με επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας επισημαίνει ότι η κοινή δράση είναι η μόνη απάντηση στη σκληρή κρίση που μαστίζει την χώρα μας και στα οικονομικά προβλήματα των Επιστημονικών Εταιρειών.
«Θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και βάζοντας στην άκρη το Εγώ να προτάξουμε το Εμείς, για το καλό όλων, για το καλό όλων των Ελληνίδων. Πιστεύουμε πως ανήκουν στο παρελθόν οι εποχές με τις αντιπαραθέσεις, τις αντεγκλήσεις και τους προσωπικούς εγωισμούς. Ήρθε η στιγμή που όλοι μας θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργαστούμε για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Ας μιμηθούμε τους συναδέλφους μας σε χώρες του εξωτερικού για παράδειγμα στην Γερμανία, με πληθυσμό 82 εκατομμύρια έχουν μία και μοναδική εταιρεία που ασχολείται με το μαστό.
Η συνένωση όλων των Εταιρειών που έχουν αντικείμενο το γυναικείο μαστό, γίνεται κατανοητό πως θα αλλάξει άμεσα την μίζερη κατάσταση που ζούμε και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χώρο των Επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδας. Τα οφέλη θα είναι τεράστια και σε πολλούς τομείς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
health.in.gr                 


   *** Νέα συμφωνία MSD και ΒΙΑΝΕΞ για την προώθηση θεραπειών για τον Διαβήτη
 

Νέα συμφωνία  MSD και ΒΙΑΝΕΞ για την προώθηση θεραπειών για τον Διαβήτη

Οι φαρμακευτικές εταιρείες MSD και ΒΙΑΝΕΞ συμπληρώνοντας φέτος 30 χρόνια συνεργασίας, ενδυναμώνουν τη μεταξύ τους επιχειρηματική σχέση, συνάπτοντας νέα συμφωνία για την από κοινού προώθηση δύο καθιερωμένων θεραπειών για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου II.
Αντιμετωπίζοντας με αίσθημα ευθύνης την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες και με δεδομένες τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, οι δύο εταιρείες αναζητούν τρόπους ώστε να προσφέρουν λύσεις στους ασθενείς.
Στο πνεύμα αυτό, εντάσσεται και η νέα συμφωνία, σκοπός της οποία είναι να βελτιώσει στην ελληνική αγορά την παρουσία δύο υπαρχουσών θεραπειών για το Διαβήτη τύπου II.
Με βάση τη συμφωνία, οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα προωθούν από κοινού δύο σκευάσματα τα οποία μέχρι πρότινος προωθούνταν μόνο από τη ΒΙΑΝΕΞ, ενώ σύντομα τα δύο εν λόγω προϊόντα θα ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της MSD Eλλάδας.
Σημαντικό είναι επίσης ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τη στρατηγική θέση των δύο εταιριών στην κατηγορία του Καρδιομεταβολικού Συστήματος, καθώς οι MSD και ΒΙΑΝΕΞ συνεργάζονται ήδη για την προώθηση δύο ακόμη σκευασμάτων κατά της υπερχοληστερολαιμίας, τα οποία ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των καρδιομεταβολικών προϊόντων.
Η MSD παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να παρέχει καινοτόμες θεραπείες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Έτσι, διευρύνοντας τις στρατηγικές της συνεργασίες και διευκολύνοντας την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, εκπληρώνει το καθήκον της να είναι ο κόσμος καλά.  Ξένη δημοσίευση

 **  *ELPEN PHARMA GMBH: «Δυναμική απόβαση» της ELPEN στη Γερμανία
2Mbps + Δωρεάν Χρόνος Ομιλίας προς Σταθερά & Κινητά με 21,90€/μήνα!
H ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία ELPEN έγινε η πρώτη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως, που έλαβε έγκριση για την κυκλοφορία στην Ευρώπη, του συνδυασμού των φαρμακευτικών ουσιών φλουτικαζόνης και σαλμετερόλης, όπου η χορήγηση της κόνεως γίνεται με εισπνοή σε δόσεις με την καινοτόμα ιδιόκτητη συσκευή Elpenhaler®, προϊόν εφεύρεσης του προέδρου της εταιρείας  Δημητρίου Πενταφράγκα, που είναι καταχωρημένη με διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 100 κράτη.
ELPEN PHARMA GMBH: «Δυναμική απόβαση» της ELPEN στη Γερμανία
Με αιχμή του δόρατος τον προαναφερόμενο πρωτοποριακό συνδυασμό των φαρμακευτικών ουσιών, για την θεραπεία του Άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, που χορηγείται με τη συσκευή Elpenhaler®, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την ELPEN PHARMA GMBH, τη θυγατρική εταιρεία της ELPEN στη Γερμανία.
Με σκοπό την ευρεία προώθηση της καινοτόμας θεραπείας και συσκευής της εταιρείας, από τον Απρίλιο του 2012 έχει ήδη συσταθεί και δραστηριοποιείται η ELPEN PHARMA GMBH που εδρεύει στο Βερολίνο και απασχολεί 40 Γερμανούς εργαζομένους.
Η Μαρία Λόλακα, Διευθύντρια Εξαγωγών της ELPEN, επισημαίνει σχετικά, «Με τη φιλοδοξία να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είναι ζωντανή, αποτελεσματική και δημιουργική, η ELPEN ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα στην Γερμανία. Με αιχμή του δόρατος την Πνευμονολογία και χάρη στο ELPENHALER®, χτίζουμε ισχυρές σχέσεις με 1.400 πνευμονολόγους και 43.000 γενικούς ιατρούς».
Πραγματοποιώντας εξαγωγές 30 σκευασμάτων υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής αξίας που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ και ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως, η ELPEN προσφέρει φροντίδα στον άνθρωπο σε κάθε γωνιά της υφηλίου: Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ακόμη και Ωκεανία.
Με το βλέμμα συνεχώς στραμμένο στην έρευνα, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ο στόχος της ELPEN είναι να παραμένει ηγέτης στην Πνευμονολογία και Αναπνευστικό, Καρδιολογία, Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και να έχει έντονη παρουσία σε όλες τις άλλες μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες. Συγχρόνως, η ELPEN εργάζεται για την προσφορά και άλλων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, με στόχο τα επόμενα πέντε χρόνια να αποτελεί έναν αναγνωρισμένο προμηθευτή των Hybrid Generics στον τομέα της Πνευμονολογίας.
Στις κρίσιμες εποχές που διανύει η Ελλάδα, ο Όμιλος ELPEN, κατορθώνει και διατηρεί 730 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, έχοντας μάλιστα κάνει τους τελευταίους μήνες νέες προσλήψεις σε ορισμένες κρίσιμες κατηγορίες, ενώ παραμένει ανεξάρτητος, βασιζόμενος αποκλειστικά σε ίδιους πόρους.        Ξένη δημοσίευση

***  Εθελοντική δράση των εργαζομένων της Pfizer Hellas στο «Παιδικό Χωριό SOS» στη Βάρη
Εθελοντική δράση των εργαζομένων της Pfizer Hellas στο «Παιδικό Χωριό SOS» στη Βάρη
Η Pfizer Hellas διοργάνωσε πρόσφατα εθελοντική δράση των εργαζομένων της εταιρείας στο «Παιδικό Χωριό SOS» στη Βάρη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερη ευαισθησία και ενεργοποίησή τους για τη στήριξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών που έχουν ανάγκη.
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, μια πολυάριθμη ομάδα εργαζομένων της εταιρείας με ευχάριστη διάθεση και ζήλο ανέλαβε να διαμορφώσει δύο εξωτερικούς χώρους του Παιδικού Χωρίου. Μια παιδική χαρά μεταμορφώθηκε σε έναν μοντέρνο αλλά και ασφαλή χώρο παιχνιδιού και διασκέδασης ενώ ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής σε ένα όμορφο και χρηστικό χώρο για όλα τα παιδιά του Χωριού. Επιπλέον, ομάδες εργαζομένων βοήθησαν να ταξινομηθούν και να ελεγχθούν προϊόντα διατροφής και είδη ρουχισμού σε αποθήκες, που λειτουργούν εκτός των άλλων και ως κέντρο διανομής ειδών πρώτης ανάγκης για εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες.
Ο Διευθυντής του Παιδικού Χωριού Βάρης, Πέτρος Παπαδάκης ευχαρίστησε την Pfizer Hellas και τόνισε ότι «Είναι γεγονός πως την τελευταία τριετία τα ποσοστά των οικογενειών που ζητούν τη βοήθειά μας έχουν αυξηθεί δραματικά και γι’ αυτό, περισσότερο από ποτέ, η συνδρομή και η αλληλεγγύη των συνανθρώπων μας είναι αναγκαία και πολύτιμη. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή των εργαζομένων της Pfizer Hellas, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει. Επιπλέον, τα παιδιά του χωριού μας είναι βέβαιο ότι θα περάσουν πολλές ώρες ξέγνοιαστου παιχνιδιού και χαράς στους χώρους που διαμόρφωσαν με την προσωπική τους εργασία οι εργαζόμενοι της Pfizer Hellas».
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, Erik Nordkamp, δήλωσε σχετικά: «Η Pfizer έχει αποδείξει τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα πως βρίσκεται δίπλα στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, ιδίως ομάδων που χρειάζονται την άμεση στήριξη μας, όπως είναι τα παιδιά. Η ιδέα του εθελοντισμού, της εκούσιας προσφοράς και της αλληλεγγύης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους στόχους που θέτει η εταιρεία στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Σκοπός της Pfizer είναι να υλοποιούνται τέτοιου είδους ενέργειες και στο μέλλον με την άμεση και ανιδιοτελή σύμπραξη των εργαζομένων της».
Στη Pfizer Hellas, η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης συνδέεται άρρηκτα με το όραμα της εταιρείας, που είναι η συνεργασία για έναν υγιέστερο κόσμο. Η εταιρεία αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δίνοντας έμφαση στους άξονες της πρόληψης, της ενημέρωσης και της στήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν σημαντικά και οι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν εθελοντικές δράσεις, όπως η ενέργεια στα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη και ενέργειες που έχουν υλοποιήσει στο παρελθόν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Αττικής, στο Ξενώνα της «Φλόγας» και η οικονομική ενίσχυση των συλλόγων «Χαμόγελο του Παιδιού» και «Κιβωτός του Κόσμου».   Ξένη δημοσίευση
 
***    Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη με άσκηση*

 Η άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία, καθώς μελέτες έχουν καταδείξει ότι βοηθά όχι μόνο στην καλή φυσική μας κατάσταση, αλλά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι, όταν ασκούμαστε, παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία. Η κυριότερη από αυτές τις ορμόνες είναι η β-ενδορφίνη, που μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη.
Ευρήματα μελετών δείχνουν ακόμη ότι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν είναι δραστήριοι, κάτι το οποίο ισχύει για όλες τις ηλικίες.
Ο τύπος άσκησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της κατάθλιψης είναι συνδυασμός αερόβιας γυμναστικής, όπως το βάδισμα, το χαλαρό τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι κ.λπ., με μυϊκή ενδυνάμωση μέτριας έως υψηλής έντασης.
Οποιαδήποτε κι αν είναι η μορφή της άσκησης θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 3-5 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να δρα ευεργετικά για τον οργανισμό.
Πηγή: neadiatrofis     Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

***   Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ανθρώπινο ήπαρ εργαστηρίου

Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο ένα μικρό ανθρώπινο ήπαρ από βλαστικά κύτταρα του δέρματος και του αίματος. Το επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής δίνει ελπίδες ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια εναλλακτική πηγή οργάνων, με δεδομένη τη σημερινή έλλειψη δωρητών για μεταμόσχευση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τακαμόρι Τακέμπε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το "Science", ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μέσα σε ένα πειραματόζωο (ποντίκι) ιστό που μοιάζει πολύ με εκείνον του ανθρώπινου ήπατος.
Οι επιστήμονες αρχικά επαναπρογραμμάτισαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια ανέμιξαν με άλλα είδη κυττάρων, με τελικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας ομάδας προδρόμων κυττάρων του ήπατος. Τα κύτταρα αυτά μεταμοσχεύθηκαν σε ένα ποντίκι και σταδιακά μεταμορφώθηκαν σε ένα μικροσκοπικό αλλά πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ με όλα τα αιμοφόρα αγγεία του.
Η τεχνική πρέπει πλέον να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι στο μέλλον η μεταμόσχευση κατά χιλιάδες τέτοιων κυττάρων σε ανθρώπους θα θεραπεύει τις χρόνιες ασθένειες του ήπατος. Τα νέα κύτταρα θα ενσωματώνονται στο κατεστραμμένο όργανο και θα αποκαθιστούν τη λειτουργία του, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται μεταμόσχευση νέου οργάνου. Όμως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα (τουλάχιστον δέκα), προτού γίνει πραγματικότητα η κλινική εφαρμογή της μεθόδου, αφού πρώτα οι γιατροί βεβαιωθούν ότι η μέθοδος δεν έχει επικίνδυνες παρενέργειες (π.χ. πρόκληση καρκίνου).
Ανάλογες προσπάθειες καλλιέργειας στο εργαστήριο διαφόρων οργάνων πλην του ήπατος γίνονται από διάφορες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ήδη ο Τακανόρι Τακέμπε δήλωσε ότι η επιτυχία του με τα βλαστοκύτταρα του ήπατος τον ενθαρρύνει να επιχειρήσει κάτι ανάλογο με άλλα όργανα, όπως το πάγκρεας και οι πνεύμονες.
Οι επιστήμονες δουλεύουν με τις δύο κύριες μορφές βλαστοκυττάρων, τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα και τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, που θεωρούνται και πιο «ηθικά», επειδή δεν προϋποθέτουν την καταστροφή κάποιου εμβρύου για τη λήψη τους.
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση
 
*** Καφεΐνη και κυτταρίτιδα. Με ποιον τρόπο συνδέονται τελικά;
H καφεΐνη βοηθάει στην αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας και τη διούρηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το αίμα να μαζεύει όλες τις τοξίνες και να τις αποβάλλει με τα ούρα. Άρα το περίσσιο λίπος και η κατακράτηση υγρών υποχωρούν λόγω της διούρησης. Διάβασε περισσότερα στο govastileto...
 
***
Θετική γνωμοδότηση της CHMP
*** Υπό έγκριση η αλεμτουζουμάμπη στην υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση

Υπό έγκριση η αλεμτουζουμάμπη στην υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση
 * Μασαχουσέτη
H Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση της αλεμτουζουμάμπης για την θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (RRMS) με ενεργή νόσο, η οποία ορίζεται σύμφωνα με κλινικά ή απεικονιστικά χαρακτηριστικά.
Η αλεμτουζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει επιλεκτικά το CD52, μία πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αφθονία στην επιφάνεια των Τ και Β κυττάρων. Η θεραπεία με αλεμτουζουμάμπη έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των Τ και Β κυττάρων της κυκλοφορίας τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τη ζημιογόνα φλεγμονώδη διαδικασία στην ΠΣ. Η αλεμτουζουμάμπη έχει ελάχιστη επίδραση σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Η άμεση αντιφλεγμονώδης δράση της αλεμτουζουμάμπης ακολουθείται από ένα διακριτό πρότυπο επαναποικισμού των Τ και Β κυττάρων που συνεχίζεται σε βάθος χρόνου και το οποίο επανισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο που δυνητικά περιορίζει την δράση της ΠΣ.
Επιπλέον, η CHMP γνωμοδότησε θετικά για τον χαρακτηρισμό της τεριφλουνομίδης ως Νέα Δραστική Ουσία (Νew Αctive Substance designation: NAS). Νωρίτερα μέσα στην χρονιά, η CHMP είχε εκδώσει θετική γνωμοδότηση για την έγκριση της τεριφλουνομίδης για την θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ).
Η τεριφλουνομίδη είναι ένας ανοσοτροποιητικός παράγοντας με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρότι ο ακριβής μηχανισμός δράσης της τεριφλουνομίδης δεν είναι πλήρως κατανοητός, μπορεί να περιλαμβάνει μία μείωση του αριθμού των ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).
Η τεριφλουνομίδη υποστηρίζεται από ένα εκτενές κλινικό πρόγραμμα με περισσότερους από 5.000
συμμετέχοντος σε 36 χώρες το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν γίνει με
οποιαδήποτε θεραπεία για την ΠΣ. Μερικοί ασθενείς στις μελέτες επέκτασης έχουν λάβει φάρμακο μέχρι και για 10 χρόνια. Ο φάκελλος κατάθεσης της τεριφλουνομίδης στην Ευρώπη, περιλαμβάνει στοιχεία αποτελεσματικότητας από τις μελέτες TOWER (Teriflunomide Oral in people With relapsing remitting multiplE scleRosis) και TEMSO (TEriflunomide Multiple Sclerosis Oral).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφαση για την άδεια κυκλοφορίας της αλεμτουζουμάμπης και της τεριφλουνομίδης τους επόμενους μήνες.
Η θετική γνωμοδότηση της CHMP για την έγκριση της αλεμτουζουμάμπης βασίστηκε στα δεδομένα από τις μελέτες CARE-MS I και CARE-MS II, στις οποίες η αλεμτουζουμάμπη ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από την ιντερφερόνη βήτα-1α (44 mcg) τρεις φορές την ημέρα υποδορίως, ως προς την μείωση του ρυθμού υποτροπών. Στην CARE-MS II, η επιδείνωση της αναπηρίας επιβραδύνθηκε σημαντικά στους ασθενείς που έπαιρναν αλεμτουζουμάμπη έναντι ιντερφερόνης και είναι σημαντικό το ότι οι ασθενείς που έπαιρναν αλεμτουζουμάμπη είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες για βελτίωση της ήδη εγκατεστημένης αναπηρίας.
Η αλεμτουζουμάμπη έχει ένα καινοτόμο δοσολογικό σχήμα χορήγησης το οποίο συνιστάται σε δύο ετήσιες συνεδρίες. Η πρώτη συνεδρία της αλεμτουζουμάμπης χορηγείται ενδοφλεβίως σε πέντε συνεχόμενες ημέρες και η δεύτερη συνεδρία χορηγείται σε τρεις συνεχόμενες ημέρες, 12 μήνες αργότερα.
Το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης της αλεμτουζουμάμπης συμπεριελάμβανε δύο τυχαιοποιημένες μελέτες Φάσης ΙΙΙ οι οποίες συνέκριναν την αλεμτουζουμάμπη με την ιντερφερόνη βήτα-1α 44 mcg τρεις φορές την ημέρα υποδορίως σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΠΣ που είχαν ενεργή νόσο και είτε δεν είχαν λάβει άλλη θεραπεία προηγουμένως (CARE-MS I) ή είχαν υποτροπιάσει κατά την διάρκεια προηγούμενης θεραπείας (CARE-MS II), καθώς και μία φάση επέκτασης των μελετών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μία μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη Φάσης ΙΙ είχε βάλει τα θεμέλια για το πρόγραμμα της Φάσης ΙΙΙ.
Τα αποτελέσματα για την ασφάλεια ήταν παρόμοια και στις δύο μελέτες CARE-MS I και CARE-MS II.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίστηκαν με την αλεμτουζουμάμπη ήταν αντιδράσεις σχετιζόμενες μετην έγχυση, συμπεριλαμβανομένου του πονοκέφαλου, εξανθήματος, πυρετού, ναυτίας και κνίδωσης. Οι λοιμώξεις ήταν συχνές και στην ομάδα της αλεμτουζουμάμπης και στην ομάδα της ιντερφερόνης. Οι πιο συχνές λοιμώξεις της αλεμτουζουμάμπης συμπεριελάμβαναν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις από ερπητοϊό και γρίπη. Οι περισσότερες αντιδράσεις που σχετίζονταν με την έγχυση ήταν ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας και ανταποκρίθηκαν στις καθιερωθέντες αγωγές.
Τόσο στην CARE-MS I όσο και στην CARE-MS II, η επίπτωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο θεραπευτικών ομάδων. Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, αυτοάνοσες διαταραχές ήταν πιο συχνές στους ασθενείς που έλαβαν αλεμτουζουμάμπη, πρωτίστως αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που παρατηρήθηκε στο 36 % περίπου των ασθενών κατά την μακροχρόνια παρακολούθησή τους. Αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα παρατηρήθηκε στο 1.4 % των ασθενών σε αλεμτουζουμάμπη κατά την μακροχρόνια παρακολούθηση, ενώ 0.3 % εμφάνισαν σπειραματονεφρίτιδα. Οι αυτοάνοσες διαταραχές ανιχνεύθηκαν πολύ σύντομα μετά την έναρξη τους μέσω ενός προγράμματος παρακολούθησης και γενικά αντιμετωπίστηκαν με τις καθιερωμένες αγωγές.
Ένα εκτενές πρόγραμμα διαχείρισης των κινδύνων έχει προταθεί για να υποστηρίξει την έγκαιρη
ανίχνευσα και αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών.  health.in.gr

***
 
** ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 :

 
 https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS 2013 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/01-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02 Ιουλίου 2013 .-
~ ~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html   , Άρωμα από Ελλάδα Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Ιουλίου  2013 .-
 ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , Ενημέρωση από όσα γράφονται Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/05-2013.html , ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ -  Ιατρικά  Θέματα  ,  Παρασκευή  05  Ιουλίου  2013.-
~  ~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/07/06-2013.html , Αυτά  που  γράφονται και  αυτά που μας γράφουν  Σάββατο 06  Ιουλίου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/07-2014.html , Το αγιάζι τηςς ενημέρωσης Κυριακή 07 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/07-2013.html  , Ότι γράφεται και ότι βρήσκουμε Κυριακή 07 Ιουλίου 2013 .-
~ ~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/07-2014.html , Το αγιάζι τηςς ενημέρωσης Κυριακή 07 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/07/07-2013.html  , Ότι γράφεται και ότι βρήσκουμε Κυριακή 07 Ιουλίου 2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/07/08-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  08 Ιουλίου  2013 ,-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/07/09-2013.html , Τ ο  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  09 Ιουλίου  2013 .-
  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/07/09-2013.html  , ΄Διαδρομές-επισκέψεις στο Άγιο Όρος Περιβόλι της Παναγίας Τρίτη 09 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/10-2013.html  , Υγεία  γιά  Όλους  - Ιατρικά  Θέματα  Τετάρτη   10  Ιουλίου  2013 .-
***
~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2565   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1031   video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =           1034  video.-
                                                         Σύνολο  :  4630    βίντεο ανηρτημένα .-

** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.- ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-

http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: