ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα

Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη    28 Ιουνίου  2012 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και  Άλλα ¨:
Το  ποντικάκι κοντά μας στη ενημέρωση ! :
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/28062012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 28/06/2012 .-
***   Άρθρο του Νικολάου Μαραμπέα
Η χώρα χρειάζεται ενότητα σκοπών και μέσων
Πριν από δύο βδομάδες, στο κείμενο που παρουσιάζω απ’ αυτή τη θέση κάθε 15ήμερο, κατέληγα: Στο χαμηλότερο οικονομικά επίπεδο που βρεθήκαμε οι περισσότεροι από μας, ας οραματιστούμε την οικοδόμηση του μέλλοντος της χώρας, στηριγμένοι σε συντονισμένη προσπάθεια, αλληλεγγύη και ενότητα σκοπών και μέσων. Έτσι, θα αποκαταστήσομε την αδικία που προκαλέσαμε στα παιδιά μας… Το επαναλαμβάνω, γιατί γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που μεσολάβησαν. Στα αποτελέσματα αυτά αποτυπώνεται ένας διχασμός. Διχασμός αλλιώτικος, πέραν των παλιών διαχωρισμών «δεξιά – αριστερά», που κυριάρχησαν εδώ και έναν αιώνα στην πολιτική ζωή του τόπου μας, και γενικότερα.
Έχει πλέον διαπιστωθεί, από τις έρευνες που διεξήχθησαν τους τελευταίους ιδίως μήνες, ότι ήταν έντονες οι, ακροβατικού χαρακτήρα, μετακινήσεις της ψήφου πολιτών, από το ένα άκρο στο άλλο και ενδιάμεσα, γεγονός που άμβλυνε τις αντιπαραθέσεις παλαιού τύπου. Για να δημιουργηθεί έτσι μια νέου τύπου αντιπαράθεση, πιο ισχυρή, βασισμένη όχι σε θεωρητικά οράματα για τη μορφή των μελλοντικών κοινωνιών όπως η παλιά, αλλά στηριγμένη σε πολύ ρεαλιστική βάση. Σημαντικό μέρος από τους έντονα αμφισβητούντες την προηγούμενη πολιτική ισορροπία αποτελείται από εκείνους που αποκλήθηκαν κατά τη δεκαετία του 1980 «μη προνομιούχοι». Πολλοί απ’ αυτούς, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχασαν πολλά από τα «προνόμια» που εν τω μεταξύ απέκτησαν, γεγονός που τους οδήγησε στην αμφισβήτηση, ως διαμαρτυρία, που αποτυπώθηκε και εκλογικά. Από την άλλη μεριά, είδαμε να εφαρμόζεται σε μεγάλη έκταση η αντιστροφή της ρήσης: «το καλύτερο εχθρός του καλού», με εκλογικές επιλογές, που φάνηκαν και στα αποτελέσματα, οδηγημένες από την αρχαία ρήση: «…το μη χείρον βέλτιστον».
Κάτω από τέτοιες αντιλήψεις και νοοτροπίες, που η πορεία της χώρας στο θολό τοπίο της οικονομικής κρίσης οξύνει, έχομε υποχρέωση να αναζητήσομε ενωτικού χαρακτήρα διαδρομές. Γιατί μόνον αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια ίχνη από φως κατά την πορεία μας αυτή. Ίχνη φωτός στα οποία μπορεί να στηριχθεί η όποια αισιοδοξία μπορεί να μας έχει απομείνει και να σταθεροποιηθούν τα βήματά μας σε πορεία εξόδου από την κρίση….
Έχω, και σε άλλες ευκαιρίες που μου δόθηκαν, διατυπώσει τη γνώμη ότι οι πολιτικοί, και ο λόγος που εκφέρουν, λειτουργούν προς τους πολίτες πολλαπλασιαστικά και διαπλαστικά. Γι’ αυτό, αν ο πολιτικός λόγος που θα εκφραστεί από τους νεοεκλεγέντες αντιπροσώπους μας είναι ήπιος και συγκαταβατικός, μπορούμε να έχομε μια καλή νέα αρχή. Δε φτάσαμε, βέβαια, στο «τέλος της Ιστορίας» για να ζητάμε ταυτότητα αντιλήψεων, αλλά στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου και των θεσμικών ρόλων του καθενός, μπορεί να προκύψουν συγκλίσεις στους επιδιωκόμενους σκοπούς. Αλλά, κυρίως, μπορεί να προκύψει συγκατάνευση, ώστε τα μέσα, για την επιδίωξη των σκοπών για τους οποίους δεν υπάρχει σύμπτωση, να είναι ήπια και πολιτισμένα.
Αποτελεί ασφαλώς στοιχείο αισιοδοξίας ότι αυτός ο διχασμός που καταγράφεται στο εκλογικό αποτέλεσμα δεν είχε έντονα στοιχεία εξωτερίκευσης. Έχομε απομακρυνθεί πια για τα καλά από τα έντονα και θεαματικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής των πολιτών στα προεκλογικά δρώμενα. Εκείνο που απέμεινε, και καλό είναι οι πολίτες με την απαρέσκειά τους να το καταργήσουν, είναι οι «κοκορομαχίες» των πολιτικών στα τηλεοπτικά παράθυρα. Μπορεί ακόμα οι εκπομπές αυτού του τύπου να φέρνουν κάποιες διαφημίσεις στα τηλεοπτικά μέσα, αλλά τελικά και οι διαφημιζόμενοι θα κατανοήσουν ότι πωλήσεις τους δεν προωθούνται όταν το τηλεοπτικό κοινό δεν έχει τα διαθέσιμα για αγορές!
Εκείνο που χρειάζεται η χώρα μας, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, είναι η ζεύξη πολιτικού λόγου και πολιτικής πράξης. Γιατί το «παραμύθιασμα» που δημιουργεί ο ασαφής και αχρονοδιαγραμμάτιστος πολιτικός λόγος, δεν περνάει πλέον στους πολίτες. Οι πολίτες έμαθαν κατά τα δύο τελευταία χρόνια να μεταφράζουν τα πολιτικά μισόλογα και μέτρησαν και το χρόνο που χρειάζεται για να μετατραπούν σε αρνητικές προσωπικές οικονομικές επιπτώσεις. Η ευθύνη βέβαια, για την εκφορά αυτού του είδους πολιτικού λόγου, αφορά κατά πρώτο λόγο την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της, δεδομένου ότι αυτή έχει από το Σύνταγμα την εκτελεστική εξουσία αλλά και τη νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό, όμως, δε μηδενίζει και την υποχρέωση της αντιπολίτευσης να αντιπαραθέτει το δικό της αντίλογο με σαφήνεια και τεκμηρίωση.
Ας ελπίσομε ότι θα βαδίσομε σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο. Αν αυτό συμβεί, ίσως γλιτώσομε τα χειρότερα…  Του Νίκου Ευστρ. Μαραμπέα


~** Με κόκκινη μελάνη
~**
** Είμαι σκουλήκι κα σέρνομαι , Είμαι σαλίγκαρος και γλύφω ή  Αετός  και δεν πιάνομαι ;
*   Τί Είμαι ;
~
Μια βόλτα στην παραλία  *   Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Πάντα μια βόλτα στην παραλία βοηθά να μαζέψει κανείς το μυαλό του, να σκεφτεί καλύτερα τα πράγματα. Αυτό έκανα τις προάλλες. Παρατηρώντας, λοιπόν, τον κόσμο που με... συντρόφευε, τον τρόπο που συμπεριφέρονταν πεζοί, ποδηλάτες, μαμάδες με τα καροτσάκια, παρέες που σεργιάνιζαν πάνω- κάτω, ζευγάρια πιασμένα χέρι χέρι, ενισχύθηκε στο μυαλό μου η άποψη που διάβασα τώρα τελευταία και υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της χώρας εξακολουθεί να είναι η νοοτροπία της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και πολιτικής.
* Δεν έχω παρά να συμφωνήσω ότι άλλο πράγμα είναι να δηλώνει κανείς δεξιός, αριστερός, προοδευτικός, ριζοσπάστης, επαναστάτης, κομμουνιστής, οικολόγος και άλλο τι είναι στην πραγματικότητα.
Η ίδια η ζωή μού έχει αποδείξει πολλάκις ότι το τι δηλώνει καθένας σπανίως έχει σχέση με το τι είναι. Και δεν εκπλήσσομαι ποτέ που άνθρωποι με την ίδια νοοτροπία δηλώνουν διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις και υπερασπίζονται διαφορετικές ιδεολογίες.
* Και δεν έχω καμία απορία για τον υπαίτιο αυτής της αντικοινωνίας που ζούμε. Πίσω από το παιδί να αναζητήσετε την οικογένεια, πίσω από το μαθητή αναζητήστε το σχολείο, αναζητήστε αυτόν που βάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτόν που έχει την ισχύ να εξουσιάζει και να εκβιάζει. Είτε με την ισχύ της θέσης είτε με την ισχύ της τσέπης. Επειδή αυτός που έχει την ισχύ δεν έχει κανένα ελαφρυντικό και κανένα άλλοθι. Ο γονιός, ο δάσκαλος, ο εργατικός, ο πολιτικός ταγός και ο οικονομικός εξουσιαστής είναι ταυτοχρόνως και η αιτία και το αποτέλεσμα. Και η κοινωνία ολόκληρη είναι όμηρός τους.
* Και τίποτε δε θα αλλάξει, αν κάποιος ή κάποιοι δεν αποφασίσουν ότι η μέχρι τώρα νοοτροπία τους είναι καταστροφική, γιατί δε συμφέρει την κοινωνία. Δε συμφέρει την επωφελή συμβίωση. Την επωφελή για το μεγάλο πλήθος του συνόλου.
* Κι όλα αυτά μου ήρθαν στο μυαλό κυκλοφορώντας στη Ναυαρίνου, παρατηρώντας τη συμπεριφορά μιας αντικοινωνικής κοινωνίας, αλλά και έχοντας στο μυαλό μου τις αρλουμπολογίες των νέων υπουργών, διαφόρων νέων ριζοσπαστών, μόνιμων επαναστατών, διαφόρων απατεώνων και κλεφτών της κοινωνικής περιουσίας.
* Αυτή η κοινωνία, λοιπόν, χρειάζεται ένα τράνταγμα για να αλλάξει και να πάει παραπέρα. Τα ήδη υπό εξέλιξη βάσανά της δεν της αρκούν. Δεν παράγουν, φαίνεται, ικανό τράνταγμα.
* Είναι σοφότερο να το προκαλέσει η ίδια παρά να το υποστεί από άλλους. Το ξέρει;
**  Δ.Σ. Τριφυλίας
Θα τολμήσουν παραποίηση και απάτη από γινάτι;
* «Τάξις και ηθική» έλεγε και ξανάλεγε ο δήμαρχος Πώποτας στο Κολοκοτρωνίτσι (στη γνωστή τηλεοπτική σειρά «Το καφέ της Χαράς») και τη δόξα του, μάλλον, ζήλεψαν στο Δήμο Τριφυλίας!
Ο δήμαρχος Πώποτας μπορεί να έλεγε τάξις και ηθική, αλλά τις έκανε τις μπαγαποντιές του (για τον έρωτά του, και αυτό δεν είναι επιλήψιμο, κάθε άλλο μάλιστα)! Στο Δήμο Τριφυλίας, ωστόσο, οι μπαγαποντιές του Πώποτα- που ζήλεψαν ο πρόεδρος και θα φανεί εάν και ο δήμαρχος- δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευχάριστες. Αντιθέτως, είναι προσβλητικές, υποτιμητικές, προκλητικές και απαράδεκτες για την πολιτική τάξη και ηθική.
* «Τάξη και ηθική» στο «καφέ της Χαράς» είχαμε στην τηλεόραση, πλαστογραφία και απάτη θα έχουμε, άραγε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις; Δε ρωτάω με κακή πρόθεση ούτε και θέλω να προσβάλλω το θεσμό και το Σώμα, αλλά να με συμπαθάνε, μου έδωσαν το δικαίωμα της κριτικής και του συγκεκριμένου ερωτήματος το βράδυ της Δευτέρας με όσα έγιναν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Επειδή εκεί ήμουν, παρακολουθούσα, κρατούσα σημειώσεις και, ευτυχώς, έχω το ηχητικό ντοκουμέντο όλης της συνεδρίασης, που περιλαμβάνει και τη συζήτηση με το μπάχαλο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και το τι, ακριβώς, ειπώθηκε στη διαδικασία (ο Θεός να την κάνει διαδικασία) των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών, θέλω να ελπίζω πως ο πρόεδρος του Σώματος, το προεδρείο, καθώς και ο δήμαρχος Τριφυλίας δε θα επιχειρήσουν να «αλλάξουν» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αν το τολμήσουν, θα συνιστά, όχι απλώς χοντρή παρατυπία και παραποίηση, αλλά εξόφθαλμη παρανομία! Θα κάνουν, άραγε, πλαστογραφία και απάτη για το γινάτι;
Έντιμο και ηθικό είναι να παραδεχθούν πως στη συνεδρίαση, και δη στην ψηφοφορία, έγινε μπάχαλο, χάθηκε το μέτρημα και ας συνεδριάσουν, ξανά, για να πάρουν ορθά, νόμιμα, ηθικά και ουσιαστικά απόφαση!
Ωστόσο, απόφαση θετική για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν ελήφθη! Πώς να το κάνουμε; Επί παρόντων, στην αίθουσα, 27 δημοτικών συμβούλων, που είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια, οι 13 ψήφισαν «ναι» και οι 14 αρνήθηκαν να ψηφίσουν θετικά. Άρα, το θέμα ως είχε και εισήχθη προς ψήφιση, καταψηφίστηκε! Τέλος! Προκαλώ, δε, όποιον από τη Δημοτική Αρχή και το προεδρείο του Σώματος αμφιβάλλει ή (ακόμη χειρότερα για τον ίδιο) αποπειραθεί τεχνηέντως να το αμφισβητήσει, να δώσει στη δημοσιότητα το ηχητικό της μαγνητοφώνησης των πρακτικών της συνεδρίασης. Με τους θεσμούς κανείς δε δικαιούται να παίζει! Ούτε και με τη νοημοσύνη μας. Τακτικισμοί και εξυπνακισμοί, κομμένοι! Αλχημείες και μαγειρέματα, στα κουκιά και τα πρακτικά, κομμένα και όχι ραμμένα!
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι τσιφλίκι κανενός, ούτε και ο πρόεδρος ή ο δήμαρχος, ο κάθε πρόεδρος και ο κάθε δήμαρχος, μπορεί να το παίζει τσέλιγκας, λες και οι σύμβουλοι και όλοι εμείς οι δημότες είμαστε πρόβατα!
Και για να μην υπάρξουν φαινόμενα παρανοήσεων, λαθεμένων παρερμηνειών ή ακόμη και εσκεμμένων «ερμηνειών» όσων αναφέρω, ξεκαθαρίζω πως σε καμία περίπτωση δε φέρουν ευθύνη οι γραμματείς του Δημοτικού Συμβουλίου. Το λέω αυτό, για να μην επιχειρηθεί καν από πολιτικούς προϊσταμένους του συμβουλίου και του Δήμου να διώξουν τις ευθύνες από πάνω τους, που βαρύνουν αποκλειστικά τον πρόεδρο (και το προεδρείο, στο βαθμό που τους αναλογεί, τον αντιπρόεδρο και το γραμματέα, αν υπογράψουν ή αποδεχθούν, έστω σιωπηρά, παραποίηση και πλαστογραφία των πρακτικών) και το δήμαρχο (αν συνεργήσει), και να τις επιρρίψουν στις δύο υπαλλήλους που επιτελούν με άριστο και υποδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά τους.
Αναμένω την επίσημη θέση του προέδρου και του δημάρχου, καθώς και την ανάρτηση των πρακτικών στη «Διαύγεια». Μετά, όπως η συνείδησή μου, μου επιβάλλει και το δημοσιογραφικό μου καθήκον επιτάσσει, θα πράξω τα δέοντα, για αποκατάσταση της τάξης και ηθικής, της αλήθειας και της πραγματικότητας, της νομιμότητας και της διαφάνειας, με κάθε νόμιμο τρόπο, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που μου παρέχουν το Σύνταγμα και οι θεσμοί της Πολιτείας!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

~**   Nέο Δημαρχείο
Ξεκίνησαν επί της ουσίας οι εργασίες του
* Επιμένει στο αίτημα για παραχώρηση και του κτηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής ο Δήμος Καλαμάτας
* Πριν από κάποιους μήνες, όχι και πολύ μακρινούς, η ταμπέλα που είχε κρεμάσει η Δημοτική Αρχή έξω από την πύλη του παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας και έγραφε «Προσεχώς Δημαρχείο» προκαλούσε μόνο σκωπτικά σχόλια, καθώς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια εξαγγελία που παρέμενε στα χαρτιά.
Τους τελευταίους δύο μήνες, όμως, το έργο, παρά τον προβληματισμό που υπάρχει ακόμη για τη χρηματοδότησή του, έχει ξεκινήσει. Ήδη έχουν γίνει καθαιρέσεις κουφωμάτων, σοφάδων, συνοδών κτηρίων, μηχανημάτων και ογκωδών αντικειμένων.
* Οι συγκεκριμένες εργασίες θα συνεχιστούν για ένα μήνα περίπου, οπότε θα ξεκινήσει η ενίσχυση του κτηρίου με μπετόν. Ο δε κωδικός του έργου έχει ενεργοποιηθεί και πληρώθηκε, μάλιστα, ο 1ος λογαριασμός.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, κι αν όλα τηρηθούν βάσει μελέτης, τον Απρίλιο του 2014 ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει ένα καινούργιο Διοικητικό Κέντρο.
Χθες, ο δήμαρχος Παν. Νίκας, συνοδευόμενος από τους δύο αρμόδιους αντιδημάρχους Χρ. Ριζά και Ανδ. Καραγιάννη, το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Βασ. Τζαμουράνη και μηχανικούς του Δήμου, επισκέφθηκε το υπό κατασκευή νέο Δημαρχείο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των εργασιών.
«Μετά από προσπάθεια έξι χρόνων ξεκίνησαν και προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας, ένα δημοτικό κατάστημα το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι από τα καλύτερα σε πανελλήνιο επίπεδο.
Ο Δήμος Καλαμάτας στεγάζεται υπό δύσκολες συνθήκες, οι υπάλληλοι δουλεύουν σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους δημότες.
Επιπλέον των προηγουμένων, χθες (σ.σ. προχθές) έφτασε στο Δήμο μια απόφαση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με την οποία ζητούνται 5.500 ευρώ το μήνα ενοίκιο για τους χώρους που κατέχουμε στο υπάρχον Διοικητήριο. Όπως καταλαβαίνει κανείς, το οικονομικό βάρος είναι μεγάλο και γι’ αυτό βιαζόμαστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο νέο Δημαρχείο, ώστε, εκτός των άλλων, να υπάρξει μια οικονομία από πλευράς μας», τόνισε σε δηλώσεις του.
Το νέο Δημαρχείο, επιπρόσθετα, θα αναβαθμίσει τη δυτική περιοχή της Καλαμάτας και θα προσφέρει άριστους χώρους εργασίας για τους 800 περίπου υπαλλήλους του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη ανακατασκευής έχει πληρωθεί από τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο (εκτίμηση κόστους μελέτης 400.000 ευρώ), η παραχώρηση έγινε από τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλο και η ανακατασκευή πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ένα επιπλέον θέμα που προσπαθεί να λύσει ο Δήμος Καλαμάτας, χωρίς μέχρι σήμερα να τα έχει καταφέρει, είναι να ευοδωθεί το αίτημά του προς το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για παραχώρηση και του κτηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής. Ως αντιπαροχή, ο Δήμος είναι έτοιμος να παραχωρήσει κάποια κτήριά του για τη λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών υγείας του νομού.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη , εφημ. "Θάρρος"2012.-

~**    Ιάκωβος Βλάχος
Image«Περήφανος που πήγα σε επαρχιακό σχολείο»
* Μιλώντας με τον αριστούχο Ιάκωβο Βλάχο, τον πρώτο ενδεχομένως της Μεσσηνίας σε βαθμολογία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι η συγκροτημένη σκέψη, η αίσθηση του μέτρου που φαίνεται να έχει και η ψυχραιμία που δείχνει απέναντι στα πράγματα.
«Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται εξοντωτικό διάβασμα. Βέβαια, δεν εννοώ ότι δε χρειάζεται να κοπιάσει κανείς, γιατί, όντως, ήταν μια κοπιαστική χρονιά, για όλους φαντάζομαι. Όμως, μπορώ να σας πω ότι ποτέ δεν έμεινα ξύπνιος για το διάβασμα. Δε διάβαζα, ας πούμε, 2.00 η ώρα τη νύχτα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το άφησα τελευταία χρονιά, είχα ένα σχετικά καλό επίπεδο από τις προηγούμενες. Ωστόσο, έβαλα όλη τη δύναμή μου την τελευταία χρονιά, όπως κάνει όλος ο κόσμος».

* Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσει 19.618 μόρια στο 3ο Πεδίο και 19.601 στο 2ο και το 4ο. Στην Έκθεση έγραψε 18,5, στη Βιολογία Γενικής Παιδείας 19,7, στη Φυσική Κατεύθυνσης 18,7, στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης 20, στη Βιολογία Κατεύθυνσης 19,5 και στη Χημεία Κατεύθυνσης 19,8.
Όπως μας τόνισε και ο διευθυντής του, στο Λύκειο Αρφαρών, Γιώργος Κώτσαρης, ο Ιάκωβος ήταν από τα παιδιά που δεν έλειπαν εύκολα από τα μαθήματα του σχολείου, όπως συνήθως συμβαίνει με τους μαθητές, που μένουν σπίτι προκειμένου να διαβάσουν για τις εξετάσεις.
«Έκανα κι εγώ κάποιες απουσίες, αλλά να σας πω την αλήθεια, μου φάνηκε πολύ χρήσιμο το ότι πήγα στο σχολείο τις τελευταίες μέρες. Ιδιαίτερα στη Φυσική, σε αυτό το επίμαχο θέμα, με βοήθησε πολύ μια άσκηση που λύσαμε εδώ στο σχολείο λίγες μέρες πριν από τις εξετάσεις. Όχι, δε δίνω συμβουλές να μη λείψει κάποιος, γιατί κι εγώ έκανα απουσίες προς το τέλος, όμως δεν πρέπει να απαξιώνουμε το σχολείο. Γιατί στο σχολείο δεν πηγαίνουμε μόνο για να μην παίρνουμε απουσίες. Το σχολείο δεν είναι άχρηστο. Σας είπα το παράδειγμα της Φυσικής. Η άσκηση που δόθηκε στις Πανελλαδικές ήταν παρόμοιας λογικής με αυτή που λύσαμε στο σχολείο τις τελευταίες μέρες. Γι’ αυτό δεν πρέπει να απαξιώνουμε το σχολείο σε καμία περίπτωση».
Ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία
Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζει ο Ιάκωβος τον παράγοντα ψυχολογία: «Έχω ένα χαρακτήρα ψύχραιμο, οπότε διατήρησα την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία μου στις εξετάσεις. Για να επανέλθω στη Φυσική, άφησα ένα ολόκληρο υποερώτημα από το β΄ θέμα για το τέλος, χωρίς αυτό να επηρεάσει, όπως φάνηκε, την επίδοσή μου σε όλα τα άλλα ερωτήματα. Διατήρησα την αυτοκυριαρχία μου εκείνη την ώρα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό πιστεύω. Το αφήνεις, επανέρχεσαι και το παλεύεις μέχρι το τέλος. Αυτό έκανα».
Όσο για το πώς ένιωσε όταν έμαθε τους βαθμούς του: «Τι να σας πω, εγώ δεν είχα τόσο μεγάλη αγωνία εκείνο το πρωί. Είχαν, όμως, όλοι οι υπόλοιποι γύρω μου. Αισθάνθηκα δικαιωμένος, τίποτα περισσότερο. Πρέπει να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον πατέρα μου, που με μετέφερε σχεδόν καθημερινά στην Καλαμάτα για τα φροντιστήρια, αλλά και στη μητέρα μου. Βεβαίως, είχα ψυχολογική υποστήριξη από όλους».
Του άρεσε πάντα η Χημεία, γι’ αυτό σκεφτόταν, όταν θα ερχόταν η ώρα, να δηλώσει Χημικό Αθήνας ή Χημικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο, όμως πλέον, λόγω βαθμολογίας, σκέφτεται την Ιατρική, που επίσης του αρέσει ως επιστήμη. «Άλλωστε, έχει πολλούς τομείς με τους οποίους μπορείς να ασχοληθείς. Θα με ενδιέφερε η έρευνα, για παράδειγμα. Αυτό θα το δείξει το μέλλον, είναι νωρίς ακόμη».
Τι θα έλεγε σε άλλα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις: «Να έχουν επιμονή και να μην τα παρατούν. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα παρατάς. Γιατί υπάρχουν παιδιά που στις Πανελλήνιες μπορεί να δυσκολευτούν λίγο, να αφήσουν τα θέματα και να βγουν έξω. Πρέπει να το παλέψεις μέχρι το τέλος, όλη τη χρονιά και την ώρα της εξέτασης. Και να μην απαξιώνει κανείς το σχολείο, γιατί δεν είναι μόνο τα φροντιστήρια που προσφέρουν. Πρέπει, μάλιστα, να δηλώσω ότι είμαι περήφανος που πήγα σε επαρχιακό σχολείο».
Της Μαρίας Νίκα

~**  Τελειώνει σήμερα στην Αρχαία Μεσσήνη
«Αυλαία» για το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
* Ολοκληρώνεται σήμερα, με την παράσταση της «Ελένης» του Ευριπίδη από τους μαθητές του Γυμνασίου Κυπαρισσίας, αλλά και με τα τραγούδια και ποιήματα στα γκρικάνικα από τον Φράνκο Τομάσι και την Οφέλια Έλια, το «1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, Αρχαία Μεσσήνη 2012» στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Χθες, μαθητές του 8ου Λυκείου Αθηνών παρουσίασαν την παράσταση «Ευμενίδες» του Αισχύλου.
Κατά την τελετή έναρξης, το Σάββατο, το συγκρότημα «Χρυσέα Φόρμιγξ» ταξίδεψε τους παριστάμενους στην αρχαιότητα, αποδίδοντας μουσική που ακουγόταν σε θρησκευτικές και αθλητικές εορτές. Οι ήχοι της φόρμιγγας και του αυλού μάγεψαν το ακροατήριο.
Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι η μουσική ακουγόταν στο φυσικό της χώρο, αλλά και η πολύ καλή ακουστική του Εκκλησιαστηρίου, αφού δεν είχαν τοποθετηθεί μικρόφωνα.
Ο Θεατρικός Όμιλος του Λυκείου Μεσσήνης παρουσίασε την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Οι ηθοποιοί-μαθητές με απλότητα και ενθουσιασμό ερμήνευσαν τους ρόλους τους με τρόπο μοναδικό.
Την Κυριακή, 24 Ιουνίου, το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Ευαγγελικής Σχολής Ν. Σμύρνης απέδωσε τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, ένα έργο πραγματικά δύσκολο και οι θεατές εντυπωσιάστηκαν τόσο από την επιλογή όσο και από την ερμηνεία των μαθητών. Την παράσταση παρακολούθησαν και τα μέλη Φιλαρμονικής από τη Σουηδία που εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο Δήμο Μεσσήνης.
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα, υπό ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, οι οποίες όμως δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου που ανέβασε το Λύκειο Λιτόχωρου. Ακολούθησε μια κωμωδία, για να χαλαρώσει η ατμόσφαιρα. Μαθητές από σχολεία της Κέρκυρας παρουσίασαν τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Με κέφι και σκέρτσο απέδωσαν τους ρόλους τους, ξεσήκωσαν τους θεατές που χειροκροτούσαν και επευφημούσαν. Και οι δύο παραστάσεις αντάμειψαν όσους παρέβλεψαν τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες και πήγαν να ενθαρρύνουν τα παιδιά για την προσπάθειά τους.
O δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία του Φεστιβάλ, λέγοντας πως τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου έχουν κάνει αξιόλογη δουλειά. Ο κ. Αναστασόπουλος δεσμεύτηκε ότι την επόμενη χρονιά το φεστιβάλ θα είναι καλύτερο και οι παραστάσεις θα διεξάγονται σε καλύτερη ώρα και στο ακροατήριο, οργανωμένα, θα συμμετάσχουν μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Θα καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, διότι στόχος της Δημοτικής Αρχής, όπως σημείωσε, είναι η προβολή του τόπου, αλλά και η παροχή κινήτρων στη νέα γενιά να ασχοληθεί με την παράδοση, τον πολιτισμό της χώρας και της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και ο πολιτισμός θα περάσουν στις νέες γενιές.
Τέλος, συνεχάρη τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Αρχαία Μεσσήνη» Γ. Δαβίλλα, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιτυχώς το «1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, Αρχαία Μεσσήνη 2012».
~ Δωρεάν μετακίνηση
Ειδικά για σήμερα, ο Δήμος Μεσσήνης θα αναλάβει τη δωρεάν μετακίνηση ατόμων προς την Αρχαία Μεσσήνη με λεωφορείο που θα αναχωρήσει από την κεντρική πλατεία Μεσσήνης στις 5.00 το απόγευμα. Οι ενδιαφερόμενοι για τη δωρεάν μεταφορά μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2722360140 (κ. Ηλίας Θεριός), ενώ, λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

~** Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας
Διάσχιση της Νέδας το Σάββατο και την Κυριακή
* Την καθιερωμένη διάσχιση του ποταμού της Νέδας θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, το προσεχές Σάββατο και την Κυριακή.
Το θερμόμετρο έχει πιάσει κόκκινο τις τελευταίες μέρες. Και βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις τα δροσερά νερά και η μοναδική φύση της Νέδας αποτελούν το καλύτερο και το πιο όμορφο καταφύγιο!
Φέτος θα υπάρχει δυνατότητα είτε διήμερης είτε μονοήμερης πορείας.
Ειδικότερα:
Διήμερη διάσχιση: Αναχώρηση το Σάββατο στις 8.00 το πρωί από τα γραφεία του Συλλόγου. Έναρξη από πηγές Νέδας, διανυκτέρευση στο Κουβελέικο γεφύρι. Τη δεύτερη μέρα η διάσχιση θα ολοκληρωθεί έως το στόμιο και τους καταρράκτες στο σημείο αυτό. Επιστροφή από χωριό Πλατάνια.
Μονοήμερη διάσχιση: Αναχώρηση το πρωί της Κυριακής στις 6.00 από τα γραφεία του Συλλόγου. Συνάντηση με ομάδα στο γεφύρι του Κούβελα και συμμετοχή στην πορεία της 2ης μέρας.
Για τη συμμετοχή απαιτείται στοιχειώδης καλή φυσική κατάσταση και γνώση κολύμβησης.
Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9.00) και στα τηλ. 2721097733, 6942553144 (μονοήμερη πορεία), 6944574797, 6977716580.

~** Πριν 94 χρόνια
- ΠΕΡΙΚΑΛΛΕΣ άνθος, το οποίον θερμοτάτη και αστείρευτος πατρική στοργή εμεγάλυνε και καθ’ ην ώραν από το άρωμά του ήντλει την μόνην παρηγορίαν η πατρική καρδία από βαρίαν καταιγίδα παρασυρθέν επέταξε προς ωραίους και ιδανικούς κόσμους. Εις μάτην η πατρική καρδία θα ζητά πλέον την χαράν. Ο λευκός άγγελος ο επί είκοσι δύο ενιαυτούς συγκεντρώνων όλην την παρήγορον ελπίδα έφυγε ταχύς προς τον τόπον όπου οι μεγάλοι ύμνοι από τα «Χερουβείμ» ψάλλονται.
- Η Μαρία Παναγιωτοπούλου, η ωραία νύμφη, απέθανε και στείχουσαν την τελευταίαν οδόν ηκούετο όπισθεν ο βαρύς βόγγος και στεναγμός τον οποίον μόνον η πατρική καρδία γνωρίζει. Εις τον τάφον σου ας φυτρώσουν γρήγορα τα άνθη τα οποία τόσον εν τη ζωή ηγάπησας, ατυχή Άγγελε, θα τα ποτίζη το αστείρευτον πλέον δάκρυ ενός πατρός. Ίσως εις τούτο ν’ ανεύρη την παρηγορίαν.
Β.Κ.
- Ο Γιάνγκος Τσιμπιδάρος και η Βίκη Β. Τσαπατσάρη εκ Καρυάς της Λακωνικής μνηστευθέντες τελούσι ενταύθα λίαν προσεχώς τους γάμους των.

~**   Θαν. Πετράκος
Νέα επιστολή στον πρωθυπουργό για τα πυρόπληκτα δάνεια
* Νέα επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θανάσης Πετράκος, με την οποία τονίζει την ανάγκη άμεσης πρωθυπουργικής παρέμβασης για το θέμα των δανείων των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι τράπεζες εμπαίζουν ουσιαστικά τους δανειολήπτες.s

~**  Αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας

Ένταξη ενός σημαντικού έργου στο ΕΣΠΑ
* Με απόφαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας, προϋπολογισμού 5.245.950 ευρώ, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.
Με το έργο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, διασφαλίζεται η άριστη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και η δυνατότητα υποδοχής και διαχείρισης λυμάτων από τις νέες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, μέχρι τον Άγιο Φλώρο.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνοδεύει την απόφαση, το έργο αφορά στην αποκατάσταση της δυναμικότητας της μονάδας στο επίπεδο των 120.000 ισοδύναμων κατοίκων, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός του 1994, και στην αναβάθμιση, που είναι λειτουργικά ανεπαρκής, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις επεξεργασίας της επόμενης 20ετίας, έχοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση, τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής καθώς και τη διεύρυνση μέσω του «Καλλικράτη» του Δήμου Καλαμάτας.
Α.Π.
*** Παρέμβαση Παπούλια στη Σύνοδο Κορυφής
 * Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας που εκπροσωπεί τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες πρότεινε σε παρέμβασή του να χρησιμοποιηθούν επικαιροποιημένα στοιχεία (σ.σ. τώρα χρησιμοποιούνται στοιχεία από το 2008) στο «πέμπτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης» (2014-2020), ώστε η Ελλάδα να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια.
* Επίσης, φέρεται να είπε πως έχουμε μία κυβέρνηση συνασπισμού τριών κομμάτων, που είναι αποφασισμένη να πιάσει τους στόχους της, όμως η ύφεση και η ανεργία δημιουργούν θέμα ανάπτυξης για την οικονομία.
 * Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπούλιας, έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

~** Τροποποιήσεις στο Μνημόνιο κατά ανεργίας και ύφεσης ζητά ο Αντώνης Σαμαράς
*  Την ανάγκη τροποποιήσεων στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα, προκειμένου «να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση» επισημαίνει στην επιστολή του προς τους 26 ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και τους στόχους που έχουν τεθεί, καθώς και να επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος «με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».
* Ο πρωθυπουργός -που είχε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τα κεντρικά πρόσωπα της ΕΕ, όπως τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αλλά και ηγέτες κρατών, όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό ομόλογό του Μαριάνο Μόντι- ανέφερε ότι προσβλέπει σε συναντήσεις μαζί τους «ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω».
*  Την επιστολή θα παραδώσει στους εταίρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έχει ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης επαφές στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπούλιας, εκτός από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον οποίο συνάντησε την Τετάρτη, θα έχει σήμερα, Πέμπτη, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και νωρίς το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει διμερείς συναντήσεις και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
*  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει το λόγο στο γεύμα της Πέμπτης όπου θα κάνει μία σύντομη προσφώνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, θα αναφερθεί στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και θα υποστηρίξει ότι χρειάζεται βοήθεια η χώρα από τους εταίρους της.
*  Στη Σύνοδο Κορυφής συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου (ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τον κ. Σαμαρά θα εκπροσωπήσει ο Κωστής Χατζηδάκης.
~*  Η επιστολή Σαμαρά
 ~ Αναλυτικά, ο κ. Σαμαράς αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:
* «Όπως σας έχω πληροφορήσει, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παραστώ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω μιας οφθαλμολογικής επέμβασης που έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
* »Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης.
* »Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.
* »Θα επιταχύνω την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.
* »Βεβαίως, υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη των στόχων.
* Προσβλέπω σε συνάντησή μας, ευθύς ως οι γιατροί μου επιτρέψουν να ταξιδέψω»

~*** Ορκίστηκε η νέα Βουλή
* Υπό την προεδρία του πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη έγινε την Πέμπτη η συγκρότηση σε Σώμα των 300 βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Την Παρασκευή η εκλογή του προεδρείου. * Χοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, ορκίστηκαν οι βουλευτές της νέας Βουλής, που εξελέγησαν στις 17 Ιουνίου. «Καλή σας δύναμη» ευχήθηκε σε όλους τους βουλευτές ο Αρχιεπίσκοπος. Τον όρκο τους στο κοράνι έδωσαν και οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές.

 * Από την ορκωμοσία απουσίαζε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς, μετά την πρόσφατη εγχείρηση στο μάτι του, οι γιατροί του έχουν συστήσει να παραμένει κλινήρης για μια εβδομάδα. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της απερχούσας Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος προήδρευσε του Σώματος ευχήθηκε, εκ μέρους όλων των βουλευτών, να είναι σύντομα κοντά τους.
 * Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ήταν έξι βουλευτές του κόμματος- ανάμεσά τους και ο Μανώλης Γλέζος. Θρησκευτικό όρκο έδωσαν επίσης εννέα βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και η κυρία Κανέλλη από το ΚΚΕ.
 * Επίσης, στην ορκωμοσία δεν παρίσταντο οι υπουργοί της ΝΔ που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σημειώνεται ότι μετά την ορκωμοσία είχαν συνάντηση η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
 * Τα έδρανα που θα καταλάβουν τα κόμματα προκάλεσαν τριβές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, θέμα που θα λύσει ο νέος Πρόεδρος τού Σώματος. Την Παρασκευή, θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων του σώματος.Θέμα πάντως έχει δημιουργηθεί με τη θέση του έβδομου αντιπροέδρου της Βουλής, τον οποίο- σύμφωνα με τη δύναμη που έχει στο κοινοβούλιο- εκλέγει η Χρυσή Αυγή. Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα προσέλθουν για να ψηφίσουν, ενώ την ίδια στάση- λίγο πολύ- θα τηρήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής δεν συγκεντρώσει 75 ψήφους για να εκλεγεί η θέση θα παραμείνει κενή.
 * Η ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έχει οριστεί ακόμα. Εκτιμάται ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει την 4η Ιουλίου για να ολοκληρωθεί την 6η Ιουλίου τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα τρικομματική κυβέρνηση.
 
~** .Σε βαρύ και τεταμένο κλίμα οι συζητήσεις στη Σύνοδο για την οικονομική ενοποίηση

*  Bρυξέλλες, Βέλγιο
* Οδικό χάρτη για τη δημιουργία πραγματικής οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη, αναζητούν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής και στο πλαίσιο αυτό θα εξουσιοδοτήσουν την Προεδρία και την Επιτροπή να επεξεργαστούν έως τα τέλη του έτους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων.
 * Δεν αποκλείεται ωστόσο, αφού οι διαδικασίες αυτές είναι από τη φύση τους χρονοβόρες, να υπάρξει σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» για την Ισπανία και την Ιταλία.
 * Ωστόσο, το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις περιγράφεται από όλους ως βαρύ, αλλά και τεταμένο, κάτι που δείχνουν και οι δηλώσεις των ηγετών κατά την είσοδό τους, που αποδεικνύουν ότι ο καθένας έχει τη δική του ιεράρχηση και τις δικές του προτεραιότητες.
 * Κάποιοι ήδη μιλούν για δύσκολες διαδικασίες και μακρά νύχτα... Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται μάλλον πρέπει να μαλώσουν πολύ για να βρούνε τι μπορεί να τους ενώσει.
 * Σχέδιο έκτακτης αναγκής για Ισπανία-Ιταλία
 * Ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν οι αγορές και του φόβου που έχουν προκαλέσει στην ευρωζώνη απειλώντας ευθέως πλέον την ύπαρξη του κοινού νομίσματος, είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναγνωρίζοντας προφανώς το χρονοβόρο των διαδικασιών που προτείνουν για την αντιμετώπιση της κρίσης, φέρονται να εξετάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ισπανία και την Ιταλία που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αγγίζει απογορευτικά ύψη.
 * Ετσι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να επεξεργάζονται πυρετωδώς μέτρα άμεσης δράσης για να ανακουφίσουν την Ισπανία και την Ιταλία, περιορίζοντας το κόστος δανεισμού τους.
 * Σύμφωνα με τρεις πηγές στην ΕΕ, που επικαλείται το Reuters, οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται στην ενεργοποίηση του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης EFSF καθώς και του μελλοντικού, μόνιμου ESM.
 * Τα δύο αυτά ταμεία προβλέπεται να αγοράζουν ισπανικά και ιταλικά ομόλογα απευθείας από τις κυβερνήσεις τους, στηρίζοντάς τα στις σχετικές δημοπρασίες.
 * «Πρέπει να κοιτάξουμε τα εργαλεία που ήδη υπάρχουν», είπε ο ένας αξιωματούχος.
 * «Τόσο το EFSF όσο και το ESM, όταν λειτουργήσει, έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ομόλογα στην πρωτογενή αγορά. Αυτό είναι το πεδίο στο οποίο έχει νόημα να δουλέψουμε», συμπλήρωσε.
 * Ακόμα και αν ληφθεί αυτό το μέτρο, ωστόσο, η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να ζητήσουν επίσημα ευρωπαϊκή βοήθεια, κάτι που δεν επιθυμούν, γιατί τότε θα τους επιβληθούν δημοσιονομικοί όροι και διεθνής εποπτεία.
 * Από την άλλη ίσως να μην αναγκαστούν να λάβουν μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιπλέον των όσων έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουν.
 * Αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο παρασκήνιο της Συνόδου μικρή ομάδα ειδικών και έμπιστων συνεργατών Ευρωπαίων ηγετών επεξεργάζεται μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, επικαλείται και η εφημερίδα Financial Times Deutschland.
 * Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοσή της, το σχέδιο έχει αντικείμενο τον βραχυπρόθεσμο κατευνασμό των αγορών, κυρίως σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία και αναμένεται να συζητηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο (Παρασκευή) το μεσημέρι.
 * Όπως επισημαίνεται, πάντως, ως χθες το βράδυ, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει.
 * Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, τονίζεται στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν σκέψεις για ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης.
 * «Το ζήτημα των ευρωομολόγων ή των eurobills είναι κατ' αρχήν νεκρό», δήλωσε στην εφημερίδα κοινοτικός αξιωματούχος και διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται αντ' αυτού είναι πώς τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης (ΕΤΧΣ και ΕΜΣ) θα μπορέσουν να διατεθούν κατά τρόπο ώστε να οδηγηθούμε σε χαμηλά επιτόκια, αποδεκτά από τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
 * Νωρίτερα σήμερα πάντως, αναφέρεται στο δημοσίευμα, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης παραδέχονταν ότι υπάρχουν εργαλεία, όπως η πώληση ομολόγων στην πρωτογενή και στην δευτερογενή αγορά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
 ~ Ζητείται ενοποίηση ...
 * Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τα συστατικά στοιχεία μιας τέτοιας ένωσης θα είναι, όπως αναφέρει το Reuters, τέσσερα: ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ένα για τη δημοσιονομική πολιτική, ένα για την οικονομική πολιτική καθώς και για τη δημοκρατική νομιμοποίηση.
 * Το πλαίσια αυτά θα τα επεξεργαστούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Χέρμαν βαν Ρομπάι), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
 ~ Eνδιάμεσο σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπεται να υποβληθεί έως τον Οκτώβριο.
 * Το κείμενο αναφέρει ακόμα ότι η σκοπούμενη τραπεζική ένωση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της ΕΕ, επιτρέποντας ωστόσο διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών εντός και εκτός ευρωζώνης.
 ~  ..... .σε κλίμα διχασμού
 * Αμετακίνητη παραμένει η Γερμανία στη σκληρή θέση της ότι η δημοσιονομική πειθαρχία, η ενίσχυση της εποπτείας μέσω περαιτέρω δημοσιονομικής ενοποίησης και η έμπρακτη απόδειξη της πλήρους μετάνοιας των «αμαρτωλών» κρατών για λάθη του παρελθόντος αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προύποθέσεις για να συζητήσει οποιοδήποτε μέτρο «ανακούφισης» των υπερχρεωμένων κρατών.
 * Ωστόσο η κυρία Μέρκελ έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση και κινδυνεύει με απομόνωση, αφού στις πιέσεις που ασκούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία για άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης των κρατών-μελών που πολιορκούνται από τις αγορές, προστίθεται οι αυστηρές συστάσεις για αλλαγή πλεύσης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, του προέδρου των ΗΠΑ Μπ.Ομπάμα, μεγαλοεπενδυτών, αναλυτών και σειράς άλλων.
 * Ωστόσο, μέχρι στιγμής συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ υπάρχει μόνο στο ότι πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη, χωρίς βέβαια να έχουν συμφωνήσει ακόμη στους τρόπους μέσω των οποίων αυτό θα γίνει.
 * Το χασμα μεταξύ τους μεγαλώνει όταν η συζήτηση προχωρά στην έκδοση ευρωομολόγων, στην επιμήκυνση προγραμμάτων και αναβολής των στόχων για απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία κτλ.
 * Ενδεικτικές των διαφορών που υπάρχουν είναι οι δηλώσεις των ηγετών κατά την προσέλευσή τους στην Σύνοδο.
 * «Ήρθα εδώ για να μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη. Ηρθα εδώ για να μπει η ανάπτυξη στο επίκεντρο των δεσμεύσεών μας και για να υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες ελπίζω να γίνουν αποδεκτές και θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε επιπλέον (οικονομική) δραστηριότητα για τις χώρες που τη χρειάζονται» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ.Ολάντ.
 * Και πρόσθεσε: «ήρθα εδώ προκειμένου να βρεθούν πολύ γρήγορες λύσεις για να στηριχτούν οι χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις αγορές, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να ανορθώσουν τα δημοσιονομικά τους. Έρχομαι, επομένως, με ένα πνεύμα να δώσουμε στην Ευρώπη την αναγκαία δύναμη, συνοχή και αλληλεγγύη».
 * »Εάν επιτύχουμε περισσότερη ανάπτυξη μέσω του Συμφώνου που θα υιοθετήσουμε, ένα μακρόπνοο όραμα και άμεσα μέτρα για να στηρίξουμε τις χώρες που έχουν καταβάλει προσπάθειες αλλά δε μπορούν να αντέξουν υπερβολικά ψηλά επιτόκια, τότε θα έχουμε κάνει καλή δουλειά».
 * Τη λέξη ανάπτυξη πλέον η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τη λέει με άνεση, για διευκόλυνση όμως σε ότι αφορά την ελάφρυνση του κόστους δανεισμού χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ...δε λέει κουβέντα κρατά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα.
 * «Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων βρίσκεται το πακέτο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Έχουμε εργαστεί πάνω σε αυτό σε όλες τις συνόδους φέτος, τον Ιανουάριο, το Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι ολοκληρωμένο για να μπορέσουμε να το περάσουμε» είπε μόνο η Μέρκελ.
 * Η απάντηση αυτή δεν θα ικανοποιούσε καθόλου τον πρόεδρο της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, που εμφανίζεται αποφασισμένος να διεκδικήσει από τη Σύνοδο συγκεκριμένες λύσεις που θα μειώσουν το κόστος δανεισμού για τη χώρα του.
 * «Χρηματοδοτούμαστε μόνοι μας με υπερβολικά υψηλό κόστος και πολλοί ισπανικοί οργανισμοί δεν έχουν καν πρόσβαση σε χρηματοδότηση [...] Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος και ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» είπε ο Ραχόι.
 * Αναφερθείς στη άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Ραχόι ανέφερε ότι «είναι μία ιδέα με θετικά και αρνητικά στοιχεία [...] Δε νομίζω ότι θα λυθεί οριστικά σήμερα».
 * Με διάθεση συμβιβασμού, αύλυνσης των μεγάλων αντιθέσεων, αλλά και επίγνωσης της κρισιμότητας των στιγμών με τις αγορές να καραδοκούν φαίνεται ότι προσέρχονται στη Σύνοδο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.
 * «Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της ανάπτυξης. Πρέπει να συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις χρηματαγορές» δήλωσε ο Γιούνκερ, που όπως φαίνεται θα παραμείνει στη θέση του προέδρου του Eurogroup.
 * «Έχω την πεποίθηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε τις αποφάσεις που θα βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να σταθεροποιηθούν οι αγορές και θα βοηθήσουν να πέσει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία» δήλωσε ο Ρεν.
 * Σε ό,τι αφορά τους άλλους ηγέτες, ο καθένας τοποθετείται αναλόγως του «στρατοπέδου» που ανήκει, των εσωτερικών ισορροπιών στη χώρα του, αλλά και πόσο κοντά στη χώρα του αισθάνεται την απειλή των αγορών.
 * Ενδεικτικό είναι ότι η δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε εστιάζει στα εργαλεία που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και της στήριξης των χωρών και των τραπεζών. Από την άλλη εμφανίζεται αρνητικός στις προύποθέσεις που θέτει κυρίως η Γερμανία προκειμένου να αυξήσει τα εργαλεία διάσωσης.
 * «Δεν είμαι διατεθειμένος να εφεύρω κάθε είδους νέα εργαλεία. Υπάρχουν ήδη εργαλεία που μπορούν, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη που δεν τα βγάζουν πέρα μόνα τους [...] Τα προβλήματα της ευρωζώνης δε λύνονται παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα -(τα προβλήματα) λύνονται τηρώντας τα συμφωνηθέντα» επισήμενε χαρακτηριστικά ο Ρούτε.
 * «Δεν υπάρχουν φάρμακα ή ασπιρίνες για να λύνονται τα ζητήματα. Τα εν λόγω κράτη πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν τα εργαλεία για τις χώρες που λένε ότι δεν τα βγάζουν πέρα μόνες τους βραχυπρόθεσμα, δε βλέπω την ανάγκη να εφευρεθούν νέα εργαλεία» πρόσθεσε.
 * Αναφερθείς ειδικά στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ισπανία ο Ρούτε εξέφρασε την άποψη ότι «ο μόνος δρόμος για να βγουν η Ισπανία και η Ιταλία από αυτήν την κρίση είναι η φυγή προς τα μπρος και να συνεχίσουν ό,τι δεν κατάφεραν επαρκώς τα τελευταία χρόνια: να μεταρρυθμίσουν τις αγορές εργασίας τους, να κάνουν περικοπές και μεταρρυθμίσεις».
 * «Μπορώ να έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω τα υφιστάμενα εργαλεία για να βοηθήσω τις χώρες αυτές να ξαναμπούν σε σωστή τροχιά εάν υλοποιήσουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά το ένα δε μπορεί να είναι σε βάρος του άλλου. Η Ιταλία και η Ισπανία δε μπορούν να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις, επειδή δέχονται έκτακτη βοήθεια από την Ευρώπη» πρόσθεσε.
 * Πιο διαλλακτικός στην λήψη νέων μέτρων ή έστω στην ισχυροποίηση υπαρχόντων εμφανίζεται ο Βέλγος πρωθυπουργός Ελιο ντι Ρούπο, συνειδητοποιώντας μάλλον περισσότερο τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η κατάρρευση μελών της ευρωζώνης για το σύνολο της.
 * «Υπάρχουν σημαντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και τώρα η Κύπρος, η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και εάν δεν τις βοηθήσουμε αυτό θα επηρεάσει σταδιακά και την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα και εμάς» τόνισε ο Ρούπο.
 * Για τους πόρους δε της οικονομικής στήριξης, επισήμανε «... υπάρχουν πάντα σημαντικά χρηματοοικονομικά μέσα, ίσως άλλες χώρες τα ζητήσουν [...] Το Βέλγιο, για παράδειγμα, θέλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να έχει περισσότερα μέσα προκειμένου να μπορούμε να επενδύσουμε περαιτέρω στην Ευρώπη».
 * Στην γνωστή πλέον γραμμή της Φινλανδίας, αυτή της εγγύησης της μεγαλύτερης δυνατής εξασφάλισης για κάθε ευρώ που δίνει προς βοήθεια κράτους-μέλους της ευρωζώνης, κινούνται οι δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Γιούρκι Κάταϊνεν, επαναλαμβάνοντας στο πλαίσιο αυτό την άρνησή της για ευρωομόλογα.
 * Γαι τη συλλογικοποίηση του χρέους τονίζει ότι «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που θα βασίζεται σε αμοιβαία χρέη ή σε νέες δομές μόνο και μόνο για να υπάρξουν και νέοι παίχτες για να πληρώνουν τους λογαριασμούς. Οι νέες δομές πρέπει να ωφελούν όλους [...]. Δεν μας αρέσουν τα ευρωομόλογα».
 * Σχολιάζοντας δε την ιδέα που εξετάζεται για αλλαγές του καθεστώτος προνομιακού πιστωτή σε ό,τι αφορά τον ESM, ο Κάταϊνεν λέει: « «πρέπει να δεχτούμε ότι ο ESM έχει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι βασικό κομμάτι του ESM. Φαντάζομαι πως τα εθνικά κοινοβούλια πολύ δύσκολα θα αποδέχονταν αλλαγές των κανόνων».
 ~ Newsroom ΔΟΛ

~**

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
Μπαλοτέλι

ΙΤΑΛΙΑ  -  ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-1 , (2-0) .-^
Γκολ:    20΄ , 36΄Μάριο Μπαλοτέλι ,92΄ πεν. Εζίλ  .-
Κίτρινες:
Κόκκινες:
- Γερμανία (Λεβ): Νόιερ, Χούμελς, Μπαντστούμπερ, Λαμ, Μπόατενγκ,(Mίλερ) Κεντίρα, Σβαιστάιγκερ, Εζίλ, Κρος,(Ρόις), Ποντόλσκι, Γκόμεζ (Κλόζε)
- Στον πάγκο: Βίιζε, Ζίλερ, Σμέλτζερ, Χέβεντες, Μερτεσάκερ, Γκουντογκάν, Σούρλε, Μέλερ, Μπέντερ, Γκέτσε, Ρόις, Κλόζε
~ Ιταλία (Πραντέλι): Μπουφόν, Κιελίνι, Μπαλτσαρέτι, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Μαρκίσιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο,(Μόττα), Πίρλο, Μπαλοτέλι,(Ντί Νατάλε), Κασάνο (Aλεξάντρο Ντιαμάντι) ,
 * Στον πάγκο: Σιρίγου, Ντε Σάνκτις, Ογκμπόνα, Αμπάτε, Μότα, Τζιακερίνι, Ντιαμάντι, Νοτσερίνο, Ντι Νατάλε, Μπορίνι, Τζιοβίνκο
Μπουφόν

~**  ΣΤΟΝ   ΤΕΛΙΚΟ  Η  ΙΤΑΛΙΑ θα αντιμετωπίσει την  ΙΣΠΑΝΙΑ !!! Την Κυριακή 01/07/2012 στην Ουκρανία ...
~**
~**  ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/01-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/02-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/23-4-2012.html ,           Στο αγιάζι της ενημέρωσης του τριημέρου 2,3 και 4 Ιουνίου  ,  , Κυριακή και Δευτέρα 2012.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Άγιο Όρος - Αθωνική πολιτεία -Περιβόλι Παναγιάς Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 του Αγίου πνεύματος Ενημέρωση και αρθρογραφία .-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/05-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/05062012.html , Διάλογοι εκλογικοί και ... 05/06/2012.-http://stamos-ynami.blogspot.gr/2012/06/6-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουνίου 2012 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/08-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουνίου 2012 . –
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/8-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα Παρακευή 8 Ιουνίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/9-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 .-
~**   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/13-2012.html , ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/3-14-2012.html , Τρείς 3 μέρες πρίν την κάλπη Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/15062012.html , Εθνικός Δρόμος Καλαμάτας -Αθηνών πριν και μετά Βίντεο 15/06/2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/15-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/16-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 .-
~ ** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/16-2012.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ : Αναδημοσιεύσεις Βρίσκω και σας τα παρουσιάζω Σάββατο 16 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/h-17-2012.html , Hμέρα βουλευτικών Κυριακή 17 Ιουνίου 2012 .-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/18-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012.-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/19-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τρίτη 19 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/20-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/21-2012.html  ., Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/22-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 ,.-
*~*** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/23-2012.html . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 23 Ιουνίου 2012.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/06/24-2012.html, Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Κυριακή 24 Ιουνίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/25-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/t-26-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Tρίτη 26 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/27-2012.html  ,     Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη  27 Ιουνίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/28062012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 28/06/2012 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/28-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα
~*** Διαβαίνοντας διώρυγα Σουέζ 2009 :

http://www.youtube.com/watch?v=OZtKZbqC4Nc  ,

~***Διώρυγα Σουέζ 2009 :
 http://www.youtube.com/watch?v=soJRXDpmm18  ,

**

 *

Δεν υπάρχουν σχόλια: