ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012

 Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  , Τετάρτη  4 Aπριλίου 2012 :
Ι.Ν. ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2012

Το ποντικάκι μας ενημερώνει :

*** Παιχνίδια πολέμου στην Αν. Μεσόγειο
* Καθελκύσθηκε το 1961, συνεπώς διήνυσε το πλείστον της ιστορίας του σε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, δεν είναι λιγότερο «ψυχροπολεμικό» το περιβάλλον και το μήνυμα που συνοδεύει την τωρινή, τελευταία πριν από την απόσυρση αποστολή του.
* Ο λόγος για το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Enterprise, με το πλήρωμα των 6.000 ανδρών, το οποίο είχε ελλιμενισθείς τον Πειραιά και τώρα αποτελεί το επίκεντρο της κοινής ελληνο-αμερικανο-ισραηλινής ναυτικής άσκησης «Noble Dina» η οποία διεξάγεται (για δεύτερη κατά σειρά χρονιά) στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 29 Μαρτίου μέχρι και τις 5 Απριλίου.
* Αντίστοιχες ετήσιες ασκήσεις με την επωνυμία «Reliant Mermaid» διεξάγονταν μέχρι το 2009, ωστόσο υπήρχαν δύο διαφορές: τη θέση των ελληνικών δυνάμεων κατείχαν τουρκικές και το σενάριο επικεντρωνόταν σε επιχειρήσεις έρευνες και διάσωσης, ενώ αυτό του «Noble Dina» είναι περισσότερο συγκρουσιακό. Οι διαφορές προκύπτουν βεβαίως από τη δραματική επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων (και την επακόλουθη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών) μετά την επιδρομή στο πλοίο Mavi Marmara, αλλά και την, κατ’ αντίστροφη φορά, θεαματική ενίσχυση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων. (Αρκεί, μεταξύ πολλών άλλων, να σημειωθεί ότι προ ολίγων εβδομάδων επισκέφθηκε την Αθήνα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Amir Eshel ο οποίος συντόμως αναλαμβάνει τη θέση του Αρχηγού της Ισραηλινής Αεροπορίας).
* Εντύπωση προκαλεί η γεωγραφική έκταση που καλύπτει η άσκηση «Noble Dina», η οποία ξεκίνησε από τη βάση της Σούδας, για να εκτυλιχθεί νοτίως των Δωδεκανήσων και της Κύπρου μέχρι τη Χάιφα. Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στην εν λόγω άσκηση με την φρεγάτα «Θεμιστοκλής», το υποβρύχιο «Τρίτων» και με σμήνη αεροσκαφών F-16.Επικοινωνιακή συσκότιση περιβάλλει τα σχετικά με την άσκηση «Noble Dina», όπως είθισται για κάθε δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν ισραηλινές δυνάμεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει ακόμη και προσομοίωση απόκρουσης σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές.
* Άλλωστε η ίδια η Άγκυρα, δείχνει να το έχει αφομοιώσει πλήρως, καθώς σύμφωνα με ανάρτηση της (συνδεόμενης με ισραηλινές πηγές ασφαλείας) ιστοσελίδας debka.com, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείου έδωσε εντολή να επεκταθεί, με συμμετοχή για πρώτη φορά και του ναυτικού, η άσκηση «Αετός της Ανατολίας» από την Κεντρική Μικρά Ασία και στην Ανατολική Μεσόγειο.
* Δεν είναι όμως ο τουρκικός ο μοναδικός στόλος που δραστηριοποιείται τη στιγμή αυτή στην περιοχή. Τη Δευτέρα διέσχισε τα Στενά του Βοσπόρου το πλοίο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασας Smetliviy (καθελκύσθηκε το 1969), με προορισμό την Ταρτούς της Συρίας, ήτοι την μοναδική ρωσική ναυτική βάση εκτός συνόρων, όπου ήδη βρίσκεται το Ekvator, με έργο τη συλλογή πληροφοριών.
* Είναι προφανές ότι πέραν των στρατιωτικών μηνυμάτων που συνοδεύουν την εντατικοποίηση των συζητήσεων για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου (βλ. και συνέδριο του Economist  στη Βουλιαγμένη την περασμένη εβδομάδα με την συμμετοχή του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τα ενεργειακά θέματα της Ευρασίας Richard Morningstar και του ισραηλινού υπουργού Υποδομών Uzi Landau) οι χώρες της περιοχής και όχι μόνο εντάσσουν την άσκηση “Noble Dina” και στα συμφραζόμενα της συριακής κρίσης και της ενδεχόμενης ισραηλινής ή και αμερικανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν.
* Άλλωστε το Enterprise μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα διασχίσει τα Στενά του Σουέζ για να γίνει το τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου.-

***Σύγκλιση εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
* Την εκλογική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς τα κομματικά επιτελεία κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς. Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά.

** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  για σήμερα :
Για  το Τσάμπιον Λίγκ :
Τσέλσι - Μπενφίκα    2-1 , (1-0).-
Ρεάλ Μανδρίτης - ΑΠΟΕΛ Κύπρου  5-2  , (2-0).-

~** Για το Κύπελλο Ελλαδας  2ος   Ημιτελικός :
* Αστέρας Τρίπολης  - Ατρόμητος Αθηνών  2-2 .- ^
* ΟΦΗ  - Ολυμπιακός Πειραιώς  0-0 .- ^
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα :
~** Τρίπολη - Καλαμάτα
~ Σε κυκλοφορία, ως τη Θουρία, το Μάιο, το Τρίπολη-Καλαμάτα  * Τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, επισκέφθηκε χθες ο δ/ντής της ΕΥΔΕ κ. Ιωάννης Καρνέσης και τον ενημέρωσε σχετικά με την ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου.
* Ο κ. Αλευράς έθεσε το θέμα που έχει προκύψει στον κόμβο του Πηδήματος και ζήτησε την επίλυσή του με τον κ. Καρνέση να τονίζει ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και προέκυψε από την άρνηση ολίγων ιδιοκτητών να παραχωρήσουν την ιδιοκτησία τους.
* Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε επί τάπητος την αποκατάσταση του προβλήματος στον εθνικό δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας στο Δερβένι. Ο κ. Καρνέσης τον διαβεβαίωσε ότι η εκτέλεση της μελέτης που προβλέπει την πασσάλωση του συγκεκριμένου κομματιού θα ξεκινήσει σύντομα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.
 * O κ.Aλευράς ανέφερε ότι σε μήκος 23.000 τ.μ. περίπου κατά μήκος της εθνικής οδού, θα πρέπει να βελτιωθεί ο ασφαλτοτάπητας, ώστε να μειωθεί η επικινδυνότητά του, η οποία έχει προκληθεί από την καθημερινή χρήση βαρέων οχημάτων της αναδόχου εταιρείας που κατασκευάζει το έργο.
* Τέλος ο κ. Καρνέσης ανέφερε ότι ο δρόμος Τρίπολης – Καλαμάτας θα παραδοθεί σε κυκλοφορία μέχρι τον κόμβο του Πράκτικερ στο τέλος Μαΐου.

~** Ξεκίνησε χθες η διαδικασία στην ΕΑΣ
~* 30 - 40 ευρώ πληρώνουν εφέτος οι αγρότες για ενεργοποιήσεις
 * Μπορεί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος να δήλωνε πριν λίγες μέρες ότι οι αγρότες δεν πρέπει να πληρώσουν χρήματα για τις ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, αφού γι’ αυτό πληρώνει το Υπουργείο, ωστόσο από χθες για να κάνουν την αίτηση στην ΕΑΣ Μεσσηνίας καλούνται να καταβάλλουν από 30 έως 40 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.Η απάντηση, που μας έδωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Νίκος Σαρδέλης, είναι ότι τα χρήματα που πληρώνει ο αγρότης δεν αφορούν την ενεργοποίηση, αλλά συνοδευτικές γραφειοκρατικές εργασίες, που γίνονται παράλληλα.
* Και αν δε γίνουν αυτές, δε μπορεί να γίνει και η ενεργοποίηση. «Η διαδικασία των παροχών προς τους αγρότες δε σταματάει στις ενεργοποιήσεις. Μέχρι πριν 5 μέρες κάναμε διορθώσεις σε αιτήσεις και σφάλματα του 2010-2011, πράγματα που δεν τα γνωρίζει ο παραγωγός. Εμείς διορθώνουμε και εν απουσία του για να πάρει την επιδότηση. Η προσφορά μας είναι διαρκής όλο το χρόνο. Όλη αυτή η διαδικασία έχει κάποιο κόστος, που αποτιμήθηκε σε 30 ευρώ με το ΦΠΑ, καθώς και σε 40 ευρώ με το ΦΠΑ για εκείνους που έχουν εξισωτικές αποζημιώσεις, βιολογικά, κ.λπ. Για τις ενεργοποιήσεις δεν παίρνουμε χρήματα, εάν όμως σταματήσουμε μόνο εκεί, δε θα πάρει ο κόσμος την επιδότησή του».
 ~* Και Ε9
 * Ένα άλλο καινούργιο στοιχείο φέτος είναι το Ε9. «Οι παραγωγοί μας πρέπει να προσέξουν για να μην έχουμε προβλήματα. Η προσκόμιση του Ε9 δεν είναι τυπική, αλλά ουσιαστική. Ο έλεγχος πλέον των αγροτικών ενισχύσεων, της επιστροφής του ΦΠΑ (τιμολόγια κ.λπ.), του ΕΛΓΑ, θα είναι ενιαίος. Δηλαδή, μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα γίνεται έλεγχος και από την Αθήνα. Εάν το Ε9 δε συμφωνεί με τα στρέμματα, τα οποία έχει δηλώσει στην προηγούμενη αίτηση ο παραγωγός, πρέπει να φροντίσει ή να διορθώσει το Ε9, εάν είναι λάθος, ή να προσθέσει τα στρέμματα που του λείπουν από ενοικιαστήριο».
 ** Πρόγραμμα
 ~ Το μέχρι τώρα πρόγραμμα της διαδικασίας ενεργοποίησης δικαιωμάτων, που ξεκίνησε χθες, έχει ως εξής:
 ~* ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 ~ Κεντρικό κατάστημα
 3 - 6 Απριλίου: Α - Β
 9 - 12 Απριλίου: Γ - Δ
 17 - 18 Απριλίου: Ε - Ζ - Η - Θ
 19 - 20 Απριλίου: Ι - Κ - Λ
 23 - 25 Απριλίου: Μ - Ν
 26 - 27 Απριλίου: Ξ - Ο - Π
 30 Απριλίου και 2 - 4 Μαΐου: Ρ - Σ
 7 - 11 Μαΐου: Τ - Υ - Χ
 14 - 15 Μαΐου: Ψ - Ω
 ~* ΧΩΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 ~ Στο Κεντρικό Κατάστημα
 9 - 10 Απριλίου: Βέργα
 11 - 12 Απριλίου: Αλαγονία, Αρτεμισία
 17 - 18 Απριλίου: Καρβέλι, Λαδά, Νέδουσα
 19 - 20 Απριλίου: Ελαιοχώρι, Πηγές
 23 - 24 Απριλίου: Ασπρόχωμα
 25 - 26 Απριλίου: Μικρή Μαντίνεια
 ~* ΑΒΙΑ
 ~ Στο Δημαρχείο Κάμπου
 17 - 18 Απριλίου: Κάμπος Αβίας
 19 - 20 Απριλίου: Σωτηριάνικα, Κέντρο
 2 Μαΐου: Δολοί, Αλτομιρά
 3 - 4 Μαΐου: Σταυροπήγιο
 ~* ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΘΟΥΡΙΑΣ
 5 - 6 Απριλίου: Θουρία
 9 Απριλίου: Μικρομάνη
 10 - 11 Απριλίου: Αιθαία, Άμφεια
 12, 17 Απριλίου: Πολιανή Άνθεια
 18 - 20 Απριλίου: Αντικάλαμος, Σπερχογεία
 23 - 24 Απριλίου: Αλώνια, Άμμος, Ανεμόμυλος
 25 - 26 Απριλίου: Ασπροπουλιά, Πλατύ
 27, 30 Απριλίου: Άρις
 2 - 4 Μαΐου: Αριοχώρι, Πήδημα
 7 - 8 Μαΐου: Σταματινού, Βελανιδιά, Βρωμόβρυση
 9 - 10 Μαΐου: Άγιος Φλώρος, Άγριλος
 11, 14 - 15 Μαΐου: Αρφαρά
 ~* ΛΕΥΚΤΡΟ
 ~ Στην Καρδαμύλη
 6, 9 Απριλίου: Καρδαμύλη, Καστάνεα
 10 Απριλίου: Νεοχώριο, Πύργος Λεύκτρου
 11 - 12 Απριλίου: Προάστιο
 23 - 24 Απριλίου: Ρίγκλια, Άγιος Νικόλαος, Τραχήλα
 25 - 26 Απριλίου: Προσήλιο
 27 Απριλίου: Τσέρια
 30 Απριλίου: Μηλέα, Καρυοβούνι
 7 - 8 Μαΐου: Εξωχώρι
 9 - 10 Μαΐου: Σαϊδόνα, Πλάτσα
 11 Μαΐου: Νομιτσής, Άγιος Νίκων
 14 - 15 Μαΐου: Θαλάμες, Λαγκάδα
 ~* ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ
 ~ Υποκατάστημα
 * Από Πέμπτη 5/4 ως Μ. Πέμπτη 12/4: Δ.Δ. Βάλτας, Μεταξάδα, Φλεσιάδα, Μυρσινοχώρι, Μάνεση, Παλαιό Λουτρό.
 * Από Τρίτη 17/4 έως Παρασκευή 20/4: Δ.Δ. Αμπελόφυτου, Δ.Δ. Λεύκης, Δ.Δ. Φλόκας, Δ.Δ. Μαραθόπολης.
 Από Δευτέρα 23/4 έως Παρασκευή 27/4: Δ.Δ. Πύργου, Δ.Δ. Μουζακίου.
 Από Δευτέρα 30/4 έως Τρίτη 8/5: Δ.Δ. Γαργαλιάνων (Α - Ο).
 Από Τετάρτη 9/5 έως Παρασκευή 11/5: Δ.Δ. Γαργαλιάνων (Π - Ω).
 ~ ΧΩΡΑ
 * Θα υπάρχει συνεργείο στο Δημαρχείο του Δ.Δ. Χώρας από Δευτέρα 30/4 έως Παρασκευή 11/5.     Της Μαρίας Νίκα

~** Ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ
~ Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Δ. Κουσελά
 * Η πρώτη διαδικασία για την επιλογή των υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις αυτοπροτάσεις των Λ. Φλιππόπουλου και Στ. Καλογερέα και τις ετεροπροτάσεις μιας σειράς ονομάτων από στελέχη του κόμματος στη διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής.
 * Ο λόγος τώρα πλέον έχει περάσει στην Ιπποκράτους και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν κλείσει οριστικά μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, αφού πρώτα εγκριθούν από το Εθνικό Συμβούλιο του οποίου η συνεδρίαση αναμένεται για μεθαύριο Παρασκευή.
* Σε ό,τι αφορά κάποιες φήμες και σενάρια για το μέλλον του βουλευτή Μεσσηνίας Δ. Κουσελά και την πιθανότητα να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, διαψεύδονται απ’ όλες τις πλευρές που σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, όπως εξάλλου είχε αναφέρει έγκαιρα το «Θ» προ εβδομάδων.   Α.Π.

~** Χρ. Μαρκογιαννάκης
~ Επίθεση κατά του δικομματισμού από την Καλαμάτα
 * Την ερχόμενη Κυριακή θα ανακοινωθούν πανελλαδικά τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας και μεταξύ αυτών και της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες από την Καλαμάτα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρ. Μαρκογιαννάκης.
* Ο κ. Μαρκογιαννάκης επρόκειτο να έχει επαφές με τα στελέχη του κόμματος για την προετοιμασία των εκλογών, ενώ καθόρισε και τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την επιλογή των καταλληλότερων, το να είναι άτομα με καλό όνομα στην κοινωνία, να είναι επιτυχημένοι, ει δυνατόν, στη δουλειά τους και να μην τους «βαραίνει» κάτι.
* Κατά τις εκτιμήσεις του, αναχωρώντας από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα είχε «κλείσει» ο συνδυασμός της Μεσσηνίας, με 7 υποψηφίους. Δήλωσε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τις δημοσκοπήσεις που φέρουν το κόμμα εκτός Κοινοβουλίου κι επικαλέστηκε αντίθετες δημοσκοπήσεις της ΔΗ. ΣΥ. πως όχι μόνο θα συμμετέχει στη Βουλή, αλλά και πως θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στη λειτουργία της.
* Επιτέθηκε κατά του δικομματισμού λέγοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα καταρρέουν, πρόσθεσε πως υπάρχει αποστροφή της κοινωνίας προς αυτά, καθώς και ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε θα συγκεντρώσουν το 50% των ψήφων.
* Παρατήρησε πως τα όπλα της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι η πρόεδρός της Ντόρα Μπακογιάννη, μια καταξιωμένη πολιτικός με διεθνή εμπειρία, αλλά και η σταθερότητα του κόμματος στις θέσεις του, λέγοντας χαρακτηριστικά, «εμείς δεν είμαστε ‘κωλοτούμπες’».
* Σχολιάζοντας το προσκλητήριο που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς για την επιστροφή των στελεχών που πλήγωσαν την παράταξη, είπε πως «δεν ήταν προσκλητήριο αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς. Η διαφορετική θέση σε ένα θέμα δεν είναι το πλήγμα μιας παράταξης, αλλά αυτό που έκανε ο ίδιος πριν από κάποια χρόνια μαζί με τον κ. Συμπιλίδη».
* Ωστόσο, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας, ακόμη και με τη ΝΔ, αρκεί να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των προγραμματικών θέσεων και απόψεων.
 ~ Τι κατέστρεψε τη χώρα
* Ανέφερε ότι για τη Δημοκρατική Συμμαχία πρωτεύει το εθνικό συμφέρον και μετά το κομματικό και πρόσθεσε πως ο λαϊκισμός, τα ψέματα στην κοινωνία και η διαφθορά, κατέστρεψαν τη χώρα. Μίλησε δε και για την απίστευτη διαφθορά σε όλους τους τομείς δράσεις και σε όλα τα επίπεδα, που συνέβαλλε στο να βρεθεί η Ελλάδα στο σημερινό επίπεδο.
* Τάχθηκε και κατά της Πολιτείας, λέγοντας πως δίνει το κακό παράδειγμα, όταν δεν έχουν ελεγχθεί τα μεγάλα σκάνδαλα και δεν έχει τιμωρηθεί κανείς από τους υπευθύνους για το Χρηματιστήριο, τις διαχρονικές προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και το σκάνδαλο της SIEMENS, σημειώνοντας ότι όλα αυτά δίνουν το κακό παράδειγμα, αλλά και το εναρκτήριο λάκτισμα για συνέχεια.
* «Είναι τραγικό για τη χώρα μας, να βρίσκεται σε αυτό το κατάντημα», υπογράμμισε. Ακολούθως, απέδωσε την «ενίσχυση κάποιων άκρων, όπως η Χρυσή Αυγή και άλλων κομματιδίων» στην ύπαρξη της ανεργίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η ενίσχυση δε θα προκύψει στις κάλπες, αλλά θα είναι μόνο δημοσκοπική.
 ~ Περί δημοσκοπήσεων
* Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν μιλούσε για όλα αυτά τον καιρό που ήταν βουλευτής της ΝΔ, απάντησε πως σε πάμπολλες συνεντεύξεις Τύπου που έχει δώσει, έχει αποκαλέσει τη διαδικασία αυτή ως το άγος του πολιτικού συστήματος, «το οποίο (σύστημα) όμως δε θέλει να ακούσει». Πρόσθεσε δε, πως σε κάθε περίπτωση, «κάθε καινούργιο δεν έρχεται από παρθενογένεση. Όταν αυτό το καινούργιο, που προκύπτει από το παλιό, κάνει την αυτοκριτική του, αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος και χαράσσει μια νέα πορεία, τότε πρόκειται για κάτι διαφορετικό».
* Σε άλλη ερώτηση, παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κόμμα του εκτός Βουλής. «Ξέρουμε πως γίνονται. Ξέρουμε την έλλειψη μεγάλης αναγνωρισιμότητας του τίτλου του κόμματος, καθώς κάποιος σε ένα μικρό χωριό δεν ξέρει τη Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά γνωρίζει πολύ καλά τη Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν είχαμε μέχρι τώρα υποψηφίους που ο καθένας από αυτούς με τον περίγυρό του θα προστίθετο δημοσκοπικά. Υπάρχει επίσης ο πόλεμος του συστήματος που δεν μας θέλει στα πόδια του στη Βουλή, διότι μια δύναμη αλήθειας μακριά από το λαϊκισμό, δεν γίνεται δεκτή από το σύστημα, δηλαδή τα πολλά χρήματα, που ελέγχει την ενημέρωση και από εκεί και μετά τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.
 ~ Κυβερνήσεις συνεργασίας και λαθρομετανάστες
* Απαντώντας σε ερώτησή μας για μια κυβέρνηση συνεργασίας, παρατήρησε ότι «οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας μας. Ας δοκιμάσουμε πλέον και τις πολυκομματικές, όπου υπάρχει και μία εκ των έσω παρακολούθηση και κριτική του κυβερνητικού έργου».
* Τέλος, όσον αφορά στα της δημιουργίας κέντρων για τους λαθρομετανάστες, τάχθηκε υπέρ της χρήσης των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων για το συγκεκριμένο σκοπό. Επιτέθηκε κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως βραδυφλεγώς θυμήθηκε το ζήτημα. Έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αλλά και για την προσπάθεια του σημερινού υπουργού να διορθώσει το τρωθέν προφίλ του. Παρατήρησε πως το ΠΑΣΟΚ είχε διαφορετική στάση για το συγκεκριμένο θέμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση, το 2009, και άλλη σήμερα, ενώ μέμφθηκε τον κ. Χρυσοχοΐδη πως «κοροϊδεύει τον κόσμο, αφού χρειάζεται ένα διάστημα δύο ετών για τη διαρρύθμιση των παλιών στρατοπέδων, και δεν μπορεί να γίνει με διαδικασία εξπρές. Μόνο αν αδειάσει τώρα κάποιο στρατόπεδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό», κατέληξε.Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

~** "Τσίμπησαν" με το Πρωταπριλιάτικο ψέμα του "Θ"
~ «Χαμός» με την αναφορά για απομάκρυνση του Πύργου του Άιφελ στα Φιλιατρά!
 * Είπαμε να «τιμήσουμε» την Πρωταπριλιά και, όντως, όπως αποδεικνύεται την τιμήσαμε δεόντως, με το αστείο και αθώο ψεματάκι μας για την Γαλλική αναφορά στην UNESCO για τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά! «Μπλέξαμε» και το δήμαρχο του Παρισιού, τον οποίο και «βάλαμε» με αναφορά του να ζητά την απομάκρυνση του Πύργου από την είσοδο της πόλης των Φιλιατρών! Δεκάδες ηλεκτρονικές σελίδες, ενημερωτικά portals, ιστολόγια, αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί «τσίμπησαν» και αναδημοσίευσαν/αναμετέδωσαν το «θέμα», που, πλέον, κάνει το γύρο της χώρας και του κόσμου, μέσω κυρίως του διαδικτύου! Προχθές και χθες τα τηλέφωνα στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας πήραν φωτιά, από συναδέλφους ΜΜΕ που ήθελαν δηλώσεις του δημάρχου για το θέμα. Ασταμάτητα ήταν και τα τηλεφωνήματα και σε στελέχη της δημοτικής Αρχής, για πληροφορίες και πρώτες αντιδράσεις στην αναφορά! Το Πρωταπριλιάτικο «θέμα» με τη Γαλλική αναφορά στην UNESCO «έπαιξαν», μεταξύ άλλων, το "Πρώτο ΘΕΜΑ online": "Εξοργισμένοι οι Παριζιάνοι με τον ελληνικό Πύργο του Άϊφελ" (αλλά αργότερα το "κατέβασαν"), το γνωστό Newsbeast.gr γράφοντας: «Αντιδράσεις εκ Παρισίων για τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά» (και με δεκάδες σχόλια αναγνωστών!), η iefimerida.gr με τίτλο: «Στα μαχαίρια Παρίσι και Φιλιατρά...για τον Πύργο του Αϊφελ», ο axortagos.gr τονίζοντας: «Ο δήμαρχος του Παρισιού έκανε μήνυση στα Φιλιατρά για… τον Πύργο του Άιφελ!», το Tv100.gr και το Inews.gr γράφοντας: «Ζητούν απομάκρυνση του Πύργου του Άιφελ από τα Φιλιατρά». Επίσης, 24h.gr, newsnews.gr, portalnews.gr, prionokordela.gr, mykosmos.gr, news123.gr, palo.gr, grafida.net, newstracker.gr, mynews.gr, freezlo.gr καθώς και το psema.gr! Μέχρι και στην Κύπρο «έπαιξε» το «θέμα», από το cyprusnews.eu! Όχι, δεν είναι μόνον αυτά! Στην ηλεκτρονική σελίδα του STAR (star.gr) έγραψαν: «Ο δήμαρχος του Παρισιού έκανε μήνυση στα Φιλιατρά για... τον Πύργο του Άιφελ!», ενώ μας πήραν τηλέφωνο και από την εφημερίδα «Espresso».
* Χθες το πρωί επικοινώνησαν με το δήμαρχο Τριφυλίας, από το ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984»! Ο δήμαρχος τούς είπε πως πρόκειται για έξυπνο και χαριτωμένο Πρωταπριλιάτικο αστείο και, μάλιστα, η δημοσιογράφος τον έβγαλε και στον αέρα όπου είχαν δεκάλεπτη περίπου συνομιλία! Ο κ. Κόλλιας, με την ευκαιρία, αναφέρθηκε στην ιστορία της δωρεάς και της κατασκευής του Πύργου του Άιφελ στα Φιλιατρά, «το μικρό Παρίσι» όπως λέγονται από ντόπιους και ξένους, και κάλεσε, από αέρος, το δήμαρχο του Παρισιού στα Φιλιατρά και την Τριφυλία για να δει από κοντά την περιοχή και να απολαύσει τη φιλοξενία και τις ομορφιές της και, γιατί όχι, να προωθήσουν διαδικασίες αδελφοποίησης των δύο πόλεων! Σε ερώτηση, δε, της δημοσιογράφου για ενδεχόμενο «εμπλοκής», πραγματικής, σχετικά με το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, ο δήμαρχος απάντησε «Μολών λαβέ!». Ενδιαφέρον για το θέμα και για το ποιά είναι αντίδραση του δήμου Τριφυλίας στη Γαλλική αναφορά έδειξε και το τηλεοπτικό κανάλι «ANT1», στην ανταποκρίτρια του οποίου ο κ. Κόλλιας επανέλαβε πως ήταν «ένα ωραίο και πετυχημένο Πρωταπριλιάτικο αστείο του Θάρρους»! Τεράστιες διαστάσεις, λοιπόν, με τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά και πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον ηλεκτρονικών σελίδων, ιστολογίων και ΜΜΕ! Κανείς, ωστόσο, δεν ζήτησε την απομάκρυνσή του και, βεβαίως, ουδείς πρόκειται να τον απομακρύνει από την είσοδο των Φιλιατρών, τα οποία και με την ευκαιρία αυτή, του Πρωταπριλιάτικου αστείου του «Θ», έγιναν ακόμη πιο γνωστά και απασχόλησαν όμορφα και ευχάριστα την επικαιρότητα! Καλό μήνα και του χρόνου εις άλλα με υγεία! Του Ηλία Γιαννόπουλου

~**Κώστας Λούζης
~Μιλά για τον πρώτο δίσκο των SILENCIO
 *Μια «Μεγάλη Ευχή» θα μοιραστούν απόψε μαζί μας οι Silencio. Στη Στοά Λόντου, θα παρουσιάσουν ζωντανά κομμάτια από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, αλλά και επιλεγμένα τραγούδια από την πορεία του low bap. Τρεις νέοι άνθρωποι, ο Κώστας Λούζης, ο Δαμιανός Βουδιγάρης και ο Αποστόλης Στραβολαίμης, αποφάσισαν να πάρουν τη ζωή και την τέχνη τους στα χέρια τους, και οι ίδιοι να χρηματοδοτήσουν την παραγωγή του δίσκου τους. Για το low bap, για τις επιρροές που έχουν δεχθεί από τους Active Member, για την πορεία τους, από το 2007 που δημιουργήθηκε το σχήμα έως σήμερα, μίλησα με τον Κώστα Λούζη.
*Όταν δεν γράφει στίχους για τους Silencio, υπογράφει… τοίχους, ως «Skitsofrenis». Είναι ο «δικός μας» καλλιτέχνης του graffiti, η φήμη του οποίου έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα, μετά και την πρόσφατη δημοσίευση δουλειάς του από το γερμανικό περιοδικό Stern.
 *«Το 2007, στα Ονειρολόγια Μοτοσικλέτας που έκανε ο αρχηγός των Active Member, B. D. Foxmoor -ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα για να συναντήσει φίλους καλούς, να συζητήσουν, να δημιουργήσουν, να παίξουν μουσική- κατέβηκε και στην Καλαμάτα. Σε εκείνη τη μάζωξη πήγα κι εγώ. Εκείνο το βράδυ, σε εκείνη τη συνάντηση, γνωρίστηκα με δυο παιδιά, φοιτητές τότε στην Καλαμάτα, τον Δαμιανό και τον Αποστόλη. Ο Διαμανός είναι από το Πέραμα, μεγαλωμένος μέσα στη μουσική παρέα των Active Member. Ο Αποστόλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, επίσης με αντίστοιχα ακούσματα. Είδαμε ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, κοινά ακούσματα και έναν κοινό προβληματισμό για τα πράγματα. Με βάση τους Active Member και το low bap, βάλαμε μπροστά το σχήμα. Τα παιδιά πάντα ασχολούνταν με τη μουσική και εγώ είχα ένα θέμα με το στίχο, πάντα έγραφα στίχους. Το πρώτο όνομα του σχήματος ήταν Ατέρμονοι Ταξιδιώτες. Λίγο μετά άλλαξε σε Silencio.
 *Silencio μας “βάφτισε” ένα παιδί από τη μουσική παρέα των Active Member. Σημαίνει σιωπή στα ιταλικά. Το λογότυπο είναι ένα λογοπαίγνιο. Το “i” είναι γραμμένο με %. Είναι σιωπή με ποσοστό μηδέν. Πάνω στη συζήτηση ο Δαμιανός πέταξε το Skitsofrenis, γιατί συνέχεια στο μυαλό μου είχα το σχέδιο, πάντα ασχολιόμουν με μια καινούρια ζωγραφιά, ένα καινούριο πίνακα, ένα καινούριο σκίτσο. Φυσικά πηγάζει και από τον κώδικα του hip hop, σύμφωνα με τον οποίο διαλέγεις ένα όνομα και το ακολουθείς πάντα.
 *Ότι θα μπει έργο μου στο γερμανικό περιοδικό Stern δεν το γνώριζα. Το είδα ξαφνικά και, ομολογώ, με χαροποίησε. Τα μηνύματα που προσπάθησα να περάσω στον Ταΰγετο, βλέπω ότι έχουν αρχίσει να έχουν απήχηση. Με αυτό το graffiti χιλιομέτρων, ήθελα να αφυπνίσω τον κόσμο για τη φύση, την οικολογία, την ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον. Φαίνεται πως σε κάποιον βαθμό το πέτυχα.
 *Παίζουμε hip hop αλλά low bap. Όταν δημιουργήθηκαν οι Active Member το 1992, θεώρησαν σωστό το hip hop που ήταν ήδη γνωστό και εμπορικό στον πολύ κόσμο και είχε εκφυλιστεί σε υλιστικό και φλύαρο, να το ξαναφέρουν στις ρίζες του. Το hip hop ήταν μια γροθιά στα άσχημα της κοινωνίας. Δεν ήθελαν να τους πάρει η μπάλα, ο λόγος τους ήταν μοναδικός. Γι’ αυτό το ονόμασαν low bap, που σημαίνει ότι τιμώ τον λόγο μου και τον στηρίζω με τον τρόπο ζωής μου. Είναι ένα τίμιο hip hop, όπου ο λόγος είναι συμβόλαιο.
 *Η Καλαμάτα δεν μπορώ να πω ότι έχει low bap σκηνή, πάντως έχει συνειδητοποιημένο κοινό, κοινό που προβληματίζεται και θέλει να ακούσει τραγούδια και στίχους έξω από το κατεστημένο. Θέλει να είναι μέρος μιας άλλης αισθητικής στο πώς παρουσιάζεις τα πράγματα. Αποφασίσαμε η πρώτη παρουσίαση του δίσκου να γίνει στην Καλαμάτα, γιατί εδώ δημιουργήθηκε το συγκρότημα, η Καλαμάτα ήταν και είναι η αφετηρία μας.
 *Το δίσκο τον βγάλαμε μόνοι μας. Δεν υπάρχουν χορηγοί. Το βγάλαμε μόνοι και για να αποδείξουμε ότι όταν ο λόγος έχει δύναμη, όταν έχεις θέληση μπορείς να σταθείς και χωρίς σπόνσορες, χωρίς μάνατζερ. Τώρα πια, που το ίντερνετ δίνει τη δυνατότητα στους νέους καλλιτέχνες να ανεβάζουν τα τραγούδια τους ελεύθερα και δωρεάν, οι εταιρείες έχουν πληγεί. Και το mp3 έπαιξε ρόλο και η πειρατεία. Για μένα, από μια μεριά, ευτυχώς που έγινε η πειρατεία, γιατί… δεν σκοτώνει η πειρατεία τη μουσική, η πελατεία τη σκοτώνει. Πλέον ο καλλιτέχνης έχει αναλάβει ο ίδιος τη δουλειά του και επωμίζεται και το κόστος. Αν πραγματικά θέλεις να κάνεις μουσική και θέλεις ο κόσμος να γνωρίσει τη δουλειά σου, θα βγάλεις εκατό cd, όχι χίλια, και εσύ θα το τρέξεις. Εκεί φαίνεται πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις, ότι δεν είσαι τυχάρπαστος. Δείχνει ότι παλεύεις. Ειδικά στο hip hop, που η μουσική βιομηχανία προσπάθησε να το καταπνίξει, είναι ενθαρρυντικό.
 *Στιχουργικά, οι Silencio μιλούν για όσα μας συμβαίνουν και προβληματίζουν όλους μας, μαζί με έναν διακαή πόθο να στηλιτεύσουμε όσα γίνονται και εκτός συνόρων, από πολέμους, από δήθεν τρομοκρατίες, μέχρι τη νέα παγκόσμια τάξη που προσπαθούν να μας επιβάλουν. “Μεγάλη Ευχή” ο τίτλος του δίσκου, από το ομώνυμο τραγούδι, αλλά και επειδή το μόνο που μπορείς να κάνεις, μέσα σε όσα μας συμβαίνουν, είναι να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Αφού δεν μπορείς να το αποφύγεις, ας κάνεις τουλάχιστον μια ευχή: Όσα άσχημα είναι να μας έρθουν, να τα περάσουμε με ένα χαμόγελο και με αξιοπρέπεια».
 *Οι Silencio παρουσιάζουν το δίσκο τους «Μεγάλη Ευχή», σήμερα, στο «Il Nono», στη Στοά Λόντου. Ώρα έναρξης: 8.00μ.μ. Είσοδος ελεύθερη Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

~** Α΄ ΕΛΜΕ ΜΕσσηνίας
~ Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία
 * Μετά τις διακοπές του Πάσχα υπολογίζει ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας να ξεκινήσουν τα μαθήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, που οργανώνει η Ένωση, για μαθητές των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να τους παρέχουν φροντιστήρια, λόγω της οικονομικής κρίσης.
* Όπως ανέφερε χθες ο Βασίλης Γεωργιόπουλος, «αρκετοί καθηγητές έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κάνουν δωρεάν μαθήματα. Ακόμη και αδιόριστοι, παρότι κάνουν αυτή τη δουλειά για βιοποριστικούς λόγους, δέχονται να προσφέρουν κάποια μαθήματα ως ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης».
 * Ο χώρος που θα γίνουν τα μαθήματα, είναι στο Εσπερινό Λύκειο Καλαμάτας στην οδό Φαρών, «όπου ο διευθυντής Νίκος Πεφάνης, επίσης δέχθηκε εθελοντικά και αυτός να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την επίβλεψη του όλου εγχειρήματος. Μένει τώρα να δούμε ποιοι μαθητές θα δηλώσουν και ποια μαθήματα θέλουν να κάνουν. Ήδη έχουμε περίπου 25 παιδιά» κατέληξε ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σκοπός των εκπαιδευτικών δεν είναι να υποκαταστήσουν το κράτος, καθώς συνεχίζουν να διεκδικούν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία που θα παρέχεται από το δημόσιο σχολείο.  Μ.Ν.

~**Πριν 94 χρόνια
- ΚΑΤΑ διαταγήν του Στρατιωτικού Διοικητού προεφυλακίσθησαν οι Ευστρ. και Νικολ. Καράμπελας επί αδίκω επιθέσει, απειθεία εις στρατιωτικήν διαταγήν κ.λπ. Διετάχθη η προσωρινή αποφυλάκισις του Βασιλείου Τσάμη κατηγορουμένου επί εξυβρίσει του καθεστώτος.
 - ΚΑΤΑ τηλεγράφημα εξ Αθηνών ληφθέν χθες εις το ενταύθα υποκατάστημα της Εθνικής Τραπέζης εφορτώθησαν επί ιστιοφόρου και αποστέλλονται ενταύθα 1.550 σάκκοι αλεύρων προοριζόμενοι δια τας ανάγκας της πόλεώς μας.
 - ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη διανομή 100 δραμίων άρτου κατ’ άτομον προς 1,20 κατ’ οκάν και 70 δραμίων αλεύρων προς 1,48 κατ’ οκάν. Η διανομή αύτη είναι η τελευταία εκ των προ πολλού αφιχθεισών ενταύθα 79.000 οκάδων σίτου.
 - ΚΑΘ’ όλον τον παρελθόντα μήνα Μάρτιον απέθανον εις την πόλιν μας 27 εν όλω άτομα εξ ων τα 3 εκ φυματιώσεως, εν ω κατά τον αυτόν μήνα του παρελθόντος έτους 1918 απέθανον 32 άτομα εξ ων 4 εκ φυματιώσεως.
 - ΠΑΡΕΛΗΦΘΗ χθες αφιχθέν ενταύθα εξ Αθηνών εν Στρατιωτικόν Αυτοκίνητον αμερικανικού συστήματος προς χρήσιν του Διοικητού της 14ης Μεραρχίας Ζούκη εν εκστρατεία.

~** 18η Χορωδιακή συνάντηση θρησκευτικής μουσικής
~ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
 * Το Σάββατο του Λαζάρου, στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η 18η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, στις 8 το βράδυ .
* Η θρησκευτική αυτή χορωδιακή εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και συνδιοργανώνεται από το σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» και το Μουσικό Όμιλο Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ» .
* Θα πάρουν μέρος οι χορωδίες: Τρίφωνη Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, Μουσικός Όμιλος Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ» υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, μικτή χορωδία του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος (Αθηνών) υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ευαγγελάτου, μικτή χορωδία «Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής» (Αθηνών) υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και το σύνολο εγχόρδων “flex” του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το οποίο θα συνοδεύσει την Παιδική Χορωδία και τη Χορωδία του Ορφέα .
* Θα ακουστούν χορωδιακά έργα θρησκευτικής μουσικής Ελλήνων και ξένων συνθετών (Mozart, Schubert, Handel, Vivaldi, Bach, Rachmaninoff, Παπαδημητρίου, Νικολαΐδη, Παπαποστόλου, κ.α.).
* Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου, στο πλαίσιο των θρησκευτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη μας για τις Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

~** ΣΥΡΙΖΑ
~ Οι υποψήφιοι για το ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές
 * Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες η Εκλογική Επιτροπή του κόμματος και συζήτησε την οργάνωση της επερχόμενης εκλογικής μάχης.
* Ειδικά για το Νομό μας, έθεσε ως στόχο τη σημαντική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ως ρεαλιστική δυνατότητα την εκλογή βουλευτή στη Μεσσηνία.
* Σύμφωνα με τη Γραμματεία, για την εκλογική αναμέτρηση μέχρι σήμερα οι προτάσεις για υποψηφίους ξεπερνούν κατά πολύ τον απαιτούμενο αριθμό και μάλιστα χωρίς να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους όλες οι συνιστώσες.
 * Ειδικότερα, έχουν προταθεί οι Γιάννης Ασημακόπουλος, Νώντας Βουδούρης, Κώστας Γκόνης, Κώστας Ζαφειράκης, Μπάμπης Καλογερόπουλος, Βαγγέλης Μάινας, Ιωάννα Μαραβέλη, Νίκος Πατσαρίνος, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Σιψάς, Δημήτρης Χρ. Σωφρονάς, Αλέξης Χαρίτσης και Ελενα Ψαρρέα.
* Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η επιλογή θα γίνει τις επόμενες μέρες, «με στόχο ένα ψηφοδέλτιο ανοιχτό στην κοινωνία, που να εκφράζει την πολυχρωμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ενωτικού κοινωνικού μετώπου. Η οριστική επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Εκλογικής Επιτροπής της Μεσσηνίας».

~** Αρδευτικό δίκτυο της άνω ζώνης Παμίσου
~ Σύσκεψη για τη λειτουργία του
 * Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» του Διοικητηρίου, με θέμα την λειτουργία του αρδευτικού δικτύου της άνω ζώνης Παμίσου του ΓΟΕΒ, με τη συμμετοχή των προέδρων τοπικών συμβουλίων και υπερεσιακών παραγόντων της Π.Ε Μεσσηνίας και δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις για τη σωστή και έγκαιρη λειτουργία του δικτύου.
* Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε μέχρι 20 Απριλίου, να έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που έχουν γίνει στο δίκτυο (βάνες κ.λπ.), ώστε να αρχίσει έγκαιρα η αρδευτική περίοδος.
 * Επισημάνθηκε επίσης ότι υπάρχουν αρκετές οφειλές καλλιεργητών και προγραμματίστηκε η είσπραξή τους.
* Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς, ανέφερε ότι στις 24 Απριλίου θα γίνει δημοπράτηση έργου ύψους 250.000 ευρώ για τη βελτίωση του αρδευτικού δικτύου στην κάτω ζώνη Παμίσου όσον αφορά στην προώθηση της ορυζοκαλλιέργειας.

~** Εννέα μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης

~ Η διαχείριση απορριμμάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου
 * εχουν ήδη περάσει 9 μήνες από τότε που ανέλαβε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και παρατηρούμε ότι η ανακύκλωση καρκινοβατεί, οι χωματερές καίγονται και η αδράνεια των υπευθύνων είναι πλέον εγκληματική.
* Ως μοναδική «επιτυχία» της Περιφέρειας φέρεται η ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού που αναθέτει τα απορρίμματα σε μεγάλες εταιρείες στις οποίες μάλιστα «η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας».
 * Η τελευταία φράση πρακτικώς υπονοεί ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα με τα δικά τους κριτήρια, θα αποφασίσουν τι θα γίνει με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο! Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων που θέτει ως βασικό στόχο την πρόληψη, την μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και κυρίως την διαλογή στην πηγή, δηλαδή, στην ευθύνη του πολίτη να διαχωρίζει τα υλικά του στο σπίτι του, στο γραφείο του στην επιχείρησή του.
* Οι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου έχουν στην Ελλάδα πολλές φορές αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ιδίως όταν έρχεται η ώρα χωροθέτησης μεγάλων εργοστασίων ένεκα της πλήρους αναξιοπιστίας των πολιτικών.
* Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις θα ήταν χρήσιμο να πληροφορηθούν οι πολίτες της Πελοποννήσου τη σκοπιμότητα, τη στόχευση και ασφαλώς τα ως τώρα αποτελέσματα της πανηγυρικής τοποθέτησης από τον Ιανουάριο 2012 του κ. Λ. Μπούκλη «ως υπεύθυνου της ανακύκλωσης για την ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών μονάδων του τόπου, με ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό της Περιφέρειας».
• Ποιες πρωτοβουλίες άραγε αναλήφθηκαν από τον κ. Μπούκλη για την ενίσχυση της ανακύκλωσης;
•Ποια τα ποσοστά της ανακύκλωσης μ�$B5� F�ά την ανάληψη αυτής της θέσης από τον κ. Μπούκλη;
~ Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) θεωρούμε ότι, για μια πραγματικά βιώσιμη λύση για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο δεν αρκούν τα πόστα και οι αναίτιοι πανηγυρισμοί αλλά απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, είτε σε αποκεντρωμένες μονάδες σε επίπεδο δήμου, είτε σε εταιρείες λαϊκής βάσης κοινωνικής οικονομίας με τους εξής ιεραρχημένους στόχους:
• Διαλογή στην πηγή (ξεκινώντας από τα σπίτια, τις πολυκατοικίες, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις),
•Ανακύκλωση, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση χρήσιμων υλικών
•Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των σκουπιδιών με χωριστή διαλογή στην πηγή,
•Ταφή του ελάχιστου υπολοίπου σε αποκεντρωμένους ΧΥΤΥ (ένας ανά νομό ή ανά δήμο)
~ Προς αυτή και μόνο την κατεύθυνση εργάζονται οι ΟΠΠ στον Μοριά
* Τέλος, η αναφορά του κ. Περιφερειάρχη στους ΟΠ κατά το διορισμό του κ. Μπούκλη ως συντονιστή της ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την αποστροφή, «για την υιοθέτηση εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων του μοντέλου των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική εξέλιξη», ότι δηλ. συμφωνούμε με το μοντέλο της ανάθεσης με ΣΔΙΤ, δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως υιοθέτηση για ΣΔΙΤ εκ μέρους των ΟΠΠ.
* Σημαντικό πυλώνα για το σχεδιασμό της ολικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και πολιτική ελάφρυνσης των Δήμων και των πολιτών από τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών, χαρακτήρισε την πολιτική για την ανακύκλωση ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, με συμμετοχή του προέδρου της ΠΕΔ κ. Παναγιώτη Νίκα, Δημάρχου Καλαμάτας, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Λάμπρου Μπούκλη, Αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων φορέων της Περιφέρειας.
* Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην καλή πορεία του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα αποτελέσει πιλότο για ολόκληρη τη χώρα, και στις θετικές εξελίξεις μετά την προσωπική του παρέμβαση για την παραμονή της ευθύνης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην ευθύνη των Περιφερειών. Επανέλαβε ακόμη τη θέση του για το οριστικό κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι 30/6/2012. Εξέφρασε επίσης ο Περιφερειάρχης την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων του μοντέλου των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική εξέλιξη.
* Ο Περιφερειάρχης εξήρε τη στάση του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης παρενέβη ουσιαστικά και κατέθεσε τις απόψεις του, συμφωνώντας παράλληλα, δια στόματος του κ. Νίκα, στην ουσιαστική στήριξη της πολιτικής της Περιφέρειας για μια καθαρή πολιτική της ανακύκλωσης. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα και προέδρου της ΠΕΔ, ο οποίος επανέλαβε τη σύμφωνη γνώμη της ΠΕΔ για τον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια αντιμετωπίζει το σοβαρό θέμα της ολικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΠΕΔ θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια για τη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
* Για την εφαρμογή της πολιτικής της ανακύκλωσης ο Περιφερειάρχης πρότεινε το ρόλο του συντονιστή για την ανακύκλωση στον κ. Μπούκλη, υπερβαίνοντας τις παραταξιακές λογικές του παρελθόντος και αξιοποιώντας ανθρώπους με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς, και την πολιτική ευθύνη στην αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κα Νικολάκου, ανώ το γενικό εποπτικό ρόλο θα τον έχει ο κ. Τατούλης.
* Η πολιτική που θα υιοθετηθεί θα είναι «η ανακύκλωση στην πηγή του παραγόμενου αποβλήτου, απόλυτα εναρμονισμένη με την κοινοτική οδηγία και βασισμένη στη λογική των τεσσάρων ρευμάτων, χωρίς αποκλεισμούς και με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης αναφορικά με το υλικά συσκευασίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, και πρόσθεσε ότι η αναπτυξιακή εταιρεία «Πελοπόννησος» θα αναλάβει την επόπτευση της διαδικασίας, όπου θα συμμαχήσουμε με την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση.
* Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα οργανώσει τη συλλογή του οργανικού υπολείμματος και της κομποστοποίησης.
* Μεγάλο πολιτικό γεγονός και όχι απλή επίλυση ενός προβλήματος χαρακτήρισε την ολική διαχείριση των αποβλήτων ο Περιφερειάρχης, με εμφανείς επιπτώσεις όχι μόνο στη δημόσια υγεία και την οικονομία, αλλά και τον τουρισμό, αναφορικά με την εικόνα της Πελοποννήσου στο εξωτερικό. «Με κοινή προσπάθεια θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία, με πολιτικές προεκτάσεις. Θα δείξουμε ότι ο νέος αυτός θεσμός βρήκε το δρόμο για τη λύση σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα».
* Σημαντικές παραμέτρους για την επιτυχία της πολιτικής της ανακύκλωσης ο κ. Τατούλης έθεσε τη μη οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και των πολιτών, το χρονοδιάγραμμα της προσπάθειας, τη φερεγγυότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, για τις οποίες θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση, και τη συνέπεια στους προβλεπόμενους χρόνους.
* Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε επίσης με ρητό τρόπο ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στην εργασιακή σχέση των υφιστάμενων εργαζομένων στις δημοτικές αρχές και ασχολούνται με την αποκομιδή των απορριμμάτων, η οποία θα παραμείνει ως έχει μέχρι σήμερα.
* Ο κ. Μπούκλης αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόταση του Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας την εθελοντική του διάθεση με έμφαση στο να καταστεί η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και δήλωσε την πίστη του στην ευκαιρία δημιουργίας συμμετοχικών μοντέλων των πολιτών (κοινωνικής οικονομίας) για το συμφέρον των ιδίων και του τόπου, παλεύοντας καθημερινά από κάθε πόστο.
* Ο κ. Τατούλης εκδηλώνοντας την ευχαρίστησή του για την αποδοχή της πρότασής του εκ μέρους του κ. Μπούκλη, τόνισε την ανάγκη για ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών μονάδων του τόπου, με ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό της Περιφέρειας, αλλά απήυθυνε και έκκληση για εμπλουτισμό του με καινοτόμες ιδέες.
 * Η κα Νικολάκου, τέλος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση, αλλά και τον κ. Μπούκλη για τη στάση του, τόνισε ότι η ανακύκλωση δεν αποτελεί αποσπασματική δράση, αλλά ότι εντάσσεται στο σχέδιο ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας παραμένουμε και στην ανακύκλωση ανοιχτοί σε όλους και σε όλα με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
* Στο περιθώριο της διαβούλευσης ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τονίζοντας με έμφαση ότι «από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο με πολλά προβλήματα, όπως επίσης κατά το παρελθόν στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και στις δύο προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Εξ’ αρχής ζητήσαμε την αρμοδιότητα και καταβάλουμε φοβερή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτύχει αύξηση της τάξης του 50 % σχεδόν, παρά την ελλιπέστατη προεργασία κατά το παρελθόν. Το 2012 θα είναι η χρονιά πλήρους ανάπτυξης του προγράμματος του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες.
* Χωρίς καμία ένσταση ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τα σκουπίδια που προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υποβολή 7 προτάσεων από αντίστοιχες κοινοπραξίες εταιριών. Οι κοινοπραξίες υπέβαλαν τις προτάσεις τους μέσα στο πλαίσιο των ορίων του Διεθνούς διαγωνισμού μέχρι το τελευταίο χρονικό περιθώριο στις 12 το μεσημέρι την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012.
* Οι Εταιρίες που υπέβαλαν φακέλους ενδιαφέροντος για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» είναι:
1. Ένωση εταιριών ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT – ENVITEC
2. Ένωση εταιριών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – J&P ABAΞ
3. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
4. ΝΟVAERA HELLAS
5. Ένωση εταιριών ΤΟΞΟΤΗΣ – ΤΡΙΚΑΤ
6. Ένωση εταιριών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ
7.Ένωση εταιριών ΕΡΕΤΒΟ – ΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ
~ «Ένας από του μεγάλους στόχους που έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες έχει βρει το δρόμο του και τρέχει» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτη σε όλη τη χώρα, κατάφερε να ενεργοποιήσει τα πέντε συναρμόδια Υπουργεία με προσωπικές παρεμβάσεις και συνέχεις οχλήσεις προσωπικά από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
~ «Σήμερα χαιρόμαστε γιατί διαψευστήκαν όλες οι Κασσάνδρες που πρόβλεπαν ότι η προσπάθεια που κάναμε θα αποτύγχανε» συνέχισε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας ότι «εμείς όμως προχωράμε γιατί είχαμε ξεκάθαρη πολιτική θέση από την αρχή, είχαμε οργανωμένο σχέδιο, και ζητήσαμε την ευθύνη παρόλο που δεν βάραινε τους δικούς μας ώμους».
Οικολόγοι Πράσινοι        Πελοποννήσου

~** Δήμος Καλαμάτας

~ Επιπλέον 300.000 ευρώ για τα σκουπίδια
 * Εγκρίθηκε για ένα ακόμα δίμηνο η μεταφόρτωση και μεταφορά τους
 * Το αδιέξοδο του δήμου Καλαμάτας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα η Οικονομική Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση να εγκρίνει επιπλέον 300.000,00 ευρώ (67,96 ευρώ ανά τόνο) για τη μεταφόρτωση και μεταφορά τους, μέσω σκουπιδοεργολάβου.
* Το καταρχήν εκτιμώμενο χρονικό διάστημα της σύμβασης θα είναι για δύο μήνες, ήτοι από 1η Απριλίου 2012 έως 31 Μαΐου 2012.
 * Όπως αναφέρθηκε από την υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου Καλαμάτας Κ. Γιαννοπούλου, η συγκεκριμένη λύση προκρίνεται λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη λειτουργία της Ram Europe.
* Έτσι, για να μην υπάρχουν προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι, είτε να αποκατασταθεί η λειτουργία της μονάδας είτε να τελεσφορήσει νέος διεθνής διαγωνισμός της επεξεργασίας απορριμμάτων, ο δήμος Καλαμάτας πρέπει να προβεί στην εκ νέου ανάθεση της μεταφόρτωσης και μεταφοράς τους.
* Η ανάθεση θα γίνει με τους παρακάτω συμφωνηθέντες όρους: Ο δήμος Καλαμάτας θα συλλέγει τα αστικά και στερεά απόβλητά του με το συνήθη τρόπο και τα γεμάτα απορριμματοφόρα του ή τα άλλα οχήματα μεταφοράς απορριμμάτων του θα μεταφορτώνονται με ευθύνη και έξοδα του αναδόχου στα οχήματα μεταφοράς απορριμμάτων που αυτός θα διαθέτει. Η μεταφόρτωση θα γίνεται σε χώρο κατάλληλο, ο οποίος θα παρέχεται από το δήμο Καλαμάτας.
* Επίσης, θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ του δήμου Καλαμάτας και του αναδόχου προκειμένου η καθημερινή μεταφόρτωση να πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιες ώρες, που θα εξυπηρετείται το καθημερινό πρόγραμμα συλλογής απορριμμάτων από τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας.  Α.Π.

~**Θ. Μπρεδήμας
~ Ζήτησε την κοινωνική παρέμβαση του Δήμου Καλαμάτας εν όψει Πάσχα
 * Δύο θέματα προ ημερήσιας διάταξης έθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, ζητώντας τη διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων για την υλοποίησή τους:
* Πρώτον, με αφορμή την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι της Καλαμάτας, ντόπιοι και ξένοι, θα πρέπει να διατεθούν, όπως είπε ο κ. Μπρεδήμας, από το δήμο οικονομικό βοήθημα, παροχή τροφίμων από το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να διοργανωθούν δύο γεύματα αγάπης τις ημέρες του Πάσχα και να διατεθεί από τις εισπράξεις του ναού του δημοτικού νεκροταφείου το ποσό των 15.000 ευρώ για ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου.
 * Επίσης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε από την Οικονομική Επιτροπή να διαθέσει ανάλογο ποσό με το περυσινό για την ενίσχυση των σαϊτολόγων, προκειμένου να ενισχυθεί το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Εκτός των άλλων, υποστήριξε ο κ. Μπρεδήμας, η διάθεση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης θα ενισχύσει τον πασχαλινό τουρισμό στην πόλη μας. Α.Π.

~** Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Καλαμάτας

~ Συνάντηση με Nίκα για ενημέρωση
 * συνάντηση με το δήμαρχο της Καλαμάτας είχε χθες το βράδυ το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Καλαμάτας, στα πλαίσια της ενημέρωσης του δημάρχου μετά τις εκλογές, όπως ορίζει το καταστατικό, όπου συζητήθηκαν και θέματα σχολικών μονάδων της πόλης μας.
 * Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το νέο Δ.Σ. για τη δημοπράτηση του 10ου & 26ου Δ.Σ., την ολοκλήρωση της μελέτης του 8ου Δ.Σ., καθώς και την προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ νηπιαγωγείων της πόλης μας.
* Επίσης, συζητήθηκε και η δράση των Συλλόγων γονέων της Καλαμάτας και η συμμετοχή τους στο εθελοντικό πρόγραμμα για ανοικτά σχολεία και τ’ απογεύματα.

~**3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

~ 2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2012
 «Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος»
 Άμος Άλκοτ
 Παγκόσμια Παιδικού βιβλίου, 2 Απριλίου. Ημερομηνία γέννησης του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, κατά την οποία κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Καθιερώθηκε από την ΙΒΒΥ, Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1996, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.
 Η ημέρα αυτή γιορτάζεται από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και συγγραφείς, σε όλες τις χώρες, με εκδηλώσεις σε σχολεία και βιβλιοθήκες.
 Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, υποδέχτηκε τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και παραμυθιών κ. Μαρ Μορ, που διηγήθηκε τα παραμύθια της, Μεσσήνια στην καταγωγή, συμβάλλοντας στην αισθητική απόλαυση των μαθητών, την ανάπτυξη και καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους.
 Παραμύθια που κρατούν στο χρόνο και μεταφέρονται προφορικά από γενιά σε γενιά. Παραμύθια που κουβαλούν μαζί τους τη σοφία, τις εμπειρίες και τις γνώσεις του λαού. Μέσα από τα παραμύθια, προσπαθούμε από μικρή ηλικία να διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας. Μέσα από τις εικόνες και τα χρώματα, προσπαθούμε να τους μάθουμε τι σημαίνει ειρήνη, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ελευθερία, αξίες και ιδανικά, που θα τους καθοδηγούν στη ζωή τους. Μεγαλώνοντας, τους αγοράζουμε τα δικά τους βιβλία. Βιβλία γεμάτα συναισθήματα, που μέσα από τη φαντασία ξεπηδούν αλήθειες και πραγματικότητες.
 Το ποιοτικό παιδικό βιβλίο αποτελεί αναμφισβήτητα αξία διαχρονική που επιδρά καταλυτικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Η ανάγνωση, πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει, βοηθά το παιδί να καταλάβει τον εαυτό του και τους γύρω του, να γνωρίσει πολιτισμούς, να «πλουτίσει» τις γνώσεις του, αλλά κυρίως να ταξιδέψει από το μαγικό κόσμο του βιβλίου στο μαγικό κόσμο της εικόνας.
 Το βιβλίο, όμως, πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα. Και μαζί του μπορούμε να γιορτάζουμε κι εμείς. Γιατί κάθε μέρα μπορούμε να ονειρευόμαστε, μπορούμε να «πετάμε» με τη φαντασία μας, μπορούμε να προβληματιζόμαστε, να ταξιδεύουμε σε κόσμους μαγικούς, να κάνουμε καινούριους φίλους, να ανακαλύπτουμε κρυμμένες χαρές και πρωτόγνωρες ομορφιές, να ζούμε κι εμείς, όπως ο μικρός Χανς Άντερσεν, το όνειρο και τη δική μας ξεχωριστή μαγεία. Συντροφιά με ένα καλό βιβλίο θα απολαύσουμε το πιο όμορφο και συναρπαστικό ταξίδι.
 Ο διευθυντής του σχολείου
 ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

~**Συνεδριάζει το τοπικό συμβούλιο παραβατικότητας

Πριν την καταστολή προηγείται η πρόληψη
 Την επαύριον σχεδόν των μέτρων που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Άριος, συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα νέο όργανο που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» και η σύνθεσή του αποτελείται από επιστήμονες και λειτουργούς που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας, όπως δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και αστυνομικοί.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Στ. Στασινόπουλος τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα είναι δύο έννοιες που στη συνείδηση του πολίτη είναι συνυφασμένες με την αστυνομία και την προσπάθεια καταστολής τους.
 Πριν όμως φθάσουμε στο σημείο καταστολής, πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές, ξεκινώντας από το δήμο μας.
 Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας είναι εκείνα που εστιάζουν τη δράση τους στην πρόληψη του εγκλήματος, έχουν συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, που επικεντρώνονται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών., αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη.
 Η ευαισθητοποίηση των δημοτών αποτελεί άμεση προτεραιότητα του Συμβουλίου και η διαρκής και συνεπής παρουσία των μελών του στις κλήσεις των πολιτών είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των συμβουλίων.
 Η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια του δήμου μας για την πρόληψη του εγκλήματος κρίνεται απαραίτητη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται η ιδέα στους συμμετέχοντες ότι ασκούν εξουσία, έχουν δικαίωμα αυτοδικίας ή ότι λειτουργούν κάτω από την έννοια του ‘χαφιεδισμού’».
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη


 *** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ :
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/21-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/03/22-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/24-2012.html  , Σάββατο στην ενημέρωση 24 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/25-2012.html  , Κυριακή στην ενημέρωση 25 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/26-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/03/27-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/03/28-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/30-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/29-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 .-
~ ** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/30-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 .-
*** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/04/31032012-01042012.html  , Αθλητικό Σ/Κ 31/03/2012 και 01/04/2012 .-
*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/2-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 ‘-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/04/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 3 Απριλίου 2012
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012 .-

~**


Δεν υπάρχουν σχόλια: