ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

 Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης   Δευτέρα 2 Απριλίου  2012  :

Ι.Ν. ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2012

Το ποντικάκι μας ενημερώνει ! :

***   ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και Άλλα :
*** Χωρίς τον Τ. Αποστολόπουλο το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

~ «Παρών» δηλώνουν, κατ’ αρχήν, οι Λ.Α. Φιλιππόπουλος και Γ. Κανελλόπουλος  * Με μία μίνι έκπληξη ολοκληρώθηκε χθες στο ΠΑΣΟΚ η πρώτη φάση της διαδικασίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες εκλογές. Αυτή της μη συμμετοχής του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Τάσου Αποστολόπουλου.
 * Αντίθετα, σε αυτή την πρώτη φάση δήλωσε «παρών» ο Λ. Φιλιππόπουλος, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι υποψηφιότητα θα καταθέσει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Κανελλόπουλος.
 * Πάντως, η διαδικασία θα συνεχιστεί και σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής, ενώ την προσεχή Παρασκευή, οπότε συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, θα εγκριθούν οριστικά τα ψηφοδέλτια του κόμματος κατά νομό.
 * Στο μεταξύ, σε επιστολή του, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Αποστολόπουλος αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στο να μην είναι υποψήφιος. Αναφέρει: «Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο μου θέτουν το ερώτημα αν θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ή με προτρέπουν να θέσω υποψηφιότητα. Επειδή δε μου αρέσει να αφήνω γκρίζες ζώνες ή να υπεκφεύγω ή να αφήνω αιωρούμενες καταστάσεις, θεωρώ υποχρέωσή μου να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου:
 1. Ένα ψηφοδέλτιο για να είναι ισχυρό, αξιόμαχο και νικηφόρο, χρειάζεται να υπακούει, μεταξύ των άλλων, στη γεωγραφική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση. Για τη Μεσσηνία αυτή η αρχή είναι κυρίαρχη και όσες φορές δεν την εφαρμόσαμε, δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 2. Σε επικοινωνία που είχα με το φίλο και συγχωριανό μου, Γιώργο Κανελλόπουλο (τα χωριά μας είναι διπλανά), μου εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι και πάλι υποψήφιος. Συνεπώς, τρεις υποψηφιότητες από το Δήμο Μεσσήνης (Γιαννακοπούλου-Κανελλόπουλος-Αποστολόπουλος), οι δυο μάλιστα από διπλανά χωριά, δε συνιστούν αξιόμαχο ψηφοδέλτιο, γιατί αφήνουν άλλες ισχυρές πληθυσμιακά περιοχές του νομού χωρίς εκπροσώπηση και λειτουργούν οι μηχανισμοί σκοπιμοτήτων που απεχθάνεται το εκλογικό σώμα.
 3. Λαμβάνοντας υπόψη μου τα παραπάνω και μη επιθυμώντας να προσθέσω πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ με το να θέτω όρους και προϋποθέσεις (τέτοιες πρακτικές είναι μακριά από το αξιακό μου σύστημα), ούτε να θέτω προσωπικά διλήμματα, δε θα ζητήσω να αξιολογηθεί η υποψηφιότητά μου και δε θα είμαι υποψήφιος.
 4. Η μη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο δε σημαίνει μη συμμετοχή μου στις εθνικές εκλογές. Θα είμαι παρών και θα στηρίξω το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί με όλες μου τις δυνάμεις. Θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση και του κεντρικού και του τοπικού ΠΑΣΟΚ.
 5. Ταυτόχρονα, θέλω από την καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους τους συμπατριώτες μου Μεσσήνιους που μου έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και με προέτρεψαν να είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Θα είμαι δίπλα τους στον αγώνα για να κάνουμε πράξη μαζί με τον πρόεδρό μας Βαγγέλη Βενιζέλο την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και τη διέξοδο της εθνικής οικονομίας και του λαού μας από την κρίση.
 6. Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπατριώτες μου, για μια ακόμη φορά, ότι η ανάπτυξη της Μεσσηνίας αποτελεί για μένα, όχι μόνο στόχο, αλλά και προσωπικό στοίχημα. Ένα στοίχημα που όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε και θα το κερδίσουμε».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Zήτησε χθες από την Καλαμάτα ο Μ. Βορίδης

~ Ισχυρή κυβέρνηση αντίδοτο στην κρίση  * «Σέντρα» στον προεκλογικό αγώνα στη Μεσσηνία χθες από τη Ν.Δ., με την εκδήλωση της ΝΟΔΕ στο «Belvedere», όπου επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης.
* Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, και παρουσίασε ο πρόεδρος της οργάνωσης Περικλής Μαντάς, ο κ. Βορίδης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του είναι σήμερα «η μόνη συντεταγμένη δύναμη σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει» και οι πολίτες που υποφέρουν από τα μέτρα που είχαν ληφθεί, θα πρέπει να δώσουν στη Νέα Δημοκρατία «ισχυρή εντολή» για να κυβερνήσει.
 * Σε ό,τι αφορά τα τοπικά μας ζητήματα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Καλαμάτας, η ουσιαστική βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου, αναφέροντας στο σημείο αυτό το πολύπαθο κομμάτι Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος, αλλά και η προσπάθεια για επανεκκίνηση της «Ολυμπίας Οδού».
 * Ο υπουργός Υποδομών στη συνέντευξη Τύπου επισήμανε: «Στις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 6 Μαΐου, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πάρει ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις. Αυτές οι εκλογές δεν είναι όπως όλες οι προηγούμενες. Είναι οι πρώτες που γίνονται μέσα στην κρίση και είναι εκείνες που πλέον δε θα κρίνουν απλώς ποια θα είναι η κυβέρνηση. Θα αποφασιστούν πολύ πιο κεντρικά, πιο κυρίαρχα ζητήματα. Θα κριθεί αν, τελικώς, η χώρα θα παραμείνει συντεταγμένα στην ευρωπαϊκή της πορεία, αν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στη ζώνη του ευρώ και το αν θα υπάρξει, επιτέλους, μια πολιτική που θα μας βγάλει από την ύφεση. Αυτά είναι τα κυρίαρχα ζητήματα για τα οποία θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
 * Όχι από κομματικό πατριωτισμό, αλλά εάν κανείς αναρωτηθεί ως πολίτης ποια είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που μπορεί να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός που μπορεί να τα εξασφαλίσει, ο Αντώνης Σαμαράς».
 * Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη ή όχι αυτοδυναμίας για να επιτευχθούν τα παραπάνω, ο κ. Βορίδης είπε: «Η ανάγκη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτές τις εκλογές δεν είναι θέμα ηγεμονισμού. Είναι πατριωτική ανάγκη. Δεν υπάρχει δυνατότητα να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο. Δεν υπάρχει χρόνος για διεργασίες και διαβουλεύσεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ σε βασικά ζητήματα πολιτικής, όπως είναι η εγκληματικότητα και το μεταναστευτικό. Από εκεί και πέρα, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, θα εκτιμηθεί η κατάσταση εκείνη την περίοδο».
* Για τη μερική στροφή ψηφοφόρων σε κόμματα όπως οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», αλλά και η «Χρυσή Αυγή», ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «καλή είναι η οργή και η αγανάκτηση, αλλά πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι στις εκλογές θα πρέπει να επιλέξουν συγκεκριμένα πράγματα και να δώσουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα». Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ο Οδυσσέας Βουδούρης στο "Θ"

~*  «Αλλάζω σκέπη για να μείνω πιστός στις ιδέες μου»
 ~ Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η πολιτική είδηση του μήνα για τη Μεσσηνία. Ο λόγος για την προσχώρηση του βουλευτή Μεσσηνίας, Οδυσσέα Βουδούρη, στο κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς».
~ Έτσι, έπειτα από δύο δεκαετίες κοντά, ο νομός μας αποκτά βουλευτή αριστερό, έστω και για μικρό διάστημα, μέχρι να λήξει η θητεία της σημερινής Βουλής. Μετά, ποιος ξέρει; Μπορεί να βρεθεί κάποιος άλλος.
~ Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βουδούρης στο «Θ» αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, απαντά στους όποιους επικριτές του για την απόφασή του και δίνει ραντεβού με τους πρώην συντρόφους του, αν το ΠΑΣΟΚ αποκτήσει και πάλι τα χαρακτηριστικά που είχε στο παρελθόν και δεν επιμείνει, όπως λέει, στη «δεξιά» στροφή του.
 -Αλήθεια, πώς αισθάνεται ο Οδυσσέας Βουδούρης… υπό τη νέα του πολιτική σκέπη;
~ Σε κάποιες ιστορικές περιστάσεις πρέπει να αλλάξεις πολιτική σκέπη, όπως λέτε, κε Πετρόγιαννη, για να παραμείνεις πιστός στις ιδέες σου. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο από το να κάνεις το αντίστροφο. Νιώθω πολιτικά καλά.
 -Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να πάρετε την απόφαση ένταξής σας στο κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Μια απάντηση είναι η ανεπάρκεια του δικομματισμού να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας;
~ Ναι, αυτό είναι ένας σημαντικός λόγος. Κατ’ αρχάς, όμως, μην ξεχνάμε ότι διαγράφηκα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μαζί με ένα μεγάλο μέρος της. Με διαδικασίες που μόνο δημοκρατικές δεν ήταν. Ο λόγος για τον οποίο εντάχτηκα στη «Δημοκρατική Αριστερά» είναι ότι πρόκειται για ένα νέο κόμμα, το οποίο βασίζεται σε μια πολύ παλιά ελπίδα: να παίξει, επιτέλους, ένα πρωταγωνιστικό ρόλο η Αριστερά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το είχε καταλάβει αυτό και πάνω σε αυτή την ελπίδα ξεκίνησε τότε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, δυστυχώς, η ηγεσία αυτού του κόμματος έχει πάρει δεξιά στροφή. Η Ελλάδα, όμως, και ιδίως οι μη προνομιούχοι αυτής της χώρας, έχουν ανάγκη από μια πρόταση εξόδου από την κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής.
 -Η προσχώρησή σας στο κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» προκάλεσε ποικίλα σχόλια στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι σάς συγχαίρουν, άλλοι εκφράστηκαν και δημόσια με σκληρά λόγια προς το πρόσωπό σας. Η δική σας απάντηση ποια είναι σε όλα αυτά που σας καταμαρτυρούν; Έχουν δίκιο να νιώθουν κάποιοι «προδομένοι»;
~ Η πλειοψηφία των ανθρώπων που με στήριξαν συμφωνούν με τις αποφάσεις μου. Διότι διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, εξάλλου, είναι προφανές. Δείτε και τις μετρήσεις. Οι 3 στους 4 ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2009 δηλώνουν ότι δε θα το ξαναψηφίσουν. Αυτοί είναι που νιώθουν προδομένοι, και νιώθουν προδομένοι από το ΠΑΣΟΚ! Όπως και εγώ νιώθω προδομένος από την ηγεσία του.
~ Εκφράστηκαν, όντως, αρνητικά ορισμένα στελέχη του κόμματος. Με αυτούς τους φίλους έχω μια ριζική διαφωνία: θεωρούν το κόμμα σαν το «σπίτι» τους. Και συνεπώς, τους διακατέχει η λογική που εξέφραζαν παλιότερα οι κομμουνιστές: «καλύτερα να έχεις άδικο με το κόμμα παρά δίκιο εναντίον του». Για μένα, το μόνο σπίτι μας είναι η πατρίδα μας, η Ελλάδα. Τα κόμματα είναι πολιτικά εργαλεία για να βελτιώσουμε αυτό το σπίτι. Σε αυτούς τους φίλους λέω, λοιπόν, με αγάπη και εκτίμηση: είστε σε λάθος δρόμο, η παρούσα ηγεσία οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε λάθος δρόμο, το κόμμα έχει αποκοπεί από την κοινωνική του βάση, έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξουσίας, έχει εγκαταλείψει τις ιδεολογικές του αναφορές. Το ξέρετε καλύτερα από μένα. Οι περισσότεροι από σας το λέτε κατ’ ιδίαν. Πολλοί το λένε και δημοσίως. Είναι αναστρέψιμη αυτή η πορεία; Δεν το βλέπω πια. Όσοι, όμως, από σας πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναφέρετε το ΠΑΣΟΚ στο κοινωνικό και πατριωτικό δρόμο που είχε αρχικά, δώστε τη μάχη σας και πάλι μαζί θα είμαστε. Απ’ όποια θέση και αν βρισκόμαστε. Εγώ, πάντως, δεν υπηρετώ θεσμούς, υπηρετώ ιδέες και αξίες.
 -Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι να δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας από τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα. Πώς θα γίνει αυτό;
~ Θα γίνει με τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού, αριστερού πόλου, ο οποίος θα αναδείξει τον άλλον δρόμο. Το δρόμο της εξόδου από την κρίση χωρίς την ισοπέδωση της κοινωνίας. Με την κοινωνία όρθια. Η δεξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου δημιουργεί, μαζί με τη Ν.Δ., ένα νέο πόλο, ο οποίος έχει ως αποκλειστικό πρόγραμμα την πιστή εφαρμογή του μνημονίου που μας υπαγόρευσαν οι δανειστές μας. Το εργαλείο τους θα είναι ο πολιτικός εκφοβισμός: «Δεν έχουμε λύση, αλλά αν δε μας ψηφίσετε, θα γίνει την επομένη μέρα βιβλική καταστροφή». Έτσι επέβαλαν την ψήφιση του 2ου Μνημονίου στις 12 Φεβρουαρίου. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό ήταν ψέμα. Ας αναφέρουμε μόνο την έκθεση της IFF: η χρεοκοπία της Ελλάδας θα στοίχιζε στους εταίρους μας 1.300 δισ. ευρώ! Ποιος θέλει να χάσει 1,3 τρισ. ευρώ;
~ Με το ίδιο ψέμα θέλουν να δώσουν και την προεκλογική μάχη. Αν ο κόσμος υποκύψει στο φόβο, θα βυθιστούμε ακόμα περισσότερο στην κρίση. Αν μείνουμε μόνο στην οργή, πάλι δε θα υπάρξει λύση. Πρέπει να κυριαρχήσει η ορθολογική σκέψη. Και η απλή λογική σκέψη λέει ότι αυτοί που μας βύθισαν στην κρίση, δεν μπορούν να μας βγάλουν απ’ αυτήν, ό,τι και να μας λένε τώρα. Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς ανήκουν σε αυτή την πολιτική τάξη, που κυβερνά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο κ. Σαμαράς ήταν υπουργός της κυβέρνησης που προκάλεσε την κρίση. Ο κ. Βενιζέλος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που εγκλώβισε την Ελλάδα στο δεύτερο μνημόνιο.
~ Πρέπει να έρθουν στα πράγματα άλλες δυνάμεις, καινούργιες, που θα προτάσσουν θέσεις με υπευθυνότητα. Τέτοια νέα δύναμη είναι, κυρίως, η «Δημοκρατική Αριστερά». Αυτό το κόμμα μπορεί να γίνει αύριο αξιωματική αντιπολίτευση. Και τότε θα δημιουργηθούν συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε μια νέα κυβερνώσα πλειοψηφία, που θα εκφράζει ισχυρά τη λαϊκή βούληση, όχι ως προϊόν φόβου ή απόγνωσης, αλλά ως ισχυρό πρόσταγμα. Καθώς και μια κυβέρνηση που θα αποτελεί δυνατό και με κύρος συνομιλητή με τους εταίρους μας.
 -Κύριε Βουδούρη, θα μπορούσε να μην αρχίσει αυτή η ιστορία με τα μνημόνια και την τρόικα; Αν ναι, γιατί στοιχηθήκατε με μια πολιτική που τα προκάλεσε; Αν όχι, γιατί πιστεύετε ότι οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την επιλογή; Δεν υπήρχε άλλη λύση;
~ Η πολιτική που προκάλεσε την καταστροφή είναι αυτή της πενταετίας του Κώστα Καραμανλή που χρέωσε τη χώρα με 47 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα! Επίσης, το σαθρό πολιτικό πελατειακό σύστημα που κυριάρχησε μετά τη μεταπολίτευση, με ευθύνη, πρωτίστως, των δυο κομμάτων εξουσίας.
~ Εγώ στρατεύτηκα το 2009 για να αλλάξουν αυτά τα πράγματα, για την πολιτική ανατροπή. Παραλάβαμε, όμως, μια κατάσταση δραματική. Πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε πραγματικά να ανορθώσει αυτή την κατάσταση. Το πρώτο μνημόνιο ήταν μια προσπάθεια να δώσουμε ένα περιθώριο, μια ανάσα. Αν μαζί με τα αναγκαία σκληρά μέτρα είχαν γίνει και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με το ρυθμό που έπρεπε, δε θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε, όμως, λάθος επιλογές. Το επισήμανα ήδη από το 2010, όταν στη Βουλή μίλησα για το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λέει και αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Με είπαν τότε «αντάρτη». Τον Ιούνιο 2011 είπα ότι ο ανασχηματισμός ήταν λάθος, διότι ήταν μόνο μια κομματική αναδίπλωση. Δέχτηκα πυρά από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Συνέχισα, όμως, να στηρίζω αυτή την προσπάθεια. Χωρίς να κρύβω τις ανησυχίες μου. Με έναν άλλο συνάδελφο βουλευτή απευθυνθήκαμε στον πρωθυπουργό για να πούμε ότι δε γίνεται να μην τιμωρούνται οι υπουργοί που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Αυτή ήταν για μένα στάση πολιτικά έντιμη. Ο Γιώργος Παπανδρέου απέτυχε με δική του ευθύνη, όχι επειδή το αρχικό εγχείρημα ήταν λάθος, ούτε διότι του έλειψε η στήριξη από την κοινοβουλευτική ομάδα. Στη συνέχεια, ο Βαγγέλης Βενιζέλος οδήγησε την Ελλάδα στο δεύτερο μνημόνιο, που είναι στην ουσία η παράδοση της χώρας στους δανειστές μας. Το δεύτερο μνημόνιο δεν αφορά πλέον μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά ισοπεδώνει τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες: καταργείται κάθε προστασία των εργαζομένων για να δημιουργηθεί μια εργασιακή ζούγκλα, όπου οι μεγάλοι θηρευτές θα επιβάλλουν ανενόχλητα το νόμο τους. Αυτό είναι η επιδίωξη της δεξιάς γερμανικής κυβέρνησης. Είναι, όμως, και δικό μας εθνικό χρέος να το αποτρέψουμε.
 -Τελικά, η Μεσσηνία τι κέρδισε από την εκλογή σας;
~ Θα το κρίνει ο κάθε Μεσσήνιος. Να θυμίσω μόνο ότι εγώ δούλεψα ως βουλευτής για να δημιουργηθούν προτάσεις για καίρια θέματα. Έδρασα για τον πολιτικό διάλογο, που είναι βασικό καθήκον του βουλευτή, οργάνωσα διαβούλευση για την Υγεία στο νομό μας, έκανα δημόσιες συζητήσεις, προσκαλώντας σημαντικές προσωπικότητες, για την οικονομία, για τον ποιοτικό τουρισμό και για άλλα θέματα. Δεν ξέρω αν το έχει κάνει άλλος βουλευτής. Νιώθω ότι ήμουν συνεχώς στο μέτωπο, τόσο για τα τοπικά μας θέματα όσο και για τα εθνικά. Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει ότι λειτούργησα ως ρουσφετολόγος. Αντιθέτως, το γραφείο μου ήταν πάντα ανοιχτό για να προσφέρω στήριξη σε κάθε δικαιολογημένο αίτημα, ανεξάρτητα αν μου το ζητούσε ψηφοφόρος ή όχι. Νιώθω ότι ήμουν συνεπής με όσα δεσμεύτηκα και με όσα πιστεύω. Έτσι θα συνεχίσω.
~  Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Οδυσσέας Βουδούρης, με τον πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Φώτη Κουβέλη, στην πρόσφατη από κοινού συνέντευξη Τύπου  .-  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
" Την προδοσία αγάπησαν πολοί τους προδότες και τους ωΑχάριστους Ουδείς ! "

*** Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα

~** Μια επίσκεψη στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών με Αυτισμό
 * Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό, στις εργατικές κατοικίες Ασύλου στην Καλαμάτα, είναι γεμάτο από εικόνες και σύμβολα. Στους τοίχους, στις πόρτες, στα συρτάρια, παντού υπάρχουν μικρές ετικέτες με σχέδια. Τα άτομα με αυτισμό σκέφτονται περισσότερο με εικόνες και η σκέψη τους είναι «κυριολεκτική», μας λέει η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, Γεωργία Παυλοπούλου, καθώς μας ξεναγεί στο κτήριο. Από καιρό θέλαμε να το επισκεφθούμε, αλλά η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού ήταν ένα επιπλέον κίνητρο.
 * Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν γονείς παιδιών με αυτισμό, έχοντας τη συμπαράσταση φίλων, ίδρυσαν το Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, μας λέει το μέλος του Δ.Σ. και ταμίας, Κώστας Σαραβελάκης. «Ο Σύλλογος αναγνωρίστηκε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και μπόρεσαν να διεκδικήσουν και να πάρουν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω Γ΄ ΚΠΣ, για την ίδρυση του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό στη Μεσσηνία. Από το 2009, αφού έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και αφού, με προσφορά του Δήμου Καλαμάτας, παραχωρήθηκε αυτό το κτήριο, ξεκίνησε να λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας, που στελεχώθηκε με εκπαιδευμένο προσωπικό. Από 1/1/2010 χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας κατά το μεγαλύτερο μέρος, αλλά και από πόρους που μπορεί να έχει το ίδιο το Κέντρο, συνδρομές, δωρεές κ.λπ.».
 * Σχετικά με τη χρηματοδότηση, ο κ. Σαραβελάκης επισημαίνει ότι από πέρυσι έχει μειωθεί: «Ελπίζουμε ότι δε θα υπάρξει θέμα με τη συνέχιση λειτουργίας. Το Κέντρο μας, αναλογικά με το προσωπικό, εξυπηρετεί όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Γι’ αυτό και είμαστε υπέρ μιας αξιολόγησης, ώστε να δούμε τι προσφέρουν οι διάφορες δομές και με τι προσωπικό. Απ’ όλες τις μονάδες ψυχικής υγείας, έχουμε το μικρότερο προϋπολογισμό σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τώρα δεν έχουμε αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα. Δεν έχουμε πάρει βέβαια την πρώτη δόση του 2012, αλλά έχουμε καταφέρει να μη χρωστάμε ούτε ένα ευρώ, ούτε σε εργαζόμενους ούτε σε ΙΚΑ, πουθενά».
 * Η έγκριση που δόθηκε στην αρχή για τη λειτουργία του Κέντρου αφορούσε 15 παιδιά 6-18 ετών, όμως φάνηκε ότι οι ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες. «Ζητήσαμε, λοιπόν, από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας να μας επιτρέψουν να δεχθούμε περισσότερα παιδιά. Μας ενέκριναν μέχρι 20, αλλά και πάλι, με τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικά υπεύθυνης και των εργαζομένων, προσπαθούμε να μην αφήνουμε χωρίς βοήθεια κανένα από τα περιστατικά που θα μας χτυπήσουν την πόρτα. Έτσι, βλέπουμε και πολλά εξωτερικά περιστατικά. Δεν μπορούμε όμως να τα βάλουμε όλα στο Κέντρο, γιατί θέλουμε, τουλάχιστον με αυτά που έρχονται εδώ, να κάνουμε καλή δουλειά και όχι προχειρότητες. Να τονίσουμε ότι όλες οι θεραπείες είναι εντελώς δωρεάν για όλα τα παιδιά».
 ~* Γεωργία Παυλοπούλου, επιστημονικά υπεύθυνη
 * Η Γεωργία Παυλοπούλου, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σε θέματα Ειδικής Αγωγής, σημειώνει: «Προσπαθούμε να επιμορφωνόμαστε συνεχώς, ώστε να δίνουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής παρέμβασης. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν δυσκολίες στην κοινωνική κατανόηση, την αισθηματική αμοιβαιότητα, τον τρόπο κατανόησης της γλώσσας και την επικοινωνία, την πρόσληψη των αισθητηριακών ερεθισμάτων από το περιβάλλον, στερεότυπα ιδιόρρυθμα και ενδιαφέροντα ή προκλητικές συμπεριφορές. Και οι ίδιες οι οικογένειές τους, οι γονείς και τα αδέλφια τους, έχουν πολλαπλές και αυξημένες ανάγκες. Στο Κέντρο υπάρχουν ειδικοί παιδαγωγοί, γυμναστές, λογοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, εργοθεραπεύτρια, διοικητική υπάλληλος. Κάνουμε μια ολοκληρωμένη, εξατομικευμένη αξιολόγηση των παιδιών που έρχονται και βγάζουμε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα για το καθένα. Κατά μέσο όρο, παρακολουθούν δύο με τρεις ώρες την ημέρα. Μία ώρα λογοθεραπεία, μία εργοθεραπεία κ.λπ. Στους γονείς παρέχεται μηνιαία υποστήριξη, συμβουλευτική και πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθούν το δικό μας έργο με το παιδί τους. Η ουσία είναι αυτά τα παιδιά να μπορέσουν τη γνώση και την οργάνωση συμπεριφοράς που πετυχαίνουμε σε μεγάλο βαθμό εδώ, να τη μεταφέρουν στο σπίτι, στο σχολείο, να γίνουν πιο λειτουργικά και κοινωνικά στο βαθμό που μπορεί το καθένα. Για να έχουμε ολοκληρωμένη παρέμβαση, πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία με την οικογένεια και το σχολείο. Έρχονται συνάδελφοι παιδαγωγοί εδώ να εκπαιδευτούν, να ρωτήσουν, προσπαθούμε να ανανεώνουμε τις τεχνικές και τη γνώση μας, είτε συμμετέχοντας σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό είτε με επιμορφωτικά προγράμματα που οργανώνει ο Σύλλογος. Στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει άλλος φορέας εξειδικευμένος. Γι’ αυτό έχουμε λίστα αναμονής. Με το που ελευθερώνεται μια θέση, δηλαδή ένα παιδί κλείνει τα 18, έρχεται το επόμενο. Στη βελτίωση τα πράγματα προχωρούν αργά, αλλά ευτυχώς σταθερά. Εμείς χαιρόμαστε με κάθε μικρό βήμα που κάνει ένα παιδί» λέει η κα Παυλοπούλου και συνεχίζει: «Οι ανάγκες των ατόμων με αυτισμό είναι τεράστιες, ποικίλες και δια βίου. Αντιθέτως, η ενημέρωση της κοινωνίας και η πρόνοια της Πολιτείας, αν και πρόσφατα σημειώνουν κάποια βελτίωση, εξακολουθούν να είναι τραγικά ανεπαρκείς. Τα αυτιστικά άτομα της χώρας μας παραμένουν ακόμα πολίτες αποκλεισμένοι από τη ζωή, και η Ελλάδα παραμένει η πιο καθυστερημένη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με αυτισμό. Εξίσου σημαντικό με την ευαισθητοποίηση της κρατικής μηχανής, σε θέματα που αφορούν ευάλωτες ομάδες όπως τα άτομα με αυτισμό, είναι η αφύπνιση, η αποδοχή του διαφορετικού και η στάση μηδενικής απορριπτικότητας απέναντι στο διαφορετικό παιδί. Η κοινωνία μας, εμείς οι ίδιοι δηλαδή, είμαστε ελλιπώς ενημερωμένοι και, κατά συνέπεια, αντιμετωπίζουμε με φόβο ή αδιαφορία το “διαφορετικό”. Έτσι χάνουμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε τις θετικές πλευρές των ατόμων που αποκλίνουν, τα ιδιαίτερα ταλέντα ή τις χαρές που μπορεί να νιώσει κανείς δίπλα σε ένα άτομο “διαφορετικό”».
 ~* Μια προσωπική εξομολόγηση…
 * «Ήμουν 6 μηνών όταν η μητέρα παρατήρησε ότι δε μου άρεσαν πια οι αγκαλιές και ότι κοκάλωνα κάθε φορά που με κρατούσε. Λίγους μήνες αργότερα, η μητέρα προσπάθησε να με πάρει αγκαλιά κι εγώ τη γρατζούνισα σαν ένα παγιδευμένο ζώο. Είπε ότι δεν κατάλαβε τη συμπεριφορά μου και ένιωσε πληγωμένη… Πού έκανε εκείνη το λάθος; Απλά συμπέρανε ότι ήταν νέα και άπειρη…
 * Την απομάκρυνση ακολούθησαν, τα επόμενα χρόνια, η προσκόλληση μου σε αντικείμενα που στριφογύριζαν, η επιθυμία να είμαι μόνη, η καταστροφική συμπεριφορά, τα ξεσπάσματα θυμού, η ανικανότητα στην ομιλία, η ευαισθησία σε ξαφνικούς θορύβους, η φαινομενική κώφωση και το έντονο ενδιαφέρον για τις οσμές.
 * Ήμουν καταστροφικό παιδί και ζωγράφιζα όλους τους τοίχους. Θυμάμαι μια φορά, τις “έφαγα” επειδή είχα ουρήσει στο χαλί. Την επόμενη φορά, αντί να χρησιμοποιήσω το χαλί, έβαλα τη μακριά κουρτίνα ανάμεσα στα πόδια μου. Σκέφτηκα ότι, αντίθετα με το χαλί, αυτή θα στέγνωνε γρήγορα και δε θα το πρόσεχε η μητέρα μου. Τα φυσιολογικά παιδιά πλάθουν με πηλό, εγώ χρησιμοποιούσα τα κόπρανα. Μασούσα τα παζλ και τα έφτυνα στο πάτωμα και, όταν με εμπόδιζαν, πετούσα οτιδήποτε είχα πρόχειρο.
 * Παρ’ ότι φαινόμουν κουφή, αντιδρούσα βίαια στους θορύβους και ούρλιαζα…
 * Η μητέρα μου, λέει, έλεγα λίγες λέξεις, μισές, όπως «μπαα» αντί μπάλα. Ως παιδί, θυμάμαι τη μητέρα να με ρωτά ξανά και ξανά: “Τεμπλ, μ’ ακούς; Κοίταξέ με”. Μερικές φορές το ήθελα, αλλά δεν μπορούσα…».
 * Απόσπασμα από το βιβλίο «Διάγνωση - Αυτισμός» της Temple Grandin (διαπρεπής επιστήμονας, άτομο με αυτισμό).  Της Μαρίας Νίκα

*** Γαλλική αναφορά στην UNESCO

* Ζητούν απομάκρυνση του Πύργου του Άιφελ στα Φιλιατρά!
 ~ «Πόλεμο» στην Ελλάδα κήρυξε ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ, με αφορμή το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης των Φιλιατρών!
~ Με αναφορά του στην UNESCO, τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, που πρωτοκολλήθηκε στον Κατάλογο Εισερχόμενων Αναφορών και Αιτήσεων (Liste des rapports entrants et des applications) στις 27 Μαρτίου, στη Γραμματεία των κεντρικών γραφείων της έδρας της UNESCO στο Παρίσι, ο δήμαρχος του Παρισιού ζητά την «άμεση απομάκρυνση του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ, που πρόκειται για καρικατούρα αισχίστης μορφής και υψίστης αισθητικής προσβολής στο γαλλικό πολιτισμό και την παγκόσμια αρχιτεκτονική διανόηση, και βρίσκεται σε μικρή επαρχιακή κωμόπολη της Πελοποννήσου στην Ελλάδα»!
 * Η αναφορά του Μπερτράν Ντελανοέ
~ Η αναφορά του δημάρχου του Παρισιού επιδόθηκε στο γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και, επίσης, απεστάλη στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
~ Όπως μετέδωσε την Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France-Presse, AFP), στην ηλεκτρονική του σελίδα www.afp.com: «Τον πόλεμο στην Ελλάδα κήρυξε ο Μπερτράν Ντελανοέ, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού, για ομοίωμα του παγκοσμίου φήμης σήματος κατατεθέντος της πόλης του Παρισιού, Πύργου του Άιφελ, σε μικρή επαρχιακή κωμόπολη της Πελοποννήσου».
~ Σύμφωνα με το AFP: «Δεν είναι η ιδέα κατασκευής του ομοιώματος στην ελληνική επαρχιακή κωμόπολη αυτή καθαυτή που εξόργισε τον Μπερτράν Ντελανοέ, αλλά η αρχιτεκτονική του σχεδίαση και αισθητική διανόηση της κατασκευής, χωρίς καμία αίτηση χορήγησης αδείας και παροχής συμβουλευτικών τεχνικών προδιαγραφών και εικαστικών πληροφοριών». Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, ο δήμαρχος του Παρισιού, στην αναφορά του, κάνει λόγο για «φύρδην μίγδην αρχιτεκτονική», «μέτρια, βιαστικής σύλληψης και πρόχειρης εκτέλεσης αρχιτεκτονική» και ένα «φανταχτερά άσχημο και κακόγουστο ομοίωμα, που πρόκειται για καρικατούρα αισχίστης μορφής και υψίστης αισθητικής προσβολής στο γαλλικό πολιτισμό και την παγκόσμια αρχιτεκτονική διανόηση»[…]
~ «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά αντίθεσή μου για αυτό το κατασκεύασμα, που “στήθηκε” στην ελληνική επαρχιακή κωμόπολη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πόλης του Παρισιού», τονίζει ο σοσιαλιστής δήμαρχος, καλώντας την UNESCO «να παρέμβει για την άμεση απομάκρυνσή του!»
 * Η ελληνική πλευρά
~ «Αυτή είναι η προσωπική γνώμη του δημάρχου του Παρισιού και δεν έχει καμία νομική σημασία και υπόσταση», περιορίστηκε να σχολιάσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, με τον οποίο λίγο έλειψε να σημειωθεί διπλωματικό επεισόδιο εξαιτίας του ύφους και του πνεύματος των λεχθέντων του εκπροσώπου του Μπερτράν Ντελανοέ που μετέβη στην Πρεσβεία να επιδώσει την αναφορά!
~ Από τη Γραμματεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κληθέντες από το AFP να σχολιάσουν την αναφορά Ντελανοέ, αφού εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αντίδραση του δημάρχου του Παρισιού, αρκέστηκαν να σημειώσουν: «Μελετάμε την αναφορά και θα απαντήσουμε παρέχοντας εξηγήσεις και διευκρινίσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO, διατυπώνοντας, παράλληλα, με σαφήνεια τις απόψεις μας, ύστερα από συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το τοπικό Δήμο». Φέρονται, δε, να θεωρούν «τραβηγμένη» την αντίδραση και «αστείο» το αίτημα για απομάκρυνση του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ!
 * Οι πραγματικοί λόγοι της αναφοράς (!)
~ Στο ρεπορτάζ της γνωστής Γαλλίδας δημοσιογράφου Ντελφίν Μινουί «αποκαλύπτονται» οι πραγματικοί λόγοι (!) που οδήγησαν το δήμαρχο του Παρισιού στην «οργισμένη» αντίδραση και την αναφορά στην UNESCO για την απομάκρυνση του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ. «Το επιχειρηματικό κέρδος και η “συμφιλίωση” με την SETE έφεραν την αντίδραση», γράφει η Γαλλίδα δημοσιογράφος, αποκαλύπτοντας: «Το Δεκέμβριο του 2011 η εταιρεία SETE, που διαχειρίζεται τον Πύργο του Άιφελ, είδε τον ετήσιο κύκλο εσόδων της επιχείρησης να σημειώνει κατακόρυφη πτώση, προκαλώντας ζημίες που κλονίζουν την οικονομική της βιωσιμότητα. Απολύσεις προσωπικού, μείωση αποδοχών και περικοπές, ακόμη και στον ηλεκτρικό φωτισμό του Πύργου, ήταν οι άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση της εταιρείας, επιχειρώντας να συγκρατήσει τα έξοδα. Τον Ιανουάριο έφθασε στο γραφείο του Μπερτράν Ντελανοέ επιστολή με την υπογραφή του Ζαν Μπερνάρντ Μπρος, προέδρου της SETE, με την οποία τον ενημέρωνε για τις απώλειες εσόδων της επιχείρησης, τις οποίες, μεταξύ άλλων, ο ίδιος και το Συμβούλιο των Μετόχων της εταιρείας απέδιδαν και στην έλλειψη εσόδων από διαφημιστικά πακέτα, καθώς οι πιο μεγάλες και γνωστές διαφημιστικές εταιρείες, αντί του διεθνούς φήμης συμβόλου κατατεθέντος της πόλης του Παρισιού και της Γαλλίας, Πύργου του Άιφελ, χρησιμοποιούν στα διαφημιστικά τους προϊόντα εικόνες ληφθείσες από ομοίωμά του σε ελληνική επαρχιακή κωμόπολη (!), ζητώντας του να προβεί σε σχετικά διαβήματα διαμαρτυρίας και αναφορές προς διεθνείς και ελληνικούς φορείς και οργανισμούς».
~ Η Γαλλίδα δημοσιογράφος θυμίζει και τη ρήξη που έχει επέλθει μεταξύ του Δήμου Παρισιού και της εταιρείας SETE, όταν η δεύτερη επιχείρησε να «αξιοποιήσει» τον Πύργο σε σύμπραξη με την εταιρεία Ginger, «η οποία θα ενέδυε με 600.000 φυτά το γαλλικό μνημείο, ώστε να του δώσει μία πιο… οικολογική εικόνα! Ένα πρότζεκτ του οποίου το κόστος προϋπολογίζεται να ανέλθει στα 72 εκατ. δολάρια, ενώ τα φυτά που θα τοποθετούνταν, σε τέσσερα χρόνια θα απορροφούσαν 87,8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα της Πόλης του Έρωτα και η SETE θα εισέπραττε πολλά εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος!
~ Ωστόσο, ο δήμαρχος του Παρισιού δεν έχει δώσει, ακόμη, το “πράσινο φως”, ώστε να προχωρήσει αυτό το καινοτόμο “πράσινο” έργο, με το σχεδιασμό να έχει παγώσει και τις, μέχρι πρότινος, σχέσεις, Δήμου και SETE να έχουν ψυχρανθεί επικίνδυνα».
~ Εκτιμά, λοιπόν, η Γαλλίδα δημοσιογράφος πως «η αναφορά του δημάρχου του Παρισιού στην UNESCO για το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ σε ελληνική μικρή επαρχιακή κωμόπολη είναι μια κίνηση, για να έρθουν, μετά από καιρό, οι δύο πλευρές πιο κοντά!».  Επιμέλεια: Ηλίας Γιαννόπουλος

***  Κυπαρισσία

~ Μεθυσμένος αλλοδαπός με μαχαίρι πεσμένος στο δρόμο
 * Κόπηκε η ανάσα σε κατοίκους της περιοχής της «Πισωρούγας» Κυπαρισσίας και άλλους περαστικούς χθες γύρω στη 1.00 μετά το μεσημέρι, όταν στην άκρη του επαρχιακού δρόμου Κυπαρισσίας – Ραφτόπουλου είδαν πεσμένο έναν άνθρωπο με μαχαίρι.
* Πλησίασαν στο σημείο και του μίλησαν, χωρίς όμως, αυτός να ανταποκρίνεται. Στο χέρι του, μάλιστα, είδαν λίγα αίματα και φοβήθηκαν πως είτε έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του είτε, πιθανώς, είχε προηγηθεί συμπλοκή με άλλο ή άλλα άτομα. Αμέσως δε ειδοποίησαν το Α.Τ. Κυπαρισσίας, το νοσοκομείο και την Πυροσβεστική.
 * Κάποια στιγμή, κι ενώ όλοι του μιλούσαν για να δουν αν είναι ζωντανός, καθώς δεν μπορούσαν να διακρίνουν αν ανέπνεε, κούνησε λίγο τα δάχτυλα του χεριού με το οποίο κρατούσε το μαχαίρι και αυτό σύρθηκε λίγα εκατοστά στο δρόμο.
* Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά με άνδρες της Αστυνομίας, οι οποίοι διαπίστωσαν πως πρόκειται για μεθυσμένο αλλοδαπό. Ακολούθως ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και του δόθηκε αγωγή για να συνέλθει από τη μεγάλη ποσότητα αλκοόλ που είχε καταναλώσει.
* Όπως, δε, πληροφορηθήκαμε, ο ίδιος αλλοδαπός έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν την Αστυνομία με συμπτώματα μέθης. Η.Γ.

*** Τροπολογία Ν. Γιαννακοπούλου και Γ. Χαραλαμπόπουλου

~* Αναγραφή τιμής παραγωγού στα ταμπελάκια των καταστημάτων
 * Τροπολογία με την οποία θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση αναγραφής της τιμής παραγωγού ή το ποσοστό που αντιπροσωπεύει αυτή επί της τελικής τιμής λιανικής πώλησης στα ταμπελάκια των καταστημάτων μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, κατέθεσαν η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου και ο βουλευτής Β’ Αθήνας Γιώργος Ι. Χαραλαμπόπουλος, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
 ~* Αιτιολογική έκθεση
 * Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος - Νέα Εταιρική Μορφή - Σήματα - Μεσίτες Ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις»: «Με την προτεινόμενη διάταξη θεσμοθετείται η υποχρέωση στα καταστήματα μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους να αναγράφουν την τιμή παραγωγού ή το ποσοστό που αντιπροσωπεύει η τιμή παραγωγού επί της τελικής τιμής λιανικής πώλησης στα ταμπελάκια που αναγράφεται η τιμή λιανικής πώλησης, η τιμή ανά μονάδα μέτρησης και η προέλευση του αγροτικού προϊόντος.
 * Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών, για μια διαφανέστερη λειτουργία της αγοράς δίχως κερδοσκοπικές μεθόδους. Το σοβαρό πρόβλημα της τεράστιας “ψαλίδας”, που χωρίζει τις τιμές παραγωγού από τις τιμές λιανικής και η σχετική συζήτηση που προκύπτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και πολλά χρόνια, αναδεικνύουν τις στρεβλώσεις στην αγορά, την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, το δομικό ολιγοπώλιο που υφίσταται καθώς και νομοθετικές ελλείψεις και δυσλειτουργίες του υπάρχοντος συστήματος. Με αυτή την πρόταση επιδιώκεται η διαμόρφωση δικαιότερων περιθωρίων κέρδους για τον παραγωγό και τιμών για τον καταναλωτή, το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή, η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους των εμπόρων, η στήριξη των Ελλήνων αγροτών, αφού ενθαρρύνεται η κατανάλωση εγχώριων προϊόντων, και ο περιορισμός του φαινομένου των “πλαστών” τιμολογίων, στα οποία εμφανίζεται διογκωμένη η τιμή παραγωγού.
 * Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και σε άλλη μια αγροτική χώρα, πρόσφατα, και συγκεκριμένα στη Γαλλία, που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, προτάθηκε πριν από κάποιους μήνες η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται για μια προσθήκη που προσφέρει στον καταναλωτή την κατάλληλη πληροφορία, ώστε να γνωρίζει από την τιμή που πωλείται το προϊόν, ποια τιμή έχει λάβει ο παραγωγός στα μη μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα. Η ενέργεια αυτή θα καταστήσει φανερή την αδικία στο μοίρασμα της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων, καθώς και όλες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την ανάδειξη και επίλυση του προβλήματος.
 * Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε να υπάρξει νομικό πλαίσιο για τη βελτίωση της διαφάνειας στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, που κατά κοινή διαπίστωση δεν έχει επιτευχθεί, παρά τις κατά καιρούς διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, τα γραπτά συμβόλαια ή η δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νόμου καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των συναρμόδιων υπουργών. Το πλαίσιο υλοποίησής του θα καθοριστεί από την Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την απλοποίηση του Αγορανομικού Κώδικα κι έπειτα από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους. Η πρόταση αυτή νομικής κατοχύρωσης της διαφάνειας στην τιμολόγηση των αγροτικών προϊόντων, αποτελεί βασικό άξονα της αγροτικής πολιτικής της χώρας μας».
 ~* Τροπολογία
 ~ Αναλυτικά, η προτεινόμενη τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου έχει ως εξής:
 * «“Αναγραφή τιμής παραγωγού επί των πινακίδων των λιανοπωλητών αγροτικών προϊόντων”
 * Στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου 38 (παράγραφος 2) του Ν.Δ. 136/46 “Περί Αγορανομικού Κώδικος”, όπου θεσπίζονται ορισμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων στα προϊόντα που πωλούν, επί των οποίων αναγράφονται ορισμένες ενδείξεις (τιμή, ποιότητα, προέλευση κ.λπ.) προστίθενται εδάφια, ως εξής:
 1. Οι λιανοπωλητές είναι υποχρεωμένοι όπως σε κάθε μη μεταποιημένο αγροτικό είδος που εκθέτουν προς πώληση, τοποθετούν ή αναρτούν ή προσδένουν την πινακίδα αυτή, που θα είναι ορατή από τον καταναλωτή, στην οποία θα αναγράφεται, πέραν των παραπάνω προβλεπομένων, ένδειξη της τιμής παραγωγού ή του ποσοστού που αντιπροσωπεύει η τιμή παραγωγού επί της τελικής τιμής λιανικής πώλησης, βάσει των τιμολογίων που εκδίδονται.
 2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των συναρμόδιων υπουργών, κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς των παραγωγών και των λιανοπωλητών και εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την απλοποίηση του Αγορανομικού Κώδικα, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος ως προς: α) τον ακριβή ορισμό των καταστημάτων λιανικού εμπορίου ή των σημείων πώλησης αγροτικών προϊόντων που υπόκεινται στην παραπάνω ρύθμιση, β) τον ακριβή ορισμό των αγροτικών προϊόντων, μεταποιημένων ή μη, που εμπίπτουν στην παραπάνω ρύθμιση, γ) τον τρόπο υπολογισμού της τιμής παραγωγού βάσει της αρχής της διαφάνειας στο εμπόριο, δ) τον τρόπο αναγραφής της τιμής παραγωγού ή ποσοστού αυτής επί της τιμής λιανικής στις σχετικές ενδείξεις, ε) τον έλεγχο της εφαρμογής και την εποπτεία του συστήματος και στ) τις παραβάσεις και τις αντίστοιχες κυρώσεις για τη μη εφαρμογή του νόμου».

*** «Κουζίνες του κόσμου»

~* Έθνικ γεύσεις… με μεσσηνιακές πρώτες ύλες
 - Στην Κεντρική Αγορά τα πράγματα ήταν μάλλον υποτονικά. Λίγοι και σφιγμένοι πελάτες, κατηφείς παραγωγοί, αλλά λαχταριστά, ολόφρεσκα προϊόντα. Συνάντησα μια φίλη, να τη βοηθήσω στα εβδομαδιαία της ψώνια. Στη λίστα είχε ψάρια και θαλασσινά («να μυρίζουν θάλασσα και όσο πιο φθηνά»), λαχανικά («εποχής κι απ’ τον τόπο μας»), κρόκο Κοζάνης, ρύζι. «Ψαρόσουπα;» υπέθεσα. «Ω, μα όχι», γέλασε συνωμοτικά, «για απόψε σας ετοιμάζω μια ωραιότατη, μεσσηνιακή… παέγια».
 - Στη Μεσσηνία, οι έθνικ κουζίνες δεν έγιναν ποτέ αυτό που λέμε trend, μόδα. Τα εστιατόρια με αραβική κουζίνα είναι ανύπαρκτα, οι τσέχικες, για παράδειγμα, ή ρώσικες γεύσεις άγνωστες, το πιο κοντινό σε «εξωτικό» είναι το κινέζικο. Επιμένουμε ελληνικά και επιτρέπουμε μικρές παρασπονδίες για ένα ιταλικό μενού, που έχει πλέον… πολιτογραφηθεί ελληνικό.
 - Καθώς, όμως, οικογένειες μεταναστών ζουν μόνιμα στη Μεσσηνία εδώ και δεκαετίες, όλο και κάποιες ευκαιρίες εμφανίζονται για να γνωρίσουμε τη γαστρονομία τους. Το αραβικό παντοπωλείο, το ρωσικό παντοπωλείο, οι μαζώξεις μεταναστών με τους φίλους τους Έλληνες, οι νεότερες γενιές που τολμούν να πειραματίζονται, έχουν βάλει και στη δική μας καθημερινότητα λέξεις και γεύσεις όπως το φαλάφελ, το μπορς, τις πατάτες μπράβας.
 - Στην επίσκεψή μου πρόσφατα στο Κινέζικο Εστιατόριο της Καλαμάτας, στην Ακρίτα, η κατάσταση ήταν μάλλον απογοητευτική. Όχι ως προς τις γεύσεις. Εκεί οι ιδιοκτήτες του δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Κλασικά κινέζικα πιάτα έφτασαν στο τραπέζι και τα τιμήσαμε δεόντως. Αλλά ήμασταν οι μόνοι πελάτες, μαζί με δυο φοιτήτριες στο διπλανό τραπέζι.
 - «Στο κινέζικο ερχόμαστε για κάτι διαφορετικό», μου είπαν. «Για να δοκιμάσουμε κάτι τελείως έξω από την ελληνική λογική και κουζίνα, και μάλιστα υγιεινό. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε συχνότερα. Ειδικά με αυτές τις τιμές…» και μου δείχνουν το λογαριασμό. «Δύσκολα οι Μεσσήνιοι ξεφεύγουν από τις γνωστές τους γεύσεις», καταλήγουν. «Δεν υπάρχουν και πολλά εστιατόρια με διαφορετικές προτάσεις για να μας… μυήσουν».
 - Πέρα από το κινέζικο και τρία ιταλικά εστιατόρια, η μόνη… εξωτική διέξοδος είναι το Tapas Bar, στο Ιστορικό Κέντρο. Ξεκίνησε με τη λογική του wine bar, σε συνδυασμό με ισπανικές και μεσογειακές γεύσεις και έτσι συνεχίζει.
 - «Η ισπανική κουζίνα είναι, άλλωστε, πολύ κοντά στην ελληνική. Έχει τα ίδια υλικά με τη δική μας. Θαλασσινά, χοιρινό πολύ, λαχανικά. Παρότι ακούγεται εξωτικό, είναι πολύ κοντά μας», μου είπε ο ιδιοκτήτης του, Ηλίας Μηλίτσης. «Έτσι παρότι στη Μεσσηνία ποτέ δεν έγινε μόδα η έθνικ κουζίνα, οι μεσογειακές γεύσεις, ισπανική, ιταλική κουζίνα, έχουν βρει ανταπόκριση γιατί μοιραζόμαστε πολλά. Όλες οι κουζίνες που βρέχονται από τη Μεσόγειο συναντιούνται στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν. Ελαιόλαδο, πατάτες, πουλερικά, θαλασσινά, που μαγειρεύονται με περίπου τον ίδιο τρόπο. Οι βόρειες κουζίνες είναι πιο βαριές, με σάλτσες, με σούπες, δε μας ταιριάζουν».
 - Στο Tapas βρίσκουμε παέγια με κρεατικά και με θαλασσινά, επιλογές σε κρεατικά και βέβαια τάπας, ισπανικούς μεζέδες, κεφτεδάκια, μπρουσκέτες, αγγουράκια γεμιστά με τόνο, καλαμάρια με λεμόνι, πατάτες μπράβας. Πέρα από κάποια χαρακτηριστικά ισπανικά αλλαντικά, οι πρώτες ύλες είναι όλες ντόπιες.
 - «Η ισπανική κουζίνα δεν είναι απαγορευτική για τη Μεσσήνια νοικοκυρά», σημειώνει ο Ηλίας Μηλίτσης. «Με πρώτες ύλες του τόπου μας, μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα πιάτα. Το βράδυ ο σεφ δίνει πιο εξειδικευμένα πιάτα. Το μεσημέρι, όμως, η κουζίνα μας είναι πιο… μαμαδίστικη. Η μητέρα μου την επιμελείται και πολλές ισπανικές συνταγές τις έχει προσαρμόσει στα… καλαματιανά δεδομένα. Έχει βάλει το μεράκι της Καλαματιανής νοικοκυράς, με επιρροές από την Ισπανία».
 - Και στα κρασιά (πάνω από πενήντα ετικέτες) οι επιλογές, ήδη από πέρυσι είναι 100% ελληνικές.
 - «Στο νομό μας, η αλήθεια είναι ότι κυριαρχούσε το χύμα κρασί. Τους ενδιέφερε, κυρίως, η ποσότητα και να είναι οικονομικό. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, εκτιμούν την ποιότητα. Γίνονται πολλές εκθέσεις, δοκιμές, μαθαίνει ο κόσμος να γεύεται και να εκτιμά το καλό κρασί. Από πέρυσι καθιερώσαμε να έχουμε μόνο ελληνικές ετικέτες. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι παραγωγοί. Είναι πάρα πολλά και καλά τα ελληνικά κρασιά, για να επιμένουμε στα ξένα. Είναι τώρα η ευκαιρία να επικεντρωθούμε στο ελληνικό κρασί. Στη Μεσσηνία έχουμε πολύ καλούς οινοποιούς. Πρέπει να τους ανακαλύψει το κοινό».
 - Από το Αραβικό και Ελληνικό Παντοπωλείο, στη Φαρών, αγόρασα φαλάφελ και υλικά για λαχματζούν, επίσης ζαατάρ (ένα γευστικό μείγμα μυρωδικών και μπαχαρικών) και χάζεψα τους αργιλέδες. Στο κατάστημα έχουν συνδυαστεί τα ελληνικά με τα αραβικά προϊόντα, για όλα τα γούστα, αν και «κυρίως οι αραβόφωνοι μας προτιμούν. Στους Έλληνες δεν είναι γνωστή η αραβική κουζίνα».
 - Η ρώσικη κουζίνα έχει αρχίσει να γίνεται, όμως, πιο οικεία στους Μεσσήνιους. Στο ρωσικό παντοπωλείο μίλησα με την Ελεονόρα Πολτάβτσεβα.
 - «Επειδή η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πάρα πολύ σιτάρι, είναι βασικό στη διατροφή μας. Στην κουζίνα μας έχουμε πολλά ζυμαρικά. Ραβιόλια με κρέας, κρέπες με αλμυρές και γλυκιές γεμίσεις, πιροσκί γεμιστά με πατάτα και κρεμμύδι, σούπες», μου είπε.
 -  «Οι Ρώσοι που ζουν στην Ελλάδα μαγειρεύουν ρωσικά, κυνηγάνε τις κλασικές ρωσικές γεύσεις. Αν είναι αμιγώς ρώσικη οικογένεια, ακολουθούν κυρίως τη ρωσική διατροφή. Αν στο ζευγάρι ο άντρας είναι, για παράδειγμα, Έλληνας και η γυναίκα Ρωσίδα, στις μεικτές οικογένειες, εκεί προτιμούν την ελληνική κουζίνα. Οι Ρωσίδες μητέρες προσπαθούν να βρίσκουν τα ρωσικά τρόφιμα για τα παιδιά τους, για να τα ανατρέφουν όπως παλιά. Σε μια ελληνική οικογένεια, δε βλέπουμε να τρώνε τα παιδιά υγιεινά τρόφιμα, ειδικά στο πρωινό. Στη Ρωσία, το πρωινό περιλαμβάνει μαύρο σιτάρι (το οποίο αποκαλούμε μάλιστα γκρέτσκα, δηλαδή ελληνικό), νιφάδες βρώμης, πλιγούρι, κεχρί, και βασικό στη διατροφή μας είναι το ανθότυρο. Αυτό είναι το πρωινό μας».
 - «Πάντως», συνεχίζει, «κάθε Παρασκευή, που βάζω για δοκιμή προϊόντα, πολλοί Έλληνες έρχονται να γνωρίσουν τις γεύσεις μας. Μας ρωτούν να μάθουν συνταγές. Συνεχίζουν να προτιμούν την ελληνική κουζίνα, αλλά βάζουν και κάποια στοιχεία από τη ρωσική. Άλλωστε, με μεσσηνιακά προϊόντα μπορούμε να φτιάξουμε πολλά ρωσικά πιάτα. Το μπορς, το πιο γνωστό πιάτο της Ρωσίας, μπορεί να γίνει με μεσσηνιακά προϊόντα. Η σούπα μπορς θεωρείται ισορροπημένη διατροφή, γιατί συνδυάζει στις ίδιες αναλογίες λαχανικών που φυτρώνουν εσωτερικά στη γη, με άλλα που φυτρώνουν εξωτερικά. Παντζάρι, καρότο, πατάτα και πιπεριά, ντομάτα, λάχανο, μυρωδικά, μαζί με κρέας. Στη Ρωσία, όταν δεν υπάρχει μια σούπα από μπορς, θεωρείται ότι δεν υπάρχει φαγητό στο τραπέζι. Επίσης, όπως κι εσείς, φτιάχνουμε τη ρωσική “πηχτή”. Βράζουμε κοτόπουλο και χοιρινό και το βάζουμε στο ψυγείο για να γίνει ζελέ. Είναι κλασικό ρωσικό φαγητό. Στην Ελλάδα λίγες νοικοκυρές φτιάχνουν πλέον πηχτή. Άλλο εύκολο να φτιάξεις με μεσσηνιακά υλικά είναι η ρώσικη σαλάτα. Λαχανικά, καρότο, πατάτα, παντζάρι και σπιτική μαγιονέζα».
 - Η ρωσική και ουκρανική κουζίνα δε μοιάζει με την ελληνική. Αντιθέτως, η αρμένικη κουζίνα έχει πολλά κοινά με τη δική μας.
 - «Είμαι παντρεμένος με Ρωσίδα και μπορώ να πω ότι η ρωσική κουζίνα δεν έχει πολλά κοινά με την ελληνική», μου είπε ο Αρμένιος Αρτούρ Γκριγκοριάν. «Ως Αρμένιος, όμως, βρίσκω πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην ελληνική και την αρμένικη κουζίνα. Έλληνες και Αρμένιοι έχουμε το ίδιο διατροφικό στιλ. Είναι βέβαια και η παρουσία των Ποντίων. Ρωσοπόντιοι, Ελληνοπόντιοι, Αρμενοπόντιοι στον Καύκασο διαμόρφωσαν την κουζίνα και μοιράστηκαν πολλά στοιχεία. Έχουμε πολλά κοινά προϊόντα. Το κρασί από ρόδι, για παράδειγμα, που είναι πολύ δημοφιλές στην Αρμενία, θα μπορούσε να φτιάχνεται και στην Ελλάδα».
 - «Να έρθετε μια μέρα να σας κεράσουμε», με προσκαλεί χαμογελαστός. «Στα σπίτια μαζευόμαστε εμείς, όχι στα μαγαζιά. Στα σπίτια κάθε γεύμα είναι γλέντι. Μας αρέσει να είναι γεμάτο το τραπέζι και να τρώμε μαζί όλη η οικογένεια. Όπως αρέσει και στους Έλληνες».  Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

***Διαμαρτυρία για την πολεοδόμηση στις "Γουλιμίδες"

~ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ»
 * Δεν πρόλαβαν καλά καλά οι ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής για την έναρξη της διαδικασίας πολεοδόμησης περιοχών της Καλαμάτας να δουν το φως της δημοσιότητας και άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις.
* Οι κάτοικοι από τις «Γουλιμίδες» είναι οι πρώτοι που σήκωσαν τη… σημαία της αμφισβήτησης, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που η περιοχή τους δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης, «γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προχωράει στην πολεοδόμησή της;».
 * Για το λόγο αυτό, μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων καλεί για σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στο εξοχικό κέντρο «Πράσινο Αστέρι» τους πολίτες της περιοχής, για ενημέρωση σχετικά με το Σχέδιο Πόλης και τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Όποιος, μάλιστα, επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 6972261378 και 27210 86409.
* Όπως έγινε γνωστό, αντιπροσωπεία των κατοίκων θα παραβρεθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διαβούλευσης, όπου και θα συζητηθεί το εν λόγω θέμα.
* Να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη ο δήμαρχος Παν. Νίκας και η αρμόδια αντιδήμαρχος Παν. Ντίντα «σήμαναν» την εκκίνηση της διαδικασίας πολεοδόμησης περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, σε εφαρμογή του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ),
* Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, τόνισαν ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής προς τα συλλογικά όργανα είναι: από το σύνολο των εγκεκριμένων οικιστικών επεκτάσεων να δοθεί προτεραιότητα στην πολεοδόμηση περιοχών που, αφενός, δέχονται μεγάλες πιέσεις (είτε οικιστικές εξάπλωσης είτε χρήσεων γης) και, αφετέρου, θα αποδώσουν διαθέσιμα περισσεύματα γης από εισφορές.
* Η πρόταση, λοιπόν, της Δημοτικής Αρχής συνοψίζεται στα εξής: Να ενταχθούν προς πολεοδόμηση: το τμήμα ΠΕ1 Λαγκάδα και ΠΕ2 Αβραμιού (πρώην ζώνη Δυτικής Ενεργούς Πολεοδομίας)- περιοχή Πλακωτά, έκτασης 410 στρεμμάτων. Τμήμα ΠΕ6 στην ανατολική παραλιακή ζώνη έκτασης 197 στρεμμάτων, η οποία προβλεπόταν από το παλαιό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1986 ως ζώνη τουρισμού και αναψυχής. Το συγκεκριμένο τμήμα αφορά στην περιοχή από το «Παλάντιουμ» μέχρι το ξενοδοχείο «Elite».
* Το υπόλοιπο τμήμα της ανατολικής παραλιακής επέκτασης που προβλέπεται στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2011 και έχει έκταση 213 στρέμματα, θα δρομολογηθεί κι αυτό μετά τη λήξη του θέματος προσφυγών/διορθώσεων του νέου ΓΠΣ. Παράλληλα, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Παν. Ντίντα, τότε θα δρομολογηθεί και η πολεοδόμηση της περιοχής ΠΕ4 στα Γιαννιτσάνικα, έκτασης 876 στρεμμάτων.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη   Πηγή ενημέρωσης "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-

***  ΚΕΚ

* Έκθεση των εκπαιδευομένων
 ~ Έκθεση με έργα των εκπαιδευομένων του ΚΕΚ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας των προγραμμάτων Αγιογραφίας, Αργυροχρυσοχοΐας, Ζωγραφικής και Βιβλιοδεσίας, θα διεξαχθεί από 5 έως 9 Απριλίου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν 220 εκπαιδευόμενοι από έντεκα προγράμματα, παρουσιάζοντας 450 περίπου έργα.
~ Πρόκειται για έργα που δημιούργησαν στα τέσσερα εργαστήρια, πλήρως εξοπλισμένα, που διαθέτει πλέον το ΚΕΚ και όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να καλλιεργήσει δεξιότητές του, να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του, αλλά και να κάνει την αρχή για επαγγελματική απασχόληση.

***   "Φάρις"

* Γενική συνέλευση εργαζομένων
 - Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Φάρις», την προσεχή Παρασκευή 6 Απριλίου στις 9.00 μ.μ., στο Ωδείο Καλαμάτας.
- Όσο για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είναι: οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, συζήτηση για τις νέες συμβάσεις εργασίας, στόχοι νέου έτους.

*** Οι εξελίξεις στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας

- Έκθεση ξενόγλωσσου βιβλίου και εποπτικών μέσων διοργάνωσε το Σάββατο στο ξενοδοχείο «Elite» ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Μεσσηνίας.
 - «Διοργανώνουμε κάθε χρόνο αυτή την έκθεση στην Καλαμάτα, γιατί θέλουμε εμείς και οι συνάδελφοί μας να ενημερωνόμαστε για τις καινούργιες μεθόδους διδασκαλίας και να είμαστε πολύ κοντά στις εξελίξεις, καθώς η ξένη γλώσσα είναι ένα ζωντανό κύτταρο, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται, ειδικά τώρα με τη νέα τεχνολογία» μας είπε η Ευαγγελία Τζάννε, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Μεσσηνίας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.
 - Ενώ πρόσθεσε: «Η οικονομική κρίση μάς έχει λιγάκι ταλαιπωρήσει, ωστόσο εμείς προσπαθούμε να είμαστε κοντά στο συνάδελφο και να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο. Προσπαθούμε, επίσης, ως σύλλογος, όσο γίνεται, να έχουμε καλύτερες τιμές, γιατί καταλαβαίνουμε την αγωνία των γονέων να κρατήσουν ακόμη τα παιδιά τους σε ένα σωστό επίπεδο εκπαίδευσης. Έτσι, προσπαθούμε οι τιμές μας είναι όσο γίνεται πιο προσιτές, γιατί βλέπουμε πώς έχουν τα πράγματα. Δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει το Σεπτέμβρη. Όλος ο κοινωνικός ιστός έχει διαταραχθεί».
 - Και η Νατάσσα Πατσαρίνου - Χαριτοπούλου, γενική γραμματέας του Συλλόγου και εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία, παρατήρησε: «Ευχόμαστε να συνέλθουμε από την κρίση που περνάμε, γιατί φαίνεται ακόμη και στην εκπαίδευση, που είναι ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Τα παιδιά, επηρεαζόμενα από την οικογένεια που αντιμετωπίζει προβλήματα, δείχνουν και μια αδιαφορία για το διάβασμα. Οι γονείς καταπιάνονται περισσότερο με τα οικονομικά τους. Όλο και λιγότερο πια έρχονται να ρωτήσουν για τα παιδιά. Αν τους πεις ότι το παιδί δε διαβάζει, σου απαντάνε “έχω πάρα πολλά στο κεφάλι μου”».  Της Μαρίας Νίκα

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
ΠΣ.  Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

~* Μένει αήττητη (στη Γλυφάδα)… πλησιάζει τα μπαράζ ανόδου
 ~ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ, ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΚΑΔΑ… ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
 - η ομάδα της Καλαμάτας μετρά τρία παιχνίδια χωρίς ήττα, έχοντας στο διάστημα αυτό και με τον Γιώργο Μπένο στο τιμόνι της εξαιρετική συγκομιδή (δύο νίκες, μία ισοπαλία), κάτι που την έβαλε και πάλι στο κόλπο των μπαράζ ανόδου. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνίζεται σήμερα εκτός έδρας με τη φιλόδοξη και πανίσχυρη, οικονομικά, Γλυφάδα, που έχει θέσει ως στόχο στην αρχή της περιόδου την άνοδο στη Β΄ Εθνική, σ’ ένα ματς κομβικής σημασίας, που θα κρίνει πολλά αναφορικά με την επίτευξη του στόχου της ανόδου.
- Η ψυχολογία των παικτών του Γιώργου Μπένου βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα, δείχνοντας ικανή να αντισταθμίσει τα σημαντικά προβλήματα και τις απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών. Η Καλαμάτα ταξίδεψε χθες το απόγευμα στην Αθήνα χωρίς τον τιμωρημένο Κωνσταντόπουλο, καθώς και τους τραυματίες Μπλέτσα, Πετρουζέλλη. Μιλάμε για τρεις απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών, που υποχρεώνουν τον Μπένο να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του και ειδικότερα στον αμυντικό τομέα. Εάν μάλιστα οι πληροφορίες που θέλουν τον Τριανταφυλλάκη να μη βρίσκεται στο αρχικό σχήμα λόγω του τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε, και που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τις τελευταίες προπονήσεις – χθες πάντως ανέβασε στροφές –, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η Καλαμάτα θα παρουσιαστεί με νέο πρόσωπο στο γήπεδο του ελληνικού.
 - Υπάρχουν, πάντως, κάποια στοιχεία, πολύ αισιόδοξα, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Δε μιλάμε για το ψυχολογικό κομμάτι, αλλά για τον καθαρά αγωνιστικό τομέα. Επιστρέφει ο Τσαγκαράκης που θα καλύψει το ένα κενό στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Κωστής μπορεί να καλύψει ιδανικά την απώλεια του Τριανταφυλλάκη, ενώ ο Χρυσανθόπουλος, ο οποίος θ’ αγωνιστεί για πρώτη φορά ως βασικός στο κέντρο της άμυνας, έχει αποδείξει ότι έχει τις δυνατότητες να πετύχει. Άλλωστε, το τεχνικό επιτελείο πιστεύει πολύ στον Αχαιό αμυντικό και γι’ αυτό τον πετάει στα βαθιά τοποθετώντας τον στο πλευρό του πολύπειρου Αντώνη Ψυχογιόπουλου. Έτσι και με βάση τη χθεσινή τελευταία προπόνηση, που επικεντρώθηκε και πάλι στην τακτική, αλλά και αυτής της Παρασκευής, η ενδεκάδα της Θύελλας θα αποτελείται από τους: Κοψαχείλη, Ρουμπουλάκου, Τσόπελα, Χρυσανθόπουλου, Ψυχογιόπουλου, Τσαγκαράκη, Τσιμιγκλή, Κωστή, Αλεξανδρόπουλου, Μπεγέτη και Κρητικό. Ως τακτική το 4-5-1 δεν αλλάζει και ο Μπεγέτης θα αποτελέσει τον παίκτη κλειδί μεταξύ των μεσαίων χαφ και του προωθημένου Κρητικού.
 - Στην αποστολή, που έφυγε χθες στις 4.30 μ.μ. με προορισμό τη Γλυφάδα, συμπεριλήφθησαν ακόμη οι Σταθόπουλος, Τριανταφυλλάκης, Νικητόπουλος, Δασκαλάκης, Αθανασόπουλος, Σπανός, Πούτσι και Δρούγας.
 ~ «Άρχοντας» ο Μακρής
 - Τον αγώνα της Καλαμάτας με τη Γλυφάδα, που θυμίζουμε ότι θ’ αρχίσει στις 4.00 μ.μ. στο γήπεδο του Ελληνικού, έχει οριστεί να διευθύνει ο Θανάσης Μακρής από το Σύνδεσμο Αργολίδας, με βοηθούς τους Δαρσινό (Αργολίδας) και Τσιμπρίδη (Σάμου).
 ~ Πλήθος Μεσσηνίων στο γήπεδο
 - Γνωρίζοντας την κρισιμότητα αλλά και τις δυσκολίες του σημερινού αγώνα, καθώς ο αντίπαλος διαθέτει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της κατηγορίας και είναι ίσως η πιο ισχυρή οικονομικά ομάδα του ομίλου και όχι μόνο, οι φίλαθλοι της Θύελλας αναμένεται να δώσουν βροντερό «παρών». Οι Μεσσήνιοι της πρωτεύουσας, αλλά και πολλοί από το νομό, θα βρίσκονται σήμερα στο γήπεδο, βοηθώντας – ωθώντας τους παίκτες του Γιώργου Μπένου προς την κατάκτηση του επιθυμητού αποτελέσματος, που θα είναι είτε το τρίποντο της νίκης είτε ακόμη και ο βαθμός της ισοπαλίας. Εάν η Καλαμάτα βγάλει με καλή συγκομιδή τα δύο συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια με Γλυφάδα και Χανιά, έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει την είσοδό της στα μπαράζ ανόδου, μιας και ακολουθεί ένα εξαιρετικά βατό πρόγραμμα με φαινομενικά εύκολα εντός έδρας ματς.Του Νίκου Μπαλόπουλου


***Πριν 94 χρόνια

- ΕΝΑΡΕΤΟΣ και σεβαστή δέσποινα της πόλεώς μας η Σοφία Αχιλλ. Πανταζοπούλου, σύζυγος του αειμνήστου ιατρού Αχιλλέως Πανταζοπούλου, ετερμάτισε τον βίον χθες εις βαθύ γήρας. Φέρουσα εις την ψυχήν της η μεταστάσα όλα τα μεγάλα ηθικά εφόδια τα οποία εκληροδότησεν αυτή η αριστοκρατία του γένους και της ελληνοπρεπούς ανατροφής, υπήρξεν αληθώς κατά τον μακρόν βίον της ο σελαγίζων ηθικός αστήρ ενός αριστοκρατικού οίκου εις τα δώματα του οποίου εναπέθετε ευγνώμων δάκρυ ευγνωμοσύνης ο ευεργετούμενος ενδεής και εξεδηλούτο εις αφάνταστον ύψος το αίσθημα της φιλοστόργου μητρός. Την κηδείαν της μεταστάσης ηκολούθησε σύσσωμος σχεδόν η κοινωνία των Καλαμών εν μέσω της οποίας διεκρίνετο η εκλεκτοτέρα και αριστοκρατικωτέρα τάξις. Προς τα τέκνα της μεταστάσης Ηλίαν Πανταζόπουλον βουλευτήν Μεσσηνίας, Νικόλαον και Αριστείδην, το «Θάρρος» διαβιβάζει τα ολόθερμα συλλυπητήρια.
 - Ο Δημ. Χ. Ρεμάλης κάτοικος Φιλιατρών επυροβόλησεν εξ απροσεξίας ανεπιτυχώς τον συγχώριόν του Π. Αναστασόπουλον.
 - ΑΓΝΩΣΤΟΙ αφήρεσαν εκ του χωρίου Ζάχα της Ολυμπίας ένα βουν ανήκοντα εις την Φωτεινήν χήραν Πέτρου Χρόνη αξίας 500 δραχμών.

***


** ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ :
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/21-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/03/22-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/24-2012.html  , Σάββατο στην ενημέρωση 24 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/25-2012.html  , Κυριακή στην ενημέρωση 25 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/26-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/03/27-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/03/28-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/30-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/29-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 .-
~ ** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/30-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 .-
*** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/04/31032012-01042012.html  , Αθλητικό Σ/Κ 31/03/2012 και 01/04/2012 .-
 *** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/2-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 ‘-

*** 

Δεν υπάρχουν σχόλια: