ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης :  Πέμπτη 15 Μαρτίου  2012 :
Η ΕΛΛΑΔΑ  ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ !
ΟΛΑ ΤΑ ΘΗΡΙΑ ΕΧΟΥΝ  ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ !
ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ !
" Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γενιές  "  .  Général De Gaulle
Και πάλι το ποντικάκι μας στην ενημέρωση !
** Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης :

~** O ΣΟΚΡΑΤΗΣ 436πχ. -438πχ έλεγε : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ , ΔΙΟΤΙ , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-
 *** ΔΝΤ: Ενέκρινε το δάνειο των 28 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

* Tο εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενέκρινε σήμερα το 4ετές δάνειο ύψους 28 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
 * Σύμφωνα με ανακοίνωση του ταμείου, η έγκριση αυτή επιτρέπει την άμεση εκταμίευση της δόσης ύψους 1,65 δισ. ευρώ.
 * Ως ένα μικρό μερίδιο του κοινού προγράμματος με την ΕΕ, το δάνειο βοηθά την Αθήνα να «ξορκίσει» την χρεοκοπία και την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει προσωρινά την μετάδοση του προβλήματος χρέους σε άλλες χώρες της περιοχής.
 * Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι, το ελληνικό πρόγραμμα ενέχει υψηλό κίνδυνο εκτροχιασμού, δεδομένου του βάθους της οικονομικής αναδιάρθρωσης που απαιτείται από το πακέτο των ΕΕ και ΔΝΤ.
 * Επιπλέον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι, παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικό καθώς, η Ελλάδα έχει στο παρελθόν αποτύχει να εκπληρώσει θεμελιώδεις στόχους του προγράμματος.
 ~ Υπενθυμίζεται ότι χθες εγκρίθηκε από το δ.σ. η τροποποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης που άνοιξε το δρόμο για ένα τετραετές πρόγραμμα χρηματοδότησης.
 * Παρά τις επιφυλάξεις ενός μέλους του συμβουλίου, ο μηχανισμός Extended Fund Facility "ράφτηκε" στα μέτρα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, προβλέποντας περίοδο αποπληρωμής τεσσάρων ετών από τρία που ίσχυε πρηγουμένως.
 * Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, τα μέλη του ταμείου έχουν προειδοποιήσει ότι η αποτυχία της Αθήνας να εφαρμόσει τις οικονομικές αλλαγές που απαιτούνται, θα ωθήσει το κόστος της αναδιάρθρωσης στα 245 δις. ευρώ.
 * «Η πορεία του χρέους είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις καθυστερήσεις του προγράμματος και σε γεγονότα που θέττουν την βιωσιμότητά του υπό αμφισβήτηση», αναφέρει σε έκθεσή του το ταμείο.
 * Επιπλέον το ΔΝΤ εκτιμά ότι, οι πρόσφατες ανάγκες χρηματοδότησης θα πρέπει να καλύπτονται από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης ( EFSF).
 * «Ενδέχεται να πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί να εντοπιστούν και να εφαρμοστούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου», προειδοποιεί το ΔΝΤ. Ενώ όσον αφορά τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει ότι, οι καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν είτε εξαιτίας των επιβαρύνσεων που έχουν κάποια assets, είτε λόγω πολιτικών εμποδίων.
 * Το ταμείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό που πολλά μέλη του φοβούνται, δηλαδή την υπερβολική έκθεση στην Ελλάδα. Συγκριτικά με τους εισφορές των ευρωπαίων εταίρων, το δάνειο ύψους 28 δις. ευρώ, είναι αναλογικά μικρότερο, από το αντίκτυπο που θα είχε η επιτυχία του πακέτου.
 * Το ΔΝΤ και η Ευρώπη, εγκατέλειψαν το πρώτο πρόγραμμα, μετά την αποτυχία του να αναχαιτίσει την κρίση και το αντικατέστησαν με σκληρότερες οικονομικές συνθήκες, μια αναδιάρθρωση ύψους 206 δις. στα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που κατείχαν ιδιώτες και περισσότερη ρευστότητα.
 * Επιπλέον το ΔΝΤ, έδωσε παρέτεινε το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά 1 χρόνο, φτάνοντας συνολικά τα 4 χρόνια διάρκεια.
 * Ορισμένοι οικονομολόγοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι, η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση. Αρκετοί εκτιμούν ότι, η χώρα έχει ήδη ξεπεράσει τα όριά της.
 * Παρά τις γραπτές εγγυήσεις που παρείχαν Έλληνες πολιτικοί στο ΔΝΤ για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάποιοι αναμένουν ότι η δεσμεύσεις αυτές θα διαψευστούν μετά τις εκλογές στην χώρα.
 * Αρκετοί αναλυτές με την σειρά τους αναφέρουν ότι, το ταμείο απλά "αγοράζει" χρόνο μέχρι να επιστρέψουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σε υγιή τροχιά.
*** S&P: Η Ελλάδα παραμένει σε "SD", αξιολόγηση ΄CCC΄ στα νέα ομόλογα

* Με ΄CCC΄ αξιολογεί τα νέα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν στις 12 Μαρτίου η Standard & Poor΄s Ratings Services.
 * Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει ΄SD΄ (selective default) μέχρι να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο, γεγονός που το τοποθετεί στις 11 Απριλίου.
 * Μετά την ανταλλαγή ο οίκος θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότατα στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΄CCC΄.
 * Η αξιολόγηση οφείλεται στις αβέβαιες, κατά την άποψη του οίκου, προοπτικές ανάπτυξης, την εξασθένιση της πολιτικής ομοφωνίας για τις φιλόδοξες και αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και το εξωτερικό χρέος, το οποίο παραμένει υψηλό ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης.
 * Επίσης αντανακλά την άποψη του οίκου για ύπαρξη σημαντικών κινδύνων εφαρμογής στους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο του δεύτερου δανειακού προγράμματος.
 * Η αξιολόγηση της Ελλάδας στηρίζεται από την αύξηση του μέσου χρόνου ωρίμανσης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία εκτιμάται πως ενισχύσει την εμπιστοσύνη των εγχώριων καταθετών.
 * Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τον οίκο, μειώνουν τον κίνδυνο για μία δεύτερη αναδιάρθρωση στο άμεσο μέλλον.
*** Barroso: Η αβεβαιότητα για την Ελλάδα έχει πλέον ξεπεραστεί
*  Το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα και η κρίση στην Ευρωζώνη υποχωρεί αλλά δεν έχει λήξει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso.
 * Ο Barroso ανέφερε συγκεκριμένα πως "το ευρώ ήταν και παραμένει ένα σταθερό νόμισμα" και πως η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα "έχει πλέον ξεπεραστεί.
 * Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που εγκρίθηκαν επίσημα την Τετάρτη, έβαλαν τέλος στην παρατεταμένη αβεβαιότητα για τη χώρα, είπε ο Barroso.
 * Ο ίδιος πρόσθεσε πως "η αποφασιστική δράση" της ΕΚΤ και η δέσμευση της Ε.Ε. για τη δημοσιονομική σύνεση μέσω της υιοθέτησης νέων κανονισμών και ρυθμίσεων, βοήθησαν να βγούμε από την φάση κλιμάκωσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και  Άλλα :

~** Αρρυθμίες στο νοσοκομείο
από την επίσχεση εργασίας γιατρών
* Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπως αποφάσισαν χθες σε συνάντηση που πραγματοποίησαν, στο χώρο του ιδρύματος. Κύριο αίτημά τους, η άμεση καταβολή χρημάτων δεδουλευμένων εφημεριών από το μήνα Δεκέμβριο. * Οι γιατροί νωρίς το πρωί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο των Επειγόντων και ενημέρωσαν με έντυπη ανακοίνωση τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπός τους, Γιάννης Γαλανόπουλος, σημείωσε: «Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο εμείς, όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά ταυτόχρονα κι εμείς. Έχουμε να πληρωθούμε εφημερίες από το μήνα Δεκέμβρη και είναι περίπου στα 2.000 ευρώ αυτά που χρωστάει το υπουργείο σε όλους του ειδικευόμενους γιατρούς.
* Να μην πούμε και για τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά, τις μειώσεις των μισθών, την ασφάλεια της εφημέρευσης, που δουλεύουμε με ανοιχτές τις πόρτες και μπαίνει όποιος θέλει μέσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ασφυκτική κατάσταση. Να μην πούμε για τις εφημερίες της ορθοπαιδικής κλινικής, που, επειδή περικόπηκαν τα κονδύλια, τις καθημερινές δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός μετά τις 9.00 το βράδυ, γιατί το υπουργείο θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει ειδικός ορθοπαιδικός μετά τις 9.00, κι ας χάσει ένας άνθρωπος το πόδι του ή ας πεθάνει από αιμορραγία. Αυτά είναι σοβαρά θέματα. Εν τω μεταξύ, το πρωί είχαμε μια μικρή συνάντηση με το διοικητή, ο οποίος δε δεσμεύτηκε για τίποτα».
* Ο Γιάννης Γαλανόπουλος πρόσθεσε ότι οι ειδικευόμενοι δεν έχουν άλλη λύση από το να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, καθώς «πρέπει να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, δηλαδή να πληρώσουμε τα ενοίκια μας, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, όλες τις άλλες ανάγκες».
 ~* Στήριξη από ειδικευμένους
* Στη συνέντευξη Τύπου των ειδικευόμενων γιατρών παρέστη και ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας, Χρήστος Λιαράκος, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους νεότερους. «Οι παλιότεροι κατανοούμε το πρόβλημα των νεότερων συναδέλφων μας. Το δικό τους οικονομικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερο, γιατί πολλοί από αυτούς δεν είναι καν από Καλαμάτα, οπότε πρέπει να πληρώσουν ενοίκια, μετακινήσεις κ.λπ. Βέβαια, αντίστοιχο πρόβλημα έχουμε κι εμείς, ίσως σε μικρότερο βαθμό, όμως ξέρω περιπτώσεις συναδέλφων, διευθυντές του ΕΣΥ, οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν τα ενοίκια των παιδιών τους που σπουδάζουν. Επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τις εφημερίες. Όχι μόνο με τη μείωση του ωρομισθίου, αλλά και με την ασφάλεια. Το έχουμε τονίσει. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς τη σωστή, κατά τη γνώμη μας, κατεύθυνση, που είναι η σωστή λειτουργία του νοσοκομείου και οι ασφαλείς εφημερίες».
 ~* Διοικητής
* Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, σε επικοινωνία που είχαμε χθες το μεσημέρι, σημείωσε στο «Θ»: «Όπως εξήγησα και στους ίδιους τους γιατρούς, σε ό,τι αφορά το θέμα των τακτικών εφημεριών του Δεκεμβρίου, από πλευράς νοσοκομείου έχει λήξει, καθώς έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Άλλαξε ο τρόπος καταβολής, αλλά το νοσοκομείο προχώρησε σε όλες τις σχετικές απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ είμαστε και σε επικοινωνία με το δημοσιονομικό έλεγχο, ώστε το ταχύτερο δυνατό να πληρωθούν».
Της Μαρίας Νίκα

*** Νηστεία


~* Ασπίδα για τα καρδιαγγειακά
 * Στη μοναστηριακή διατροφή αποδίδεται η μακροζωία των μοναχών, οι οποίοι ζουν μέχρι και τα 95, έχοντας καλή ψυχική αλλά και σωματική κατάσταση. Μάλιστα, η νηστεία των μοναχών φαίνεται να αποτελεί ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
* «Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι το ότι οι μοναχοί τρώνε ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο. Στους μοναχούς δεν υπάρχει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό φαγητό. Στο μοναστήρι υπάρχει η πρωινή και βραδινή τράπεζα. Δύο γεύματα την ημέρα, απλά και με κανονικά διαλείμματα. Γεύματα που διαρκούν περίπου είκοσι λεπτά, χωρίς θορύβους και συζητήσεις» επισημαίνει ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός, σε ομιλία του στην Γιορτή Υγείας που διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης.
* Σύμφωνα με τον γέροντα Επιφάνιο, αυτό που φαίνεται πως παίζει ρόλο-κλειδί στη μοναστηριακή διατροφή είναι η εναλλαγή ημερών νηστείας και μη, του ελαιολάδου και πολλών φυτικών τροφών. Κατά την Αγία Γραφή η νηστεία, δεν είναι πλήρης αποχή από κάθε τροφή, αλλά αποφυγή ορισμένων τροφών με βάση ειδικές διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν, πότε τρώει και πότε νηστεύει ο χριστιανός. Στα εκκλησιαστικά βιβλία γίνεται λόγος: για ξηροφαγία (κατανάλωση ωμών φυτικών τροφών χωρίς λάδι), για νηστεία (κατανάλωση νερόβραστων φυτικών τροφών χωρίς λάδι), κατάλυση οίνου και ελαίου (κατανάλωση κρασιού και λαδιού), κατάλυση ιχθύος (κατανάλωση φυτικών ουσιών και ψαριών μαγειρεμένων με φυτικά έλαια), κατάλυση αυγών, γάλατος και όλων των προϊόντων που παράγονται από αυτά και κατάλυση στα πάντα (κατανάλωση κάθε είδους φυτικής και ζωικής τροφής).
 ~* Νηστεία Σαρακοστής
~ Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια φυσική ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο. «Η παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι “φτωχή” σε κορεσμένα ζωικά λίπη. Τα όσπρια, με τη σειρά τους, αποτελούν το “κρέας” της νηστείας. Μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες, με μηδαμινό λίπος. Αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος. Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της μοναστηριακής διατροφικής πυραμίδας και εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας), περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε» αναφέρει στην ομιλία του ο γέρων Επιφάνιος . Α. Φωτοπούλου  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***Φθήνια λόγω κρίσης

~ M' ένα ευρώ... ξεχνιέμαι Η φθήνια τρώει τον παρά, λέει το λαϊκό ρητό. Τι συμβαίνει, όμως,
όταν ο παράς είναι πενιχρός; Κι όταν, παρά την κρίση, η καταναλωτική επιθυμία παραμένει άσβεστη; Την κατασιγάζεις με μια βόλτα στα μαγαζιά του ενός ευρώ. Εκεί βρίσκεις από καλλυντικά μέχρι ρούχα, είδη δώρων και σπιτιού, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Χορταίνει το μάτι και έχεις επιπλέον το άλλοθι ότι δεν ξόδεψες πολλά. Παράλληλα, για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, τα εν λόγω καταστήματα είναι μια λύση ανάγκης. Βρίσκεις είδη απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό, απορρυπαντικά, για παράδειγμα, ή σκεύη, σε στάνταρ τιμή: Ό,τι πάρεις 1 ευρώ.
Ήδη από τα τελευταία χρόνια της δραχμής τα είδαμε να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Τότε ήταν γνωστά ως «300», όλα τα προϊόντα που προσέφεραν κόστιζαν 300 δραχμές. Πριν από μια πενταετία περίπου, το φαινόμενο ξεφούσκωσε. Έκλειναν μαζικά. Οι σύγχρονες συνθήκες τα επανέφεραν, όμως, στο προσκήνιο. Τα μαγαζιά «ό,τι πάρεις 1 ευρώ» άρχισαν να ανοίγουν πάλι και στην Καλαμάτα. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, βλέπουν την πελατεία τους να παραμένει σταθερή και, κατά περιόδους, να αυξάνει.
Γνωστός για τη δραστηριοποίησή του στο εμπόριο αυτοκινήτων, ο Ευάγγελος Ζεμπίλας αποφάσισε, πριν από εννέα μήνες, να ανοίξει παράλληλα και ένα κατάστημα «1 ευρώ», στη Φαρών.
«Η τιμή αποτελεί δέλεαρ για τον πελάτη, ακριβώς λόγω της κρίσης», μου είπε. «Έχουμε αρκετή κίνηση, ιδιαίτερα στα είδη πρώτης ανάγκης, απορρυπαντικά, χαρτικά και είδη κουζίνας. Είναι και ένας τρόπος να ικανοποιήσουν την καταναλωτική τους ορμή. Παρά την κρίση, ο πολίτης θέλει ακόμη να καταναλώνει. Χρήματα δεν έχει, παρά ελάχιστα. Έτσι, έρχεται σε ένα κατάστημα του ενός ευρώ και με το μικρότερο δυνατό κόστος παίρνει κάποια προϊόντα, που άλλοτε έχει πράγματι ανάγκη, άλλοτε όχι. Κάποια ικανοποίηση νιώθουν με όλη αυτή τη διαδικασία των αγορών, αλλά παράλληλα έχουν την ευκαιρία να ψωνίσουν φθηνά», αναφέρει ο Ευάγγελος Ζεμπίλας.
Στο κατάστημά του βρίσκουμε είδη κουζίνας, εργαλεία, ρουχισμό, είδη δώρων και μακιγιάζ, αξεσουάρ και παιχνίδια.
«Τα προϊόντα που διαθέτουμε, τα φέρνουμε από Ιταλία. Ελληνικά είναι πολλά από τα είδη ρουχισμού. Κάποια εργαλεία είναι από την Κύπρο, κάποια είδη από Τουρκία και τελευταία έχουμε βρει ρωσικά καλής ποιότητας. Το ότι κάποιος θα πάρει ένα προϊόν με 1 ευρώ, δε σημαίνει ότι η ποιότητά του είναι υποδεέστερη. Πολλά από τα προϊόντα μας προέρχονται από μαγαζιά που κλείνουν, και παλιότερα κόστιζαν 5 και 8 ευρώ. Έχουν γίνει κατασχέσεις και τα ξεπουλάνε οι άνθρωποι. Εμείς τα παίρνουμε σε χαμηλές τιμές, που μας επιτρέπουν ένα μικρό κέρδος».
«Αν υπάρχει μια μικρή πτώση στην κίνηση, αυτή δεν οφείλεται στην κρίση, αλλά στο χειμώνα», σημειώνει ο κ. Ζεμπίλας. «Πιστεύω ότι το καλοκαιράκι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Το κατάστημα έχει ανοίξει περίπου εννέα μήνες και η προτίμηση του κόσμου είναι σταθερή το καλοκαίρι και πέφτει λίγο το χειμώνα, λόγω του καιρού. Ειδικά στα είδη ρουχισμού, δεν υπάρχουν αρκετά το χειμώνα για να αγοράσουμε και να τα πουλήσουμε με ένα ευρώ. Το καλοκαίρι, όμως, υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία».
«Όπως έχουν τα πράγματα, πιστεύω ότι θα αυξηθούν τα μαγαζιά του είδους μας», λέει, «επειδή ο κόσμος το έχει ανάγκη, δεν υπάρχουν χρήματα».
Ο Χρήστος Μπεσής, από την άλλη, ήταν ο πρώτος που άνοιξε στην Καλαμάτα κατάστημα «300». «Πριν από δεκατέσσερα χρόνια άνοιξα το πρώτο κατάστημα. Κάποια στιγμή η κίνηση είχε πέσει, προ κρίσης. Από δέκα καταστήματα του είδους που είχαν ανοίξει, έμεινα μόνο εγώ, ο πρώτος που είχα ξεκινήσει. Φτάσαμε στο σημείο και βάλαμε κι άλλα πράγματα μέσα, μεγαλύτερων τιμών –πάντα όμως χαμηλών, πάντα προσιτά- και πέρα από το “ό,τι πάρεις 1 ευρώ”. Τώρα, για να αυξήσουμε τον τζίρο μας, γυρίσαμε πάλι στο 1 ευρώ».
Αυτή τη στιγμή έχει τρία καταστήματα του ενός ευρώ: στην Αρτέμιδος, στους Άγιους Ταξιάρχες και στη Μεσσήνη.
«Έχω πετύχει μια συμφωνία με Ισπανία», μου λέει. «Από εκεί φέρνω προϊόντα, που κι αυτοί έχουν κρίση, οπότε μας έριξαν σε πολλούς κωδικούς τις τιμές. Για δύο χρόνια, δε θα μας κάνουν αύξηση. Πηγαίνει πολύ καλά».
Το 65% των προϊόντων του είναι ισπανικά. Κινέζικα είναι τα είδη δώρων.
«Αν δεν πετυχαίναμε τη συμφωνία αυτή, δε θα μπορούσαμε να κρατηθούμε, γιατί δουλεύουμε με πάρα πολύ μικρό ποσοστό κέρδους. Το πολύ με 20 λεπτά το κομμάτι. Βασιζόμαστε στη μεγάλη πώληση. Αυτό βέβαια συνεπάγεται μεγαλύτερη κούραση. Άλλο να μαζεύεις ευρώ – ευρώ, κι άλλο να πουλάς με 20 ευρώ ένα τεμάχιο».
«Παίρνεις το φορτηγό σου, γεμίζεις την τσέπη σου μετρητά κι εκεί που το πουλάει 2 ευρώ, το παίρνεις 60 λεπτά. Μόνο εγώ είμαι κι άλλος ένας από την Πάτρα, που έχουμε από αρκετά μαγαζιά ο καθένας. Παίρνουμε το μήνα μια νταλίκα κι έτσι γίνεται το παιχνίδι».
«Πριν γυρίσω στο ευρώ», συνεχίζει ο κ. Μπεσής, «η δουλειά είχε πέσει, χωρίς υπερβολή, κατά 60%. Έως το σημείο, παρ’ όλο που δουλεύουμε οικογενειακά, να μπαίνουμε μέσα. Με το γύρισμα στο ευρώ, έχω “κτίσει” και πάλι τον τζίρο μου. Το πρόβλημά μας είναι ότι δουλεύουμε με μικρό ποσοστό κέρδους, που δε λαμβάνει υπόψη της η Eφορία. Τρώμε πολλή φορολογία στο τέλος».
«Έχει γίνει πάλι μόδα το “ό,τι πάρεις ένα ευρώ”», σημειώνει. «Δεν πιστεύω, όμως, ότι θα κατορθώσουν να τα κρατήσουν πολλοί τα μαγαζιά τους. Σημασία έχει, να ξέρεις το είδος, να είσαι μέσα στα πράγματα, να μπορείς να κάνεις συμφωνίες. Πρέπει να φτάσεις να φέρνεις προϊόντα αξιόπιστα, να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη του πελάτη, και να μην έχεις προβλήματα με το υπουργείο Εμπορίου».
Η… μόδα στο 1 ευρώ δεν περιορίζεται μόνο στα προϊόντα που πωλούν τα καλαματιανά καταστήματα.
«Στην Πάτρα, για παράδειγμα, έχει σουβλάκι με 1 ευρώ. Και γίνεται πανικός. Στη Θεσσαλονίκη έχει με 1 ευρώ σφολιατοειδή και τυρόπιτες. Έχει γίνει μόδα λόγω κρίσης».
«Γυναίκες είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μας», συνεχίζει. «Οι άντρες είναι πάρα πολύ λίγοι. Θα έρθουν να πάρουν μια κολόνια, κανένα εργαλείο. Το 90% είναι γυναίκες, όλων των ηλικιών. Στους Αγίους Ταξιάρχες έχω μεγαλύτερη γκάμα σε νεαρές. Εδώ, έχω όλη την γκάμα, γιατί λόγω του ΚΤΕΛ έρχονται από τα χωριά. Στη Μεσσήνη, είναι πιο πολλοί αλλοδαποί. Αλλά από την άλλη, ικανοποιεί και την τάση τους να ψωνίσουν. Εγώ έχω πελάτες που κάνουν περατζάδα κάθε μέρα για να πάρουν τους καλούς κωδικούς».
Οι πελάτες δεν είναι αναγκαστικά από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, τονίζει.
«Αρκεί να σου πω, ότι βλέπω στις κάμερες ευκατάστατους ανθρώπους και να με κλέβουν για ένα και δύο ευρώ. Πολλά συναντάω…».
Όντως προβλέπει ότι θα ανοίξουν κι άλλα ανάλογα καταστήματα στην Καλαμάτα. Αλλά…
«παλιά είχα γίνει πολλά “ευρώ”. Ήταν δυο, τρεις εταιρείες που το είχαν franchise. Τώρα, δεν υπάρχουν. Ο μόνος που υπάρχει είναι αετονύχης. Έχει δυνατότητα να ανοίξει δέκα μαγαζιά και ανοίγει είκοσι. Τους παίρνει το franchise και μετά δεν έχει να τους προμηθεύσει. Αυτά είναι παλιά κόλπα. Εγώ κρατιέμαι με το είδος το δικό μου και με τον τρόπο το δικό μου. Θέλει να έχει τις πηγές σου για να κρατηθείς». Της Γεωργίας Οικονομοπούλου
Πηγή  εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-
*** Γενική συνέλευση των ιατρών

* Επί τάπητος τα θέματα της Υγείας
 ~ Σοβαρά θέματα που αφορούν στους ίδιους, το χώρο της υγείας, αλλά και τους πολίτες, συζήτησαν χθες οι γιατροί στην ετήσια γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Elite» στην Καλαμάτα.
~ Ανάμεσα στα προγραμματισμένα θέματα της συνέλευσης ήταν η έναρξη λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού φορέα ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), καθώς και τα πρώτα συμπεράσματα.
 ~ Επίσης, προτάσεις για τη βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης των ασφαλισμένων, καθώς και οι θέσεις των γιατρών για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και των γενόσημων φαρμάκων.
~ Ακόμη, επρόκειτο να συζητηθεί η λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Καλαμάτα, αλλά και το θέμα της συγχώνευσης των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.- Μ.Ν.

*** Το Σάββατο στην Καλαμάτα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

* Στην Καλαμάτα θα βρεθεί μεθαύριο ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού Γ. Καρατζαφέρης, προκειμένου να απευθύνει πολιτική ομιλία προς τα μέλη και φίλους του κόμματος. * Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, Αριστομένους 49, στον 1ο όροφο, στις 6.30 το απόγευμα.

*** Δερβένι

~ Τελείωσαν οι προσωρινές παρεμβάσεις, απομένουν οι οριστικές  * Μπορεί να έκλεισαν οι ρωγμές στο κατάστρωμα του δρόμου στο Δερβένι, που κατολισθαίνει, να άρχισαν να οδηγούνται τα όμβρια νερά στην τάφρο που υπάρχει εκεί και να μην περνούν στο επίχωμα, όπως και να έγινε στρώση ασφαλτοτάπητα στο σημείο της κατολίσθησης, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων, αλλά επί της ουσίας το πρόβλημα παραμένει και θα λυθεί μόνο όταν γίνουν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις στη σχετική μελέτη.
 * Σύμφωνα με όσα είπε στο «Θ» η προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου και επιβλέπουσα Ευγενία Καλοφωλιά, ο μελετητής Κ. Σεφέρογλου αναφέρει στην έκθεσή του ότι το πρόβλημα πρέπει να αποκατασταθεί σύντομα. Η έκθεση στάλθηκε στη Διεύθυνση Οδικών Έργων Δ1 του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες από τον παραχωρησιούχο.
* Ο μελετητής προτείνει την άμεση υλοποίηση της μελέτης που εκπονήθηκε προ διετίας, ενώ το κόστος της παρέμβασης για το συγκεκριμένο τμήμα ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ περίπου.   Χ.Χ.

*** Οδ. Βουδούρης

~* Οριστικοποιήθηκε η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ
 * Βέβαιη είναι η συνεργασία του ανεξάρτητου βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη με τη Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο ίδιος στο «Θάρρος».
~ Ο κ. Βουδούρης σημείωσε ότι οι επαφές έχουν προχωρήσει πολύ και έχει οριστικοποιηθεί η συνεργασία του με το κόμμα, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί η μορφή της. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν και πολύ σύντομα θα γνωστοποιηθεί το πλαίσιο της συνεργασίας.
* Το πιθανότερο είναι οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν μεθαύριο, αφού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο διαδίκτυο, έξι από τους διαγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα οι Ι. Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Θεόδ. Παραστατίδης (Κιλκίς), Γ. Παπαμανώλης (Κυκλάδων), Μάντατζη Τσετίν (Ξάνθης), Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλης) και Ι. Αμοιρίδης (Πιερίας), βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ένταξη τους στην Δημοκρατική Αριστερά.
~ Οι έξι βουλευτές θα απευθύνουν σήμερα Πέμπτη πρόταση για συνάντηση με τον κ. Κουβέλη, ενώ η συνάντηση θα γίνει πιθανότατα αύριο Παρασκευή, προκειμένου να επιστρέψει ο κ. Αμοιρίδης από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.
~ Ο Μεσσήνιος βουλευτής επισήμανε, επίσης, ότι «υπάρχει μια στροφή προς τα δεξιά, του ΠΑΣΟΚ» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένας πόλος στα αριστερά, που θα πρέπει να είναι πολυκομματικός και όχι μονοκομματικός». Εξήγησε πως αυτός ήταν και ο λόγος που συμμετείχε και στην εκδήλωση της «Κοινωνικής Συμφωνίας» (το κόμμα των Λούκας Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη), προσθέτοντας: «Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να είμαστε αντίπαλοι ή ανταγωνιστές, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να συνεργαστούμε».  Χ.Χ.  " Να σε κάψω Γιάννη , να΄σαλήψω λάδι " , " Όταν το πρόβατο φεύγει από το μαντρί , κινδυνεύει να το φάει ο λύκος " ΕΙΔΩΜΕΝ ....

*** Χωρίς κρουαζιέρα η Καλαμάτα με το νέο χωροταξικό τουρισμού
 ~ Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χωροθέτησης τουριστικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα φέρνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
* Το νέο πλαίσιο έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με την επίκληση της ειδικής οικονομικής συγκυρίας, και τέθηκε σε διαβούλευση-εξπρές 10 ημερών, με προφανή στόχο να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή.
* Ορισμένα από τα σημεία προβλέπουν τα εξής: στις αναπτυσσόμενες περιοχές διατηρείται ο διαχωρισμός τους σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ποιοτικού μαζικού τουρισμού, σε περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης ήπιου-εναλλακτικού τουρισμού και σε περιοχές μαζικού τουρισμού εντός αναπτυσσόμενων περιοχών.
 * Στις πρώτες επιτρέπονταν μόνο νέες εγκαταστάσεις 3-5 αστέρων, κατά προτεραιότητα εντός σχεδίου. Τώρα προτείνεται να επιτραπούν σύνθετες τουριστικές κατοικίες, νέες εγκαταστάσεις εντός οργανωμένων υποδοχέων και μέχρι τον καθορισμό τους αρτιότητα 20 στρεμμάτων, με μέγιστη πυκνότητα 8-9 κλίνες/στρέμμα. Στις δεύτερες η αρτιότητα μειώνεται στα 15 στρέμματα. Στην τρίτη κατηγορία αυξάνεται η αρτιότητα από τα 8 στα 20 στρέμματα, συν οργανωμένους υποδοχείς.
* Επ’ αυτών έγινε χθες το πρωί σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία της αντιδημάρχου Παν. Ντίντα, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Καλαμάτας και εκπροσώπων φορέων. Κατά τη διάρκειά της εκείνο που καταγράφηκε είναι ότι πρόκειται για μία πρόχειρη και με πολύ συνοπτικές διαδικασίες τροποποίηση, που αλλάζει όμως πολλά δεδομένα, όπως οι αρτιότητες των οικοπέδων για κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων σε εκτός οικισμού περιοχές. Ενδεικτικά, όπως σημείωσε η κυρία Ντίντα, στον Ταΰγετο, που αναφέρεται στην κατηγορία Β2 «περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιων μορφών- ειδικού – εναλλακτικού τουρισμού», η αρτιότητα μετατρέπεται από τα 8 στρέμματα, που ήταν στο Χωροταξικό του 2009, στα 15 στρέμματα. Αυτό σίγουρα μειώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές. «Πιστεύουμε ότι το σχέδιο το οποίο έχει αναρτηθεί είναι πολύ πρόχειρο, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου, δηλαδή δε γνωρίζουμε ποιες περιοχές εντάσσει το υπουργείο στις διάφορες κατηγορίες.
* Με τα λίγα δεδομένα που γνωρίζουμε, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση: στα όρια αρτιότητας για τη δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Προσθήκη του λιμένα της Καλαμάτας στην κατηγορία που αφορά στον τουρισμό κρουαζιέρας. Μεγαλύτερος χρόνος διαβούλευσης με τους φορείς», συμπλήρωσε.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***Αύξηση χώρων στάθμευσης ταξί
~ Την αύξηση των χώρων στάθμευσης των ταξί στην πόλη αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας.
~ Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση της προέδρου Β. Λιακουνάκου, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ιδιοκτητών ταξί, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι δημότες (επιβάτες και οδηγοί ταξί), η γενικότερη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, αλλά και να καθοριστούν οι παλιοί και οι νέοι χώροι στάσης ή στάθμευσης (πιάτσες) ταξί εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, αποφασίστηκε η αύξησή τους.
~ Έτσι, καθορίζονται τρεις νέες πιάτσες (Φραντζή, Άσυλο και Βουλγαροκτόνου). Επίσης, καταργείται μία θέση από την πιάτσα βόρεια του Δημαρχείου (από επτά σε έξι), ώστε να προστατευθεί και η στάση του αστικού λεωφορείου, καταργείται τμήμα της πιάτσας Φαρών, το οποίο και σήμερα δε χρησιμοποιείται και, τέλος, προστίθενται θέσεις στην πιάτσα ΚΤΕΛ (από έξι σε δώδεκα). - Α.Π

*** Παρέμβαση στην οδό Κρήτης
~* Νέες υποσχέσεις για έναρξη υλοποίησης
 * Οι παρεμβάσεις στην οδό Κρήτης, στο τμήμα από Λυκούργου έως Φαρών, αποτελούν έργο που έχει δημοπρατηθεί από το 2010, αλλά μέχρι σήμερα, εξαιτίας διαφόρων οικονομικών προβλημάτων, ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει καταφέρει να το υλοποιήσει.
* Χθες, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με την προσαρμογή της μελέτης του έργου. Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αν. Καραγιάννης, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Η Δημοτική Αρχή, τόνισε, έχει έρθει σε συμφωνία για το χρόνο έναρξης με τον ανάδοχο και σκοπός είναι η ασφαλής διέλευση των οχημάτων από το συγκεκριμένο τμήμα.
 * Σημειώνουμε ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από το δάνειο που έχει συνάψει ο Δήμος Καλαμάτας για την υλοποίηση ορισμένων σημαντικών έργων στην πόλη.
* Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ άλλων, στο τμήμα της οδού Κρήτης προβλέπεται να γίνουν: διαμόρφωση του τμήματος από οδό Φαρών έως οδό Ψαρών, εναρμονισμένη με τον ποδηλατόδρομο, με διαχωριστική νησίδα από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα μήκους 300 μέτρων, μέσου πλάτους 2 μέτρων και ύψους κρασπέδου 0,40 μέτρων (εκτός από τα σημεία διαβάσεων, όπου το ύψος θα είναι 0,20 μέτρα για τη διάβαση των πεζών).
* Προκειμένου να πλατύνει και να έχει καλύτερη συναρμογή ο κόμβος Κρήτης – Φαρών, το νότιο πεζοδρόμιο θα υποστεί μικρή υποχώρηση (κατά 0,50 μέτρα) απέναντι από το 1ο Λύκειο - Γυμνάσιο. Επίσης, θα τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες για τη ρύθμιση πεζών και κυκλοφορίας στον κόμβο Κρήτης και Φιλελλήνων. Τέλος, θα ασφαλτοστρωθεί η οδός μαζί με την απαραίτητη διαγράμμιση. Βάσει μελέτης, θα τοποθετηθούν εννέα (9) στύλοι ηλεκτροφωτισμού στη νησίδα και θα διευθετηθούν τα όμβρια ύδατα με την κατασκευή 14 στομίων υδροσυλλογής με σχάρα (λόγω αλλαγής της κλίσεως του δρόμου εξαιτίας της νησίδας). Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας
~ Χαιρετισμοί στη Ζωοδόχο Πηγή
 * Τη Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς, αύριο Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 4.00 το απόγευμα, θα παρακολουθήσει το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας και προσκαλεί όποιον επιθυμεί να παρευρεθεί.

*** Ο διοικητής του Νοσοκομείου για την επάρκεια υλικών
~ «Δεν ήρθε κανένας ασθενής στο γραφείο μου να διαμαρτυρηθεί»
 * «Στο νοσοκομείο δε διαπιστώνεται κάποιο πρόβλημα από πλευράς επάρκειας υλικών» απάντησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, σε σχετικό ερώτημα του «Θ», καθώς τελευταία ακούμε για περιστατικά όπου συγγενείς ασθενών υποχρεώθηκαν να αγοράσουν απέξω, για παράδειγμα, πεταλούδα για τον ορό ή κάποιο φάρμακο, επειδή δεν υπήρχε στο ίδρυμα.
* «Εμένα δεν έχει έρθει στο γραφείο μου κάποιος ασθενής να μου πει ότι στην τάδε κλινική συνέβη αυτό κ.λπ. Αλλά και με τους συνεργάτες μου, που κουβεντιάζω και παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση την επάρκεια υλικών, δεν έχει διαπιστωθεί τέτοιο πρόβλημα. Και δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη λογική, ότι δηλαδή κάποιος είπε αυτό ή το άλλο. Αυτός που παίρνει την εφημερίδα και λέει τέτοια πράγματα, ας έχει το θάρρος να έρθει να τα πει σε εμένα. Εγώ δεν έχω καμία επίσημη καταγγελία ότι υπάρχει αυτό το πράγμα, ούτε έχει γίνει καμιά αναφορά, ένα γεγονός που να μπορεί να σταθεί».
 * Σχετικά με το εμπάργκο των προμηθευτών: «Εάν κάποιο υλικό τελειώσει και θέλει δυο, τρεις μέρες να γίνει η διαδικασία προμήθειας, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα που έχει να κάνει με το εμπάργκο».
* Όσο για το εάν η μία κλινική «δανείζεται» υλικά από την άλλη, όπως μας είπαν εργαζόμενοι, ο κ. Μπέζος σημείωσε: «Το δανείζεται είναι λάθος όρος. Η κάθε κλινική δεν αποτελεί κρατίδιο. Όλες οι κλινικές εντάσσονται σε αυτό που λέμε νοσοκομείο. Εάν σε κάποια κλινική τελειώσουν τα αποθέματα, συνεργάζεται με κάποια από τις υπόλοιπες κλινικές. Δεν μπορεί η μία κλινική να χορηγήσει στην άλλη; Υπάρχει η αποθήκη του νοσοκομείου που δίνει υλικά στις κλινικές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και οι κλινικές μεταξύ τους δεν πρέπει να συνεργάζονται».
* Στο ερώτημα, εάν μελλοντικά υπάρξει πρόβλημα έλλειψης υλικών, ο κ. Μπέζος απάντησε: «Ούτε μελλοντικά μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Το νοσοκομείο έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες κινήσεις και στο θέμα της εξόφλησης των προμηθευτών. Όταν υπάρχει κανονική ροή. Αν αποφασίσουν οι προμηθευτές να κάνουν ένα εμπάργκο διαρκείας, όπως σε όλα τα νοσοκομεία, έτσι και στην Καλαμάτα ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, όμως, δε βλέπω στον άμεσο ορίζοντα να υπάρχει τέτοιο θέμα».-  Της Μαρίας Νίκα

*** Τελευταία ημέρα κατάθεσης αιτήσεων στη ΝΟΔΕ Για υποψηφίους βουλευτές 
~ Λήγει σήμερα στις 6.00 το απόγευμα η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων από ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία για τις εθνικές εκλογές.
~ Μέχρι χθες δεν είχε κατατεθεί καμία αίτηση και όλες αναμένεται να κατατεθούν σήμερα, αφού, σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορούν να κατατεθούν μόνο στα γραφεία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και όχι και στα κεντρικά του κόμματος, όπως ίσχυε άλλες φορές.
~ Μάλιστα, αύριο η ΝΟΔΕ, με τη λήξη της προθεσμίας, πρέπει να στείλει τον κατάλογο με όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στα κεντρικά κόμματος.
~ Υπενθυμίζεται ότι εισήγηση θα κάνει ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ τις αποφάσεις θα λάβει και θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

***Τσιγγάνοι εισέβαλαν σε μίνι μάρκετ στην Αμφιθέα
~ Εισβολή σε μίνι μάρκετ στην Αμφιθέα έκαναν νωρίς το βράδυ της Τρίτης τρεις τσιγγάνοι, σύμφωνα με την παθούσα ιδιοκτήτρια.
~ Οι τρεις τσιγγάνοι μπήκαν στο κατάστημα εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια εκείνη τη στιγμή ήταν μόνη της, ενώ άρχισαν να αρπάζουν με το «έτσι θέλω» τα χρήματα από το ταμείο αλλά και τρόφιμα από τα ράφια. Ακολούθως τράπηκαν σε φυγή.
~ Η ιδιοκτήτρια ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο, ωστόσο, δεν κατήγγειλε επίσημα το γεγονός καταθέτοντας μήνυση.

*** Προσλήψεις 77 εργαζομένων στο Δήμο Καλαμάτας
~ ΔΙΜΗΝΗΣ ΚΑΙ ΟΚΤΑΜΗΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
 * Προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε προσωπικό, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης, κρίνεται σκόπιμη η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σύμβαση οκτάμηνης και δίμηνης διάρκειας.
* Έτσι, για να καλυφθούν οι ανάγκες και η Υπηρεσία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, απαιτείται η πρόσληψη: δώδεκα (12) χειριστών διαφόρων ειδικοτήτων, οκτώ (8) οδηγών με άδεια αυτοκινήτου επαγγελματικής κατηγορίας Γ’, εκ των οποίων το 50% τουλάχιστον με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου, και τριάντα (30) εργατών καθαριότητας.
 * Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας, επειδή είναι γνωστό ότι η διαδικασία νόμιμης έγκρισης του παραπάνω προσωπικού είναι χρονοβόρα και δεδομένου ότι άμεσα τελειώνει η σύμβαση των υπηρετούντων εργατών καθαριότητας και των χειριστών μηχανημάτων με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις, είναι απαραίτητη η πρόσληψη με δίμηνη σύμβαση του παρακάτω προσωπικού: έξι (6) χειριστών διαφόρων ειδικοτήτων, έξι (6) οδηγών επαγγελματικής κατηγορίας Γ’ και δεκαπέντε (15) εργατών καθαριότητας.
* Επίσης, στο έγγραφό της η Διεύθυνση της Υπηρεσίας Καθαριότητας αναφέρει ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έντεκα (11) εργατών καθαριότητας, στα μέσα του ίδιου μήνα πέντε (5) χειριστών διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ στις αρχές Μαΐου έξι (6) οδηγών.
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** ΕΑΣ Μεσσηνίας
~ Το θέμα Ραπτέα στο αποψινό Συμβούλιο
 * Με αρκετά προγραμματισμένα θέματα πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στα γραφεία των εγκαταστάσεων της Θουρίας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.
* Ανάμεσα στα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Δ.Σ., είναι η απασχόληση έκτακτου προσωπικού για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και η τροποποίηση επιχειρησιακού προγράμματος της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας.
* Επίσης, θα γίνει ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης του τέως γενικού διευθυντή της οργάνωσης, Δημήτρη Ραπτέα, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ απέρριψε την απόφαση - εισήγηση του Δ.Σ. της ΕΑΣ για απόλυσή του από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
* Άλλα θέματα της συνεδρίασης είναι: Υπολογισμός κόστους παροχής υπηρεσιών διαχείρισης αρχείου παραγωγών και έγκριση οδοιπορικών και αποζημιώσεων. - Μ.Ν.

***Με Μπέλι στον τελικό του κυπέλλου η Κυπαρισσία
* ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 120 «ΑΣΦΑΙΡΑ» ΛΕΠΤΑ
*  ΜΕΤΑ ΑΠΟ 24 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΑΟΚ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ «ΚΟΥΠΑ» ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
 ~ Τριφυλιακή υπόθεση θα είναι ο φετινός τελικός του κυπέλλου Μεσσηνίας, καθώς μετά την Εράνη Φιλιατρών που απέκλεισε τον Πάμισο, προκρίθηκε και ο ΑΟ Κυπαρισσίας σε βάρος του Ολυμπιακού Καλαμάτας, εξαντλώντας το 90λεπτο της κανονικής διάρκειας και τα 30 λεπτά της παράτασης που έληξαν χωρίς γκολ (όπως και το 1ο ματς). Όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, όπου σε μεγάλο πρωταγωνιστή αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας του ΑΟΚ, Αλέξανδρος Μπέλι, που απέκρουσε τρία πέναλτι (ένα «έσωσε» και ο Γιώργος Νιάρχος των «ερυθρολεύκων») «κλειδώνοντας» έτσι το τελικό σκορ στο 2-0.
 ~ Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπαρισσία θα δώσει το «παρών» σε τελικό κυπέλλου μετά από 24 χρόνια, καθώς η προηγούμενη συμμετοχή της ήταν στις 10 Φεβρουαρίου του 1988, όταν και ήταν η χαμένη της …ρώσικης ρουλέτας από τον Πάμισο. Εκείνος ο αγώνας που είχε διεξαχθεί στο Στάδιο της Καλαμάτας (με τον σημερινό βοηθό προπονητή του ΑΟΚ, Σπύρο Λεκάντη στη σύνθεση) είχε λήξει επίσης 0-0 και μετά την παράταση, αλλά μετά από 3 και 3 χαμένα πέναλτι η ομάδα της Μεσσήνης σήκωσε το τρόπαιο με 2-0 από τη λευκή βούλα -σύμπτωση και σε αυτό.
 ~ Η πρόκριση στον τελικό αποτελεί τη μεγάλη δικαίωση του προπονητή Παναγιώτη Παναγόπουλου, των ποδοσφαιριστών του, αλλά και της διοίκησης και έρχεται σε αντιστάθμισμα του ανεκπλήρωτου ονείρου της επανόδου στη Δ’ Εθνική.
 ~ Θρίλερ μέχρι το τέλος
 Ο χθεσινός αγώνας διεξήχθη παρουσία περίπου 300 φιλάθλων, οι περισσότεροι ένθερμα στο πλευρό του ΑΟΚ, που μάλιστα υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν κατά 100 άτομα στο τέλος, όταν και έγινε γνωστή η συνέχιση του …θρίλερ, μέχρι τελικής πτώσεως.
 Οι δύο ομάδες πρόσφεραν πραγματικά πολλές συγκινήσεις έστω κι αν σε πολλά διαστήματα το θέαμα ήταν μέτριο, όπως για παράδειγμα στο πρώτο 25λεπτο που ήταν «αναγνωριστικό» ή στην παράταση, όπου …φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη.
 Οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και δημιούργησαν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά δεν έλειψαν και οι στιγμές που οι «ερυθρόλευκοι» του Ηλία Μαστορέα έφτασαν κοντά στην εκπλήρωση της προσπάθειας να εξασφαλίσουν την πρόκριση μέσα από ξαφνικές αντεπιθέσεις.
 Η Κυπαρισσία είχε ένα …ξώφαλτσο δοκάρι στο 27’ με τον Γαργαρώνη κι ένα κάθετο στο 85’ με τον Κιούτακ, ενώ στο 87’ «ανταπέδωσε» ο Κουρούπης για τον Ολυμπιακό.
 ~ Αναλυτικά το φιλμ του αγώνα έχει ως εξής:
 25’ σουτ του Λυδιώτη έξω από την περιοχή, δεν αιφνιδιάστηκε ο Νιάρχος που απέκρουσε σε κόρνερ
 27’ από σέντρα το Λυδιώτη, ο Μπεγλεκτσής στην απέναντι πλευρά «έστρωσε» με το κεφάλι στον Γαργαρώνη, ο οποίος πλάσαρε με τη μπάλα να «γλύφει» το οριζόντιο δοκάρι και να καταλήγει άουτ
 32’ συρτή μπαλιά του Κιούτακ από δεξιά μέσα στην περιοχή, οι αμυντικοί έδιωξαν άτσαλα και η μπάλα κατέληξε στον Παναγιωτακόπουλο που σούταρε λίγο άουτ
 42’ από λάθος γύρισμα στην άμυνα του ΑΟΚ ο Μπαλαλάς προσπάθησε να περάσει μια μπαλιά στον Τζίφα, αλλά ο Γαργαρώνης πρόλαβε πριν ο τελευταίος καταφέρει να πλασάρει
 55’ φάουλ του Λυδιώτη έξω από την περιοχή, ο Νιάρχος απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ
 60’ ο έμπειρος Καλαματιανός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού απέκρουσε εντυπωσιακά στο «Γ» και το σουτ του Κιούτακ έξω από την περιοχή
 75’ στη δεύτερη πιο σημαντική ευκαιρία του ΑΟΚ ο Γαργαρώνης έβγαλε τον Κιούτακ τετ-α-τετ, αλλά ο Νιάρχος έδιωξε με τα ακροδάχτυλα σε κόρνερ
 65’ μια ανάσα από το 1-0 η Κυπαρισσία με τον Λυδιώτη να εκτελεί το κόρνερ και τον Κιούτακ να «σημαδεύει» από κοντά το κάθετο δοκάρι 
87’ σειρά του Ολυμπιακού να καρδιοχτυπήσει τους Τριφύλιους με τον Γιαννούσι να βρίσκει τον Κουρούπη που έκανε το πλασέ με τη μπάλα να βρίσκει την κάθετη δοκό του Μπέλι και τους αμυντικούς ν΄απομακρύνουν, στη συνέχεια, τον κίνδυνο    100’ σέντρα του Παναγιωτακόπουλου από δεξιά ο Κιούτακ έκανε το πλασέ με εξουδετερωμένο τον Νιάρχο, αλλά ο Αργάνης έδιωξε σε πλάγιο, λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.
 ~ Τα πέναλτι
 Μετά την εκπνοή και της παράτασης ακολούθησαν τα πέναλτι, που ανέδειξαν ήρωα του ΑΟΚ τον Αλέξανδρο Μπέλι. Αναλυτικότερα
 Ο Λυδιώτης πέτυχε το 1-0 για την Κυπαρισσία
 Ο Γιαννούσι δεν κατάφερε να νικήσει τον Μπέλι
 Ο Κουρκουμέλης «σημάδεψε» το οριζόντιο δοκάρι
 Ο γκολκήπερ του ΑΟΚ απέκρουσε και το πέναλτι του Αργάνη
 Σειρά το Νιάρχου να «σταματήσει» τον Μαργαρώνη
 Για τρίτη φορά ανίκητος ο Μπέλι, αποκρούοντας και την εκτέλεση του Τζίφα
 Εύστοχος ο Παναγιωτακόπουλος και 2-0
 Ο Φλέσσας μείωσε σε 2-1
 ~ Ο Γαργαρώνης όμως ήταν εύστοχος και διαμορφώνοντας το 3-1 δίνει τέλος στο παιχνίδι και την πρόκριση στον ΑΟ Κυπαρισσίας μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς που παίκτες, τεχνικό τιμ και παράγοντες μοιράστηκαν με τους φιλάθλους, οι οποίοι φώναζαν ρυθμικά το όνομα του Μπέλι, αλλά και του τελευταίου σκόρερ της ομάδας τους.
 -Καλή ήταν η διαιτησία του Παναγιώτη Τσεκούρα και των βοηθών του Στάθη Ζαρακοβίτη και Γιώργου Λαμπίρη.
 ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Μπέλι, Μπεγλεκτσής, Μαργαρώνης, Σιγέρι, Γαργαρώνης, Κουρκουμέλης, Λυδιώτης, Σταματογιαννόπουλος, (53’ Σούπουλι), Μανδραπήλιας, Παναγιωτακόπουλος, Κιούτακ.
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Νιάρχος, Δουρούμης, Κωσταράκης, Πιχιγιόνι, Αργάνης, Καρδάσης, Πουλάκος (112’ Ξυδιάς), Πετράκος, Τζίφας, Γιαννούσι, Μπαλαλάς (85’ Κουρούπης, 120 Φλέσσας).

*** Στο 90' η Εράνη κέρδισε τον Πάμισο και πάει τελικό

~ Η Εράνη Φιλιατρών 2-1 τον Πάμισο Μεσσήνης στον αγώνα «ρεβάνς» της ημιτελικής φάσης
* «Χρυσή» αλλαγή ο Μικελάτος
~ Η Εράνη Φιλιατρών ήταν η μεγάλη νικήτρια του αγώνα – ρεβάνς της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας με τον Πάμισο Μεσσήνης, που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Στάδιο Φιλιατρών (παλιό), καθώς επικράτησε με 2-1 και προκρίθηκε έτσι στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τον ΑΟ Κυπαρισσίας, που απέκλεισε στα πέναλτι τον Ολυμπιακό Καλαμάτας. Η Εράνη Φιλιατρών προκρίνεται για 11η φορά σε τελικό Κυπέλλου την τελευταία 20ετία (έχει 7 κατακτήσεις). Ο ημιτελικός ήταν δυνατός με αρκετές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες, ενώ κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το «φινάλε». Στο 90΄ο Δημήτρης Μικελάτος πέτυχε το 2-1 χαρίζοντας έτσι τη νίκη – πρόκριση στη φιλιατρινή ομάδα. Ο έμπειρος Πατρινός φορ αποδείχθηκε «χρυσή» αλλαγή, καθώς αντικατέστησε στο 46΄ τον Μιχάλη Γρηγορακάκη, σκόρερ του πρώτου τέρματος της Εράνης Φιλιατρών. Το α΄ ημίχρονο είχε 2 γκολ και ορισμένες σημαντικές ευκαιρίες. Η Εράνη Φιλιατρών ευτύχησε να προηγηθεί με τον Μιχάλη Γρηγορακάκη στο 20΄, ενώ για τους «πράσινους» της Μεσσήνης ισοφάρισε σε 1-1 ο Γιάννης Καλογερόπουλος στο 27΄. Στο β΄ ημίχρονο ο ρυθμός έπεσε αλλά δεν έλειψαν οι ευκαιρίες για τις δύο ομάδες, οπότε φτάσαμε στο 90΄ που ο Δημήτρης Μιχελάτος «λύτρωσε» την Εράνη Φιλιατρών. ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ 2΄ ο Βαγγέλης Κουτσουρές εκτέλεσε κόρνερ, η μπάλα κόντραρε στο τείχος και πέρασε κόρνερ, μόλις δίπλα από το δοκάρι. 9΄ ο Βαγγέλης Κουτσουρές φάουλ, ο προωθημένος Κυριάκος Λυμπερόπουλος κοντινή κεφαλιά άουτ. 11΄ ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος εκπληκτική εκτέλεση φάουλ, ο Βασίλης Αθανασόπουλος έδιωξε σε κόρνερ. 14΄ ο Μιχάλης Γρηγορακάκης ωραία ατομική προσπάθεια και δυνατό σουτ ο Γιάννης Καλογερόπουλος, κόντραρε σε κόρνερ. 17΄ ο Γιάννης Καλογερόπουλος φοβερή μπαλιά στον Βαγγέλη Κουλόπολο, που βρέθηκε απέναντι στον Γιώργο Αθανασόπουλο και έκανε το διαγώνιο σουτ μόλις άουτ. Μία απίστευτη ευκαιρία για τους «πράσινους» της Μεσσήνης. 20΄ ο Μιχάλης Γρηγορακάκης μ’ εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή άνοιξε το σκορ. Ένα γκολ για Όσκαρ για την Εράνη Φιλιατρών, που πανηγυρίστηκε έξαλλα. 27΄ ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος γυριστό σουτ, ο Βασίλης Αθανασόπουλος απέκρουσε, ο Γιάννης Καλογερόπουλος πήρε το «ριμπάουντ» και με δυνατό σουτ από το ύψος του πέναλτι ισοφάρισε σε 1-1. 42΄ ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος μακρινό σουτ μόλις άουτ. 57΄ ο Χρήστος Τρίψας δυνατό σουτ από πλάγια θέση ο Βασίλης Αθανασόπουλος έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ. 59΄ ο Βαγγέλης Κουτσουρές γύρισμα, ο Άγγελος Γεωργιόπουλος πλασέ στην κίνηση ο Νίκος Κατσίποδας μπλόκαρε. 64΄ ο Αντώνης Καλογερόπουλος γύρισμα, ο Βαγγέλης Κουλόπουλος αφύλαχτος στο δεύτερο δοκάρι δε βρήκε την μπάλα. 87΄ ο Γουλιέλμος Αντωνίου σέντρα, ο Χρήστος Τρίψας αφύλαχτος δυνατό σουτ άουτ. 90΄ ο Κυριάκος Λμπερόπουλος «γέμισμα», ο Άγγελος Μπαστακός κεφαλιά – πάσα στον Δημήτρη Μικελάτο, που με δυνατό σουτ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Νίκο Κατσίποδα, διαμορφώνοντας το 2-1, μέσα σ’ έξαλλους πανηγυρισμούς από τον πάγκο τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους της Εράνης Φιλιατρών. Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Γιώργου Μπλάνα. Βοηθοί ήταν οι Σταύρος Λάμιας και Μάριος Καρβούνης.
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (Νίκος Κακαλέτρης, Νίκος Καρδακάρης): Αθανασόπουλος,Φουρναράκος (56΄ Καραχάλιος), Λυμπερόπουλος, Μπαστακός, Ντινιώτης, Κώτσος, Γεωργιόπουλος (80΄ Χρονόπουλος), Κουτσουρές, Μιχ. Γρηγορακάκης (46΄ Μικελάτος), Ανδρεόπουλος, Κόλλιας.
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ (Γιώργος Αργυρόπουλος): Κατσίποδας, Ι. Τρίψας, Αρβανίτης, Φιλόπουλος,Δασκαλάκης, Μωράκης, Ι. Καλογερόπουλος (55΄ Μπούρδος), Χρ. Τρίψας, Κουλόπουλος (82΄ Βαβαρούτσος), Δημητρακόπουλος, Αντ. Καλογερόπουλος (74΄ Αντωνίου).
• Παρατηρητής αγώνα ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΣΜ Κώστας Κανελλόπουλος.
• Περισσότεροι από 150 φίλαθλοι παρακολούθησαν τον ημιτελικό.

***Σχολικά πρωταθλήματα σκάκι

~* Ήταν όλοι νικητές…
 ~ Κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι έχουν οι διοργανωτές των σχολικών πρωταθλημάτων Μεσσηνίας-Λακωνίας Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων σε ατομικό και ομαδικό που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στο ξενοδοχείο «Ελίτ». Μάλιστα συγχαίρουν όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος και τους καλούν: να μη σταματήσουν ποτέ να αγωνίζονται στη σκακιέρα αλλά και στη ζωή τους!
~ Διοργανωτής μαζί με την Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π. ο Ναυτικό Όμιλος Καλαμάτας. Μέγας Χορηγός το ξενοδοχείο ELITE και υποστηρικτές οι: Κρόνος Α.Ε. και Super Market Αφοί Μουργή.
 ~ Διευθύντρια των Πρωταθλημάτων ήταν η κα Χατζηπαναγιώτου – Τσιάλα Τούλα, Επικεφαλής Διαιτητής ο κος. Τσιάλας Μιχάλης και Υπεύθυνος κληρώσεων ο προπονητής της Ακαδημίας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κος. Θοδωρής Τσεκούρας
 ~ Επίσης προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως διαιτητές οι κ.κ. Λαμπρόπουλος Βαγγέλης, Δημόπουλος Γιάννης, Κυριακόπουλος Αντώνης, Σγουρός Απόστολος, Κινόπουλος Αργύρης, Κλαμπατσέας Βασίλης και Αποστολόπουλος Παναγιώτης.
 ~ Οι απονομές των Ατομικών έγιναν στις 14:15 από τους κ.κ. Μουργή Παναγιώτη, Μαυρομιχάλη Περικλή καθώς και τους διαιτητές.
 ~ Η γραμματειακή υποστήριξη έγινε από τις κ.κ. Βλαχάκη – Μανιάτη Ελένη, Ρομπάκη Ελένη, Καπερνέκα Δώρα και Χατζηπαναγιώτου – Τσιάλα Τούλα.
 ~ Όποιος επιθυμεί να δει αναλυτικά τις λεπτομέρειες των αγώνων μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.nokchess.gr.
 ~* Αναλυτικά οι νικητές και η κατάταξη ανά κατηγορία έχουν ως εξής:
 ~ Α’ Δημοτικού-Νηπιαγωγεία
 * 1ος Νικόλας Αλεξόπουλος 4,5 β. (26ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας), 2ος Μιχάλης Κατσαρέας 4 β. (7ο Δημοτικό Καλαμάτας), 3ος Παναγιώτης Τσίμπουρης 3 β. (7ο Δημοτικό), Δημήτρης Ρούμπος 3 β. (Νηπ. Λιλλιπούπολη), Ευγενία Αποστολοπούλου 2,5 β. (13ο Νηπιαγωγείο Καλ.), Φώτης Ματσόπουλος (7ο Δημοτικό) 2,5, Θοδωρής Μουργής 2 β. (6ο Δημοτικό), Παναγιώτης Ξαρχάκος (16ο Δημοτικό), Δέσποινα Χριστοπούλου (4ο Δημοτικό), Ανδρέας Παρασκευάς (Νηπιαγωγείο).
 ~ Β’ Δημοτικού
 * 1ος Αντώνης Δημόπουλος (3ο Καλαμάτας) 4,5 β., 2ος Κώστας Σαραντόπουλος (11ο) 4 β., 3ος Σταύρος Καμπούκος (3ο Μεσσήνης) 3,5 β., Αντώνης Γαλανόπουλος (21ο), Φώτης Σπίνος (21ο), Άγγελος Καρούμπαλης (11ο).
 ~ Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
 * 1ος Χρήστος Λιάκος (7ο Καλαμάτας) 5 β., 2ος Βίκτωρ Ματσόπουλος (7ο) 4 β., 3ος Δημήτρης Βυθούλκας 3,5 β., Γιώργος Κορμάς (Φιλιατρά), Ερμής Γιαννούκος (11ο), Μαριλού Χριστοπούλου (Δημοτικό Βέργας), Γρηγόρης Τερζίδης (11ο), Τζένη Φράγκου (Εκπαιδευτήρια Μπουγά), Γιώργος Αλεξόπουλος (26ο), Γιάννης Δημητρακόπουλος (14ο), Απόστολος Αρώνης (3ο), Γιάννης Χριστόπουλος (4ο), Νίκος Σπυρακόπουλος (26ο), Παναγιώτης Θωμαΐδης (11ο), Γιώργος Σάμιτας (4ο), Γιάννης Γκιούλος (19ο).
 ~ Δ’ Δημοτικού
 * 1η Μαριάνθη Λούκα (21ο Καλαμάτας) 5 β., 2ος Νικήτας Μαλαπάνης (4ο) 4 β., 3ος Γιώργος Αποστολόπουλος (1ο) 3,5 β., Κώστας Μανιάτης (Εκπαιδευτήρια Μπουγά), Κώστας Κλημεντίδης (13ο), Αρχοντία Τσαΐρη (11ο), Ανδρέας Κλημεντίδης (13ο), Γιώργος Αλεξέας (6ο), Γιώργος Γρουσουζάκος (6ο), Γιώργος Αντωνόπουλος (17ο), Γιάννης Σαμπατάκος (24ο), Χρήστος Πανταζίδης (Δημοτικό Λεΐκων), Δημήτρης Γκέκας (6ο Καλαμάτας), Παναγιώτης Καββαθέας (3ο), Αντώνης Κωνσταντόπουλος (24ο).
 ~ Ε’ Δημοτικού
 * 1ος Απόλλωνας Μπακής (Εκπαιδευτήρια Μπουγά) 5 β., 2ος Ανδρέας Σοφρωνάς (11) 4 β., 3η Μαρία Φράγκου (Εκπαιδευτήρια Μπουγά) 4 β., Σπύρος Παπαδόπουλος (11ο), Χαράλαμπος Κουτσουμπός (11ο), Άρτεμις Καρακαϊδού (14ο), Απόλλωνας Καρακαϊδός (14ο), Κωνσταντίνος Σαμπατάκος (24ο), Βασίλης Μπαζίγος (4ο), Ορέστης Σαραντόπουλος (Εκπαιδευτήρια Μπουγά), Παναγιώτης Βλάσσης (21ο), Διονύσης Μπιάζης, Σταυρούλα Νταβέα (21ο), Γιώργος Μπούρας (11ο), Γιώργος Μπούρας (11ο), Σταυρούλα Βούλγαρη (21ο), Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος (11ο), Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος (11ο), Πολυξένη Καβουρίνου (14ο), Βασιλική Αλεξανδροπούλου (17ο), Θοδωρής Ζερβάκης (21ο), Βασίλης Παπαμικρούλης (17ο), Νίκος Πλεματιάς (11ο), Παναγιώτης Ζουγανέλης (14ο), Παναγιώτης Γαλανόπουλος (21ο).
 ~* ΣΤ’ Δημοτικού
 * 1ος Γιάννης Σταθόπουλος (3ο Μεσσήνης) 5 β., 2ος Κωνσταντίνος Κεχαγιάς (21ο Καλαμάτας) 4 β., 3ος Γιώργος Κούτσικας (14ο Καλαμάτας) 4 β., 4ος Νίκος Μπάμπαλης (3ο Καλαμάτας) 4 β., Σταύρος Νέζης (19ο Καλαμάτας), Αναστάσιος Καραθανάσης (19ο), Γιάννης Γιαννούκος (11ο), Αναστάσης Μυλωνόπουλος (11ο), Μαρία Γκέκα (6ο), Κώστας Γιαννακόπουλος (19ο), Γιώργος Μπίτζας (6ο), Ηλίας Τσαρουχάς, Κωνσταντίνα Καλογεροπούλου (6ο), Στάθης Πίσπας (4ο), Χριστίνα Θεοδωροπούλου (19ο), Γαβριήλ Χαϊδεμένος (11ο), Μαρίνα Σταθοπούλου (1ο Μεσσήνης), Αλέξανδρος Καλφακάκος (13ο), Ελένη Νίκα (6ο).
 ~* ΛΥΚΕΙΑ
 * 1ος Ιάσονας Μουτζούρης (3ο ΓΕΛ Καλαμάτας) 4 β., 2ος Σπύρος Διασάκος (1ο ΓΕΛ) 4 β., 3ος Κάρολος Δημόπουλος (1ο ΓΕΛ) 3,5 β., Δήμητρα Αμοιρίδου (3ο ΓΕΛ), Βασιλική Διαμαντέα (3ο ΓΕΛ), Φώτης Σαλακάς (Φιλιατρά), Σταυρούλα Γιαννοπούλου (1ο ΓΕΛ), Βασίλης Γεωργακάς (6ο ΓΕΛ), Χρήστος Καβουρίνος (6ο ΓΕΛ).
 ~* ΟΜΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
 ~ 1. Εκπαιδευτήρια Μπουγά (15,5 β.), 2. 11ο Καλαμάτας (14 β.), 3. 14ο Καλαμάτας (12,5 β.), 4. 21ο (12 β.). Πήραν επίσης μέρος τρεις ομάδες από το 4ο, άλλη μια από το 11ο, 2 από το 6ο, άλλη μια από το 21ο και μια από 19ο και 24ο.
 ~* ΟΜΑΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ
 ~ 1ο 3ο ΓΕΛ Καλαμάτας, 2ο 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας, 3ο Γυμνάσιο Παραλίας, 2ο Γυμνάσιο και δύο ομάδες από το Πειραματικό Γυμνάσιο.
 ~ Στη Χαλκιδική τα πανελλήνια σχολικά
 * Θ’ ακολουθήσουν μέσα στον Απρίλιο τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα που θα γίνουν στη Χαλκιδική (στο ξενοδοχείο Αθως).
 * Προκρίνονται ο πρώτος κάθε κατηγορίας. Επίσης υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στη Τελική φάση και άλλων αθλητών αρκεί να έχουν λάβει μέρος στα προκριματικά της Περιφέρειάς τους. Οι αθλητές που ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και 20/3/2012. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Χατζηπαναγιώτου – Τσιάλα Τούλα στο τηλ. 6945-499716.

*** ΚΑΛΑΜΑΤΑ

~* Κουρασμένη αλλά αποφασισμένη για αποτέλεσμα στη Ριζούπολη
 ~ 0-0 ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΙΟ
 ~ Έχει καταστεί σαφές ότι η ομάδα της Καλαμάτας βρίσκεται πίσω σε κάποιους τομείς και πάνω σ’ αυτούς δουλεύει πολύ έντονα από το διάστημα της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας ο Γιώργος Μπένος. Έχει γίνει εμφανές ότι ο 48χρονος τεχνικός επικεντρώνεται στο διάστημα αυτό στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, βλέποντας προφανώς ότι υπάρχει πρόβλημα, ενώ το ίδιο προσπαθεί να κάνει και στο μέτωπο της τακτικής. Τόσο την Τρίτη όσο και χθες, το ραντεβού ήταν διπλό στο γήπεδο, και οι ρυθμοί πολλοί έντονοι.
 ~ Χθες το πρωί το τεχνικό τιμ δούλεψε πολύ πάνω στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και ειδικότερα στις ταχύτητες, ενώ ακολούθησε το φιλικό παιχνίδι προπονητικού χαρακτήρα, μικρής διάρκειας, με αντίπαλο το Δώριο, το απόγευμα. Η κούραση από την κατακόρυφη αύξηση της επιβάρυνσης, ιδιαίτερα εμφανής χθες στο γήπεδο «Γ. Λουκαρέας», όπου έγινε το φιλικό, αλλά αναμενόμενη για το τεχνικό τιμ. Το 0-0 σίγουρα δεν ήταν ό,τι καλύτερο ως αποτέλεσμα απέναντι σε μια ομάδα που αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία, όπως δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή η εμφάνιση αρκετών ποδοσφαιριστών, ωστόσο δεν αποτέλεσαν έκπληξη. Αρκετοί παίκτες βλέπουν την ομάδα να πραγματοποιεί ουσιαστικά μια μίνι προετοιμασία κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, και η κούραση δε θα μπορούσε παρά να μη βαραίνει τα πόδια τους. Βεβαίως, υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα ξεπεραστεί – γι’ αυτό άλλωστε από σήμερα οι ρυθμοί αρχίζουν να πέφτουν – και η ομάδα θα βρει το δρόμο της, καλύπτοντας αδυναμίες.
 ~* Έδειξε μεγάλο μέρος των πλάνων εν όψει Ριζούπολης
 ~ Το ένα συμπέρασμα που προέκυψε από το χθεσινό φιλικό ήταν η κούραση των παικτών. Το άλλο είχε να κάνει με την πρόθεση του Μπένου να αντιμετωπίσει με ειδικό τρόπο το δύσκολο αγώνα της Ριζούπολης με τον πρωτοπόρο Απόλλωνα. Γνωρίζοντας ότι δε θα έχει στη διάθεσή του τον Κοψαχείλη και ίσως τον Τσιμικλή, αλλά ακόμη και τον Καραντζανίδη, φρόντισε να προσαρμόσει τα πλάνα του αναλόγως. Η επιστροφή του Μπλέτσα βελτιώνει κάπως τις προϋποθέσεις, όμως δεν είναι 100% έτοιμος, ερχόμενος από πολλές μέρες απουσίας.
 ~ Το γεγονός αυτό ίσως τον κρατήσει στον πάγκο, μολονότι αγωνίστηκε χθες ως αμυντικό χαφ και πιθανότατα θα γίνει το ίδιο με τον Κρητικό, που προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η ομάδα έπαιξε χθες με 4-5-1, κινούμενη στο λογικό πλαίσιο με βάση τα προβλήματα και τις απουσίες. Δε θα πρέπει ν’ αποκλειστεί κάποια έκπληξη – μετατροπή της τελευταίας στιγμής, αλλά η δυναμική του προσεχούς αντιπάλου υποχρεώνει σε μεγάλη προσοχή και ανάλογη αντιμετώπιση.
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Καλλιντέρης, Ψυχογιόπουλος, Κωνσταντόπουλος, Τσόπελας, Ρουμπουλάκου, Πετρουζέλης, Τσαγκαράκης, Μπλέτσας, Αλεξανδρόπουλος, Τριανταφυλλάκης, Αθανασόπουλος, ενώ αγωνίστηκαν ακόμη στην επανάληψη οι Δασκαλάκης, Νικητόπουλος, Χρυσανθόπουλος, Κωστής, Κρητικός, Σταθόπουλος, Μπεγέτης, Πούτσι, Μερκούρης, Κουρέας.
 ΔΩΡΙΟ: Κουκούτσης, Ζουμπούκος, Αρμελίτο, Θ. Γκότσης, Ι. Γκότσης, Ι. Βασιλόπουλος, Στασινός, Γεωργακόπουλος, Γιαννουκάκης, Βεσέλης, Γεωργιόπουλος, και αγωνίστηκαν στην επανάληψη οι Λόντος, Φουντάς, Παπαδόπουλος και Βασιλόπουλος.
 ~ Δεν αγωνίστηκαν οι Σπανός, Κέρμαλης, Δημόπουλος, Μερκούρης, αλλά και ο Παναγιώτης Δρούγας, που αισθανόταν κουρασμένος.
 ~* Ομιλία Μπένου πριν από το φιλικό
 ~ Αντιπροσωπευτικό της σημασίας που δίνει ο Μπένος στο προσεχές δύσκολο παιχνίδι αποτέλεσε το μισάωρο περίπου τετ-α-τετ με τους παίκτες πριν από την έναρξη του φιλικού. Ο 48χρονος τεχνικός εκφράστηκε θετικά για την προσπάθεια και τη σοβαρότητα των παικτών, όμως ζήτησε κορύφωση εν όψει του δύσκολου αγώνα με τον Απόλλωνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα διεκδίκησης και κατάκτησης θετικού αποτελέσματος.
 ~* Πρωινή σήμερα στο Γ. Λουκαρέας
 ~ Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα της προετοιμασίας συνεχίζεται σήμερα με προπόνηση νωρίς το πρωί στο γήπεδο Γ. Λουκαρέας. Ο κ. Μπένος προτιμά το πλαστικό του συγκεκριμένου γηπέδου σε σχέση με τον κάκιστο αγωνιστικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η ομάδα προπονήθηκε και θα προπονείται μέχρι το Σάββατο σε πλαστικό. Μπορεί να διαφέρει σε σχέση με το γήπεδο της Ριζούπολης, που είναι μεγάλων διαστάσεων, όμως δείχνει ιδανικό, ακόμη κι αν κουράζει σε σχέση με το φυσικό χλοοτάπητα.
 ~* Στο νοσοκομείο ο Μπιστικέας
~ Η απουσία του Γιώργου Μπιστικέα από το χθεσινό φιλικό δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, καθώς μιλάμε για τον άνθρωπο που δεν έχει χάσει σχεδόν προπόνηση από την έναρξη της σεζόν. Ο γενικός αρχηγός της Καλαμάτας είχε ένα ατύχημα χθες το πρωί, όταν και έκοψε το χέρι του, και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου του έγιναν ράμματα και στη συνέχεια μετέβη στην οικία του.
 ~ Τμηματικά η πρώτη δόση του ΟΠΑΠ στις ομάδες… λιγότερα χρήματα στα ταμεία
~ Η πρώτη δόση της χορηγίας του ΟΠΑΠ προς ομάδες Γ΄ Εθνικής έχει ήδη αρχίσει να εισρέει στα ταμία κάποιων εκ των σωματείων του Νοτίου Ομίλου. Μάλιστα, από την Τετάρτη είδαν να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία τους Ζάκυνθος, Πανηλειακός, Ηλυσιακός και Χανιά, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει το ίδιο και με τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου, μεταξύ των οποίων και η Καλαμάτα. Τα χρήματα, πάντως, που έφθασαν στις πρώτες ομάδες ήταν λιγότερα απ’ όσα περίμεναν, δηλαδή 25.000 ευρώ, κι αυτό έγινε εξαιτίας οφειλών από την περυσινή σεζόν, αλλά και της ασφάλισης των ποδοσφαιριστών. Υπολογίζεται ότι τελικά κάθε ομάδα του ομίλου θα πάρει περίπου 40.000 ευρώ, αντί των 50.000 που είχε αρχικά φανεί ότι θα είναι το ποσό εκταμίευσης. Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** Πριν 94 χρόνια

- ΥΠΟ του Υπουργείου της Συγκοινωνίας προεκηρύχθησαν μειοδοτικαί δημοπρασίαι την 16-18 τρέχοντος μηνός δια την εκκαθάρισιν της κοίτης του ποταμού Παμίσου και την επισκευήν του τελωνείου Μπούκας της Μεσσήνης. Αι δαπάναι του πρώτου έργου προϋπελογίσθησαν εις 15.000 δραχμάς, του δε δευτέρου εις 3.200 δραχμάς.
 - ΣΥΝΗΛΘΕ χθες το απόγευμα εις συνεδρίασιν το Δημοτικόν Συμβούλιον και ενέκρινε την αναθεώρησιν των χρηματικών ενταλμάτων της χρήσεως του έτους 1917 περί καθαριότητος και ηλεκτροφωτισμού της πόλεως και ενέθεσεν εις την Δημαρχιακήν Επιτροπή την σύνταξιν της προκηρύξεως δια την ενοικίασιν της καθαριότητος της πόλεως.
 - ΚΑΤΑ τηλεγράφημα του ενταύθα υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης εφορτώθησαν αποστελλόμενοι ενταύθα 681 σάκκοι σίτου προοριζόμενοι δια τας ανάγκας της πόλεώς μας.
 - ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη διανομή 200 δραμίων άρτου κατ’ άτομον προς 1,20 κατ’ οκάν και 140 δραμίων αλεύρων προς 1,48 κατ’ οκάν.
 -  ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΣ χθες αφέθη ελεύθερος ο Γεώργιος Χρονάς κατηγορούμενος επί διαδόσει ψευδών φημών.

***

    ~** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  για σήμερα :
~** Για το Γιουρόπα Λίνκ στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αύριο Πέμπτη 15/03/2012 :
Αθλέτικο Μπιλμπάο - Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ  2-1 , ( 1-0).,- ^  
Ανόβερο Γερμανίας- Σταντάρ Λιέγης   4-0  , (2-0) .- ^  
Ουντινέζε Ιταλίας - Αλκμάαρ   2-1  , (2-1) .- ^  
Αϊτχόβεν Ολλανδίας - Βαλένθια Ισπανίας 1-1  , (0-0) .- ^  
Μπεσίκτας Τουρκίας - Ατλέτικο Μανδρίτης 0-3 , (0-1) .- ^ 
Μάτσεστερ Σίτι - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας  3-2  ,  (0-2) .- ^ 
Ολυμπιακός Πειραιώς - Μέταλιστ Ουκρανίας  1-2  , (1-0) .- ^ 
Τα γκόλ : 15΄Μαρκάνο , O Oλυμπιακός αποκλίστηκε !από Γιουρόπα !
Σάλκε Γερμανίας - Τβέντε Ολλανδίας   4-1 ,  (1-1) .- ^  

** 
 
 
** ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ….ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ :

 ** ΣΗΜΕΡΑ .... o  Δερματολόγος,
**Ακμή και αντιμετώπιση με Φωτοδυναμική Θεραπεία
 ~ Η φυσική δερματολογική θεραπεία της Ακμής χωρίς φάρμακα.
* Η παθογένεια της Ακμής
~ Σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε στο παρελθμόν, η ακμή δεν προκαλείται από κακή διατροφή, σοκολάτες ή λιπαρές τροφές.
~ Υπάρχουν βέβαια αντικρουόμενες μελέτες για την διατροφή αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι στον υπερβάλλοντα λιπώδη ιστό, εάν υπάρχει, τα οιστρογόνα μετατρέπονται σε ανδρογόνα.
~ Η ακμή είναι η νόσος της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων.
* Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες.  εμφανίζεται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες από ότι στους ενήλικες άνδρες, και παρόλο που δεν σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες στους πάσχοντες.
~ Το εξάνθημα είναι πολύμορφο αποτελούμενο από φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες οζίδια, κύστεις, ουλές και μπορεί να συνοδεύται από σμηγματόρροια.
~ Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε υπερπαραγογής ανδρογόνων από π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κερατινοκυττάρων στα τοιχώματα των αδένων, τα οποία καθώς αποπίπτουν φράζουν τους πόρους των αδένων προς την επιφάνεια της επιδερμίδας (μαύρα στίγματα - ανοιχτοί φαγέσωρες ή άσπρα στοιχεία - κλειστοί φαγέσωρες).
~ Οι υπερλειτουργούντες αδένες διογκώνονται και οδηγούνται σε φλεγμονή (κόκκινα σπυράκια - βλατίδες), τα τοιχώματά τους διασπώνται, και βακτηρίδια (κυρίως το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής) που βρίσκονται στο δέρμα, αποικίζουν, εισχωρούν, επιμολύνουν και δημιουργούν πυώδεις βλάβες (φλύκταινες). Φλεγμονώδεις παράγοντες επιστρατεύονται και μια χρονίζουσα φλεγμονώδης διαδικασία επακολουθεί και εγκαθιδρύεται. Κύστεις δημιουργούνται όταν η διαδρομή είναι βαρύτερη.
~ Στις ενήλικες γυναίκες, η χρήση ακατάλληλων, φαγεσωρογόνων, καλλυντικών και αντιηλιακών στο δέρμα με προδιάθεση ακμής, η παραμέληση του σχολαστικού ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η παχυσαρκία, αλλά ακόμη και το στρες που αυξάνει τα ανδρογόνα, προκαλούν ακμή λόγω απόφραξης των πόρων και υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων!!
~ Η φυσική δερματολογική θεραπεία της ακμής χωρίς φάρμακα.
* Παραμένει πρόκληση για την δερματολογία η ανεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για την ακμή, καθώς αναπτύσεται η αντίσταση στα αντιβιοτικά, αλλά και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των ρετινοειδών, που μπορεί να είναι φωτοευαισθησία, ξηρότητα χειλέων, δέρματος, οφθαμών,ρινός, υπερλιπιδαιμία, κοκ, μέχρι και τερατογένεση.
~ Υπάρχουν κατηγορίες κοινωνικών ομάδων στις οποίες δεν μπορούν να χορηγηθούν ρετινοειδή είτε λόγω ηλικίας αναπαραγωγικής φάσης, είτε λόγω αντένδειξης της απαραίτητης ταυτόχρονης λήψης αντισυλληπτικών όπως π.χ. σε καπνίστριες ή σε ύπαρξη διαταραχών πηκτικότητας.
~ Το ορατό φως (400-760nm), σε αντίθεση με την ηλιακές υπεριώδεις UVC-UVB-UVA ακτινοβολίες (190-400nm), που προκαλούν φωτογήρανση και δερματικό καρκίνο, είναι ωφέλιμο, ζωογόνο και θεραπευτικό. Δεν παράγει θερμότητα, σε αντίθεση με την ηλιακή υπέρυθρη ακτινοβολία (760-3000nm), που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος.
~ Το ορατό φως είναι το τμήμα της ηλιακής ενέργειας, στο οποίο οφείλεται η ζωή πάνω στον πλανήτη και η ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού.
* Με τη φυσική μέθοδο της Φωτοδυναμικής θεραπείας, η οποία είναι FDA approved, καθαρό, ορατό και ασφαλές φως που δεν περιέχει τις επιβλαβείς UVA & UVB ακτινοβολίες, ούτε παράγει θερμότητα, στοχεύει στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και στην φλεγμονή. Η καταστροφή των βακτηριδίων οφείλεται στο ότι παράγουν, ενδογενώς, φωτοευαίσθητες ουσίες, πορφυρίνες, όπως η κορποπροφυρίνη ΙΙΙ και η πρωτοπορφυρίνη, οι οποίες αντιδρώντας με το φως, παράγουν μονήρες οξυγόνο, μέσα στα κύτταρα των βακτηριδίων, το οποίο δρα ως ισχυρό αντιβακτηριδιοκτόνο, με αποτέλεσμα την εξολόθρευση, του προπιονοβακτηριδίου της ακμής, η παρουσία του οποίου αναπαράγει την φλεγμονή.
~ Το μήκος κύματος φωτός στα 415nm, μπλε φως, αντιστοιχεί ακριβώς στη μέγιστη απορροφησιμότητα από τις πορφυρίνες.
 * Τα αποδυναμωμένα προπιονοβακτηρίδια γίνονται πιο ευάλωτα στις επιθέσεις των λευκοκυττάρων του οργανισμού, των αμυντικών κυττάρων, τα οποία ταυτοχρόνως φωτοενεργοποιούνται από το μπλε φως.
~ Επιπλέον, ανοσορυθμιστικοί μηχανισμοί διεγείρονται, λόγω της ευεργετικής επίδρασης του κόκκινου φωτός, με μήκος κύματος 633nm, το οποίο ελαχιστοποιεί την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών, δηλαδή πρωτεϊνών, δηλαδή πρωτεϊνών που κινούν και επιταχύνουν την φλεγμονή. Η αντιφλεγμονώδης δράση του κόκκινου φωτός, μειώνει το ερύθημα της ακμής, αλλά και τη βαρύτητα της φλεγμονώδους διαδρομής, ελαττώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ουλών.
~ Η μείωση της φλεγμονής ολοκληρώνεται εως και 16 βδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.
* Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου:
• δεν παρεμποδίζει την καθημερινή δραστηριότητα
• δεν παρατηρείται πόνος
• δεν υπάρχουν παρενέργειες
• δεν είναι επεμβατική μέθοδος
~ Αντενδείκνυται μόνο σε ασθενείς με φωτοευαισθησία και νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος.
~ Στην περίπτωση της κυστικής ακμής, η φωτοδυναμική θεραπεία πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με έναν φωτοευαισθητοποιητή , ώστε να επαυξηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
~ Ο φωτοευαισθητοποιητής αυτός μπορεί να είναι κυμαινόμενης πυκνότητας 5% έως 20%, ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής.
~ Η τελευταία καθορίζει επίσης την διάρκεια της κάθε συνεδρίας και την επαναληπτικότητά της σε συνδυασμό με τον φωτότυπο του δέρματος έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ιδιαίτερα στους τύπους III & IV , το ερύθημα και η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, διάρκειας λίγων ημερών.

 ~** Η Τριχόπτωση ως ένα Διαχρονικό Πρόβλημα
~ Από την αρχαιότητα, η πλούσια ανδρική κώμη ήταν έννοια ταυτόσημη με εκείνην της αρρενωπότητας, της δύναμης, της σιγουριάς, της ασφάλειας. Προτομές αρχαίων σοφών, Κούροι, Θεότητες, Πολέμαρχοι… όλοι απεικονίζονται με πυκνά, δυνατά μαλλιά.
* Κι ενώ με την πάροδο των ετών τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά σε πολλούς τομείς, η τριχόπτωση κυριαρχεί στις αιτίες που προκαλούν άγχος στον άνδρα. Σαν ένας ακόμη σύγχρονος «Σαμψών» που θρηνεί την χαμένη του ρωμαλεότητα μέσα από τα χαμένα του μαλλιά.
* Κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό εφόσον τα γερά μαλλιά συνδέονται με τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς, τη νεότητα και την υγιή εμφάνιση του ανδρικού σώματος.
* Μέχρι πρόσφατα, οι άνδρες θεωρούσαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να συμφιλιωθούν με το πρόβλημα της τριχόπτωσης, να αποδεχτούν την αλωπεκία και να συμβιβαστούν με αυτήν, καθώς κάθε πιθανότητα αντιμέτωπισής της έμοιαζε «φτωχή» και το πρόβλημα φάνταζε δύσκαμπτο.
~** Ανδρική Τριχόπτωση (Ανδρογενετική Αλωπεκία) Μορφές Τριχόπτωσης / Αίτια / Αντιμετώπιση
~ Αιτιοπαθογένεια
~ Μετατροπή της κυκλοφορούσης τεστοστερόνης στην 5α-διυδροτεστοστερόνη στους ευαίσθητους τριχοθυλάκους με τη μεσολάβηση του ενζύμου 5α-reductase (22,34,35,36).
~ Η αύξηση της συγκέντρωσης της 5α- διυδροτεστοστερόνης στους ευαίσθητους τριχοθυλάκους οδηγεί σε αναστολή του μεταβολισμού αυτών των τριχοθυλάκων.
*Ενώ τα ανδρογόνα είναι υπεύθυνα για την ανδρογετικού τύπου αλωπεκία στους άνδρες, αυτά δρουν διεγερτικά για όλους τους άλλους θυλάκους του σώματος (γένι, μασχάλες, εφηβαίο, σώμα).
*Το γενετικό υπόστρωμα ευθύνεται ένα αυτοσωματικό επικρατούν γονίδιο, στουςάνδρες αρκεί να είναι σε ετερόζυγο κατάσταση (Bb), ενώ στις γυναίκες πρέπει να είναι σε ομόζυγο (BB).

~ Κλινική εικόνα
*Άνδρες:
Στο 5% προ της ηλικίας των 20 ετών
Συμμετρική μέτωπο-κροταφική αραίωση
Ελαφρά απώλεια των τριχών κατά μήκος της πρόσθιας γραμμής (τύπος Ι)
Κατά την 3η δεκαετία συνδυάζεται με μερική απώλεια των τριχών της κορυφής (τύπος ΙΙ) .
** Η Ανδρογενετική Αλωπεκία αποτελεί Πάθηση του Τριχωτού της Κεφαλής,η οποία επιδεινώνεται με τη γήρανση και δεν είναι απλά μια φυσική διαδικασία της.
1. ΔΙΑΓΝΩΣΗ
~ Το στάδιο της διάγνωσης περιλαμβάνει:
- Λήψη ιατρικού ιστορικού.
- Δερματολογική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής.
- Ψηφιακή δερματοσκόπηση.
- Λήψη διατροφικού ιστορικού.
- Διαγνωστικές εξετάσεις εάν και εφόσον κριθεί από το ιατρικό ιστορικό απαραίτητο.
~ Στην ψηφιακή δερματοσκόπηση φωτογραφίζουμε με ειδική κάμερα 26 τετραγωνικά χιλιοστά σε διάφορες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να μετρήσουμε τον αριθμό των τριχοθυλακίων, τον αριθμό των τελικών τριχών και των χνουδοποιημένων τριχών και το πάχος των τριχών.
~ Ένας λεπτομερής ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις ψηφιακές δερματοσκοπήσεις του πελάτη αρχειοθετείται και είναι  διαθέσιμος πάντα για τη σωστή και συνεχή παρακολούθησητης τριχόπτωσης του.
~* 2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ
~ Αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της θεραπείας που αποτελείται από:
~ Ιατρική ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση, παρακολούθηση, και διαμόρφωση ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, την εργαστηριακή εκτίμηση αποτελεσμάτωνπυκνομετρήσεων και λοιπών εξετάσεων του πελάτη, όπως επίσης και ανάλογα με το χρόνο του, και τις συνήθειές του.
~ Ενεργοτριχογένεση με την χρήση 3 διαφορετικών LASER
~ Φαρμακευτική αγωγή (μινοξιδίλη, φιναστερίδη, κυστείνη κ.ά)
~* Διαιτολογική υποστήριξη.
~ Στόχος μας είναι η διατήρηση των υπαρχόντων μαλλιών με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη λιγότερη ταλαιπωρία για τον πελάτη μας.
~ Ο έλεγχος του αποτελέσματος και η ανταπόκριση στην αγωγή που εφαρμόζεται, η εξατομίκευση δηλαδή του προγράμματος, είναι το κλειδί για την επιτυχία του.
~ Ο έλεγχος του αποτελέσματος είναι καθοριστικός.
~ Μια θεραπεία όμως δεν μπορεί να βασίζεται σε εντυπώσεις και υποκειμενικές εκτιμήσεις.
~ Η ύπαρξη λοιπόν αρχείου για κάθε ασθενή μας μέσω ολοκληρωμένου και ειδικά διαμορφωμένου συστήματος μηχανογράφησης είναι σημαντική.
~ Η σύγχρονη ψηφιακή δερματοσκόπηση μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και να αρχειοθετούμε εύκολα την εξέλιξη της  τριχόπτωσης και το αποτέλεσμα της θεραπείας.
~* α) Φαρμακευτική Αντιμετώπιση
- Μινοξιδίλη
- Φιναστερίδη
 β) Ενεργοτριχογένεση
γ) Αυτομικρομεταμόσχευση Μεμονωμένων Τριχικών Θυλάκων
~* Συμπλήρωσε  Το Ιατρικό Ιστορικό Τριχόπτωσης.
~* Η ΝΕΟΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ CCHT- Συνδυαστική Εξατομικευμένη Μεταμόσχευση Μαλλιών
~ Η μέθοδος Μεταφοράς και Επανέκφυσης μεμονωμένων τριχοθυλακίων, συνδυάζει εξελιγμένες τεχνικές λήψης και τοποθέτησης, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα στην περιοχή αραίωσης, και εντελώς φυσικό, τελικό αποτέλεσμα.
~ Με ειδικά εργαλεία και συγκεκριμένες τεχνικές -που εφαρμόζονται μόνο από έμπειρο, εξειδικευμένο Ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό- λαμβάνονται μεμονωμένα τριχοθυλάκια ή κατά ομάδες, ακόμακαι πολύ λεπτά, και τοποθετούνται στις περιοχές που παρουσιάζουν αραίωση.
~ Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατός ο διπλασιασμός της πυκνότητας των μαλλιών, βελτιώνοντας σημαντικά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.
~ Το φυσικό αποτέλεσμα εξασφαλίζεται με την επιλογή και τοποθέτηση συγκεκριμένων τριχοθυλακίων με ιδανική γωνία έκφυσης, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στα παρακείμενα μαλλιά.

  ~**Αιμαγγειώματα :
~ Γνωστά ως "τα σημάδια της φύσης" ή "τα κόκκινα σημάδια της μοναξιάς".
 * Ονομασίες καθόλου τυχαίες καθώς τα αιμαγγειώματα κάνουν την εμφάνισή τους στα πρώτα χρόνια ζωής του ανθρώπου ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που το βρέφος γεννιέται με αυτά.
~ Αυτά τα κόκκινα σημάδια "τραυματίζουν" ψυχολογικά το άτομο και οδηγούν στην κοινωνική του περιθωριοποίηση.
~ Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις αγγειακοί όγκοι ή δυσπλασίες και η θεραπεία τους είναι όχι μόνο ιατρικώς επιβεβλημένη, αλλά και κοινωνικώς αναγκαία.
~ Τα άτομα που είχαν την ατυχία να γεννηθούν με ένα αιμαγγείωμα, οποιασδήποτε μορφής, σε ορατό σημείο, όπως στο πρόσωπο ή στο λαιμό, έζησαν ή ζουν σ' ένα κοινωνικό δράμα, αν δεν το έχουν αντιμετωπίσει με τους τρόπους που ενδείκνυνται στη σύγχρονη ιατρική.
~* Πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας μεγάλες ή μικρές κόκκινες βλάβες του δέρματος, που παρατηρούνται κατά τη γέννηση ή λίγο αργότερα. Τα αγγεία στη συγκεκριμένη περιοχή είναι περισσότερα και πολύ ευρύτερα από το κανονικό, έτσι το δέρμα που τα περιβάλλει, ενώ είναι φυσιολογικό, αποκτά αυτό το ροζ ή κόκκινο χρώμα.
~** Τα δερματικά αιμαγγειώματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
~ Η πρώτη κατηγορία αφορά εκείνα τα οποία είναι επίπεδα και ομαλά.
* Η επιστημονική ονομασία τους είναι Τριχοειδικές Δυσπλασίες (Capillary Malformation) και   διεθνώς αποκαλούνται Port Wine Stains (PWS)
 ~** Τα "αιμαγγειώματα" αυτά είναι πάντοτε παρόντα κατά την γέννηση, δεν υποχωρούν από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου, έτσι κάθε αναμονή είναι μάταιη.
~ Αντίθετα, στην πλειονότητά τους, θα αποκτήσουν σκουρότερο χρώμα, και πιθανόν κάποια επιφανειακά ογκίδια μετά την ηλικία των 25-30 ετών, και σε ορισμένες περιπτώσεις όσο παραμένουν αθεράπευτα, δημιουργούν υπερτροφία-διόγκωση στην πάσχουσα περιοχή όπως είναι το κάτω χείλος του στόματος, τα χέρια ή τα πόδια.
~ Γι' αυτό είναι προτιμότερη η έγκαιρη αντιμετώπισή τους, αφού η θεραπεία είναι συντομότερη και επιτυχέστερη, αλλά και προλαμβάνεται η έντονη ψυχολογική επιβάρυνση του παιδιού κατά τη σχολική ηλικία.
~* Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα Αληθή Τριχοειδικά Αιμαγγειώματα ή όπως αποκαλούνται "φραουλοειδή" αιμαγγειώματα.-
 ** Τα αιμαγγειώματα αυτά, είναι καλοήθεις όγκοι των αγγειακών στοιχείων του δέρματος. Και αυτά αποτελούνται από διευρυμένα και αυξημένα οε αριθμό αγγεία.
~ Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων θα πρέπει να γίνεται κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες της ζωής, περίοδος κατά την οποία συνήθως διογκώνονται έντονα.
~ Τα «φραουλοειδή» αιμαγγειώματα επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται άμεσα, ιδιαίτερα όταν παρεμποδίζονται φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η όραση και η αναπνοή ή όταν δημιουργούνται επιπλοκές όπως έλκωση, επιμόλυνση, αιμορραγία.
~ Η αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων μπορεί να γίνει και κατά την ενήλικη ζωή, με επίσης καλά αποτελέσματα, χρειάζονται όμως περισσότερες θεραπευτικές συνεδρίες.
~ Τα αιμαγγειώματα, όμως, ευθύνονται και γι' άλλα προβλήματα, κυρίως ψυχολογικά, λόγω της αντιαισθητικής εικόνας που παρουσιάζουν.
~ Δεν θα ήταν υπερβολικό εάν λέγαμε ότι τα άτομα που είχαν την ατυχία να γεννηθούν με ένα αιμαγγείωμα οποιασδήποτε μορφής οε ορατό σημείο (στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο χέρι- -πόδι) έζησαν έναν διαφορετικό ρατσισμό, άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο.
~ Οι άνθρωποι αυτοί ένιωσαν πολλές φορές απομονωμένοι - περιθωριοποιημένοι και διαφορετικοί από τους άλλους, εξαιτίας ενός αιμαγγειώματος.
~ Η ψυχολογική αυτή επιβάρυνση έχει επιπτώσεις τόοο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή αυτών των ανθρώπων.
 * Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ είχαν συσταθεί ειδικές οργανώσεις για την ψυχολογική στήριξη των πασχόντων από αιμαγγειώματα. Για τους λόγους αυτούς, η θεραπεία των δερματικών αυτών βλαβών είναι όχι μόνο ιατρικώς επιβεβλημένη, αλλά και κοινωνικώς αναγκαία.
~* Υπάρχει η δυνατότητα «εξάλειψης» των αιμαγγειωμάτων;
~ Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν πολλά χρόνια έως ότου ανακαλυφθεί η μέθοδος των Παλμικών Lasers Χρωστικής. Μέθοδος η οποία έδωσε αισιοδοξία, ανακούφιση και ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
~ Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την Δυτική Ευρώπη, αλλά εδώ και 15 χρόνια, η μέθοδος εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας, με αφετηρία το Τμήμα LASER Δερματολογίας και Μεταμόσχευσης Μαλλιών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
~ Τι κατορθώνει το Παλμικό Laser Χρωστικής σε αντίθεση με τα παλαιού τύπου Lasers;
~ Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της μεθόδου οφείλεται στο ότι διενεργείται επιλεκτική εξάλειψη των διευρυμένων αγγείων, ενώ παραμένει άθικτο το φυσιολογικό δέρμα (Επιλεκτική Φωτοθερμόλυση).
~ Με τη μέθοδο αυτή, μπορούμε να αρχίσουμε την θεραπεία πολύ νωρίς, ακόμη και σε νεογνά μόλις δύο εβδομάδων, ενώ ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης ουλών.
~ Παρόμοια δράση δεν είναι εφικτή με την χρήση άλλων συστημάτων Laser, τα οποία αφενός δεν μπορούν να εφαρμοσθούν σε ασθενείς μικρής ηλικίας, αφετέρου παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παρενεργειών (σημάδια, ουλές κ.λ.π.).
~ Επίσης, άλλες θεραπευτικές μέθοδοι (ακτινοθεραπεία, πλαστικές επεμβάσεις κ.λ.π.), δεν μπορούν να προσφέρουν παρόμοια επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
~ Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της θεραπείας σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους, έγκειται στο γεγονός ότι η δέσμη φωτός του Laser απορροφάται μόνο από τα αγγεία (με αποτέλεσμα την επιλεκτική καταστροφή τους) και πολύ δύσκολα από τους γύρω ιστούς (χωρίς να επηρεάζεται το γειτονικό φυσιολογικό δέρμα).
~ Έτσι, διασφαλίζεται η επιλεκτική θεραπεία των αιμαγγειωμάτων, αφήνοντας ανέπαφο το γύρω υγιές δέρμα ακόμη και στα νεογνά και τα βρέφη, και βέβαια στους ενήλικες, γεγονός ανέφικτο με τη χρήση άλλων συστημάτων Laser ή άλλων θεραπευτικών μεθόδων.
~ Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι με τα νέας γενιάς, Παλμικά Lasers Χρωστικής, επιτυγχάνουμε ακόμη καλύτερα αλλά και πιο γρήγορα αποτελέσματα, ο χρόνος αποθεραπείας μειώνεται, και είναι πλέον δυνατή η άμεση κάλυψη- με make-up- της περιοχής , και η επιστροφή του ατόμου στις συνήθεις δραστηριότητές του.
* Στις ανθεκτικές περιπτώσεις ο συνδυασμός με το Long pulse Nd:Yag είναι χρήσιμος, ενώ όταν συνυπάρχουν ογκίδια το CO2 Laser είναι επιβεβλημμένο.

~**  Γυναικεία Τριχόπτωση / Μορφές Τριχόπτωσης / Αίτια / Αντιμετώπιση
~ Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας τα πλούσια, φροντισμένα και καλοχτενισμένα μαλλιά αποτελούν κόσμημα της γυναίκας, αλλά και ειδοποιό διαφορά της από τον άντρα. Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες πανικοβάλλονται μόλις δουν κάποιες τρίχες να πέφτουν με την καθημερινή φροντίδα των μαλλιών τους. Δυστυχώς αυτός ο φόβος δεν είναι αβάσιμος, γιατί κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρή τριχόπτωση και μάλιστα σε όλο και νεαρότερες ηλικίες.
~ Mόνο το 40% των γυναικών που πάσχουν από τριχόπτωση είναι πάνω από 40 ετών. Οι συναισθηματικές συνέπειες από αυτό το φαινόμενο είναι πολλές, όπως κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος κ.ά. Ευτυχώς με την πρόοδο της επιστήμης έχουμε σήμερα περισσότερες πιθανότητες να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. ~ Ποια είναι όμως τα αίτια που προκαλούν τη γυναικεία τριχόπτωση;
~ Για να τα καταλάβουμε καλύτερα είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τον κύκλο ζωής της τρίχας. Όταν αυτός ο κύκλος διακόπτεται για οποιοδήποτε λόγο και αιτία τότε μη φυσιολογικά μαλλιά αρχίζουν να εμφανίζονται, μερικές φορές πρόσκαιρα και κάποιες άλλες μόνιμα. Οι διαφορετικές αιτίες της τριχόπτωσης έχουν διαφορετικά ονόματα αλλά και απαιτούν διαφορετική θεραπεία και αντιμετώπιση: Ανδρογενετική αλωπεκία, Τριχοτιλλομανία, Διάχυτη αλωπεκία, Γυροειδής Αλωπεκία ( Απλή, Ολική, Καθολική κλπ)
~ Για την διερεύνηση των αλωπεκιών στη γυναίκα, απαιτείται:
~* 1. ΔΙΑΓΝΩΣΗ
~ Το στάδιο της διάγνωσης περιλαμβάνει:
- Λήψη ιατρικού ιστορικού.
- Δερματολογική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής.
- Ψηφιακή δερματοσκόπηση.
- Λήψη διατροφικού ιστορικού.
~ Διαγνωστικές εξετάσεις εάν και εφόσον κριθεί από το ιατρικό ιστορικό απαραίτητο.
~ Στην ψηφιακή δερματοσκόπηση φωτογραφίζουμε με ειδική κάμερα 26 τετραγωνικά χιλιοστά σε διάφορες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να μετρήσουμε τον αριθμό των τριχοθυλακίων, τον αριθμό των τελικών τριχών και των χνουδοποιημένων τριχών και το πάχος των τριχών.
~ Ένας λεπτομερής ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις ψηφιακές δερματοσκοπήσεις αρχειοθετείται και είναι διαθέσιμος πάντα για τη σωστή και συνεχή παρακολούθηση της τριχόπτωσης του.
~* 2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ
~ Αφού ολοκληρωθεί η διάγνωση μπορούμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της θεραπείας που αποτελείται από:
* Ιατρική ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση, παρακολούθηση, και διαμόρφωση προγραμμάτων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες, την εργαστηριακή εκτίμηση αποτελεσμάτων πυκνομετρήσεων και λοιπών εξετάσεων του πελάτη, όπως επίσης και ανάλογα με το χρόνο του, και τις συνήθειές του.
* Ενεργοτριχογένεση με την χρήση 3 διαφορετικών LASER
* Φαρμακευτική αγωγή (μινοξιδίλη, κυστείνη κ.ά)
* Διαιτολογική υποστήριξη.
* Ενδοκρινολογική υποστήριξη.
~ Στόχος μας πάντα είναι η διατήρηση των υπαρχόντων μαλλιών με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη λιγότερη ταλαιπωρία. Ο έλεγχος του αποτελέσματος και η ανταπόκριση στην αγωγή που εφαρμόζεται, η εξατομίκευση δηλαδή του προγράμματος, είναι το κλειδί για την επιτυχία του.
~ Ο έλεγχος του αποτελέσματος είναι καθοριστικός. Μια θεραπεία όμως δεν μπορεί να βασίζεται σε εντυπώσεις και υποκειμενικές εκτιμήσεις. Η ύπαρξη λοιπόν αρχείου για κάθε ασθενή μας μέσω ολοκληρωμένου και ειδικά διαμορφωμένου συστήματος μηχανογράφησης είναι σημαντική.
~ Η σύγχρονη ψηφιακή δερματοσκόπηση μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και να αρχειοθετούμε εύκολα την εξέλιξη της τριχόπτωσης και το αποτέλεσμα της θεραπείας. Οταν η αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής μιας γυναίκας είναι σημαντική, δηλαδή όταν σε κάποιες περιοχές υπάρχουν λιγότερα από 25τριχοθυλάκια ανά cm2, τότε εφαρμόζουμε την κατάλληλη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών.

~***   Η Φυσική Δερματολογική Φωτοθεραπεία της Λεύκης
 * Το ορατό φως (400-760nm), σε αντίθεση με την ηλιακές υπεριώδεις UVC-UVB-UVA ακτινοβολίες (190-400nm),   που προκαλούν φωτογήρανση και δερματικό καρκίνο,είναι ωφέλιμο, ζωογόνο και θεραπευτικό.
* Δεν παράγει θερμότητα, σε αντίθεση με την ηλιακή υπέρυθρη ακτινοβολία (760-3000nm),που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος.
 * Το ορατό φως είναι το τμήμα της ηλιακής ενέργειας, στο οποίο οφείλεται η ζωή πάνω στον πλανήτη και η ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού.
 * Με τη φυσική μέθοδο της Φωτοδυναμικής θεραπείας, καθαρό, ορατό και ασφαλές φως που δεν περιέχει τις επιβλαβείς UVA & UVB ακτινοβολίες, ούτε παράγει θερμότητα, ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα που αποκαθιστούν την φυσιολογική χρώση του δέρματος.
 * Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με γέλη μικροσφαιριδίων φυτικού εκχυλίσματος, με ικανότητα να αποκαθιστά φυσιολογική ισορροπία στις ελεύθερες ρίζες στο επίπεδο των μελανοκυττάρων και των κερατινοκυττάρων.
 * Είναι ένας εντελώς καινούργιος δραστικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της Λεύκης , χωρίς παρενέργειες.
~ ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ :
• - Κορτικοστεροειδή (τοπικά, ενδοβλαβικά και συστηματικά)
• - Αναστολείς Καλσινευρίνης: Τακρόλιμους & Πιμεκρόλιμους
• - Χειρουργική/Μεταμόσχευση
• - Αποχρωματισμός της υπάρχουσας μελανίνης
• - Φωτοθεραπεία
• * PUVA
• * UVB ( 290-320 nm)
• * Narrow Band -UVB (311 nm)
• * ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ & μήκος κύματος 633 nm
• * Excimer Laser phototherapy (308nm)

 
 ~** ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 …ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012.
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Mαρτίου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α : Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012
 ** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Tr;ith 6 /03/2012 .-
 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 , Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 , Στο αγιάζι της καθημεριονότητας στην ενημέρωσή μας .-
*** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/03/10-03-2012.html  , Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης ,10-03-2012 .-
 ** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/03/11-2012.html  , Σήμερα είναι Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Σχολιάζοντας Αδιακρίτως Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
 ** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ :Δευτέρα 12 /03/2012 .-
 ~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
 ** http://snsarfara.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  ,
ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ :
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2012 : foto athos .-
 ~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/13-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/14-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΤΑΫΓΕΤΟΣ Αναδημοσίευση Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: