ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης

Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
Σάββατο 20  Οκτωβρίου  2012 ,
Καστανιά Δυτικής Μάνης  2012


Η  ΩΡΑΙΑ  ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

Το  ποντικάκι  οπως πάντα κοντά στην  ενημέρωση  !  :

~*******  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
***   Ο Γιάννης Καλαντζόπουλος στην "Ε": "Το γέλιο είναι μηχανισμός άμυνας"  :
Ο Γιάννης Καλαντζόπουλος στην "Ε": "Το γέλιο είναι μηχανισμός άμυνας"
* "Το γέλιο είναι μηχανισμός άμυνας» μας διαβεβαιώνει ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Καλατζόπουλος που σκηνοθέτησε (από την προηγούμενη σεζόν) για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το "Πάμε απόψε στου Μελά".
Πρόκειται γα μια… καθαρή επιθεώρηση τα χαρακτηριστικά της οποίας μας εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί, ενώ μας λέει πόσο πολύ έχει νοσταλγήσει την επιστροφή στην Καλαμάτα!
 - Γιατί ... "πάμε στου Μελά";
"Πρώτον, για να γελάσουμε. Το γέλιο (υποτιμημένο και δυσφημισμένο από τους σοβαροφανείς) είναι από τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπου. Για μας τους Ελληνες ήταν πάντα κι ένα πανίσχυρο "μυστικό όπλο" κατά της βλακείας και της αυθαιρεσίας των κρατούντων. Από τον Αριστοφάνη και τον Καραγκιόζη μέχρι την παλιά, καλή επιθεώρηση και τα ανέκδοτα επί χούντας. Μιλάω βέβαια για το "έξυπνο" γέλιο και όχι για το ηλίθιο χάχανο των… Μπαμπουίνων. Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο πλάσμα του ζωικού βασιλείου που γελάει και ότι οι Κινέζοι αυτοκράτορες δεν ανακοίνωναν στον λαό τη γέννηση του διαδόχου τους, πριν το βρέφος γελάσει, γιατί μόνο τότε ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για άνθρωπο! Στο "Ελα απόψε στου… Μελά" το κοινό γελάει πολύ. Αλλά την άλλη μέρα δεν ξεχνάει γιατί γέλασε και -κυρίως- δε ντρέπεται που γέλασε. Γελάει βλέποντας επί σκηνής διαχρονικούς τύπους και χαρακτήρες, παθήματα και ελαττώματα, συμπεριφορές και καταστάσεις που του θυμίζουν τον εαυτό του. Με σατιρική διάθεση αλλά όχι με αντιπάθεια και αποστροφή. "Στου Μελά" όμως πάμε και για να συν-κινηθούμε. Υπάρχουν στιγμές στην παράσταση που οι θεατές συγκινούνται έντονα, με την ευρύτερη έννοια του όρου που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην λύπη αλλά κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο: ότι είναι μαζί, ανήκουν σ’ ένα σύνολο, μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα με τον διπλανό τους. Κι αυτό είναι λυτρωτικό και εμψυχωτικό θα έλεγα. Τέλος, πάμε "στου Μελά" για να στηρίξουμε μια καινούργια ιδέα, έναν νέο θεσμό που καθιέρωσε ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης: την μόνιμη θερινή σκηνή μας στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά", για τους Θεσσαλονικείς που η κρίση δεν τους αφήνει να πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Τώρα βέβαια η παράσταση παίζεται στο χειμερινό "Βασιλικό Θέατρο", αλλά γι’ αυτό "φταίει" η επιτυχία που είχε το καλοκαίρι και όχι ο θεσμός".
 - Πρόκειται για μια καθαρή επιθεώρηση;
"Ναι, σε ό,τι αφορά τη φόρμα της. Ηθελα να έχει όλα τα χαρακτηριστικά της παλιάς, καλής επιθεώρησης: Την αστραφτερή έναρξη, τους κομπέρ που συνδέουν τα νούμερα και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, την εναλλαγή νούμερων πρόζας με τα λεγόμενα "τραγουδο-νούμερα" (όπως π.χ. "Το τραμ το τελευταίο") καθώς και με αυτόνομα τραγούδια (τις λεγόμενες "ρομάντζες") και χορευτικά. Επίσης, την "μετωπική" υποκριτική που σπάει τον ρεαλισμό και συνομιλεί απευθείας με τους θεατές και τέλος το καταγγελτικό, πολιτικού περιεχομένου, φινάλε και το λαμπερό "γκραν-φινάλε" με όλο το θίασο επί σκηνής, την λεγόμενη "αποθέωση". Απ' αυτή την άποψη ναι, είναι μια…πεντακάθαρη επιθεώρηση. Αλλά ως προς το περιεχόμενο έχει μια βασική διαφορά που αποτελεί ίσως και το κυριότερο ατού μας: Είναι μια επιθεώρηση για την επιθεώρηση, με την έννοια ότι δεν αρκείται στο να σατιρίσει την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά απλώνει το βλέμμα της σε όλη την ιστορική περίοδο από το 1894 μέχρι σήμερα. Το 1894 ανέβηκε στην Αθήνα του Χαρίλαου Τρικούπη και του "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" η πρώτη επιθεώρηση, το "Λίγο απ’ όλα". Η παράστασή μας περιλαμβάνει τα καλύτερα νούμερα και τραγούδια όλης αυτής της περιόδου και σχολιάζει ακριβώς το πόσο λίγο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε μέχρι τώρα. Οι ίδιοι δανειστές, οι ίδιες έξωθεν πιέσεις και επεμβάσεις, οι ίδιοι ανιστόρητοι συμβιβασμοί και ξεπουλήματα από το ίδιο πολιτικό σύστημα. Και πάντα ο ίδιος ευκολόπιστος και προδομένος λαός, που δίνει ηρωικά το αίμα του σε κάθε δύσκολη στιγμή, για μια πατρίδα που ουσιαστικά δεν του ανήκει!".
 - Η αποδοχή του κόσμου δείχνει ότι έχει ανάγκη κάτι διαφορετικό από μια "κλασική" θεατρική παράσταση;
"Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι το κοινό είναι έτοιμο να δεχτεί με ενθουσιασμό κάτι που αισθάνεται ότι δεν υποτιμά τη νοημοσύνη και την ευαισθησία του. Αρκεί να του προσφερθεί. Και το γεγονός αυτό καταρρίπτει σαν χάρτινο πύργο τη γνωστή δικαιολογία των προχειρατζήδων και των εμπόρων του θεάματος αυτά θέλει ο κόσμος, αυτά του δίνουμε".
 - Τι θα ξεχώριζες από τα έργα που είδες τη σεζόν που πέρασε; Εννοώ, ήταν διαφορετικές οι παραγωγές και ο ίδιος ο κόσμος στο καλοκαίρι της κρίσης που προηγήθηκε ή είχαν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;
"Δεν θέλω να διακινδυνεύσω μια γενικευτική και απόλυτη απάντηση. Είναι ακόμα νωρίς για να διαπιστώσουμε κάποια σίγουρη αλλαγή στην ψυχολογία του κοινού και κατ’ επέκταση στις επιλογές των θιάσων. Διαφαίνονται κάποια στοιχεία. Η οικονομική κρίση δημιουργεί σίγουρα ένα κλίμα κατήφειας που δεν οδηγεί εύκολα τον κόσμο στο ταμείο ενός θεάτρου. Αυτό έφερε σε αμηχανία τους παραγωγούς. Κάποιοι σκέφτηκαν να μειώσουν την τιμή του εισιτηρίου, άλλοι να κατεβάσουν το κόστος και συνακόλουθα την ποιότητα, λίγοι σκέφτηκαν ν’ απαντήσουν επιθετικά: με ανέβασμα της ποιότητας και χαμήλωμα του εισιτηρίου ταυτόχρονα. Μα γίνεται; Είναι δύσκολο αλλά γίνεται όπως αποδείχτηκε. Χρειάζεται όμως να δουλέψουμε περισσότερο – και με το μυαλό και με το σώμα μας. Ισως αυτό είναι που χρειάζεται να κάνουμε εμείς οι Ελληνες τώρα, όχι μόνο στο θέατρο".
 - Οσο περνάει ο καιρός είσαι αισιόδοξος ότι θα τα βγάλουμε πέρα ή θα μπούμε πιο βαθιά στα (πιο) δύσκολα;
"Εχουμε χάσει πολύ χρόνο. Οι παγκόσμιοι τραπεζίτες και οι εγχώριοι ντίλερ τους (και δεν εννοώ μόνο τους πολιτικούς αλλά και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τους συμβιβασμένους διανοούμενους, τους βολεμένους καλλιτέχνες κλπ) δούλεψαν μεθοδικά και συστηματικά πολλά χρόνια για να κάνουν την πλειοψηφία των Ελλήνων να χάσουν την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Μας νάρκωσαν, μας εφησύχασαν, μας έκαναν νωθρούς στο πνεύμα, άβουλους και φοβισμένους μη χάσουμε τις επίχρυσες αλυσίδες μας. Δεν είμαι αισιόδοξος. Αλλά γι’ αυτό και δεν το βάζω κάτω".
 - Ο Νότος σου έλειψε καθόλου;
"Η Καλαμάτα και οι φίλοι μου εκεί, μου λείπουν πολύ. Με πρώτη ευκαιρία θα κατέβω για μια βόλτα στη Ναυαρίνου, ένα τσίπουρο στην Αριστομένους, ένα γλυκό στου… δε λέω – θα θεωρηθεί διαφήμιση. Αν είμαι τυχερός, και για μια ακόμα συνεργασία με το ΜΕΘ".
 - Μετά το "Μελά" τι θα κάνεις;
"Ετοιμάζω πολλά. Μια διασκευή του "Χίλιες και μία νύχτες" για την παιδική σκηνή του ΚΘΒΕ, μια παράσταση με δυο μονόπρακτα του Τσέχωφ για το μικρό θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μια μουσικο-θεατρική παράσταση για ένα πιάνο-μπαρ της Θεσσαλονίκης και… βλέπουμε".

***  Κόντρες και πολιτική οξύτητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τον προλιμένα  :
Του  Βασίλη  Μπακόπουλου
Κόντρες και πολιτική οξύτητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για τον προλιμένα
* Οξύτητα και πολιτικές αιχμές από την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας και του δημάρχου, διαμαρτυρίες από δημότες που παρακολουθούσαν και ουκ ολίγες φορές αντιπαρατέθηκαν με το προεδρείο καθώς και μεμονωμένους συμβούλους της πλειοψηφίας -αλλά και μεμονωμένη δημότισσα που εκφράστηκε απαξιωτικά για τις διαμαρτυρίες τους- χαρακτήρισαν την πλέον των 4 ωρών διάρκειας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το μάστερ πλαν του λιμανιού, την Παρασκευή.
 Τη συνεδρίαση προκάλεσαν με κοινό τους αίτημα οι συνδυασμοί της μειοψηφίας του Σώματος, και την παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
 Η κατάληξη ήταν να εγκριθεί -με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας και του συνδυασμού “Πρωτοπορία” της ελάσσονος μειοψηφίας- ψήφισμα με το οποίο αφ’ ενός επαναβεβαιώνονται προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το 2005 και το 2009, σχετικά με τον χαρακτήρα του προλιμένα που πρέπει να διαφυλαχθεί και αφ’ ετέρου ζητείται η επαναφορά της διακοπείσας διαδικασίας για τη θεσμοθέτηση δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
 Παράλληλα, η δημοτική πλειοψηφία φάνηκε επίσης να υιοθετεί τελικά και την πρόταση του συνδυασμού “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών” να απαιτήσει ο δήμος να λάβει γνώση της απόφασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας πριν αυτή δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, έτσι ώστε το Σώμα να εκφράσει άποψη.
 Η πλειοψηφία δεν έκανε ωστόσο αποδεκτή -κι αυτός ήταν ο λόγος που καταψήφισαν η μείζων μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου “Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας” και οι συνδυασμοί της ελάσσονος “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών” και “Λαϊκή Συσπείρωση”- την πρόταση σχεδίου ψηφίσματος του Θόδωρου Μπρεδήμα στην οποία, εκτός από τα πιο πάνω αναφερόμενα, προβλέπονταν ακόμα, κινητοποιήσεις σε περίπτωση παρεμβάσεων στον προλιμένα, ενώ είχε ενσωματωθεί και η πρόταση του Νίκου Διασάκου από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” να δηλωθεί η κατηγορηματική αντίθεση του Σώματος σε οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
 Από την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας έγινε απόπειρα να εμφανιστεί διχασμένη και περιχαρακωμένη κομματικά η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα κατηγορήθηκε από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα ότι δεν διέθετε ενιαία πρόταση.
 Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, αρχικά προσπάθησε να πείσει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον προλιμένα, ενώ επικαλέστηκε τις προηγούμενες αποφάσεις του Σώματος -ιδίως αυτή του 2005. Μίλησε για “νεκρό” λιμάνι που κινδυνεύει κυριολεκτικά να καταρρεύσει λόγω προβλημάτων στον κυματοθραύστη, απέρριψε ότι υπάρχουν προτάσεις για ντόκους στον προλιμένα, αλλά απέφυγε συστηματικά να απαντήσει στις επίμονες παρατηρήσεις από τις μειοψηφίες σχετικά με την πρότασή του για μαρίνα στον προλιμένα, σε πρόσφατη επιστολή που είχε απευθύνει ο ίδιος στην υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.
 Επιτέθηκε δε έμμεσα, αλλά με δριμύτητα, στους συμβούλους του “Δικτύου” ότι πολιτικοποίησαν τη συζήτηση, δηλώνοντας αντίθετος “στην κρατικιστική, αλλά και τη σοβιετική νοοτροπία”, σημειώνοντας με έμφαση ότι “η πόλη θέλει επενδύσεις και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”.
 Ο Π. Νίκας, εξ άλλου, στράφηκε -σε αποστροφή της εισήγησής του-,εναντίον του εκπροσώπου των κατοίκων Τάσου Πολυχρονόπουλου που διαμαρτυρήθηκε έντονα κάποια στιγμή για την παρελκυστική τακτική του δημάρχου, παράλληλα δε -όπως καταγγέλθηκε από τον Στ. Μπεχράκη μετά το τέλος της συνεδρίασης- άφησε αιχμές προς δημοτικούς υπαλλήλους που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση και αντιδρούσαν επίσης στα λεγόμενά του.
 Ανάλογη στάση απέναντι στην μειοψηφία τηρήθηκε και από αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας -με τους αντιδημάρχους Χρίστο Ριζά και Παναγιώτα Ντίντα, μεταξύ άλλων, να κάνουν λόγο για “διαστρέβλωση της αλήθειας” και παραπλάνηση” από την πλευρά των μειοψηφιών.
 Την ανάγκη να διασφαλιστεί η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του προλιμένα είχαν επισημάνει νωρίτερα στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλης των συνδυασμών -ο καθένας από την δική του οπτική, καθώς ο Θόδωρος Μπρεδήμας και ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισαν οτι το Σώμα πρέπει να επαναβεβαιώσει προηγούμενες αποφάσεις του περί καμίας παρέμβασης στον προλιμένα, ο Νίκος Διασάκος ζήτησε να αποτραπεί οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, ενώ ο Νίκος Φωτέας σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να ικανοποιεί όλους, προτείνοντας να δοθεί έμφαση στον ναυταθλητισμό.
 Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χρήστος Παπαχρήστου σημείωσε από την πλευρά του ότι επί της ουσίας δεν είναι ακόμα γνωστή η απόφαση της ΕΣΑΛ σχετικά με το μάστερ πλαν, εκτιμώντας ότι οι όποιες κρίσεις θα πρέπει να γίνουν αφού δημοσιοποιηθεί η εν λόγω απόφαση. Ο πρόεδρος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ Δημήτρης Θωμόπουλος, στη συνέχεια, τόνισε ότι ο χαρακτήρας του προλιμένα δεν πρέπει να αλλοιωθεί και υπενθύμισε τη θέση του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ από το 1999 που έκανε λόγο για “παρωχημένη αναπτυξιομανία” επί του τότε προτεινόμενου μάστερ πλαν του λιμανιού, όσον αφορά στις προτάσεις σχετικά με τον προλιμένα.
 Από την πλευρά των κατοίκων μίλησε ο μηχανικός Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκφράζοντας ανησυχία για το τι πραγματικά αποφασίστηκε από την ΕΣΑΛ σε σχέση με το μάστερ πλαν του λιμανιού και την προοπτική του, ζητώντας από τον δήμο να διασφαλίσει ότι θα αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του υφιστάμενου σήμερα χαρακτήρα του προλιμένα.
 Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμάτας Βενετία Λιακουνάκου, τέλος, πρότεινε -με την ευκαιρία, όπως είπε, της παρουσίας στη συνεδρίαση και του βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουκούτση- να αξιοποιηθούν οι βουλευτές του νομού μας, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή και ζητώντας εξηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.
 Ας σημειωθεί ότι λόγω του προχωρημένου της ώρας, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συζήτησε το θέμα των σχολών της “Φάρις”, το οποίο αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.   Β.Γ.Μ.

*** Για αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας: Ερευνα για μη σύνδεση με την αποχέτευση :
Του Βασίλη  Μπακόπουλου 
Για αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας: Ερευνα για μη σύνδεση με την αποχέτευση
* Χωρίς σύνδεση με την κεντρική αποχέτευση -και τον Βιολογικό Καθαρισμό επομένως- παραμένουν οικήματα στην Καλαμάτα.
Η παραδοχή αυτή γίνεται από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ, με δηλώσεις στην «Ε» του προέδρου της Σαράντου Μαρινάκη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, αρκετές από τις πιο πάνω περιπτώσεις αφορούν σε παλαιά σπίτια, σε περιφερειακές συνοικίες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Αλλες πληροφορίες, στο μεταξύ, αναφέρουν ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας διενεργεί έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν μη συνδεδεμένα οικήματα στο κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η κατά περιόδους εμφάνιση λυμάτων στη θάλασσα, σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας και των παραλιακών χωριών.
Οπως σημείωσε ο Σ. Μαρινάκης, ο εντοπισμός των μη συνδεδεμένων με το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων δεν είναι ιδιαίτερα εύκολος, καθώς δεν είναι πάντα ασφαλής η διασταύρωση μέσω των υδρομέτρων.
Ωστόσο, όταν υπάρξει καταγγελία ή διαπιστώνονται από συνεργεία της ΔΕΥΑΚ περιπτώσεις διάθεσης λυμάτων σε ρέματα ή αγωγούς ομβρίων, γίνεται έρευνα η οποία συνήθως καταλήγει στον εντοπισμό του υπαίτιου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, από τα μέχρι τώρα ευρήματα προκύπτει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με περιφερειακές συνοικίες της πόλης και παλαιές κατοικίες.
Παράλληλα, όμως, αποκαλύπτει στην «Ε» ότι ακόμα και στα νέα τμήματα του δικτύου -στη Βέργα και τη Μικρά Μαντίνεια- δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σύνδεση, παρά τις ειδοποιήσεις που έχει αποστείλει η ΔΕΥΑΚ.
Στις δύο παραλιακές κοινότητες έχουν σταλεί, σύμφωνα με τον Σ. Μαρινάκη, ειδοποιήσεις σε περίπου 150 κατοίκους που έχουν άμεση δυνατότητα σύνδεσης με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων -περί τους 120 στη Βέργα και περί τους 20 στη Μικρά Μαντίνεια.
«Δυστυχώς η ανταπόκριση και στις δύο τοπικές κοινότητες ήταν ελάχιστη» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, προσθέτοντας ότι η δημοτική επιχείρηση υποχρεώνεται να προχωρήσει πλέον σε πιο δραστικά μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστεί η σύνδεση των κτηρίων με το υφιστάμενο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα στις δύο πιο πάνω περιοχές.
«Θα έπρεπε να αρκούσε η διασφάλιση ότι σε κάθε περίπτωση θα παραμένει καθαρή η θάλασσα -που και οι ίδιοι, εκτός από τους επισκέπτες των περιοχών τους, απολαμβάνουν κάθε καλοκαίρι. Δυστυχώς δεν φαίνεται να αρκεί» κατέληξε ο Σ. Μαρινάκης.  Β.Γ.Μ.

*** Σωτ. Τσώνης: Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας - "Τέρμα οι παραταξιακές διαφορές και συγκρούσεις"

Του  Γιάννη Σινάπη 
Σωτ. Τσώνης: Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας - "Τέρμα οι παραταξιακές διαφορές και συγκρούσεις"
* Εάν ψηφιστούν μέτρα, όπως κατώτατος μισθός 586 ευρώ μικτά, σπάσιμο 5νθήμερου, 8ωρου, διευθέτηση χρόνου εργασίας, μείωση αποζημιώσεων, πιστεύω ότι πια πιάνουμε πάτο». Αυτό σημειώνει στην “Ε” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης και τονίζει πως «δεν θα αντέξουν οι άνθρωποι, γιατί πάνω απ’ όλα είναι οι εργαζόμενοι, οι ανθρώπινες ψυχές, οι ανάγκες και όχι οι αριθμοί». Παρατηρεί ότι "εάν το τέρας της φοροδιαφυγής δεν χτυπηθεί αποτελεσματικά, θα μας αφανίσει, θα αφανίσει την οικονομία και την κοινωνία".
Ο κ. Τσώνης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ευθύνες και σε μας, όπως η έντονη κομματικοποίηση που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια", όμως, επιρρίπτει ευθύνες και στους εργαζόμενους, γιατί δεν συμμετέχουν. Εκτιμά πως "τέρμα οι παραταξιακές διαφορές και οι εσωτερικές συγκρούσεις» και σημειώνει ότι: "Ο εργαζόμενος έχει ανάγκη από προστασία και βοήθεια και σε αυτά δεν υπάρχουν χρώματα ούτε μπλε, ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο κλπ. Οποιος δεν τα βλέπει αυτά, είναι επιζήμιος".
-Και άλλη απεργία αυτή την εβδομάδα ενάντια στα νέα σκληρά μέτρα. Μια ακόμα ντουφεκιά στον αέρα;
"Η απεργία αυτή όπως και όλες οι απεργίες που έγιναν τα τελευταία 2-2,5 χρόνια έχουν ξεχωριστή σημασία, γιατί θεμελιώδεις κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος χάθηκαν, διαλύθηκε όλη η εργατική νομοθεσία, γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω. Οι σημερινές απαιτήσεις της τρόικας εάν γίνουν αποδεκτές, ξεθεμελιώνουν ό,τι έχει πια απομείνει".
-Το νέα μέτρα οδηγούν τον κόσμο σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση. Υπάρχει τέρμα; Αισιοδοξείτε πως θα δοθεί τέλος στο μαρτύριο μισθωτών και συνταξιούχων;
"Τα νέα μέτρα που ζητούν να εφαρμόσουμε είναι αντικοινωνικά, άδικα, μονομερή, σε βάρος πάλι των μισθωτών και των συνταξιούχων. Θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στην κοινωνία με τα γνωστά αποτελέσματα, ύφεση, ανεργία. Εάν ψηφιστούν μέτρα, όπως κατώτατος μισθός 586 ευρώ μικτά, σπάσιμο 5νθήμερου, 8ωρου, διευθέτηση χρόνου εργασίας, μείωση αποζημιώσεων, πιστεύω ότι πια πιάνουμε πάτο. Αυτό που απομένει είναι να δούμε και άλλη μείωση των συντάξεων, κάτι το οποίο φοβάμαι αφού η υψηλή ανεργία, οι μειωμένες αμοιβές, τα 4ωρα, η ύφεση, νομοτελειακά θα οδηγήσουν εκεί. Γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία θα αδυνατούν να δώσουν τις σημερινές συντάξεις".
-Με όλα τα μνημόνια και τα νέα μέτρα μιλάμε πλέον κυριολεκτικά για εργασιακό μεσαίωνα, για εργασιακή ζούγκλα;
"Τα τελευταία 2,5 χρόνια ψηφίστηκαν μια σειρά από νόμους που διέλυσαν την εργατική νομοθεσία. Γυρίσαμε στην ουσία πολλά χρόνια πίσω, όταν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα άρχιζε να βάζει τους πρώτους βασικούς στόχους και αιτήματα. Σήμερα ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα και είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει όπως θέλει τον εργαζόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, γνωστό στον περισσότερο κόσμο, η κατάσταση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Δηλαδή το μαρτύριο της εκ περιτροπής εργασίας και μια ημέρα την εβδομάδα. Μαύρη εργασία, μπλοκάκια, 4ωρα, εκ περιτροπής εργασία είναι αυτά τα οποία κυριαρχούν στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια ανά πάσα στιγμή υπάρχει πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι εντελώς απροστάτευτοι. Δεν είναι αυτή η κατάσταση εργασιακή ζούγκλα;".
-Μήπως είναι ουτοπικό, συντεχνιακό σ’ αυτές τις συνθήκες να ζητάμε ακόμα συλλογικές συμβάσεις εργασίας;
"Το κράτος δεν έχει κανένα λόγο να παρεμβαίνει στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Γιατί αυτές γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Συνάπτονται και αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, δεν επιβαρύνουν κανένα προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό της ελεύθερης αγοράς, της δημοκρατίας και συναποφασίζονται. Δεν είναι λοιπόν ούτε ουτοπία, αλλά ούτε έχουν και συντεχνιακό χαρακτήρα".
"Μιλούσαμε για 35ωρο…"
-Μπορεί να επανέλθει το 6ήμερο και να δουλεύουμε όλοι για 586 ευρώ μικτά;
"Πριν μία δεκαετία μιλούσαμε όλοι για 35ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών και είχε αρχίσει να εφαρμόζεται στην Γαλλία. Τώρα, όμως, όπως είπα και προηγουμένως, εάν ψηφιστούν αυτά, δεν θα μπορέσει να αντέξει η κοινωνία, το ασφαλιστικό σύστημα, η οικονομία. Δεν θα αντέξουν οι άνθρωποι, γιατί πάνω απ’ όλα είναι οι εργαζόμενοι, οι ανθρώπινες ψυχές, οι ανάγκες και όχι οι αριθμοί".
-Ο κόσμος αντέχει και ανέχεται τα μέτρα, γιατί πιστεύει στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Θεωρείτε ότι είναι βιώσιμο το νέο πρόγραμμα; Θα γλιτώσει η χώρα μας την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη;
"Οι τελευταίες εκλογές κατέδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Συμφωνεί στο ότι η διάσωση της πατρίδας μας είναι ο κορυφαίος εθνικός στόχος και ότι όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε σ’ αυτό. Το ζητούμενο είναι να διαφυλαχθούν τα στοιχεία της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, το οποίο δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια, γιατί τα περισσότερα μέτρα είναι μονομερή, άνισα και κοινωνικά άδικα. Το νέο πρόγραμμα εάν δεν έχει αναπτυξιακά μέτρα και στόχους, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ηδη ο κ. Τόμσεν δήλωσε πρόσφατα ότι έγιναν λάθη, ότι πράγματι η τρόικα μας οδήγησε σε λανθασμένα μέτρα. Γι’ αυτά, αυτοί δεν πρέπει να πληρώσουν, δεν πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ. Γι’ αυτά τα λάθη που σήμερα παραδέχονται; Μας οδήγησαν στην καταστροφή. Η χώρα μας θα γλιτώσει και την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη, γιατί το χρέος της είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κ.λπ. και βασικά μια έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα διαλύσει τα πάντα".
-Τόσα χρόνια δεν έχει χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Τι φταίει; Γιατί δεν τα καταφέρνουν οι κυβερνήσεις, παρά τις υποσχέσεις τους; Πότε θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες;
"Βασικά, γιατί υπάρχουν συμφέροντα. Οι οικονομικά και κοινωνικά ισχυροί πάντα είχαν την δυνατότητα να ξεφεύγουν. Οι κυβερνήσεις απέτυχαν μέχρι σήμερα σ’ αυτό τον τομέα, είτε γιατί δεν είχαν τη βούληση και την τόλμη που έπρεπε, είτε γιατί έγιναν λάθη, είτε γιατί δεν υπήρξε σωστή οργάνωση του κράτους, σωστή οργάνωση ελεγκτικών μηχανισμών, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, φαινόμενα διαφθοράς, Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μια καλή προσπάθεια για να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Αυτό σίγουρα θα γίνει, εάν αξιοποιηθούν οι λίστες. Εάν το τέρας της φοροδιαφυγής δεν χτυπηθεί αποτελεσματικά, θα μας αφανίσει, θα αφανίσει την οικονομία και την κοινωνία".
-Πιστεύετε ότι μπορούν να χτυπηθούν τα καρτέλ σε καύσιμα και τρόφιμα; Γιατί τόσα χρόνια παραμένουν ισχυρά;
"Μπορούν σίγουρα να χτυπηθούν τα καρτέλ στα καύσιμα, τρόφιμα κλπ. Νομικό οπλοστάσιο υπάρχει, χρειάζονται πολιτικές που θα πατάξουν το λαθρεμπόριο, την αισχροκέρδεια, τις υπερτιμολογήσεις, τις τριγωνικές συναλλαγές γνωστών πολυεθνικών, τους μεσάζοντες, τους μεταπράτες που ξεζουμίζουν παραγωγούς και καταναλωτές. Χρειάζεται πολιτική βούληση, τόλμη, αποτελεσματικοί έλεγχοι και σύντομη απονομή δικαιοσύνης".
"Ενα σκαλοπάτι κάτω οι ΕΟΖ"
-Αποτελούν λύση οι ΕΟΖ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες) για τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου;
"Εάν ψηφιστεί η κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, κατώτερος μισθός 586 μικτά, κατάργηση των τριετιών και οδηγηθούμε σε μια τέτοια πραγματικότητα, τότε οι ΕΟΖ έτσι όπως έχουν λειτουργήσει και όπως τις γνωρίζουμε, θα είναι ένα σκαλοπάτι παρακάτω. Θα μειώσουν την ανεργία, όμως δεν θα λύσουν τα προβλήματα της φτώχειας, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τον κόσμο της εργασίας, στην ουσία θα μοιράσουν την φτώχεια".
-Ολοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις και για μέτρα με ανάπτυξη. Ποια είναι αυτά που θα αντιστρέψουν το κλίμα;
"Εχουμε τονίσει με επιχειρήματα ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται με συμπίεση του κόστους εργασίας. Υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που οδηγούν σε ανάπτυξη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας: τεχνογνωσία, δίκτυα, επικοινωνίες, υποδομές, σταθερό φορολογικό σύστημα, αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος, εσωτερική αγορά ικανή να απορροφήσει τα προϊόντα, στρατηγικές συμμαχίες, νέες αγορές κλπ. Αυτά μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα".
-Τι θα ζητούσατε ως Μεσσήνιος από το συμπατριώτη μας πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά;
"Θα ζητούσα να ολοκληρωθούν σύντομα τα έργα υποδομής και να γίνει προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων στο νομό μας, αφού έχει όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με πολλές περιοχές της χώρας μας".
-Εχουν μέλλον οι κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα μας;
"Μέχρι σήμερα σίγουρα δεν είχαν. Τώρα όμως είναι τέτοιες οι συνθήκες που είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να προχωρήσουν. Πιστεύω όμως ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει ο εκλογικός νόμος να δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, όταν το πρώτο κόμμα πιάνει ποσοστό γύρω στο 37 -38 %".
-Πολλοί κατηγορούν τους συνδικαλιστές, γιατί δε δουλεύουν. Τι τους απαντάτε; Γιατί δεν δουλεύουν οι συνδικαλιστές;
"Οι συνδικαλιστές που είναι εκλεγμένοι στην τριτοβάθμια οργάνωση και οι επικεφαλής στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις θα πρέπει να έχουν αυτή τη δυνατότητα και διευκόλυνση για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, που στις σημερινές συνθήκες είναι μεγάλες και σημαντικές. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι έχουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη από προστασία, έχουν ανάγκη από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι επικεφαλής θα πρέπει να είναι δίπλα τους στην πρώτη γραμμή, προετοιμασμένοι για τις οποιεσδήποτε συγκρούσεις".
-Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει απαξιωθεί. Ο κόσμος δε συμμετέχει, δεν το εμπιστεύεται. Εχει κάνει την αυτοκριτική του; Δεν πρέπει να ανανεωθεί και να αλλάξει πλεύση;
"Οπως όλοι οι θεσμοί σήμερα, έτσι και το συνδικάτο σίγουρα δέχεται αρνητικές κριτικές, δεν υπάρχει η συμμετοχή που πρέπει κλπ. Υπάρχουν ευθύνες και σε μας, τις αναγνωρίζουμε. Π.χ. η έντονη κομματικοποίηση που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια το έβλαψε. Υπάρχουν και άλλες όμως ευθύνες. Ευθύνες έχουν και οι εργαζόμενοι, γιατί δεν συμμετέχουν. Εάν δεν συμμετέχεις στις εκδηλώσεις του συνδικάτου, στις εκλογικές διαδικασίες, ούτε μπορείς να το αλλάξεις εάν δεν το πιστεύεις, ούτε μπορεί να γίνει ανανέωση. Είχαμε περιπτώσεις που η προσέλευση ήταν μαζική όσο υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Μετά όμως όταν δόθηκε λύση εξαφανίστηκαν. Το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχώς κάνει την αυτοκριτική του, γιατί είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας. Οι προσπάθειες που γίνονται αποσκοπούν στο να έχουμε υπευθυνότητα και ρεαλιστικούς στόχους, δίνοντας λύσεις. Αυτή η προσπάθεια με βάση και τη γενικότερη εικόνα της κοινωνίας, αλλά και τα προβλήματα θα φέρει καλά αποτελέσματα στην λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος".
- Η κομματικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος το απαξίωσε ακόμα περισσότερο. Μπορεί να αποδεσμευτεί και να βάλει τα συμφέροντα του κόσμου πάνω από τα κομματικά;
"Πιστεύω ότι τα τελευταία 2 - 3 χρόνια τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση ο στόχος είναι κοινός, τα προβλήματα είναι κοινά, δεν έχουν χρώμα. Οι διαχωριστικές γραμμές στην πλειοψηφία των παρατάξεων πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις που στην ουσία διώχνουν τον κόσμο, μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ λυπηρό".
-Τόσα χρόνια συνδικαλιστής και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κάνοντας έναν απολογισμό, τι θα τονίζατε;
"Αυτό που απάντησα προηγουμένως. Τέρμα οι παραταξιακές διαφορές και οι εσωτερικές συγκρούσεις. Ο εργαζόμενος έχει ανάγκη από προστασία και βοήθεια και σε αυτά δεν υπάρχουν χρώματα ούτε μπλε, ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο κλπ. Οποιος δεν τα βλέπει αυτά, είναι επιζήμιος".
 [Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη]

*** Αγουρέλαιο από Τριφυλία στην αγορά της Αγγλίας  ¨
Γράφει  ο Κώστας  Μπούρας
Αγουρέλαιο από Τριφυλία στην αγορά της Αγγλίας
* Αγουρέλαιο από την Τριφυλία διατίθεται στην αγορά της Αγγλίας για φαρμακευτική χρήση, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την μεγάλη σημασία που έχει το ελαιόλαδο σε πάρα πολλούς τομείς. Επίσης σημαντικές ποσότητες πάνε και στην αγορά της Ιταλίας για διάφορες χρήσεις.
Αγουρέλαιο από ελαιόκαρπο κορωνέικης ποικιλίας, από ελιές που ακόμη δεν έχουν ωριμάσει παράγεται αυτή την περίοδο στην περιοχή της Ελαίας, από τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος διαθέτει μια σύγχρονη μονάδα ελαιοτριβείου και τα τρία τελευταία χρόνια έχει στραφεί και προς το συγκεκριμένο προϊόν.
Ηδη οι πρώτες ποσότητες αγουρέλαιου έχουν παραχθεί και πρόκειται -όπως μας τονίζει και ο ίδιος- για ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας με χαρακτηριστικά πολύ καλά που το κάνουν ανάρπαστο. Βέβαια η όλη προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 3 χρόνια έγινε μετά από παρακίνηση πελάτη του στην Ιταλία και φυσικά δεν ήταν εύκολο να πείσει τους παραγωγούς της περιοχής να μαζέψουν τις ελιές τους ενώ ακόμη δεν έχουν ωριμάσει.
Οπως σημειώνει όμως, οι παραγωγοί μόνο όφελος έχουν από αυτή τη διαδικασία -εφόσον φυσικά είναι επιμελείς καλλιεργητές- αφού απολαμβάνουν τιμή που είναι 1 ευρώ πιο πάνω από το κανονικό ελαιόλαδο. Οι αποδόσεις επίσης είναι σε καλά επίπεδα και φυσικά δίνουν την δυνατότητα στα ελαιόδεντρα να έχουν περισσότερο χρόνο «ξεκούρασης» ώστε να ετοιμαστούν για την επόμενη καρπόδεση. Η παραγωγή αγουρέλαιου πέρυσι έφτασε τους 80 τόνους, με την ζήτηση να είναι πολύ πιο μεγάλη ακόμη και για διπλάσιες ποσότητες και -όπως επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος- φαίνεται να υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για το ελαιόλαδο.
Μιλώντας με τον Ανδρέα Γιαννόπουλος για το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας μας είπε: «Εχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και 3 χρόνια για την παραγωγή πιο ποιοτικού ελαιολάδου αλλά και πιο ανταγωνιστικού σε θέμα τιμών και σε όλα. Εχουμε παραγωγούς που συνεργαζόμαστε παίρνοντας ελιές που ακόμη είναι πράσινες και με αυτό τον καρπό παράγουμε το αγουρέλαιο. Αυτό ξεκίνησε πριν 3 χρόνια μετά από συζητήσεις που είχαμε με πελάτη μας με τον οποίο συνεργαζόμαστε στην Ιταλία και ήθελε ακόμη καλύτερη ποιότητα λαδιού.
Βέβαια το να ξεκινήσεις και να βρεις τους παραγωγούς στην περιοχή μας ήθελε προσπάθεια και έτσι ξεκινήσαμε από συγγενείς και φίλους και με μεγάλο αγώνα να τους παρακινήσουμε ώστε να φτάσουμε να έχουμε μια μεγάλη ποσότητα.
Για να παραχθεί το αγουρέλαιο θέλει οι ελιές -ο καρπός- να είναι ακόμη πράσινες, να μην έχουν ακόμη ωριμάσει και μαυρίσει. Το θέμα φυσικά είναι ότι το προϊόν παράγεται άμεσα, δηλαδή το πρωί ραβδίζουμε και το απόγευμα γίνεται έκθλιψη του καρπού και παραγωγή του λαδιού. Ετσι δεν μένει ο καρπός για πολύ μέσα στα σακιά, το πολύ μέσα σε 12 ώρες από την στιγμή που θα μαζευτεί από το δέντρο θα έχει παραχθεί το λάδι.
Η ποιότητα του λαδιού που βγαίνει είναι φανταστική και αυτό το δείχνουν και οι αναλύσεις που είναι πολύ καλές.
Είναι ένα λάδι που απευθύνεται σε μια αγορά της Αγγλίας για φαρμακευτική χρήση -εκεί διατίθεται και η μεγαλύτερη ποσότητα- ενώ το υπόλοιπο το διαχειρίζεται ο πελάτης μας από την Ιταλία σε άλλες χρήσεις».
Επίσης επισήμανε το όφελος που έχουν οι παραγωγοί διαθέτοντας το προϊόν τους για την παραγωγή αγουρέλαιου: «Τους παραγωγούς από την πλευρά τους και ειδικά όσοι είναι σωστοί καλλιεργητές -δηλαδή λιπαρίζουν, κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες- τους συμφέρει και έχουν τελικά καλύτερη απόδοση και όφελος παρότι μαζεύουν τις ελιές τους και είναι πράσινες.
Το όφελος φυσικά έχει να κάνει με τις τιμές καθώς πωλείται σε τιμή καλύτερη, περίπου 1 ευρώ πιο πάνω από ό,τι το συμβατικό λάδι. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή την στιγμή έχει τιμή στα 3,40 ευρώ το κιλό και πέρυσι η τιμή του ήταν στα 3 ευρώ. Επίσης πέρα από την τιμή ο παραγωγός δεν χάνει εισόδημα από το να του πέσουν οι ελιές κάτω, καθώς τις μαζεύει αρκετά νωρίς. Ακόμη ραβδίζοντας νωρίς, το δέντρο επανέρχεται πιο γρήγορα, αφού έχει περίπου 6 μήνες ξεκούραση και έτσι την εποχή της καρπόδεσης τον Μάιο μπορεί να δώσει και πάλι μια καλή παραγωγή για την επόμενη χρονιά.
Ακόμη το λιομάζεμα γίνεται σε πολύ καλύτερες συνθήκες με καλοκαιρινό καιρό. Ενώ και οι αποδόσεις είναι πολύ καλές φτάνοντας στο 18% με ένα σακί ελιές των 50 κιλών να δίνουν 8 με 9 κιλά λάδι».
Υπογράμμισε επίσης ότι μπορεί να ανοίξει ένας καινούργιος δρόμος για το ελαιόλαδο επισημαίνοντας: «Από την πλευρά μου γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανοίξει ένας καινούργιος δρόμος για το ελαιόλαδο και να οδηγήσω τους παραγωγούς σε αυτό, καθώς υπάρχει ζήτηση συνεχώς για ακόμη περισσότερες ποσότητες. Οι ποσότητες που παρήγαμε πέρυσι -περίπου 80 τόνους αγουρέλαιο- αποδείχθηκαν λίγες, καθώς και η διπλάσια ποσότητα να υπήρχε, θα μπορούσε να απορροφηθεί από την αγορά».
Τον κ. Γιαννόπουλο οι παραγωγοί μπορούν να τον βρουν στην Ελαία Τριφυλίας στο τηλέφωνο 27610 91272.   Κώστας Μπούρας

*** Καθώς όλα δείχνουν ότι σταματάει στην Πάτρα: Ξεσηκώνεται η Ηλεία για την Ολυμπία Οδό :

* Στο πόδι βρίσκονται οι Ηλείοι για την Ολυμπία Οδό, καθώς όλα δείχνουν ότι κοινοπραξία και τράπεζες δεν υποχωρούν στην απαίτηση ο δρόμος να σταματήσει στον περιφερειακό της Πάτρας. Η σχετική μάλιστα θέση διατυπώθηκε ευθέως πριν από λίγες ημέρες σε άτυπη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και η πληροφορία έβαλε "φωτιά" στον γειτονικό νομό. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο, εκφράστηκε η απαίτηση για δέσμευση του πρωθυπουργού σχετικά με την κατασκευή ολόκληρου του δρόμου μέχρι την Τσακώνα.

Στο θέμα αναλυτικά αναφέρεται ρεπορτάζ του ilialive.gr στο οποίο σημειώνονται τα εξής:
"Μόνο με δέσμευση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, στον οποίο ήδη τίθεται το αίτημα άμεσης συνάντησης από τους εκπροσώπους της Ηλείας, για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο σύνολό της, μπορεί να επιλυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της συνέχισης του έργου. Εως τότε και για όσο διάστημα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, απαιτείται εγρήγορση και πίεση προς κάθε κατεύθυνση.
Αυτό συζητήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα για το θέμα της Ολυμπίας Οδού, με τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη και τον Στράτο Σιμόπουλο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων. Στη συζήτηση εκφράστηκε η αταλάντευτη θέση να κατασκευαστεί το έργο μέχρι την Τσακώνα και να μην μειωθεί το φυσικό αντικείμενό του, ενώ διαφάνηκε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες η ενότητα και αποφασιστικότητα των φορέων της Ηλείας.
Με την παρουσίαση των θέσεων της Ηλείας καταρχήν από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα και τον υπουργό Κ. Τζαβάρα και από όλους τους εκπροσώπους της Ηλείας στη συνέχεια, εκφράστηκε η αντίθεση σε οιαδήποτε σκέψη και ενέργεια που να αναστέλλει την συνέχιση της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού και την ολοκλήρωσή της ως δημόσιου έργου, ενημέρωσαν ότι οι φορείς στο σύνολό τους, καθώς και σύσσωμη η κοινωνία, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτούς τους σχεδιασμούς και ζητούν την επανεκκίνηση του μεγάλου αναπτυξιακού οδικού άξονα, προκειμένου να ολοκληρωθεί στο ακέραιο και χωρίς εκπτώσεις στο φυσικό και τεχνικό του αντικείμενο μέσα στα χρονοδιαγράμματα, αναμένοντας ουσιαστικά μία και μόνο απόφαση, την επανεκκίνηση της Ολυμπίας Οδού.
Οι βουλευτές της Ηλείας μάλιστα τόνισαν στα στελέχη του υπουργείου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στην Βουλή τέτοια αλλαγή και θα προσπαθήσουν να μην ψηφιστεί και από άλλους βουλευτές.
Οι δήμαρχοι Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, Ηλιδας Γ. Λυμπέρης, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Κ. Νικολούτσος και του ΤΕΕ Β. Κανελλόπουλος με κατηγορηματικό και σθεναρό τρόπο εξέφρασαν την απαίτηση του ηλειακού λαού για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης και σημείωσαν ότι θα αγωνιστούν για να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι την Τσακώνα.
Τα στελέχη του υπουργείου, ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Στράτος Σιμόπουλος, αφού είδαν την αποφασιστικότητα και την ενότητα των Ηλείων (που μάλιστα την τόνισαν ιδιαίτερα), ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν μαζί τους και ότι ως υπουργείο Ανάπτυξης θα προωθήσουν αυτή τη θέση, να περατωθεί δηλαδή το έργο της Ολυμπίας Οδού χωρίς μειώσεις στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενό του.
Ενημέρωσαν επίσης ότι το θέμα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση από τον ειδικό διαπραγματευτή Ευθ. Βιδάλη, τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες, που αυτοί πιέζουν να αλλάξει η σύμβαση παραχώρησης και να υπάρχει μείωση των αντικειμένων των έργων, πράγμα στο οποίο, όπως επανέλαβαν αντιτίθεται το υπουργείο και τόνισαν ότι η περίοδος είναι κρίσιμη και ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και πίεση διότι σε περίπου 20 ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση.
Ο κ. Καλογιάννης και ο κ. Σιμόπουλος έκαναν μάλιστα αποδεκτή την πρόταση των Ηλείων εκπροσώπων να υπάρχει κλάδος της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Αρχαία Ολυμπία (από την οποία έχει λάβει το όνομά της ως οδικός άξονας) με την ανακατασκευή του τμήματος Πύργος - Αρχ. Ολυμπία.
Οι Ηλείοι εκπρόσωποι μετά το τέλος της συνάντησης αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματά της, ενώ τόνισαν την ανάγκη ενότητας, κοινής διεκδίκησης, επαγρύπνησης για την συνέχιση της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού σε όλο της το μήκος και συνέχισης των διεκδικήσεων και επαφών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να αποσταλεί επιστολή και να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα και την διαμεσολάβηση του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Γιώργος Κοντογιάννης και Ανδρέας Μαρίνος της ΝΔ, Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ, οι δήμαρχοι Πύργου Μ. Παρασκευόπουλος, Ηλιδας Γ. Λυμπέρης, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Κ. Νικολούτσος και του ΤΕΕ Β. Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας Θ. Παπαηλίου".

*** AΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
~* Για  την Σούπερ Λίγκα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο:
Ολυμπιακός Πειραιώς - Ξάνθη   4-0   , (1-0) .- ^
Τα γκόλ : 37΄ Κώστας Μανωλάς ,  51΄ Χοσέ Χολέμπας , 54΄  , 63΄ Ράφικ Τσιμπούρ .- ^
Πανιώνιος  -  Κέρκυρα    0-1  , (0-0) .- ^
Τα  γκόλ : 71΄ Καραλής , .- ^
ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης - ΑΕΚ  Αθηνών  1-0   , (0-0).-
Τα γκόλ : 51΄ Στέφανος  Αθανασιάδης ,


~* Για  την Α1  κατηγορία  στο  Ελληνικό Μπάσκλετ  Μπόλ :
Πανελευσινιακός -  Καβάλα    81-64 .- ^
Απόλλων  Πατρών -  ΚΑΟΔ  Δράμμας  κ.α. : 71-71 , (37-27) ,
παράταση: 82-82 , 2η παράταση89-92  .- ^

~* Για την Α2  στο  Ελληνικό μπάσκετ :
Ηράκλειο - Δόξα  Λευκάδας  71-64 .- ^
ΟΦΗ  - Ν. Κηφισιά   62-79 .-  ^
Λαύριο  - Παγκράτι  86-69  .- ^
Αγία Παρασκευή - Ικαροι Σερρών  77-71 .- ^
Αρκαδικός - Κόροιβος  Αμαλιάδας   79-78 .- ^
Φιλαθλητικός - Αίολος Τρικάλων 77-62 .- ^
Νίκη Βόλου - Ερμής Λαγκαδά  58-63 .- ^


~* Για  την  Φούτ μπόλ Λίγκα  1  , Β΄ εθνική  στο ελληνικό ποδόσφαιρο :
Εργοτέλης  -  Ηρακλής Θεσσαλονίκης  0-1 .- ^

 ~**  ΒΟΛΕΫ  Α1 ανδρών  στην Ελλάδα  :
1η Αγωνιστική
13/10/2012 ΑΟ Κηφισιάς Φοίνικας Σύρου 1 - 3 σέτ .- ^
13/10/2012 ΓΣ Λαμίας Ολυμπιακός 0 - 3 .- ^
13/10/2012 Παμβοχαϊκός Μίλων 2 - 3 .- ^
13/10/2012 Αρης Νίκη Αιγινίου 3 - 0 .- ^
14/10/2012 ΠΑΟΚ Ηρακλής 3 - 0 .- ^
15/10/2012 Παναθηναϊκός Εθνικός Αλεξανδρούπολης 0 - 3 .- ^

2η Αγωνιστική
19/10/2012 Ολυμπιακός Παμβοχαϊκός 3 - 0 σετ  .-^
20/10/2012 ΠΑΟΚ ΓΣ Λαμίας    3-2 .- ^
20/10/2012 Μίλων ΑΟ Κηφισιάς    0-3 .- ^
20/10/2012 Φοίνικας Σύρου Παναθηναϊκός   3-1  .- ^
20/10/2012 Εθνικός Αλεξανδρούπολης Αρης   3-1  .- ^
20/10/2012 Ηρακλής Νίκη Αιγινίου   2-3   .- ^ set

~** ΒΟΛΕΫ  Α1  Γυναικών στο ελληνικό πρεωτάθλημα :
Παναθηναϊκός - Ρέθυμνο  3-0  σέτ .- ^
Ηρακλής - Θράκωνες    3-0 .-
Βρυλίσσια - Μακεδόνας Αξιού 3-0 .- ^
Μαρκόπουλος - Ολυμπιακός Πειρ.   0-3 .- ^
Ηρακλής Κηφισιάς  - ΑΕΚ  Αθηνών  2-3 .- ^
Ανατόλια  - Ωραιόκαστρο  1-3 .- ^


~*** Στο πόλο για την Σουπερ Λίγκα στον  1ο Όμιλο :
Ν.Ο.Κ. Βουλιαγμένης - Σούρμαν Ολλανδίας   12-4.- ^ {3στα 3  ευρωπαϊκά παιγχνίδια} .-^

~** Στο Χάντμπόλ στην ευρωλίγκα :Κύπελλο Συνομοσπονδίας
ΜΑΔΕΪΡΑ  -  ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΑΡΓΟΥΣ    25-30  ,  (12-15) .- ^

~*** Στα Τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Σάββατο 20/10/2012 :
~** Α΄ Κατηγορία ΕΠΣΜεσσηνίας : 4η αγωνιστική
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ – Α.Ο ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ 3-1 .- ^
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. – ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου 7-0 .- ^
ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας

~** Β΄ τοπική ερασιτεχνική ΕΠΣΜεσσηνίας :
1ος Όμιλος 3η αγωνιστική
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ Καλαμάτας – ΝΙΚΗ Πλάτης 5-2 .- ^
Α.Σ.Ανδρούσας – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας 2-0 .- ^
ΑΟΕΣΩΜ. Καλαμάτας – Α.Σ. Μάνεσι 1-3 .- ^
Νέος Άρις Άριος - ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας 3-0 .- ^

2ος Όμιλος : 3η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης – Θύελλα Χαροκοπιού 3-1 .-^
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης- Α.Ο. Μιλτιάδης Πύργου 4-1 .- ^
Α.Ο.Χατζή – ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. 1-4 .- ^

~** Γ΄ Τοπική κατηγορία 2η αγωνιστική
1ος Όμιλος
ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου – Α.Ο.Πανευαϊκός 1-5 .- ^
Α.Ε. Γαργαλιάνων – Θησέας Καλαμάτας 0-1 .- ^

2ος Όμιλος
Νέστωρ Πύλου – Α.Ο. Ερμής Καλαμάτας 1-0 .- ^
~*** Ευρωπαίοι Ηγέτες 2012 στην τακτική Σύνοδο  στις Βρυξέλλες :


http://youtu.be/w_F68rvaWPQ ,~*** Στη σύνοδο κορυφής 2012  :

http://youtu.be/wAgjj0Ze6Sw ,~** Βρυξέλλες συνοδος κορυφής 2012  ¨:

http://youtu.be/RSvGyZje-X8 ,
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/09/29-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/30-2012-5-29092012-0-1.html  , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΤΩΒΡΙΟΥ 2012 :
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/01-2012-blogger-10-2012-1830.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012-01-2012-1912-2012-p-1030004.html  , Ιστρορία μας (μέρος της ) μέσα από Βιντεοπαρουσιάσεις 2012 , Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ , Τρίτη 02 Ο τωβρίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-
~*** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αθλητική Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/video-2012.html  , ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ σε VIDEO 2012 , Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  ,H ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ μέσα από Βίντεο , ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΟΥΜΕ , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/06102012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ Σάββατο 06/ Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης Κυριακή 07 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html  , ΕΛΛΑΔΑ μέσα από ΒΙΝΤΕΟ , Μένουμε Βλέπουμε και Ζούμε Ελλάδα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και Άλλα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012.
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης στην καθημερινίτητά μας , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα από το ποντικάκι μας ,Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 .-
 ~*** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης - Ενημέρωση Παρουσίαση, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 .-
~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αυτοί που έκαψαν την Ελλαδα μας στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 .-
 ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Ταξιδεύοντας στη γνώση ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 ,.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/a.html  , Aυτά που συμβαίνουν σήμερα χθές και αύριο , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 .
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης ,  Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 , .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/m.html  , MΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης : , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html  ,. Εθνική Ελλάδας Ανδρών στο ποδόσφαιρο , Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση , Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012  Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/10/blog-post_18.html  , Ενημέρωση και καθημερινότητα ,Μεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2012-2013.html  , Ευρωμπάσκετ 2012-2013 , Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 .
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012.html  , Γιατροί ΕΥΟΠΥ στο Ν. Μεσσηνίας 2012 , Παρασκευή 19/10/2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2012-2013_20.html  , Σούπερ Λίγκα στην Ελλάδα 2012-2013 , Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 .-
~**

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~ http://www.youtube.com/stamos01  , =2044 video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01  , =356 video.-
~ http://www.youtube.com/vlasiskal  , = 378 video .-


 ~**** KITAXIA Μ. ΑΣΙΑΣ 2012 P1030275.MP4 :

http://youtu.be/WmnQEEHrkSI  ,  ΚΙΤΑΧΙΑ Μ. ΑΣΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ….Ο Ελληνισμός που ξεριζώθηκε το 1922 , από τις χαμένες πατρίδες ,…. Μια διαδρομή του σήμερα στο χθές μέσα από μια επίσκεψη ανθρώπων που έχουν εκεί τις ρίζες τους : Μια πόλη 175 χιλιόμετρα από την ΠΡΟΥΣΣΑ , και περίπου 345 χιλιόμετρα από την ΑΓΚΥΡΑ της Τουρκίας .-

ΑΛΗΘΗΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ :

~*** Κιτάχια Τουρκίας 2012 P1030276.MP4 :

http://youtu.be/VKUK4oPPYLI  ,


~*** Κιτάχια αξέχαστες πατρίδες 2012 P1030277.MP4 :

http://youtu.be/tvqVs5lraC0  ,~*** ΚΙΤΑΧΙΑ αφηγήσεις 2012 P1030278.MP4 :

http://youtu.be/jS1H1g8R0E0  ,~** Κιτάχια κεραμοπλασική 2012 P1030279.MP4 :

http://youtu.be/UA_FY9aPecI  ,
Κιτάχια διωγμός καταστροφή 1922 P1030280.MP4 :

http://youtu.be/8w9HlEwPKiA  ,

  


**

Δεν υπάρχουν σχόλια: