ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Αυτό το Σαββατοκύριακο 14 , 15 Ιουλίου 2012

Αυτό το  Σαββατοκύριακο 14 , 15 Ιουλίου  2012  :
Λιμάνι Ζακύνθου από το Αργάσι και το ξενοδοχείο "Χρυσή Ακτή"  2012
 ~  Μιά  διήμερη  απόδραση  διακοπών και  ξεκούρασης μέσα  στον  συνεχιζόμενο καύσωνα του Ιουλίου 2012  με 42  βαθμούς Κελσίου  θερμοκρασίας , στην όμορφη και κοσμοπλημυρισμένη Ζάκυνθο !!!!
*Φωτογραγία :  Από  ξενοδοχείο  "Χρυσή  Ακτή" στο Αργάση  της Ζακύνθου  το  λιμάνι της πόλης της ΖΑΚΥΝΘΟΥ  2012
~ Μιά  διήμερη  εκδρομή 40  φίλων και γνωστών από  την περιοχή Μελιγαλά , Αρφρών κ.λ.π. με το τουριστικό Γραφείο Αφων  Φ. Δαβίλα . -
Ι.Ν. Αγίας Μαύρας  Μαχαιράδος  Ζακύνθου  2012
Λιμάνι - παραλία ΖΑΚΥΝΘΟΥ  2012
H θεραπευτική δύναμη των διακοπών ! ! ! Οι καλές σκέψεις, τα αρώματα, τα χρώματα, η μουσική, διώχνουν το στρες και βοηθούν τον εγκέφαλο να παράγει ορμόνες ευεξίας....
Το ποντικάκι μας πάντα κοντά στα γεγονότα ..κοντά στην ενημέρωση ! :

*** Στις 20.000 ευρώ ο πραγματικός μισθός του κάθε βουλευτή


** Αποκαλύψεις - σοκ από το μισθοδικείο. Το κόστος που δαπανά η Βουλή για τον κάθε βουλευτή είναι υπερδιπλάσιο από την αποζημίωση που δηλώνετα....
*

***Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ι.ΠΑΝΤΗΣ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΕΚΑΝΕ ΔΩΡΑΚΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΓΟΥΜΗ !!!!


** ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΤΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ??

 ~** Next Προσωπικά hi tech δωράκια αβρότητας σε επώνυμους καλλιτέχνες, τα οποία πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου, και αγορές ηλεκτρονικών συσκευών, που φτάνουν στα σπίτια των διοικούντων το ίδρυμα ενώ φαίνεται ότι «περνιούνται» στις λειτουργικές δαπάνες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται ότι αποτελούν προτεραιότητες κάποιων από τις πρυτανικές αρχές κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους.
~** Ειδικότερα, ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Παντής, φαίνεται ότι διευρύνει τον προσωπικό κύκλο επαφών του με λαμπερά πρόσωπα της εγχώριας showbiz με χορηγό τα χρήματα του ελληνικού λαού. Οπως προκύπτει από τα επίσημα παραστατικά του διαχειριζόμενου από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρύτανης κ. Γιάννης Μυλόπουλος, καταστήματος ηλεκτρονικών και αναλώσιμων «Λογότυπος», ο κ. Παντής δώρισε ένα iPhone στη γνωστή ηθοποιό, Ναταλία Δραγούμη, με τη σχετική δαπάνη να περνά στις λειτουργικές ανάγκες του πανεπιστημίου!
~** Με βάση το τιμολόγιο-δελτίο αποστολής του «Λογότυπου» με αριθμό 595 της 27ης Μαρτίου 2012, ο πελάτης «ΑΠΘ - Λειτουργικές Ανάγκες», κωδικός εξόδων που διαχειρίζεται η αντιπρυτανεία, αγοράζει ένα κινητό τηλέφωνο Apple iPhone 4S 16 GB αντί 699,99 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Ως τόπος προορισμού της τηλεφωνικής συσκευής αναγράφεται η διεύθυνση «Πανεπιστημιούπολη Ο», η έδρα δηλαδή της πρυτανείας όπου και στεγάζεται το κατάστημα «Λογότυπος». Στη θέση όμως των παρατηρήσεων του τιμολογίου σημειώνεται ότι η παραλαβή δεν έγινε από κάποια υπηρεσία του πανεπιστημίου αλλά από τη δημοφιλή ηθοποιό.
~** Ηταν η περίοδος που η θεατρική παράσταση «Το Μήλο», με πρωταγωνιστές την κυρία Δραγούμη και τον κ. Θανάση Τσαλταμπάση, ανέβαινε στο θέατρο Αριστοτέλειον κερδίζοντας το χειροκρότημα του θεσσαλονικιώτικου κοινού. Η κυρία Δραγούμη κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη θέλησε να εξετάσει το ενδεχόμενο να διδάξει υποκριτική στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, δεδομένης και της ανάλογης πείρας της ως καθηγήτριας σε σχολή θεάτρου της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Παντή εντός και εκτός πανεπιστημίου, λόγω της ιδιότητάς του ως προέδρου της Σχολής Κινηματογράφου. Στη συνάντηση αυτή η επιτυχημένη ηθοποιός εξέφρασε την επιθυμία να διδάξει αποκλειστικά υποκριτική και όχι σκηνοθεσία, τομέα τον οποίο δεν γνωρίζει.
~** Ωστόσο, παρά την έντονη επιθυμία της ηθοποιού να διδάξει στο πανεπιστήμιο, οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις της στην Κύπρο, με τη συμμετοχή της στο σίριαλ «Σε κόκκινο φόντο», δεν της το επέτρεψαν. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τον κ. Παντή να προσφέρει ένα συμβολικό δώρο υψηλής τεχνολογίας στη δυναμική πρωταγωνίστρια. Σε επικοινωνία που είχαμε με την κυρία Δραγούμη, στη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας ταινίας της κυρίας Ολγας Μαλέα, μας είπε για το «πρυτανικό» iPhone: «Είχα πάει στη Θεσσαλονίκη με την παράσταση "Το Μήλο" και κάναμε μια συζήτηση με τη διεύθυνση του ΑΠΘ για κάποια μελλοντική συνεργασία μας αφού εγώ διδάσκω υποκριτική στην Αθήνα. Τους είχα καλέσει στην παράσταση και μου έκαναν ένα δώρο... σαν να μου έκαναν δώρο λουλούδια, ας πούμε. Το θεώρησα πολύ τιμητικό. Γνώρισα τον κ. Παντή που είναι πρόεδρος της Σχολής Κινηματογράφου. Μια αρχική συζήτηση κάναμε. Το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό. Μακάρι στο μέλλον να γίνει αυτή η συνεργασία γιατί το θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή για μένα. Και μόνο που με σκέφτηκαν, το θεωρώ πολύ τιμητικό, όπως και εξάλλου και το δώρο που μου έκαναν».
~** Ο κ. Παντής, ο οποίος ιδεολογικά κινείται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και έχει εκλεγεί αντιπρύτανης από τον Μάιο του 2010 με το σχήμα «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο Επιμένει Ακαδημαϊκά», που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό λόγω της συμμετοχής του ιδίου στο ψηφοδέλτιο, αποδεικνύεται λάτρης των νέων τεχνολογιών. Με βάση το τιμολόγιο-δελτίο αποστολής του καταστήματος «Λογότυπος», με αριθμό 667 που εκδόθηκε στις 6 Απριλίου 2012, φαίνεται ότι ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης παρέλαβε στην οικία του μία τηλεόραση LED 3D Samsung 40 ιντσών και ένα DVD player της ίδιας εταιρείας, συνολικής αξίας 837,24 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Οπως προκύπτει από το παραστατικό, η συγκεκριμένη αγορά δεν πραγματοποιήθηκε στο όνομα του κ. Παντή αλλά για λογαριασμό του πελάτη «ΑΠΘ - Λειτουργικές Ανάγκες». Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι, αν και ως τόπος προορισμού των παραπάνω συσκευών αναγράφεται η έδρα της πρυτανείας, στις παρατηρήσεις σημειώνεται ότι η παραλαβή τους έγινε από τον αντιπρύτανη στην οικία του στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία παράδοσης: περιοχή, διεύθυνση και όροφος του σπιτιού του κ. Παντή.
~** Την ίδια ώρα η ακαδημαϊκή κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη τις πρωτοφανείς καταγγελίες που έχουν γίνει στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα του ΑΠΘ, αναφορικά με μίζες και οικονομικές ατασθαλίες στους κόλπους του μεγαλύτερου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Η καταγγελία έγινε από τον διευθυντή Εμπορικής Ανάπτυξης του «Λογότυπου», κ. Γιώργο Δημητριάδη, προς τα μέλη της συγκλήτου του ΑΠΘ, και βρίσκεται στα χέρια του κ. Μυλόπουλου από τις 28 Ιουνίου. Εκεί περιγράφονται σειρά «παράνομων ενεργειών και παραλείψεων της Διοίκησης της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ». Στην καταγγελία αυτή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «καμία σύμβαση και κανένα ιδιωτικό συμφωνητικό δεν υπογραφόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο με τον ενδιαφερόμενο προμηθευτή αν δεν είχε καταβληθεί το προσυμφωνημένο αντάλλαγμα (μίζα)». Επιπλέον, σημειώνεται ότι «καμία πληρωμή προς προμηθευτή δεν γινόταν αν δεν προηγούνταν η καταβολή της ''προσυμφωνημένης'' προμήθειας».
~** Μια μέρα μετά την πρωτοκόλληση της συγκεκριμένης καταγγελίας στη σύγκλητο (αριθμ. 953/28.6.12 ΕΜΠΙΣΤ), της οποίας προΐσταται ο πρύτανης, ο κ. Δημητριάδης απολύθηκε. Η καταγγελία, δε, ποτέ δεν έφτασε προς συζήτηση στο ανώτερο διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο ίδιος αναφέρει: «Επιβεβαιώνω ότι στις 26/6/2012 κατέθεσα έγγραφη καταγγελία απευθυνόμενη προς τα μέλη της συγκλήτου και στην οποία ανέφερα πράξεις και παραλείψεις που υπέπεσαν στην αντίληψή μου. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να κληθώ από τη σύγκλητο για να αναπτύξω και ενώπιόν τους το περιεχόμενο του εγγράφου μου και να παράσχω κάθε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση προκειμένου να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη άποψη γύρω από τα αναφερόμενα στο έγγραφό μου». Ακόμη προσθέτει: «Αντ' αυτού κοινοποιήθηκε με εξώδικο η απόλυσή μου, ενώ πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να πλήξουν την αξιοπιστία μου καθώς και την τιμή και την υπόληψή μου. Ακόμα όμως και μια τέτοια προσπάθεια θα πέσει στο κενό αφού απαντήσεις στα αναφερόμενα στο έγγραφό μου είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να δώσουν».
*** ΕΠΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΖΗΤΟΥΣΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΓΑΠ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ


~ Ο Γιωργάκης όμως δεν άκουγε - Τώρα ψάχνουν να βρουν αγοραστές για τον ΟΣΕ, αλλά δεν βρίσκουνΠριν από μια εβδομάδα ο παραιτηθείς πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας κ. Κουκιάδης δήλωσε ότι ακόμη και δωρεάν να δώσουμε τον ΟΣΕ, δεν υπάρχει κανένας που να τον θέλει. Κι όμως ενδιαφερόμενος υπήρχε. Η Ρωσία.

~ Το ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ το έχει εκδηλώσει προσωπικά ο ίδιος ο Πούτιν, πριν από ενάμιση χρόνο στον Γιώργο Παπανδρέου. Και όχι μία, αλλά δύο φορές. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ο Παπανδρέου είχε αναθέσει να χειριστεί το ρωσικό ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ στον τότε υπουργό Επενδύσεων, τον Χάρη Παμπούκη! Καμία όμως συνέχεια δεν δόθηκε. Κάπου χάθηκε η υπόθεση για άγνωστους λόγους… Δεν αποκλείεται να υπήρξε ξένος δάκτυλος.Το σχέδιο της Ρωσίας ήταν να αποφύγει τη διέλευση μέσω Τουρκίας και διά του Εύξεινου Πόντου με πλοία να μεταφέρονται βαγόνια στο λιμάνι του Βόλου και από εκεί σιδηροδρομικά μέσω χώρας-μέλους της ΕΕ να περάσουν τα ρωσικά προϊόντα στην Ευρώπη.Το ενδιαφέρον του ο Πούτιν, ως Πρόεδρος πλέον της Ρωσίας, εξέφρασε στη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί επίσημα τη Μόσχα. Τότε έκανε γνωστή την πρόθεσή του για μία σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Μόσχας, ενώ γνωστοποίησε και την θέληση της χώρας του για συμμετοχή στη ΔΕΗ. («Ελεύθερη Θράκη»)


*** ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ:ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ!!!ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΩΜΙΟΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ!!! Κατασχέσεις μισθών, περιουσιακών στοιχείων για το χαράτσι στα ακίνητα
** Το χαράτσι του 2012 για τα ακίνητα βρίσκεται προ των πυλών. Η αποστολή του νέου χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ αναμένεται τέλος του μήνα.
~ Θα είναι σε κοινό φάκελο αλλά σε ξεχωριστό ειδοποιητήριο.
 * Αυτή τη φορά δεν θα προβλέπεται διακοπή ρεύματος για όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι όμως η οφειλή θα μεταβιβάζεται στην εφορία και θα αντιμετωπίζεται ως οφειλή προς το Δημόσιοι.
 * Τώρά τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για αυτούς που δεν θα πληρώσουν το χαράτσι. Καθώς η εφορία θα έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε κατασχέσεις εισοδημάτων (μισθών συντάξεων, ενοικίων κλπ) ή κινητών περιουσιακών στοιχείων.
 * Η κυβέρνηση υπολογίζει μέσω του χαρατσιού σε έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων και η τρόικα δεν αφήνει επιλογές. Η μόνη παραχώρηση είναι η εξόφληση ( όπως και πέρυσι) σε πέντε δόσεις.
 * Οι φορολογούμενοι δηλαδή θα έχουν στη διάθεσή τους 10 μήνες, αφού η εξόφληση θα γίνει σε διμηνιαίες δόσεις, από το τέλος του μήνα και μέχρι τον Απρίλιο δηλαδή.
 ~ Το τέλος θα μπορεί να εξοφληθεί χωριστά από τον λογαριασμό ρεύματος. Ο πολίτης δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει μόνο το ρεύμα και σε δεύτερο χρόνο το χαράτσι.

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί Άλλα :
*** Επενδυτική "άπνοια" επικρατεί στη Μεσσηνία


Image* Πλήρης επενδυτική άπνοια επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα έπειτα και από τη λήξη ισχύος πέρυσι του Αναπτυξιακού Νόμου, με τον καινούργιο να αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τον Οκτώβριο, με σημαντικές τροποποιήσεις – βελτιώσεις.
* Τρία γραφεία κατάρτισης επενδυτικών προτάσεων της Καλαμάτας μιλούν σήμερα στο «Θάρρος» για το επενδυτικό περιβάλλον της Μεσσηνίας, πόσο φιλικό είναι, καθώς και πόσο η κρίση έχει επηρεάσει και αποθαρρύνει τους επενδυτές.
* Η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην κυβέρνηση, πάντως, έχει αρχίσει να ενθαρρύνει και πάλι επενδυτές, μικρής και μεσαίας κλίμακας, ενώ από το Σεπτέμβριο διαφαίνεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης. Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου τονίζει ότι «στόχος μας είναι η Πελοπόννησος να καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια απρόσκοπτης υποδοχής και διατήρησης των επενδύσεων».
* *  Βασίλης Γιαννόπουλος
 «Η ιστορία δείχνει  ότι η κρίση τελειώνει»
 ~ Ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, από το ομώνυμο γραφείο, εκτιμά πως το περιβάλλον της Μεσσηνίας είναι φιλικό και πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων: «Από το 1978 έγινε μια προσπάθεια από την τότε Νομαρχία και το Επιμελητήριο και είχε ανατεθεί μια πολύ σοβαρή μελέτη στην ICAP. Προτάθηκαν από πολύ καλούς οικονομολόγους διάφορα σχέδια για την ανάπτυξη του νομού. Θα μπορούσα να πω ότι από τις αρχές του 1979 μπορούσε κανείς, έχοντας έναν “μπούσουλα”, να πει σε έναν επενδυτή, “τι θέλεις να κάνεις”. Αυτό το εγχείρημα δεν είχε την απαραίτητη νομοθεσία, ώστε τα στελέχη των επιχειρήσεων να ξέρουν τι δυσκολίες θα συναντήσουν. Ωστόσο, αποτέλεσε την αφετηρία για να γίνουν κάποιες επενδύσεις. Ήρθε και ο Αναπτυξιακός Νόμος 1262/82, ο οποίος ήταν πολύ σημαντικός για όλη την Ελλάδα, ενώ στη Μεσσηνία έγιναν αρκετές μικρές - μεσαίες επιχειρήσεις.
* Τώρα αν με ρωτήσετε, αν τα χρήματα όλα πήγαν στις επιχειρήσεις ή αν υλοποιήθηκαν όλες, θα πω με θάρρος, όχι δεν πήγαν. Έγιναν ενδεχομένως κάποια σπίτια, αποκτήθηκαν αυτοκίνητα. Όμως, “έπεσαν” πάρα πολλά χρήματα.
* Σήμερα στη Μεσσηνία υπάρχουν χώροι όπου μπορεί να αναπτυχθεί, κυρίως, ο τομέας του τουρισμού και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, κάτι το οποίο θεωρώ μείζον θέμα. Βέβαια, ο τελευταίος Αναπτυξιακός Νόμος έχει λήξει και, μάλιστα, μετά χαράς έμαθα χθες ότι, όποιος έχει ετοιμάσει το φάκελό του και είναι να πάρει τη β΄ ή τη γ΄ δόση, τα λεφτά υπάρχουν επιτόπου. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις για να ζητούν κι άλλοι χρήματα.
* Αυτή τη στιγμή έχουμε αποεπένδυση, επειδή δεν υπάρχει Αναπτυξιακός Νόμος. Μάλιστα, ο τελευταίος, που έληξε, είχε όριο. Μέχρι πρόταση 2 εκ. ευρώ κατατίθετο στην Τρίπολη. Από εκεί και πάνω στο υπουργείο. Αυτό είχε μια αρνητική συνέπεια, γιατί είχαν μια επένδυση 2,5-3 εκατ. και όλοι την “κουτσούρευαν” για να πάνε στην Περιφέρεια.
* Πιστεύω, λοιπόν, ότι το περιβάλλον είναι φιλικό για να γίνουν επενδύσεις, αλλά εκεί που πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη σημασία απ’ όλους είναι στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Αν εξαιρέσεις το τραπεζικό σύστημα, που δεν έχει ανακεφαλαιωθεί και δε βοηθάει, οι υπηρεσίες έχουν εμπειρία και μπορούν να βοηθήσουν. Το οδικό δίκτυο πια είναι καλό, το λιμάνι επίσης, δύο ΒΙΠΕ. Νομίζω είμαστε καλά. Έχουμε τις υποδομές.
* Ο ρόλος των τραπεζών, όμως, είναι πολύ σημαντικός. Έχω δύο επενδύσεις που έχουν έρθει στη ΒΙΠΕ και έχουν μείνει οι άνθρωποι με τα χέρια σταυρωμένα, γιατί οι τράπεζες λένε να ανακεφαλaιωθούν και μετά».
* Ο ίδιος αυτή τη στιγμή αποτρέπει έναν επενδυτή να ρισκάρει και ζητά να κάνει λίγο υπομονή, μιας και πιστεύει ότι από Σεπτέμβριο, έρχονται καλύτερες ημέρες: «Όταν ένας επενδυτής έρχεται να με ρωτήσει για την κατάρτιση προγράμματος, λες “τι πας να κάνεις; Πού πας; Είναι όλα θολά». Αυτό το λες για να σταματήσει να αιθεροβατεί. Γιατί σήμερα δεν ξέρουμε τα πράγματα πού θα οδηγηθούν. Είμαι ωμός, έχω εμπειρία 40 χρόνων στη δουλειά και νομίζω ότι πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Αν ένας είναι στο επάγγελμα και θέλει να κάνει μια επένδυση των 200-300.000 ευρώ και σχεδόν τα έχει, τον “σπρώχνω” να την κάνει, αλλά τέτοιοι δεν υπάρχουν πια. Όλοι είναι σε δυσκολία. Εγώ λέω περίμενε, να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, να δούμε τι μπορείς να κάνεις.
* Πιστεύω ότι μετά το Σεπτέμβριο τα πράγματα θα αλλάξουν είτε προς το χειρότερο είτε προς το αρκετά καλύτερο. Είναι κρίσιμη όλη αυτή η περίοδος. Ιστορικά, σε αυτές τις 5 κρίσεις που είχαμε, καμία δεν άντεξε πάνω από 3-4 χρόνια. Τώρα κράτησε πολύ, γιατί η κρίση είναι παγκόσμια. Πιστεύω ότι ιστορικά θα πρέπει να πάμε σε μια αλλαγή πραγμάτων, δομών και δεδομένων και μετά το Σεπτέμβριο θα πρέπει να μιλάμε για μια νέα τάξη πραγμάτων.
* Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάτι, έχουν όρεξη και αν βρεθούν αυτοί οι αντικειμενικοί όροι, θα κάνουν επένδυση».
* *  Σταμάτης Καψαμπέλης
 «Στη Μεσσηνία, σε επίπεδο τοπικών  υπηρεσιών, είμαστε πιο γραφειοκρατικοί»
 ~ Ο ιδιοκτήτης του γραφείου μελετών Qpass, Σταμάτης Καψαμπέλης, έχει αντιμετωπίσει πιο «γραφειοκρατικούς» υπαλλήλους στη Μεσσηνία, σε σύγκριση με άλλες περιοχές, αφού ο «καθένας ερμηνεύει τη νομοθεσία με διαφορετικό τρόπο»: «Η γραφειοκρατία είναι κοινή για όλη την Ελλάδα και το ζήτημα είναι πώς εφαρμόζεται από τα συγκεκριμένα άτομα στις διάφορες υπηρεσίες. Η εμπειρία μου έχει καταγράψει ότι είμαστε λίγο χειρότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Στη Μεσσηνία, σε επίπεδο τοπικών υπηρεσιών, είμαστε πιο γραφειοκρατικοί. Σε επικοινωνία που έχουμε και με τα άλλα μας γραφεία σε Κρήτη και Αργολίδα, εκεί τα πράγματα κυλάνε πολύ πιο εύκολα.
* Αυτό, δυστυχώς, οφείλεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους και στο πώς ο καθένας ερμηνεύει το νόμο.
* Ευτυχώς, οι υποδομές του νομού μας συνεχώς βελτιώνονται, οι δρόμοι ολοκληρώνονται, η ΒΙΠΕ καθαρίζεται. Ένας επενδυτής βλέπει το ίδιο ελκυστική τη Μεσσηνία, όπως θα έβλεπε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Επενδυτικά είμαστε πιο ελκυστικοί και σε ό,τι αφορά την ενέργεια, λόγω κλίματος, όπως και στον τομέα της γεωργίας, γιατί είναι ένας νομός που έχει τα πάντα και μπορεί να παράγει τα πάντα, αλλά φυσικά και στον τουρισμό.
* Η γραφειοκρατία είναι αλήθεια αποτρεπτική για έναν επενδυτή, καθώς και το πόσο εύκολα “κυλάνε” τα προγράμματα. Ο κόσμος λόγω της κρίσης αισθάνεται ανασφάλεια στο να προχωρήσει σε επενδύσεις, η οποία ανασφάλεια συνεχώς εντείνεται.
* Μέχρι τώρα οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολύ συγκρατημένοι. Από εδώ και πέρα αρχίζει να φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει. Μπαίνουν στη διαδικασία να κινηθούν λίγο και βοηθούν και κάποια επενδυτικά εργαλεία, που δίνουν ακόμα και 100% επιδότηση.
* Συνήθως το ενδιαφέρον είναι για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις. Κανείς δε θέλει να ρισκάρει για κάτι μεγάλο.
* Υπάρχει και μεγάλη στροφή στον αγροτικό τομέα. Βλέπουμε να υπάρχει ενδιαφέρον και από ανθρώπους που εγκαταλείπουν μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα».
 * * Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
 ~ Η κρατική μηχανή είναι σβηστή»
 * Εκτός από την οικονομική κρίση, ο ιδιοκτήτης του γραφείου μελετών «Στήριξις», Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, σημειώνει ως μεγάλο πρόβλημα «το ανύπαρκτο, διεφθαρμένο και ανίκανο κράτος και τη σβηστή κρατική μηχανή από την κομματοκρατία, την αναξιοκρατία, το κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό και τη γραφειοκρατία».
* Για το αν το επενδυτικό περιβάλλον στην περιοχή μας είναι φιλικό, τόνισε: «Το ερώτημα πόσο φιλικό είναι το επενδυτικό κλίμα στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη Μεσσηνία είναι ευθέως ανάλογο με το ερώτημα κατά πόσο μπορεί κανείς να σταθεί όρθιος ενώ βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα.
* Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα έχει επηρεαστεί από το φαινόμενο του “θερμοκηπίου της οικονομικής ύφεσης”. Βρισκόμαστε στον πάτο της αναπτυξιακής καμπύλης που ιστορικά δημιουργεί ανά δεκαετίες το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτή είναι η έξω ζώνη του κυκλώνα. Λίγο πιο κοντά μας, γύρω μας, στην Ευρώπη και περισσότερο στη Μεσόγειο, το επενδυτικό κλίμα βρίσκεται στα τάρταρα. Αυτή είναι η επόμενη από έξω ζώνη του κυκλώνα. Η Ελλάδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο, έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να σκάβει στην ύφεση.
~ Οι αιτίες είναι πάρα πολλές και πλέον επισημασμένες:
-Δεν είναι τα χρήματα που χρειάζονται ή δεν είναι πλέον μόνο αυτό! Είναι, κυρίως, το ανύπαρκτο, διεφθαρμένο και ανίκανο κράτος και η σβηστή κρατική μηχανή από την κομματοκρατία, την αναξιοκρατία, το κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό και τη γραφειοκρατία. Δεν μπορεί κανένας επενδυτής πλέον να αναγνωρίσει τον υπεύθυνο για να ολοκληρώσει ένα έργο ή μια επένδυση…
-Απουσία ή πολύ αργό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης.
-Φορολογικό σύστημα … «κινούμενη άμμος».
-Απουσία ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής, που δεν εξειδίκευσε ποτέ ως όφειλε επί το επενδυτικά και παραγωγικά ελληνικότερο, αλλά απλά παρακολούθησε/θεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ξέροντας μόνο να εισπράττει τους κοινοτικούς πόρους, αλλά να τους τοποθετεί στην πολιτική κατ’ αρχάς και την ψηφοθηρική, αμέσως μετά, κατανάλωση. Αντί για βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγή και επενδύσεις, ακόμα και σήμερα ενδιαφερόμαστε για τα βιώσιμα κόμματα και την πολιτική κατανάλωση.
-Και αδυναμία, όμως, όταν ο έλεγχος της Ε.Ε. εντάθηκε, να απορροφηθούν ακόμα και τα κοινοτικά κονδύλια.
-Όλες οι παραπάνω απουσίες βασιλεύουν, φυσικά, σε κάθε περιφερειακή και δημοτική άκρη της χώρας! Καταδυναστεύουν, σωρευτικά ή μερικά, τις περιφερειακές και δημοτικές αιρετές αρχές, που είτε στηρίζονται είτε χρίζονται κομματικά, αλλά και την περιφερειακή και δημοτική δημοσιο-υπαλληλία, καθώς τους κοινωνικο-οικονομικούς εταίρους.
* Η Πελοπόννησος, τώρα, και πολύ περισσότερο η Μεσσηνία, διαθέτει απείρου κάλλους χτιστό ανθρωπογενές περιβάλλον και ευλογημένο τόπο – φυσικό περιβάλλον. Διαθέτει, λοιπόν, στο έπακρο τον πρώτο, αναγκαίο και ικανό επενδυτικό παράγοντα. Το υπάρχον απόθεμα κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (επενδύσεων) σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκές, κορεσμένο. Απεναντίας! Έχουμε προσδοκώμενη μελλοντική ζήτηση! Μπορούμε να ικανοποιήσουμε μελλοντικές καταναλωτικές προτιμήσεις! Αλλά όλα αυτά από μόνα τους αποτελούν δώρα της φύσης και του Θεού! Χρειάζεται και ο άνθρωπος! Απαιτείται ακόμα μια σειρά από ανθρωπογενείς – πολιτικογενείς προσδιοριστικούς επενδυτικούς παράγοντες: Καλύτερο αυτοδιοικητικό πολιτικό προσωπικό. Καλύτερο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Καλύτερους κοινωνικο-οικονομικούς εταίρους, κυρίως σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων. Καλύτερη επενδυτική ψυχολογία. Καλύτερη κοινωνικο-πολιτική κατάσταση. Καλύτερη φορολογική και προσαρμοσμένη εργατική πολιτική. Καλύτερες τράπεζες…
* Πρέπει και είναι ανάγκη η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία να στηριχθούν πρώτα πρώτα στις δικές τους δυνάμεις, που είναι πολλές και ανεκμετάλλευτες, αλλά χρειάζονται και το χέρι της Ελλάδας!
* Η Μεσσηνία αποτελεί… μια επενδυτική terra incognita. Διαθέτει όλα τα δώρα του Θεού για να είναι ελκυστική σε επενδύσεις όλων σχεδόν των τομέων της οικονομίας: τον πρωτογενή φυσικά, το δευτερογενή (κυρίως αγροτοκτηνοτροφικής κατεύθυνσης) και τον τριτογενή (κυρίως υπηρεσίες τουρισμού), ακόμα και τον τεταρτογενή (το νέο τύπο της γνωστικής βιοτεχνίας και βιομηχανίας, που εστιάζει στην τεχνολογική έρευνα, το σχεδιασμό και την εξέλιξ).
* Παρά τις όποιες επενδύσεις και σχετικά επενδυτικά κίνητρα, μέχρι σήμερα βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Πολλές επενδύσεις, μέχρι τώρα, πήγαν σε ανίδεα επενδυτικά χέρια, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς να επιφέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
* Σήμερα, δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει πολιτική, δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχουν τράπεζες (ακόμα και για τους καλύτερους δυνατούς επενδυτές), δεν πληρώνει κανένας (ούτε το Δημόσιο τα χρέη του ούτε οι ιδιώτες τα δικά τους), δεν υπάρχει απορρόφηση του ΕΣΠΑ, δεν υπάρχει ψυχολογία, δεν υπάρχουν καθόλου επενδύσεις!».
* Ολοκληρώνοντας συμπλήρωσε: «Μετά από ένα μεγάλο διάστημα κοινωνικο-πολιτικής κόπωσης και οικονομικής κατάδυσης, όπως κάθε τι το νέο, μαζί με την προσδοκία ότι “θα πάμε καλύτερα” και την ανάγκη “κάτι πρέπει να κάνουμε – δε ζούμε και δεν προοδεύουμε με τα κλάματα”, έφερε μια μικρή αναστροφή στην επενδυτική ψυχολογία».
* *  Ντίνα Νικολάκου
~ «Στόχος μας είναι η Πελοπόννησος  να καταστεί μια επενδυτική Περιφέρεια»
* Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σημείωσε ότι οι επενδύσεις για την Περιφέρεια αποτελούν ζήτημα υψίστης σημασίας: «Στόχος μας είναι η Πελοπόννησος να καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Περιφέρεια εκλεκτικού προορισμού, απρόσκοπτης υποδοχής και διατήρησης των επενδύσεων.
* Το σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων στην Περιφέρεια περιλαμβάνει τη συγκρότηση πόλων έλξης και προώθησης των επενδύσεων και την ανάληψη ευφυών πρωτοβουλιών, με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού, σταθερού, βέβαιου, σαφώς προσδιορισμένου, διαυγούς και ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος».
* Για τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, όπως είπε η κα Νικολάκου, η Περιφέρεια στοχεύει:
-Στη βελτίωση όλων των μορφών των υποδομών και των δικτύων, για την προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα στην Περιφέρεια.
-Σε πλήρη ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του εσωτερικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας.
-Σε ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ με στόχο τη δημιουργία δράσεων που να είναι ρεαλιστικές, εφικτές, ανταποδοτικές και αποτελεσματικές
-Σε έγκριση του ποσού των 24 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ μετά από πρόταση της Περιφέρειας, τα οποία μπορούν να απορροφηθούν σε έργα που θα εκτελεστούν τη διετία 2012-2013.
-Σε ανάληψη από την Περιφέρεια της Διαχείρισης των Νέων Χρηματοπιστωτικών Μηχανισμών (λ.χ. Jessica ύψους 28,5 εκατομμυρίων ευρώ) με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Είναι ενέργεια “κομμένη και ραμμένη” (tailor made) στην προσέλκυση των επενδύσεων.
-Σε σύσταση του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας στην Πελοπόννησο, με πόρους ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνδυασμό με τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα Νέα Χρηματοπιστωτικά και Χρηματοδοτικά Εργαλεία (Jeremie, Jaspers, Jasmine). Είναι δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στη χωρική ενότητα.
* Παράλληλα, η κα Νικολάκου παρατήρησε ότι βασικός άξονας για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων αποτελούν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, στις οποίες η Περιφέρεια αναφέρθηκε από το φθινόπωρο του 2011.
* Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, υπογράμμισε ότι αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας: «Με την ολοκλήρωση του εθνικού άξονα Κόρινθος-Τρίπολη- Καλαμάτα (μαζί με τον περιμετρικό) ανοίγονται νέες προοπτικές για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά Περιφερειακή Ενότητα. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για το ενδομεσσηνιακό οδικό δίκτυο θα συμβάλει, επίσης, καθοριστικά, ώστε η Μεσσηνία να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος.
* Η Καλαμάτα αποτελεί για εμάς την πρωτεύουσα πόλη της Πελοποννήσου και απαιτεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξή της, που θα βασίζεται στην προοπτική της, έτσι όπως αξίζει σε μια πόλη με την πολιτισμική της κληρονομία και την ομορφιά της.
* O εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του αεροδρομίου, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για προσέγγιση νέων δρομολογίων σε σημαντικούς προορισμούς της Ευρώπης, ανοίγουν καινούργιους ορίζοντες για την τουριστική μας ανάπτυξη.
* Οι θετικές εξελίξεις που αφορούν στην οριστική λύση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, θα μετατρέψουν σε λίγο καιρό την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία σε Περιφέρεια της αειφορίας.
* Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την ανάδειξη πολλών θεμάτων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα προσελκύσουν επενδύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ανάδειξη των λιμανιών της Μεσσηνίας, όπου απαιτείται στόχευση και προγραμματισμός (κρουαζιέρα, μαρίνες αναψυχής κ.τ.λ.)».
Της Βίκυς Βετουλάκη , έφημερίδα  "Θάρρος" Μεσσηνίας  2012 .-

*** Στην Ελλάδα και την Κύπρο

Image
~ Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει το θέμα με τα ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου
 * Διαστάσεις αρχίζει πλέον να αποκτά στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Κύπρο, η υπόθεση με τα ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου. Μετά δε και το προ δύο εβδομάδων δημοσίευμα της εφημερίδας μας προέκυψαν μέσω του διαδικτύου και άλλες περιπτώσεις από διάφορα σημεία της Ελλάδας (Αττική, Πειραιά, Ηγουμενίτσα, Κομοτηνή, Λειβαδιά. Βόλο και Θεσσαλονίκη), που επικοινώνησαν με τη συνήγορο του ενός εκ των προσφυγόντων στο Συνήγορο του Καταναλωτή και γνωστοποίησαν τη δική τους υπόθεση, προκειμένου να λάβουν σχετική βοήθεια.
* Την ίδια ώρα στην Κύπρο, σύμφωνα με τα εκεί Μέσα Ενημέρωσης, το θέμα έχει τεθεί και στην κυπριακή Βουλή. Υπό το βάρος των εξελίξεων, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Ανδρ. Ηλιάδης.
* Έχει δε ξεκινήσει η κατάθεση δεκάδων αγωγών από επενδυτές, ενάντια στην Τράπεζα, η οποία, όπως και η άλλη μεγάλη τράπεζα της Κύπρου (η Λαϊκή), είχε ενημερωθεί με εγκύκλιο του Ανώτερου Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κ.Σ. Πουλλή, από τις 19 Ιανουαρίου 2011 πως «χρησιμοποιούνται πρακτικές κατά την προώθηση εκδόσεων που διενεργούν σε αξιόγραφα κεφαλαίου ή άλλα χρηματοοικονομικά μέσα, οι οποίες δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις (νόμων και οδηγιών)…».
~ Μια άλλη περίπτωση
* Χαρακτηριστική περίπτωση είναι μιας γυναίκας από την Αθήνα. Παροτρύνθηκε από υπάλληλο της τράπεζας, όταν πήγε να κάνει ανάληψη χρημάτων προκειμένου να αποπερατώσει την ανέγερση κατοικίας, να μη χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο, αλλά να καταθέσει χρήματα στα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), με μικρό επιτόκιο 6,5%. Έλαβε στεγαστικό δάνειο με το ίδιο ποσό, αλλά με μικρότερο επιτόκιο, προκειμένου να πληρώνεται το δάνειο (στεγαστικό) από τους τόκους που θα εισέπραττε μέσω του ΜΑΕΚ και με την υπόσχεση ότι στην πενταετία θα λάμβανε και ολόκληρο το κεφάλαιο της κατάθεσης στο ΜΑΕΚ.
* Μετά τα όσα έγιναν, όπως μας πληροφόρησε η δικηγόρος του ενός Καλαματιανού που έχει προσφύγει στο Συνήγορο του Καταναλωτή, η γυναίκα βρέθηκε σε ομηρία. Πρέπει να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο, αφού το ΜΑΕΚ έχασε την αξία του και πλέον οι όποιες αποταμιεύσεις της δεν αποφέρουν τίποτε.
* Σύμφωνα πάντοτε με τη δικηγόρο, το προφίλ όσων εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους στο ΜΑΕΚ της Τράπεζας Κύπρου δεν ταιριάζει σε επενδυτές, αλλά σε οικογενειάρχες της μεσαίας οικονομικά τάξης, οι οποίοι θέλησαν να τοποθετήσουν το εφάπαξ της σύνταξής τους ή τις όποιες αποταμιεύσεις τους, λόγω των εγγυήσεων που έδινε η τράπεζα πως το κεφάλαιο θα παρέμενε άθικτο και σε ευρώ.
* Το συγκεκριμένο προϊόν είναι πολύ επιθετικό. Είναι υβρίδιο ομόλογο αόριστης διάρκειας και απευθύνεται σε πολύ επιθετικούς επενδυτές.
~ Στην Κύπρο
* Στην εγκύκλιό του ο κ. Πουλλής ανέφερε, επίσης: «…τέτοιες πρακτικές περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλών και προτροπή πελατών από στελέχη των τραπεζών που δεν κατέχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά επαγγελματικής ικανότητας, να προβούν σε αγορά μετοχών ή αξιόγραφων κεφαλαίου χωρίς λήξη, που εκδίδουν οι ίδιες οι τράπεζες, χωρίς να έχει προηγηθεί η σύναψη γραπτής σύμβασης με τον πελάτη για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, χωρίς να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες πληροφορίες για το επενδυτικό προφίλ του πελάτη για σκοπούς αξιολόγησης της καταλληλότητας και της συμβατότητας του προϊόντος και χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι άλλες απαιτήσεις του νόμου και των οδηγιών.
* Συναφώς, σας καλούμε να λάβετε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ούτως ώστε να διασφαλίσετε ότι οι μέθοδοι προώθησης που εφαρμόζετε κατά τη διάθεση χρηματοοικονομικών μέσων που εκδίδει η τράπεζά σας, βρίσκονται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των προνοιών του νόμου και των οδηγιών».
* Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης («Alitheia Online-www.alithia.com.cy), κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής, «με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου παρομοίασαν οι βουλευτές το θέμα των αξιόγραφων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου. Και αυτό γιατί το Μάιο του 2011 που τα εξέδωσαν, έπεισαν χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες να επενδύσουν σ’ αυτά, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν υπήρχε κανένα ρίσκο και ότι θα εξασφάλιζαν ψηλό τόκο 7% ή 8%. Στην ουσία, όμως, τότε οι δύο τράπεζες είχαν οικονομικά προβλήματα, ειδικά η Λαϊκή ήταν προ του φάσματος της χρεοκοπίας. Για το θέμα διεξάγει έρευνα η Κεντρική Τράπεζα, ενώ μεταξύ των θυμάτων είναι και πολλοί συνταξιούχοι οι οποίοι κατέθεσαν το εφάπαξ ή το ταμείο προνοίας τους. Ο οικονομολόγος Μιχάλης Ολύμπιος δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (11 Ιουλίου), ότι με τον τρόπο που λειτούργησαν ορισμένοι τραπεζίτες, το κομπόδεμα των πολιτών έγινε αέρας κοπανιστός.
~ Καταγγελίες
* Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, ανέφερε ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες πολιτών ότι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης. Όπως εξήγησε, με βάση τη νομοθεσία πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι σύμβουλοι που να συμβουλεύουν τους πολίτες για τέτοιες επενδύσεις και να τους αποτρέπουν αν οι επενδύσεις είναι ψηλού ρίσκου. Σύμφωνα με την Καλογήρου, θα διερευνηθεί κατά πόσο αυτοί που τηλεφωνούσαν στους ανυποψίαστους πολίτες (υπάλληλοι τραπεζών) και τους παραπλάνησαν πείθοντάς τους να επενδύσουν στα αξιόγραφα, είναι όντως αδειοδοτημένα άτομα. Πάντως, η κα Καλογήρου ανέφερε πως στα σχετικά έγγραφα υπήρχε αναφορά στους επενδυτικούς κινδύνους.
~ Μεγάλη κλοπή
* Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης, μίλησε για καταστροφή και κάλεσε τους επενδυτές που έχουν λάβει αξιόγραφα από τις τράπεζες να μην υπογράψουν μεταχρονολογημένα οτιδήποτε.
* “Το Μάιο του 2011 έγινε μία μεγάλη κλοπή. Οι τράπεζες ήθελαν χρήματα και πήραν τα χρήματα των πολιτών, παραπλανώντας τους ότι θα έχουν απόδοση τη στιγμή που η Λαϊκή κινδύνευε να διαλυθεί” ανέφερε από πλευράς του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, προσθέτοντας πως τα αξιόγραφα ήταν αορίστου χρόνου και σήμερα δεν μπορεί να καταβληθεί ο τόκος.
* “Ξεγελάστηκαν τότε οι πολίτες, τους παραπλάνησαν και νόμιζαν πως τα χρήματά τους θα τα έκαναν κατάθεση αντί επένδυση. Οι τράπεζες τούς υποχρέωσαν να υπογράψουν χωρίς να ξέρουν τι υπέγραψαν” ήταν η καταγγελία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νεόφυτου Κωνσταντίνου.
* “Φταίνε και οι τράπεζες αλλά και οι εποπτικές αρχές για την παραπλάνηση των πολιτών” ήταν η δήλωση του Μάριου Μαυρίδη του ΔΗΣΥ.
* “Οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες την άγνοια των πολιτών ανέθεταν σε μη εξειδικευμένους συμβούλους να ενημερώσουν τους επενδυτές για τα αξιόγραφα. Οι επενδυτές είναι ενώπιον του κινδύνου να χάσουν τόσο τους τόκους όσο και το αρχικό κεφάλαιο” ήταν η δήλωση του Φειδία Σαρίκα της ΕΔΕΚ.
* “Θα πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση με τα αξιόγραφα” τόνισε από πλευράς της η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ.
~  Ποινικές ευθύνες;
* Οι καταγγελίες για το σκάνδαλο έγιναν από πολίτες μετά την απόφαση των δύο τραπεζών να μην πληρώσουν τόκους λόγω της κεφαλαιακής τους κατάστασης. Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα (αύριο), παρουσία του γενικού εισαγγελέα, για να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικές ευθύνες στους συμβούλους των τραπεζών, οι οποίοι είτε δεν ενημέρωσαν σωστά τους επενδυτές για τις πρόνοιες των αξιόγραφων, είτε δεν επισήμαναν τους κινδύνους της επένδυσης.
* Εξάλλου, στοιχεία για “το σκάνδαλο με τα αξιόγραφα”, όπως το χαρακτηρίζει η ίδια πηγή, “που έχουν παγιδεύσει χιλιάδες καταθέτες, ζητεί η Κεντρική Τράπεζα από την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.
* Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την παράθεση των στοιχείων ομάδα ελεγκτών της Κεντρικής Τράπεζας θα αρχίσει έλεγχο.
* Χιλιάδες ανυποψίαστοι πολίτες κατέθεσαν τους κόπους μιας ζωής στα δύο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αγόρασαν αξιόγραφα, ύστερα από συμβουλές υπαλλήλων και έτσι μετατράπηκαν εν αγνοία τους από καταθέτες σε επενδυτές”».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου , εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

*** Φωτιά στα Μενινά απείλησε σπίτια

Image
* Ακόμη και σπίτια απείλησε να κάψει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες λίγα λεπτά πριν από τις 2.00 μετά το μεσημέρι στα Μενινά, καίγοντας γεωργική και δασική έκταση με ελιές και πουρνάρια. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς γρήγορα με τις φλόγες άρχισαν να μάχονται περίπου 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα. Υπήρξε και από αέρος βοήθεια με 4 PZL, δύο από την Τρίπολη και δύο από την Καλαμάτα, ενώ στις επίγειες δυνάμεις θα πρέπει να υπολογιστούν και οχήματα του Δήμου Καλαμάτας. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα, ενώ στην περιοχή παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις για το φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

*** Συνελήφθησαν 2 καταστηματάρχες για ηχορύπανση

Image
* Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι δύο ιδιοκτήτες νυχτερινών καταστημάτων της Καλαμάτας, όταν το προηγούμενο βράδυ συνελήφθησαν μετά από ηχομέτρηση.
* Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Τμήματος Καλαμάτας αργά το βράδυ έκαναν ηχομέτρηση σε αρκετά καταστήματα της Καλαμάτας. Ως παραβάτες συνελήφθησαν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στην παραλιακή της Καλαμάτας και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στην περιοχή της Βέργας.
* Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, από το οποίο ζήτησαν και έλαβαν τριήμερη αναβολή.
* Αμέσως μετά αφέθησαν ελεύθεροι.

*** Τριφυλία

Image
Τα «must» του καλοκαιριού σε θάλασσα και βουνό
* Η Τριφυλία, συνδυάζοντας αρμονικά θάλασσα και βουνό, αποτελεί προορισμό διακοπών για κάθε γούστο, δίδοντας στον επισκέπτη πολλαπλές δυνατότητες ξεγνοιασιάς, χαράς και μοναδικών συγκινήσεων!
* Το θαλάσσιο μέτωπό της βρέχεται από το Ιόνιο και διαθέτει υπέροχες δαντελωτές παραλίες και χρυσαφένιες αμμουδιές για «αποδράσεις» και παιχνίδια στην άμμο και τη θάλασσα! Ο, δε, ορεινός όγκος είναι γεμάτος ομορφιές για τους φυσιολάτρες!
 ~ Παραλίες
* Η Τριφυλία διαθέτει δύο Γαλάζιες Σημαίες, με τις οποίες βραβεύτηκαν οι παραλίες του Aϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας και του Καλού Νερού!
* Ο Aϊ -Λαγούδης είναι από τις πλέον «οργανωμένες» παραλίες, διαθέτοντας υποδομές και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Εκεί υπάρχουν καταστήματα για καφέ, φαγητό, ψυχαγωγία και διασκέδαση μέρα και νύχτα!
* Τροπικό περιβάλλον θυμίζει η γνωστή παραλία της Ελαίας στη Δημοτική Ενότητα Αυλώνος, με το πευκοδάσος και την απέραντη αμμουδιά!
* Λίγο πιο δίπλα, νότια, είναι η παραλία του Αγιαννάκη και συνεχίζει η παραλία στο Βουνάκι! Στο Καλό Νερό μπορεί κανείς να επιλέξει αν θέλει ήσυχη παραλία για το μπάνιο του ή την παραλία μπροστά στον οικισμό και τα καφέ και εστιατόρια, με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες!
* Στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας, όλο το παραλιακό μέτωπο προσφέρεται για να απολαύσει κανείς τη θάλασσα. Σεργιάνι, Μεμί, Σανί (με το «παραδεισένιο» περιβάλλον του «Sunny Paradise»), Καρτελάς, «Κάμπινγκ» είναι παραλίες με άνετη πρόσβαση. Ήσυχες παραλίες, που προτιμούν οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και νεώτεροι που δεν επιθυμούν την πολλή βαβούρα και τα αδιάκριτα βλέμματα, είναι στη Γιαννίτσαινα, αλλά και στην Τερψιθέα και την παραλιακή Φαρακλάδα, μέχρι και το γεφυράκι στον Αγρίλη.
* Στην Κυπαρισσία, ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει τα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης και να επισκεφθεί το Κάστρο των Γιγάντων, απολαμβάνοντας το υπέροχο ηλιοβασίλεμα!
* Επόμενη στάση ο Αγρίλης, με βραχάκια μεν, αλλά και το μικρό λιμανάκι, ενώ διαθέτει καταστήματα για καφέ, ποτό και φαγητό, καθώς και τον Πύργο των Παραμυθιών! Επιλογή, όχι τόσο για μπάνιο, αλλά- κυρίως- για χαλάρωση και ψυχαγωγία.
* Στα Φιλιατρά υπάρχει η γραφική παραλία του Στομίου! Ένας κολπίσκος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με το δασάκι, τον οποίο προσεγγίζει κανείς με σκαλάκια. Καταγάλανα νερά και «παγωμένα», λίγο απότομη η θάλασσα και περιβάλλον που συνεγείρει!
* Συνεχίζοντας την παραλιακή πορεία, η Αγία Κυριακή διαθέτει παραλίες για μπανάκι, ενώ έχει και λιμανάκι για τους ντόπιους αλιείς και καταστήματα για καφέ και φαγητό!
* Στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων υπάρχει η πλέον γνωστή παραλία του Λαγκούβαρδου. Ιδανική για τους φίλους των θαλάσσιων σπορ και των κυμάτων, ιδίως τους λάτρεις του σερφ, καθώς έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα κυμάτων και παράλληλα είναι ασφαλής, αφού δεν έχει δυνατά ρεύματα και είναι «κλειστή»!
* Η Μαραθόπολη είναι ένα γραφικό «ψαροχώρι», μια διαρκώς αναπτυσσόμενη Τοπική Κοινότητα, με αλιευτικό καταφύγιο και παραλία για μικρούς και μεγαλύτερους. Αποτελεί τουριστικό προορισμό της περιοχής, με τον παραλιακό πεζόδρομο και τα καταστήματα να θυμίζουν νησί! Διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και καταστήματα μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας!
* Απέναντι είναι η νήσος Πρώτη, την οποία μπορεί κανείς να προσεγγίσει με σκάφη από τη Μαραθόπολη. Στην Πρώτη, οι ακτές είναι βραχώδεις, αλλά υπάρχουν υπήνεμοι ορμίσκοι, όπως η αμμώδης παραλία Βουρλιά! Εκεί υπάρχει η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γοργοπηγής. Η δίκλιτη εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Στεφάνου και στην απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Φεύγοντας από τη Μαραθόπολη, η παραλία της Αγίας Σωτήρας προσφέρεται για χαλάρωση και μπανάκι!
* Στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων ιδιαιτέρως γνωστές είναι, επίσης, οι παραλίες Βρωμονέρι και Μάτι (Χρυσή Ακτή). Το Μάτι χαρακτηρίζεται από το έντονο χρυσαφί χρώμα της αμμουδιάς (γι’ αυτό και πήρε και την ονομασία Χρυσή Ακτή), ενώ το Βρωμονέρι είναι ένας γραφικός κολπίσκος!
* Αυτές είναι μερικές, μόνο, από τις παραλίες της Τριφυλίας, που είναι από τις πιο γνωστές και εύκολα προσβάσιμες. Υπάρχουν, βεβαίως, και πολλές άλλες, λιγότερο γνωστές, παραλίες και κολπίσκοι που μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη, ανακαλύπτοντάς τες, μοναδικές στιγμές και συγκινήσεις!
 ~ Ορεινός όγκος
* Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης της Τριφυλίας θα νιώσει τη μαγεία της φύσης βλέποντας τους καταρράκτες στη Νέδα, το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της χώρας, και θα αισθανθεί υπέροχα βουτώντας στα νερά της!
* Στα Πλατάνια υπάρχει ο Πύργος του Μπάρμπα -Αλέκου, με το πετρόχτιστο θέατρο για εκδηλώσεις και την εκπληκτική θέα! Στον Αετό, μπορεί να απολαύσει κανείς τη δροσιά από τα πλατάνια και το νερό από την πηγή στο κέντρο του χωριού!
* Στο Ραυτόπουλο, μια στάση για γάργαρο νεράκι στα Κανάλια, ενδείκνυται, ενώ προτείνεται και μια επίσκεψη στο Κάστρο «Σαφλαούρο» του Λαντζουνάτου!
* Στη Χριστιανούπολη, όαση δροσιάς αποτελεί η βρύση, με τα παπάκια να παίζουν στα νερά της μικρής λιμνούλας.
* Γοητευμένος θα μείνει ο επισκέπτης του ιστορικού βυζαντινού ιερού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στον οποίο εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης.
* Η Μάλη προσφέρεται για τους λάτρεις της γαλήνης της φύσης και του περιπάτου, με πολλές και όμορφες διαδρομές!
* Ο Αρκαδικός ποταμός και ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς συνδυάζουν την εξερεύνηση της ιστορίας και τη χαρά της φυσικής ομορφιάς, με διαδρομές περιπάτου, διάβαση στον ποταμό, το φαράγγι με τους σταλακτίτες και τους καταρράκτες! Στη Βάλτα, μπορεί κανείς να απολαύσει τους καταρράκτες, το φαράγγι των Κόκκινων Πατερών και το δάσος της Ευαγγελιστρίας, απολαμβάνοντας τη φυσιολατρική εξόρμησή του!

*** Τρεις καλλιτέχνες εκθέτουν στο πιεστήριο του "Θ"

Image
Η εικαστική τέχνη συναντά την τέχνη της τυπογραφίας
* Για την εφημερίδα και τους ανθρώπους της, ο χώρος του τυπογραφείου θεωρείται ιερός - πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια εφημερίδα που μετρά 113 χρόνια ιστορίας. Ίσως γι’ αυτό και δεν ανοίγει εύκολα στον κόσμο. Όταν, όμως, προκύψει σοβαρός λόγος, όπως μια αξιόλογη εικαστική έκθεση, τότε γίνονται και εξαιρέσεις. Έτσι, από σήμερα και για οκτώ ημέρες, το «Θάρρος» ανοίγει τα πιεστήριά του στο κοινό, καθώς θα φιλοξενεί έργα τριών σημαντικών Καλαματιανών εικαστικών: Εγκαταστάσεις της Μάρθας Ζούπα, χαρακτικά του Γιώργη Βραχνού και φωτογραφίες του Παναγιώτη Τέντε.
~ Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Εντυπώσεις» είναι απόψε στις 8.30.
 * Ο χώρος εμπνέει…
* Όλα ξεκίνησαν από μια πρωτοβουλία της Μάρθας Ζούπα, η οποία είχε ανάλογη εμπειρία σε εκθέσεις εκτός γκαλερί - η προηγούμενή της ήταν σε ένα εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής στα Λέικα! Έκανε την πρόταση στον Νικόλα Παπανικολόπουλο, από την οικογένεια των ιδιοκτητών του «Θάρρους», ο οποίος αμέσως στήριξε την ιδέα, κι έτσι οργανώθηκε η παρουσίαση.
* «Μου άρεσε πολύ η σκέψη να γίνει κάτι εδώ. Θα είναι ευκαιρία για τον κόσμο, πέρα από το να δει τα έργα μας, να μπει και στο τυπογραφείο της εφημερίδας, που είναι ένας χώρος ιστορικός. Είναι μια ωραία σύμπραξη αυτό που συμβαίνει, μου αρέσει που κάνουμε κάτι ομαδικό με τρία διαφορετικά μέσα (εγκατάσταση, χαρακτική, φωτογραφία), και βέβαια ο χώρος εμπνέει πάρα πολύ. Νομίζω ότι, κατά κάποιον τρόπο, μπαίνουμε σε ένα διάλογο μαζί του. Αποκτά ένα ιδιαίτερο βάρος η έκθεση που γίνεται σε αυτό το μέρος» λέει η Μάρθα Ζούπα.
* «Η παρουσία μας εδώ έχει ως αποτέλεσμα δύο πράγματα: Πρώτον, υμνεί έναν ιστορικό χώρο και μια παράδοση. Δεύτερον, εμείς ως νέοι άνθρωποι προσκολλάμε σ’ αυτή την παράδοση, γινόμαστε μέρος της και νιώθουμε ασφαλείς εκθέτοντας εδώ τη δουλειά μας, όσο καινούργια ή μοντέρνα και αν είναι αυτή. Ο χώρος δημιουργεί μια αίσθηση σπιτιού πολύ οικεία, ζεστή. Επίσης, ως Καλαματιανοί, νιώθουμε περηφάνια και τιμή. Τιμάς το χώρο και ο χώρος σε τιμά επίσης» παρατηρεί ο Γιώργης Βραχνός.
* «Είναι ωραίο που διοργανώνεται αυτή η συνάντηση και, μάλιστα, μέσα στην κρίση. Ελπίζω να υπάρξουν κι άλλοι που θα κάνουν ανάλογες κινήσεις, γιατί η πόλη έχει δυναμικό. Έχει κόσμο που ασχολείται με την τέχνη» συμπληρώνει ο Παναγιώτης Τέντες, ο οποίος διαθέτει επίσης εμπειρία από εκθέσεις σε μη συμβατικούς χώρους, καθώς έχει παρουσιάσει φωτογραφίες του σε βιομηχανικό κτήριο.
* Όσο για τον τίτλο «Εντυπώσεις», έχει μεταφορική, αλλά και κυριολεκτική σημασία. Τα μέσα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία των εικαστικών έργων, έχουν να κάνουν με υλικά εκτύπωσης, όπως χαρτί και μελάνια πολύχρωμα ή ασπρόμαυρα, είτε πρόκειται για φωτογραφίες είτε για μεγάλες φωτογραφίες σε μορφή αφίσας κ.λπ. «Επειδή ο χώρος έχει μια τέτοια ιστορία και έναν τέτοιο ρόλο, νιώθουμε ότι η δράση μας έχει μια συνάφεια με τη λογική και τη λειτουργία της εφημερίδας» εξηγεί ο Γιώργης Βραχνός.
* Η Μάρθα Ζούπα συμπληρώνει: «Εκτός από τις ευχαριστίες μας στο “Θάρρος”, πρέπει να ευχαριστούμε πολλούς φίλους που μας βοήθησαν στο χώρο και το στήσιμο, ιδίως τον Λεωνίδα Παπαδόπουλο, ο οποίος επιμελήθηκε το φωτισμό και γενικότερα μας βοήθησε με πολλά τεχνικά ζητήματα».
~  Μάρθα Ζούπα
* Υφαίνοντας  πάνω στο χρόνο
* Σε αυτή την έκθεση, η Μάρθα Ζούπα, η οποία μετά τις σπουδές και την παραμονή της στο Βερολίνο για μια δεκαετία, ζει μόνιμα στην Καλαμάτα, παρουσιάζει εγκαταστάσεις και σχέδια. Έχει αντλήσει το υλικό της «από ένα αρχείο φωτογραφιών, υφαίνοντας πάνω στο χρόνο… Οι προσωπικές και κοινωνικές στιγμές του παρελθόντος μεταμορφώνονται σε σύγχρονες ιστορίες, που αφηγούνται τον τρόπο που επιδρά ο χρόνος στην ανθρώπινη υπόσταση».
* Το έργο, όπως λέει, «πραγματεύεται τη μνήμη, το παρελθόν και πώς αυτό μετασχηματίζεται σε μια καινούργια πραγματικότητα. Έχει να κάνει με τον κύκλο της ζωής, τη δημιουργία, την καταστροφή, το καινούργιο ξεκίνημα και το πώς μεταμορφώνονται τα πράγματα».
~  Γιώργης Βραχνός
* Από την αρχαία Ελλάδα  στον Πικάσο και τον Μαξ Ερνστ
* «Ο Γιώργης Βραχνός εστιάζει το ενδιαφέρον του στην εικονογραφία της αρχαιοελληνικής αγγειοπλαστικής, στη διακοσμητική της Άπω Ανατολής, στην ερωτική διάθεση του Πικάσο και στη φαντασιακή ευρηματικότητα του Μαξ Έρνστ. Αυτά λειτούργησαν ως βασικές αναφορές για τη δημιουργία ενός προσωπικού υβριδικού μυθολογικού κόσμου σε αυτή τη σειρά χαρακτικών του» διαβάζουμε στο ενημερωτικό δελτίο Τύπου για το ζωγράφο και χαράκτη, ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Λονδίνο και ένα πέρασμα από την Αυστραλία, ζει τα τελευταία 7 χρόνια στη Νέα Υόρκη.
* Ωστόσο, τρεις μήνες κάθε καλοκαίρι βρίσκεται στην Καλαμάτα. «Αγαπώ πολύ τον τόπο μου και τους δικούς μου και θέλω να είμαι εδώ, το έχω ανάγκη. Δε θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη του εξωτερικού. Είμαι Έλληνας, απλώς δε ζω εδώ» λέει.
~ Παναγιώτης Τέντες
* Απόσταση από το πολυφωτογραφημένο θέμα
* Ο Παναγιώτης Τέντες επιλέγει μια σειρά τοπίων που πραγματεύονται το χώρο. «Με καθαρό βάθος πεδίου, οι φωτογραφίες αυτές επιτρέπουν στο βλέμμα να κινηθεί με άνεση χρόνου στο τοπίο που βλέπει εμπρός του. Χρόνος που είναι απαραίτητος, για να πάρουμε απόσταση από την πληροφορία που είναι δεδομένη, επιδιώκοντας να γεννήσει ένα ενδιαφέρον που ξεπερνά το γεγονός αυτό καθεαυτό».
* Ο εικαστικός, ο οποίος μετά τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, εργάσθηκε για ένα διάστημα στον τομέα της διαφήμισης, μιλά για ένα θέμα που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Οι φωτογραφίες μου είναι μια σκέψη που βρίσκεται εν εξελίξει. Αφορούν έναν προβληματισμό που ξεκίνησε από κάποια χαρακτηριστικά κτήρια, δηλαδή, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια θέματα που είναι πολυφωτογραφημένα, δέχονται εκατομμύρια φωτογραφήσεις, πώς μπορεί κανείς να απομακρυνθεί από το θέμα».
• Η έκθεση «Εντυπώσεις», στο τυπογραφείο του «Θάρρους» - Σταδίου 45, θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιουλίου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά 7.00 - 10.00 μ.μ.
* Τη διοργάνωση στηρίζουν ως χορηγοί τα καφέ «…στο κύμα», «Luna Lounge» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Kiss 89.0».
Της Μαρίας Νίκα , Εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

*** Στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Image
Μια ιστορία από τη Νότιο Αφρική
* Ο Γκρέγκορυ Μακόμα παίρνει απόψε τη σκυτάλη στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με το έργο του «Exit/Exist», μια παράσταση για ένα χορευτή, έξι μουσικούς και το πνεύμα ενός προγόνου.
* Συνδυάζοντας τη δυτική εκπαίδευσή του με την αφρικανική μνήμη του, ο Νοτιοαφρικανός Μακόμα δημιουργεί μια παράσταση για τη μνήμη και την Ιστορία, που μας ζητά να σταματήσουμε για μια στιγμή και να κοιτάξουμε πίσω, να παρατηρήσουμε τη γενναία στάση ενός προγόνου για να μπορέσουμε ν’ ατενίσουμε το μέλλον με άλλο βλέμμα. Για να μας οδηγήσει εκεί, ο Μακόμα επανεφευρίσκει τη μαγεία που έχει η γλώσσα των ποιητικών εικόνων και της μουσικής.
~ Σήμερα στις 10.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Κάστρου.
* Δεύτερη για «Press»
* Εν τω μεταξύ, για δεύτερη βραδιά παρουσιάζεται απόψε στις 8.00 στο ΔΗΠΕΘΕΚ το έργο «Press» του Γάλλου Πιέρ Ριγκάλ.
~ Αύριο
* Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο έργα σε μία παράσταση. Στις 9.00 το βράδυ στο ΔΗΠΕΘΕΚ, παρουσιάζονται το «Tune In» της Κύπριας Λίας Χαράκη και το «Autogoal#» της Σοφίας Μαυραγάνη.
~ Παράλληλες εκδηλώσεις Δευτέρας  (με ελεύθερη είσοδο)
* 22:30, πίσω όψη Μεγάρου Χορού
~ Retouramont, Fabrice Guillot
* Η μετάλλαξη του δημόσιου χώρου σε ποιητικό σημείο συνάντησης κοινού και ερμηνευτών είναι το στοίχημα που βάζει η γαλλική ομάδα Retouramont με την παράστασή της Cette immense intimite, όπου μια χορεύτρια θα εκτελέσει το σόλο της αιωρούμενη μπροστά στην πρόσοψη του κτηρίου.
~ 20:00, Λιμάνι Καλαμάτας - Προκυμαία
* Βραδιά χιπ - χοπ: Χορεύοντας με τους Β-Twins. Η Παραλία της Καλαμάτας, σημείο αναφοράς της πόλης, θα ζωντανέψει με μια χορευτική βραδιά χιπ-χοπ από τους B-Twins.
~ 19:30, Ζουμπούλειο Μέγαρο
* Προβολή ταινιών του Φιλίπ Ντεκουφλέ.

*** Πριν 94 χρόνια

- Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ολυμπίας μεταβάς εις το χωρίον Μπάρτζι εξηκρίβωσεν ότι ο φονευθείς εις το χωρίον τούτο την παρελθούσαν Τετάρτην Ανδρ. Ανδρεόπουλος, ετραυματίσθη δι’ αξίνης εις την θέσιν Κάρνα υπό του Γ. Λυμπεροπούλου εκ κτηματικών διαφορών εκπνεύσας την επομένην. Ο δράστης δεν συνελήφθη εισέτι.
 -Ο Συνεταιρισμός Φιλιατρών εφόρτωσεν 150 τόννους σταφίδος απ’ ευθείας δια Πάτρας, προς εξαγωγήν εις Αγγλίαν.
 -ΑΠΟ απόψε ο θίασος Ρεζάν κάμνει έναρξιν των εργασιών του με το έξοχον κοινωνικόν έργον «Ο άνθρωπος που σκότωσε», εις το προχείρως διασκευαζόμενον υπαίθριον θέατρον έξωθεν του «Πανθέου». Αι τιμαί δια να είναι προσιταί εις πάντας ηλαττώθησαν ως εξής: Α΄ θέσις 2,20 δραχμάς, δια τους αξιωματικούς 1,70 και β΄ θέσις 1,10.
 -Ο Οδοντίατρος Ν. Ρωμάνος ή Χαρδαλούπας αναρρώσας εκ της επιδημικής νόσου, επανέλαβε τας εργασίας του δεχόμενος επισκέψεις μόνο προ μεσημβρίας ως εκ του υπερβολικού καύσωνος. Ο όρος αυτός θέλει τηρηθή καθ’ όλην την θερινήν περίοδον.

*** Έρκος οδόντων

~ «Κουρεύουν» τη γλώσσα;
 * Η «μάχη των φωνηέντων» εξελίσσεται, όπως διαβάζουμε, τις τελευταίες μέρες στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με καταγγελία εκπαιδευτικών, η νέα σχολική γραμματική της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού «καταργεί» το ω και το η, περιορίζοντας τα φωνήεντα σε πέντε από επτά. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο καθηγητής Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, «η σύγχυση προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι φθόγγοι (οι ήχοι) των φωνηέντων στη γλώσσα μας είναι πέντε: a, e, i, o, u, που αποδίδονται στο γραπτό λόγο με τα επτά φωνήεντα (α, ε, ο, η, ι, υ, ω) και τα πέντε διγράμματα (διφθόγγους τα διδαχθήκαμε) ει, αι, οι, ου, υι. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κατάργησης γραμμάτων από τη γλώσσα».
 * Την απάντηση έχει δώσει προφητικά ο ρεμπέτης Γιώργος Μουφλουζέλης, ο οποίος στο τραγούδι «το σχολείο» επισημαίνει: « Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο, ούτε έχω μάθει γράμματα πολλά, ξέρω όμως ένα κι ένα κάνουν δύο και πως τα φωνήεντα είναι εφτά».
 * Πέρα από τους ήχους, λοιπόν, τα φωνήεντα είναι τόσα, γιατί μπορεί να είναι οι ήχοι πέντε, αλλά υπάρχει και το ζήτημα της προφοράς, μακρό ή βραχύ.
 * Εκτός από τον Μουφλουζέλη, ο Τζάρτζανος στη «Γραμματική της Αρχαίας Γλώσσης» αναφέρει ξεκάθαρα πως τα φωνήεντα είναι επτά.
 * Στον αντίποδα, «όντως στο γραπτό λόγο έχουμε επτά γραφήματα ι, η, υ, ε, α, ο, ω, που προφέρονται ως φωνήεντα, ενώ στον προφορικό έχουμε μόνο τέσσερα (πέντε αν προσθέσουμε το δίψηφο «ου» που συμβολίζει το φωνήεν /υ/)». Διαβάζοντας, λοιπόν, τα γραπτά κείμενα, διαφοροποιούμε και αναγνωρίζουμε επτά γραφήματα και αυτό μας οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η ελληνική γλώσσα έχει επτά φωνήεντα.
 * Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Τριανταφυλλίδης στη γραμματική του γράφει πως «φωνήεντα έχομε στη γλώσσα μας πέντε, τ’ ακόλουθα (ο λόγος είναι πάντοτε για φθόγγους και όχι για γράμματα): α, ε, ι, ο, ου».
 * Στην εποχή μας, ωστόσο, όλα τούτα μόνο σύγχυση δημιουργούν, γιατί οι νεοελληνόπαιδες με τα greeklish (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) που χρησιμοποιούν έχουν εξαθλιώσει την ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα να έχουν αποξενωθεί απ’ αυτήν και, κατ’ επέκταση, απ’ τον πολιτισμό και την ιστορία που αποτελούν την ταυτότητά μας ως έθνος. To ζήτημα, λοιπόν, πέραν των προαναφερθεισών «λεπτομερειών» είναι τα παιδιά να διδαχθούναι να μάθουν σωστά τη γλώσσα μας.
 Του Δημήτρη Γιατράκου

***  

  **  Τα  Βίντεο μας από την βιντεοθήκη μας και από την διήμερη απόδραση  στη κοντινή μας  Ζάκυνθο : ~**  005.  Ζάκυνθος λόφος Στράνη 2012 : Εδώ έγραφε ο  Διονύσιος Σ\ολωμός

http://www.youtube.com/watch?v=Z0lNvg_Fkf8  ,~** 006.  Διαδρομή προς λόφο Μπόχαλη Ζάκυνθος 2012 ¨:
http://www.youtube.com/watch?v=wT6DNNM9OLY  ,~** 007.  Λόφος Μπόχαλη Ζάκυνθος 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=r1YLvjEgkyE ,~** 008.  Ζάκυνθος λιμάνι 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=l_mM6eE7k6Q  ,** ~** 014 Ζακυνθινή διασκέδαση 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=7F6sfV7gJ1Y  ,** 
 
 
 *** ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/27-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/28062012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 28/06/2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/28-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα
  ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/29-2012_28.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/06/t-29062012_29.html  , TΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 29/06/2012 .-
~** http://vlasiosrfara.blogspot.gr/2012/06/30-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Ιουνίου 2012
ANARTHSEIS - ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 :
~ ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/01-2012_01.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 01 Ιουλίου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html  , Δευτέρα μιά άλλη μέρα στην ενημέρωση 02 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 02 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/03-2012.html  , Μεσσηνιακά καί Άλλα Τρίτη 03 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/4-2012.html  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 4 Ιοπυλίου 2012 .-
  ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html  , Καθημερινή ενημέρωση Πέμπτη 05 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 05 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/06-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Παρασκευή 06 Ιουλίου 2012 .-
~ ** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/07-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 07 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/8-2012.html  , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 8 Ιουλίου 2012
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09 Ιουλίου 2012 ‘-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html  , Στο διάβα της Δευτέρας 09 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/t-10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιουλίου 2012
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html   Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τετάρτη 11Ιουλίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/12-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 12 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/13-2012.html  ,
Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012.-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/14-15-2012.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο 14 , 15 Ιουλίου 2012 .-  ~**

Δεν υπάρχουν σχόλια: