Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 .
Από την καστροπολιτεία του ΜΥΣΤΡΑ ΣΠΑΡΤΗΣ 2010
Από το κάστρο του ΝΑΥΠΛΙΟΥ 2011
Ελαιόνας στο Αρφαρά Μεσσηνίας 2012
~* Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης .. Άρωμα Ζωής ...άρωμα διαδρομής : ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! *
*** "Άναψε κόκκινο" για τον Κίμωνα Κουλούρη :
* Ο Νόμος πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους !!
~ Ένταση επικρατεί στους κόλπους της Αστυνομίας σχετικά με τους «άνωθεν χειρισμούς» στην «υπόθεση Κουλούρη».
~ Ήδη το Σώμα Ειδικών Φρουρών και φυσικά η «Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.» ξεσηκώθηκαν μετά το απερίγραπτο συμβάν και τον τραυματισμό νεαρού αστυνομικού από τον πρώην υπουργό και πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη ο οποίος το Σάββατο το βράδυ υπέπεσε σε σειρά σοβαρότατων αδικημάτων παραβιάζοντας τέσσερα κόκκινα φανάρια, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που τον σταμάτησαν για έλεγχο.
* Αμέσως μετά υπέπεσε στο αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής για να συμπληρώσει τον ξέφρενο χουλιγκανισμό του στην προσπάθεια του να το σκάσει με τον τραυματισμό αστυνομικού με το αυτοκίνητο του.
* Τα γεγονότα είναι γνωστά, ωστόσο, ο Κίμων Κουλούρης αφέθη ελεύθερος χωρίς καν να του επιδοθεί κλήση για παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ενώ η Αστυνομία δεν ασχολήθηκε ούτε για τα προσχήματα με τα άλλα αδικήματα όπως αντίσταση κατά της αρχής είτε τον τραυματισμό του αστυνομικού στο πόδι που είναι και τα σημαντικότερα.
* Πολύ αργότερα μία επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας η οποία ήταν χαρακτηριστικά απαράδεκτη, επιχειρούσε να παρουσιάσει την «υπόθεση Κουλούρη» ως ένα απλό πταίσμα.-
*** Έκλεψαν έργο του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη
* Άγνωστοι δράστες εισέβαλαν λίγο πριν τις 05.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Εθνική Πινακοθήκη στη συμβολή των οδών Βασιλ. Κωνσταντίνου και Μιχαλακοπούλου, από όπου -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- αφαίρεσαν δύο πίνακες.
* Ο φύλακας της Πινακοθήκης άκουσε τον συναγερμό και είδε έναν άνδρα να τρέχει, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να διακρίνει αν κρατούσε κάτι.
* Ο φύλακας αμέσως ερεύνησε τους χώρους και διαπίστωσε ότι λείπουν δύο πίνακες ζωγραφικής, γι' αυτό ειδοποίησε την Αστυνομία και τους υπευθύνους.
* Από την ώρα εκείνη βρίσκονται στο κτήριο αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, που ερευνούν τον χώρο για να διαπιστώσουν πως ακριβώς έγινε η κλοπή.
*** Σώος ο οδηγός τζιπ που «πήρε» φωτιά
* Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα ένα πολυτελές τζιπ. Το περιστατικό σημειώθηκε κάτω από άγνωστε συνθήκες, στο 108ο χλμ. της Εθνικής Οδού Χανίων- Σητείας, στο ύψος του Φόδελε.
* Ευτυχώς, ο οδηγός κατάφερε να εγκαταλείψει το τζιπ έγκαιρα, ενώ το αυτοκίνητο υπέστη φθορές ύψους περίπου 30.000 ευρώ.
* Τις συνθήκες της φωτιάς διερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.- Πηγή: Cretalive.gr
*** «Kαμπάνα» στον γιατρό του Παναρκαδικού για το φακελάκι
* Σε τρία χρόνια με αναστολή καταδικάστηκε ο γιατρός του Παναρκαδικού νοσοκομείου Κωνσταντίνος Παντέλας, για το φακελάκι που ζήτησε και πήρε από έναν ασθενή.
* Ο γιατρός βέβαια μπορεί να ασκήσει έφεση για να προσβάλει την απόφαση. Αυτό όμως που μένει είναι ότι τιμωρήθηκε η ανηθικότητα.
* Το λόγο έχει τώρα και ο ιατρικός σύλλογος Αρκαδίας καθώς και το νοσοκομείο, που πρέπει να πάρουν από την πλευρά τους τα επιβαλλόμενα μέτρα προς παραδειγματισμό επίδοξων μιμητών.
*** Πέφτει η στάθμη στα ποτάμια του Έβρου
* Με τον μετρητή της στάθμης του ποταμού Έβρου στο Πύθιο να δείχνει 5.64 μ. και τους ποταμούς Άρδα και Ερυθροπόταμο να παρουσιάζουν μειωτικές τάσεις στη ροή των υδάτων τους, το ενδεχόμενο των πλημμυρών δεν έχει αποκλειστεί μεν, εν τούτοις στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Νομού Έβρου επικρατεί ηρεμία.
* Ο συναγερμός χτύπησε αργά το βράδυ της Παρασκευής, 6 Ιανουαρίου όταν απελευθερώθηκε το φράγμα του Ιβαϊλονγκράντ στη Βουλγαρία, και το πρωί του Σαββάτου «έφτασαν στα όρια τους» οι ποταμοί Άρδας και Ερυθροπόταμος. - Πηγή: ebros.gr
*** Προετοιμασία ενόψει Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ :
ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
* Στην τελική ευθεία για την κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μπαίνει το ΠΑΣΟΚ, με άλλα κορυφαία στελέχη να παίρνουν σαφή θέση στο θέμα της διαδοχής και άλλα να κρατούν στάση αναμονής. *** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ :
~** Καράβια... βγήκαν στη στεριά
- Κατολισθήσεις στην περιοχή της Νέδουσας και την Αρτεμισία, ενώ διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στην Αλαγονία
- Η κακοκαιρία κτύπησε και φέτος το Ακρογιάλι
- Τεράστια προβλήματα στα αλιευτικά καταφύγια της Τριφυλίας
- Εκτροπή κυκλοφορίας λόγω υπερχείλισης του Λαγκούβαρδου
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -Προβλήματα στον Ταΰγετο από την κακοκαιρία
Ιδιαίτερης έκτασης ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Δήμο της Καλαμάτας από την κακοκαιρία ανήμερα των Θεοφανείων.
Συγκεκριμένα, έγιναν κατολισθήσεις στην περιοχή της Νέδουσας και στην Αρτεμισία, ενώ διακοπή ρεύματος υπήρξε στην κοινότητα της Αλαγονίας. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου, προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και χρειάστηκε η επέμβαση οχημάτων της ΔΕΣΕ για να απομακρυνθούν, ενώ καταγράφηκαν και ζημιές σε στέγες σπιτιών.
Συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΣΕ καθάρισαν το δρόμο, ενώ μερική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης υπήρχε μέχρι χθες το απόγευμα στην Αλαγονία.
Η κακοκαιρία χτύπησε και φέτος το Ακρογιάλι
Το Ακρογιάλι βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο «στόχαστρο» των ισχυρών νοτιάδων που έπνεαν στη Μεσσηνία ανήμερα των Θεοφανείων. Τα τεράστια κύματα, το ύψος των οποίων, όπως μας είπε ο κάτοικος της περιοχής Παν. Κουκέας, ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό των κτηρίων, γέμισαν και φέτος με πέτρες και άμμο τον παραλιακό δρόμο.
Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε, επίσης, υποχώρηση του πρανούς σε ιδιοκτησία που βρίσκεται κοντά στον παραλιακό δρόμο, αλλά, όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Γκούζος, «μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή».
Η οργή των κυμάτων εκτονώθηκε και στα σπίτια των Παν. Γεωργουλέα και των αδελφών Γρηγ. και Δημ. Κουκέα, όπου τα νερά εισήλθαν από τα κεραμίδια και προκάλεσαν περισσότερες ζημιές στην πρώτη κατοικία.
Μηχανήματα του Δήμου Δυτικής Μάνης βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στο Ακρογιάλι, προκειμένου να καθαρίσουν τον παραλιακό δρόμο από τα φερτά υλικά και να διευκολύνουν τη συγκοινωνία που, λόγω της άμμου, διεξαγόταν με δυσχέρεια. Όπως είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, ζήτησε από τον αντιδήμαρχο να συνταχθεί τεχνική έκθεση για τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά, όπως ανέφερε, ήταν κατά πολύ μειωμένες σε σύγκριση με το παρελθόν.
Ο κ. Γιαννημάρας πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα ημερών η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την έναρξη των απαραίτητων έργων για την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών της περιοχής, που θα θέσουν τέλος στην επί χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων.
Την ίδια εικόνα έδωσε και ο κ. Κουκέας, επικαλούμενος σχετική πληροφόρηση που είχε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου.
ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΣ -Εκτροπή κυκλοφορίας λόγω υπερχείλισης
Τη διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο Φιλιατρών - Μαραθόπολης, στο σημείο που είναι το γεφυράκι του Λαγκούβαρδου, αποφάσισε προχθές η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας λόγω υπερχείλισης του ποταμού, κάτι που καθιστούσε επικίνδυνη και αδύνατη τη διέλευση οχημάτων. Έτσι, έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας σε αγροτικό δρόμο. Η έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού από καλάμια και φερτά υλικά του ποταμού, είχε ως αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανέβει ψηλά, βγαίνοντας και καλύπτοντας το οδόστρωμα.
Χθες, ωστόσο, που η βροχόπτωση σταμάτησε, η κυκλοφορία διεξήχθη κανονικά από το γεφυράκι του Λαγκούβαρδου, αλλά με προσοχή.
ΤΡΙΦΥΛΙΑ - Τεράστια προβλήματα στα αλιευτικά καταφύγια…
Οι δυνατοί άνεμοι των προηγούμενων ημερών και η ένταση της θαλασσοταραχής προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στα αλιευτικά καταφύγια της Τριφυλίας και ζημιές σε σκάφη και βάρκες.
Τη νύχτα της Πέμπτης και καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής τα πανύψηλα κύματα χτυπούσαν με μανία τους μόλους και τις προβλήτες, μπαίνοντας στα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια στην Κυπαρισσία, τη Μαραθόπολη, την Αγία Κυριακή και τον Αγρίλη.
Οι μόλοι, για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκαν ανίκανοι να σταματήσουν τη μανία των κυμάτων. Το δε λιμάνι της Κυπαρισσίας αποδείχθηκε για πολλοστή φορά πως παραμένει χωρίς καμία ασφάλεια, παρά την κατασκευή – επιμήκυνση του προσήνεμου μόλου, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο εντός του αλιευτικού καταφυγίου. Όλη η ρεστία που έμπαινε στο λιμάνι γυρνούσε γύρω – γύρω στα κρηπιδώματα και κατέληγε με όλη της την ένταση ξεσπώντας στο αλιευτικό καταφύγιο! Μάλιστα, βούλιαξε ένα ερασιτεχνικό σκάφος και πολλά υπέστησαν ζημιές.
Αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, καθώς και αρκετοί πολίτες που έσπευσαν στο λιμάνι, βλέποντας αυτό που συνέβαινε έτριβαν τα μάτια τους και με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπάθησαν να σώσουν βάρκες και σκάφη, τα οποία με μανία έδερναν τα κύματα, μονολογώντας πως «πήγαν στον αέρα τόσα εκατομμύρια ευρώ!».
Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να εκδηλώνονται τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, στο λιμάνι βρέθηκε ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Κώστας Ροϊλός. Μιλώντας στο «Θ», σημείωσε: «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το λιμάνι, παρά την επέκταση του προσήνεμου, δεν παρέχει καμία προστασία και ασφάλεια. Φωνάζουμε από την αρχή, αλλά δεν ακουγόμαστε. Ήδη στο κομμάτι που ενώνει ο παλιός με το νέο προσήνεμο, τα μπλόκια έχουν φύγει και με την επόμενη θαλασσοταραχή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει. Χρειάζεται άμεσα επέμβαση ενίσχυσής του.
[…] Όλο για ΕΣΠΑ ακούμε, αλλού εντάσσονται έργα, αλλά για το λιμάνι μας, τίποτα, μόνο λόγια. Ενδιαφέρονται μόνο για τη χερσαία ζώνη, ενώ το πρόβλημα είναι στο λιμάνι και το καταφύγιο».
Στη Μαραθόπολη, η μανία των κυμάτων ξέσπασε στο αλιευτικό καταφύγιο, με αποτέλεσμα αρκετά βαρκάκια να υποστούν πολλές και μεγάλες ζημιές, άλλα να βγουν έξω στη στεριά και, το κυριότερο, να υποστεί καθίζηση ο μόλος με τα μπλόκια! Το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης ήδη αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, ενώ μετά και το τελευταίο «χτύπημα» της θαλασσοταραχής δεν παρέχει ασφάλεια ελλιμενισμού και οι αλιείς σκέφτονται πολύ σοβαρά να βγάλουν στη στεριά τις βάρκες και τα σκάφη τους.
Την απόγνωσή τους για τα προβλήματα του καταφυγίου εξέφρασαν με δηλώσεις τους στο «Θ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθόπολης Γιώργος Μίγγας και αλιείς, οι οποίοι χρόνια τώρα ζητούν και διεκδικούν την εκτέλεση εργασιών προστασίας του καταφυγίου.
Ανάλογη και αντίστοιχη εικόνα, με προβλήματα και ζημιές, υπάρχει και στο αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Κυριακής, όπως και στο λιμανάκι του Αγρίλη
*** Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ
~ Φυτοφάρμακα και κάδμιο στα ποτάμια της Μεσσηνίας * Φυτοφάρμακο το οποίο έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια, αλλά και κάδμιο πάνω από το όριο, το σοβαρότερο για την ανθρώπινη υγεία βαρύ μέταλλο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ποτάμια της Μεσσηνίας, μετά από έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο το βιολόγο, δρα Κωνσταντίνο Χ. Γκρίτζαλη. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Μεσσήνιος ειδικός επιστήμονας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο την περασμένη Πέμπτη στην Καλαμάτα.
* Ο τίτλος του προγράμματος ήταν: «Τριετής παρακολούθηση της ποιότητας και εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης των εξής ποταμών του Ν. Μεσσηνίας: Πάμισος, Άρις, Λυγδού, Έπης, Καριάς, Τζάνες - Πολυλίμνιου, Μαυροζούμενα, Δεσπότης, Μουρτιάς, Αρκαδικός, Νέδα και Βελίκας», ενώ η χρηματοδότηση έγινε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας.
~* Βαρύ μέταλλο πάνω από το όριο
* Αξιοσημείωτο χαρακτήρισε ο κ. Γκρίτζαλης το γεγονός ότι στο πλαίσιο ανίχνευσης για 90 φυτοφάρμακα, εντοπίστηκε ουσία που έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια. Από συζήτηση που είχε ο ίδιος με συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρέπει να πρόκειται για υπολειμματική μορφή, γιατί βρέθηκε σε πολύ μικρή ποσότητα και μάλλον είχε παραμείνει στο έδαφος από χρήσεις προηγούμενων ετών.
* Ο ερευνητής έκανε λόγο για αυξημένες τιμές σε διάφορες ουσίες τον Ιούνιο που γίνεται μεγαλύτερη χρήση σε ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα κ.λπ. «Αυτό το βλέπουμε σε όλους τους σταθμούς, ακόμη και σε πολύ καθαρά νερά, όπου έχουμε πολύ ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως το Σελλά στη Νέδα».
* Και πρόσθεσε: «Κάναμε έρευνα για βαρέα μέταλλα, και στο νερό και στο ίζημα, όπου εδώ το ενδιαφέρον είναι ότι το κάδμιο, το σοβαρότερο για την ανθρώπινη υγεία βαρύ μέταλλο, βρέθηκε παραπάνω από το όριο. Πιθανότατα να προέρχεται από λιπάσματα, αλλά αυτό θέλει διερεύνηση».
* Σε άλλες χημικές και φυσικοχημικές αναλύσεις παρατηρήθηκαν διάφορες αυξημένες τιμές, οι οποίες προκαλούνται είτε από την αλατότητα στο ποτάμι, είτε από τη διάθεση άλλων αποβλήτων. «Πολύ λίγοι σταθμοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε καλή κατάσταση, οι οποίοι είναι ορεινοί και δεν υπάρχουν εκεί παράνομες δραστηριότητες» παρατήρησε ο κ. Γκρίτζαλης, ενώ συμπλήρωσε ότι πάντα παίζει ρόλο η συγκυρία με τη διάθεση των ρύπων, τη γεωλογία της περιοχής, τις βροχοπτώσεις και άλλους παράγοντες.
* Επισήμανε, ακόμη, ότι ο Μεσσηνιακός κόλπος δέχεται επιβάρυνση και από τα μικρότερα ποτάμια του νομού, ωστόσο χαρακτήρισε τη Μεσσηνία ανοιχτό μουσείο φυσικής ιστορίας, λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας της.
~* Το ερευνητικό έργο
* Σκοπός του παραπάνω ερευνητικού έργου ήταν η τριετής παρακολούθηση και εκτίμηση - ταξινόμηση των ποταμών αυτών με βιολογικά, υδρομορφολογικά και φυσικοχημικά κριτήρια, όπως έχει υιοθετηθεί σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, η δημιουργία βάσης δεδομένων σχετική με το έργο αυτό για μελλοντική διαχείριση, αλλά και στο πλαίσιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60/ΕΕ.
~* Δράσεις του έργου:
• Η μελέτη της βιοποικιλότητας και της φέρουσας ικανότητας των ποταμών αυτών ως προς τα μακροασπόνδυλα, με την εφαρμογή των Βιοτικών Δεικτών.
• Αναλύσεις για φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, φαινόλες, θρεπτικά ποταμών και εκβολικών - παράκτιων υδάτων, ολικό άνθρακα και άλλα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά.
• Υδρομορφολογικός χαρακτηρισμός των ποταμών που έχει ως στόχο την καταγραφή της υδρογεωμορφολογικής κατάστασης των ποταμών, όπου μεταξύ άλλων χρησιμεύει για την αποκατάσταση και διατήρηση των αδιατάρακτων ενδιαιτημάτων και το σχεδιασμό βιώσιμων διαχειριστικών μέτρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής.
• Όλες αυτές οι εργασίες, σε δύο περιόδους ανα έτος.
• Χαρτογράφηση τρωτότητας και εκτίμηση επικινδυνότητας ρύπανσης του υπόγειου νερού.
*** Kυπαρισσία
~ Σεκιουριτάς έτρεψε σε φυγή διαρρήκτες στην Τερψιθέα * Σωτήρια ήταν η έγκαιρη επέμβαση σεκιουριτά το βράδυ της Πέμπτης στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας, τρέποντας σε φυγή άγνωστους κακοποιούς που είχαν παραβιάσει σπίτι επί της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών.
* Μάλιστα, το εν λόγω σπίτι, ιδιοκτησίας συνταξιούχου αστυνομικού που διαμένει στην Αθήνα, είχε γίνει στόχος διαρρηκτών και στο πρόσφατο παρελθόν, όχι μία, αλλά πέντε φορές και με την τελευταία, έξι!
* Το γεγονός των αλλεπάλληλων παραβιάσεων και διαρρήξεων τον ανάγκασε να αναθέσει, εδώ και ένα μήνα περίπου, τη φύλαξη του σπιτιού σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.
* Το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τις 10.00, ο νεαρός υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, Θανάσης Βλάμης, κινούμενος για περιπολία στην Ε.Ο. Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, με κατεύθυνση προς Φαρακλάδα, φτάνοντας στην Τερψιθέα είδε στο μπαλκόνι του διώροφου σπιτιού ένα άτομο, την πόρτα ανοιχτή και μέσα στην οικία φως. Όπως είπε ο νεαρός σεκιουριτάς στο «Θ», υπέθεσε πως είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, αλλά επισκέπτεται συχνά τη γενέτειρά του. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, σε επικοινωνία που είχαν, του είχε πει πως θα ερχόταν στην Κυπαρισσία. Έκοψε, λοιπόν, ταχύτητα και κοιτώντας καλύτερα διέκρινε κάποιον που φορούσε μπουφάν με κουκούλα στο μπαλκόνι. Αμέσως έστριψε με το αυτοκίνητο της εταιρείας και μπήκε στην αυλή. Αφήνοντας αναμμένα τα φώτα του οχήματος, βγήκε έξω και με το φακό φώτισε το μπαλκόνι, εκεί που ήταν το άγνωστο άτομο και φώναξε. Ο κακοποιός, με το που αντιλήφθηκε την παρουσία του σεκιουριτά και είδε τα φώτα του αυτοκινήτου και του φακού, φώναξε να βγει μέσα από το σπίτι ο συνεργός του, που επίσης φορούσε μπουφάν με κουκούλα. Ο σεκιουριτάς τούς έβαλε τις φωνές και έτρεξε να τους πλησιάσει, αλλά ο ένας πήδηξε από το μπαλκόνι πίσω στο χωράφι και ο άλλος κατέβηκε γρήγορα από τη σκάλα και έτρεξε.
* Ο σεκιουριτάς ειδοποίησε αμέσως το Α.Τ. Κυπαρισσίας και σχεδόν αστραπιαία έφτασαν στο σημείο άνδρες της ΟΠΚΕ, που εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στα χωράφια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, χωρίς ωστόσο να τους εντοπίσουν.
* Οι δύο διαρρήκτες είχαν παραβιάσει την πόρτα του σπιτιού και είχαν μαζέψει και συγκεντρώσει όλα τα αντικείμενα και είδη αξίας στο μπαλκόνι. Μάλιστα, για να τα κουβαλήσουν είχαν σκίσει πιτζάμες και σεντόνια. Με την επέμβαση του σεκιουριτά, όμως, τράπηκαν σε φυγή χωρίς να αφαιρέσουν κάτι, ενώ στον πανικό τους άφησαν σύνεργά τους και ένα φακό. Αυτά εξετάζονται για δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς ο ένας από αυτούς δε φορούσε γάντια, ενώ στην προσπάθεια διαφυγής τους και οι δύο τραυματίστηκαν, αφού βρέθηκαν κηλίδες αίματος.
*** Tι απέγιναν οι αγανακτισμένοι του 2011;
* Έκαναν την εμφάνισή τους στις 25 Μαΐου 2011 στην πλατεία 23ης Μαρτίου... κι έγιναν σήμα κατατεθέν της επί μήνες. Ο λόγος για τους αγανακτισμένους πολίτες της Καλαμάτας. Αποτέλεσαν, δε, ένα κίνημα που εξαπλώθηκε παντού στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τους αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος. ~ Τι απέγιναν, όμως, οι αγανακτισμένοι;
* Για να πάρουμε τις σχετικές απαντήσεις, συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με τρία παιδιά της πλατείας 23ης Μαρτίου, τη Σοφία, τη Μαρία και τη Βίλλυ.
- Ας δούμε τι μας είπαν:
-Οι αγανακτισμένοι τελείωσαν;
~ Σ.Κ.: Ως Κίνημα Αγανακτισμένων, ναι. Ως αγανακτισμένοι πολίτες, καθόλου. Ίσα ίσα αυξήθηκαν.
~ Μ.Α.: Οι αγανακτισμένοι δε «διαλύθηκαν» ακριβώς, απλά δεν είχαν την ωριμότητα που έπρεπε ως κίνημα για να επιβιώσουν.
~ Β.Μ.: Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται ψυχή και σώματι στην αδικία, καμία τέτοια κατακλείδα δεν είναι δυνατή. Οι αγανακτισμένοι ούτε γεννήθηκαν το καλοκαίρι, ούτε πέθαναν με το τέλος των... διακοπών. Απλώς τότε συναντήθηκαν σε τόσο μεγάλο ποσοστό και με τόσο μεγάλη ένταση.
-Όμως, χάθηκαν από τις πλατείες, γιατί;
~ Σ.Κ.: Οι πλατείες έληξαν μαζί με την απογοήτευση με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Έκαναν τον κύκλο τους και δεν είχαν συνέχεια ως πλατείες. Είχαν, όμως, συνέχεια στην αφύπνιση, την αντίδραση και την αλληλεγγύη.
~ Β.Μ.: Νομίζω πως σε κάθε κίνημα προκύπτει στην πορεία ένα είδος «φιλτραρίσματος», κατόπιν του οποίου μένουν μόνο εκείνοι που, όντως, έχουν την κατάλληλη επιμονή και υπομονή να αγωνιστούν. Συνεπώς, αρχικά μειώθηκε πληθυσμιακά η όποια δράση. Οι διαδηλωτές δε γύρισαν στο σπίτι στο σύνολό τους, άλλαξαν στέκια, ίδρυσαν ανεξάρτητες συνελεύσεις σε πολλές πόλεις της χώρας και δεν παύουν να αγωνίζονται ποικιλοτρόπως. Πέρασαν, δηλαδή, σε ένα κατοπινό βήμα δράσης, θεωρώ, όσοι ήξεραν γιατί βρέθηκαν στην πλατεία και μπορούν ηθικά να συνεχίσουν να αντιστέκονται.
-Θεωρείς ότι πετύχατε κάτι τελικά;
~ Σ.Κ.: Είμαι περήφανη και χαρούμενη για τον κόσμο που ενώθηκε, ανοίχτηκε, μίλησε, συζήτησε, αντέδρασε, διαφώνησε, βρήκε κοινές συνισταμένες και συνεχίζει να αγωνίζεται με αλληλεγγύη, ακόμα κι αν δε φαίνεται τόσο πολύ. Δεν είναι λίγα όσα έγιναν αυτό το καλοκαίρι.
~ Μ.Α.: Πέτυχε, όμως, κάτι πολύ σημαντικό, να «αφυπνίσει» και να βγάλει στο δρόμο και στις πλατείες ανθρώπους που δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι ότι θα βγουν μια ημέρα στο δρόμο να φωνάξουν και να διαμαρτυρηθούν.
* Όπως θα έχει διαπιστώσεις και εσύ, η οικονομία της χώρας και γενικά η χώρα έχει μια φθίνουσα πορεία, η οποία πραγματικά δεν ξέρω πού θα φτάσει. Οπότε τα πράγματα, όχι, δεν πάνε καλά, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
~ Β.Μ.: Θα ακουστεί κλισέ, αλλά σίγουρα κατακτήσαμε ένα επίπεδο κοινωνικής συνείδησης και συνοχής που πριν φάνταζε «αριστερό ρομάντζο». Ας μην παραβλέπουμε ότι το καλοκαίρι οι κατά τόπους συνελεύσεις δε λειτούργησαν μόνο ως ένα είδος ευθείας αντιπολίτευσης, αλλά έφεραν στο προσκήνιο και μια γενική κοινωνική αντιπρόταση. Δημιουργήθηκε ξανά η αίσθηση της «λαϊκής θέλησης» σε ανθρώπους που ποτέ δεν ένιωσαν μέρος ενός λαού χωρίς εθνικιστικά στεγανά. Συναντήθηκαν ακόμη ιδεολογίες που έχουν από καιρό μουχλιάσει, δόθηκε το έναυσμα για ένα update στην κοινή αλλά και την πρωτότυπη σκέψη. Καιρός δεν ήταν να ξεχάσουμε τους Στάλιν και τους Καραμανλήδες και να το πιάσουμε από την αρχή το πράγμα;
-Τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο;
~ Σ.Κ.: Τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το πολύ χειρότερο, δυστυχώς. Και προβλέπεται συνέχεια. Όσο δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα όσα μας κάνουν, τόσο χειρότερες θα είναι οι εξελίξεις.
~ Β.Μ.: Πολιτικά όχι. Μπορεί να υπήρξαν έντονοι τριγμοί στα έδρανα, αλλά οι αποφάσεις που πάρθηκαν και παίρνονται εξακολουθούν να είναι καταστροφικές. Λόγω του γενικευμένου ασταθούς κλίματος, όμως, που διέπει πια σχεδόν όλη την οικουμένη, είμαι βέβαιη ότι οι πραγματικές μάχες δεν έχουν ακόμη δοθεί κι ότι αυτή η παντοκρατορία των μεγαλοκέφαλων της οικονομίας βιώνει την ακμή πριν από την παρακμή της. Ξέρεις, όπως αυτό το λεπτό σιγής πριν εκραγεί η χειροβομβίδα στις αμερικανικές ταινίες.
-Αυτή τη στιγμή είστε ενεργοί δηλαδή;
~ Σ.Κ.: Ναι. Εσείς δεν είστε; Αν δεν είστε, ξανασκεφτείτε το. Είμαι ενεργή ως άτομο. Αρνούμαι να πληρώσω χαράτσια που πάνε για εξόφληση εγκληματικών τόκων που υπέγραψαν άλλοι για μένα. Αρνούμαι να δεχτώ τους εκβιασμούς τους. Αρνούμαι τα πουλημένα ΜΜΕ τους και τις κούφιες υποσχέσεις τους. Ταυτόχρονα, συμμετέχω σε δράσεις αλληλεγγύης που οργανώνονται στην πόλη μας και βοηθάω όπου μπορώ. Και δεν είμαι η μόνη. Το κάνουν και πολλοί ακόμα άνθρωποι γύρω μου, είτε ήταν το καλοκαίρι στην πλατεία είτε όχι.
* Η πορεία που οργανώθηκε από την Ανοιχτή Συνέλευση την 28η Οκτωβρίου και όσα ακολούθησαν, έγιναν από τον κόσμο και όχι από τα 50 άτομα της πορείας και τα είδαμε όλοι. Δείχνει ότι ο κόσμος είναι ο καθοριστικός παράγοντας, είτε είναι οργανωμένος είτε όχι. Σαφώς η οργάνωση και η συσπείρωση κάνει τα πράγματα καλύτερα, αλλά δεν μπορείς να πιέσεις κανέναν να κάνει κάτι που δε θέλει. Έρχεται η στιγμή, όπως έγινε μαγικά την 28η Οκτωβρίου, που ο κόσμος κινείται μαζικά και συλλογικά! Μακάρι να ξαναγίνει.
~ Μ.Α.: Αυτή την περίοδο το κίνημα των αγανακτισμένων, από όσο γνωρίζω, δεν είναι ενεργό, είναι όμως κάποιες συλλογικότητες, όπως η Ανοιχτή Συνέλευση, της οποίας είμαι ενεργό μέλος.
~ Β.Μ.: Ναι, γίνονται τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις στο χώρο της Ανοιχτής Συνέλευσης από μια πολύμορφη μάζα, μολονότι έχω παρατηρήσει πως τα μέσα την προβάλλουν ως στέκι αναχρονιστών αριστεριστών. Ακόμη, πολίτες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του καλοκαιριού έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για δράσεις, όπως είναι τα ανταλλακτικά παζάρια, η οργάνωση τραπεζών χρόνου ή εναλλακτικής συναλλαγής και η σταδιακή οργάνωση δωρεάν κοινωνικής ενισχυτικής διδασκαλίας για απόρους μαθητές. Δε θέλω, όμως, να μαρτυρήσω περισσότερα. Πάντως, υπάρχουν πλέον πολλές μικρές αυτο-οργανωμένες ομάδες φίλων που κάνουν πράγματα και πολίτες που τοποθετούνται συνεχώς στα ΜΜΕ.
-Πάντα μέλημά σας ήταν η αληθινή δημοκρατία και να φύγουν οι 300. Πρακτικά, μπορούν να γίνουν αυτά; Και αν φύγουν αυτοί, να έρθουν ποιοι;
~ Σ.Κ.: Μέλημά μας η αληθινή δημοκρατία. Δικό σας δεν είναι; Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει πρακτικά. Όπως όλος ο κόσμος προβληματίζομαι. Ακούω, μαθαίνω, ενημερώνομαι. Αλλά ξέρω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι συνυπεύθυνα για όσα γίνονται, και η «συγκυβέρνησή» τους με το τρίτο «μεγάλο» κόμμα, η ψήφιση όσων μέχρι τότε «καταδίκαζαν» και αρνούνταν να ψηφίσουν, μου δείχνει ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι μια καρέκλα, ένα μερίδιο στην πίτα. Όσοι τα ψήφισαν αυτά τα εκτρώματα, για μένα είναι προδότες της χώρας και δεν τους συγχωρώ, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το ξεπούλημα του μέλλοντός μας.
* Τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, και όσοι ψάχνουν εύκολες λύσεις κι απαντήσεις, θα απογοητευτούν. Δε θα πω σε κανέναν τι και πώς να ψηφίσει, να το κάνει ή όχι. Ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του. Αλλά ξέρω σίγουρα τι δε θα ψηφίσω.
~ Μ.Α.: Τώρα, όσον αφορά στους 300 και την πραγματική δημοκρατία, δεν είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να σου απαντήσω. Από την άλλη, είναι μια μεγάλη συζήτηση, η οποία δε γίνεται να γίνει από εδώ.
~ Β.Μ.: Α, εδώ νομίζω πως έχει μεσολαβήσει μια τεράστια παρεξήγηση. Έχω την εντύπωση ότι, μιλώντας για «Άμεση Δημοκρατία», άλλοι εννόησαν την αμεσότητα χρονικά, δηλαδή «δημοκρατία εδώ και τώρα», κι άλλοι πολιτικά, δηλαδή «χωρίς αντιπροσώπους». Η δεύτερη οπτική είναι δυνατόν να πραγματωθεί και συχνά πιστεύω πως είναι ασφαλέστερη από την έμμεση δημοκρατική οργάνωση, που, εδώ που τα λέμε, δεν μπορεί να είναι δημοκρατική εκ των πραγμάτων. Ο άνθρωπος αποθηριώνεται πολύ εύκολα, όταν από την εξουσία παίρνει μόνο τα προνόμια και έχει το θεσμικό δικαίωμα να μην αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη. Όσο για το ποιοι να έρθουν, να μην έρθει κανείς. Το αίτημα της αλλαγής δεν αφορά στα πρόσωπα, αφορά καθαρά στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του όποιου κράτους. Στην πραγματική Δημοκρατία δε χρειάζεται να υπάρχει «ο κάποιος», χρειάζεται κατ’ αρχάς να υπάρχει ο Δήμος, όλα τα άλλα είναι είτε στολίδια είτε ύποπτα.
-Τι σας έχει αφήσει όλο αυτό το κίνημα;
~ Σ.Κ.: Μου έχει αφήσει πολλά: μου έδωσε την ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί να ενωθεί και να αντιδράσει, την υπομονή να ακούω τον άλλο προσεκτικά και να συμφωνώ ή να διαφωνώ μαζί του χωρίς εγωισμούς, ώστε να βρούμε μαζί την καλύτερη λύση, με έκανε να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που κοιτάνε πέρα από τον εαυτούλη τους, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ αξιόλογα άτομα και να χτίσω σχέσεις και φιλίες. Και να σου πω και κάτι; Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα είναι εύκολα ή ότι δε γίνονται λάθη, αλλά τουλάχιστον θα κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια, επειδή το προσπάθησα όσο μπορούσα. Δεν είναι λίγο αυτό...
~ Μ.Α.: Με ρωτάς τι μου έχει «μείνει» από τις πλατείες και τους αγανακτισμένους… Πέρα από τα κλασσικά ότι, δηλαδή, έκανα κάποιες γνωριμίες και κάποιους καλούς, με όλη τη σημασία της λέξεως, φίλους, μου έχει αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση για το εάν ποτέ θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως σύνολο απέναντι στον οποιοδήποτε «εχθρό» και εάν θα ωριμάσει ποτέ αυτό το κίνημα στην όποια μορφή εμφανιστεί ξανά, εάν εμφανιστεί.
~ Β.Μ.: Μου άφησε ένα διαρκή αναστοχασμό. Νόμιζα ότι ήμουν φιλελεύθερη, αλλά δεν ήμουν πάντα. Νόμιζα ότι ήμουν δημοκρατική, αλλά δε φερόμουν πάντα ανάλογα. Κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας άνθρωποι που πριν από την κρίση, στην καλύτερη περίπτωση, θα ανταλλάζαμε καμιά μούντζα στις διασταυρώσεις. Αυτό κι αν είναι επίτευγμα. Δεν ξέρω αν στο σύνολό μας ως πολίτες ωριμάσαμε, πάντως διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο δεν είμαστε ώριμοι, αλλά ότι έχουμε υπάρξει περισσότερο τροφοδοτικοί παράγοντες για το σύστημα απ’ όσο φανταζόμασταν, μόνο και μόνο μέσω των στερεοτύπων μας.
-Κάτι τελευταίο προς τον κόσμο;
~ Σ.Κ.: Δεν είμαι πολιτικός (ευτυχώς) και ούτε φιλοδοξώ να γίνω για να απευθύνω κάτι προς τον κόσμο. Όλοι έχουμε μυαλό, ας έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά, και ας κρίνουμε. Αλλά να ξέρουμε ότι εμείς είμαστε η αλλαγή που θέλουμε και ότι οι αποφάσεις μας πλέον έχουν τεράστια βαρύτητα για όλους μας και, κυρίως, για τα παιδιά μας.
~ Μ.Α.: Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι να καταφέρουμε να καλυτερέψουμε τα πράγματα, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα ατομικά, αλλά από όλους μαζί, σαν σύνολο.
~ Β.Μ.: Να αποφύγουμε άπαντες την υπερβολή στις θριαμβολογίες, αλλά και στην απογοήτευση, για να δούμε φως. Ο Αναγνωστάκης ήταν, μου φαίνεται, που έλεγε «Στα θλιβερά τραγούδια τους φύτρωσε ένας λωτός/να γεννηθούμε στον χυμό του εμείς πιο νέοι».
~ Σ.Κ.: Αν θέλετε, θα σας πω ιστορία με την οποία θέλω να κλείσω: «Προχθές κάποια κυρία που μένει στο διπλανό διαμέρισμα, μου είπε για μια άλλη κυρία της πολυκατοικίας ότι την είδε στενά παρακάτω να ζητιανεύει.
- Εχθές η ίδια κυρία μού είπε για τον εαυτόν της ότι προχωράνε σε κατάσχεση του σπιτιού της, γιατί η ίδια είναι απολυμένη εδώ και αρκετούς μήνες και αδυνατεί να πληρώσει το δάνειό της.
- Απόψε γυρνώντας σπίτι μου είδα ανθρώπους βουτηγμένους στα σκουπίδια να ψάχνουν κάτι να βάλουν στο στόμα τους.
- Όταν πεθαίνουν οι γονείς μας και δε θα μπορούμε να τους βοηθήσουμε, όταν τα παιδιά μας βρεθούν απολυμένα και απελπισμένα, όταν χάσουμε τις δικές μας δουλειές... τότε και μόνο τότε... ίσως κάτι γίνει. Μέχρι τότε: σσσσστ… οι Έλληνες ξανακοιμήθηκαν».
*** Οι εργάτες της ελιάς
* Το ελαιόλαδο δεν έχει τιμή. Ούτε τα μεροκάματα δε βγαίνουν, λένε οι Μεσσήνιοι αγρότες, που μόνο για την… τιμή των όπλων μαζεύουν τις ελιές. Αν θέλουμε, βέβαια, να είμαστε ακριβείς, δεν τις μαζεύουν οι ίδιοι. Από τότε που όνειρο του Έλληνα γονιού ήταν να δει το παιδί του πτυχιούχο, με μια θεσούλα στο Δημόσιο, η ελληνική ύπαιθρος άρχισε να ερημώνει. Το λιομάζωμα το ανέλαβαν μετανάστες, συνήθως «μαύρα» και με χαμηλά μεροκάματα. Πρώτοι οι Αλβανοί, χρόνια στη χώρα μας. Αλλά και Ρουμάνοι, Βούλγαροι. Πάνω που αρχίσαμε να τους αποδεχόμαστε και κάπως να σταθεροποιούνται τα μεροκάματά τους, ήρθε η κρίση και τα είδαν να πέφτουν πάλι από την αρχή. Εν τω μεταξύ, άλλες εθνικότητες –Πακιστανοί, Αφγανοί, Κούρδοι- έκαναν τη εμφάνισή τους ως ανειδίκευτοι εργάτες γης. Τα δικά τους ημερομίσθια σήμερα δεν ξεπερνούν τα 20-25 ευρώ. Οι ντόπιοι είναι μοιρασμένοι: Κάποιοι παραπονιούνται πως οι εργάτες ζητάνε πολλά, «δε φτάνει που τους δίνουμε δουλειά!», τα γνωστά. Υπάρχουν όμως και Μεσσήνιοι που αναγνωρίζουν ότι τα μεροκάματα δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Σχολιάζουν τις αποφάσεις Δήμων να τοιχοκολλήσουν ανακοινώσεις στις κοινότητες, ορίζοντας ανώτερη τιμή στο μεροκάματο, αντί να κινητοποιηθούν συντονισμένα για τη βελτίωση της τιμής του ελαιολάδου. Οι ίδιοι οι εργάτες, όμως, τι λένε; * Off the record, αρκετοί εργάτες της ελιάς μού μίλησαν. Λίγοι, ωστόσο, μου επέτρεψαν να δημοσιοποιήσω τα λεγόμενά τους και φωτογραφίες. Με τη νέα φουρνιά μεταναστών, Πακιστανοί και Αφγανοί κυρίως, δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. Δεν ξέρουν τη γλώσσα, ελάχιστοι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας. Ρουμανικής και βουλγαρικής καταγωγής εργάτες με καλοδέχτηκαν, αλλά δε θέλησαν να μιλήσουν δημόσια. Οι μόνιμοι Αλβανοί της Μεσσηνίας, όμως, γνωρίζουν καλά τη γλώσσα, έχουν σχέσεις φιλίας με τους Έλληνες και φάνηκαν περισσότερο ανοιχτοί.
* Ο Δημήτρης Νέλες βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1992. Πριν από δύο χρόνια ήρθαν στη Μεσσηνία και η σύζυγος με το γιο τους. «Από την ημέρα που ήρθα μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα πάντα», λέει ο Δημήτρης Νέλες. «Λόγω κρίσης, δουλειά δεν έχει, πληρώνουμε για τα πάντα και είναι άλλοι εργάτες πιο φθηνοί».
* «Όσο ζούσα στην Αλβανία δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τις ελιές», συνεχίζει. «Με την οικοδομή ασχολιόμουν, αλλά δούλεψα για ένα διάστημα και στον Κωτσόβολο στην Αλβανία. Καλά δεν ήταν, αλλιώς δε θα έφευγα. Τώρα έχω μάθει να κάνω διάφορα πράγματα. Το χειμώνα μαζεύω ελιές, δουλειά δύσκολη. Μέχρι στιγμής, κάπως τα βολεύουμε, αργότερα δεν ξέρω».
* Ο Αλίας Λαβδουρίμ, 30 ετών, και ο Νικολά Γιακί, 37, έχουν δεκαεπτά χρόνια στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δέκα στη Μεσσηνία.
* «Ήρθαμε για μια καλύτερη ζωή», μου λένε. «Για να έχουμε δουλειά. Από την αρχή κάναμε όλων των ειδών τις δουλειές. Όταν ξεκινήσαμε, το μάζεμα της ελιάς μάς φαινόταν δύσκολο, γιατί δεν το ξέραμε. Τώρα, τη μάθαμε τη δουλειά».
* «Από την άλλη, ζούμε χρόνια εδώ, μας γνωρίζουν οι ντόπιοι, τα μεροκάματα που παίρνουμε είναι σχεδόν ίδια με αυτά των Ελλήνων», αναφέρει ο Νικολά Γιακί. «Φέτος παίρνουμε 40 ευρώ. Αλλά, δυστυχώς, δεν έχει δουλειά. Πολύ λίγα πράγματα. Λιγότερο από τη μισή δουλειά. Έχουν έρθει εργάτες που δουλεύουν με πολύ λιγότερα χρήματα».
* «Με λίγα λόγια», συνεχίζει ο Αλίας Λαβδουρίμ, «δεν είναι σαν τα άλλα χρόνια. Δουλεύω δέκα χρόνια στην περιοχή σας και φέτος με πήρανε μόνο σε τρεις δουλειές. Φέτος παίρνουν Πακιστανούς, Αφγανούς, άλλους να δουλέψουν. Εγώ, πληρώνω για την άδεια παραμονής, πληρώνω και ΟΓΑ, συνολικά κοντά 1.000 ευρώ. Χωρίς δουλειά, είναι δύσκολο να βγει η καθημερινότητα».
* Οικογένεια έχετε εδώ; Το σκέφτεστε να μείνετε στη Μεσσηνία ή θα επιστρέψετε στη χώρα σας;
* «Θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχει δουλειά», απαντούν. «Βέβαια, η Ελλάδα, ακόμη και τώρα, εξακολουθεί να είναι καλύτερη από την Αλβανία. Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα όταν φύγαμε από Αλβανία και εξακολουθούν να είναι. Την κρίση στην Ελλάδα, τώρα την είδαμε. Και καταλαβαίνετε, ότι αν έχει κρίση εδώ, θα έχει κρίση και στην Αλβανία. Εμείς δουλεύουμε για να στέλνουμε χρήματα και στη χώρα μας, στους δικούς μας για να ζήσουν. Αν δε δουλεύω εγώ εδώ, τι να φάνε αυτοί εκεί;».
* «Όλοι μας, Έλληνες και Αλβανοί, δουλεύουμε για να κάνουμε κάτι καλύτερο για τις οικογένειές μας», λέει ο Αλίας Λαβδουρίμ. «Παλιότερα, κάτι μαζεύαμε και στέλναμε στους δικούς μας. Εγώ, πάντως, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχω βάλει τίποτα στην άκρη».
* Από τους ντόπιους, λένε, δεν έχουν παράπονο. «Μας φιλοξένησαν, μας δέχθηκαν, μας δίνουν δουλειά. Αλλά πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, έχουν προβλήματα. Στις ελιές τα προβλήματα άρχισαν νωρίτερα. Δεν έχει τιμή το ελαιόλαδο, πλέον οι ντόπιοι απλώς τις μαζεύουν, δεν μπορούν να βγάλουν κάτι από τις ελιές».
* Διαφορετική περίπτωση μετανάστη, ο μηχανολόγος Μάρκο Σίαριτς, ήρθε στην Ελλάδα πριν από περίπου 20 χρόνια. Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ήταν ο λόγος. Στην Ελλάδα κατέληξε αφού πέρασε από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει στο μάζεμα της ελιάς.
* «Λόγω κρίσης είναι λιγότερα τα μεροκάματα. Για το μάζεμα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα, πέρα από αυτό», λέει ο Μάρκο Σίαριτς.
* Στη Σερβία δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με το μάζεμα της ελιάς ή άλλες γεωργικές εργασίες. Του φαίνεται δύσκολη δουλειά; τον ρωτάω.
*«Είναι μια δουλειά δύσκολη όσο όλες», απαντά.
* «Η κρίση στην ελιά και το ελαιόλαδο είχε ξεκινήσει πολύ πριν νιώσουμε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα», σημειώνει. «Το πρόβλημα με το λάδι έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Αν δεν υπήρχαν επιδοτήσεις, οι περισσότεροι δε θα ασχολούνταν με τις ελιές, δε συμφέρει. Το λάδι είναι φθηνό, τα μεροκάματα είναι ακριβά -40 ευρώ είναι πολλά- δεδομένης της τιμής του λαδιού. Αλλά και οι εργάτες δεν μπορούν να παίρνουν λιγότερα. Έχουν ανάγκες, υποχρεώσεις, υπάρχει η κρίση και το λιομάζωμα δεν είναι μια δουλειά που σε χρειάζεται όλο το χρόνο, είναι εποχική».
* Φέτος, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, πήγε στη Σερβία. Θα το σκεφτόταν να επιστρέψει; «Όχι. Ξέρεις τι γίνεται; Εμένα το σπίτι μου είναι εδώ. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Κάποιες φορές, πιο ξένος νιώθω στη Σερβία, παρά εδώ. Οι Έλληνες ποτέ δε με έκαναν να νιώθω ξένος. Η Ελλάδα και η Σερβία είναι πολύ κοντά. Έχω ταξιδέψει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μόνο εδώ νιώθω άνετα. Είναι κάποιες κοινές αναφορές, είναι τα Βαλκάνια. Στις άλλες χώρες δε μου άρεσε ο τρόπος ζωής. Ενώ εδώ είναι περίπου σαν κι εμάς. Εγώ στην Ελλάδα δεν αισθάνθηκα ξένος ποτέ».
* «Η ανάγκη σε κάνει να μάθεις πολλά πράγματα», λέει. «Ή θα γίνεις παλιάνθρωπος ή θα γίνει σωστός. Το να γίνεις σωστός είναι δύσκολο, ενώ παλιάνθρωπος γίνεσαι αμέσως. Εργάστηκα και σε άλλες δουλειές στην Ελλάδα, αλλά οι αγροτικές έχουν άλλη ποιότητα. Μου αρέσει που ζω στο χωριό. Βλέπεις πράγματα, ζεις καταστάσεις που δε θα ζούσες ποτέ στην πόλη».
* «Δε θα έφευγα από την Ελλάδα», καταλήγει. «Τα καλύτερά μου χρόνια τα έχω περάσει εδώ. Στη Σερβία δεν έχω δουλέψει ποτέ. Και ό,τι έχω μάθει, το έχω μάθει εδώ». Πηγή ενημέρωσης εφημερίδα "Θάρρος¨' Καλαμάτας 2012 .
~** ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :
~* ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ !!
** HOME and Enimals 2012 Τα ζώα του σπιτιού:
* http://www.youtube.com/watch?v=Gz_8p_S0lcc ,
** Alter TV 2012 and worlkings Συμπαράσταση στους εργαζόμενους στο ΑΛΤΕΡ ! :
** http://www.youtube.com/watch?v=Mn3Ch0mtp0Y ,
**Από την Διαμαρτηρία εργαζομένων 2012 :
** http://www.youtube.com/watch?v=LUWF3rCQAYU ,
**
~** ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ...ΑΡΩΜΑ ΖΩΗΣ :
*** http://www.agiazoni.gr/article.php?id=84362865917461347080 = AΓΙΑ ΖΩΝΗ .- Οδηγός εξομολογήσεως .
*** http://www.agiazoni.gr/article.php?id=32397949861816917175 , = ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ , Η ταυτότητα του Αγίου .-
*** http://www.agiazoni.gr/article.php?id=16518003392258266686&PHPSESSID=92b5ef4a0b1d40e5997b8ccc75515c1d , Η Αγία Ζώνη = Το παιδί του διαζυγίου .-
*** http://www.agiazoni.gr/article.php?id=80399382657704083654&PHPSESSID=d0a77f054558736079d7ed9dc3f287e7 , Αγία Ζώνη = Τι να κάνω για να αποκτήσω αιώνια Ζωή ;!
** ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY 2012 :
~* ΑΡΩΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ...!
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
** ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ :
** https://www.facebook.com/pages/ΑΠΣ-Αστέρας-Αρφαρών/242460325812829 : Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-
~ http://www.sync.gr/stamos1 .- 4357/ 1760 .-
~ http://www.youtube.com/stamos01 .-
** ~ http://snsarfara.blogspot.com/ .-
~ http://www.twitter.com/stamos01/ .-
***** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/ .-
*** http://snsstamoskal.blogspot.com/ .-
*** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/ .-
*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/ .-
*** http://snsarfara.blogspot.com/ .-
*** http://newsmessinia.blogspot.com/2011/09/blog-post_2263.html?spref=fb ,
** * http://asterasarfaron2011.blogspot.com/ ,
**
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου