ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011

Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13  Οκτωβρίου  2011 :
~** Επαφές Παπανδρέου εν μέσω σεναρίων για το κούρεμα
~ Στις Βρυξέλλες στρέφεται το ενδιαφέρον σήμερα, εκεί όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου.Με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός.
~** Εκρηκτικό το πρόβλημα με τα σκουπίδια
~ Οι εργαζόμενοι ταμπουρώνονται στις χωματερές, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, μετά τις ανακοινώσεις του Χάρη Καστανίδη ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών θα ανατεθεί σε ιδιώτες και ότι θα ανοίξουν οι χωματερές σε συνεργασία με τα ΜΑΤ.
~** Blackberry: Αποζημιώσεις ζητούν οι πάροχοι
~  Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί πελάτες της BlackBerry δηλαδή, έχουν μείνει από την Δευτέρα, χωρίς email και Internet λόγω τεχνικής βλάβης.
~** Οι νέες αλλαγές του Facebook

~  Γνωρίστε τον ριζικό επανασχεδιασμό του κοινωνικού δικτύου, που περιλαμβάνει μία σειρά από καινούργια features: να παρακολουθούμε ταινίες, να ακούμε μουσική, να διαβάζουμε ειδήσεις, και μέσω του"Timeline" design να έχουμε μία ολοκληρωμένη ιστορία της ζωή μας στο Facebook.
~** Σε ιδιώτες ανατίθεται η αποκομιδή των σκουπιδιών

~ Η απομάκρυνση των συσσωρευμένων σκουπιδιών στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις θα ανατεθεί σε ιδιώτες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης. Σε θρίλερ μετατράπηκε η συνέντευξή του.

~** Τη λίστα των φοροφυγάδων ζητεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας
~ Εγγραφη παραγγελία στο Υπουργείο Οικονομικών έδωσε το μεσημέρι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με την οποία ζητεί να του σταλούν άμεσα όλα τα ονόματα των υψηλών φοροφυγάδων προκειμένου να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες.
 ~ Η κίνηση του γνωστού για την αμεσότητά του εισαγγελέα, έρχεται μια ημέρα πριν την κατάθεση του τέως υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, ο οποίος φέρεται να είχε πει πως όταν έφυγε από το υπουργείο, τον περασμένο Ιούνιο, άφησε μια λίστα με 3.000 ονόματα μεγαλοοφειλετών, με χρέη που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας.
 ~ Ο κ. Κουσελάς ουσιαστικά έκανε διορθωτική δήλωση πριν την εισαγγελική κλήση για το πρωί της Παρασκευής, όμως ο κ. Πεπόνης προχώρησε στο προκείμενο ζητώντας από τους αρμοδίους του υπουργείου «τα ονόματα όλων των οφειλετών του δημοσίου τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά».

~** Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων
~ Από μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα. Στο χορό μπαίνουν, μεταξύ άλλων οι δικηγόροι, το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, οι τελωνειακοί, τα ταξί και η ΟΜΕ-ΟΤΕ. * Από μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα, αλλά και η επόμενη. Τις κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στο χορό μπαίνουν, μεταξύ άλλων οι δικηγόροι, το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, οι τελωνειακοί, τα ταξί και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ 48ωρη γενική απεργία αποφάσισε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου
* Η ΓΣΕΕ εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων για τα μέτρα που εμπεριέχονται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε σε νέα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής να επεκτείνει την ήδη προγραμματισμένη 24ωρη γενική απεργία, σε 48ωρη Γενική απεργία την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.
 * Η απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 πμ στο Πεδίον του Άρεως ενώ την δεύτερη ημέρα της απεργίας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 11:00πμ.
 * Παράλληλα, η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε ότι η έναρξη της 48ωρης Απεργίας που είχε αποφασίσει για τις 18 & 19 Οκτωβρίου (Τρίτη και Τετάρτη), μετατίθεται κατά μια ημέρα και θα πραγματοποιηθεί στις 19 & 20 Οκτωβρίου (Τετάρτη και Πέμπτη). Η αλλαγή αυτή, γίνεται μετά τη νέα απόφαση της ΓΣΕΕ, που αποφάσισε 48ωρη απεργία στις ίδιες ημερομηνίες.

~** Από τους μισθούς θα παρακρατείται η έκτακτη εισφορά
~ Απευθείας από τους μισθούς και τις συντάξεις θα παρακρατείται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης από το 2012, σύμφωνα με τροπολογία που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή. "Τεχνικό θέμα" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

~** Νέα στοιχεία από ΝΔ για προσλήψεις στο Δημόσιο και ίδρυση κρατικών φορέων
~  Αν και ο πρωθυπουργός διέψευσε χθες τα περί προσλήψεων στο Δημόσιο –και μάλιστα με αδιαφανή κριτήρια– τα τελευταία δύο χρόνια, σε πείσμα του “παγώματος” που επέβαλλε το Μνημόνιο, η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται σήμερα με νέες καταγγελίες περί του αντιθέτου.
 ~ Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για “σκάνδαλο τεραστίων οικονομικών, πολιτικών και ηθικών διαστάσεων” και παρουσίασε νέα στοιχεία που –όπως είπε– τεκμηριώνουν τις καταγγελίες για δημιουργία νέων κρατικών φορέων και για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη χιλιάδες απολύσεις.

~** Φρένο στις υπέρογκες αποζημιώσεις ιδιοκτητών

* Απόφαση που μπορεί να ανατρέψει τα ισχύοντα με τον περιμετρικό  ~ Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που ίσως κρίνει και την πορεία κατασκευής της περιμετρικής οδού Καλαμάτας, σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών.
 ~ Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ετοιμάζεται σχέδιο νόμου στο οποίο θα προβλέπεται ότι η αρμοδιότητα καθορισμού της οριστικής αποζημίωσης για απαλλοτριούμενες εκτάσεις θα μεταφέρεται στο Εφετείο της Αθήνας. Με την πρόβλεψη αυτή θεωρείται ότι θα μειωθεί σημαντικά το ποσό των αποζημιώσεων που επιδικάζεται από τα κατά τόπους εφετεία.
 ~ Ως γνωστό, το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το έργο του περιμετρικού είναι η πρωτόδικη τιμή των απαλλοτριώσεων που έχει αποφασίσει το Δικαστήριο, ενώ αναμένονται οι δικάσιμοι του Εφετείου το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για τον καθορισμό τιμής μονάδας.
 ~ Αξίζει να σημειωθεί ότι αν οι τιμές του Εφετείου είναι χαμηλότερες από την πρωτόδικη απόφαση και, κατά συνέπεια, δεν ικανοποιούν τους θιγόμενους, το έργο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται, ασχέτως αν οι τελευταίοι προσφύγουν στον Άρειο Πάγο.
 ~ Οι παραπάνω εξελίξεις σχετικά με τις απαλλοτριούμενες εκτάσεις περιγράφονται σε χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Στο Εφετείο της Αθήνας μεταφέρει, κατά κύριο λόγο, την αρμοδιότητα καθορισμού της οριστικής αποζημίωσης για απαλλοτριούμενες εκτάσεις το υπουργείο Υποδομών. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο θα επιχειρήσει να ελέγξει τις υπέρογκες αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα κατά τόπους εφετεία, οι οποίες “εκτινάσσουν” τους προϋπολογισμούς των δημοσίων έργων.
 ~ Ταυτόχρονα, όμως, θα υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες απαλλοτριούμενων ακινήτων ανά την Ελλάδα να ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα για το δικαστήριο. Η μεταβολή αυτή είναι ίσως η κυριότερη ανάμεσα σε αυτές που προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης και τον έλεγχο (προς τα κάτω) των ποσών που επιδικάζονται.
 ** Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου έχουν ως εξής:
 -Τη σύνταξη και υποβολή τεχνικών εκθέσεων σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεων μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος αναλαμβάνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, πρόβλεψη που ίσχυε σήμερα μόνο για τις παραχωρήσεις. Επίσης, προβλέπεται η «τυποποίηση» των τεχνικών εκθέσεων, προκειμένου να συμπεριλάβουν τα επικείμενα (λ.χ. κτήρια, δέντρα).
 -Μεταφέρεται η αρμοδιότητα των δικαστηρίων που ορίζουν την οριστική αποζημίωση των απαλλοτριούμενων εκτάσεων στο εφετείο της έδρας του υπόχρεου (και όχι το εφετείο του τόπου του ακινήτου, όπως σήμερα).
 -Το δικαστήριο θα μπορεί να διατάσσει την αποβολή ενός ιδιοκτήτη από το ακίνητό του, με την ίδια απόφαση που καθορίζει το «εύλογο τίμημα» της αποζημίωσης. Η απόφαση αυτή δε γίνεται να «προσβληθεί» δικαστικά.
 -Ορίζει ότι στην αποζημίωση δεν περιλαμβάνεται η ενδεχόμενη υποτίμηση της αξίας των απομενόντων τμημάτων, διάταξη που σύμφωνα με τον κ. Χορομίδη ενδέχεται να είναι αντισυνταγματική, καθώς η πληρότητα της αποζημίωσης προστατεύεται από το Σύνταγμα.
 -Όταν κηρύσσεται επείγουσα η εκτέλεση ενός δημοσίου έργου, τότε η αποβολή των ιδιοκτητών των ακινήτων διατάσσεται οριστικά και τελεσίδικα με την απόφαση καθορισμού της προσωρινής αποζημίωσης. Έτσι επιταχύνονται σημαντικά τα έργα, καθώς οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν και εν τω μεταξύ να καθοριστεί η τελική αποζημίωση».

~** Δεν επηρεάζονται τα ρήγματα της Καλαμάτας

~ * Υπομονή μέχρι τη λήξη του φαινομένου συνέστησε χθες, για μία ακόμη φορά, στους κατοίκους του Κατσαρού ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας, σπεύδοντας να τους καθησυχάσει πως τα στοιχεία που υπάρχουν δε δίνουν ένδειξη για σεισμούς μεγαλύτερους των 4,5 - 4,6 Ρίχτερ.
 * Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεάσουν οι σεισμοί της περιοχής τα άλλα ρήγματα που υπάρχουν, αλλά και την πιθανότητα μετακίνησης της ρηξιγενούς ζώνης προς τα ρήγματα της Καλαμάτας.
 ~ Τόσο ο ίδιος όσο και ο γεωλόγος- σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθαν. Γκανάς, ήταν ιδιαιτέρως καθησυχαστικοί προς τους κατοίκους. Ο δεύτερος δε, τόνισε ότι το φαινόμενο είχε ξανασημειωθεί πριν από 94 χρόνια, το 1917, και ανατρέχοντας στις καταγραφές της εποχής, διαπίστωσε ότι εκδηλωνόταν από το Φεβρουάριο έως και τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς.
 ~ Ωστόσο, το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η περιοχή ως σεισμόπληκτη γίνεται ολοένα και πιο ορατό, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, επικαλούμενος και τη βοήθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 ~ Στην περιοχή βρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία ανέφερε ότι μπορεί οι σεισμοί να είναι μικροί αλλά καταπονούνται τα κτήρια, ενώ επισήμανε ότι τα καιρικά φαινόμενα επιδεινώνονται και θα πρέπει κάτοικοι των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες να διαμείνουν σε λυόμενα.
 ~ Τόνισε ακόμη πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τους κατοίκους, χαρακτήρισε ανησυχητικό το φαινόμενο λόγω της παρατεταμένης διάρκειάς του και μίλησε για την τοποθέτηση επιπλέον σεισμογράφων, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη εικόνα.
 * Έως 5 Ρίχτερ
 ~ Στην παρατήρηση του δημάρχου Οιχαλίας Φίλ. Μπάμη πως έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.000 δονήσεις, ο κ. Λέκκας απάντησε πως πρόκειται για σμηνοσεισμούς: επειδή τα ρήγματα είναι μικρότερα από 10 χιλιόμετρα, δίνουν σεισμούς αυτής της έντασης. «Η δυναμικότητά τους εκλύεται σιγά σιγά», παρατήρησε και πρόσθεσε πως το φαινόμενο θα εκτονωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προβεί σε ακριβή εκτίμηση. Υπογράμμισε πως «δε θα φθάσουμε στα 5 Ρίχτερ και με αυτή μου την εκτίμηση, διακινδυνεύω την εγκυρότητά μου».
 ~ Συνέστησε, επίσης, να μην υπάρχει φόβος, αλλά οι κάτοικοι να δείχνουν τη δέουσα προσοχή και να μη στέκονται κάτω από κτήρια με προβλήματα, καθώς ένας μετασεισμός και η αποκόλληση των όποιων δομικών υλικών μπορεί να αποβούν ολέθρια.
 * Κλιμάκια καταγραφής ζημιών
 ~ Στην περιοχή βρέθηκαν και κλιμάκια μηχανικών για να καταγράψουν τις ζημιές σε κατοικίες και καταστήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Ανδρ. Δημητρακόπουλο, δεν υπάρχει κτίσμα στο χωριό που να μην έχει υποστεί μικρές ή μεγάλες ζημιές.
 ~ Η κα Νικολάκου παρατήρησε από την πλευρά της ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στη διάθεση των κατοίκων για να τους υποστηρίξει και τόνισε ότι «θέλουμε να αποζημιωθούν όλοι όσοι πρέπει να αποζημιωθούν».
 * Επιπλέον σεισμογράφοι
 ~ Από την πλευρά του, ο κ. Γκανάς είπε πως οι σεισμοί στην περιοχή παρακολουθούνται από το υφιστάμενο δίκτυο, που θα ενισχυθεί με την τοποθέτηση τεσσάρων επιπλέον μηχανημάτων. Το ένα στην περιοχή των Αρφαρών, τα υπόλοιπα δύο στην ευρύτερη περιοχή των Αρφαρών και ένα ακόμη σε άλλο σημείο στο Δήμο Οιχαλίας, χωρίς να τα κατονομάσει με ακρίβεια.
 ~ Ζήτησε από τους κατοίκους να μη δίνουν βάση στις φήμες που κυκλοφορούν ή στα όσα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο και να εμπιστεύονται μόνο τις ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
 ~ Τέλος, ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του να κάνουν υπομονή οι κάτοικοι έως ότου εκτονωθεί το φαινόμενο.
 * Λυόμενα και κήρυξη  περιοχής ως σεισμόπληκτης
 ~ Την ίδια ώρα, από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, γινόταν η μεταφορά του πρώτου λυομένου. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλ. Μπάμης είπε πως «επιτάχθηκαν» λυόμενα από την περιοχή, που είχαν δοθεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν επιστραφεί με τη λήξη της χρήσης και παραδόθηκαν στο Δήμο, μετά από συνεννόηση με τους χρήστες. Υπογράμμισε την ευαισθησία των πρώην χρηστών, οι οποίοι συμπαραστέκονται, όπως είπε, στους συνανθρώπους τους και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα, ίσως και σήμερα, θα ολοκληρωθεί η μεταφορά των συνολικά 10 λυομένων που απαιτούνται.
 ~ Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί σεισμόπληκτη η περιοχή, χάρη και στις προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γεγονός που παραδέχθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
 * Το πρώτο λυόμενο
 ~ Το πρώτο λυόμενο παρέλαβε ο κ. Νικ. Παπαδοηλιόπουλος. Σε αυτό θα διαμείνει με την ανάπηρη σύζυγό του, καθώς το σπίτι τους κρίθηκε ακατάλληλο. Ο κ. Παπαδοηλιόπουλος υπέγραψε και το πρωτόκολλο παραλαβής μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ηλία Ντονά. Όπως είπε ο κ. Ντονάς, τα τρία λυόμενα που έφθασαν στου Κατσαρού το απόγευμα της Τρίτης προήλθαν από το Δεσύλλα και το Μαντζάρι της Δημοτικής Ενότητας Ανδανίας.
 ~ Αναμένονται άλλα τρία από Δεσύλλα, Πολίχνη και Ηλέκτρα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. Ανέφερε, τέλος, ότι αν και χρησιμοποιημένα, τα συγκεκριμένα λυόμενα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχει επαφή με τους κατοίκους που τα είχαν προμηθευτεί, προκειμένου να τα εκκενώσουν.
 * Ζημιές από το σεισμό στη Βρωμόβρυση
 ~ Οι δονήσεις των τελευταίων ημερών προξένησαν ζημιές και στη Βρωμόβρυση Αρφαρών, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου Καλαμάτας, που επισκέφθηκε την περιοχή.
 ~ Το κλιμάκιο συνέταξε έκθεση αυτοψίας, που παραδόθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων.
 * Σύμφωνα με αυτή, στην περιοχή Βρωμόβρυση – Κρασοπούλα εντοπίστηκαν: εκτεταμένες ρηγματώσεις του εδάφους, που εμφανίζονται έντονα επί των ασφαλτοστρωμένων δρόμων της περιοχής, αλλά δε δημιουργούν πρόβλημα στην υφιστάμενη κατάσταση των δρόμων και στην κυκλοφορία τους. Στις οικοδομές, παρατηρήθηκαν τριχοειδείς έως μεσαίων μεγέθους ρηγματώσεις σε μη φέροντα στοιχεία, που δεν προκαλούν προβλήματα στη φέρουσα ικανότητα των κτηρίων, εκτός: από ένα σπίτι (ισόγειο κτίσμα από τσιμεντόλιθους) που εμφανίζει στη βορειοδυτική γωνία και στο μέσον περίπου του ύψους της, διαμπερή ρηγμάτωση πλάτους 1 εκ. περίπου και μήκους 3 μ. - προσωρινά κρίνεται ακατάλληλο για χρήση και χρήζει επισκευής - αλλά και ενός εξώσπιτου καλυβιού από λιθοδομή χωρίς συνθετικό κονίαμα, που έχει γκρεμιστεί ο δυτικός τοίχος.
* Στην περιοχή Βρωμόβρυση - Σφενδάμι, σε εξώσπιτο - καλύβι από λιθοδομή με συνθετικό κονίαμα αργίλου, έχουν γκρεμιστεί η βόρεια και η δυτική πλευρά.
* Στην περιοχή Βρωμόβρυση – Δρέμη, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι διατηρητέο κτίσμα, εντοπίστηκαν: αποκόλληση καμπαναριού, μερική αποκόλληση κεραμιδιών και τοπικά βυθίσματα στέγης, έντονες διαμπερείς ρηγματώσεις στο φέροντα οργανισμό από λιθοδομή στα βόρεια και δυτικά, διαμπερείς ρηγματώσεις στα τέσσερα εσωτερικά ημικυκλικά φέροντα τόξα, αποκόλληση εσωτερικών επιχρισμάτων επί των οποίων υπάρχουν αγιογραφίες και κρίνεται ακατάλληλος για χρήση.
* Στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας εντοπίσθηκαν ρηγματώσεις στην έδραση του θόλου του τρούλου και ρηγματώσεις στο τέμπλο του ναού και κρίνεται προσωρινά ακατάλληλη για χρήση.
* Την περιοχή επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των ζημιών. Έδωσε εντολή να κλείσει ο ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ ενημέρωσε και την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μηχανικός της οποίας θα κάνει σήμερα αυτοψία.
 ~ Σεισμογράφος στο Πήδημα
 * Σε δωμάτιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πηδήματος, που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, εγκαταστάθηκε χθες σεισμογράφος για το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκειμένου να καταγράφει κι αυτός τις σεισμικές δονήσεις που πλήττουν την περιοχή του Κατσαρού. Ο σεισμογράφος, ένας από τους τέσσερις που πρόκειται να τοποθετηθούν στην περιοχή, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και θα μεταδίδει τις καταγραφές του μέσω διαδικτύου, καθώς εντάχθηκε στο υφιστάμενο δίκτυο σεισμογράφων.
 ~ Μέτρα αντισεισμικής  θωράκισης ζητά το ΚΚΕ
 * Από την πλευρά της, η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της ζητά την άμεση λήψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και συγκεκριμένα:
 -Να κηρυχτεί άμεσα η περιοχή ως σεισμόπληκτη.
 -Να αποκατασταθούν με ευθύνη του κράτους άμεσα οι ζημιές και όσες κατοικίες χρειάζεται να ανακατασκευαστούν.
 -Να οργανωθούν κατάλληλα οι όποιοι ελεύθεροι χώροι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες ανάγκες.
 -Να βρεθούν και να οργανωθούν αποθηκευτικοί χώροι για υλικά πρώτων βοηθειών και αναγκών.
 -Κατάλληλη πληροφόρηση των κατοίκων για τα προγράμματα έκτακτων αναγκών.

~** Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία
Ξενάγηση στο Συνεταιρισμό Oleoestepa της Ανδαλουσίας  Στην ευρύτερη περιοχή της Σεβίλλης βρέθηκε την Τρίτη η ομάδα ελαιοπαραγωγών της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που πραγματοποιεί εκπαιδευτικό ταξίδι στη Νότια Ισπανία και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου παράγεται το 70% του ισπανικού ελαιολάδου.
 Διασχίζοντας οδικώς ένα καταπράσινο τοπίο με απέραντους ελαιώνες, μέσα από τους οποίους κατά διαστήματα ξεπρόβαλαν τα λευκά χωριά της Ανδαλουσίας, έφτασαν στο συνεταιρισμό της Εστέπα, μιας μικρής πόλης, αλλά με μεγάλη οργάνωση στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ελαιολάδου.
 Εκεί, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του δευτεροβάθμιου ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Oleoestepa», καθώς και στο ελαιοτριβείο ενός από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς- μέλη του. Την αποστολή υποδέχθηκαν ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού «Oleoestepa» Alvaro Olavarria Govantes και ο γενικός γραμματέας Moises Caballero Paez, οι οποίοι παρουσίασαν στους Μεσσήνιους επισκέπτες τη δομή και τη λειτουργία του.
 Όλοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση
 Ο Συνεταιρισμός «Oleoestepa» έχει ως μέλη του 16 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, όπου δραστηριοποιούνται 4.200 παραγωγοί - μοντέλο σαν αυτό της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Η έκταση της περιοχής ευθύνης του είναι 50.000 εκτάρια, δηλαδή 500.000 στρέμματα με ελιές, που παράγουν 26.000 - 35.000 τόνους λάδι και ελάχιστες βρώσιμες.
 Οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν όλο το λάδι τους στο δευτεροβάθμιο. Εν τω μεταξύ, οι παραγωγοί πληρώνονται για τον καρπό που έχουν δώσει στον πρωτοβάθμιο, με τιμή 50 έως 60 λεπτά το κιλό. Ο πρωτοβάθμιος βγάζει το λάδι και το δίνει στο δευτεροβάθμιο, ο οποίος πληρώνει τον πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό ανάλογα με την ποιότητα του λαδιού. Ακολούθως, ο πρωτοβάθμιος πληρώνει τους παραγωγούς σε 3 έως 4 δόσεις. Υπάρχει και πριμ ποιότητας, ανάλογα με το πόσο καλό είναι το λάδι, το πόσο γρήγορα μαζεύτηκαν οι ελιές και το εάν υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον. Σχεδόν το 100% των παραγωγών είναι σε πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καθώς η ποιότητα αποτελεί στρατηγικό στόχο. Από τη στιγμή που μαζεύεται η ελιά, μέσα σε 24 ώρες το λάδι πρέπει να έχει βγει, ενώ οι βρώσιμες ελιές πρέπει να παραδοθούν σε 8 ώρες, πράγμα το οποίο επίσης ελέγχεται αυστηρά.
 Συνεχής έλεγχος
 Όταν ο παραγωγός παραδίδει ελιές στον πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, παίρνεται δείγμα από αυτές, το οποίο πηγαίνει στο χημείο του «Oleoestepa». Βγαίνει ανάλυση για το πόσο θα αποδώσουν οι ελιές και ο παραγωγός πληρώνεται βάσει της απόδοσης. Στη λειτουργία αυτή, υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη από τους παραγωγούς. Αν και οι ίδιοι δεν είναι παρόντες σε καμία διαδικασία, αποδέχονται το αποτέλεσμα χωρίς να υπάρχει καχυποψία ή αμφισβήτηση και χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Στο παρελθόν, κάποιες φορές, παραγωγοί ζήτησαν και έγινε ταυτοποίηση δείγματος και ανάλυσης, αλλά εδώ και χρόνια δεν το ζητάει κανείς, γιατί έχουν πια πειστεί ότι ο συνεταιρισμός λειτουργεί με αξιοπιστία και σοβαρότητα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας κ. Paez.
 Με δείγμα ελέγχεται και το λάδι. Ανάλογα με την ποιότητά του, αποφασίζεται εάν θα τυποποιηθεί ή θα πουληθεί χύμα. Αν πάει για τυποποίηση (το 25% περίπου της συνολικής ποσότητας τυποποιείται), σε 45 μέρες, από τη στιγμή που θα μπει στη δεξαμενή, του γίνεται νέος έλεγχος με δείγμα. Αν μείνει κι άλλο στη δεξαμενή, θα ξαναγίνει ανάλυση όταν περάσουν άλλες 45 μέρες κ.ο.κ. Σκοπός των επαναλαμβανόμενων ελέγχων, να διαπιστωθεί εάν η ποιότητα παραμένει ίδια στο πέρασμα του χρόνου ή έχει υποβαθμιστεί.
 Αξιοποίησαν τις επιδοτήσεις
 Ιδιωτικά ελαιοτριβεία δεν υπάρχουν. Όλη η συγκέντρωση γίνεται από τον «Oleoestepa», δηλαδή σχεδόν κάτι αντίστοιχο με τη ΣΥΚΙΚΗ στη Μεσσηνία, που συγκεντρώνει όλο το σύκο και στη συνέχεια πουλάει και σε ιδιώτες τυποποιητές. Εξαίρεση δυο - τρεις πολύ πλούσιες οικογένειες (σημάδι της φεουδαρχίας που έρχεται από το παρελθόν), οι οποίες έχουν δικό τους ελαιοτριβείο.
 Η συγκομιδή γίνεται με πρόγραμμα από το συνεταιρισμό. Αυτός αποφασίζει πότε θα μαζευτούν οι ελιές κάθε περιοχής, με την καθοδήγηση γεωπόνων, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο «Oleoestepa» έχει και πιστοποιημένη ομάδα γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
 Η μεγάλη επανάσταση, όπως σημείωσε ο κ. Paez, έγινε όταν η Ισπανία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πήραν επιδοτήσεις και τις αξιοποίησαν, έτσι, αν από το 2013 οι ενισχύσεις αρχίσουν να δίνονται σε αυτούς που θα έχουν ποιότητα, θα συνεχίσουν να επιδοτούνται.
 Οι μικροί παραγωγοί
 Βέβαια, για τους μικρούς παραγωγούς, που δε διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις, η ελαιοκαλλιέργεια είναι δεύτερη απασχόληση. Υπάρχουν αγρότες με εκτάσεις 1.500 εκταρίων (15.000 στρέμματα), αλλά το 70% έχει κάτω 5 εκτάρια (50 στρέμματα). Έτσι, η ελιά αποτελεί συμπληρωματικό εισόδημα, αφού οι άνθρωποι κάνουν και άλλες εργασίες. Αυτή την εποχή, αρκετοί έχουν αρχίσει να συγκομίζουν μόνοι τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν εργάτες, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να αγοράσουν μηχανήματα - η μηχανική συγκομιδή κοστίζει 15-20 λεπτά στο κιλό. Επιπλέον, απειλή αποτελεί η ξηρασία, αφού έχει να βρέξει από το Μάιο, αλλά τους σώζει το γεγονός ότι τα εδάφη τους είναι αργιλώδη και κρατούν υγρασία.

~** Άποψη για την «εξόντωση» του μοντέρνου

~  "Το γκρέμισμα του εργοστασίου “Φιξ” στην οδό Συγγρού, η ανατίναξη του “προβληματικού” σκελετού του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού, η επικείμενη κατεδάφιση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, η αμέλεια συντήρησης πολλών αρχιτεκτονημάτων της δεκαετίας του ’30 και του ’60, μαρτυρούν μίαν απροκάλυπτη εξόντωση του μοντέρνου στη χώρα μας, κάτω από την ψευδεπίγραφη σκιά εντός αντιδραστικού μεταμοντερνισμού.  ~ Είναι χρέος της Πολιτείας και των αρμοδίων φορέων να εκπονήσουν και να δηλώσουν μια ξεκάθαρη πολιτική προστασίας και συντήρησης αυτής της σημαντικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά αποτελεί ευθύνη όλων των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών – ως διανοουμένων εν εκλείψει – ν’ αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση εξόντωσης, που δυστυχώς εκμαιεύεται από αμάθεια. Η ανάκτηση της υπόληψης στην Αρχιτεκτονική διέρχεται αυτές τις συμπληγάδες».
~ Αυτά έγραφε προ δεκαπενταετίας ο αείμνηστος Γιώργος Σημαιοφορίδης, αρχιτέκτων καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μεντρίζιο στην Ελβετία, σε άρθρο του στο περιοδικό «Αρχιτέκτονες», στηλιτεύοντας τότε την επικείμενη κατεδάφιση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.
~ Σήμερα, 15 χρόνια μετά, ένα από τα λίγα αξιόλογα δείγματα σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στην πόλη μας, η μαρμάρινη πλακόστρωση της κεντρικής πλατείας, μετράει μέρες.
~ Ο Δήμος Καλαμάτας ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το έργο ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας. Η υπό δημοπράτηση μελέτη έπρεπε, κατά την άποψή μου, να λάβει υπ’ όψιν της την αριστουργηματική μαρμαρόστρωση και να την εντάξει, και γιατί αποτελεί έργο τέχνης από μόνη της και γιατί η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

~** Η δουλειά του τσαγκάρη

* Τέχνη και μεράκι… στα παλιά μας τα παπούτσια
 ~ Πέρασαν οι εποχές που ό,τι παρουσίαζε μικρές φθορές ή απλώς έπαυε να είναι στη μόδα κατέληγε στα σκουπίδια. Στις μέρες μας σκεπτόμαστε δυο φορές προτού αγοράσουμε κάτι και ακόμη περισσότερες πριν αποφασίσουμε να το πετάξουμε. Για χρόνια, το επάγγελμα του τσαγκάρη θεωρούνταν τέχνη υπό εξαφάνιση. Να, όμως, που η κρίση το επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο.
 ~ Εποχή έτσι και αλλιώς αιχμής της δραστηριότητάς τους, το φετινό φθινόπωρο βρίσκει τους τσαγκάρηδες να δουλεύουν πυρετωδώς. Τα εργαστήρια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα και οι πελάτες, που άλλοτε απευθύνονταν σε αυτά το πολύ για να αλλάξουν ένα τακούνι, τώρα ζητούν από ολική επαναφορά υποδημάτων μέχρι… θαύματα. Παπούτσια που είχαν να πατήσουν δρόμο έως και δεκαετίες, βγαίνουν από το ντουλάπι. Τα παζάρια, στην ήδη χαμηλή τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι συνεχή. Για το θέμα μιλήσαμε με τρεις νέους στην ηλικία τεχνίτες. Στο ιδιότυπο «crash test» που επιχειρήσαμε προτού τους επιλέξουμε, παλιά και ταλαιπωρημένα παπούτσια βγήκαν σαν καινούρια. Μας μίλησαν για τις αλλαγές στις επιθυμίες και τις ανάγκες των πελατών τους, αλλά και για το, κοινό και στους τρεις, στοιχείο που κάνει τη διαφορά: την αγάπη για την τέχνη τους.
 * «Όσο και να ρίξεις την τιμή, τους φαίνεται ακριβή»
 ~ Ο 43χρονος Λεωνίδας Βουτέλης συνέχισε την τέχνη του παππού και του πατέρα του. Χρόνια στην πλατεία 23ης Μαρτίου, ξαφνικά βλέπει μια νέα άνθιση στο επάγγελμα. «Σίγουρα έχει παίξει ρόλο η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος», σημειώνει. «Πλέον, αναγκάζεται να φτιάχνει περισσότερα παπούτσια, προσπαθεί να κρατήσει τα υποδήματά του όσο μπορεί περισσότερο. Μια μικρή αύξηση στην πελατεία μας παρατηρείται. Έχουν προστεθεί νέοι πελάτες σε αυτούς που ήδη είχαμε. Δε θα έλεγα, όμως, ότι η αύξηση της πελατείας είναι αυτή που έχει κάνει τη διαφορά. Απλά, αυτό που βλέπω είναι ότι πλέον ο κόσμος δεν έρχεται στον τσαγκάρη μόνο για να αλλάξει τακούνια. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αυξηθεί η κίνησή μας σε παπούτσια που έχουν ξεκολλήσει, που είναι σε άσχημη κατάσταση. Ο κόσμος φέρνει για επιδιόρθωση παπούτσια που ίσως παλαιότερα δε θα έφτιαχνε, θα τα πετούσε».
 * Ένα καλό μεροκάματο βγαίνει από τη δουλειά, λέει ο Λεωνίδας Βουτέλης.
 ~ «Δεν είναι, όμως, μόνο το θέμα της επιβίωσης που με έκανε να συνεχίσω το επάγγελμα. Κατ’ αρχάς, έρχεσαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και, πέρα από τις πελατειακές, αναπτύσσονται και φιλικές σχέσεις. Έπειτα, νιώθεις ευχαρίστηση, όταν σου φέρνουν κάτι που δεν μπορεί να το φτιάξει κάποιος άλλος και βάζεις την τέχνη σου για να το κάνεις όσο καλύτερο μπορείς. Στη δουλειά μας χρειάζεται να έχεις καλή αισθητική και να είσαι πολύ προσεκτικός».
 ~ Γυναίκες είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών. «Είστε ιδιαίτερα απαιτητικές», μου λέει. «Οι άντρες είναι πιο εύκολοι και δεν κάνουν και τόσα παζάρια. Οι γυναίκες, ακόμη κι αν είναι πολύ χαμηλή η τιμή, θέλουν να κόψουν κι άλλο. Ό,τι και να τους πεις, τους φαίνεται ακριβά. Αυτό είναι σημείο των καιρών».
 ~ «Η αλήθεια είναι ότι είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν εκτιμούσαμε αυτά που είχαμε. Όχι μόνο πετούσαμε εύκολα πράγματα, αλλά παίρναμε και περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε. Πελάτισσές μου, μου έχουν ομολογήσει ότι έχουν δεκάδες ζευγάρια παπούτσια, αριθμό απαγορευτικό. Φυσικά, υπάρχουν και οι λαϊκές, που πάνε και παίρνουν παπούτσια αμφιβόλου ποιότητας με 5 ευρώ. Εκεί, τι να πεις; Παίρνουν δέκα ζευγάρια με πενήντα ευρώ, ενώ θα μπορούσαν να πάνε κάλλιστα σε ένα κατάστημα και να πάρουν ένα και καλό».
 * «Ας αντέξει τουλάχιστον  μέχρι να πληρωθώ»
 ~ Για χρόνια δούλευε σε εργοστάσια υποδημάτων, προτού αποφασίσει να ανοίξει το εργαστήριό του στην οδό Κοραή, ο 38χρονος Γεώργιος Κάτσος. Επισκευάζει παπούτσια από το 2002.
 ~ «Στον έναν ή στον άλλο βαθμό, οι άνθρωποι πάντα χρειάζονταν τον τσαγκάρη. Επάγγελμα προς εξαφάνιση νομίζω έτεινε να γίνει κυρίως επειδή δεν πήγαιναν νέοι να μάθουν την τέχνη», παρατηρεί. «Η κρίση έχει επηρεάσει τη δουλειά μας. Άλλαξαν αυτά που ζητούν οι πελάτες. Θέλουν περισσότερα, με λιγότερα χρήματα».
 ~ Παλιά έρχονταν μόνο για τακούνια. «Τώρα, θέλουν γαζώματα, θέλουν σόλες, θέλουν να κοντύνουμε μπότες ή να προσαρμόσουν το στιλ του παπουτσιού στην τρέχουσα μόδα. Υπάρχουν πράγματα που μας τα ζητούν για πρώτη φορά».
 ~ Μου περιγράφει περιπτώσεις, που του ζητούν να επισκευάσει παπούτσια που έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, σε πολύ άσχημη κατάσταση, παπούτσια φθηνά που δεν παίρνουν φτιάξιμο. «Φτιάξε το κι όσο με βγάλει», του λένε, ή «ας αντέξει τουλάχιστον μέχρι να πληρωθώ».
 ~ «Τους λες όχι και νομίζουν ότι θέλεις να τους διώξεις», συνεχίζει. «Κάνω ό,τι μπορώ για να τους βοηθήσω, αλλά τους εξηγώ ότι δεν μπορούν να περιμένουν θαύματα. Κάτι άλλο που δεν υπήρχε παλιά: τα παζάρια».
 ~ «Το πόσο καλό θα βγει το παπούτσι από τον τσαγκάρη, έχει να κάνει και με την εκπαίδευση που έχει λάβει και με τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί, αλλά και με το πόση όρεξη έχει να δουλέψει, πόσο αγαπά τη δουλειά του», λέει ο Γεώργιος Κάτσος. «Είναι κυρίως η δουλειά στο χέρι που δημιουργεί τη λεπτομέρεια και κάνει τη διαφορά στο παπούτσι. Οι μηχανές έχουν βελτιώσει πολύ τις συνθήκες σε θέμα υγείας. Οι κόλλες, η σκόνη, μένουν τώρα μέσα στο μηχάνημα. Παλιά δεν μπορούσες να αναπνεύσεις».
 ~ Συμβουλεύει δε τους πελάτες του να επενδύουν σε ένα ποιοτικό ζευγάρι παπούτσια.
 ~ «Εντάξει, ο καθένας κοιτάει και την τσέπη του, αλλά το καλό παπούτσι το πληρώνεις μια φορά και διορθώνεται καλύτερα. Τα πλαστικά, οι δερματίνες, αν πάθουν σοβαρές ζημιές δεν επανέρχονται. Ένα καλό παπούτσι, με περιοδική συντήρηση, κρατάει περισσότερο».
 ~ Αν ερχόταν ο γιος σας και σας έλεγε ότι θέλει να γίνει τσαγκάρης, θα τον προτρέπατε; τον ρωτάω.
 ~ «Πάντα για το παιδί σου θέλεις κάτι καλύτερο. Εγώ θα προσπαθήσω να μάθει και αυτή την τέχνη κι αν μπορέσει και κάνει κάτι καλύτερο, ας το κάνει. Είναι μια ωραία τέχνη. Ας τη μάθει κι ας την αφήσει στην άκρη».
 * «Την καλή δουλειά την πληρώνεις μια φορά»
 ~ Ο Γιώργος Δαρσακλής, 40 ετών, έχει «παντρέψει το εμπόριο με την τεχνογνωσία», όπως λέει. Διαθέτει δύο καταστήματα στην Καλαμάτα, στα οποία πουλά παπούτσια της επιλογής του και επισκευάζει αυτά των πελατών του. Το «Σύγχρονον», στην οδό Αριστοδήμου, λειτουργεί εδώ και δεκαοκτώ χρόνια. Εκεί τον συναντήσαμε.
 ~ «Περισσότερο κάνω μεταποιήσεις, παρά επιδιορθώσεις», υπογραμμίζει. «Μου φέρνουν ένα παπούτσι καινούριο και επενδύω πάνω σε αυτό. Σαν μάστορας δίνω στο παπούτσι το καλύτερο δυνατό που μπορώ. Ο πελάτης, όταν αγοράζει ένα παπούτσι το οποίο είναι καλό, θέλει να του μεγαλώσει τη διάρκεια ζωής. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μετά τις δικές μου παρεμβάσεις, θα το νιώθει πολύ πιο αναπαυτικό. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την αντοχή, την άνεση και την ποιότητά του».
  ~ Μιλά με αγάπη για την τέχνη του. Συνεχώς την ψάχνει, εμπλουτίζει τις γνώσεις, βάζει χρόνο και μεράκι στη λεπτομέρεια.
 ~ «Αν δε σου αρέσει, όσο κι αν πιάνουν τα χέρια σου, δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρεις», λέει, «Είναι δουλειά υπεύθυνη και αρκετά δύσκολη. Έχει πολλά ρίσκα. Έχεις ένα παπούτσι ακριβό και πρέπει να ξέρεις να το χειριστείς. Ό,τι του κάνεις, μετά δεν έχει επιστροφή. Αν του κάνεις ζημιά, έχει τελειώσει».
 ~ «Αυτό που διακρίνω έντονα είναι ότι μου ζητούν να φτιάξω παπούτσια που έχουν μείνει ξεχασμένα. Αυτό συμβαίνει όλα και πιο συχνά τελευταία», σημειώνει.
~ «Όταν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα παπούτσι, δε θα πρέπει να ξεκινάει με το δεδομένο μην κουράσει τον καταστηματάρχη», συμβουλεύει. «Είναι καλό να δοκιμάζουμε πολλά ζευγάρια, όλων των τύπων, ακόμα και παπούτσια που νομίζουμε ότι ενδεχομένως στο δικό μας πόδι δεν ταιριάζουν. Σημαντικό είναι να έχουμε εμπιστοσύνη όσον αφορά στις επιλογές στο κατάστημα που θα απευθυνθούμε. Ένα άνθρωπος που εμπορεύεται παπούτσια για πολλά χρόνια, μπορεί να γνωρίζει ποιες εταιρείες είναι αυτές που προσφέρουν άνεση και ποιότητα. Είναι κρίμα να αγοράζεις ένα παπούτσι δέκα ευρώ φθηνότερο και να έχει τη μισή ζωή ή να σε κουράζει. Εννοείται ότι στο καθημερινό παπούτσι πρέπει να πληρώνουν πάντα καλό παπούτσι. Την καλή δουλειά την πληρώνεις μια φορά».

~** Παρουσίαση βιβλίου

* «Κρίσης λεξιλόγιο..." του Γ. Βαρουφάκη  ~ Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Βαρουφάκη «Κρίσης λεξιλόγιο, οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν» οργανώνουν τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου» και οι εκδόσεις «Ποταμός» τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο χώρο του βιβλιοπωλείου (πεζόδρομος Αριστομένους 38, Καλαμάτα), έχοντας καλεσμένο το συγγραφέα.
 ~ «Σήμερα, εδώ στην Ελλάδα της Κρίσης, η μελαγχολία ξεπέρασε τα όρια του ατομικού και κινδυνεύει να μολύνει το σώμα της κοινωνίας ολόκληρης. Η πράξη είναι η καλύτερη γιατρειά. Συλλογικά και ατομικά. Το λεξικό τούτο, από τη μία εξηγεί τους όρους που αιωρούνται παντού (CDS, spreads κ.λπ.) ενώ, από την άλλη, η λεξικογραφική προσπάθεια ελπίζει να διαταράξει την κοινή μας μελαγχολία θέτοντας τους όρους της Κρίσης στο φως της κριτικής» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για το βιβλίο.
~ Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία “Τhe Global Minotaur: America, the True Origins of the World Economy”, “Modern Political Economics: Making sense of the post-2008 world”, «Θεωρία Παιγνίων. Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες», «Πολιτική Οικονομία. Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής», «Game theory. Α critical text», “Foundations of Economics” και “Rational Conflict”.
~ Tη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Δημόπουλος, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.

~** Μαχαίρι στις αγροτικές επιδοτήσεις

*Υπό προϋποθέσεις το 30%  ~ Πράσινο μαχαίρι κατά 30% φέρνει, από το 2014 και μετά, στην ενίσχυση που εισπράττουν οι Έλληνες παραγωγοί, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), εφόσον αυτοί δεν τηρούν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια.
~ Αυτό προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία από τα 2,1 δισ. ευρώ που θα εισπράξει η Ελλάδα το 2014, πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το 30%, δηλαδή 630 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν αποκλειστικά σε όσους εφαρμόζουν «πράσινες» πρακτικές επωφελείς για το περιβάλλον.
 ~ Το καθεστώς που εισάγει η νέα ΚΑΠ (2014-2019) φέρνει τα πάνω - κάτω σε όσα ξέραμε για τις κοινοτικές ενισχύσεις. Καταργεί οριστικά το μοντέλο «εισπράττω ένα ποσό, είτε παράγω είτε όχι» που καθιερώθηκε την τελευταία δεκαετία και «σπάει» την ενίσχυση που παίρνει σήμερα ο παραγωγός σε επτά κομμάτια: το 30% θα εισπράττουν όσοι εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές, έως 10% οι μικροί παραγωγοί, έως 2% οι νεοεισερχόμενοι παραγωγοί ηλικίας έως 40 ετών, έως 5% θα δίνεται προαιρετικά από τα κράτη-μέλη ως συνδεδεμένη ενίσχυση με τον όγκο της παραγωγής, έως 5% επίσης θα δίνεται προαιρετικά σε περιοχές με μειονεκτήματα όπως οι ορεινές, έως 3% ως εθνικό απόθεμα.
~ Ό,τι ποσοστό απ’ αυτά περισσεύει, θα αποτελεί από το 2014 και μετά τη βασική ενίσχυση του παραγωγού, η οποία και δε θα ξεπερνά το 45% των χρημάτων που παίρνει σήμερα. Μάλιστα, μόνο το μισό της βασικής αυτής ενίσχυσης θα συνεχίσει να δίνεται με βάση το σημερινό σύστημα, δηλαδή το μέσο όρο των επιδοτήσεων της περιόδου 2000-2002. Το άλλο 50% θα δίνεται με βάση το όριο που θα ορίσει η κάθε χώρα για καθεμιά από τις περιφέρειες.
~ Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Έστω, για παράδειγμα, αγρότης που εισπράττει σήμερα από ενισχύσεις 10.000 ευρώ ετησίως. Αν δεν εφαρμόσει το νέο, απαιτητικό μοντέλο για το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ, από το 2014 θα εισπράττει μόνο 7.000 ευρώ (μείον 30%). Αν δεν είναι δικαιούχος καμιάς εκ των νέων τύπων ενισχύσεων που καθιερώνονται, θα εισπράττει μόνο 4.500 ευρώ.
* ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
~ Κερδισμένοι από τη νέα ΚΑΠ είναι οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, όσοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές Natura, οι νέοι αγρότες έως 40 ετών και όσοι διατηρούν μονίμως σε αγρανάπαυση το 7% της έκτασής τους. Επίσης, όσοι μέχρι σήμερα δεν έπαιρναν ενισχύσεις, όπως οι καλλιεργητές φρούτων (δενδρώδεις καλλιέργειες). Χαμένοι είναι όσοι συνεχίζουν να εφαρμόζουν συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας καθώς και όλοι όσοι καλλιεργούν σιτηρά και γενικά αροτραίες καλλιέργειες.
(Αναδημοσίευση από «ΤΑ ΝΕΑ»)  Πηγή : Εφημερίδα Θάρρος  Μεσσηνίας .-

~** Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ

* Κατηγορεί τον Δ. Αδαμόπουλο για ιδιοτέλεια  ~ Για ιδιοτέλεια κατηγορεί ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς τον παραιτηθέντα πρόεδρο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας και υποψήφιο για τις εκλογές του Επιμελητηρίου, Δημήτρη Αδαμόπουλο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
 ~ Η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει πλέον διασπασμένη στις εκλογές του Επιμελητηρίου, με τους ψηφοφόρους της - μέλη του Επιμελητηρίου να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του κ. Αδαμόπουλου, που μέχρι προχθές ήταν πρόεδρος της μεγαλύτερης τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. στη Μεσσηνία, και του κ. Γκούμα, που είναι η επίσημη επιλογή του κόμματος.
 * Πιέσεις
 ~ Μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από κομματικά στελέχη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωση τη Δευτέρα, προκειμένου να μην καταθέσει τελικά υποψηφιότητα για τις εκλογές του Επιμελητηρίου, ο κ. Αδαμόπουλος προχώρησε σε μια κίνηση ματ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Τοπικής.
 ~ Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί επίσκεψη και των δύο υποψηφίων (Αδαμόπουλου – Γκούμα) στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος κράτησε αποστάσεις από το ζήτημα και το ρόλο διαιτητή ανέλαβε ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Η συνάντηση, που είχε ως μοναδική κατεύθυνση την απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Αδαμόπουλου, δεν κατέληξε πουθενά και τη λύση έδωσε χθες ο ίδιος ο κ. Αδαμόπουλος με την παραίτησή του.
 * «Ιδιοτέλεια»
 ~ Ρωτώντας τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Περικλή Μαντά για την παραίτηση Αδαμόπουλου, τον κατηγόρησε για ιδιοτέλεια: «Ο κ. Αδαμόπουλος κατέθεσε την υποψηφιότητά του στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος ζητώντας τη στήριξη της Ν.Δ. για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Μέχρι την τελευταία στιγμή αρνούνταν πεισματικά να αποδεχθεί ότι τα συλλογικά όργανα της παράταξης αξιολόγησαν και αποφάσισαν κάτι διαφορετικό από αυτό που ο ίδιος επιθυμούσε.
 ~ Με την παραίτησή του αποδεικνύεται περίτρανα ότι το τελευταίο διάστημα κινούνταν με ιδιοτέλεια και προσωπική στρατηγική. Η Ν.Δ. ως αυριανή κυβέρνηση κοιτάζει μπροστά και εργάζεται συστηματικά για το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών.
 ~ Σε αυτή την πορεία συνοδοιπόροι μας θα είναι όσοι με ανιδιοτέλεια θέλουν να προσφέρουν στον τόπο μας».

~**


  **
~**** ΟΙ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΜΗΝΑ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011


~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση : Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και Κυριακή 2 - 10 - 2011 στο αγιάζι της καθημεριμότητας και της ενημέρωσης :.-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , ΣΤΟ Αγιάζι της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Σαββατο-Κύριακου : 1 Οκτωβρίου και Κυριακή 2 -10-2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/h.html  , H Ζωή είναι μπροστά μας : , Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 201 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 ,.-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Διάλογοι 2011 : Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2011 , .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση : ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ,.-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Τετάρτη στην ενημέρωση : 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ..-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση : 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 - Πτωχεύσεις στην Ελλάδα,.-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/10/7-10-2011.html  , Αυτή την Παρασκευή στην ενημέρωση 7-10-2011 .-

~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Οδοιπορικό στη μυθική Κίνα 2011 : 7/10/2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html  , Ανέκδοτα για όλους και για όλα :, Σάββατο , 8 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , , Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στην ενημέρωση .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Αυτή τη Δευτέρα στην Ενημέρωση , 10 Οκτωβρίου 2011.- .

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/2011.html  , Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2011/10/11-o-2011.html  , Aυτή η Τρίτη στην ενημέρωση 11 Oκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html  , Αρφαρά - Καλαμάτας -Μεσσηνίας 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/12-2011.html  , Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post.html  , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Φωτογραφίες και Βίντεο από το Αρφαρά Μεσσηνίας .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2011/10/13-2011.html , Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 , Aυτή η Πέμπτη στην ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2011 .-

** ΝΑΝΟΒΙΟΝΙΚΟ ΓΟΛΕΚΟ Nanobionic... :  ww.zougla.gr    .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: