ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Το αγιάζι στη ενημέρωση Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Το  αγιάζι  στη  ενημέρωση  Τρίτη  20 Νοεμβρίου  2012  :
Το  ποντικάκι  κοντά στην ενημέρωση ! :
*** Δρομολογείται η δημοπράτηση αποκατάσης των ΧΑΔΑ  :
Image
* Π. Τατούλης: «Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν σε κίνδυνο το διαγωνισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων»
Ύποπτα χαρακτήρισε, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, τα κίνητρα των 7 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και οι 3 βουλευτές από την περιφέρεια Πελοποννήσου, για την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για το διεθνή διαγωνισμό για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι οι βουλευτές θέτουν το εγχείρημα σε κίνδυνο, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ανακοίνωσε ότι προχωράει η διαδικασία δημοπράτησης για την αποκατάσταση των ενεργών ΧΑΔΑ.
Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου.
«Θέλουν να παραπλανήσουν»
Με την έναρξη της συνεδρίασης, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ζήτησε τη συζήτηση του θέματος για το διαγωνισμό για τα σκουπίδια, επισημαίνοντας πως ο τρόπος με τον οποίο έχει τεθεί το θέμα από τους 7 βουλευτές, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο διαγωνισμό και υπάρχει κίνδυνος παρερμηνειών.
Στην τοποθέτησή της η κα Νικολάκου, συμπλήρωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται η ερώτηση είναι καθαρά παλαιοκομματικός και πως το πιο επικίνδυνο δεν είναι ότι στην ερώτηση αναφέρονται ψέματα, αλλά ότι δημιουργείται μια ψεύτικη αλήθεια για να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες.
«Ενδεικτικά αναφέρω, ότι μέσα στην ερώτηση, λένε γιατί η περιφέρεια δεν θέτει και τους ΟΤΑ στο θέμα του ανταγωνιστικού διαλόγου. Κάτι που ακούγεται λογικό, αλλά είναι παράνομο. Η περιφέρεια έβγαλε ένα διαγωνισμό, που για πρώτη φορά συμβαίνει στην χώρα μας, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έχει και κάτι άλλο αυτός ο διαγωνισμός, δεν είναι φωτογραφικός και προϋπόθεση είναι το δημόσιο συμφέρον. Σκόπιμα λοιπόν θέλουν να παραπλανήσουν τους πολίτες, υπέρ των δικών τους πολιτικών συμφερόντων», σημείωσε η κα Νικολάκου.
Επίσης, η κα Νικολάκου ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια είναι έτοιμη να δημοπρατήσει την αποκατάσταση όλων των πρώην ενεργών ΧΑΔΑ.
Καταλήγοντας είπε, πως δεν θα σχολιάσει όσα αναφέρονται στην ερώτηση περί δημοσίων σχέσεων του περιφερειάρχη και χρηματοδότηση φιλικών του Μέσων Ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας όμως ότι από τον νυν βουλευτή κ. Πετράκο έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να τεθεί σε κίνδυνο ο διαγωνισμός.
«Κίνδυνος για το έργο»
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Δράκος, είπε ότι η παράταξή του έχει τοποθετηθεί για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν θα μπει σε αυτή τη διένεξη.
Από τη Β΄ ελάσσονα μειοψηφία, ο κ. Νίκος Πατσαρίνος που έχει αντικαταστήσει τον κ. Πετράκο στο συμβούλιο, είπε ότι θα έπρεπε το θέμα να συζητηθεί παρουσία όλων των εμπλεκόμενων και πως τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με δεοντολογία και διαφάνεια και όχι με τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν.
Χαρακτήρισε ανησυχητική την πορεία που έχει πάρει το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, τονίζοντας ότι ο καθένας κρίνεται από τα αποτελέσματα.
Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, είπε ότι ο τρόπος που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν την ερώτηση, συνιστά κίνδυνο για την εξέλιξη του έργου.
«Θέτουν ευθέως σε κίνδυνο το διαγωνισμό και βρίσκω πίσω από την πρωτοβουλία τους ψήγματα ιδιοτέλειας. Εκείνο που με πείραξε περισσότερο στην ερώτηση των βουλευτών ήταν ότι ο κ. Πετράκος φυγομάχησε. Όταν ήταν εδώ, δεν έλεγε απολύτως τίποτα για το θέμα αυτό και τώρα, κάτω από την ασφάλεια της δικής του αριστερής αντίληψης για την εξουσία, αισθάνεται σίγουρος και ασφαλείς. Δεν μπορεί να μην έχουν γνώση πως λειτουργούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Καλούν τους υπουργούς να παρέμβουν στο δικαίωμα της αρμοδιότητας που έχει η περιφέρεια. Να έρθουν οι υπουργοί να μας χτυπήσουν σκαμιπλάκια για να συνέλθουμε. Αυτή είναι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του; Αυτό είναι το καινούργιο που θέλει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να ενημερώσω τον ευρωπαϊκό ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ότι ο ανταγωνιστικός διάλογος είναι ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για να γίνονται οι διεθνείς διαγωνισμοί», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης.
 Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Έγινε ο διαγωνισμός για το έργο του Βιολογικού :
Image
* Τέσσερις εταιρείες κατέθεσαν προσφορά

Μετά από δύο συνεχείς αναβολές το προηγούμενο διάστημα, λόγω κινητοποιήσεων των μηχανικών, πραγματοποιήθηκε, τελικά, χθες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, ο διαγωνισμός του έργου της αναβάθμισης και επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωσή του. Ο προϋπολογισμός του έργου, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ανέρχεται στα 4.265.000 ευρώ.
Το έργο θα γίνει με το σύστημα μελέτη-κατασκευή και οι εταιρίες που κατέθεσαν προσφορές είναι οι: Μεσόγειος Α.Ε., ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ, ENVITEC Α.Δ. και Ν.&Κ. Γκολιόπουλος ΑΤΕ.
Η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα εξεταστούν οι τεχνικές προσφορές και στη δεύτερη θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές. Η εταιρία με την καλύτερη τεχνική πρόταση και την πιο οικονομικά συμφέρουσα προσφορά θα πάρει το έργο.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, θα κατασκευάσει τα έργα Πολιτικού Μηχανικού, θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει όλο τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και θα θέσει σε λειτουργία τη μονάδα, την οποία θα συντηρεί για έξι μήνες.
Η επέκταση-αναβάθμιση του Βιολογικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Α.Π.

*** Σύσκεψη ζητά ο Θοδ. Μπρεδήμας :
 Image* Αυξάνεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων στο δημοτικό παντοπωλείο
Τη διενέργεια σύσκεψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου (δημοτικό παντοπωλείο, μετάβαση των εξυπηρετούμενων σε αυτό, αλλά και στο δημοτικό συσσίτιο), με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, αλλά και των δημοτικών παρατάξεων, προτείνει στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδ. Μπρεδήμας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μπρεδήμας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως από το δημοτικό παντοπωλείο εξυπηρετούνται σήμερα περί τις 365 οικογένειες, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί και να ξεπεράσει τις 400, ενώ πέρσι ήταν 280-300. Υπάρχει, όπως είπε, αύξηση 25% στον αριθμό εκείνων που έχουν ανάγκη και προσέρχονται στο δημοτικό παντοπωλείο.
Έθιξε επίσης και το θέμα της μετακίνησης των εξυπηρετούμενων, προτείνοντας τη δρομολόγηση λεωφορείου, κάθε Πέμπτη.
Στις 400 αναμένεται να φθάσει ο αριθμός των οικογενειών
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες είναι τεράστια, ενώ ο αριθμός των οικογενειών που προσφεύγουν στο Δημοτικό Παντοπωλείο της Καλαμάτας αυξάνεται καθημερινά και αυτοί διαμαρτύρονται διότι η εξυπηρέτησή τους, μόνο μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, δεν ικανοποιεί τις ανάγκες τους.
Μετά τη διατύπωση των παραπόνων τους, επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Παντοπωλείο και συναντηθήκαμε με τους υπεύθυνους εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και αγωνίζονται καθημερινά για την επάρκεια των διατιθέμενων ειδών. Ο αριθμός τους δεν επαρκεί. Είναι τριάντα περίπου άτομα, αλλά τις υπηρεσίες τους προσφέρουν είκοσι τρεις εθελοντές.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αύξηση των προσερχόμενων οικογενειών, καθιστά το έργο της εξυπηρέτησής τους δυσχερέστερο.
Όπως μας δηλώθηκε, οι οικογένειες που εξυπηρετούνται, ανέρχονται σε 365, ενώ εκκρεμούν και άλλες αιτήσεις ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα, στα τέλη της χρονιάς να έχουν ξεπεράσει τις 400.
Τον περασμένο χρόνο εξυπηρετούνταν 280-300 οικογένειες. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση των προσερχόμενων κατά 25%, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί εν όψει των κρίσιμων οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους.
Η ετήσια συμμετοχή του Δήμου ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, ενώ, πέρσι δόθηκαν μόλις 35.000 ευρώ και ασφαλώς θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό αυτό σε τουλάχιστον 70-80.000 ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε, είναι οι συγκινητικές προσφορές τροφίμων και ρουχισμού από πολυάριθμους συμπολίτες μας, οι οποίοι προσφέρουν μέχρι και βιβλία για τα παιδιά των εχόντων ανάγκη συμπολιτών.
Σημεντικές, όπως πληροφορούμαστε, είναι και οι προσφορές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της Μητρόπολης Μεσσηνίας), από πολυκαταστήματα και επιχειρηματίες».
Δρομολόγηση λεωφορείου
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προσερχόμενοι, είναι ότι δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και ανήμποροι, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να μεταβούν εκεί ή χρησιμοποιούν άλλα μέσα, επί πληρωμή. Φανταστείτε ένα άτομο με ειδικές ανάγκες που μένει στην Καλλιπατείρας, στην παραλία ή τη συνοικία της Αγίας Τριάδας.
Ως εκ τούτου η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να μεριμνήσει για την καθιέρωση ενός τουλάχιστον εβδομαδιαίου δρομολογίου (κάθε Πέμπτη) από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι, είπε χαρακτηριστικά.
Καθημερινή σίτιση
Καταλήγοντας, ανέφερε, ένα ακόμη θέμα, για το οποίο διαμαρτύρονται πολλοί συμπολίτες, αυτό της καθημερινής σίτισης αναξιοπαθούντων, που γίνεται κυρίως από την προσφορά της 120 ΠΕΑ. Δεν έχει οργανωθεί όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να διατίθενται μόνο 30-35 μερίδες ημερησίως, τη στιγμή που στη γειτονική Μεσσήνη η προσφορά των εθελοντών εξασφαλίζει τριπλάσιο ή τετραπλάσιο αριθμό για τους εμπερίστατους συνανθρώπους.
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Στο Περιφερειακό χθες και το θέμα της Ολυμπίας Οδού :
Image
* Στο χρονοντούλαπο η απόληξή της στην Τσακώνα

Τα νέα για την τύχη της Ολυμπίας Οδού και η ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ήταν λίγο πολύ γνωστά από το προηγούμενο διάστημα. Οι τελευταίες πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, απλώς ενισχύουν ακόμα περισσότερο, αυτό που όλοι γνωρίζαμε.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία που κυοφορείται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εργολάβους, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, προβλέπει για τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο νέα σύμβαση με γερό «ψαλίδι» στο έργο. Ο επανασχεδιασμός του προβλέπει ότι ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα θα σταματήσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Η συνέχιση ώς τον Πύργο θα προχωρήσει αργότερα, πιθανόν ως δημόσιο έργο. Μάλιστα, το τμήμα αυτό, που θα γίνει με νέο διαγωνισμό, προβλέπεται να παραδοθεί στη συνέχεια στους αρχικούς αναδόχους, που θα αναλάβουν την είσπραξη των διοδίων και τη συντήρησή του.
Το επόμενο καθοριστικό βήμα για την επανεκκίνηση του έργου είναι η συμφωνία με τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να ξανανοίξουν τη ροή της χρηματοδότησης που παραμένει «παγωμένη» για πάνω από δυο χρόνια.
Για την απόληξη του έργου μέχρι την Τσακώνα το μόνο που αποφασίστηκε είναι ο σχεδιασμός του να μπει στο...χρονοντούλαπο. Έτσι, οι παραπάνω εξελίξεις αυξάνουν περισσότερο το ενδιαφέρον της σύσκεψης (των φορέων της Μεσσηνίας) που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή στο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου στην ατζέντα των θεμάτων συπεριλαμβάνεται και η τύχη του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, αφού ήδη ο Γιάννης Λαμπρόπουλος έχει δηλώσει δημόσια ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και των έξι γαλάζιων δημάρχων της Μεσσηνίας. Θα δείξουν διάθεση να αντιδράσουν ή θα υποκύψουν στις κομματικές ανάγκες;
Πάντως, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επανεκκίνηση του παραπάνω έργου, μαζί με τους υπόλοιπους τρεις «παγωμένους» αυτοκινητόδρομους, των μόνων μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα, θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Τα τέσσερα έργα, για τα οποία οι συνολικές επενδύσεις αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ, έχουν χαρακτηριστεί από παράγοντες της αγοράς ως «η μανιβέλα της ανάπτυξης» αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης μπορούν άμεσα να δώσουν δουλειά σε πάνω από 30.000 εργαζομένους, αλλά και να κινήσουν την αγορά ευρύτερα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να προκύψουν πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας συνολικά, όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία ο Κ. Χατζηδάκης.
Κυβέρνηση και παραχωρησιούχοι συμφωνούν ότι αν τα έργα δεν προχωρήσουν, τότε θα μπει ουσιαστικά ταφόπλακα σε κάθε προσδοκία ανάπτυξης για τη χώρα. Η επανεκκίνηση των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει θετικό κλίμα, δίνοντας την εικόνα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, που αναμένεται να κάνουν τη χώρα και πάλι ελκυστική για επενδύσεις και τραπεζική χρηματοδότηση.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** ΕΣΕΕ: Στο "κόκκινο" χιλιάδες επιχειρήσεις :
Image
* ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Τις προηγούμενες ημέρες, σε ρεπορτάζ του «θ», η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η κατάσταση για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην Καλαμάτα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, δραματική.
Υπάρχουν καταστήματα στην πόλη μας που δεν μπαίνει πελάτης μέσα για 10 και 15 ημέρες. Οι επαγγελματίες έχουμε εξαντλήσει πλέον κάθε ίχνος αντοχής που υπήρχε. Ιδιαίτερα, δε, μετά την ψήφιση και των τελευταίων μέτρων, καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες»..
Την παραπάνω εικόνα συμπλήρωσε χθες η ΕΣΕΕ στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης ελληνικού Εμπορίου 2012. Εκεί, όπως σημειώνται χαρακτηριστικά, τα νούμερα της απασχόλησης στο εμπόριο επιστρέφουν στα επίπεδα του 1998, ενώ τα λουκέτα φαίνεται ότι έχουν φτάσει στα όριά τους και αναμένεται μείωση της έντασης του φαινομένου κατά 20% το 2013, με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων, αν και 63.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο».
Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι οι 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου την τριετία 2010-2012 δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης της γενικής ρευστότητας, οι 8 στους 10 δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών, οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό , οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους, οι 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση απασχόλησης, οι 4 στους 10 βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς και οι 3 στους 10 δηλώνουν εξασθενημένοι οικονομικά και ψυχολογικά χωρίς άλλες αντιστάσεις στην κρίση.
Επιπλέον, σε μεγάλο βαθμό ανατρέπεται αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή το εμπόριο ήταν πύλη εισόδου για την απασχόληση σε νέους και γυναίκες, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάνονται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που χάνονται από τις μεγάλες και αυτό αποδίδεται στη φορολόγηση και στη χρηματοδότηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης της ΕΣΕΕ για το εμπόριο.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Βάλια Αρανίτου, κατά μέσο όρο, κάθε μέρα το 2012 αποχωρούν ή απολύονται περίπου 1000 εργαζόμενοι. Μεταποίηση και κατασκευές, αν και ήταν τα τελευταία χρόνια οι δύο κύριοι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες στις θέσεις εργασίας, σταθεροποιήθηκαν οι απώλειές τους το 2011 και οι κλάδοι που φαίνεται να έχουν μεγάλες απώλειες είναι το εμπόριο, η δημόσια διοίκηση και ο τουρισμός.
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** Μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο ΤΕΙ Καλαμάτας :  * Από Imageεκπαιδευτές διεθνούς κύρους
Με επιτυχία συνεχίζεται στο ΤΕΙ Καλαμάτας το Διεθνές Σεμινάριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, στο οποίο διδάσκουν τρεις παγκοσμίως διακεκριμένοι γευσιγνώστες, η Ισπανίδα Angeles Calvo Fandos, ο Ιταλός Antonio Giuseppe Lauro και ο Αμερικανός Paul Vossen.
Οι εκπαιδευόμενοι έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Τη μία συνθέτουν τα μέλη της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ και την άλλη στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.
Το σεμινάριο έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο, ενώ το επίσημο καλωσόρισμα των εκπαιδευτών έγινε την Κυριακή το βράδυ στο χώρο του ΤΕΙ.
Εκεί ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς της Π.Ε. Μεσσηνίας, που συμμετέχει στη διοργάνωση του σεμιναρίου, το οποίο στηρίζει και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Για ένα πολύ καλό πρόγραμμα με εκπαιδευτές υψηλού επιπέδου, μας μίλησε ο Βασίλης Δημόπουλος, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Καλαμάτας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ιδρύματος, που είχε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η πιστοποίηση και διεθνοποίηση της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ, αλλά και η στήριξη της παραγωγικής οικονομίας στον τομέα του ελαιολάδου, των αγροτών - παραγωγών, τυποποιητών, ελαιοτριβέων, και όποιου άλλου ενδιαφέρεται για το ποιοτικό ελαιόλαδο.
«Τα μέλη της ομάδας μας, έχουν εμπειρία από τα δικά μας λάδια, αλλά τώρα θα μπορέσουν να γνωρίσουν και τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων διαφορετικών ποικιλιών που καλλιεργούνται σε άλλες χώρες. Έτσι θα αποκτήσουν μια ευρύτερη γνώση για το τι σημαίνει οργανοληπτική αξιολόγηση, όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές».
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει ο κ. Δημόπουλος την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί στο «Elite», με θέμα «Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης», όπου μπορεί να συμμετέχει όποιος ενδιαφέρεται, με κόστος 15 ευρώ (η συμμετοχή στο σεμινάριο κοστίζει 450 ευρώ, ενώ χορηγοί είναι το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και η εταιρεία Blauel).
«Όταν οι οικονομικές συνθήκες είναι άσχημες, ο καταναλωτής αναζητεί φθηνότερες και χαμηλότερες ποιότητες προϊόντων, οπότε οι παραγωγοί προσπαθούν να συμπιέσουν το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα. Έχει μεγάλη σημασία το να διατηρήσουμε, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, την ποιότητα στο ελαιόλαδο» λέει ο κ. Δημόπουλος. Επισημαίνει δε το γεγονός ότι και οι τρεις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.
Οι εκπαιδευτές  και τα θέματα
Angeles Calvo Fandos - Ισπανία
Εμπειρογνώμονας γευσιγνωσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και Panel Leader της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου της Καταλονίας. Έχει ιδρύσει και εκπαιδεύσει ομάδες γευσιγνωσίας ελαιολάδου και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας. Είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση των αντίστοιχων εργαστηρίων της χώρας κατά ISO 17025. Στο σεμινάριο του ΤΕΙ αναπτύσσει τα εξής θέματα:
• Η ισπανική τεχνική της γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
• Η τεχνική της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ισπανικών ποικιλιών.
• Το νομικό καθεστώς της γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά άλλων μεσογειακών ποικιλιών.
Antonio Giuseppe Lauro - Ιταλία
Σύμβουλος στην Περιφέρεια της Καλαβρίας στον τομέα του Ελαιολάδου και Panel Leader, αναγνωρισμένος από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Είναι ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού μεσογειακού ελαιολάδου Terra Olivo του Ισραήλ και συμμετέχει στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού Extrascape της Ιταλίας. Στη συνάντηση του ΤΕΙ παρουσιάζει τα θέματα:
• Η ιταλική τεχνική της γευσιγνωσίας ελαιολάδου και οργανοληπτικά ελαττώματα του ελαιολάδου.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ιταλικών ποικιλιών.
• Η τεχνική της παραγωγής του ελαιολάδου στην Ιταλία.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά άλλων μεσογειακών ποικιλιών.
Paul Vossen - Αμερική
Ιδρυτής του Συμβουλίου Ελαιολάδου της πολιτείας της Καλιφόρνιας, καθώς και της πρώτης ομάδας γευσιγνωσίας ελαιολάδου της Καλιφόρνιας, που αναγνωρίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, διδάσκει σε παραγωγούς και καταναλωτές πρακτικές παραγωγής και γευσιγνωστικής αξιολόγησης του ελαιολάδου. Στο σεμινάριο του ΤΕΙ Καλαμάτας έχει επικεντρωθεί στα εξής:
• Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου πέραν του Ατλαντικού.
 • Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδων εκτός Μεσογείου.
• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδων των χωρών του νέου κόσμου.
• Ελαιόλαδο «Made in the USA».
 Της Μαρίας Νίκα

  *** Ζεστή υποδοχή στο τρένο & τους επιβάτες στο Καλό Νερό  :  Image
* Ζεστή υποδοχή με παραδοσιακή μουσική από τα μεγάφωνα, έκαναν το μεσημέρι της Κυριακής στο εκδρομικό τρένο στο Σταθμό του Καλού Νερού. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Τριφυλίας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί, κάτοικοι της περιοχής, καθώς επίσης και ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και επαγγελματίες του Καλού Νερού.
Το τρένο πέρασε για 3η φορά από το Σταθμό του Καλού Νερού στα πλαίσια των εκδρομών που διοργανώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο δίκτυο Πελοποννήσου, ώστε να είναι σε ετοιμότητα το δίκτυο. Η δε προχθεσινή του στάση στο Σταθμό του Καλού Νερού, συνδυάστηκε με φαγητό, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και χαλαρή κουβέντα για την ανάγκη ανάπτυξης και πάλι του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο και ιδίως για την περιοχή της Τριφυλίας, όπου υπάρχουν οι Σταθμοί της Κυπαρισσίας, του Καλού Νερού και του Κοπανακίου, με συνδυαστικά τουριστικά δρομολόγια, στα οποία οι εκδρομείς θα μπορούν να επισκεφθούν το Κάστρο της Κυπαρισσίας και την Παλιά Πόλη, τη ΝΕΔΑ και τα πετρόχτιστα χωριά της Αυλώνας, το Κυριακάτικο Παζάρι του Κοπανακίου, την Περιστεριά και το φαράγγι του Αρκαδικού κ.ά.
Συγκινημένοι ήταν οι κάτοικοι του Καλού Νερού και οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι άκουσαν το σφύριγμα του τρένου με νοσταλγία, θυμίζοντάς τους τις παλιές καλές εποχές του σιδηροδρόμου και τις όμορφες στιγμές που πέρασαν στο Σταθμό. Μάλιστα, αναμένοντας την άφιξη του τρένου στο Σταθμό του Καλού Νερού, σε συζήτηση που είχε ο δήμαρχος με τον τοπικό σύμβουλο Κυπαρισσίας, πρώην αντιδήμαρχο και τ. Αρχιεπιθεωρητή του ΟΣΕ Σωτήρη Γιαννόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο - υπάλληλο του ΟΣΕ Σπύρο Χρονόπουλο, καθώς και παλιούς σιδηροδρομικούς «συναποφάσισαν» τη δημιουργία παραρτήματος «Φίλων του τρένου» στην Τριφυλία, το οποίο θα συνδέσουν και με το Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας και τον αντίστοιχο της Αθήνας.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σημείωσε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε το τρένο να σφυρίζει στο Σταθμό του Καλού Νερού. Είναι ένας βασικός Σταθμός του ΟΣΕ. Οι άλλοι δύο είναι της Κυπαρισσίας, ο οποίος είναι πιο ανεπτυγμένος και αυτός του Κοπανακίου που μπορεί να συνδεθεί και με το Παζάρι. Υποδεχόμαστε, λοιπόν, τους ιθύνοντες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και τους επισκέπτες στην περιοχή μας και θέλουμε να στείλουμε σ’ αυτούς και προς πάσα κατεύθυνση ένα μήνυμα: «Εμείς εδώ έχουμε μεγαλώσει με το τρένο, είμαστε παραδοσιακοί φίλοι του τρένου» και θα προσπαθήσουμε με τη συνεργασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου γιατί εγκαινιάζουν αυτά τα εκδρομικά δρομολόγια, να οργανώσουμε σε μια καλύτερη βάση τις εκδρομικές αυτές εξορμήσεις του τρένου, σε μια περιοχή ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη όσον αφορά τον τουριστικό τομέα και τα αισθήματα του κόσμου».
Ακολούθως ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε στη συνεργασία και στήριξη του Δήμου και του κόσμου, ώστε να αναπτυχθεί ο εκδρομικός τουρισμός του τρένου στην περιοχή, με προγράμματα συνδυαστικού τουρισμού… «Είναι ευτύχημα ότι αυτές οι σιδηροδρομικές γραμμές αποκτούν πάλι ζωή και δε θα βρικολακιάσουν, γιατί αποτελούν ένα ζωντανό παραδοσιακό στοιχείο της ανάπτυξης του τόπου μας. Περιμένοντας το τρένο, κάναμε μερικές συζητήσεις με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προέρχονται από τον ΟΣΕ, όπως είναι ο Σωτήρης ο Γιαννόπουλος και ο Σπύρος ο Χρονόπουλος, και καταλήξαμε στην αγάπη που υπάρχει για το τρένο στο Δήμο μας, να τη μετουσιώσουμε σε μια οργανωτική κίνηση, φτιάχνοντας ένα παράρτημα «Φίλων του τρένου» στην Τριφυλία που θα το συνδέσουμε με το Μεσσηνιακό αντίστοιχο Σύλλογο και με τον εν Αθήναις Σύλλογο».
Ο εκπρόσωπος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Λευτέρης Μαρούσης σημείωσε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κάνει μια προσπάθεια αξιοποίησης του δικτύου τουριστικά και ότι «είναι το 3ο θεματικό εκδρομικό τρένο που γίνεται μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων» συμπληρώνοντας πως, «είναι ευτύχημα ότι ο κόσμος στηρίζει αυτή τη δραστηριότητα».
Ερωτηθείς γιατί το τρένο δεν «μπαίνει» στο Σταθμό της Κυπαρισσίας, απάντησε «γίνονται προσπάθειες να έρθει και στην Κυπαρισσία. Αυτό το μικρό κομμάτι Καλού Νερού - Κυπαρισσίας αυτή τη στιγμή είναι εκτός δικτύου. Κάνουμε ενέργειες, 7 χλμ είναι, να έρθει το τρένο σύντομα και στην Κυπαρισσία».
Ο κ. Μαρούσης τόνισε με έμφαση… «είναι αξιοσημείωτο ότι έχουμε επιβάτες απ΄ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν έρθει ειδικά γι’ αυτό το δρομολόγιο. Φανταστείτε την αγάπη που δείχνουνε, τη μοναδικότητα του δικτύου Πελοποννήσου, τα πλεονεκτήματα του Σιδηροδρόμου και φυσικά οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες επιδεικνύουν αγάπη και για την πατρίδα μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος είπε: «Εμείς που μεγαλώσαμε με το τρένο, είμαστε σήμερα ιδιαίτερα συγκινημένοι γιατί βλέπουμε αυτό να σφυρίζει ακόμα τρεις φορές, που λέει ένας γουέστερν της παλιάς εποχής. Με χαρά αγκαλιάζουμε την προσπάθεια αυτή γιατί πρεσβεύουμε και πιστεύουμε ότι μέσα από τέτοια εγχειρήματα και τέτοιες διαδικασίες θα αναπτυχθεί η περιοχή μας τουριστικά και εμπορικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να έρθει το τρένο και στην Κυπαρισσία».
Καλωσόρισμα απηύθυνε και ο Νίκος Μπαγουρδής, ως εκπρόσωπος των επαγγελματιών του Καλού Νερού. Ακολούθως όλοι γεύθηκαν παραδοσιακά προϊόντα, ενώ σε όλους τους παρευρισκόμενους μοίρασε κατακόκκινα τριαντάφυλλα η σύζυγος του δημάρχου Αθηνά Κόλλια.
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

***Πριν 94 χρόνια
- ΔΙ’ αποφάσεως της Νομαρχίας απελύθησαν, ως πλημμελώς διεξάγονται την υπηρεσίαν των, τα μέλη της επιτρoπής τροφίμων Βρωμοβρύσεως Κ. Κυριαζόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Φωτ. Σεγανάς και Μιχαήλ Σχοινάς.
 - ΚΑΤΗΓΓΕΛΘΗΣΑΝ επί αισχροκερδεία τα μέλη της επιτροπής τροφίμων Μαυρομματίου Παπαδόπουλος, Ζούρας και Παπαγιαννόπουλος και ο αντιπρόσωπος αυτής Γεωργακόπουλος.
 - ΚΑΤΗΓΓΕΛΘΗ εις τον Εισαγγελέα ο Ειρηνοδίκης Βουφράδος, ως αρνηθείς να χορηγήση εις την Νομαρχίαν πληροφορίας εν σχέσει με τον επισιτισμόν της περιφερείας του και την κατάστασιν της λειτουργίας των εκεί υποεπιτροπών.
 - ΑΠΕΛΥΘΗ το μέλος της επιτροπής του Κέντρου εφοδιασμού Μεσσήνης, Βεγγόπουλος, και εγένετο δεκτή η παραίτησις του Γαργαλίδου, διωρίσθη δε αντ’ αυτού ο καθηγητής του εκεί Γυμνασίου Μαρινάκης.
 - Η Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία Σταθμού Καλαμών ενημερώνει τους πελάτας φωτισμού, όπως προμηθευθώσι εφεδρικόν τινα φωτισμόν εις τα καταστήματα και εις τας οικίας των, καθ’ όσον λόγω ελλείψεως καυσίμων, είναι δυνατόν ν’ αναγκασθεί να διακόψει επί τινας ημέρας την παροχήν ρεύματος.

*** ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΝΟΜΟΥ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Το όνομα Αρφαρεύς – Αρφαράς , όνομα Βυζαντινού Άρχοντα , που έζησε στο Δεσποτάτο της Πελοποννήσου , όπως αναφέρεται στην Ιστορία της Ελλάδας του Σπύρου Λάμπρου κεφ. Κ΄ τόμος ΣΤ΄ »Κατακουζηνός και Πελοπόννησος» σελ. 585 , το έτος 1346-1364.-
~* Κατά την Ελληνική Μυθολογία ο ΑΡΦΑΡΕΥΣ ήταν Μεσσήνιος ήρωας ….μαζί με τον Λεύκιππο , Τύνδαρο , και Ίκαρο παιδιά του Περιηρέα και της Γορκοφόνης και κόρη του Περσέα .- Ο Περιήρης ήταν γιός του Θεού Αιόλου . - …
~*.. το όνομα του Χωριού ΑΡΦΑΡΑ ΟΦΕΊΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΏΤΟ ΚΆΤΟΙΚΟ ΙΔΡΥΤΉ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ με το όνομα Αρφαράς , ο οποίος κατάγετο από την Ήπειρο . Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο Αρφαράς ότι ο Αρφαράς ήταν Τούρκος αγάς (μαζί με τον Διαβολίτσι , τον Τζεφερεμίνι και άλλους αγάδες εκείνη την εποχή ,) , ο οποίος έδωσε το όνομά του στην περιοχή .- Και οι δύο εκδοχές είναι αληθοφανείς .-»
~* « Ήταν λοιπόν ο Αρφαράς μετανάστης από την Ήπειρο που έφυγε από την φτωχή του πατρίδα , για να βρεί καλύτερη τύχη στην πλούσια Μεσσηνία και εγκαταστάθηκε στην Πολιανή Μεσσηνίας στο αρχαιότερο χωριό της περιοχής .- Δεν τα κατάφερε να στεριώσει και εκεί , και οι Πολιανίτες τον έδιωξαν (ποιος ξέρει το γιατί; ) Πήρε τα γιδοπρόβατα του και προχώρησε αριστερότερα προς την περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Πάνω Αρφαρά .- Βρήκε τοποθεσία καλή για το κοπάδι του και εγκαταστάθηκε προσωρινά . Τις πρώτες μέρες υπέφερε πολύ από την έλλειψη νερού .- Ώσπου τυχαία ανακάλυψε ένα μικρό τραγί από το κοπάδι του με βρεγμένο μουσούδι και παρακολουθώντας το βρήκε μια περιοχή με λίγο νερό .- Εγκαταστάθηκε εκεί οριστικά και άνοιξε στην περιοχή που βρήκε το νερό , ένα πηγάδι που σώζεται – κατά την παράδοση – μέχρι σήμερα , και ονομάζεται «Άνω πηγάδι » .- Έτσι ιδρύθηκε από τον Αρφαρά και τους απογόνους του το Αρφαρά» .
~* Ο Αρφαράς κατά την παράδοση , είχε τρία παιδιά : Τον Γιαννήλο , τον Μανίτσο και τον Παπαδαίο .- Από τον Γιαννήλο κατάγονται οι Γιαννιλαίοι ,.. Νιαρχαίοι , Παπανικολαίοι , Μουτεβελαίοι , Λαγογιαναίοι , Καπραλαίοι , .- Από τον Μανίτσο , οι Μανιτσαίοι … Πολυχροναίοι , Γιαννακοπουλαίοι , Μπουραίοι , Λαφαζαναίοι , Καρτσωναίοι .- Από τον Παπαδαίο , …οι Παπαδαίοι , ..οι Γεωργουτζαίοι , Νταραχαναίοι , Θεοκαίοι , Γιαννακουτζαίοι , Πετροπουλκαίοι , .- Από τις υπόλοιπες  οικογένειες , λέγεται ότι ήταν μετανάστες Ηπειρώτες , και όχι απόγονοι του Αρφαρά , οι Σταθακαίοι , Καραγιαναίοι , οι Σκουλικαίοι και Λιβαίοι ,κ.α. .-»  Σ.Ν.Σ.
~* Ο   Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ από το  1930 μέχρι  το  1955 είχε  το πρώτο του όνομα ως " ΔΟΞΑ  ΑΡΦΑΡΩΝ "  .-
 ~** ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ :

~ Στις 10 Φεβρουαρίου του 1844 με Υπουργό Στρατιωτικών της Ελλάδας τον Ανδρέα ΛΌΝΤΟ ΤΙΜΙΘΗΚΑΝ με χάλκινο Μετάλλιο ο Γεώργιος Μαγκλάρας από Αρφαρά καθώς και ο αδερφός του Αθανάσιος Μαγκλάρας με Σιδηρού μετάλλιο και οι δύο Αρφαραίοι για την εντίμως αγωνισθέντες υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας , ηρωικού αγώνος κατά την 18-30 Σεπτεμβρίου του 1835 (αφανείς ήρωες της πατρίδας μας ) .-

 *** Oι Δήμοι θα μετατραπούν σε δημόσιες υπηρεσίες ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΑΝ. ΝΙΚΑ
Την άποψη ότι οι Δήμοι θα μετατραπούν με γρήγορους ρυθμούς σε δημόσιες υπηρεσίες, εξέφρασε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Νοέμβριος είναι μήνας εξελίξεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο όσον αφορά στον «Καλλικράτη», όσο και στο ζήτημα των ελέγχων που θα επιβάλλει το κράτος. «Θεωρώ ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία, ο διαδικαστικός έλεγχος θα πρέπει να ασκείται από τα θεσμικά όργανα. Αυτές οι έκτακτες συνθήκες, ενοχλούν κάθε άνθρωπο. Το κράτος που δυσπραγεί και είναι καταχρεωμένο, κατά τα χρέη του, είναι λιγότερο ανεξάρτητο», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι με τόσους ελέγχους οι Δήμοι δε θα μπορούν να λειτουργήσουν, αλλά και το ότι «με τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν, αν υπάρχουν αποκλίσεις από τους Δήμους, θα συμβαίνει το απαράδεκτο να επιβάλλουν τέλη, καταργώντας τα Δημοτικά Συμβούλια.
Διαχείριση χωρίς πόρους
Ακολούθως, αναρωτήθηκε: «Πώς μπορεί να γίνει καλή διαχείριση όταν το κράτος δε δίνει θεσμοθετημένους πόρους; Οι προϋπολογισμοί θα είναι ψεύτικοι. Είναι άγνωστο τι ΣΑΤΑ θα πάρουμε για το 2013, αφού για το ’12 δεν πήραμε ούτε ευρώ, πόσοι θα είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι ή πόσα θα είναι τα οφειλόμενα. Τι προϋπολογισμό να καταρτίσω όταν επί αυτού θα επικρέμεται ο έλεγχος του επιτρόπου; Ζητούν να τους κάνουμε και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Πώς θα γίνουν όλα αυτά κάτω από τις παρούσες συνθήκες;»
 Απαράδεκτη η προπαγάνδα
Ο κ. Νίκας χαρακτήρισε απαράδεκτη την προπαγάνδα που γίνεται για το κακοδιοίκητο των ΟΤΑ και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι τραγικός άνθρωπος και τραγικός δήμαρχος. Πρέπει να πληρώσω όσα σφάλματα έγιναν εδώ και 30 χρόνια, τις προσλήψεις που έγιναν από οποιονδήποτε άλλον πλην εμού, αλλά και τις οφειλές των άλλων Δήμων, που εντάχθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας».   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Συνέλευση υπαλλήλων Δήμου Τριφυλίας
Έρχονται απολύσεις, Επιτροπεία και Επιτήρηση
Συνέλευση πραγματοποίησαν χθες στα Φιλιατρά οι υπάλληλοι του Δήμου Τριφυλίας, ενώ σήμερα θα συμμετάσχουν μαζικά στη 4ωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των υπαλλήλων, έγινε συζήτηση για τη σημερινή 4ωρη στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στους Δήμους της Μεσσηνίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στην Καλαμάτα, με ένα και μοναδικό θέμα τις απολύσεις στους ΟΤΑ. Όπως τόνισαν οι υπάλληλοι, μπορεί μεν να μην απολύεται για την ώρα κανένας από τους υπαλλήλους του Δήμου Τριφυλίας, αφού δεν πληρούνται οι όροι και τα κριτήρια για απολύσεις ή διαθεσιμότητα όπως ονομάζεται, υπάρχει όμως έντονος φόβος και ανησυχία, πως αν δεν υπάρξει μαζική αγωνιστική αντίδραση απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της Τρόικα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως σε επόμενη φάση δε θα έρθουν σαρωτικές αποφάσεις για απολύσεις, αδιακρίτως, στους ΟΤΑ. Σημείωσαν ακόμη πως ο φόβος και η ανησυχία τους είναι βάσιμοι, καθώς στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται ανά τρίμηνο απολύσεις στους ΟΤΑ 6 χιλιάδων εργαζομένων.
Οι υπάλληλοι του Δήμου Τριφυλίας δήλωσαν αποφασισμένοι για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και του αγώνα τους, με τελικό στόχο την ανατροπή στην πράξη των διατάξεων του Ν.4093/2012 που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οικονομική και λειτουργική κατάρρευση.
Στη συνέλευση ήταν «παρών» και ο δήμαρχος Τριφυλίας, ο οποίος τους εξέφρασε τη στήριξή του στο αγώνα που κάνουν.
Στο δήμαρχο τέθηκαν ερωτήματα για την έως τώρα στάση του απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν στους ΟΤΑ, από την οικονομική κατάσταση του Δήμου Τριφυλίας μέχρι την καθημερινότητα των πολιτών και βεβαίως τις απολύσεις που θα αναγκαστεί να κάνει το 2013 ελλείψει εσόδων, με τις απαντήσεις τους να μην πείθουν τους εργαζομένους, καθώς δεν έχει αντιδράσει στην Επιτροπεία που επιβάλλεται στους ΟΤΑ, αν και αιρετό όργανο Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην Επιτήρηση που οδηγείται λόγω της οικονομικής του κατάστασης, η οποία παρά τις δηλώσεις και εξαγγελίες της δημοτικής Αρχής, όχι μόνο δε βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται.
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Δραματικά τα στοιχεία για την ψυχική υγεία
Προχθές το «Θ» με ρεπορτάζ του ανέδειξε, για μία ακόμη φορά, το σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει με τα ψυχικά περιστατικά στο Νομό μας και την ολοένα και αυξανόμενη τάση για την ιδρυματοποίηση συνανθρώπων μας.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εισαγγελίας Καλαμάτας, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, τα ποσοστά αυτά αγγίζουν το 30%.
Τα παραπάνω ενισχύουν και τα συμπεράσματα του 11ου Συνέδριου της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (W.A.P.R.), που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο. Σύμφωνα με αυτά, η κατάθλιψη στην Ελλάδα, σχεδόν τριπλασιάστηκε μεταξύ 2008 και 2011, οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξήθηκαν κατά 36%, η αυτοκτονία κατά 17%.
 Ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επεσήμανε τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης που προέρχεται από την περικοπή του 50% των κονδυλίων για την ψυχική υγεία.
«Δεν φαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αλλάξει την κατάσταση της δημόσιας υγείας, παρά μόνο να ακολουθεί τις οδηγίες της τρόικας. Φαίνεται ότι το κόστος της ανθρώπινης ζωής, το κόστος των ψυχικά ασθενών, η εγκατάλειψη των οικογενειών και των πολιτών στην ψυχική οδύνη δεν κοστίζει για εκείνους που διαχειρίζονται την πολιτική κρίση στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.
«Στην Ελλάδα προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε αλλά η κατάσταση της έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό το ίδιο μπορεί να συμβεί στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».   Α.Π.

*** Ρίτα Αντωνοπούλου: "Το πολιτικό τραγούδι το έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος"  :
Ρίτα Αντωνοπούλου: "Το πολιτικό τραγούδι το έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος"
* "Το πολιτικό τραγούδι το έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος" μας λέει η Ρίτα Αντωνοπούλου, που την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου θα την απολαύσουμε σε μία εμφάνιση μαζί με το Θάνο Μικρούτσικο στη μουσική σκηνή "Σπονδές" στην Καλαμάτα. Η Ρίτα Αντωνοπούλου μας μίλησε για την συνεργασία της με τον σπουδαίο συνθέτη και για το πρόγραμμα που περιλαμβάνει πασίγνωστα δικά του τραγούδια, αλλά και τραγούδια άλλων συνθετών που αγαπήθηκαν στο χρόνο, σε ένα πρόγραμμα πιάνο-φωνή.
 - Μίλησέ μας αρχικά για την -εξαετή ήδη- συνεργασία σου με τον Θάνο Μικρούτσικο.
 «Είμαστε μαζί από το 2006 και είναι μοναδική εμπειρία να είσαι στη σκηνή μαζί του, γιατί είναι ένας πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης και άνθρωπος με τεράστια αποθέματα ενέργειας και αγάπης γι' αυτό που κάνει, ανεξάντλητα θα έλεγα. Ενας άνθρωπος που σε παρακινεί και σου δίνει και σένα δύναμη και ενεργητικότητα να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό. Για μένα είναι πολύ μεγάλο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια ακόμα και τις περιόδους που δεν κάναμε πράγματα μαζί, ό,τι είχαμε κάνει πάντα με ακολουθούσε. Τώρα που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να μπορούμε να βρεθούμε οι δυο μας και πάλι στη σκηνή με αυτή τη λιτή μορφή παρουσίασης, για μένα είναι μαγικό!».
 - Εκτός από καλός δάσκαλος είναι και καλός ακροατής;
 «Να σου πω… αυτό είναι λίγο δύσκολο, γιατί οι άνθρωποι που είναι ισχυρές προσωπικότητες έχουν ένα θέμα πάνω σ' αυτό. Ομως παρά το ότι μπορεί να πεις κάτι και να αντιδράσει ή να μην θέλει να ακούσει, εγώ είμαι σίγουρη ότι πάντα ακούει. Κι αυτό φαίνεται απ' αυτά που κάνει καλλιτεχνικά σε μια επόμενη φάση από εκείνη που άκουσε… αν και νομίζεις ότι δεν το έλαβε υπόψη».
 - Το πρόγραμμα αποτελείται από δικά σας τραγούδια μόνο;
 «Οχι. Περιλαμβάνει τραγούδια δικά μου από τη συνεργασία μας, το μεγαλύτερο μέρος είναι τραγούδια του Θάνου που όλοι τα ξέρουμε και τα αγαπάμε, αλλά υπάρχουν και πολλά τραγούδια άλλων συνθετών που αγαπάμε και οι δυο και υπάρχει και ένα ψήγμα από ξένο ρεπερτόριο που αγαπάμε και οι δυο».
 - Είναι πιο δημιουργικό να είστε επί σκηνής ή να είστε στο στούντιο και να ετοιμάζεται δίσκο;
 «Εγώ προτιμώ να είμαι στη σκηνή με τον Θάνο γιατί εκεί είναι ο φυσικός του χώρος και εκεί νιώθω καλά και εγώ. Στο στούντιο είναι πιο περιορισμένα τα πράγματα και για ανθρώπους σαν κι εμάς που εκφραζόμαστε τόσο έντονα πάνω στη σκηνή είναι κάπως περίεργο… Δεν νιώθουμε καλά "υπό περιορισμό"».
 - Ο δίσκος σας "Πάμε ξανά απ' την αρχή" θεωρήθηκε τομή στην δισκογραφία γιατί ήτα όλα έντονα, μουσική, στίχοι, ερμηνεία. Εχεις την ίδια άποψη;
 «Απλά επιβεβαιωνόμαστε όταν λέγαμε από την αρχή ότι αυτός θα είναι ένας δίσκος βραδείας καύσεως… Εχω την αίσθηση ότι ακόμη έχει κι άλλα να βγάλει αυτή η δουλειά. Οπως όταν ξεκινήσαμε, που είχε βγει ένα τραγούδι μπροστά και αυτό παρουσιάζαμε και τραγουδιόταν από όλους, μετά βγήκε κι άλλο, κι άλλο. Εμείς τώρα πάντως νιώθουμε την ανάγκη να παρουσιάσουμε το πολιτικό μέρος αυτού του δίσκου».
 - Υπάρχει τελικά η ανάγκη για πολιτικό τραγούδι σήμερα;
 «Εγώ από την αρχή ήμουν υπέρμαχη του πολιτικού - κοινωνικού τραγουδιού γιατί εκεί εκφράζομαι, εκεί τοποθετούμαι. Ακόμη και το 2008 που κάναμε το δίσκο και δεν υπήρχε όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε σήμερα και θεωρούνταν "βαριά" κάποια τραγούδια, εγώ ήμουν χαρούμενη που είχα αυτά τα τραγούδια στο ρεπερτόριό μου. Η κατάσταση σαφώς έχει αλλάξει δραματικά από τότε και σήμερα ο κόσμος τα έχει πραγματικά ανάγκη. Το βλέπεις από τις αντιδράσεις του, από το πώς συμμετέχει σε τραγούδια που τα έλεγες πάντα, απλά τώρα ο κόσμος τα νιώθει αλλιώς, τα κάνει δικά του. Λέμε για παράδειγμα την "Ελένη" και το δυνατό χειροκρότημα ακούγεται όταν λέμε το στίχο "να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο, κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει". Εδώ και τρία χρόνια επίσης έχω ξεκινήσει και κάνω συνέχεια εμφανίσεις που αφορούν στο πολιτικό τραγούδι. Πέρυσι έκανα πολιτικό καμπαρέ, φέτος κάναμε ειδική παράσταση στο "Ρυθμό" στις 17 Νοεμβρίου στην επέτειο του Πολυτεχνείου που όλο το πρώτο μέρος είχε πολιτικό τραγούδι. Αρα, υπήρχε και υπάρχει πολιτικό τραγούδι κι ας μην γράφεται τόσο όσο ίσως αναλογεί στους δύσκολους καιρούς μας. Το πολιτικό τραγούδι είναι ικανό να μας ξεσηκώσει και να μας κάνει να αισθανθούμε μια μαχητικότητα, σαν να ήμασταν μια παρέα σε μια διαδήλωση».
 - Πώς θα παλέψουμε ενάντια σε ό,τι ζούμε; Με θυμό, οργή ή με σκέψη και μεθοδικότητα;
 «Ελα ντε; Αυτό με προβληματίζει και μένα. Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος και πράος άνθρωπος σε βαθμό… βουδισμού, είμαι κατά της οργής, της βίας και του θυμού γενικότερα. Ομως δεν μπορώ να πω ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν φτάνω κι εγώ κάποιες φορές σε σημείο να σκεφτώ ότι μήπως δεν αντιδρώ σωστά με την ηρεμία και θα έπρεπε να κάνω κάτι πιο δυναμικό. Δεν ξέρω. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από τη σκέψη, την περισυλλογή, τη συνειδητοποίηση και από κει πέρα θα είναι θεωρώ πιο σωστές και οι αντιδράσεις μας. Ούτε είμαι υπέρ να βγαίνουμε έξω και να τα σπάμε, αλλά ούτε και να αφήνουμε τα πάντα να περνάνε».
 - Εκτός από τα live με τον Θάνο Μικρούτσικο, τι άλλο έχει ο φετινός χειμώνας;
 «Υπάρχει μια πολύ σημαντική παραγωγή που θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου στο Bandminton. Πρόκειται για το "Μάουτχάουζεν" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με πρωταγωνιστές τους Στέλιο Μάινα, Αρη Λεμπεσόπουλο και άλλους, με είκοσι μουσικούς επί σκηνής, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Πρόκειται για μια αρκετά φιλόδοξη παραγωγή που θα πάει αργότερα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω».

*** O Δημήτρης Αλεξίου στην "Ε": "Αλάτι κόκκινο", ένα σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα με επίκεντρο τη Σκύρο
O Δημήτρης Αλεξίου στην "Ε": "Αλάτι κόκκινο", ένα σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα με επίκεντρο τη Σκύρο
* Το «Αλάτι κόκκινο» είναι ένα σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα με κοινωνικές αναφορές και στοιχεία αστυνομικού, ενώ είναι από τα αγαπημένα του αναγνωστικού κοινού όπως φαίνεται από την πορεία των πωλήσεων.
 Ο συγγραφέας του Δημήτρης Αλεξίου, μας μίλησε για τη μελέτη πάνω στην κοινωνική απομόνωση που επιχειρεί μ' αυτό του το βιβλίο και για το οδοιπορικό στην πατρίδα του, τη Σκύρο.
 - Είναι το τρίτο σου βιβλίο, πιο νουάρ από τα προηγούμενα. Αποδέχεσαι τον όρο "αστυνομικό μυθιστόρημα";
 «Το χαρακτήρισα ο ίδιος ως "αστυνομικό παραμύθι" αφού δεν υπήρχε κάποιος άλλος όρος να εξηγήσει τη δομή, το θέμα και την πλοκή του βιβλίου. Εχει αστυνόμο, έχει θανάτους, έχει έρευνα, αλλά το ζητούμενό του είναι οι άνθρωποι και οι κοινωνικές σχέσεις, οι συνθήκες ζωής μιας κοινότητας και όχι το ποιος το έκανε. Ηταν κάπως σαν να προσπάθησα να ανατρέψω τους κανόνες του κλασικού αστυνομικού χρησιμοποιώντας τους. Ελπίζω ότι δε θα απογοητεύσει ούτε τους λάτρεις του νουάρ ούτε και όσους δεν τα προτιμούν».
 - Τι πραγματεύεται το "Αλάτι κόκκινο";
 «Το βιβλίο είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που προσπαθεί να εξηγήσει πώς ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες με τη σκληρότητα που μας διακατέχει σαν είδος και με τις ευθύνες που μας αναλογούν -ατομικές και συλλογικές- μετατρέπονται σε απλά ευχάριστα παραμύθια, όταν ο χρόνος τις ξεπλύνει από το αίμα και τα συναισθήματα. Η Σκύρος του σεισμού του 2001 -ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ερμολάου - είναι το φόντο για την ιστορία ενός δεκαεξάχρονου "σημαδεμένου" από τη γέννα κοριτσιού που έκλεισε γρήγορα τον κύκλο της ζωής του χωρίς να αφήσει έντονα σημάδια γύρω του. Το βιβλίο είναι το παραμύθι της Καλλιώς της Σκύρου που προσπαθεί να ανακαλύψει ο αστυνόμος - ποιητής Ψαθάς με μία αλλόκοτη παρέα».
 - Γιατί διάλεξες τη Σκύρο ως τόπο εξέλιξης του μυθιστορήματός σου;
 «Η έμπνευση ήρθε από το ίδιο το γεγονός του σεισμού της Σκύρου, το οποίο έζησα κι εγώ αμέσως μετά τον εσπερινό του Αγίου Ερμολάου στο όμορφο ξωκκλήσι σε ένα ξερονήσι στα Βρυκολακονήσια. Αισθανόμουν όμως ότι χρωστούσα έτσι κι αλλιώς ένα παραμύθι στο νησί που με έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής μου και ήδη από φέτος με φιλοξενεί μόνιμα με την οικογένειά μου. Το βιβλίο ήταν η εσωτερική μου διαδικασία συμφιλίωσης με την οικογενειακή μου μετανάστευση. Πιθανώς αντικατοπτρίζει την ελπίδα μου για μία όμορφη ζωή στη Σκύρο».
 - Πέραν των τοποθεσιών, άλλα αληθή στοιχεία έχει το βιβλίο; Μια παλιά ιστορία, έναν θρύλο της περιοχής ίσως που τον έφερες στο σήμερα;
 «Οχι. Τα μόνα αληθινά στοιχεία του βιβλίου είναι τα σχετικά με το σεισμό. Η ημερομηνία, η ώρα, οι ζημιές που έκανε, η προσωρινή απώλεια της πηγής του νησιού, οι κατολισθήσεις, οι ζημιές στο κάστρο και το μοναστήρι του Αϊ - Γιώργη, ακόμα και ο μετασεισμός. Η αλήθεια είναι ότι αν ο σεισμός δεν είχε υπάρξει αναίμακτος, αν είχε υπάρξει έστω και ένα θύμα ή τραυματίας δε θα είχα τολμήσει να γράψω γι’ αυτό. Δε θα είχε στεγνώσει ακόμα το αίμα. Αληθινά είναι επίσης και τα λαογραφικά στοιχεία του νησιού, οι Απόκριες, τα ξυλόγλυπτα, η αρχιτεκτονική των σπιτιών. Τίποτα άλλο στην ιστορία μου δεν είναι πραγματικό. Τα ονόματα είναι αυθεντικά σκυριανά -και μάλιστα κάποια ιδιαίτερα περίεργα- αλλά τα πρόσωπα είναι φανταστικά, όπως και οι σχέσεις και καταστάσεις που περιγράφονται. Το παραμύθι αυτό το έφτιαξα μόνος μου με υλικά την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματά μου για το νησί. Δεν πείραξα τίποτα από την λαϊκή παράδοση για να έχω μόνος μου την ευθύνη».
 - Είναι επίπονη η διαδικασία της γραφής για σένα; Να πλάσεις ήρωες και να τους "τιμωρήσεις" ή να τους "δικαιώσεις";
 «Η γραφή μπορεί να είναι ταυτόχρονα αυτοτιμωρία και λύτρωση. Την παντοδυναμία που αισθάνεσαι τη στιγμή που "γεννάς" έναν ήρωα, την πληρώνεις συνήθως αργότερα. Είτε γιατί αισθάνεσαι τύψεις για την πορεία του ήρωά σου, είτε γιατί δεν μπόρεσες τελικά να ελέγξεις την πορεία αυτή όπως σκόπευες. Μπορούν οι ήρωες να κάνουν δικές τους επιλογές, αντίθετα σε κάθε δική σου προσδοκία. Αυτονομούνται όπως τα παιδιά μας που ακολουθούν δρόμους άλλους από αυτούς που είχαμε σκεφτεί. Η δικαίωση του συγγραφέα είναι να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η "επανάσταση" αυτή, να εξηγείται, να μη φαίνεται ξένη στον ίδιο και τον αναγνώστη. Είναι στην ουσία της η προσωπική επανάσταση που επιχειρεί κάθε φορά και ο άνθρωπος που γράφει. Να φύγει πέρα από τα καθιερωμένα του, να ξαφνιάσει τον εαυτό του μήπως και τον ανακαλύψει καλύτερα».
 - Ποια είναι η απήχηση από τους αναγνώστες; Τι σου λένε για τα βιβλία σου γενικότερα και ειδικά για το τελευταίο;
 «Εχω υπάρξει πραγματικά πολύ τυχερός σε αυτό. Το πρώτο μου βιβλίο, τα "Πικρά κεράσια" γράφτηκαν σχεδόν τυχαία, χωρίς καμία συναίσθηση ότι γράφω βιβλίο. Οταν κυκλοφόρησε αισθανόμουν λίγο σαν τον άνθρωπο που για πρώτη φορά στη ζωή του πειραματίστηκε στην κουζίνα και μαγείρεψε ένα φαγητό χωρίς να ξέρει τον τρόπο, αλλά το φαγητό ενθουσίασε τους καλεσμένους του. Το ίδιο έγινε και με τα επόμενα βιβλία, αλλά εγώ ακόμα δεν ξέρω τον τρόπο να μαγειρεύω γράφοντας. Το μόνο που ξέρω κάθε φορά που πειραματίζομαι είναι ότι δεν θέλω να φτιάξω το ίδιο φαγητό. Ούτε τα "Αμαρτωλά θαύματα", ούτε το "Αλάτι κόκκινο" έχουν καμία σχέση σαν πλοκή, θέμα και ύφος με τα "Κεράσια" αλλά ούτε και μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν απευθύνομαι κάθε φορά στο ίδιο κοινό αναγνωστών, αλλά προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο για να εξελιχθώ σαν συγγραφέας. Τουλάχιστον οι αναγνώστες φαίνονται να απολαμβάνουν κάθε μου πείραμα. Ισως πολλά χρόνια και πολλά βιβλία αργότερα να μπορέσω να δηλώσω μάγειρας στη γραφή. Τώρα παραμένω στο "παραμυθάς"».
 - Το επόμενο βιβλίο υπάρχει ως σχέδιο έστω;
 «Στο μυαλό μου υπάρχει σχεδόν έτοιμο, ίσως και το μεθεπόμενο. Αλλά δε θα πάρει μορφή μέχρι να αποφασίσω ότι ωρίμασε ή ωρίμασα εγώ αρκετά για να το γράψω. Αυτό είναι το προνόμιο του να μην είσαι "επαγγελματίας" συγγραφέας. Δεν αγχώνεσαι αν ή πότε θα γράψεις καινούργιο βιβλίο, ούτε πόσο πούλησε το καθένα. Ελπίζεις ότι θα το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ακόμα κι αν το δανειστούν ή το ανταλλάξουν ή το βρουν στο δρόμο και θα πει κάτι διαφορετικό σε κάθε έναν από αυτούς. Δε χρειάζεται ν’ αρέσει σε όλους ή να το καταλάβουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Σημασία έχει να το "νιώσει" ο καθένας με το δικό του τρόπο, να μην το ξεχάσει την ίδια στιγμή που το διαβάζει. Αυτό το κέρδος υπάρχει πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν από την έκδοση ενός βιβλίου -ακόμα κι αν δεν εκδώσεις ποτέ σου άλλο».
 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 Ο Δημήτρης Αλεξίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Η καταγωγή του -που βαραίνει περισσότερο με τα χρόνι- είναι από το Αγρίνιο και τη Σκύρο. Αποφοίτησε από το 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ασχολείται με την ελληνική παράδοση και τους ελληνικούς χορούς στον Ομιλο Ελληνικών Λαϊκών Χορών «Ελένη Τσαούλη» επί 30 χρόνια. Είναι δικηγόρος και ζει με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του στην Καλλιθέα. Είναι συνειδητοποιημένος Bookcrosser, ερασιτέχνης ζαχαροπλάστης και αθεράπευτα αισιόδοξος. Δεν είναι διανοούμενος -όπως λέει ο ίδιος- αλλά έχει γράψει τρία βιβλία.

*** "Σχολατσιό" από το ΚΠΕ Καλαμάτας
"Σχολατσιό" από το ΚΠΕ Καλαμάτας
* Το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς», εμπλουτίζει το Πρόγραμμα: "Ελιά- Λάδι-Ιστορία-Αειφορία" που υλοποιεί, με τις παρακάτω Δράσεις που θα γίνονται κατά τη διάρκεια υλοποίησης του μονοήμερου Προγράμματος:
 Παρουσίαση του Δικτύου "Ελιά" και του έργου του στους μαθητές (διάρκεια: 1   σχολική ώρα)
 Παρουσίαση της ιστορίας της ελιάς και των προϊόντων της (διάρκεια: 1 σχολική ώρα).
 Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει γενική εισαγωγή στο θέμα, σύντομη παρέμβαση   από διατροφολόγο, διαλογική συζήτηση με τους μαθητές, προβολή σύντομου  σχετικού video, διανομή εντύπων, διαδραστικό παιχνίδι κ.α. με την φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού "Οι Δρόμοι της Ελιάς"
 Δημιουργία του "ΣΧΟΛΑΤΣΙΟΥ" (διάρκεια: 1 σχολική ώρα)
 Θα γίνει από τα ίδια τα παιδιά τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν κάποια από τα προτεινόμενα προϊόντα ελιάς και να αιτιολογήσουν την επιλογή τους με τη βοήθεια ερωτηματολογίου. Όλα τα προτεινόμενα προϊόντα που θα παρουσιαστούν σε μπουφέ θα είναι από το "καλάθι των παραδοσιακών προϊόντων της Μεσσηνίας" η τυποποίηση των οποίων γίνεται σε περιβάλλον HACCP.
 Οι εργασίες πεδίου σε ελαιώνες και σε χώρους επεξεργασίας προϊόντων ελιάς θα γίνονται σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς και με βάση τα ενδιαφέροντά τους, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουν σε σχέση με την απόσταση του σχολείου τους από το Κ.Π.Ε.
 Το εμπλουτισμένο πρόγραμμα θα υλοποιείται από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012 και απευθύνεται σε 200 μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης της Καλαμάτας 7-12 ετών με τους εκπαιδευτικούς τους, οι οποίοι υλοποιούν ομοθεματικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ανήκουν στο Εθνικό θεματικό Δίκτυο Ελιά.
 Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής και να την αποστείλουν στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπ/σης του ν. Μεσσηνίας στο FAX 2721044481 με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο ΚΠΕ Καλαμάτας ηλεκτρονικά στο mail@kpe-kal.mes.sch.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι την Τετάρτη 21/11/2012 ώρα 12.00.
 Η οργάνωση γίνεται στο πλαίσιο του Δικτύου «Ελιά», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (International Olive Oil Council / COI).
 Το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας δεν επιβαρύνεται με επιπλέον έξοδα για την υλοποίηση των Δράσεων αυτών. Τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους από το σχολείο τους στο Κ.Π.Ε. και η επιστροφή τους, καθώς και τα έξοδα του μπουφέ για τη δημιουργία του "Σχολατσιού" θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό "Δρόμοι της Ελιάς".

***  "Οι Δοξιώτες Αρκάδες Παροιμίες και Καθημερινές Εκφράσεις" στο Ιλιον
* Με μεγάλη επιτυχία και σύσσωμη την Αρκαδική κοινότητα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της λαογραφικής μελέτης "Οι Δοξιώτες Αρκάδες Παροιμίες και Καθημερινές Εκφράσεις", στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», στο Δήμο Ιλίου, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012.
  Το βιβλίο “Οι Δοξιώτες Αρκάδες”, καταγράφει 2.850 Παροιμίες και Καθημερινές εκφράσεις, αποτελώντας ένα απόσταγμα μνήμης από την πατρογονική γλώσσα. Είναι η καταγραφή της ντοπιολαλιάς, οι εκφράσεις που κουβαλούν την ιστορία της δημιουργίας τους.
 Εμπνευστής αυτής της λαογραφικής γλωσσικής καταγραφής είναι o Νίκος Τσίτσος, Ναυπηγός Μηχανολόγος του Ε.Μ.Π., Καθηγητής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, και η κόρη του, Λαμπρινή Τσίτσου, Αρχαιολόγος-Λαογράφος, που συμμερίστηκε την πατρική προτροπή.
 Το εξώφυλλο δημιούργησε σχεδιαστικά, η φωτογράφος καλλιτέχνιδα, Αθηνά Καισαρίτη, που επίσης, επέλεξε και επιμελήθηκε το φωτογραφικό υλικό από την Γορτυνιακή φύση, που συνοδεύει τα κείμενα και τέθηκε σε προβολή στη διάρκεια της εκδήλωσης.
 Κατά την παρουσίαση, ο συγγραφέας Νίκος Τσίτσος αναφέρθηκε στον τρόπο συλλογής του λαογραφικού υλικού, στις αυθεντικές πηγές προέλευσης και στη δημιουργία του φωτογραφικού υλικού που συνοδεύει τα κείμενα.
 Ιδιαίτερα, σχολίασε το σκίτσο του εξωφύλλου του βιβλίου, που παρουσιάζει τον περιπλανώμενο Αρκάδα Δοξιώτη πάνω στα Γορτυνιακά βουνά, στο ταξίδι του για την επιβίωση.
 Αναφέρθηκε επίσης στην παράδοση του πολιτισμικού υλικού των Δοξιωτών (πολιτισμικό σακούλι) στις επόμενες γενιές, “διότι αυτό θα αποτελέσει την πολιτισμική τους προίκα”.
 Η συγγραφέας Λαμπρινή Τσίτσου επισήμανε τη βαρυσήμαντη αξία της πνευματικής πατρογονικής κληρονομιάς και το πάθος της για την διάσωση του λαογραφικού υλικού.
 Ο Καθηγητής Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ως κύριος ομιλητής, αναφέρθηκε στο βιβλίο αναλύοντας πλήθος παροιμιών. Αξιοποιώντας το διδακτικό του ταλέντο έδωσε με κατανοητό τρόπο τα νοήματα «των συμπυκνωμένων εκφράσεων» και με τρόπο αδιαμφισβήτητο συνέδεσε τα μηνύματα των παροιμιών με τα σημερινά προβλήματα και τις λύσεις που προτείνονται. Αναφέρθηκε επίσης, στην σπουδαιότητα του φωτογραφικού υλικού και στην μέγιστη συμβολή του για την προβολή της περιοχής, γενικότερα.
 Για την εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Ιλίου, Νικόλαος Ζενέτος, τονίζοντας την αξία των παροιμιών ως στοιχείο συνέχειας της πολιτιστικής παράδοσης μιας κοινωνίας και ο Δήμαρχος του Δήμου Γορτυνίας-Αρκαδίας, Γιάννης Γιαννόπουλος.
 Για την αξία του λαογραφικού υλικού και την προσπάθεια των συγγραφέων μίλησαν επίσης, ο Άγγελος Δενδρινός, Διευθυντής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρίας και ο Βασίλειος Τσουκαλάς, Καθηγητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.
 Τη στήριξή του στον συγγραφέα απέδωσε ο Πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος και Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, Γεώργιος Σταυρόπουλος.
 Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιλίου, Νικολέτα Βομπιράκη, Χριστίνα Μηλιώνη, Ιωάννης Γκιώνης, και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ιλίου, Θεόδωρος Δεύτος.
 Την Αρκαδική και Δοξιωτική γη εκπροσώπησαν:
 Ο ιερέας, Νικόλαος Μητράκος.
 Ο πρώην Pρόεδρος του Συλλόγου Δοξιωτών, Χαράλαμπος Κανελλόπουλος.
 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δοξιωτών, Νικόλαος Θεοδωρακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Δοξιωτών, Θανάσης Μεντρέκας.
 Ο Πρόεδρος Νέων Δόξας Χάρης Ματζαβίνος.
 Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων, Γιώργος Ζαραφέτας και ο Αντιπροέδρος Άγγελος Γάκης.
 Ο υποψήφιος Βουλευτής Νομού Αρκαδίας, Γιάννης Παπαηλίου και ο Γενικός Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας, Γιώργος Κανελλόπουλος.
 Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Νέου Ηρακλείου, Παναγιώτης Κομπισιούλης.
 Ο Πρόεδρος Τρικολώνων Θανάσης Ροϊλός και
 ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αρχαία Θέλπουσα», Αντώνης Δρεμέτσικας.
 Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από την Παναγιώτα Τσίτσου που συγκίνησε με το τραγούδι «Φώτα το φεγγαράκι μου» δένοντας τη μουσική με την λαογραφική μας παράδοση και τον Δημήτρη Κυριακόπουλο, που με την μοναδική, υπέροχη φωνή του απέδωσε παραδοσιακά τοπικά δημοτικά τραγούδια.
 Υπεύθυνη για την επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν η Αννίτα Πατσουράκη, Ιστορικός Τέχνης που υλοποίησε ένα πραγματικά άψογο πρόγραμμα παρουσίασης.
 Η ατμόσφαιρα υπήρξε ιδιαίτερα συγκινητική ανακαλώντας σε όλους μνήμες! Ο παραδοσιακός ήχος της φλογέρας και το ντόπιο κρασί έφεραν δάκρυα στα μάτια και οι αναμνήσεις, στιγμές σιωπής. Τα πρόσωπα ανταμώθηκαν και η φωνή τους ακούστηκε με τις λέξεις και τις εκφράσεις της πατρίδας.
 Το βιβλίο, “Οι Δοξιώτες Αρκάδες” ζωντάνευε μπροστά μας!
 Καλό σας ταξίδι "Δοξιώτες Αρκάδες"
 Το βιβλίο, προς το παρόν, και το DVD της παρουσίασης διατίθενται από τους ίδιους τους συγγραφείς.
 Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974.813302, 210-5541060.
 E-mail: ntsit@tee.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , www.ntsit.gr  ,  Αριστείδου 22, 19200 Τ.Κ. Ελευσίνα.

***  Επιτέλους τρέχει νερό στο Νέδοντα :
Επιτέλους τρέχει νερό στο Νέδοντα
* Επιτέλους τρέχει νερό στο Νέδοντα. Για πρώτη φορά φέτος το Φθινόπωρο έτρεψε νερό στο Νέδοντα στις 19 Νοεμβρίου.
~ Δευτέρα  και  Τρίτη   επιτέλους  άνοιξαν οι ουρανοί  και  η ευλογημένη βροχούλα έπεσε  αδιάκοπα ...

*** Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου στον Τατούλη για τη διαχείριση απορριμμάτων
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου στον Τατούλη για τη διαχείριση απορριμμάτων
* Την ακόλουθη απάντηση εξέδωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων:
 • Γιατί φοβάται ο κ. Τατούλης; Στο παραλήρημά του ο κ. Τατούλης είπε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν σε κίνδυνο τον διεθνή διαγωνισμό για την διαχείριση των απορριμμάτων». Οφείλουμε να του απαντήσουμε ότι μία ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ποτέ δεν θέτει σε κίνδυνο κάποιο διεθνή διαγωνισμό εκτός εάν η Αναθέτουσα Αρχή στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κ. Τατούλης κάτι δεν έχει κάνει σωστά. Μήπως λοιπόν υπάρχουν μη σύννομες ενέργειες και γι΄αυτό φοβάται ο κ. Τατούλης; Αν συμβαίνει αυτό η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του προφανώς και όχι των ερωτώντων.
 • Ο κ. Τατούλης είπε επίσης ότι «δεν συμμετέχει σε κανένα στάδιο του διεθνούς διαγωνισμού». Αναρωτιόμαστε. Αφού η Αναθέτουσα Αρχή για το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου ποιος τελικά συμμετέχει και ποιος διαπραγματεύεται με τους υποψήφιους επενδυτές;
 • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανήκει στο Ελληνικό κράτος και δεν έχει γίνει ακόμη προτεκτοράτο του κ. Φούχτελ με τον οποίο συναλλάσσεται ο κ. Τατούλης. Συνεπώς υπόκειται στους νόμους του Ελληνικού κράτους και φυσικά στα πλαίσια των διακριτών ρόλων Βουλής και Περιφέρειας υπόκειται και θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις πράξεις του και τις παραλείψεις του.
 • Ιδιαίτερα για την διαχείριση του Δημοσίου χρήματος ο κ. Τατούλης δεν δικαιούται να ομιλεί γιατί είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία του όταν ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού όπου είχε φτάσει να σκορπάει αφειδώς το Δημόσιο χρήμα ακόμα και σε εκκλησίες για να επανεκλεγεί ως Βουλευτής Αρκαδίας.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και οι Βουλευτές του θα ασκούν έλεγχο για την προστασία του Δημοσίου χρήματος γιατί είναι χρήματα των άγρια φορολογούμενων πολιτών και δεν θα αφήνουν χωρίς έλεγχο οποιονδήποτε διαχειρίζεται Δημόσιο χρήμα και φυσικά και τον κ. Τατούλη να το χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί φιλικά του Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
 Το γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πελοποννήσου

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ Για το Τσάμπιον Λίγκ στο ποδόσφαιρο:
~ ΣΠΑΡΤΑΚ  Μόσκας - ΜΝΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  0-3 .- ^
~ 5η Αγωνιστική
20/11/2012, 6ος Μπάτε Μπορίσοφ Λιλ 0 - 2 .- ^
20/11/2012 ,7ος Σπάρτακ Μόσχας Μπαρτσελόνα 0 - 3 .- ^
20/11/2012 , 7ος Μπενφίκα Σέλτικ   2-1 .- ^ Γ .  Σαμαράς
20/11/2012 ,8ος Κλουζ Μπράγκα   3-1    .- ^
20/11/2012 , 8ος Γαλατασαράι Μάντσεστερ Γ.  1-0 .- ^
20/11/2012 , 5ος Γιουβέντους Τσέλσι     3-0   .-  ^
20/11/2012 , 5ος Νόρτζελαντ Σαχτάρ Ντόνετσκ    2-5  .- ^
20/11/2012 , 6ος Βαλένθια Μπάγερν Μονάχου   1-1  .- ^
21/11/2012 Ζενίτ Μάλαγα -
21/11/2012 Αντερλεχτ Μίλαν -
21/11/2012 Μάντσεστερ Σ. Ρεάλ Μαδρίτης -
  21/11/2012 Αγιαξ Μπορούσια Ντόρτμουντ -
21/11/2012 Ντιναμό Κιέβου Παρί Σεν Ζερμέν -
21/11/2012 Πόρτο Ντιναμό Ζάγκρεμπ -
21/11/2012 Σάλκε Ολυμπιακός -
21/11/2012 Αρσεναλ Μονπελιέ

*** "Δεν κοίταζα φανέλες" είπε ο Κωνσταντινέας στο "Μεσόγειος"
"Δεν κοίταζα φανέλες" είπε ο Κωνσταντινέας στο "Μεσόγειος"
* Ο Πέτρος Κωνσταντινέας σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως δεν κοιτούσε φανέλες και έδωσε την απάντησή του σε όσους έλεγαν ότι είναι με κόκκινους, πράσινους ή κίτρινους!
 Αναλυτικά, αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Μεσσήνιου ρέφερι στον τηλεοπτικό σταθμό της Καλαμάτας "Μεσόγειος":
 Για το ποιοι του πρότειναν να γίνει... «σέντερ φορ» ομάδας: "Δεν θα τους κάνω ήρωες. Αν θα σας πω ποιοι χωρίς αποδείξεις, αυτομάτως θα μου κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και θα τους κάνω και ήρωες. Ο κόσμος ξέρει τι έχει γίνει. Είμαστε κλειστή κοινωνία".
 Για τις έρευνες γύρω από την βομβιστική επίθεση στο αρτοποιείο του: "Βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν μπορώ να απαντήσω πως πάνε. Ό,τι ξέρω το έχω καταθέσει στον εισαγγελέα και περιμένω. Πάντως δεν θα το αφήσω να περάσει".
 Για το αν οι δράστες ήθελαν να τον προειδοποιήσουν και αν από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα: "Δεν μπορώ να πω αν ήθελαν ή όχι να είμαι μέσα. Καταστράφηκε όμως μια περιοχή στο κέντρο της Καλαμάτας που είναι πολυσύχναστη".
 Για την ανακοίνωση Αριστείδη Σταθόπουλου μετά το ματς Ξάνθη-Ολυμπιακός: "Μετά από αυτή τη δήλωση δεν μπορείς να συνεργάζεσαι με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορείς να λες ότι στηρίζω τους διαιτητές μου και μετά να τους αδειάζεις! Αυτό έγινε πανελλαδικά πρώτη φορά από πρόεδρο Ένωσης να γράφει τέτοια ανακοίνωση προτού καν έρθει η έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας".
 Για το πέναλτι που δεν έδωσε στον Ολυμπιακό στην Ξάνθη: "Το έχω δει επτά φορές, εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν είναι πέναλτι. Δεν θα αλλάξουμε τους νόμους της φυσικής... Υπήρχε κράτημα στον Τοροσίδη, αλλά όταν τραβάς από πίσω έναν παίκτη πέφτει πίσω και όχι μπροστά... Επίσης όλες οι ομάδες είναι ίδιες, δεν κοιτάμε φανέλες".
 Για το πότε αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διαιτησία: "Μετά το ματς στην Ξάνθη, ο Τύπος έγραφε ότι θα παραιτηθώ. Εγώ είχα αποφασίσω να συνεχίσω γιατί στηρίζομαι από τον κόσμο και δεν έχω κανέναν ανάγκη. Τα άλλαξε όλα όμως η μπόμπα που κατέστρεψε το μαγαζί μου. Έχω μια οικογένεια πίσω μου και ανθρώπους που με αγαπάνε. Δεν μπορείς να τα αφήσεις όλα αυτά. Το σίγουρο είναι ότι η βομβιστική επίθεση έχει σχέση με το ποδόσφαιρο".
 Για το αν συμφωνεί με τον ορισμό των διαιτητών ή πιστεύει ότι καλύτερη είναι η κλήρωση: "Πιστεύω στην κλήρωση, γιατί από τη στιγμή που έχεις αξιολογήσει 21-22 διαιτητές στην Σούπερ Λίγκα και πιστεύεις σε αυτούς, μπορούν όλοι τους να παίξουν σε ντέρμπι".
 Για το αν είχε προτάσεις από ομάδες να αναλάβει πόστο στη διοίκηση όπως έχουν κάνει άλλοι διαιτητές: "Φέτος είχα δύο προτάσεις από ομάδες Σούπερ Λίγκας, δεν θα πω ποιες είναι, όμως δεν δέχθηκα και δεν πρόκειται ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο. Μου πρότειναν να γίνω και τηλεκριτικός. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Δεν… υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Ήταν χειρότεροι αυτοί που κρίνουν και έφυγαν νύχτα και χωρίς φεγγάρι από το ποδόσφαιρο. Ήταν το ποδόσφαιρο του…1820 που κρυβόντουσαν πίσω από τα στρώματα στο τεστ κούπερ για να το βγάζουν τα 2.400. Μόνο δημόσιες σχέσεις κάνουν".
 Για την καριέρα του ως διεθνής: "Δεν μου τη χάρισε κανένας τη θέση του διεθνούς διαιτητή. Ήμουν μια σεζόν ο καλύτερος διαιτητής στην Ελλάδα με αριθμούς, την μοναδική περίοδο που υπήρχε αξιοκρατικό σύστημα γιατί ένας παρατηρητής δεν μπορούσε να κρίνει έναν διαιτητή πάνω από έναν αγώνα. Τότε μάλιστα ο κ. Σταθόπουλος είχε ψηφίσει λευκό στην επιτροπή της ΕΠΟ και καλά έκανε γιατί θα έλεγαν ότι στηρίζει έναν διαιτητή της Ένωσης του. Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα στην πορεία μου στη διαιτησία και ούτε θα άλλαζα κάτι. Έφυγα μόνος μου, με το κεφάλι ψηλά και με την συνείδησή μου ήσυχη. Εγώ κύριοι την πλήρωσα την διαιτησία. Δεν κάνω προεκλογικό αγώνα, όπως κάποιοι άλλοι νομίζουν. Δεν πάω για πρόεδρος στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας. Ας πάνε άλλοι να σώσουν την Ένωση".
 Για το τι ομάδα είναι: "Είμαι Μαύρη Θύελλα. Έχω φάει ξύλο στα Γιάννενα με την Καλαμάτα!".
 Για το διαιτητή που θαύμαζε: "Μου άρεσε η μούρλια του Σουηδού Φρισκ. Ένας σπουδαίος διαιτητής που διέκοψε ένα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ και είχε το ίδιο τέλος με μένα".
 Για την άγνοια της Σούπερ Λιγκ για την επίθεση στο μαγαζί του: "Η Σούπερ Λίγκα δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση τότε για να καταδικάσει την βομβιστική επίθεση στο μαγαζί μου και αυτό ήταν κάτι που μέτρησε πολύ για μένα".
 Για το αν έχει να δώσει κάποια απάντηση για το αν ήταν με κόκκινους, πράσινους, κίτρινους: "Στατιστικά στη Σούπερ Λίγκα είχα τα χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με όλους τους άλλους διαιτητές για τις ομάδες του ΠΟΚ (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ). Αυτό σε απάντηση για το αν ήμουν με τους πράσινους, τους κόκκινους ή τους κίτρινους".

*** Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς για το Σάλκε - Ολυμπιακός
Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς για το Σάλκε - Ολυμπιακός
* Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς παραχώρησε συνέντευξη στο www.sportvox.gr και τον Χρήστο Κατσιμάρη σχολιάζοντας το σύνολο της "ερυθρόλευκης" επικαιρότητας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όντας για αρκετά χρόνια βασικό στέλεχος της ομάδας, ο παλαίμαχος άσος τοποθετήθηκε ενόψει της αναμέτρησης του Ολυμπιακού κόντρα στη Σάλκε επί γερμανικού εδάφους δίνοντας το στίγμα του. Επίσης, αναφέρθηκε στις αλλαγές που προέκυψαν σε θέμα νοοτροπίας από τότε που αγωνίστηκαν για πρώτη φορά οι "ερυθρόλευκοι" στο Champions League. Επίσης, έδειξε να επικροτεί την προσπάθεια που καταβάλλουν προσθέτοντας περισσότερους γηγενείς ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας, ενώ τόνισε ότι δύναται να συνυπάρξουν οι Κώστας Μήτρογλου και Ράφικ Τζεμπούρ στην ίδια ενδεκάδα. Τι είπε για τον Λιούμπομιρ Φέϊσα και τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που σχετίζονται άμεσα με τα νέα καθήκοντα που ανέλαβε ως μάνατζερ.

***
    ~**  Οι Τελευταίες  Αναρτήσεις  μας :
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/29102012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 29/10/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post_30.html  , Ενημέρώσεις Ειδήσεις , Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post_31.html  , Τυφώνας ΣΑΝΤΙ στις Η.Π.Α. ..Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσεις , Με ειδήσεις Μεσσηνιακά και Άλλα , Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Τα Βίντεο της ημέρας στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, Ενημέρωση και Αθλητικά .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ,Σ/Κ 03 και 04 Νοεμβρίου 2012
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Σάββατο στην ενημέρωση , Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2012 , .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΑΓΑΠΗ ΓΑΜΟΣ , Κυριακά 04 Νοεμβρίου 2012
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Αθλητικές περιπλανήσεις Δευτέρα 05/11/2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Αγιάζι ενημέρωσης Άρωμα Ζωής , Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2012
 ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής Tετάρτη 07 Νοεμβρίου 2012.
 ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ δικών μας ιστοσελίδων για το χωριό μας. Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/11/m.html  , Mεσσηνιακά καί Άλλα . Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012
~ ** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/a.html  , Αγιάζι ενημέρωσης του Σ/Κ ΜΕ Άρωμα Ζωής , Σάββατο και Κυριακή 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Φθινοπωρινή Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/11/blog-post_12.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012 .
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/sila-buoran.html  , SILA - BUORAN Σιλα και Μποράν σειρά επισοδείων , Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης με άρωμα Ζωής , Tετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012.
~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Ιστορικές αναδρομές - θυμήσεις , Για να μην ξεχνάμε την ιστορία του τόπου μας , Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 , Η ΛΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/11/blog-post_15.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη , 15 Νοεμβρίου 2012 ,
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/11/blog-post_17.html  , Σαββατιάτικο αγιάζι ενημέρωσης , Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 , Η Επέτειος εορτασμού του Πολιτεχνείου !
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 18 Νοεμβρίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/11/18-2012.html  , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 18 Νοεμβρίου 2012
 ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/11/19-2012.html  , Το Δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 19 Νοεμβρίου 2012 .-

~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/11/20-2012.html , Το αγιάζι στη ενημέρωση Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 .-


~**

Δεν υπάρχουν σχόλια: