ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις 15-01-2016 μέρος πέμπτο 5ο

~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο :
~                                            Φωτογραφίες από Αθωνική πολιτεία


~  
*** Λαγκάδια Αρκαδίας: Το παραδοσιακό χωριό της Γορτυνίας
Σε υψόμετρο 850 μέτρων είναι χτισμένο το χωριό Λαγκάδια, ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός που αποκαλείται το «Κρεμαστό χωριό».
Κάθε γωνιά του χωριού, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό και διατηρητέο, είναι μαγευτική. Αν κάνετε έναν περίπατο θα δείτε από κοντά τα πετρόχτιστα σπίτια, τα ψηλά αρχοντικά, τους ναούς, το σχολείο, τις βρύσες και τα γεφύρια.
Λαγκάδια
Έχει ενδιαφέρον: Στον ναό των Παμμέγιστων Ταξιαρχών που είναι χτισμένος το 1805, φυλάσσεται η καρδιά του Θεοδωρου Δεληγιάννη, και απέξω στέκεται εδώ και πολλά χρόνια ο αδριάντας του.
Σημαντικά μνημεία της περιοχής είναι επίσης το σπίτι των Δεληγιάννηδων αλλά και ο ναός του Τιμίου Προδρόμου.
Λαγκάδια
Τι να δοκιμάσουμε: Στις ταβέρνες του χωρίου θα βρείτε μοναδικές τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως κατσικάκι στη γάστρα, κόκορα με χυλοπίτες, γουρουνόπουλο στη σούβλα και τσιγαρίδες με αβγά.
Στο κεντρικό δρόμο υπάρχουν μικρά μαγαζιά με υφαντά, ξυλόγλυπτα, γκλίτσες και φυσικά τοπικά παραδοσιακά γλυκά.  Φωτογραφίες: Wikipedia

*** Ο μυθικός Αχέρωντας στην Ήπειρο
Ο ποταμός Αχέρωντας στην Ήπειρο στο πέρασμά του από τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης δημιουργεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο στην Ελλάδα.
Το ποτάμι που στην μυθολογία έχει συνδεθεί με το «πέρασμα» στον Κάτω Κόσμο, όπως λένε οι περισσότεροι περιηγητές πρέπει να το περπατήσεις και όχι απλά να σταθείς σε κάποια σημεία του.
Από το όρο Τόμαρος μέχρι το δέλτα του ποταμού αλλάζει πολύ η εικόνα του ποταμού από σημείο σε σημείο. Σε κάποια μέρη έχει ομαλή ροή και σχηματίζονται λίμνες και νερόλακκοι ενώ σε άλλα κυλάει πολύ ορμητικά!
Λίγα μέτρα μακριά από την γέφυρα των Σερζιανών το ανάγλυφο του Αχέροντα πάνω στον βράχο προκαλεί δέος στους επισκέπτες αφού φέρνουν στο μυαλό τους ακόμη πιο έντονα τις περιγραφές της μυθολογίας και συγκεκριμένα τη διαδρομή του Ερμή, μέχρι να παραδώσει τις ψυχές στον Χάροντα.
Στο τέλος των εκβολών του μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα με τους βαρκάρηδες της περιοχής, αλλά και να ξεναγηθείτε με κανό-καγιάκ.
Στην περιοχή μπορείτε να κάνετε αλεξίπτωτο πλαγιάς, ράφτινγκ, ποδηλασία, αλλά και κολύμπι αν αντέχετε τα παγωμένα νερά
 Δείτε τις φωτογραφίες:
 Αχέρωντας Αχέρωντας                                        
Πηγή φωτο: Wikipedia

*** Η Πύλος με τον γραφικό όρμο του Ναβαρίνου
 Σε κάποια ταξίδια μας, φτάνοντας στον προορισμό, νομίζουμε πως βρισκόμαστε σε σκηνικό από ταινία ή μπροστά από μια καρτ ποστάλ. Αυτή την αίσθηση έχει κάποιος που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Πύλο.
Κατεβαίνεις τις στροφές του βουνού και ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά σου ο ιστορικός όρμος του Ναβαρίνου, με τα ψαράδικα και τα ιστιοπλοϊκά. Ένα μαγευτικό τοπίο, που συμπληρώνεται από τη νήσο Σφακτηρία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Με το που φτάνεις στο λιμάνι βλέπεις να απλώνεται από πάνω σου ο παραδοσιακός οικισμός με τις μονοκατοικίες με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές και φυσικά μπροστά σου είναι η πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια.
Η πλατεία είναι το σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, είτε για τον πρωινό καφέ, είτε για φαγητό και ποτό.
Αξίζει να επισκεφτείτε το Κάστρο και να ανεβείτε μέχρι την Ακρόπολη, αλλά και να παρακολουθήσετε την αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Επίσης, μια επίσκεψη στο σπίτι που γεννήθηκε και έζησε ο ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας επιβάλλεται!
Οι τοπικές συνταγές στις ταβέρνες είναι όλες υπέροχες όπως και τα εδέσματα που φτιάχνει ο φούρνος στην πλατεία. Στο ίδιο σημείο πρέπει να δοκιμάσετε γαλακτομπούρεκο από το ζαχαροπλαστείο, τις δίπλες αλλά και χειροποίητο παγωτό.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Πύλος Πύλος Πύλος Πύλος

*** Η ξεχωριστή Άνδρος
Η Άνδρος είναι από τα νησιά που είναι πολύ κοντά στην Αθήνα αλλά φυσικά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.
Τα λευκά σπίτια, τα μνημεία, οι καταγάλανες παραλίες και μοναδικές τοπικές σπεσιαλιτέ κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Η Λίνα μας έστειλε φωτογραφίες από το νησί και μας έγραψε όλα όσα θέλαμε να μάθουμε: «Η Άνδρος είναι το πιο παρεξηγημένο νησί των Κυκλάδων.... Το γεγονός ότι είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο (μόλις 2 ώρες από τη Ραφήνα) δε μειώνει καθόλου τη μαγεία της. Ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Κυκλάδες καθώς έχει περισσότερο πράσινο από όσο έχει συνηθίσει το μάτι μας! Η αντίθεση αυτή του πράσινου με τους βραχώδης γκρεμούς που κατέληγαν στη θάλασσα αποτέλεσε για μένα το ''ξεχωριστό'' αυτού του νησιού! Απαραίτητο είναι το μεταφορικό μέσο, κατά προτίμηση τζιπ, για να γυρίσεις όλες τις παραλίες του νησιού, καθώς οι πιο όμορφες είναι και δυσπρόσιτες (χωματόδρομοι με κοτρόνες). Παρ' όλα αυτά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει και με το παραπάνω!! Μόλις αντικρίσεις τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά που περιστοιχίζονται από βράχια και τον ήλιο που κάνει τη θάλασσα χρυσαφένια θα νιώσεις τέτοια χαλάρωση που θα σε βοηθήσει να γεμίσεις μπαταρίες για όλη την υπόλοιπη χρονιά! Προτιμητέο είναι να μείνεις ή στη Χώρα που είναι πολύ γραφική με τα κλασσικά κυκλαδίτικα σοκάκια, ή στο Μπατσί που είναι γνωστό ως το τουριστικό θέρετρο της Άνδρου. Εκεί θα βρεις και αρκετά μπαράκια και γενικά πιο έντονη νυχτερινή ζωή. Σημείο αναφοράς και αφορμή για «Art weekends» είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου την υπέροχη ταινία του Παντελή Βούλγαρη ''Μικρά Αγγλία'' που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την Άνδρο από μια άλλη πλευρά. Όμορφη, γραφική και Αρχοντική η Άνδρος αποτελεί έναν προορισμό που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς!»
Δείτε τις φωτογραφίες:
Άνδρος Άνδρος Άνδρος Άνδρος Άνδρος Άνδρος Άνδρος Άνδρος Άνδρος Άνδρος Άνδρος
O Παλαιόπυργος ανήκει στον Δήμο Πωγωνίου σαν χωριό της Δημοτικής Ενότητας Ανω Πωγωνίου. Απέχει οδικώς απο τα Ιωάννινα 66 χλμ, και απο την Κόνιτσα 45 χλμ.
Ιστορία
Στην Ήπειρο ο Ελληνισμός εμφανίζεται από το 2100 π.Χ. σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα. Oι Ηπειρώτες συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στις υποθέσεις των άλλων ελληνικών φυλών, παρότι ήταν απομακρυσμένοι λόγω της δύσκολης ορεινής περιοχής.
Το Πωγώνι θεωρείται κοιτίδα των Μολοσσικών φυλών. Καταρχήν, στους προϊστορικούς και στους πρώτους ιστορικούς χρόνους η περιοχή δεν ονομαζόταν «Πωγώνι». Το όνομα αυτό πιθανόν να το απέκτησε πολύ αργότερα στην βυζαντινή εποχή (7ος αιώνας μ.Χ.). Στην Αρχαία εποχή φαίνεται ότι αποτελούσε τμήμα της χώρας των Μολοσσών, του ηπειρωτικού φύλου που συνέδεε την καταγωγή του με τον ομηρικό Αχιλλέα και τους γενναίους Μυρμηδόνες του και που χάρισε στην ανερχόμενη μακεδονική δύναμη τη βασίλισσα Ολυμπιάδα, μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου ( 4ος αιώνας π.Χ.). Αυτό φαίνεται και από το μεγάλο πλήθος θέσεων με επιφανειακά λείψανα από την προϊστορική εποχή και τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Συστάδες τύμβων (δύο συνοικισμοί κυβωτιόσχημων τάφων) που ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Η.Ανδρέου, στη θέση Παλιουριά και Πλάση του Παλαιόπυργου, στην δεξιά όχθη του ποταμού Γορμού - μιλούν για μια συνήθεια ταφής των νεκρών που έχει τη ρίζα της στη Ρωσική στέπα.
Από το Πωγώνι πέρασε ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος για να φθάσει στην Ιταλία και να απειλήσει τότε την Ρώμη (3ος αιώνας). Τον ίδιο δρόμο (Κακκαβιά-Καλπάκι) ακολούθησαν και οι Ρωμαίοι (Ρωμαϊκή κατάκτηση 167 π.Χ.) και παρέδωσαν 70 πόλεις των Μολοσσών στα στρατεύματα τους για λεηλασία.
Εδώ θα ιδρύσει ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Πωγωνάτος, επιστρέφοντας από στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ιταλική χερσόνησο, την Πωγωνιανή και θα ανοικοδομήσει εκ βάθρων την μονή της Μολυβδοσκέπαστου (7ος αιώνας μ.Χ.).
Από την περιοχή θα περάσουν πολλών ειδών εισβολείς και κατακτητές (Νορμανδοί, Σέρβοι, Αλβανοί, Τούρκοι και τελευταίοι οι Γερμανοί). Στόχος τους είναι ο ελέγχος της περιοχής αλλά οι Πωγωνήσιοι θα αντιστέκονται στο πέρασμα των αιώνων. Ο Κακόλακκος ήταν η παλιά πρωτεύουσα του Πωγωνίου-έδρα του Μ.Μπότσαρη. Στον Κακόλακκο υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το ιδιαίτερης αξίας τέμπλο της που είναι προσφορά της οικογένειας των Μποτσαραίων.
Στον Παλαιόπυργο (παλαιότερη ονομασία Μέβγεζα) ο Κούρτ πασάς είχε την «Κούλα» του (ένα κτίριο δηλαδή που συγκεντρώνονταν ένα μέρος της παραγωγής) και εδώ κατοικούσε ο «Μουτεσσαρίφης» (συλλέκτης φόρων) του Αλή Πασά. Στην θέση αυτή οι Παλαιοπυργίτες γκρέμισαν την «Κούλα» και έχτισαν την σημερινή αξιόλογη κεντρική εκκλησία του χωριού- αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου- με χρηματοδότηση των αδερφών Ιωάννη, Βασιλείου και Δημητρίου Παναγιώτου [2].
Αρχιτεκτονική
Στην περιοχή υπάρχουν οικισμοί παραδοσιακής ιδιομορφίας. Χαρακτηριστικό των οικισμών είναι το γκρίζο χρώμα από την χρήση της πέτρας που χρησιμοποιήθηκε πολύ στα σπίτια, στις στέγες στα δάπεδα, στο στρώσιμο των αυλών και στους δρόμους. Έτσι τα σπίτια των χωριών δένονται με αρμονία με το περιβάλλον. Επειδή η περιοχή είναι αγροτική τα σπίτια διατηρούν το σχήμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής, δηλαδή είναι διώροφα πέτρινα με τετράριχτες στέγες και ομοιόμορφες αυλόπορτες και με ψηλούς τοίχους στις αυλές για προστασία. Παλαιότερα στις πλακόστρωτες αυλές τους άρμεγαν τα γιδοπρόβατα πριν τα μαντρώσουν στο κατώγι (ισόγειο). Το κατώγι χρησιμοποιούνταν επίσης και σαν αποθηκευτικός χώρος για τα βαρέλια με το κρασί, το τυρί και τα ξύλινα αμπάρια με το σιτάρι. Στον όροφο πάνω από το κατώγι υπήρχε το μαντζάτο (καθιστικό), τον οντά (σαλόνι), το μαγειριό (κουζίνα) και τα υπνοδωμάτια. Οι χαλέδες (τουαλέτες) βρίσκονταν έξω από το σπίτι στον κήπο κάτι που φαίνεται και σήμερα στα παλιά σπίτια. Οι οικοδομές είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα και στις απλές λειτουργίες της πατριαρχικής οικογενειακής ζωής των γεωργών και των κτηνοτρόφων κατοίκων τους. Κάθε σπίτι είχε το αλώνι και την αχυροκαλύβα του σε κάποιο χωράφι που υπήρχε δυνατό ρεύμα αέρα. Εκεί υπήρχαν στημένες οι θημωνιές με χόρτο ή άχυρο γύρω από ένα ψηλό πάσαλο. Τα σπίτια είναι χτισμένα σε μαχαλάδες(γειτονιές) το ένα κοντά στο άλλο για προστασία και ασφάλεια από τους ληστές, άλλα γύρω από την εκκλησία άλλα γύρω από το σχολείο, την πλατεία και το καφενείο. Οι εκκλησίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κύρια είσοδος είναι μικρή και τοξωτή προστατεύεται από κιονόκτι στο νάρθηκα και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του ναού. Εσωτερικά διαιρείται σε δύο μέρη με τον γυναικονήτη να καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του ναού. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο άφθαστης τέχνης με πολύ αξιόλογες παλιές εικόνες. Τα καμπαναριά έχουν ιδιόμορφο σχήμα. Παρεκκλήσια υπάρχουν αρκετά και λειτουργούνται στις γιορτές τους με γλέντια και πανηγύρια. Στον Παλαιόπυργο (στη θέση Γκρέτση) βρίσκονται δύο νερόμυλοι, νεροτριβή, ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι και μονοπάτια που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία.
Περιβάλλον
Χλωρίδα
Στο Πωγώνι υπάρχουν ως επί το πλείστον δάση με βελανιδιές και μάλιστα σε αρκετές ποικιλίες. Επίσης υπάρχουν και άλλα δέντρα όπως κρανιές, γράβοι, πλατάνια, γκορτσιές, κουτσουπιές, λεύκες, τιές, βουζιές, κουμαριές, καστανιές, κέδρα, αγριο-κερασιές μουριές, κληματαριές κ.ά. Υπάρχουν ακόμα οπωροφόρα δέντρα τα οποία σπάνια βρίσκονται σε άλλες περιοχές όπως είναι οι μπουμπουνιές (μοιάζουν με αχλαδιές), οι σουρβιές. Στην Νεμέρτσικα υπάρχει πλήθος αρωματικών φυτών όπως είναι το τσάι του βουνού, η ρίγανη, η λεβάντα, ο δυόσμος, η μέντα, το χαμομήλι, ο αμάραντος και μεγάλη ποικιλία αγριοπανσέδων.
Πανίδα
Στα δάση της περιοχής ζουν αρκετά είδη ζώων όπως λύκοι, αγριογούρουνα, λαγοί, σκίουροι, κουνάβια, αλεπούδες, ζαρκάδια και πιο σπάνια αρκούδες. Παλαιότερα υπήρχαν όλα αυτά σε αφθονία και οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν και από το κυνήγι. Σήμερα δεν υπαρχουν σε τόσο αφθονία. Αρκετά είδη πτηνών θα βρούμε στην περιοχή όπως είναι τα κοτσύφια, οι κίσσες, οι αετοί, τα γεράκια, οι καρακάξες, οι μπεκάτσες,τα αηδόνια, τα σπουργίτια, τα κοράκια, οι κουρούνες, τα πετροχελίδονα, οι φάσες, ο κούκος, ο γκιώνης κ.ά.
***  Μηλιά Φωκίδας
Στη Β.Δ. πλευρά της Μαλαθούνας (1417μ.) κάτω από το λόφο του Αι Γιώργη στην πλαγιά σε
υψόμετρο 800μ. είναι αμφιθεατρικά κτισμένη πνιγμένη στο πράσινο η Μηλιά. Βόρεια η περιφέρειά της βρέχεται από το γραφικό φαράγγι του Κότσαλου.
Ονομασία
Το χωριό μετονομάστηκε σε Μηλιά στα 1918, το πρώτο του όνομα ήταν Κολοσύρτης. Για την προέλευση του ονόματος Κολοσύρτης υπάρχουν οι ακόλουθες παραδόσεις. «Μια γυναίκα ζύμωνε για να φτιάξει ψωμί. Αίφνης ακούστηκε μια φωνή: Ήρθαν οι Τούρκοι. Αυτή η γυναίκα, επειδή τα χέρια της ήταν βουτηγμένα στο ζυμάρι, τράβηξε το σύρτη της πόρτας του σπιτιού της με τον κώλο της (κωλοσύρτησε την πόρτα) για να μην μπουν οι Τούρκοι μέσα στο σπίτι».
«Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας πήγαιναν οι Τούρκοι εισπράκτορες και μάζευαν τα βασιλικά δοσίματα (φόρο). Οι χωριανοί στέναζαν από το φορομπηχτικό βάρος. Έτσι μια χρονιά, σαν ήλθαν οι εισπράκτορες, οι Μηλιώτες τους έστησαν καρτέρι και τους σκότωσαν στη θέση «Τούρκικα Μνήματα». Σαν τόμαθε η Τούρκικη διοίκηση έστειλε ασκέρι και έκαψε το χωριό, οι χωριανοί για να γλιτώσουν έφυγαν κολοσυρτά. Έτσι ονομάστηκε το χωριό Κολοσύρτης».
«Από τις σπηλιές που βρίσκονται στα Ριζόβραχα, την παλιά εποχή έβγαινε ένα τέρας, δράκος, υπερφυσικό φίδι, το κωλοσουρτό, όπως το έλεγαν, που αθόρυβα τράβαγε προς το χωριό Κωλοσούρτης, κατέστρεφε, έτρωγε ό,τι ήθελε και έκανε τη βόλτα του μέχρι και τα σημερινά «Περιβόλια» και το «Χαϊκάλι Σίμου». Αυτός ο δράκος δεν ήταν άλλος από τον κατακτητή που ρούφαγε το αίμα των ραγιάδων. Άλλη εξήγηση είναι ότι ο πρώτος κάτοικος είχε το παρωνύμιο (παρατσούκλι) Κολοσύρτης (ο δυσκίνητος λόγω βάρους, ο συρόμενος με τους γλουτούς).
Ιστορία
Φαίνεται ότι η Μηλιώτικη περιφέρεια κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όστρακα και κεραμίδια που βρίσκονταν στα χωράφια, όταν το αλέτρι έμπαινε βαθιά στη γη. Το αρχαιότερο έγγραφο για το χωριό είναι του 1770. Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, γι’ αυτό και δεν το αναφέρει ο Πουκεβίλ. Οι κάτοικοι σκόρπισαν σε διάφορα μέρη. Αργότερα όπως μαρτυρεί έγγραφο του 1823 κάποιοι έχουν επιστρέψει. Φαίνεται όμως ότι το χωριό ξανακαταστράφηκε και στα 1829 ήταν έρημο. Το 1836 είχε δυο οικογένειες.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1832 στη Ναύπακτο συνήλθαν 33 οπλαρχηγοί που υπέγραψαν συνθήκη για τη διοίκηση του φρουρίου της Ναυπάκτου, ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Αθανάσιος Τζονάκας από τη Μηλιά.
Φυσικές ομορφιές – Αξιοθέατα
Η Μηλιά διακρίνεται για την αμφιθεατρική της θέση, φαντάζει με φυσικό παρατηρητήριο με ανοικτό ορίζοντα. Στέμμα στην κεφαλή της και προστάτης της από τα νερά είναι ένας πανέμορφος ελατιάς. Πέρα από τα έλατα κέδροι, δρυόδεντρα, πουρνάρια, πλατάνια και άλλα θαμνοειδή συνθέτουν έναν ζωγραφικό πίνακα. Από τον ελατιά μέχρι το ποτάμι τον Κότσαλο, οι εναλλαγές του τοπίου με τις ζαγάδες και τα πεζούλια, την πυκνή βλάστηση αλλά και τα μισογκρεμισμένα καλύβια ξαφνιάζουν ευχάριστα τον περιπατητή.
Κατεβαίνοντας ο στρατοκόπος στον Κότσαλο θα παρατηρήσει τα βάθρα δυο πέτρινων γεφυριών πλάι πλάι, που ένωναν την Πυλήνη με το Πρόσχιο μέσω της Χώμορης. Το πετρογέφυρο ήταν ερειπωμένο στα 1924. Στη συμβολή του Κότσαλου και του Λευτεριάνικου υπάρχουν τα απομεινάρια πλέον από τους δυο νερόμυλους, που δούλευαν για πολλά χρόνια.
Στο έμπα του χωριού προβάλλει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στο κοιμητήριο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου κτισμένη στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ ο ενοριακός ναός της Αγίας Παρασκευής, που γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, ανεγέρθηκε το 1898.

*** Καρυδιά Πέλλας
Η Καρυδιά (παλ. Τέχοβο) είναι κτισμένη σε πλαγιά του Bόρα-Καϊμάκτσαλάν και απέχει μόλις 12χλμ απο την Έδεσσα. Το χωριό είναι κτισμένο σε μια χαράδρα γεμάτη οξυές για να προφυλάγεται από τον καιρό και από τα … μάτια όπως και τα περισσότερα χωριά της Μακεδονίας.
Τα σπίτια ακολουθούν την λαϊκή Μακεδονική αρχιτεκτονική και είναι χτισμένα με πέτρες της περιοχής στο ισόγειο και τούβλο στο επάνω όροφο, στηριζόμενα σε πελεκητά καστανίσια δοκάρια μιας και τα περισσότερα ήταν δίπατα με τζάκι, πουλάτα (σήμερα ο γνωστός ημιυπαίθριος), κυράλι που έβλεπε τον βοριά (αποθήκη – ψυγείο).
Οι Καρυδιώτες, ως γνήσιοι αγροτοκτηνοτρόφοι Μακεδόνες έχουν πολλές συνήθειες που σχετίζονται με την γονιμότητα. Σύμφωνα με το έθιμο του Βραντικρ'στ κάθε Πέμπτη μετά το Πάσχα για 40 ημέρες δεν πάει κανένας στο χωράφι για τον ευδαιμονισμό της φύσης και την προστασία των καλλιεργειών από τις καιρικές συνθήκες.
Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι αυτής της περιοχής της Έδεσσας έλκουν την καταγωγή τους από την Καρυδιά. Επειδή η ξύλευση κάποια στιγμή έχασε την παλιά της αίγλη αλλά και λόγω σταδιακών απαγορεύσεων από το κράτος οι Καρυδιώτες στράφηκαν μόνιμα σε επαγγέλματα που έκαναν και παλαιότερα σε περιοδική βάση και έγιναν Μαστόροι, Τεχνίτες, Οικοδόμοι, Πετράδες. Αυτό βέβαια φαίνεται και στα ίδια τους τα σπίτια. Στο χωριό είχε και δύο μύλους οι οποίοι κινούνται από το ποτάμι που διασχίζει την Καρυδιά την Ρέκατα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.    
Το χωριό έχασε πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού του στους πολέμους ενώ άδειασε από τις εκκαθαρίσεις του «Εθνικού Στρατού», τα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου, για δύο χρόνια (1947-1949) με το αιτιολογικό ότι αποτελούσε σημείο υποστήριξης των ανδρών του ΔΣΕ. Ακόμη λιγότεροι ήταν αυτοί που γύρισαν και άρχισαν ξανά από την αρχή μια καινούργια ζωή. Μετά τον εμφύλιο λειτούργησε και νυχτερινό σχολείο ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έπρεπε να μάθουν αγγλικά μιας και πολλοί πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς η οποία αποτέλεσε βασικό πρόβλημα στις δεκαετίες ’50, ’60, ’70. Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία ήταν ο προορισμός των περισσότερων για μια νέα ζωή.
Σήμερα το χωριό είναι ιδανικό για πεζοπορείες ακολουθώντας την κυκλική διαδρομή περί του χωριού και βλέποντας το μέσα στην χαράδρα η οποία δημιουργήθηκε απο το ποτάμι το οποίο πηγάζει από το Καϊμάκτσαλάν και φουσκώνει την άνοιξη. Επίσης υπέροχη πεζοπορεία γίνεται στην περιοχή Σφέτι Ράνγκιου όπου υπάρχει το παλιό παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και υπόστεγο για υπέροχα πικ-νικ με καταπληκτική θέα του χωριού, της λίμνης και των σχεδόν πάντα χιονισμένων κορυφών του Καϊμάκτσαλάν. Την καλύτερη θέα μπορείτε να την αντικρίσετε από την Αραμίιτσκι Κάμιν (Η πέτρα των Ληστών) πίνοντας νεράκι από την ομώνυμη πηγή (Αραμίιτσκα Τσέσμα).
Ακόμη μπορείτε να πάτε (πάντα με τα πόδια - το αυτοκίνητο το αφήνουμε κάτω απο τις καρυδιές να ξεκουράζεται) στην περιοχή Σφέτα Πέτκα όπου υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ανάμεσα σε ένα δάσος με υπεραιωνόβιες βελανιδιές. Ο χώρος είναι ιερός και δεν ξυλεύεται ποτέ. Εδώ τα παλαιότερα χρόνια το ξημέρωμα για τις 26 Ιουλίου γινόταν εσπερινός και ακολούθως οι γυναίκες και τα παιδιά κοιμόντουσαν στρωματσάδα στον ιερό ναό για να είναι υγιείς όλη την χρονιά. Μάλιστα λέγεται από τους παλιότερους ότι η Παναγία έχει εμφανιστεί θέλοντας να διατηρηθεί το μέρος και το παλιό παραδοσιακό εκκλησάκι και έτσι το μέρος θεωρείται ευλογημένο. Σήμερα ο χώρος είναι κατάλληλος για παιχνίδια στο δάσος, πεζοπορεία και πικ-νικ στο ξύλινο υπόστεγο δίπλα στο εκκλησάκι.
Κάθε χρόνο 26 Ιουλίου είναι το πανηγύρι του χωριού το οποίο στήνεται στην πλατεία με παραδοσιακή τοπική Μακεδονική μουσική και τραγούδια. Τα χάλκινα πνευστά δίνουν το καλύτερο τους εαυτό και αν παρευρεθείτε δεν θα γλιτώσετε εύκολα από τα κεράσματα των ντόπιων. Να σημειωθεί ότι η Καρυδιά είχε και έχει χορευτές με φοβερή επιδεξιότητα στους Μακεδονικούς χορούς. Σήμερα χορευτές του χωριού διδάσκουν ή πλαισιώνουν τα γνωστότερα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.
Ένα ακόμη ωραίο εκκλησάκι βρίσκεται στο Κόστενο όπου στις 21 Μαΐου Κωσταντίνου και Ελένης γίνεται πανηγύρι στον ομώνυμο ναό σε μια φανταστική τοποθεσία με το Καϊμάκτσαλάν και της λίμνης Άγρα όπου σύμφωνα με την παράδοση το Πάσχα οι νέοι του χωριού ξεκινούσαν με τα άλογα από το χωριό για να έρθουν για εκκλησιασμό στο εκκλησάκι. Ακολούθως οι γυναίκες του χωριού χτυπούσαν την καμπάνα γινόταν λειτουργία και έδιναν αυγά. Στον γυρισμό τα παιδιά με τα άλογα γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και οι νοικοκυρές του κερνούσαν ρυζόγαλο.
Στις 23 Δεκεμβρίου γίνεται το Κόλιντα Μπάμπω (Κάλαντα Γιαγιά) με φωτιά στην πλατεία, όργανα και εδέσματα. Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται το έθιμο της συγχώρεσης όπου οι μικροί ζητάνε συγνώμη από τους μεγαλύτερους και ακολουθεί το έθιμο της Λάμκας με το κρεμαστό βραστό αυγό που διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους έως σήμερα. Γενικά οι ντόπιοι είναι πολύ φιλικοί με τους επισκέπτες. Αν για παράδειγμα τους πείτε τις λέξεις Ράτζα Νίβα, Σούλκουβ ντόϊ, Γκλάβα(Κεφάλι), Κλάτνιτζ(Πηγές), Βοδενίτσα(Μύλοι) (ονόματα περιοχών) τότε αυτοί κάποια ιστορία θα έχουν να σας πούν.
Αναμφισβήτητα το πιο άγνωστο μέρος και από τα πιο όμορφα είναι το δάσος της Καρυδιάς το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του χωριού. Οξυές, βελανιδιές συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο με φόντο τις κορυφογραμμές του Καϊμάκτσαλάν. Χαμηλά μπροστά από την σημερινή λίμνη του Αγρα υπάρχει ένα κάμπος γεμάτος σήμερα κυρίως με κερασιές. Εξαιρετικά είναι τα κεράσια της Καρυδιάς με τις καλύτερες ποικιλίες από τα Τραγανά Εδέσσης ή «Ρούπκα», τα περίφημα Κεράσια Βοδενών.
Σήμερα το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμάκτσαλάν (μόλις 17χλμ με ασφαλτόδρομο εξαιρετικής ποιότητας) και πολύ κοντά στον Αγιο Αθανάσιο, στα Λουτρά Πόζαρ και στην Εδεσσα.
Λειτουργούν όλο τον χρόνο παραδοσιακοί ξενώνες, καφενεία το ένα εκ των οποίων είναι και ταβέρνα με τοπικές λιχουδιές, 2 cafe και παντοπωλείο. Στο χωριό πρόκειται επίσης να λειτουργήσει κέντρο παραδοσιακών τεχνών με αργαλειούς, υφάντρες, έκθεση τοπικών προϊόντων και προϊόντων του χωριού στο παλιό πέτρινο σχολείο στην πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό πλατάνι. Η τοπική κουζίνα είναι κυρίως μακεδονική ενώ από εδώ έλκει την καταγωγή της και μια από τις διασημότερες μπάντες μακεδονικής μουσικής με χάλκινα στην Ελλάδα, οι «Χρυσοδάκτυλοι».  
*** Βαρβάρα Χαλκιδικής
Ορεινό παραδοσιακό χωριό του νομού χαλκιδικής κτισμένο ανάμεσα στα όρη Δρεβενίκος και Σουγκλιάνη με υψόμετρο 540μ.Περιλαμβάνει τους οικισμούς Βαρβάρα,Καλύβια Βαρβάρας,Χρυσή Ακτή,Ανω και κάτω κρινάκια και τη νησίδα Καυκανάς.
H κοινότητα Βαρβάρας αναγνωρίσθηκε επίσημα από το Ελληνικό κράτος στις 26-6-1918 και το όνομα προϋπήρχε πριν τη αναγνώριση της.Οι συνοικισμοί που την απάρτιζαν ήταν η Βαρβάρα η Ολυμπιάδα(Καλύβια Βαρβάρας)και η προβίτα η οποία δεν υπάρχει σήμερα και αποτελεί τμήμα του δ.δ. Ταξιάρχη.Η Βαρβάρα ανήκε στη συνομοσπονδία των Μαντεμοχωρίων και πρωτοστάτησε στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα του 1821 με τον αγωνιστή Γεώργιο Αστερίου.Οταν οι Τούρκοι έκαψαν τα γύρω χωριά τη Βαρβάρα την βρήκαν έρημη ενώ κατά τον εμφύλιο ξαναερημώθηκε από το κράτος για λόγους ασφαλείας.Στο Μακεδονικό αγώνα η Βαρβάρα έλαβε μέρος με τον μεγάλο οπλαρχηγό Χαλκιδικής Αθανάσιο Μινόπουλο.Το 1932 μεγάλος καταστροφικός σεισμός ισοπεδώνει ολοσχερώς όλο το χωριό το οποίο ξαναχτίζεται με το καιρό.Πάντως η ευρύτερη περιοχή του διαμερίσματος της Βαρβάρας παρουσιάζει κατοίκηση από το 14 αιώνα από αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση Ρέτσινι, Δρεβενίκος και τμήμα κάστρου στη περιοχή Ζέρναβος. Σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αρναίας και κατοικείται από 712 άτομα.
"ΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑΣ"
Τα Καλύβια η αλλιώς η Λιμπζάσντα κατά τους ντόπιους είναι ένας πετρόκτιστος οικισμός στο
κτηματικό τμήμα που ανήκει στη Βαρβάρα.Πεδινός και κτισμένος διπλα στο χείμαρρο Μαυρόλακκα με πλατάνια και έρημα σπίτια μοιάζει σα να έχει σταματήσει ο χρόνος εκεί.Ωσ το 1940 αναγωρίζονταν επίσημα ως Ολυμπιάδα και με την έλευση των προσφύγων στη περιοχή υποχρεώθηκε σε μετονομασία(Καλύβια Βαρβάρας).Κάποτε ήταν ένας τόπος γεμάτος ζωή αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η κατασκευή λίμνης αποβλήτων ερήμωσαν σχεδόν το πάλαι ποτέ κυρίαρχο οικισμό του κάμπου.Το 1998 έγινε ασφαλτόστρωση προς τα Καλύβια και εγκατάσταση ηλεκτρικού ρεύματος.Σήμερα 3-4 οικογένειες ζουν εκεί.
"ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ"Το δάσος της Κηπουρίστρας είναι χαρακτηρισμένο ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και ομορφιάς.Με τους 2 πασίγνωστους καταρράκτες την απίστευτη χλωρίδα και πανίδα στη περιοχή και τα μικρά ρυάκια είναι ένας τόπος που προστατεύεται από τα Ευρωπαϊκά δίκτυα natura 2000 και corine. Πρίν από μερικά χρόνια κινδύνεψαν να καταστραφούν εξαιτίας εγκατάστης λίμνης τελμάτων Εργοστασίου Χρυσού αλλά ακυρώθηκε μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις κατοίκων.Οι καταρράκτες βρίσκονται σε μια υπέροχη θέση και τους επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατοντάδες φυσιολάτρες και τουρίστες.
''ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΑΡΒΑΡΑΣ''
Πάνω από 10 χρόνια στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Βαρβάρας πραγματοποιούνται καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.Μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη μεγάλη γιορτή.Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι εκδηλώσεις έχουν πάρει μορφή Φεστιβάλ με έντεχνα και ροκ ονόματα και ελεύθερο χώρο για κάμπινγκ τις ημέρες που γίνεται το φεστιβάλ.Σε αυτό συντελούν όλοι οι τοπικοί φορείς του χωριού(α.σ.αετός Βαρβάρας, αγροτουριστικός συν\μός γυναικών Βαρβάρας ''οι δρυάδες,σύλλογος βαρβαριωτών Θεσσαλονίκης κτλ.)
Η Βαρβάρα συνδέεται μέσω Ν.Μαδύτου με την εθνική οδό θεσ\νίκης-Καβάλας στα 17 χλμ.Απο την Ολυμπιάδα 17 χλμ και απο την Αρναία 20 χλμ.

Μελιγαλάς is located in Ελλάδα***  ΜΕΛΙΓΑΛΑ  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  : Dimos Meligala.png
~ Ο Μελιγαλάς είναι κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας. Βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας και αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό και αγροτικό κέντρο της περιοχής. Χτισμένο στον λόφο του Άι-Ηλιά, στην αριστερή όχθη του Παμίσου, σε εύφορη κοιλάδα. Τα περισσότερα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα. Συνδέεται με αμαξιτούς δρόμους με την Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη και τις περιοχές της Β. Μεσσηνίας, καθώς και με το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, διαθέτοντας σταθμό, του άλλοτε σιδηροδρόμου ΣΠΑΠ.
Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου όπου το 1928 αριθμούσε 2.279 κατοίκους και στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 1.426 κατοίκους. Από το 1960 διέθετε πλήρες εξατάξιο γυμνάσιο, ειρηνοδικείο, αστυνομικό τμήμα, ταχυδρομείο, υποθηκοφυλακείο και δημοτικά σχολεία.
Εκκλησιαστικά αποτελεί ιδιαίτερη αρχιερατική περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας. Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης είναι αφιερωμένος στο Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

~ Η μάχη του Μελιγαλά : η ΠΗΓΑΔΑ :
~ Οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το Μελιγαλά στις 4.9.1944 και την Καλαμάτα την επομένη. Ο ΕΛΑΣ μπήκε στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά ολοήμερη μάχη με τον εκεί «λόχο ασφαλείας» και τη χωροφυλακή. Στις 13 Σεπτεμβρίου ήρθε η σειρά του Μελιγαλά, όπου είχαν οχυρωθεί οι εναπομείναντες ταγματασφαλίτες. Οταν η ηγεσία τους απέρριψε το κάλεσμα του ΕΑΜ να καταθέσουν τα όπλα και να τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το λόγο είχαν τα όπλα. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν ισοδύναμες αριθμητικά (1.000-1.200 ένοπλοι εκατέρωθεν), ενώ οι αντάρτες διέθεταν την υποστήριξη χιλιάδων χωρικών του εφεδρικού ΕΛΑΣ, που συνέρρεαν από τα πέριξ με αυτοσχέδιο οπλισμό. Η μάχη κράτησε τρεις ολόκληρες μέρες (13-15.9.44). Το τελικό ανακοινωθέν του ΕΛΑΣ αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 60 αντάρτες και 800 «ράλληδες». Ο δεύτερος αριθμός περιλαμβάνει προφανώς χοντρικά και τους εκτελεσμένους των επόμενων ημερών. Αρχικά σημειώθηκαν σποραδικοί φόνοι και καταστροφές περιουσιών. Ακολούθησε το ξεκαθάρισμα των συλληφθέντων με συνοπτικές διαδικασίες, από μια επιτροπή με επικεφαλής τους δικηγόρους Βασίλη Μπράβο και Γιάννη Καραμούζη. Από σημειώματα που δημοσιεύθηκαν αργότερα στον τοπικό εθνικόφρονα τύπο προκύπτει ότι αποφασιστικό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία έπαιξαν οι τοπικές οργανώσεις της Εθνικής Πολιτοφυλακής, στις οποίες είχε ανατεθεί η συγκέντρωση στοιχείων για την προηγούμενη δράση κάθε αιχμαλώτου. Οσοι καταδικάζονταν οδηγούνταν σε ένα εγκαταλειμμένο ξεροπήγαδο έξω απ' την κωμόπολη (την «Πηγάδα») κι εκτελούνταν. Πόσοι ήταν; Το 1945, το ιατροδικαστικό συνεργείο του Καψάσκη ανακοίνωσε ότι ξέθαψε 708 πτώματα. Στο μνημείο είναι γραμμένα 787 ονόματα από 61 πόλεις και χωριά. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν πολλά ονόματα γυναικών καθώς και ανήλικων παιδιών. Μέχρι την πτώση της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, τελετή μνήμης διοργανωνόταν κάθε χρόνο στη μνήμη των θυμάτων της κομμουνιστικής σφαγής. Ωστόσο, από το 1974 και έπειτα, μόνο μέλη της Χρυσής Αυγής και κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στη γιορτή μνήμης της 16ης Σεπτεμβρίου. Στην τελετή μνήμης του 2012, το παρών έδωσαν περισσότερα από 1000 στελέχη καθώς και τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής .-

***  ΜΕΣΣΗΝΗ ή " Νησί " Ν.  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
ΜΕΣΣΗΝΗ = ΝΗΣΙ. Βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ποταμού Παμίσου και απέχει από τη πρωτεύουσα του νομού, τη Καλαμάτα, 10 χιλιόμετρα. Ο Πληθυσμός της είναι 6.912 κάτοικοι. Ο Παυσανίας το 150 π.Χ την αναφέρει με το όνομα "Λίμναι". Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας αναφέρθηκε και ως "Νησί", όπου χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Η Μεσσήνη (Νησί) αναφέρεται ως το αγαπημένο μέρος της Βασίλισσας Ισαβέλλας της περισσότερο γνωστής ως «Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ». Στα 1770 διαδραματίσθηκε στη Μεσσήνη η τελευταία πράξη της επανάστασης του Ορλώφ. Στα 1800 ιδρύεται αλληλοδιδακτικό σχολείο, στο οποίο δίδαξε ο σοφός κληρικός Καλλίνικος Καστόρχης. Στην Εθνεγερσία του 1821 η Μεσσήνη μετέχει μεταξύ των πρώτων. Οι ηρωικές οικογένειες των Δαρειώτη και Καλαμαριώτη μετείχαν ενεργά στον αγώνα. Στα 1825 ο Ιμπραήμ ισοπέδωσε τη Μεσσήνη κατακαίοντας τα πάντα. Η Μεσσήνη του μεσοπολέμου γίνεται η μούσα του λογοτέχνη Σωτήρη Πατατζή με το περίφημο μυθιστόρημα «Μεθυσμένη πολιτεία» Σήμερα, η Μεσσήνη είναι μια σύγχρονη πόλη η οποία μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της αρκετές εναλλακτικές λύσεις στον τομέα της διαμονής, της εστίασης και της διασκέδασης. Στη θέση Μπούκα, μόλις 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, υπάρχει μια θαυμάσια παραλία βραβευμένη με την γαλάζια σημαία, συνδυάζοντας το καταπράσινο τοπίο με το απέραντο γαλάζιο. Κορυφαίες εκδηλώσεις στη πόλη είναι οι εκδηλώσεις της αποκριάς με τις φωτιές την τελευταία Κυριακή, το Καρναβάλι την Καθαρά Δευτέρα που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο καθώς και η μεγάλη εμποροπανήγυρη που πραγματοποιείται κάθε 20 Σεπτεμβρίου και συνδυάζεται με την θρησκευτική εορτή της εικόνας της Παναγίας που έρχεται με πομπή από το μοναστήρι του Βουλκάνου. Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων βρίσκεται η Αρχαία πόλη της Μεσσήνης (Λεπτομέρειες θα βρείτε στο Δήμο Ιθώμης) που σώζεται σχεδόν άθικτη λόγω της λάσπης που την είχε σκεπάσει και που συναγωνίζεται σε αίγλη και ομορφιά πολλούς απο τους γνωστότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Πηγή : emessinia.gr & diasnews.com

 

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :   ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2016:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-02-2016.html .-     ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιανουαρίου  2016  : Εβδομαδιαία Αθλητική   Ελληνική  ενημέρωση  από  Arfara News 2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/02-03-2016.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  03  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-03-2016.html .- 
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-04-2016.html .- ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html .-  
~Η  Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-06-2016.html ,  -                                               
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  07  Ιανουαρίου  2016    :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-07-2016.html  .- 

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Ιανουαρίου  2016   :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-08-2016.html .-
   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                                                                                

   Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  09 και 10 Ιανουαρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/09-10-2016.html .-  
~
'~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  09 -01-2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-09-01-2016.html ,-  
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιανουαρίου  2016   : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-10-2016.html .-  
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 11  Ιανουαρίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-11-2016.html  .-     Το αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11 Ιανουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/11-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                                                
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-    
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιανουαρίου  2016  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-13-2016.html .-  
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-   
  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-14-2016.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
                                 
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
~                                                                 
***  ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html .-                       

1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-  
 2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-   
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-  
4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-
5.-/ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
   
1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
~
1./~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος:
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-  
Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας :
1ο μέρος :
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-   
   Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :              
  2ο  μέρος :
3,-/   Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
Μέρος  3ο  Τρίτο  :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-    
4./ Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7500111888172518932#allposts/postNum=0 .-
   Μέρος 4ο Τέταρτο :
Καρυά Αργολίδας
Μεγάλα Βαγγιανά  Αγράφων
Βυζίτσα Πηλίου
Αίγινα
Μορφοβούνι Καρδίτσας
Δίβρη Ηλείας
Φαράγγι Βουραϊκού -Οδοντωτός
Καθενοί Εύβοιας
Ζάκυνθος Μακρύ Γυαλός
Ικαρία
Τοιχιό Καστοριάς
Οινόη  Καστοριάς
5.-/Θεματολογία από τις περιηγήσεις-βόλτες στις ομορφιές της Ελλάδα  μας  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
 ~  Μέρος 5ο :
Λαγκάδια Αρκαδίας
Ο  μυθικός Αχέροντας στην Ήπειρο
Πύλος Ν. Μεσσηνίας
Παλαιόπυργος Πωγωνίου Ιωαννίνων
Μηλιά Φωκίδας
Καρυδιά Πέλλας
Βαρβάρα Χαλκιδικής
 Μελιγαλάς Μεσσηνίας
Μεσσήνη  Ν. Μεσσηνίας