ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 66-51(27-36)

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ  66-51(27-36)

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 :
~


Ι Μ Παλαιοπαναγιάς Κυνουρίας 26/09/2015  διαδρομήhttps://youtu.be/mAhMKQdRpJ0 ,
Ι Μ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΛΕΒΗΣ  διαδρομή 26/09/2015: https://youtu.be/MH34dGbCoVs ,
Ι Ν  Παναγίας Μαλεβής  προσκύνημα 26/09/2015: https://youtu.be/y2VyI5NlpXc ,
Ι Ν  Παναγίας Παλαιοπαναγιάς Άστρου  26/09/2015: https://youtu.be/rNsloeJXkRI ,
Ι Ν Παναγίας Παλαιοπαναγιάς  εντός Κυνουρίας 26/09/2015: https://youtu.be/Azd4K98siSA ,


VIDEO :
Ι Μ  ΛΟΥΚΟΥΣ  διαδρομή από ΑΣΤΡΟ 26/09/2015: https://youtu.be/MR-vPW0j4gM ,
Ι Μ  Παλαιοπαναγιάς Άστρου εντός  Ι Ν  26/09/2015: https://youtu.be/fsaEszePQds ,
Ι Μ  Παναγίας Μαλεβής αρτοκλασία  26/09/2015: https://youtu.be/TmF1Zvi-WDs ,
Ι Μ  ΣΩΤΗΡΟΣ ΛΟΚΟΥΣ ΑΣΤΡΟΥ  26/09/2015: https://youtu.be/K2sBbFB_jmk ,
~27 Σεπτεμβρίου
Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως (†γ΄αι.), Ζήνωνος επισκόπου Λαοδικείας και Μάρκου επισκόπου Βύβλου. Μεγαλομάρτυρος Καλλιστράτου (†304). Μαρτύρων Επιχάριτος, Γαϊανής, Φιλήμονος επισκόπου και Φουρτουνιανού. Νεομάρτυρος Ακυλίνης της εν Ζαγκλιβερίω Χαλκιδικής (†1764). Οσίων Ιγνατίου(1) και Σαβατίου του Ρώσου.
(1) Ο όσιος Ιγνάτιος καταγόταν από την επαρχία Καππαδόκων. Από μικρός αφιερώθηκε στο Θεό, και πήγε στο Μοναστήρι του Βαθέος Ρυάκος (κοντά στα Μουδανιά της Μ. Ασίας). Εκεί διδάχτηκε την ασκητική ζωή. Ο Ιγνάτιος αφού καλλιέργησε τις υψηλότερες αρετές, χειροτονήθηκε ιερέας. Έγινε ηγούμενος της Μονής, και έφερε σ` αυτή μεγάλη πνευματική και υλική πρόοδο. Όταν κάποτε οι πολιτικοί άρχοντες θέλησαν να μεταχειριστούν τα χρήματα της Μονής, ο Ιγνάτιος με αποφασιστική στάση προστάτεψε την περιουσία της Μονής. Απεβίωσε στο δρόμο όταν επέστρεφε από την Κωνσταντινούπολη. Το λείψανό του μετά ένα χρόνο ανακομίστηκε στη Μονή, για την οποία είχε μοχθήσει.
~ 25/09Απολυτίκιο Αγ. Ευφροσύνης - 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ :
https://youtu.be/fEIpDKuxBHU?list=PL5BA4C9708F834A74 ,
~ 26/09Απολυτίκιο Μεταστάσεως Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού - 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: https://youtu.be/loA8i9qpjLY?list=PL5BA4C9708F834A74 ,
~ 27/09Απολυτίκιο Αγ. Καλλιστράτου - 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/VgAE4WlqiaA?list=PL5BA4C9708F834A74 ,


***  Σεπτέμβρης 91 στην Καλαμάτα: Μια απελπιστικά αδέσποτη και ορφανή εξέγερση (φωτογραφίες)          
      
 
Μια άγνωστη πτυχή στη σύγχρονη ιστορία των εξεγέρσεων και των συγκρούσεων στον ελλαδικό χώρο, αλλά και στην ιστορία της Καλαμάτας, είναι η εξέγερση της 24ης Σεπτεμβρίου 1991.
Αφορμή στάθηκε ο θάνατος του 18χρονου Δημήτρη Λαγωνικάκου ύστερα από καταδίωξη από περιπολικό. Είναι ενδεικτικό ότι στο διαδικτυακό χώρο, παρά την πληθώρα προσφοράς οποιασδήποτε πληροφορίας, το συγκεκριμένο γεγονός απουσιάζει.
Ο λόγος της λησμονιάς μπορεί να αναζητηθεί στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη εξέγερση απουσίαζαν τα αιτήματα, ο πολιτικός σχεδιασμός, η καθοδήγηση και κυριαρχούσε ο οργισμένος αυθορμητισμός απέναντι στην Αστυνομία. Ο στόχος ήταν ένας και καθαρός, η καταστροφή του αστυνομικού τμήματος, oπότε η συγκεκριμένη εξέγερση απέκλεισε εξ αρχής οποιαδήποτε πολιτική παρείσφρηση και κατέληξε στην ιστορία ορφανή, αδέσποτη και ωραία…
Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη εξέγερση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Τα γεγονότα της Καλαμάτας ήταν «εναρμονισμένα» με το συγκρουσιακό κλίμα της εποχής, κι αυτό μπορεί να φανεί από τα γεγονότα που προηγήθηκαν, αλλά και από αυτά που ακολούθησαν.
Η περίοδος ’90-’91 χαρακτηρίζεται από τις μαθητικές καταλήψεις, που ξεπερνούσαν το 70% του συνόλου των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  Το χρονικό της καταδίωξης
Στις 19 Σεπτέμβρη ο 18χρονος Δημήτρης Λαγωνικάκος παρέα με φίλους του κατευθύνονταν στην πόλη της Μεσσήνης, όπου λάμβανε χώρα το καθιερωμένο πανηγύρι. Στο ύψος του αεροδρομίου ο Δημήτρης δε σταματά σε σήμα της Τροχαίας και καταδιώκεται σε παράπλευρη ερημική περιοχή. Οι φίλοι του Δημήτρη τον χάνουν από τα μάτια τους και ύστερα από αρκετή ώρα το περιπολικό που τον καταδίωκε τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν εκδορά και αιμάτωμα στην αριστερή βρεγματική περιοχή, πολλαπλές εκδορές και θλαστικά τραύματα στις κνήμες, στα γόνατα, στους αγκώνες και στην αριστερή ωμοπλάτη.
Ο Δημήτρης δε δέχεται να κάνει ακτινογραφίες και φεύγει με δική του ευθύνη, χωρίς να υπογράψει το σχετικό έγγραφο και χωρίς να παραλάβει τη συνταγή του γιατρού.
Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση έπαιξε η τρομοκράτηση και ο ξυλοδαρμός που δέχτηκε από τους διώκτες του, καθώς το μηχανάκι που οδηγούσε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν κλεμμένο. Βέβαια, ο ισχυρισμός της Αστυνομίας φαίνεται πως «μπάζει», καθώς δεν προέβη σε σύλληψή του, παρά τον άφησε να φύγει από το νοσοκομείο. Επίσης, το μηχανάκι ήταν αφημένο στον τόπο της πτώσης για τρεις μέρες μέχρι να μαζευτεί από την Αστυνομία.
Λίγες ώρες μετά ο Δημήτρης εισάγεται για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο με έντονες ζαλάδες. Στην ακτινογραφία που κάνει δε διαπιστώνεται κάποιο αιμάτωμα, παρ’ όλα αυτά υποβάλλεται σε τρυπανισμό και μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Πάτρας, όπου τέσσερις μέρες μετά πεθαίνει από εγκεφαλική εσωτερική αιμορραγία.
Οι γονείς και η πλειοψηφία της πόλης θεωρούν την Αστυνομία υπεύθυνη για το θάνατο του Δημήτρη. Η Αστυνομία από τη μεριά της υποστηρίζει ότι το περιπολικό που τον καταδίωξε τον βρήκε ήδη πεσμένο και χτυπημένο στο χωματόδρομο και γι’ αυτό το λόγο τον μετέφερε η ίδια στο νοσοκομείο.
  Τα επεισόδια μετά την κηδεία
Την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη ο Δημήτρης κηδεύεται συνοδευόμενος από πλήθος κόσμου, συγγενών, φίλων, καθώς και ανθρώπων που ήθελαν να εκφράσουν έτσι την αλληλεγγύη τους. Μετά το τέλος της κηδείας δεκάδες μηχανές περνώντας από κεντρικούς δρόμους της πόλης κατευθύνθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Οι συγκεντρωμένοι έστησαν οδοφράγματα με αναμμένους κάδους με σκοπό να αποκλειστεί η περιοχή γύρω από το αστυνομικό τμήμα. Ο συγκεντρωμένος κόσμος άρχισε να βρίζει τους αστυνομικούς για το θάνατο του Δημήτρη και να εκτοξεύει εναντίον τους ό,τι αντικείμενα έβρισκε. Από ντομάτες και μήλα μέχρι ξύλα και πέτρες.
Καθώς η ώρα περνούσε ο συγκεντρωμένος κόσμος αυξανόταν, όπως και η συχνότητα και ο τρόπος των επιθέσεων. Εκείνο το βράδυ πάνω από 2.000 άτομα είχαν κατεβεί στην κεντρική πλατεία για να εκφράσουν έτσι τη διαμαρτυρία τους για το θάνατο του Δημήτρη.
Ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος δεν απέτρεψε τις επιθέσεις που γίνονταν και λειτούργησε βοηθητικά. Στις 10.00 το βράδυ πέφτουν οι πρώτες μολότοφ, που είχαν ως αποτέλεσμα να κάψουν την είσοδο του αστυνομικού τμήματος. Κάποιοι φλεγόμενοι κάδοι σπρώχτηκαν προς την είσοδο του τμήματος με σκοπό τον αποκλεισμό της.
Μερικοί από τους συγκεντρωμένους ανέβηκαν σε γειτονικές ταράτσες πολυκατοικιών και από εκεί εκτόξευαν μπουκάλια και πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι λόγω της σφοδρότητας των επιθέσεων, καθώς και του αποκλεισμού της μπροστινής εισόδου, είχαν εγκλωβιστεί στο πίσω μέρος του αστυνομικού τμήματος. Ανοίχτηκε παρακείμενη αποθήκη ποτοποιίας, απ’ όπου ο κόσμος εφοδιάστηκε με μπουκάλια, που τα χρησιμοποιούσε για την κατασκευή μολότοφ ή για να τα εκτοξεύει όπως ήταν στους αστυνομικούς.
Αργά το βράδυ κατέφθασαν αστυνομικές ενισχύσεις από Πύργο, Σπάρτη και Τρίπολη μαζί με τον αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου και αποφασίστηκε ρίψη χημικών.
Η πολιορκία του αστυνομικού τμήματος και οι μάχες πέριξ της πλατείας κράτησαν πάνω από δέκα ώρες. Μετά τα χημικά οι επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, μέχρι που αραίωσαν και άρχισε η αντεπίθεση της αστυνομίας.
Από τις επιθέσεις των συγκεντρωμένων τραυματίστηκαν δεκαεννέα αστυνομικοί εκ των οποίων δύο σοβαρά, κάηκε η είσοδος και μέρος από την πρόσοψη του αστυνομικού τμήματος, σπάστηκαν τζαμαρίες καταστημάτων που βρίσκονταν παράπλευρα του αστυνομικού τμήματος, ενώ καταστράφηκε και η τζαμαρία της Τράπεζας Πίστεως.
Εκατοντάδες άτομα ελέγχθηκαν και κυνηγήθηκαν από την Αστυνομία στους δρόμους και σε πολλές γειτονιές της πόλης. Πολλοί ήταν αυτοί που για μέρες κρύβονταν, ώστε να μη συλληφθούν. Το κυνηγητό κράτησε μέχρι το απόγευμα της επόμενης μέρας, οπότε και έγιναν τρεις συλλήψεις, εκ των οποίων η μία ύστερα από άγριο ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα το ξυλοκόπημα και τον τραυματισμό του καταδιωκόμενου.
Τελικώς, έγιναν δέκα συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες, οι επτά προφυλακίστηκαν με τις κατηγορίες της παράβασης του νόμου για εκρηκτικά σε βαθμό κακουργήματος, περιύβριση της Αρχής, σωματικές βλάβες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, κατά συρροή εμπρησμούς, απείθεια κατά της αρχής και παράβαση άρθρων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε βαθμό πλημμελήματος.
Δύο ανήλικοι, 14 και 16 χρονών, καθώς και ένας ενήλικος, αφού τους απαγγέλθηκε κατηγορία για εξύβριση, αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
  Πληροφορίες-Πηγές: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ- Ελευθερόκοκκος
 Φωτογραφίες: Από το αρχείο του Στασινού Μουτσούλα και το «ΘΑΡΡΟΣ»
 
***   Η Αρχαία Μεσσήνη όχημα για ένα συνεχές ταξίδι στην αιωνιότητα          
     
Ο νους φλογίζεται και η φαντασία ταξιδεύει στην αιωνιότητα...σαν επισκέπτεσαι τη λαμπρή πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης
 Τριάντα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα απέχει η Αρχαία Μεσσήνη, μια από τις καλύτερα σωζόμενες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.
Κάτω από το βουνό της Ιθώμης και λίγο έξω από το χωριό Μαυρομμάτι, σε μια περίμετρο 9,5 χιλιομέτρων, προστατευόμενη από κραταιά τείχη, εκτείνετο η αρχαία πολιτεία. Ναοί, οικίες, τείχη και δημόσια κτήρια σώζονται σήμερα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, λες κι ο χρόνος θέλησε να σεβαστεί ξεχωριστά την πόλη που οικοδομήθηκε, ταυτόχρονα με τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, το 369 π.Χ., μετά τη μάχη στα Λεύκτρα της Βοιωτίας (371 π.Χ.), ως απάντηση στην επεκτατική βουλιμία των Σπαρτιατών στην Πελοπόννησο.
«Το σχέδιο ήταν, στα σύνορα με τη Μεσσηνία και την Αρκαδία, να δημιουργηθούν δύο πολύ μεγάλες πόλεις που θα μείωναν τη σπαρτιατική επιρροή» μας λέει ο προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτης Φριτζίλας, ο οποίος πρόθυμα μας συνοδεύει μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη.
«Πριν από τη μάχη στα Λεύκτρα, οι Σπαρτιάτες είχαν εκτοπίσει τους Μεσσήνιους. Τους είχαν είλωτες, οπότε ήρθε η μεγάλη τους ευκαιρία να ξαναφτιάξουν ένα ισχυρό κράτος. Όλα τα ορατά οικοδομήματα που βρίσκουμε εδώ είναι μετά το 371 π.Χ.» συμπληρώνει ο αρχαιολόγος κ. Φριτζίλας.
Ο περιηγητής Παυσανίας έχει διασώσει τις περισσότερες πληροφορίες για την ίδρυση και τα μνημεία της πόλης. Κήρυκες σταλμένοι από τους Θηβαίους έφτασαν στην Ιταλία, τη Σικελία, τη λιβυκή πόλη Ευεσπερίδες και όπου αλλού ζούσαν φυγάδες Μεσσήνιοι και τους κάλεσαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Η επιλογή της θέσης της πόλης έγινε έπειτα από την πολυθρύλητη θαυματουργή αποκάλυψη της θέσης της διαθήκης του Μεσσήνιου ήρωα Αριστομένη, που έγινε με τη βοήθεια ιερέων και μάντεων. Η πόλη πήρε τα’ όνομά της από τη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη.
Ο Παυσανίας, εντυπωσιασμένος από τις οχυρώσεις, χτισμένες με λίθινα αγκωνάρια ως τις επάλξεις, επισκέπτεται πρώτα την Αγορά, όπου βλέπει την Κρήνη Αρσινόη, τους ναούς και τα λατρευτικά αγάλματα του Διός Σωτήρος και του Ποσειδώνος, της Αφροδίτης, της Μητέρας των Θεών Κυβέλης, ενώ αναφέρει κάπως αόριστα τα ιερά της Λαφρίας Αρτέμιδος, της Δήμητρας και των Διοσκούρων, καθώς και της θεάς του τοκετού Ειλειθυίας.
Συνεχίζοντας προς τα νότια περιγράφει το Ασκληπιείο, κατάμεστο από έργα τέχνης, ανάμεσα στο οποία αγάλματα των δώδεκα θεών και ανδριάντα του Επαμεινώνδα και στη συνέχεια το Στάδιο και το Γυμνάσιο, με αγάλματα του Ηρακλή, του Θησέα και του Ερμή.
Βαδίζοντας από το Στάδιο προς τα βόρεια, μνημονεύει το Θέατρο και το ιερό του Σαράπιδος και της Ίσιδας, την Κρήνη Κλεψύδρα και το ιερό του Ιθωμάτα Διός με το βωμό του θεού στη βραχώδη κορυφή του βουνού, όπου σήμερα δεσπόζει το παλιό Μοναστήρι Βουλκάνο με την εκκλησία της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας.
Η ανασκαφική δραστηριότητα στην περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης ξεκινά από τους πρώτους χρόνους ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους (το 1831 από τη Γαλλική αποστολή του Μωρέως, η οποία καταγράφει τα ορατά μνημεία εκείνης της εποχής, κυρίως τα τείχη). Η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία άρχισε την ανασκαφή των κυριότερων δημόσιων οικοδομημάτων της Αγοράς το 1895 με το Θεμιστοκλή Σοφούλη, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν το 1909 και το 1925 από τον Γεώργιο Oικονόμο. Από το 1957 έως το 1974 η ανασκαφή γινόταν κάθε καλοκαίρι από τον ακαδημαϊκό Αναστάσιο Ορλάνδο. Με τις ελληνικές αυτές ανασκαφές ήλθε στο φως το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού συγκροτήματος του Aσκληπιείου.
Tο 1986 η Αρχαιολογική Εταιρεία ανέθεσε στο διακεκριμένο καθηγητή Πέτρο Θέμελη τη διεύθυνση των ανασκαφών της Αρχαίας Mεσσήνης. Oι ανασκαφικές έρευνες με παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων συνεχίζονται από το 1987 ως σήμερα με ταχύτερους ρυθμούς. Έχουν φέρει στο φως σημαντικά δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης, που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Mεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίου Πίου (155 - 160 μ.Χ.).
Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης δεν μπορεί παρά να ξεκινά ή να καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης, το οποίο συναντούμε κατηφορίζοντας από το χωριό Μαυρομμάτι. Ένα απλό, μικρό, διώροφο κτήριο, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ευρημάτων, κυρίως στις αποθήκες του. Αρκετά γλυπτά βλέπει ο επισκέπτης εκεί, όπως δείγματα της τέχνης του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα.
Περνώντας μέσα από αμπέλια και ελαιώνες, δεξιά βλέπουμε το χώρο του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης με τους επιβλητικούς αναλημματικούς τοίχους.
Αριστερά μας, η Κρήνη Αρσινόη. «Συνηθιζότανε δίπλα στο Θέατρο να υπάρχει και νερό, καμιά φορά η πηγή βρισκόταν και εντός του κοίλου» μας πληροφορεί ο κ. Φριτζίλας.
Ανατολικά από το Θέατρο απλώνεται η τεράστια τετράπλευρη Αγορά της πόλης, εκτάσεως 35 περίπου στρεμμάτων. Έχει ανασκαφεί μέρος των στοών της. Στην ανατολική πλευρά της βόρειας στοάς, τρεις λίθινες αγορανομικές τράπεζες με κοιλότητες για τη μέτρηση των σιτηρών έχουν αποκαλυφθεί. Στο μέσον περίπου της Αγοράς βρέθηκε και ο δωρικός περίπτερος ναός της θεοποιημένης βασίλισσας Μεσσάνας.
Στη δυτική πλευρά της Αγοράς μάς καλωσορίζει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, που επί τρεις δεκαετίες διευθύνει την ανασκαφή και τις αναστηλωτικές εργασίες υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η ημέρα είναι μετά από βροχής κι ο ίδιος, επί το έργον. Συντονίζει ταυτόχρονα τρεις εργολαβίες των έργων του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Ήδη ο επισκέπτης βλέπει εκεί το περιστύλιο με τους αρράβδωτους κίονες, που αντιστοιχεί σε αρχαίο κρεοπωλείο (σφαγείο για την ακρίβεια), το οποίο αποτελούσε ένα από τα καταστήματα αυτής της πλευράς της αγοράς. Μια ογκώδης πέτρα με οπή για το δέσιμο των μεγάλων ζώων, που εντοπίστηκε από τον ανασκαφέα στη βορειοανατολική γωνία του περιστυλίου, οι αύλακες γύρω από την πέτρα, όπου έτρεχε το αίμα και οι γούβες που είχαν σχηματιστεί στα κατώφλια από τα πολλά πατήματα, είναι τα ίχνη που μαρτυρούν την παραπάνω χρήση, σφαγείου και μαγαζιού.
Στο κέντρο της Αγοράς δεσπόζει το Ασκληπιείο που ήταν ο επιφανέστερος χώρος της Μεσσήνης, κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης. Πολλά βάθρα για χάλκινους ανδριάντες διακεκριμένων προσώπων και εξέδρες περιβάλλουν το ναό και το βωμό ή είναι τοποθετημένα κατά μήκος των στοών.
Στην ανατολική πλευρά του Ασκληπιείου βρίσκεται συγκρότημα τριών οικοδομημάτων: το μικρό στεγασμένο θεατροειδές Εκκλησιαστήριο, δίπλα του το επιβλητικό Πρόπυλο και ακολουθεί το Συνέδριο ή Βουλευτήριο και η αίθουσα του Αρχείου του Γραμματέως των Συνέδρων.
Κατά μήκος της δυτικής πτέρυγας βρίσκεται σειρά δωματίων (Οίκων) που στέγαζαν αγάλματα της θεάς Τύχης, της Αρτέμιδος Φωσφόρου, του Απόλλωνα με τις εννέα Μούσες, του Ηρακλή και της Θήβας με τον Επαμεινώνδα. Ένα ταφικό κτίσμα έξω από τη νοτιοανατολική πλευρά του Ασκληπιείου ανήκε πιθανότατα στον διακεκριμένο γλύπτη Δαμοφώντα και την οικογένειά του. Ενεπίγραφος κίονας, που στήθηκε μετά το θάνατο του γλύπτη διασώζει ψηφίσματα πόλεων της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και των νήσων, που τιμούν το Δαμοφώντα για την κατασκευή αγαλμάτων σε ιερά τους, αλλά και για τις ευεργεσίες του, φωτίζοντας την πολύπλευρη προσωπικότητα, την έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και ακτινοβολία του, η οποία οριοθετείται μεταξύ 210 και 180 π.Χ., όπως σημειώνεται στο χρήσιμο λεύκωμα - οδηγό του Πέτρου Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη, που διατίθεται δωρεάν στην είσοδο της αρχαίας πόλης.
Νοτιοανατολικά του Ακληπιείου έχουν έλθει στο φως δύο αίθουσες μιας έπαυλης ρωμαϊκών χρόνων. Η πρώτη αίθουσα φέρει ψηφιδωτό δάπεδο, ενώ η δεύτερη έχει δάπεδο στρωμένο με πολύχρωμα μαρμαροθετήματα. Μεταλλικό στέγαστρο τις προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες.
Το επιβλητικό Στάδιο και το Γυμνάσιο με την Παλαίστρα βρίσκονται νοτιότερα και σ’ επαφή με τον οχυρωματικό περίβολο της πόλης. Το Στάδιο περιβάλλεται από δωρικές στοές που στέγαζαν το Γυμνάσιο. Ενεπίγραφα βάθρα, μεταξύ των κιόνων της δυτικής στοάς, έφεραν ανδριάντες Γυμνασιαρχών, ενώ κατάλογοι εφήβων καταγεγραμμένων κατά φυλές βρέθηκαν στον περίγυρο.
Πίσω από τη στοά του Γυμνασίου βρισκόταν τέμενος του Ηρακλή και Ερμή, με τους ναούς και τα λατρευτικά αγάλματά τους. Το κολοσσιαίων διαστάσεων λατρευτικό άγαλμα του Ηρακλή, έργο του Ερμόδωρου και του γιου του Δημητρίου από την Αλεξάνδρεια, βρέθηκε σε θραύσματα κατακερματισμένο από τους χριστιανούς σε δωμάτιο της δυτικής στοάς.
Όλα τα οικοδομήματα της Μεσσήνης έχουν τον ίδιο προσανατολισμό και εντάσσονταν στο νοητό πλέγμα που δημιουργείται από οριζόντιους (με κατεύθυνση Ανατολή - Δύση) και κάθετους (με κατεύθυνση Βορρά - Νότο) δρόμους. Το πολεοδομικό αυτό σύστημα είναι γνωστό ως ιπποδάμειο, από τον αρχικό εμπνευστή και δημιουργό του αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και γεωμέτρη του 5ου αιώνα π.Χ., τον Ιππόδαμο από τη Μίλητο.
Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εκτείνεται η αρχαία πόλη της Μεσσήνης συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια των Δελφών και τη χαμηλή παραποτάμια γαλήνη της Ολυμπίας, με την ακρόπολη να δεσπόζει στο γυμνό ασβεστολιθικό όγκο της Ιθώμης και τη χαμηλή εύφορη κοιλάδα γύρω από την αρχαία πόλη.
Ανάμεσα στ’ άλλα σχέδια που εκπόνησαν οι Θηβαίοι για να ιδρύσουν την Αρχαία Μεσσήνη, ήταν να δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη πόλη με πολύ μεγάλα τείχη. Ο Παυσανίας, όταν ήρθε, είπε ότι ήταν ισχυρότερα και από το Βυζάντιο και από τη Ρόδο. Ο περιηγητής φέρεται να εισήλθε στην πόλη από τη Λακωνική Πύλη (βορειοανατολικά), η οποία δε σώζεται. Βορειοδυτικά δεσπόζει σχεδόν άφθαρτη και μεγαλοπρεπής, ως τις μέρες μας, η Αρκαδική Πύλη (ή πύλη της Μεγαλόπολης). Στην έξοδό της και δεξιά του δρόμου συναντάς τάφους κατά μήκος της αρχαίας οδικής αρτηρίας.
Το οδοιπορικό μας στην Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται ήδη στο τέλος του. Ευτυχώς, σ’ αυτό δεν είμαστε μόνοι. Το μοιραζόμαστε με τα συνεργεία και τους ακάματους σκαπανείς του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που εργάζονται αθόρυβα, αλλά σε πλήρη έξαρση, σε τρεις τουλάχιστον μεριές του αρχαιολογικού χώρου. Η πόλη και τη σημερινή ημέρα κατακλύζεται από επισκέπτες, κυρίως Γερμανούς, νέους από σχολεία, αλλά και πολλά ζευγάρια ηλικιωμένων. Χιλιάδες είναι αυτοί που κάθε χρόνο επισκέπτονται την αρχαία πόλη.
Αναμφίβολα, η επίσκεψη στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ανταμείβει τον επισκέπτη για το ταξίδι του, καθώς οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί και μερικά από τα νέα ευρήματα, που έρχονται στο φως, είναι ασυνήθιστα και απρόσμενα.

*** Άνεμο-στροβιλίζεται το Ασπρόχωμα          
      
Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών στο Ασπρόχωμα για τις ζημιές
Κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης
 Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών βρέθηκε χθες στη Μεσσηνία και πραγματοποίησε αυτοψία σε επιχειρήσεις και κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο της Δευτέρας, ανταποκρινόμενο άμεσα σε αίτημα της προηγούμενης ημέρας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Παράλληλα, με έγγραφό του στο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ζητά να κηρυχθεί η Τοπική Κοινότητα του Ασπροχώματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Άμεση ανταπόκριση
Την Πέμπτη η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη ενημέρωσε με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών για τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος, αναφέροντας πως η αρμόδια Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου πρέπει να προχωρήσει σε οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής. Ζητούσε, ωστόσο, επειδή η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ θα καθυστερήσει, αλλά οι ζημιές πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα και να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, να σταλεί άμεσα επιτροπή ελέγχου για να γίνουν οι αυτοψίες.
Πράγματι, χθες το πρωί έφθασαν Τεχνικά Κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών στην Καλαμάτα. Το πρωί έγινε σύσκεψη στο γραφείο της κας Αλειφέρη με την Επιτροπή Ελέγχου του υπουργείου, με την Επιτροπή Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και συνεργασία με την Επιτροπή Ελέγχου του Δήμου Καλαμάτας.
Δύο κλιμάκια
Αποφασίστηκε η σύσταση δύο ομάδων Μεικτών Τεχνικών Κλιμακίων του υπουργείου, που υποβοηθούμενα από τις Επιτροπές Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας, του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και της Υ.Α.Σ Καλαμάτας, έκαναν αυτοψία και καταγραφή ζημιών των πληγεισών περιοχών.
Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του υπουργείου υποβοηθούμενο από την Επιτροπή Ελέγχου της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας πραγματοποίησε αυτοψία στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, ενώ το κλιμάκιο του υπουργείου υποβοηθούμενο από την Επιτροπή Ελέγχου του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποίησε αυτοψία στις κατοικίες.
Η επικεφαλής του κλιμακίου, πολιτικός μηχανικός του υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών, Ειρήνη Γιεμελιάρη, ερωτώμενη από το «Θάρρος» τόνισε ότι στόχος των αυτοψιών είναι να διακριβωθεί η ένταση του φαινομένου, η έκταση των ζημιών και ποια περιοχή ακριβώς πρέπει να οριοθετηθεί ως πληγείσα.
Της Βίκυς Βετουλάκη  

***  Κλειστό παραμένει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στα Φιλιατρά

 
Ανησυχία σε γονείς ΑμεΑ και τοπική κοινωνία… Κλειστό παραμένει εδώ και δύο εβδομάδες, παρά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών και ήδη έχει προκληθεί έντονη ανησυχία σε γονείς παιδιών που φοιτούσαν ή επρόκειτο να φοιτήσουν σε αυτό, όπως και στην τοπική κοινωνία, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον του σχολείου. Ο λόγος που το Ειδικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, που συστεγάζονται, δεν άνοιξαν τις πόρτες τους και αυτές παραμένουν κλειδαμπαρωμένες, με αλυσίδα και λουκέτο, είναι η καθυστέρηση στη διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη των αναγκών του! Φέτος η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – επικύρωσης έληξε την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Εξ αυτού του γεγονότος θα καθυστερήσει και η διαδικασία πρόσληψης – τοποθέτησης, η οποία άγνωστο είναι εάν και πότε θα ολοκληρωθεί. Υπολογιζόταν πως περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να ανοίξει το σχολείο. Ωστόσο, γονείς και τοπική κοινωνία δε γνωρίζουν εάν και πότε θα ανοίξει και θα λειτουργήσει, μιας και τόσα ακούγονται σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής. Ο συνολικός αριθμός πιστώσεων για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά στα Ειδικά Σχολεία και τα τμήματα ένταξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι εξασφαλισμένος και εάν είναι, επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις αναπληρωτών για να ανοίξει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών; Αυτό το ερώτημα βασανίζει γονείς και τοπική κοινωνία, αλλά απάντηση πειστική και με στοιχεία δεν παίρνουν από πουθενά, όπου κι αν απευθύνονται! Σημειώνεται πως, για να ανοίξει και να λειτουργήσει εύρυθμα, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Φιλιατρών χρειάζονται, τουλάχιστον, 2 με 3 δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, Νηπιαγωγός, Κοινωνικός Λειτουργός, Βοηθητικό Προσωπικό, Ψυχολόγος, καθώς και Σχολικός Νοσηλευτής, Γυμναστής, Φυσικοθεραπευτής – Εργοθεραπευτής, ενώ χρήσιμες είναι και άλλες ειδικότητες, όπως Μουσικός, Δάσκαλος Καλλιτεχνικών κ.ά. Σημειώνουμε πως το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών ξεκίνησε από το 2005, καλύπτοντας τις ανάγκες μάθησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και με διαρκή στόχο να προσφέρει στους μικρούς μαθητές τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό τις ικανότητές τους και να αποκτήσουν αυτονομία. Ανοιχτό στην κοινωνία, επιτελεί, με σεβασμό και κατανόηση, σημαντικό έργο. - 

***  Ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 27/9/2015 προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Τις πρώτες μεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Επίσης τις απογευματινές ώρες υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-85%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή). Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Καταγγέλλει την προκλητική συμπεριφορά της Αστυνομίας απέναντι σε ανήλικους μαθητές η Ανταρσύα         
     
Η Τ.Ε. Καλαμάτας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μεσσηνίας καταγγέλλει την προκλητική συμπεριφορά της Αστυνομίας απέναντι σε ανήλικους μαθητές. Το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου μαθητές κάθονταν σε πλατεία της Καλαμάτας απέναντι από το 6ο Λύκειο χωρίς να ενοχλούν κανέναν. Έπειτα από λίγο αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ τους περικύκλωσαν, τους ζήτησαν τα προσωπικά στοιχεία τους, καθώς και των κηδεμόνων τους, τους ρωτούσαν σε έντονο ύφος αν σκοπεύουν να κάνουν καταλήψεις, άσκησαν λεκτική βία λέγοντάς τους «μην κάθεσαι σταυροπόδι όταν σου μιλάει αστυνομικός» και άλλα τέτοια δημοκρατικής φύσεως λόγια.
Ακόμα, δεν πρόλαβε να εκλεγεί η «νέα» κυβέρνηση και «άρχισαν τα όργανα». Όλα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα της έντασης της καταστολής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και της προσπάθειας τρομοκράτησης του λαού. Με λίγα λόγια, «της συνέχειας του κράτους» που υποσχέθηκε ο Τσίπρας. Έχει καταργηθεί πλέον κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος, όταν ασκείται, έστω, λεκτική βία, επειδή κάθεσαι σε μία πλατεία. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από τις εκλογές το υπουργείο Παιδείας έστειλε μια εγκύκλιο στα σχολεία, ζητώντας κάθε σχολείο να επιλέξει έναν καθηγητή «σύνδεσμο» με τα κατά τόπους Α.Τ. της περιοχής για την καλύτερη συνεργασία σχολείου - Αστυνομίας.
Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση και την Αστυνομία, που είναι γνωστή για τις δημοκρατικές της ευαισθησίες (φαίνεται και μέσα από την ψήφο της άλλωστε). Όμως, πρέπει να διερευνηθεί και η ευθύνη της διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς καθήκον της είναι να προστατεύσει τους μαθητές της από φαινόμενα άσκησης κρατικής τρομοκρατίας και εκφοβισμού και από ανάλογες αστυνομοκρατούμενες πρακτικές.
Το πρόβλημά τους είναι ότι μαθητές κάθονται σε μια πλατεία και όχι ότι η παιδεία βρίσκεται υπό διάλυση, καθώς 21.000 είναι τα κενά τουλάχιστον στην Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 270 κλειστά σχολεία (ιδίως τα Ειδικά), το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν έρθει τα βιβλία στα ΕΠΑΛ και ότι σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν δάσκαλοι ή καθηγητές. Ότι το 6ο ενιαίο λύκειο Καλαμάτας είναι επικίνδυνο ως κτήριο, σύμφωνα άλλωστε και με τον ίδιο τον κ. Νίκα, ο οποίος την 1η Σεπτεμβρίου δήλωνε: «Είναι προτιμότερο να κατεδαφιστεί το πρώην Πολυκλαδικό... Είναι ένα “άρρωστο” κτήριο και ντροπή για δημόσιο έργο στην Ελλάδα...».
Δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. 

***  Εργαστήριο με θέμα «από τη θεωρία στην πράξη» από το KALAMATA:21         
      
Η ομάδα του KALAMATA:21, με ανακοίνωσή της, καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στο εργαστήριο για την Πολιτιστική Στρατηγική της Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα οργανώθηκε δημόσια διαβούλευση με συμμετοχή των πολιτών για την ανάπτυξη της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης μας σε βάθος δεκαετίας. Σχηματίστηκαν 8 θεματικές ομάδες εργασίας από εθελοντές που επί 3 μήνες συμμετείχαν σε εβδομαδιαίες συζητήσεις για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων. Το εργαστήριο θα εστιάσει στο ερώτημα «Και τώρα τι; Από τη θεωρία στην πράξη’»:
-Πώς μπορούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη;
-Πώς ασκούμε πίεση στους εμπλεκόμενους φορείς για να υλοποιήσουμε μια ιδέα;
-Πώς μπορούν η συμμετοχή και ο εθελοντισμός να φέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα για την πόλη μας;
Το εργαστήριο απευθύνεται στα μέλη των ομάδων εργασίας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Καλαμάτας. Κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν σύντομα οι προτάσεις των ομάδων και θα διερευνηθούν στην πράξη νέοι τρόποι συνεργασίας και υλοποίησης ιδεών.
Διοργανώνεται, δε, από το Γραφείο Υποψηφιότητας σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Place Identity και το Impact Hub Athens. Τέσσερις εκπαιδευτές από την Αθήνα με εξειδίκευση σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης, αστικής αναγέννησης και κοινωνικής καινοτομίας θα μοιραστούν μεθόδους και εργαλεία συμμετοχικού αχεδιασμού, αλλά και πρακτικά παραδείγματα μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη. 

*** Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τον ανεμοστρόβιλο 

Συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης σε όλες τις πληγείσες περιοχές (Σκόπελος, Σκάλα Λακωνίας, Καλαμάτα) από τη πρόσφατη κακοκαιρία ζητά να ληφθούν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών στις επιχειρήσεις, σε ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις και στην κοινωνική προστασία και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ στην επιστολή της προτείνει:Αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων -Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις {one stop emergency shop} για τη συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών, δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ οι επιχειρηματίες δε διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και να λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια -Πλήρη αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξία της και όχι το θεσμοθετημένο ελάχιστο κόστος κατασκευής. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκαστούν να μισθώσουν (διάρκεια επιδότησης ενός έτους) -Κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που στεγάζονταν σε ακατάλληλα κτήρια -Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων, τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές.Ασφαλιστικές - φορολογικές ελαφρύνσεις -Για όσους επαγγελματίες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές, απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας -Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος -Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους -Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2015 και 2016 -Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες Κοινωνική προστασία - κοινωνική συνοχή -Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα ενός έτους -Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τέλος, σημειώνεται ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι πολλές από αυτές βρίσκονται σε συνθήκες ύφεσης επί χρόνια και λειτουργούν υπό τους περιορισμούς των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls). Δυστυχώς, το πρόβλημα επιτείνεται από την ελλιπή προετοιμασία των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και την ένδεια πυλώνων χρηματοδότησης για τις έκτακτες καταστάσεις. Αν προσθέσουμε και το κύμα των μεταναστευτικών ροών, αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιέρχεται η Περιφέρεια και η νησιωτική Ελλάδα» .Προτάσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο Προτάσεις για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον πρόσφατο ανεμοστρόβιλο στην περιοχή της Καλαμάτας καταθέτει στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργιο Κατρούγκαλο και Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης. Σε σχετική επιστολή αναφέρει: «Σε συνέχεια του καταστρεπτικού ανεμοστρόβιλου που έπληξε την περιοχή της Καλαμάτας στις 21/09/2015 και των προβλημάτων που δημιούργησε σε επιχειρήσεις – μέλη μας, σας υποβάλλουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των εν λόγω επιχειρήσεων. α) Προτάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις: -Για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και πρώτες ύλες, με βάση τα τιμολόγια αγοράς, να δοθεί η αντίστοιχη αποζημίωση -Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η μετεγκατάσταση της επιχείρησης, να καλυφθούν τα έξοδα μετεγκατάστασης β) Προτάσεις για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν: -Πάγωμα καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα (1) έτος -Εάν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, να γίνει πάγωμα καταβολής των για ένα (1) έτος -Απαλλαγή των από το τέλος επιτηδεύματος για το τρέχον έτος». - 

***  Ξεκινούν οι βολές στη Σχίζα

Εκπαιδευτικές βολές στο Πεδίο Βολής Σχίζας θα ξεκινήσει η 120 ΠΕΑ από την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως και 31 Μαρτίου. Οι βολές θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Πέμπτη από ανατολή έως και δύση του ηλίου και Παρασκευή από ανατολή έως τις 12.00 το μεσημέρι. Οι αρμόδιες Αρχές εφιστούν την προσοχή των πολιτών προς αποφυγή ατυχημάτων. - 

***   Όπου θέλει ο καθένας          
     
Έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου το πού σταθμεύει καθένας. Έτσι, εντοπίσαμε χθες το πρωί το αυτοκίνητο της φωτογραφίας να έχει σταθμεύσει στο δυτικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους, στο ύψος της συμβολής της με τη Δημοσθένους και το φωτογραφίσαμε.
«Τα ρέστα» ήρθε να μας ζητήσει ο οδηγός του, ισχυριζόμενος ότι εκεί που είχε σταθμεύσει δεν εμπόδιζε κάποιον να περάσει, ενώ βρισκόταν κοντά και έλεγχε την κατάσταση.
Η διαμάχη μας τελείωσε, όταν ανακάλυψε ότι κάποιος άγνωστος είχε κολλήσει στο παρανόμως σταθμευμένο αυτοκίνητο το αυτοκόλλητο «Γάιδαρος είμαι, παρκάρω όπου μπορώ»…
Χ.Χ.  
 
***   Δεν προέκυψε πρόβλημα από την επανακαταμέτρηση που ζήτησε η Χρυσή Αυγή στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας 

Επανακαταμέτρηση των ψήφων της Χρυσής Αυγής έγινε χθες στο Πρωτοδικείο της Καλαμάτας, μετά το αίτημα που είχε καταθέσει ο υποψήφιος του συνδυασμού στη Μεσσηνία, Γιώργος Γιαννακόπουλος. Η επανακαταμέτρηση ξεκίνησε το πρωί και, εκτός από τον κ. Γιαννακόπουλο, παρών ήταν και ο επανεκλεγείς βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι χωρίς να εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα με την καταμέτρηση που είχε αρχικά γίνει. Σε δήλωσή του, δε, στο «Θάρρος» μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κ. Κουκούτσης τόνισε: «Δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα από την επανακαταμέτρηση. Το αίτημά μας δεν έχει σχέση με το Νομό Μεσσηνίας. Σε πανελλαδικό επίπεδο θεωρούμε ότι μια έδρα τη δικαιούται επιπλέον η Χρυσή Αυγή και επανακαταμέτρηση έχει ζητηθεί σε όλη την επικράτεια». Β.Β.  -

***  Από την κάλπη… στα κυβερνητικά έδρανα

Πρώτη φορά... νίκη βαριά Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες του τη δίνουν. Θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε ερμηνείες, ειρωνείες, αξιολογήσεις, αναλύσεις, αναγνώσεις του μηνύματος πάνω, κάτω και πλαγίως. Θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε για λεβέντες και πατέντες, για χαμένους δημοσκόπους και άλαλους οιωνοσκόπους, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός μιας καθαρής προσωπικής νίκης και της δυνατότητας του πρωταγωνιστή να ξανασχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού της αρεσκείας του. Το βασικό ερώτημα είναι αν αυτή η δύναμη θα μετατραπεί σε τόλμη. Διακυβέρνησης. Μπορεί η λογική του νικητή να είναι σαρωτική, αλλά και το μαρτύριο του νικητή δεν πάει πίσω. Δεν έχει ούτε μια ημέρα στη διάθεσή του για αναβολές, υπερβολές και ψευδο-αλλαγές. Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Πρώτη φορά... νίκη βαριά. Α.Π.Η πολιτική κουζίνα και… ο σεφ Ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε ότι τα τρία «Τ» της επιτυχίας είναι: ταλέντο, τόλμη και τύχη. Αξιωματικά, λοιπόν, η επιτυχία πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τη νέα κυβέρνηση. Ταλέντο και τόλμη αναμφισβήτητα υπάρχουν, στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, όπως και η τύχη, αν αναλογιστούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών κανείς ή έστω λίγοι, ακόμη και στο κυβερνών κόμμα, το περίμεναν. Ούριος, λοιπόν, άνεμος στα πανιά του νέου, καθόλου ολιγομελούς, κυβερνητικού σχήματος. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι… ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Τα τρία «Τ» θα πρέπει να συνοδεύουν και όλους τους υπουργούς και αναπληρωτές. Ειδικά τους… μνημονιακούς, δηλαδή όλους αυτούς που από σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αμείλικτη πραγματικότητα της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου. Όλοι ελπίζουμε να είναι… ταλαντούχοι για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν, όσο καλύτερα μπορούν για το συμφέρον του συνόλου, με το κουαρτέτο. Αν μη τι άλλο, τύχη χρειαζόμαστε όλοι, όχι μόνο η κυβέρνηση και οι υπουργοί, αφού με τα μέχρι σημερινά δεδομένα ούτε το νέο μνημόνιο… βγαίνει. Την τύχη μας, όμως, πολλές φορές την προκαλούμε μόνοι μας. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με τους προηγούμενους, που προκάλεσαν την τύχη τους, γιατί απλά δεν αποφάσισαν να συγκρουστούν… Και δυστυχώς, στην κουζίνα των μνημονίων άλλος είναι ο… σεφ, ο οποίος δε θέλει και καθυστερήσεις για να μην «καεί» το φαγητό. Άρα, για την επιτυχία της «συνταγής», η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχάσει κι ένα ακόμη «Τ»: τρέξιμο. Α.Π.Μετεκλογικά συμπεράσματα Τρία ήταν αυτήν τη φορά τα κόμματα που πολιτεύτηκαν με την προσδοκία ότι θα εκτοπίσουν από την τρίτη θέση τη θρονιασμένη Χ.Α. Αλλά ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη τα κατάφερε, παρά την άνοδο του γεναριάτικου αθροίσματος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ούτε το εξωϊστορικά στάσιμο ΚΚ, ούτε το «Ποτάμι», που κινήθηκε στα πολύ ρηχά, βάλτωσε μάλλον. Τη Χ.Α. την ψήφισαν 388.387 Έλληνες (καθαροί και γνήσιοι, τι άλλο) τον Ιανουάριο και 379.581 προχθές. Θα ήταν παρηγοριά στον άρρωστο αν λέγαμε ότι περίπου 10.000 άνθρωποι την απέρριψαν μετά βδελυγμίας και αποχώρησαν από τις τάξεις των ψηφοφόρων της. Επί της ουσίας, η τεράστια αποχή ελάχιστα την επηρέασε, αν δεν την ευνόησε, αφού το ποσοστό της ανέβηκε στο 6,99% από 6,28%. Και προστέθηκε έτσι μία έδρα στις ήδη 17. Ελάχιστοι ένιωσαν συνένοχοι ή ηθικοπολιτικοί συναυτουργοί. Ο κορμός, πλήρως ταυτισμένος πια με το φυρερίσκο του, ασπάζεται και τις ιδέες του και την απορρέουσα βιαιότατη πρακτική. Όσoι τον αποτελούν είναι το ισχυρότερο άλλοθι της Χ.Α. στην αργόσυρτη, υπονομευόμενη δίκη της. Α.Π. - 
 
***  Μία πρώτη αποτίμηση των εκλογών         
     
Η αποτίμηση του κάθε εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να ξεκινά από την ανάλυση των θετικών και των αρνητικών στοιχείων της ψήφου. Κατά τη γνώμη μου, είναι λίγα τα θετικά αυτών των εκλογών. Οι ψηφοφόροι έδωσαν μία άνετη δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα, πιστεύοντας ότι αυτός θα αντιμετωπίσει καλύτερα τις δυσκολίες που είναι προ των πυλών. Ας ελπίσουμε ότι όσοι ακολούθησαν τα λαϊκίστικα κηρύγματά του και οι μόνιμοι θαμώνες του πελατειακού κράτους δε θα τον εγκαταλείψουν με την πρώτη απογοήτευση, γιατί ο τόπος έχει πρώτιστα ανάγκη να κυβερνηθεί.
Ξεκινώντας από τα θετικά, αυτά μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
-Ο Τσίπρας πήρε μία καθαρή εντολή. Είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Έχει τον απόλυτο έλεγχο στο κόμμα του, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα πιο συμπαγής και αμφιβάλλω ότι θα βρεθεί εσωτερική αντιπολίτευση να ξανασηκώσει κεφάλι σύντομα. Ο φόβος νέων εκλογών απομακρύνθηκε. Η κυβέρνηση έχει την πίστωση χρόνου που χρειάζεται για να κυβερνήσει.
-Έμεινε έξω από τη Βουλή η αντιμνημονιακή άποψη. Αυτή που έχοντας ισχυρά ερείσματα μέσα στο κόμμα, ύψωνε εμπόδια στον Τσίπρα και δεν τον άφηνε να κάνει την κωλοτούμπα νωρίτερα. Ηττήθηκε η γραμμή επιστροφής στη δραχμή που εξέφρασαν ο Λαφαζάνης και οι συν αυτώ. Ο Βαρουφάκης, ο Λαπαβίτσας θα ξαναγυρίσουν στην αφάνεια, εκεί που βρίσκονταν πριν τους ανακαλύψει ο Τσίπρας και τους φέρει στο προσκήνιο. Η πολιτική σκηνή του τόπου απαλλάχτηκε (ελπίζω όχι μόνο πρόσκαιρα) από την προσβλητική παρουσία της πρώην ΠτΒ Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η ζωή τραβά μπροστά χωρίς αυτήν.
-Η κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα κληθεί τώρα να εφαρμόσει το μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε. Αν έμενε στην αντιπολίτευση θα πετροβολούσε από απέξω, θα κατέβαζε τον κόσμο στους δρόμους και θα είχαμε μία επανάληψη του σκηνικού των αγανακτισμένων του 2012. Τα μνημονιακά κόμματα «πρώτης γενεάς» θα χαράξουν το καθένα την αντιπολιτευτική του τακτική, αλλά θα στηρίξουν την ορθή, δίκαιη και έγκαιρη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Στα αρνητικά εγγράφεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δε δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγούσαν στη διαμόρφωση ισχυρής κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, για την έξοδο από την κρίση με σταθερότητα και  ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, δε θα ήθελα να υιοθετήσω μία μίζερη στάση. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι απόλυτα σεβαστή. Γι’ αυτό θα επικεντρωθώ στο χώρο των Κινήσεων Πολιτών στον οποίο ανήκω και τον οποίο υπηρέτησα ως υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
-Η αποχή είναι τεράστια, ξεπερνά ακόμα και το υψηλό ποσοστό των επαναληπτικών εκλογών του 2012. Σχεδόν ο ένας στους δύο δεν πήγε να ψηφίσει. Αυτό αποτελεί ήττα του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Τα κόμματα, είτε ήρθαν πρώτα είτε πάτωσαν, δεν έπεισαν. Έτσι, κυρίως, εκφράστηκαν οι αγανακτισμένοι, οι άνεργοι και οι νέοι.
-Η συρρίκνωση του ακροατηρίου στο οποίο απευθυνόμαστε δεν είναι αμελητέα. Ενώ τον Ιανουάριο τα όμορα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι συγκέντρωσαν 13,69%, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έφτασαν μόλις το 10,37%. Ωστόσο, η βελτίωση του ποσοστού που λαμβάνει το ψηφοδέλτιο που είχε ως κύριο κορμό το ΠΑΣΟΚ είναι ενθαρρυντική. Και τούτο γιατί όλες οι συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών, έχουν αναπτύξει μία ενωτική πρόταση η οποία τώρα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η μόνη απάντηση στη συρρίκνωση είναι η συνένωση του κατακερματισμένου χώρου της κεντροαριστεράς με στόχο τη δημιουργία ενός φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας.
-Υπήρξαν διαρροές και προς την Αριστερά και προς τη Δεξιά λόγω της συμπίεσης που υπέστη ο χώρος απο την έντονη πόλωση. Οι παλιότεροι ψηφοφόροι (κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) που πίστεψαν ότι η πρόταση Τσίπρα αποτελεί προοδευτική λύση και δίνει απάντηση στην ανάγκη για σταθερή διακυβέρνηση δε θα επιστρέψουν σύντομα στο χώρο μας. Αντίθετα, ήσαν πολλοί εκείνοι που ψήφισαν Ν.Δ. πιστεύοντας ότι αποτελεί αποτελεσματικό ανάχωμα στην επικράτηση του Τσίπρα. Τώρα, με απογοήτευση διαπιστώνουν ότι, δυστυχώς, έπεσαν έξω στις προσδοκίες τους. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσοι είναι αυτοί, αλλά πάντως όχι μόνο δεν ανέκοψαν τη φόρα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνέβαλαν στο να κρατηθεί η Ν.Δ. στα επίπεδα του Ιανουαρίου και να συγκαλύψουν έτσι τη μείωση ουσιαστικά των ποσοστών της.
-Δε συνειδητοποιήσαμε επαρκώς ποιο ήταν το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Κινηθήκαμε πάνω στη γραμμή της προσωπικής απαξίωσης του Τσίπρα αναδεικνύοντας τα ψέματα, τα λάθη και την ανεπάρκεια του. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, η τακτική αυτή αποδείχτηκε ατελέσφορη. Αντίθετα, θα έπρεπε να έχουμε ρίξει το βάρος στις καταστροφικές πολιτικές που εφάρμοσε στον τομέα της οικονομίας, της παιδείας ή της μεταναστευτικής κρίσης.
-Στο πλαστό δίλημμα μνημόνιο/αντιμνημόνιο αντιτάξαμε το εξίσου επίπλαστο επιχείρημα περί ευρωπαϊκού τόξου, το οποίο μας έβαλε στο ίδιο καλάθι με τη Ν.Δ. και βάθυνε την αποξένωση μας από τους ευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα όρια αυτής της πολιτικής τα είδαμε στο αποτέλεσμα των εκλογών.
-Δεν πείσαμε τους νέους. Άλλοι εθισμένοι από τη πελατειακή εξάρτηση από το κράτος, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Και άλλοι απέρριψαν συνολικά το πολιτικό σύστημα, επιλέγοντας την αντισυστημική ψήφο ή την αποχή. Πρέπει να στραφούμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της κατάκτησης της εμπιστοσύνης της νέας γενιάς, αν θέλουμε οι σημερινές μας προσπάθειες να έχουν συνέχεια και μέλλον.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως δύναμη ευθύνης πρέπει να συμβάλει στην άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης, στην προώθηση και εμπέδωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και στην ανασυγκρότηση του χώρου της ευρύτερης Κεντροαριστεράς για τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.
Του Τάκη Αναστόπουλου
Υποψήφιου βουλευτή στη Μεσσηνία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία 
 
***
 
***  Αθλητική  ενημέρωση :

***   ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ  Σ/Κ :
5η αγωνιστική (26-27-28/9/15)

Ομάδα Β (Βέροια)-ΑΕΚ

Η Καλλονή «ξέσπασε» με πεντάρα στον Παναιτωλικό
Σάββατο , Καλλονή-Παναιτωλικός 5-1 .-^
Τα  γκολ  : Πρωταγωνιστής των γηπεδούχων ήταν ο Φώτης Γεωργίου με δύο γκολ (22΄, 27΄), ενώ σκόραραν και οι Ελλακόπουλος (10΄), Αντέτζο (34΄), Μανούσος (62΄). Το «γκολ της τιμής» για τους φιλοξενούμενους πέτυχε ο Πάουλο στο 83΄.
Διαιτητής: Η.Σπάθας (Πειραιάς)
Κίτρινες: Γεωργίου, Μανούσος, Κρολ - Ντιέγκο Μπεχαράνο
ΚΑΛΛΟΝΗ (Θεοδωρίδης): Χογκ, Αναστασιάδης, Αντέτζο, Ούκα, Καλτσάς, Κεϊτά, Κρολ, Τσαμπούρης (69΄ Μπουρους), Γεωργίου (61΄ Μπαργκάν), Μανούσος, Ελλακόπουλος (32΄ Κλαντρούμπσκι).
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Πόνσε): Στεφανάκος, Μαρτίνες, Κούσας, Παπάζογλου, Ντιέγκο Μπεχαράνο, Πάουλο, Μάκος (29΄ Ρομέρο), Ντάνι Μπεχαράνο, Βιγιαφάνιες (65΄ Ουάρντα), Κάπελ, Μαρκόβσκι (54΄ Βασιλείου)
Βίντεο :
  ~ΚΑΛΟΝΗ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 5-1    αγων   26/09/2015: https://youtu.be/mCGOiZpBRMw ,

Ατρόμητος-ΠΑΟΚ
Πανιώνιος-Πανθρακικός

«Κανονιέρης» ο Ολυμπιακός πριν από το «Έμιρεϊτς»
Σάββατο , Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα  5-1 .- ^
Τα  γκολ : Τα γκολ σημείωσαν οι Κασάμι στο 31΄, Φορτούνης στο 32΄, Μποτία στο 42΄, Τζημόπουλος (αυτογκόλ) στο 52΄ και Ντουρμάζ με πέναλτι στο 72΄. Για τους φιλοξενούμενους το «γκολ της τιμής» σημείωσε ο Λίλα στο 86΄.
Διαιτητής: Γιάννης Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)
Κίτρινες κάρτες: Μαζουακού (36`), Σαλίνο (45`+1) - Ακόστα (45`+1)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Μαζουακού, Μποτία, Σιόβας, Σαλίνο, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Φορτούνης (58` Ερνάνι), Ντουρμάζ, Σεμπά (67` Κολοβός), Ιντέγε (58` Φινμπόγκασον).
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Τζημόπουλος (66` Κοζορώνης), Μανιάς, Μιχαήλ, Τσουκαλάς (76` Γιάχος), Μπέριος (57` Σκόνδρας), Ακόστα, Λίλα, Στρούνα, Τσάβες, Νανταλες,
Βίντεο : ~ΟΣΦΠ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ 5-1 5η  αγων  26/09/2015: https://youtu.be/GR1fQWa_CkE ,
~ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ 5-1  γκολ 5η αγων  26/09/2015: https://youtu.be/0Ji7qxYsj5A ,

  Ομάδα Α (Κέρκυρα)-Αστέρας Τρίπολης

Ισόπαλοι 1-1 αναδείχθηκαν Ηρακλής και Ξάνθη στο Καυτανζόγλειο
 Σάββατο , Ηρακλής-Ξάνθη  1-1 .- ^
Τα  γκολ  : Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 62' με τον Λουσέρο και οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 71' με τον Βέλλιο που είχε και δοκάρι λίγο αργότερα.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τριτσώνης
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 83' Σολτάντι (2η κίτρινη)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ρομάνο, Πασάς, Λάζαρ - Φλίσκας, Ερέα
 ΗΡΑΚΛΗΣ (Νίκος Παπαδόπουλος): Περνίς, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς, Ζιαμπάρης, Στάμου, Ρομάνο (67' Κυριακίδης), Μακρής, Τσιλιανίδης (67' Βέλλιος), Λάζαρ, Πασάς (89' Χαντί), Λουκίνας.

ΞΑΝΘΗ (Ραζβάν Λουτσέσκου):
Τσενάμο, Μπέρτος, Γουάλας, Σολτάνι, Λουσέρο, Παπαστεριανός, Ερέα (86' Μπαξεβανίδης), Φλίσκας, Καπετάνος (58' Βασιλακάκης), Καρυπίδης, Ντιμιτρόφ (90' Λισγάρας).
Βίντεο :
~ΗΡΑΚΛΗΣ- ΞΑΝΘΗ 1-1    αγων  26/09/2015: https://youtu.be/Ni1OjcL9SGE ,

Παναθηναϊκός-Πλατανιάς

*** Πρεμιέρα Γ΄ εθνικής  κατηγορίας το Σ/Κ :
1η αγ. 27/09/2015, 16:30-14η αγ. 24/01/2016, 15:00
Ηρακλής Ψαχνών-Παναρκαδικός
Καλαμάτα-Δόξα Ν. Μανωλάδας
Λεβάντε-Κανάρης Νενήτων
Λουτράκι-Βύζας Μεγάρων
Χαλκίδα-Αιολικός
Παναργειακός-Παμβουπρασιακός
Σπάρτη-Ερμιονίδα
~**  Θετικό ξεκίνημα στη Γ’ Εθνική το ζητούμενο για τη Μαύρη Θύελλα         
     
Στις 4:30 μ.μ στο γήπεδο του Μεσσηνιακού Καλαμάτα – Δόξα Μανωλάδας
Με όνειρα ανόδου ξεκινάει και φέτος το ταξίδι της Καλαμάτας στη Γ’ Εθνική, μόνο που η σημερινή πρεμιέρα δεν τη βρίσκεται απολύτως έτοιμη και μάλιστα κόντρα σε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, όπως είναι η Δόξα Νέας Μανωλάδας, που αναμένεται επίσης να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον 3ο Όμιλο. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 4.30 μ.μ. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού και ευχή όλων είναι η τοπική μας ομάδα να …μπει με το δεξί, αποκτώντας έτσι ψυχολογικό και βαθμολογικό πλεονέκτημα, σε ένα πρωτάθλημα με περιορισμένα περιθώρια απωλειών, καθώς είναι μικρό –μόλις 26 αγωνιστικών, με τη συμμετοχή 14 ομάδων, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρακλή Ψαχνών που βρήκε διοικητική λύση την ύστατη στιγμή και θα υποδεχθεί κανονικά τον Παναρκαδικό.
Η Καλαμάτας παρά το ανησυχητικό τελευταίο τεστ και τη βαριά ήττα στο τελευταίο της δυνατό φιλικό στην Τρίπολη, που έμελλε να πυροδοτήσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα (εμπλοκή Ντάβαρη και περαιτέρω αλλαγές από Δευτέρα, ανάμεσα στις οποίες την ανάθεση της τεχνικής ηγεσίας στον Μίλτο Γκόφα, ο οποίος αναμένεται να παρακολουθήσει σήμερα το ματς από τις κερκίδες), έχει τη δυνατότητα να υπερβεί τις αδυναμίες της και να φτάσει στην πολυπόθητη νίκη. Έχει αξιόλογους και ικανούς ποδοσφαιριστές στις τάξεις της κι αν καταφέρουν να επικεντρωθούν απερίσπαστοι στο γήπεδο και τον αγωνιστικό στόχο, ξεπερνώντας και το άγχος που κρύβει κάθε πρεμιέρα, μπορούν να δώσουν την πρώτη φετινή χαρά στις τάξεις των φιλάθλων. Το κίνητρο είναι μεγάλο και για τους παίκτες που θ’ αγωνιστούν και για τον κ. Κλάδη και στο πλευρό τους σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν επιπλέον τον κόσμο, που παρά τα προβλήματα της εποχής , αναμένεται να δώσει δυναμικό «παρών». Η επιλογή του γηπέδου του Μεσσηνιακού αναμένεται να προσδώσει την προσθετική αξία της «καυτής έδρας».
Στην αποστολή, που έγινε γνωστή χθες, ο προπονητής Κώστας Κλάδης συμπεριέλαβε 19 συνολικά ποδοσφαιριστές, από τους οποίους θα καταλήξει λίγο πριν το παιχνίδι στην τελικά 18άδα. Διαμαντής,Θωμάς,Γκαρμίρης,Βασιλόπουλος,Νικολοπουλος,Παναγιωτόπουλος, Καλαγκάνης, Κουντάνης,
Κερμενίδης, Κωνσταντινίδης, Μπινιχάκης, Toresani, Καμμένος,  Χαλκιαδάκης, Δουμουρας, Αθανασόπουλος, Γαλανόπουλος, Lipi ,Iliev , Νινιος , Αγγελόπουλος
Τα εισιτήρια
Τα εισιτήρια για την πρεμιέρα της Καλαμάτας πωλούνται από χθες, ενώ σήμερα θα διατίθενται από τις 2.30 μ.μ. στο γήπεδο του ΜΓΣ. Οι τιμές είναι 10 ευρώ στην κεντρική κερκίδα και 5 ευρώ στο πέταλο (τα τελευταία μπορούν να προμηθεύονται οι φίλαθλοι από την οδό Καλλιπατείρας).
«Σφυρίζει» ο Γρίμμας
Την απογευματινή συνάντηση της Καλαμάτας με τη Μανωλάδα θα διαιτητεύσει αθηναϊκό τρίο, με επικεφαλής τον Γρίμμα και βοηθούς τους Πασπάτη-Ταμαλής). Παρατηρητής, ο Λάκωνας Δερδελάκος.
Γ΄ΕΘΝΙΚΗ-3ος ΟΜΙΛΟΣ
Το σημερινό πρόγραμμα (1η αγωνιστική)
Ώρα έναρξης 4.30 μ.μ.
ΑΟ Λεβάντε-Κανάρης Χίου 0-1 (χθες)
Παναργειακός-Παμβουπρασιακός
ΠΑΟ Λουτρακίου-Βύζας Μεγάρων
Καλαμάτα-Δόξα Ν. Μανωλάδας
ΑΟ Χαλκίδας-Αιολικός (3.30 μ.μ.)
ΑΕ Σπάρτης-ΑΕ Ερμιονίδας
Ηρακλής Ψαχνών-Παναρκαδικός
 της Χριστίνας Ελευθεράκη 
 
*** Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΕΠΣΜεσσηνίας Σ/Κ  :
3η αγωνιστική
Σπερχογεία – Μιλτιάδης
Εθνικός Μ. – Μεσσηνιακός
Ολυμπιακός Κ. – Πάμισος Μ.
Θουρία – Δώριο
Διαβολίτσι – Πύλος
ΑΟ Φαραί – Απόλλων Κ.
Ανδρούσα – Αρφαρά  0-1 .- ^
Τ. Άγρας – Κυπαρισσία

*** Α1΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΣΜεσσηνίας Σ/Κ  27 και  28 / 09 /2015 :
~   1η αγωνιστική
Χώρα – Ομόνοια
Ασπρόχωμα – Κεραυνός Κ.
Ηρακλής Κ. – Εράνη Φ.
Κορώνη – Αναγέννηση Π.
ΑΕ Αβίας – Μεθώνη
Χανδριναϊκός – Αίαντας Κ.
Νέος Άρις – Πεταλίδι

***   Προειδοποίηση Κοντονή σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Αστέρα
Απειλούνται με αποβολή λόγω ΕΠΟΠροειδοποίηση Κοντονή σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Αστέρα
~ Προβλήματα ακόμα και με τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα θα αντιμετωπίσουν οι τρεις ελληνικές ομάδες που έχουν ήδη ξεκινήσει τις υποχρεώσεις τους σε Champions League και Europa League, εφόσον η ΕΠΟ δεν εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές του νέου αθλητικού νομοσχεδίου! Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στις 17:00 στο γραφείο του, όπου θα δεχτεί τον επικεφαλής της διοίκησης του Ολυμπιακού, Γιάννη Βρέντζο, τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Ιάκωβο Αγγελίδη και τον πρόεδρο του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργο Μποροβήλο, θέτοντας άπαντες προ των ευθυνών τους.
Όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Κοντονής, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και αποβολής των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εάν η ΕΠΟ συνεχίσει να αδιαφορεί για την εναρμόνιση του καταστατικού της.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός έχει αναφέρει στους τρεις Ευρωπαίους πως «Είτε η ΕΠΟ συμμορφώνεται με τον νόμο, είτε αποβάλλεστε από την Ευρώπη»!
Ο Κ. Κοντονής είναι αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στην εφαρμογή του αθλητικού νόμου και αυτό φαίνεται και από την επείγουσα πρόσκληση που απεύθυνε ο ίδιος στις ομάδες.
Θυμίζουμε πως η ΕΠΟ όχι απλά δεν συμβαδίζει με τον αθλητικό νόμο, αλλά δεν έχει τοποθετήσει καν τακτικούς δικαστές στο Διαιτητικό Δικαστήριο.
Τα είπε και στην ΕΠΟ
 Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Σταύρο Κοντονή για την επανατοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, με τον κ. Κοντονή να τον ευχαριστεί, αλλά και να του επισημαίνει ότι αναμένει από την Ομοσπονδία να εφαρμόσει το νέο αθλητικό νόμο.
Ο Ζακυνθινός πολιτικός εστιάζει ιδιαίτερα στη στελέχωση του Διαιτητικού Δικαστηρίου με τακτικούς δικαστές, καθώς θεωρεί το θέμα ύψιστης σημασίας, αφού πρόκειται για τον τρίτο και τελικό βαθμό απονομής της αθλητικής δικαιοσύνης.
Ο κ. Κοντονής τόνισε στον πρόεδρο της ΕΠΟ ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει επ' αυτού και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει η μη εφαρμογή του νόμου για την Εθνική ομάδα και τους συλλόγους.     Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Χρηματικό πρόστιμο και επιτήρηση από την UEFA στον ΠΑΟ
Γλίτωσε η έδρα
Χρηματικό πρόστιμο και επιτήρηση από την UEFA στον ΠΑΟ
Με χρηματικό πρόστιμο τιμωρήθηκε τελικά ο Παναθηναϊκός από την UEFA για όσα έγιναν στον αγώνα με τη Καμπάλα για το Europa League (είσοδος φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο).
Ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν τιμωρήθηκε με ποινή η έδρα του, η οποία όμως δεν θα γλιτώσει αν ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, σύμφωνα με την επίπληξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Στην προπόνηση...Αμετάβλητη έμεινε η κατάσταση στον Παναθηναϊκό όσον αφορά τους τραυματίες.
Η προπόνηση της Παρασκευής ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, καθώς προπονήθηκαν άπαντες πλην των Εσιέν, Κότσαρη (ατομικό πρόγραμμα) και Βέμερ (θεραπεία και γυμναστήριο).
Το πρόγραμμα των «πράσινων» είχε ζέσταμα, πάσες, κατοχή μπάλας και παιχνίδια σε μικρούς χώρους, ενώ το Σάββατο η προπόνηση θα ξεκινήσει στις 17:00.  Newsroom ΔΟΛ

***  Νέος σταθμός ποδηλάτων i-bike στη Θεσσαλονίκη, πότε στην Καλαμάτα; 

Νέο αυτοματοποιημένο σταθμό για κοινόχρηστα ποδήλατα, τον ένατο κατά σειρά, εγκαινίασε στη βόρεια είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η Εθνική Τράπεζα, συνεχίζοντας τη χορηγία τής μίσθωσης “i-bike”, που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και έχει ήδη σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτά αναφέρει η σχετική είδηση που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο και, όπως επισημαίνεται, από το Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα έγιναν περισσότερες από 19.000 μισθώσεις ποδηλάτων και διανύθηκαν πάνω από 871.000 “ποδηλατο-χιλιόμετρα”. Παράλληλα, εξοικονομήθηκαν σχεδόν 200 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2), σε σχέση με την ποσότητα που θα είχε παραχθεί, αν οι ίδιες αποστάσεις είχαν διανυθεί με αυτοκίνητο. Πλέον, το “δίκτυο” i-bike χρησιμοποιεί 150 ποδήλατα σε εννέα σταθμούς που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ στόχος είναι η περαιτέρω επέκταση του συστήματος, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις που διαθέτουν την ανάλογη υποδομή. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις ακριβείς προθέσεις του δημάρχου Καλαμάτας, αλλά πιστεύω πως είναι καιρός να προχωρήσει σε αντίστοιχη ενέργεια. Χ.Χ. - 

***


~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-
~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .
-~Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.-
 ~ ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  08  Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-08-2015.html .- 
-----------------------------------------------
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι στην ενημέρωση  Κυριακή  20  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-20-2015.html .- 
~ Βουλευτικές Εκλογές 20  Σεπτεμβρίου  2015:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/20-2015.html .-
~ Βουλευτικές Εκλογές 20 Σεπτεμβρίου 2015/ 2ον :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/20-2015-2.html .-
~Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ ARFARA NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 21  Σεπτεμβρίου 2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-21-2015.html .- 
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 19 και20  Σεπτεμβρίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/19-20-2015.html .-
~ Το  αγιάζι στην ενημέρωση  Δευτέρα 21  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/21-2015.html .-
~Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  22 Σεπτεμβρίου  2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-22-2015.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/09/22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη 23  Σεπτεμβρίου 2015:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-23-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  24  Σεπτεμβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-24-2015.html .-
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  24  Σεπτεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/24-2015.html
*** .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Αrfara Νews  Το  αγιάζι στην ενημέρωση  25 Σεπτεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/rfara-ews-25-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 : https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7613279330500520820#allposts/postNum=0 .-
 ~ ΕΚΔΡΟΜΗ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην ορεινή Αρκαδία Λακωνίας Σάββατο  26 /09/2015  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html .-
~

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4363 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                               
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2584 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2579   video. -                 
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9512   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4558 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 529  / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.311   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   520 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  465. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~*
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .-
~  



Ι.Μ. ΕΛΩΝΑΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

 Ανεβαίνοντας για την Έλωνα

Ανεβαίνοντας για μονή Ελώνης

 Στον Ι.Ν.  Σωτήρος Λουκούς Άστρου

 Το  στολίδι μας ! Η κούκλα μας !
~